Verankeren en borgen: LOB is van iedereen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verankeren en borgen: LOB is van iedereen"

Transcriptie

1 Programma Verankeren en borgen: LOB is van iedereen 20 maart 2018 Verankeren en borgen: LOB is van iedereen Datum: Locatie: Kosten: dinsdag 20 maart 2018 van 10:00 tot 16:00 uur. Woerden gratis* na aanmelding De landelijke bijeenkomst op 20 maart 2018 is dé LOB-inspiratie-bijeenkomst voor LOBcoördinatoren, loopbaancoaches, studieloopbaanbegeleiders, decanen, beleidsmedewerkers LOB, schoolleiding en directie in het vmbo, havo/vwo en het mbo. Binnen de vmbo-, havo/vwo- en mbo-scholen vinden diverse initiatieven op het gebied van LOB plaats. Deze initiatieven zijn soms bij één persoon belegd. Wanneer deze persoon de school bijvoorbeeld verlaat, verlaat LOB ook de school. LOB zit hiermee niet in het DNA van de school. Op het moment dat LOB verankerd en geborgd is binnen de school, dan zijn niet alleen de mentor en decaan betrokken bij de loopbaanontwikkeling van de leerling/student, maar speelt het gehele onderwijsteam hier een rol in. Daarmee wordt de kwaliteit van LOB van iedereen. Begeleiders, docenten en management hebben een gedeelde visie op de activiteiten en op de begeleiding van de loopbaanontwikkeling van de leerling/student. Tijdens deze bijeenkomst word je geïnspireerd door diverse sprekers over hoe LOB van iedereen kan worden. In de werksessies ga je actief met elkaar in op de wijze waarop je hierover het gesprek kunt voeren op school en welke bijpassende activiteiten je kunt organiseren. *Aanmelding is kosteloos. Wanneer u zich echter aanmeldt en binnen twee weken voor aanvang zonder opgaaf van gegronde reden afmeldt of op de dag zelf niet verschijnt, zijn wij helaas genoodzaakt 80 euro in rekening te brengen als vergoeding van de door ons gemaakte kosten.

2 Programma Tijd Omschrijving Plenair uur Inloop uur Welkom door het Expertisepunt LOB uur Visie of beleid? Frans Meijers, Meijers onderzoek & advies Recent onderzoek naar verankering van onderwijsinnovaties in het onderwijs laat zien dat een gezamenlijke visie van directie en docenten onvoldoende is om nieuwe praktijken in te voeren. Een visie is maar al te vaak een tot niets verplichtende wensenlijst. Veel belangrijker dan een visie is dat er strategische doelen op langere termijn worden gesteld (waarvoor de directie het initiatief moet nemen) en dat de docenten(teams) de kans krijgen om 'van onderop' een tactisch beleid te ontwikkelen (dat zijn concrete maatregelen om de strategische doelen te realiseren). In dit proces ontwikkelt zich gaandeweg een door allen gedragen visie. Zo wordt LOB inderdaad een zaak van iedereen op school uur Eigenaarschap begint bij jezelf Els van Osch, Zin in onderwijs Hoe krijg je in de school een cultuur waarin iedereen betrokken is en zich eigenaar voelt? Wat heb je nodig om je collega s eigenaar te laten worden van LOB? LOB is van iedereen, maar hoe maak je het echt van iedereen? In de inleiding wordt aangegeven wat er nodig is om eigenaarschap te kunnen creëren. Welke schoolcultuur is nodig en op welke manier kan een organisatie hier mee aan de slag? Na de inleiding kom je vanzelf op de vraag: Wat kan IK morgen anders doen? Sessies uur Werksessieronde 1 Aan de slag met. Werksessie 1 Visie: LOB is de A2 voor de vernieuwing vmbo Joost Westerik - adjunct directeur Zuiderzee College in Zaandam vmbo Het proces van implementeren van LOB kent vele facetten. Dit weet het Zuiderzee College in Zaandam uit ervaring. Wat is er nodig om iedereen in de school bewust te maken van het belang van LOB? Hoe pak je training, facilitering en borging in het rooster aan? Begin je klein en bouw je op of start je integraal en bouw je uit? En wat hebben docenten nodig in dit proces? Het Zuiderzee College deelt haar ervaringen met de implementatie van LOB en gaat hierover graag met alle deelnemers in gesprek.

3 Werksessie 2 Kwaliteitsstandaard LOB Frederike Albrecht, Voorzitter decanenkring havo/vwo Noord- Holland Noord Doelgroep: vmbo havo/vwo In deze workshop staat de kwaliteitsstandaard LOB van VvSL centraal. Aan welke eisen hoort een LOB-functionaris/decaan te voldoen? Wat is er nodig om LOB goed op de kaart te zetten binnen school: met hoeveel uren minimaal kunnen de activiteiten georganiseerd worden en is er ook voldoende tijd voor gesprekken met leerlingen en ontwikkeling van beleid. Genoeg stof voor een informatieve en interactieve werksessie. Werksessie 3 Raamwerk LOB Eva-Maria Ternité, Euroguidence Vraag je je ook wel eens af welke taken er eigenlijk bij LOB (kunnen) horen en welke deskundigheid daar vervolgens bij past? Ben je op zoek naar manieren om urgentiebesef voor LOB te realiseren binnen jouw management? In deze workshop ga je aan de slag met het Raamwerk Loopbaanbegeleiding jongeren. Dit Raamwerk LOB is recent in opdracht van OCW door Euroguidance ontwikkeld. In de werksessie krijg je hier informatie over en onderzoek je met collega s wat het Raamwerk LOB voor je kan betekenen in gesprek met management en collega s en in gesprekken met leerlingen. Werksessie 4 Nulmeting bij dynamische borging 'LOB' Jan Willem Bruil, LOB@school In deze workshop wordt duidelijk hoe een 'LOB-scan' kan worden ingezet binnen een implementatie- of verbetertraject LOB. Vanuit een strategisch concept zoomen we in op de LOB-scan en haar (on)mogelijkheden. We ervaren de vraagstelling, werkvormen, uitwerking en bespreken toepassingsmogelijkheden in de eigen context. We relativeren de LOB-scan van doel naar middel bij de dynamische borging van 'LOB'. Werksessie 5 Implementatie-inspanningen: wat werkt er? Ivette Kleijngeld, Expertisepunt LOB Primaire doelgroep: mbo De implementatie en verankering van LOB verloopt in de ene organisatie gemakkelijker dan in de andere. Middels onderzoek is in kaart gebracht welke factoren (ook wel determinanten genoemd) bijdragen aan een succesvol implementatieproces in het MBO. Tijdens deze werksessie beoordeel je de factoren van jouw school op het gebied van de sturing van het implementatieproces. Zo heb je, na het afronden van deze werksessie, een to-do-lijstje om mee aan de slag te gaan op jouw school.

4 Plenair uur LUNCH uur Ervaringen organiseren: een noodzakelijke stap op weg naar duurzame veranderingen Robert-Jan Simons, Visie op leren Het loopbaandenken in een schoolorganisatie is alleen mogelijk wanneer docenten uitgaan van het concept "extended professionality": docent-zijn omvat meer dan het vakgericht lesgeven. Op deze uitgebreidere taken moet ook professionaliteit worden ontwikkeld in de school. Hoewel het heel belangrijk is om met elkaar een visie op leren en daarbinnen op loopbaanoriëntatie te ontwikkelen, is er meer nodig dan dat. Aan de hand van een metafoor (loeiende koeien) wordt aannemelijk gemaakt dat ervaringsleren een belangrijke aanvulling vormt op het theoretisch leren. Welke soorten van ervaringen zijn belangrijk? Welke ervaringen kunnen we organiseren? Hoe kunnen we mensen zover krijgen dat ze die ervaringen opdoen? Sessies uur Werksessieronde 2 Aan de slag met. Werksessie 6 Richting en ruimte voor LOB op uw school Wiel Wijnen - Platform VMBO Dienstverlening en Producten Primaire doelgroep: vmbo mbo In de werksessie informeren we je over het vmbo-profiel Dienstverlening en Producten (D&P) en nemen we je mee in de keuzes waar je voor staat wanneer je LOB implementeert. We starten met de vraag 'Waarom LOB?'. Vervolgens doorlopen we het 'Wat en hoe? uit het werkboek Richting en Ruimte van het platform D&P. Het start met het bepalen van prioriteiten op basis van je visie. Vervolgens bepaal je welke mensen en middelen je kunt inzetten om de prioriteiten te concretiseren. Door toepassing van de PDCAcyclus stel je vast hoe het nog beter kan en genereer je de borging van het LOB-traject. Aan het eind van de sessie heb je een LOBbeleidsplan in-notendop klaar voor je eigen school. Werksessie 7 Praktisch aan de slag met LOB binnen de hele school Margret Mulders, Sostegno In de werksessie gaan we op een praktische manier aan de slag met de vraag: Hoe krijgen we LOB werkend binnen onze school? We werken aan de hand van het implementatiemodel van Knoster. Dit model is gebaseerd op een theorie die heel concreet toe te passen is op de schoolpraktijk. We zullen dan ook werken met ieders eigen casus en met de vraag hoe het bij jullie op school werkt en eventueel beter zou kunnen.

5 Werksessie 8 Werksessie 9 Werksessie 10 LOB-professionalisering benutten en borgen Kim Schut, Loopbaangroep Hoe krijg je de hele school in beweging voor LOB? Die vraag stond centraal in ons onderzoek. Ons startpunt was het loopbaandossier dat te weinig werd gebruikt. Al snel zagen we dat het om meer dan alleen het loopbaandossier ging. Het verankeren en borgen van lob en integreren van loopbaancompetenties is een uitdagende verandering. Dit is al zo voor de meeste decanen en mentoren, en nog meer voor docenten in de les en buiten de school met ouders. We delen graag de belangrijkste resultaten van ons onderzoek en gaan samen aan het werk om te kijken hoe je de uitkomsten van het onderzoek zou toepassen op LOB binnen jullie eigen scholen. De Kwaliteitsagenda LOB voor het VO Peter Huwae & Inge Kirsten, NVS-NVL Op 8 februari jl. is door de VO-raad, het LAKS, de VvSL en de NVS- NVL de Kwaliteitsagenda LOB voor het Voortgezet Onderwijs ondertekend. Daarin zijn afspraken gemaakt die voor alle scholen in het VO gelden, zowel vmbo als havo/vwo. Er is een duidelijk verschil in wet- en regelgeving over LOB tussen het mbo en het vmbo aan de ene kant en havo en vwo aan de andere kant. Dit heeft op de scholen geleid tot grote verschillen bij de invulling van het LOB-proces. In de kwaliteitsagenda LOB voor het VO wordt geen onderscheid meer gemaakt. Wat betekent dit? In deze workshop gaat het vooral over de vraag; hoe kan je met de kwaliteitsagenda LOB aan de slag op jouw school? Iedereen betrokken bij LOB! Zo doe je dat Els van Osch en Anna de Rijk, Stichting Zin in Onderwijs Via de gouden cirkel van Simon Sinek Waarom? Hoe? Wat? hebben we een routekaart voor LOB ontwikkeld. Hiermee kan je zelf handen en voeten geven aan LOB bij jou op school. Samen met je collega s zorg je voor een gedeeld eigenaarschap. In de werksessie maak je kennis met het gedachtegoed achter de gouden cirkel en ga je aan de slag om dit voor jouw school in te zetten. Door middel van vragen op de routekaart, wordt het waarom/hoe/wat van LOB bij jou op school concreet. Je leert de methodiek en hoe je de routekaart op jouw school in kunt gaan zetten om iedereen te betrekken en een stap verder te komen met LOB. Je krijgt de routekaart mee met heel veel tips en materiaal. Plenair uur AFSLUITING EN DRANKJE

Er gaat niets boven LOB

Er gaat niets boven LOB Er gaat niets boven LOB Datum: Locatie: Kosten: 18 april 2019 Nieuw Allardsoog, Jarig van der Wielenwei 6, 9243 SH in Bakkeveen gratis* na aanmelding *Aanmelding is kosteloos. Wanneer u zich echter aanmeldt

Nadere informatie

Hoe werk je samen met ouders aan LOB?

Hoe werk je samen met ouders aan LOB? Programma Hoe werk je samen met ouders aan LOB 5 juni 2018 Hoe werk je samen met ouders aan LOB? Datum: Locatie: Kosten: dinsdag 5 juni 2018 van 10:00 tot 16:00 uur. Woerden gratis* na aanmelding De meeste

Nadere informatie

Succesvol doorstromen, dat doen we samen!

Succesvol doorstromen, dat doen we samen! Programma Succesvol doorstromen, dat doen we samen! 11 januari 2018 Succesvol doorstromen, dat doen we samen! Datum: Locatie: Kosten: donderdag 11 januari 2018 van 10:00 tot 16:00 uur. Woerden gratis*

Nadere informatie

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Stimuleringsproject LOB in het mbo Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Visie ontwikkelen in regionale inspiratiebijeenkomsten Wat verstaan we eigenlijk onder loopbaanoriëntatie en -begeleiding

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Middelbaar Beroepsonderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 31 524 Beroepsonderwijs en Volwassenen Educatie Nr. 340 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP EN VOOR BASIS- EN VOORTGEZET

Nadere informatie

SAMEN LOOPBAANLEREN VERANKEREN OP SCHOOL WORKSHOP VOOR DECANEN SAMEN MET SCHOOLLEIDERS. Inge Kirsten De loopbaan van de leerling centraal

SAMEN LOOPBAANLEREN VERANKEREN OP SCHOOL WORKSHOP VOOR DECANEN SAMEN MET SCHOOLLEIDERS. Inge Kirsten De loopbaan van de leerling centraal SAMEN LOOPBAANLEREN VERANKEREN OP SCHOOL WORKSHOP VOOR DECANEN SAMEN MET SCHOOLLEIDERS Inge Kirsten De loopbaan van de leerling centraal NEE HEB JE.. https://www.youtube.com/watch?v=iqdmgz-rsie IN GESPREK

Nadere informatie

20 maart Een raamwerk t.b.v. loopbaanbegeleiding jongeren

20 maart Een raamwerk t.b.v. loopbaanbegeleiding jongeren 20 maart 2018 Een raamwerk t.b.v. loopbaanbegeleiding jongeren Even voorstellen Vraag aan je buurvrouw/man: wat is jouw grootste wens t.a.v. LOB? Wat is Euroguidance Nederland? Nederlands Loopbaankennispunt

Nadere informatie

Verankering loopbaandossier LOB is van iedereen!

Verankering loopbaandossier LOB is van iedereen! Verankering loopbaandossier LOB is van iedereen! Heleen Toebast 1 november 2018 Programma Introductie Expertisepunt LOB Aanleiding Wetgeving Ambitie/kwaliteitsagenda Wat? Verankeren Gehele keten Samenhang

Nadere informatie

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Stimuleringsproject LOB in het mbo Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Samenwerken aan LOB Jongeren beter toerusten voor het maken van passende keuzes in de eigen loopbaan door bewust

Nadere informatie

Startmeting Monitor LOB in het vo. en mbo. Managementsamenvatting Startmeting. Monitor en mbo LOB in het vo

Startmeting Monitor LOB in het vo. en mbo. Managementsamenvatting Startmeting. Monitor en mbo LOB in het vo Managementsamenvatting in het vo Monitor en mbo LOB in het vo en mbo 1 Managementsamenvatting : Stand van zaken Loopbaan Oriëntatie- en Begeleiding in het vo en mbo Uitgevoerd in opdracht van het Expertisepunt

Nadere informatie

Toelatingsrecht in het MBO en LOB in het VMBO. Wat hebben deze twee met elkaar te maken?

Toelatingsrecht in het MBO en LOB in het VMBO. Wat hebben deze twee met elkaar te maken? Toelatingsrecht in het MBO en LOB in het VMBO Wat hebben deze twee met elkaar te maken? Wat gaan we doen? Voorstellen en korte introductie Expertisepunt LOB Verduidelijking wetgeving: Wet vroegtijdige

Nadere informatie

LOB-dossier MBO: versterken vanuit de beroepspraktijk

LOB-dossier MBO: versterken vanuit de beroepspraktijk LOB-dossier MBO: versterken vanuit de beroepspraktijk Netty Bonouvrié & Ivette Kleijngeld 19 november 2018 Welkom Ivette Kleijngeld Projectadviseur Netty Bonouvrié Regiocontactpersoon Initiatief van MBO

Nadere informatie

L O O P B A A N D O S S I E R LOOPBAANONTWIKKELING

L O O P B A A N D O S S I E R LOOPBAANONTWIKKELING LOOPBAANONTWIKKELING IS VOOR LEERLINGEN ESSENTIEEL OM DE EIGEN LOOPBAAN TE STUREN, EEN BEWUSTE (VERVOLG)STUDIEKEUZE TE KUNNEN MAKEN EN OP DIE MANIER IN DE TOEKOMST BETER MEE TE BEWEGEN MET DE VERANDERENDE

Nadere informatie

LOB in de vernieuwing vmbo & mbo

LOB in de vernieuwing vmbo & mbo LOB in de vernieuwing vmbo & mbo Spirit4you Versterkt loopbanen Even kennismaken? Naam / organisatie / functie? Wat betekent LOB in het vernieuwde vmbo/ mbo voor jou? Waar ben je trots op? 30 november

Nadere informatie

Loopbaanoriëntatie en begeleiding voor decanen en mentoren

Loopbaanoriëntatie en begeleiding voor decanen en mentoren Loopbaanoriëntatie en begeleiding voor decanen en mentoren Loopbaanoriëntatie staat in het voortgezet onderwijs volop in de belangstelling. De VO raad ziet loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) als

Nadere informatie

Profiel Product Verantwoording. LOB (Loopbaan oriëntatie en begeleiding) Leraren Opleiding. Management & Organisatie

Profiel Product Verantwoording. LOB (Loopbaan oriëntatie en begeleiding) Leraren Opleiding. Management & Organisatie Opdracht: Profiel Product Verantwoording LOB (Loopbaan oriëntatie en begeleiding) Leraren Opleiding Management & Organisatie Naam auteur(s) Vakgebied Bart Deelen M&O Student nr 10761799 Titel Onderwerp

Nadere informatie

Trainingen loopbaangespreksvoering

Trainingen loopbaangespreksvoering Bijlagen: 3 1. CINOP 2. Het Loopbaancollectief 3. Aanmeldformulier Trainingen loopbaangespreksvoering Om leerkrachten, docenten, decanen, mentoren en studieloopbaanbegeleiders goed toe te rusten op het

Nadere informatie

IMPLEMENTATIE-INSPANNINGEN: WAT WERKT ER?

IMPLEMENTATIE-INSPANNINGEN: WAT WERKT ER? IMPLEMENTATIE-INSPANNINGEN: WAT WERKT ER? Ivette Kleijngeld 20 maart 2018 Welkom Ivette Kleijngeld Projectadviseur Expertisepunt LOB Programma - Het organogram als analyse instrument van de organisatiestructuur

Nadere informatie

Samenwerking met project Stimulering LOB

Samenwerking met project Stimulering LOB Samenwerking met project Stimulering LOB Van: Project Stimulering LOB, MBO diensten LICA VSNU netwerk Aansluiting vwo-wo VvSL NVS-NVL Utrecht, 1 december 2014 SAMENWERKING STIMULERINGSPROJECT LOB IN HET

Nadere informatie

WERKBOEK VERNIEUWING VMBO & LOB. Bijeenkomst Stichting Platforms vmbo

WERKBOEK VERNIEUWING VMBO & LOB. Bijeenkomst Stichting Platforms vmbo 27-05-2014 WERKBOEK VERNIEUWING VMBO & LOB Bijeenkomst Stichting Platforms vmbo INHOUD 1. Presentatie samen verantwoordelijk voor LOB een kwestie van krachten bundelen 3 2. Opdrachten vernieuwing vmbo

Nadere informatie

Van Loopbaanidee naar Loopbaan-ID.

Van Loopbaanidee naar Loopbaan-ID. Van Loopbaanidee naar Loopbaan-ID Recht op een goede LOB Belang Leerling Belang Ouders???? Belang School Belang Maatschappij /bedrijven Levenslang leren Arbeidsmarkt Mbo/Ho Vo Bo ervaringen Loopbaanbegeleiding

Nadere informatie

Professionaliteit van Loopbaanontwikkeling en Begeleiding in het mbo

Professionaliteit van Loopbaanontwikkeling en Begeleiding in het mbo Professionaliteit van Loopbaanontwikkeling en Begeleiding in het mbo Hoe geef ik een impuls aan professioneel LOB binnen mijn instelling? s-hertogenbosch, 2 februari 2016 Welkom en introductie Kennismaken

Nadere informatie

LOB beleidsontwikkelingen. Thea van den Boom Directie mbo, OCW 17 maart 2017

LOB beleidsontwikkelingen. Thea van den Boom Directie mbo, OCW 17 maart 2017 LOB beleidsontwikkelingen Thea van den Boom Directie mbo, OCW 17 maart 2017 LOB staat op de agenda! En ontwikkelt zich in de hele onderwijsketen positief. Er moet (blijvend) aandacht zijn voor verbetering.

Nadere informatie

GROEI LOOPBAAN ONTWIKKELING EIGEN REGIE TALENT INNOVATIEKRACHT BEWUST PERSONEEL FLEXIBILITEIT ZELFSTURING EMPLOYMENT NETWERKEN TOEKOMST WERKNEMER

GROEI LOOPBAAN ONTWIKKELING EIGEN REGIE TALENT INNOVATIEKRACHT BEWUST PERSONEEL FLEXIBILITEIT ZELFSTURING EMPLOYMENT NETWERKEN TOEKOMST WERKNEMER KADER LOOPBAANONTWIKKELING DIALOOG BEWUST TOEKOMST ZELFSTURING TALENT INNOVATIEKRACHT LOOPBAAN ONTWIKKELING FLEXIBILITEIT EIGEN REGIE NETWERKEN GROEI PERSONEEL KWALITEITEN EMPLOYMENT WERKNEMER INLEIDING

Nadere informatie

Uitnodiging. Introductiemiddag Classroom of Difference

Uitnodiging. Introductiemiddag Classroom of Difference Uitnodiging Introductiemiddag Classroom of Difference Introductiemiddag Classroom of Difference Neem een gemiddelde klas van 25 leerlingen en je hebt even zoveel achtergronden, opvattingen en gevoeligheden.

Nadere informatie

Special voor bijna-brugklassers en ouders

Special voor bijna-brugklassers en ouders Special voor bijna-brugklassers en ouders JOUW toekomst begint hier! Leren = doen Vakcollege Maarsbergen Leren door doen voor alle leerlingen in het vmbo Beste bijna-brugklassers, ouders/verzorgers, Fijn

Nadere informatie

Herinnert u zich dit plaatje nog?

Herinnert u zich dit plaatje nog? Herinnert u zich dit plaatje nog? Bruggen bouwen Dichten van de kloof tussen onderwijs en ict door inzet i-coaches tussenstand bij het onderzoek naar succesvolle I-coachingstrajecten Janny Kappert,

Nadere informatie

Welkom op Vincent van Gogh

Welkom op Vincent van Gogh Welkom op Vincent van Gogh Het keuzeproces in VMBO 2 9 oktober 2017 I. Barmentloo de Boer Programma Doel van LOB in klas 2 De leerweg en doorstroom naar Mbo Het beroepsgerichte programma D & P Tijdpad

Nadere informatie

Een proces van integrale schoolontwikkeling Loopbaanoriëntatie en -begeleiding

Een proces van integrale schoolontwikkeling Loopbaanoriëntatie en -begeleiding Jitske Brinkman Jitske Brinkman is senior-adviseur bij BMC Advies/Diephuis en Van Kasteren Onderwijsadviseurs. E-mail: jitskebrinkman@bmc.nl Een proces van integrale schoolontwikkeling Loopbaanoriëntatie

Nadere informatie

Studiekeuzes van uw kind. Voorlichting voor ouders van leerlingen uit klas 2 VMBO-TL/Havo

Studiekeuzes van uw kind. Voorlichting voor ouders van leerlingen uit klas 2 VMBO-TL/Havo Studiekeuzes van uw kind Voorlichting voor ouders van leerlingen uit klas 2 VMBO-TL/Havo Inhoud van vanavond Welke keuzes zijn er? Wat kunt u van de school verwachten? Wat verwachten wij van onze leerlingen?

Nadere informatie

Vmbo. Elke Leerling Doet Ertoe

Vmbo. Elke Leerling Doet Ertoe Vmbo Elke Leerling Doet Ertoe Vind je het leuk om met je handen te werken? Op het vmbo is daar naast theorie- veel ruimte voor. De naam zegt het al: vmbo betekent voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs.

Nadere informatie

Samen verantwoordelijk voor studiesucces

Samen verantwoordelijk voor studiesucces BIJLAGE 1 De pilot samen verantwoordelijk voor studiesucces biedt de kans om gezamenlijk aan visieontwikkeling te doen. Op basis van een gedeelde visie en gezamenlijk beleid kan onderzocht worden waar

Nadere informatie

Nieuw vmbo op. het Haarlem College. op het Haarlem College kan het. Podium & Presentatie Mavo en Mavo + Informatie voor de leerlingen van groep 8

Nieuw vmbo op. het Haarlem College. op het Haarlem College kan het. Podium & Presentatie Mavo en Mavo + Informatie voor de leerlingen van groep 8 Nieuw vmbo op het Haarlem College op het Haarlem College kan het Media & Vormgeving Zorg & Welzijn Techniek & Energie Ondernemen & Commercie Podium & Presentatie Mavo en Mavo + Sport & Veiligheid Gemengde

Nadere informatie

Welkom op Salland. Ouderavond BK 3 over keuzeproces in klas 3 Inez Barmentloo-de Boer, decaan. 26 februari 2019

Welkom op Salland. Ouderavond BK 3 over keuzeproces in klas 3 Inez Barmentloo-de Boer, decaan. 26 februari 2019 Welkom op Salland Ouderavond BK 3 over keuzeproces in klas 3 Inez Barmentloo-de Boer, decaan 26 februari 2019 Programma Nieuwe wetgeving LOB Doel keuzeproces klas 3 Onderwijssysteem in Nederland Vakkenpakket

Nadere informatie

LEERWEGEN IN HET VMBO

LEERWEGEN IN HET VMBO WELKOM LEERWEGEN IN HET VMBO klas 1 2 VMBO: Leerlingen hebben allen hetzelfde vakkenpakket klas 3 en 4: Niveau: KGT VMBO bovenbouw Leerwegen en vakkenpakket Leerlingen werken op eigen niveau De leerwegen

Nadere informatie

RMC regio Haaglanden. Extra kansen voor jongeren in een kwetsbare positie. Loes Evers en Monaim Benrida Ministerie van OCW 5 juni 2015

RMC regio Haaglanden. Extra kansen voor jongeren in een kwetsbare positie. Loes Evers en Monaim Benrida Ministerie van OCW 5 juni 2015 RMC regio Haaglanden Extra kansen voor jongeren in een kwetsbare positie Loes Evers en Monaim Benrida Ministerie van OCW 5 juni 2015 Programma Eerste deel Korte toelichting op brief extra kansen voor jongeren

Nadere informatie

Welkom op de ouderavond van TL2/M2 van CS Vincent van Gogh

Welkom op de ouderavond van TL2/M2 van CS Vincent van Gogh Welkom op de ouderavond van TL2/M2 van CS Vincent van Gogh Inez Barmentloo-de Boer, decaan 5 februari 2018 Programma Nieuwe wetgeving rondom LOB Doel keuzeproces klas 2 Het Nederlands Onderwijssysteem

Nadere informatie

Vooruitgang geboekt op ambities sectorakkoord

Vooruitgang geboekt op ambities sectorakkoord 1 DECEMBER 2016 Vooruitgang geboekt op ambities sectorakkoord Ruim twee jaar na het afsluiten van het sectorakkoord vo zijn er positieve resultaten bereikt en is er veel vooruitgang geboekt op de thema's

Nadere informatie

Werkvorm groepsgesprek professionals

Werkvorm groepsgesprek professionals Werkvorm groepsgesprek professionals Creëren van een stimulerende werkomgeving en het vergroten van professionele autonomie Deze werkvorm kan worden gebruikt om met medewerkers van Justitiële Jeugdinrichtingen

Nadere informatie

Hoe aardgasvrij woon jij?

Hoe aardgasvrij woon jij? JOUW GASTLES Gastles Hoe aardgasvrij woon jij? Je gaat een gastles verzorgen voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Daarin laat je zien hoe je in je werk dagelijks bezig bent met het thema aardgasvrij

Nadere informatie

De N-factor, lessencyclus over netwerken

De N-factor, lessencyclus over netwerken De N-factor, lessencyclus over netwerken Hermien Miltenburg VvSL congres 5-11-2015 Ontwikkeld in kader project stimulering LOB VO raad i.s.m. La Red. Hermien Miltenburg Relatiemarketeer + oudervoorlichter

Nadere informatie

Toekomstbestendig onderwijs. Prof. dr. M. Kuijpers

Toekomstbestendig onderwijs. Prof. dr. M. Kuijpers . Toekomstbestendig onderwijs Prof. dr. M. Kuijpers Vragen over loopbaanontwikkeling Waarom is een andere benadering van begeleiding nodig? Wat is de verandering? Hoe kunnen jongeren leren ontwikkelen?

Nadere informatie

Loopbaanoriëntatie & -begeleiding LOB. Sanne Elfering (KBA Nijmegen) & Pieter Baay (ecbo)

Loopbaanoriëntatie & -begeleiding LOB. Sanne Elfering (KBA Nijmegen) & Pieter Baay (ecbo) Loopbaanoriëntatie & -begeleiding LOB Sanne Elfering (KBA Nijmegen) & Pieter Baay (ecbo) Vier perspectieven Politiek Politiek 1. Uitval en switchen 1. LOB-activiteiten = 30% minder uitval in vervolgonderwijs,

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR WELZIJN MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR WELZIJN MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR WELZIJN MBOAMERSFOORT.NL JIJ ZIET WAT IEMAND NODIG HEEFT In de sector welzijn is veel werk! En het is ook mooi werk. Want je werk is heel belangrijk voor de mensen die jij helpt.

Nadere informatie

Criteria. Doel. Leerlingen leren kiezen en nemen steeds meer de regie in handen, hetgeen het eigenaarschap en de motivatie bij leerlingen vergroot.

Criteria. Doel. Leerlingen leren kiezen en nemen steeds meer de regie in handen, hetgeen het eigenaarschap en de motivatie bij leerlingen vergroot. Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

Ons. Onderwijs. Kwaliteit in onderwijs

Ons. Onderwijs. Kwaliteit in onderwijs Ons Onderwijs Kwaliteit in onderwijs Voorwoord Bij Marianum staat de ontwikkeling van de leerling voorop. Wij staan voor aantrekkelijk en afgestemd onderwijs, gemotiveerde leerlingen en goede eindresultaten.

Nadere informatie

Scholieren eisen tijd en begeleiding voor hun loopbaan

Scholieren eisen tijd en begeleiding voor hun loopbaan Scholieren eisen tijd en begeleiding voor hun loopbaan Scholieren hebben behoefte aan LOB Uit het onderzoek blijkt dat scholieren behoefte hebben aan meer LOB. Dat begint in leerjaar één. In de laatste

Nadere informatie

11 april 2019 Miniconferentie VO - MBO

11 april 2019 Miniconferentie VO - MBO 11 april 2019 Miniconferentie VO - MBO Welkom! Programma (1): Ontwikkelingen Aanpak VSV en Sterk Beroepsonderwijs Door André Ubels - VSV programmaregisseur regio Eem Terugkijken en vooruitkijken; aansluiting

Nadere informatie

Welkom op Vincent van Gogh

Welkom op Vincent van Gogh Welkom op Vincent van Gogh Het keuzeproces in VMBO 2 10 oktober 2017 I. Barmentloo de Boer Programma Doel van LOB in klas 2 De leerweg en doorstroom naar Mbo Het beroepsgerichte programma D & P Wat kunt

Nadere informatie

Criteria. Ervaren op school

Criteria. Ervaren op school Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

Managementrapport Startmeting Monitor LOB in het vo en mbo

Managementrapport Startmeting Monitor LOB in het vo en mbo Managementrapport Startmeting Monitor LOB in het vo en mbo 1 Managementrapport Startmeting: stand van zaken Loopbaan Oriëntatie- en Begeleiding in het vo en mbo Uitgevoerd in opdracht van het Expertisepunt

Nadere informatie

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid?

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid? EmployabilityDriver Waarom een strategische discussie over employability beleid? We weten al een tijd dat door vergrijzing en ontgroening de druk op de arbeidsmarkt toeneemt. Het wordt steeds belangrijker

Nadere informatie

IN 3 STAPPEN NAAR DE BESTE STUDIEKEUZE

IN 3 STAPPEN NAAR DE BESTE STUDIEKEUZE IN 3 STAPPEN 1 2 3 NAAR DE BESTE STUDIEKEUZE HOE KIES JE JOUW STUDIE? Halverwege de middelbare school ga je nadenken over je vervolgstudie. Het is belangrijk dat je daar op tijd mee begint. Want: hoe beter

Nadere informatie

Workshop scan Studiesucces met dyslexie en dyscalculie in het mbo

Workshop scan Studiesucces met dyslexie en dyscalculie in het mbo Workshop scan Studiesucces met dyslexie en dyscalculie in het mbo Linda Sontag, Zeger van Hoffen 5 en 7 juni 2012 Inhoud workshop Achtergrondinformatie Opbouw en inhoud van de scan Werkwijze voor deelname

Nadere informatie

Elde College Sint-Michielsgestel

Elde College Sint-Michielsgestel Elde College Sint-Michielsgestel Elke Leerling Doet Ertoe Spreekt een kleine school je aan? Een school waar je iedereen snel leert kennen? Vind je het fijn om intensief contact te hebben met je mentor?

Nadere informatie

Stappenplan. Wie is wie in deze methode? #2 Stappenplan

Stappenplan. Wie is wie in deze methode? #2 Stappenplan VERNIEUWEND WERKEN SWS BALANS STAPPENPLAN Vernieuwend werken is een methode die organisaties helpt (opnieuw) te werken vanuit hun bedoeling. Zo doorbreekt een school bestaande systemen en structuren. Systemen

Nadere informatie

NU DE MENSEN NOG MEEKRIJGEN VERANDERAANPAK IN BEELD. bedoeling. Mensen ondersteunen dát wat ze zelf hebben helpen bouwen

NU DE MENSEN NOG MEEKRIJGEN VERANDERAANPAK IN BEELD. bedoeling. Mensen ondersteunen dát wat ze zelf hebben helpen bouwen NU DE MENSEN NOG MEEKRIJGEN VERANDERAANPAK IN BEELD Datum: 18 april 2019 Werkconferentie Eigenaarschap Ik ben niet bang voor veranderen, wél voor het idee dat dat gemanaged gaat worden Jannet Maréchal

Nadere informatie

april 2019 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter

april 2019 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter april 2019 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter Stichting leerkracht Beter onderwijs en meer werkplezier Het Nederlandse onderwijs is goed. Tegelijkertijd leven er ontzettend veel ideeën

Nadere informatie

Training Passie en missie

Training Passie en missie Training Passie en missie Passie en missie: jouw unieke bijdrage Wil jij weten wat jouw passie en missie is? Wat jouw unieke bijdrage is? Hoe jij het verschil kan maken? Dan is de training Passie en missie

Nadere informatie

Welkom op Salland. Ouderavond TM 3 over keuzeproces in klas 3 Inez Barmentloo-de Boer, decaan. 25 februari 2019

Welkom op Salland. Ouderavond TM 3 over keuzeproces in klas 3 Inez Barmentloo-de Boer, decaan. 25 februari 2019 Welkom op Salland Ouderavond TM 3 over keuzeproces in klas 3 Inez Barmentloo-de Boer, decaan 25 februari 2019 Programma Nieuwe wetgeving LOB Doel keuzeproces klas 3 Onderwijssysteem in Nederland Vakkenpakket

Nadere informatie

Decanaat. Decaan: Marbella Uhlenbeck lyceum.nl Decaan voor Kader en MAVO

Decanaat. Decaan: Marbella Uhlenbeck lyceum.nl Decaan voor Kader en MAVO Welkom!. Decanaat Decaan: Marbella Uhlenbeck m.uhlenbeck@montaigne lyceum.nl Decaan voor Kader en MAVO http://www.montaignelyceum.nl/schoolinfo/decanaat Communicatie in beeld Wat na het examen? 1. Werken

Nadere informatie

Welkom op Vincent van Gogh

Welkom op Vincent van Gogh Welkom op Vincent van Gogh Het keuzeproces in VMBO 3 23 januari 2017 I. Barmentloo de Boer Programma Doel LOB/keuzebegeleiding in klas 3 Nieuwe wet- en regelgeving voor LOB Het vakkenpakket voor klas 4

Nadere informatie

Online leergang LOB Stimulans voor LOB-ontwikkeling. Annerieke Koetsier Janny van Meenen Minette van den Bemd

Online leergang LOB Stimulans voor LOB-ontwikkeling. Annerieke Koetsier Janny van Meenen Minette van den Bemd Online leergang LOB Stimulans voor LOB-ontwikkeling Annerieke Koetsier Janny van Meenen Minette van den Bemd Project stimulering LOB LOB-scan LOB-box Scholing versterking decanaat En nog veel meer www.lob-vo.nl

Nadere informatie

Toekom(st)room LOB Een stroompunt loopbaangericht onderwijs

Toekom(st)room LOB Een stroompunt loopbaangericht onderwijs SAMENVATTING Toekom(st)room LOB Een stroompunt loopbaangericht onderwijs Advies over hoe LOB na 5 jaar Stimulering LOB verder moet. Utrecht, 1 december 2014 ACHTERGROND Van studie kiezen naar loopbaan

Nadere informatie

Het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA)

Het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Ruud van Uffelen Vernieuwing beroepsgerichte programma s vmbo De structuur van de nieuwe examenprogramma's

Nadere informatie

Werkvorm voor gesprek middenkader

Werkvorm voor gesprek middenkader Creëren van een stimulerende werkomgeving en het vergroten van professionele autonomie Deze werkvorm kan worden gebruikt om met medewerkers van Justitiële Jeugdinrichtingen het gesprek aan te gaan over

Nadere informatie

Profielwerkstuk klas 4 VMBO T

Profielwerkstuk klas 4 VMBO T Profielwerkstuk klas 4 VMBO T Handleiding lob dossier en profielwerkstuk schooljaar 2019-2020 Decaan Jong, de M. jgm@cswalcheren.nl Inhoudsopgave Profielwerkstuk en loopbaanoriëntatie mavo 4... 2 Handleiding

Nadere informatie

Inhoud van Edu4all LOB-projecten in het demo-account

Inhoud van Edu4all LOB-projecten in het demo-account Inhoud van Edu4all LOB-projecten in het demo-account Uit Ik Verken! Project 3 Ik verken het D&P-profiel A Het profiel Dienstverlening en Producten (D&P) is een breed oriënterend profiel. Dit profiel biedt

Nadere informatie

Welkom op Vincent van Gogh

Welkom op Vincent van Gogh Welkom op Vincent van Gogh Het keuzeproces in klas 2 BK I. Barmentloo de Boer, decaan 6 februari 2018 Programma Doel van de keuzebegeleiding in klas 2 De leerweg Het beroepsgerichte programma Tijdpad keuzeproces

Nadere informatie

DE KRACHT VAN HET COLLECTIEF ONDERWIJS VAN MORGEN

DE KRACHT VAN HET COLLECTIEF ONDERWIJS VAN MORGEN Op weg naar 2020 Dit is het verhaal van de NUOVO scholengroep. Verantwoordelijk voor voortgezet onderwijs aan ruim 5.000 leerlingen in de stad Utrecht. Tien openbare scholen bieden samen een breed aanbod:

Nadere informatie

SCHOOLONTWIKKELPLAN SAMEN UNIEK

SCHOOLONTWIKKELPLAN SAMEN UNIEK SCHOOLONTWIKKELPLAN 2017-2021 SAMEN UNIEK Instemming van de medezeggenschapsraad: 23 januari 2017 1 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. Missie... 4 3. Visie... 4 4. Zes pijlers... 5 5. Kernwaarden en ambities...

Nadere informatie

Toekomstgericht opleiden. Prof. dr. M. Kuijpers

Toekomstgericht opleiden. Prof. dr. M. Kuijpers Toekomstgericht opleiden Prof. dr. M. Kuijpers Waarom toekomstgericht onderwijs? Wat is de taak van het onderwijs? Wat is de rol van LOB? Wat is de ambitie voor onderwijs voor de toekomst? Waarom? De maatschappij

Nadere informatie

Welkom op de ouderavond van TL2/M2 van CS Vincent van Gogh

Welkom op de ouderavond van TL2/M2 van CS Vincent van Gogh Welkom op de ouderavond van TL2/M2 van CS Vincent van Gogh Inez Barmentloo-de Boer, decaan 6 februari 2017 Programma Nieuwe wetgeving rondom LOB Doel keuzeproces klas 2 Het Nederlands Onderwijssysteem

Nadere informatie

Criteria. De beroepencarrousel

Criteria. De beroepencarrousel Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomsten Platform VMBO Zorg & Welzijn. Bijeenkomsten februari/maart 2015

Netwerkbijeenkomsten Platform VMBO Zorg & Welzijn. Bijeenkomsten februari/maart 2015 Netwerkbijeenkomsten Platform VMBO Zorg & Welzijn Bijeenkomsten februari/maart 2015 Informatie over Vernieuwing vmbo Alle actuele informatie: www.vernieuwingvmbo.nl https://www.youtube.com/watch?v=55u64_or4dw

Nadere informatie

Workshop: Van klacht naar kracht

Workshop: Van klacht naar kracht Workshop: Van klacht naar kracht Inger Steinmetz inger.steinmetz@hu.nl 24 maart 2017 Conferentie LOB in het VMBO 24-03-2017 2 Van Klaagteams naar.. Krachtteams Klaagteams in beweging krijgen: een kijkje

Nadere informatie

Je voelt je snel thuis op het Sondervick

Je voelt je snel thuis op het Sondervick Je voelt je snel thuis op het Sondervick ik op het Sondervick jij op het Sondervick wij op het Sondervick Voor de toekomstige brugklasser Het Sondervick College Welkom bij het Sondervick College! Misschien

Nadere informatie

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team?

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Leidinggevenden in het mbo hebben tijdens de werkplaats van SOM op 20 september gespard en ervaringen uitgewisseld over dagelijkse dilemma s rondom

Nadere informatie

Listen to the colour of your dreams.

Listen to the colour of your dreams. Listen to the colour of your dreams. The Beatles 58 RSG SLINGERBOS LEVANT IN HARDERWIJK: GEPERSONALISEERD LEREN 59 We zijn de brug aan het bouwen, terwijl we eroverheen lopen. Naam: RSG Slingerbos Levant

Nadere informatie

Onderzoek op het Da Vinci College

Onderzoek op het Da Vinci College Onderzoek op het Da Vinci College Toekomstgericht Onderwijs (NRO) Mira Regensburg William Vletter Docent-onderzoekers (met coördinerende taak) Plan Do Check - Act M We volgen bovenstaande cyclus om verslag

Nadere informatie

In je kracht voor de klas! Themabijeenkomst #GesprekindeKlas Donderdag 14 sept. 2017

In je kracht voor de klas! Themabijeenkomst #GesprekindeKlas Donderdag 14 sept. 2017 In je kracht voor de klas! Themabijeenkomst #GesprekindeKlas Donderdag 14 sept. 2017 Gesprek in de klas Wat is er voor scholen, onderwijsprofessionals én leerlingen nodig om in de klas het lastige gesprek

Nadere informatie

LOB in het beroepsonderwijs drs. Metje Jantje Groeneveld

LOB in het beroepsonderwijs drs. Metje Jantje Groeneveld LOB in het beroepsonderwijs drs. Metje Jantje Groeneveld Wat gaan we doen? Inventarisatie vragen / verwachtingen Presentatie Vragen / discussie Wat kan ik er mee? Afronding 24-3-2015 2 Vragen? Met welke

Nadere informatie

DNA van het (team)leiderschap. Regie nemen over je eigen professionalisering

DNA van het (team)leiderschap. Regie nemen over je eigen professionalisering DNA van het (team)leiderschap Regie nemen over je eigen professionalisering Wie zijn wij? Leezan van Wijk Schoolleider Directeur SRVO Frank Looijen Directeur Mollerlyceum Bestuurslid NvS 2 1. Hoe pak je

Nadere informatie

Deze geaccrediteerde master ontwikkelt en ondersteunt de professionalisering van onderwijskundige leiders in het vo en mbo. In samenwerking met:

Deze geaccrediteerde master ontwikkelt en ondersteunt de professionalisering van onderwijskundige leiders in het vo en mbo. In samenwerking met: Executive MBA Service management Onderwijs Deze geaccrediteerde master ontwikkelt en ondersteunt de professionalisering van onderwijskundige leiders in het vo en mbo. In samenwerking met: De wereld waarin

Nadere informatie

Anne-Marije Kraijenbrink is docent Engels, ICT-coördinator en innovator. Daarnaast is ze betrokken bij het veranderkrachttraject van Leerling 2020.

Anne-Marije Kraijenbrink is docent Engels, ICT-coördinator en innovator. Daarnaast is ze betrokken bij het veranderkrachttraject van Leerling 2020. Leerlaboverstijgende bijeenkomst 19 september 2017 Omschrijving workshops Persoonlijke faalkunde, een vervolg op de keynote - Remko van der Drift In deze workshop wordt dieper ingegaan op de keynote over

Nadere informatie

Welkom LOB. Helicon Eindhoven VMBO-MBO 20 januari Marionette Vogels ism Els van de Looveren en Daniëlle Blom

Welkom LOB. Helicon Eindhoven VMBO-MBO 20 januari Marionette Vogels ism Els van de Looveren en Daniëlle Blom Welkom LOB Helicon Eindhoven VMBO-MBO 20 januari 2016 Marionette Vogels ism Els van de Looveren en Daniëlle Blom Agenda vandaag Leren door te DOEN: ervaar de 5 loopbaancompetenties Leren IN gesprek MET

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst

Informatiebijeenkomst Informatiebijeenkomst Leernetwerk Sterker door zelforganiserende teams 28 november 2016 Adviseurs leernetwerk Will Schutte Wouter van Oord - Jansen Martijn Simons Programma Nader kennismaken Wat is zelforganisatie

Nadere informatie

Visie op taal en geïntegreerde zorg verankeren op beleidsniveau: Good practices en succesfactoren van implementatieprocessen in diverse VO-sectoren.

Visie op taal en geïntegreerde zorg verankeren op beleidsniveau: Good practices en succesfactoren van implementatieprocessen in diverse VO-sectoren. Nationale Dyslexie Conferentie 2013 Paralleltrack VO2 Visie op taal en geïntegreerde zorg verankeren op beleidsniveau: Good practices en succesfactoren van implementatieprocessen in diverse VO-sectoren.

Nadere informatie

Meer dan alleen een goede school

Meer dan alleen een goede school Visser t Hooft Lyceum Rijnsburg KANSRIJK EN UITDAGEND Meer dan alleen een goede school i atheneum havo vhl.nl mavo (vmbo-t) Noordeinde 24 q Elke leraar kan goed met kinderen omgaan. Ze geven je een veilig

Nadere informatie

Presenteer je eigen onderzoek op de Mbo Onderzoeksdag op 12 november 2015!

Presenteer je eigen onderzoek op de Mbo Onderzoeksdag op 12 november 2015! Voorstel voor onderzoekspresentaties Mbo Onderzoeksdag Presenteer je eigen onderzoek op de Mbo Onderzoeksdag op 12 november 2015! Indienen van een voorstel kan tot en met 15 mei 2015 via e-mailadres: info@mboonderzoeksdag.nl

Nadere informatie

Voorlichtingsavond. ouders groep 8

Voorlichtingsavond. ouders groep 8 VMBO MAVO XL Voorlichtingsavond ouders groep 8 1 november 2016 Programma Indeling van de leerlingen Algemene informatie Voorlichting vmbo Voorlichting mavo XL Voorlichting ondersteuning Voorlichting aanmeldingen

Nadere informatie

Onderzoek naar gebruik, waardering, impact en behoefte aan LOB onder scholieren en studenten.

Onderzoek naar gebruik, waardering, impact en behoefte aan LOB onder scholieren en studenten. Onderzoek naar gebruik, waardering, impact en behoefte aan LOB onder scholieren en studenten. 1. Samenvatting Scholieren willen LOB! Dat is goed want loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) is belangrijk.

Nadere informatie

Onderwijs Kwaliteit Onderwijsontwikkelingen voor de komende jaren TTO tweetalig onderwijs Beroepsgerichte aanbod beroepsgerichte aanbod

Onderwijs Kwaliteit Onderwijsontwikkelingen voor de komende jaren TTO tweetalig onderwijs Beroepsgerichte aanbod beroepsgerichte aanbod Rsg Wiringherlant is een brede openbare scholengemeenschap voor vmbo, havo en atheneum met op dit moment 1000 leerlingen. De school is gevestigd in Wieringerwerf (gemeente Hollands Kroon) en ligt slecht

Nadere informatie

BIT OGD. Blended Interactief Trainingsprogramma Opbrengstgericht differentiëren in de klas

BIT OGD. Blended Interactief Trainingsprogramma Opbrengstgericht differentiëren in de klas BIT OGD Blended Interactief Trainingsprogramma Opbrengstgericht differentiëren in de klas Waarom een BIT-benadering? Wij constateren dat huidige professionaliseringstrajecten onvoldoende rekening houden

Nadere informatie

HAVEN HAVO EN STC VMBO COLLEGE

HAVEN HAVO EN STC VMBO COLLEGE HAVEN HAVO EN STC VMBO COLLEGE DE MIDDELBARE SCHOOL VOOR WATER, VERVOER EN TECHNOLOGIE DE WERELD AAN JE VOETEN De wereld aan je voeten! De Haven Havo en het STC vmbo college zijn er voor jongens en meiden

Nadere informatie

najaar 2010 Bijeenkomst steunpunt taalenrekenenvo Freudenthal Instituut

najaar 2010 Bijeenkomst steunpunt taalenrekenenvo Freudenthal Instituut najaar 2010 Bijeenkomst steunpunt taalenrekenenvo Freudenthal Instituut Waarom? de aanleiding Wie gaat wat doen? wiskunde of schoolbreed Rol van de docent Wat ga je inzetten? materialen, ook ict Doelgroepen,

Nadere informatie

Je bent iemand, je kunt iets en. je hoort erbij KRALINGEN. Je kunt hier ook na school veel doen. Kleine, veilige en sfeervolle school

Je bent iemand, je kunt iets en. je hoort erbij KRALINGEN. Je kunt hier ook na school veel doen. Kleine, veilige en sfeervolle school KRALINGEN christelijke school voor mavo+ en vmbo Je bent iemand, je kunt iets en We kennen elkaar hier allemaal Je kunt hier ook na school veel doen Kleine, veilige en sfeervolle school je hoort erbij

Nadere informatie

Ben jij een kei en heb jij vmbo-basis of vmbo-kader advies? Dan is het Kei College de plek voor jou!

Ben jij een kei en heb jij vmbo-basis of vmbo-kader advies? Dan is het Kei College de plek voor jou! DOENERS GEZOCHT Ben jij een kei en heb jij vmbo-basis of vmbo-kader advies? Dan is het Kei College de plek voor jou! Het Kei College is de school waarin het Bornego College en OSG Sevenwolden samenwerken

Nadere informatie

Welkom op Salland Ouderavond Klas 1 over loopbaanoriëntatie

Welkom op Salland Ouderavond Klas 1 over loopbaanoriëntatie Welkom op Salland Ouderavond Klas 1 over loopbaanoriëntatie Inez Barmentloo-de Boer, decaan 19 maart 2019 Wat is LOB Loopbaan Orientatie en Begeleiding alles wat je helpt om je voor te bereiden op keuzes

Nadere informatie