Beide methodes komen uitgebreid aan bod in de komende pagina s.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beide methodes komen uitgebreid aan bod in de komende pagina s."

Transcriptie

1

2 Voorwoord Zindelijkheidstraining is erop gericht om uw hond zo snel mogelijk te leren om buiten het huis zijn behoefte doen, of eventueel in een geschikte plek binnenshuis. We bespreken twee methodes voor zindelijkheidstraining: - De buiten-methode, die erop gericht is om uw hond buiten zijn behoefte laten doen - De binnen-methode is geschikt voor honden die binnen gehouden worden en ook binnenshuis hun behoefte kunnen doen op een daarvoor bestemde plek. Beide methodes komen uitgebreid aan bod in de komende pagina s. Als u uw hond binnenhoudt dan kan ik u verzekeren dat hij een keer uw tapijt gaat bevuilen. Maar met deze trainingsmethodes en een beetje oplettendheid heeft u uw hond binnen de kortste keren 100% zindelijk.

3 De Buiten Methode Het doel van de buiten methode is om uw hond buiten zijn behoefte te laten doen door middel van complimenten en beloningen. Gebruik de volgende technieken om uw hond de directe methode aan te leren: 1. Nadat uw pup gegeten heeft, neem hem dan gelijk mee naar buiten. Als hij zijn behoefte doet, complimenteer hem dan gelijk. 2. Als hij zijn behoefte niet doet, neem hem dan elk uur even mee naar buiten om hem de kans te geven om zijn behoefte te doen. 3. Houdt hem in het oog als hij weer binnen is. Als hij binnen zijn behoefte doet, straf hem dan en neem hem mee naar buiten. Het is ook een goed idee om zijn behoefte op te ruimen met een krant en de krant buiten neer te leggen waar u wilt dat de hond zijn behoefte doet. Leren aan de hand van voorbeeld. 4. Straf hem niet als u eenmaal buiten bent met hem, anders raakt hij in de war en denkt hij dat hij daar zijn behoefte ook niet mag doen. Als hij zijn behoefte buiten heeft gedaan, neem hem dan ook vaker naar die plek terug zodat hij buiten gaat associëren met zijn behoefte. 5. Deze techniek duurt ongeveer 2 weken om te leren. Om te zorgen dat de Buiten Methode snel werkt is het belangrijk om uw hond nooit binnen zijn behoefte te laten doen. Dit is niet alleen voor u vervelend, maar ook voor de hond: de geur van zijn behoefte blijft namelijk lang hangen voor een hond en zo bestaat de kans dat hij binnen gaat associëren met zijn behoefte doen. Als hij dus toch zijn behoefte binnen heeft gedaan, gebruik dan een speciaal geurmiddel voor dieren om de geur te neutraliseren. U kunt dit middel kopen in de betere dierenwinkel.

4 De Binnen Methode De binnen methode is nodig als het lastig is om de hond uit te laten bijvoorbeeld als u in de binnenstad woont. In dit geval is het handig om een kleine kamer te gebruiken totdat u het gewenste resultaat hebt bereikt met uw hond. 1. Bedek de hele vloer van dit kamertje met papier, en bedek deze laag vervolgens met een laag oud krantenpapier. 2. Na elke maaltijd plaatst u de hond in de kamer, op het papier. 3. Als hij zijn behoefte heeft gedaan, haal dan de bovenste laag krantenpapier weg, op een vel na. 4. Leg nieuw krantenpapier neer en leg het oude stuk krantenpapier van de vorige keer erbovenop. De hond herkent dit stuk papier als de plek waarop hij zijn behoefte moet doen. 5. Als hij de volgende keer weer op dit stukje zijn behoefte doet, halveer dan het gedeelte van de vloer wat u bedekt. 6. Herhaal dit totdat hij altijd zijn behoefte doet op exact hetzelfde stuk papier. Wanneer u de hoeveelheid bedekking gaat beperken, let dan goed op wanneer hij zijn behoefte doet. Als hij het op het papier doet, complimenteer en beloon hem dan gelijk. Als hij probeert om het op het onbedekte stuk vloer te doen, corrigeer hem dan en leid hem terug naar zijn stukje papier. Als een pup eenmaal is getraind met de papier methode kan u hem de rest van zijn leven hiermee zindelijk houden. Als u naar een omgeving verhuist waar hij wel buiten zijn behoefte kan doen kan u overschakelen naar de Directe Methode om hem te laten wennen aan het buitenshuis doen van zijn behoefte.

5 Tips voor Zindelijkheidstraining. Met alleen de methodes bent u er nog niet; u moet daarna aan de slag om te zorgen dat ze aanslaan en blijven werken. Met de volgende tips kunt u de kans op succes het grootst maken. Ten eerste: waakzaamheid Het is heel belangrijk dat uw hond zijn behoefte niet doet in een plek waar u dat niet wilt. Hoe vaker hij dit toch doet, hoe eerder hij gaat denken dat dit mag. Dat betekent dat u waakzaam moet zijn zodat u ongelukjes voorkomt. Een techniek om dat makkelijker te maken is om hem aan te lijnen aan een lange riem en die riem ergens aan vast te binden. Als u bijvoorbeeld TV aan het kijken bent kan u hem vastmaken aan de tafelpoot zodat hij bij u in de buurt blijft. Zorg wel dat u hem losmaakt als u de kamer verlaat omdat hij zichzelf anders kan verstrengelen. Timing Het is belangrijk dat u oplet als uw hond gegeten of gedronken heeft. De meeste honden doen hun behoefte namelijk zo n 15 minuten na het eten. Ook veel voorkomende momenten zijn als ze net wakker worden, vlak voor het slapen en als ze in de auto hebben gezeten. Waarschijnlijk geeft u uw hond twee keer per dag te eten. Als u dit doet, laat het eten dan 20 minuten staan en haal het dan weg. Zo moedigt u de hond aan om alles in een keer op te eten, en maakt u het uzelf makkelijker om in de gaten te houden wanneer hij nodig moet. Let ook op dat u uw hond niet vlak voor bedtijd te eten geeft; dit is vragen om problemen Kleine blaas = beter opletten. Het is belangrijk dat u weet hoelang uw hond zijn behoefte kan ophouden na zijn maaltijd. In het algemeen kunnen we stellen dat voor elke maand dat hij oud is hij het ongeveer een uur kan ophouden. Dit geldt tot de 4 e maand. Een 2 maanden oude pup kan zijn behoefte ongeveer twee uur ophouden. Dit hangt echter wel af van het ras, dus opletten werkt hier het best. Voor kleine honden geldt ook, dat zelfs als al ouder zijn, blaasproblemen een rol kunnen spelen, zelfs als hij of zij al zindelijk is. Associatie. Honden leren door te associëren. Maak hiervan gebruik door naar dezelfde plekken te gaan voor zijn behoefte, rond dezelfde tijden of momenten (na het eten, slapen of beweging), en waar andere honden hun behoefte doen. Zorg dat hij niet in de buurt komt van de uitwerpselen van andere dieren: dit kan voor infecties zorgen. En, een andere uitstekend middel is bevestiging en beloning; hou het wel bij aaien en uw stem, en beloon nooit te uitbundig. Een bevestiging voor het goede gedrag is voldoende.

6 Beperk zijn bewegingsruimte Als u voor wat voor reden dan ook uw pup binnen alleen moet laten, zorg dan dat hij een afgesloten ruimte heeft. Geef hem niet de volledige toegang tot het huis hebben aangezien dit een uitnodiging voor problemen is. De beste plek om hem in te laten is dezelfde ruimte waar zijn mand staat. Ga altijd met hem mee Als hij zijn behoefte gaat doen, blijf dan altijd bij hem in de buurt. De kans is namelijk groot dat hij nerveus wordt als hij niet in uw buurt is. De kans bestaat dan dat hij helemaal niet gaat en dat hij binnen zijn behoefte doet! Als hij wel zijn behoefte buiten doet, complimenteer hem dan. Als u echt slim wil worden met de training, maak dan een belletje vast aan de deur zodat hij er met zijn neus bij kan. Iedere keer als u dan naar buiten gaat om hem uit te laten laat u hem zien dat hij het belletje kan laten rinkelen als hij naar buiten wil. Na een tijdje zal hij zelf het belletje gebruiken als hij nodig moet. Doorzetten en geduld Het zal even duren voordat uw hond helemaal doorheeft dat het niet de bedoeling is om binnen zijn behoefte te doen. Uw hond zal nog steeds af en toe een ongelukje achterlaten totdat hij ouder dan een maand of 6 is. Blijf dus realistisch wat betreft de voortgang van de training. Tot slot, bij ongelukjes Corrigeren. Het allerbelangrijkste bij het corrigeren van ongelukjes is om te zorgen dat u hem heterdaad betrapt. De beste manier om hem dit af te leren is, wanneer u hem betrapt, hard Nee! te roepen, een waterpistool te gebruiken of hem te laten schrikken met bijvoorbeeld een ratelaar. Wacht even en leid hem dan naar de plek waar hij heen hoort te gaan. Als hij daar de rest doet, complimenteer hem dan. Terugkerende problemen. Het is belangrijk dat u zorgt dat de hond geen ongelukjes heeft. Als het toch gebeurt, dan is de kans groot dat hij het nog een keer probeert op dezelfde plek. Let goed op na etenstijd en zorg dat u hem uitlaat als hij aangeeft nodig te moeten. Als hij op dezelfde plek zijn behoefte blijft doen, maak die plek dan eerst schoon met geur verwijderaar (verkrijgbaar in de dierenwinkel) en geef hem daarna een snack te eten op diezelfde plek. Honden doen hun behoefte namelijk niet op dezelfde plek waar ze eten. Deemoedplasjes. Soms plast een hond uit angst of onderdanigheid; als de plasjes incidenteel zijn, de hond al iets ouder is en op andere momenten wel zindelijk, dan kan dit de oorzaak zijn. Vreugde- of deemoedplasjes is vanuit de hond bezien een gebaar van onderdanigheid en onderwerping naar de baas. Deemoedplassen mag u dan ook nooit bestraffen, omdat de hond dit en niet snapt, en het niets doet voor zijn zelfvertrouwen.

7 Kijk de hond niet recht aan wanneer u binnenkomt. Aankijken is voor een hond dominant, uitdagend gedrag. Hij kan hierop reageren door u zijn deemoed (onderwerping) te tonen en dus te gaan plassen. Maak geen gebaren van bovenaf: aai de hond niet over zijn kop en ga niet over hem heen hangen. Alle gebaren van bovenaf zijn voor een hond weer dominante gebaren, waarmee u hem uitnodigt om zich deemoedig te gedragen. Negeer de hond bij binnenkomst. Wanneer u niet direct contact maakt met de hond, heeft hij geen reden om direct zijn deemoed te tonen. Begroet de hond pas wanneer u zit, of wanneer u door de knieën bent gegaan. Geef de hond iets te eten zodra u binnenkomt: eten en plassen gaan bij een hond zelden samen. Zorg dat u wat brokjes in uw jaszak heeft en geef de hond een brokje zodra u binnenkomt. Een hond die sterk de neiging heeft om door deemoedplassen aan u zijn onderdanigheid te tonen, is in veel gevallen ook een hond die snel onzeker is. U kunt deze onzekerheid bij de hond verminderen door een superconsequente baas te zijn. Uw consequente gedrag geeft de hond een stuk zekerheid waardoor zijn eigen onzekerheid vermindert. En wanneer de hond minder onzeker wordt, kan ook de neiging tot deemoedplassen verminderen. Straf werkt niet Wrijf nooit een hond met zijn neus in zijn poep of plas dit helpt namelijk niet. Het maakt hem alleen maar banger van u, wat het moeilijker maakt om zijn behoefte te doen waar u bij bent. Onthoudt de basis principes uit het boek als u hem niet kan corrigeren binnen een paar seconden nadat hij het gedaan heeft, dan heeft het geen zin. Uw hond weet dan niet waarom u hem straft. Andere mogelijkheden Als u een achtertuin heeft, overweeg dan om een deurtje te installeren zodat hij makkelijk naar buiten kan. Laat hem ook gerust in uw slaapkamer slapen: honden doen hun behoefte namelijk niet op dezelfde plek waar ze slapen en het leert hem om het op te houden. Als u uw hond in een mand houdt, zorg dan dat hij regelmatig uit zijn mand komt voor zijn behoefte. Als hij leert om het in zijn mand te doen dan kan het het begin zijn van een groot toekomstig probleem.

ZINDELIJKHEIDS- TRAINING EN BENCHTRAINING MIJN PERFECTE PUPPY

ZINDELIJKHEIDS- TRAINING EN BENCHTRAINING MIJN PERFECTE PUPPY ZINDELIJKHEIDS- TRAINING EN BENCHTRAINING MIJN PERFECTE PUPPY DOOR MONIQUE APPELS PAGINA 2 VAN 9 Monique Appels 1e druk: oktober 2012 Dit document behoort bij de online training Mijn perfecte puppy. Alle

Nadere informatie

Wanneer zijn de kinderen klaar voor een zindelijkheidstraining? Kinderen zijn mogelijk klaar voor een zindelijkheidstraining wanneer ze:

Wanneer zijn de kinderen klaar voor een zindelijkheidstraining? Kinderen zijn mogelijk klaar voor een zindelijkheidstraining wanneer ze: Zindelijkheidstraining Net als de meeste ouders kijkt u misschien uit naar de dag dat uw kind geen luiers meer nodig heeft. Uw kind zindelijk maken kan een enorme opgave lijken, vooral wanneer familie,

Nadere informatie

PUPPYREN.nl. Puppyrennen, accessoires en info

PUPPYREN.nl. Puppyrennen, accessoires en info Inhoudsopgave 1. Hoe zorg ik ervoor dat mijn hond gaat luisteren?... 3 2. Puppycursus... 4 2.1 Wat leer je tijdens een puppycursus?... 4 2.2 Wat leer jij zelf tijdens de cursus?... 4 2.3 Wat leert een

Nadere informatie

Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over. De "Alles of niets" methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar

Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over. De Alles of niets methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over De "Alles of niets" methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar De Alles of niets methode is een heel simpele manier om een hond te leren om wat

Nadere informatie

PRAKTISCH KIND EN HOND HOUD HET VEILIG

PRAKTISCH KIND EN HOND HOUD HET VEILIG PRAKTISCH KIND EN HOND HOUD HET VEILIG l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Honden kunnen prima samengaan met kinderen, maar

Nadere informatie

Een zichzelf activerend hondenfluitje, gebaseerd op een microchip. Een prettige, stress vrije, unieke training voor zowel hond als baas.

Een zichzelf activerend hondenfluitje, gebaseerd op een microchip. Een prettige, stress vrije, unieke training voor zowel hond als baas. Welkom! Dank u voor uw keuze voor de Dog-e-walk. Deze gebruiksaanwijzing bevat een volledige beschrijving van het gebruik van de traninigshulp Dog-e-walk. Voor een optimaal resultaat adviseren wij u de

Nadere informatie

De manieren waarop een hond leert. Wat is gedrag?

De manieren waarop een hond leert. Wat is gedrag? De manieren waarop een hond leert Wat is gedrag? Echt alles wat een hond doet wordt gedrag genoemd. Honden gedragen zich zoals honden zich horen te gedragen. Ze doen volkomen natuurlijke en normale hondendingen

Nadere informatie

Zindelijk worden. De hele dag droog blijven. Positief opvoeden Drenthe

Zindelijk worden. De hele dag droog blijven. Positief opvoeden Drenthe Zindelijk worden De hele dag droog blijven Positief opvoeden Drenthe Zindelijk worden De hele dag droog blijven Elke ouder is blij als er geen luiers meer op het boodschappenlijstje staan. Het betekent

Nadere informatie

Wat wordt er besproken?

Wat wordt er besproken? Op maandag avond 24-11-14 is er in de praktijk een geweldig leuke lezing geweest over vuurwerk angst! Het was een groot succes met veel gezellige en vooral geïnteresseerde deelnemers, we willen deze dan

Nadere informatie

Benchtraining aangeleerd wordt; de hond moet leren dat een bench niet eng is maar juist leuk!

Benchtraining aangeleerd wordt; de hond moet leren dat een bench niet eng is maar juist leuk! Benchtraining Een bench is een uitermate handig hulpmiddel bij de opvoeding van jouw hond. Denk bijvoorbeeld aan de zindelijkheid die sneller aan te leren is, of het voorkomen van het stukbijten van je

Nadere informatie

Uw hond is bang, nerveus, zenuwachtig, U kunt hem niet betrekken in het doen van leuke dingen.

Uw hond is bang, nerveus, zenuwachtig, U kunt hem niet betrekken in het doen van leuke dingen. 1 Uw hond is bang, nerveus, zenuwachtig, U kunt hem niet betrekken in het doen van leuke dingen. Eerst en vooral is het een voordeel als u weet waarom uw dier zo nerveus is en bang. Er is ook een groot

Nadere informatie

HANDIG SPELEN MET EEN HOND

HANDIG SPELEN MET EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG SPELEN MET EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER SPELEN MET EEN HOND. JE

Nadere informatie

Op het potje. over opvoeden gesproken - Tips voor ouders

Op het potje. over opvoeden gesproken - Tips voor ouders Op het potje over opvoeden gesproken - Tips voor ouders Op het potje Wat is zindelijkheid? Je kind is zindelijk als het niet meer in zijn broek plast, overdag droog is en zelf op het potje of het toilet

Nadere informatie

HONDENTOILET. Uw hond in 10 stappen op het hondentoilet (volwassen hond)

HONDENTOILET. Uw hond in 10 stappen op het hondentoilet (volwassen hond) HONDENTOILET Uw hond in 10 stappen op het hondentoilet (volwassen hond) Stap 1: zoek de juiste plaats voor het hondentoilet Plaats het hondentoilet in een hoek, zodat het wordt afgeschermd door twee muren.

Nadere informatie

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is:

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is: HIL02347 P&K Puppy Clicker NL 19/10/07 14:34 Page 1 Clicker Training Train uw pup met de clicker training Clicker training is in de jaren veertig ontwikkeld door trainers van zeezoogdieren. Zij ontdekten

Nadere informatie

Zindelijk worden. Thema. 1 Inleiding

Zindelijk worden. Thema. 1 Inleiding Thema 10 Zindelijk worden 1 Inleiding Als zorghulp in de thuiszorg of bijvoorbeeld in de kinderopvang kun je te maken krijgen met kinderen die zindelijk worden. Ze moeten dan leren op een potje te plassen

Nadere informatie

Over Eeje. Gefeliciteerd met je nieuwe Poo-Pee-Do. We hopen dat je er samen met je hond veel plezier aan zal beleven.

Over Eeje. Gefeliciteerd met je nieuwe Poo-Pee-Do. We hopen dat je er samen met je hond veel plezier aan zal beleven. HANDLEIDING Gefeliciteerd met je nieuwe Poo-Pee-Do. We hopen dat je er samen met je hond veel plezier aan zal beleven. Over Eeje Onder de merknaam Eeje ontwerpen we unieke concepten vanuit telkens weer

Nadere informatie

BASISCURSUS LES 6: AF & BLIJF + HIER HONDENTRAINING NOORD-HOLLAND

BASISCURSUS LES 6: AF & BLIJF + HIER HONDENTRAINING NOORD-HOLLAND BASISCURSUS LES 6: AF & BLIJF + HIER HONDENTRAINING Een belevenis voor het leven! LES 6 PRAKTIJK AF & BLIJF AF EN BLIJF In les 4 hebben we al het zit en blijf behandeld. De af en blijf oefening werkt eigenlijk

Nadere informatie

Over Eeje. Gefeliciteerd met je nieuwe Poo-Pee-Do. We hopen dat je er samen met je hond veel plezier aan zal beleven.

Over Eeje. Gefeliciteerd met je nieuwe Poo-Pee-Do. We hopen dat je er samen met je hond veel plezier aan zal beleven. HANDLEIDING Gefeliciteerd met je nieuwe Poo-Pee-Do. We hopen dat je er samen met je hond veel plezier aan zal beleven. Over Eeje Onder de merknaam Eeje ontwerpen we unieke concepten vanuit telkens weer

Nadere informatie

http://www.duitsestaandekorthaar.eu

http://www.duitsestaandekorthaar.eu Du Domaine Chablesse Chemin Naghin 1 7823 Gibecq 0477/033 160 info@duitsestaandekorthaar.eu http://www.duitsestaandekorthaar.eu Richtlijnen voor de opvoeding van uw hond Naar aanleiding van het Koninklijk

Nadere informatie

Als je poep er niet uit wil

Als je poep er niet uit wil Als je poep er niet uit wil 1 De meeste kinderen poepen elke dag wel een keer. Of één keer in de twee dagen. Maar soms poep je vaker, bijvoorbeeld als je diaree hebt. Of je poept minder vaak. Als je niet

Nadere informatie

HANDIG EEN BIJTEND KONIJN

HANDIG EEN BIJTEND KONIJN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG EEN BIJTEND KONIJN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER BIJTENDE KONIJNEN. JE KUNT

Nadere informatie

Als opvoeden even lastig is

Als opvoeden even lastig is Als opvoeden even lastig is Hoe pak je dat dan aan? Soms weet ik niet meer wat ik moet doen om hem stil te krijgen. Schattig? Je moest eens weten. Hoezo roze wolk? Mijn dochter kan af en toe het bloed

Nadere informatie

Sociale/pedagogische vragenlijst

Sociale/pedagogische vragenlijst Bijlage 1 Sociale/pedagogische vragenlijst voor ouders en begeleiders van mensen met een matige tot (zeer) ernstige verstandelijke beperking, al dan niet in combinatie met een lichamelijke beperking 1

Nadere informatie

Moeilijke eters 800398 / augustus 2012 Ikazia Ziekenhuis

Moeilijke eters 800398 / augustus 2012 Ikazia Ziekenhuis 1 Eetproblemen bij kinderen Sommige kinderen zijn zeer moeilijke eters. Voor ouders en kind kan dit heel lastig zijn. Ouders proberen van alles. Ouders zijn angstig dat hun kind niet genoeg binnen krijgt

Nadere informatie

Omgaan & Trainen met je hond Door: Jan van den Brand. (3 e druk) 2015, Jan van den Brand www.hondentraining adviescentrum.nl

Omgaan & Trainen met je hond Door: Jan van den Brand. (3 e druk) 2015, Jan van den Brand www.hondentraining adviescentrum.nl Door: Jan van den Brand Inleiding Ik krijg veel vragen van hondeneigenaren. Veel van die vragen gaan over de omgang met en de training van de hond. Deze vragen spitsen zich dan vooral toe op: Watt is belangrijk

Nadere informatie

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen.

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen. Bijlage 11 Voorbeeld informatie VHT: Bouwstenen voor geslaagd contact Informatie Video - hometraining Belangrijke begrippen initiatieven herkennen volgen ontvangstbevestiging beurt verdelen leidinggeven

Nadere informatie

Luisteren, hoe leren kinderen dat?

Luisteren, hoe leren kinderen dat? Leren luisteren Luisteren, hoe leren kinderen dat? Kinderen hebben grenzen en regels nodig. Ze zorgen voor duidelijkheid en veiligheid en ze leren hen omgaan met anderen. Verwacht niet van kinderen dat

Nadere informatie

Dag van de Hond. Kind & Hond. kunnen de beste maatjes worden!

Dag van de Hond. Kind & Hond. kunnen de beste maatjes worden! Dag van de Hond Kind & Hond kunnen de beste maatjes worden! In deze folder lees je hoe je goede maatjes met de hond kunt worden. Daarvoor moet je onder andere weten hoe hij in elkaar zit, wat hij nodig

Nadere informatie

Spelregels voor de plas training thuis

Spelregels voor de plas training thuis 00 Spelregels voor de plas training thuis Ploeppoli poli Kindergeneeskunde route 49 1 De plasfabriek Je blaas zit onder in de buik. In je blaas word je plas bewaard. Je nieren maken plas. Als je je handen

Nadere informatie

Het droogbed boek Werkboek bij de droogbedtraining in het ziekenhuis.

Het droogbed boek Werkboek bij de droogbedtraining in het ziekenhuis. Het droogbed boek Werkboek bij de droogbedtraining in het ziekenhuis. Dit werkboek is bedoeld als ondersteuning bij het trainingsprogramma. De droogbedtraining is speciaal ontwikkeld voor kinderen en jongeren

Nadere informatie

ZELFVERTROUWEN EN ZELFBEELD BIJ KINDEREN Rehobothschool Geldermalsen. Karolijn Ilsink-Erwich

ZELFVERTROUWEN EN ZELFBEELD BIJ KINDEREN Rehobothschool Geldermalsen. Karolijn Ilsink-Erwich ZELFVERTROUWEN EN ZELFBEELD BIJ KINDEREN Rehobothschool Geldermalsen Karolijn Ilsink-Erwich 1 Wat wil ik u vertellen Wat is zelfvertrouwen? Wat is het belang van zelfvertrouwen? Hoe kan je het zelfvertrouwen

Nadere informatie

Het zindelijkheidstraining beleid is van toepassing op alle medewerkers in loondienst.

Het zindelijkheidstraining beleid is van toepassing op alle medewerkers in loondienst. ZINDELIJKHEIDSTRAINING BELEID 1. TOEPASSING Het zindelijkheidstraining beleid is van toepassing op alle medewerkers in loondienst. 2. DOEL VAN HET DOCUMENT Het doel van het document is dat alle medewerkers

Nadere informatie

Ten slotte wens ik je veel plezier bij het lezen. Hopelijk geeft het de kennis en de inspiratie om ook zelf met je kinderen aan de slag te gaan!

Ten slotte wens ik je veel plezier bij het lezen. Hopelijk geeft het de kennis en de inspiratie om ook zelf met je kinderen aan de slag te gaan! inleiding Voor al mijn kinderen schrijf ik hun ontwikkelingen op in een schrift. Ik schrijf op wanneer en hoelang ze sliepen, wat ze aten, hoe ze speelden en hoe we samen de dag doorbrachten. Dat lijkt

Nadere informatie

Spraytrainer met afstandsbediening - Trainingshandleiding

Spraytrainer met afstandsbediening - Trainingshandleiding Spraytrainer met afstandsbediening - Trainingshandleiding Dank u voor uw keuze voor PetSafe, wereldwijd het meest verkochte merk in elektronische trainingsmiddelen. Het is onze missie het meest vertrouwde

Nadere informatie

Uw kat trainen voor een bezoekje aan de dierenarts

Uw kat trainen voor een bezoekje aan de dierenarts Uw kat trainen voor een bezoekje aan de dierenarts Is uw kat als de dood voor zijn reismand? Met deze eenvoudige training kunt u dat verhelpen. Ook leert u hoe u uw kat laat wennen aan vervoer per auto

Nadere informatie

Over peuters en kleuters

Over peuters en kleuters Over peuters en kleuters Even terugdenken aan onze eigen puberteit Stemmingswisselingen Boos worden om niets Ruzie maken over niets Met de deuren slaan voor aandacht Experimenteergedrag Grenzen af tasten

Nadere informatie

Leer nu poepen en plassen zoals het moet, dan gaat het de rest van je leven goed

Leer nu poepen en plassen zoals het moet, dan gaat het de rest van je leven goed Leer nu poepen en plassen zoals het moet, dan gaat het de rest van je leven goed Gebruiksaanwijzing bij het poepwerkboek (print deze gebruiksaanwijzing uit en leg hem in je werkboek). Goed plassen en poepen

Nadere informatie

AANDACHTS- EN CONCENTRATIEOEFENINGEN 1

AANDACHTS- EN CONCENTRATIEOEFENINGEN 1 AANDACHTS- EN CONCENTRATIEOEFENINGEN 1 If a dog is distracted or disengaged from his owner while training, his learning progress is slow Dawn Jecs AANDACHTSOEFENINGEN BASIS 1 MET NAAM Aandacht is de basis

Nadere informatie

ZINDELIJKHEID positief ondersteunen

ZINDELIJKHEID positief ondersteunen ZINDELIJKHEID positief ondersteunen 1 Op het potje gaan is een belangrijke stap voor een kind. Elk kind wordt zindelijk op zijn tempo. We willen jullie graag informeren over hoe je een peuter hierbij kan

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

Zindelijkheid. Start tussen 2 en 3 jaar. Verplicht je kind niet. Kijk naar de lichaamstaal van je kind

Zindelijkheid. Start tussen 2 en 3 jaar. Verplicht je kind niet. Kijk naar de lichaamstaal van je kind Zindelijkheid Start tussen 2 en 3 jaar Verplicht je kind niet Bereid je kind goed voor Oefen genoeg Kijk naar de lichaamstaal van je kind Beloon je kind Blijf kalm bij ongelukjes Doe je kind geen pamper

Nadere informatie

Yunio: Zindelijk worden

Yunio: Zindelijk worden Yunio: Zindelijk worden Informatie en adviezen voor ouders Yunio is onderdeel van. Zindelijk worden Yunio ondersteunt (aanstaande) ouders in de ontwikkeling van hun kind. Zindelijk worden is een ingewikkeld

Nadere informatie

Kinderen, lief maar. Wegwijzer Steenwijk Woensdag 12 november Carolien Boschma en Sjoukje Huisman Centrum voor Jeugd en Gezin

Kinderen, lief maar. Wegwijzer Steenwijk Woensdag 12 november Carolien Boschma en Sjoukje Huisman Centrum voor Jeugd en Gezin Kinderen, lief maar. Wegwijzer Steenwijk Woensdag 12 november Carolien Boschma en Sjoukje Huisman Centrum voor Jeugd en Gezin Opzet van de lezing Welkom Inleiding Theorie, tips en adviezen over opvoeden

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Kompas hondenadviesbureau Geeft richting aan hondengedrag. Socialisatie

Kompas hondenadviesbureau Geeft richting aan hondengedrag. Socialisatie Kompas hondenadviesbureau Geeft richting aan hondengedrag In de eerste drie maanden moet de hond wennen aan alles wat hij in zijn leven zou kunnen tegenkomen. Na die eerste drie maanden volgt een tweede

Nadere informatie

Welkom aan Eddo onze therapie/sociale hond. Eén hond, aandachtspunten voor iedereen

Welkom aan Eddo onze therapie/sociale hond. Eén hond, aandachtspunten voor iedereen Welkom aan Eddo onze therapie/sociale hond. Eén hond, aandachtspunten voor iedereen Esther, Rosette, Christine en Veerle volgden een bijscholing, die gegeven werd door Dyadis. Zij kregen uitleg over: Lichaamstaal

Nadere informatie

HONDENTOILET VOOR BINNENSHUIS

HONDENTOILET VOOR BINNENSHUIS HONDENTOILET VOOR BINNENSHUIS HANDLEIDING Gefeliciteerd met je nieuwe Poo-Pee-Do. We hopen dat je er samen met je hond veel plezier aan zal beleven. Over Eeje Onder de merknaam Eeje ontwerpen we unieke

Nadere informatie

Bedplassen. PIPO-poli voor kinderen met plas- en poepproblemen Vrouw Moeder Kind-centrum

Bedplassen. PIPO-poli voor kinderen met plas- en poepproblemen Vrouw Moeder Kind-centrum Bedplassen PIPO-poli voor kinderen met plas- en poepproblemen Vrouw Moeder Kind-centrum Inleiding 's Nachts of 's ochtends een nat bed, niet durven logeren bij vriendjes, een schoolkamp of vakantie die

Nadere informatie

Afgesproken verdeling van de boeken over de groepen

Afgesproken verdeling van de boeken over de groepen DE KANJERTRAINING. Op de Jozefschool wordt er in alle groepen kanjertraining gegeven. Alle leerkrachten zijn gecertificeerd. Doel van de Kanjertraining? Deze werkwijze biedt lln. kapstokken aan om beter

Nadere informatie

Uw nieuwe hond. Als de grote dag is aangebroken. Een goed begin is het halve werk

Uw nieuwe hond. Als de grote dag is aangebroken. Een goed begin is het halve werk Uw nieuwe hond Als de grote dag is aangebroken. Een goed begin is het halve werk De dag dat de hond voor het eerst bij u thuis komt is altijd een beetje spannend. Zou het allemaal goed gaan, zal hij zich

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Te vroeg geboren, wat langer geduld. Orbis Jeugdgezondheidszorg

Te vroeg geboren, wat langer geduld. Orbis Jeugdgezondheidszorg Te vroeg geboren, wat langer geduld Orbis Jeugdgezondheidszorg Inleiding Couveusekinderen zijn kinderen die na hun geboorte een tijd (enkele weken tot enkele maanden) in de couveuse hebben gelegen. De

Nadere informatie

Eten, slapen & zindelijk worden

Eten, slapen & zindelijk worden Eten, slapen & zindelijk worden Informatie voor ouders Het Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteunt met deskundig advies, tips en begeleiding. Een centraal punt voor al je vragen over opvoeden en opgroeien,

Nadere informatie

Cavia s, hamsters en tamme ratten

Cavia s, hamsters en tamme ratten Thema 16 Cavia s, hamsters en tamme ratten 1 Inleiding Tot de huisdieren rekenen we ook cavia s, hamsters en tamme ratten. Ze horen, net als konijnen, kalkoenen en ganzen tot het kleinvee. De inhoud van

Nadere informatie

Stil blijft Lisa bij de deur staan. Ook de man staat stil. Ze kijken elkaar aan.

Stil blijft Lisa bij de deur staan. Ook de man staat stil. Ze kijken elkaar aan. Wild Op het laatste moment ziet Lisa de man pas. Ze hangt de was op in de tuin. En ineens komt hij achter de lakens vandaan. Lisa laat het mandje met was in het gras vallen. Ze gilt. De man ziet er slecht

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren

Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren Inhoudsopgave Welkom Blz. 3 Wat zijn baby- en kindergebaren? Blz. 4 Voordat je begint Blz. 5 De eerste gebaren Blz. 6 & 7 Gebaren- tips Blz. 8 Veel gestelde

Nadere informatie

PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN

PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN over houden van huisdieren Honden zijn groepsdieren en zijn van nature graag bij hun

Nadere informatie

Omdat ik het zeg! Regels en grenzen bij kinderen in de basisschoolleeftijd

Omdat ik het zeg! Regels en grenzen bij kinderen in de basisschoolleeftijd Omdat ik het zeg! Regels en grenzen bij kinderen in de basisschoolleeftijd Inleiding Kinderen zijn kinderen. Ze moeten nog veel leren en hebben daarbij leiding en aanmoediging nodig van volwassenen. Door

Nadere informatie

Bedplassen. Tot slot. Bedplassen komt vaak voor. Bedplassen is lastig. Wat is de oorzaak van het bedplassen?

Bedplassen. Tot slot. Bedplassen komt vaak voor. Bedplassen is lastig. Wat is de oorzaak van het bedplassen? Tot slot Op internet is ook veel informatie te vinden over bedplassen en de behandeling van bedplassen. De GGD verwijst voor bedplassen naar: www.bedplassen.org Informatie over plaswekkers is te vinden

Nadere informatie

Aandacht voor gedrag Beloon gewenst gedrag Controle over gedrag DOGSIDE

Aandacht voor gedrag Beloon gewenst gedrag Controle over gedrag DOGSIDE Aandacht voor gedrag Beloon gewenst gedrag Controle over gedrag DOGSIDE Leuke activiteiten voor kind en hond. * Voor diverse activiteiten wordt hondenvoer of speelgoed gebruikt. Het is héél belangrijk

Nadere informatie

EEN PUP IN HUIS! Een aantal leefregels/tips: De pup socialiseren:

EEN PUP IN HUIS! Een aantal leefregels/tips: De pup socialiseren: EEN PUP IN HUIS! Nu begint een leuke maar ook een drukke periode. Natuurlijk wilt u dat uw hondje opgroeit tot een gezonde, prettige labrador. Gedurende het eerste levensjaar van uw hond kunt u veel doen

Nadere informatie

Spreekbeurt pakket. Personal Service Dogs Zuiderdiep 240 A 9571 BN Tweede Exloërmond Tel. 0599-671346 Email: info@servicedogs.nl www.servicedogs.

Spreekbeurt pakket. Personal Service Dogs Zuiderdiep 240 A 9571 BN Tweede Exloërmond Tel. 0599-671346 Email: info@servicedogs.nl www.servicedogs. Spreekbeurt pakket Personal Service Dogs Zuiderdiep 240 A 9571 BN Tweede Exloërmond Tel. 0599-671346 Email: info@servicedogs.nl www.servicedogs.nl Wat kun je vinden in dit spreekbeurtpakket? Uitleg over

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding...4. De wektraining van Van Londen...5. De droog-bed-training bestaat uit 3 stappen...6. Stap 1: Intensieve training...

Inhoudsopgave. Inleiding...4. De wektraining van Van Londen...5. De droog-bed-training bestaat uit 3 stappen...6. Stap 1: Intensieve training... Droog bed training Inhoudsopgave Inleiding...4 De wektraining van Van Londen...5 De droog-bed-training bestaat uit 3 stappen...6 Stap 1: Intensieve training...7 A. Één uur voor bedtijd...7 B. Bedtijd...7

Nadere informatie

Per jaar gaat bij één op de zeven kinderen het bedplassen vanzelf over

Per jaar gaat bij één op de zeven kinderen het bedplassen vanzelf over Bedplassen Er zijn veel kinderen die s nachts in hun bed plassen. Op zesjarige leeftijd is zeker één op de tien kinderen nog niet droog. Zowel ouders als kinderen kunnen dit zogenaamde bedplassen erg lastig

Nadere informatie

Jouw hond leren alleen thuis te blijven

Jouw hond leren alleen thuis te blijven Jouw hond leren alleen thuis te blijven Honden zijn roedeldieren, dit betekent dat zij altijd in groepen leven en van nature niet gewend zijn om alleen te zijn. Dit moeten ze dus nog leren. Meestal laten

Nadere informatie

Ik moet naar de wc! Als kinderen op de basisschool nog niet zindelijk zijn

Ik moet naar de wc! Als kinderen op de basisschool nog niet zindelijk zijn Ik moet naar de wc! Als kinderen op de basisschool nog niet zindelijk zijn Niemand wordt zindelijk geboren. Plas en ontlasting ophouden is iets wat we allemaal hebben moeten leren. De meeste kinderen worden

Nadere informatie

ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN

ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN Inhoud: - Zorgeloos op uitje -Wat is autisme? - Wat houd een uitje precies in? - 15 TIPS om uw uitje tot een succes te maken Marinka

Nadere informatie

In deze folder geven we u informatie over het gebruik van de plaswekker bij uw kind.

In deze folder geven we u informatie over het gebruik van de plaswekker bij uw kind. De Plaswekker In deze folder geven we u informatie over het gebruik van de plaswekker bij uw kind. De eerste 2 nachten: de intensieve nachten. 1. In de loop van de avond (rond 18:00 uur) Klaarleggen van

Nadere informatie

HANDIG KONIJNEN KOPPELEN

HANDIG KONIJNEN KOPPELEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG KONIJNEN KOPPELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HET KOPPELEN VAN TWEE KONIJNEN.

Nadere informatie

1. Zet de wereld eens lekker op zijn kop! Ondersteboven-worst

1. Zet de wereld eens lekker op zijn kop! Ondersteboven-worst 1. Zet de wereld eens lekker op zijn kop! Ondersteboven-worst Hoe kun je blokjes Prins NatureCare worst uit een op zijn kop hangende fles puzzelen? Stap 1 Nodig voor deze uitdaging: een lege plastic limonadefles,

Nadere informatie

OPVOEDTIPS VOOR JONGE OUDERS. 10 handige tips voor ouders van baby s en peuters

OPVOEDTIPS VOOR JONGE OUDERS. 10 handige tips voor ouders van baby s en peuters OPVOEDTIPS VOOR JONGE OUDERS 10 handige tips voor ouders van baby s en peuters Leuk dat je ons e-book hebt gedownload! In dit e-book vertellen we je graag meer over opvoeden. Want het opvoeden van je kind(eren)

Nadere informatie

Informatie voor kinderen. Bedplassen

Informatie voor kinderen. Bedplassen Informatie voor kinderen Bedplassen Bedplassen Informatie voor kinderen Plaspoli, Polikliniek Kindergeneeskunde, route 2.2 Telefoon (050) 524 6900 Inleiding Bedplassen komt vaker voor dan je misschien

Nadere informatie

Transmurale zorg Fysiotherapie. Patiënteninformatie. Uw blaas de baas. bij aandrangsincontinentie. Slingeland Ziekenhuis

Transmurale zorg Fysiotherapie. Patiënteninformatie. Uw blaas de baas. bij aandrangsincontinentie. Slingeland Ziekenhuis Transmurale zorg Fysiotherapie Uw blaas de baas i Patiënteninformatie bij aandrangsincontinentie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In deze folder vindt u informatie over de 'techniek' van het plassen en tips

Nadere informatie

Peuters: lief maar ook wel eens lastig

Peuters: lief maar ook wel eens lastig Peuters: lief maar ook wel eens lastig Informatie voor ouders Het Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteunt met deskundig advies, tips en begeleiding. Een centraal punt voor al je vragen over opvoeden en

Nadere informatie

gedachtes rondom zindelijk maken Er bestaan uiteenlopende opvattingen over het zindelijk maken van kinderen. Aan de ene kant zijn er mensen die vinden

gedachtes rondom zindelijk maken Er bestaan uiteenlopende opvattingen over het zindelijk maken van kinderen. Aan de ene kant zijn er mensen die vinden gedachtes rondom zindelijk maken Er bestaan uiteenlopende opvattingen over het zindelijk maken van kinderen. Aan de ene kant zijn er mensen die vinden dat je een kind niet zindelijk kan maken tot hij zelf

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

"de juiste keuze" traingingsspel

de juiste keuze traingingsspel "de juiste keuze" traingingsspel Challenge jouw hond en zorg voor dat jullie samen de beste resultaten gaan behalen met de "de juiste keuze" training, die de basis zal vormen voor elke volgende oefening.

Nadere informatie

geen zin meer in wandelen? geen zin meer in spelen? geen zin meer in eten? Middelen en tips om het gedrag van uw hond te stimuleren!

geen zin meer in wandelen? geen zin meer in spelen? geen zin meer in eten? Middelen en tips om het gedrag van uw hond te stimuleren! Selgian Selegiline HCl Hoezo te oud? geen zin meer in wandelen? geen zin meer in spelen? geen zin meer in eten? Middelen en tips om het gedrag van uw hond te stimuleren! Wat heeft een oudere hond aan:

Nadere informatie

Leuke en handige trucs voor u en uw hond.

Leuke en handige trucs voor u en uw hond. Leuke en handige trucs voor u en uw hond. Inhoudsopgave: 1. De Basis Beginselen a. Klikker Training b. Wat is Vorming? c. Einddoel van Klikker Training 2. Trucs en Kunstjes a. Dingen ophalen 1. Apport

Nadere informatie

Als je poep er niet uit wil

Als je poep er niet uit wil KINDER- EN JEUGDPSYCHOLOGIE Als je poep er niet uit wil Over verstopping bij kinderen KINDEREN Als je poep er niet uit wil De meeste kinderen poepen elke dag wel een keer. Of één keer in de twee dagen.

Nadere informatie

Zindelijkheid: op het potje! Thuis maar ook op school!

Zindelijkheid: op het potje! Thuis maar ook op school! Zindelijkheid: op het potje! Thuis maar ook op school! Juf Sahinde Schooljaar 2011-2012 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 3 Waarom hebben de juffen graag zindelijke kleuters op school?... 4 Wanneer starten

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

Overal waar mensen wonen, gebeurt wel eens wat.

Overal waar mensen wonen, gebeurt wel eens wat. Overlast Overal waar mensen wonen, gebeurt wel eens wat. De tv staat te hard, de vuilniszakken blijven te lang liggen, de takken in de tuin hangen over Toch is er een groot verschil tussen ergens last

Nadere informatie

Hoe leert de hond? Leren door belonen! Spelenderwijs leren! Voorkomen van ongewenst gedrag! Ongewenst gedrag zoveel mogelijk negeren!

Hoe leert de hond? Leren door belonen! Spelenderwijs leren! Voorkomen van ongewenst gedrag! Ongewenst gedrag zoveel mogelijk negeren! Hoe leert de hond? Pups leren, net als wij, van hun successen en van hun missers. Als een hond zijn neus brandt aan de kachel, zal hij daar een volgende keer waarschijnlijk met een grote boog omheen lopen.

Nadere informatie

Te vroeg geboren Wat langer geduld

Te vroeg geboren Wat langer geduld Te vroeg geboren Wat langer geduld Deze folder gaat over het eerste half jaar van het leven van couveusekinderen. Anders? In de eerste zes maanden kunnen couveusekinderen echt anders reageren dan kinderen

Nadere informatie

Laura heeft een blaasontsteking

Laura heeft een blaasontsteking Laura heeft een blaasontsteking PIPO-poli voor kinderen met plas- en poepproblemen Dit is Laura. Laura moet heel vaak plassen en dan komt er maar een klein beetje. Laura wil niet zo vaak plassen. Eigenlijk

Nadere informatie

Zo eet uw peuter of kleuter met plezier

Zo eet uw peuter of kleuter met plezier Zo eet uw peuter of kleuter met plezier Kindergeneeskunde mca.nl Inhoudsopgave Uw kind zegt nee 3 Tips en adviezen 3 Uw vragen 6 Notities 7 Colofon Redactie: eetteam polikliniek kindergeneeskunde MCA afdeling

Nadere informatie

Onrustige baby. Moeder en Kind Centrum. Beter voor elkaar

Onrustige baby. Moeder en Kind Centrum. Beter voor elkaar Onrustige baby Moeder en Kind Centrum Beter voor elkaar Inleiding Baby s huilen. Dit is normaal voor een baby. Maar úw kind blijft huilen en niets lijkt daarbij te helpen om uw baby te troosten. Klinkt

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Cliff-Pup van Pip dank aan familie Swagerman Met je pup en (jonge) hond lekker lopen zonder lijn

Cliff-Pup van Pip dank aan familie Swagerman Met je pup en (jonge) hond lekker lopen zonder lijn Cliff-Pup van Pip 2014- dank aan familie Swagerman Met je pup en (jonge) hond lekker lopen zonder lijn Loslopen is heel belangrijk voor een pup en (jonge) hond. Een hond moet de gelegenheid krijgen om

Nadere informatie

Dieet-plan overgewicht

Dieet-plan overgewicht Dieet-plan overgewicht Inhoudsopgave Persoonlijke pagina Inleiding Oorzaken overgewicht Gevaren van overgewicht Wanneer te zwaar Belang voeding Voedingstips Voedingstabel Belang van lichaamsbeweging Bewegingstips

Nadere informatie

Goed plassen kinderen!

Goed plassen kinderen! Goed plassen kinderen! Zindelijk worden gaat bij de meeste kinderen vanzelf. De leeftijd waarop de meeste kinderen zindelijk worden varieert van 2,5 tot 3 jaar. Het is vrij normaal als kinderen tot het

Nadere informatie

Spelen met je hond omdat spel goed voor je hond is!

Spelen met je hond omdat spel goed voor je hond is! 1 2 Spelen met je hond omdat spel goed voor je hond is! Jubileumboekje van Ineke Bos 20 jaar trainster en eigenaresse van hondenschool DOGSIDE en 15 jaar kynologisch gedragstherapeut 3 Goodie 4 Dit is

Nadere informatie

Reactiviteit het geleidelijk herstellen van het vertrouwen

Reactiviteit het geleidelijk herstellen van het vertrouwen Reactiviteit het geleidelijk herstellen van het vertrouwen Wanneer een hond angstig of agressief (meestal vanuit angst of onzekerheid]) reageert op zaken, mensen of andere dieren, is het belangrijk dat

Nadere informatie

Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters

Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters Kun jij de verleiding niet weerstaan als je versgebakken cake ruikt? Ga je eten als je verdrietig, boos, of gespannen bent? Lukt het je niet

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Zindelijkheidstraining voor het konijn

Zindelijkheidstraining voor het konijn Zindelijkheidstraining voor het konijn. Ja, u leest het goed. Een konijn kan leren om gebruik te maken van een bak of toilet. Konijnen zijn op zich zelf erg schone dieren en houden van hygiëne. Steeds

Nadere informatie