KUNDE > COMMUNICATIE >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> HOE COMMUNICEER IK? 1/2. Wat is communicatie en hoe communiceer ik?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KUNDE > COMMUNICATIE >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> HOE COMMUNICEER IK? 1/2. Wat is communicatie en hoe communiceer ik?"

Transcriptie

1 KUNDE > COMMUNICATIE >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> HOE COMMUNICEER IK? 1/2 Wat is communicatie en hoe communiceer ik? Inzicht vergroten in eigen communicatiestijl Gebruik de voorbeelden van het Werkblad Communicatie als inleiding. Docent gaat met de rug naar de groep zitten. Communiceert de docent? Onrustig op je horloge kijken en zeggen dat je alle tijd hebt. Welke boodschap zie je? Oefeningen: 1 Alle deelnemers gaan door de klas lopen. Terwijl iedereen loopt en elkaar zogenaamd niet ziet en kent, vertelt de docent dat ze zometeen elkaar gaan begroeten. Het maakt niet uit wie en hoeveel. Je ziet iemand en je bent erg blij! Geef een hand en stel je voor en laat zien dat je blij bent dat je de persoon ziet! Iedereen loopt weer verder en de docent vertelt dat er iets naars gebeurd is; je bent verdrietig. Je geeft nu een hand. Enz., Allerlei emoties komen aan de beurt in het verhaal van de docent. 2 In een kring: Gekke bekken trekken Kijk elkaar heel erg boos aan Kijk heel erg verdrietig Kijk enz., (Als deelnemers niet durven, achter een papier meedoen) 3 De deelnemers staan in een rij (als een trein). De voorste draait zich om en kijkt bijv. blij. De volgende neemt de tijd om de emotie over te nemen op zijn gezicht en draait zich om naar nummer drie. Die neemt weer de tijd om dit over te nemen en draait zich om naar nummer vier. En zo door. De eerste (de bedenker) van de emotie loopt mee om te kijken hoe de emotie in de rij hetzelfde blijft (is de bedoeling) of verandert (gebeurt vaak). En sluit aan achter aan de rij. Nummer twee is nu de voorste in de rij en beeld een nieuwe emotie uit met zijn gezicht. Draait zich om en geeft weer door. Hij loopt nu mee om te kijken. Enz., (We kennen allemaal het doorfluisteren van een zin in een kring van deelnemers. Dit is hetzelfde principe.)

2 KUNDE > COMMUNICATIE >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> HOE COMMUNICEER IK? 2/2 Werkblad Communicatie laten lezen (evt. als huiswerk vooraf of in groepjes) of gebruiken als leidraad voor de docent in groepsgesprek. Werkblad Hoe Communiceer Ik? bespreken in kleine groepjes. Daarna plenair. Bereid eventueel van te voren een aantal situaties in de oefening met begroeten voor. Werkblad Communicatie Werkblad Hoe Communiceer Ik? Deze les kan ook aansluitend aan het blok communicatie gegeven worden. Voordeel is dat de deelnemers eerst ervaren en daarna de theorie lezen/horen. Voor de les eventueel huiswerk opgeven om Werkblad Communicatie te lezen.

3 KUNDE > COMMUNICATIE >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> EFFECTEN VAN COMMUNICATIE 1/1 Inzicht in hoe je eigen communicatie effect heeft op andere mensen Meer zicht krijgen op eigen communicatie en ervaren wat het effect daarvan is in een groep. > > Oefening: Gebruik Werkblad Uitbeelden van Activiteiten (zonder te praten). De docent maakt opdrachtkaartjes van het werkblad. De deelnemers beelden de activiteit uit. In het begin houden ze hun opdracht geheim. De toeschouwers schrijven de activiteit op. Nadat alle activiteiten zijn uitgebeeld, degene die heeft uitgebeeld noemt zijn opdracht. Plenair bespreken a.h.v. de volgende vragen: > > Hoe heb je het werken in tweetallen, halve groep, hele groep ervaren? Wat was makkelijk, moeilijk? Prettig, onprettig? > > Ben je tevreden over de uiteindelijke inhoud van de trommel? Waarom wel/niet? > > Had je het idee dat je je keuzes goed onder woorden kon brengen? Waarom? > > Had je het idee dat er naar je geluisterd werd? Waarom? > > Waar ging het mis, denk je? > > Wat zou je doen als je het nog een keer zou doen? Evt. gebruik maken van het Werkblad Observatie en Feedbacklijst Werkblad Uitbeelden van Activiteiten Werkblad Observatie en Feedbacklijst

4 KUNDE > LUISTEREN >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> GOED LEREN LUISTEREN 1/2 Oefening in het leren luisteren op een actieve manier en in duidelijk spreken Ervaren hoe gemakkelijk iets mis kan gaan in interpretatie. Ervaren hoe belangrijk actief luisteren is voor de spreker en de luisteraar. > > Inleiding: docent maakt een eenvoudige tekening achter op het bord (in elk geval niet zichtbaar voor de deelnemers). De deelnemers tekenen op instructies van de docent. De bedoeling is dat de tekeningen dezelfde worden als die van de docent. Bespreken met elkaar. > > Spreekopdracht bedenken: zie aanwijzing Bijv. Vertel hoe jouw huis eruit ziet. Wat zou je willen veranderen? Waarmee ben je tevreden? Bijv. Vertel over een belangrijk moment in je leven. In tweetallen om de beurt laten vertellen. > > Werkblad Tips voor Goed Luisteren, Spreken & Schrijven lezen en/of bespreken Plenair een paar tweetallen laten vertellen en luisteren, als uitwerking van de oefening in tweetallen. Wat ging goed? Bespreek aan de hand van het Werkblad Tips Voor Goed Luisteren, Spreken & Schrijven hoe je naar elkaar luistert. Wat zie je concreet bij de ander als hij/zij luistert? Geef veel ideeën om over te praten bij de spreekopdracht. Dit kan door veel vragen te stellen die de deelnemers eerst voor zichzelf beantwoorden. Of door een sterassociatie / mindmap te maken. Schrijf het onderwerp waar je het over wilt hebben in het midden van een vel en schrijf (of bedenk zonder op te schrijven) er zoveel mogelijk woorden omheen (desnoods in je eigen taal of door middel van een tekening). Tekening van docent en tekenmateriaal. Werkblad Tips voor Goed Luisteren, Spreken en Schrijven

5 KUNDE > LUISTEREN >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> GOED LEREN LUISTEREN 2/2 De deelnemers maken een eigen eenvoudige tekening. In tweetallen met mondelinge instructie natekenen. Bespreking van Werkblad Tips Voor Goed Luisteren, Spreken & Schrijven kan ook in kleine groepjes met observatoren. Feedback geven: Wat ging er goed? Welke van de punten genoemd op het Werkblad Tips Voor Goed Luisteren, Spreken & Schrijven heb je geobserveerd (bij jezelf/bij de ander)?

6 KUNDE > LUISTEREN >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> LUISTEREN EN GEHOORD WORDEN 1/2 Oefenen in het geven en krijgen van aandacht Ervaren hoe belangrijk het is om aandacht te krijgen en gezien te worden als je iets wilt delen Gebruik het Werkblad Hoe Voel Ik Me Vandaag? Maak een sterassociatie / mindmap op het bord. De docent noteert alle gevoelens die genoemd worden. Hoe voel jij je nu? Hoe komt dat? Gebruik het Werkblad Luisteren en Gehoord Worden. In tweetallen spreken en luisteren over een onderwerp. De docent bedenkt een mogelijke spreekopdracht. Bv. Dat doe ik nooit weer! of mijn eerste herinnering De luisteraar krijgt de opdracht om allerlei luisterhoudingen uit te proberen. > > negeren > > spelen dat hij of zij geen zin heeft om te luisteren > > veel interesse tonen en zeggen dat het geweldig is wat de spreker vertelt. Plenair nabespreken a.h.v. de volgende vragen. > > Hoe voelde dat? > > Wat vond je prettig? > > Onprettig? > > Ik zag dat je. Enz., Laat de deelnemers Interpreteren n.a.v. Werkblad Interpretatie van Gebaar, Gebeurtenis of Woord met elkaar bespreken. Geef veel ideeën om over te praten bij de spreekopdracht. Dit kan door veel vragen te stellen die de deelnemers eerst voor zichzelf beantwoorden. Of door een sterassociatie te (laten) maken. Dit doe je door het onderwerp waar je het over wilt hebben in het midden van een vel op te schrijven (of bedenk zonder op te schrijven) erzoveel mogelijk woorden omheen (desnoods in je eigen taal of door middel van een tekening).

7 KUNDE > LUISTEREN >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> LUISTEREN EN GEHOORD WORDEN 2/2 Werkblad Hoe Voel Ik Me Vandaag? Werkblad Interpretatie van Gebaar, Gebeurtenis of Woord Afhankelijk van de sfeer en de groep, beginnen met de positieve luisterhouding. Daarna fluistert de docent op een bepaald moment een andere luisterhouding in het oor. De spreker is niet op de hoogte van de plotselinge verandering.

8 KUNDE > PRESENTEREN >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> SOCIALE MEDIA 1/1 Gebruik van sociale media De deelnemers krijgen inzicht in wat sociale media zijn en begrijpen het belang daarvan. Deelnemers leren wat sociale media is. Ze leren hoe en waarvoor je sociale media kunt gebruiken. Ga in gesprek over wat sociale media is. Vraag de groep om mee te denken over de vraag waarom sociale media belangrijk is: 1) in het algemeen en 2) bij het zoeken van werk of vrijwilligerswerk, 3) opbouwen van een netwerk Gebruik onderstaande vragen: > > Wat is sociale media? > > Welke vormen van sociale media zijn er en welke gebruik ik zelf? > > Wat heb ik er aan als ik sociale media gebruik? > > Wat zijn de voordelen en nadelen van sociale media? > > Wie kan mij helpen bij het gebruik van sociale media? > > Waarom is sociale media belangrijk bij het zoeken van werk of vrijwilligerswerk? > > Waarom is het belangrijk om goed na te denken welke informatie je over jezelf op internet gaat publiceren? Gebruik de werkblad Sociale Media. Noem een paar sociale media sites en maak een inventaris in de groep wie wat gebruikt en waarom. Werkblad: Sociale Media Je kunt ook iemand uitnodigen die veel weet over sociale media. Wellicht kent een deelnemer iemand die veel weet over sociale media. Als het mogelijk is kun je de groep opsplitsen en vragen of ze zelf een eigen profielpagina aanmaken bij Facebook of LinkedIn. Veel jongere migranten weten wat sociale media is en zij gebruiken al Facebook en dergelijke sites om in contact te blijven met vrienden in Nederland en in het buitenland. Hoewel ze bekend kunnen zijn met zulke sites, is het belangrijk om na te gaan of ze weten hoe ze dergelijke applicaties kunnen gebruiken om te netwerken en om werk of vrijwilligerswerk te vinden.

9 EEN BAAN VINDEN 1/2 Welke vacatures zijn er en waar vind ik ze? Deelnemers weten dat er verschillende methodes zijn om vacatures te zoeken en een baan te vinden: > > netwerken > > zoeken via internet > > de krant van zaterdag > > naar het UWV-WERKbedrijf, banenmarkt > > inschrijven bij een uitzendbureau Het Werkblad Een Baan Vinden geeft algemeen informatie over werk. Hetzelfde geldt voor het Werkblad Naar het UWV-Werkbedrijf. Bespreek de verschillende manieren om een baan te vinden en vergelijk deze manieren met hoe het in de eigen land gaat en/of met de manieren die tot nu toe gebruikt zijn. Gebruik vragen zoals: > > Wat is hetzelfde en wat is anders? > > Welke manieren om een baan te vinden ken je al en welke heb je al geprobeerd? De bedoeling is dat de deelnemers alleen of in een groep diverse acties onderneemt om op zoek te gaan naar geschikte vacatures. Ze moeten ervaren hoe het in Nederland werkt. Ze hebben minimaal drie methodes gebruikt om een baan te vinden. Gebruik het Werkblad Overzicht Gevonden Vacatures om een overzicht te maken van de ondernomen acties en de gevonden vacatures. Maak (eerst) een afspraak bij het UWV-WERKbedrijf voor de groep waarbij voorlichting wordt gegeven over de mogelijkheden. Vervolgens kunnen deelnemers individueel een afspraak maken. Het is de bedoeling dat alle deelnemers een aantal methodes gebruikt om zelf te ervaren hoe je aan de slag gaat in Nederland om een baan te vinden. Voordat ze zelf beginnen, kan het nodig zijn om deelnemers hierop voor te bereiden. Laat ze in kranten zoeken tijdens de les, of op internet (banensites, sites van uitzendbureaus).

10 EEN BAAN VINDEN 2/2 Werkblad Een Baan Vinden Werkblad Naar het UWV-Werkbedrijf Werkblad Overzicht Gevonden Vacatures Nodig een uitzendbureau uit om voorlichting te geven aan de groep, of bezoek een banenmarkt. Deelnemers vertellen in de groep (of in tweetallen) over de verschillende zoekmethodes. Hierbij is er aandacht voor positieve en negatieve ervaringen. Bij de module Kennis» Netwerk komt het onderdeel Netwerken ruimschoots aan de orde. Vooral de elevatorpitch is van belang bij het vinden van een baan. Je CV is actueel! (zie onderdeel CV Maken)

11 BEROEPSSECTOREN 1/1 Beroepssectoren Inzicht vergroten in de verschillende beroepen in Nederland Bespreek met elkaar wat een beroep is en wat een beroepssector is. Plenair of in kleine groepen gaan deelnemers bespreken wat het verschil is met hun eigen land? Is er meer keuze in Nederland? Wat heb je nodig in Nederland en wat heb je nodig in jouw eigen land om aan het werk te komen in een bepaald beroep of sector? Laat de groep een keuze maken uit verschillende beroepssectoren, volgens hun eigen interesses. Iedere groepje kiest een beroepssector. In kleine groepjes bespreken ze welke banen er zijn in die sector. Wat doe je in dat beroep; wat zijn je werkzaamheden; waar werk je? Wat weten ze precies over die verschillende beroepen? Wil je binnen of buiten werken, alleen of in een team? De groep schrijft de belangrijkste punten op en per groep wordt een kleine presentatie gemaakt over de gekozen beroep. Iedere deelnemer houdt een interview met iemand uit zijn of haar gekozen werkveld. Werkblad Beroepssectoren Werkblad Handige internetadressen Gebruik het werkblad Handige Internetadressen en laat deelnemers een beroepstest maken of vacatures opzoeken per beroepssector.

12 CV MAKEN 1/1 Hoe maak je een CV? De deelnemers begrijpen waarom een (goede) CV belangrijk is. Ze maken een eigen CV. In een inleidend groepsgesprek wordt het belang van een CV besproken. Waarvoor is een CV? Waarom moet je een CV hebben? Ook de cultuurverschillen komen aan de orde. Gebruikt men ook een CV in het eigen land? De deelnemers krijgen een voorbeeld van een CV. Gebruik het Werkblad CV Voorbeeld. De diverse items worden besproken en het belang daarvan wordt genoemd. Wat noem je wel, wat niet? Daarna gaan de deelnemers zelf aan de slag. Van te voren Werkblad CV Leeg kopiëren. Het CV kan thuis worden gemaakt of onder begeleiding op school. Er is nog een sjabloon te vinden op de site van Intermediair: Intermediair.nl/artikel/hoe-maak-ik-een-cv/81688/zo-maak-je-eenrelevant-cv.html Er zijn veel invul-cv s en sjablonen op internet te vinden. Typ voorbeeld cv in op Google om ze te vinden. Werkblad CV Voorbeeld laag middenopgeleiden Werkblad CV Voorbeeld hoogopgeleiden Werkblad CV Leeg Voor laagopgeleiden is extra begeleiding nodig bij het maken van een CV. Gebruik hiervoor een heel simpel formaat om te beginnen. Besteed aandacht aan het belang van de leesbaarheid en stijlelementen. Waarom is het belangrijk dat je CV er goed uit ziet? En dat er geen taalfouten erin zitten? Wanneer is een CV goed / effectief? Leg uit dat je niet alles in je CV hoeft te benoemen. Afhankelijk van de baan waarop je gaat solliciteren, probeer je de aandacht op de belangrijkste elementen te richten door bijvoorbeeld de volgorde te veranderen.

13 INSCHRIJVEN BIJ EEN UITZENDBUREAU 1/1 Inschrijven bij een uitzendbureau De deelnemer weet dat je werk via een uitzendbureau kunt vinden. Ze gaan zich bij een uitzendbureau inschrijven. Bespreek wat de rol is van een uitzendbureau en de verschillende soorten uitzendbureaus die er zijn (per sector enz.). De deelnemers gaan zich voorbereiden op een bezoek aan het uitzendbureau. In kleine groepen praten de deelnemers over wat hun verwachtingen zijn van een bezoek aan een uitzendbureau. Ga samen of alleen naar minstens drie uitzendbureaus bij jou in de buurt. Bekijk advertenties in de etalage en vul het Werkblad Overzicht Gevonden Vacatures in. Als je je niet wil inschrijven, neem dan een inschrijfformulier mee als oefening. Kijk ook eens op de site van een uitzendbureau. Werkblad Inschrijven bij een Uitzendbureau Werkblad Overzicht Gevonden Vacatures Werkblad Gesprek bij een Uitzendbureau Zoek naar een uitzendbureau voor jouw beroepsgroep. Iedere deelnemer vertelt over het bezoek aan een uitzendbureau. Neem je CV mee

14 VACATURES ANALYSEREN 1/1 Hoe ziet een vacature er uit en wat zegt het over het werk? De deelnemer leert kritisch kijken naar advertenties. De deelnemer kan aangeven of hij/zij geschikt is voor een bepaalde vacature. De deelnemers bekijken diverse zelf gevonden advertenties. Met behulp van het werkblad Analyseren van een Vacature gaan de deelnemers meerdere advertenties analyseren. Het is de bedoeling om erachter te komen wat een bedrijf zoekt en wat de verwachtingen zijn. Wat wordt er gevraagd, welke informatie wordt er gegeven? Ben jij de juiste persoon voor deze vacature? Hoe weet je dat? Waar heb je gezocht: internet, kranten, bij kennissen netwerk? Maak gebruik van het ingevulde Werkblad Overzicht Gevonden Vacatures Werkblad Overzicht Gevonden Vacatures Werkblad Analyseren van een Vacature Werkblad Beroepssectoren Deelnemers kunnen individueel zoeken, maar in groepjes kan natuurlijk ook. Ze zoeken dan bijvoorbeeld binnen een bepaalde sector, of naar een speciaal beroep. Voorbereiding: de docent zoekt zelf naar diverse vacatures en advertenties en maakt van te voren kopieën ervan (in het geval dat de deelnemers dat niet hebben gedaan). Gebruik vacatures die realistisch zijn voor de groep en die herkenbaar zijn (op het juiste opleidingsniveau). Gezien de overweldigende keuze in Nederland wat betreft beroepssectoren, kan het handig zijn om eerst in gesprek te gaan over de diverse soorten beroepen. Een verbinding met de eigen kwaliteiten, competenties en werk/studie ervaring is wenselijk. Gebruik het Werkblad Beroepssectoren.

15 VRIJWILLIGERSWERK 1/1 Wat is vrijwilligerswerk en hoe vind ik vrijwilligerswerk? Deelnemers weten dat je vrijwilligerswerk kan doen en waar je het kan vinden. Deelnemers leren wat vrijwilligerswerk is. Zij onderzoeken met elkaar de voor en nadelen van vrijwilligerswerk. Ze gaan op zoek naar vrijwilligerswerk. Bespreek het werkblad: Wat is vrijwilligerswerk? > > Kijk op: Zoek op een plaatselijke vacaturebank zoals: of Nodig iemand uit van de lokale vrijwilligerscentrale om een presentatie te geven aan de groep of ga op bezoek naar de vrijwilligerscentrale met de groep. Nodig een vrijwilliger uit om de groep te vertellen over zijn/haar vrijwilligerswerk. Werkblad: Wat is vrijwilligerswerk?

16 EEN SOLLICITATIEBRIEF 1/1 Hoe maak je een sollicitatiebrief? Deelnemers weten wat een sollicitatiebrief is en waarom het belangrijk is om een goede brief te maken. Ze kennen de indeling van de sollicitatiebrief en weten globaal wat er in moet staan. Ze hebben kennis genomen van de lay-out van een sollicitatiebrief en zijn op de hoogte van een aantal tips. Er zijn verschillende soorten sollicitatiebrieven open sollicitaties, gerichte sollicitaties, online sollicitaties. Wanneer gebruik je welke soort brief? Bespreek de verschillen klassikaal. De indeling en de inhoud van diverse soorten sollicitatiebrieven wordt vergeleken. Vind een voorbeeld sollicitatiebrief op internet. Er zijn veel voorbeelden op de site Zie: Laat de deelnemers oefenen aan de hand van diverse vacatures. Maak gebruik van vacatures die van te voren geanalyseerd zijn (zie module Aan de Slag vacatures analyseren). Deelnemers bespreken in tweetallen of in kleine groepen hoe een sollicitatiebrief eruit moet zien (aan de hand van een specifieke vacature). Wat moet er geschreven worden en waarom? Waarop focust de brief? Hoe breng je je belangrijkste kwaliteiten naar voren en hoe leg je een verbinding met je eigen ervaring? De deelnemers schrijven thuis een brief n.a.v. een door henzelf uitgezochte vacature. De docent en andere deelnemers geven feedback. Voor laagopgeleide deelnemers kan het beter zijn om te werken met een sollicitatieformulier. Typ sollicitatieformulier in op Google (je kunt een formulier downloaden van diverse winkels zoals Albert Heijn, Jumbo, Action). Veel materiaal is op internet te vinden, maar het is vaak voor middel- tot hoogopgeleide mensen (MBO+).

17 EEN SOLLICITATIEFORMULIER 1/1 Een sollicitatieformulier invullen Het zelfstandig kunnen invullen van een sollicitatieformulier De deelnemers krijgen een voorbeeld van een sollicitatieformulier. Dit wordt klassikaal besproken. Daarna gaan de deelnemers aan de slag met het invullen van een sollicitatieformulier. De docent bespreekt eventuele struikelblokken (taal, werkervaring, wat wel/ wat niet noemen)? Van te voren verzamelt een docent een aantal sollicitatieformulieren. Deze formulieren zijn te downloaden van internet (Gamma, Action, Trekpleister, AH enz.). Typ sollicitatieformulier in op Google. De deelnemers zoeken op internet een sollicitatieformulier dat past bij hun eigen interesses en mogelijkheden. Het is belangrijk om uit te leggen dat er niet altijd gewerkt worden met sollicitatieformulieren, hoewel solliciteren online steeds populairder wordt. De docent legt uit dat veel uitzendbureaus met invulformulieren werken, terwijl voor de meeste vacatures die via een krant gevonden worden, je een sollicitatiebrief moet schrijven. Het is belangrijk om veelvuldig te oefenen met allerlei vormen van sollicitatieformulieren om gewend te raken aan de taal en aan de verwachtingen.

18 EEN SOLLICITATIEGESPREK 1/1 Een sollicitatiegesprek voorbereiden De deelnemer weet waar hij/zij op moet letten bij een sollicitatiegesprek. Op internet zijn er diverse films te zien als voorbeeld van een sollicitatiegesprek. Zie: Youtube.com/watch?v=qSaMZ3wH97w Deelnemers kunnen zien wat er van een sollicitant verwacht wordt. Bekijk samen een film en bespreek die met elkaar. Wat zag je in de film? Wat viel op? Wat deed de sollicitant goed/minder goed? Daarna doen de deelnemers oefeningen aan de hand van het filmpje. Ze bereiden een sollicitatiegesprek voor m.b.v. een formulier (of brief), hun CV en een door hen meegebrachte vacature. De deelnemers kunnen de voorbereiding doen in kleine groepen. De volgende vragen komen aan bod: > > Welke vragen kun je verwachten tijdens een sollicitatiegesprek? > > Welke kwaliteiten zijn belangrijk voor een bedrijf (refereer aan een concrete vacature)? > > Welke voorbeelden uit mijn eigen werkervaring ga ik gebruiken om mijn kwaliteiten te laten zien? Werkblad: Lichaamstaal Laat de deelnemers werken in een drietal. Een persoon is sollicitant, een is personeelsfunctionaris en de derde persoon observeert en geeft feedback. Ze doen drie rondjes zodat iedereen aan de buurt komt in iedere rol. Als betaald werk (te) ver weg is voor de deelnemers, bereid dan een andersoortig gesprek voor: bijvoorbeeld een gesprek bij de vrijwilligerscentrale of een gesprek met de werkconsulent van de gemeente. Koppel het gesprek aan een concreet doel.

19 EEN SOLLICITATIEGESPREK OEFENEN 1/1 Hoe moet ik me gedragen tijdens een sollicitatiegesprek? De deelnemer ervaart in een oefensituatie hoe het is om een sollicitatie of intakegesprek of een deel daarvan te voeren. De deelnemers oefenen een sollicitatiegesprek (of een deel daarvan) zo mogelijk met iemand die ze niet kennen in een rollenspel. De acteur speelt de rol van personeelsfunctionaris. Voor de klas wordt een sollicitatiesetting gecreëerd. Deelnemers hebben hun CV en een vacature bij zich. Het oefening begint met het ophalen van de deelnemer sollicitant uit een wachtruimte. De lengte van het daaropvolgend gesprek kan variëren. De docent, de acteur en de andere deelnemers geven feedback. Gebruik het Werkblad Observatie en Feedbacklijst en/of het Werkblad Sollicitatiegesprek Tips. Werkblad Sollicitatiegesprek Tips Werkblad Observatie en Feedbacklijst De deelnemers krijgen een gerichte feedbackopdracht. Bijvoorbeeld: let op lichaamstaal, let op het beantwoorden van de vragen. In plaats van een sollicitatiegesprek te oefenen, kunnen deelnemers een (intake) gesprek oefenen met een uitzendbureau of een gesprek met een consulent van de gemeente (vooral als de deelnemer een uitkering ontvangt). Als de drempel te hoog is, kan alleen de eerste minuut van het gesprek worden geoefend.

DEZE (LES) METHODE IS ONTWIKKELD DOOR:

DEZE (LES) METHODE IS ONTWIKKELD DOOR: DEZE (LES) METHODE IS ONTWIKKELD DOOR: > > Tonnie Postma > > Annie Heit-Martens > > Geartsje Schram > > Joke Fenenga > > Coby Veenstra > > Ineke de Kuijper > > Riemer Riemersma > > Tjitske Brokking > >

Nadere informatie

Onderwerpen. Wat kun je meenemen?

Onderwerpen. Wat kun je meenemen? Werk zoeken Dit thema gaat over werk zoeken in Amersfoort en omgeving. Onderwerpen Vacatures zoeken Het UWV-werkbedrijf Uitzendbureaus Netwerken Stap 1 Introductie Wat kun je meenemen? printfoto nr.47

Nadere informatie

Aflevering 2: Solliciteren

Aflevering 2: Solliciteren Aflevering 2: Solliciteren Vragen vooraf: Heb je wel eens gesolliciteerd naar een baan? Hoe deed je dat? Heb je een curriculum vitae? Hoofditem Fragment 1 Korte inhoud: Milouska en Bayu kijken hoe je kunt

Nadere informatie

WERKVORMEN MAGAZIJN. Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo

WERKVORMEN MAGAZIJN. Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo WERKVORMEN MAGAZIJN Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo Voorwoord Voor u heeft u Thema boekje 1 Wat is netwerken? Dit themaboekje is een onderdeel van de lessenserie Netwerken.

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

Rotaryclub Eindhoven-Welschap. Cursus solliciteren. Jan-Marc Luchies Ton Tangena

Rotaryclub Eindhoven-Welschap. Cursus solliciteren. Jan-Marc Luchies Ton Tangena Rotaryclub Eindhoven-Welschap Cursus solliciteren Jan-Marc Luchies Ton Tangena Introductie Deze cursus is samengesteld om het vrijwilligerspunt Eindhoven te ondersteunen vanuit de Rotary Welschap Enkele

Nadere informatie

Training Netwerken Forum 12-5-2014

Training Netwerken Forum 12-5-2014 Training Netwerken Forum 12-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Inleiding 6 Opdracht Je eigen netwerk 7 Theorie 8 Opdracht In gesprek

Nadere informatie

docenten handleiding CP02 Solliciteren WZDH2-V1.1

docenten handleiding CP02 Solliciteren WZDH2-V1.1 docenten handleiding CP02 Solliciteren WZDH2-V1.1 Solliciteren CP02 WZ Waar gaat het over? Introductie Deze CP gaat over solliciteren. De kandidate maakt kennis met vastomlijnde sollicitatieprocedures

Nadere informatie

Onderwerpen. Kennismaken met verschillende manieren van solliciteren. Zich voorbereiden op een sollicitatie. Wat kun je meenemen?

Onderwerpen. Kennismaken met verschillende manieren van solliciteren. Zich voorbereiden op een sollicitatie. Wat kun je meenemen? Solliciteren Dit thema gaat over solliciteren: hoe doe je dat? Onderwerpen Kennismaken met verschillende manieren van solliciteren. Zich voorbereiden op een sollicitatie Stap 1 Introductie Wat kun je meenemen?

Nadere informatie

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo

Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo Bespreek met vakdocenten mogelijkheden om leerlingen in de vaklessen feedback over zichzelf te laten vergaren. Deel Vaardigheid:

Nadere informatie

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt Instructie 1 De relatie met je cliënt Heb jij je voelsprieten uitstaan? Met behulp van dit werkblad onderzoek je of je je voelsprieten hebt uitstaan naar de cliënt. Kies een cliënt en vul met die cliënt

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 12: Het vinden van werk Praktijkkern c: Kiezen en solliciteren naar passende stageplek Thema Praktijkkern 12. Het vinden

Nadere informatie

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de

Nadere informatie

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS Yvette Paludanus 2 Dit boekje is tot stand gekomen dankzij de vragen en verhalen van medewerkers in de zorg. Wil je een exemplaar van dit boekje bestellen? Wil je begeleiding

Nadere informatie

Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8

Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8 Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s

Nadere informatie

Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A

Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 12: Het vinden van werk c: Kiezen en solliciteren naar passende stageplek Thema 1 Introles De leerling oriënteert zich op

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

Aflevering 2: Solliciteren

Aflevering 2: Solliciteren Aflevering 2: Solliciteren Vragen vooraf: Heb je wel eens gewerkt in je land van herkomst? Hoe heb je die baan gevonden? Heb je wel eens in Nederland naar werk gezocht? Hoe heb je dat gedaan? Hoofditem

Nadere informatie

van tevoren vragen opschrijven om bij een sollicitatiegesprek te stellen.

van tevoren vragen opschrijven om bij een sollicitatiegesprek te stellen. CP2 solliciteren Als u in Nederland belangstelling heeft voor een vacature, kunt u gaan solliciteren. Meestal gaat u dan praten bij een bedrijf. Soms kunt u ook telefonisch solliciteren. In cruciale praktijksituatie

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Personal Branding voor Ingenieurs

Personal Branding voor Ingenieurs Personal Branding voor Ingenieurs 8 juni 2012 Lustrumsymposium Jullie doelen - succesvolle loopbaan - een baan vinden - de allerbeste zijn? - Saskia Slotboom 2012 2 Personal Branding Tools en praktische

Nadere informatie

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk!

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief De 10 Stappen Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief: De 10 Stappen! Dit stappenplan is bestemd voor iedereen die opzoek is naar een betaalde baan/stageplek en wil

Nadere informatie

ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT

ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT WOORDENLIJST ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT Arbeidsmarkt De arbeidsmarkt is de markt van werk. Op de arbeidsmarkt wordt werk aangeboden en op de arbeidsmarkt zoeken mensen naar een baan. Bijvoorbeeld:

Nadere informatie

Deelnemers welkom heten Stel medewerkers op hun gemak, maak contact.

Deelnemers welkom heten Stel medewerkers op hun gemak, maak contact. Deelnemers welkom heten Dag 1: Deelnemers welkom heten Introductie trainers Energizer: De deelnemers lopen kriskras door de ruimte. Zij geven elkaar een krachtige hand en zeggen hoe zij heten in verstaanbaar

Nadere informatie

ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT

ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT TOELICHTING ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT TOELICHTING OP HET PORTFOLIO EN EXAMEN Het examen Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt gaat over werk vinden en werk houden in Nederland. Als

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

Aflevering 2: Solliciteren Docentenblad HO bij opdracht 1 en 2 (pagina 15, 16 en 17 van het cursistenmateriaal)

Aflevering 2: Solliciteren Docentenblad HO bij opdracht 1 en 2 (pagina 15, 16 en 17 van het cursistenmateriaal) Aflevering 2: Solliciteren Docentenblad HO bij opdracht 1 en 2 (pagina 15, 16 en 17 van het cursistenmateriaal) Doel: kunnen spreken over je eigen competenties. Tijd: afhankelijk van gekozen werkvorm (betekenis

Nadere informatie

september 2013 Huygens College Kernuur Leesles Muziek Engels Dans PROJECT TITEL Werkboek First ID

september 2013 Huygens College Kernuur Leesles Muziek Engels Dans PROJECT TITEL Werkboek First ID september 2013 Huygens College Kernuur NAAM JAAR KLAS VAK PROJECT TITEL Leesles Muziek Engels Dans Werkboek First ID Inhoud Werkboek First ID 4 Het gebruik van de Powerpoint 7 Instructie voor het gebruik

Nadere informatie

MEEST GEMAAKTE FOUTEN IN HET CV

MEEST GEMAAKTE FOUTEN IN HET CV DE 5: MEEST GEMAAKTE FOUTEN IN HET CV Een handleiding vol met tips over het opstellen van een duidelijk en goed cv. L1NDA 1 Introductie Als je gaat solliciteren is een spetterend CV essentieel. Het is

Nadere informatie

Romp. Lesbrief Identiteit, Imago en Profiel. Kop

Romp. Lesbrief Identiteit, Imago en Profiel. Kop Lesbrief Identiteit, Imago en Profiel Tijd: 55 60 minuten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Kop Introductie Wie ben jij online? Introduceer het onderwerp kort: Wie ben jij online? Bijna iedereen heeft een of meerdere

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

gegevens registreren en verwerken adviseren Solliciteren Docentenblad LO bij opdracht 3: kaartjes bij het competentiespel.

gegevens registreren en verwerken adviseren Solliciteren Docentenblad LO bij opdracht 3: kaartjes bij het competentiespel. Aflevering 2: Solliciteren Docentenblad LO bij opdracht 1, 2 en 3. (pagina 14, 15, 16 en 17 van het cursistenmateriaal) Doel: kunnen spreken over je eigen competenties. Tijd: afhankelijk van de gekozen

Nadere informatie

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien.

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien. Foto s uitbeelden 1 Doel: de leerlingen kunnen een eenvoudige handeling uitbeelden in houding en mimiek Benodigdheden: een fototoestel De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan

Nadere informatie

Handleiding Sollicitatiebrief

Handleiding Sollicitatiebrief Handleiding Sollicitatiebrief 1. De gerichte sollicitatiebrief Met een gerichte sollicitatiebrief reageer je op een advertentie waarin een werkgever een vacature vermeldt. Voorafgaand aan het schrijven

Nadere informatie

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de sollicitatiebrief en het curriculum vitae (c.v.). Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart kun je: vertellen wat je schrijft in

Nadere informatie

(Vak)teksten lezen in vmbo - mbo - Handleiding

(Vak)teksten lezen in vmbo - mbo - Handleiding (Vak)teksten lezen in vmbo - mbo - Handleiding Aan de slag met lezen in beroepsgerichte vakken Voor de verbetering van leesvaardigheid is het belangrijk dat leerlingen regelmatig en veel lezen. Hoe krijg

Nadere informatie

Werk aan je winkel. Jongeren leren communiceren en zichzelf presenteren. Kirsten Barkmeijer & Johan Brokken

Werk aan je winkel. Jongeren leren communiceren en zichzelf presenteren. Kirsten Barkmeijer & Johan Brokken Werk aan je winkel Jongeren leren communiceren en zichzelf presenteren Kirsten Barkmeijer & Johan Brokken Voorwoord Dit boek is geschreven voor jou als trainer, docent of hulpverlener om aan te bieden

Nadere informatie

TOOLBOX TOOLBOX. Betekenisvol Contact AAN DE SLAG MET DE. Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten

TOOLBOX TOOLBOX. Betekenisvol Contact AAN DE SLAG MET DE. Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten AAN DE SLAG MET DE TOOLBOX Betekenisvol Contact Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten TOOLBOX Ideeën voor betekenisvol contact tussen ouderen met dementie en familie of vrijwilligers Inleiding Voor

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich ervan bewust dat je altijd en overal communiceert Ouders wisselen ervaringen met elkaar uit over hoe de communicatie met hun pubers verloopt Ouders verwerven meer inzicht

Nadere informatie

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE Naam: Klas: Bedrijf: Stageperiode: Maak een inhoudsopgave zoals hieronder is afgebeeld. Indien nodig je eigen onderdelen tussen voegen en uiteindelijk de inhoudsopgave

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

Presenteren. Oriëntatie

Presenteren. Oriëntatie Oriëntatie Dit ga je doen Je gaat een stand (marktkraam) inrichten om te laten zien wat je gedaan hebt tijdens dit project en wat je eindresultaat is. Je probeert jullie stand zo te maken dat het aantrekkelijk

Nadere informatie

Lesleidraad. Beste docent

Lesleidraad. Beste docent 2 Lesleidraad Beste docent De zomer van Atlas komt eraan. Honderden anderstaligen kunnen zich de laatste week van juni inschrijven voor het zomeraanbod bij Atlas. We willen de cursisten de kans geven om

Nadere informatie

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE TAALWERKBLAD PARTICIPATIE aanpak coach cultuur deelnemen doel eigenschappen heden integreren kwaliteiten meedoen mentor nu plan samenleving toekomst vaardigheden verleden verwachtingen wensen DE WERKWOORDSTIJDEN

Nadere informatie

Lesbrief verslaving aan games of sociale media

Lesbrief verslaving aan games of sociale media Lesbrief verslaving aan games of sociale media Tijd: 45 55 minuten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Introduceer het onderwerp kort: gamen en actief zijn op sociale media zijn superleuk. Hoe komt dat eigenlijk?

Nadere informatie

Kop. Romp. Lesbrief Zoekgedrag Leerjaar 1-Profiel 1,2,3

Kop. Romp. Lesbrief Zoekgedrag Leerjaar 1-Profiel 1,2,3 Lesbrief Zoekgedrag Leerjaar 1-Profiel 1,2,3 Tijd: 45 50 minuten Kop Introductie Introduceer de opdracht kort: Informatie opzoeken op internet gaat snel en is gemakkelijk toegankelijk. Soms is het niet

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf!

Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf! Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf! Het gaat erom dat je laat merken dat jij zélf verantwoordelijk bent voor het leren: jij kiest de opdrachten, workshops en klussen zélf,

Nadere informatie

WERK AAN DE WINKEL Hoe vind je een job?

WERK AAN DE WINKEL Hoe vind je een job? Hoe vind je een job? Inhoud Doelgroep Vakgebied Duur Materialen Doelen De leerlingen exploreren de verschillende manieren om aan een baan te geraken. Ze vertrekken van hun eigen ervaringen, interviewen

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Zeg het voort. Werkboek

Zeg het voort. Werkboek Zeg het voort Werkboek In het werkboek Zeg het voort komen verschillende soorten oefeningen voor. De onderstaande plaatjes maken duidelijk om welke oefeningen het gaat. Deze les gaan we... Speel het spel

Nadere informatie

Wanneer ze op het schoolplein rond keek, dan zag ze dat sommige kinderen blij waren en andere kinderen verdrietig.

Wanneer ze op het schoolplein rond keek, dan zag ze dat sommige kinderen blij waren en andere kinderen verdrietig. Ik wil sjoelemo (Sjoelen en uiten van emoties en gevoelens met kinderen tot ± 12 jaar) Een verhaaltje om in de klas voor te lezen. Een oefening om te doen in het gezin. Dit verhaaltje gaat over gevoelens;

Nadere informatie

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Inleiding De checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F is ontwikkeld voor leerlingen die moeten leren schrijven op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht

Nadere informatie

Werkvormen: Basis 6.1 Kwaliteiten van een vriend Reflectie Subgroepen 30 min 6.2 Hyves-profiel Reflectie Subgroepen (digi) 20 min.

Werkvormen: Basis 6.1 Kwaliteiten van een vriend Reflectie Subgroepen 30 min 6.2 Hyves-profiel Reflectie Subgroepen (digi) 20 min. Les 6: Gezocht: een vriend Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten wat ze belangrijk vinden in een vriendschap; Kinderen kunnen een aantal kenmerken en voorwaarden benoemen waar een vriendschap aan moet

Nadere informatie

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen?

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen? Stap 6. Changes only take place through action Dalai Lama Wat ga je doen? Jullie hebben een ACTiePlan voor het experiment gemaakt. Dat betekent dat je een nieuwe rol en andere ACTies gaat uitproberen dan

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

Het gedragmodel. 1. Inleiding

Het gedragmodel. 1. Inleiding Het gedragmodel 1. Inleiding Het gedragmodel is een NLP-techiek, ontwikkeld door Peter Dalmeijer (zie www.vidarte.nl) en Paul Lenferink. Het model leert ons feedback te geven waarbij we anderen op hun

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

Sociaal op social media

Sociaal op social media groepsfase performing VOORBEREIDING Lesdoel Nodig Kwink van de Week Een sterke groep Kwink thuis Emotiewoordenschat Mediawijsheid: Ik houd rekening met de gevoeligheden van de ander. - Downloads Poster

Nadere informatie

Advies en verkoopvaardigheden

Advies en verkoopvaardigheden Advies en verkoopvaardigheden en 1/6 Voorbereidingsopdracht bijeenkomst 1 Wat versta jij onder verkoop? Bewust worden wat verkopen in de apotheek is. Voorafgaand aan de eerste bijeenkomst oriënteer je

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Ik wil een baan! Solliciteren kunt u leren Sollicitatietips voor als u een WW-uitkering heeft VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN

Ik wil een baan! Solliciteren kunt u leren Sollicitatietips voor als u een WW-uitkering heeft VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Ik wil een baan! Solliciteren kunt u leren Sollicitatietips voor als u een WW-uitkering heeft VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Waarom deze brochure? Een baan vinden: dat is niet altijd even makkelijk.

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

Deze gevoelens en emoties blijven bestaan totdat jij er aan toe bent om ze te uiten.

Deze gevoelens en emoties blijven bestaan totdat jij er aan toe bent om ze te uiten. Ik wil EmoKnallen. Sjoelen en uiten van emoties en gevoelens met jongeren en volwassenen. Benodigdheden: een sjoelbak en sjoelschijven. Te spelen op school, in jongeren en opvangcentra, in het gezin, bij

Nadere informatie

Verbindingsactietraining

Verbindingsactietraining Verbindingsactietraining Vaardigheden Open vragen stellen Luisteren Samenvatten Doorvragen Herformuleren Lichaamstaal laten zien Afkoelen Stappen Werkafspraken Vertellen Voelen Willen Samen Oplossen Afspraken

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen?

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? Noteer ook 2 reservekeuzen: 1. 2. 1. Wat weet je al van dit beroep? Schrijf het

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor?

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Het maken van een spreekbeurt is eigenlijk niets anders dan het schrijven van een informatieve tekst (weettekst). Het is daarom handig om net zo te werk te gaan als

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

De loopbaanchecklist

De loopbaanchecklist De loopbaanchecklist Met deze checklist ga je voor je zelf na hoe het gesteld is met de manier waarop je jouw loopbaan stuurt. Bij het beantwoorden van de vragen gaat het niet direct om andere banen, je

Nadere informatie

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt Ben jij zo iemand die actief is en veel interesses heeft en daardoor ook veel bezigheden en spullen heeft?

Nadere informatie

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Inleiding De checklist Gesprek voeren 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een gesprek moeten kunnen voeren op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht hoe de

Nadere informatie

een nieuwe baan via Randstad HR Solutions aanvullende informatie

een nieuwe baan via Randstad HR Solutions aanvullende informatie een nieuwe baan via Randstad HR Solutions aanvullende informatie In aanvulling op het basistraject bestaat de mogelijkheid om je van werk naar werk traject samen met je adviseur op je specifieke behoefte

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Ik kies uit deze 3 beroepen 1 beroep: Dit is mijn gewenste beroep. Mijn gewenste beroep past in veel branches/sectoren, bijvoorbeeld:

Ik kies uit deze 3 beroepen 1 beroep: Dit is mijn gewenste beroep. Mijn gewenste beroep past in veel branches/sectoren, bijvoorbeeld: BEROEPENORIËNTATIE. 2. 3. Ik wil werken in één van deze 3 beroepen: Ik kies uit deze 3 beroepen beroep: Dit is mijn gewenste beroep 2 Het volgende antwoord past bij mijn gewenste beroep: Mijn gewenste

Nadere informatie

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië)

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) lesbrief JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl afdeling educatie Nieuwe Huizen 41 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 afdeling techniek

Nadere informatie

SO8. Leerwerk centrum. oefening in informatie inwinnen naar aanleiding van. doel informatie inwinnen na. een afwijzing. De afwijzing.

SO8. Leerwerk centrum. oefening in informatie inwinnen naar aanleiding van. doel informatie inwinnen na. een afwijzing. De afwijzing. De voorbereiding het goed voorbereiden van een sollicitatiegesprek De reis en reistijd plannen Wat is belangrijk op de dag van de sollicitatie? Waarom is dat belangrijk? Waarom is het prettig om op tijd

Nadere informatie

SPELVARIANTEN. Bonus: Ondertussen oefen je met het geven en ontvangen van feedback en bouw je aan het vertrouwen in jouw team.

SPELVARIANTEN. Bonus: Ondertussen oefen je met het geven en ontvangen van feedback en bouw je aan het vertrouwen in jouw team. SPELVARIANTEN Wil jij weten waar je in jouw huidige werk goed in bent? Hoe jij communiceert en je gedraagt en vooral hoe de ander dat ziet? En wil jij dit graag uitwisselen met je teamgenoten zodat jullie

Nadere informatie

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren 1. Inleiding Een mobiele telefoon; niet meer weg te denken uit de broekzak van elke scholier. In deze opdracht kijken de leerlingen naar een

Nadere informatie

Nederlands in Uitvoering

Nederlands in Uitvoering Nederlands in Uitvoering Leerjaar 1 Sport & spel Een mondelinge instructie begrijpen Algemene modulegegevens Leerjaar: 1 Taaltaak: Een mondelinge instructie begrijpen Thema: Sport & spel Leerstijlvariant:

Nadere informatie

DE INFOBEURS. School, regels, wonen, drugs, Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS 1

DE INFOBEURS. School, regels, wonen, drugs, Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS 1 DE INFOBEURS Jongeren die nieuw aankomen op de school hebben wellicht veel vragen over hoe het eraan toegaat op de school, of ze kunnen gaan werken, welke stageplekken tof zijn, Daarnaast zijn jongeren

Nadere informatie

Sollicitatietraining: op weg naar stage & werk

Sollicitatietraining: op weg naar stage & werk Sollicitatietraining: op weg naar stage & werk De jongeren die zich aanmelden bij Maljuna Frato hebben een grote afstand tot de arbeidsmarkt en hebben weinig of geen zicht op hun mogelijkheden, kwaliteiten

Nadere informatie

Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School

Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School Blok 3 Blok 3: We hebben oor voor elkaar Blok 3: Algemeen: In dit blok stimuleren we de kinderen om oor voor elkaar te hebben. De lessen gaan over communicatie, over praten

Nadere informatie

- Elkaar leren kennen: warming-ups en spelletjes om het ijs te breken - 5 minuten zelfbewustzijn begrijpen anderen respecteren om de beurt iets doen

- Elkaar leren kennen: warming-ups en spelletjes om het ijs te breken - 5 minuten zelfbewustzijn begrijpen anderen respecteren om de beurt iets doen - Elkaar leren kennen: warming-ups en spelletjes om het ijs te breken - Belangrijke namen 7 luisteren karaktereigenschappen 5 minuten zelfbewustzijn begrijpen anderen respecteren om de beurt iets doen

Nadere informatie

Sterker naar het mbo. Docentenhandleiding. Januari 2018 Spirit4you.

Sterker naar het mbo. Docentenhandleiding. Januari 2018 Spirit4you. Sterker naar het mbo Docentenhandleiding Januari 2018 Spirit4you www.bekijkjetoekomstnu.nl Inhoudsopgave Deel 1 Algemene informatie 3 Aanleiding 3 Vaardigheden oefenen 3 Voor wie? 3 Bij welk vak? 3 Algemene

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Het Pluryn Plein. Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt

Uitgebreide versie. Het Pluryn Plein. Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt Uitgebreide versie Het Pluryn Plein Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt Het Pluryn Plein Ben je clint van Pluryn? Dan is het belangrijk dat je alle informatie

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Arrangement 1 De Luisterthermometer

Arrangement 1 De Luisterthermometer Arrangement 1 De Luisterthermometer DEEL 2 De medewerker Naam: Organisatie: Manager: Datum: Luisterprincipe 2 Luisteren is geven 2.1 Gehoord zijn Je hebt de afgelopen weken vast een keer met je manager

Nadere informatie

FLUITEND NAAR JE WERK. Met Loopbaanadvies van de FNV

FLUITEND NAAR JE WERK. Met Loopbaanadvies van de FNV FLUITEND NAAR JE WERK Met Loopbaanadvies van de FNV Herziene versie, juni 2018 LOOPBAANADVIES FNV ALTIJD DICHTBIJ EN GRATIS VOOR LEDEN De FNV wil het werk van haar leden zo plezierig mogelijk maken. Als

Nadere informatie

ADHD en lessen sociale competentie

ADHD en lessen sociale competentie ADHD en lessen sociale competentie Geeft u lessen sociale competentie én heeft u een of meer kinderen met ADHD in de klas, dan kunt u hier lezen waar deze leerlingen tegen aan kunnen lopen en hoe u hier

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) week 11-12 maart 2012 - hardop-denktekst schrijven B Voordoen (modelen, hardop denken) Waarom voordoen? Net zoals bij lezen, leren leerlingen heel veel over schrijven als ze zien hoe een expert dit (voor)doet.

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Opbrengstgericht werken bij andere vakken Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Doel Leerkrachten kunnen een les tekenen of geschiedenis ontwerpen volgens de uitgangspunten van OGW die ze direct

Nadere informatie