Evaluatie hondenbeleid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Evaluatie hondenbeleid"

Transcriptie

1 Evaluatie hondenbeleid In 2010 heeft de Raad het hondenbeleid vastgesteld, zoals opgenomen in de nota Hondenbeleid? Dat scheelt een hoop!. De Raad heeft daarbij eveneens verzocht het beleid te evalueren. In de voorliggende notitie worden de onderstaande onderwerpen toegelicht en behandeld; 1) Samenvatting van het beleid; wat waren de voornaamste doelstellingen? 2) Welke maatregelen zijn uitgevoerd? 3) Wat heeft het gekost? 4) Wat zijn de effecten? 5) Welke maatregelen moeten nog uitgevoerd worden? 6) Wat zijn de doelstellingen voor de komende jaren? 7) Wat gaat dat kosten? 8) Procedure voortgang Hondenbeleid. 1. Samenvatting hondenbeleid. In 2010 is de nota Hondenbeleid? Dat scheelt een hoop! vastgesteld. De voornaamste doelstellingen waren; - Het bestaande beleid en aanpak van hondenpoep te structureren, dat versplinterd- terug te vinden was in de APV en beheerplannen. - In de beheerbegroting een structureel bedrag van ,- te oormerken voor het treffen van maatregelen voor de aanpak van de problematiek. - De uit te voeren maatregelen per kern of wijk in nauw overleg bepalen met hondenbezitters, kernoverleggen/dorpsraden. - Het uitvoeren van maatregelen die gericht zijn op het uitbreiden van de voorzieningen. - Het verbeteren van de communicatie omtrent de regels voor hondenbezitters. 2. Welke maatregelen zijn uitgevoerd? Hondenverbod parken & speeltuinen In 2010 is een uitlaatverbod voor honden ingesteld in speeltuinen en diverse gemeentelijke parken, waaronder Park Dersaborg, het Odapark en het Halderpark. In de speeltuinen en parken zijn uniforme borden aangebracht om de herkenbaarheid voor de hondenbezitter te verhogen. In totaal zijn 45 borden bijgeplaatst. Bestickeren bestaande afvalbakken Alle reguliere (groene) afvalbakken zij n voorzien van het logo hondenpoep bedankt. In totaal zijn circa 300 afvalbakken bestickerd en daardoor per direct beschikbaar voor het deponeren van hondenpoep. Plaatsen extra bakken In overleg met de dorpsraden/kernoverleggen zijn in de periode 2010 t/m 2012 in de onderstaande kernen extra afvalbakken geplaatst. In vrijwel alle kernen zijn hondenbezitters door het kernoverleg actief benaderd om mee te denken over geschikte locaties. Telkens heeft -na overleg- de gemeente de adviezen vrijwel één op één overgenomen en is tot plaatsing van de bakken overgegaan. Uitgevoerd: Houthem St. Gerlach Centrum Valkenburg e.o. Broekhem Zuid & Noord Sibbe Yzeren Berg en Terblijt * Vilt * 11 extra bakken 12 extra bakken 8 extra bakken 12 extra bakken 15 extra bakken 11 extra bakken * uitvoering april-mei 2013 Naast het plaatsen van extra bakken is iedere kern verzocht aan te geven of bakken verplaatst zouden moeten worden. Naast het plaatsen van bovenstaande extra bakken zijn circa 30 bakken verplaatst naar een nieuwe locatie.

2 Hondenlosloopgebied tussen Berg en Vilt In de kern Berg en Terblijt bleek specifieke behoefte te bestaan aan een hondenlosloopgebied. In overleg met o.a. het kernoverleg en Stichting Het Limburgs Landschap is een bestaand weiland aan de Langen Akker ingericht als hondenlosloopgebied. Onderhoud bestaande voorzieningen Gedurende de voorbije jaren is een deel van het jaarlijks beschikbare budget ingezet voor het beheer van bestaande en nieuwe voorzieningen. Werkzaamheden die uitgevoerd zijn o.a.: - vervanging vernielde afvalbakken, - vervanging vernielde bebording, - herstel hekwerk en poort losloopgebied Hekerbeek, - herstel poort losloopgebied Broekhem Noord Parallelweg. 3. Wat heeft het gekost? Doordat niet alle kernen gelijktijdig aan de slag zijn gegaan, is het beschikbare budget voor de uitvoering van maatregelen jaarlijks voldoende gebleken om alle gevraagde maatregelen ook daadwerkelijk uit te kunnen voeren. De kosten per jaar; , , ,- 4. Wat zijn de effecten? Om de effecten inzichtelijk te maken, wordt onderscheid gemaakt in vier categorieën; - Het aantal beschikbare voorzieningen. - De tevredenheid van bewoners, welke gemeten wordt aan de hand van de enquête en rapportage veiligheid en leefbaarheid. - Reactie kern overleggen over uitgevoerde maatregelen. Het aantal beschikbare voorzieningen Het doel van het beleid was het beschikbare aantal voorzieningen fors uit te breiden om zo het positieve gedrag (opruimen) te stimuleren. De behoefte per kern verschilt. Door de kernoverleggen en dorpsraden actief te betrekken en min of meer verantwoordelij k te maken voor de uit te voeren maatregelen, is voldoende draagvlak gecreëerd. In totaal zijn 300 bestaande afvalbakken d.m.v. bestickering beschikbaar gemaakt voor het deponeren van hondenpoep en zijn er 69 extra afvalbakken bijgeplaatst. Daarnaast is één hondenlosloopgebied ingericht.

3 Resultaten enquête veiligheid en leefbaarheid Sinds 2004 wordt de tevredenheid van bewoners over hun leefomgeving gemeten middels de enquête veiligheid en leefbaarheid. In 2009 heeft een tweede meting plaatsgevonden, in 2013 volgt een derde meting. De resultaten van 2013 zijn op het moment van deze evaluatie nog niet beschikbaar. Gestreefd wordt naar een duidelijk zichtbare kentering in de cijfers vanaf Een specifiek onderdeel van de enquête is de vraag waarin bewoners aangeven of voorvallen vaak of soms voorkomen. Hondenpoep op straat maakt hier deel van uit. Onderstaande tabel en conclusie is overgenomen uit de rapportage Tabel 7 Percentage bewoners dat zegt dat voorvallen vaak of soms voorkomen, per kern (%) Voorvallen Gemeente Berg en Terblijt Broekhem Houthem Schin op Geul Sibbe V burg Geluidsoverlast door verkeer Andere vormen geluidsoverlast Overlast van groepen jongeren Dronken mensen op straat Vrouwen en mannen die op straat worden lastig gevallen Rommel op straat (geen hondenpoep) Hondenpoep op straat Overlast door omwonenden Drugsoverlast De voorvallen Hondenpoep op st raat, Geluidsoverlast verkeer en Rommel op st raat behoren tot de top 3 meest voorkomende voorvallen op zowel gemeentelijk als kernniveau, een beeld dat overeenkomt met dat van 2004, alleen zijn de percentages iets verminderd, maar blijven erg hoog. Dit komt overeen met de antwoorden op enkele open vragen. Ook daar scoren de thema s verkeersoverlast, honden- en paardenpoep en onderhoud van trottoirs en wegen hoog. Voor de kern Valkenburg komt daar nog bij dat ook andere voorvallen (andere vormen van geluidsoverlast, overlast van jongeren en dronken mensen op straat) ook hoog scoren. In 2009 is de enquête gewijzigd en is per kern inzichtelijk gemaakt hoe er per voorval geantwoord is. Hondenpoep op straat Kern vaak soms bijna nooit weet niet; geen mening Totaal Onbekend 53,8% 30,8% 7,7% 7,7% 100,0% Berg en Terblijt 32,7% 42,2% 25,2% 100,0% Broekhem 31,6% 45,9% 22,1%,4% 100,0% Houthem 36,7% 31,7% 31,7% 100,0% Schin op Geul 33,3% 45,0% 20,9%,8% 100,0% Sibbe 38,9% 37,9% 22,1% 1,1% 100,0% Valkenburg 32,7% 31,3% 35,6%,4% 100,0% Totaal 33,7% 39,1% 26,8%,4% 100,0%

4 Reactie kernoverleggen In de kernen waar in de periode 2010 t/m 2012 maatregelen getroffen zijn, is het kernoverleg verzocht kenbaar te maken of men tevreden is over het gevoerde beleid. Zonder uitzondering geven de kernen die gereageerd hebben aan, dat het gevoerde beleid voortgezet moet worden. Aandacht wordt o.a. gevraagd voor; - handhaving, - verduidelijken gedragsregels, - (beperkt) verder uitbreiden van aantal afvalbakken. De mate waarin handhaving plaatsvindt maakt geen deel uit van het hondenbeleid, maar dient integraal afgewogen te worden in het handhavingsbeleid. Daarnaast dient opgemerkt te worden dat in het buitengebied ook andere dan onze eigen BOA s actief zij n. Dit geldt onder andere voor BOA s die surveilleren in de gebieden van de natuur beherende instanties zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. 5. Welke maatregelen moeten nog uitgevoerd worden? Voorzieningen Na afronding van de werkzaamheden in Berg en Terblijt en Vilt in 2013 zijn alleen in de Hekerbeek en Schin op Geul/Walem nog geen initiatieven ontplooid om actief met het hondenbeleid aan de slag te gaan. In deze gebieden zijn daarom nog geen aanvullende voorzieningen gerealiseerd. Deze kernen zullen in 2013 wederom actief benaderd worden. Communicatie De Raad heeft in 2009 uitgesproken bij de uitvoering van het hondenbeleid voorrang te geven aan het uitbreiden van de voorzieningen en het beperken van bijkomende kosten voor het ontwikkelen van communicatiemiddelen zoals brochures e.d. Doordat de kernen de voorbije jaren actief aan de slag zijn gegaan met het uitbreiden van voorzieningen is, behoudens enkele publicaties op de stadhuispagina, geen aandacht besteed aan het onderdeel communicatie. 6. Doelstellingen 2013 en verder Wijziging van het bestaande beleid wordt vooralsnog niet noodzakelijk geacht. Voorgesteld wordt het beleid voort te zetten en in overleg met de kern overleggen de uitvoeringsmaatregelen per kern te bepalen. De doelstellingen voor de jaren 2013 en verder zijn bepaald aan de hand van; - de binnengekomen reacties en vragen bij de gemeentelijke organisatie (o.a. de bel- en herstellijn), - reacties van de kern overleggen die in de periode 2010 t/m 2012 maatregelen in hun kern uitgevoerd hebben. Verduidelijken regels Zowel de kern overleggen, als de meldingen en vragen die bij de bel- en herstellijn ontvangen worden, geven aan dat er vaak nog vragen zijn over de regels. Vaak gestelde vragen zijn onder andere; Waar mag ik mij n hond los laten? Waar is een losloopgebied? Waar mag ik mij n hond laten zwemmen? Waar moet ik de hondenpoep opruimen en waar niet? Het verduidelijken van de regels zal op twee manieren ter hand genomen worden; 1) Plaatsen van beleidspalen in gebieden waar onduidelijkheid over de regels bestaat. 2) Ontwikkelen van -te downloaden- brochure waarin de regels kort en duidelijk uitgelegd worden. 3) Periodiek publiceren van de regels op de Stadhuispagina en TV Valkenburg.

5 Uitbreiden voorzieningen In kernen/gebieden waar nog geen uitbreiding van de voorzieningen plaatsgevonden heeft, zal dit alsnog gebeuren, mits daartoe de behoefte bestaat en een werkgroep bereid is met het onderwerp aan de slag te gaan. In kernen waar reeds voorzieningen gerealiseerd zijn, zullen deze in overleg met het kernoverleg geëvalueerd en waar nodig, bijgesteld worden. Ook hier geldt; mits daartoe de behoefte bestaat en een werkgroep bereid is met het onderwerp aan de slag te gaan. Beheren bestaande voorzieningen Alle gerealiseerde voorzieningen moeten ook beheerd worden. Dit gebeurt nu al en zal de komende jaren voortgezet worden. Concreet bestaan deze werkzaamheden uit; - het ledigen en schoon houden van de extra geplaatste afvalbakken, - het vervangen van vernielde of beschadigde afvalbakken, - het beheren van de losloopgebieden/uitlaatplekken (o.a. maaien, knippen hagen & onderhoud poorten en hekwerken), - het vernieuwen van beschadigde of verdwenen beleidspalen. 7. Wat gaat dat kosten? Doelstelling is de kosten voor het uitvoeren van de beschreven doelstellingen 2013 en verder uit te voeren binnen het jaarlijks beschikbare krediet van ,-. Vooralsnog wordt ervan uitgegaan dat de inkomsten hondenbelasting ook in de toekomst beschikbaar zullen blijven. 8. Procedure voortgang hondenbeleid Het college van B&W wenst de voortgang van het Hondenbeleid conform de eerder beschreven doelstellingen voort te zetten. Indien de reactie van leden van de commissie SOB én/of de uitkomsten van de enquête leefbaarheid daar nog aanleiding toe geeft, kan indien het een fundamentele wijziging van het beleid betreft- het onderwerp via het presidium op de raadsplanner voor behandeling in het najaar van 2013 geagendeerd worden.

HONDENBELEID? DAT SCHEELT EEN HOOP! HONDENBELEID GEMEENTE VALKENBURG AAN DE GEUL

HONDENBELEID? DAT SCHEELT EEN HOOP! HONDENBELEID GEMEENTE VALKENBURG AAN DE GEUL HONDENBELEID? DAT SCHEELT EEN HOOP! HONDENBELEID GEMEENTE VALKENBURG AAN DE GEUL Valkenburg aan de Geul 16 december 2009 SAMENVATTING In de voorliggende nota is het bestaande hondenbeleid van de Gemeente

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 296299 Datum : 27 juni 2016 Programma : Wonen en Ruimte Blad : 1 van 7 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. V.G.M. van

Nadere informatie

Agendapunt: 10 Sliedrecht, 28 april 2009

Agendapunt: 10 Sliedrecht, 28 april 2009 Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: 10 Sliedrecht, 28 april 2009 Onderwerp: Evaluatie hondenbeleid 2009 Samenvatting: De gehouden enquête in 2009 wijst uit dat er verbeteringen

Nadere informatie

Enquête hondenbeleid Gemeente Lingewaard

Enquête hondenbeleid Gemeente Lingewaard Gemeente Lingewaard Doss.no. : 18CC131 Tilburg, 21 februari 2019 De AfvalSpiegel Kraaivenstraat 21-15 Postbus 10311 5000 JH Tilburg Tel: 085 773 19 95 E-mail: info@deafvalspiegel.nl Inhoudsopgave 1. Conclusies

Nadere informatie

honden aangelijnd uitwerpselen opruimen speelplaatsen + strandje Hoge Maasdijk (Andel) verboden voor honden

honden aangelijnd uitwerpselen opruimen speelplaatsen + strandje Hoge Maasdijk (Andel) verboden voor honden VOORSTEL COMMISSIE PRODUCTEN probleemstelling De inwoners van Woudrichem ervaren de aanwezigheid van hondenpoep in de openbare ruimte als een groot probleem, waarvoor een oplossing wordt gevraagd. Er is

Nadere informatie

13R RAADSVOORSTEL. Gemeente Woerden 13R.00319

13R RAADSVOORSTEL. Gemeente Woerden 13R.00319 Gemeente Woerden 13R.00319 RAADSVOORSTEL 13R.00319 gemeente WOERDEN Indiener: college van burgemeester en wethouders Datum: 21 januari 2014 Portefeuillehouder(s): Wethouder Van Tuijl Portefeuille(s): Wijkgericht

Nadere informatie

Raadsvoorstel

Raadsvoorstel gemeente Gemeente Haarlemmerliede Haarlemmermeer «n spaarnwoude Raadsvoorstel 2018.0019031 Portefeuilehouders Bob Graal, Pieter Heiliegers steiler Addy Monster Collegevergadering 9 april 2018 Raadsvergadering

Nadere informatie

Gemeente Loon op Zand. Vastgesteld februari 2016. Hondenbeleid Loon op Zand Pagina 1

Gemeente Loon op Zand. Vastgesteld februari 2016. Hondenbeleid Loon op Zand Pagina 1 Hondenbeleid Loon op Zand Gemeente Loon op Zand Vastgesteld februari 2016 Hondenbeleid Loon op Zand Pagina 1 Inhoud Hondenbeleid Loon op Zand... 1 Gemeente Loon op Zand... 1 september 2015... 1 Inleiding...

Nadere informatie

Hondenvoorzieningen in t Hout, Binnenstad en Helmond-Oost

Hondenvoorzieningen in t Hout, Binnenstad en Helmond-Oost Hondenvoorzieningen in t Hout, Binnenstad en Helmond-Oost De mening van de bevolking over de aanpassingen van 2010 . Hondenvoorzieningen in t Hout, Binnenstad en Helmond-Oost De mening van de bevolking

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 08.0124 Rv. nr.: 08.0124 B&W-besluit d.d.: 16-12-2008 B&W-besluit nr.: 08.1232 Naam programma +onderdeel: Omgevingskwaliteit. Onderwerp: Wijziging van de APV op een tweetal punten (opruimplicht

Nadere informatie

Openbare ruimte in beeld Onderzoek naar de kwaliteit van de openbare ruimte

Openbare ruimte in beeld Onderzoek naar de kwaliteit van de openbare ruimte Openbare ruimte in beeld Onderzoek naar de kwaliteit van de openbare ruimte Gemeente Hollands Kroon Mei 2014 Colofon Uitgave : I&O Research BV Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Tel. (0229) 282555 www.ioresearch.nl

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Hondenbeleid

Uitvoeringsplan Hondenbeleid Uitvoeringsplan Hondenbeleid Verantwoording Op 30 oktober 2014 is er een bewonersbijeenkomst geweest waar alle inwoners van de gemeente Gennep waren uitgenodigd om mee te praten. De uitkomsten van deze

Nadere informatie

Gemeente Gouda Postbus 1086 2800 BB Gouda. Gouda, 23 oktober 2013

Gemeente Gouda Postbus 1086 2800 BB Gouda. Gouda, 23 oktober 2013 Stichting Wijkteam Plaswijck p/a De Buurtstee, Gildenburg 1, 2804 VJ Gouda info@wijkteamplaswijck.nl www.wijkteamplaswijck.nl Telefoon 06-239.56.999 Twitter: @wtplaswijck Facebook: wijkteamplaswijckgouda

Nadere informatie

Avondwandeling Weizigtpark. Algemeen 2 Overlastgevers 2 Verloedering, afval en zwerfvuil 3 Aanpassingen in de openbare ruimte 3 Groen 4 Verkeer 4

Avondwandeling Weizigtpark. Algemeen 2 Overlastgevers 2 Verloedering, afval en zwerfvuil 3 Aanpassingen in de openbare ruimte 3 Groen 4 Verkeer 4 Avondwandeling Weizigtpark Inhoud Algemeen 2 Overlastgevers 2 Verloedering, afval en zwerfvuil 3 Aanpassingen in de openbare ruimte 3 Groen 4 Verkeer 4 De stadsboerderij is een leuke aanvulling op het

Nadere informatie

HONDENBELEID BRIELLE

HONDENBELEID BRIELLE HONDENBELEID BRIELLE April 2005 Inhoudsopgave Inleiding Doelstelling Wettelijke instrumentarium Mogelijkheden Kosten, baten, dekking Overwegingen Voorstel Tijdsplanning 2 Inleiding De overlast van honden,

Nadere informatie

LEEF. Pilot Hondenbeleid Purmer-Zuid

LEEF. Pilot Hondenbeleid Purmer-Zuid LEEF Pilot Hondenbeleid Purmer-Zuid 1 2 Pilot Hondenbeleid Hondenbeleid > 10 jaar Vastgelegd in APV Evaluatie in afgelopen 3 jaar Projectgroep van Wijkkerngroep In kaart brengen Klachten (mail; Social

Nadere informatie

Evaluatie Hondenbeleid

Evaluatie Hondenbeleid Evaluatie Hondenbeleid Eind 2012 is door de raad van de gemeente Montferland het hondenbeleidsplan vastgesteld. Naar aanleiding van dit beleidsplan is in 2013 gestart met de uitvoer van de in het beleidsplan

Nadere informatie

Over honden, voor baasjes Hondenbezit in gemeente Overbetuwe

Over honden, voor baasjes Hondenbezit in gemeente Overbetuwe Over honden, voor baasjes Hondenbezit in gemeente Overbetuwe Samen prettig buiten. U woont met uw hond(en) in gemeente Overbetuwe. Wij vinden het belangrijk dat u de ruimte krijgt om samen te genieten

Nadere informatie

LEEFBAARHEIDSMONITOR EDE 2015 EN TRENDS WIJKEN/BUURTEN

LEEFBAARHEIDSMONITOR EDE 2015 EN TRENDS WIJKEN/BUURTEN LEEFBAARHEIDSMONITOR EDE 2015 EN TRENDS WIJKEN/BUURTEN 2005-2015 OPZET EN UITVOERING Sinds 1999 voert de gemeente Ede elke twee jaar een onderzoek uit naar leefbaarheid en veiligheid in de buurt. Tot en

Nadere informatie

Raadsnota. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 30 mei 2011 Agenda nr: Onderwerp: Mijn dorpskern, onze toekomst! Een onderzoek naar de uitbreiding van de exploitatiemogelijkheden van de gemeenschapshuizen in Valkenburg

Nadere informatie

Uitvoeringsplan honden

Uitvoeringsplan honden Uitvoeringsplan honden Gemeente Alkmaar, juli 2013 Inhoudsopgave pagina Inleiding 2 Alkmaar: een hondvriendelijke stad 2 Voorzieningen voor honden 5 Bestrijden van overlast 6 De hondenpenning 8 Financieel

Nadere informatie

INTEGRALE AANPAK HONDENPOEPPROBLEMATIEK

INTEGRALE AANPAK HONDENPOEPPROBLEMATIEK INTEGRALE AANPAK HONDENPOEPPROBLEMATIEK Vastgesteld door burgemeester en wethouders van de gemeente Marum op 12 september 2017 1 Achtergelaten hondenpoep houdt de gemoederen, zowel landelijk als lokaal,

Nadere informatie

onderwerp Uitrol gemeentelijk hondenbeleid in Rijsenhout, Burgerveen, Lisserbroek, Weteringbrug en Zwaanshoek

onderwerp Uitrol gemeentelijk hondenbeleid in Rijsenhout, Burgerveen, Lisserbroek, Weteringbrug en Zwaanshoek gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Uitrol gemeentelijk hondenbeleid in Rijsenhout, Burgerveen, Lisserbroek, Weteringbrug en Zwaanshoek Portefeuillehouder Collegevergadering Inlichtingen S.

Nadere informatie

Fact sheet. Veiligheidsmonitor Amsterdam-Amstelland Politie Eenheid Amsterdam. Veiligheidsbeleving buurt. nummer 4 februari 2013

Fact sheet. Veiligheidsmonitor Amsterdam-Amstelland Politie Eenheid Amsterdam. Veiligheidsbeleving buurt. nummer 4 februari 2013 Politie Eenheid Fact sheet nummer 4 februari 213 Veiligheidsmonitor -Amstelland 28-212 Deze fact sheet brengt de veiligheid in de regio -Amstelland tussen 28 en 212 in kaart. blijkt op verschillende indicatoren

Nadere informatie

De basisregels van Zwijndrecht

De basisregels van Zwijndrecht Deze folder vertelt u alles wat u moet weten over het hondenbeleid van Zwijndrecht. Want hondenpoep op straat; daar trappen wij liever niet in, u ook niet en zelfs uw hond niet. Daarom wordt Zwijndrecht

Nadere informatie

Hondenpoepbeleid. Paragraaf Inrichting

Hondenpoepbeleid. Paragraaf Inrichting Hondenpoepbeleid Paragraaf Inrichting INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2 2. INRICHTING 3 2.1 Checklist 3 2.2 Toelichting 4 2.2.1 Maatvoering en bereikbaarheid voor materieel 4 2.2.2 Zonering hondenvoorzieningen

Nadere informatie

Evaluatie Blauwe zone Dorpsplein / Dorpsweg in Rockanje. d.d

Evaluatie Blauwe zone Dorpsplein / Dorpsweg in Rockanje. d.d Dorpsplein / Dorpsweg in Rockanje d.d. 18-09-2015 Voorwoord Voor u ligt de evaluatie van de Blauwe zone op het Dorpsplein / Dorpsweg in Rockanje. De raad heeft aan het college gevraagd om de mogelijkheden

Nadere informatie

Hondenbeleid Deventer Eindmeting

Hondenbeleid Deventer Eindmeting Hondenbeleid Deventer Eindmeting Januari 2011 Uitgave : Team Kennis en Verkenning Naam : Jasper Baks Telefoonnummer : 694229 Mail : jr.baks@deventer.nl Strategische Ontwikkeling 1 Inhoud Algemene samenvatting

Nadere informatie

ONDERZOEK VEILIGHEID. Inwonerpanel Gemeente Dongen Onderzoek 9 Mei GfK 2014 Gemeente Dongen Onderzoek Veiligheid Mei

ONDERZOEK VEILIGHEID. Inwonerpanel Gemeente Dongen Onderzoek 9 Mei GfK 2014 Gemeente Dongen Onderzoek Veiligheid Mei ONDERZOEK VEILIGHEID Inwonerpanel Gemeente Dongen Onderzoek 9 Mei 14 GfK 14 Gemeente Dongen Onderzoek Veiligheid Mei 14 1 Inhoudsopgave 1. Samenvatting. Onderzoeksresultaten Voorvallen en misdrijven Veiligheid

Nadere informatie

Hondenpoepbeleid. Paragraaf Beleid

Hondenpoepbeleid. Paragraaf Beleid Hondenpoepbeleid Paragraaf Beleid INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2 2. BELEID 3 2.1 Checklist 3 2.2 Toelichting 4 2.2.1 Honden(poep)beleidplan 4 2.2.2 Heffing hondenbelasting 4 2.2.3 APV 5 2.2.4 Zonering hondenvoorzieningen

Nadere informatie

Stadswerven Zuid 2014 Een jaar na opening van het Energiehuis

Stadswerven Zuid 2014 Een jaar na opening van het Energiehuis Stadswerven Zuid Een jaar na opening van het Energiehuis Stadswerven Zuid is het tol van verschillende ontwikkelingen, met een gerenoveerd Energiehuis en de komst van een bioscoop met parkeergarage. In

Nadere informatie

Marjolein Steffens-van de Water / drs. Theo Weterings 30 september 2014 Addie Monster (4421)

Marjolein Steffens-van de Water / drs. Theo Weterings 30 september 2014 Addie Monster (4421) 7 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Aanwijzing losloopgebied voor honden in Abbenes Portefeuillehouder Collegevergadering Inlichtingen Marjolein Steffens-van de Water / drs. Theo Weterings

Nadere informatie

Onderzoek Hondenbeleid

Onderzoek Hondenbeleid Onderzoek Hondenbeleid Maart 2011 Gemeente Schiedam Onderzoek & Statistiek O n d e r z o e k H o n d e n b e l e i d P a g i n a 1 Inleiding In april 2010 heeft de gemeenteraad van Schiedam een nieuw hondenbeleid

Nadere informatie

Beoordeling uitvoering hondenbeleid in Dordrecht

Beoordeling uitvoering hondenbeleid in Dordrecht Beoordeling uitvoering hondenbeleid in Dordrecht Onderzoekcentrum Drechtsteden drs. S.A.W. van Oostrom-van der Meijden drs. J.M.A. Schalk juli 2010 Colofon Opdrachtgever Tekst Drukwerk Informatie sector

Nadere informatie

Onderwerp Aanwijzing losloopgebied voor honden in het Venneperhout te Nieuw-Vennep

Onderwerp Aanwijzing losloopgebied voor honden in het Venneperhout te Nieuw-Vennep gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Aanwijzing losloopgebied voor honden in het Venneperhout te Nieuw-Vennep Portefeuilehouder Marjolein Steffens-van de Water, drs. Theo Weterings Collegevergadering

Nadere informatie

(Geluids-)overlast evenementen

(Geluids-)overlast evenementen (Geluids-)overlast evenementen Inleiding Het huidige evenementenbeleid van de gemeente Asten is op 19 december 2006 door de gemeenteraad vastgesteld. Hierin zijn ook de geluidsnormen voor evenementen opgenomen.

Nadere informatie

UITVOERINGSPLAN HONDENBELEID DE HAGEN

UITVOERINGSPLAN HONDENBELEID DE HAGEN UITVOERINGSPLAN HONDENBELEID DE HAGEN 1 Inhoud 1. Doel. 2. Huidige voorzieningen. 3. Voorzieningen/maatregelen volgens nota hondenbeleid. 4. Algemene afwegingen en keuzes in de wijk De Hagen. 5. Voorstel

Nadere informatie

Afdeling: Beleid en Projecten Leiderdorp, 14 november 2006

Afdeling: Beleid en Projecten Leiderdorp, 14 november 2006 Agendapunt 14 2006 VOORSTELLEN Nr. 214 (1) Afdeling: Beleid en Projecten Leiderdorp, 14 november 2006 Onderwerp: Herziening hondenbeleid Aan de raad. Beslispunten 1. Instemmen met de bijgevoegde beleidsnota

Nadere informatie

Evaluatie hondenbeleid Zwijndrecht

Evaluatie hondenbeleid Zwijndrecht Evaluatie hondenbeleid Zwijndrecht Inhoud 1. Conclusies en verbetersuggesties 2. Schoonhouden 3. Veiligheid en handhaving 4. Communicatie 5. Tevredenheid honden uitlaatvoorzieningen 6. Develpark en Noordpark

Nadere informatie

Betreft 1. Nieuw beleid inzake overlast Honden(poep). 2. Kredietbesluit.

Betreft 1. Nieuw beleid inzake overlast Honden(poep). 2. Kredietbesluit. Stein 7 december 2004 Gemeenteblad Afdeling A 2005, no. 6 Agendapunt 8 Bijlagen 2 Aan De Raad Betreft 1. Nieuw beleid inzake overlast Honden(poep). 2. Kredietbesluit. Inleiding Uit vele reacties, waaronder

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 17 december 2012 Agenda nr: 15 Onderwerp: Tracé padenplan GOMV. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 17 december 2012 Agenda nr: 15 Onderwerp: Tracé padenplan GOMV. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 17 december 2012 Agenda nr: 15 Onderwerp: Tracé padenplan GOMV Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel De uitvoering van het padenplan

Nadere informatie

HONDENBELEID BEVERWIJK

HONDENBELEID BEVERWIJK HONDENBELEID BEVERWIJK Gemeente Beverwijk 27 maart 2012 Docman #2012/13961 Inhoudsopgave Inleiding 3 Hondenbeleid 5 1. Regelgeving en handhaving 5 2. Voorzieningen en onderhoud 8 3. Communicatie 9 Financiën

Nadere informatie

Hondenpoepplan Naar een schone stad. 2 februari 2009

Hondenpoepplan Naar een schone stad. 2 februari 2009 Hondenpoepplan Naar een schone stad 2 februari 2009 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 2. Wat is de stand van zaken?... 4 3. Wat is het doel?... 5 4. Hoe gaan we het aanpakken?... 6 5. Welke voorzieningen

Nadere informatie

Stadsmonitor. -thema Openbare Ruimte-

Stadsmonitor. -thema Openbare Ruimte- Stadsmonitor -thema Openbare Ruimte- Modules Samenvatting 1 Beeldkwaliteit stad 2 Beeld van openbare ruimte in buurt 4 Onderhoud openbare ruimte 10 Bronnen 19 Datum: februari 2016 Gemeente Nijmegen Onderzoek

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: 30-11-2010 Onderwerp: Evaluatie hondenbeleid Conceptbesluit: - het hondenbeleid her te bevestigen en dit ter kennisneming voor te leggen

Nadere informatie

Integrale Veiligheidsmonitor Hengelo 2011

Integrale Veiligheidsmonitor Hengelo 2011 Integrale Veiligheidsmonitor Buurtrapport Juli 202 Hoe leefbaar en veilig is de buurt? Integrale Veiligheidsmonitor. Inleiding In heeft gemeente voor de tweede keer deelgenomen aan de Integrale Veiligheidsmonitor.

Nadere informatie

Hondenbeleid in de Gemeente Soest

Hondenbeleid in de Gemeente Soest Hondenbeleid in de Gemeente Soest ONDERZOEK INWONERPANEL SOEST GFK, MEI 2016 1 Inhoudsopgave 1 Samenvatting 2 Onderzoeksresultaten Hondenbeleid 3 Onderzoeksverantwoording 4 5 Steekproefspecificatie Contact

Nadere informatie

Tabellen Veiligheidsmonitor 2008 Leiden

Tabellen Veiligheidsmonitor 2008 Leiden Veiligheidsmonitor 2008, gemeente 1 Tabellen Veiligheidsmonitor 2008 In deze bijlage worden de uitkomsten van de monitor weergegeven in tabellen. Van de volgende gebieden worden cijfers gepresenteerd:

Nadere informatie

Onderzoek Houten Hondenbeleid

Onderzoek Houten Hondenbeleid Onderzoek Houten Hondenbeleid September 2007 www.adv-mr.com Utrechtseweg 101, 3702 AB Zeist Inhoud Inleiding Dit onderzoek gaat in op het nieuwe hondenbeleid en de effecten hiervan in de gemeente Houten

Nadere informatie

Integrale Veiligheidsmonitor Hengelo 2011

Integrale Veiligheidsmonitor Hengelo 2011 Integrale Veiligheidsmonitor Wijkrapport Es Juli 202 Integrale Veiligheidsmonitor Wijkrapport Es Hoe leefbaar en veilig is de Es? Integrale Veiligheidsmonitor. Inleiding In heeft gemeente voor de tweede

Nadere informatie

BEWONERSBIJEENKOMST HONDENBELEID GEMEENTE GENNEP

BEWONERSBIJEENKOMST HONDENBELEID GEMEENTE GENNEP NOTULEN BEWONERSBIJEENKOMST HONDENBELEID GEMEENTE GENNEP Donderdag 30 oktober 2014 Aanwezig 19 bewoners 3 raadsleden 1 wethouder 6 medewerkers gemeente Gennep 1 medewerker odbn (openbare dienst brabant

Nadere informatie

Samen zorgen voor een schone woon- en leefomgeving. Hondenbeleid

Samen zorgen voor een schone woon- en leefomgeving. Hondenbeleid Samen zorgen voor een schone woon- en leefomgeving Hondenbeleid Inhoud Nieuw hondenbeleid Regels Wijkkaarten Besoyen Baardwijk - De Hoef Bloemenoord Capelle Centrum - Laageinde Landgoed Driessen Meerdijk

Nadere informatie

Hondenbeleid Leeuwarden Van overlast naar een schone en veilige woonomgeving

Hondenbeleid Leeuwarden Van overlast naar een schone en veilige woonomgeving Hondenbeleid Leeuwarden Van overlast naar een schone en veilige woonomgeving Inhoudsopgave Alg. info honden Ontwikkelingen < 2007 Pilots Nieuw beleid Onderzoek gedrag hondenbezitters Klachten en meldingen

Nadere informatie

Over honden, voor baasjes

Over honden, voor baasjes Over honden, voor baasjes Hondenbezit in gemeente Overbetuwe U woont met uw hond(en) in gemeente Overbetuwe. Wij vinden het belangrijk dat u de ruimte krijgt om samen te genieten van het wandelen en spelen

Nadere informatie

Kwaliteit openbare ruimte Nijmegen Het Marikenniveau

Kwaliteit openbare ruimte Nijmegen Het Marikenniveau Kwaliteit openbare ruimte Nijmegen Het Marikenniveau Wat kunnen bewoners en ondernemers verwachten van het basisniveau van onderhoud? Voor participatie Een veilige, toegankelijke openbare ruimte waar mensen

Nadere informatie

Uitkomsten overleg omwonenden locatie Leger des Heils aan de Burgemeester van Walsumlaan

Uitkomsten overleg omwonenden locatie Leger des Heils aan de Burgemeester van Walsumlaan Informatienota voor de raad Onderwerp Uitkomsten overleg omwonenden locatie Leger des Heils aan de Burgemeester van Walsumlaan Versienummer 03 Portefeuillehouder Vedelaar Informant Diny Flierman Eenheid/Afdeling

Nadere informatie

Integrale veiligheid. resultaten burgerpanelonderzoek maart 2007

Integrale veiligheid. resultaten burgerpanelonderzoek maart 2007 Integrale veiligheid resultaten burgerpanelonderzoek maart 2007 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 1 1.1 Respons 1 2 Veiligheidsgevoelens 3 2.1 Gevoel van veiligheid in specifieke situaties 3 2.2 Verschillen onderzoeksgroepen

Nadere informatie

Integrale Veiligheidsmonitor Hengelo 2011

Integrale Veiligheidsmonitor Hengelo 2011 Integrale Veiligheidsmonitor Wijkrapport Juli 202 Integrale Veiligheidsmonitor Wijkrapport Hoe leefbaar en veilig is? Integrale Veiligheidsmonitor. Inleiding In heeft de gemeente voor de tweede keer deelgenomen

Nadere informatie

Stadspanel: Oud en nieuw 2018

Stadspanel: Oud en nieuw 2018 veel respons Stadspanel: Oud en nieuw 2018 Erik van der Werff April 2018 www.os-groningen.nl Inhoud 1. Inleiding... 2 1.1 Aanleiding van het onderzoek... 2 1.2 Doel van het onderzoek... 2 1.3 Opzet van

Nadere informatie

UITVOERINGSPLAN HONDENBELEID AMALIASTEIN MOLENWIJK

UITVOERINGSPLAN HONDENBELEID AMALIASTEIN MOLENWIJK UITVOERINGSPLAN HONDENBELEID AMALIASTEIN MOLENWIJK 1 Inhoud 1. Doel. 2. Huidige voorzieningen. 3. Voorzieningen/maatregelen volgens nota hondenbeleid. 4. Algemene afwegingen en keuzes in de wijken Amaliastein/Molenwijk.

Nadere informatie

Samen zorgen voor een schone woon- en leefomgeving. Hondenbeleid

Samen zorgen voor een schone woon- en leefomgeving. Hondenbeleid Samen zorgen voor een schone woon- en leefomgeving Hondenbeleid Contact met de gemeente Waalwijk Bezoekadres Taxandriaweg 6 5141 PA Waalwijk U vindt de bezoekersingang aan de Winterdijk Postadres Postbus

Nadere informatie

De wijken Slingerbos en Tweelingstad in cijfers. Achtergrondinformatie ten behoeve van raadsbezoek

De wijken Slingerbos en Tweelingstad in cijfers. Achtergrondinformatie ten behoeve van raadsbezoek De wijken Slingerbos en Tweelingstad in cijfers Achtergrondinformatie ten behoeve van raadsbezoek Afdeling Vastgoed en Wonen 29 augustus 2014 2 Algemeen Deze notitie bevat cijfers over inwoners en woningvoorraad

Nadere informatie

7,5 50,4 7,2. Gemeente Enkhuizen, Leefbaarheid. Overlast in de buurt Enkhuizen. Veiligheidsbeleving Enkhuizen

7,5 50,4 7,2. Gemeente Enkhuizen, Leefbaarheid. Overlast in de buurt Enkhuizen. Veiligheidsbeleving Enkhuizen Leefbaarheid 7,5 Leefbaarheid (rapportcijfer) : 7,5 Fysieke voorzieningen (score) Sociale cohesie in de buurt (score) Aanpak gemeente L&V (% (zeer) ) Gemeente, 2015 6,3 29,0 38,2 Overlast in de buurt %

Nadere informatie

Beantwoording vragen ex artikel 41 RvO van 100% Groningen en PvdD over het hondenbeleid. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Beantwoording vragen ex artikel 41 RvO van 100% Groningen en PvdD over het hondenbeleid. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Beantwoording vragen ex artikel 41 RvO van 100% Groningen en PvdD over het hondenbeleid Steller Jeenke van Linge De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367

Nadere informatie

Veiligheidsmonitor 2009 Gemeente Leiden

Veiligheidsmonitor 2009 Gemeente Leiden Veiligheidsmonitor 2009 Gemeente Leiden Resultaten per district en in de tijd Bureau Onderzoek Op Maat april 2010 Veiligheidsmonitor 2009, gemeente Leiden 1 In dit overzicht worden de uitkomsten van de

Nadere informatie

Veiligheidsmonitor Hengelo Wijkrapport Buitengebied Augustus 2010

Veiligheidsmonitor Hengelo Wijkrapport Buitengebied Augustus 2010 Veiligheidsmonitor Wijkrapport Augustus 2010 Wijkrapport Augustus 2010 Hoe leefbaar en veilig is het Integrale Veiligheidsmonitor Inleiding Eind heeft de gemeente voor het eerst deelgenomen aan de Integrale

Nadere informatie

Integrale Veiligheidsmonitor Hengelo 2011

Integrale Veiligheidsmonitor Hengelo 2011 Integrale Veiligheidsmonitor Wijkrapport Juli 202 Hoe leefbaar en veilig is de? Integrale Veiligheidsmonitor. Inleiding In heeft gemeente voor de tweede keer deelgenomen aan de Integrale Veiligheidsmonitor.

Nadere informatie

Inspraakreacties Hondenbeleid

Inspraakreacties Hondenbeleid Bijlage 1: Inspraakreacties Hondenbeleid Samenvatting In oktober 2008 zijn 11 inspraakreacties binnengekomen, die voor zover mogelijk zijn verwerkt in het geformuleerde beleid. Voor het Rijsterborgherpark

Nadere informatie

Hondenvoorzieningen Zuideramstel

Hondenvoorzieningen Zuideramstel Hondenvoorzieningen Zuideramstel Document: Documentstatus: Opdrachtgever Auteur: Samenvatting: Notitie hondenvoorzieningen B.Bijl A.M.R. Cannoo & O. van het Groenewoud In monitoren als Leefbaarheid en

Nadere informatie

VOORTGANGSNOTA HONDENBELEID

VOORTGANGSNOTA HONDENBELEID VOORTGANGSNOTA HONDENBELEID 2011-2012 Inhoud 1. Inleiding 2. Resultaten 3. Vergelijking in de G4 4. Losloopgebieden 5. Bebording 6 Samenvatting en conclusies 7. Vervolgstappen 8. Financiering losloopgebieden

Nadere informatie

Integrale Veiligheidsmonitor Hengelo 2011

Integrale Veiligheidsmonitor Hengelo 2011 Integrale Veiligheidsmonitor Wijkrapport Juli 202 Hoe leefbaar en veilig is het? Integrale Veiligheidsmonitor. Inleiding In heeft de gemeente voor de tweede keer deelgenomen aan de Integrale Veiligheidsmonitor.

Nadere informatie

EVALUATIE HONDENBELEID GEMEENTE ASTEN 2017

EVALUATIE HONDENBELEID GEMEENTE ASTEN 2017 EVALUATIE HONDENBELEID GEMEENTE ASTEN 2017 JULI 2017 2 EVALUATIE HONDENBELEID GEMEENTE ASTEN 2017 GEMEENTE ASTEN Team Ruimte Taakveld Groen Natuur en Landschap juli 2017 Evaluatie Hondenbeleid 2017 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4. Doetinchem, 28 september Evaluatie hondenbeleid en voorstel nieuw hondenbeleid

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4. Doetinchem, 28 september Evaluatie hondenbeleid en voorstel nieuw hondenbeleid Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4 Evaluatie hondenbeleid en voorstel nieuw hondenbeleid Voorstel: 1. Kennisnemen van de evaluatie hondenbeleid. 2. Het nieuwe modernere hondenbeleid vaststellen. 3. Het nieuwe

Nadere informatie

Notitie Veiligheidsmonitor Amsterdam-Amstelland 2008-2011

Notitie Veiligheidsmonitor Amsterdam-Amstelland 2008-2011 Notitie Veiligheidsmonitor Amsterdam-Amstelland 28-211 Deze notitie brengt op basis van de Amsterdamse Veiligheidsmonitor de leefbaarheid en veiligheid in de regio Amsterdam-Amstelland tussen 28 en 211

Nadere informatie

Aanpak hondenpoepproblematiek

Aanpak hondenpoepproblematiek Aanpak hondenpoepproblematiek 1. Samenvatting De overlast die hondenpoep veroorzaakt staat al geruime tijd in de top 10 van ergernissen van inwoners in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Dit kan afgeleid

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft Resultaten evaluatie onderhoud openbare ruimte.

gemeente Eindhoven Betreft Resultaten evaluatie onderhoud openbare ruimte. gemeente Eindhoven Inboeknummer Dossiernummer 7 juli 2008 Raadsinformatiebrief Betreft Resultaten evaluatie onderhoud openbare ruimte. Inleiding In de periode januari tot en met mei 2008 heeft de evaluatie

Nadere informatie

Raadsinformatiebulletin

Raadsinformatiebulletin Raadsinformatiebulletin Valkenburg, 22 januari 218 Betreft: Bevolkingscijfers Valkenburg aan de Geul Geachte leden van de Raad, Het bevolkingsaantal van de gemeente Valkenburg aan de Geul is op 5 januari

Nadere informatie

Nieuwsbrief 5. Wijk- en Kerngericht Werken. Beste wijk-/dorps- of stadsraad, Campagnemaand

Nieuwsbrief 5. Wijk- en Kerngericht Werken. Beste wijk-/dorps- of stadsraad, Campagnemaand Beste wijk-/dorps- of stadsraad, Afgelopen jaar is er weer druk gewerkt aan het nieuwe beleidsdocument voor wijk- en kerngericht werken. Als input voor het nieuwe beleid is, naast hethuidige beleid, gebruik

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VI- onderwerp Kadernotitie Integraal Veiligheidsbeleid Gemeente Simpelveld

agendanummer afdeling Simpelveld VI- onderwerp Kadernotitie Integraal Veiligheidsbeleid Gemeente Simpelveld Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VI- onderwerp Kadernotitie Integraal Veiligheidsbeleid Gemeente Simpelveld 2012-2015 Inleiding De huidige nota integrale veiligheid gemeente Simpelveld is toe

Nadere informatie

Losloopgebieden voor honden in de Fruittuinen in Hoofddorp

Losloopgebieden voor honden in de Fruittuinen in Hoofddorp gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Portefeuillehouder S. Bak/drs. Th.L.N. Weterings Collegevergadering 14 mei 2013 Inlichtingen A. Monster (023 5674421) Registratienummer 2013.0025024 Context Met ons

Nadere informatie

Concept hondenbeleid. Gemeente Dordrecht

Concept hondenbeleid. Gemeente Dordrecht Concept hondenbeleid 2016 2020 Gemeente Dordrecht Pagina 1 van 7 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Regelgeving... 3 2.1 Bebouwde kom: opruimplicht... 3 2.3 Buiten de bebouwde kom... 3 2.4 APV... 4 2.5 Honden

Nadere informatie

Blok 1 (vragen 1 t/m 8) Veiligheidsbeleving Spijk Uitkomsten veiligheidsenquête gehouden in de maand april 2015

Blok 1 (vragen 1 t/m 8) Veiligheidsbeleving Spijk Uitkomsten veiligheidsenquête gehouden in de maand april 2015 Veiligheidsbeleving Spijk Uitkomsten veiligheidsenquête gehouden in de maand april 5. Algemeen Vuren ligt langs de oever van de Waal. Aan de overkant van de Waal is het slot Loevestein zichtbaar en aan

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over het hondenbeleid

Veel gestelde vragen over het hondenbeleid Veel gestelde vragen over het hondenbeleid A. Vragen over hondenpoep 1. Moet ik de poep opruimen? Ja, op openbare plaatsen geldt een opruimplicht. Onder een openbare plaats wordt verstaan: een voor het

Nadere informatie

Veiligheidsmonitor 2010 Gemeente Leiden

Veiligheidsmonitor 2010 Gemeente Leiden Veiligheidsmonitor Gemeente Leiden Resultaten per stadsdeel en in de tijd Mediad Rotterdam, maart 2011 Veiligheidsmonitor, Gemeente Leiden 1 In dit overzicht worden de uitkomsten van de Veiligheidsmonitor

Nadere informatie

Fysieke leefomgeving I.B EELDKWALITEIT VAN DE STAD

Fysieke leefomgeving I.B EELDKWALITEIT VAN DE STAD Nijmegen is volgens veel Nijmegenaren een mooie en groene stad. Tweederde vindt Nijmegen bovendien een schone stad. Ook van buitenaf is er een gunstige indruk. Al enkele jaren oordelen bezoekers positief

Nadere informatie

Enquête Buurtpreventie en buurtafspraken Welgelegen & Indische Buurt te Leeuwarden Mei 2012

Enquête Buurtpreventie en buurtafspraken Welgelegen & Indische Buurt te Leeuwarden Mei 2012 Enquête Buurtpreventie en buurtafspraken Welgelegen & Indische Buurt te Leeuwarden Mei 2012 Ontwikkeld door Welzijn Centraal en vrijwilligers. Mede mogelijk gemaakt door Gemeente Leeuwarden, Woon Friesland

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 23 mei R06S013/z Verslag werkgroep Participatie en Digitalisering over Raad op Straat 12 april 2017

Datum Agendapunt Documentnummer. 23 mei R06S013/z Verslag werkgroep Participatie en Digitalisering over Raad op Straat 12 april 2017 Datum Agendapunt Documentnummer 13 R06S013/z170025597 Onderwerp Verslag werkgroep Participatie en Digitalisering over Raad op Straat 12 april 2017 Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect Kennisnemen van de

Nadere informatie

Overlast park Lepelenburg

Overlast park Lepelenburg Overlast park Lepelenburg 1-meting oktober 2014 www.onderzoek.utrecht.nl Colofon Uitgave Afdeling Onderzoek Gemeente Utrecht Postbus 16200 3500 CE Utrecht 030 286 1350 onderzoek@utrecht.nl in opdracht

Nadere informatie

Veiligheidsmonitor Hengelo Wijkrapport Woolde Augustus 2010

Veiligheidsmonitor Hengelo Wijkrapport Woolde Augustus 2010 Veiligheidsmonitor Wijkrapport Augustus 2010 Wijkrapport Augustus 2010 Hoe leefbaar en veilig is Integrale Veiligheidsmonitor Inleiding Eind heeft de gemeente voor het eerst deelgenomen aan de Integrale

Nadere informatie

Datum Plaats Onderwerp Actie Actie door Termijn Stand van zaken. Organiseren, uitnodigingen, etc.

Datum Plaats Onderwerp Actie Actie door Termijn Stand van zaken. Organiseren, uitnodigingen, etc. ACTIEPUNTENLIJST BRUNSSUM NOORD November 2011 Toelichting op afkortingen = korte termijn uiterlijk na 1 maand klacht opgelost / aan verzoek voldaan = middellange termijn uiterlijk na 6 maanden klacht opgelost

Nadere informatie

AANWIJZING HONDENUITLAATPLAATS MAARTEN VAN LEEUWENSTRAAT NOTA BEANTWOORDING ZIENSWIJZEN

AANWIJZING HONDENUITLAATPLAATS MAARTEN VAN LEEUWENSTRAAT NOTA BEANTWOORDING ZIENSWIJZEN AANWIJZING HONDENUITLAATPLAATS MAARTEN VAN LEEUWENSTRAAT NOTA BEANTWOORDING ZIENSWIJZEN Vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Loon op Zand van 21

Nadere informatie

Veiligheidsmonitor 2011 Gemeente Woerden

Veiligheidsmonitor 2011 Gemeente Woerden Veiligheidsmonitor 20 Gemeente Woerden Onderzoek uitgevoerd in opdracht van Gemeente Woerden DIMENSUS beleidsonderzoek April 202 Projectnummer 475 Samenvatting 3 Inleiding. Leefbaarheid van de buurt 3.

Nadere informatie

HONDENKAART. schone stad iedereen uitgelaten!

HONDENKAART. schone stad iedereen uitgelaten! HONDENKAART Uitgave 2009 schone stad iedereen uitgelaten! Honden horen erbij in Den Haag! Opruimmiddelen voor hondenpoep Honden spelen al eeuwen een belangrijke rol in onze samenleving. Vooral als gezelschapsdier,

Nadere informatie

Colofon. Het overnemen uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron duidelijk wordt vermeld.

Colofon. Het overnemen uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron duidelijk wordt vermeld. Hoe veilig is Leiden? Integrale Veiligheidsmonitor gemeente Leiden Bijlagenrapport April 2012 Colofon Uitgave I&O Research Zuiderval 70 Postbus 563, 7500 AN Enschede Rapportnummer 2012/022 Datum April

Nadere informatie

Evaluatie hondenbeleid Zwijndrecht 2017

Evaluatie hondenbeleid Zwijndrecht 2017 Evaluatie hondenbeleid Zwijndrecht 2017 Inhoud 1. Conclusies en verbetersuggesties 2. Schoonhouden 3. Veiligheid en handhaving 4. Communicatie 5. Tevredenheid honden uitlaatvoorzieningen 6. Voorlichtingscampagne

Nadere informatie

adres Geachte heer/mevrouw,

adres Geachte heer/mevrouw, Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken Afdeling Stedelijk Beheer Bezoekadres Wijkpost Noordwest adres Postadres Postbus 7081 9701 JB Groningen Datum 16 december 2010 Bijlage(n) 1 Kenmerk RO10.2467700

Nadere informatie

Onderwerp: Ontwerpbesluit onttrekking aan de openbaarheid van het fietspad tussen de Westerbrink en de Schilderslaan

Onderwerp: Ontwerpbesluit onttrekking aan de openbaarheid van het fietspad tussen de Westerbrink en de Schilderslaan Nummer: 201212018 Sector: Gemeentewerken GEMEENTEBESTUUR VAN VEENDAM 24 september 2012 Veendam, 24 juli 2012 Onderwerp: Ontwerpbesluit onttrekking aan de openbaarheid van het fietspad tussen de Westerbrink

Nadere informatie

Wijkraadpleging 2006 Utrecht-Noordoost

Wijkraadpleging 2006 Utrecht-Noordoost Wijkraadpleging 2006 Utrecht-Noordoost Rapportage: DIMENSUS beleidsonderzoek Maart 2007 Projectnummer 265 Inhoud 1 Inleiding 2 2 Wat vinden bewoners het belangrijkste in Noordoost 3 3 Wijkspecifieke aspecten

Nadere informatie

Voel je thuis op straat!

Voel je thuis op straat! Voel je thuis op straat! 0-meting onder kinderen, jongeren en volwassenen in Bergen op Zoom Centrum Ron van Wonderen Nanne Boonstra Utrecht, september 2007 Verwey- Jonker Instituut 1 Samenvatting en conclusies

Nadere informatie

Evaluatie pilot. Maine booiles

Evaluatie pilot. Maine booiles Evaluatie pilot Maine booiles RO/EZ-SBH Groningen, 15 augustus 2012 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Omwonenden 4 3. Eigenaren bootjes 6 4. Uitkomst en opiossingen 8 5. Conclusie 9 1. Inleiding In mei 2008 heeft

Nadere informatie