1 Toelichting. 1.1 Achtergrondinformatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 Toelichting. 1.1 Achtergrondinformatie"

Transcriptie

1 Samenwerken voor Optimale Zorg en Preventie / Master Erasmusarts 2020 / Patiënt volgen Patiënt volgen a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Respondenten Dr. E.F. van Beeck, arts Maatschappij en Gezondheid Dr. G. Elshout, huisarts H. de Jager, bedrijfsarts W. Janssen, revalidatie-arts 1 Toelichting 1.1 Achtergrondinformatie Als coassistent raak je betrokken bij de diagnose en behandeling van patiënten tijdens een ziekenhuisopname. Na deze vaak aangrijpende periode is het zorgtraject voor de meeste patiënten nog niet voorbij en worden zij geconfronteerd met tijdelijke of blijvende gevolgen van hun ziekte of ongeval. Dit kan een grote impact hebben op hun dagelijks leven. Door patiënten ook na een ziekenhuisopname te volgen, kan inzicht worden verkregen in gevolgen van ziekten en ongevallen (zowel in de privésfeer als op het werk) en in de gang door het zorgsysteem vanuit het perspectief van de patiënt. Om lichamelijke, psychische en sociale gevolgen van ziekten en ongevallen systematisch in kaart te brengen heeft de WHO het ICF 1-model 1 ontwikkeld. In deze opdracht volg je twee patiënten na hun ontslag uit het ziekenhuis. Je volgt deze patiënten minimaal drie en maximaal zes maanden en brengt de impact van hun ziekte of ongeval met behulp van het ICF-model in kaart. 1.2 Leerdoelen Na het volgen van dit onderwijs kun je: je een beeld vormen van de gevolgen van ziekten en ongevallen (zowel in de privésfeer als op het werk) door patiënten ook na een ziekenhuisopname te volgen; je een beeld vormen van de gang door het zorgsysteem na ontslag uit het ziekenhuis, vanuit het perspectief van de patiënt. 1.3 Literatuur Holtslag H.R., van Beeck E.F., Haagsma J.A., Olff M., Gevolgen van ernstige en zeer ernstige letsels, Ned Tijsdschr Geneeskd mei; 161(20):D1578 Tijdens thema 3C van de bachelor heb je al kennis gemaakt met het ICF-model en op papier kunnen oefenen met de toepassing van dit model. Aanbevolen wordt om de desbetreffende 1 International Classification of Functioning, Disability and Health. Internationale standaard van de WHO om gevolgen van ziekten en invloed van persoonlijke en omgevingsfactoren in kaart te brengen. Wordt breed toegepast in de revalidatiegeneeskunde en sociale geneeskunde.

2 2 / 5 Samenwerken voor Optimale Zorg en Preventie / Master Erasmusarts 2020/ Patiënt volgen zelfstudieopdracht nog eens te bekijken: Opdracht (inclusief interview met reumapatiënt): %20Gevolgen%20van%20ziekte%20dagelijks%20leven%281%29.pdf ICF verkorte checklist: %20icfchecklist%20%28verkort%29%281%29.pdf Antwoordmodel: _1/courses/GENBA3C-16/3.C.1%20-%20ZO.3% _1/courses/GENBA3C-16/3.C.1%20-%20ZO.3% _1/courses/GENBA3C-16/3.C.1%20-%20ZO.3%20- %20Gevolgen%20van%20ziekte%20dagelijks%20leven%20-%20antwoorden.pdf 1.4 Overige informatie Studiebelasting Het uitvoeren van deze opdracht neemt maximaal 40 uur in beslag. Relatie met ander onderwijs in de master Tijdens de onderwijsblokken voor de coschappen Heelkunde resp. Neurologie/Psychiatrie is er onderwijs van de afdeling Revalidatie, waarin geoefend wordt met de toepassing van het ICF model in de revalidatiegeneeskunde. Toetsing De opdracht Patiënt volgen is een onderdeel van de lijn Samenwerken voor Optimale Zorg en Preventie (SOZP). De opdracht wordt tijdens het coschap Huisartsgeneeskunde/Sociale Geneeskunde afgerond door middel van : - een schriftelijk verslag over de twee door jou gevolgde patiënten aan de hand van het ICF-model; - een presentatie van één van de door jou gevolgde patiënten tijdens een groepsbijeenkomst. Als een van de eisen voor het verkrijgen van de ECTS voor de SOZP-lijn geldt, dat voor zowel het verslag als de presentatie over de opdracht Patiënt volgen een voldoende moet worden behaald. Reflectie Geef na het uitvoeren van opdracht in drie tot vijf regels weer wat jouw belangrijkste leerervaring is geweest.

3 Samenwerken voor Optimale Zorg en Preventie / Master Erasmusarts 2020 / Patiënt volgen 3 / 5 2 De opdracht 2.1 Inhoud Je volgt twee patiënten na ontslag uit het ziekenhuis gedurende een periode van minimaal drie tot maximaal zes maanden. Je volgt : één patiënt met een betaalde baan of een middelbare scholier en één oudere patiënt (75+). De eerste patiënt wordt door jou geïncludeerd tijdens het coschap Interne Geneeskunde of het coschap Heelkunde. Je bent vrij om hierbij een patiënt met een betaalde baan of een oudere patiënt te gaan volgen. Met deze eerste patiënt heb je na zijn/haar ontslag uit het ziekenhuis: ten minste twee keer telefonisch contact en ten minste één fysieke ontmoeting. In overleg met de patiënt wordt bepaald waar jullie fysieke ontmoeting plaatsvindt. Dit kan zijn bij een controlebezoek in het ziekenhuis, bij de huisarts of bij een andere zorgverlener. Bij een patiënt met een betaalde baan wordt aanbevolen om zo mogelijk een keer mee te gaan naar een bezoek aan de bedrijfsarts. De tweede patiënt wordt door jou geïncludeerd tijdens het coschap Kindergeneeskunde, Gynaecologie, Neurologie of Psychiatrie. Als je eerder een oudere (75+) patiënt bent gaan volgen, dan betreft dit nu een middelbare scholier (KG) of een patiënt met een betaalde baan (Gyn/Neuro/Psych). Als je eerder een patiënt met een betaalde baan bent gaan volgen, dan betreft dit nu een oudere (75+) patiënt (Gyn/Neuro/Psych). Ook met deze tweede patiënt heb je na zijn/haar ontslag uit het ziekenhuis: ten minste twee keer telefonisch contact; ten minste één fysieke ontmoeting. Ook nu wordt in overleg met de patiënt bepaald waar jullie fysieke ontmoeting plaatsvindt. Als jouw tweede patiënt een oudere (75+) betreft, dan wordt aanbevolen om zo mogelijk een huisbezoek af te leggen in aanwezigheid van een familielid/mantelzorger. Deze aanbeveling geldt alleen voor jullie tweede patiënt, omdat jullie dan verder gevorderd zijn in de master opleiding. Voor beide patiënten beschrijf je aan de hand van jullie gesprekken en observaties tijdens jullie ontmoetingen de gevolgen van ziekten voor het dagelijks leven met behulp van het ICF-model. Gebruik dit model om de impact van ziekten en ongevallen zo breed mogelijk in kaart te brengen. Probeer om informatie te verkrijgen over: a) stoornissen, b) beperkingen en c) participatieproblemen en factoren die hierop van invloed kunnen zijn.

4 4 / 5 Samenwerken voor Optimale Zorg en Preventie / Master Erasmusarts 2020/ Patiënt volgen Voor beide patiënten werk je schriftelijk in twee A4 het volgende uit: - Van welke stoornissen, beperkingen en participatieproblemen ondervindt de patiënt na opname nog last? - Hoe verloopt het herstel van deze stoornissen, beperkingen en participatieproblemen in de tijd? Beschrijf alle gevolgen op meerdere momenten van follow-up, bijvoorbeeld één, drie en zes maanden na ontslag uit het ziekenhuis. - Welke omgevings- en/of persoonlijke factoren lijken/zijn van invloed op dit herstel? - Lijkt er sprake van blijvende gevolgen voor de patiënt? Wat voor invloed heeft dit op het werk- (bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid) en/of privéleven (bijvoorbeeld niet meer zelfstandig wonen)? - Wat lijkt/is de bijdrage van zorggerelateerde factoren (zoals de inrichting en het functioneren van het zorgsysteem) aan het herstel van de patiënt? Met welke zorgverleners en/of instanties heeft de patiënt te maken? Wat zou er voor de patiënt beter kunnen in de (medische en sociale) zorg? Je presenteert één van de door jou gevolgde patiënten in een PowerPointpresentatie (10 minuten, maximaal 10 slides). Hierin ga je in op dezelfde vragen als in het schriftelijk verslag en eindig je met het benoemen van jouw belangrijkste leerervaring. De presentatie zal plaatsvinden tijdens een groepsbijeenkomst tijdens het blok Huisartsgeneeskunde/Sociale geneeskunde. 2.2 Keuze van patiënten Na overleg met de supervisor/behandelend arts op de afdeling benader je een patiënt, die jij hebt opgenomen of bij wie jij tijdens het coschap betrokken bent. Een supervisor/behandelend arts op de afdeling dient altijd eerst betrokken te worden en instemming te verlenen, voordat een patiënt voor deze opdracht kan worden benaderd! Je kunt voor dit doel de Toelichting bij de opdracht Patiënt Volgen voor de begeleider van de coassistent onder de aandacht brengen van jouw begeleider (bijlage 1). Deze toelichting kan ook worden gebruikt om begeleiders van volgende coschappen toestemming te vragen om tijdens een bepaald dagdeel een geselecteerde patiënt te ontmoeten. Bij de keuze van patiënten kan worden gedacht aan patiënten met een ziektebeeld met veel impact op het dagelijkse leven, zoals bijvoorbeeld acute cardiale pathologie, een cerebrovasculair event, infectieziekten, astma, epilepsie, geriatrie, oncologie, auto-immuunziekten (zoals reuma), depressie, nierpathologie, en trauma s. Dit is geen volledige lijst en betreft slechts een reeks voorbeelden. Houd er in jouw planning rekening mee dat het mogelijk lastig zal worden om tijdens de korte coschappen (Oogheelkunde, Dermatologie, KNO) toestemming te verkrijgen voor een dagdeel afwezigheid. Dit legt immers een relatief groot beslag op de beschikbare tijd voor het coschap. Probeer daarom in principe patiënten te includeren, die minimaal 3 maanden vóór de start van de korte coschappen uit het ziekenhuis zijn ontslagen.

5 Samenwerken voor Optimale Zorg en Preventie / Master Erasmusarts 2020 / Patiënt volgen 5 / 5 Exclusiecriteria: - patiënten jonger dan 13 jaar; - patiënten met een cognitieve beperking; - patiënten met wie de communicatie niet goed mogelijk is (zoals het niet beheersen van de Nederlandse of Engelse taal of een andere taal die de coassistent beheerst). Na instemming van de supervisor/behandelend arts informeer jij de patiënt mondeling over de inhoud van de opdracht, over jouw rol hierbij (als observator in plaats van adviseur of behandelaar), over wat er van de patiënt verwacht wordt en welke tijds- en emotionele belasting dit mogelijk voor de patiënt zou kunnen opleveren. Bij de oudere patiënt wordt hierbij ook een familielid/mantelzorger betrokken en bij de minderjarige patiënt de ouders/ verzorgers. Naast jouw mondelinge uitleg geef je de patiënt de informatiefolder van het Erasmus MC over de opdracht (bijlage 2a, 2b of 2c) met een Toestemmingsformulier (bijlage 3a of 3b). Na minimaal 48 uur bedenktijd vraag jij de patiënt om het toestemmingsformulier te ondertekenen en maak je de eerste afspraken met de patiënt en indien van toepassing zijn/haar ouders of mantelzorger. 2.3 Begeleiding De keuze van de patiënten wordt begeleid door de behandelend arts of supervisor op de afdeling. Begeleiding over proces- en mogelijke gevoelsaspecten vindt plaats tijdens de Professionele Ontwikkeling-/intervisiebijeenkomsten. Daarnaast kun je je ervaringen ook gebruiken voor een themareflectie van de Professionele Ontwikkeling. Tijdens het blok Neurologie/Psychiatrie vindt een groepsbijeenkomst plaats, waarbij de ervaringen tot dan toe in de studiegroep worden besproken onder begeleiding van een revalidatiearts, huisarts of bedrijfsarts. Begeleiding wordt geboden bij het verwerken van de observaties in het ICF-model. 3 Bijlage 1, 2 en 3 Bijlage 1: Toelichting bij de opdracht Patiënt Volgen voor de begeleider van de coassistent, voor begeleiders van het Erasmus MC Bijlage 2a: Informatie voor de patiënt (met betaalde baan) Bijlage 2b: Informatie voor de patiënt (oudere, 75+ ) Bijlage 2c Informatie voor de patiënt (scholier, 18- ) Bijlage 3a: Toestemmingsformulier. Bijlage 3b: Toestemmingsformulier deelnemer 18-.

Inventarisatie: aantal weken coschappen per specialisme per faculteit Simone Bernard (bestuurslid LOCA 2011), januari 2012

Inventarisatie: aantal weken coschappen per specialisme per faculteit Simone Bernard (bestuurslid LOCA 2011), januari 2012 Inventarisatie: aantal weken coschappen per specialisme per faculteit Simone Bernard (bestuurslid LOCA 2011), januari 2012 Inleiding Nederland telt acht medische faculteiten, welke alle een ander curriculum

Nadere informatie

Onderdelen en ECTS-verdeling Master Geneeskunde

Onderdelen en ECTS-verdeling Master Geneeskunde Bijlage 1 Onderdelen en ECTS-verdeling Master Geneeskunde Master 1, 2 en 3 ECTS-verdeling Aantal weken 1 ECTS = 28 studieuren KENNIS EN INZICHT 26 Thema 1A Methoden van klinisch en epidemiologisch 4 4

Nadere informatie

Statistieken. enquete-telefonische-opname-gesprek-arts-patient. Enquête telefonische opname gesprek arts en patiënt. Schoonderwoerd, Sandra

Statistieken. enquete-telefonische-opname-gesprek-arts-patient. Enquête telefonische opname gesprek arts en patiënt. Schoonderwoerd, Sandra Statistieken Naam formulier enquete-telefonische-opname-gesprek-arts-patient Titel formulier Enquête telefonische opname gesprek arts en patiënt Gebruiker Schoonderwoerd, Sandra Aantal vragen 20 Totaal

Nadere informatie

Praktijkopdracht Klinisch Redeneren

Praktijkopdracht Klinisch Redeneren Praktijkopdracht Klinisch Redeneren Inleiding Via deze praktijkopdracht werk je aan je verpleegkundige vakdeskundigheid. De opdracht helpt je om achtergrondkennis te verwerven van de patiënten binnen het

Nadere informatie

Inhoud. Opbouw master CRU + EPA s. Blok LINK. Wat zijn EPA s? EPA raamwerk Supervisieniveau s

Inhoud. Opbouw master CRU + EPA s. Blok LINK. Wat zijn EPA s? EPA raamwerk Supervisieniveau s Marijke van Dijk Groningen, 12 december 2017 Inhoud Opbouw master CRU + Blok LINK EPA s Wat zijn EPA s? EPA raamwerk Supervisieniveau s Overzicht LINKs Ma 1 Ba 3 Blok Blok LINK groen Huisarts Interne Chirurgie

Nadere informatie

Regeling voor de verdeling van coschappen startdata Masteropleiding Geneeskunde

Regeling voor de verdeling van coschappen startdata Masteropleiding Geneeskunde Regeling voor de verdeling van coschappen startdata Masteropleiding Geneeskunde 1 Regeling voor de verdeling van coschappen startdata Masteropleiding Geneeskunde Samengesteld door: Dr. F. van Kooten, Coördinator

Nadere informatie

Inventarisatie 2012.3 De coassistent in het buitenland

Inventarisatie 2012.3 De coassistent in het buitenland Inventarisatie 2012.3 De coassistent in het buitenland Inleiding Veel coassistenten maken gebruik van de mogelijkheid om in het buitenland een deel van de master te doen, zoals de wetenschappelijke stage

Nadere informatie

Toelichting op de Specialismespecifieke Toelichtingen. Versie

Toelichting op de Specialismespecifieke Toelichtingen. Versie Toelichting op de Specialismespecifieke Toelichtingen Versie 20120726 1 september 2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Voor wie is dit document bedoeld... 3 1.2 Wat is de functie van de specialistspecifieke

Nadere informatie

MES-6 / 2 14. Informatie voor en over Coassistenten

MES-6 / 2 14. Informatie voor en over Coassistenten MES-6 / 2 14 A6 A6 Informatie voor en over Coassistenten A5 A5 A4 A4 Informatie voor en over Coassistenten Medisch Spectrum Twente Medisch Spectrum Twente (MST) behoort tot de grootste niet-academische

Nadere informatie

Werken met het digitaal portfolio tijdens je coschappen op de mini-tablet

Werken met het digitaal portfolio tijdens je coschappen op de mini-tablet Werken met het digitaal portfolio tijdens je coschappen op de mini-tablet Werkwijze KPB formulieren Inleiding Gedurende de master geneeskunde gebruik je je digitale portfolio om je ontwikkeling bij te

Nadere informatie

Handleiding Vervangende opdracht Patiëntenpanel & Mentoraat

Handleiding Vervangende opdracht Patiëntenpanel & Mentoraat Handleiding Vervangende opdracht Patiëntenpanel & Mentoraat Cursusjaar 2017-2018 CRU+ Master jaar 1 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Algemene informatie... 3 Opzet... 3 Opdrachten... 4 Opdracht blok rood:

Nadere informatie

Regeling voor de verdeling van instroommomenten reguliere coschappen masteropleiding Geneeskunde

Regeling voor de verdeling van instroommomenten reguliere coschappen masteropleiding Geneeskunde Regeling voor de verdeling van instroommomenten reguliere coschappen masteropleiding Geneeskunde 2019-2020 1 Regeling voor de verdeling van instroommomenten coschappen masteropleiding Geneeskunde 2019-2020

Nadere informatie

Het ICF schema ziet er als volgt uit. (Schema uit hoofdtekst hier opnemen)

Het ICF schema ziet er als volgt uit. (Schema uit hoofdtekst hier opnemen) 1 International Classification of Functioning, Disability and Health Het ICF-Schema ICF staat voor; International Classification of Functioning, Disability and Health. Het ICF-schema biedt een internationaal

Nadere informatie

Uitleg Gezamenlijk Consult pagina 1. Productie 2013 / 2014 pagina 2. Patiëntenaantallen pagina 3. Patiëntenaantallen in grafiekweergave pagina 4

Uitleg Gezamenlijk Consult pagina 1. Productie 2013 / 2014 pagina 2. Patiëntenaantallen pagina 3. Patiëntenaantallen in grafiekweergave pagina 4 Inhoudsopgave: Uitleg Gezamenlijk Consult pagina 1 Productie 2013 / 2014 pagina 2 Patiëntenaantallen pagina 3 Patiëntenaantallen in grafiekweergave pagina 4 Verwijzingen pagina 5 Plannen pagina 7 Uitleg

Nadere informatie

Verwacht niveau in de co-schappen

Verwacht niveau in de co-schappen Verwacht niveau in de co-schappen Het gehele co-schap is verdeeld in vier fasen. Enerzijds verschillende deze fasen inhoudelijk van elkaar omdat ze bij verschillende afdelingen en specialismen plaatsvinden,

Nadere informatie

Uitleg Gezamenlijk Consult pagina 1. Productie 2015 pagina 2. Patiëntenaantallen van het jaar 2015, 2014 en pagina 3. per specialisme pagina 4

Uitleg Gezamenlijk Consult pagina 1. Productie 2015 pagina 2. Patiëntenaantallen van het jaar 2015, 2014 en pagina 3. per specialisme pagina 4 Inhoudsopgave: Uitleg Gezamenlijk Consult pagina 1 Productie pagina 2 Patiëntenaantallen van het jaar, 2014 en pagina 3 2013 onderverdeeld per specialisme Grafiek patiëntenaantallen over de afgelopen 3

Nadere informatie

Onderzoeksrapport. Ouderengeneeskunde. Maartje Conijn. Henri Boersma

Onderzoeksrapport. Ouderengeneeskunde. Maartje Conijn. Henri Boersma Onderzoeksrapport Ouderengeneeskunde 1 Maartje Conijn Henri Boersma Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. KNMG Studentenplatform 3. Methode 4. Resultaten - Enquête algemeen - Enquête ouderengeneeskunde 5. Conclusie

Nadere informatie

Protocol RM psychogeriatrie Gooi & Vechtstreek

Protocol RM psychogeriatrie Gooi & Vechtstreek Protocol RM psychogeriatrie Gooi & Vechtstreek Netwerk Dementie Gooi & Vechtstreek Januari 2013 INLEIDING Dit protocol is tot stand gekomen vanuit het Netwerk Dementie Gooi & Vechtstreek. De volgende personen

Nadere informatie

afdeling Beleidsonderzoek en Geo Informatie

afdeling Beleidsonderzoek en Geo Informatie 61 4 62 Volksgezondheid Ruim 2.000 inwoners op 1 huisarts Op 1 januari 2008 zijn er in Hengelo 39 huisartsen gevestigd, 2 minder dan vorig jaar. Dit betekent dat er per 2.079 inwoners 1 huisarts actief

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst derdejaars en zij-instroom 4 maart Deze slides en extra slides op student.uva.nl/gnk/az > Studieadviseurs

Informatiebijeenkomst derdejaars en zij-instroom 4 maart Deze slides en extra slides op student.uva.nl/gnk/az > Studieadviseurs Informatiebijeenkomst derdejaars en zij-instroom 4 maart 2019 Deze slides en extra slides op student.uva.nl/gnk/az > Studieadviseurs Master geneeskunde Doel bijeenkomst: Informeren en vragen beantwoorden

Nadere informatie

Doodsoorzaak: Langzame daling van het aantal overledenen aan kanker of hart-en vaatziekte; in 2003 nog bijna 60%

Doodsoorzaak: Langzame daling van het aantal overledenen aan kanker of hart-en vaatziekte; in 2003 nog bijna 60% 61 4 62 Volksgezondheid Aantal patiënten van huisartsen boven norm Op 1 januari 2004 zijn er 39 huisartsen in de gevestigd, één minder dan een jaar daarvoor. De gemiddelde praktijkgrootte wordt daardoor

Nadere informatie

Voorlichting Master geneeskunde

Voorlichting Master geneeskunde Voorlichting Master geneeskunde Programma 8.45-9.10 uur: Welkom en korte uitleg programma Master gnk prof. dr. Harry van Goor, curriculumcoördinator master geneeskunde 9.10-9.30 uur: Verdeling coplaatsen

Nadere informatie

Beter voorbereid met ontslag. Effectief communiceren tijdens het ontslaggesprek

Beter voorbereid met ontslag. Effectief communiceren tijdens het ontslaggesprek Beter voorbereid met ontslag Effectief communiceren tijdens het ontslaggesprek Programma Inleiding ontslaggesprek relevantie moeder - evaluatieproject Beter voorbereid met ontslag : resultaten voormeting

Nadere informatie

Voorspellers van herstel van hielklachten bij jonge sporters

Voorspellers van herstel van hielklachten bij jonge sporters Informatiebrief Voorspellers van herstel van hielklachten bij jonge sporters Inleiding Geachte heer/mevrouw en ouders/verzorgers, Wij vragen u en uw kind vriendelijk om mee te doen aan een medischwetenschappelijk

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst derdejaars en zij-instroom 14 maart Deze slides en extra slides op student.uva.nl/gnk/az > Studieadviseurs

Voorlichtingsbijeenkomst derdejaars en zij-instroom 14 maart Deze slides en extra slides op student.uva.nl/gnk/az > Studieadviseurs Voorlichtingsbijeenkomst derdejaars en zij-instroom 14 maart 2018 Deze slides en extra slides op student.uva.nl/gnk/az > Studieadviseurs Master geneeskunde Doel bijeenkomst: Informeren en vragen beantwoorden

Nadere informatie

Doodsoorzaak: Daling sterfte als gevolg van hart-en vaatziekte en stijging sterfte als gevolg van kwaadaardige kanker

Doodsoorzaak: Daling sterfte als gevolg van hart-en vaatziekte en stijging sterfte als gevolg van kwaadaardige kanker 61 4 62 Volksgezondheid Jaarlijks een huisarts erbij Op 1 januari 2004 zijn er 41 huisartsen in de gevestigd. Sinds 2000 komt er gemiddeld elk jaar een huisarts bij. Het aantal tandartsen en specialisten

Nadere informatie

2 januari 2015. Onderzoek: Effectiviteit van de zorg

2 januari 2015. Onderzoek: Effectiviteit van de zorg 2 januari 2015 Onderzoek: Effectiviteit van de zorg 1 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

afdeling Beleidsonderzoek en Geo Informatie

afdeling Beleidsonderzoek en Geo Informatie 61 4 62 Volksgezondheid Stijging van het aantal specialisten Op 1 januari 2005 zijn er 56 specialisten in de gevestigd. Dit zijn er twee meer ten opzichte van het jaar ervoor. Het aantal apothekers en

Nadere informatie

Stap voor stap op weg naar goede transmurale zorg voor kwetsbare ouderen

Stap voor stap op weg naar goede transmurale zorg voor kwetsbare ouderen NAAR www.beteroud.nl KLIK HIER! ERKEN AAN ONEN, ELZIJN & ZORG Stap voor stap op weg naar goede transmurale zorg voor kwetsbare ouderen EER 1 ERKEN AAN ONEN, ELZIJN & ZORG 1 Praktijkverpleegkundige Onderzoek

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Uitleg Gezamenlijk Consult pagina 1. Productie 2016 pagina 2. Grafiek patiënten aantallen per specialisme van de pagina 3

Inhoudsopgave: Uitleg Gezamenlijk Consult pagina 1. Productie 2016 pagina 2. Grafiek patiënten aantallen per specialisme van de pagina 3 Inhoudsopgave: Uitleg Gezamenlijk Consult pagina 1 Productie pagina 2 Grafiek patiënten aantallen per specialisme van de pagina 3 jaren, 2015, 2014 en 2013 Patiënten aantallen over de afgelopen 4 jaren

Nadere informatie

2 januari 2015. Onderzoek: Effectiviteit van de zorg

2 januari 2015. Onderzoek: Effectiviteit van de zorg 2 januari 2015 Onderzoek: Effectiviteit van de zorg 1 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

Ergotherapie. Beter voor elkaar

Ergotherapie. Beter voor elkaar Ergotherapie Beter voor elkaar Ergotherapie in het Ikazia Ziekenhuis en daarbuiten Deze folder informeert u over ergotherapie in het Ikazia Ziekenhuis en daarbuiten. Heeft u na het lezen van deze folder

Nadere informatie

Voorlichting Master geneeskunde

Voorlichting Master geneeskunde Voorlichting Master geneeskunde Programma 8 december 2015 17:00-17:30 uur: Welkom en uitleg programma Master geneeskunde Inhoud Centraal Klinisch Onderwijs en Toetsing prof. dr. Harry van Goor, curriculumcoördinator

Nadere informatie

Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten: De richtlijn

Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten: De richtlijn Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten: De richtlijn Ingrid Arnold LUMC Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde Huisarts te Leiderdorp Dokter, ik ben zo moe. Vermoeidheid Hoofdpijn Buikklachten

Nadere informatie

Expertisecentrum Hersenletsel Limburg. Caroline van Heugten

Expertisecentrum Hersenletsel Limburg. Caroline van Heugten Expertisecentrum Hersenletsel Limburg Caroline van Heugten Over wie gaat dit verhaal? 130.000 nieuwe getroffenen per jaar: 85.000 traumatisch hersenletsel 45.000 CVA 10.000 andere diagnoses Acute medische

Nadere informatie

Na uw ziekenhuisopname weer naar huis checklist voor patiënten die het ziekenhuis gaan verlaten na een opname

Na uw ziekenhuisopname weer naar huis checklist voor patiënten die het ziekenhuis gaan verlaten na een opname Na uw ziekenhuisopname weer naar huis checklist voor patiënten die het ziekenhuis gaan verlaten na een opname Na uw ziekenhuisopname weer naar huis checklist voor patiënten die het ziekenhuis gaan verlaten

Nadere informatie

volksgezondheid, hygiëne STATISTISCH JAARBOEK

volksgezondheid, hygiëne STATISTISCH JAARBOEK 55 STATISTISCH JAARBOEK 2002 4 volksgezondheid hygiëne 56 Volksgezondheid en hygiëne Gezondheidsvoorzieningen: meer specialisten Het aantal apothekers, huisartsen, tandartsen en orthodontisten en verloskundigen

Nadere informatie

GEBROKEN HEUP MET ELKAAR WERKEN AAN HERSTEL

GEBROKEN HEUP MET ELKAAR WERKEN AAN HERSTEL GEBROKEN HEUP MET ELKAAR WERKEN AAN HERSTEL 288 Deze folder is een samenwerking van: Inleiding U bent via de Spoedeisende Hulp opgenomen in het Sint Franciscus Gasthuis met een gebroken heup. Waarschijnlijk

Nadere informatie

Workshop THE SELF DIRECTED LEARNER

Workshop THE SELF DIRECTED LEARNER Workshop THE SELF DIRECTED LEARNER Wat willen JULLIE bereiken vandaag? Wat willen WIJ bereiken vandaag? Jullie hebben kennis en kunde om jullie eigen opleiding vorm te geven AIOS in the lead Input krijgen

Nadere informatie

Voorlichting Master geneeskunde

Voorlichting Master geneeskunde Voorlichting Master geneeskunde Programma 21 juni 2016 11:00-11:45 uur Welkom en uitleg programma Master geneeskunde Inhoud Centraal Klinisch Onderwijs en Toetsing prof. dr. Harry van Goor, coördinator

Nadere informatie

Figuur 1. Componenten binnen de International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF).

Figuur 1. Componenten binnen de International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF). Het functioneren van patiënten na een stamceltransplantatie weergegeven met de International Classification of Functioning, Disability and Health: een Delphi studie Mijn naam is Janet Bloemhof - Haasjes.

Nadere informatie

VERMOEIDHEID na een CVA

VERMOEIDHEID na een CVA Vermoeidheidsrichtlijn in CVA-richtlijn 2 voorbeelden na een CVA De richtlijn Vermoeidheid in de praktijk Ernst Evenhuis & Isaline Eijssen Werk, p 100 Effectieve behandelmethoden voor het omgaan met de

Nadere informatie

Q&A faillissement MC Slotervaart 22 november 2018

Q&A faillissement MC Slotervaart 22 november 2018 Voor patiënten Waar gaat welke patiëntengroep naar toe? Specialisme Zorgaanbieder * Geriatrie Neurochirurgie WBMV Oncologie MDL Diabetes (interne) BVO Reuma Plastische chirurgie transgender Pijnbestrijding

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Titel van het onderzoek Fysiotherapie na een totale knie of heup prothese, de PATIO studie Inleiding Geachte heer/mevrouw, Wij

Nadere informatie

DEKKINGEN OVERZICHT AZPAS BASISZORGVERZEKERING EN AZPAS PLUS VERZEKERING

DEKKINGEN OVERZICHT AZPAS BASISZORGVERZEKERING EN AZPAS PLUS VERZEKERING DEKKINGEN OVERZICHT AZPAS BASISZORGVERZEKERING EN AZPAS PLUS VERZEKERING Dekkingen Vergoedingen Azpas Vergoedingen Azpas Plus Verzekering (groen gekleurde dekkingen zijn hogere dekkingen t.o.v. de Azpas

Nadere informatie

61 Statistisch Jaarboek 2003 volksgezondheid volksgezondheid 4 Onderzoek & Statistiek gemeente Hengelo

61 Statistisch Jaarboek 2003 volksgezondheid volksgezondheid 4 Onderzoek & Statistiek gemeente Hengelo 61 4 62 Volksgezondheid Meer huisartsen Per 1 januari 2003 telde Hengelo 40 huisartsen, drie meer dan een jaar eerder. Het gemiddeld aantal inwoners per huisarts is hierdoor met 163 gedaald tot 2.040 per

Nadere informatie

Voorlichting Master geneeskunde

Voorlichting Master geneeskunde Voorlichting Master geneeskunde Episodes in master geneeskunde Sandwich structuur: Onderwijs Coschap Onderwijs CKO voor coschap (coschap) CKO na CKO= Centraal Klinisch Onderwijs Inhoud masterfase Reguliere

Nadere informatie

Chronische vermoeidheid en SOLK bij jongeren

Chronische vermoeidheid en SOLK bij jongeren Chronische vermoeidheid en SOLK bij jongeren mogelijkheden van behandeling door de revalidatiearts. Jongeren Er zijn veel jongeren met langdurige klachten, vaak ook met schoolverzuim! Onderscheid tussen

Nadere informatie

Oncologische Revalidatie:

Oncologische Revalidatie: Oncologische Revalidatie: Verleden Heden - Toekomst dr. Jan Paul van den Berg, revalidatiearts Meander MC Doelstelling Oncologische Revalidatie Het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten met

Nadere informatie

AnneClaire GNM Zaman, MSc. Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid, AMC - 3 oktober 2017 Amsterdam Public Health research institute

AnneClaire GNM Zaman, MSc. Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid, AMC - 3 oktober 2017 Amsterdam Public Health research institute AnneClaire GNM Zaman, MSc Dr. Kristien MAJ Tytgat Dr. Angela GEM de Boer Prof. dr. Jean HG Klinkenbijl Prof. dr. Monique HW Frings-Dresen voor Arbeid en Gezondheid, AMC - 3 oktober 2017 Amsterdam Public

Nadere informatie

Patiëntenrechten en kinderen

Patiëntenrechten en kinderen Patiëntenrechten en kinderen 2 Wanneer uw kind in CWZ wordt behandeld, vertrouwt u de zorg voor uw kind toe aan een arts of een andere deskundige. Kinderen worden in CWZ zoveel mogelijk betrokken bij zaken

Nadere informatie

Disclosure belangen spreker

Disclosure belangen spreker Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder

Nadere informatie

Revalidatie. Revalidatie & Herstel

Revalidatie. Revalidatie & Herstel Revalidatie Revalidatie & Herstel De afdeling Revalidatie in het BovenIJ ziekenhuis is een onderdeel van de afdeling Revalidatie en Herstel. Met deze folder willen wij u graag vertellen wat wij voor u

Nadere informatie

Je bent jong, krijgt kanker en dan

Je bent jong, krijgt kanker en dan Nazorgproject jongeren en kanker Maril van Kimmenade 03 oktober 2014 Je bent jong, krijgt kanker en dan Nazorgproject jongeren en kanker Maril van Kimmenade Nazorgproject jongeren en kanker Maril van Kimmenade

Nadere informatie

Patiënteninformatiefolder Voor patiënten van 12 t/m 17 jaar. Behorende bij het onderzoek:

Patiënteninformatiefolder Voor patiënten van 12 t/m 17 jaar. Behorende bij het onderzoek: Patiënteninformatiefolder Voor patiënten van 12 t/m 17 jaar Behorende bij het onderzoek: International CIDP Outcome Study (ICOS) Een studie naar de variatie en de voorspellers van het ziektebeloop bij

Nadere informatie

Schadeaangifteformulier ernstige ziekte TAF Ernstige ziekte en Ongeval Polis

Schadeaangifteformulier ernstige ziekte TAF Ernstige ziekte en Ongeval Polis Belangrijke aandachtspunten voor een snelle afhandeling van uw claim: zorgt u ervoor dat dit formulier volledig is ingevuld en ondertekend. stuur (dokters)verklaringen, aktes en andere bewijsstukken direct

Nadere informatie

Minor in het buitenland 2016-2017 Mogelijkheden bij de opleiding Geneeskunde

Minor in het buitenland 2016-2017 Mogelijkheden bij de opleiding Geneeskunde Internationalisering Minor in het buitenland 2016-2017 Mogelijkheden bij de opleiding Geneeskunde Minor algemeen Alle studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) volgen in het derde Bachelorjaar

Nadere informatie

Zingeving na een dwarslaesie of hersenletsel

Zingeving na een dwarslaesie of hersenletsel Zingeving na een dwarslaesie of hersenletsel Symposium de revalidatieverpleegkundige als behandelaar 25 november 2015 Elsbeth Littooij, geestelijk begeleider/onderzoeker Zingeving De ZIN van het LEVEN

Nadere informatie

2008 Universiteit Maastricht Page 1 of 85

2008 Universiteit Maastricht Page 1 of 85 2008 Universiteit Maastricht Page 1 of 85 Inhoudsopgave Bruggen Bouwen I... 4 Thorax I... 6 Module-overstijgend Programma Fase 1... 9 CORE I...11 VGT Fase 1 Meetmoment 1... 13 VGT Fase 1 Meetmoment 2...

Nadere informatie

16 augustus 2014. Onderzoek: Prijsplafonds in de zorg

16 augustus 2014. Onderzoek: Prijsplafonds in de zorg 16 augustus 2014 Onderzoek: Prijsplafonds in de zorg 1 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

APOP op de opnameafdeling

APOP op de opnameafdeling APOP op de opnameafdeling Ouderen op de SEH Toename van ouderen op de spoedeisende hulp Ouderen hebben een grotere kans op ongewenste uitkomsten zoals functionele achteruitgang tijdens opname of het ontwikkelen

Nadere informatie

Ontslag uit het Erasmus MC

Ontslag uit het Erasmus MC Ontslag uit het Erasmus MC Wanneer u in het Erasmus MC bent of wordt opgenomen, komt er een moment waarop u weer naar huis mag of wordt overgeplaatst naar een andere zorginstelling. Voordat u het ziekenhuis

Nadere informatie

Case Report Form (CRF) behorende bij de SASIV-study

Case Report Form (CRF) behorende bij de SASIV-study Case Report Form (CRF) behorende bij de SASIV-study Inclusiecriteria 0 70 jaar of ouder 0 Acute opgenomen op de longgeneeskunde of chirurgie 0 Spreekt en verstaat Nederlands 0 Komt niet van andere afdeling

Nadere informatie

Hersentumorcentrum Amsterdam

Hersentumorcentrum Amsterdam Cancer Center Amsterdam Locatie VUmc Hersentumorcentrum Amsterdam De polikliniek 2 Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam Inleiding Neuro-oncologie is het specialisme dat zich concentreert op ziekten van

Nadere informatie

Dokter, ik wil dit gesprek graag opnemen

Dokter, ik wil dit gesprek graag opnemen Dokter, ik wil dit gesprek graag opnemen Geluidsopnames in de spreekkamer Een onderzoek naar de invloed van een geluidsopname op een zorgverlener-patiëntgesprek en het gebruik van de opname door de patiënt

Nadere informatie

Parkinsoncentrum Leeuwarden

Parkinsoncentrum Leeuwarden Het Parkinsoncentrum Leeuwarden is een kennis- en behandelcentrum voor mensen met de ziekte van Parkinson. Deskundigheid, tijd, aandacht en een goede begeleiding voor de patiënt en zijn naasten staat hierbij

Nadere informatie

RESULTATEN NATIONALE PIJNMETING: PIJNPATIENTEN SIGNALEREN ERNSTIG GEBREK AAN ERKENNING EN GOEDE ZORG

RESULTATEN NATIONALE PIJNMETING: PIJNPATIENTEN SIGNALEREN ERNSTIG GEBREK AAN ERKENNING EN GOEDE ZORG Verslag bijeenkomst 21 januari 2011 Erasmus MC RESULTATEN NATIONALE PIJNMETING: PIJNPATIENTEN SIGNALEREN ERNSTIG GEBREK AAN ERKENNING EN GOEDE ZORG Partners Mijnpijn.nl vinden dat chronische pijn prioriteit

Nadere informatie

Van Klacht tot Patiënt

Van Klacht tot Patiënt Van Klacht tot Patiënt Master I-fase 1 Toelichting Achtergrondinformatie In de fase tot het doctoraal examen krijgt u een visie op de taak van de arts aangereikt, die wordt bepaald door de gedachte dat

Nadere informatie

Rechten en plichten. Uw rechten

Rechten en plichten. Uw rechten Rechten en plichten Als er met uw gezondheid iets aan de hand is, heeft u de hulp van een arts of een andere deskundige nodig. Zodra de behandelaar u gaat onderzoeken of behandelen, is er sprake van een

Nadere informatie

FAQs instroom Coschappen C2007

FAQs instroom Coschappen C2007 FAQs instroom Coschappen C2007 1. Algemeen Hoe lang duren coschappen? De totale duur van de reguliere coschappen is 77 of 79 weken, inclusief 15 of 17 (bij een 2 de kerstknip) weken vakantie. Coschap weken

Nadere informatie

SAMENWERKEN. PlusPunt Ouderenzorg Oostelijk Zuid-Limburg. Frank Guldemond Kaderhuisarts Ouderengeneeskunde

SAMENWERKEN. PlusPunt Ouderenzorg Oostelijk Zuid-Limburg. Frank Guldemond Kaderhuisarts Ouderengeneeskunde SAMENWERKEN PlusPunt Ouderenzorg Oostelijk Zuid-Limburg Frank Guldemond Kaderhuisarts Ouderengeneeskunde Inleiding Zorgcontinuüm Ouderenzorg PlusPunt Ouderenzorg Knelpunten en Succesfactoren Vragen? Nieuwe

Nadere informatie

Op weg naar het nieuwe geneeskundecurriculum

Op weg naar het nieuwe geneeskundecurriculum Op weg naar het nieuwe geneeskundecurriculum 2015 Visie CRU + Continuïteit van zorg Continuïteit van supervisie Continuïteit van curriculum Verticale curriculumintegratie Veel kliniek, lange coschappen,

Nadere informatie

KAART 1 REDENEN CONTACT MET DE HUISARTS EN/OF DE SPECIALIST

KAART 1 REDENEN CONTACT MET DE HUISARTS EN/OF DE SPECIALIST KAART 1 REDENEN CONTACT MET DE HUISARTS EN/OF DE SPECIALIST (VRAAG GP.06. EN SP.06. - mondelinge vragenlijst) 1. Wegens een klacht, ziekte 2. Diagnostisch of preventief onderzoek, test 3. Voor een behandeling

Nadere informatie

Basisarts, en dan. Mastering your future 24 oktober 2015 Victor Slenter, arts M&G

Basisarts, en dan. Mastering your future 24 oktober 2015 Victor Slenter, arts M&G Basisarts, en dan. Mastering your future 24 oktober 2015 Victor Slenter, arts M&G 1 Disclosure Sinds 2013 lid Dagelijks Bestuur Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten 2 Inhoud presentatie Wat doet

Nadere informatie

MEDISCH DOSSIER KOPIËREN, INZIEN, BLOKKEREN

MEDISCH DOSSIER KOPIËREN, INZIEN, BLOKKEREN MEDISCH DOSSIER KOPIËREN, INZIEN, BLOKKEREN 643 Inleiding Indien u bij een specialist onder behandeling bent, worden alle gegevens die betrekking hebben op uw behandeling vastgelegd in een medisch dossier.

Nadere informatie

Hartrevalidatieprogramma

Hartrevalidatieprogramma Hartrevalidatieprogramma Uw cardioloog heeft u aangemeld voor het hartrevalidatieprogramma van Flow, een samenwerkingsverband tussen Máxima Medisch Centrum en het Catharina Ziekenhuis. Dit programma start

Nadere informatie

Interprofessionele vorming Omgeving Stationsbuurt

Interprofessionele vorming Omgeving Stationsbuurt Interprofessionele vorming Omgeving Stationsbuurt = Stationsbuurt Noord / Stationsbuurt Zuid / Nieuw Gent UZ / Watersportbaan - Ekkergem Donderdag 19 november 2015 SPEEDDATE PROFESSIONELE SPEEDDATE Apotheker

Nadere informatie

Ondersteunende (na) zorg voor melanoompatiënten en hun naasten. Marit van de Water en Sandra van den Brink

Ondersteunende (na) zorg voor melanoompatiënten en hun naasten. Marit van de Water en Sandra van den Brink Ondersteunende (na) zorg voor melanoompatiënten en hun naasten Marit van de Water en Sandra van den Brink Rapport VWS - Psychosociale zorg bij ingrijpende somatische aandoeningen - 29 Oktober 2015 Bevinding:

Nadere informatie

-PERSBERICHT- -ZORGINSTELLINGEN IN DE LANGDURIGE ZORG VERWACHTEN GEEN GROEI MEER-

-PERSBERICHT- -ZORGINSTELLINGEN IN DE LANGDURIGE ZORG VERWACHTEN GEEN GROEI MEER- -PERSBERICHT- Utrecht, 25 juni 2013 -ZORGINSTELLINGEN IN DE LANGDURIGE ZORG VERWACHTEN GEEN GROEI MEER- Uit de Financiële Zorgthermometer blijkt dat 9 van de zorginstellingen actief in de langdurige zorg

Nadere informatie

DEKKINGEN OVERZICHT AZPAS BASISZORGVERZEKERING EN AZPAS PLUS VERZEKERING

DEKKINGEN OVERZICHT AZPAS BASISZORGVERZEKERING EN AZPAS PLUS VERZEKERING DEKKINGEN OVERZICHT AZPAS BASISZORGVERZEKERING EN AZPAS PLUS VERZEKERING Dekkingen Vergoedingen Azpas Vergoedingen Azpas Plus Verzekering (groen gekleurde dekkingen zijn hogere dekkingen t.o.v. de Azpas

Nadere informatie

Ondersteuning bij de diagnose kanker (de lastmeter)

Ondersteuning bij de diagnose kanker (de lastmeter) Ondersteuning bij de diagnose kanker (de lastmeter) De diagnose kanker kan grote impact op u en uw naaste(n) hebben. De ziekte en de behandeling kunnen niet alleen lichamelijke klachten met zich meebrengen,

Nadere informatie

Ondersteunende (na) zorg voor blaas-en nierkankerpatienten

Ondersteunende (na) zorg voor blaas-en nierkankerpatienten Ondersteunende (na) zorg voor blaas-en nierkankerpatienten Marit van de Water en Nanda Wiegman Even voorstellen Inhoud Centrum voor kwaliteit van leven Coordinator ondersteuning De ideale patient Ondersteunende

Nadere informatie

Multidisciplinair pijncentrum

Multidisciplinair pijncentrum Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Multidisciplinair pijncentrum Dienst kwaliteit E-mail: kwaliteit@jessazh.be Tel: 011 30 81 11 Jessa Ziekenhuis vzw Maatschappelijke

Nadere informatie

Revalidatie tijdens en na kanker

Revalidatie tijdens en na kanker Revalidatie tijdens en na kanker Informatie en behandeling Revalidatie tijdens en na kanker Een medische behandeling voor kanker is zwaar, ook nadat de behandeling is afgerond. Het heeft veel impact. Lichamelijk,

Nadere informatie

Allerlei partijen beïnvloeden ons werk: verzekeraars, politiek, inspectie, farmaceuten, managers, patiëntenorganisaties. Er zijn grote belangen.

Allerlei partijen beïnvloeden ons werk: verzekeraars, politiek, inspectie, farmaceuten, managers, patiëntenorganisaties. Er zijn grote belangen. De uitdaging Er gebeurt ontzettend veel in de zorg. De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel, de zorgvraag neemt alleen maar toe, budgetten staan onder druk en we komen steeds vaker bedden en handen

Nadere informatie

Welkom op de dienst SP Revalidatie. Patiënteninformatie

Welkom op de dienst SP Revalidatie. Patiënteninformatie Welkom op de dienst SP Revalidatie Patiënteninformatie Heilig Hart Ziekenhuis Leuven Afdelingsbrochure O2: SP Revalidatie - Geriatrie 2 Inhoudstafel 1. WELKOM OP DE AFDELING SP REVALIDATIE... 5 2. WAT

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Titel van het onderzoek: Sneller behandelen van patiënten met een acute beroerte door een volgsysteem met directe visuele feedback

Nadere informatie

Appendix 2. Attitude - Vragenlijst (A-versie)

Appendix 2. Attitude - Vragenlijst (A-versie) Appendix 2. Attitude - Vragenlijst (A-versie) Inleiding Met deze vragenlijst proberen wij na te gaan, hoe je tegen je toekomstige beroep en beroepsuitoefening aankijkt. Ook zijn wij geïnteresseerd in je

Nadere informatie

DEKKINGEN OVERZICHT AZPAS BASISZORGVERZEKERING & AZPAS PLUS VERZEKERING PER

DEKKINGEN OVERZICHT AZPAS BASISZORGVERZEKERING & AZPAS PLUS VERZEKERING PER OVERZICHT AZPAS & AZPAS PLUS VERZEKERING PER 01 10 2017 DEKKINGEN PLUS VERZEKERING ) CONSULTEN HUISARTSEN CONSULTEN BIJ ZORGVERLENERS VOOR PREVENTIEVE ZORG, ONDERZOEK EN MEDICATIE KOSTEN VAN MEDISCH SPECIALISTISCHE

Nadere informatie

Behandeling en Zorg na een beroerte

Behandeling en Zorg na een beroerte Behandeling en Zorg na een beroerte Belangrijke telefoonnummers Afdeling Stroke-Unit: 0513 685 625 CVA Verpleegkundige Tjongerschans 06 20 01 87 18 SSHV : Stichting samenwerkende Hersenletsel verenigingen

Nadere informatie

Samen Werken aan hetzelfde Prof. dr. Anne Visser-Meily

Samen Werken aan hetzelfde Prof. dr. Anne Visser-Meily Samen Werken aan hetzelfde Prof. dr. Anne Visser-Meily Revalidatiearts UMC Utrecht Hoofd Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht > Samenwerking tussen De Hoogstraat Revalidatie en UMC Utrecht Hersencentrum

Nadere informatie

Functionele diagnostiek bij langdurige eetstoornissen

Functionele diagnostiek bij langdurige eetstoornissen Functionele diagnostiek bij langdurige eetstoornissen OP BASIS VAN ICF MARIETA VERHOEVEN VERPLEEGKUNDIG SPECIALIST I.O. COGNITIEF GEDRAGSTHERAPEUTISCH WERKER VGCT Ernstige en langdurige eetstoornis Definitie

Nadere informatie

Blik op de toekomst van Patiëntonderzoek. 23 maart 2017

Blik op de toekomst van Patiëntonderzoek. 23 maart 2017 Blik op de toekomst van Patiëntonderzoek 23 maart 2017 Verschillende ontwikkelingen Patiënt wordt bewuste consument Van informatievragen naar communicatie in de keten van zorg Van inzicht naar Actie Patiënt

Nadere informatie

Developmental Coordination Disorder (DCD) Informatie en behandeling

Developmental Coordination Disorder (DCD) Informatie en behandeling Developmental Coordination Disorder (DCD) Informatie en behandeling Developmental Coordination Disorder Schrijven, met bestek eten, een bal vangen, een logisch verhaal vertellen of huiswerkopdrachten uitvoeren.

Nadere informatie

Logboek Mijn profielwerkstuk

Logboek Mijn profielwerkstuk Logboek Mijn profielwerkstuk naam: profiel: O Techniek O Zorg & welzijn O Economie O Landbouw Begeleider(s): belangrijke dag - Waar/uur Woensdag 12 december 2018 Presentatieavond 4T Albert Verweylaan 19.00-21.00

Nadere informatie

Welkom op de dienst SP Revalidatie - Geriatrie. Patiënteninformatie

Welkom op de dienst SP Revalidatie - Geriatrie. Patiënteninformatie Welkom op de dienst SP Revalidatie - Geriatrie Patiënteninformatie Heilig Hart Ziekenhuis Leuven Afdelingsbrochure O2: SP Revalidatie - Geriatrie 2 Inhoudstafel 1. Welkom op de afdeling sp revalidatie

Nadere informatie

Protocol Ziekte en Ongevallen

Protocol Ziekte en Ongevallen Protocol Ziekte en Ongevallen Dit protocol geeft richtlijnen aan hoe een leerkracht of ondersteunend personeel dient te handelen in het geval van ziekte of een ongeval bij een leerling. Doel protocol:

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Geriatrie

PATIËNTEN INFORMATIE. Geriatrie PATIËNTEN INFORMATIE Geriatrie 2 Mevrouw, mijnheer Welkom op de afdeling acute geriatrie. De dienst acute geriatrie van het Algemeen Ziekenhuis Lokeren beschikt over 26 bedden en biedt multidisciplinaire

Nadere informatie