Beroepsopdracht. Helpende Z&W versnelde leerroute. ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beroepsopdracht. Helpende Z&W versnelde leerroute. ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden"

Transcriptie

1 Beroepsopdracht Helpende Z&W versnelde leerroute ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden

2 Inleiding Tijdens de opleiding Helpende Zorg en Welzijn krijg je op school in de lessen veel kennis aangeboden. Voor een praktisch vak als Helpende is kennis vergaren alleen niet het belangrijkste, je moet die verworven kennis kunnen omzetten in praktisch handelen op de werkplek. Met behulp van de opdrachten uit deze beroepsopdracht leer je om op het niveau van een gediplomeerd Helpende te kunnen functioneren. Daarnaast bereidt deze beroepsopdracht jou voor op de examens die je aan het eind van de opleiding in de praktijk moet afleggen. Leren doe je samen, daarom wordt de afdeling nadrukkelijk betrokken in jouw leerproces en wordt jouw leren onderdeel van het leerproces van de afdeling. Deze beroepsopdracht is dus tegelijkertijd een teamopdracht. Alle deelopdrachten van deze beroepsopdracht leiden naar het einddoel: de maaltijd als een feest! Succes met het uitvoeren van deze beroepsopdracht.

3 Overzicht Beroepsopdracht Opdracht Soort Uitvoerende(n) student wb po team 1. Vooruitkijken planningsopdracht X X X 2. Op je handen zitten observatieopdracht X X 3. Mag ik alles eten? uitzoekopdracht X X 4. Afkijken! meelopen 5. Themabijeenkomst 6. Opruimen! uitvoeren X X X X 7. De maaltijd als een feest, voorbereiden voorbereiden X X X 8. De maaltijd als een feest uitvoeren X X X X

4 Opdracht 1 Vooruitkijken Doel Een planning maken voor het uitvoeren van de hele beroepsopdracht Benodigdheden De bijlage uit de beroepsopdracht: Persoonlijk activiteiten plan = PAP. Wat te doen Lees vooraf de beroepsopdracht goed door, probeer je een beeld te vormen van alle activiteiten die je moet ondernemen om alle onderdelen van de beroepsopdracht uit te voeren. Ga met jouw werkbegeleider (en eventueel de praktijkopleider) in gesprek en vul je Persoonlijk Activiteiten Plan (zie volgende pagina) zo gedetailleerd mogelijk in zodat je automatisch een planning krijgt voor de uitvoering van de beroepsopdracht Hulpvragen bij het maken van een PAP Wat moet ik doen? Hoe moet ik het doen? Hoeveel tijd heb ik nodig? Met wie moet ik het doen? Van wie help ik hulp/ondersteuning nodig? Wanneer moet ik het doen?

5 PAP Persoonlijk Activiteiten Plan Opdracht Wat moet ik doen? Hoe moet ik het doen? Hoeveel tijd heb ik nodig? Van wie heb ik hulp/ondersteuning nodig? Wanneer moet ik het doen?

6 Opdracht 2 Op je handen zitten Doel Inzichtelijk krijgen hoe de maaltijd verloop. Wat doen je collega s, wat doen de bewoners? Benodigdheden Pen en papier en de discipline om even niets te doen behalve observeren. Wat is het Het einddoel van deze opdracht is het organiseren van een feestelijke maaltijd. Door eens een keer de tijd te nemen om van een afstandje te kijken hoe een maaltijd verloopt (zonder zelf actief deel te nemen aan de zorg) krijg je zicht op wat er nu allemaal gebeurt tijdens het eten, welke werkzaamheden er worden uitgevoerd, hoe reageren de bewoners, wat doen de bewoners? Na afloop kun je wellicht aangeven wat goed ging, wat beter kan en wat misschien anders zou moeten. Deze uitkomsten kun je dan weer gebruiken bij het realiseren van het einddoel. Hoe werkt het Kies een plekje in de ruimte waar gegeten wordt waar je niet al te veel opvalt. Ga al zitten voordat de bewoners aan tafel geroepen gaan worden. Waar kun je allemaal opletten: Hoe worden de bewoners uitgenodigd om aan tafel te komen? Hoe reageren de bewoners hierop? Heeft iedereen een vaste plek? Hoe lang duurt het voor iedereen zit? Wat doen je collega s? Heerst er rust tijdens de maaltijd? Rust bij de bewoners, rust bij je collega s? Eten de bewoners zelfstandig, of worden ze geholpen, door wie? Krijgt iedereen hetzelfde eten? Eten de bewoners alles op wat hun wordt voorgezet? Hoe eindigt de maaltijd? enzovoort Bespreek je observaties met je werkbegeleider. Wat heb je geleerd? Wat neem je mee in het organiseren van de feestelijke maaltijd Tips Neem de tijd en bemoei je niet met de uitvoering van de zorg Maak aantekeningen tijdens het observeren, dat helpt naderhand om alle momenten terug te kunnen halen.

7 Opdracht 3 Mag ik alles eten? Doel Inzicht krijgen in de individuele mogelijkheden en beperkingen van de bewoners met betrekking tot eten en drinken. Benodigdheden Pen en papier, de zorgdossiers van de bewoners. Wat te doen Om een maaltijd te organiseren met een feestelijk tintje moet je natuurlijk wel op de hoogte zijn van de mogelijkheden en onmogelijkheden of de beperkingen van de bewoners. Gebruik de zorgdossiers om hier achter te komen. Hulpvragen bij je zoektocht Weet je de weg in het zorgdossier? Vraag zo nodig hulp aan een collega, bijvoorbeeld een EVV er die verantwoordelijk is voor het bijhouden van de zorgdossier Staan er in het zorgdossier zaken met betrekking tot het eten en drinken? Welke wensen heeft de bewoner ten aanzien van eten en drinken? Heeft de bewoner een dieet? Heeft de bewoner beperkingen ten aanzien van het eten en drinken? Eet de bewoner zelfstandig? Wat voor hulp ten aanzien van eten en drinken heeft de bewoner nodig? Zijn er aandachtspunten geformuleerd ten aanzien van eten en drinken? Schrijf alles op in het schema, bespreek na met de werkbegeleider, met welke punten moet je rekening houden bij de te organiseren maaltijd?

8 Naam bewoner Wensen bewoner Beperkingen Eet zelfstandig Hulp nodig? Zo ja wat voor hulp Dieet Aandachtspunten Let op: jouw schema hoeft niet persé uit 10 bewoners te bestaan, het kunnen er ook minder zijn of meer natuurlijk, afhankelijk van de afdeling waar je werkt! Als er op de afdeling nog een student van hetzelfde traject werkt kunnen jullie de bewoners onderling verdelen

9 Opdracht 4 De kunst afkijken bij je collega Doel Inzichtelijk krijgen wat je collega precies doet en hoe hij of zij denkt. Hiervan kun je leren voor je eigen handelen in je werk. Benodigdheden Pen en papier en minimaal 2 uur meelopen met een collega tijdens de verzorging. Wat is het Als de bewoners aan tafel gaan, hebben zij in de meeste gevallen al heel wat activiteiten achter de rug, in de regel zullen bewoners verzorgd aan tafel komen. Ook het verlenen van zorg, meewerken aan de ADL, hoort tot de taken van een helpende. Eén van de examens die je straks gaat uitvoeren heeft dan ook betrekking op het verlenen van zorg. Bij het examen kijkt iemand op jouw vingers. Nu ga jij eens kijken hoe een collega de zorg uitvoert met de bedoeling hiervan te leren voor je eigen handelen in je werk. Iedereen kent wel zo n collega, die het werk echt in de vingers heeft. De kunst afkijken gaat over deze collega observeren. Want hoe benader je de bewoners bijvoorbeeld, hoe doet iemand anders dat nou? Dat is niet zo simpel te omschrijven. Dan helpt het om een keertje mee te lopen in het werk. Het is daarbij belangrijk niet alleen met deze persoon te kunnen meekijken, maar ook na afloop samen te reflecteren en je collega te vragen naar achterliggende motieven en gedachten. Hoe werkt het 1. Zoek een collega die het werk in de vingers heeft. Meekijken vraagt dat je met een collega afspreekt om met hem of haar mee te gaan. Dat kan een dagdeel zijn, of een paar uur, dat kun je samen afspreken. Vraag of die collega ook tijd heeft om na afloop met je na te praten. 2. Jullie doen het werk samen, observeer tijdens het meelopen wat die collega (niet) doet. Spreek samen af of je tussendoor vragen kunt stellen of dat je dat na afloop doet. Voorbeeldvragen voor als je met iemand meeloopt: Wat doe jij? Waar let je op tijdens dit werk? Pak je het altijd zo aan? Waarom doe je het nu anders dan zonet? Van wie heb jij het geleerd? Wat vind je leuk van je werk? Waar ben je trots op?

10 Wanneer kreeg jij voor de laatste keer een compliment van een collega/mantelzorger/ bewoner/leidinggevende en waar ging dat over? Hoe draagt jouw manier van werken bij aan de kwaliteit van leven en wonen van bewoners volgens jou? 3. Reflecteer samen op wat jij gezien hebt. Het is belangrijk niet alleen met iemand te kunnen meekijken, maar ook na afloop samen te reflecteren. Het gesprek na afloop voegt toe waaróm iemand iets doet, de gedachten en gevoelens die daar bij horen. Die geven je namelijk een inkijkje in hoe iemand over zijn of haar werk denkt. En waarom iemand doet wat hij of zij doet. Hulpvragen voor het nagesprek zijn: Wat valt je op in hoe je collega het werk aanpakt? Wat verrast je? Wat vind je waardevol? Wat zou je willen meenemen naar je eigen werk? Wat maakte dat je die bewoner zo benaderde? Welke overwegingen heb je gemaakt toen je [...] deed? Het viel me op dat [...]. Kun je me vertellen hoe je dat ervaart? Je deelt achteraf ook wat jij van je collega hebt geleerd en wat waarde had. Tips Neem echt de tijd om na het meelopen samen te zitten op een rustige plek en na te praten. Dit is een belangrijk oogstmoment zowel voor jou als je collega. Vraag ook bij de collega hoe zij/hij vindt dat jij werkt? Wat gaat goed, wat moet beter? Uit: Werkvormenboek, Competente medewerkers kleinschalig wonen voor mensen met dementie, Joke van Alten en Mara Spruyt

11 Opdracht 5 Themabijeenkomst Doel Samen met je collega s leren Wat is het Eén van je collega s zal een presentatie geven over een onderwerp dat een relatie heeft met het ondersteunen bij eten en drinken. Mogelijke onderwerpen: Gezonde voeding Specifieke voeding, diëten Specifiek servies of eetgerei (bijvoorbeeld servies voor dementerenden, bestek voor mensen met reuma etc.) Sfeer bij de maaltijd Mondverzorging Verslikken voorkomen en hoe te handelen als het toch gebeurt? Onrust bij de maaltijd en hoe er mee om te gaan? Etc. Iedereen neemt actief deel aan de bijeenkomst. Hoe werkt het 1. Binnen het team worden er afspraken gemaakt wie de presentatie gaat geven, wanneer en waar. Het streven is dat zoveel mogelijk medewerkers de themabijeenkomst kunnen bijwonen, op de afdeling wordt de themabijeenkomst breed aangekondigd. 2. De student maakt een kort verslag Je maakt een kort verslag van de themabijeenkomst waarin vooral naar voren komt wat je hebt geleerd. Je bespreekt dit verslag met je werkbegeleider.

12 Opdracht 6 Opruimen! Doel Een werkplan opstellen voor het weer op orde brengen van de huiskamer na de maaltijd, het plan uitvoeren en evalueren Benodigdheden Het voorbeeld werkplan uit deze opdracht. Wat is het Als de bewoners hebben gegeten is de zorg rond de maaltijd natuurlijk niet klaar. Er moet immers worden afgeruimd en opgeruimd. Maak een werkplan voor deze activiteiten en probeer ook te kijken hoe je de bewoners bij deze activiteiten kunt betrekken. Hoe werkt het Stap 1: Bedenk de taken die horen bij op orde brengen van de huiskamer Bedenk de middelen en materialen die je hierbij nodig hebt Bedenk hoe je de bewoners bij deze activiteiten kunt betrekken Stap 2: Maak een planning van deze taken. Maak hierbij gebruik van het voorbeeld werkplan bij deze opdracht, bedenk per taak of je de bewoners bij deze taak wilt betrekken, zo ja bedenk dan hoe je het wilt doen Stap 3: Zet de werkzaamheden in volgorde van belangrijkheid Stap 4: Zet de werkzaamheden In een logische volgorde zodat ze zo min mogelijk tijd en energie kosten Stap 5: Maak een tijdsindeling Stap 6: Bespreek de planning met je begeleider Stap 7: Voer de taken volgens planning uit

13 Mijn werkplan voor het weer op orde brengen van de huiskamer: Tijd Deeltaken Inzet middelen en materialen Hoe worden bewoners erbij betrokken Let op: jouw planning hoeft niet persé uit 12 deeltaken te bestaan, het kunnen er ook minder zijn of meer natuurlijk! Ook hoef je niet bij iedere deeltaaktaak gebruik te maken van middelen en /of materialen.

14 Niet van toepassing Onvoldoende Voldoende Stap 8: Evalueer met je werkbegeleider de planning en de uitvoering met behulp van het evaluatieformulier Evaluatie Een werkplan opstellen voor het op orde houden van de huiskamer Het werkplan sluit aan bij het werk van de collega s De student gebruikt de juiste woorden en uitdrukkingen De student heeft alle werkzaamheden in een goede volgorde gepland: Op volgorde van belangrijkheid Belangrijkste taken het eerst De student heeft aangegeven welke middelen en materialen zij gaat gebruiken, kan haar keuze mondeling toelichten De student heeft aangegeven hoe de bewoners bij de taken kunnen worden betrokken, kan haar keuze mondeling toelichten De student heeft aangegeven hoeveel tijd de werkzaamheden kosten De student heeft de werkplanning bijgesteld - indien nodig- De student heeft de werkzaamheden volgens planning uitgevoerd De student heeft de bewoners bij haar activiteiten betrokken Opmerkingen:

15 Opdracht 7 De maaltijd als een feest, voorbereiden Doel Het team neemt een beslissing over hoe de De maaltijd als een feest op de afdeling wordt ingevuld, jij doet hiervoor een voorstel daarna maakt het team gezamenlijk een voorbereidings- en uitvoeringsplanplan waarin duidelijk staat wat ieders taak is in de voorbereiding en de uitvoering van deze opdracht. Benodigdheden Jouw voorstel, een werkbespreking en het schema voorbereidings- en uitvoeringsplan. Wat is het Het einddoel van deze opdracht is het organiseren van een feestelijke maaltijd op de afdeling. Jij bedenkt een voorstel voor dat feestelijke tintje van de maaltijd. Dit voorstel breng je in tijdens een werkbespreking, na instemming van het team, is het hele team verantwoordelijk voor de uitvoering van deze opdracht. De gezamenlijke verantwoordelijkheid wordt vorm gegeven in het voorbereidings- en uitvoeringsplan. Jouw aandeel moet vooral gaan liggen in de aankleding van de maaltijd. Hoe werkt het Bedenk wat voor feestelijke maaltijd het moet gaan worden. Ga eerst vooral in gesprek met de bewoners en hun familie, wat zouden zij leuk vinden, mogelijk wil de familie ook participeren in de voorbereiding en uitvoering! In opdracht 3 heb je een inventarisatie gemaakt van de mogelijkheden en onmogelijkheden rond het eten en drinken van de bewoners. Neem dit mee in jouw voorstel! Ga voordat je een beslissing neemt ook nog, in de wandelgangen, in overleg met je collega s. Wat vinden zij leuk, belangrijk etc. Ideeën voor feestelijke tintjes: Organiseer een Engels ontbijt Geef de maaltijd een seizoensgebonden tintje: Carnaval, Koningsdag, Lente, Op vakantie! Een maaltijd in Italiaanse sferen Een maaltijd met een spelelement Eten met de familie Eten in stijl: van vroeger of chique Laat je fantasie de vrije loop. Bespreek je uiteindelijke idee met je praktijkopleider. Bespreek met haar hoe je jouw voorstel gaat inbrengen op de werkbespreking.

16 Tips Denk aan: Haalbaarheid Betaalbaarheid Uitvoerbaarheid Vervolg Nadat de beslissing gevallen wat jullie gaan doen, moet een datum voor de maaltijd worden vastgesteld. Vervolgens gaan jullie gezamenlijk het voorbeeld voorbereidings- en uitvoeringsplan invullen, zodat duidelijk wordt wat een ieder moet gaan doen.

17 Voorbereidingsplan maaltijd als een feest Wat ga je doen (actie) Wie wie ga het doen Wanneer tijden Welke middelen zijn hiervoor nodig Waar vindt dit plaats Waarom Afgerond

18 Uitvoeringsplan maaltijd als een feest wie doet wat op de dag van uitvoering Wat ga je doen (actie) Wie wie ga het doen Wanneer tijden Welke middelen zijn hiervoor nodig Waar vindt dit plaats Waarom

19 Opdracht 8 De maaltijd als een feest, uitvoering Doel De maaltijd als een feest Benodigdheden Uitvoeringsplan. Wat is het Je voert jouw aandeel in de maaltijd als een feest uit, samen met het team ben jij verder verantwoordelijk voor een geslaagde maaltijd. Evaluatie Na afloop ga je samen met je werkbegeleider en praktijkopleider de maaltijd evalueren. Hierbij maak je gebruik van het evaluatieformulier.

20 Niet van toepassing Onvoldoende Voldoende Evaluatie De maaltijd als een feest Heeft het voorstel ten aanzien van het feestelijke tintje tijdens de werkbespreking op een enthousiaste wijze ingebracht: Geeft adequaat uitleg Beantwoordt vragen Kan omgaan met feedback De student gebruikt de juiste woorden en uitdrukkingen De student heeft haar werkzaamheden in de voorbereiding goed uitgevoerd: Volgt de afspraken Werkt op tijd Binnen de gestelde kaders De student heeft alle werkzaamheden waar zij volgens het uitvoeringsplan verantwoordelijk was goed uitgevoerd: Volgt de afspraken Doet de belangrijkste taken het eerst Houdt rekening met wensen en behoeftes van bewoners Houdt rekening met de collega s De student heeft ook oog voor de taken van anderen, geeft zo nodig hulp De student kan indien nodig de planning van de werkzaamheden bijstellen Opmerkingen:

Beroepsopdracht 1. thema: de maaltijd. Intramuraal. Verzorgende IG. ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden

Beroepsopdracht 1. thema: de maaltijd. Intramuraal. Verzorgende IG. ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden Beroepsopdracht 1 thema: de maaltijd Intramuraal Verzorgende IG ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden Inleiding Tijdens de opleiding Verzorgende IG krijg je op school in de lessen veel kennis

Nadere informatie

Beroepsopdracht 1. thema: de maaltijd. Thuiszorg. Verzorgende IG. ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden

Beroepsopdracht 1. thema: de maaltijd. Thuiszorg. Verzorgende IG. ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden Beroepsopdracht 1 thema: de maaltijd Thuiszorg Verzorgende IG ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden Inleiding Tijdens de opleiding Verzorgende IG krijg je op school in de lessen veel kennis

Nadere informatie

Beroepsopdracht 2: werken volgens plan / Zorghulp /september

Beroepsopdracht 2: werken volgens plan / Zorghulp /september 1 Beroepsopdracht 2: werken volgens plan / Zorghulp /september 2012 1 Zorghulp Inhoudsopgave Verantwoording... 2 Inleiding... 3 Opdracht 1... 4 Opdracht 2... 7 Opdracht 3... 10 Resultaatoverzicht... 11

Nadere informatie

Beroepsopdracht 3. thema: het onzichtbare zichtbaar maken. Verzorgende IG. ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden

Beroepsopdracht 3. thema: het onzichtbare zichtbaar maken. Verzorgende IG. ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden Beroepsopdracht 3 thema: het onzichtbare zichtbaar maken Verzorgende IG ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden Inleiding Dit is de derde beroepsopdracht van de opleiding Verzorgende IG. Het

Nadere informatie

Intervisie. Helpende Z&W versnelde leerroute. ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden

Intervisie. Helpende Z&W versnelde leerroute. ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden Intervisie Helpende Z&W versnelde leerroute ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden Reflecteren Eén van de definities van reflecteren: Reflecteren is het terugblikken op je handelen, nadenken

Nadere informatie

Beroepsopdracht 3: Voeding en Hygiëne / Zorghulp / september 2012 1 1

Beroepsopdracht 3: Voeding en Hygiëne / Zorghulp / september 2012 1 1 1 Beroepsopdracht 3: Voeding en Hygiëne / Zorghulp / september 2012 1 1 Zorghulp Inhoudsopgave Verantwoording... 2 Inleiding... 3 Opdracht 1... 4 Opdracht 2... 6 Opdracht 3... 9 Resultaatoverzicht... 11

Nadere informatie

Het participeren in een voortgangsgesprek van een stagiaire

Het participeren in een voortgangsgesprek van een stagiaire 1 1 1 1 1 1 0 1 0 0 Opdrachtformulier Het participeren in een voortgangsgesprek van een stagiaire Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Examen voor helpenden zorg en welzijn, in de thuiszorg 2011-2012 EXAMENOPGAVEN

Examen voor helpenden zorg en welzijn, in de thuiszorg 2011-2012 EXAMENOPGAVEN Zadkine Domein Zorg en Welzijn Marconistraat 16 3029 AK Rotterdam Examen voor helpenden zorg en welzijn, in de thuiszorg 2011-2012 EXAMENOPGAVEN Totale tijd: 150 minuten Maximaal te behalen aantal punten:

Nadere informatie

Handleiding Plannen van Zorg BBL-CombiCare Gehandicaptenzorg Verzorgende-IG/Medewerker Maatschappelijke Zorg

Handleiding Plannen van Zorg BBL-CombiCare Gehandicaptenzorg Verzorgende-IG/Medewerker Maatschappelijke Zorg Handleiding Plannen van Zorg BBL-CombiCare Gehandicaptenzorg Verzorgende-IG/Medewerker Maatschappelijke Zorg Werkproces VZ-IG 1.1 Stelt (mede) het zorgplan op De verzorgende-ig verzamelt gegevens om de

Nadere informatie

Handleiding Voor de Personeelscyclus!

Handleiding Voor de Personeelscyclus! Handleiding Voor de Personeelscyclus! Om goede professionele kinderopvang te blijven bieden moeten we ons blijven ontwikkelen. In deze handleiding lees je hoe we dat doen. We doorlopen elke twee jaar een

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

Reflectie-opdrachten

Reflectie-opdrachten Reflectie-opdrachten In deze bundel vinden jullie een reeks fiches met reflectie-opdrachten. De bedoeling is om iedere week één fiche te overlopen tijdens het wekelijks gesprek met je mentor. Deze vragen

Nadere informatie

TOOLKIT voor co-creatie. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken.

TOOLKIT voor co-creatie. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken. welkom Binnen een co-creatie ontwikkel je samen met een leerkracht een antwoord op de vraag van de school vanuit

Nadere informatie

Haal het beste uit jezelf met het. Individueel Ontwikkelings Plan!

Haal het beste uit jezelf met het. Individueel Ontwikkelings Plan! Haal het beste uit jezelf met het Individueel Ontwikkelings Plan! 2 Inleiding Je werkt in de sociale werkvoorziening. Daar is het de gewoonte dat je je kwaliteiten en talenten blijft ontwikkelen. Je kunt

Nadere informatie

Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon: Naam studieloopbaanbegeleider: Telefoon:

Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon:   Naam studieloopbaanbegeleider: Telefoon: Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon: E-mail: ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Naam studieloopbaanbegeleider:

Nadere informatie

5. Waarin onderscheid deze organisatie zich van vergelijkbare organisaties? 9. Wat vinden die zorgvragers/klanten/cliënten belangrijk denk je?

5. Waarin onderscheid deze organisatie zich van vergelijkbare organisaties? 9. Wat vinden die zorgvragers/klanten/cliënten belangrijk denk je? Stagedossier Leerjaar 2 Verpleegkunde Naam: Klas: Leerjaar: PS-nummer: SLB er BPV-docent: Stage organisatie: evt. afdeling: Stage adres: Stageperiode: Naam werkbegeleider: Functie werkbegeleider: Van..

Nadere informatie

DE ZES-STAPPENMETHODE ZELF WERKEN AAN JE WERKPROCESSEN. Illustraties: Corien Bögels

DE ZES-STAPPENMETHODE ZELF WERKEN AAN JE WERKPROCESSEN. Illustraties: Corien Bögels DE ZES-STAPPENMETHODE ZELF WERKEN AAN JE WERKPROCESSEN Illustraties: Corien Bögels 1 De Zes-stappenmethode Zelf werken aan je werkprocessen In het eerste leerjaar krijg je vaker voorbereidende opdrachten

Nadere informatie

Een stagiaire instrueren en begeleiden bij het uitvoeren van leeractiviteiten en werkzaamheden

Een stagiaire instrueren en begeleiden bij het uitvoeren van leeractiviteiten en werkzaamheden 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een stagiaire instrueren en begeleiden bij het uitvoeren van leeractiviteiten en werkzaamheden Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid

Nadere informatie

DAGPROGRAMMA EN PLEZIERIGE ACTIVITEITEN PLAN

DAGPROGRAMMA EN PLEZIERIGE ACTIVITEITEN PLAN DAGPROGRAMMA EN PLEZIERIGE ACTIVITEITEN PLAN Handleiding Depressie wordt vaak gekenmerkt door een verstoord dag en nachtritme, problemen met eten, zich terugtrekken uit sociale contacten en niet meedoen

Nadere informatie

ALGEMENE INSTRUCTIE TOETS BEROEPSOPDRACHT KD 2012

ALGEMENE INSTRUCTIE TOETS BEROEPSOPDRACHT KD 2012 ALGEMENE INSTRUCTIE TOETS BEROEPSOPDRACHT VOOR STUDENTEN EN BEOORDELAARS KD 2012 Albeda College Branche Gezondheidszorg Kwalificatieniveau 3 Crebo:95530 Versie 1.0 KD 2012 ALGEMENE INLEIDING Elke beroepstaak

Nadere informatie

EXAMEN KEUZEDEEL VERRIJKING LEERVAARDIGHEDEN Code: K INFORMATIE VOOR DE STUDENT

EXAMEN KEUZEDEEL VERRIJKING LEERVAARDIGHEDEN Code: K INFORMATIE VOOR DE STUDENT EXAMEN KEUZEDEEL VERRIJKING LEERVAARDIGHEDEN Code: K0440 2. INFORMATIE VOOR DE STUDENT Versie 1.0 31.05.2016 Informatie Deze informatie is voor jou omdat je examen gaat doen in het keuzedeel Verrijking

Nadere informatie

Kwaliteitszorg. Test jezelf.

Kwaliteitszorg. Test jezelf. Kwaliteitszorg. Test jezelf. Pagina 1 Weet jij hoe je je deskundigheid of die van je collega s kunt bevorderen of professionaliseren? Kun je goed samenwerken? Kun je kwaliteitszorg leveren? Doe de testjes

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

Realisatiefase fase 5

Realisatiefase fase 5 Realisatiefase fase 5 Dit is de tweede doe-fase. Tijdens de realisatiefase voeren jullie de ontwerpen uit om het product te realiseren. Tijdens de voorbereidingsfase hebben jullie alles wat jullie nodig

Nadere informatie

Criteria. De beroepencarrousel

Criteria. De beroepencarrousel Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

Handleiding profielwerkstuk HAVO examen 2016

Handleiding profielwerkstuk HAVO examen 2016 1. INLEIDING. Handleiding profielwerkstuk HAVO examen 216 Een van de onderdelen van het schoolexamen (SE) is het profielwerkstuk (PWS). Het PWS kun je beschouwen als een uitgebreide praktische toets. Het

Nadere informatie

In tien weken vaardig in Verbindende Communicatie Hoe? Zo!

In tien weken vaardig in Verbindende Communicatie Hoe? Zo! In tien weken vaardig in Verbindende Communicatie Hoe? Zo! Geef tien weken bijzondere aandacht aan Verbindende Communicatie met behulp van onderstaande oefeningen. Bespreek je ervaringen in een buddygroepje.

Nadere informatie

OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT. Beroepstaak C Helpen bij (sociale) activiteiten. Niveau Gevorderd

OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT. Beroepstaak C Helpen bij (sociale) activiteiten. Niveau Gevorderd OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT Uitvoeren van activiteiten met zorgvragers (Verpleeg- en verzorgingshuiszorg & thuiszorg) Beroepstaak C Helpen bij (sociale) activiteiten Niveau

Nadere informatie

Stage-opdrachten BOL niveau 3 3e jaar

Stage-opdrachten BOL niveau 3 3e jaar 2015 Stage-opdrachten BOL niveau 3 3e jaar ROC Mondriaan 1-1-2015 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Voorbereiding persoonlijk examenplan... 3 Orienteren EE 5... 3 Bijlage 1: Persoonlijk activiteiten plan...

Nadere informatie

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit Tips en trucs: werkplekbegeleider Tips om tot een goede invulling van de Week van de Mobiliteit

Nadere informatie

Doen bij Depressie. Module 1 Fase 4 - Behandelen. Dagprogramma en Plezierige-Activiteiten-Plan

Doen bij Depressie. Module 1 Fase 4 - Behandelen. Dagprogramma en Plezierige-Activiteiten-Plan Bijlage 5 Doen bij Depressie Module 1 Fase 4 - Behandelen Dagprogramma en Plezierige-Activiteiten-Plan gebaseerd op het Plezierige-Activiteiten-Plan uit de richtlijn voor verzorgenden Het begeleiden van

Nadere informatie

Sociale vaardigheidstraining toepassen

Sociale vaardigheidstraining toepassen OPDRACHTFORMULIER Sociale vaardigheidstraining toepassen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je

Nadere informatie

Opdracht 3.3, 3.4, 3.5 en 3.6

Opdracht 3.3, 3.4, 3.5 en 3.6 Opdracht 3.3, 3.4, 3.5 en 3.6 3.3 Wanneer wil ik dat het fijner gaat? Op welke momenten wil jij je fijner voelen? Bespreek met jouw WB er in welke situaties jij strategieen nodig hebt en of dat dan activerend

Nadere informatie

Formulier A. Inventarisatie takenpakket

Formulier A. Inventarisatie takenpakket Formulier A. Inventarisatie takenpakket Om met uw leidinggevende afspraken over werkhervatting of werkuitbreiding te kunnen maken is een globaal inzicht nodig in uw takenpakket. Op basis hiervan kunt u

Nadere informatie

Nieuwe. Handleiding voor leerlingen/stagiairs Versie 2013

Nieuwe. Handleiding voor leerlingen/stagiairs Versie 2013 Nieuwe Handleiding voor leerlingen/stagiairs Versie 2013 Inhoud Inleiding... 3 1. De Nieuwe Praktijkwijzer... 4 2. Wat gebruik je op welk moment?... 5 Aansluiting bij het BPV Protocol... 8 2 Inleiding

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2012-2013

Sectorwerkstuk 2012-2013 Sectorwerkstuk 2012-2013 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

Verzorgende-IG basisdeel kerntaak 1 werkproces 5 oefenopdracht B

Verzorgende-IG basisdeel kerntaak 1 werkproces 5 oefenopdracht B VZ-B-K1-W5-B Voert verpleegtechnische handelingen uit Verzorgende-IG basisdeel kerntaak 1 werkproces 5 oefenopdracht B Een verzorgende is opgeleid is in het uitvoeren van verpleegtechnisch handelen. Natuurlijk

Nadere informatie

Realisatiefase fase 5

Realisatiefase fase 5 Realisatiefase fase 5 Dit is de tweede doe-fase. Tijdens de realisatiefase voeren jullie de ontwerpen uit om het product te realiseren. Tijdens de voorbereidingsfase hebben jullie alles wat jullie nodig

Nadere informatie

Criteria. Doel. Leerlingen leren kiezen en nemen steeds meer de regie in handen, hetgeen het eigenaarschap en de motivatie bij leerlingen vergroot.

Criteria. Doel. Leerlingen leren kiezen en nemen steeds meer de regie in handen, hetgeen het eigenaarschap en de motivatie bij leerlingen vergroot. Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar

Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl DOSSIER : Alle DOSSIERCREBO : Alle KWALIFICATIE : Alle KWALIFICATIECREBO : Alle NIVEAU : Alle COHORT : Vanaf 2015

Nadere informatie

Cosis Begeleid Leren

Cosis Begeleid Leren Vaardigheidslessen: Hulp bij studeren Om met succes een opleiding te kunnen volgen is het voor jongeren belangrijk dat ze over een aantal specifieke vaardigheden beschikken. Daarom hebben we een cursus

Nadere informatie

Instructie student. Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl

Instructie student. Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl Instructie student Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl DOSSIER DOSSIERCREBO KWALIFICATIE NIVEAU COHORT KERNTAAK VERSIE : 1v1 Augustus 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Stappenplan 4 3. Instructie

Nadere informatie

ALGEMENE INSTRUCTIE EXAMINERING BEROEPSOPDRACHT A (BOL)

ALGEMENE INSTRUCTIE EXAMINERING BEROEPSOPDRACHT A (BOL) ALGEMENE INSTRUCTIE EXAMINERING BEROEPSOPDRACHT A (BOL) VOOR STUDENTEN EN BEOORDELAARS Datum: AUG 2015 Crebo 95 ALGEMENE INLEIDING Elke beroepstaak bestaat uit een aantal beroepsopdrachten dat de student

Nadere informatie

OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT. Beroepstaak C Helpen bij (sociale) activiteiten. Niveau Startbekwaam

OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT. Beroepstaak C Helpen bij (sociale) activiteiten. Niveau Startbekwaam OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT Uitvoeren van groepsactiviteiten met zorgvragers (Verpleeg- en verzorgingshuiszorg & thuiszorg) Beroepstaak C Helpen bij (sociale) activiteiten

Nadere informatie

GASTLES ONDERNEMERSCHAP. Handreiking. voor ondernemers. Ondernemerschap in de klas

GASTLES ONDERNEMERSCHAP. Handreiking. voor ondernemers. Ondernemerschap in de klas GASTLES ONDERNEMERSCHAP Handreiking voor ondernemers Ondernemerschap in de klas Ondernemerschap in de klas WAAROM ALS GASTDOCENT VOOR DE KLAS Er zijn allerlei redenen te noemen waarom praktijkmensen als

Nadere informatie

Reflectie #Zo dus! Hieronder vind je een aantal oefeningen om te leren reflecteren waar je zelf mee aan de slag kunt.

Reflectie #Zo dus! Hieronder vind je een aantal oefeningen om te leren reflecteren waar je zelf mee aan de slag kunt. Reflectie #Zo dus! Hieronder vind je een aantal oefeningen om te leren reflecteren waar je zelf mee aan de slag kunt. In je eentje Time-out reflectie Time-out reflectie is een snelle manier om in je eentje

Nadere informatie

Leerlijn/ontwikkelingslijn Leren leren cluster 4

Leerlijn/ontwikkelingslijn Leren leren cluster 4 Leerlijn/ontwikkelingslijn Leren leren cluster 4 Kerndoel 4: De leerlingen leren belangstelling hebben voor de wereld om hen heen, ze leren deze gemotiveerd onderzoeken en daarin taken uitvoeren, waarbij

Nadere informatie

Wat is leercoaching?

Wat is leercoaching? Wat is leercoaching? 2 zelfstandig sturen Leercoaching is een programma dat als doel heeft leren en ontwikkelen te stimuleren. Diegene die leert, wordt begeleid door een coach. De coach onderzoekt samen

Nadere informatie

Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen.

Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen. Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen. Leerstijlentest van David Kolb Mensen, scholieren dus ook, verschillen nogal in de wijze waarop ze leren. Voor

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelplan Fase 1 - portfolio Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige

Persoonlijk Ontwikkelplan Fase 1 - portfolio Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige Persoonlijk Ontwikkelplan Fase 1 - portfolio Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige Inhoud Inleiding... 3 De basis... 4 Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige... 4 Overview persoonlijk ontwikkelplan...

Nadere informatie

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 11: Mijn vrije tijd besteden Praktijkkern d: Leuke dingen doen in je vrije tijd Thema Praktijkkern 11. Mijn vrije tijd besteden

Nadere informatie

METHODE ZELF WERKEN AAN JE BPV- OPDRACHTEN

METHODE ZELF WERKEN AAN JE BPV- OPDRACHTEN METHODE ZELF WERKEN AAN JE BPV- OPDRACHTEN 1 Zelf werken aan je bpv-opdrachten Met deze methode kun je werken aan je leerproces door zelfstandig (en indien nodig met hulp) bpv-opdrachten uit te voeren.

Nadere informatie

Voeding. Handleiding voor begeleiders

Voeding. Handleiding voor begeleiders Voeding Handleiding voor begeleiders Algemene tips voor begeleider Het beste uit jezelf! Philadelphia vindt het belangrijk dat cliënten zich net als ieder ander mens kunnen ontwikkelen. Hierbij wordt uitgegaan

Nadere informatie

Werkschrift. Uit mijn comfortzone

Werkschrift. Uit mijn comfortzone Uit mijn comfortzone Wanneer werd jij voor het laatst uit je comfortzone gehaald? Bedenk wat jouw reacties zijn als je uit je comfortzone wordt gehaald. Ga je flauwe grappen maken? Weiger je bepaalde dingen

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

OVERZICHT OPLEIDING HELPENDE ZORG & WELZIJN

OVERZICHT OPLEIDING HELPENDE ZORG & WELZIJN 1.1 Maakt een werkplanning op basis van het zorg-, leef-, begeleidings- of activiteitenplan 1.2 Ondersteunt bij huishouden en de woon- of verblijfsomgeving of opvangsituatie 1.3 Ondersteunt bij persoonlijke

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

De zorg moet steeds beter.

De zorg moet steeds beter. De zorg moet steeds beter. De tekst is in Taal voor allemaal. Ons Tweede Thuis heeft afspraken over goede zorg. Jij krijgt zorg. Ons Tweede Thuis geeft de zorg. Een ander woord voor zorg is hulp. Bij wonen.

Nadere informatie

Interpersoonlijk competent

Interpersoonlijk competent Inhoudsopgave Inhoudsopgave...0 Inleiding...1 Interpersoonlijk competent...2 Pedagogisch competent...3 Vakinhoudelijk & didactisch competent...4 Organisatorisch competent...5 Competent in samenwerken met

Nadere informatie

1. Inzichten en actiepunten Schrijf tijdens de training inzichten en actiepunten op. Noteer ze hier.

1. Inzichten en actiepunten Schrijf tijdens de training inzichten en actiepunten op. Noteer ze hier. Werkboek en Persoonlijk actieplan Een training heeft alleen effect als je er in de praktijk mee aan de slag gaat. Het werkboek en persoonlijk actieplan kunnen je daarmee helpen. 1. Inzichten en actiepunten

Nadere informatie

Ondersteunen bij activiteiten

Ondersteunen bij activiteiten werkproces 1 Ondersteunen bij activiteiten Zorghulp Wat laat je zien? Je werkt volgens de huisregels en de beroepscode Je werkt alleen of samen, altijd in opdracht van anderen Je gaat flexibel om met onregelmatige

Nadere informatie

Praktijk oriëntatie. Maatschappelijke zorg. Niveau 3 + 4

Praktijk oriëntatie. Maatschappelijke zorg. Niveau 3 + 4 Praktijk oriëntatie Maatschappelijke zorg Niveau 3 + 4 Reader voor studenten Schooljaar 2018-2019 Inhoudsopgave Voorblad Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 1.Inhoud Praktijk oriëntatie Voor wie is Praktijk oriëntatie?

Nadere informatie

De Keukentafel Uitdaging

De Keukentafel Uitdaging De Keukentafel Uitdaging MAG HET WAT RUSTIGER AAN DE KEUKENTAFEL Gemaakt in het kader van het Swing project Een cliëntproces; tools voor samenwerking Door Nic Drion Aan de keukentafel Aan de keukentafel

Nadere informatie

Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld

Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld Kom op, trek je jas aan. 't Is tijd dat er een stap wordt gezet. In regen en zonnestralen.

Nadere informatie

Criteria. Ervaren op school

Criteria. Ervaren op school Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS Yvette Paludanus 2 Dit boekje is tot stand gekomen dankzij de vragen en verhalen van medewerkers in de zorg. Wil je een exemplaar van dit boekje bestellen? Wil je begeleiding

Nadere informatie

voorwoord VOORBEELDPAGINA S Bestelnr De ander en ik

voorwoord VOORBEELDPAGINA S Bestelnr De ander en ik voorwoord Dit werkboek gaat over de omgang met andere mensen. We bespreken hoe jij met anderen kunt omgaan. Bijvoorbeeld hoe je problemen oplost, omgaat met pesten, gevoelens en vriendschappen en hoe je

Nadere informatie

Training. Ondersteuning bij bereiden van maaltijd en eten

Training. Ondersteuning bij bereiden van maaltijd en eten Training Ondersteuning bij bereiden van maaltijd en eten Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Joke Christiaans Eindredacteur: Bapke Westhoek Titel:

Nadere informatie

Spelregels voor de kaarten Beroepskwaliteiten en Leerpunten. Het Beroepskwaliteitenspel

Spelregels voor de kaarten Beroepskwaliteiten en Leerpunten. Het Beroepskwaliteitenspel Het Beroepskwaliteitenspel Het Beroepskwaliteitenspel is een leermiddel voor de loopbaanoriëntatie van mensen in de leeftijd van twaalf jaar en ouder. Het spel heeft als doel de speler bewust te maken

Nadere informatie

Daardoor kan het toedienen van het groeihormoon keer op keer tot irritaties leiden. Irritaties waardoor iedereen er steeds minder zin in krijgt.

Daardoor kan het toedienen van het groeihormoon keer op keer tot irritaties leiden. Irritaties waardoor iedereen er steeds minder zin in krijgt. CONTRACT Informatie voor jou en je ouders Je gebruikt misschien al best lang groeihormoon. Iedere avond weer. Iets waarvan jij misschien denkt: Hoe lang nog?, Ik ben het zat!, of: Ik kan het nou onderhand

Nadere informatie

Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten

Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten Inleiding en werkwijze: De meeste ouderen vinden het leuk om samen met jongeren iets te doen. Op deze manier hebben

Nadere informatie

Heb je opmerkingen over deze BPV-wijzer of tips om de inhoud te verbeteren? Geef het door aan de BPV-coördinator van je opleiding.

Heb je opmerkingen over deze BPV-wijzer of tips om de inhoud te verbeteren? Geef het door aan de BPV-coördinator van je opleiding. DI NI R ER LE ST V EN BP VW IJZ E NG BPV-GEGEVENS NAAM STUDENTNUMMER SCHOOL / OPLEIDING Deze BPV-wijzer is gemaakt door de mbo-opleidingen Dienstverlening van Alfa-college, Drenthe College, Noorderpoort

Nadere informatie

Bijlage 8.7: Voorbeeldopdrachten bij de uitgangspunten van HGW

Bijlage 8.7: Voorbeeldopdrachten bij de uitgangspunten van HGW Bijlage 8.7: Voorbeeldopdrachten bij de uitgangspunten van HGW Deze bijlage bevat voorbeelden van opdrachten bij de zeven uitgangspunten van HGW. Bij elke opdracht staat aangegeven welke informatie uit

Nadere informatie

Kindervergadering Zo gaat het bij ons!

Kindervergadering Zo gaat het bij ons! Pedagogisch kader kindercentra 4 13 jaar Kindervergadering Zo gaat het bij ons! Introductie voor de groepsleiding Is kinderinspraak belangrijk? Denken vanuit de groep is logisch en praktisch, maar toch

Nadere informatie

BBL niveau 2 en 3 WERKBOEK LEERJAAR 1

BBL niveau 2 en 3 WERKBOEK LEERJAAR 1 BBL niveau 2 en 3 WERKBOEK LEERJAAR 1 Auteur: Eindredactie: Uitgever: Versiedatum: Bjorn Hillebrandt Janneke Hopman Helicon Opleidingen 16-03-'16 HELICON OPLEIDINGEN. DIT WERK IS AUTEURSRECHTELIJK BESCHERMD.

Nadere informatie

Eigen Kracht-conferentie. Samen met Eigen Kracht... een plan maken voor jouw toekomst!

Eigen Kracht-conferentie. Samen met Eigen Kracht... een plan maken voor jouw toekomst! Eigen Kracht-conferentie Samen met Eigen Kracht... een plan maken voor jouw toekomst! 13 Heb je een probleem? Is er iets aan de hand, wat jij niet leuk vindt? Wil je erover praten? Lukt het niet thuis,

Nadere informatie

BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER

BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER BOL PBGZ 12 / PBSD 9 Coördinatie, kwaliteit en voorlichting, profielfase Cohort 2016 2019 kwartiel 11 INSTROOMVEREISTEN:

Nadere informatie

Het portfolio kan met betrekking tot de fasen en stappen uit het protocol de volgende functies vervullen:

Het portfolio kan met betrekking tot de fasen en stappen uit het protocol de volgende functies vervullen: Bijlage 3 Portfolio 1 Handleiding persoonlijk coach 1.1 Doel van een portfolio Op steeds meer scholen voor voortgezet onderwijs en vervolgopleidingen wordt gewerkt met portfolio s. Met het portfolio laat

Nadere informatie

Business Ondernemingsplan opstellen en uitvoeren. Inleiding

Business Ondernemingsplan opstellen en uitvoeren. Inleiding Inleiding Nederland heeft meer ondernemers nodig, zeker nu met de economische crises. Jongeren worden in Nederland vooral opgeleid om te werken voor een baas, maar in werkelijkheid wordt 1 op de 8 jongeren

Nadere informatie

Proeve van Bekwaamheid. kerntaak 2. Uitvoeren van taken ten behoeve van het jongerenwerk, de organisatie en het beroep

Proeve van Bekwaamheid. kerntaak 2. Uitvoeren van taken ten behoeve van het jongerenwerk, de organisatie en het beroep Proeve van Bekwaamheid kerntaak 2 Uitvoeren van taken ten behoeve van het jongerenwerk, de organisatie en het beroep ROC van Amsterdam,augustus 2007 Voorwoord Voor u ligt een proeve van bekwaamheid voor

Nadere informatie

Wie ben jij? HANDLEIDING

Wie ben jij? HANDLEIDING HANDLEIDING Wie ben jij? Korte omschrijving lesactiviteit Iedereen legt vijf vingers op tafel. Om de beurt vertel je iets over jezelf, waarvan je denkt dat het uniek is. Als het inderdaad uniek is, dan

Nadere informatie

Naam: Stageplek: Klas:

Naam: Stageplek: Klas: Naam: Stageplek: Klas: Inhoudsopgave Naam stagebegeleider Telefoonnummer stagebegeleider Mailadres stagebegeleider Adres stage bedrijf Naam stagebegeleider (als er 2 zijn) Telefoonnummer stagebegeleider

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 8 GESPREKSMODELLEN

OPDRACHTEN BIJ THEMA 8 GESPREKSMODELLEN OPDRACHTEN BIJ THEMA 8 GESPREKSMODELLEN Gespreksvoering is een kwestie van je gezond verstand gebruiken. INLEIDING Een professioneel gesprek is geen alledaags gesprek. Bij een professioneel gesprek heb

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Handleiding voor de leerling

Handleiding voor de leerling Handleiding voor de leerling Inhoudopgave Inleiding blz. 3 Hoe pak je het aan? blz. 4 Taken blz. 5 t/m 9 Invulblad taak 1 blz. 10 Invulblad hoofd- en deelvragen blz. 11 Plan van aanpak blz. 12 Logboek

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 9 FEEDBACK

OPDRACHTEN BIJ THEMA 9 FEEDBACK OPDRACHTEN BIJ THEMA 9 FEEDBACK Van positieve feedback leer ik niets. INLEIDING Feedback geven en ontvangen moet je eerst oefenen en dan toepassen. In de opdrachten hieronder ga je ermee aan de slag. Doelstellingen

Nadere informatie

Leerlijn leren leren. Vakoverstijgend

Leerlijn leren leren. Vakoverstijgend PO Leerlijn leren leren Vakoverstijgend PI-7 LEERLIJN LEREN LEREN - VERSIE MAART 2009* Voor leerlingen die niet vanzelfsprekend aan het leren gaan. De leerlingen leren belangstelling hebben voor de wereld

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Vergaderen. Wat is dat? Waarom moet dat? Dit is het boekje van..

Vergaderen. Wat is dat? Waarom moet dat? Dit is het boekje van.. Vergaderen Wat is dat? Waarom moet dat? Dit is het boekje van.. 1. Wat is vergaderen? 1. Uitleg vragen en geven Jij mag vragen stellen aan je begeleiders. Ook de begeleiding heeft soms nieuws om te vertellen.

Nadere informatie

PROGRAMMA CHECK THE FACTS DEEL EN WIN! Clubprogramma op basis van Rock Solid. stichting. Sirkelslag Young Programma Check the facts - Deel en win!

PROGRAMMA CHECK THE FACTS DEEL EN WIN! Clubprogramma op basis van Rock Solid. stichting. Sirkelslag Young Programma Check the facts - Deel en win! PROGRAMMA CHECK THE FACTS DEEL EN WIN! Clubprogramma op basis van Rock Solid stichting Sirkelslag Young Programma Check the facts - Deel en win! 1 Programma check the facts Deel en Win! Clubprogramma op

Nadere informatie

Begin je (les)activiteit met een korte observatie aan de hand van onderstaande vragen:

Begin je (les)activiteit met een korte observatie aan de hand van onderstaande vragen: Verplichte stage opdrachten P-fase semester 1 C-GES 1 Begin je (les)activiteit met een korte observatie aan de hand van onderstaande vragen: Gebruikt de mentor materiaal en/ of een methode? Welke beeldvormers

Nadere informatie

Lesbrief: Variëren met eten Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Variëren met eten Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Variëren met eten Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Eten is in alle culturen belangrijk. Gezellig samen eten

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. mijn planning

Inhoud. Mijn leven. mijn planning Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Planning... 4 Hoofdstuk 2 Vooruitdenken... 6 Hoofdstuk 3 Waarom?... 8 Hoofdstuk 4 Voordelen... 10 Hoofdstuk 5 Agenda... 12 Hoofdstuk 6 Overzicht... 14 Hoofdstuk 7 Tips...

Nadere informatie

LOB excursie opdracht

LOB excursie opdracht LOB excursie opdracht VMBO Groen Kesteren Naam: Klas: Opdracht excursie Inleiding In het LOB-programma gaat het er vooral om een beeld te geven van de mogelijkheden voor het vervolg van je studie na VMBO

Nadere informatie

Hoe werk je met het projectenboek?

Hoe werk je met het projectenboek? Hoe werk je met het projectenboek? In dit boek ga je allerlei opdrachten maken met agrarische producten in de hoofdrol. Je gaat toepassen wat je in de afgelopen jaren hebt geleerd. Ook leer je er nog een

Nadere informatie

Observaties uitvoeren

Observaties uitvoeren OPDRACHTFORMULIER Observaties uitvoeren Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met een medestudent of je docent. 2 Kijk

Nadere informatie

Werkblad Mijn talenten en werk - kwaliteitenreflectie

Werkblad Mijn talenten en werk - kwaliteitenreflectie Werkblad Mijn talenten en werk - kwaliteitenreflectie Doel: Je onderzoekt hoe jij jouw talenten kunt inzetten in je werk (nu en later). Je gaat een activiteit buiten school onderzoeken. Dit kan zijn: a.

Nadere informatie

Ebook. De vijf geheimen van succesvol delegeren

Ebook. De vijf geheimen van succesvol delegeren Ebook De vijf geheimen van succesvol delegeren Ir. Jo Spiertz www.mkbleerplan.nl Gefeliciteerd met het downloaden van dit EBook! Stuur dit Ebook gerust door naar collega s, relaties, of vrienden en bekenden

Nadere informatie

Brood, tafel, maaltijd houden

Brood, tafel, maaltijd houden Brood, tafel, maaltijd houden Route 1: Aan tafel Kaart lezen Is brood de moeite waard? Ons broodje is gebakken Elke prent heeft een cijfer. Welke tekst hoort erbij? Geef die hetzelfde cijfer. Nog een beetje

Nadere informatie

Handleiding JeugdhulpAlliantieSchaal (JAS) Een hulpmiddel om in gesprek te gaan over de werkrelatie

Handleiding JeugdhulpAlliantieSchaal (JAS) Een hulpmiddel om in gesprek te gaan over de werkrelatie Handleiding JeugdhulpAlliantieSchaal (JAS) Een hulpmiddel om in gesprek te gaan over de werkrelatie 0 Inleiding Onder het begrip alliantie wordt de werkrelatie tussen u als ambulant hulpverlener en de

Nadere informatie