Mentor als medeopleider Sessie 3 Dinsdag 10/1/2018 Elisa Vandenbussche & Katrijn De Waele

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mentor als medeopleider Sessie 3 Dinsdag 10/1/2018 Elisa Vandenbussche & Katrijn De Waele"

Transcriptie

1 Mentor als medeopleider Sessie 3 Dinsdag 10/1/2018 Elisa Vandenbussche & Katrijn De Waele

2 Onze beste wensen voor 2018!

3 Doelen van vandaag Traject coaching Tussentijds praktijkgesprek Inhouden en competenties opleidingsonderdelen semester 2 Trajecten Op Maat Realiseren (bachelorproef) Varia

4 1. Traject coaching BBB? Praktisch?

5 2. Tussentijds praktijkgesprek Stap 1: datum + uur vastleggen Stap 2: student download sjablonen en bezorgt dit ook aan mentor Stap 3: student en mentor vullen beiden afzonderlijk sjabloon in Stap 4: student voegt beide documenten samen en post deze op chamilo Stap 5: trajectcoach leest voorbereiding + geeft feedback via mail aan alle betrokkenen Stap 6: gesprek, directeur = gespreksleider (TC aanwezig op vraag) Stap 7: student maakt verslag en post dit op chamilo Stap 8: TC leest verslag en geeft opnieuw feedback via mail aan alle betrokkenen

6 2. Tussentijds praktijkgesprek Toelichting doelstellingen ( evaluatie!) Oefening Wat loopt goed bij de student? Wat is een werkpunt voor de student? Is iedereen aangemeld? (link) Voorbereiding Wie heeft er al bezoek gekregen? (aanmelding)

7

8 3. Terugblik semester 1 Rol mentor bij praktijkopdrachten Rol mentor bij beoordelingstaken Hoe hebben jullie de studenten ondersteund? Feedback?

9 4. Vooruitblik semester 2 Handelingsgericht omgaan met verschillen Good practice: brainstorm Praktijkaanvulling observatiefiche Tips voor de mentor Check het draaiboek op de weebly! Samenwerken met gezinnen en netwerken Beoordelingstaak: gesprek met ouders (opname)

10 4. Vooruitblik semester 2 Trajecten op maat realiseren

11 De student leert Alle leerlijnen aantonen! Vertrekkend van wat elke leerling nodig heeft, planmatig zorg op maat ontwikkelen, in samenwerking met zijn team, in samenwerking met het gezin en de bredere context van de leerling, en daarbij bewust onderzoekend en reflecterend over zijn aanpak Een informatief briefje meegeven voorde ouders is dus niet genoeg

12 Contactmomenten traject DUALE studenten 3 sessies in aanwezigheid van een coach: Datum Doel 8/2/ Focus op doelen en plan (bepalen strategie) 22/3/ Focus op wetenschappelijk rapporteren. 3/5/ Trajecten Op Maat Beurs Coaching door de mentor binnen de praktijkschool. Coaching door medestudenten via forum (Chamilo)

13 PRAKTIJKONDERDEEL Inhoudelijke accenten Het moet een PROCES zijn! Geen product. Het gaat om onderzoek gericht op innovatie: vanuit het geleerde in de opleiding nieuwe handelingen ontwikkelen om de beroepspraktijk te verbeteren. Praktijk en integratie (Kennis-vaardighedenattitudes) van de competenties uit de opleiding Ingebed in de eigen school- of klaspraktijk Reflectie-op-actie Collegiale coaching Literatuuronderzoek Cursus onderzoeksvaardigheden

14 Beide zijn belangrijk! Motivatie Vanuit eigen competentie-ontwikkeling: een nood/interesse/visie op... Vanuit een ervaren probleem/ongenoegen in de school dat aansluit bij de eigen competentieontwikkeling Kies voor een doel met een persoonlijke uitdaging waar je het mandaat voor hebt!

15 Keuze van het onderwerp Waar zit mijn werkveld op te wachten? Waar word ik een betere leraar/begeleider van? Het gaat om onderzoek dat moet leiden tot het ontwikkelen van nieuwe handelingen om de beroepspraktijk te verbeteren. Vraag je af: waar moet mijn onderzoek in deze school, met deze kinderen/collega s/ouders toe leiden?

16 Aanknopingspunt voor praktijkopdracht Een waaier van mogelijkheden! Op niveau van de leerling Op niveau van de klas Op niveau van de school Enkel met een uitdrukkelijk mandaat!

17 ORGANISATIE EN WERKVORM in de opleiding - Elkaar ondersteunen in coachinggroepen - Begeleiding door een (externe) coach - Input rond het integreren van de verworven competenties - Uitwisseling- en communicatie via het forum (Chamilo OLOD trajecten op maat realiseren)

18 De rollen van de betrokken partners Rol student? Rol mentor? Rol coach? Hebben jullie dit reeds besproken met jullie student?

19 Rol van de student in de opleiding Collegiale coaching Forum : uitwisselen van documenten, adviezen en tips. Coach: waardering, exploreren, betrokken confronteren, verruiming en aandachtspunten voor effectieve aanpak. Gedeelde verantwoordelijkheid! De coach kan onvoorbereide studenten de opdracht geven om de sessie te verlaten en zich eerst te gaan voorbereiden vooraleer terug aan te sluiten.

20 Rol student buiten de opleiding Eindverantwoordelijke, de trekker. Voorbereiding begeleidingsgesprekken. Wanneer ga je tijd voorzien om je bachelorproef te bespreken? Wat ga je bespreken? Vertrekpunt: verslag coaching Collega s in de school: als bron, als steun, als mentor, bij de integratie van het onderwerp

21 Rol mentor Hoe kan ik mijn student ondersteunen vanuit de praktijk? Geen beoordelaar, wel begeleiding: Collegiaal Continu proces Reflectie Link met de leerlijnen binnen de opleiding bewaken. Bijvoorbeeld: nagaan of de ouders voldoende betrokken worden nagaan of de betrokken collega s gehoord worden wordt er planmatig gewerkt? wordt er voldoende gereflecteerd op het eigen leerproces? zijn de gekozen doelen aangepast aan de noden van leerlingen met SOB?

22 Rol coach Coach heeft een andere rol dan de mentor Hoe kan ik de student vanuit de opleiding coachen om de eindcompetenties te bereiken? Coach is geen beoordelaar! Inspirerend coachen (J. Clement) Motiveren Waarderen Exploreren Uitdagen Gebruik het verslag van de coachingssessie om het begeleidingsgesprek tussen mentor en student te stofferen, zo vermijd je misverstanden.

23 BEOORDELINGSCRITERIA Staan vermeld op de ECTS-fiche Zijn te vinden in het draaiboek. Competenties aantonen in je werkstuk en in je presentatie!

24 Hulp bij het overleg Inspirerend Coachen (J. Clement) Exploreren Waarderen Bekrachtigen Betrokken Confronteren Uitdagen Inspireren Ruimte Geven Toelaten Ontspannen Goal Reality Resources Options Will

25 GRROW Goal 1: persoonlijke leerdoelen: wat grijp jij aan als aanknopingspunt in jouw context om jouw competenties aan te tonen? Wat is je persoonlijk leerdoel? Wat wil als persoon, als leraar, als ZOCO, bijleren? Baseer je hiervoor op de leerlijnen uit de opleiding. Kan ik via het onderwerp dat ik kies, mijn competenties aantonen? Kan ik dan de competenties uit de diverse OLOD s realiseren? SMART formuleren!!!! O.b.v. de competenties op de ECTSfiche Bron: Inspirerend coachen, Jef Clement (2008)

26 GRROW Goal 2: wat zijn de doelen van mijn traject? Wat willen wij als school, als collega s met dit traject bereikt hebben tegen 1 mei 2017? Hoe zien wij de verdere uitwerking van dit traject na 1 mei 2017? Welke planning zetten wij voorop? SMART formuleren!!!! In overleg met team.

27 GRROW Reality: hoe ziet de realiteit/werkelijkheid er uit? Wat is de huidige situatie? Wat is mijn mandaat? Welke visie leeft er op school, hoe kijkt men op school naar dit onderwerp? Wat doen wij omtrent dit onderwerp al? = beginsituatie analyseren Resources: welke hulpmiddelen en krachtbronnen kun je aanspreken? = beginsituatie analyseren Vanuit welk theoretisch kader wil je vertrekken? Zijn er collega s beslagen in dit onderwerp? Wat vind ik terug in wetenschappelijke literatuur en onderzoek? = voorbereidingsfase

28 GRROW Opportunity's: welke opties/mogelijkheden zie je? In functie van context onderzoek EN In functie van de eigen competentieontwikkeling. Denk out of the box Hoe zou je dat kunnen proberen? Wat zijn alternatieven? Wat zou een originele manier zijn om dit aan te pakken? Welke is de eenvoudigste eerste stap? Hoe zou je dit op een andere manier kunnen aanpakken? = voorbereidingsfase

29 GRROW Will: wat ga je doen? Welke stappen ga je zetten? Wat is een goede timing? Hoe zal je weten of deze stap gelukt is? Onderzoeken van de beginsituatie in de school- of klascontext Analyseren van de positieve en knelpunten Plannen van realistische, haalbare acties Uitvoeren van die acties Evalueren van die acties, product én procesgericht! = voorbereidingsfase Tijdens de uitvoeringsfase: reflecteren over de eigen leerdoelen en de doelen voor het traject Op het einde van het traject: een eindreflectie maken zowel op het proces als op het bereikte resultaat.

30 Cyclus van planmatig handelen In welke fase van het zorgcontinuüm bevindt zich jouw BAP? De uitgangspunten als kapstok voor de bevraging bij collegiale coaching Welke visie leeft er op jouw school omtrent het onderwerp dat je wil behandelen?

31 YES!!! Ouders en scholen moeten naar elkaars verwachtingen kijken! (Laureate Lies Cokelaere) Cokelaere wil met haar bachelorproef leraren door een andere bril laten kijken! (De Klasse-jury)

32

Mentorenvorming: de mentor als medeopleider (basis)

Mentorenvorming: de mentor als medeopleider (basis) Mentorenvorming: de mentor als medeopleider (basis) Sessie 2 Katrijn De Waele Elisa Vandenbussche Inhoud 9u00-10u30 terugblik snuffelweek en opstart, weekschema en begeleidingsgesprek 10u45-11u30 Beoordelen

Nadere informatie

Terugkomdag mentoren

Terugkomdag mentoren Terugkomdag mentoren Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens & Isabelle Step 15 maart 2016 Verloop van de avond Welkom Stavaza: opvolging

Nadere informatie

Onthaal nieuwe directies. Elisa Vandenbussche

Onthaal nieuwe directies. Elisa Vandenbussche Onthaal nieuwe directies Elisa Vandenbussche Duaal leren OPEN COMMUNICATIE EN GOEDE AFSPRAKEN Leer- en samenwerkingsovereenkomst (inclusief risicoanalyse) Profiel van de student Profiel van de opleidingsschool:

Nadere informatie

Mentorenvorming: de mentor als medeopleider

Mentorenvorming: de mentor als medeopleider Mentorenvorming: de mentor als medeopleider Sessie 2 Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Saar Callens Inhoud 9u00-10u30 : terugblik snuffelweek en opstart, begeleidingsgesprek, weekschema

Nadere informatie

Mentorenvorming D1. Sessie 2. Elisa Vandenbussche

Mentorenvorming D1. Sessie 2. Elisa Vandenbussche Mentorenvorming D1 Sessie 2 Elisa Vandenbussche Inhoud 1. Inhoudelijke informatie over de opleidingsonderdelen 2. Coach bij de praktijkopdrachten en beoordelingstaken 3. Competenties student en mentor

Nadere informatie

Terugkomdag 1 mentoren. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens

Terugkomdag 1 mentoren. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens Terugkomdag 1 mentoren Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens 24 november 2015 Verloop van de avond Welkom Stavaza: opvolging studenten

Nadere informatie

De mentor als coach Sessie 4. Piet BUYSE Katrijn DE WAELE Isabelle STEP Joris VAN DE VELDE

De mentor als coach Sessie 4. Piet BUYSE Katrijn DE WAELE Isabelle STEP Joris VAN DE VELDE De mentor als coach Sessie 4 Piet BUYSE Katrijn DE WAELE Isabelle STEP Joris VAN DE VELDE Planning Voormiddag Ervaringen als mentor Het porcolio CompetenEes Namiddag: Coaching: we vliegen erin 2 Arteveldehogeschool

Nadere informatie

Startavond mentoren. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens

Startavond mentoren. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens Startavond mentoren Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens 22 september 2015 Welkom Verontschuldigingen: dank om te verontschuldigen

Nadere informatie

Studiedag: in de kijker. workshop: de ergotherapeut als coach

Studiedag: in de kijker. workshop: de ergotherapeut als coach Studiedag: in de kijker workshop: de ergotherapeut als coach Opbouw workshop Korte duiding van de theorie ( theorie wordt aangehaald) Kennismaking adhv exploreren Zelf in de ervaring stappen: oefenen op

Nadere informatie

De mentor als coach sessie 9-10: integratie! Piet BUYSE BNB SON, BNB BUO/ZRL

De mentor als coach sessie 9-10: integratie! Piet BUYSE BNB SON, BNB BUO/ZRL De mentor als coach sessie 9-10: integratie! Piet BUYSE BNB SON, BNB BUO/ZRL 2 Wie kon jij ondertussen coachen? Hoe liep dat? 3 4 Wat is coachen voor jou? 5 COACHING Bij coaching gaat het in essentie om

Nadere informatie

De mentor als medeopleider. (verdieping) S1 10 oktober 2017

De mentor als medeopleider. (verdieping) S1 10 oktober 2017 De mentor als medeopleider (verdieping) S1 10 oktober 2017 Planning Sessie 1 Ø STAVAZA opvolging student Ø De kindlijn Ø Situering Opleidingsonderdelen OSOB en HOV Ø Focus op UDL! De komende sessies nemen

Nadere informatie

De mentor als medeopleider (verdieping) S1 10 oktober Planning. Trajectcoaching

De mentor als medeopleider (verdieping) S1 10 oktober Planning. Trajectcoaching De mentor als medeopleider (verdieping) S1 10 oktober 2017 Planning Sessie 1 Ø STAVAZA opvolging student Ø De kindlijn Ø Situering Opleidingsonderdelen OSOB en HOV Ø Focus op UDL! De komende sessies nemen

Nadere informatie

De mentor als coach sessie 2. Piet BUYSE, Isabelle STEP, Joris VAN DE VELDE Banaba zorgverbreding en remediërend leren Banaba buitengewoon onderwijs

De mentor als coach sessie 2. Piet BUYSE, Isabelle STEP, Joris VAN DE VELDE Banaba zorgverbreding en remediërend leren Banaba buitengewoon onderwijs De mentor als coach sessie 2 Piet BUYSE, Isabelle STEP, Joris VAN DE VELDE Banaba zorgverbreding en remediërend leren Banaba buitengewoon onderwijs 2 Arteveldehogeschool - BNB ZRL - De mentor als coach

Nadere informatie

31/08/2015 WERKPLEKLEREN BRUGOPLEIDING. Karen Vansteenkiste WERKPLEKLEREN. Definitie Werkvorm in de brugopleiding Voordelen Kenmerken Voorbeeld

31/08/2015 WERKPLEKLEREN BRUGOPLEIDING. Karen Vansteenkiste WERKPLEKLEREN. Definitie Werkvorm in de brugopleiding Voordelen Kenmerken Voorbeeld WERKPLEKLEREN BRUGOPLEIDING Karen Vansteenkiste WERKPLEKLEREN Definitie Werkvorm in de brugopleiding Voordelen Kenmerken Voorbeeld 1 Wat is werkplekleren? Werkpleklerenstaat voor leren op en via de leeromgeving

Nadere informatie

Welkom. Startavond mentoren. Verloop van de avond. 1. Het opleidingsteam Wie? 2. Evaluatie 2013-2014 25/09/2014. We stellen je graag voor

Welkom. Startavond mentoren. Verloop van de avond. 1. Het opleidingsteam Wie? 2. Evaluatie 2013-2014 25/09/2014. We stellen je graag voor Startavond mentoren Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Ase Vermeire Welkom Verontschuldigingen: dank om te verontschuldigen via de google

Nadere informatie

WORKSHOP MYTALENTCOMPASS. Velovcongress

WORKSHOP MYTALENTCOMPASS. Velovcongress WORKSHOP MYTALENTCOMPASS Velovcongress 1 Van student tot startende werknemer: Met MyTalentCompass grensoverschrijdend en levenslang leren. De talentenkaart 3 Inhoud» MyTalentCompass» Probleemstelling»

Nadere informatie

Mentor als medeopleider Verdieping Sessie 2 13/12/2016

Mentor als medeopleider Verdieping Sessie 2 13/12/2016 Mentor als medeopleider Verdieping Sessie 2 13/12/2016 Greet Stijn Sofie Steffie Stijn Mieke Timmy Cindy 2 Agenda Welkom terug! Vragen? De Planlijn Planmatig werken in onderwijs. Handelingsplannen ontwerpen.

Nadere informatie

"mentor als medeopleider (verdieping) sessie 3 6 februari 2018

mentor als medeopleider (verdieping) sessie 3 6 februari 2018 "mentor als medeopleider (verdieping) sessie 3 6 februari 2018 Welkom Onthaal in lokaal 4.01 Start om 9u in Lokaal 4.01 voor de groepen van Katrijn en Saar Lokaal 4.02 voor de groepen van Isabelle en Elisa

Nadere informatie

Praktijkopdrachten en praktijkkansen HOV DUAAL traject (5 studiepunten) mentoren directies studenten

Praktijkopdrachten en praktijkkansen HOV DUAAL traject (5 studiepunten) mentoren directies studenten Praktijkopdrachten en praktijkkansen HOV DUAAL traject (5 studiepunten) 2017-2018 mentoren directies studenten Orthodidactisch model Binnen de volgende praktijkopdrachten gaan we aan de slag met dit orthodidactisch

Nadere informatie

Gids voor de praktijkschool (GPS) schoolversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en

Gids voor de praktijkschool (GPS) schoolversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en Gids voor de praktijkschool (GPS) schoolversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en remediërend leren avondtraject 1. Welk doel heeft deze gids?

Nadere informatie

De mentor als coach. Piet BUYSE

De mentor als coach. Piet BUYSE De mentor als coach Piet BUYSE De mentor als coach Sessie 3 + 4: Hoe kan ik coachen? 07 11 2017 3 Hoe liep dat? Wie kon jij ondertussen coachen? Wat is coachen voor jou? 4 COACHING Bij coaching gaat het

Nadere informatie

Mentorenvorming 2 BaKO 22 oktober 2018

Mentorenvorming 2 BaKO 22 oktober 2018 Mentorenvorming 2 BaKO 22 oktober 2018 Bouwstenen praktijk Verkenningsdagen: (bijna) wekelijks, meestal donderdagen experimenteren, uitproberen, observeren, participeren, verantwoorden, Actieve stage:

Nadere informatie

WELKOM! Mentoren D2 Sessie 1 Dinsdag 11 oktober 2016

WELKOM! Mentoren D2 Sessie 1 Dinsdag 11 oktober 2016 WELKOM! Mentoren D2 Sessie 1 Dinsdag 11 oktober 2016 INHOUD D2 sessie 1 1. Welkom 2. Praktisch 3. HGW tempel 4. OSOB 5. HOV en het Orthodidactisch schema 2 Welkom! Steffie Dhuyvetter Greet Rogge Sophie

Nadere informatie

Slotbijeenkomst. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens

Slotbijeenkomst. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens Slotbijeenkomst Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens 12 mei 2015 Verontschuldigd Agenda 1. Wijzigingen BPB Samenwerking KISP Consequenties

Nadere informatie

Kijkwijzer 2.0, Methodiek voor kwaliteitsverbetering in Brede Scholen

Kijkwijzer 2.0, Methodiek voor kwaliteitsverbetering in Brede Scholen Kijkwijzer 2.0, Methodiek voor kwaliteitsverbetering in Brede Scholen Agenda 1. Kwaliteitsontwikkeling in Brede Scholen in Brussel en Kent - Verwachtingen? 2. Extended Schools & kwaliteitsontwikkeling

Nadere informatie

Pedagogisch Didactisch Getuigschrift

Pedagogisch Didactisch Getuigschrift HOGESCHOOL ROTTERDAM Pedagogisch didactisch getuigschrift Pedagogisch Didactisch Getuigschrift Handleiding voor de coach Instituut voor Lerarenopleidingen Versie 24.11.16 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3

Nadere informatie

Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) In de voorbereiding op het Pop gesprek stelt de medewerker een persoonlijk ontwikkelingsplan op. Hierbij maakt de medewerker gebruik

Nadere informatie

COMMUNITY SERVICE Pilootproject

COMMUNITY SERVICE Pilootproject COMMUNITY SERVICE LEARNING @UGENT Pilootproject 2012-2017 Literatuuronderzoek Bevraging Ontwikkeling Ondersteuning 2012-2017 Concept Good practices Tool voor lesgevers Lerend netwerk + UBK Coaching en

Nadere informatie

Voorscholingstraject: visie op leren. Sessie 2

Voorscholingstraject: visie op leren. Sessie 2 Voorscholingstraject: visie op leren Sessie 2 Dagindeling Visie op leren: uiteenzetting Inoefenen m.b.t. visie op leren Opdracht: Uitwisseling praktijkvoorbeelden in functie van nieuw leerplan (reeds vertrouwde

Nadere informatie

Slotdag mentoren duaal 14 mei Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Ase Vermeire Kaat Delrue

Slotdag mentoren duaal 14 mei Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Ase Vermeire Kaat Delrue Slotdag mentoren duaal 14 mei 2018 Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Ase Vermeire Kaat Delrue Agenda 9u00-9u40 Algemeen deel briefing veranderingen, vooruitblik 9u40-10u30

Nadere informatie

Werkgroep portfolio & coaching. portfolio handleiding

Werkgroep portfolio & coaching. portfolio handleiding portfolio handleiding Werkgroep portfolio & coaching 1 De plaats van portfolio in het leren op het VMBO. In enkele notities en werkdocumenten is het kader voor het nieuwe onderwijs geschetst. Dit komt

Nadere informatie

GROEIDOSSIER Praktijk SOV

GROEIDOSSIER Praktijk SOV GROEIDOSSIER Praktijk SOV 2017 2018 Arteveldehogeschool Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Kattenberg 9 B-9000 Gent Tel.: 09 234 82 70 Fax: 09 234 80 01 www.arteveldehogeschool.be/oso/stage

Nadere informatie

Ondersteunen van het toetsbeleid binnen opleidingen: hoe realiseren we dit in de praktijk?

Ondersteunen van het toetsbeleid binnen opleidingen: hoe realiseren we dit in de praktijk? Ondersteunen van het toetsbeleid binnen opleidingen: hoe realiseren we dit in de praktijk? Lore Demedts & Sarah Slock Dienst onderwijsontwikkeling en internationalisering Verloop sessie Toelichting aanpak

Nadere informatie

Startavond mentoren. Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche

Startavond mentoren. Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Startavond mentoren Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Opleidingsteam BNB BUO en ZRL 4 7 2 3 5 6 8 9 1 10 11 12 13 14 15 De trajectcoaches voor de duale trajecten Isabelle

Nadere informatie

Handleiding Voor de Personeelscyclus!

Handleiding Voor de Personeelscyclus! Handleiding Voor de Personeelscyclus! Om goede professionele kinderopvang te blijven bieden moeten we ons blijven ontwikkelen. In deze handleiding lees je hoe we dat doen. We doorlopen elke twee jaar een

Nadere informatie

Studenten richtinggevend coachen

Studenten richtinggevend coachen Studenten richtinggevend coachen Professionaliseringsavond werkveld 04/06/2019 Elfde-Liniestraat 24, 3500 Hasselt, www.pxl.be Inhoudstafel 1. Rollen van de werkplekcoach 2. Coachende basishouding 3. Coachingstechnieken

Nadere informatie

Samenwerking over lerarenopleidingen heen:

Samenwerking over lerarenopleidingen heen: Samenwerking over lerarenopleidingen heen: Hoe aspirant-leraren voorbereiden op inclusief lesgeven? Debbie De Neve, Ellen Vandervieren Overzicht Context Doel van het inclusietraject Verloop van het inclusietraject

Nadere informatie

5. Waarin onderscheid deze organisatie zich van vergelijkbare organisaties? 9. Wat vinden die zorgvragers/klanten/cliënten belangrijk denk je?

5. Waarin onderscheid deze organisatie zich van vergelijkbare organisaties? 9. Wat vinden die zorgvragers/klanten/cliënten belangrijk denk je? Stagedossier Leerjaar 2 Verpleegkunde Naam: Klas: Leerjaar: PS-nummer: SLB er BPV-docent: Stage organisatie: evt. afdeling: Stage adres: Stageperiode: Naam werkbegeleider: Functie werkbegeleider: Van..

Nadere informatie

Ik ben tevreden met deze workshop als 20/04/2018 KENNISMAKING: WIE BEN IK JIJ? 21ST CENTURY SKILLS

Ik ben tevreden met deze workshop als 20/04/2018 KENNISMAKING: WIE BEN IK JIJ? 21ST CENTURY SKILLS COACHING: DE VAARDIGHEDEN VAN DE COACH EN DE ROL VAN DE DOCENT ALS COACH IN PROJECTWERK Anneleen Andries Yoko Theunis 1 KENNISMAKING: WIE BEN IK JIJ? Ik ben Ik ben tevreden met deze workshop als 2 21ST

Nadere informatie

Studententutoraat en sociale integratie

Studententutoraat en sociale integratie GoLeWeGoLeWe-acties 2.5 Studententutoraat en sociale integratie 3e GoLeWe-projectconferentie Hasselt, 9 december 2010 Kennismaking Context Doel Aanpak Effecten Toekomst? Bespreking w w w. g o l e w e.

Nadere informatie

Aan de slag met het OK op school werkwinkel SOK-congres 7/12/2018

Aan de slag met het OK op school werkwinkel SOK-congres 7/12/2018 Aan de slag met het OK op school werkwinkel SOK-congres 7/12/2018 Lisbeth Van Hecke Dienst identiteit & kwaliteit Het leven zit vol verwachtingen 2 SOK-congres Interne kwaliteitszorg op school 1 Doelen

Nadere informatie

Keuzestage - BAKO - Wat verwachten we van de student?

Keuzestage - BAKO - Wat verwachten we van de student? Keuzestage - BAKO - Wat verwachten we van de student? Tijdens de keuzestage heb je de mogelijkheid om ook andere invullingen van het leraar zijn te leren kennen en zo bijvoorbeeld stage te lopen in het

Nadere informatie

Het is momenteel een erg drukke periode op school waardoor veel directies zich moesten verontschuldigen. Iemand afvaardigen blijft mogelijk.

Het is momenteel een erg drukke periode op school waardoor veel directies zich moesten verontschuldigen. Iemand afvaardigen blijft mogelijk. Verslag directieoverleg 26 april 2016 1. Welkom Het is momenteel een erg drukke periode op school waardoor veel directies zich moesten verontschuldigen. Iemand afvaardigen blijft mogelijk. Voor volgend

Nadere informatie

Betreft: Praktijk 3 de jaar Bachelor Lager Onderwijs. Beste mentor

Betreft: Praktijk 3 de jaar Bachelor Lager Onderwijs. Beste mentor Groep lerarenopleiding - Kleuter- en lager onderwijs Campus Oude Luikerbaan, Oude Luikerbaan 79, 3500 Hasselt - T 011 18 05 00 Betreft: Praktijk 3 de jaar Bachelor Lager Onderwijs Het is eind mei. Het

Nadere informatie

De mentor als coach sessie 3 Piet BUYSE, Isabelle STEP, Joris VAN DE VELDE Banaba zorgverbreding en remediërend leren Banaba buitengewoon onderwijs

De mentor als coach sessie 3 Piet BUYSE, Isabelle STEP, Joris VAN DE VELDE Banaba zorgverbreding en remediërend leren Banaba buitengewoon onderwijs De mentor als coach sessie 3 Piet BUYSE, Isabelle STEP, Joris VAN DE VELDE Banaba zorgverbreding en remediërend leren Banaba buitengewoon onderwijs De 7 vaardigheden van de coach Verkennen en exploreren:

Nadere informatie

Praktijkgids. Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en remediërend leren Avondtraject

Praktijkgids. Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en remediërend leren Avondtraject Praktijkgids Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en remediërend leren Avondtraject academiejaar 2015-2016 Inhoudstafel 1. Inleiding... 3 2. Stappenplan

Nadere informatie

Plan van aanpak Coaching 1

Plan van aanpak Coaching 1 Plan van aanpak Coaching 1 Opdrachtgever: ROC Leiden Ter Haarkade 6a Docent-Mentor ROC Leiden M. Wesseling (m.wesseling@rocleiden.nl) 06-83014442 Opdracht: Het begeleiden/coachen van een eerstejaars student

Nadere informatie

SCAN. in kwaliteitsvol toetsen

SCAN. in kwaliteitsvol toetsen SCAN in kwaliteitsvol toetsen Instructies Overloop en beoordeel de concrete indicatoren van valide, betrouwbaar, transparant, efficiënt en/of leerrijk toetsen voor het geheel van toetsen/ de toets van

Nadere informatie

POST- GRADUAAT. professionele coach

POST- GRADUAAT. professionele coach POST- GRADUAAT professionele coach POSTGRADUAAT PROFESSIONELE COACH Je wil coaching inzetten als een krachtig instrument om resultaten te verbeteren, en communicatie en samenwerking te optimaliseren? Je

Nadere informatie

BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 5 Persoonlijke ontwikkeling Reflecteren

BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 5 Persoonlijke ontwikkeling Reflecteren BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 5 Inleiding en leerdoelen Reflectie is de weerkaatsing van licht in bijvoorbeeld een spiegel. Reflectie zoals je dat in deze opdracht zult leren is eigenlijk

Nadere informatie

De werkplek biedt een klimaat waarin een werkplekstudent kan leren en groeien.

De werkplek biedt een klimaat waarin een werkplekstudent kan leren en groeien. 1 De werkplek biedt een klimaat waarin een werkplekstudent kan leren en groeien. Suggestie: Reflecteer met het team over onderstaande voorwaarden om een leervriendelijk klimaat te bevorderen. 1. Leg de

Nadere informatie

Eindverslag stage jaar 1

Eindverslag stage jaar 1 Eindverslag stage jaar 1 In de stagegids jaar 1 kun je alle achtergrondinformatie over de stage vinden. In de bijlage van de stagegids staat ook een overzicht (tabel) met alle documenten die van belang

Nadere informatie

TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE Praktijk 8 Deeltijd

TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE Praktijk 8 Deeltijd TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE Praktijk 8 Deeltijd Titel vak: Praktijk 8 Kwartaal: 4 Voltijd/deeltijd: Deeltijd Studiejaar: 2 Datum versie: April 2013 ECTS: 5 Assessoren: Vakcoördinator: Caroline Zijlstra, Chris

Nadere informatie

WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO- januari 2018

WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO- januari 2018 WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO- januari 2018 Met welke verwachtingen ben ik naar hier gekomen? Terugblik: ontmoeten en waarderen Inhoud 1. Focus van de opleiding: Waar richten we studenten

Nadere informatie

Ondersteuning voor Brede Scholen

Ondersteuning voor Brede Scholen Ondersteuning voor Brede Scholen SCHOOLJAAR 2018-2019 BredeSchool brussel 2 Inhoud Deel 1: Coaching op maat 6 Deel 2: Groepsaanbod Brede School 2018-2019 8 1. Basisaanbod 10 1.1. Brede School in Brussel:

Nadere informatie

Hoe bereiden we de toekomstige leerkracht voor op inclusie en inclusief evalueren binnen een klas?

Hoe bereiden we de toekomstige leerkracht voor op inclusie en inclusief evalueren binnen een klas? Hoe bereiden we de toekomstige leerkracht voor op inclusie en inclusief evalueren binnen een klas? 26/03/2014 VELOV-conferentie Mechelen Meggie Verstichele HUB-KAHO Lerarenopleiding Campus Waas, Sint-Niklaas

Nadere informatie

ECTS- FICHE. centrum CVO Horito Campus Blairon

ECTS- FICHE. centrum CVO Horito Campus Blairon HBO 5 Orthopedagogie ECTS- FICHE ECTS-Fiche Werken met netwerken Code: 11525 Cluster: Academiejaar: 2016 2017 Studietijd: 40 lestijden Deliberatie: mogelijk Vrijstelling: mogelijk Onderwijstaal: Nederlands

Nadere informatie

Hoe begeleiden we praktijkonderzoek in BNBSON? Jan Labbe

Hoe begeleiden we praktijkonderzoek in BNBSON? Jan Labbe Hoe begeleiden we praktijkonderzoek in BNBSON? Jan Labbe Verhaal 1 Leerlingen ondervinden veel moeilijkheden in het eerste leerjaar Mijn collega s willen niet samenwerken Eerste oriëntatie: Er blijkt een

Nadere informatie

Dat leren, dat werkt echt goed!

Dat leren, dat werkt echt goed! Dat leren, dat werkt echt goed! Randvoorwaarden voor succesvolle trajecten Paul Hennissen Lector Opleiden in de School De Nieuwste Pabo Sittard Dat leren, dat werkt echt goed! Kies een voor jou effectieve

Nadere informatie

Onderwerp Opdracht. 1. Competentiescan. Ondersteun een cursist bij het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan voor de opleiding.

Onderwerp Opdracht. 1. Competentiescan. Ondersteun een cursist bij het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan voor de opleiding. Onderwerp 1. Competentiescan Geef met behulp van de competentiescan aan wat u als leercoach-in-opleiding al beheerst en wat u wilt leren. 2. Intake Bespreek met een cursist de competentiescan. 3. Persoonlijk

Nadere informatie

Methodieken voor het hoger onderwijs

Methodieken voor het hoger onderwijs Methodieken voor het hoger onderwijs 3e GoLeWe-projectconferentie Hasselt, 9 december 2010 Hoe ziet de individuele feedback eruit? Aanbod van Golewe Remediëring binnen PHL en Plantijn Hogeschool 15-2-2011

Nadere informatie

?Wetenschap? Verloop van de workshop 10/3/2016. Jonge kinderen en hun creatieve aanpak van wetenschap. Hoe begeleid je hen doorheen het leerproces?

?Wetenschap? Verloop van de workshop 10/3/2016. Jonge kinderen en hun creatieve aanpak van wetenschap. Hoe begeleid je hen doorheen het leerproces? Jonge kinderen en hun creatieve aanpak van wetenschap. Hoe begeleid je hen doorheen het leerproces? Bea Merckx bea.merckx@arteveldehs.be Jozefien Schaffler jozefien.schaffler@arteveldehs.be CEYS projectmedewerkers

Nadere informatie

VAN MORELE STRESS NAAR EEN CULTUUR VAN MORELE VEERKRACHT. TETRA-Project

VAN MORELE STRESS NAAR EEN CULTUUR VAN MORELE VEERKRACHT. TETRA-Project VAN MORELE STRESS NAAR EEN CULTUUR VAN MORELE VEERKRACHT TETRA-Project 2016-2018 MORELE STRESS Morele stress is het wrange gevoel dat je ervaart wanneer je je waarden en visie op goede zorg niet in de

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Opbrengstgericht werken bij andere vakken Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Doel Leerkrachten kunnen een les tekenen of geschiedenis ontwerpen volgens de uitgangspunten van OGW die ze direct

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Waarom zijn we hier. Hoe kan je als bezorgde en gedreven ouders, positief coachen zonder zelf onder de stress te lijden?

Waarom zijn we hier. Hoe kan je als bezorgde en gedreven ouders, positief coachen zonder zelf onder de stress te lijden? Waarom zijn we hier Hoe kan je als bezorgde en gedreven ouders, positief coachen zonder zelf onder de stress te lijden? Waar gaat het over Coachen Uitlokken en ondersteunen van leren* * Verschillende leerdomeinen:

Nadere informatie

De kracht van reflectie

De kracht van reflectie De kracht van reflectie Een sleutel voor de ontwikkeling van leraren Fred Korthagen Ellen Nuijten De kracht van reflectie.indd 3 21/03/2019 14:16:22 I nhoudsopgave Voorwoord 9 1 Inleiding: Een verkenning

Nadere informatie

Van ambitie naar collectief leren. Masterclass 2

Van ambitie naar collectief leren. Masterclass 2 Van ambitie naar collectief leren Masterclass 2 Cyclus op lokaal niveau check Ambitie ontwikkelen Product en proces evalueren Informatie verzamelen Actie uitvoeren Collectief leren studie/ analyse doen

Nadere informatie

Leerwegonafhankelijke beoordeling

Leerwegonafhankelijke beoordeling Leerwegonafhankelijke beoordeling Omschrijving Leerwegonafhankelijke beoordelaars zijn beoordelaars die niet betrokken zijn bij het onderwijsleerproces van een student. Leerwegonafhankelijke beoordelaars

Nadere informatie

Dit gesprek heeft als doel de beginsituatie in kaart te brengen en de leervraag van de leraar helder te krijgen.

Dit gesprek heeft als doel de beginsituatie in kaart te brengen en de leervraag van de leraar helder te krijgen. Afstemmingsgesprek Dit gesprek heeft als doel de beginsituatie in kaart te brengen en de leervraag van de leraar helder te krijgen. Belangrijk geen acties concretiseren dat is voor een volgende stap/ fase

Nadere informatie

Hoe rijk is een GP ervaring? Proeven en Opbrengst Gericht Werken: Hoe zit dat?

Hoe rijk is een GP ervaring? Proeven en Opbrengst Gericht Werken: Hoe zit dat? Hoe rijk is een GP ervaring? Proeven en Opbrengst Gericht Werken: Hoe zit dat? GP goes OGW Met OGW willen we de ontwikkeling van leerlingen zo goed mogelijk stimuleren. Dat vraagt van de docent én school

Nadere informatie

Hoe haal ik het beste uit mijn medewerkers? 2016 Christine Bender Coaching & Consulting 1

Hoe haal ik het beste uit mijn medewerkers? 2016 Christine Bender Coaching & Consulting 1 Hoe haal ik het beste uit mijn medewerkers? 2016 Christine Bender Coaching & Consulting 1 Even voorstellen 2016 Christine Bender Coaching & Consulting 2 Ik geloof dat iedereen zijn eigen manier heeft om

Nadere informatie

UDL in de lerarenopleiding >> practice what you preach

UDL in de lerarenopleiding >> practice what you preach Innovatief Hoger Onderwijs UDL in de lerarenopleiding >> practice what you preach Vera Calders Mike Verbeeck Overzicht 1. Waarom anders werken? 2. Wat hebben we veranderd? 3. Hoe hebben we dit aangepakt?

Nadere informatie

Van student tot (startende) werknemer: Met MyTalentCompass grensoverschrijdend en levenslang leren.

Van student tot (startende) werknemer: Met MyTalentCompass grensoverschrijdend en levenslang leren. Van student tot (startende) werknemer: Met MyTalentCompass grensoverschrijdend en levenslang leren. Inhoud» Eén hoofdstuk uit een boeiend verhaal» Probleemstelling en boundary crossing» Met een grensobject

Nadere informatie

tijd voor geletterdheid

tijd voor geletterdheid tijd voor geletterdheid weekvandegeletterdheid.be HANDLEIDING TIJD VOOR GELETTERDHEID Een toolkit om het geletterdheidbeleid van je school vorm te geven INLEIDING Een gezond vieruurtje meegeven, dat doe

Nadere informatie

Formatief evalueren in het talenonderwijs

Formatief evalueren in het talenonderwijs Formatief evalueren in het talenonderwijs Ontwikkeling van een toolbox aan de hand van een participatief actieonderzoek Debbie De Neve An Leroy Actieonderzoek Actieonderzoek Look: Wat zijn de noden/uitdagingen

Nadere informatie

Doordacht lesgeven bij sterk rekenonderwijs

Doordacht lesgeven bij sterk rekenonderwijs PLG Interne begeleiders 26 november 2009 Berber Klein & Henk Logtenberg Doordacht lesgeven bij sterk rekenonderwijs PLG Rekenspecialisten De AGENDA 1. Ervaringen uitwisselen Gebruik maken van elkaars ervaringen

Nadere informatie

Al spelend reflecteren met Kwaliteit Troef. Nicky Ingels Fien Lannoye Annelies Roelandt

Al spelend reflecteren met Kwaliteit Troef. Nicky Ingels Fien Lannoye Annelies Roelandt Al spelend reflecteren met Kwaliteit Troef Nicky Ingels Fien Lannoye Annelies Roelandt Programma van de workshop Korte toelichting bij het spel Kwaliteit Troef Kennismaken met de spelkaarten Reflectie

Nadere informatie

Gids voor het zoeken van een praktijkschool GPS - studentversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs:

Gids voor het zoeken van een praktijkschool GPS - studentversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: Gids voor het zoeken van een praktijkschool GPS - studentversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en remediërend leren avondtraject Wat houdt praktijk

Nadere informatie

Wintermee(ng 2015: situering: workshop: De ergotherapeut als. Opbouw workshop. situering: Aan de slag. Aan de slag 5/03/15

Wintermee(ng 2015: situering: workshop: De ergotherapeut als. Opbouw workshop. situering: Aan de slag. Aan de slag 5/03/15 situering: Transi'e in de zorg Toename complexiteit zorgvrager Andere jobinvulling Wintermee(ng 2015: workshop: De ergotherapeut als nieuwsgierige partner in de zorg zorgen voor è mogelijk maken van De

Nadere informatie

Minor Toegepaste Psychologie

Minor Toegepaste Psychologie Minor Toegepaste Psychologie 1 Inleiding Waarom houden mensen zich niet aan dieetvoorschriften? Hoe kan ik ze dan stimuleren om dat wel te doen? Hoe kan ik teamsporters leren om beter om te gaan met zelfkritiek?

Nadere informatie

Slotdag mentoren 10 mei 2016

Slotdag mentoren 10 mei 2016 Slotdag mentoren 10 mei 2016 Agenda: 1. Welkom 2. Terugblik huidig academiejaar & vooruitblik komend academiejaar a. Curriculum b. Praktijk 3. Onderzoek en dienstverlening 4. Focusgroepen 1. Welkom Verontschuldigingen:

Nadere informatie

PLG Leerkrachten. 8 december PLG Leerkrachten (2) Agenda

PLG Leerkrachten. 8 december PLG Leerkrachten (2) Agenda PLG Leerkrachten (2) PLG Leerkrachten 8 december 2010 vs 1.0 100422 Agenda 1. Introductie 1.1: Programma en doelen schooljaar 2010-2011 1.2: Terugblik PLG 1 en huiswerk 1.3: Doelen vandaag 1.4: De verbinding

Nadere informatie

BIO training VOOR BEGELEIDERS IN OPLEIDING. Bijeenkomst

BIO training VOOR BEGELEIDERS IN OPLEIDING. Bijeenkomst BIO training VOOR BEGELEIDERS IN OPLEIDING Bijeenkomst 6 2018-2019 Welkom Antwoord op de vraag: ik ben een goede BIO omdat.. Uitdaging: iets anders noemen over jezelf waarin jij uitblinkt als BIO dan de

Nadere informatie

SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak. Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: Cohort: Geldig vanaf

SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak. Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: Cohort: Geldig vanaf SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: 23185 Cohort: Geldig vanaf 01-08-2015 Colofon * Daar waar hij staat, wordt ook zij bedoeld en omgekeerd. * Waar cliënt staat, kan

Nadere informatie

Welkom! Reflectiestimuli in een ontwikkelingsportfolio. Wendy Kicken & José Janssen. ELOS Netwerkvergadering

Welkom! Reflectiestimuli in een ontwikkelingsportfolio. Wendy Kicken & José Janssen. ELOS Netwerkvergadering Welkom! Reflectiestimuli in een ontwikkelingsportfolio Wendy Kicken & José Janssen ELOS Netwerkvergadering 9-6-11 Weet u nog.. 15 & 16 april Den Bosch Reflectiecyclus HANDELEN VOORUITKIJKEN TERUGKIJKEN

Nadere informatie

Ontwikkelplan trainee 1

Ontwikkelplan trainee 1 1 Ontwikkelplan trainee 1 Karin Kleine, projectleider Ontwikkeling traineeship HBO-afgestudeerden Marlous Beijer, projectsecretaris Jeugdzorg Nederland 1 Dit document is geschreven in het kader van het

Nadere informatie

Kinderen Ontwikkelen en Leren 2012-2013. Bijeenkomst 10: ontwikkeling

Kinderen Ontwikkelen en Leren 2012-2013. Bijeenkomst 10: ontwikkeling Kinderen Ontwikkelen en Leren 2012-2013 Bijeenkomst 10: ontwikkeling Bijeenkomst 9 Terugblik Cognitieve ontwikkeling: Vermunt leerstijlen Probleem oplossen Lereniseenmakkie.nl Bijeenkomst 9 opdrachten

Nadere informatie

MICROTEACHING: een kort lesfragment door een student gegeven aan medestudenten.

MICROTEACHING: een kort lesfragment door een student gegeven aan medestudenten. Inhouden en doelen van de opdrachten in de praktijkcomponent van de SLO en de GLO van BEO MICROTEACHING: een kort lesfragment door een student gegeven aan medestudenten. de student geeft 10 à 20 minuten

Nadere informatie

Onderzoekende School Bachelorproef in co-creatie door studenten kleuteronderwijs en basisscholen

Onderzoekende School Bachelorproef in co-creatie door studenten kleuteronderwijs en basisscholen Onderzoekende School Bachelorproef in co-creatie door studenten kleuteronderwijs en basisscholen Sofie Michels & Bénédicte Vanblaere Situering Lerarenopleiding kleuteronderwijs AHS: grootschalige curriculumhervorming

Nadere informatie

bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Kortrijk

bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Kortrijk bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Kortrijk VAN HARTE WELKOM IN ONZE OPLEIDING! Je hebt interesse in kinderen met een beperking of specifieke onderwijsbehoeften. Je wil hun ontwikkeling

Nadere informatie

10 oktober samen met MENTOREN

10 oktober samen met MENTOREN 10 oktober 2017 2 BaKO on the MOVE samen met MENTOREN Programma Deel 1 (klasgroepen) SAMEN taal geven aan de nieuwe opleidingsvisie De beheersingsniveaus Leren in de opleiding (inhouden van 2 BaKO) Deel

Nadere informatie

STAGEOPDRACHT Praktijk SOV Dagonderwijs Afstandsleren (AL)

STAGEOPDRACHT Praktijk SOV Dagonderwijs Afstandsleren (AL) STAGEOPDRACHT Praktijk SOV Dagonderwijs Afstandsleren (AL) 2018 2019 Arteveldehogeschool Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Kattenberg 9 B-9000 Gent Tel.: 09 234 82 70 Fax: 09 234 80 01 www.arteveldehogeschool.be/oso/stage

Nadere informatie

GROEIDOSSIER Praktijk SOV

GROEIDOSSIER Praktijk SOV GROEIDOSSIER Praktijk SOV 2016 2017 Arteveldehogeschool Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Kattenberg 9 B-9000 Gent Tel.: 09 234 82 70 Fax: 09 234 80 01 www.arteveldehogeschool.be/oso/stage

Nadere informatie

Nikki van der Meer. Stage eindverslag. Stage Cordaan Thuiszorg.

Nikki van der Meer. Stage eindverslag. Stage Cordaan Thuiszorg. Nikki van der Meer. Stage eindverslag Stage Cordaan Thuiszorg. Klas: lv13-4agz2 Student nummer: 500631386 Docentbegeleider: Marieke Vugts Werkbegeleider: Linda Pieterse Praktijkopleider: Evelien Rijkhoff

Nadere informatie

2. WERKWIJZE IN SUPERVISIE

2. WERKWIJZE IN SUPERVISIE SUPERVISIEGIDS 1. INLEIDING Supervisie is een praktijkgebonden leermethode. In kleine groepen wordt onder begeleiding van een supervisor gewerkt aan persoonlijke leerdoelen die voortkomen uit de werkervaringen

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89 Inhoud Inleiding 9 1 Zelfsturend leren 13 1.1 Zelfsturing 13 1.2 Leren 16 1.3 Leeractiviteiten 19 1.4 Sturingsactiviteiten 22 1.5 Aspecten van zelfsturing 25 1.6 Leerproces vastleggen 30 2 Oriëntatie op

Nadere informatie

2 Stappen en fasen. 006128860006-bw.indd 8 19-09-13 12:35

2 Stappen en fasen. 006128860006-bw.indd 8 19-09-13 12:35 2 Stappen en fasen 8 ICT-beheerder - Netwerkbeheerder 006128860006-bw.indd 8 19-09-13 12:35 De projectwijzers brengen je in realistische situaties die te maken hebben met het ICT-vakgebied zodat je niet

Nadere informatie

Van peer tot peer: Collegiaal leren en auditen. 1 oktober 2015

Van peer tot peer: Collegiaal leren en auditen. 1 oktober 2015 Van peer tot peer: Collegiaal leren en auditen 1 oktober 2015 Welkom Voorstellen. Karin van Wijnen, Kwaliteitsnetwerk mbo Carlijn van Diepen, ROC A12 en BVMBO Marloes van Bussel, NCP EQAVET Doelen 1. Deelnemers

Nadere informatie