Veilig Doorheen Uw operatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Veilig Doorheen Uw operatie"

Transcriptie

1 Met de anesthesist, Veilig Doorheen Uw operatie Informatiebrochure voor de patiënt

2 Te weten dat men naar het ziekenhuis dient te komen om één of andere ingreep te ondergaan, is voor de meeste onder ons een onaangename gedachte en waarschijnlijk schrikt het de meeste van U een beetje af. Helaas is het soms de enige manier om onze gezondheid te verbeteren of te normaliseren. Dagelijks ondergaan heel wat mensen in België een operatie. Met de huidige technieken en middelen is de kans dat er iets onverwachts gebeurt zeer miniem. Toch kunnen wij ons voorstellen dat sommigen onder U nog wat angst hebben. De anesthesist uw ambassadeur voor, tijdens en na Uw ingreep - zal U dan ook zo goed mogelijk bijstaan en Uw vragen zoveel mogelijk beantwoorden. Wij hebben dan ook de intentie U via deze infobrochure wegwijs te maken doorheen Uw operatie. Wij hopen dan ook dat Uw verblijf zo aangenaam mogelijk verloopt en dat U spoedig het ziekenhuis zult kunnen verlaten. Hebt U nog vragen of wenst U een persoonlijk gesprek met Uw anesthesist vóór Uw ingreep, maak dan hiervoor een afspraak op het secretariaat Anesthesie-Pijntherapie op het volgend telefoonnummer: 09/ Tip: het is belangrijk Uw operatie met een positieve ingesteldheid te benaderen. Hoe fitter je bent, des te beter je zult herstellen. Ook wanneer U een spoedoperatie ondergaat : de wil om te genezen is een krachtig geneesmiddel.

3 Voorbereiding op de operatie. Wanneer de afspraak gemaakt wordt om over te gaan tot een operatieve ingreep, wordt U een medische vragenlijst aangeboden. De anesthesist is vooral geïnteresseerd in het type medicatie die U inneemt en de aandoeningen waar U eventueel aan lijdt zoals bv. diabetes, schildklierlijden e.a. Vul ze zo nauwkeurig mogelijk in, eventueel samen met Uw huisarts. Ook bijkomende onderzoeken vooraf worden zoveel mogelijk via Uw huisarts geregeld en bij opname afgegeven aan de hoofdverpleegkundige van de afdeling. Van zodra U opgenomen wordt zal Uw medisch dossier vervolledigd worden. Mogelijks worden er nog een aantal bijkomende of ontbrekende onderzoeken gepland. Wenst U vóór de operatie de verdovingstechniek met Uw anesthesist te bespreken of nog een probleem kenbaar te maken, dan kunt U via de hoofdverpleegkundige steeds een gesprek met Uw anesthesist aanvragen. Indien U bepaalde geneesmiddelen dient in te nemen, kunt U dit meedelen aan de hoofdverpleegkundige. Een 6-tal uur vóór de operatie zal men U erop wijzen dat U vanaf dat tijdstip dient nuchter te zijn. Indien U in de voormiddag geopereerd wordt, is dit meestal vanaf middernacht. Vindt de operatie in de namiddag plaats, mag U vóór 07u00 s morgens nog een licht ontbijt nemen. (koffie en beschuit). Tijdens de narcose valt Uw hoestreflex weg. Vandaar dat U 6 uur vóór de ingreep niets mag eten zodat U zich niet kunt verslikken.

4 Bent U een roker dan doet U er goed aan de laatste dagen voor de operatie niet meer te roken. De ochtend voor de operatie is het zeker af te raden nog te roken. De verpleegkundige zal indien nodig de operatiestreek scheren en ontsmetten. Nadien verwijdert U best alle juwelen, maquillage, nagellak, kunstgebit, bril of contactlenzen. Alles wat U in het ziekenhuis niet nodig heeft, laat U het best thuis. Waardevolle dingen zijn het veiligst thuis. Wellicht bent U een beetje gespannen of zenuwachtig. Daarom zal men U op de verpleegafdeling de avond vóór Uw ingreep en vóór U naar het operatiekwartier vertrekt, een rustgevend pilletje toedienen. U blijft dan best in Uw bed daar U slaperig kan worden van de toegediende medicatie. Uiteindelijk zal men U naar de operatieafdeling brengen. Daar zullen de verpleegkundigen van het operatiekwartier U overnemen. Op deze afdeling draagt het personeel aangepaste kledij. U zult nu ook de anesthesist ontmoeten die U in slaap zal brengen. Uw identiteit zal gecontroleerd worden en men zal U voorzien van een infuus in een bloedvat ter hoogte van de onderarm of de hand.

5 De anesthesie Wanneer u opgenomen wordt om geopereerd te worden zult U wel eens woorden horen zoals anesthesie, anesthesist, analgesie.. Anesthesie komt uit het Grieks en wil zeggen: vrij van gewaarwording. Analgesie betekent: vrij van pijn. De taak van de anesthesie is eigenlijk viervoudig : f In de eerste plaats pijnstilling, zorgt ze ervoor dat u niets voelt (analgesie) f Indien gewenst of indien geindiceerd zorgt ze er ook voor dat U rustig slaapt, en dat U niets weet (amnesie) en ze kan er ook voor zorgen dat Uw spieren ontspannen zijn, zodat U rustig ligt terwijl de chirurg zijn werk verricht. f Tenslotte zal de algemene anesthesie de controle over Uw lichaam overnemen, van ademhaling tot hartslag, van reflexen tot aandacht. Tijdens de operatie Een operatie is voor iedereen zowel emotioneel als lichamelijk een belasting. Uw lichaam reageert ook op een typische manier. Het hart gaat sneller slaan en de bloeddruk stijgt, bepaalde hormonen treden in actie en de bloedsamenstelling verandert. De anesthesist zal ervoor zorgen dat Uw lichaam zich in deze moeilijke situatie weet te handhaven.

6 Om U in slaap te brengen heeft de anesthesist keuze uit drie soorten verdoving: a) De algemene of volledige verdoving. b) De plaatselijke of loco-regionale verdoving. c) Een combinatie van een plaatselijke en een algemene verdoving - Algemene verdoving wordt toegediend via het infuus dat reeds eerder in Uw arm aangebracht werd. Kinderen krijgen soms een slaapgas in te ademen via een masker over neus en mond. Op deze manier hoeven ze geen schrik te hebben voor de prikken. Zodra U slaapt krijgt u nog meer pijnstillende en spierontspannende middelen toegediend. Door het gebruik van spierontspannende middelen zijn Uw spieren zo ontspannen dat ook Uw ademhalingsspieren stilvallen. Men zal dan een buisje in Uw luchtpijp brengen langs waar men U tijdelijk beademt. Dit kan na de operatie aanleiding geven tot een wat schorre keel. Tijdens de narcose wordt Uw hartslag, bloeddruk en zuurstof in het bloed nauwlettend gevolgd. Gedurende de hele operatie wordt de anesthesie op maat bijgestuurd, zodat U op het einde van de ingreep snel terug wakker wordt - Bij een plaatselijke verdoving blijft men bij bewustzijn. Men dient verdoving toe op de plaats van het lichaam waar dient geopereerd te worden. Het kan hier gaan om een oogblock, een ruggenprik (epidurale of spinale verdoving) of een plexusverdoving ter hoogte van de hals of de arm voor ingrepen aan de schouder en het bovenste lidmaat. Soms wordt een klein kathetertje ter plaatse gelaten rond de zenuwen. Op deze manier kan men U ook na de operatie plaatselijk pijnstilling toedienen, eventueel via een pijnpomp.

7 - Combinatie van een plaatselijke of locoregionale verdoving met een algemene verdoving biedt tal van voordelen. Op die manier kun je de algemene verdoving veel lichter maken wat een sneller ontwaken tot gevolg heeft. Ook de kwaliteit van de pijnstilling na de operatie is beter bij locoregionale verdoving, zeker wanneer een epidurale of plexuskatheter wordt ter plaatse gelaten. Gedurende de gehele operatie blijft de anesthesist bij U in de buurt. Hij staat in voor de controle van de ademhaling, hartslag, bloedsomloop en lichaamstemperatuur. Hij zal er ook voor zorgen dat U voldoende vocht krijgt en eventueel extra bloed mocht U door de ingreep teveel bloed verliezen. Tenslotte zal hij er ook voor zorgen dat U een pijnvrije narcose krijgt en dat U ook na de operatie voldoende pijnstilling krijgt. Na de operatie U zult wakker worden in de ontwaakzaal waar Uw toestand nog steeds nauwlettend gevolgd wordt door gespecialiseerde verpleegkundigen. Vanaf het ogenblik dat U goed wakker bent zal de anesthesist U na een laatste controle ontslaan en mag U terug naar Uw eigen kamer. De verpleegkundigen van de verpleegeenheid zullen daar instaan voor de nodige verzorging. De tijd dat u op de ontwaakzaal zult verblijven, hangt uiteraard af van het type verdoving en van de soort ingreep.

8 De dokters en verpleegkundigen zullen U zo goed mogelijk begeleiden. Meestal kunt U zelf ademen en krijgt U alleen wat extra zuurstof via een masker en later via een neusbrilletje. f Na de ingreep kunt U soms last hebben van keelpijn, een droge mond of dorst. Het is echter af te raden onmiddellijk te drinken om te vermijden dat U zou braken. Vraag wel aan de verpleegkundige Uw mond regelmatig te bevochtigen. f Hebt U een maag- of blaassonde, onthoud dan dat deze slechts tijdelijk ter plaatse blijft. Ze kunnen een tijdelijk uitgevallen werking van maag en blaas opvangen. Als alles weer normaal functioneert, zal de sonde verwijderd worden. f Indien U na de ingreep nog een tijdje kunstmatige beademing nodig heeft, of indien U meer van nabij moet gevolgd worden voor bepaalde aandoeningen zoals diabetes, hoge bloeddruk, ademhalingsproblemen e.a. is het mogelijk dat de anesthesist beslist dat U beter een tijdje op de dienst Intensieve Zorgen Afdeling verblijft. Op deze dienst heeft men de nodige gespecialiseerde verpleegkundigen en apparatuur om U intensief te bewaken. Pijnbestrijding na de operatie Goede pijnbestrijding na de operatie is van essentieel belang voor Uw herstel. Een goede pijnbestrijding zorgt er immers voor dat U na de ingreep sneller het bed uitkomt, en beter kunt meewerken aan Uw revalidatie. Hierdoor zal het risico op verwikkelingen verminderen. U bent als patiënt actief betrokken bij Uw pijnbestrijding.

9 De verpleegkundigen op de afdeling weten precies welke pijnstilling in welke dosis en op welke tijdstippen ze veilig bij U kunnen toedienen. Blijf geen uren met onnodig pijn liggen in bed. Vraag pijnstilling aan de verpleegkundige. Voor een aantal ingrepen krijgt U een pijnpomp waarmee U Uw pijn zelf veilig kunt behandelen door zelf te drukken op de toedieningsknop van de pomp. Heb geen schrik om ze te gebruiken. Overdosering is uitgesloten. Werkt de pomp onvoldoende, vraag dan extra pijnstilling aan de verpleegkundigen. Patiënten met een pijnpomp krijgen minstens éénmaal per dag het bezoek van een gespecialiseerde pijnverpleegkundige. Correcte pijnbestrijding na Uw operatie is Uw recht. Samen met U willen we deze taak proberen zo goed mogelijk te volbrengen. Terug naar Uw kamer U mag terug naar Uw eigen kamer als U geen speciale apparaten meer nodig heeft om Uw toestand te volgen. U wordt naar Uw kamer gebracht als U zelf voldoende hulp kunt vragen. Het dossier met alle gegevens voor verder verzorging wordt meegegeven naar de verpleegeenheid. De verpleegkundigen op deze eenheid zullen U zo goed mogelijk begeleiden. Ook Uw arts zal regelmatig langskomen.

10 Naar huis Een positieve instelling, een goede pijnbestrijding en een actieve revalidatie zorgen ervoor dat U sneller het ziekenhuis kunt verlaten. Het is logisch dat men minder zal bewegen als men pijn heeft. Bewegen is dus goed voor U, het bevordert de circulatie en versnelt de genezing. Roken daarentegen vertraagt de genezing en is ten allen tijde te vermijden. Na het verlaten van het ziekenhuis zult u wellicht nog een tijdje moeten verder werken aan Uw herstel. Uw huisarts, thuisverpleegkundige en kinesist aan huis kunnen U hier bij begeleiden. Wij wensen U alvast een goede thuiskomt en een spoedig herstel.

11 Jij t Kan allemaal verbeelding zijn, de dingen die we doen. Wij kleuren zelf ons leven grauw En dan ineens weer groen. Maar als jij vraagt: Hoe gaat t nou, heb je wat minder pijn? Wat ik dan diep van binnen voel, kan geen verbeelding zijn. Deze brochure wordt U aangeboden door de dienst Anesthesie- Pijntherapie

12 Dr. E. VANHEE Dr. C. DE PAUW Dr. I. DIELTJENS Dr. J. MAEYAERT Dr. I. DEROOVER Dr. F. VANDERPUYL

Infobrochure. Chirurgisch. dagziekenhuis

Infobrochure. Chirurgisch. dagziekenhuis Infobrochure Chirurgisch dagziekenhuis Infobrochure Chirurgisch Dagziekenhuis Mevrouw, mijnheer, Deze onthaalbrochure is opgesteld om uw verblijf in het dagziekenhuis zo aangenaam vlot mogelijk te laten

Nadere informatie

ANESTHESIEBROCHURE. - Patiëntinformatie -

ANESTHESIEBROCHURE. - Patiëntinformatie - ANESTHESIEBROCHURE - Patiëntinformatie - 1 1. Wat is anesthesie? Anesthesie is de verzamelnaam van alle soorten verdoving voor operaties en wordt ook wel narcose genoemd. Het betekent gevoelloosheid. In

Nadere informatie

Informatiebrochure Anesthesie bij heelkundige ingreep

Informatiebrochure Anesthesie bij heelkundige ingreep Informatiebrochure Anesthesie bij heelkundige ingreep 1 2 Inhoud Inleiding? 3 Wat is Anesthesie? 4 Keuze Anesthesie? 4 Algemene Anesthesie 5 Regionale Anesthesie 6 Anesthesie kent tegenwoordig weinig verwikkelingen

Nadere informatie

INFOINFO INFOINF. Koningin Julianaplein 58 1502 DV Zaandam Telefoon (075) 650 29 11 www.zaansmedischcentrum.nl afdeling Communicatie

INFOINFO INFOINF. Koningin Julianaplein 58 1502 DV Zaandam Telefoon (075) 650 29 11 www.zaansmedischcentrum.nl afdeling Communicatie OINFOINFOINFOIN INFOINFO INFOINF 402631/versie 1 Koningin Julianaplein 58 1502 DV Zaandam Telefoon (075) 650 29 11 www.zaansmedischcentrum.nl afdeling Communicatie HL2457 Anesthesie V 08-10-2004, 11:22:56

Nadere informatie

Uw kind wordt geopereerd

Uw kind wordt geopereerd Uw kind wordt geopereerd met overnachting in het ziekenhuis Informatiebrochure voor ouders 2 Anesthesie bij uw kind 3 1. Voor de ingreep...4 1.1 Preoperatieve raadpleging...4 1.2 Uw kind voorbereiden...4

Nadere informatie

ANESTHESIE. Infobrochure

ANESTHESIE. Infobrochure ANESTHESIE Infobrochure ANESTHESIE Infobrochure Wat is anesthesie? Het woord anesthesie betekent dat men niets voelt van een diagnostische of therapeutische ingreep. Men onderscheidt meerdere vormen van

Nadere informatie

> Gebruik van de pijnpomp

> Gebruik van de pijnpomp www.azstlucas.be > Dienst anesthesie Inhoudstafel Wat is PCA? Wat is een pijnpomp? 4 Hoe ziet een pijnpomp eruit? 4 Hoe gaat u om met de pomp? 5 Veiligheid? 5 Hoe lang duurt een behandeling met PCA? 6

Nadere informatie

Keizersnede INFORMATIEBROCHURE VOOR DE PATIËNT

Keizersnede INFORMATIEBROCHURE VOOR DE PATIËNT Keizersnede INFORMATIEBROCHURE VOOR DE PATIËNT INHOUD 1. INLEIDING...4 1.1 Voorbereiding 1.2 De dag van de keizersnede 1.3 Op de dienst materniteit-verloskamer 2. DE VERDOVING...5 2.1 Plaatselijke verdoving

Nadere informatie

Informatie over PSA door de Sedatie praktijk Specialist. Inleiding

Informatie over PSA door de Sedatie praktijk Specialist. Inleiding Informatie over PSA door de Sedatie praktijk Specialist Inleiding Binnenkort ondergaat u in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) een uitgebreid onderzoek en/of behandeling. Dit onderzoek

Nadere informatie

Haarnestcyste of sinus pilonidalis

Haarnestcyste of sinus pilonidalis Centrum voor Algemene Heelkunde Dr. Tom Feryn www.dokterferyn.be Haarnestcyste of sinus pilonidalis www.proctologiekliniek.be www.facebook.com/doktertomferyn www.youtube.com/doktertomferyn Wat is een haarnestcyste

Nadere informatie

Wat u vooraf moet weten Wat er vooraf moet gebeuren

Wat u vooraf moet weten Wat er vooraf moet gebeuren dagziekenhuis Wat u vooraf moet weten Wat er vooraf moet gebeuren Indien u geopereerd wordt, moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf de avond voor de ingreep (uiterlijk middernacht) niets meer mag

Nadere informatie

N.B.: Piercings, make-up en nagellak dienen verwijderd te worden.

N.B.: Piercings, make-up en nagellak dienen verwijderd te worden. OPNAME OP / / OM UUR INLEIDING Binnenkort ondergaat je kind een ingreep of onderzoek in het Jan Yperman ziekenhuis te Ieper onder volledige verdoving. Dit betekent dat je kind in slaap gebracht wordt,

Nadere informatie

Pijnbestrijding met de pijnpomp na uw operatie

Pijnbestrijding met de pijnpomp na uw operatie Pijnbestrijding met de pijnpomp na uw operatie INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN INHOUD 1. INLEIDING...4 2. VOOR DE OPERATIE...5 3. WAARUIT BESTAAT EEN PCA-SYSTEEM?...5 4. VOORDELEN VAN EEN PCA-SYSTEEM?...5

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Blaasoperatie TURB

Patiënteninformatie. Blaasoperatie TURB Patiënteninformatie Blaasoperatie TURB Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Voorbereiding op de ingreep... 3 Enkele dagen voor opname in het ziekenhuis... 3 Medicatie... 3 De dag van opname in het ziekenhuis...

Nadere informatie

patiëntenwijzer Anesthesie Soorten verdoving en verloop van een operatie

patiëntenwijzer Anesthesie Soorten verdoving en verloop van een operatie patiëntenwijzer Anesthesie Soorten verdoving en verloop van een operatie Patiënten zijn soms ongeruster over de verdoving dan over de operatie zelf. Die ongerustheid wil onze dienst Anesthesie graag wegnemen.

Nadere informatie

H.203616.0407. Anesthesie Ruggenprik

H.203616.0407. Anesthesie Ruggenprik H.203616.0407 Anesthesie Ruggenprik 2 Inleiding Er bestaan verschillende soorten anesthesie of verdoving. Welke anesthesie voor u het meest geschikt is, hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd,

Nadere informatie

Informatiebrochure: kind onder narcose

Informatiebrochure: kind onder narcose Informatiebrochure: kind onder narcose Informatiebrochure: Bezoeker in het operatiekwartier (begeleidende ouders) Door deze brochure goed door te nemen, kunt u uw kind reeds thuis voorbereiden op de ziekenhuisopname,

Nadere informatie

Matige en diepe sedatie tijdens een procedure of onderzoek

Matige en diepe sedatie tijdens een procedure of onderzoek Matige en diepe sedatie tijdens een procedure of onderzoek het verlagen van het bewustzijn 73.009N-140901 Diensthoofd Anesthesie-Reanimatie Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper www.yperman.net

Nadere informatie

Pijnbestrijding na uw operatie

Pijnbestrijding na uw operatie Pijnbestrijding na uw operatie imelda omringt u met zorg Inhoud De ontwaakzaal 3 Pijnmeting 3 Pijnmedicatie 4 Belangrijk 7 2 Beste patiënt, Uw arts deelde u mee dat u een operatie dient te ondergaan. Het

Nadere informatie

INFOBROCHURE Locoregionale verdoving (Perifeer Zenuwblock)

INFOBROCHURE Locoregionale verdoving (Perifeer Zenuwblock) INFOBROCHURE Locoregionale verdoving (Perifeer Zenuwblock) Beste patiënt, Je ondergaat binnenkort een operatie waarbij we mogelijks gebruikmaken van een locoregionale verdoving, ook zenuwblock genoemd.

Nadere informatie

Sedatie. Afdeling Anesthesie

Sedatie. Afdeling Anesthesie Sedatie Afdeling Anesthesie Inleiding Binnenkort ondergaat u in het Waterlandziekenhuis een uitgebreid onderzoek en/of behandeling. Dit onderzoek/deze behandeling kan plaatsvinden onder sedatie. Sedatie

Nadere informatie

HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS

HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS AFDELING D0 - Patiëntinformatie - INHOUDSOPGAVE Inleiding 1 1. Wat moet u weten over het chirurgisch dagziekenhuis? 2 2. Wat brengt u mee? 2 3. Algemene richtlijnen 4 3.1

Nadere informatie

MEDISCH CENTRUM WAALRE

MEDISCH CENTRUM WAALRE MEDISCH CENTRUM WAALRE Narcose Anesthesie Om een ingreep mogelijk te maken, is er een vorm van verdoving nodig, dit wordt anesthesie genoemd. Afhankelijk van de ingreep krijgt u een regionale of algehele

Nadere informatie

Matige tot diepe sedatie

Matige tot diepe sedatie Matige tot diepe sedatie Binnenkort ondergaat u in het CWZ een onderzoek en/of behandeling. Dit onderzoek of deze behandeling zal plaats vinden onder verdoving (sedatie). Sedatie (verdoving) Verdoving

Nadere informatie

Pijnstilling via de pijnpomp

Pijnstilling via de pijnpomp Infobrochure Pijnstilling via de pijnpomp Patiënt-gecontroleerde pijnbestrijding Anesthesie - Pijntherapie - Intensieve zorgen Tel: 011 826 227 mensen zorgen voor mensen Inleiding Binnenkort ondergaat

Nadere informatie

Slokdarmechografie T.E.E.

Slokdarmechografie T.E.E. h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier.be Patiënteninformatie Slokdarmechografie T.E.E. Voorwoord U heeft met uw behandelend arts afgesproken

Nadere informatie

ziekenhuis maas en kempen

ziekenhuis maas en kempen informatiebrochure algemene chirurgie ziekenhuis maas en kempen Dienst algemene chirurgie ZMK Dr. F. Claessens Dr. S. Bessemans Dr. E. Aerts Raadpleging mogelijk na afspraak: Ziekenhuis Maas en Kempen

Nadere informatie

PCA-POMP (PIJNPOMP) - Patiëntinformatie -

PCA-POMP (PIJNPOMP) - Patiëntinformatie - PCA-POMP (PIJNPOMP) - Patiëntinformatie - Voorwoord U wordt binnenkort geopereerd in AZ Oudenaarde. Het is belangrijk dat u na de operatie zo weinig mogelijk pijn heeft. Als pijnbehandeling na de operatie

Nadere informatie

Slokdarmechografie T.E.E.

Slokdarmechografie T.E.E. HHZH/INF/086.02(0315) h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier.be Patiënteninformatie Slokdarmechografie T.E.E. Voorwoord U heeft met uw behandelend

Nadere informatie

informatiebrochure ORTHOPEDIE ziekenhuis maas en kempen dagziekenhuis chirurgie

informatiebrochure ORTHOPEDIE ziekenhuis maas en kempen dagziekenhuis chirurgie informatiebrochure ORTHOPEDIE ziekenhuis maas en kempen dagziekenhuis chirurgie DIENST ORTHOPEDIE ZMK Dr. C. Nelissen Dr. H. Welters Dr. F. Robijns Dr. E. Neven Raadpleging mogelijk na afspraak: Ziekenhuis

Nadere informatie

Sedatie. Afdeling Anesthesie

Sedatie. Afdeling Anesthesie Sedatie Afdeling Anesthesie Inleiding Binnenkort ondergaat u in het Waterlandziekenhuis een uitgebreid onderzoek en/of behandeling. Dit onderzoek/deze behandeling kan plaatsvinden onder sedatie door een

Nadere informatie

patiënteninformatie Dienst Anesthesie Meer weten over de pijnpomp G e z o n d h e i d s Z o r g m e t e e n Z i e l

patiënteninformatie Dienst Anesthesie Meer weten over de pijnpomp G e z o n d h e i d s Z o r g m e t e e n Z i e l i patiënteninformatie Dienst Anesthesie Meer weten over de pijnpomp G e z o n d h e i d s Z o r g m e t e e n Z i e l Inhoud 1 Waaruit bestaat een PCA-systeem?...6 2 Wat is het voordeel van het PCA-systeem?...6

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Branchiogene cyste wegname

Patiënteninformatie. Branchiogene cyste wegname Patiënteninformatie Branchiogene cyste wegname 2 Inhoud Praktische informatie... 4 Inleiding... 5 Informatie over het ziektebeeld... 6 Voorbereiding op de ingreep... 7 Hoe verloopt de ingreep?... 7 Het

Nadere informatie

Onderzoek onder sedatie. Informatiebrochure

Onderzoek onder sedatie. Informatiebrochure Onderzoek onder sedatie Informatiebrochure Inhoud 1 Wat is sedatie? 3 2 Verloop van het onderzoek 3 3 Ontwaken en herstel 4 4 Het preoperatief/pre-anesthetische onderzoek 4 5 De dag van het onderzoek 5

Nadere informatie

Verwijderen van wijsheidstanden. Informatiebrochure

Verwijderen van wijsheidstanden. Informatiebrochure Verwijderen van wijsheidstanden Informatiebrochure Inhoud 1 Wat u vooraf moet weten en/of doen 3 2 Voorbereiding op de narcose 5 2.1 Verpleegafdeling 2.2 Opname-uur 2.3 Nuchter zijn 2.4 Preoperatieve vragenlijst

Nadere informatie

verpleegeenheid MiCS medium care / hartbewaking / eenheid voor acute beroertezorg

verpleegeenheid MiCS medium care / hartbewaking / eenheid voor acute beroertezorg verpleegeenheid MiCS medium care / hartbewaking / eenheid voor acute beroertezorg Met deze brochure willen wij u kennis laten maken met de verpleegeenheid, het team en allerlei zaken die tijdens uw verblijf

Nadere informatie

Ruggenprik. 1 Anesthesie en pijnbehandeling. 2 Over regionale anesthesie

Ruggenprik. 1 Anesthesie en pijnbehandeling. 2 Over regionale anesthesie 16/01/2019 Ruggenprik 1 Anesthesie en pijnbehandeling U heeft met uw arts besproken dat u geopereerd wordt in de Sint Maartenskliniek. Met behulp van de moderne anesthesie kan uw lichaam deze operatie

Nadere informatie

Plaatselijke of locoregionale verdoving PATIËNTENBROCHURE

Plaatselijke of locoregionale verdoving PATIËNTENBROCHURE PATIËNTENBROCHURE Plaatselijke of locoregionale verdoving Plaatselijke of Locoregionale verdoving Afhankelijk van het type ingreep kiest de anesthesist voor een regionale verdoving waarbij enkel het te

Nadere informatie

Patiënteninformatie. PCA-pomp (pijnpomp)

Patiënteninformatie. PCA-pomp (pijnpomp) Patiënteninformatie PCA-pomp (pijnpomp) 2 Inhoud Inleiding... 4 Wat is PCA? Wat is een PCA-pomp?... 4 Veel gestelde vragen... 6 Waarom wordt er na uw operatie gekozen voor PCA?... 6 Hoelang kan u PCA krijgen?...

Nadere informatie

Anesthesie bij een nier of (nier) pancreas transplantatie

Anesthesie bij een nier of (nier) pancreas transplantatie Anesthesie bij een nier of (nier) pancreas transplantatie De zorg voor u rondom de operatie Inleiding U krijgt binnenkort een oproep voor de nier- of (nier)pancreastransplantatie, waarbij het nodig is

Nadere informatie

Plexusanesthesie bij hand-, pols-, en elleboogchirurgie

Plexusanesthesie bij hand-, pols-, en elleboogchirurgie Plexusanesthesie bij hand-, pols-, en elleboogchirurgie Beste patiënt Binnenkort komt u naar het ziekenhuis om een ingreep onder plexusanesthesie te ondergaan. In deze brochure proberen we u zo duidelijk

Nadere informatie

Anesthesie. Preoperatieve polikliniek. De anesthesioloog

Anesthesie. Preoperatieve polikliniek. De anesthesioloog Anesthesie Binnenkort ondergaat u een operatie in verband met een vorm van borstkanker. U hebt daarover gesproken met uw behandelend specialist en de mammacareverpleegkundige. Tijdens de operatie gaat

Nadere informatie

Neusoperatie. ... zó gaan we met u op pad. Jessa Ziekenhuis vzw. Dienst D2

Neusoperatie. ... zó gaan we met u op pad. Jessa Ziekenhuis vzw.  Dienst D2 Neusoperatie Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Dienst D2 E-mail: myriam.jamaer@jessazh.be Tel: 011 33 90 70... zó gaan we met u op pad Jessa Ziekenhuis

Nadere informatie

Sedatie anesthesie. Het verlagen van het bewustzijn. Maatschap Anesthesiologie IJsselland Ziekenhuis.

Sedatie anesthesie. Het verlagen van het bewustzijn. Maatschap Anesthesiologie IJsselland Ziekenhuis. Sedatie anesthesie Het verlagen van het bewustzijn Maatschap Anesthesiologie IJsselland Ziekenhuis www.anesthesiologie-ysl.nl Inhoudsopgave Inleiding 2 1 Sedatie 3 1.1 Wat is sedatie? 3 1.2 Wanneer sedatie?

Nadere informatie

UW OPNAME IN HET ZIEKENHUIS

UW OPNAME IN HET ZIEKENHUIS UW OPNAME IN HET ZIEKENHUIS WAT U MOET WETEN Wanneer? Datum: Uur: Waar meldt u zich aan? De kassa van kliniekgebouw K1 - K2 De kassa van kliniekgebouw K12 U wordt opgenomen op de dienst:.. Oncologie/0153

Nadere informatie

Uw kind wordt geopereerd

Uw kind wordt geopereerd Uw kind wordt geopereerd In het dagziekenhuis Informatiebrochure voor ouders 2 Anesthesie bij uw kind 3 1. Voor de ingreep...4 1.1 Preoperatieve raadpleging...4 1.2 Uw kind voorbereiden...4 1.3 Medicatie...5

Nadere informatie

Plexusverdoving voor operaties aan schouder, arm of hand Anesthesie. Patiënteninformatie

Plexusverdoving voor operaties aan schouder, arm of hand Anesthesie. Patiënteninformatie Plexusverdoving voor operaties aan schouder, arm of hand Anesthesie Patiënteninformatie Inhoudstafel 1. Inleiding... 3 2. Wat is een plexusverdoving?... 4 3. Hoe verloopt een plexusverdoving?... 5 4. Veel

Nadere informatie

Pijnbestrijding na uw operatie met de pijnpomp

Pijnbestrijding na uw operatie met de pijnpomp I Postoperatieve pijn En het PCA systeem AZ Vesalius Hazelereik 51 3700 Tongeren www.azvesalius.be Tel: 012/396111 Acute Pijn Service. Tel: 012 39 72 64 Anesthesiologen: Dokter H. Vandendriessche Dokter

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Stereotaxie

Patiënteninformatie. Stereotaxie Patiënteninformatie Stereotaxie Inhoud Inhoud... 2 Praktische informatie... 3 Inleiding... 4 Informatie over het ziektebeeld... 4 Wat dient u aan uw chirurg te vertellen voor u de ingreep ondergaat?...

Nadere informatie

Schildklieroperatie. zó gaan we met u op pad.

Schildklieroperatie. zó gaan we met u op pad. Schildklieroperatie zó gaan we met u op pad. Brochure bestemd voor patiënten die een schildklieroperatie ondergaan. (gehele of gedeeltelijke verwijdering van de schildklier) Dienst C2 Neus-, Keel-, Oorheelkunde

Nadere informatie

Welkom. Geachte mevrouw Geachte heer

Welkom. Geachte mevrouw Geachte heer Welkom Geachte mevrouw Geachte heer U wordt binnenkort in ons ziekenhuis opgenomen voor een correctieve operatie aan uw hand. Wellicht roept deze ingreep bij u en uw familieleden toch wel wat vragen op.

Nadere informatie

informatiebrochure Orthopedie ziekenhuis maas en kempen CDZ Chirurgisch Dagziekenhuis

informatiebrochure Orthopedie ziekenhuis maas en kempen CDZ Chirurgisch Dagziekenhuis informatiebrochure Orthopedie ziekenhuis maas en kempen CDZ Chirurgisch Dagziekenhuis DIENST ORTHOPEDIE ZMK Dr. C. Nelissen Dr. H. Welters Dr. F. Robijns Dr. E. Neven Dr. B. Molenaers Raadpleging mogelijk

Nadere informatie

Anesthesie. Informatiebrochure

Anesthesie. Informatiebrochure Anesthesie Informatiebrochure 1 2 Geachte patiënt(e) Binnenkort ondergaat u een operatie, onderzoek of behandeling onder verdoving. Dit wordt ook wel anesthesie genoemd. Via deze brochure willen u hierover

Nadere informatie

Informatie over PSA door de Sedatie praktijk Specialist. Afdeling Pijnbehandeling

Informatie over PSA door de Sedatie praktijk Specialist. Afdeling Pijnbehandeling Informatie over PSA door de Sedatie praktijk Specialist Afdeling Pijnbehandeling Inhoudsopgave Inleiding 3 1 PSA 4 1.1 Wanneer PSA? 4 1.2 Waarmee wordt de PSA uitgevoerd? 4 1.3.1 Sedatie en analgesie zijn

Nadere informatie

PSA tijdens een onderzoek of behandeling

PSA tijdens een onderzoek of behandeling PSA tijdens een onderzoek of behandeling Procedurele Sedatie en/of Analgesie U heeft een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologie. U wordt tijdens dit bezoek verwacht bij de volgende personen: Afspraak

Nadere informatie

ANESTHESIE BIJ KINDEREN

ANESTHESIE BIJ KINDEREN ANESTHESIE BIJ KINDEREN OPNAME OP / / OM UUR INLEIDING Binnenkort ondergaat uw kind een ingreep of onderzoek in het Jan Yperman Ziekenhuis te Ieper onder volledige verdoving. Dit betekent dat uw kind in

Nadere informatie

Anesthesie voor voetoperaties. Patiënteninformatie

Anesthesie voor voetoperaties. Patiënteninformatie Anesthesie voor voetoperaties Patiënteninformatie Heilig Hart Ziekenhuis Leuven Brochure anesthesie voor voetoperaties 2 Inhoudstafel 1. Inleiding... 5 2. Wat is een popliteaal blok?... 6 3. Hoe verloopt

Nadere informatie

HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS

HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS AFDELING D0 - Patiëntinformatie - INHOUDSOPGAVE Inleiding 1 1. Wat moet u weten over het chirurgisch dagziekenhuis? 2 2. Wat brengt u mee? 2 3. Algemene richtlijnen 4 3.1

Nadere informatie

Sedatie anesthesie Het verlagen van het bewustzijn

Sedatie anesthesie Het verlagen van het bewustzijn Sedatie anesthesie Het verlagen van het bewustzijn Maatschap Anesthesiologie IJsselland Ziekenhuis www.anesthesiologie-ysl.nl Inhoudsopgave Inleiding 2 1 Sedatie 3 1.1 Wat is sedatie? 3 1.2 Wanneer sedatie?

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Ductus thyreoglossuscyste (halscyste)

Patiënteninformatie. Ductus thyreoglossuscyste (halscyste) Patiënteninformatie Ductus thyreoglossuscyste (halscyste) 2 Inhoud Praktische informatie... 3 Inleiding... 5 Informatie over het ziektebeeld... 6 Voorbereiding op de ingreep... 7 Hoe verloopt de ingreep?...

Nadere informatie

Amandeloperatie bij volwassenen

Amandeloperatie bij volwassenen Amandeloperatie bij volwassenen Bij opname Op de afgesproken dag en tijdstip meldt u zich aan bij het onthaal. De onthaalmedewerker bezorgt u een identificatiebandje, geeft u het kamernummer en verwijst

Nadere informatie

Anesthesie bij schouderchirurgie: het interscaleen block

Anesthesie bij schouderchirurgie: het interscaleen block Anesthesie bij schouderchirurgie: het interscaleen block Algemeen Ziekenhuis Diest Statiestraat 65 3290 Diest t 013 35 40 11 U ondergaat binnenkort een operatie aan uw schouder. In deze brochure krijgt

Nadere informatie

verpleegeenheid intensieve zorg

verpleegeenheid intensieve zorg verpleegeenheid intensieve zorg Met deze brochure willen wij u kennis laten maken met de verpleegeenheid, het team en allerlei zaken die tijdens uw verblijf van belang kunnen zijn. Deze brochure biedt

Nadere informatie

SF Z SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS. Anesthesie Informatiebrochure

SF Z SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS. Anesthesie Informatiebrochure SF Z SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS Anesthesie Informatiebrochure Anesthesie Anesthesie is de verzamelnaam van alle soorten verdoving voor operaties en wordt ook wel narcose genoemd. Het betekent gevoelloosheid.

Nadere informatie

1 Inleiding... 1. 2 Wat is sedatie?... 1. 3 Waarom krijgt u sedatie?... 1. 4 Effecten van sedatie... 1

1 Inleiding... 1. 2 Wat is sedatie?... 1. 3 Waarom krijgt u sedatie?... 1. 4 Effecten van sedatie... 1 Sedatie Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat is sedatie?... 1 3 Waarom krijgt u sedatie?... 1 4 Effecten van sedatie... 1 5 Voorbereiding... 2 Nuchter zijn... 2 Medicijnen... 3 Roken... 3 Sieraden, piercings

Nadere informatie

Algemene anesthesie. Wat is anesthesie? De algemene anesthesie of narcose. Uw gezondheid Onze grootste zorg

Algemene anesthesie. Wat is anesthesie? De algemene anesthesie of narcose. Uw gezondheid Onze grootste zorg Wat is anesthesie? Het woord anesthesie betekent dat men niets voelt van een diagnostische of therapeutische ingreep. Anesthesie is echter veel meer dan het ongevoelig maken van patiënten. Zonder de moderne

Nadere informatie

Anesthesie voor keizersnede informatie voor patiënten

Anesthesie voor keizersnede informatie voor patiënten Anesthesie voor keizersnede informatie voor patiënten ZNA Middelheim Lindendreef 1 2020 Antwerpen 03 280 31 11 ZNA Sint-Erasmus Luitenant Lippenslaan 2140 Borgerhout 03 270 80 11 ZNA Jan Palfijn Lange

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Prostaatoperatie TURP

Patiënteninformatie. Prostaatoperatie TURP Patiënteninformatie Prostaatoperatie TURP 2 Inhoud Inleiding... 4 Informatie over het ziektebeeld... 4 Goedaardige vergroting van de prostaat... 4 Voorbereiding op de ingreep... 6 Enkele dagen voor opname

Nadere informatie

Sedatie tijdens een procedure of onderzoek. Informatiebrochure

Sedatie tijdens een procedure of onderzoek. Informatiebrochure Sedatie tijdens een procedure of onderzoek Informatiebrochure 1 2 Geachte patiënt(e) Binnenkort ondergaat u een onderzoek, procedure en/of behandeling onder sedatie. Kort gezegd betekent dit dat uw bewustzijn

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) Longkanker (longcarcinoom) onderdeel DE OPERATIE. LONGKANKER De operatie

Patiënteninformatiedossier (PID) Longkanker (longcarcinoom) onderdeel DE OPERATIE. LONGKANKER De operatie Patiënteninformatiedossier (PID) Longkanker (longcarcinoom) onderdeel DE OPERATIE LONGKANKER 2 INHOUD Inleiding...4...4 Lobectomie...4 Pneumectomie...5 Opname op de afdeling...5 Vóór de opname...5 De opname...6

Nadere informatie

anesthesie d e g a n g v a n z a k e n rondom de verdoving - verschillende soorten anesthesie - voorbereiding - de dag van de operatie - nazorg

anesthesie d e g a n g v a n z a k e n rondom de verdoving - verschillende soorten anesthesie - voorbereiding - de dag van de operatie - nazorg anesthesie d e g a n g v a n z a k e n - verschillende soorten anesthesie - voorbereiding - de dag van de operatie - nazorg rondom de verdoving 2 Inhoud Inleiding 2 De anesthesioloog 2 Preoperatief onderzoek

Nadere informatie

Infobrochure bij ingreep in het OK

Infobrochure bij ingreep in het OK Infobrochure bij ingreep in het OK T5005 oktober 2015 Welkom! Geachte mevrouw, Geachte heer, U wordt binnenkort opgenomen voor een heelkundige ingreep. Via deze brochure willen wij u informeren over uw

Nadere informatie

Kinderen. Voorbereiding op een operatie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6.

Kinderen. Voorbereiding op een operatie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. Kinderen Voorbereiding op een operatie T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum

Nadere informatie

urologie informatiebrochure Radicale prostatectomie

urologie informatiebrochure Radicale prostatectomie urologie informatiebrochure Radicale prostatectomie Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Anatomie en functie van de prostaat 4 3. Voorbereiding voor de operatie 5 4. Ingreep 5 5. Mogelijke verwikkelingen 7

Nadere informatie

Vlot herstel na een darmoperatie

Vlot herstel na een darmoperatie Vlot herstel na een darmoperatie INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN INHOUD 1 DE OPNAME...5 1.1 Wat brengt u mee naar het ziekenhuis? 1.2 Wat gebeurt er de dag van de opname? 2 DE OPERATIE...6 2.1 Voor

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) PROSTAATKANKER. onderdeel VERWIJDEREN LYMFKLIERWEEFSEL PROSTAATKANKER. Verwijderen lymfklierweefsel

Patiënteninformatiedossier (PID) PROSTAATKANKER. onderdeel VERWIJDEREN LYMFKLIERWEEFSEL PROSTAATKANKER. Verwijderen lymfklierweefsel Patiënteninformatiedossier (PID) PROSTAATKANKER onderdeel VERWIJDEREN LYMFKLIERWEEFSEL PROSTAATKANKER Verwijderen lymfklierweefsel 2 INHOUDSOPGAVE Verwijderen van lymfklierweefsel...5 Vooronderzoek (Preoperatief

Nadere informatie

Indien u nog vragen heeft, kan u terecht op de dienst vooropname op het nummer van maandag tot en met vrijdag van 8 tot 19 uur.

Indien u nog vragen heeft, kan u terecht op de dienst vooropname op het nummer van maandag tot en met vrijdag van 8 tot 19 uur. Welkom Geachte patiënt Binnenkort ondergaat u in ons ziekenhuis een onderzoek of operatie. Dit kan voor u een ingrijpende gebeurtenis zijn. Om u gerust te stellen vindt u in deze brochure meer uitleg over

Nadere informatie

Wat u moet weten. over een epidurale verdoving bij de bevalling

Wat u moet weten. over een epidurale verdoving bij de bevalling Wat u moet weten over een epidurale verdoving bij de bevalling Mevrouw In deze brochure vindt u algemene informatie over de epidurale verdoving. Wanneer u deze vorm van pijstilling wenst toe te passen,

Nadere informatie

heelkunde 2 heelkunde 2 informatiebrochure AV Fistel informatiebrochure Sluiten laterale stoma

heelkunde 2 heelkunde 2 informatiebrochure AV Fistel informatiebrochure Sluiten laterale stoma heelkunde 2 heelkunde 2 informatiebrochure informatiebrochure AV Fistel Sluiten laterale stoma Inhoudstafel 1. Inleiding 2. Voorstelling van de dienst 3. Ingreep: AV fistel 4. Preoperatieve onderzoeken

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Trepanatie

Patiënteninformatie. Trepanatie Patiënteninformatie Trepanatie 2 Inhoud Inhoud... 3 Praktische informatie... 4 Inleiding... 5 Informatie over het ziektebeeld... 5 Breng uw arts steeds voor de operatie op de hoogte van:... 6 Voorbereiding

Nadere informatie

Cardioversie. Informatiebrochure

Cardioversie. Informatiebrochure Cardioversie Informatiebrochure 2 Geachte heer/mevrouw, Inhoud Wat is een cardioversie? Inplannen behandeling Voorbereiding behandeling Dag van de opname Voorbereiding op de afdeling De ingreep Ontslag

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Diest Statiestraat Diest t Welkom,

Algemeen Ziekenhuis Diest Statiestraat Diest t Welkom, Anesthesie Algemeen Ziekenhuis Diest Statiestraat 65 3290 Diest t 013 35 40 11 Welkom, U ondergaat binnenkort een ingreep onder algemene of lokale anesthesie(= verdoving). Tijdens uw opname zal u kennis

Nadere informatie

Welkom. Geachte patiënt

Welkom. Geachte patiënt Welkom Geachte patiënt Binnenkort ondergaat u in ons ziekenhuis een onderzoek of ingreep onder verdoving. In deze brochure vindt u meer uitleg over de soorten verdoving, het preoperatief onderzoek en hoe

Nadere informatie

Schildklieroperatie. zó gaan we met u op pad.

Schildklieroperatie. zó gaan we met u op pad. Schildklieroperatie zó gaan we met u op pad. Brochure bestemd voor patiënten die een schildklieroperatie ondergaan. (gehele of gedeeltelijke verwijdering van de schildklier) Dienst D2 Neus-, Keel-, Oorheelkunde

Nadere informatie

Arthroscopie van de knie. Dagziekenhuis 1

Arthroscopie van de knie. Dagziekenhuis 1 Arthroscopie van de knie Dagziekenhuis 1 imelda omringt u met zorg Inhoud Voorbereiding 3 Verloop 4 Nazorg 5 Verloop thuis 6 Nota s 7 2 Doel van de ingreep en/of behandeling Een arthroscopie is een kijkoperatie

Nadere informatie

Sedatie met Propofol. Sedatie polikliniek. (lichte) slaap bij onderzoek of behandeling. Belangrijk. Gesprek met Sedatie Praktijk Specialist

Sedatie met Propofol. Sedatie polikliniek. (lichte) slaap bij onderzoek of behandeling. Belangrijk. Gesprek met Sedatie Praktijk Specialist Sedatie polikliniek Sedatie met Propofol (lichte) slaap bij onderzoek of behandeling Binnenkort komt u naar het BovenIJ ziekenhuis voor een onderzoek of een behandeling. Uw arts heeft met u besproken dat

Nadere informatie

Postoperatieve pijnstilling: PCEA pomp

Postoperatieve pijnstilling: PCEA pomp Postoperatieve pijnstilling: PCEA pomp Welkom Binnenkort ondergaat u een heelkundige ingreep in ons ziekenhuis. Pijn is een natuurlijke reactie van uw lichaam op de ingreep die u zal ondergaan en maakt

Nadere informatie

Sedatie tijdens een onderzoek of behandeling

Sedatie tijdens een onderzoek of behandeling Anesthesiologie & Pijngeneeskunde Sedatie tijdens een onderzoek of behandeling www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ANE019 / Sedatie tijdens een

Nadere informatie

informatiebrochure algemene chirurgie ziekenhuis maas en kempen CDZ Chirurgisch dagziekenhuis

informatiebrochure algemene chirurgie ziekenhuis maas en kempen CDZ Chirurgisch dagziekenhuis informatiebrochure algemene chirurgie ziekenhuis maas en kempen CDZ Chirurgisch dagziekenhuis Dienst algemene chirurgie ZMK Dr. F. Claessens Dr. S. Bessemans Dr. E. Aerts Raadpleging mogelijk na afspraak:

Nadere informatie

diensthoofd Chirurgisch Dagziekenhuis voor een dag naar het ziekenhuis

diensthoofd Chirurgisch Dagziekenhuis voor een dag naar het ziekenhuis 14.001N-140312 diensthoofd Chirurgisch Dagziekenhuis Het Chirurgisch Dagziekenhuis voor een dag naar het ziekenhuis Binnenkort komt u naar het Chirurgisch Dagziekenhuis voor een ingreep en mag u normaal

Nadere informatie

Anesthesie bij kinderen. Informatie voor ouders en kind

Anesthesie bij kinderen. Informatie voor ouders en kind Anesthesie bij kinderen Informatie voor ouders en kind Uw kind wordt binnenkort geopereerd of onderzocht en wordt hiervoor opgenomen in het dagziekenhuis pediatrie of in de verpleegeenheid pediatrie. Een

Nadere informatie

Anesthesie INFORMATIE VOOR PATIËNTEN

Anesthesie INFORMATIE VOOR PATIËNTEN Anesthesie INFORMATIE VOOR PATIËNTEN INHOUDSTAFEL 1. Wat is anesthesie? 3 2. Wie dient de anesthesie toe? 5 3. Het pre-anesthetisch onderzoek 5 4. Nuchter blijven 6 5. Premedicatie 6 6. Risico s van anesthesie

Nadere informatie

Begeleiden van uw kind in het operatiekwartier

Begeleiden van uw kind in het operatiekwartier Begeleiden van uw kind in het operatiekwartier Beste ouder, Met deze informatiebrochure willen we u voorbereiden op de dag van de operatie van uw kind. Op de consultatie van de chirurg krijgt u een informatieboekje

Nadere informatie

verpleegeenheid orthopedie

verpleegeenheid orthopedie verpleegeenheid orthopedie Hartelijk welkom in de verpleegeenheid orthopedie Met deze brochure willen wij u kennis laten maken met de verpleegeenheid, het team en allerlei zaken die tijdens uw verblijf

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Sedatie door de Sedatie Praktijk Specialist (SPS) een onderzoek of behandeling onder sedatie

Patiënteninformatie. Sedatie door de Sedatie Praktijk Specialist (SPS) een onderzoek of behandeling onder sedatie Patiënteninformatie Sedatie door de Sedatie Praktijk Specialist (SPS) een onderzoek of behandeling onder sedatie 20140062 Sedatie.indd 1 15-09-16 13:10 Sedatie door de Sedatie Praktijk Specialist (SPS)

Nadere informatie

Wat indien je een anesthesie nodig hebt? Informatiebrochure voor de patiënt

Wat indien je een anesthesie nodig hebt? Informatiebrochure voor de patiënt Wat indien je een anesthesie nodig hebt? Informatiebrochure voor de patiënt Gelieve vragenlijst en toestemming in het pre-operatief samenwerkingsdocument in te vullen en te ondertekenen 2 Wat indien je

Nadere informatie

informatiebrochure Curettage ziekenhuis maas en kempen Dienst Gynaecologie

informatiebrochure Curettage ziekenhuis maas en kempen Dienst Gynaecologie informatiebrochure Curettage ziekenhuis maas en kempen Dienst Gynaecologie Inleiding Uw gynaecoloog heeft beslist dat u een curettage nodig heeft. Een curettage is een ingreep waarbij er weefsel uit de

Nadere informatie

anesthesie en pijnbestrijding

anesthesie en pijnbestrijding patiënteninformatie anesthesie en pijnbestrijding volwassenen Binnenkort ondergaat u een operatie. Om dit goed voor te bereiden, bespreekt u op de polikliniek Pre-operatief Onderzoek (PPO) de anesthesie

Nadere informatie

INGREEP VOOR ZIEKTE VAN DUPUYTREN

INGREEP VOOR ZIEKTE VAN DUPUYTREN DR J DE VOS INGREEP VOOR ZIEKTE VAN DUPUYTREN Praktische informatiegids 2 Deze informatiefolder is een leidraad bij de operatie en nabehandeling bij een operatie voor de ziekte van dupuytren en beval alle

Nadere informatie

anesthesie informatiebrochure Wat is anesthesie?

anesthesie informatiebrochure Wat is anesthesie? anesthesie informatiebrochure Wat is anesthesie? Inhoudstafel 1. Wat is anesthesie? 4 2. Wie is de anesthesist? 5 3. De voorbereiding op de anesthesie 6 4. Volledige narcose 7 5. Locoregionale anesthesie

Nadere informatie