HET IS GROEN EN GEZOND EIGEN BELANG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HET IS GROEN EN GEZOND EIGEN BELANG"

Transcriptie

1 HET IS GROEN EN GEZOND EIGEN BELANG Maak Brabanders gezonder en Het Groene Woud groener

2 alle foto s: Het Bewaarde Land/Het PON

3 Het is groen en gezond eigen belang Maak Brabanders gezonder en Het Groene Woud groener Het Groene Woud telt bijna mensen met een beperking 1. De steden s-hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg zijn daarbij meegerekend. De groeiende groep ouderen voor wie beweging uit preventief oogpunt goed is, zit niet in het getal 2. Tellen we de familieleden, mantelzorgers, vrijwilligers en professionals mee, die mensen met een beperking begeleiden, dan komen we uit op een nog veel groter getal. In de regel vinden velen die voor mensen met een beperking zorgen het zelf ook leuk om het groen in te gaan. Het publiek weet Het Groene Woud al goed te vinden. Het helpt als de bereikbaarheid en toegankelijkheid in de komende jaren verbeterd wordt. Voor mensen met een beperking draagt het groen bij aan een betere gezondheid. Op haar beurt profiteert Het Groene Woud weer van meer bezoekers. Zij beleven de natuur op hun eigen wijze. Zij stellen andere eisen aan het gebruik en de toegankelijkheid. Het blijkt dat ze graag iets terug doen voor de natuur. Ze helpen natuurorganisaties bijvoorbeeld bij het onderhoud. Veelal worden deze bijzondere groepen gebruikers begeleid. In Hooge Heide, in de oostelijke stadsrand van s-hertogenbosch, krijgen ze hulp van getrainde vrijwilligers. Met deze folder willen we het thema groen en gezond, en in het bijzonder de trainingen voor vrijwilligers in Het Groene Woud en in andere regio s onder de aandacht brengen. 1 2 Genoemde doelgroep omvat 15% van de bevolking Op dit moment is 17% van de Brabanders 65+. Volgens de prognose stijgt dat in 15 jaar naar 25%.

4 Hooge Heide, een goed voorbeeld In de oostelijke stadsrand van s-hertogenbosch In Hooge Heide werken sinds 2010 groenbeheerders, zorginstellingen, bewonersorganisaties, boeren en overheden samen aan het behoud van de groene kwaliteit én een goed gebruik daarvan. Belangrijk hierbij is het zorgen voor toegankelijkheid en toegankelijk voor iedereen, ook speciaal voor mensen met een beperking. Dit staat voor een grote maatschappelijke betekenis. In Hooge Heide staat natuurbeleving voor cliënten of bewoners van zorginstellingen centraal. De Stichting Het Bewaarde Land speelt hier een belangrijke rol in. Zij richt zich al 10 jaar primair op kinderen. Zij verbreedt haar doelgroep in de Hooge Heide nu ook met mensen met een beperking. Vrijwilligers krijgen speciale training in natuurbeleving voor mensen met een beperking. Natuurbeleving leidt tot een betere gezondheid.

5 Mensen met een beperking kunnen ook zonder vrijwilligers de natuur in. De wandelpaden met speciale bebording maken dat telefonische hulp eenvoudiger in te roepen is als hen onderweg iets overkomt. Het is een project op initiatief van een bewoner van Mariaoord. De gemeente realiseerde de bebording en de zorginstelling beantwoord de telefonische hulpvraag. Op dit moment worden vrijwilligers getraind voor drie doelgroepen: Ernstig Meervoudig Beperkten (EMB), mensen met dementie en terminaal zieke mensen. Op korte termijn wordt het trainingsaanbod mogelijk uitgebreid met een vrijwilligerstraining gericht op de doelgroep Lichtverstandelijk Beperkten (LVB). Verdere uitbreiding is mogelijk voor mensen met burn-out, ouderen (65+) en mensen met afstand tot arbeidsmarkt of samenleving: werkzoekenden, schoolverlaters en mensen in de reclassering. Deze laatste groepen vragen om een andere aanpak: gericht op activering en het bieden van dagritme. En om een passende begeleiding. De beproefde aanpak in de Hooge Heide rondom training, toegankelijkheid en bereikbaarheid leent zich goed voor Het Groene Woud. Ook voor de uitbreiding met trainingen gericht op activering en dagritme kan Het Groene Woud iets betekenen. De betreffende doelgroepen kunnen soms stevige klussen doen. Daar profiteert Het Groene Woud dus ook van!

6 Het Groene Woud De aanpak voor verbetering van de toegankelijkheid van Het Groene Woud voor mensen met een beperking gaat uit van het gebruik van bestaand groen en bestaande voorzieningen. Om een beeld te krijgen van de vraag of behoefte van mensen met een beperking geven de verschillende doelgroepen aan hoe ze Het Groene Woud voor hun gezondheid specifiek willen gebruiken én welke bijdrage ze als tegenprestatie kunnen leveren aan de groene kwaliteit. Om hen te begeleiden worden vrijwilligers in Het Groene Woud geworven en getraind. De maatregelen voor een betere toegankelijkheid en bereikbaarheid komen zoveel mogelijk ten goede aan alle ouderen. Het groen wordt zo ook aantrekkelijker voor de familie en de professionele zorgverleners. Kortom: zorg dat iedereen zich welkom voelt. De landbouw in Het Groene Woud biedt in dit opzicht ook perspectief voor 3 gezondheid. Naast de zorglandbouw, gaat het natuurlijk om gezond voedsel. Daar liggen ook kansen voor betrokkenheid van verschillende doelgroepen. En vergeet niet de recreatieondernemers. Zij hebben ook baat bij maatregelen die de toegankelijkheid en bereikbaarheid voor de doelgroep verbeteren. 3 ZLTO heeft een project(leider) verbrede landbouw, met speciale aandacht voor zorg en aandacht

7 Iedereen is welkom Veel mensen met een beperking maken gebruik van een rolstoel, scootmobiel, rollator of wandelstok. Zij zijn geholpen met speciale voorzieningen. Het gaat dus niet om meer asfalt! Natuurliefhebbers met een beperking vragen daar zelden om! Veel winst zit in de kleine dingen. Denk aan een toegankelijke parkeerplek, een aangepast informatiebord, een goede begeleiding en trainingen over bejegening voor het personeel van bedrijven of instellingen. Stichting Zet 4heeft in Het Groene Woud al veel bereikt en heeft de kennis om de toegankelijkheid te verbeteren. Het Europese programma Healthy Regions is gericht op de bevordering van gezondheid bij ouderen. Dit biedt mogelijkheden voor het uitrollen van de in Hooge Heide opgedane ervaring en het ontwikkelen van nieuwe trainingen over natuurbeleving. Er zijn ook doelgroepen die om activering en dagritme vragen en niet behoren tot de groep ouderen. Denk aan schoolverlaters en mensen in de reclassering. Deze doelgroepen vragen om een andere aanpak en een andere begeleiding. 4 Stichting Zet is een provinciale steunfunctie die toegankelijkheid voor iedereen, en dus ook voor mensen met een beperking, stimuleert.

8 Voorstel Stichting Het Bewaarde Land, zorginstellingen en het PON verzorgen momenteel de trainingen over natuurbeleving. Zij hebben een achtergrond in het groen, de educatie en/of de zorg, met een publieke dan wel private achtergrond. Ze spreken de taal van de uiteenlopende groepen. Hun ervaring in de nieuwe coalitie Hooge Heide helpt om te komen tot een goed resultaat. Uitbreiding met trainingen gericht op activering, dagritme en re-integratie kan leiden tot het betrekken van andere partners. De aanpak werkt volgens twee sporen: 1. trainingen voor vrijwilligers en 2. andere maatregelen voor betere toegankelijkheid en bereikbaarheid voor zorginstellingen, ondernemers, natuurorganisaties en gemeenten. 5 5 Het PON is een onafhankelijk kennisinstituut op het sociale en culturele domein.

9 Trainingen Profiel per doelgroep Bijdrage natuur en landschap Bijdrage landbouw Overige activiteiten buiten (jonge) Mensen met dementie, en/ of niet-aangeboren hersenletsel, bewegen en meedoen zwerfvuil ruimen dieren voeren, landbewerking onder begeleiding genieten van natuur EMB-ers: ernstig meervoudig beperkte mensen bewegen en meedoen onder begeleiding genieten van natuur Mensen in terminale levensfase rust onder begeleiding genieten van natuur LVB-ers: lichtverstandelijk beperkte mannen van jaar stevige klussen en spannende activiteiten berken trekken, hout bewerken eenvoudige klussen doen vlot bouwen, zomerkamp, outdoor-survival Ouderen (55+) meedoen en bewegen begeleiding derden, praktische klussen begeleiding derden, praktische klussen nemen de kleinkinderen mee de natuur in Schoolverlaters/arbeidsparticipatie ritme, beroepskwalificatie stevige en complexe klussen stevige en complexe klussen Integratie/inburgering/reclassering dagritme, werkervaring, meedoen stevige en complexe klussen stevige en complexe klussen

10 Andere maatregelen voor betere toegankelijkheid en bereikbaarheid De belanghebbenden geven hun wensen en behoeften aan voor een betere toegankelijkheid en bereikbaarheid van Het Groene Woud. Daartoe worden drie acties uitgevoerd. Visitatiebezoek Het Groene Woud Experts weten wat het betekent voor ouderen en mensen met een beperking om op een veilige, verantwoorde manier van natuur en landschap te genieten. Zij kunnen in Het Groene Woud verbeterpunten aanwijzen. Deze expertgroep bestaat uit vertegenwoordigers van ouderen, mensen met een beperking, mantelzorgers, vrijwilligers en professionals met ervaring op dit gebied in Brabant.

11 Verbinding stad-platteland De grootste concentraties van Brabanders, met of zonder beperking, vinden we in de grote steden. De gemeente s-hertogenbosch organiseerde een werkbijeenkomst over de praktijk van groen = gezond voor publieke en private partners in de stadsrand. Bestaande particuliere organisaties die ervaring hebben op dit gebied of nieuwe initiatieven in voorbereiding hebben, zijn: Binckhorst, Mariaoord, Het Bewaarde Land en Eyghen-tijds ( s-hertogenbosch), Genneperhoeve en Wasven (Eindhoven) en Ut Rooie Bietje en Vitura (Tilburg). Welke doelgroepen worden nu bereikt, welke komen in aanmerking? Welke motieven spelen een rol (fysiek, mentaal, sociaal, economisch, cultureel)? Voorzieningen voor training en begeleiding Het gebruik van het groen neemt toe door de training van vrijwilligers. Zij trekken er met de doelgroepen vaker op uit. Dit vraagt soms om passende voorzieningen. In overleg met de terreinbeheerders worden de condities geformuleerd voor het bieden van ruimte aan de trainingen en het gebruik door de doelgroepen. Ook is inzicht nodig in de condities en voorzieningen voor de ondernemers in de landbouw en de recreatie. Participatie De mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en samenleving komen in de toekomst - direct of indirect - in contact met de gemeenten. Zelf doen staat voorop. Een volgende stap kan zijn een beroep doen op getrainde vrijwilligers, voor de begeleiding van doelgroepen die baat hebben bij activiteiten in het groen. Belangrijk voor de doelgroep is: meedoen! Dragen de trainingen bij aan de doelstellingen van de betreffende afdelingen van de gemeenten?

12 De initiatiefnemers: 's-hertogenbosch Contactpersonen voor de trainingen van Het Bewaarde Land en het PON: De heer Mari Verstegen: Mevrouw Wies Arts:

Natuur doet je goed. Natuurbeleving met cliënten. Training voor begeleiders van: ouderen, mensen met dementie, mensen met een (meervoudige) beperking

Natuur doet je goed. Natuurbeleving met cliënten. Training voor begeleiders van: ouderen, mensen met dementie, mensen met een (meervoudige) beperking Natuur doet je goed Natuurbeleving met cliënten Training voor begeleiders van: ouderen, mensen met dementie, mensen met een (meervoudige) beperking Op naar buiten Frisse buitenlucht en beweging is gezond

Nadere informatie

De zorgboerderij. 3 Hoe is de zorgboerderij ontstaan? 4 Voor wie is de zorgboerderij? 5 Plaatsing op een zorgboerderij

De zorgboerderij. 3 Hoe is de zorgboerderij ontstaan? 4 Voor wie is de zorgboerderij? 5 Plaatsing op een zorgboerderij DC 19 De zorgboerderij 1 Inleiding Dagbesteding en (woon)begeleiding aan cliënten kan op allerlei manieren geboden worden. In dit dc-thema lees je over de zorg en begeleiding die een zorgboerderij kan

Nadere informatie

Beeldverslag werkbijeenkomst Regionaal Landschap Drents-Friese grensstreek

Beeldverslag werkbijeenkomst Regionaal Landschap Drents-Friese grensstreek Beeldverslag werkbijeenkomst Regionaal Landschap Drents-Friese grensstreek 3 november 2015 Context Op 3 november vond een werkbijeenkomst plaats in Buitencentrum de Poort in Ruinen. Op deze bijeenkomst

Nadere informatie

Ambtenaren / managers Ambtenaren die werken met moeilijk bereikbare groepen

Ambtenaren / managers Ambtenaren die werken met moeilijk bereikbare groepen Bijlage Overzicht Doelgroepen Overzicht Doelgroepen participerend in Wmo-werkplaatsen Wmo werkplaats Participerende doelgroepen praktijken Actieve burgers Actieve burgers Actieve buurtbewoners / managers

Nadere informatie

Overzicht trainingsaanbod GGZ

Overzicht trainingsaanbod GGZ Overzicht trainingsaanbod GGZ Nu met ZonMw subsidie voor gemeenten! U zult het ongetwijfeld in uw gemeente ervaren: mensen met psychische en psychiatrische problemen, een licht verstandelijke beperking

Nadere informatie

DE PARTICIPATIEWET VOOR U ALS WERKGEVER

DE PARTICIPATIEWET VOOR U ALS WERKGEVER UTRECHT MIDDEN DE PARTICIPATIEWET VOOR U ALS WERKGEVER Doel van de Participatiewet De Participatiewet vervangt de bijstandswet, de Wet sociale werkvoorziening en een deel van de Wajong. Het doel van de

Nadere informatie

Houtskoolschets Asten april 2017

Houtskoolschets Asten april 2017 Houtskoolschets Asten2030 14 april 2017 Opzet Asten2030 Start A Verkenning B Verbreding C 3 Verankering Dag van de Toekomst Besluit vorming 1. Werk Conferentie intern 2. Werk Conferentie intern Internet

Nadere informatie

Dementie Coöperatie Oisterwijk. Presentatie Rabobank Hart van Brabant Themagroep zorg en ouderen 24 juni 2015

Dementie Coöperatie Oisterwijk. Presentatie Rabobank Hart van Brabant Themagroep zorg en ouderen 24 juni 2015 Dementie Coöperatie Oisterwijk Presentatie Rabobank Hart van Brabant Themagroep zorg en ouderen 24 juni 2015 dementie: Brabantse feiten Verhouding aantal mensen met dementie in de Brabantse bevolking 2012

Nadere informatie

Vrijwillige Thuishulp als onderdeel van het sociale domein

Vrijwillige Thuishulp als onderdeel van het sociale domein Vrijwillige Thuishulp als onderdeel van het sociale domein preventief, signalerend en klant centraal Cintha Tubbing, december 2013 Een korte kennismaking met de organisatie Versa Welzijn de dienst VTH

Nadere informatie

Bron: Vilans website januari 2018 en Movisie - website januari 2018

Bron: Vilans website januari 2018 en Movisie -   website januari 2018 Wettelijke kaders en voorzieningen mantelzorgondersteuning Bron: Vilans - https://www.vilans.nl - website januari 2018 en Movisie - https://www.movisie.nl website januari 2018 Vilans is een kenniscentrum

Nadere informatie

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap De Winckelsteegh voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap Maak kennis met De Winckelsteegh Wil je deze brochure lezen in eenvoudige taal? Zoek de plaatjes van het vergrootglas. Daaronder staan

Nadere informatie

19-11- 15. Waarom? 1. Dementie in Nederland. Programma. 1. Wensen en behoeften. 1. Wensen en behoeften. Een dementievriendelijke gemeenschap

19-11- 15. Waarom? 1. Dementie in Nederland. Programma. 1. Wensen en behoeften. 1. Wensen en behoeften. Een dementievriendelijke gemeenschap Een dementievriendelijke gemeenschap Iedereen kan een steentje bijdragen Jasper Kimenai Alzheimer Nederland Wies Arts Pgraad/ Stichting Zet Programma 2. Dementievriendelijk 3. Programma dementievrienden

Nadere informatie

We zijn het eens en hebben het helder. Samenvatting van onze ambitie. 1. Ambitie

We zijn het eens en hebben het helder. Samenvatting van onze ambitie. 1. Ambitie Aan : Geriatrisch Netwerk Van : Jan Lam, programmamanager Onderwerp : Ambitie, doelen en activiteiten Geriatrisch Netwerk (versie G [= goed]) Datum : 5-12-2017 Status : Overeengekomen op het overleg van

Nadere informatie

Ik werk en maak mijn eigen keuzes. Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn

Ik werk en maak mijn eigen keuzes. Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Ik werk en maak mijn eigen keuzes. Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Mensen met een hulpvraag krijgen ondersteuning thuis en in de wijk. Het wijkteam regelt dit. Soms is er gespecialiseerde

Nadere informatie

Wetgeving rond participatiesamenleving biedt kansen. voor bibliotheken

Wetgeving rond participatiesamenleving biedt kansen. voor bibliotheken Wetgeving rond participatiesamenleving biedt kansen voor bibliotheken Breng vraag en aanbod bij elkaar en help laaggeletterden vooruit Nederland telt 1,3 miljoen laaggeletterde volwassenen (16-65 jaar).

Nadere informatie

Trends in dagbesteding. Charlotte Hanzon, 9 maart 2017

Trends in dagbesteding. Charlotte Hanzon, 9 maart 2017 Trends in dagbesteding Charlotte Hanzon, 9 maart 2017 Trends in dagbesteding Voorbeeldtekst Voorbeeldtekst Wat is dagbesteding? Definitie dagbesteding wordt breder: Dagbestedingsvormen die door de overheid

Nadere informatie

Landschap en Ruimtelijke Kwaliteit

Landschap en Ruimtelijke Kwaliteit Landschap en Ruimtelijke Kwaliteit Even terugkijken Successen van de afgelopen tijd Uniek systeem voor duurzaam beheer Zelfstandige Landschapsfondsen Betrokkenheid ANV s en andere lokale partijen Voorbeeld

Nadere informatie

De gewenste transitie in de zorg

De gewenste transitie in de zorg Voorwoord Dit visiedocument is opgesteld door de verenigd in het pioniersnetwerk zorglandbouw. Sinds 2013 werken Wageningen UR en de Federatie Landbouw en Zorg samen aan strategieën om in te spelen op

Nadere informatie

Sociaal makelaar De vraag is leidend Organiserend vermogen. Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen

Sociaal makelaar De vraag is leidend Organiserend vermogen. Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen Jaarverslag 2017 Sociaal makelaar De vraag is leidend Effecten Organiserend vermogen Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen Samenwerking Burgerinitiatief Integratie

Nadere informatie

Gewoon meedoen! www.estinea.nl

Gewoon meedoen! www.estinea.nl Gewoon meedoen! Hoe wil jij meedoen? Dat vragen we aan iedereen die bij Estinea komt voor ondersteuning bij wonen, werken of leren. Meedoen in de samenleving - op je eigen niveau en je eigen manier - levert

Nadere informatie

Overdag bij ons. Dagactiviteiten om een zinvolle dag te beleven

Overdag bij ons. Dagactiviteiten om een zinvolle dag te beleven Dagactiviteiten om een zinvolle dag te beleven Beschut thuis Herstel bij ons Tijdelijk bij Behandeling en expertise Bij u thuis Nie Meer structuur in uw dagelijks leven Zelfredzaamheid vergroten Met begeleiding

Nadere informatie

MKBA VAN EEN GOED BEGIN NAAR STRUCTUREEL SUCCES!

MKBA VAN EEN GOED BEGIN NAAR STRUCTUREEL SUCCES! MKBA VAN EEN GOED BEGIN NAAR STRUCTUREEL SUCCES! MKBA: VAN EEN GOED BEGIN NAAR STRUCTUREEL SUCCES! U heeft een mooi project om laaggeletterde werkzoekenden op te leiden en zo hun kansen op de arbeidsmarkt

Nadere informatie

INHOUD. Inhoud 5. Inleiding 13. Leeswijzer 15

INHOUD. Inhoud 5. Inleiding 13. Leeswijzer 15 INHOUD Inhoud 5 Inleiding 13 Leeswijzer 15 Hoofdstuk 1: Het concept kleinschalig genormaliseerd wonen 19 1. Wat is kleinschalig genormaliseerd wonen? 19 2. Wat zijn de kernprincipes van het concept kleinschalig

Nadere informatie

Werken met streekagenda s. Een regionaal loket en aanspreekpunt

Werken met streekagenda s. Een regionaal loket en aanspreekpunt Werken met streekagenda s Een regionaal loket en aanspreekpunt Inleiding U kon de afgelopen jaren terecht met uw projectideeën en aanvragen bij Plattelânsprojekten. Dit blijft zo, maar vanaf 2014 doet

Nadere informatie

VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015

VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015 VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015 DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 26 mei 2015 nr. TB 15.5037761; gelet op artikel 8a,

Nadere informatie

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen Gezondheidsachterstanden Gelijke kansen voor iedereen Goede gezondheid: niet voor iedereen Een goede gezondheid is een groot goed, voor de individuele burger én voor de samenleving als geheel. We worden

Nadere informatie

Wijkplan Centrum/ Noord-West. Internet-versie

Wijkplan Centrum/ Noord-West. Internet-versie Wijkplan 2015 Centrum/ Noord-West Internet-versie Inhoudsopgave 1. Visie Pagina 2 2. Wijkanalyse Pagina 3 3. Conclusie Pagina 5 Wijkplan 2015 CNW, maart 2015 Pagina 1 1. Visie De visie van Veens luid:

Nadere informatie

Ervaringen om nooit te vergeten

Ervaringen om nooit te vergeten Ervaringen om nooit te vergeten Handleiding Stichting Kinderwerk Op Kamp! - Ervaringen om nooit te vergeten - SAMENVATTING Colofon Tekst Froukje Hajer Redactie Mirjam van Klink, Anna Lakmaker, Zwaan Lakmaker,

Nadere informatie

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN &Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN & & VOLWASSENEN Ondersteuning voor mensen met een beperking Heb je een beperking of heeft je zoon of dochter een beperking? Dan is wat ondersteuning soms erg welkom. Ons Tweede

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Leren & Werken Leren & Werken Wat is de beste school voor ons kind? Welke vervolgopleiding past bij mij? Kan mijn kind een betaalde baan aan of is een beschermde

Nadere informatie

Psychologie Inovum. Informatie en productenboek voor cliënten, hun naasten en medewerkers

Psychologie Inovum. Informatie en productenboek voor cliënten, hun naasten en medewerkers Psychologie Inovum Informatie en productenboek voor cliënten, hun naasten en medewerkers Waarom psychologie Deze folder is om bewoners, hun naasten en medewerkers goed te informeren over de mogelijkheden

Nadere informatie

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Verenigingen, stichtingen en instellingen barsten doorgaans van de ambities en toekomstplannen. Maar om ze te realiseren heb je financiële middelen

Nadere informatie

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: zet ideeën van jongeren om in daden Jongeren 12 23 jaar We willen graag in gesprek met jongeren die een positieve

Nadere informatie

Thuis wonen met ondersteuning Sterker in de samenleving.

Thuis wonen met ondersteuning Sterker in de samenleving. Thuis wonen met ondersteuning Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Woon je zelfstandig of binnen je gezin en heb je daarbij ondersteuning nodig? Dan kun je gebruik maken van de ambulante hulpverlening

Nadere informatie

Welkom. Over werken met vrijwilligers met een kwetsbaarheid

Welkom. Over werken met vrijwilligers met een kwetsbaarheid Welkom Over werken met vrijwilligers met een kwetsbaarheid 1 Wie zijn wij: Jurrien van de Coterlet: naast vele andere rollen een zeer ervaren vrijwilliger bij o.a. ENIK Feikje Hakkert: vrijwilligers- coördinator

Nadere informatie

Tijdelijk Anders Gebruiken

Tijdelijk Anders Gebruiken Tijdelijk Anders Gebruiken van terreinen en gebouwen Ingrid van de Vossenberg Projectleider T.A.G. / Stedenbouwkundige / Gemeente Nijmegen Wat is TAG? De ontwikkelaar: sloopt niet, maar stelt gebouw

Nadere informatie

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente.

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 1. Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 2. De overheid moet niet achter de voordeur van mensen willen treden. Dat is privégebied en de eigen

Nadere informatie

Op weg naar een dementievriendelijke wijk. Iedereen kan een steentje bijdragen. Jasper Kimenai Alzheimer Nederland

Op weg naar een dementievriendelijke wijk. Iedereen kan een steentje bijdragen. Jasper Kimenai Alzheimer Nederland Op weg naar een dementievriendelijke wijk Iedereen kan een steentje bijdragen Jasper Kimenai Alzheimer Nederland Programma 1. Wensen en behoeften 2. Dementievriendelijk Nederland 3. Programma dementievrienden

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning 1 Nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten of werkervaring opdoen. Er zijn talloze redenen waarom mensen

Nadere informatie

RESULTATEN GROOT WILD ENQUETE

RESULTATEN GROOT WILD ENQUETE RESULTATEN GROOT WILD ENQUETE 1 Uitkomsten van de Groot Wild enquête Dank u wel! In 2013 organiseerde Natuurmonumenten een landelijke ledenraadpleging over het beheer van wilde dieren zoals edelherten,

Nadere informatie

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 2 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: jongeren praten mee over de toekomst Jongeren 12 23 jaar We willen graag met jongeren in gesprek over de toekomst

Nadere informatie

Regel die burgerinitiatieven

Regel die burgerinitiatieven Regel die burgerinitiatieven Meedoen met vervolgacties eindadvies onderzoek burgerinitiatieven en aansprakelijkheid November 2013 1 2 Regel die Burgerinitiatieven Aansprakelijkheid als belemmering? We

Nadere informatie

Activiteiten voor mensen met geheugenverlies en hun naasten

Activiteiten voor mensen met geheugenverlies en hun naasten Activiteiten voor mensen met geheugenverlies en hun naasten De Dementie- en Mantelzorgconsulent organiseren en coördineren, in samenwerking met een grote groep vrijwilligers, een aantal activiteiten voor

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Samenleven > niet gelijk, maar gelijkwaardig > aantrekkelijke, ecologische woonstad > iedereen een eerlijke kans op de arbeidsmarkt Samenleven Mensen zijn niet allemaal gelijk, maar wel gelijkwaardig.

Nadere informatie

om niet te vergeten Een project van het VBOB, Care Innovation Center West-Brabant, Alzheimer Nederland en PGraad/DVG

om niet te vergeten Een project van het VBOB, Care Innovation Center West-Brabant, Alzheimer Nederland en PGraad/DVG Een toekomst om niet te vergeten Een project van het VBOB, Care Innovation Center West-Brabant, Alzheimer Nederland en PGraad/DVG 2 Projectsecretariaat Vitaal Brabant Postbus 3240 5203 DE s-hertogenbosch

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Laurens De Beukelaar. Passend bij u en uw cultuur. Het voelt hier vertrouwd, je bent in goede handen. Wat kunnen wij voor u betekenen?

Laurens De Beukelaar. Passend bij u en uw cultuur. Het voelt hier vertrouwd, je bent in goede handen. Wat kunnen wij voor u betekenen? Laurens De Beukelaar Passend bij u en uw cultuur Het voelt hier vertrouwd, je bent in goede handen. Wat kunnen wij voor u betekenen? Laurens De Beukelaar Woonzorglocatie voor ouderen met dementie Laurens

Nadere informatie

Raadsstuk. Het college stelt de raad voor: 1. Het Koersdocument Werk en Inkomen vast te stellen en als beleidskader te hanteren.

Raadsstuk. Het college stelt de raad voor: 1. Het Koersdocument Werk en Inkomen vast te stellen en als beleidskader te hanteren. Raadsstuk Onderwerp: Koersdocument Werk en Inkomen BBV nr: 2016/255655 1. Inleiding In oktober 2011 is Kans en Kracht door de gemeenteraad vastgesteld. Dit plan beschreef de uitvoeringstaken van SZW (Werk

Nadere informatie

Wat als ik niet meer beter word?

Wat als ik niet meer beter word? Wat als ik niet meer beter word? Als u te horen heeft gekregen dat u niet meer kunt genezen, is dat een harde boodschap. Deze boodschap roept veel vragen op, zoals: Deze folder is bedoeld voor mensen die

Nadere informatie

Is er plek voor tegenprestatie in uw organisatie? Aschwin van den Abeele Directeur SWH

Is er plek voor tegenprestatie in uw organisatie? Aschwin van den Abeele Directeur SWH Is er plek voor tegenprestatie in uw organisatie? Aschwin van den Abeele Directeur SWH 10/25/2013 Programma 1. Opening en welkom 2. Test je kennis! - Quiz 3. De tegenprestatie en Talent Verplicht! in een

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

Mensen met een chronische ziekte of beperking hebben voor hun ondersteuning bijna altijd te maken met meerdere wettelijke regelingen www.nivel.

Mensen met een chronische ziekte of beperking hebben voor hun ondersteuning bijna altijd te maken met meerdere wettelijke regelingen  www.nivel. Dit factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Mensen met een chronische ziekte of beperking hebben voor hun ondersteuning bijna altijd te maken met meerdere wettelijke

Nadere informatie

NATUURLIJK BEWEGEN Beweegprogramma voor mensen met dementie

NATUURLIJK BEWEGEN Beweegprogramma voor mensen met dementie NATUURLIJK BEWEGEN Beweegprogramma voor mensen met dementie Solis Symposium Dementiezorg in beweging Barbera Schoemaker Deventer, 25 juni 2015 De aanleiding IJssellandschap en Solis Zorggroep hebben samen

Nadere informatie

Eén. contract. Eén. opdracht. Eén. missie. Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals

Eén. contract. Eén. opdracht. Eén. missie. Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals Eén opdracht Eén contract Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals Eén missie 1 Het gewone leven Vrijwilligers- & Verenigingswerk Ons speelveld Mantelzorg & Welzijn Participatie & Inkomen & Schuldhulpverlening

Nadere informatie

Samen de samenleving sterker maken. Estinea, partner in het sociaal domein

Samen de samenleving sterker maken. Estinea, partner in het sociaal domein Samen de samenleving sterker maken Estinea, partner in het sociaal domein Estinea biedt professionele ondersteuning aan mensen met een beperking. Meedoen? Gewoon doen! Meedoen is niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Nadere informatie

Doe mee aan de prijsvraag ondernemen aan de Groene Corridor en

Doe mee aan de prijsvraag ondernemen aan de Groene Corridor  en Doe mee aan de prijsvraag ondernemen aan de Groene Corridor Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/degroenecorridor en www.groenecorridor.nl Volop kansen voor nieuw ondernemerschap Laveren langs

Nadere informatie

Vacature Vrijwilliger Administratief ondersteuner

Vacature Vrijwilliger Administratief ondersteuner Vacature Vrijwilliger Administratief ondersteuner Werkvisie De Hoop Werkvisie De Hoop is een stichting die jaarlijks bijna 500 deelnemers met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleidt bij en naar passend

Nadere informatie

Vanuit de kunsten gelden er geen beperkingen alleen maar mogelijkheden.

Vanuit de kunsten gelden er geen beperkingen alleen maar mogelijkheden. KOMpositie in beeld Vanuit de kunsten gelden er geen beperkingen alleen maar mogelijkheden. Inhoudsopgave Voorwoord Inleiding Waarom KOM? KOM erbij KOM praat KOM thuis bij KOM werken KOM samen Dankwoord

Nadere informatie

participatiesamenleving

participatiesamenleving Tussen verzorgingsstaat en participatiesamenleving De feiten en fabels over informele zorg Prof. dr. Kim Putters Mezzo, 14 mei 2014 Inhoud 1. SCP en Mezzo 2. De Sociale Staatt van Nederland d 2013 3. De

Nadere informatie

Familieparticipatie en mantelzorg

Familieparticipatie en mantelzorg Familieparticipatie en mantelzorg Inleiding: Mantelzorg en familieparticipatie zijn twee begrippen die vaak door elkaar gebruikt worden. Norschoten maakt onderscheid in deze twee begrippen. In deze notitie

Nadere informatie

O O * Uitvoeringsregels tegenprestatie Omdat iedereen van toegevoegde waarde is

O O * Uitvoeringsregels tegenprestatie Omdat iedereen van toegevoegde waarde is O16.001265 O16.001265* Uitvoeringsregels tegenprestatie 2017 Omdat iedereen van toegevoegde waarde is 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 2 2. In het kort... 3 3. Het idee en de uitgangspunten... 4 4.

Nadere informatie

Inspiratiebijeenkomst Obdam. 1 april 2015 Dorpsstraat 155, Obdam.

Inspiratiebijeenkomst Obdam. 1 april 2015 Dorpsstraat 155, Obdam. Obdam 1 april 2015 Dorpsstraat 155, Obdam. Programma 19:30 Opening en welkom 19:40 Betekenis van een lokaal fonds voor de omgeving, door Monique van Bijsterveld 19:55 De oprichting van een lokaal fonds,

Nadere informatie

IGP Laarakkerse Waterleiding: nieuw perspectief

IGP Laarakkerse Waterleiding: nieuw perspectief Nieuwsbrief IGP Laarakkerse Waterleiding: nieuw perspectief Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van het Integraal Gebiedsprogramma (IGP) Laarakkerse Waterleiding. In deze brief vindt u informatie over een

Nadere informatie

Mountainbike: Leidraad nieuwe routes en verbindingen. Checklist voor nieuw te ontwikkelen of te verbeteren mountainbike routes en verbindingen.

Mountainbike: Leidraad nieuwe routes en verbindingen. Checklist voor nieuw te ontwikkelen of te verbeteren mountainbike routes en verbindingen. Mountainbike: Leidraad nieuwe routes en verbindingen Checklist voor nieuw te ontwikkelen of te verbeteren mountainbike routes en verbindingen. Mountainbike: Leidraad nieuwe routes en verbindingen. CONCEPT.

Nadere informatie

Binden, bewaren, bezielen en betalen

Binden, bewaren, bezielen en betalen EGH/ZHL november 2013 Binden, bewaren, bezielen en betalen voor landschap en erfgoed in Zuid-Holland Zuid-Holland heeft veel te bieden qua natuur, landschap en erfgoed. Er zijn talrijke partijen die zich

Nadere informatie

Beleidsregel tegenprestatie Participatiewet 2015

Beleidsregel tegenprestatie Participatiewet 2015 Beleidsregel tegenprestatie Participatiewet 2015 Kenmerk: 193113 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oldebroek; gelet op artikel 2, tweede lid van de Verordening tegenprestatie Participatiewet

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten

Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten Gemeente s-hertogenbosch, afdeling Onderzoek & Statistiek, februari 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Vrijwilligerswerk... 4 3. Mantelzorg... 8

Nadere informatie

Informatie over Topaz in relatie tot de de werving en selectie van onafhankelijk voorzitter van de Centrale Cliëntenraad Topaz

Informatie over Topaz in relatie tot de de werving en selectie van onafhankelijk voorzitter van de Centrale Cliëntenraad Topaz Informatie over Topaz in relatie tot de de werving en selectie van onafhankelijk voorzitter van de Centrale Cliëntenraad Topaz Leiden, oktober 2018 Achtergrond vacature Topaz heeft een Centrale Cliëntenraad

Nadere informatie

Dementievriendelijke gemeenschap. Iedereen kan een steentje bijdragen. Herman Post Jasper Kimenai Alzheimer Nederland

Dementievriendelijke gemeenschap. Iedereen kan een steentje bijdragen. Herman Post Jasper Kimenai Alzheimer Nederland Dementievriendelijke gemeenschap Iedereen kan een steentje bijdragen Herman Post Jasper Kimenai Alzheimer Nederland Programma 1. Wensen en behoeften 2. Dementievriendelijk Nederland 3. Programma dementievrienden

Nadere informatie

Opvoeding & Ontwikkeling

Opvoeding & Ontwikkeling MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Opvoeding & Ontwikkeling Opvoeding & Ontwikkeling Ons kind is anders dan andere kinderen. Wat is er aan de hand? Mijn dochter is in de puberteit. Hoe ga ik

Nadere informatie

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen We worden steeds ouder Notitie Ouderen Apeldoorn, maart 2018 We worden steeds ouder We worden steeds ouder en we blijven langer thuis wonen. Ouder worden kent verschillende fases. De 65+er van nu is actief

Nadere informatie

Voor palliatieve zorg op maat

Voor palliatieve zorg op maat hospice de Populier Voor palliatieve zorg op maat Afscheid van het leven wordt beschouwd als een onderdeel van het leven. Daarmee krijgt ook palliatieve zorg steeds meer een plek in de samenleving. Hospice

Nadere informatie

ONDERDERSTEUNING BIJ THUISADMINISTRATIE & SCHULDEN

ONDERDERSTEUNING BIJ THUISADMINISTRATIE & SCHULDEN OVERZICHT ORGANISATIES DIE INFORMELE ZORG & ONDERSTEUNING BIEDEN IN AMSTERDAM CENTRUM Per oktober 2016 ONDERDERSTEUNING BIJ THUISADMINISTRATIE & SCHULDEN PROBLEEMGEBIED Hulp bij de thuis administratie,

Nadere informatie

WELKOM. Symposium Weert in Beweging maandag 24 februari 2014

WELKOM. Symposium Weert in Beweging maandag 24 februari 2014 WELKOM Symposium Weert in Beweging maandag 24 februari 2014 Agenda Bedrijven in Beweging Fact-sheet Medewerkers in Beweging Platform Weert in Beweging Werkgroep Bedrijven in Beweging Rol werkgever, ondernemer!

Nadere informatie

Heijmans Avans Minor 2010-2011. Infrastructuur: van knelpunt tot aanbesteding

Heijmans Avans Minor 2010-2011. Infrastructuur: van knelpunt tot aanbesteding Heijmans Avans Minor 2010-2011 Infrastructuur: van knelpunt tot aanbesteding Avans Hogeschool is een topinstituut dat toekomstige beroepsoefenaren opleidt tot excellente professionals, die zichzelf en

Nadere informatie

Pleyade. Algemene informatie. www.pleyade.nl

Pleyade. Algemene informatie. www.pleyade.nl Pleyade Algemene informatie www.pleyade.nl Zorg voor elkaar Pleyade is gespecialiseerd in zorg voor mensen van 55 jaar en ouder in de regio Arnhem. Als geen ander kunnen wij anticiperen op de veranderingen

Nadere informatie

Sociaal domein. Decentralisatie AWBZ-Wmo. Hoofdlijnen nieuwe Wmo KIDL 27-11-2014. H. Leunessen, gem. Landgraaf 1. Wmo / Jeugzorg / Participatiewet

Sociaal domein. Decentralisatie AWBZ-Wmo. Hoofdlijnen nieuwe Wmo KIDL 27-11-2014. H. Leunessen, gem. Landgraaf 1. Wmo / Jeugzorg / Participatiewet Sociaal domein Wmo / Jeugzorg / Participatiewet Wat verandert er per 1 januari 2015? Hoofdlijnen nieuwe Wmo Wmo 2007: 1. Welzijnswet 2. Wet voorzieningen Gehandicapten 3. Hulp bij het Huishouden (HbH)

Nadere informatie

Jaarverslag St. Samen Redzaam

Jaarverslag St. Samen Redzaam Jaarverslag St. Samen Redzaam 2016 Barrie (links) met jobmaatje Julia Samen Redzaam 2016 Inhoud Inleiding: Lokale samenleving versterken 3 Meerwaarde ReconnAct 4 Financiering 4 Resultaten 5 Training en

Nadere informatie

Wij verzoeken u vriendelijk om bijgaande brief onder de aandacht te brengen b de fracties van de politieke partijen binnen uw gemeente.

Wij verzoeken u vriendelijk om bijgaande brief onder de aandacht te brengen b de fracties van de politieke partijen binnen uw gemeente. Geachte heer, mevrouw, Wij verzoeken u vriendelijk om bijgaande brief onder de aandacht te brengen b de fracties van de politieke partijen binnen uw gemeente. Wilt u zo vriendelijk zijn om ons een ontvangst-

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning 1 Nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten of werkervaring opdoen. Er zijn talloze redenen waarom mensen

Nadere informatie

Paviljoen Arts & Food, een kunstzinnig stadsinitiatief

Paviljoen Arts & Food, een kunstzinnig stadsinitiatief Paviljoen Arts & Food, een kunstzinnig stadsinitiatief Inhoudsopgave De parken van Rotterdam 3 Het Paviljoen Arts & Food 3 Het concept van Arts & Food 3 Beelden van het Paviljoen Arts & Food 4 Arts & Food,

Nadere informatie

Welkom 24 november 2016

Welkom 24 november 2016 Welkom 24 november 2016 NOMB april 2014 november 2016 Canan Yenice projectleider Ons doel is het bevorderen van welzijn en het duurzaam zelfstandig functioneren van ouderen We bundelen en behartigen de

Nadere informatie

Bureau BERGS. Re-integratie Outplacement Loopbaanadvies. Noloc Erkend & Gecertificeerd

Bureau BERGS. Re-integratie Outplacement Loopbaanadvies. Noloc Erkend & Gecertificeerd Bureau BERGS Re-integratie Outplacement Loopbaanadvies Noloc Erkend & Gecertificeerd 1 2 Voorwoord Over Bureau BERGS Re-integratie, Outplacement & Loopbaanadvies De flexibiliteit binnen organisaties wordt

Nadere informatie

Bijlagen hoofdstuk 12 Maatschappelijke participatie Jeroen Devilee en Joep de Hart

Bijlagen hoofdstuk 12 Maatschappelijke participatie Jeroen Devilee en Joep de Hart Thuis op het platteland. De leefsituatie van platteland en stad vergeleken. Anja Steenbekkers, Carola Simon, Vic Veldheer (red.). Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau, januari 2006 Bijlagen hoofdstuk

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

Informatiebrochure. Goezate De Riethorst Stromenland

Informatiebrochure. Goezate De Riethorst Stromenland Informatiebrochure Goezate De Riethorst Stromenland Warm welkom 2 Met deze folder geven we u een eerste indruk van zorgcentrum Goezate in Werkendam. U bent van harte welkom bij ons in zorgcentrum Goezate.

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 18 december 2018 Zaaknummer: 560136 Portefeuillehouder : J. Gopal Openbaar Besloten Team : Team Mens en Maatschappij

Nadere informatie

Aanvalsplan laaggeletterdheid en de toekomst van de volwasseneneducatie

Aanvalsplan laaggeletterdheid en de toekomst van de volwasseneneducatie Aanvalsplan laaggeletterdheid en de toekomst van de volwasseneneducatie Ina den Hollander Weert, 19 mei 2011 Kenniscirkel Leven Lang Leren Brabantse en Limburgse bibliotheken Wat is laaggeletterdheid?

Nadere informatie

Weerbaarheidstraining voor iedereen. Weerbaar met Accres. Accres.nl/weerbaarheid

Weerbaarheidstraining voor iedereen. Weerbaar met Accres. Accres.nl/weerbaarheid Weerbaarheidstraining voor iedereen Weerbaar met Accres Accres.nl/weerbaarheid Stevig in je schoenen leren staan Weerbaarheidstraining voor iedereen! Overtuigend nee durven zeggen Weerbaar zijn betekent:

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014 STICHTING LEENDERT VRIEL HENGELO-BORNE E.O.

JAARVERSLAG 2014 STICHTING LEENDERT VRIEL HENGELO-BORNE E.O. JAARVERSLAG 2014 JAARVERSLAG 2014 STICHTING LEENDERT VRIEL HENGELO-BORNE E.O. Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag 2014 van de stichting Leendert Vriel Hengelo, Borne e.o. Ook dit jaar zijn wij er geslaagd

Nadere informatie

Op weg naar Werkplan Platform voor Mensen met een Beperking gemeente Eersel

Op weg naar Werkplan Platform voor Mensen met een Beperking gemeente Eersel Op weg naar 2021 Werkplan 2018-2021 Platform voor Mensen met een Beperking gemeente Eersel Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Doelen... 3 3. Voor wie: Doelgroepen... 4 4. Bewustwording... 4 4.1 De gemeente

Nadere informatie

Jos van der Lans SIGRA 24 mei 2016. Formele en informele zorg: Inschakelen of meebeslissen? Bijwagen of motorblok?

Jos van der Lans SIGRA 24 mei 2016. Formele en informele zorg: Inschakelen of meebeslissen? Bijwagen of motorblok? Jos van der Lans SIGRA 24 mei 2016 Formele en informele zorg: Inschakelen of meebeslissen? Bijwagen of motorblok? 2008 1998 Zorg delen met familie / burgers In Zweden zegt men: dementie is een ziekte,

Nadere informatie

Help, ik lig aan een overstromingsgebied! Erik van Nuland, 29 maart 2011

Help, ik lig aan een overstromingsgebied! Erik van Nuland, 29 maart 2011 Help, ik lig aan een overstromingsgebied! Erik van Nuland, 29 maart 2011 Inhoud 1. Belang van toerisme en recreatie en vrije tijd 2. Trends 3. SWOT 4. Wandelen en fietsen 5. Poorten 6. Visie en doelgroepen

Nadere informatie

Ik werk en maak mijn eigen keuzes. Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn

Ik werk en maak mijn eigen keuzes. Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Ik werk en maak mijn eigen keuzes. Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Mensen met een hulpvraag krijgen ondersteuning thuis en in de wijk. Het wijkteam regelt dit. Soms is er gespecialiseerde

Nadere informatie

Gebruik In de bijlage (volgt nog) zijn gegevens opgenomen over het gebruik dagactiviteiten in 2015 in de regio.

Gebruik In de bijlage (volgt nog) zijn gegevens opgenomen over het gebruik dagactiviteiten in 2015 in de regio. Startnotitie Dagactiviteiten Huidige situatie In de huidige uitvoering van dagactiviteiten is een onderscheid in drie segmenten : dagactiviteiten voor jeugd, volwassenen en ouderen. Zij worden gescheiden

Nadere informatie

Eenzaamheid in relatie tot digitale communicatie

Eenzaamheid in relatie tot digitale communicatie Eenzaamheid in relatie tot digitale communicatie Index 1. Samenvatting p. 3 2. Doelstellingen en opzet onderzoek p. 6 3. Gebruik communicatiemiddelen p. 9 4. Perceptie digitale communicatie en eenzaamheid

Nadere informatie

Kaart 1: Wmo = meedoen Achtergrondinformatie voor patiënten

Kaart 1: Wmo = meedoen Achtergrondinformatie voor patiënten Kaart 1: Wmo = meedoen Achtergrondinformatie voor patiënten De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) betekent voor gemeenten een andere manier van denken en doen. De Nederlandse gemeenten werken gezamenlijk

Nadere informatie

Professioneel werven van vrijwilligers

Professioneel werven van vrijwilligers Professioneel werven van vrijwilligers Utrechtzorg, 9 december 2014 Martijn Hemminga Op zoek naar het vonkje 2 Copyright Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie 1 Agenda Welkom Theorie: Arbeidsmarktcommunicatie

Nadere informatie