Vijf strategieën voor onderwijsontwikkeling in jouw school. Met tips die je direct kunt doen! KOOT PAR TNER IN ONDERWIJS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vijf strategieën voor onderwijsontwikkeling in jouw school. Met tips die je direct kunt doen! KOOT PAR TNER IN ONDERWIJS"

Transcriptie

1 Vijf strategieën voor onderwijsontwikkeling in jouw school Met tips die je direct kunt doen! KOOT PAR TNER IN ONDERWIJS

2 Dit e-boek is gemaakt door: Marianne Koot &KOOT, Partner in Onderwijs Vormgeving: Gretha Molenberg, Buro voor Grafische Producties, Almere Fotografie: Erik Feld Marianne Koot 2015 &KOOT Alle rechten voorbehouden Esdoornplantsoen BX Almere

3 Inleiding Dat mijn leerlingen voor vol aangezien worden. Dat was het eerste wat een directeur van een vmbo zei, toen ik hem vroeg naar zijn droomdoel. Hij vervolgde zijn verhaal: Door te kijken naar aanwezige talenten en het wegwerken van gebreken. We gebruiken sport en dans als middel om de motivatie erin te krijgen en te houden. Ik dacht: wow! Ik werd helemaal warm van binnen. Niet zo gek ook. Het raakt mij. Mijn missie is om met vmbo-scholen onderwijs te bouwen waardoor pubers zelfvertrouwen opbouwen, hun eigenheid ontdekken en ervaren waar zij goed in zijn. Leerlingen tot bloei laten komen, kan alleen als je leerlingen mede-eigenaar van het leren maakt. In de praktijk betekent dat durven loslaten, ruimte geven voor eigen initiatief en keuzemogelijkheden bieden. Vrijheid voor leerlingen kan alleen als er sprake is van een duidelijke structuur in het onderwijsprogramma. Ook moet bij docenten het vertrouwen zijn dat leerlingen dit aankunnen; dat leerlingen groeien door hen los te laten. Het gaat verder dan alleen veranderingen in het primaire proces. Het raakt ook aan de schoolorganisatie, overlegvormen, leeromgeving, relatie met ouders, enz. Onderwijsontwikkeling vraagt veel van jou als onderwijskundig leider. Met dit e-boek wil ik je stimuleren om het morgen anders te doen dan vandaag. Uit eigen ervaring weet ik hoe moeilijk het is om in de waan van de dag onderwijsontwikkeling een plek te geven. Toch kan het! Ik bied je vijf strategieën om onderwijsontwikkeling in gang te zetten. Met als bonus vijf tips die je direct kunt doen en zo vandaag al het verschil kunt maken. De leerling wil het. En jij? Ik wens je veel inspiratie toe. Marianne Koot KOOT PAR TNER IN ONDERWIJS Mocht je je afvragen, waarom vijf strategieën? Dit heeft te maken met De regel van 5. Deze luidt: iedereen kan één ding onthouden, de meeste mensen drie maar niemand onthoudt er meer dan vijf.

4 1 Start met samen dromen. Zo creëer je richting en draagvlak. Verandering start vaak met een wens of ambitie. Soms weet je precies wat je wilt, soms ben je nog zoekende. Wat je wel weet, is dat het huidige onderwijs in je school niet meer voldoet. Het zet pubers op de een of andere manier niet aan tot leren. Dan is het tijd om de praktijk kritisch tegen het licht te houden. Ga in dialoog met elkaar. Hoe denken wij over leren? Wat vinden wij goed onderwijs? Hoe kunnen wij leerlingen vanaf dag 1 laten groeien in hun ontwikkeling? Het is goed om voor ogen te hebben wat je wilt bereiken. Creëer samen met jouw team het droomdoel voor de school. Alles is mogelijk. Het gaat om het ideaalbeeld. Durf hoog in te zetten! Leg docenten niets op maar laat een ieder zijn inbreng hebben. Dat kost in het begin wat tijd, maar dat verdien je in de fase erna dubbel en dwars terug. Het succes staat of valt immers met het werkelijk willen van de verandering. Door deze strategie te volgen ervaart het team het als zijn vernieuwing. Bedenk samen een pakkende naam en maak het traject levend in de school. Formuleer jouw droomdoel. Zet jouw droomdoel op papier. Vat het in enkele kernzinnen samen. Deel jouw droomdoel met collega s en scherp het aan.

5 2 Vraag advies aan je interne adviseurs. Zo hoor je wat er leeft en wat er nodig is. Het is echt vermoeiend om alleen maar op een stoel te zitten en lessen te volgen. Eén van de uitspraken tijdens een brainstorm van leerlingen en docenten over hoe je leren leuker kunt maken. Leerlingen kunnen namelijk feilloos aangeven hoe zij het onderwijs ervaren en wat zij goed en minder goed vinden aan de school. Ga in gesprek met elkaar. Zie leerlingen als ervaringsdeskundigen. Je zult versteld staan van hun ideeën, voorstellen en oplossingen. Door leerlingen om advies te vragen, laat je zien dat je hen serieus neemt. Bekijk het eens van de andere kant. Knoop met (willekeurige) leerlingen een gesprek aan door hen de volgende vraag te stellen: Wat verander jij als je directeur bent van deze school?

6 3 Benoem wat goed gaat en waar kansen liggen. Zo kom je samen tot nieuwe doelen en acties. Bij een verandering hoef je niet alles overboord te gooien (het mag natuurlijk wel!). Start met praten over wat al goed gaat in de school en welke mooie resultaten je met elkaar al behaald hebt. Stel vast wat hierbij de succesfactoren zijn. Het draait om twee vragen. Wat hebben we al bereikt? En wat heeft mogelijk gemaakt dat we daar nu staan? Door te praten over de successen creëer je positieve energie en versterk je het teamgevoel. Laat het team aangeven welke mogelijkheden voor verbetering zij ziet. Mensen vinden het veiliger om de toekomst te ontdekken wanneer ze dingen uit het verleden kunnen meenemen. Zet de mogelijkheden om in haalbare doelen en vervolgens in acties om deze te realiseren. Breng je school in beeld. Loop door de school en fotografeer of film zes dingen waarop je trots bent. Wat laat jij zien als een andere school op bezoek komt?

7 4 Kies voor flexibiliteit en ga aan de slag. Laat los dat je het traject vooraf tot in detail moet plannen. Na het toepassen van strategie 3 barst het van positieve energie in de school. Ga daarom snel van start en verspil geen tijd met het eerst tot in detail plannen van het totale traject. Je hebt je doelen benoemd en de weg ernaartoe krijgt vanzelf vorm. Vervang vergaderingen door werkbijeenkomsten. Ga samen aan de slag! Werk in korte cycli van bijvoorbeeld vier tot zes weken. Dit is voor iedereen te overzien. Bepaal welke ontwikkeling prioriteit heeft en werk stap-voor-stap naar dat concrete doel. Na iedere vier tot zes weken kun je direct profiteren van de opbrengsten. Zo weet je waarvoor je het doet. Evalueer het proces met elkaar en stuur waar nodig bij. Bepaal de eerste stap. Bedenk met het team welke (kleine) verandering de eerste stap in de richting van het droomdoel is. Wat is het eerste succes dat je in korte tijd kunt behalen? En hoe vier je dat dan met elkaar?

8 S T R AT E G I E 5 Geef iedere docent tijd en ruimte om te experimenteren. Maak twijfels bespreekbaar en bouw samen aan de droom. Onderwijsontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling gaan hand in hand. Iedere docent heeft tijd en ruimte nodig om te experimenteren en de vernieuwing eigen te maken. Bij nieuwe ontwikkelingen is 10% van de mensen direct enthousiast, 60 à 70% laat zich geleidelijk overtuigen en de rest gelooft er niet in. Ondersteun docenten in het veranderproces. Geef ook ruimte om het niet leuk te vinden maar blijf in dialoog. Het echt anders gaan doen, vraagt een lange adem. Als het spannend wordt, gaan mensen vaak de nadelen van het nieuwe vergelijken met de voordelen van het oude. Voorkom dat docenten terugvallen in oud gedrag. Deel regelmatig ervaringen met elkaar, maak tegenvallers en twijfels bespreekbaar en kom samen tot nieuwe praktijk. Onderwijsontwikkeling is immers geen eenmalig maar een continu proces. Leg je team langs de meetlat. Breng voor het droomdoel uit strategie 1 in kaart wie de kartrekkers van de vernieuwing zijn, wie volgers en wie er mogelijk op de rem trappen. Breng voor de eerste stap uit strategie 4 de benodigde expertise in kaart. Denk hierbij aan kennis, ervaring en persoonlijke eigenschappen. Welke collega s heb je nodig om de eerste stap te kunnen zetten?

9 DE VIJF ËN 1 Start met samen dromen. Zo creëer je richting en draagvlak. 2 Vraag advies aan je interne adviseurs. Zo hoor je wat er leeft en wat er nodig is. 3 Benoem wat goed gaat en waar kansen liggen. Zo kom je samen tot nieuwe doelen en acties. 4 Kies voor flexibiliteit en ga aan de slag. Laat los dat je het traject vooraf tot in detail moet plannen. 5 Geef iedere docent tijd en ruimte om te experimenteren. Maak twijfels bespreekbaar en bouw samen aan de droom.

10 DE DOE-DIRECT-TIPS 1 Formuleer jouw droomdoel. Zet jouw droomdoel op papier. Vat het in enkele kernzinnen samen. Deel jouw droomdoel met collega s en scherp het aan. 2 Bekijk het eens van de andere kant. Knoop met (willekeurige) leerlingen een gesprek aan door hen de volgende vraag te stellen: Wat verander jij als je directeur bent van deze school? 3 Breng je school in beeld. Loop door de school en fotografeer of film zes dingen waarop je trots bent. Wat laat jij zien als een andere school op bezoek komt?

11 DE DOE-DIRECT-TIPS 4 Bepaal de eerste stap. Bedenk met het team welke (kleine) verandering de eerste stap in de richting van het droomdoel is. Wat is het eerste succes dat je in korte tijd kunt behalen? En hoe vier je dat dan met elkaar? 5 Leg je team langs de meetlat. Breng voor het droomdoel uit strategie 1 in kaart wie de kartrekkers van de vernieuwing zijn, wie volgers en wie er mogelijk op de rem trappen. Breng voor de eerste stap uit strategie 4 de benodigde expertise in kaart. Denk hierbij aan kennis, ervaring en persoonlijke eigenschappen. Welke collega s heb je nodig om de eerste stap te kunnen zetten?

12 Over Marianne Sinds 2013 ben ik eigenaar van onderwijsbureau &KOOT. Ik heb meer dan 25 jaar ervaring in het onderwijs binnen diverse disciplines (PO, VO, MBO en HBO) en functies. Van docent tot afdelingsmanager, van ontwikkelaar van een doorlopende leerlijn LOB tot ontwerper van nieuwe beroepsopleidingen, van beleidsadviseur bij een groot schoolbestuur tot projectmanager bij een educatieve uitgeverij. Verbinder Van huis uit ben ik een verbinder. Vandaar het &-teken in mijn logo en bedrijfsnaam. De school & ik werken samen aan onderwijsontwikkeling. Hierbij leggen we de verbinding tussen lopende & nieuwe ontwikkelingen in de school, tussen leren binnen & buiten de school, tussen school & ouders en tussen de school & haar omgeving. Realist in verandering Ik ben een realist in verandering. Door te doen in de praktijk heb ik op breed terrein kennis van zaken opgebouwd. Ik weet wat wel en niet werkt bij onderwijsontwikkeling. Leidinggevenden help ik bij het scheppen van kaders. Kaders waarbinnen docenten hun ideeën over goed onderwijs kunnen vormgeven. Ik werk praktisch (morgen toepasbaar) en resultaatgericht (met einddoel voor ogen). Mijn missie Samen met vmbo-scholen onderwijs bouwen waarvoor pubers graag hun bed uitkomen. Onderwijs waardoor zij zelfvertrouwen opbouwen, hun eigenheid ontdekken en ervaren waar zij goed in zijn. Met als doel hen zo succesvol mogelijk af te leveren naar de volgende fase in hun schoolloopbaan. Jouw vraag en mijn expertise Heb je ideeën over onderwijs waarvoor pubers graag hun bed uitkomen en zoek je een externe aanjager om dit handen en voeten te geven? Heb je met jouw team een droomdoel geformuleerd en vind je het lastig om in de waan van de dag dit doel te realiseren? Wil je leerlingen (meer) betrekken bij onderwijsontwikkeling? Of wil je hen mede-eigenaar maken van het leren? dan ben je bij mij aan het goede adres! Ik kan jou ondersteunen en laten groeien in onderwijskundig leiderschap. Ik luister, vraag door en leef mij in. De thermometer gaat in de organisatie. Wat speelt er waardoor leerlingen nu niet (voldoende) tot leren komen? Vervolgens bepalen we wat er concreet nodig is en ondersteun ik je in het proces om daar te komen. Je creëert draagvlak voor de vernieuwing, bouwt voort op wat al goed werkt in de school en integreert lopende met nieuwe ontwikkelingen. Steeds werkend vanuit de inhoud: het leerproces van leerlingen.

13 Wat levert werken met mij jou op? Persoonlijke groei, focus en handvatten voor leidinggeven aan verandering. Je leert werken met een systematiek voor doorlopende onderwijsontwikkeling in jouw school; van afscheid van het oude naar experimenteren met en vervolgens verankeren van het nieuwe. Je gaat op zoek naar de diepere oorzaken achter kwesties op school en blijft weg van symptoombestrijding. Je krijgt inzicht in welke kwaliteiten en acties bijdragen aan verandering. Het lukt je om docenten en leerlingen hun rol te laten pakken in de onderwijsontwikkeling binnen de school. Docenten krijgen tools voor het ontwerpen van onderwijs waarin leerlingen meer verantwoordelijkheid krijgen voor het eigen leerproces. Welke leeractiviteiten en leeromgeving heb je daarvoor nodig? Wat vraagt dit van het onderwijsprogramma? Welke vormen van toetsing passen daarbij? Wat vraagt dit docenten? Zin om samen aan de slag te gaan? Neem dan contact met mij op voor een gratis strategiesessie via Skype of face to face op locatie. In een uur bekijken we wat jij nodig hebt en of ik je verder kan helpen. Telefoon: Mail: De vijf strategieën uit dit e-boek kun je gebruiken bij het in gang zetten van onderwijsontwikkeling. Na de start is het zaak vinger aan de pols te houden. Wil je regelmatig nieuwe strategieën en doe-direct-tips ontvangen, abonneer je dan op mijn e-zine. Dit kan via mijn website:

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team?

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Leidinggevenden in het mbo hebben tijdens de werkplaats van SOM op 20 september gespard en ervaringen uitgewisseld over dagelijkse dilemma s rondom

Nadere informatie

Ondernemerschapsblokkades

Ondernemerschapsblokkades Ondernemerschapsblokkades Wat houdt je tegen om je droom werkelijkheid te laten worden? En hoe los je dat op? 7 tips om in actie te komen! Samengesteld door Willemijn Lau Hoi toekomstig professional, Wat

Nadere informatie

T a l e n t v o l L e v e n!

T a l e n t v o l L e v e n! T a l e n t v o l L e v e n! 7 Gamechangers Nicoline Pouwer Zangeres. Entrepreneur. Levensgenieter. Talentvol leven De keuze is aan jou Zeg 'Ja!" tegen jouw talentvolle leven! Lieve talentvolle levensgenieter,

Nadere informatie

Hondsrug College. Ondernemend leren. Op het Hondsrug College. Voor mavo, havo en vwo. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst!

Hondsrug College. Ondernemend leren. Op het Hondsrug College. Voor mavo, havo en vwo. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Hondsrug College Ondernemend leren Op het Hondsrug College Voor mavo, havo en vwo Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Inhoudsopgave Ondernemend leren Droom jij van een eigen bedrijf?

Nadere informatie

september 2017 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter

september 2017 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter september 2017 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter Stichting leerkracht Beter onderwijs en meer werkplezier 2 Het Nederlandse onderwijs is goed. Tegelijkertijd leven bij leraren en docenten,

Nadere informatie

ONTDEK LATER NU Praktische aanvulling op het LOB-programma in beroepsonderwijs. Logo van de school

ONTDEK LATER NU Praktische aanvulling op het LOB-programma in beroepsonderwijs. Logo van de school ONTDEK LATER NU Praktische aanvulling op het LOB-programma in beroepsonderwijs Logo van de school Doel van het programma Ontdek later NU Het doel van ons programma is om jongeren bewust te maken van de

Nadere informatie

Bas Smeets page 1

Bas Smeets  page 1 Bas Smeets www.bsmeets.com page 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen idee wat hoe hun ideale

Nadere informatie

Jouw Creatiedagboek! Noteer een maand lang al jouw verlangens, je acties en de synchrone gebeurtenissen en houd je resultaten bij.

Jouw Creatiedagboek! Noteer een maand lang al jouw verlangens, je acties en de synchrone gebeurtenissen en houd je resultaten bij. Alsjeblieft Jouw Creatiedagboek! Noteer een maand lang al jouw verlangens, je acties en de synchrone gebeurtenissen en houd je resultaten bij. Voor je ligt jouw eigen Creatiedagboek. Bij iedere dag geef

Nadere informatie

VRAGEN BIJ DE COMPETENTIES

VRAGEN BIJ DE COMPETENTIES ONDERWIJSMAGAZIJN VOOR LOB VRAGEN BIJ DE COMPETENTIES Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo VRAGEN BIJ ONTDEK COMPETENTIES JE PASSIE MOTIEVEN INLEIDING In LOB-trainingen en tijdens gesprekken met

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

Eigen en WIJze buurten

Eigen en WIJze buurten Eigen en WIJze buurten Swingen met de kracht en kennis van de wijk. Van en Voor wijkbewoners. Marjanne van Ginneken Community en netwerk leider van Makers en Doeners Grote Beer 980, 3067 MB Rotterdam,

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F

T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F werkboek T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F Werkboek: Je unieke aanbod maken W W W. M A R L O E S H A L M A N S. C O M Je unieke aanbod of "signature service" maken, dat aanbod waar

Nadere informatie

Stop met ploeteren en laat mij jou helpen. Zodat ook jij het leven kan leiden waarvoor je bestemd bent!

Stop met ploeteren en laat mij jou helpen. Zodat ook jij het leven kan leiden waarvoor je bestemd bent! Ik ben Anke en ik gebruik mijn kennis, passie en creativiteit om vrouwen die weten dat ze meer in hun mars hebben en zich afvragen: is dit het nou te helpen weten wat ze willen en gaan doen wat ze willen.

Nadere informatie

Entreprenasium. Hondsrug College. Ontdek Discover Découvrir Entdecken Sie Scopra Descubr なさい Descubra Ontdek Discover Découvrir Entdecken S

Entreprenasium. Hondsrug College. Ontdek Discover Découvrir Entdecken Sie Scopra Descubr なさい Descubra Ontdek Discover Découvrir Entdecken S Hondsrug College Ontdek Discover Découvrir Entdecken Sie Scopra Descubr なさい Descubra Ontdek Discover Découvrir Entdecken S Descubra 検出しなさい Descubra Ontdek Discover Décou decken Descubra 検出しなさい Descubra

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

april 2019 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter

april 2019 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter april 2019 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter Stichting leerkracht Beter onderwijs en meer werkplezier Het Nederlandse onderwijs is goed. Tegelijkertijd leven er ontzettend veel ideeën

Nadere informatie

PERSONAL & CAREER ASSESSMENT

PERSONAL & CAREER ASSESSMENT PERSONAL & CAREER ASSESSMENT Jij kunt het verschil maken. Jouw kick-start voor persoonlijke groei en carrière ontwikkeling Deze vragenlijst is een handig gereedschap om inzicht te krijgen in waar jij staat

Nadere informatie

Training Creatief denken

Training Creatief denken Training Creatief denken Creatief denken: een oplossing voor elk probleem Creatief denken is vandaag de dag een must. De markt verandert razendsnel en als je niet innovatief bent, loop je achter de feiten

Nadere informatie

Welkom LOB. Helicon Eindhoven VMBO-MBO 20 januari Marionette Vogels ism Els van de Looveren en Daniëlle Blom

Welkom LOB. Helicon Eindhoven VMBO-MBO 20 januari Marionette Vogels ism Els van de Looveren en Daniëlle Blom Welkom LOB Helicon Eindhoven VMBO-MBO 20 januari 2016 Marionette Vogels ism Els van de Looveren en Daniëlle Blom Agenda vandaag Leren door te DOEN: ervaar de 5 loopbaancompetenties Leren IN gesprek MET

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Opbrengstgericht werken bij andere vakken Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Doel Leerkrachten kunnen een les tekenen of geschiedenis ontwerpen volgens de uitgangspunten van OGW die ze direct

Nadere informatie

I N H O U D S O P G A V E

I N H O U D S O P G A V E S p r a n k e l p l a n I N H O U D S O P G A V E VOORDAT JE BEGINT... SPRANKELDOELEN VASTSTELLEN VISUALISEER JOUW SPRANKELJAAR VRAGEN DIE PIJN DOEN ZORG DAT JIJ ÉCHT GAAT SPRANKELEN! PLANNEN MAAR! OVER

Nadere informatie

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse en ook: wil ik werken, of door naar een (passende) hbo-opleiding? Optie 1: Een vraag die ieder mens zich vroeg of laat stelt: wat wil

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit Tips en trucs: werkplekbegeleider Tips om tot een goede invulling van de Week van de Mobiliteit

Nadere informatie

8 Succesfactoren om online geld te verdienen. "Hoe kan jij jouw kennis en ervaring online delen en daar geld mee verdienen?"

8 Succesfactoren om online geld te verdienen. Hoe kan jij jouw kennis en ervaring online delen en daar geld mee verdienen? 8 Succesfactoren om online geld te verdienen "Hoe kan jij jouw kennis en ervaring online delen en daar geld mee verdienen?" Je kent vast wel ondernemers die actief zijn online en nu een deel van hun inkomen

Nadere informatie

OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG. Een opleiding om hoger op te komen

OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG. Een opleiding om hoger op te komen OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG 2012 Een opleiding om hoger op te komen 1 OPLEIDING 2012 Ervaring: De training heeft me sterker gemaakt in mijn rol als leidinggevende. Ik heb mijn beleid en doelen

Nadere informatie

IN 7 STAPPEN EFFECTIEF BRAINSTORMEN BRAINSTORMEN. Angelique Wittenbernds BrainStorm-Company. Van Dromen naar Creeeren

IN 7 STAPPEN EFFECTIEF BRAINSTORMEN BRAINSTORMEN. Angelique Wittenbernds BrainStorm-Company. Van Dromen naar Creeeren IN 7 STAPPEN EFFECTIEF BRAINSTORMEN Ik help ondernemers van dromen naar creëren, ik geef jou als ondernemer het resultaat dat je keuzes kunt maken en deze keuzes gaat implementeren. Na het toepassen van

Nadere informatie

De kracht van momentum

De kracht van momentum De kracht van momentum Wist je dat 95 % van de mensen die goede voornemens hebben, bijvoorbeeld rondom nieuwjaar, deze nooit waar gaan maken. De reden hiervoor is, dat de meeste mensen helemaal niet begrijpen

Nadere informatie

talentstimuleren.nl CREATIEF DENKEN Ik kom met originele oplossingen en bedenk vernieuwende ideeën

talentstimuleren.nl CREATIEF DENKEN Ik kom met originele oplossingen en bedenk vernieuwende ideeën Ik kom met originele oplossingen en bedenk vernieuwende ideeën Ik let op (onopvallende) details en voeg details toe aan eerdere ideeën Ik zie meerdere denkrichtingen en verander flexibel van denkrichting

Nadere informatie

Rapportage online marktonderzoek Wat maakt succes?

Rapportage online marktonderzoek Wat maakt succes? Rapportage online marktonderzoek Wat maakt succes? December 2007 / Januari 2008 Door: Marco Bouman, Impulse, Strategie & Marketing Februari 2008 2008 Marco Bouman, alle rechten voorbehouden Het is niet

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

Creëer je leukste leven. Werkboek. Met Laura & Alexander

Creëer je leukste leven. Werkboek. Met Laura & Alexander Werkboek Creëer je leukste leven Met Laura & Alexander Copyright 2017 - www.humanconnectionacademy.nl Week 1 - Week van het begin van de rest van jouw leven Hoi, je hebt onze kick-off video gezien. Je

Nadere informatie

De training wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De training wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Training Passie en missie Passie en missie: jouw unieke bijdrage Wil jij weten wat jouw passie en missie is? Wat jouw unieke bijdrage is? Hoe jij het verschil kan maken? Dan is de training Passie en missie

Nadere informatie

SCHOOLONTWIKKELPLAN SAMEN UNIEK

SCHOOLONTWIKKELPLAN SAMEN UNIEK SCHOOLONTWIKKELPLAN 2017-2021 SAMEN UNIEK Instemming van de medezeggenschapsraad: 23 januari 2017 1 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. Missie... 4 3. Visie... 4 4. Zes pijlers... 5 5. Kernwaarden en ambities...

Nadere informatie

sochicken - broeden op een leuker leven.

sochicken - broeden op een leuker leven. Steeds leuker worksheet 1 Je leven steeds leuker maken - in kleine stappen Ben je klaar om jezelf een kickstart te geven? Om je leven in een opwaartse spiraal te brengen in kleine, praktische stappen?

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel STICHTING KINDANTE Visie Personeel Visie Personeel 1 Inleiding De onderwijskundige visie van stichting Kindante vormt de basis voor de wijze waarop de Kindantescholen hun onderwijs vormgeven. Dit vraagt

Nadere informatie

Motiveren is de sleutel

Motiveren is de sleutel Motiveren is de sleutel 1 Werken aan betere bedrijfsresultaten door je medewerkers te motiveren Motivatie is de sleutel Een medewerker die van binnenuit gemotiveerd is voor zijn werk, kan ook saaie of

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Meesterschap over je carrière

Meesterschap over je carrière Meesterschap over je carrière 33 tips om je loopbaan naar een hoger plan te tillen Brigitte van Tuijl 2011 Brigitte van Tuijl www.brigittevantuijl.nl 1 Inhoudsopgave Voorwoord 5 Tip 1 - breng je meerwaarde

Nadere informatie

XiBE users. Met XiBE kun jij: Jouw ideeën indienen, de ideeën van anderen nog beter maken en alle ideeën volgen. Get started instructie

XiBE users. Met XiBE kun jij: Jouw ideeën indienen, de ideeën van anderen nog beter maken en alle ideeën volgen. Get started instructie Get started instructie XiBE users Zet twee mensen bij elkaar en er ontstaan ideeën: "we moeten eigenlijk eens een keer..." En in de praktijk blijft het vaak bij dat idee en het voornemen. En dat terwijl

Nadere informatie

5 lessen uit een businessroman over een vastgelopen ceo - MT.nl

5 lessen uit een businessroman over een vastgelopen ceo - MT.nl Website: MT.nl 5 lessen uit een businessroman over een vastgelopen ceo 13 november 2015 5 managementlessen uit een businessroman over een ogenschijnlijk succesvolle ceo die volkomen vastloopt. Het staat

Nadere informatie

NA AR DE TOP V E R E N I G I N G 3. 0 U P D AT E J E W E R K I N G C U LT U U R N E T W E R K K E M P E N 2 3 F E B R U A R I

NA AR DE TOP V E R E N I G I N G 3. 0 U P D AT E J E W E R K I N G C U LT U U R N E T W E R K K E M P E N 2 3 F E B R U A R I MET JE TEAM NA AR DE TOP V E R E N I G I N G 3. 0 U P D AT E J E W E R K I N G C U LT U U R N E T W E R K K E M P E N 2 3 F E B R U A R I 2 0 1 9 THE SKY IS THE LIMIT. OOK VOOR JOUW VERENIGING! THE SKY

Nadere informatie

SUCCESVOL LEREN. Tips voor studenten.

SUCCESVOL LEREN. Tips voor studenten. SUCCESVOL LEREN Tips voor studenten www.goleweb.eu Je krijgt de kans om de Lemo-vragenlijst in te vullen op www.goleweb.eu. Na deelname krijg je persoonlijke feedback over jouw motivatie en leervaardigheden.

Nadere informatie

Inspiratieweek Parel. authenticiteit in organisaties

Inspiratieweek Parel. authenticiteit in organisaties authenticiteit in organisaties marketing communicatie Inspiratieweek Parel Het trainingsprogramma Parel brengt jou kennis, kunde en een heleboel energie om het maximale uit jezelf te halen, als ondernemer,

Nadere informatie

FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media. draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging

FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media. draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging Via het Klavertje 4 Model zet u sociale media en ICT breed in Didactische

Nadere informatie

Wat doe jij op de eerste schooldag in 2015???

Wat doe jij op de eerste schooldag in 2015??? Wat doe jij op de eerste schooldag in 2015??? ROC in verandering Doel van de structuurverandering: goed, kleinschalig en betrokken onderwijs organiseren/faciliteren Nu overgangsfase van een oude, naar

Nadere informatie

De POSITIEVE organisatie

De POSITIEVE organisatie De POSITIEVE organisatie Uitwerking van de workshops: Hoe krijg je meer energie in je team? Onze omgeving verandert steeds sneller en ingrijpender. Positieve organisaties spelen hier beter op in en creëren

Nadere informatie

Inspiratietraject Parel

Inspiratietraject Parel authenticiteit in organisaties marketing communicatie Inspiratietraject Parel Het trainingsprogramma Parel brengt jou kennis, kunde en een heleboel energie om het maximale uit jezelf te halen, als ondernemer,

Nadere informatie

Deel je verhaal en blijf vernieuwen

Deel je verhaal en blijf vernieuwen Visualiseer je droomprestatie Ga experimenteren Zet door en houd vol Deel je verhaal en blijf vernieuwen Kom samen in beweging Inspiratiebronnen Over de auteur Het was tijdens een van mijn vele trainingsrondjes

Nadere informatie

Derks & Derks B.V. Derks & Derks Veranderkalender Organisatieverandering met humor belicht. Tel

Derks & Derks B.V. Derks & Derks Veranderkalender Organisatieverandering met humor belicht. Tel 2016 Derks & Derks Veranderkalender Organisatieverandering met humor belicht. Derks & Derks Veranderkalender Aanleiding Er zijn talloze redenen denkbaar om te veranderen, zoals: economische druk: verandering

Nadere informatie

Coachvaardigheden, onderzoeken, adviseren en verkopen

Coachvaardigheden, onderzoeken, adviseren en verkopen Training Coachvaardigheden Coachvaardigheden, onderzoeken, adviseren en verkopen Veel professionals doen tijdens hun carrière een beroep op een coach. Soms omdat ze vastgelopen zijn en niet weten welke

Nadere informatie

Werk, moederschap en jij in balans

Werk, moederschap en jij in balans Werk, moederschap en jij in balans Ben jij een ambitieuze professional en moeder en herken je dat je l het goed wilt doen: in je carrière, de opvoeding van je kind(eren), als partner en voor je vrienden;

Nadere informatie

Vaardigheden - Vergaderen vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/74500

Vaardigheden - Vergaderen vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/74500 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 06 juli 2017 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/74500 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs

Nadere informatie

De informatie uit deze stappenwijzer is in heel veel situaties te gebruiken. Bijvoorbeeld:

De informatie uit deze stappenwijzer is in heel veel situaties te gebruiken. Bijvoorbeeld: Inleiding Deze Loopbaan-stappenwijzer is bestemd voor OBP-medewerkers en geeft praktische tips over loopbaanpaden, carrièremogelijkheden en mobiliteit. Ben je toe aan nieuwe uitdaging? Heb je behoefte

Nadere informatie

WAARSCHUWING. Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren.

WAARSCHUWING. Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren. WAARSCHUWING Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren. INLEIDING Je herkent het vast: je stond met een glas

Nadere informatie

Werkschrift. Uit mijn comfortzone

Werkschrift. Uit mijn comfortzone Uit mijn comfortzone Wanneer werd jij voor het laatst uit je comfortzone gehaald? Bedenk wat jouw reacties zijn als je uit je comfortzone wordt gehaald. Ga je flauwe grappen maken? Weiger je bepaalde dingen

Nadere informatie

Aangaan. Feedback kan maken maar ook breken

Aangaan. Feedback kan maken maar ook breken Op basis van wetenschappelijk onderzoek is psychologe Carol Dweck tot het inzicht gekomen dat niet iemands IQ, vaardigheden en talenten bepalend zijn voor succesvol leven, maar vooral de waarmee mensen

Nadere informatie

Toepassing van de fases van gedragsverandering in de praktijk

Toepassing van de fases van gedragsverandering in de praktijk Toepassing van de fases van gedragsverandering in de praktijk Jouw werk bestaat eruit om de klant te begeleiden bij een verandering in zijn financiële gedrag. Daarvoor kun je het model van DiClemente,

Nadere informatie

Gastvrijheid ontwikkelen en borgen: 25 handvatten

Gastvrijheid ontwikkelen en borgen: 25 handvatten Analyseer 1. Meet de beleving van de gast. Meet regelmatig zodat je blijft monitoren en verbeteren. Tools voor gastbelevingsonderzoek: a. Klanttevredenheidsonderzoek, zoals NPO, stel vooral relevante vragen

Nadere informatie

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten AVONTURENKAART Reflectieopdrachten Je hebt aangegeven dat je het niet weet; je hangt niet erg aan je huidige baan maar hebt ook niet de ambitie om naar een andere baan op zoek te gaan. Geef hieronder kort

Nadere informatie

MOGELIJKMAKERS PASPOORT GEMEENTE HEUSDEN

MOGELIJKMAKERS PASPOORT GEMEENTE HEUSDEN MOGELIJKMAKERS PASPOORT GEMEENTE HEUSDEN GEMEENTE HEUSDEN MOGELIJKMAKERSPASPOORT GEMEENTE HEUSDEN MOGELIJKMAKERSPASPOORT Dit paspoort is van > Datum > GEMEENTE HEUSDEN MOGELIJKMAKERSPASPOORT GEMEENTE HEUSDEN

Nadere informatie

1. Inzichten en actiepunten Schrijf tijdens de training inzichten en actiepunten op. Noteer ze hier.

1. Inzichten en actiepunten Schrijf tijdens de training inzichten en actiepunten op. Noteer ze hier. Werkboek en Persoonlijk actieplan Een training heeft alleen effect als je er in de praktijk mee aan de slag gaat. Het werkboek en persoonlijk actieplan kunnen je daarmee helpen. 1. Inzichten en actiepunten

Nadere informatie

Ontdek je managementsupport.nl/event

Ontdek je managementsupport.nl/event e-pocket Ontdek je managementsupport.nl/event Beste talentvolle professional, Bedankt dat je de e-pocket Ontdek je talent hebt gedownload! Met deze e-pocket kun je een eerste stap zetten om je persoonlijke

Nadere informatie

FEEDBACK ALS INTEGRAAL ONDERDEEL VAN LEREN EN OPLEIDEN JORIK ARTS & MIEKE JASPERS 1 JUNI 2018

FEEDBACK ALS INTEGRAAL ONDERDEEL VAN LEREN EN OPLEIDEN JORIK ARTS & MIEKE JASPERS 1 JUNI 2018 FEEDBACK ALS INTEGRAAL ONDERDEEL VAN LEREN EN OPLEIDEN JORIK ARTS & MIEKE JASPERS 1 JUNI 2018 RITME SESSIE 1. THEORETISCHE INPUT 30 MINUTEN 2. INDIVIDUELE OPDRACHT 5 MINUTEN 3. BESPREKING IN KOPPELS 10

Nadere informatie

Plans are nothing, Planning is everything - Dwight D. Eisenhower

Plans are nothing, Planning is everything - Dwight D. Eisenhower IN 5 STAPPEN EEN STRATEGISCHE PLANNING Plans are nothing, Planning is everything - Dwight D. Eisenhower INLEIDING 01 Generaal Dwight D. Eisenhower is de man die de invasie van de geallieerde strijdkrachten

Nadere informatie

E-book. 49 vragen voor een effectieve continue dialoog

E-book. 49 vragen voor een effectieve continue dialoog E-book 49 vragen voor een effectieve continue dialoog Inleiding Door Jochem Aubel Veel organisaties hebben de ambitie om een continue dialoog op gang te brengen. Een doorlopend gesprek tussen medewerkers

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen.

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen. Theoreasy de theorie is eenvoudig. Je gaat ontdekken dat het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen denken en doen dé sleutel is tot a beautiful way of life. Als je nog steeds hoopt dat oplossingen

Nadere informatie

Je creëert en produceert zelfstandig en in opdracht. Je stelt doelen, neemt de verantwoordelijkheid en streeft naar het beste resultaat

Je creëert en produceert zelfstandig en in opdracht. Je stelt doelen, neemt de verantwoordelijkheid en streeft naar het beste resultaat 08720 Artiest muziek 10-04-2008 08:37 Pagina 1 werkproces 1 1 2 3 4 5 6 Werken als muzikant Artiest Muziek Wat laat je zien? Je creëert en produceert zelfstandig en in opdracht Je zet ideeën om in concepten

Nadere informatie

SPELVARIANTEN. Bonus: Ondertussen oefen je met het geven en ontvangen van feedback en bouw je aan het vertrouwen in jouw team.

SPELVARIANTEN. Bonus: Ondertussen oefen je met het geven en ontvangen van feedback en bouw je aan het vertrouwen in jouw team. SPELVARIANTEN Wil jij weten waar je in jouw huidige werk goed in bent? Hoe jij communiceert en je gedraagt en vooral hoe de ander dat ziet? En wil jij dit graag uitwisselen met je teamgenoten zodat jullie

Nadere informatie

Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld

Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld Kom op, trek je jas aan. 't Is tijd dat er een stap wordt gezet. In regen en zonnestralen.

Nadere informatie

De route van secretaresse naar VAKvrouw van de toekomst

De route van secretaresse naar VAKvrouw van de toekomst De route van secretaresse naar VAKvrouw van de toekomst Sylvia Verhoef, adviseur en manager Opleidingen Anita Buijs, manager bedrijfsvoering backoffice 2 Ben jij de secretaresse van de toekomst? Perfecte

Nadere informatie

Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken. coaching en energetische therapie. www.pranakompas.nl

Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken. coaching en energetische therapie. www.pranakompas.nl Nieuwsbrief 2015-3: Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken coaching en energetische therapie www.pranakompas.nl Een nieuw jaar nieuwe kansen! 9 Tips die je helpen je

Nadere informatie

Master Your Own Life Jouw weg naar Succes & Geluk Les 2: Weten wat je echt wilt

Master Your Own Life Jouw weg naar Succes & Geluk Les 2: Weten wat je echt wilt Master Your Own Life Jouw weg naar Succes & Geluk Les 2: Weten wat je echt wilt Leroy Seijdel Company Les 2: Weten wat je echt wilt Je moet eerst mentaal presteren, voordat je fysiek kunt presteren Hoe

Nadere informatie

HOE TOEKOMSTPROOF BEN JIJ?

HOE TOEKOMSTPROOF BEN JIJ? HOE TOEKOMSTPROOF BEN JIJ? Hoe zie jij jezelf in 2020? Hoe zi et jouw leven er uit i n 2020? Ben j e da n vaardi g gen oeg om a ll e ver an d er i ngen bij te benen? Je ei gen keuzes d aar in te m aken

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben IK WIJZER Ik wil graag weten wie ik ben Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Copyright DilemmaManager B.V. Pagina 2 van 8 1 Inleiding Hallo Ruben, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer.

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

Leef het leven van je dromen

Leef het leven van je dromen de versnelling naar je ware potentieel PARTICULIEREN Leef het leven van je dromen De eerste stap om veel meer grip te krijgen op je leven en datgene waar het voor jou werkelijk om draait. We komen niets

Nadere informatie

KiesWijzer. een les over kiezen voor het voortgezet onderwijs

KiesWijzer. een les over kiezen voor het voortgezet onderwijs KiesWijzer een les over kiezen voor het voortgezet onderwijs Inleiding Met veel plezier presenteert Intermijn de les KiesWijzer. Uw leerlingen staan in het nieuwe schooljaar weer voor grote keuzes. Welk

Nadere informatie

Loopbaangericht gesprek voeren. Dag 2. Juni 2016 Loopbaangerichte dialoog

Loopbaangericht gesprek voeren. Dag 2. Juni 2016 Loopbaangerichte dialoog Loopbaangericht gesprek voeren Dag 2 Warming up! Pak je telefoon, laptop of tablet. Herhalen: 5 loopbaancompetenties Waarom loopbaangerichte gesprekken? begin bij Helicon zelfsturing eigen verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Met plezier en professionaliteit samenwerken in onderwijsteams: 10 factoren voor succes

Met plezier en professionaliteit samenwerken in onderwijsteams: 10 factoren voor succes Met plezier en professionaliteit samenwerken in onderwijsteams: 10 factoren voor succes Inhoudsopgave Inleiding 3 Ga met je team op zoek naar een methodiek met een goed ritme 4 Stel kleine, haalbare doelen

Nadere informatie

5 PIN IT.

5 PIN IT. 5 PIN IT 1. Hoe begin je met inzetten van Pinterest? Lukraak beginnen met pinnen kan natuurlijk. Dat is een begin. Maar als je effectief aan de slag wilt met Pinterest dan is dat niet de beste start vertelde

Nadere informatie

die je direct meer winst opleveren

die je direct meer winst opleveren 3 PRIKKELENDE VRAGEN AAN JE MEDEWERKERS die je direct meer winst opleveren 3 simpele, prikkelende vragen. Die jij vergeet te stellen, maar die veel resultaat kunnen opleveren Dé drie vragen die je jouw

Nadere informatie

Communiceren is teamwork

Communiceren is teamwork Communiceren is teamwork Je werkt vaak zelfstandig, maar blijft altijd onderdeel van je team. Samen met je collega s zorg je zo goed mogelijk voor jullie cliënten. Samenwerken vereist veel communicatie.

Nadere informatie

DE NETWERKTHERMOMETER LEERLINGEN INSTRUCTIE

DE NETWERKTHERMOMETER LEERLINGEN INSTRUCTIE Netwerkthermometer DE NETWERKTHERMOMETER LEERLINGEN INSTRUCTIE Wat is De Netwerkthermometer De Netwerkthermometer is een test. Een test om een gedegen beeld te krijgen van hoe je zelf aan kijkt tegen je

Nadere informatie

De magie van Florerend Verkennen Geknipt om te bouwen aan zelfsturing. Intro

De magie van Florerend Verkennen Geknipt om te bouwen aan zelfsturing. Intro De magie van Florerend Verkennen Geknipt om te bouwen aan zelfsturing Door Pepijn Happel Intro We zijn zo gewend te focussen op wat niet werkt, daarbij geholpen door traditionele probleemoplossende methoden,

Nadere informatie

We beginnen om 19:30 u

We beginnen om 19:30 u We beginnen om 19:30 u 1 In 5 stappen succes op Instagram Met Anne Raaymakers Cijfers Wereldwijd 1 miljard gebruikers per maand 4,5 miljoen volgers in Nederland (in 2015 waren er dat 1,8 miljoen) 4,1 miljoen

Nadere informatie

Handleiding voor een droom

Handleiding voor een droom Handleiding voor een droom How to enjoy LVE Wij hebben een eigen visie op communicatie. Op het opleiden van mensen. Op het schrijven van teksten en het voeren van gesprekken. Maar we hebben ook een visie

Nadere informatie

]Zelf oplossingen bedenken

]Zelf oplossingen bedenken Bianca E. Boyer, Marije Kuin, Saskia van der Oord ]Zelf oplossingen bedenken WERKBOEK Dit werkboek is van:... D/2014/45/276 978 94 014 1840 9 nur 770 Vormgeving omslag en binnenwerk: Nanja Toebak, s-hertogenbosch

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Laat je talenten leven Helpt je het

Nadere informatie