Nationale Zorgvernieuwingsprijs. Zorgarbeidspool

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nationale Zorgvernieuwingsprijs. Zorgarbeidspool 30-06-2010"

Transcriptie

1 Nationale Zorgvernieuwingsprijs Zorgarbeidspool

2 Zorgarbeidspool Samenvatting Vooral mannen hebben in deze economisch slechte tijden, hun baan verloren. Zij vormen tweederde van de nieuwe groep werklozen. Daaronder zit ook een grote groep oudere werkeloze mannen (35-50 jr.). Zij vinden het vooral lastig om iets nieuws op te pakken en kiezen minder snel voor een baan in de zorg. De zorgarbeidspool biedt oudere werkeloze mannen met een bijstanduitkering een leerwerktraject aan in de zorg. Gemeenten/UWVwerkplein bieden speciaal banen in de zorg aan welke mannen kunnen volgen, met ondersteuning vanuit de zorgwerkgevers en een (aangepaste) zorgopleiding. Hiervoor sluiten ze een overeenkomst met de zorgarbeidspool voor maximaal zes maanden. Mocht er niet direct een geschikte werkgever voorhanden zijn, dan levert de gemeente trainingen en scholing op maat, zodat de deelnemer wel een stap vooruit maakt. Het resultaat is een actievere toetreding tot de zorgarbeidsmarkt, stabiliteit van de arbeidsinschakeling en uitstroom uit de bijstand.

3 Doelgroep (langdurig) oudere werkeloze mannen Vooral mannen hebben in deze economisch slechte tijden, hun baan verloren. Zij vormen tweederde van de nieuwe groep werklozen. Daaronder zit ook een grote groep oudere werkeloze mannen (35-50 jr.) Oudere werklozen vinden het vooral lastig om iets nieuws op te pakken: jarenlang een bepaalde functie uitgevoerd en willen het zelfde werk blijven doen. jarenlang met trots en veel inzet zich ingezet voor het bedrijf willen niet teruggaan in salaris willen niet teruggaan in status willen niet onder niveau gaan werken

4 Werken in de zorg, juist iets voor mannen! Zorg biedt banen; nog volop vacatures in de zorg Zorg biedt geld en kennis; werken en leren kan tegelijk Zorg biedt loopbaanontwikkeling; carrièreplanning of specialisatie in de zorg Zorgt biedt flexibiliteit; flexibele tijden méér opties dan alleen van 9 tot 5 werken Zorg biedt kansen in het buitenland; detachering Italië en/of Duitsland Zorg daagt uit; er zijn veel kansen en mogelijkheden binnen de zorg afwisselend, innovatief, technisch, specialisatie, expertise, menselijk, vertrouwelijk, motiverend, waardering, uitdaging, actie, spanning, verantwoordelijkheid

5 Ervaringen uit de zorg Goede ervaringen De combinatie werken en leren is ideaal en ik kon direct aan de slag De waardering is enorm en dat is prettig werken Na de basis kon ik me al snel specialisering in daar waar ik enthousiast van word, nml; afwisseling, uitdaging en zoeken naar slimme oplossingen Er is veel aandacht voor (zij-)instromers, zowel vanuit de overheid als vanuit de zorginstellingen en educatie Flexibele tijden waardoor ik ook thuis mijn zorgtaken kan blijven uitvoeren Het valt op dat mannen en vrouwen hebben verschillende benaderingswijzen hebben dat geeft variatie aan het bed Slechte ervaringen (vnl vooroordelen) Om vertrouwen te krijgen heb ik écht moeten vechten Het zal wel een Homo zijn! Jeetje, heeft hij geen ambities? Hele dag billen wassen? Je bent kostwinner, kan je je dat wel veroorloven?

6 Vrouwenberoepen versus mannenberoepen Enkele voorbeelden: Weinig vrouwen bij defensie, bij de brandweer, als vrachtwagenchauffeur Weinig mannen in het basisonderwijs, kinderopvang, (lagere) communicatiefuncties Opmerkingen: Zonder cultuuromslag krijgt beleid geen kans Aandacht ook richten op weerstanden op de werkvloer Mannelijke waarden inbrengen in beroep dat gedomineerd wordt door vrouwelijke waarden. Een gemengd team heeft een completer pallet aan kennis, vaardigheden en waarden (Geslaagde) acties: De Vlaamse campagne sta je mannetje in de kinderopvang. Dit heeft ertoe geleid dat het percentage mannen in de opleiding voor kinderopvang steeg van 6,5% naar 20% (Peeters, 2005) Campagne meisjes in techniek. De komende drie jaar gaan 105 vmbo-scholen en 40 mbo scholen bezighouden met onderwijs dat ervoor moet zorgen dat meer meisjes voor een bèta-studie kiezen. (Plasterk, 2008) Wervingscampagne Defensie zet in op vrouwen. Met advertenties en activiteiten laat Defensie zien dat de krijgsmacht een aantrekkelijke en verantwoordelijke werkgever is. Bijvoorbeeld aanwezigheid defensie bij de Libelle Zomerweek 2009/2010.

7 Het concept: Zorgarbeidspool Oudere werkeloze mannen met een bijstanduitkering een leerwerktraject aanbieden in de zorg (ouder dan 27 jaar vallen onder de WIJ). Gemeenten/UWVwerkplein moet veel meer aandacht hebben voor het aanbieden van banen in de zorg welke mannen, met ondersteuning vanuit de zorgwerkgevers en een (aangepaste) zorgopleiding, kunnen volgen. Overeenkomst Deelnemers sluiten een overeenkomst met de zorgarbeidspool voor maximaal zes maanden. Mocht er niet direct een geschikte werkgever voorhanden zijn, dan levert de gemeente trainingen en scholing op maat, zodat de deelnemer wel een stap vooruit maakt. Doel (1) de toetreding tot de zorgarbeidsmarkt, (2) de stabiliteit van de arbeidsinschakeling (3) de uitstroom uit de bijstand.

8 Hoe gaat dit in zijn werk (a) Een grote rol is weggelegd voor de gemeenten (UWVwerkbedrijf), zorgwerkgevers en opleidingsinstituten: Werkgevers, opleidingsinstituten, UWVwerkbedrijf organiseren matchdagen waar kandidaten uit de zorgarbeidspool optimaal gematched worden met een zorgfunctie, passend bij hun gevoel, kennis en motivatie Werkgevers, opleidingsinstituten, UWVwerkbedrijf organiseren Opendagen waar kandidaten uit de zorgarbeidspool (vrijwillig) kunnen gaan kijken bij zorgbedrijven Werkgevers, opleidingsinstituten, UWVwerkbedrijf organiseren contactdagen waar kandidaten uit de zorgarbeidspool kunnen praten met huidige deelnemers aan de zorgarbeidspool of deelnemers die al doorgestroomd zijn naar regulier werk

9 Hoe gaat dit in zijn werk (b) De gemeente maakt door middel van een aantal (kleine financiële) voordelen werken voor deze groep aantrekkelijker. De gemeente kan bv zorgen voor: Loopbaanbegeleiding; nu op een bepaald niveau instappen geeft perspectief op een goede carrière Sollicitatietraining/werktraining; langdurig werkelozen hebben weer werkritme nodig, op tijd opstaan, etc Kennisinzicht zorg; diversiteit aan zorgfuncties, aansprekende rolmodellen, arbeidsmarkt perspectieven, mogelijkheden tot praktijkstages, leg combinaties met man aantrekkelijke aspecten in de zorg, bv; sport, medische technologie en domotica, management Kledingadvies en aankleding; langdurig werkelozen hebben vaak geen idee meer wat passend is voor een bedrijf of kunnen het niet betalen. Advies over hoe zich te kleden Kleding uit een pool van goede 2 de hands kleding; te leen/krijgen Naast hun uitkering ontvangen ze een kleine financiële bijdrage; bv 2 euro voor elk gemiddeld per week gewerkt uur en nog eens vijftig euro in de maand wanneer zij daarnaast een opleiding volgen. Dit om net iets meer te ontvangen dan de uitkering, waardoor het ook op dat gebied interessant wordt om te gaan werken (deze behoefte speelt vaak een grote rol).

10 Voorbeeld van een soortgelijk experiment Voor alleenstaande ouders kan geschikt werk vinden best lastig zijn. Daarom is er nu de arbeidspool. Een initiatief van de gemeente Almere om alleenstaande ouders met een bijstandsuitkering aan een baan te helpen. Almere is één van de 27 pilotgemeenten die meedoen met het experiment arbeidsinschakeling alleenstaande bijstandsouders. Almere heeft op dit moment ruim 150 alleenstaande ouders op deze wijze aan het werk, ruim 120 zijn in bemiddeling en dik 20 ouders zijn doorgestroomd naar regulier werk. ( gesprek met behandelend ambtenaar)

11 Ook voordelen voor de zorgwerkgever Nu de arbeidsmarkt steeds krapper wordt staan werkgevers meer dan ooit open voor het aannemen van mensen uit de bijstand die (nog wat) extra scholing of training nodig hebben om aan de slag te kunnen. (VNG, regionale arbeidsmarktbenadering) Een werkgever kan tegen een laag inhuurtarief (bv 4 euro per uur) een werkeloze man inhuren via een tussen(match)bedrijf. Dit bedrijf ontvangt als het ware van de gemeente deze mannen in hun bestand (om belangenverstrengeling te voorkomen). De werkgever is wel verplicht de werkeloze mannen te begeleiden en (eventueel) op te leiden.

12 Verwachte resultaten Doel/verwachtingen Toetreding tot de zorgarbeidsmarkt, Door actief zorgfuncties (met alle daarbij behorende facetten) naar voren te brengen bij werkeloze mannen, zullen mannen eerder nadenken over de mogelijkheid/ kiezen voor een functie in de zorg Stabiliteit van de arbeidsinschakeling Door de actieve begeleiding zullen werkeloze mannen een betere inschatting hebben of dit wat voor hen is en dus minder snel afhaken Uitstroom uit de bijstand. Door actieve begeleiding en opleiding kunnen werkeloze mannen werken aan hun loopbaan en sneller doorstromen naar een reguliere functie in de zorg Haalbaarheid Gemeenten zetten nu al veel in om werkzoekenden te begeleiden naar werk. Door een verschuiving/aanpassing in de vorm van begeleiding en samenwerking met partners zullen werkeloze mannen sneller aan het werk kunnen/gaan in de zorg. Op termijn zal zich dit terug betalen doordat ze minder geld kwijt zijn aan bijstanduitkeringen.