ONDERSTEUNING VAN KINDEREN MET EEN ONTWIKKELINGSACHTERSTAND OF MET EEN VERSTANDELIJKE/MEERVOUDIGE HANDICAP

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ONDERSTEUNING VAN KINDEREN MET EEN ONTWIKKELINGSACHTERSTAND OF MET EEN VERSTANDELIJKE/MEERVOUDIGE HANDICAP"

Transcriptie

1 Ondersteuning van kind en gezin ONDERSTEUNING VAN KINDEREN MET EEN ONTWIKKELINGSACHTERSTAND OF MET EEN VERSTANDELIJKE/MEERVOUDIGE HANDICAP

2 Uw kind ontwikkelt zich niet zoals verwacht. Mogelijk heeft het een ontwikkelingsachterstand of een verstandelijke handicap. Als dat zo is, is dat ingrijpend, voor u en uw gezin. Een week thuis en een week in Zandzegge 2 Heeft u behoefte aan ondersteuning? Wilt u begeleiding van uw kind en/of uw gezin? Doet u dan gerust een beroep op de Gemiva-SVG Groep. Uw vragen om ondersteuning staan voor ons centraal. Daarbij is veel mogelijk. Dat blijkt uit de vele vormen van zorg en dienstverlening die de laatste jaren ontwikkeld zijn. In deze brochure krijgt u daarvan een indruk. Bijvoorbeeld door de persoonlijke verhalen van mensen die ondersteuning krijgen van onze medewerkers. Wie zijn wij? De Gemiva-SVG Groep is een organisatie die mensen met een handicap ondersteunt. Onze medewerkers zijn actief op veel plaatsen in de provincie Zuid-Holland. We ondersteunen niet alleen kinderen en hun omgeving, maar ook volwassen mensen met een handicap. Samen met u Heeft u een kind met een ontwikkelingsachterstand of een verstandelijke handicap? Dan kunt u een beroep op ons doen. Samen met u kijken we hoe wij u kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld bij u thuis of op de school, in de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf waar uw kind overdag naartoe gaat. Wij kunnen uw kind ook begeleiden en verzorgen in één van onze locaties.. Annika van Tol woont de ene week thuis en de andere week in Zandzegge. Zandzegge is een logeerhuis, maar biedt ook de mogelijkheid van deeltijdwonen. Dat was wel even wennen voor Annika, zegt Ria van Tol, de moeder van Annika. Maar gelukkig gingen er begeleiders mee van logeerhuis Dolfijn, waar Annika regelmatig logeerde, naar Zandzegge. Dat was vertrouwd. Na drie maanden voelde ze zich helemaal thuis en had ze haar ritme hervonden. Voor Ria was het het eerste jaar stil zonder Annika. Toch heb ik de knoop doorgehakt en voor deeltijdwonen gekozen. Toen ik van deze mogelijkheid hoorde, heb ik meteen ingeschreven. We waren de eerste. Ik wilde Annika namelijk laten wennen, in de toekomst zal zij begeleid zelfstandig gaan wonen. Als mij iets zou overkomen, moet zij een goede plek hebben. Achteraf gezien vindt Ria de deeltijdoplossing heel prettig. Ouders krijgen de kans om te werken of hun hobby s op te pakken. Je kunt weer eens iets ondernemen. Zelf werk ik drie ochtenden in de peuterspeelzaal. Huizen als Zandzegge zouden er veel meer moeten komen.

3 Wij komen weer aan onszelf toe 4 In het gezin, op scholen en dagverblijven Als een kind een ontwikkelingsachterstand of verstandelijke handicap heeft, kan dat een flinke belasting zijn voor uw gezin. Van het kind, de ouders en eventuele broertjes en zusjes wordt veel gevraagd. Een paar voorbeelden van hoe wij u kunnen ondersteunen: U kunt praktische hulp krijgen in het gezin, bijvoorbeeld tijdens het eten. Als u een avondje weg wilt, kunt u een oppas krijgen die bekend is met het begeleiden van kinderen met een ontwikkelingsachterstand of een verstandelijke handicap. Wij kunnen u adviseren wanneer u vragen heeft over de opvoeding en verzorging van uw kind. Uw kind kan extra begeleiding krijgen op school, in de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf of bij de buitenschoolse opvang. Ook leerkrachten of begeleiders kunnen een beroep doen op onze deskundigheid. Dit zijn enkele mogelijkheden. Samen met u kijken we welke oplossing het best past bij uw vraag om ondersteuning. Twintig jaar geleden was ik stagiaire in kinderdagcentrum De Kleine Oase van de Gemiva-SVG Groep, vertelt Joyce van Geldere. Twee jaar geleden kwam ik er weer, toen als moeder van Femke. Zij heeft een zeldzame chromosoomafwijking met een verstandelijke beperking en autisme tot gevolg. Na een lange en verdrietige weg kwamen we uiteindelijk bij De Kleine Oase terecht. Het was een tijd waarin ik me vaak afvroeg of ik het wel zou volhouden. Sinds Femke in het kinderdagcentrum zit, gaat het beter. Ze ontwikkelt zich geweldig. Inmiddels zit ze in Ons Blije Honck, het andere kinderdagcentrum in Zwijndrecht. Wij maken ook gebruik van naschoolse opvang, zaterdagopvang en af en toe van de logeermogelijkheden van de Gemiva-SVG Groep. Alles is vlakbij ons huis, ideaal. Er is hierdoor een mooie balans gekomen tussen de zorg voor Femke en de aandacht die onze andere kinderen vragen. We komen ook meer aan onszelf toe. Mijn man zit in de cliëntvertegenwoordigersraad en is klusvader bij Ons Blije Honck. Ik krijg steeds meer energie en was eraan toe om weer te gaan werken, het liefst bij de Gemiva-SVG Groep. En dat is ook gelukt, ik werk inmiddels bij kinderdagcentrum Symfonie!

4 Genieten in het bubbelbad 6 Ondersteuning in onze locaties De verzorging en begeleiding van uw kind kan ook (voor een deel) buiten het gezin plaatsvinden. Uw kind is dan welkom in één van onze locaties voor wonen, dagbesteding, logeren of vrije tijd. Ook hier zijn weer diverse mogelijkheden. Een greep daaruit: Uw kind kan een kinderdagcentrum bezoeken waar onze medewerkers voor uw kind zorgen en de ontwikkeling van uw kind gericht stimuleren. Wij geven uw kind therapieën, zoals fysiotherapie of logopedie. Uw kind kan gaan wonen in een aangepaste woonvorm voor kinderen. Uw kind kan afwisselend thuis en in een woning van de Gemiva-SVG Groep wonen. Uw kind kan gebruik maken van de recreatieve opvang op zaterdag en tijdens vakanties. Uw kind kan logeren bij een gastgezin of in een logeerhuis. Hoe kom ik aan zorg? De kosten van de ondersteuning worden voor een groot deel vergoed uit de AWBZ, de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Daarvoor is wel eerst een indicatie nodig. Op grond van deze indicatie bespreken we welke zorg we kunnen inzetten. U kunt de indicatie zelf aanvragen. Een medewerker van één van onze Bureaus Zorgbemiddeling kan daarbij helpen. De adresgegevens van deze bureaus staan achterin de brochure. Tweeling Joris en Rens van der Vliet bezoekt drie dagen per week kinderdagcentrum De Kleine Oase. Daar hebben zij een programma op maat in een groep voor kinderen met meervoudige beperkingen. We werken op het ogenblik aan hun lichaamsbesef, vertelt begeleidster Rosanne Barendrecht. Bijvoorbeeld met behulp van kijk- en luisterflesjes, snoezelen en vingerverven. Rens en Joris zitten ook graag in het voetenbubbelbad. Zij kunnen dit bad zelf bedienen met hun hoofdsteun, legt Rosanne uit. Door een beweging met hun hoofd zetten ze het bubbelen aan en uit. Voor hen is het een manier om zelf aan te geven wat zij wel en niet willen. Zo stimuleren we hun ontwikkeling en vergroten we hun communicatiemogelijkheden. Joris zegt al woordjes na. Rens uit zich meer door zijn mimiek. Verder krijgen de jongens zowel individueel als in een loopgroepje fysiotherapie en één keer in de week gaan ze zwemmen. Rosanne: Ik merk dat ze het hier goed naar hun zin hebben en geniet als ik een grote lach op hun gezicht zie.

5 Meer lucht en vrije tijd 8 Als de indicatie gegeven is, gaan de medewerkers van de Gemiva-SVG Groep aan de slag om de zorg en ondersteuning te realiseren. Kan alles? U kunt ons uw vragen stellen. Samen met u zoeken wij naar een vorm van ondersteuning die bij uw kind en uw gezinssituatie past. We kunnen echter niet garanderen dat álles mogelijk is. Het kan gebeuren dat de beste oplossing praktisch of financieel niet haalbaar is. Daar zullen we dan eerlijk over zijn. Als wij weten dat een andere organisatie in de regio u wel (of beter) van dienst kan zijn, kunnen wij u daarmee in contact brengen. Wij helpen u graag verder Wilt u gebruik maken van onze diensten? Heeft u vragen? Neemt u dan contact op met de zorgbemiddelaars van de Gemiva-SVG Groep. Zij helpen u graag verder. Door bij u langs te komen en met u in gesprek te gaan of door gedetailleerde informatie te sturen over een vorm van dienstverlening. Een rondleiding en kennismaking in één of enkele van onze locaties is ook altijd mogelijk. De Gemiva-SVG Groep heeft drie regionale afdelingen Zorgbemiddeling die u graag terzijde staan: Noordelijk Zuid-Holland: Afdeling Zorgbemiddeling, Blankaartweg 2, 2381 AD Zoeterwoude, telefoon (071) Midden-Holland: Afdeling Zorgbemiddeling, Bleulandweg 1a, 2803 HG Gouda, telefoon (0182) Zuid-Holland Zuid: Afdeling Zorgbemiddeling, Dubbeldamseweg Zuid 211, 3312 KR Dordrecht, telefoon (078) Centraal Bureau Bleulandweg 1c 2803 HG Gouda Postadres: Postbus AP Gouda Telefoon: (0182) Fax: (0182) info@gemiva-svg.nl Anneloes Hoogstraten is een vrolijk, rap meisje met aandacht voor alles en iedereen. Haar ogen en handen zijn voortdurend in beweging. Moeder Karin: Anneloes heeft de hele dag en continu begeleiding nodig. Ze kan haar aandacht maar kort bij iets houden en stopt alles in haar mond. Toen Anneloes vijf was, besloten Karin en haar man om haar in een kindergroep van woonlocatie Het Loet te laten wonen. Dat was een moeilijke beslissing, maar voortdurend in touw zijn met Anneloes werd te zwaar. We zijn blij dat we het gedaan hebben. Anneloes ontwikkeling is in Het Loet fors vooruit gegaan, zegt Karin. Wanneer Anneloes nu thuiskomt, staan wij met veel plezier voor haar klaar en doen leuke dingen met haar. Op woensdagavond ga ik met Anneloes zwemmen en in het weekend komt ze in principe ook een dag naar huis. Karin vertelt dat zij drie jaar geleden weer een belangrijke stap heeft gezet: We hebben besloten dat Anneloes niet meer mee gaat op vakantie, dat was helaas niet meer mogelijk. We kunnen van die weken genieten, omdat we merken dat Anneloes helemaal op haar plek zit in Het Loet. Tegenwoordig levert ook het terugbrengen naar haar woning geen problemen meer op. En wij hebben meer lucht en vrije tijd gekregen en de mogelijkheid om ook Anneloes broer Christiaan meer aandacht en rust te geven.

6 10 Meer informatiemateriaal Wilt u meer schriftelijke informatie over de Gemiva-SVG Groep? Daarvoor hebben wij diverse aanvullende brochures. Bijvoorbeeld over de ondersteuning die wij kunnen geven aan volwassenen met een verstandelijke handicap (wonen en activiteiten overdag). Ook is er informatie over ons aanbod aan mensen met een lichamelijke handicap of niet-aangeboren hersenletsel. Ten slotte wijzen wij u graag op de brochure De drijfveer van de Gemiva-SVG Groep die in het kort weergeeft hoe de Gemiva-SVG Groep georganiseerd is. Vraagt u er gerust naar bij één van de genoemde adressen. U kunt ook kijken op onze website: Zomaar een dagje weg Twee ochtenden per week komt iemand van de thuiszorg van de Gemiva-SVG Groep Michelle aankleden en op de bus zetten, vertelt Dettie Koenen, de moeder van Michelle. En twee middagen vangen ze haar om half vier op als ze uit het kinderdagcentrum komt. Als ik dan van mijn werk thuiskom, zit ze gedoucht en al klaar om te eten. Ik hoef haar daarna alleen nog op bed te leggen. Het is heerlijk dat dit mogelijk is. Overdag bezoekt Michelle kinderdagcentrum Bloemendaal. Van daaruit gaat ze ook zwemmen en naar gymnastiek. Michelle kan zich steeds beter uitdrukken in gebaren, zegt Dettie. Ze is zeker vooruit gegaan. In het weekend maak ik soms een knipselblad van wat Michelle dat weekend thuis heeft gedaan. Dat gaat mee naar Bloemendaal. Met gebaren kan Michelle dan aardig aan de begeleiders uitleggen wat ze zoal meegemaakt heeft. Af en toe logeert Michelle in logeerhuis Meander. Dat vindt ze geweldig en het geeft ons de gelegenheid met onze andere dochter iets te ondernemen, op vakantie, een dagje weg of zomaar ergens met z n drieën uit eten. Want als Michelle thuis is, komt daar weinig van.

7 Centraal Bureau Postbus AP Gouda Telefoon (0182)

ONDERSTEUNING VAN KINDEREN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL EN HUN OUDERS

ONDERSTEUNING VAN KINDEREN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL EN HUN OUDERS Ondersteuning van kind en gezin ONDERSTEUNING VAN KINDEREN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL EN HUN OUDERS Voorpagina: Deborah Corpeleijn: Door de ondersteuning ervaar ik

Nadere informatie

ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE OF MEERVOUDIGE HANDICAP

ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE OF MEERVOUDIGE HANDICAP Ondersteuning bij wonen ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE OF MEERVOUDIGE HANDICAP Voorpagina: Monique Overdijkink is erg blij met haar appartement: Ik heb mijn eigen ingang aan de achterkant

Nadere informatie

ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL

ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL Ondersteuning bij wonen ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL Voorpagina: Kjerke de Vries: Ik heb niet erg veel hulp nodig. Daarom verhuis ik van een

Nadere informatie

Passend Vertrouwd Dichtbij. Even voorstellen: Syndion

Passend Vertrouwd Dichtbij. Even voorstellen: Syndion Passend Vertrouwd Dichtbij Even voorstellen: Syndion Passend Vertrouwd Dichtbij Syndion ondersteunt mensen met een handicap; volwassenen en kinderen met een lichamelijke, verstandelijke, zintuiglijke of

Nadere informatie

ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE OF MEERVOUDIGE HANDICAP

ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE OF MEERVOUDIGE HANDICAP Ondersteuning bij werk en activiteiten ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE OF MEERVOUDIGE HANDICAP Voorpagina: Arthur Klous houdt van zijn werk in een kopieerwinkel. Ik heb het hier uitstekend

Nadere informatie

&Ons Tweede Thuis KINDEREN

&Ons Tweede Thuis KINDEREN &Ons Tweede Thuis KINDEREN & & KINDEREN Inleiding Het liefst zorg je als ouder zelf voor je kind maar soms heb je hulp nodig. Bijvoorbeeld als je kind een achterstand in de ontwikkeling of een verstandelijke,

Nadere informatie

BEGELEIDING EN ONDERSTEUNING LOGEREN SECTOR VAN KIND EN GEZIN

BEGELEIDING EN ONDERSTEUNING LOGEREN SECTOR VAN KIND EN GEZIN SECTOR BEGELEIDING EN ONDERSTEUNING VAN KIND EN GEZIN LOGEREN SYNDION VERLEENT DIENSTEN MET ZORG Syndion is een organisatie die dienstverlening en ondersteuning biedt aan mensen met een handicap. De sector

Nadere informatie

VRIJWILLIGERSWERK BIJ DE GEMIVA-SVG GROEP

VRIJWILLIGERSWERK BIJ DE GEMIVA-SVG GROEP Winst voor twee VRIJWILLIGERSWERK BIJ DE GEMIVA-SVG GROEP Foto omslag: De jongens hebben een goede conditie en willen in weer en wind trainen. Ze hebben hun doel al bijgesteld. Ze willen zeker 10 kilometer

Nadere informatie

HULP BIJ OPVOEDING BEHANDELING BEGELEIDING OBSERVATIE DIAGNOSTIEK. kinderen

HULP BIJ OPVOEDING BEHANDELING BEGELEIDING OBSERVATIE DIAGNOSTIEK. kinderen HULP BIJ OPVOEDING BEHANDELING BEGELEIDING OBSERVATIE DIAGNOSTIEK kinderen Soms heeft een gezin extra begeleiding nodig. Bijvoorbeeld als uw kind een achterstand in de ontwikkeling of een verstandelijke,

Nadere informatie

Kinderdagcentrum Joris, Amsterdam

Kinderdagcentrum Joris, Amsterdam Kinderdagcentrum Joris, Amsterdam Kinderdagcentrum Joris in hartje Amsterdam is onderdeel van de Joriskring en biedt gespecialiseerde dagopvang aan kinderen en jongeren van 0-24 jaar met een verstandelijke

Nadere informatie

Pedagogische gezinsbehandeling

Pedagogische gezinsbehandeling Pedagogische gezinsbehandeling Wie zijn wij en wat kunnen wij u bieden? ASVZ is een organisatie voor zorg- en dienstverlening aan mensen met een beperking of psychiatrische problematiek. Ruim 4.000 medewerkers

Nadere informatie

Opvoeding & Ontwikkeling

Opvoeding & Ontwikkeling MEE Utrecht, Gooi & Vecht Ondersteuning bij leven met een beperking Opvoeding & Ontwikkeling Opvoeding & Ontwikkeling MEE is een organisatie voor iedereen met een beperking of chronische ziekte. MEE biedt

Nadere informatie

Kind. & gezinsondersteuning bij SDW. SDW ondersteunt mensen met een handicap.

Kind. & gezinsondersteuning bij SDW. SDW ondersteunt mensen met een handicap. Kind & gezinsondersteuning bij SDW SDW ondersteunt mensen met een handicap. Wat kan SDW voor u betekenen? Iedereen in West-Brabant met een verstandelijke beperking kan terecht bij SDW voor ondersteuning

Nadere informatie

gezinsvormen [ behandeling in een gezin ]

gezinsvormen [ behandeling in een gezin ] gezinsvormen [ behandeling in een gezin ] 03 Gezinshuis meestal een passend antwoord op een uithuisplaatsing voorwoord Ambiq biedt specialistische zorg aan kinderen, jongeren, hun ouders en volwassenen

Nadere informatie

Of misschien zoek je een leuke werkplek of dagbesteding voor jezelf of voor een familielid. Of je wilt iets zinnigs doen in je vrije tijd.

Of misschien zoek je een leuke werkplek of dagbesteding voor jezelf of voor een familielid. Of je wilt iets zinnigs doen in je vrije tijd. Welkom bij De Zijlen Wie wil het niet? Wonen in een prettig dorp of in een leuke buurt. Waar je kunt zijn wie je bent en je leven kunt leiden zoals dat bij jou past. Waar je meedoet aan dat wat er om je

Nadere informatie

ALLES UIT HET HALEN EN 4 ANDERE VERHALEN SAMEN MAKEN WE HET VERSCHIL

ALLES UIT HET HALEN EN 4 ANDERE VERHALEN SAMEN MAKEN WE HET VERSCHIL ALLES UIT HET LEVEN 5X HALEN EN 4 ANDERE VERHALEN SAMEN MAKEN WE HET VERSCHIL DIT IS DE GEMIVA SVG GROEP De Gemiva-SVG Groep is er voor mensen die ondersteuning nodig hebben bij hun leven in de samenleving.

Nadere informatie

Wat staat er in dit boekje?

Wat staat er in dit boekje? Wat staat er in dit boekje? Informatie voor ouders (scheur t maar uit voor ze!) 7 Even uitleggen 11 Ik & Zo! Dit ben ik! 15 Ik & Zo! Handig om te weten 17 Weekschema co-ouderschap 29 Planning weekenden,

Nadere informatie

Onderwijs, zorg en dienstverlening voor mensen met een visuele en andere beperking

Onderwijs, zorg en dienstverlening voor mensen met een visuele en andere beperking Onderwijs, zorg en dienstverlening voor mensen met een visuele en andere beperking Gewoon als het kan, bijzonder waar nodig Onze dochter heeft een verstandelijke beperking. Wij denken dat zij ook slecht

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Algemene brochure. voor mensen met een beperking. MEE maakt meedoen mogelijk

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Algemene brochure. voor mensen met een beperking. MEE maakt meedoen mogelijk MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Algemene brochure voor mensen met een beperking MEE maakt meedoen mogelijk 1 Colofon Tekst en samenstelling Eenvoudig Communiceren Amsterdam Afd. Communicatie

Nadere informatie

Kinderen. Samen op pad. Ondersteuning

Kinderen. Samen op pad. Ondersteuning Kinderen Kinderen Samen op pad Kind zijn betekent de kans krijgen om je te ontwikkelen, te groeien, te ontdekken, te leren, te spelen en te sporten in een veilige omgeving. Sommige kinderen hebben bijzondere

Nadere informatie

Regelgeving & Geldzaken

Regelgeving & Geldzaken MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Regelgeving & Geldzaken Regelgeving & Geldzaken Hoe regel ik mijn geldzaken? Ik vind het moeilijk om overzicht te houden en wil geen schulden maken. Wie zorgt

Nadere informatie

De Driestroom Zorg en ondersteuning binnen onderwijs

De Driestroom Zorg en ondersteuning binnen onderwijs voor De Driestroom kinderen met een ontwikkelingsachterstand Zorg en ondersteuning binnen onderwijs Mariëndael: Begeleidster Karin geeft individuele begeleiding aan Jesse bij motorische oefening Een kind

Nadere informatie

IMIIIMIIII llllll llll II 2013.05306 23/09/2013

IMIIIMIIII llllll llll II 2013.05306 23/09/2013 F G EMivA-SVG G R O E P Ingekomen: Afdeling Kopie 2 3 SEP 2013 I

Nadere informatie

Kleinschalige woon- en onderwijsvormen. Opvang van kinderen met eigen-aardig gedrag

Kleinschalige woon- en onderwijsvormen. Opvang van kinderen met eigen-aardig gedrag Kleinschalige woon- en onderwijsvormen Opvang van kinderen met eigen-aardig gedrag Doenersdreef Zorg Kinderen in Hilversum en Almere Sommige kinderen hebben iets bijzonders. Iets dat ze nét een beetje

Nadere informatie

Symfonie. Kinderdagcentrum van de Gemiva-SVG Groep

Symfonie. Kinderdagcentrum van de Gemiva-SVG Groep Symfonie Kinderdagcentrum van de Gemiva-SVG Groep Inleiding In 1991 is de Gemiva-SVG Groep in Oud-Beijerland een kinderdagcentrum gestart voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand of een verstandelijke

Nadere informatie

Gespecialiseerde verpleegkundige zorg voor kinderen. Vertrouwd, deskundig en dichtbij

Gespecialiseerde verpleegkundige zorg voor kinderen. Vertrouwd, deskundig en dichtbij Algemeen Gespecialiseerde verpleegkundige zorg voor kinderen Vertrouwd, deskundig en dichtbij KinderThuisZorg is er als u ons nodig heeft U wilt de beste zorg voor uw kind. Die geeft u zelf, maar soms

Nadere informatie

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie SAMEN ZORGEN DAT HET BETER GAAT!

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie SAMEN ZORGEN DAT HET BETER GAAT! centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie SAMEN ZORGEN DAT HET BETER GAAT! De Swaai is een samenwerking tussen GGZ Friesland en Talant en biedt jongeren met zowel een verstandelijke beperking

Nadere informatie

Opvoeding & Ontwikkeling

Opvoeding & Ontwikkeling MEE Zeeland Ondersteuning bij leven met een beperking Opvoeding & Ontwikkeling Opvoeding & Ontwikkeling Ons kind is anders dan andere kinderen. Wat is er aan de hand? Mijn dochter is in de puberteit. Hoe

Nadere informatie

OP jezelf LereN WONeN Met begeleiding

OP jezelf LereN WONeN Met begeleiding OP jezelf LereN WONeN Met begeleiding Training Begeleid Wonen training begeleid WONeN de beste voorbereiding voor LAter Wil je als jongere of volwassene graag zelfstandig wonen? Maar moet je daarvoor eerst

Nadere informatie

De Driestroom Ambulante dienstverlening

De Driestroom Ambulante dienstverlening voor mensen met een beperking De Driestroom Ambulante dienstverlening voor De Driestroom kinderen met een ontwikkelingsachterstand Inhoudsopgave Inleiding Inleiding Ambulante Dienstverlening - Pedagogische

Nadere informatie

Opvoeding & Ontwikkeling

Opvoeding & Ontwikkeling MEE Gelderse Poort MEE maakt meedoen mogelijk Opvoeding & Ontwikkeling Opvoeding & Ontwikkeling Ons kind is anders dan andere kinderen. Wat is er aan de hand? Mijn dochter is in de puberteit. Hoe ga ik

Nadere informatie

Opvoeding & Ontwikkeling

Opvoeding & Ontwikkeling MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Opvoeding & Ontwikkeling Opvoeding & Ontwikkeling Ons kind is anders dan andere kinderen. Wat is er aan de hand? Mijn dochter is in de puberteit. Hoe ga ik

Nadere informatie

Leekerweide. Even lekker weg! Logeren en opvang van Leekerweide voor kinderen/jongeren met een beperking. www.leekerweide.nl

Leekerweide. Even lekker weg! Logeren en opvang van Leekerweide voor kinderen/jongeren met een beperking. www.leekerweide.nl Leekerweide Even lekker weg! Logeren en opvang van Leekerweide voor kinderen/jongeren met een beperking www.leekerweide.nl Logeren en opvang voor kinderen/jongeren met een beperking Inhoud Doordeweekse

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN &Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN & & VOLWASSENEN Ondersteuning voor mensen met een beperking Heb je een beperking of heeft je zoon of dochter een beperking? Dan is wat ondersteuning soms erg welkom. Ons Tweede

Nadere informatie

Passend Vertrouwd Dichtbij. Wonen

Passend Vertrouwd Dichtbij. Wonen Passend Vertrouwd Dichtbij Wonen Wonen is meer dan een dak boven je hoofd. Een groot deel van het dagelijks leven speelt zich thuis af. Voor mensen met een handicap is zelfstandig wonen niet vanzelfsprekend.

Nadere informatie

vanuit ieders mogelijkheden daar waar nodig gewoon samen Denkt mee Doet mee Gewoon samen

vanuit ieders mogelijkheden daar waar nodig gewoon samen Denkt mee Doet mee Gewoon samen vanuit ieders mogelijkheden daar waar nodig gewoon samen Denkt mee Doet mee Gewoon samen Uw opgave is ons uitgangspunt: doelgericht, met de focus op zelfredzaamheid en de eigen kracht van mensen met een

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

groeien doe je bij onze kinderopvang

groeien doe je bij onze kinderopvang dichtbij thuis groeien doe je bij onze Bij Impuls draait het om de persoonlijke ontwikkeling van uw kind. Om uit te groeien tot wie uw kind echt is, moet het voelen dat het welkom is. Dat het wordt gezien.

Nadere informatie

Zelf kiezen hoe je wilt leven

Zelf kiezen hoe je wilt leven Zelf kiezen hoe je wilt leven Ik ontdekte dat ik veel meer kan, dan ik in eerste instantie dacht. Ik ben in de tijd dat ik hier woon veel zelfstandiger geworden. Mijn eigen appartementje, dat was altijd

Nadere informatie

ALLES DUBBEL. Survivalgids. voor startende tweelingmama s. Denise Hilhorst

ALLES DUBBEL. Survivalgids. voor startende tweelingmama s. Denise Hilhorst Voorproefje ALLES DUBBEL Survivalgids voor startende tweelingmama s Denise Hilhorst Inhoud Dubbel van start 7 Dubbel ervaren 8 Dubbel zwanger 10 Dubbel voorbereiden 19 Dubbel bevallen 25 Dubbel voeden

Nadere informatie

Regio Noord. stichting voor gereformeerde zorg en ondersteuning aan mensen met een handicap

Regio Noord. stichting voor gereformeerde zorg en ondersteuning aan mensen met een handicap Regio Noord stichting voor gereformeerde zorg en ondersteuning aan mensen met een handicap Mensen met mogelijkheden Sprank is een landelijke stichting voor zorg, begeleiding en ondersteuning aan mensen

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Hoe bent u bij Little People terecht gekomen?

Hoe bent u bij Little People terecht gekomen? Resultaten enquête Little People Hoe bent u bij Little People terecht gekomen? Via internet Via kennissen/vrienden/bekenden Anders nl. 33% 24% 43% Anders nl. Via directeur Paesacker Advertentie krant Via

Nadere informatie

ZZP-Productenboek Verzorging en Verpleging

ZZP-Productenboek Verzorging en Verpleging ZZP-Productenboek Verzorging en Verpleging Informatie over zorgproducten van Amerpoort voor oudere mensen met een verstandelijke beperking met het accent op verzorging en verpleging Indicatiestelling Zorg)

Nadere informatie

ADELANTE ZORGT EN NEEMT UW ZORG UIT HANDEN. De Valkhorst Intensieve zorg, logeerzorg en revalidatie voor kinderen en jongeren tot 20 jaar

ADELANTE ZORGT EN NEEMT UW ZORG UIT HANDEN. De Valkhorst Intensieve zorg, logeerzorg en revalidatie voor kinderen en jongeren tot 20 jaar ADELANTE ZORGT EN NEEMT UW ZORG UIT HANDEN De Valkhorst Intensieve zorg, logeerzorg en revalidatie voor kinderen en jongeren tot 20 jaar 1 In deze brochure vindt u informatie over: De zorg van De Valkhorst

Nadere informatie

De Driestroom Begeleiding bij zelfstandig wonen

De Driestroom Begeleiding bij zelfstandig wonen De Driestroom voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding bij zelfstandig wonen Begeleiding bij zelfstandig wonen Woont u zelfstandig of wilt u zelfstandig gaan wonen? Heeft u daar begeleiding

Nadere informatie

Gebruikersgids jeugdigen met een licht verstandelijke beperking. Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP)

Gebruikersgids jeugdigen met een licht verstandelijke beperking. Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Gebruikersgids jeugdigen met een licht verstandelijke beperking Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Inhoud Samenvatting 3 Over welke problemen gaat het? 3 Voorbeelden 3 Welke hulp

Nadere informatie

JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN. Werk voor mensen met een (arbeids)handicap

JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN. Werk voor mensen met een (arbeids)handicap JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN Werk voor mensen met een (arbeids)handicap JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN Koffiehuis & branderij Coffyn is al jaren een geliefde plek in Nijmegen. Gasten komen bij Coffyn genieten

Nadere informatie

KLEINE MENSEN GROTE WENSEN

KLEINE MENSEN GROTE WENSEN KLEINE MENSEN GROTE WENSEN Voor de betere kinderopvang DOOR DE OGEN VAN KINDEREN Dit boekje laat je kinderopvang zien door de ogen van kinderen. Een praktische gids voor iedereen die nadenkt over de opvang

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Dagbehandeling De Horst

Dagbehandeling De Horst Dagbehandeling De Horst U wilt graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, maar zonder extra ondersteuning lukt dat niet meer. U wordt ouder en krijgt geheugenproblemen. Het is niet meer zo gemakkelijk

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang Thema Kinderen en school. Demet TV Lesbrief 9. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. belt naar een kinderdagverblijf. Is er plaats? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat inschrijven

Nadere informatie

Zorg binnen handbereik via de PAL4-iPad: een veilig gevoel!

Zorg binnen handbereik via de PAL4-iPad: een veilig gevoel! Zorg binnen handbereik via de PAL4-iPad: een veilig gevoel! Waarom zorg via de PAL4-iPad We willen allemaal graag zo lang mogelijk zelfstandig in onze vertrouwde omgeving blijven wonen. Ook als we ouder

Nadere informatie

Diagnostisch centrum

Diagnostisch centrum REINAERDE Diagnostisch Centrum Als uw kind zich anders ontwikkelt De ontwikkeling van kinderen verloopt niet altijd vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld als uw kind een ontwikkelingsachterstand of beperking heeft

Nadere informatie

Regelgeving & Geldzaken

Regelgeving & Geldzaken MEE Gelderse Poort MEE maakt meedoen mogelijk Regelgeving & Geldzaken Regelgeving & Geldzaken Hoe regel ik mijn geldzaken? Ik vind het moeilijk om overzicht te houden en wil geen schulden maken. Wie zorgt

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

ACTIVITEITEN EN WERK VOOR MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL

ACTIVITEITEN EN WERK VOOR MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL Ondersteuning bij activiteiten en werk ACTIVITEITEN EN WERK VOOR MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL Voorpagina: Gerben de Gruijl: Jarenlang had ik mij beziggehouden

Nadere informatie

Leekerweide. Wij hebben de woonvorm die jou past. www.leekerweide.nl

Leekerweide. Wij hebben de woonvorm die jou past. www.leekerweide.nl Leekerweide Wonen Wij hebben de woonvorm die jou past www.leekerweide.nl Inhoud Een eigen (t)huis 3 Wonen op maat 4 Wonen voor mensen met een ernstige 5 en/of meervoudige beperking Samen wonen met anderen

Nadere informatie

Aansprekende zorg, ambulante dienstverlening en logeren. Kinderdiensten van Intermetzo

Aansprekende zorg, ambulante dienstverlening en logeren. Kinderdiensten van Intermetzo Aansprekende zorg, ambulante dienstverlening en logeren. Kinderdiensten van Intermetzo Kinderen leren van en met elkaar. Kinderdagcentrum Heimdal Sommige kinderen en jongeren hebben naast een ontwikkelingsachterstand

Nadere informatie

Dat is mensenwerk. Wonen met ondersteuning en zorg bij Reinaerde. Voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Ambulante Begeleiding

Dat is mensenwerk. Wonen met ondersteuning en zorg bij Reinaerde. Voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Ambulante Begeleiding REINAERDE Dat is mensenwerk 1 met ondersteuning en zorg bij Reinaerde Voor volwassenen met een verstandelijke beperking Ambulante Begeleiding Op zoek naar een woning Individueel met begeleiding in de buurt

Nadere informatie

Appeltje van Oranje 17 januari 2014. MeeleefGezin: Samen meer! Voor 0 t/m 4 jarigen

Appeltje van Oranje 17 januari 2014. MeeleefGezin: Samen meer! Voor 0 t/m 4 jarigen Appeltje van Oranje 17 januari 2014 MeeleefGezin: Samen meer! Voor 0 t/m 4 jarigen Achtergrond / aanleiding van het inibabef GGz prakbjk en onderzoek (P.van der Ende, 2011-2013): Kind groeit liefst op

Nadere informatie

KLEURRIJKE ONDERSTEUNING VOOR KINDEREN, JEUGD EN OUDERS

KLEURRIJKE ONDERSTEUNING VOOR KINDEREN, JEUGD EN OUDERS KLEURRIJKE ONDERSTEUNING VOOR KINDEREN, JEUGD EN OUDERS KLEURRIJKE ONDERSTEUNING VOOR KINDEREN, JEUGD EN OUDERS Ieder kind is uniek en heeft het recht om kind te zijn en zich te ontwikkelen in een stabiele,

Nadere informatie

Regelgeving & Geldzaken

Regelgeving & Geldzaken MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Regelgeving & Geldzaken Regelgeving & Geldzaken Hoe regel ik mijn geldzaken? Ik vind het moeilijk om overzicht te houden en wil geen schulden maken. Wie zorgt

Nadere informatie

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Zorgen en vragen 1 Gezinsinterventie 2 Tien praktische

Nadere informatie

Jeugdigen met een licht verstandelijke beperking

Jeugdigen met een licht verstandelijke beperking Jeugdigen met een licht verstandelijke beperking versie 2009 Informatie over zorgzwaartepakketten voor jeugdigen met een licht verstandelijke beperking 2 Inhoud Samenvatting... 4 Inleiding... 8 Algemene

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Wonen & Samenleven

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Wonen & Samenleven MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Wonen & Samenleven Als mijn zoon begeleid zelfstandig gaat wonen, staat er dan altijd iemand voor hem klaar? Ik wil graag een traplift. Bij wie vraag ik die

Nadere informatie

Betrokken, flexibel én betaalbaar

Betrokken, flexibel én betaalbaar voor het hele gezin Betrokken, flexibel én betaalbaar Kinderopvang via Zowiezo Als u aan het werk bent wilt u natuurlijk dat uw kinderen veilig en professioneel worden opgevangen. Bij Zowiezo heeft u de

Nadere informatie

Zorgprofiel-Productenboek Lichamelijk Gehandicapten (LG)

Zorgprofiel-Productenboek Lichamelijk Gehandicapten (LG) Zorgprofiel-Productenboek Lichamelijk Gehandicapten (LG) Informatie over zorgproducten van Amerpoort voor mensen met een verstandelijke beperking en een lichamelijke handicap. Een zorgprofiel is een manier

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

vooruitkomen OUDERS & OPVOEDERS

vooruitkomen OUDERS & OPVOEDERS > vooruitkomen + OUDERS & OPVOEDERS ! Via Bureau Jeugdzorg of uw huisarts bent u bij Rubicon jeugdzorg terecht gekomen. Soms zijn er problemen in het gezin die u niet zelf kunt oplossen. Uw kind is bijvoorbeeld

Nadere informatie

Niet eerlijk. Kyara Blaak

Niet eerlijk. Kyara Blaak Kyara Blaak Niet eerlijk Kyara Blaak Kyara Blaak 248media uitgeverij, Steenwijk Grafische realisatie: MDS Grafische Vormgeving Illustraties binnenwerk: Kyara Blaak Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Kind aan huis(werk) JORIEKE VAN NOORLOOS

Kind aan huis(werk) JORIEKE VAN NOORLOOS 13-01-2015 Kind aan huis(werk) JORIEKE VAN NOORLOOS Huiswerk maken met medescholieren in een andere huiskamer dan die van jezelf: dat is de opzet van onder meer Dees Amsterdam. Met kater Jack, noodles

Nadere informatie

MEE Utrecht Ondersteuning bij leven met een beperking. Zeer moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een zeer moeilijk lerend kind

MEE Utrecht Ondersteuning bij leven met een beperking. Zeer moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een zeer moeilijk lerend kind MEE Utrecht Ondersteuning bij leven met een beperking Zeer moeilijk lerend Uitleg over het leven van een zeer moeilijk lerend kind Zeer moeilijk lerend Uitleg over het leven van een zeer moeilijk lerend

Nadere informatie

Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord. Nieuwe leidinggevenden bij SDW stellen zich voor

Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord. Nieuwe leidinggevenden bij SDW stellen zich voor SDWNIEUWS Informatie voor cliënten, ouders en cliëntvertegenwoordigers oktober 2010 BELANGRIJKE Informatie voor jou, lees dit blad goed! Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord > Lees verder op

Nadere informatie

Gewoon meedoen! www.estinea.nl

Gewoon meedoen! www.estinea.nl Gewoon meedoen! Hoe wil jij meedoen? Dat vragen we aan iedereen die bij Estinea komt voor ondersteuning bij wonen, werken of leren. Meedoen in de samenleving - op je eigen niveau en je eigen manier - levert

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Nationale Nederlanden Paspoort. Informatieboekje bevolkingsonderzoek naar borstkanker

Nationale Nederlanden Paspoort. Informatieboekje bevolkingsonderzoek naar borstkanker Nationale Nederlanden Paspoort Informatieboekje bevolkingsonderzoek naar borstkanker Zorgbelang Gelderland, november 2010 Teksten of delen van teksten uit deze uitgave mogen, na verkregen toestemming van

Nadere informatie

vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik

vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik OUDERS & OPVOEDERS Als er binnen uw gezin sprake is van seksueel misbruik, heeft dat grote invloed. Er is veel verdriet, boosheid, wantrouwen en schuldgevoel.

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Gebruikersgids doven, slechthorenden en mensen met spraakproblemen en/of taalproblemen. Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP)

Gebruikersgids doven, slechthorenden en mensen met spraakproblemen en/of taalproblemen. Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Gebruikersgids doven, slechthorenden en mensen met spraakproblemen en/of taalproblemen Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Inhoud Inleiding 3 Voor wie is deze gids? 3 Waarom deze

Nadere informatie

Welkom in De Laurenburg!

Welkom in De Laurenburg! De Laurenburg Welkom in De Laurenburg! De Laurenburg is een eigentijdse woonvorm voor mannen en vrouwen tussen de 18 en 65 jaar met niet-aangeboren hersenletsel of een spierziekte. Je woont hier zoveel

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Kinderdagverblijf. Het Tuinhuis

Kinderdagverblijf. Het Tuinhuis Kinderdagverblijf Het Tuinhuis Iets over Het Tuinhuis. Het motto van het Tuinhuis. Het Tuinhuis biedt een kind(er)vriendelijke opvang, met 47 kindplaatsen voor kinderen vanaf 6 weken tot 4 jaar. Tevens

Nadere informatie

DELA LeefdoorPlan. wat gebeurt er met uw gezin na uw overlijden?

DELA LeefdoorPlan. wat gebeurt er met uw gezin na uw overlijden? DELA LeefdoorPlan wat gebeurt er met uw gezin na uw overlijden? wie zorgt er voor uw nabestaanden? Ná uw uitvaart gaat het leven door voor uw nabestaanden. Redden zij het dan financieel? Of overkomt hen

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrije tijd & Sport

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrije tijd & Sport MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Vrije tijd & Sport Ik wil graag dat mijn kind leert zwemmen, maar hij past niet in zo n grote groep. Kan het ook anders? Er is vast wel een (gezelligheids)

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Ouders over kindcentra

Ouders over kindcentra Ouders over kindcentra Oberon, september 2015 Wat vinden ouders eigenlijk van kindcentra? Kennen zij de gedachte achter Kindcentra2020? We besloten om het maar eens aan ze te vragen. Onderzoeksbureau Oberon

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Voor cliënten Ik red me prima, maar nu mijn zoontje zich niet normaal ontwikkelt weet ik het even niet meer. Mijn beperking vraagt om aanpassingen in huis.

Nadere informatie

Wonenbij SDW. SDW ondersteunt mensen met een handicap.

Wonenbij SDW. SDW ondersteunt mensen met een handicap. Wonenbij SDW SDW ondersteunt mensen met een handicap. Wat kan SDW voor u betekenen? Iedereen in West-Brabant met een verstandelijke beperking kan terecht bij SDW voor ondersteuning op het gebied van wonen,

Nadere informatie

MEE: PARTNER IN HET CJG

MEE: PARTNER IN HET CJG 1e kwartaal 2016 MEE: PARTNER IN HET CJG MEE ondersteunt mensen met een beperking zodat zij mee kunnen doen in de samenleving. Wij helpen iedereen (weer) grip op hun leven te krijgen, onder andere door

Nadere informatie

Ken je deze kant al van Leekerweide? overzicht zorgaanbod

Ken je deze kant al van Leekerweide? overzicht zorgaanbod Ken je deze kant al van Leekerweide? overzicht zorgaanbod www.leekerweide.nl Inhoud 3 Woonbegeleiding 4 Volledige of gedeeltelijke ondersteuning thuis 5 Dagbesteding 6 Onderzoek 7 Therapie/behandeling

Nadere informatie

T i j d e l i j k v e r b l i j f

T i j d e l i j k v e r b l i j f T i j d e l i j k v e r b l i j f T i j d e l i j k v e r b l i j f b i j I p s e d e B r u g g e n U kent Ipse de Bruggen waarschijnlijk van de zorg en begeleiding voor mensen met een verstandelijke handicap.

Nadere informatie

Kind, jeugd & Gezin. Voor kinderen en jongeren met een verstandelijke en/of psychische beperking. Promens Care

Kind, jeugd & Gezin. Voor kinderen en jongeren met een verstandelijke en/of psychische beperking. Promens Care Kind, jeugd & Gezin Voor kinderen en jongeren met een verstandelijke en/of psychische beperking Promens Care Welkom bij Kind, Jeugd & Gezin! Kinderen en jongeren hebben recht op een zo gewoon mogelijk

Nadere informatie