Stuurgroep Regionaal Werkbedrijf 18 januari 2018 Meters maken op Leren(d) Werken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stuurgroep Regionaal Werkbedrijf 18 januari 2018 Meters maken op Leren(d) Werken"

Transcriptie

1 Stuurgroep Regionaal Werkbedrijf 18 januari 2018 Meters maken op Leren(d) Werken Programmalijn: Regionaal Werkbedrijf Opdrachtgever: Huib van Olden/Kees van Geffen, Inge Willems Projectleider: Bart Eigeman Status: Ter besluitvorming De stuurgroep Regionaal Werkbedrijf heeft in september 2017 ingestemd met het project Meters Maken op Leren(d) Werken. Het POHO is op 21 september hierover geïnformeerd. Afgelopen maanden is hard gewerkt om invulling te geven aan de vier doestellingen zoals in het projectplan opgenomen. Het hart van de uitwerking is het realiseren van Praktijkleerlijnen in kansrijke beroepen naar de maat van laagopgeleide lerenden én naar de maat van de actief betrokken werkgevers. Op 20 december hebben diverse bestuurders en directeuren van werkgevers, onderwijs (MBO en VSO/Pro), SBB, UWV, SW-bedrijven, gemeenten, werkgevers en werknemers commitment gegeven om samen hiermee aan de slag te gaan. De uitwerking leidt tot een regionaal scholingsakkoord,dat op 22 februari 2018, tijdens het netwerkevent, gepresenteerd en getekend wordt. Het project Meters Maken op Leren(d) Werken wordt na 22/2 omgezet in concrete productrealisatie onder direct verantwoordelijkheid van de Stuurgroep RWB. De projectfase is nadrukkelijk gericht op het in 2018 vanaf nu operationaliseren van leerlijnen, ingebed in een reguliere werkwijze. De intenties en conventies voorbij! Daarom nu het voorstel aan de stuurgroep te besluiten om: - middelen aan te wenden en PTC de opdracht te verstrekken tot concrete uitwerking en uitvoering in de eerste helft van 2018 van: a. 6 praktijkleerlijnen in kansrijke beroepen voor laaggeschoolden (onder niveau 2) met door werkgevers erkende - certificering door middel van de zgn. Praktijkverklaring. WSD, WeenerXL en IBN zijn de dragende ontwikkelbedrijven, die in 1 leergemeenschap gezicht geven aan een regionale aanpak en daartoe WSP als voertuig naar werkgevers benutten. b. verbrede toepassing Praktijkverklaringen, na WSD gaan ook WeenerXL en IBN vanaf 22 januari 2018 meedraaien in de landelijke pilot van SBB/SBCM/Cedris. c. een RIF-aanvraag (regionaal investeringsfonds MBO) die van februari tot juni 2018 wordt opgesteld om samenwerking en aanvullende financiële middelen beschikbaar te hebben voor de regio NOB: de leerlijnen verbreden, verdiepen en te borgen en in het perspectief van kwalificerende MBO leerroutes. De aanvraag leidt tot een publiek-private samenwerking, waarbij het MBO de aanvraag indient.

2 De sectoren die hiervoor in beeld zijn, zijn om te beginnen: procesoperator, logistiek, ict, (af)bouw, horeca en zorg. Er is op meerdere niveau s afgestemd met WSD, IBN en WeenerXL. Zijn zien in voorgestelde aanpak een toegevoegde waarde. Het gaat dus niet om geadviseerd aanbod. Het gaat om afgestemde gezamenlijke - ontwikkeling, passend bij WSD (die al in de pilot meedoet en de leerervaring vanuit die fase actief inbrengt), WeenerXL en IBN/WIN-fabriek. De regio Noord Oost Brabant sluit aan bij de landelijke pilot van SBB, SBCM en Cedris om de toepassing van de Praktijkverklaring te verbreden van VSO/PRO leerlingen naar andere doelgroepen. Dat maakt dat uitvoering van 6 praktijkleerlijnen past in de zgn. sluitende aanpak die landelijk wordt nagestreefd. Er wordt regionaal samenhang aangebracht met de aanpak Jeugd Werkloosheid die in voorbereiding is voor de periode De apart aan u aangeboden concept-intentieverklaring stelt in samenhang met de realisering van de 6 praktijkleerlijnen en RIF-aanvraag ook resultaat voor op: 1) het experimenteren met nieuwe manieren om als laaggeschoolden zelf regie op je loopbaan te voeren. 2) het meedoen aan de pilot van SBB/Cedris/SBCM om via de VNG om ook gemeenten de mogelijkheid te bieden praktijkverklaringen te verstrekken 3) scholingsafspraken voor lerenden in de praktijkleerlijnen mee te nemen in cao afspraken, de vakbonden en werkgeversvertegenwoordigers zijn betrokken om mogelijkheden te benoemen, bijv in de vorm van een leerrekening. 4) het inzicht in een duurzaam business-model voor praktijkleerlijnen dat in opdracht van SBCM wordt onderzocht. WSD is een van 8 partijen die meedoen doen in dit onderzoek. De uitkomsten zijn direct toepasbaar bij de uitwerking in onze regio. Ter info: De werkgroep lijn 2 Meters Maken, o.l.v. Bart Eigeman, bestaat uit: Nicole Moviat (WSD Academie) Edwin van Keulen (IBN-WIN-fabriek) Carl de Meester (WeenerXL jongeren tot 27) Martine Timmer (WeenerXLOntwikkeling) Rick Feldkamp (WIN-fabriek) Ria Swinkels (ROC Leijgraaff/WSP) Hans Richters (Lerenenwerken) Alex Wijnakker (PTC)

3 Stuurgroep Regionaal Werkbedrijf p/a WeenerXL Secretariaat: mw. Inge Willems Postbus GZ 's-hertogenbosch Datum : 5 januari 2018 Referentie : W1 Betreft : projectopdracht: Leren(d) werken met Praktijkverklaring Geachte mevrouw Willems, Hierbij sturen wij u de projectopdracht voor de pilot: Leren(d) werken met Praktijkverklaring. Deze pilot kan worden uitgevoerd in relatie met de landelijke pilot Opstap naar werk en wordt onder andere ondersteund door SBB, brancheorganisaties, SBCM en Cedris. Introductie Binnen de pilot Leren(d) werken met Praktijkverklaring realiseren werkgevers in de regio, onderwijsinstellingen en (SW) ontwikkelbedrijf de sluitende aanpak naar werk voor kwetsbare doelgroepen. Het (SW) ontwikkelbedrijf vervult hierbij de brugfunctie tussen VSO/PRO scholen, gemeente en bedrijfsleven. Dit door methodische arbeidsontwikkeling te implementeren en leerwerktrajecten uit te voeren in samenwerking met werkgevers. Met als doel dat kandidaten aansluiten op arbeidsmarkteisen en duurzaam uitstromen met een Praktijkverklaring. De arbeidsmarktregio Noord-Oost Brabant ziet de meerwaarde van de pilot met een landelijk erkende methodiek voor lerend werken en wil op basis hiervan minimaal 6 leerwerktrajecten opzetten met werkgevers. IBN, WeenerXL en WSD Groep zijn hierbij de organiserende partijen en begeleiden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar zo regulier mogelijk werk en ondersteunen werkgevers in dit proces. Er wordt gebruik gemaakt van de bestaande infrastructuur met partners als WSP, UWV en Lerenenwerken om de relatie met de werkgevers optimaal vorm te geven en om instroom van deelnemers te borgen. Deelname aan deze pilot resulteert tevens in een business case voor deze sluitende aanpak. Deze business case wordt opgesteld in samenwerking met SBCM, Cedris en overige SW ontwikkelbedrijven die deelnemen aan deze pilot. PTC Groep heeft in samenwerking met SBB de sluitende aanpak ontwikkeld voor kwetsbare doelgroepen: SBB biedt de MBO kwalificatiestructuur, inzicht in kansrijke beroepen/ deelkwalificaties/ werksoorten, erkende en gecommitteerde werkgevers, mobiliseert PRO/VSO scholen en stelt de werkverkenner het praktijkloket beschikbaar; PTC Groep biedt de methodiek voor arbeidsontwikkeling, de implementatie begeleiding en de leermiddelen waarmee het kwalificatiedossier van SBB wordt vertaald naar de werkvloer. De Werkstap applicatie wordt ingezet om leermiddelen met ondersteunende lesmaterialen voor docenten en trainers eenvoudig te selecteren en zowel kandidaten als praktijkopleiders leerwerktrajecten overal online kunnen inzien/bewerken/beoordelen/monitoren.

4 Levering: Implementeren lerend werken en leerlijnen: PTC Groep begeleidt IBN, WeenerXL en WSD Groep gedurende 6 maanden bij: de implementatie van de uniforme methodiek voor arbeidsontwikkeling, afstemming van instroom doelgroepen en intakeproces, het afstemmen van 6 leerwerktrajecten met werkgevers, opzetten van leerwerktrajecten met ondersteunende leermiddelen gekoppeld aan MBO kwalificatie structuur, de uitvoering van leerwerktrajecten, de inzet van Werkstap als hulp middel bij de uitvoering van leerwerktrajecten. Uitgangspunten hierbij zijn: er wordt gewerkt vanuit één gezamenlijke visie voor methodische arbeidsontwikkeling; er wordt gestreefd naar regionale synergie waarbij rekening wordt gehouden met sub regionale organisatorische verschillen; kansrijke werksoorten en werkgeverseisen voor de geselecteerde sector staan centraal; gericht op kwetsbare doelgroepen die geen MBO startkwalificatie kunnen behalen binnen het regulier MBO onderwijs; alle kandidaten gaan naar duurzaam werk met een (Boris) Praktijkverklaring die door de betreffende branche wordt verstrekt nadat een erkend leerwerkbedrijf vaardigheden van een kandidaat heeft getoetst op onderdelen van de MBO kwalificatiestructuur; leefgebieden problematiek wordt opgelost om uitval bij werkgevers te voorkomen; methodische arbeidsontwikkeling wordt ingezet tijdens de uitvoering van taken in het productieproces; opleiden vindt zoveel als mogelijk plaats bij reguliere werkgevers. De (beschutte) werkomgeving van het SW bedrijf kan hierbij worden ingezet als kweekvijver. Dit voor kandidaten die (nog) niet voldoen aan intake eisen en daardoor (nog) niet geplaatst kunnen worden in een leerwerktraject bij een reguliere werkgever; praktijkopleiders worden ondersteund middels praktische leermiddelen. Hiermee wordt de kwalificatiestructuur en werkgeverseisen vertaalt naar de werkvloer; de inzet van IBN, WeenerXL en WSD Groep om noodzakelijk voor een succesvolle pilot, ook met betrekking tot het mobiliseren en committeren van regionale partners. Verwachte resultaten Bij een succesvolle pilot zijn: zes erkende leer-werktrajecten vastgesteld met werkgevers; werkgeversvraag is hierbij leidend; uitstroom mogelijkheden vastgesteld voor kandidaten, met praktijkverklaring, per sector in samenwerking met werkgevers; werkprocessen uit onderwijsdossiers geselecteerd; leermiddelen (werkopdrachten en leskaarten) uitgewerkt en afgestemd met werkgevers; het ontwikkel- en doorstroomproces sluit aan op kansrijke werksoorten en werkgeverseisen; leer-werktrajecten op een uniforme wijze uitgevoerd, zoveel als mogelijk bij reguliere werkgevers (erkend leerbedrijf voor deze werksoort); vereiste vaardigheden voor de praktijkverklaring beoordeeld door werkgevers op de werkvloer; praktijkverklaringen aangevraagd bij het Boris Loket en uitgereikt; resultaten van leer-werktrajecten zijn geëvalueerd met werkgevers; actieplan voor borging van methodische arbeidsontwikkeling is opgesteld.

5 Planning: Stap 1: Kaders en procesinrichting (planning: februari 2018) vaststellen van de kaders en sectoren; mogelijkheden tot uitstroom in de lokale arbeidsmarkt; doelstellingen formuleren; ontwikkelmogelijkheden voor kweekvijver bij (SW) bedrijven vaststellen; ontwikkelmogelijkheden bij werkgevers vaststellen; uitwerken van het methodische arbeidsontwikkelingsproces; Stap 2: Inrichten van zes werkleertrajecten volgens de Boris aanpak (planning: februari t/m april 2018) Afstemming met belanghebbenden: o instroom doelgroepen PRO/VSO/VSV/P-wet kandidaten afstemmen. (instroom is een verantwoordelijkheid van de regionale partners); o in kaart brengen van werkgeverseisen; commitment van werkgevers voor bijdrage aan ontwikkelproces en het uitstromen van kandidaten naar regulier werk. Afstemmen en opstellen van de werkleertrajecten: o instroomeisen voor deelname aan werkleertrajecten vaststellen; o selectie van relevante werkprocessen uit MBO kwalificatiedossiers; o vaststellen van de benodigde leermiddelen (werkopdrachten en leskaarten) op basis van de geselecteerde werkprocessen; o vaststellen en uitwerken van aanvullende leermiddelen (werkopdrachten en leskaarten) op basis van werkgeverseisen; o samenstellen van de leermiddelen tot een werkleertraject; o o afstemmen van de inhoud en de uitvoering van het werkleertraject met werkgevers; toevoegen van de leermiddelen voor zes (Boris) leerwerktrajecten in Werkstap, met mogelijkheid tot zelfstandig toevoegen van meerdere leerwerktrajecten en leermiddelen. Stap 3: trainen en certificeren van praktijkopleiders en trajectbegeleiders (separate offerte in overleg met IBN, WeenerXL en WSD Groep). (planning: april t/m juli 2018) Stap 4: begeleiding uitvoering van werkleertrajecten (planning: juni t/m juli 2018) Begeleiding bij de uitvoering van de volgende taken: intake van kandidaten; instructie geven, coachen en beoordelen bij de uitvoering van werkopdrachten; overdracht van de kandidaat aan WSP of werkgever en vervolg van het werkleertraject; eindbeoordeling van het werkleertraject door de werkgever; aanvraag praktijkverklaring bij het Praktijkloket; uitstroom van kandidaten. Stap 5: Evaluatie en actieplan voor boring. Pilot resultaten worden geëvalueerd met de stuurgroep en een actieplan voor borging van methodische arbeidsontwikkeling wordt opgesteld. Op basis van deze uitkomsten wordt besloten of een brede uitrol wordt ingezet. Indien wordt besloten voor een brede uitrol dan wordt hiervoor een plan van aanpak opgesteld waarbij ook de overdracht van projectleiding naar lijnmanagement wordt opgenomen, eventueel in combinatie met het RIF MBO traject.

6 RIF MBO aanvraag: Parallel aan de pilot Opstap naar Werk ondersteund PTC Groep bij het opstellen van een RIF MBO aanvraag. PTC Groep zal in samenwerking met MBO instelling(en) het aanvraag proces coördineren, input leveren op basis van vergelijkbare RIF MBO aanvragen, de uniforme werkwijze voor lerend werken integreren, teksten aanleveren voor de aanvraag en de (concept) aanvraag afstemmen met de subsidie verstrekker. Resultaat hiervan is dat de leerlijnen binnen de pilot Opstap naar Werk worden geïntegreerd en uitgebreid met MBO diploma s, dit in nauwe samenwerking met werkgevers. Uitgangspunten RIF MBO subsidie: voor publiek-private samenwerking in het beroepsonderwijs stelt het kabinet het Regionaal InvesteringsFonds MBO beschikbaar; doelstelling: MBO opleidingen (nog) beter laten aansluiten op de regionale arbeidsmarkt; scholen, het bedrijfsleven en de regionale overheden kunnen als samenwerkingsverband een RIF MBO aanvraag indienen; een regionale MBO instelling is penvoerder voor de RIF MBO aanvraag; deadline voor de RIF MBO subsidieaanvraag is juni 2018; subsidiebedrag per project is minimaal ,- en maximale ,-; de subsidie moet worden aangevuld met 2/3 cofinanciering*. *Bestaande PTC Groep leermiddelen (werkopdrachten en leskaarten e.d.) worden zonder kosten ter beschikking gesteld en kunnen worden ingebracht als cofinanciering bij subsidie aanvragen. Financieel overzicht Implementeren lerend werken en leerlijnen: ,- eerste 3 maanden, 2 dagen per week ondersteuning* opvolgende 3 maanden 1 dag per week ondersteuning* Investeringen met betrekking tot trainen van praktijkopleiders/jobcoaches, Werkstap certificering en Werkstap licenties worden in overleg separaat gefactureerd aan IBN, WeenerXL en WSD Groep. *planning van de ondersteuningsdagen is mede afhankelijk van implementatiesnelheid van sociale partners in de arbeidsmarktregio. Ondersteuningsdagen kunnen daarom flexibel worden ingezet, met een maximale doorlooptijd van 9 maanden. RIF MBO aanvraag Ondersteuning gedurende 8 dagdelen 3.200,- Aanvullende consultancy en training op basis van nacalculatie: 100,- per uur

7 Algemeen: reiskosten bedragen 0,45 per kilometer; prijzen zijn exclusief BTW; de uitvoering van de workshops vinden plaats op locatie bij IBN, WeenerXL, WSD Groep of bij regionale werkgevers; Werkstap wordt geleverd door PTC Werkstap BV die hiervoor separaat een offerte uitbrengt aan IBN, WeenerXL, WSD Groep na vaststelling van gewenste ontwikkelproces(sen); de algemene leveringsvoorwaarden van PTC Oss BV zijn van toepassing op dit voorstel; geldigheidsduur van dit voorstel is 2 maanden; facturering: 50% bij opdracht en 50% na 3 maanden. Wij gaan ervanuit u hiermee een passende aanbieding te hebben gedaan en ontvangen graag een getekend exemplaar retour. Met vriendelijke groet, Dhr. A. Wijnakker PTC Oss BV Stuurgroep Regionaal Werkbedrijf

8 Bijlage 1: Scope leren(d) werken met Praktijkverklaring PTC GROEP

-Concept- Regionaal scholingsakkoord Meters maken op Leren(d) Werken 22 februari 2018

-Concept- Regionaal scholingsakkoord Meters maken op Leren(d) Werken 22 februari 2018 -Concept- Regionaal scholingsakkoord Meters maken op Leren(d) Werken 22 februari 2018 Ondergetekenden, partners in de arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant spreken hierbij de volgende voornemens naar elkaar

Nadere informatie

Regionaal scholingsakkoord Meters maken op Leren(d) Werken 22 februari 2018

Regionaal scholingsakkoord Meters maken op Leren(d) Werken 22 februari 2018 Regionaal scholingsakkoord Meters maken op Leren(d) Werken 22 februari 2018 Partners in Arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant spreken met elkaar de gedeelde ambitie uit: ü De scholingsgraad van laaggeschoolden

Nadere informatie

Opstap naar werk met Praktijkverklaringen: leerwerkbedrijf als verbinding tussen school en werk. SBB, Monique Mol & PTC Groep, Alex Wijnakker

Opstap naar werk met Praktijkverklaringen: leerwerkbedrijf als verbinding tussen school en werk. SBB, Monique Mol & PTC Groep, Alex Wijnakker Opstap naar werk met Praktijkverklaringen: leerwerkbedrijf als verbinding tussen school en werk SBB, Monique Mol & PTC Groep, Alex Wijnakker Sluitende aanpak kwetsbare jongeren 16-27 jaar Geen diploma,

Nadere informatie

Praktijkleerlijnen met erkende certificering Nicole Moviat - WSD-Academie Alex Wijnakker - PTC groep

Praktijkleerlijnen met erkende certificering Nicole Moviat - WSD-Academie Alex Wijnakker - PTC groep Praktijkleerlijnen met erkende certificering Nicole Moviat - WSD-Academie Alex Wijnakker - PTC groep Inhoud workshop Aanleiding voor de vraag en waarom de Boris methodiek Wat is de Boris methodiek? Praktijkvoorbeeld

Nadere informatie

Op stap naar werk met Praktijkverklaringen Dé sluitende aanpak. met Boris Praktijkverklaringen

Op stap naar werk met Praktijkverklaringen Dé sluitende aanpak. met Boris Praktijkverklaringen Op stap naar werk met Praktijkverklaringen Dé sluitende aanpak Aantal Scholen 216 Voortgezet speciaal onderwijs 174 Praktijkonderwijs 56 MBO onderwijs Kandidaten zonder startkwalificatie 80-90% doorstroomgarantie

Nadere informatie

Praktijkleren met de Praktijkverklaring

Praktijkleren met de Praktijkverklaring Praktijkleren met de Praktijkverklaring Monique Mol Eric van der Westerlaken Kennisplatform passend werk 14 mei 2019 Praktijkleren met de praktijkverklaring in de regio vergroten kansen op de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Bijlage 5-1: RSA 9 januari 2018 Meters maken op Leren(d) Werken en pilot regie op je Loopbaan

Bijlage 5-1: RSA 9 januari 2018 Meters maken op Leren(d) Werken en pilot regie op je Loopbaan Bijlage 5-1: RSA 9 januari 2018 Meters maken op Leren(d) Werken en pilot regie op je Loopbaan Programmalijn: Bestuurlijk opdrachtgever POHO: Opdrachtgever RSA: Projectleider: Steller voorstel pilot: Status:

Nadere informatie

Checklists bij de vijf stappen van het implementatieplan. Checklists

Checklists bij de vijf stappen van het implementatieplan. Checklists Checklists bij de vijf stappen van het implementatieplan Checklists Auteur: Tom de Haas, Tom de Haas Consultancy Tom de Haas Consultancy, Sint-Michielsgestel, 2018 Dit is een uitgave van het kennispartnerschap

Nadere informatie

Met een Praktijkverklaring naar werk

Met een Praktijkverklaring naar werk Met een Praktijkverklaring naar werk Geen diploma, dan een praktijkverklaring 8 februari 2018 VN-verdrag voor de rechten van de gehandicapte mens 13-12-2006 De Verklaring Artikel 27: Werk en werkgelegenheid

Nadere informatie

Meters Maken op Leren(d) Werken Regio Noord Oost Brabant

Meters Maken op Leren(d) Werken Regio Noord Oost Brabant Meters Maken op Leren(d) Werken Regio Noord Oost Brabant Van doelgroepen naar groepen met een doel: Werkgevers en lerenden (nog) niet werkend en werkend duurzaam verbonden door productieve inzetbaarheid

Nadere informatie

Bijlage 6-6 POHO Arbeidsmarkt, 15 maart. Tussenrapportage en vervolg Meters Maken op Lerend werken 1 maart Ambtelijk trekker:

Bijlage 6-6 POHO Arbeidsmarkt, 15 maart. Tussenrapportage en vervolg Meters Maken op Lerend werken 1 maart Ambtelijk trekker: Bijlage 6-6 POHO Arbeidsmarkt, 15 maart Tussenrapportage en vervolg Meters Maken op Lerend werken 1 maart 2018 Bestuurlijk opdrachtgever: Opdrachtgever RWB: Ambtelijk trekker: Steller tussenrapportage:

Nadere informatie

Van doelgroepenbeleid naar groepen met een doel. Limburgse arbeidsmarktdag 24 mei 2018 Monique Mol en Tom Heltzel

Van doelgroepenbeleid naar groepen met een doel. Limburgse arbeidsmarktdag 24 mei 2018 Monique Mol en Tom Heltzel Van doelgroepenbeleid naar groepen met een doel Limburgse arbeidsmarktdag 24 mei 2018 Monique Mol en Tom Heltzel Casus: Leerling Praktijkonderwijs IQ 55 80 Leerachterstand 3 jaar of meer Vaak instabiele

Nadere informatie

Ter besluitvorming voor stuurgroep Regionaal Werkbedrijf

Ter besluitvorming voor stuurgroep Regionaal Werkbedrijf Bijlage 6-2 Tussenrapportage en vervolg Meters Maken op Lerend werken 1 maart 2018 Bestuurlijk opdrachtgever: Opdrachtgever RWB: Ambtelijk trekker: Steller actieplan: Status: Bestuurlijk Kernteam leven

Nadere informatie

Mark Hulsen en Carien van der Willigen

Mark Hulsen en Carien van der Willigen Mark Hulsen en Carien van der Willigen Ken je regio! 1. Hoeveel studenten die in de regio Rivierenland wonen zijn er ingeschreven bij het bekostigd onderwijs voor schooljaar 2016/2017? 7.072 in Rivierenland

Nadere informatie

Van school naar werk. Jongeren met een arbeidsbeperking aan het werk

Van school naar werk. Jongeren met een arbeidsbeperking aan het werk Van school naar werk Jongeren met een arbeidsbeperking aan het werk 1 Achtergronden Rolwijziging van UWV naar gemeente VSO/PrO van oudsher leverancier Wajongers Wie zijn deze VSO/PrO/Entree leerlingen?

Nadere informatie

Monitoring. Uitwerking plan van aanpak monitoring project duurzame inzetbaarheid in de V&V. Oktober Uitvoerders: Disworks DISWORKS

Monitoring. Uitwerking plan van aanpak monitoring project duurzame inzetbaarheid in de V&V. Oktober Uitvoerders: Disworks DISWORKS Monitoring Uitwerking plan van aanpak monitoring project duurzame inzetbaarheid in de V&V Oktober 2012 Aanvrager: Opdrachtgevers: Uitvoerders: A+O VVT Bestuur A+O VVT en Bestuur SBCM CAOP Disworks DISWORKS

Nadere informatie

XSservice BV. Samenwerking Project Boris & PROFIJT

XSservice BV. Samenwerking Project Boris & PROFIJT XSservice BV Samenwerking Project Boris & PROFIJT Aan SBB Project Boris Van Olav van Doorn Margriet van de Ketterij, MSc Betreft Samenwerking Project Boris & PROFIJT Datum 11-03-2016 Inleiding PROFIJT

Nadere informatie

Openbaar. Subsidie aan Werkenrode School voor uitvoering project Boris. Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel.

Openbaar. Subsidie aan Werkenrode School voor uitvoering project Boris. Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel. Openbaar Onderwerp Subsidie aan Werkenrode School voor uitvoering project Boris Programma / Programmanummer Onderwijs / 1073 en Werk & Inkomen / 1061 BW-nummer Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert /

Nadere informatie

Invoeren van de praktijkketen voor schoolverlaters vso en praktijkonderwijs met praktijkverklaringen. Implementatieplan praktijkverklaringen

Invoeren van de praktijkketen voor schoolverlaters vso en praktijkonderwijs met praktijkverklaringen. Implementatieplan praktijkverklaringen Invoeren van de praktijkketen voor schoolverlaters vso en praktijkonderwijs met praktijkverklaringen Implementatieplan praktijkverklaringen Auteur: Tom de Haas, Tom de Haas Consultancy Tom de Haas Consultancy,

Nadere informatie

Talent en Loopbaan: samenwerking met onderwijs in Noordoost Brabant

Talent en Loopbaan: samenwerking met onderwijs in Noordoost Brabant Talent en Loopbaan: samenwerking met onderwijs in Noordoost Brabant Karin van Meer, programmamanager Hans Richters, projectleider Leren en Werken Henny Ketelaar, coördinator Talent en Loopbaan De arbeidsmarktregio

Nadere informatie

Diplomagericht opleiden van kwetsbare groepen. Thea van Tolij, Mandy Blesing en Bruno Fermin

Diplomagericht opleiden van kwetsbare groepen. Thea van Tolij, Mandy Blesing en Bruno Fermin Diplomagericht opleiden van kwetsbare groepen Thea van Tolij, Mandy Blesing en Bruno Fermin Even voorstellen Bruno Fermin: projectleider SBCM Thea van Tolij, onderwijsadviseur en beleidsadviseur kwaliteit

Nadere informatie

Presentatie gemeente Brielle - 26 November Patrick van Uitert directeur Voorne Putten Werkt

Presentatie gemeente Brielle - 26 November Patrick van Uitert directeur Voorne Putten Werkt Presentatie gemeente Brielle - 26 November 2018 Patrick van Uitert directeur Voorne Putten Werkt De kengetallen van Brielle op een rijtje Bron: gemeente Nissewaard Aantal bijstandsuitkeringen Brielle (stand

Nadere informatie

Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en

Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en samenleving Stel hogere eisen aan het arbeidsmarktperspectief Handhaaf het startkwalificatieniveau met extra aandacht aan studiekeuze mbo niveau 2 studenten. Biedt

Nadere informatie

HANDLEIDING MELDFORMULIER KEUZEDEEL

HANDLEIDING MELDFORMULIER KEUZEDEEL HANDLEIDING MELDFORMULIER KEUZEDEEL Handleiding bij Meldformulier keuzedeel bestemd voor onderwijsinstellingen, brancheorganisaties, HBO-instellingen, werkgevers en andere partijen ten behoeve van het

Nadere informatie

Programmalijn Voortijdig School Verlaten & jongeren in een kwetsbare positie.

Programmalijn Voortijdig School Verlaten & jongeren in een kwetsbare positie. Programmalijn Voortijdig School Verlaten & jongeren in een kwetsbare positie www.vooralsamenverantwoordelijk.nl EVEN VOORSTELLEN Nicole van der Aa, teamleider Werk en projectleider brede jongeren aanpak

Nadere informatie

Kansen voor jongeren met een beperking WERKVERKENNER EN PRAKTIJKLOKET

Kansen voor jongeren met een beperking WERKVERKENNER EN PRAKTIJKLOKET Kansen voor jongeren met een beperking WERKVERKENNER EN PRAKTIJKLOKET Elk jaar komen 10.000 leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs op de arbeidsmarkt. Deze jongeren zijn

Nadere informatie

SUBSIDIEAANVRAAG PRO/VSO. Noord - Limburg Gemeente Venlo. 1 oktober 2014 Versie 3 (definitief)

SUBSIDIEAANVRAAG PRO/VSO. Noord - Limburg Gemeente Venlo. 1 oktober 2014 Versie 3 (definitief) SUBSIDIEAANVRAAG PRO/VSO Noord - Limburg Gemeente Venlo 1 oktober 2014 Versie 3 (definitief) Inleiding Hierbij ontvangt u de gegevens voor het aanvragen van ESF subsidie voor PRO/VSO scholen in uw arbeidsmarktregio.

Nadere informatie

Bijlage 7.1. Herziene aanvraag Matchen op Werk

Bijlage 7.1. Herziene aanvraag Matchen op Werk Bijlage 7.1. Herziene aanvraag Matchen op Werk Bestuurlijk opdrachtgever: Steller voorlegger: Status: stuurgroep Regionaal Werkbedrijf Inge Willems Ter besluitvorming voor de stuurgroep Regionaal Werkbedrijf

Nadere informatie

Resultaten aanpak Jeugdwerkloosheid AgriFood Capital Werkt! 01 november 2017

Resultaten aanpak Jeugdwerkloosheid AgriFood Capital Werkt! 01 november 2017 Resultaten aanpak Jeugdwerkloosheid 2015-2017 AgriFood Capital Werkt! 01 november 2017 Startpunt juni 2015 Regionaal plan Samen naar een werkende toekomst Doel landelijk: actieve bemiddeling op (leer)baan

Nadere informatie

Bor Veen Algemeen Directeur Werkkracht

Bor Veen Algemeen Directeur Werkkracht JAARVERSLAG 2018 Inleiding We zijn gestart! Met grote dank aan alle medewerkers van Werkkracht, onze opdrachtgever de Gemeente Ede, de Ondernemingsraad en de leden van de Raad van Commissarissen die al

Nadere informatie

Van losse projecten naar een samenhangend programma Presentatie Lecso 15 juni 2016 Frans Brands

Van losse projecten naar een samenhangend programma Presentatie Lecso 15 juni 2016 Frans Brands Bruggen Bouwen verbinden VSO MBO en VSO - arbeidsmarkt Van losse projecten naar een samenhangend programma Presentatie Lecso 15 juni 2016 Frans Brands Visie op doorstroom en samenwerking vroegmeting op

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Groningen Een van de 35 van Nederland

Arbeidsmarkt Groningen Een van de 35 van Nederland Arbeidsmarkt Groningen Een van de 35 van Nederland https://www.youtube.com/watch?v=k1cwrsjoquq Werk in Zicht is een samenwerkingsverband tussen 27 gemeenten (23 Groninger en 4 Drentse gemeenten), UWV en

Nadere informatie

Bijlage 3-5: RSA 20 februari 2018

Bijlage 3-5: RSA 20 februari 2018 Bijlage 3-5: RSA 20 februari Werkplan Screening en matching Bestuurlijk opdrachtgevers POHO: Opdrachtgever RWB: Ambtelijk trekker: Steller voorstel: Status: Gerrit Overmans Inge Willems ntb Bas Schuiling

Nadere informatie

De Boris zelftest Uitstroom Arbeid Bedrijvennetwerk Regionale samenwerking

De Boris zelftest Uitstroom Arbeid Bedrijvennetwerk Regionale samenwerking De Boris zelftest De Boris zelftest geeft u inzicht in welke mate de school al opereert als werkend leren organisatie en de Borismethode uitvoert. Kruis bij alle tien de vragen de tekst aan die het beste

Nadere informatie

Bijlage 7-1 Advisering POHO agenda 15 maart 2018

Bijlage 7-1 Advisering POHO agenda 15 maart 2018 Bijlage 7-1 Advisering POHO agenda 15 maart 2018 Aan: Van: Status: RSA Karin van Meer ter besluitvorming Het RSA wordt gevraagd om: - In te stemmen met: o De concept agenda POHO Arbeidsmarkt 15 maart Wordt

Nadere informatie

Regionale subsidieregeling jongeren onderwijs-arbeidsmarkt 2019

Regionale subsidieregeling jongeren onderwijs-arbeidsmarkt 2019 Regionale subsidieregeling jongeren onderwijs-arbeidsmarkt 2019 De regionale subsidieregeling jongeren onderwijs-arbeidsmarkt is onderdeel van het regionale arbeidsmarktprogramma Agrifood Capital werkt!

Nadere informatie

Goed wonen, leven, ondernemen en werken in Noordoost-Brabant

Goed wonen, leven, ondernemen en werken in Noordoost-Brabant Goed wonen, leven, ondernemen en werken in Noordoost-Brabant Maatschappelijke en economische uitdagingen Veerkrachtige leefomgeving Toekomstbestendige arbeidsmarkt Sterke bedrijvigheid Agrifood als economische

Nadere informatie

Project Initiatie Document Leerwerkbedrijf KOMPAS

Project Initiatie Document Leerwerkbedrijf KOMPAS De geaccrediteerde Stichting Kompas Nederland en ROC Leeuwenborgh Opleidingen hebben samen het initiatief genbomen om te komen tot een gemeenschappelijk leerwerkbedrijf concept. Dit leerwerkbedrijf wil

Nadere informatie

Checklist voor de OR. bij de bespreking van het arbeidsontwikkelbeleid van het SW-bedrijf

Checklist voor de OR. bij de bespreking van het arbeidsontwikkelbeleid van het SW-bedrijf Checklist voor de OR bij de bespreking van het arbeidsontwikkelbeleid van het SW-bedrijf 4 Inleiding Het individueel ontwikkelingsplan (IOP) is een belangrijk middel waarmee in de SW-sector invulling wordt

Nadere informatie

Presentatie Oudere werkzoekenden 20 februari 2018

Presentatie Oudere werkzoekenden 20 februari 2018 Presentatie Oudere werkzoekenden 20 februari 2018 Project Oudere werkzoekenden In 2016 vervolgopdracht van het POHO Arbeidsmarkt aan Kenniskring: regionaal en doelgericht plan van aanpak, gericht op beeldvorming.

Nadere informatie

Aanvraagformulier Voor indienen aanvraag ondersteuning aanpak Matchen op werk

Aanvraagformulier Voor indienen aanvraag ondersteuning aanpak Matchen op werk Aanvraagformulier (Regionaal) coördinerend persoon: Naam Inge Willems Functie Coördinator WSP en secretaris Regionaal Werkbedrijf Organisatie Gemeente s- Hertogenbosch-Weener XL Telefoonnummer 06-51133795

Nadere informatie

Bruggen Bouwen verbinden VSO MBO en VSO- arbeidsmarkt

Bruggen Bouwen verbinden VSO MBO en VSO- arbeidsmarkt Bruggen Bouwen verbinden VSO MBO en VSO- arbeidsmarkt Van losse projecten naar een samenhangend programma Presentatie taakgroep arbeidstoeleiding Lecso 2 december 2015 Jose Houben & Ruud van de Rakt Aanleiding

Nadere informatie

Samenwerking onderwijs en gemeente

Samenwerking onderwijs en gemeente Samenwerking onderwijs en gemeente De school stelt alles in het werk om uw kind naar werk toe te leiden. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van middelen die de gemeente heeft zoals jobcoaching en loonkostensubsidie.

Nadere informatie

no ra fonge Overeenkomst Jongeren Steunpunt Geen Jongere Buitenspel HOPS inzet 16 tot 27 jaar Pagina 1 van 5

no ra fonge Overeenkomst Jongeren Steunpunt Geen Jongere Buitenspel HOPS inzet 16 tot 27 jaar   Pagina 1 van 5 no ra DE fonge» Overeenkomst Jongeren Steunpunt Geen Jongere Buitenspel M HOPS inzet 16 tot 27 jaar WWW.JOHGEKRîJĈER.NL 2018 Pagina 1 van 5 Aanleiding Jongeren horen niet thuis op de bank, jongeren horen

Nadere informatie

Blijven is meedoen in Houten

Blijven is meedoen in Houten Blijven is meedoen in Houten Deelplan participatie en werk Onderdeel van Actieplan opvang en integratie statushouders (januari 2016) Juni 2016 1. Inleiding Op 19 januari 2016 heeft de gemeenteraad het

Nadere informatie

Nieuwe ronde Regionaal investeringsfonds mbo

Nieuwe ronde Regionaal investeringsfonds mbo Nieuwe ronde Regionaal investeringsfonds mbo Voor zowel studenten als werkgevers is het belangrijk dat een beroepsopleiding goed aansluit op de arbeidsmarkt. Daarom werken steeds meer scholen en bedrijven

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Toptechniek in Bedrijf Noordoost-Brabant

Samenwerkingsovereenkomst Toptechniek in Bedrijf Noordoost-Brabant Samenwerkingsovereenkomst Toptechniek in Bedrijf Noordoost-Brabant Samenwerkingsovereenkomst tussen ROC Koning Willem I College, ROC De Leijgraaf, Baanderherencollege, Bossche Vakschool, Cambium College,

Nadere informatie

De aanpak van Inclusief Groep werkt! Werken leer je door te werken. We brengen mensen in bedrijf

De aanpak van Inclusief Groep werkt! Werken leer je door te werken. We brengen mensen in bedrijf Werken leer je door te werken De aanpak van Inclusief Groep werkt! Als toeleider van de arbeidsmarkt hebben we veel aandacht voor onze kandidaten. Door af te stemmen met werkgevers verlagen we drempels

Nadere informatie

Datum: 2 april 2015 Onderwerp: beleidskader regionale doorlopende leerlijn plus doelen 2015 kerngroep Toptechniek in Bedrijf Noordoost-Brabant

Datum: 2 april 2015 Onderwerp: beleidskader regionale doorlopende leerlijn plus doelen 2015 kerngroep Toptechniek in Bedrijf Noordoost-Brabant Datum: 2 april 2015 Onderwerp: beleidskader regionale doorlopende leerlijn plus doelen 2015 Van: kerngroep Toptechniek in Bedrijf Noordoost-Brabant 1 Beleidskader regionale doorlopende leerlijn plus doelen

Nadere informatie

Algemeen Onderwerp Projectplan marktbewerkingsplan Gooi & Vechtstreek Verspreiden Ja Contactpersoon Paul Scholtz

Algemeen Onderwerp Projectplan marktbewerkingsplan Gooi & Vechtstreek Verspreiden Ja Contactpersoon Paul Scholtz OPLEGGER Algemeen Onderwerp Projectplan marktbewerkingsplan Gooi & Vechtstreek Verspreiden Ja Contactpersoon Paul Scholtz Eenheid Sturing E-mail p.scholtz@gooisemeren.nl Kenmerk 17.0013276 Datum 17 november

Nadere informatie

Praktijkopleider-plus training i.s.m. Participeren loont Marlijn Academie Pagina 1 van 6

Praktijkopleider-plus training i.s.m. Participeren loont Marlijn Academie Pagina 1 van 6 Uitnodiging praktijkopleider-plus training: De werkende weg: de mbo-aanpak die werkt. 50% van het succes van een leerling wordt bepaald door de begeleiding. Beste werkgevers, begeleiders, jobcoaches, docenten,

Nadere informatie

Overdrachtsdocument voor (nieuw) bestuur na de gemeenteraadsverkiezingen

Overdrachtsdocument voor (nieuw) bestuur na de gemeenteraadsverkiezingen Overdrachtsdocument voor (nieuw) bestuur na de gemeenteraadsverkiezingen Inleiding Hoewel de kaders van de Participatiewet nog steeds regelmatig wijzigen, 3 februari is bekend gemaakt dat het Kabinet met

Nadere informatie

Aan de slag met Boris Praktijkloket

Aan de slag met Boris Praktijkloket Aan de slag met Welkom bij het. Het Praktijkloket bestaat uit twee delen: 1. Het samenstellen van een Boris Praktijkverklaring voor maatwerktrajecten 2. Een overzicht van bestaande branchecertificaten

Nadere informatie

Roteb Educatiecentrum. Trajectbegeleiding/educatie

Roteb Educatiecentrum. Trajectbegeleiding/educatie Educatiecentrum Trajectbegeleiding/educatie Roteb werkt aan een schone stad als basis voor prettig wonen, werken en recreëren. We halen het vuil op, vegen de straten en legen de afvalbakken. Daarnaast

Nadere informatie

Praktijkvoorbeeld van regionale samenwerking tussen gemeente en GGZ Janneke Oude Alink gemeente Apeldoorn/regio Stedendriehoek en Noordwest Veluwe

Praktijkvoorbeeld van regionale samenwerking tussen gemeente en GGZ Janneke Oude Alink gemeente Apeldoorn/regio Stedendriehoek en Noordwest Veluwe Praktijkvoorbeeld van regionale samenwerking tussen gemeente en GGZ Janneke Oude Alink gemeente Apeldoorn/regio Stedendriehoek en Noordwest Veluwe Introductie Arbeidsparticipatie mensen met psychische

Nadere informatie

Thema Te beantwoorden vragen (niet uitputtend) Wie verantwoordelijk Tijd gereed

Thema Te beantwoorden vragen (niet uitputtend) Wie verantwoordelijk Tijd gereed Proceskalender 2014 van De januari 2014 A-lijst : onderwerpen Thema Te beantwoorden vragen (niet uitputtend) Wie verantwoordelijk Tijd gereed 1. WERKBEDRIJF Taak en minimale functies Werkbedrijf Wat is

Nadere informatie

ROC wijzer Rijn IJssel

ROC wijzer Rijn IJssel ROC wijzer Rijn IJssel Uitgave van STOOF 1. Inleiding en algemene informatie... 3 2. Algemene vragen... 4 3. Vragen over BBL-opleidingen... 5 4. Vragen over het Ervaringscertificaat (EVC)... 6 2011ROC

Nadere informatie

ParticipatieCarrousel Alphen aan den Rijn

ParticipatieCarrousel Alphen aan den Rijn ParticipatieCarrousel Alphen aan den Rijn Introductie In de gemeente Alphen aan de Rijn start vanaf januari 2018 de ParticipatieCarrousel. Ondernemersvereniging VOA, Het Huis van de Stad (theater Castellum)

Nadere informatie

B&W Vergadering. Besluit 1. Het college stemt in met de Intentieovereenkomst van de bevoegde gezagen van de

B&W Vergadering. Besluit 1. Het college stemt in met de Intentieovereenkomst van de bevoegde gezagen van de 2.2.6 Intentieovereenkomst Voortijdig Schoolverlaten 1 Dossier 741 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 741 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 6 september 2016 Agendapunt 2.2.6 Omschrijving Intentieovereenkomst

Nadere informatie

MEMO. Aan: Pho Sociale Agenda Datum: 29 augustus 2011 Van: Paul Duijvensz. Onderwerp:Pilot Wajong De Zijl Bedrijven

MEMO. Aan: Pho Sociale Agenda Datum: 29 augustus 2011 Van: Paul Duijvensz. Onderwerp:Pilot Wajong De Zijl Bedrijven In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

Een introductie van een integrale aanpak van statushouders op de arbeidsmarkt.

Een introductie van een integrale aanpak van statushouders op de arbeidsmarkt. Een introductie van een integrale aanpak van statushouders op de arbeidsmarkt. PROJECT KWEEKVIJVER MEDEWERKERS LOGISTIEK-GEVELREINIGER- DIENSTVERLENING VOOR STATUSHOUDERS MET EENJARIGE BAANGARANTIE Gemeenten:

Nadere informatie

Aanbod voor jongeren die buiten de VSV definitie vallen

Aanbod voor jongeren die buiten de VSV definitie vallen Aanbod voor jongeren die buiten de VSV definitie vallen Maatregel 5 - Projectplan Versie 1.2 Status Concept Datum 28 maart 2013 Gedelegeerd Paul Adels en Michiel Bruins opdrachtgever Programmamanager VSV

Nadere informatie

Praktijkleren in de praktijk Voor iedereen een passende werkplek met een passende leerroute

Praktijkleren in de praktijk Voor iedereen een passende werkplek met een passende leerroute Praktijkleren in de praktijk Voor iedereen een passende werkplek met een passende leerroute vergroten kansen op de arbeidsmarkt voor vso/pro/mbo, werkzoekenden en werkenden zonder startkwalificatie Personeel

Nadere informatie

Speerpunten aanpak VSV en arbeidstoeleiding kwetsbare jongeren

Speerpunten aanpak VSV en arbeidstoeleiding kwetsbare jongeren Speerpunten aanpak VSV en arbeidstoeleiding kwetsbare jongeren 2016-2020 Aanleiding Wij bevinden ons in een periode waarin we geconfronteerd worden met veel veranderingen in de aanpak van jongeren die

Nadere informatie

Stappenplan Stappenplan implementatie internationale competenties op schoolniveau.

Stappenplan Stappenplan implementatie internationale competenties op schoolniveau. PROJECT INTERNATIONALE COMPETENTIES Stappenplan Stappenplan implementatie op schoolniveau. Ronald Knust Graichen Stoas Vilentum Mei 2013 Inhoud 1. Introductie... 2 2. Toelichting... 3 3. Stappenplan...

Nadere informatie

Banenafspraak 2013-2026

Banenafspraak 2013-2026 Banenafspraak 2013-2026 Onderdeel van sociaal akkoord 2013 Presentatie: Hans Spigt Datum: 27 november 2015 www.vso-werkgevers.nl Taakstelling Banenafspraak Extra banen voor bijzondere doelgroep Taakstelling

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. 30 januari

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. 30 januari Oplegvel 1. Onderwerp Marktbewerkingsplan Holland Rijnland 2019 Perspectief op Werk 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Arbeidsmarkt functioneert

Nadere informatie

Leven Lang Ontwikkelen. Erwin Pierik/ Rini Romme april 2017

Leven Lang Ontwikkelen. Erwin Pierik/ Rini Romme april 2017 Leven Lang Ontwikkelen Erwin Pierik/ Rini Romme april 2017 Diverse relevante trajecten Tweede Kamer: hoorzitting LLL OCW vraagt SBB certificaten aan te reiken. SER adviezen beroepsonderwijs en post- initieel

Nadere informatie

Arbeidstoeleiding van jongeren met een beperking. Will Seignette 16 april 2015

Arbeidstoeleiding van jongeren met een beperking. Will Seignette 16 april 2015 Arbeidstoeleiding van jongeren met een beperking Will Seignette 16 april 2015 Opdracht OCW Gesteund door SZW, Gesteund door SZW, UWV, VNO-NCW/MKB, FNV, UWV,VNO/NCW/MKB, CNV, VNG FNV/CNV, VNG Stel de infrastructuur

Nadere informatie

Graag inboeken als ingekomen stuk voor de gemeenteraad van Oudewater. Met vriendelijke groet, Arjen van der Lugt Raadsgriffier

Graag inboeken als ingekomen stuk voor de gemeenteraad van Oudewater. Met vriendelijke groet, Arjen van der Lugt Raadsgriffier From: Lugt, Arjen van der Sent: dinsdag 10 april 2018 14:11:02 To: OW-Info Cc: Subject: FW: Informerende brief Cedris Attachments: Cedris raadsbrief april 2018 def (002).pdf; Cedris Folder 'De

Nadere informatie

FNV EN BEROEPSONDERWIJS

FNV EN BEROEPSONDERWIJS FNV EN BEROEPSONDERWIJS SANDRA TER MAAT WAAROM IS ONDERWIJS BELANGRIJK VOOR FNV? Jongeren moeten vaardigheden en kennis kunnen opdoen voor de huidige en toekomstige arbeidsmarkt Onderwijs heeft ook een

Nadere informatie

Projectplan 'Lelystad Hoogbegaafd' Pilot arrangement meer- en hoogbegaafde leerlingen primair onderwijs Lelystad

Projectplan 'Lelystad Hoogbegaafd' Pilot arrangement meer- en hoogbegaafde leerlingen primair onderwijs Lelystad Projectplan 'Lelystad Hoogbegaafd' Pilot arrangement meer- en hoogbegaafde leerlingen primair onderwijs Lelystad Inhoud Inleiding 2 Projectopdracht 2 Onderzoeksopdracht 2 Ontwerpvereisten 2 Beoogd resultaat

Nadere informatie

Scholingsplan voor personen aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

Scholingsplan voor personen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Scholingsplan voor personen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Nu en in de toekomst kinderen van school laten komen met een opleiding lager dan een mbo-diploma op niveau 2 is hen (en de samenleving)

Nadere informatie

Terugkoppeling motie 'Van bijstand naar baan' De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Terugkoppeling motie 'Van bijstand naar baan' De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Terugkoppeling motie 'Van bijstand naar baan' J.E. Slagter/S. Ros De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 57 42 1 7-11-2018 - Geachte heer, mevrouw, Tijdens de behandeling

Nadere informatie

Oktober 2013. Participatiewet; kansen in samenwerking

Oktober 2013. Participatiewet; kansen in samenwerking Oktober 2013 Participatiewet; kansen in samenwerking In 1952 gaat de Gemeentelijke Sociale Werkvoorzieningsregeling (1950) gelden voor het opzetten van speciale werkplaatsen voor gehandicapten. Gehandicapten

Nadere informatie

Inzet en betrokkenheid van de vakbonden bij het middelbaar beroepsonderwijs

Inzet en betrokkenheid van de vakbonden bij het middelbaar beroepsonderwijs Notitie Datum 12 januari 2017 Aan Deelnemers Ledencongres Van Ben Francooy Status Ter bespreking Onderwerp Inzet en betrokkenheid van vakbonden bij MBO/1701010/BF/CdK Inzet en betrokkenheid van de vakbonden

Nadere informatie

Regionaal Investeringsfonds mbo

Regionaal Investeringsfonds mbo Regionaal Investeringsfonds mbo 2019-2022 Subsidieregeling voor publiekprivate samenwerking in het beroepsonderwijs 11 oktober 2018 NDC Den Hommel 16:45 17:30 Nieuwe regeling RIF Liesbeth vd Berg & Eeuwout

Nadere informatie

De belangrijkste resultaten op thema 1: Activiteiten en resultaten voor SW medewerkers of medewerkers uit de Participatiewet

De belangrijkste resultaten op thema 1: Activiteiten en resultaten voor SW medewerkers of medewerkers uit de Participatiewet Format eindrapportage In februari levert Cedris de eindrapportage van de sectorplannen op aan SZW. Middels deze laatste evaluatieronde inventariseren we op arbeidsmarktregioniveau welke resultaten zijn

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Plan van Aanpak n.a.v. Akkoord van Westerlee. Gemeente Menterwolde 19 april 2016

Informatiebijeenkomst Plan van Aanpak n.a.v. Akkoord van Westerlee. Gemeente Menterwolde 19 april 2016 Informatiebijeenkomst Plan van Aanpak n.a.v. Akkoord van Westerlee Gemeente Menterwolde 19 april 2016 Inleiding Het akkoord van Westerlee: Aanleiding Voortgang Hoe gaan we verder? Vragen ambitie versus

Nadere informatie

Samenvatting effecten en resultaten Masterplan CGO Zuid-Holland

Samenvatting effecten en resultaten Masterplan CGO Zuid-Holland BIJLAGE: Samenvatting effecten en resultaten Masterplan CGO Zuid-Holland Pagina 1: Effecten bij leerlingen Effecten bedrijven - onderwijs Toelichting: De percentages onder het kopje Nul zijn de uitersten

Nadere informatie

MRA Loket Inclusieve Arbeidsmarkt

MRA Loket Inclusieve Arbeidsmarkt MRA Loket Inclusieve Arbeidsmarkt Over de MRA Regio De Metropoolregio Amsterdam is het samenwerkingsverband van de provincies Noord-Holland en Flevoland, 33 gemeenten en de Vervoerregio Amsterdam. De metropoolregio

Nadere informatie

Brug naar arbeid. 'Iedere jongere perspectief op werk. Hans Maas en Matthieu Mes. 1 december Directieberaad SWV vo/vso

Brug naar arbeid. 'Iedere jongere perspectief op werk. Hans Maas en Matthieu Mes. 1 december Directieberaad SWV vo/vso Brug naar arbeid 'Iedere jongere perspectief op werk Hans Maas en Matthieu Mes 1 december 2015 Directieberaad SWV vo/vso Even voorstellen Aloysius Stichting, (V)SO scholen in diverse regio s Regulier VSO

Nadere informatie

Offerte / Gemeente Breda / Versie 2.0

Offerte / Gemeente Breda / Versie 2.0 Gemeente Breda t.a.v. mevrouw J de Bruijn Postbus 90156 4800 RH BREDA Breda, 9 juli 2007 Betreft : Referentie: Offerte ontwerpfase websites GemeenteBreda002 Geachte mevrouw De Bruijn, Met plezier sturen

Nadere informatie

MBO-beroep in beeld. Informatiebeheerder mbo-beroep, niveau 4. Bent u HR-adviseur? Bent u praktijkopleider, begeleidt u een stagiair?

MBO-beroep in beeld. Informatiebeheerder mbo-beroep, niveau 4. Bent u HR-adviseur? Bent u praktijkopleider, begeleidt u een stagiair? MBO-beroep in beeld Informatiebeheerder mbo-beroep, niveau 4 In deze uitgave beschrijven we de inhoud van een mbo-beroep. Zo weet u wat u van iemand mag verwachten die gediplomeerd is in dit vakgebied.

Nadere informatie

PILOT. Nieuw werkproces voor loonkostensubsidie. Alles over de pilot

PILOT. Nieuw werkproces voor loonkostensubsidie. Alles over de pilot PILOT Nieuw werkproces voor loonkostensubsidie Alles over de pilot 1 Alles over de pilot loonkostensubsidie Loonkostensubsidie: het kan makkelijker en eenduidiger. Voor werkgevers én voor gemeenten. Dat

Nadere informatie

gas Relim' beek Vitaal aan het Werk Sŭ3 De Werkmeester BV beter door werk

gas Relim' beek Vitaal aan het Werk Sŭ3 De Werkmeester BV beter door werk : 1 m 1 gas Relim' S Inleiding De Gemeente Beek, De Werkmeester en stichting Relim slaan de handen in elkaar met een uniek programma dat de krachten en de specifieke kennis bundelt van alle hierbij betrokken

Nadere informatie

yuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc

yuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc qwertyuiopasdfghjklzcvbnmqwertyuiopasdfghjklzc vbnmqwertyuiopasdfghjklzcvbnmqwertyuiopasdfgh jklzcvbnmqwertyuiopasdfghjklzcvbnmqwertyuiop Concept eamenprofiel 3.0 C&M asdfghjklzcvbnmqwertyuiopasdfghjklzcvbnmqwert

Nadere informatie

Nieuwe kans op extra instroom

Nieuwe kans op extra instroom Nieuwe kans op extra instroom Focus op de arbeidsmarkt Naast het erkennen van leerbedrijven is Calibris verantwoordelijk voor ontwikkeling en onderhoud van kwalificaties in de sectoren zorg, welzijn en

Nadere informatie

Klantprofilering. Objectieve meting voortgang en resultaten trajecten

Klantprofilering. Objectieve meting voortgang en resultaten trajecten Klantprofilering Objectieve meting voortgang en resultaten trajecten Concept projectvoorstel, versie 0.4 26 oktober2004 Documenthistorie Versie/Status Datum Wijzigingen Auteur 0.1 16/06/2004 B.G. Langedijk

Nadere informatie

Kwaliteitsbeleid in branche. Uitvoering door OTIB

Kwaliteitsbeleid in branche. Uitvoering door OTIB Kwaliteitsbeleid in branche Uitvoering door OTIB Inhoud De basis voor kwaliteitsbeleid Activiteiten OTIB BVS Vakpaspoort Rol m.b.t. eindtermen De basis voor kwaliteitsbeleid Waarom hoe - wat Waarom kwaliteitsbeleid

Nadere informatie

Leven Lang Ontwikkelen. Erwin Pierik/ Rini Romme mei 2017

Leven Lang Ontwikkelen. Erwin Pierik/ Rini Romme mei 2017 Leven Lang Ontwikkelen Erwin Pierik/ Rini Romme mei 2017 Adviezen rondom LLO De Onderwijsraad adviseert de regio te benutten om aansluiting van mbo op de arbeidsmarkt te versterken. Hervorm O&O-fondsen

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp Werkgeversdienstverlening. 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland

Oplegvel. 1. Onderwerp Werkgeversdienstverlening. 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

Bijlage PCAN 12 juli 2017

Bijlage PCAN 12 juli 2017 Bijlage PCAN 12 juli 2017 Resultaten en voortgang regionale beleidsonderwerpen /projecten Stellers: Status: Karin van Meer en projectleiders Ter informatie De nieuwe structuur van AgriFood Capital Werkt!

Nadere informatie

De verzuimagenda draait door.. in de vervolgaanpak VSV. Ingrado RMC dag 31 maart 2016

De verzuimagenda draait door.. in de vervolgaanpak VSV. Ingrado RMC dag 31 maart 2016 De verzuimagenda draait door.. in de vervolgaanpak VSV Ingrado RMC dag 31 maart 2016 Aanleiding Huidige situatie en context Visie Werkwijze Mogelijkheden en dilemma s Afspraken mbo s en rmc-regio s Nut

Nadere informatie

Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 3

Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 3 Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 3 ALLROUND WANDELSPORT INSTRUCTEUR (AWI-3) Wandelsport: een leven lang bewegen Wandelen is hot. Het is op dit moment één van de meest beoefende sporten

Nadere informatie

Plan 2018 Regio Rijnmond

Plan 2018 Regio Rijnmond Plan 2018 Regio Rijnmond Het doel van het project is versnelling aan te brengen op de integratie en participatie van vergunninghouders via werk en/ of scholing. Het landelijk dekkend netwerk van regio

Nadere informatie

Green-Consultant - info@green-consultant.nl - Tel. 06-51861495 Triodos Bank NL17TRIO0254755585 - KvK 58024565 - BTW nummer NL070503849B01 1

Green-Consultant - info@green-consultant.nl - Tel. 06-51861495 Triodos Bank NL17TRIO0254755585 - KvK 58024565 - BTW nummer NL070503849B01 1 Bestemd voor: Klant t.a.v. de heer GoedOpWeg 27 3331 LA Rommeldam Digitale offerte Nummer: Datum: Betreft: CO 2 -Footprint & CO 2 -Reductie Geldigheid: Baarn, 24-08-2014 Geachte heer Klant, Met veel plezier

Nadere informatie

Samenwerken aan werk. Werkbedrijf: Schakel tussen mens & werk

Samenwerken aan werk. Werkbedrijf: Schakel tussen mens & werk Samenwerken aan werk Werkbedrijf: Schakel tussen mens & werk Gerard Ruis 24/4/2014 Cedris Branche-organisatie sociale werkgelegenheid en arbeidsintegratie Vereniging met 90 leden: uitvoerders gesubsidieerde

Nadere informatie

Social Return achtergrondinformatie

Social Return achtergrondinformatie Bijlage I Social Return achtergrondinformatie Bestek aanbesteding Multifunctionals pagina 1 van 6 Algemene informatie Social Return De gemeente Amsterdam heeft als doelstelling dat een investering door

Nadere informatie