Postbus AA Zeewolde. Datum Uw brief/kenmerk Zaaknummer. 21 januari 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Postbus AA Zeewolde. Datum Uw brief/kenmerk Zaaknummer. 21 januari 2016"

Transcriptie

1 Gemeente Zeewolde Gemeentehuis Raadhuisplein 1 Postbus AA Zeewolde Telefoon (036) Telefax (036) info@zeewolde.nl Website Aan WMO-Raad Zeewolde Sleedoorn CP ZEEWOLDE Datum Uw brief/kenmerk Zaaknummer 21 januari 2016 Documentnummer Contactpersoon Doorkiesnummer z A.P. Vrieze Zeewolde Onderwerp Reactie op uw advies betreffende de nota Informele Zorg adres info@zeewolde.nl Geachte mevrouw Van Klaarbergen, Op 11 januari 2016 heeft de Wmo raad Zeewolde gesproken over de nota Lokaal samenspel met informele zorg. U heeft daarover advies uitgebracht, waarvoor onze dank. Uw advies wordt met onze reactie meegezonden met de stukken voor de commissie Onderwijs en Welzijn en de gemeenteraad. Wij reageren puntsgewijs als volgt op uw advies: Respijtzorg Wij vinden dit zeer zinvolle suggesties en zullen de behoeften en mogelijkheden onderzoeken in samenwerking met de mantelzorgondersteuner van de stichting Welzijn Zeewolde. Informatie en communicatie Na vaststelling van de nota in de gemeenteraad zullen wij de informatie en communicatie nader uitwerken en uitvoeren. Het sturen op meer informele en minder formele zorg De gemeente werkt met een gekantelde werkwijze, waarbij eerst wordt gekeken naar eigen kracht en de mogelijkheden van het netwerk en algemene voorzieningen alvorens maatwerkvoorzieningen worden geboden. Uiteraard zal formele zorg worden geboden als dat echt nodig is.

2 2/5 Enkele kanttekeningen a. Hoofdstuk 3.6., blz. 6, 1 e alinea, 3 e regel: Dit mag echter niet ten koste gaan van het welbevinden van de mantelzorgers en zorgvrijwilligers. Deze nota betreft de informele zorg, maar uiteraard mag dit evenmin ten koste gaan van de zorgvrager. Het gaat om een balans, niet een te groot beroep doen op de informele zorg die hen zelf overbelast en niet een te groot beroep doen op de informele zorg zodat dit ten koste gaat van optimale formele zorg. Dit zijn wij met u eens. Er moet een goede balans zijn. Echter deze nota gaat over ondersteuning van mantelzorgers en zorgvrijwilligers. De zorgvrager is niet het onderwerp van de nota en juist wel de mensen om de zorgvrager heen. b. Hoofdstuk 4.1., blz. 7 en 8 Het begrip gebruikelijke zorg graag nader definiëren, zoals de gemeente het wil gaan hanteren, dat wil zeggen, zodat dit aansluit bij het criterium dat door de Wlz wordt gehanteerd. Dit is inmiddels aangevuld in de nota. c. Hoofdstuk 4.1., blz. 10 Het zicht op mantelzorgers in Zeewolde kent een grote discrepantie ten opzichte van de verwachte aantallen op basis van extrapolatie uit landelijk onderzoek. Hoewel dit deels te verklaren is door de wijze waarop mantelzorgers hier zelf mee omgaan, is het zaak actief te zoeken naar verbetering van het zicht op de omvang in Zeewolde. We vragen ons af of het mogelijk is een centraal registratie-/meldpunt in te richten, bijvoorbeeld bij de verdere verwezenlijking van Het Ondersteuningshuis. Wij denken dat een centraal meldpunt voor mantelzorgers evenmin zal werken als andere methoden. Als mantelzorgers zich niet wensen te melden, dan doen zij dat nergens. Het mantelzorgcompliment en het in zicht houden van mantelzorgers bij aanvragen Wmo en jeugdhulp, evenals uitgebreide en regelmatige communicatie, achten wij de beste methode om mantelzorgers te bereiken. d. Hoofdstuk 4.1., blz. 11 Ook jonge mantelzorgers en kinderen die leven in zorgintensieve gezinnen zijn slechts beperkt in beeld. Mogelijk kunt u met de scholen een project (doen) opzetten om bijvoorbeeld met behulp van jeugdtheater dit onder de aandacht van (middelbare) scholieren te brengen. Het is voor de jonge mantelzorger dan minder moeilijk om zich te herkennen binnen de peergroep, zodat deze eerder directe steun en begrip kan geven. Dit is een aardig idee, maar wij merken ook, zoals gezegd in de nota, dat jonge mantelzorgers buiten het gezin het liefst gewoon willen functioneren zonder zorgen, met hun vrienden. Wel is het denkbaar dat de mantelzorgondersteuner in samenwerking met scholen van tijd tot tijd een project doet om meer herkenning en begrip te kweken voor de problematiek van jonge mantelzorgers.

3 3/5 e. Hoofdstuk 4.1., blz. 12 e.v. Het zicht op zorgvrijwilligers is ook zeer beperkt, omdat er veel op dit vlak gebeurt via kerken en andere maatschappelijke organisaties waar men elkaar ontmoet (sportclub) of waar men zonder kennis van de gemeente vrijwillige zorg verleent ( bijv. Present, MMM-boerderij, Sternhof, e.d.). Dit hoeft geen probleem te zijn, mits, en daar roepen we de gemeente toe op, men ook deze zorgvrijwilligers en/of hun organisaties voldoende informeert over de ondersteunende faciliteiten die men te bieden heeft als gemeente, zoals informatie hoe overbelasting is te voorkomen; de vrijwilligersverzekering; coaching e.d. Dit wordt meegenomen in de communicatie naar alle organisaties in Zeewolde. f. Hoofdstuk 4.3., blz.14 Dit subhoofdstuk gaat over zorgvrijwilligers en het is begrijpelijk dat hier over deskundigheidsbevordering voor hen gesproken wordt. De voorbeelden van scholing die genoemd worden kunnen echter ook voor mantelzorgers zeer zinvol zijn. Eens, mantelzorgers kunnen hier ook in worden meegenomen. g. Hoofdstuk 6.1., blz. 16 Wij missen in de doelstellingen die in de bestuursopdracht zijn genoemd, aandacht voor het borgen van continuïteit in de vrijwillige zorgverlening. Continuïteit is een belangrijk aandachtspunt. Is meegenomen in de tekst van de nota, niet in de doelstellingen. h. Hoofdstuk 6.3., blz. 19 (punt 6) Wij missen in het ondersteuningsprogramma voor zorgvrijwilligers de mogelijkheid van intervisie. Naar aanleiding van de bespreking met u is intervisie inmiddels opgenomen in de beleidsmaatregelen. i. Hoofdstuk 6.3., blz. 19 (punt 7) Wij zijn blij dat de gemeente een mantelzorgmakelaar wil aanstellen. Wij horen dat hieraan behoefte is. De precieze omvang van deze behoefte is moeilijk in te schatten. Wij nemen aan dat het gereserveerde budget, indien grote aanloop blijkt, openstaat voor uitbreiding. Dat zal moeten blijken op basis van het aantal klanten en behoeften.

4 4/5 j. Hoofdstuk 6.3., blz. 20 (punt 10) a) Ten eerste spreekt het ons aan dat men in gesprek wil gaan met werkgevers voor wat betreft het voeren van een beleid voor mantelzorgers. Naast het aansluiten bij de gesprekken die de SDV heeft, pleiten wij voor een prominentere insteek (de gekozen aanpak heeft het risico van aandacht in de marge). De gemeente zou bijvoorbeeld de bedrijvenkring een aanbod kunnen doen een avond te verzorgen over dit thema, bijv. met behulp van een ervaringsdeskundige of een toneelstuk of iets dergelijks. Dit idee nemen we mee in de verdere uitvoering. b) Ten tweede is het ook zaak dat de sociale dienst zelf voldoende oog heeft voor de mogelijk beperktere inzetmogelijkheden van de mantelzorger (wij horen wel eens dat dit in de praktijk soms schuurt) Dit is een punt van aandacht voor overleg met de SDV. c) Een andere optie, juist vanuit preventie, kan zijn dat de voorziening huishoudelijke hulp wordt ingezet ter ontlasting van mantelzorgers. Dat wil zeggen dat de criteria voor toekenning niet alleen worden gebaseerd op de (on)mogelijkheden van de zorgvrager. Mogelijk kan de mantelzorger het fysiek wel, maar is het tijdsbeslag groot, naast alle andere extra taken en is dit een zinvolle preventieve maatregel. (Er zijn gemeenten die de HHT inzetten voor mantelzorgers als ze dat willen, maar dan moet men dat financieel wel kunnen dragen). Als hulp bij het huishouden wordt ingezet voor zorgvragers, dan ontlast dat de mantelzorgers al voor een deel. Bovendien is het beoordelen of een mantelzorger hulp bij het huishouden nodig heeft, een lastige zaak en kan ook kostbaar zijn in verhouding tot de Wmo begroting van Zeewolde. k. Hoofdstuk 6.3., blz. 20 (punt 11) Er zijn inmiddels diverse onderzoeken die de hoge zorgkosten voor gezinnen met chronische zieken hebben berekend. Hierbij kan het zover gaan dat men juist ruim boven het bestaansminimum, richting modaal, in de problemen komt. Men heeft geen recht op diverse toeslagen, maar heeft zoveel kosten, waaronder eigen bijdragen Wmo en/of Wlz, dat men soms minder te besteden heeft dan een gezin met een minimumloon. Dit is een probleem dat niet wordt opgelost met een aanvullende collectieve zorgverzekering. Bovendien hebben juist mensen met een chronische aandoening te maken met acceptatieproblemen voor deze aanvullende verzekering als zij van zorgverzekeraar veranderen.

5 5/5 De gemeente heeft de beleidsvrijheid conform art een oplossing te zoeken in een maatwerkvoorziening. Wij verzoeken de gemeente in schrijnende gevallen dit in overweging te nemen. Wij besteden in de uitvoering zeker aandacht aan schrijnende gevallen met financiële problemen wanneer deze worden gesignaleerd. l. U bent voornemens (zie o.a. blz. 24) het Right to Challenge te regelen. Dit spreekt ons aan, maar dan is extra speelruimte van belang voor wat betreft het moment van aanbesteding, als er zorgverleningsaspecten spelen zoals bij de huidige contractpartners. De positie van initiatieven van burgers volgens Right tot Challenge zullen wij nader uitwerken, waarbij de (on)mogelijkheden van meedoen aan een aanbesteding aan de orde zullen komen. m. U bent voornemens het klantervaringsonderzoek onder mantelzorgers van 2012 te herhalen. Wij vragen u ook een onderzoek te doen naar ervaring van inzet van zorgvrijwilligers, zodanig op tijd dat bijstelling mogelijk is, of ten minste voordat een volgende beleidsnota aan de orde is. Dit nemen we mee bij de voorbereidingen van het klantervaringsonderzoek in Met vriendelijke groet, namens burgemeester en wethouders, H. Bakker hoofd afdeling Samenleving 1 Artikel Bij verordening kan worden bepaald dat door het college aan personen met een beperking of chronische psychische of psychosociale problemen die daarmee verband houdende aannemelijke meerkosten hebben, een tegemoetkoming wordt verstrekt ter ondersteuning van de zelfredzaamheid en de participatie.

Betreft: Concept Nota informele zorg Zeewolde Lokaal samenspwhwm4nfarroelf^7org-

Betreft: Concept Nota informele zorg Zeewolde Lokaal samenspwhwm4nfarroelf^7org- GEMEENTE ZEEWOLDE regnr. afd./sec. class. Aan: het College van Burgemeester en wethouders Gemeente Zeewolde. Ze.noekomen 1 8 JAN. 2016 14-januan201 Betreft: Concept Nota informele zorg Zeewolde 2016-2019

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 19 oktober 2015. Steller Documentnummer Afdeling. A.P. Vrieze 15I0007341 Samenleving

Burgemeester en Wethouders 19 oktober 2015. Steller Documentnummer Afdeling. A.P. Vrieze 15I0007341 Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling 5I00073 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229580 Nee W. Prins Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Nee

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 1 Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 Dit hoofdstuk presenteert in vogelvlucht de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De bedoeling van dit hoofdstuk is een beeld te geven van hoe de wet in elkaar

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 92/2015 Datum : 4 juni 2015 B&W datum : 16 juni 2015 Beh. ambtenaar : Lotte Vorwerg Portefeuillehouder : H. Rijks Onderwerp : Mantelzorgwaardering 2015 Aanleiding Momenteel

Nadere informatie

Wijzigingen tekst verordening WMO 2018 t.o.v. verordening WMO 2015

Wijzigingen tekst verordening WMO 2018 t.o.v. verordening WMO 2015 Wijzigingen tekst verordening WMO 2018 t.o.v. verordening WMO 2015 Artikel Verordening Wmo 2015 Verordening Wmo 2018 Toelichting art 1 Begripsbepalingen Een aantal begripsbepalingen toegevoegd. Er ontbraken

Nadere informatie

Oude en nieuwe Wmo. ondersteuning. 2 Deze resultaatgebieden zijn: a. een huishouden te voeren; b. zich te verplaatsen in en om de woning;

Oude en nieuwe Wmo. ondersteuning. 2 Deze resultaatgebieden zijn: a. een huishouden te voeren; b. zich te verplaatsen in en om de woning; Oude en nieuwe Wmo De Tweede Kamer is akkoord met het Voorstel van wet Wmo 2015. Na behandeling in de Eerste Kamer zal dit voorstel eind 2014 de huidige Wmo gaan vervangen. Tussen de huidige Wmo en het

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond

College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond Postbus 232 5700 AE HELMOND Helmond, 20 januari 2012 Onderwerp: Advies betreffende evaluatie Seniorenraad 2009-2011 nota Seniorenbeleid 2012

Nadere informatie

Samenvatting: Inleiding: Hobby-handwerkclub Drunen is voornemens het 10-jarig jubileum te vieren op 12 maart 2008.

Samenvatting: Inleiding: Hobby-handwerkclub Drunen is voornemens het 10-jarig jubileum te vieren op 12 maart 2008. Burgemeester V200701212 Onderwerp: Verzoek van de Hobby-handwerkclub te Drunen (club houdende in de Hunenhof te Drunen) om een bijdrage voor het vieren van het 10-jarig bestaan van de hobbyhandwerkclub

Nadere informatie

Mantelzorgwaardering. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp. Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / BW-nummer. Portefeuillehouder B.

Mantelzorgwaardering. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp. Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / BW-nummer. Portefeuillehouder B. Openbaar Onderwerp Mantelzorgwaardering Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting In de Wmo 2015 is vastgelegd dat gemeenten vanaf 2015 verantwoordelijk

Nadere informatie

E:

E: College van Burgemeester en Wethouders van Weesp Ter attentie van mevrouw A. Heijstee Postbus 5099 1380 GB Weesp Betreft: inzake de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Weesp 2018, Beleidsregels

Nadere informatie

Reactie op advies Mantelzorgondersteuning en waardering

Reactie op advies Mantelzorgondersteuning en waardering bericht Ontwikkeling Maatschappelijke Ontwikkeling Retouradres: Postbus 10007, 8000 GA Zwolle Participatieraad Zwolle t.a.v. de heer J. van der Heiden Sassenstraat 33 8011 PB..ZWOLLE Stadskantoor Lübeckplein

Nadere informatie

Gemeente Haarlem. Drs. Joyce Langenacker wethouder Werk, Economische Zaken, Sociale Zaken (Participatiewet), Wonen, Coördinatie Sociaal Domein

Gemeente Haarlem. Drs. Joyce Langenacker wethouder Werk, Economische Zaken, Sociale Zaken (Participatiewet), Wonen, Coördinatie Sociaal Domein *ï* ' 1 Gemeente Drs. Joyce Langenacker wethouder Werk, Economische Zaken, Sociale Zaken (Participatiewet), Wonen, Coördinatie Sociaal Domein Retouradres Postbus 511 003 PB Aan de leden van de commissie

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Organisatieonderdeel

Nadere informatie

Inspraak regionale Verordening Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015

Inspraak regionale Verordening Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 Inspraak regionale Verordening Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 Reactie/advies: WMO-raad Uden Om alle reacties uit 12 gemeenten samen te kunnen brengen, wordt u verzocht om gebruik te maken van

Nadere informatie

Wmo-raad Maastricht. Advies nr. 28 Inkomensondersteuning voor personen met een chronische ziekte en/of beperking:

Wmo-raad Maastricht. Advies nr. 28 Inkomensondersteuning voor personen met een chronische ziekte en/of beperking: Wmo-raad Maastricht Advies nr. 28 Inkomensondersteuning voor personen met een chronische ziekte en/of beperking: Het beeld Als WMO-Raad constateren wij, -dat gemeenten met de drie decentralisaties verantwoordelijk

Nadere informatie

het college van Burgemeester en Wethouders van Winsum. Drie scenario s voor het invoeren van een eigen bijdrage in de Wmo

het college van Burgemeester en Wethouders van Winsum. Drie scenario s voor het invoeren van een eigen bijdrage in de Wmo Aan: Namens: Onderwerp: Wmo adviesraad het college van Burgemeester en Wethouders van Winsum. Drie scenario s voor het invoeren van een eigen bijdrage in de Wmo Geachte Leden van de Wmo Adviesraad, De

Nadere informatie

Informatie 2019 over de Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning

Informatie 2019 over de Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning Informatie 2019 over de Wmo Wet maatschappelijke ondersteuning 1 Wmo, wet maatschappelijke ondersteuning U heeft aan de gemeente hulp gevraagd zodat u zelfstandig kunt blijven wonen en/of mee kunt doen

Nadere informatie

Secretariaat WMO raad: Maaskantveld 26, 2992 HM Barendrecht. secretariaat: Website:

Secretariaat WMO raad: Maaskantveld 26, 2992 HM Barendrecht.  secretariaat: Website: Secretariaat WMO raad: Maaskantveld 26, 2992 HM Barendrecht E-mail secretariaat: info@wmo-raadbarendrecht.nl Website: www.wmo-raadbarendrecht.nl Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 501

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 Versie Nr. 1 Registratienr.: Z/14/003612/ raadsvoorstel

Pagina 1 van 5 Versie Nr. 1 Registratienr.: Z/14/003612/ raadsvoorstel Pagina 1 van 5 Versie Nr. 1 Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 18 september 2014 Onderwerp: RVS Verordening maatschappelijke Aan de raad. ondersteuning 2015 Beslispunten 1. De Verordening maatschappelijke

Nadere informatie

De raad van de gemeente Venlo;

De raad van de gemeente Venlo; Inspraakversie Raadsbesluit GEMEENTEBESTUUR onderwerp Verordening jeugd en maatschappelijke ondersteuning Venlo 2015 raadsnummer 2015 0 raadsvergadering d.d. 27 januari 2016 team MOVZV steller JTB van

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 29 augustus Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving

Burgemeester en Wethouders 29 augustus Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling L. van der Hoeven 00500000018939 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee E.J. de Jonge Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen

Nadere informatie

Mantelzorg en vrijwilligerszorg is de basis

Mantelzorg en vrijwilligerszorg is de basis Mantelzorg en vrijwilligerszorg is de basis - Beuningen - - donderdag 19 november 2015 1 Van Binnenhof naar Beuningen een beeld 2 Waar hebben we het over zelfzorg gebruikelijke zorg Informele zorg professionele

Nadere informatie

d Postbus AA Den Burg website: 1

d Postbus AA Den Burg website:     1 Advies aan het College van B&W van de gemeente Texel Onderwerp: 3D Beleidsplan: Op weg naar een zorgzame samenleving. Inleiding De vier gemeenten in de kop van Noord-Holland hebben gezamenlijk een visie

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen Raadsvoorstel Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen 2014-2017 Datum raadsvergadering 06-02-2014 Portefeuillehouder(s) R.G. te Beest W.E. Westerman Registratienummer Rs13.00783 Ambtenaar K. Bruijns Datum

Nadere informatie

Bijlage 1 Opties voor gemeentelijke ondersteuning van chronisch zieken en gehandicapten en advies voor keuze uit opties

Bijlage 1 Opties voor gemeentelijke ondersteuning van chronisch zieken en gehandicapten en advies voor keuze uit opties Bijlage 1 Opties voor gemeentelijke ondersteuning van chronisch zieken en gehandicapten en advies voor keuze uit opties In deze bijlage behandelen we kort vijf opties die de gemeente kan inzetten bij de

Nadere informatie

Nadere regels blijk van waardering Mantelzorgers. a. belanghebbenden: personen die zich aantoonbaar hebben geregistreerd als mantelzorger;

Nadere regels blijk van waardering Mantelzorgers. a. belanghebbenden: personen die zich aantoonbaar hebben geregistreerd als mantelzorger; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Katwijk. Nr. 119269 14 december 2015 Nadere regels blijk van waardering Mantelzorgers Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1. Begrippen In deze nadere regeling

Nadere informatie

Geachte heer, mevrouw,

Geachte heer, mevrouw, CDA Fractie T.a.v. de heer A.J. de Leeuw Kerkdreef 40 2922 BH KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: 06/02/2014 Zaaknummer: ZK14000207 D Afdeling: Samenleving Contactpersoon: Z I. Remeeus Uw brief van: 08-01-2014

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad,

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad, Raadsvoorstel Griffiersnummer: B42 Onderwerp: Vaststelling verordening maatschappelijke ondersteuning 2015 en verordening Jeugdhulp 2015 Datum Stuurgroep: 7 oktober 2014 Datum raadsvergadering: 30 oktober

Nadere informatie

Seniorenraad en Wmo-adviesraad gemeente Woudrichem

Seniorenraad en Wmo-adviesraad gemeente Woudrichem Seniorenraad en Wmo-adviesraad gemeente Woudrichem College van burgemeester en wethouders van de gemeente Woudrichem cc gemeenteraad Postbus 6 4285 ZG WOUDRICHEM secretariaat: mevrouw H.J. Schouten Postbus

Nadere informatie

Postbus AA Bleskensgraaf T Aan de leden van de gemeenteraad

Postbus AA Bleskensgraaf T Aan de leden van de gemeenteraad Aan de leden van de gemeenteraad Postbus 5 2970 AA Bleskensgraaf T 14 0184 www.gemeentemolenwaard.nl Zaaknummer: 696529 Datum: 13 maart 2017 Portefeuillehouder: wethouder P. (Piet) Vat Bijlage: 2 Onderwerp:

Nadere informatie

NOTA INVOEREN VERORDENING WMO OSS 2016 EN BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING OSS 2016.

NOTA INVOEREN VERORDENING WMO OSS 2016 EN BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING OSS 2016. NOTA INVOEREN VERORDENING WMO OSS 2016 EN BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING OSS 2016. I. HOE ZIET GEMEENTELIJK REGELGEVING BIJ DE WMO ER UIT? De Wmo-verordening De Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Z INT Bijlage 1 Wmo versus Wmo 2015

Z INT Bijlage 1 Wmo versus Wmo 2015 Bijlage 1 Wmo versus Wmo 2015 De nieuwe Wmo verschilt op een aantal punten aanzienlijk van de huidige Wmo. Hieronder puntsgewijs de nieuwe Wmo ten opzichte van de huidige Wmo: De prestatievelden verdwijnen

Nadere informatie

Directie Concern Ingekomen stuk D2 (PA 14 juli 2010) Begroten en Verantwoorden. Datum uw brief

Directie Concern Ingekomen stuk D2 (PA 14 juli 2010) Begroten en Verantwoorden. Datum uw brief Directie Concern Ingekomen stuk D2 (PA 14 juli 2010) Begroten en Verantwoorden Aan de Gemeenteraad Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl

Nadere informatie

Als je zorg nodig hebt, wat dan.? Weet u hoeveel euro s de totale gezondheidszorg in 2014 in Nederland ongeveer heeft gekost?

Als je zorg nodig hebt, wat dan.? Weet u hoeveel euro s de totale gezondheidszorg in 2014 in Nederland ongeveer heeft gekost? Als je zorg nodig hebt, wat dan.? Weet u hoeveel euro s de totale gezondheidszorg in 2014 in Nederland ongeveer heeft gekost? Jolanda Smit, Marti Wassenaar en Thomas Evers april 2015 Waarom veranderingen?

Nadere informatie

Bestuurlijk hoor en wederhoor onderzoek mantelzorgbeleid

Bestuurlijk hoor en wederhoor onderzoek mantelzorgbeleid Gemeente Noordwijkerhout Rekenkamercommissie HLN Postbus 200 2160 AE LISSE Herenweg 4, 2211 CC Postbus 13, 2210 AA Noordwijkerhout Tel: 0252 343 737 www.noordwijkerhout.nl gemeente@noordwijkerhout. nl

Nadere informatie

*Z009319C333* documentnr.: INT/M/14/10736 zaaknr.: Z/M/14/10411

*Z009319C333* documentnr.: INT/M/14/10736 zaaknr.: Z/M/14/10411 *Z009319C333* documentnr.: INT/M/14/10736 zaaknr.: Z/M/14/10411 Raadsvoorstel Onderwerp : Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Mill en Sint Hubert 2015 Datum college : 30 september 2014

Nadere informatie

ONDERZOEKSPLAN HULP BIJ HET HUISHOUDEN

ONDERZOEKSPLAN HULP BIJ HET HUISHOUDEN ONDERZOEKSPLAN HULP BIJ HET HUISHOUDEN Rekenkamer Utrecht, 15 februari 2016 AANLEIDING Rijksbeleid Op 1 januari 2015 is de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) van kracht geworden. Op grond

Nadere informatie

Vast te stellen: de beleidsregel "tegemoetkoming meerkosten" en "maatwerkvoorziening chronisch zieken, gehandicapten en ouderen".

Vast te stellen: de beleidsregel tegemoetkoming meerkosten en maatwerkvoorziening chronisch zieken, gehandicapten en ouderen. Zaaknummer: Z-15-52773 Documentnummer: 10-15-22340 Het college van burgemeester en wethouders van Medemblik; Gelet op artikel 12 van het besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Medemblik 2015,

Nadere informatie

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Kopie aan Onderwerp 3 november 2016 2016/18 S.K. Augustin 023-511 5273 augustsk@haarlem.nl

Nadere informatie

TOELICHTING op de Verordening voor het wijzigen van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Urk 2015

TOELICHTING op de Verordening voor het wijzigen van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Urk 2015 TOELICHTING op de Verordening voor het wijzigen van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Urk 2015 Algemene toelichting Hieronder worden gewijzigde artikelen van de Verordening genoemd.

Nadere informatie

Verklaringen van afkortingen We adviseren u een lijst op te nemen waarin de afkortingen worden toegelicht.

Verklaringen van afkortingen We adviseren u een lijst op te nemen waarin de afkortingen worden toegelicht. Het beleidsplan vormt een goede basis om verder te gaan, het is alleen veel te optimistisch gesteld. De mensen die wij spreken zijn erg bezorgd over de toekomst. We vrezen dat het een hard gelach wordt

Nadere informatie

voorstel Beslisnota voor de raad Openbaar Mantelzorgondersteuning en waardering Versienummer 1

voorstel Beslisnota voor de raad Openbaar Mantelzorgondersteuning en waardering Versienummer 1 Beslisnota voor de raad Openbaar Onderwerp Mantelzorgondersteuning en waardering Versienummer 1 Portefeuillehouder Nelleke Vedelaar Informant Erna van Dijk Eenheid/Afdeling Ontwikkeling / OWS Telefoon

Nadere informatie

Raadsvergadering: 02 okt 2018 Besluit: Unaniem Aangenomen

Raadsvergadering: 02 okt 2018 Besluit: Unaniem Aangenomen Raadsvergadering: 02 okt 2018 Besluit: Unaniem Aangenomen Agendanr.: 8 Voorstelnr.: RB2018090 Onderwerp: Verordeningen Wmo en Jeugdhulp Programma: 4. Sociale samenhang Reden van agendering: ter besluitvorming

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 7 Onderwerp: Aanpassing huishoudelijke hulp Datum: 11 november 2014 Portefeuillehouder: Jhr. M.R.H.M. von Martels Decosnummer: 277

Nadere informatie

Informatie 2018 over de Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning

Informatie 2018 over de Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning Informatie 2018 over de Wmo Wet maatschappelijke ondersteuning 1 Wmo, wet maatschappelijke ondersteuning U heeft aan de gemeente hulp gevraagd zodat u zelfstandig kunt blijven wonen en/of mee kunt doen

Nadere informatie

Artikel 6 Beslistermijn Het college beslist binnen 6 weken na 31 december 2015 op de aanvraag.

Artikel 6 Beslistermijn Het college beslist binnen 6 weken na 31 december 2015 op de aanvraag. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Tiel. Nr. 117074 8 december 2015 Regeling mantelzorgcompliment Tiel 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tiel; gelet op artikel 2.1.6

Nadere informatie

Inhoud voorstel aan Raad

Inhoud voorstel aan Raad 2014/178837 Inhoud voorstel aan Raad Onderwerp Aanvullende beleidspunten Jeugdwet en Wmo 2015 Gevraagd besluit De aanvullende beleidspunten Jeugdwet en Wmo 2015 vast te stellen, inhoudende dat: a) het

Nadere informatie

Van: M.C. Bellaart Tel nr: Nummer: 17A.00373

Van: M.C. Bellaart Tel nr: Nummer: 17A.00373 VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & VOORSTEL AAN DE RAAD Van: M.C. Bellaart Tel nr: Nummer: 17A.00373 Datum: 5 april 2017 Team: JFZ Tekenstukken: Ja Bijlagen: 3 Afschrift aan: N.a.v. (evt. briefnrs.):

Nadere informatie

Presentatie voor cliëntenorganisaties

Presentatie voor cliëntenorganisaties Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Presentatie voor cliëntenorganisaties 18 oktober 2013 Ambitie 1. Hulp en zorg anders georganiseerd: dichtbij huis, snel beschikbaar, minder versnipperd 2. Groter beroep

Nadere informatie

Betreft : Handreiking waardering mantelzorg door gemeenten Datum : 26-03-2014

Betreft : Handreiking waardering mantelzorg door gemeenten Datum : 26-03-2014 Mezzo memo Betreft : Handreiking waardering mantelzorg door gemeenten Datum : 26-03-2014 Waardering mantelzorg In het (concept)wetsvoorstel Wmo 2015 is geregeld dat de huidige grondslag voor het mantelzorgcompliment

Nadere informatie

Aandachtspunten voor het gesprek in de Wmo Voor Wmo-raden

Aandachtspunten voor het gesprek in de Wmo Voor Wmo-raden Aandachtspunten voor het gesprek in de Wmo Voor Wmo-raden 1 Aandachtspunten voor het gesprek in de Wmo Voor Wmo-raden Het gesprek (ook wel keukentafelgesprek genoemd) is een gesprek tussen burger en gemeente.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Tegemoetkoming eigen risico zorgverzekering 2014

Raadsvoorstel. Onderwerp: Tegemoetkoming eigen risico zorgverzekering 2014 Raadsvoorstel Onderwerp: Tegemoetkoming eigen risico zorgverzekering 2014 Datum raadsvergadering 20-11-2014 Portefeuillehouder(s) A. Verkaik R.G. te Beest Registratienummer Rs14.00608 Ambtenaar WIZ/ M.

Nadere informatie

Doesburg, 30 maart Geacht college,

Doesburg, 30 maart Geacht college, Aan: het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Doesburg Onderwerp: BSMR-advies nr. 2016-003 inzake Beleid chronisch zieken en gehandicapten gemeente Doesburg Doesburg, 30 maart 2016 Geacht

Nadere informatie

Aan Burgemeester en Wethouders van de gemeente Enschede Postbus 20 7500 AA Enschede. Enschede, 24 augustus 2015

Aan Burgemeester en Wethouders van de gemeente Enschede Postbus 20 7500 AA Enschede. Enschede, 24 augustus 2015 Aan Burgemeester en Wethouders van de gemeente Enschede Postbus 20 7500 AA Enschede Correspondentieadres: Gemeente Enschede, Zorg en Welzijn Postbus 20, 7500 AA Enschede, Telefoon (053) 4818181, E-mail:

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2015/41

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2015/41 1 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 12-5-2015 Nummer voorstel: 2015/41 Voor raadsvergadering d.d.: 23-06-2015 Agendapunt: 11 Onderwerp:

Nadere informatie

Modelverordening Wmo. Regionale VNG bijeenkomst 3 juni 2014 Rotterdam. Linda Hazenkamp

Modelverordening Wmo. Regionale VNG bijeenkomst 3 juni 2014 Rotterdam. Linda Hazenkamp Modelverordening Wmo Regionale VNG bijeenkomst 3 juni 2014 Rotterdam Linda Hazenkamp Vereniging van Nederlandse Gemeenten Wijzigingen Wmo 2015 Maatwerkvoorziening i.p.v. compensatieplicht (maar let op

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2018: Wmo-raad Sittard-Geleen doet politieke partijen suggesties

Gemeenteraadsverkiezingen 2018: Wmo-raad Sittard-Geleen doet politieke partijen suggesties Geleen, 05 augustus 2017 Gemeenteraadsverkiezingen 2018: Wmo-raad Sittard-Geleen doet politieke partijen suggesties Aan: Voorzitter gemeenteraadsfractie XXX in Sittard-Geleen Geachte Heer / Mevrouw YYY,

Nadere informatie

Bijgevoegde bijlage(n): Notitie omvorming HBH1 van maatwerk naar algemene voorziening Nadere regels ISD Bollenstreek Schema

Bijgevoegde bijlage(n): Notitie omvorming HBH1 van maatwerk naar algemene voorziening Nadere regels ISD Bollenstreek Schema VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van juni 2015 Besluit nummer: 2015_Raad_00037 Onderwerp: Hulp bij het huishouden Wmo algemeen 2016 - Besluitvormend Beknopte samenvatting: Voorgesteld wordt de hulp bij het

Nadere informatie

23 maart 2019 Sociaal Raadsvrouw Sabah Ziani. Informatiebijeenkomst STAP. Welkom

23 maart 2019 Sociaal Raadsvrouw Sabah Ziani. Informatiebijeenkomst STAP. Welkom Welkom Programma: Introductie NVN Steun- en Adviespunt (STAP) Compensatieregelingen Chronisch Zieken WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) NVN Steun- en Adviespunt (STAP) Wat is STAP? Wat kunnen we

Nadere informatie

De leden van het Platform Maatschappelijke Ondersteuning hebben over dit Beleidsplan wel een aantal algemene opmerkingen/adviezen.

De leden van het Platform Maatschappelijke Ondersteuning hebben over dit Beleidsplan wel een aantal algemene opmerkingen/adviezen. Skagerrakstraat 1a Platform 7202 BZ Zutphen Maatschappelijke T: 06-10306511 Ondersteuning E: : platformmo@gmail.com W: www.platformgcz.com College van Burgemeester en Wethouders Postbus 41 7200 AA Zutphen

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF VERZONDEN 2 4 DEC 2QU. Onderwerp uitvoeringsbesluit en beleidsregels wmo 2015

RAADSINFORMATIEBRIEF VERZONDEN 2 4 DEC 2QU. Onderwerp uitvoeringsbesluit en beleidsregels wmo 2015 RAADSINFORMATIEBRIEF Brief van het college aan de raad Onderwerp uitvoeringsbesluit en beleidsregels wmo 2015 Van de raad gevraagde actie kennis te nemen van de informatie VERZONDEN 2 4 DEC 2QU Geachte

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 7 november 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 7 november 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

vast te stellen de Verordening tot wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Roosendaal 2015

vast te stellen de Verordening tot wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Roosendaal 2015 De raad van de gemeente Roosendaal, gelezen het voorstel van het college van 24 maart 2015, gelet op de artikelen 2.1.3, 2.1.4, eerste, tweede, derde en zevende lid, 2.1.5, eerste lid, 2.1.6, 2.1.7, 2.3.6,

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015 Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015 Inhoud Waarom moest het veranderen? Wat is veranderd? Wat heeft de gemeente gedaan? Wat betekent dat voor jullie? Wat voor ondersteuning? Waar zijn

Nadere informatie

Geachte leden van de Participatieraad, Uw advies lopen wij in deze brief puntsgewijs langs.

Geachte leden van de Participatieraad, Uw advies lopen wij in deze brief puntsgewijs langs. P5T Gemeente Haarlem Haarlem Retouradres: Postbus 511, 2003 PB Haarlem Participatieraad t.a.v. ambtelijk secretaris S.K. Augustin Datum Contactpersoon Registratienummer E-mail Onderwerp Bijlage 26 april

Nadere informatie

Samenvatting Klanttevredenheidsonderzoek Wmo en de Benchmarks Wmo resultaten over 2013

Samenvatting Klanttevredenheidsonderzoek Wmo en de Benchmarks Wmo resultaten over 2013 Samenvatting Klanttevredenheidsonderzoek Wmo en de Benchmarks Wmo resultaten over 2013 Klanttevredenheidsonderzoek Het KTO is een wettelijke verplichting wat betreft de verantwoording naar de Gemeenteraad

Nadere informatie

Met dit initiatiefvoorstel stel ik u voor het volgende besluit te nemen: I. in te stemmen met genoemd initiatiefvoorstel;

Met dit initiatiefvoorstel stel ik u voor het volgende besluit te nemen: I. in te stemmen met genoemd initiatiefvoorstel; Gemeenteblad Jaar 2015 Publicatiedatum * Agendapunt * Datum initiatiefvoorstel Onderwerp ter instemming van de raadsleden mevrouw oosma (GroenLinks) en mevrouw Shahsavari (CDA) van 26

Nadere informatie

Voorlopig advies van Wmo Adviesraad inzake Beleidsplan Wmo

Voorlopig advies van Wmo Adviesraad inzake Beleidsplan Wmo College van Burgemeester en Wethouders van Weesp Ter attentie van wethouder mw. A. Heijstee Postbus 5099 1380 GB Weesp Betreft: Voorlopig advies van Wmo Adviesraad inzake Beleidsplan Wmo 2015-2018 Weesp,

Nadere informatie

Onderwerp: gevraagd advies beleidsregels Wmo & Jeugdhulp

Onderwerp: gevraagd advies beleidsregels Wmo & Jeugdhulp Vlissingen, 10 februari 2016. Aan de Colleges van Burgemeester en wethouders van de gemeenten Middelburg, Veere en Vlissingen. Onderwerp: gevraagd advies beleidsregels Wmo & Jeugdhulp Geacht college, In

Nadere informatie

Mantelzorg in de gemeente Groesbeek

Mantelzorg in de gemeente Groesbeek Mantelzorg in de gemeente Groesbeek 1 Inleiding De gemeente is vanuit de Wmo verantwoordelijk voor ondersteuning van mantelzorgers. Met deze notitie wordt een eerste invulling gegeven aan die verantwoordelijkheid.

Nadere informatie

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten:

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten: Opdrachtformulering kwartiermaker integrale welzijnsopdracht Aanleiding De gemeenteraad van de gemeente Tiel heeft in haar vergadering van juli 2014 het besluit genomen om een inhoudelijke discussie te

Nadere informatie

Reactie op het advies van de Sociale Raad Tilburg op de verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Tilburg 2018

Reactie op het advies van de Sociale Raad Tilburg op de verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Tilburg 2018 Reactie op het advies van de Sociale Raad Tilburg op de verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Tilburg 2018 Algemeen Wij hebben op 31 augustus 2018 het advies van de Sociale raad Tilburg (SRT)

Nadere informatie

GEMEENTE VA L K E N S WA AR D

GEMEENTE VA L K E N S WA AR D VA L K E N S WA AR D Aan de leden van de Raad van de Gemeente Valkenswaard Postbus 10100 5550 GA Valkenswaard de Hofnar 15\ Postbus 10100 \ 5550 GA Valkensvyaard T (040) 208 34 44 F (040) 204 58 90 \ aemeentegivalkenswaard.nl

Nadere informatie

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Hoe word ik als cliënt geïnformeerd over de veranderingen? Met een brief van de gemeente Met een persoonlijk gesprek in 2015

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Organisatieonderdeel

Nadere informatie

1. ontmoeten/verbinden (en ondersteuning daarbij)

1. ontmoeten/verbinden (en ondersteuning daarbij) resultaat (zie aparte lijst met koppeling naar ) de lage SES, ervaren hun kwaliteit leven gemiddeld als goed (dit resultaat komt in elke 6 8 9 8 40 47 uitvoeringsplannen nader worden ingevuld) inwoners

Nadere informatie

Informatie. over de Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning

Informatie. over de Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning Informatie 2018 over de Wmo Wet maatschappelijke ondersteuning 1 WMO, WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING U heeft aan de gemeente hulp gevraagd zodat u zelfstandig kunt blijven wonen en/of mee kunt doen

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Aanpassing bijstandsbeleid / compensatie van de Wtcg en Cer

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Aanpassing bijstandsbeleid / compensatie van de Wtcg en Cer COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Aanpassing bijstandsbeleid / compensatie van de Wtcg en Cer Te besluiten om 1. Het minimabeleid met ingang van 1 januari 2015 aan te passen door wijziging van de richtlijnen;

Nadere informatie

3401 BK IJsselstein Postbus AA IJSSELSTEIN t f e

3401 BK IJsselstein Postbus AA IJSSELSTEIN t f e Gemeente IJsselstein postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein bezoekadres Overtoom 1 Gemeenteraad IJsselstein 3401 BK IJsselstein Postbus 26 3400 AA IJSSELSTEIN t 14 030 f 030 6884350 e info@ijsselstein.nl

Nadere informatie

Uitvoering Wmo in 2015

Uitvoering Wmo in 2015 Uitvoering Wmo in 2015 Werkbijeenkomst gemeente Mill en Sint Hubert 11 september 2014 H.J. (Eric) van Maaren Beleidsadviseur Sociaal Domein Werkorganisatie CGM Beleidskaders Wmo 2015 Wettelijk beleid Gemeentelijk

Nadere informatie

Reactiebrief advies KGO ondersteuning chronisch zieken

Reactiebrief advies KGO ondersteuning chronisch zieken Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Reactiebrief advies KGO ondersteuning chronisch zieken Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Op 4 februari 2014

Nadere informatie

Platform Gehandicapten Goirle/Riel Belangenorganisatie voor mensen met een functiebeperking

Platform Gehandicapten Goirle/Riel Belangenorganisatie voor mensen met een functiebeperking Platform Gehandicapten Goirle/Riel Belangenorganisatie voor mensen met een functiebeperking Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Goirle Oranjeplein 1 5051 LT Goirle Goirle, 21 oktober

Nadere informatie

Informatieavond Beleidsstukken Wmo 2015 en Jeugdwet

Informatieavond Beleidsstukken Wmo 2015 en Jeugdwet Informatieavond Beleidsstukken Wmo 2015 en Jeugdwet Woensdag 20 augustus 2014 Programma Welkom en inleiding Voorstellen sprekers Beleidsstukken Jeugdwet Beleidsstukken Wmo 2015 Jeugdwet wetgeving Invoering

Nadere informatie

Startnotitie nota mantelzorg en vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2015

Startnotitie nota mantelzorg en vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2015 Startnotitie nota mantelzorg en vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2015 Datum: maart 2015 Afdeling: Samenlevingszaken In- en aanleiding Voor u ligt de startnotitie voor de aankomende beleidsnota van de gemeente

Nadere informatie

Wmo 2015 op hoofdlijnen. Michiel Geschiere (VWS)

Wmo 2015 op hoofdlijnen. Michiel Geschiere (VWS) Wmo 2015 op hoofdlijnen Michiel Geschiere (VWS) Doelstelling hervorming langdurige zorg Verbeteren kwaliteit Versterken zelf- en samenredzaamheid Vergroten financiële houdbaarheid 2 Wettelijke opdracht

Nadere informatie

Zorgen over het keukentafelgesprek De bedoeling en werkwijze van het keukentafelgesprek in de Wmo AVI / VNG / 19 april 2015

Zorgen over het keukentafelgesprek De bedoeling en werkwijze van het keukentafelgesprek in de Wmo AVI / VNG / 19 april 2015 Zorgen over het keukentafelgesprek De bedoeling en werkwijze van het keukentafelgesprek in de Wmo AVI / VNG / 19 april 2015 De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) is er op gericht dat gemeenten

Nadere informatie

Artikel 3. Reikwijdte regeling 1. De Zorgpauze wordt verleend zolang daartoe ruimte is binnen het jaarlijks vastgestelde budgetplafond.

Artikel 3. Reikwijdte regeling 1. De Zorgpauze wordt verleend zolang daartoe ruimte is binnen het jaarlijks vastgestelde budgetplafond. Regeling Zorgpauze Noordwijk Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Noordwijk; Gelet op artikel 2.2.2 van de Wmo 2015 (op grond waarvan het college de algemene maatregelen treft ter

Nadere informatie

Betreft: advies verordening Maatschappelijke Ondersteuning gemeente Lingewaal 2015

Betreft: advies verordening Maatschappelijke Ondersteuning gemeente Lingewaal 2015 Asperen, 2 oktober 2014 Aan: Het college van burgemeester en wethouders gemeente Lingewaal Postbus 1014 4147 ZG Asperen Betreft: advies verordening Maatschappelijke Ondersteuning gemeente Lingewaal 2015

Nadere informatie

Bijlagen. Ga na wanneer de indicatie van de cliënt afloopt. Heeft hij recht op het overgangsrecht? Kan er een aanbod gedaan worden vanuit de gemeente?

Bijlagen. Ga na wanneer de indicatie van de cliënt afloopt. Heeft hij recht op het overgangsrecht? Kan er een aanbod gedaan worden vanuit de gemeente? Informatie voor mantelzorgers (en begeleiders) Mantelzorgers zijn alle mensen uit de omgeving van de cliënt die aan de cliënt hulp en zorg verlenen. Dat kan op verschillende gebieden en in verschillende

Nadere informatie

Aanleiding en probleemstelling

Aanleiding en probleemstelling No.: Portefeuillehouder: Wethouder Harmsen Afdeling: Welzijn en Onderwijs Behandelaar: C.H.A.M. Weterings De raad van de gemeente Tholen Tholen, 16 juni 2015 Onderwerp: voorstel om in te stemmen met de

Nadere informatie

Invulling mantelzorgcompliment in Asten en Someren

Invulling mantelzorgcompliment in Asten en Someren Invulling mantelzorgcompliment in Asten en Someren Inleiding Tot 1 januari 2015 ontvingen mantelzorgers die aan bepaalde criteria voldeden via het SVB het mantelzorgcompliment. Per 1-1-2015 is deze regeling

Nadere informatie

De Wtcg en CER afgeschaft; op naar gemeentelijk maatwerk! Regiobijeenkomsten Wmo 2015. Februari 2014

De Wtcg en CER afgeschaft; op naar gemeentelijk maatwerk! Regiobijeenkomsten Wmo 2015. Februari 2014 De Wtcg en CER afgeschaft; op naar gemeentelijk maatwerk! Regiobijeenkomsten Wmo 2015 Februari 2014 Doel: Met elkaar in gesprek over mogelijkheden gemeentelijk beleid Agenda 1. Voorgeschiedenis wetsvoorstel,

Nadere informatie

Hierbij bieden wij u het raadsvoorstel Visie ouderenzorg Ameland aan. Wij stellen u voor: de visie ouderenzorg Ameland vast te stellen.

Hierbij bieden wij u het raadsvoorstel Visie ouderenzorg Ameland aan. Wij stellen u voor: de visie ouderenzorg Ameland vast te stellen. Aan de gemeenteraad Portefeuillehouder Cluster Nummer Datum Onderwerp Linda van der Deen samenleving 8 27 januari 2015 Visie ouderenzorg Ameland Geachte leden van de raad, Hierbij bieden wij u het raadsvoorstel

Nadere informatie

Ingekomen: Afdeling Kopie

Ingekomen: Afdeling Kopie Wmo-adviesraad 2, 5 n A A 3..,, 2350 AA Leiderdorp L6IQ6rQ0r p www.wmoadviesraadleiderdorp.nl Aan het College van B&W Leiderdorp Postbus 35 2350 AA Leiderdorp Ingekomen: Afdeling Kopie 2 9 JULI 2013 11111'

Nadere informatie

Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg

Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg Welkom De steunpunten algemeen Stand van zaken steunpunt vrijwilligers Stand van zaken steunpunt mantelzorg Vragen Contactgegevens De steunpunten Startbijeenkomst

Nadere informatie

Beantwoording vragen ex. art. 61 RvO van de fractie Frans van der Lee inzake de aanbestedingsprocedure van het centrumplan Vlijmen

Beantwoording vragen ex. art. 61 RvO van de fractie Frans van der Lee inzake de aanbestedingsprocedure van het centrumplan Vlijmen Onderwerp Zaaknummer: CCTH01 Beantwoording vragen ex. art. 61 RvO van de fractie Frans van der Lee inzake de aanbestedingsprocedure van het centrumplan Vlijmen Collegevoorstel Inleiding In de brief van

Nadere informatie

Besluit Ik laat u weten dat wij hebben besloten aan u verlenging van de ondersteuning, gericht op zelfredzaamheid en/of participatie, toe te kennen.

Besluit Ik laat u weten dat wij hebben besloten aan u verlenging van de ondersteuning, gericht op zelfredzaamheid en/of participatie, toe te kennen. Naam Adres Postcode en woonplaats Cluster Sociale Zaken Team Zorg Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk Behandeld door Telefoon (046) 477 8841 Onderwerp Toekenning ondersteuning Wmo Sittard, Geachte, Op

Nadere informatie

Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo):

Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo): Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo): Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ): Collectieve Volksverzekering voor ziektekostenrisico s, waarvoor je je niet individueel kunt

Nadere informatie

reactie op het concept nadere regels MO Molenwaard 2016 en de concept beleidsregels MO Molenwaard 2016

reactie op het concept nadere regels MO Molenwaard 2016 en de concept beleidsregels MO Molenwaard 2016 Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Molenwaard betreft: reactie op het concept nadere regels MO Molenwaard 2016 en de concept beleidsregels MO Molenwaard 2016 Molenwaard, 3 juni

Nadere informatie