Informatie rond een operatie aan de rug

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatie rond een operatie aan de rug"

Transcriptie

1 Informatie rond een operatie aan de rug Inleiding De oorzaak van klachten aan de rug verschilt van persoon tot persoon en de medische behandeling wordt daar op afgestemd. De verpleegkundige zorg rond een rugoperatie is echter vaak dezelfde. In deze brochure vindt u algemene informatie over de verpleegkundige zorg tijdens uw opname in het HagaZiekenhuis. De opnamedag Laat waardevolle bezittingen thuis en neem geen grote geldbedragen mee. Het HagaZiekenhuis is, ondanks alle mogelijke voorzorgsmaatregelen, niet aansprakelijk voor vermissing of diefstal van uw eigendommen. Informatie Op de opnamedag heeft u een opnamegesprek met een verpleegkundige waarin wordt besproken hoe de verpleegkundige zorg voor u het beste geregeld kan worden. U krijgt van de verpleegkundige informatie over de gang van zaken voor en na de operatie en over het tijdstip waarop u geopereerd wordt. Een groot deel van wat de verpleegkundige u vertelt, vindt u terug in deze brochure. Verder heeft u een gesprek met de zaalarts, die u onder meer vraagt naar uw recente klachten en naar uw hart en longen gaat luisteren. Daarna heeft u nog een gesprek met de neurochirurg. Ook de fysiotherapeut komt bij u langs voor een kennismaking en om uitleg te geven over de oefeningen na de operatie. U bent een paar dagen voor de opname al bij de anesthesioloog (specialist in verdoven) geweest. Ook is al voor uw opname bloed bij u afgenomen. Nuchter Vanaf uur s nachts voor de operatie mag u niets meer eten, drinken of roken. U moet namelijk nuchter zijn voor de operatie. De enige uitzondering hierop is, in overleg met de verpleegkundige, het innemen van de medicijnen die u zijn voorgeschreven.

2 De dag van de operatie Voorbereiding U wordt de ochtend van de operatiedag op tijd gewekt, zodat u kunt gaan douchen voordat u de premedicatie (medicijnen als voorbereiding op de operatie) krijgt. Omdat u van deze medicijnen een beetje suffig kunt worden, mag u na het innemen van de premedicatie niet meer zonder begeleiding uit bed. Vóór de inname van de premedicatie: - brengt u geen make-up (ook geen crème) aan - krijgt u een operatiejasje aan - doet u al uw sieraden af - gaat uw eventuele bril af of contactlenzen uit - doet u uw eventuele gebitsprothese/plaatje uit Afdeling operatiekamers Een verpleegkundige brengt u met uw bed naar de operatiekamer. U wordt daar in de ontvangstruimte (ook uitslaapkamer) opgevangen door een andere medewerker. Deze stelt u nog een aantal vragen en helpt u over te stappen op een verrijdbare brancard. Een anesthesieassistent haalt u op en brengt u naar de operatiekamer. Daar krijgt u op de borst een aantal plakkers geplakt, die worden aangesloten op een monitor. Dit is om uw hartritme te registreren tijdens de operatie. De anesthesioloog of anesthesieassistent brengt met behulp van een naaldje een infuus (slangetje in een bloedvat) in waardoor u tijdens de operatie vocht krijgt toegediend. Op een van uw vingers wordt een klemmetje geplaatst dat het zuurstofgehalte in uw bloed bijhoudt. Na deze voorbereidingen dient de anesthesioloog u de medicijnen voor de narcose toe. U krijgt als u al onder narcose bent, een buisje in uw luchtpijp geschoven waar u door ademt tijdens de operatie. Dit buisje is aangesloten op de beademingsapparatuur. Het wordt ook weer verwijderd als u nog onder narcose bent. Na de operatie kunt u door het buisje een paar dagen wat keelpijn krijgen of hinder ondervinden met slikken. Recovery (uitslaapkamer) Na afloop van de operatie wordt u naar de recovery (uitslaapkamer) gebracht waar u wordt overgelegd op een schoon bed. Onder meer uw bloeddruk en hartslag worden hier regelmatig gecontroleerd. U blijft op de recovery totdat de anesthesioloog het verantwoord vindt dat u teruggaat naar de verpleegafdeling.

3 Hiervoor moet u bijvoorbeeld goed wakker zijn en moeten de controles goed zijn. Twee verpleegkundigen van uw afdeling komen u halen om terug te gaan naar de verpleegafdeling. Na de operatie heeft u nog steeds een infuus, waarmee u vocht krijgt toegediend. Meestal is er ook naast de operatiewond een slangetje (wonddrain) ingebracht, waarmee bloed en/of wondvocht wordt afgevoerd naar een fles. Dit bevordert de genezing van de wond. Het infuus en de wonddrain worden vaak de dag na de operatie verwijderd. De neurochirurg informeert u vaak de volgende dag over het verloop van de operatie. Houding na de operatie Na de operatie ligt u op uw rug in bed. De eerste drie uur moet u op uw rug blijven liggen, zodat de rugspieren goed tegen elkaar gedrukt worden. Dit is onder meer nodig om de kleine bloedinkjes, die altijd voorkomen, eerder te stoppen. Na de eerste drie uur mag u onder begeleiding van de fysiotherapeut of de verpleegkundige voorzichtig uit bed komen, als u hiertoe in staat bent. Houding in bed Het is belangrijk dat u plat in bed ligt met een kussen dat alleen uw hoofd ondersteunt en niet uw schouders. Het is raadzaam uw benen - indien mogelijk - regelmatig te bewegen om de bloedsomloop goed op gang te houden. Beweeg de benen om en om, om te voorkomen dat de rug te veel belast wordt. Een paar uur na de operatie komt de fysiotherapeut bij u langs om u te helpen op de juiste wijze uit bed te komen. Het toiletbezoek Om te plassen na de operatie gebruiken mannen even een urinaal en vrouwen een platte po. Drie uur na de operatie mag u onder begeleiding uit bed en naar het toilet. Het is raadzaam vóór de operatie te zorgen voor een goede stoelgang, omdat dit na de operatie meestal iets moeilijker gaat. Eet voor uw opname dus voldoende vezels (groenten en fruit) en zemelen (bruin brood) en drink veel water.

4 Pijn U kunt de eerste 24 tot 48 uur na de operatie een injectie tegen de pijn krijgen. Daarna is de pijn vaak met tabletten te verhelpen. Laat het altijd aan de verpleegkundige weten als u pijn heeft, zodat u voldoende pijnstilling krijgt. Neem tijdens uw opname geen eigen medicijnen in, tenzij dit met u is afgesproken. Eten en drinken Een paar uur na de operatie kunt u een beetje water of thee drinken. Als dit goed gaat, kunt u proberen iets te eten. Doe het rustig aan in verband met een mogelijke misselijkheid na de narcose. De dag(en) na de operatie Eten en drinken Als u de dag na de operatie normaal kunt ontbijten, wordt het infuus verwijderd. De rest van uw verblijf in het ziekenhuis kunt u weer normaal eten en drinken. Wassen U kunt zichzelf wassen, eventueel met hulp van de verpleegkundige. Douchen kan nog niet, omdat er geen waterdichte pleister op de wond komt. (Zie verderop onder de wond.) Mobiliseren/bewegen U kunt zich naar wens weer gaan bewegen. De fysiotherapeut begeleidt u hierin en vertelt u welke houding het beste is. Het is belangrijk om het lopen, zitten en liggen regelmatig af te wisselen. Hou er wel rekening mee dat u vooral het lopen en zitten weer langzaam moet opbouwen. Het is belangrijk de oefeningen van de fysiotherapeut regelmatig te doen. De wond De tweede dag na de operatie wordt het verband verwijderd. Onder het verband zitten kleine pleisters (strips) die de huidranden van de wond tegen elkaar aan houden. Over deze strips komt een speciaal verband dat de wond beschermt, maar niet waterdicht afsluit. Het is van belang dat de wond niet nat wordt, want dit vergroot de kans op een infectie.

5 Onderhuids zitten hechtingen die de onderhuid en spieren bij elkaar houden. Deze hechtingen lossen vanzelf op. Het verband blijft tot de zevende dag na de operatie zitten. Dan wordt het, net als de kleine strips, verwijderd en is de wond genezen. Roken Het HagaZiekenhuis is een rookvrij ziekenhuis. Het wordt met klem ontraden de eerste dagen na de operatie te roken. Dit is slecht voor de wondgenezing. Ontslag Bij een normaal verloop van de opname mag u twee tot drie dagen na de operatie weer naar huis. De arts informeert u hierover en adviseert u over het hervatten van uw dagelijkse bezigheden. Op de dag van ontslag kunt u tussen en uur naar huis. In verband met de belasting van uw rug kunt u niet zelf autorijden. Bij uw ontslag krijgt u een afspraak mee voor een controlebezoek bij de neurochirurg op de polikliniek van het HagaZiekenhuis. Dit bezoek is vier tot zes weken na uw ontslag. Daarnaast krijgt u een verwijzing mee voor een fysiotherapeut buiten het ziekenhuis. De fysiotherapeut van het ziekenhuis geeft u een overdracht mee. Weer thuis Om zo snel mogelijk te herstellen, zijn de volgende punten van belang als u weer thuis bent: Doe meerdere malen per dag de opgegeven oefeningen. Het is verstandig de eerste dagen, ook als u geen klachten heeft, s middags een uur op bed te gaan liggen. Doe dit net zo lang als u zelf nodig denkt te hebben. Blijf niet te lang achter elkaar zitten. Wissel het zitten regelmatig af met staan en lopen. s Ochtends bij het opstaan kunt u zich wat stijf voelen. Na een warme douche en uw oefeningen verdwijnt dit grotendeels. De loopafstanden kunt u in overleg met de fysiotherapeut steeds verder uitbreiden. In principe mag u vier tot vijf weken na uw ontslag weer fietsen. Nadat de wond is genezen, kunt u gaan zwemmen. Duiken wordt afgeraden.

6 Vragen Als u na het lezen van deze brochure nog vragen heeft, kunt u die gerust stellen aan uw behandelend arts of aan een verpleegkundige op de afdeling. De afdeling Neurochirurgie is ook telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en uur. U kunt bellen naar: (070) of HagaZiekenhuis, Locatie Leyweg Leyweg 275, 2545 CH Den Haag L

Patiënteninformatiedossier (PID) PROSTAATKANKER. onderdeel VERWIJDEREN LYMFKLIERWEEFSEL PROSTAATKANKER. Verwijderen lymfklierweefsel

Patiënteninformatiedossier (PID) PROSTAATKANKER. onderdeel VERWIJDEREN LYMFKLIERWEEFSEL PROSTAATKANKER. Verwijderen lymfklierweefsel Patiënteninformatiedossier (PID) PROSTAATKANKER onderdeel VERWIJDEREN LYMFKLIERWEEFSEL PROSTAATKANKER Verwijderen lymfklierweefsel 2 INHOUDSOPGAVE Verwijderen van lymfklierweefsel...5 Vooronderzoek (Preoperatief

Nadere informatie

Verwijderen van de sternumdraden

Verwijderen van de sternumdraden Cardiothoracale chirurgie Verwijderen van de sternumdraden www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CTC006 / Verwijderen van de sternumdraden / 10-10-2013

Nadere informatie

Het verwijderen van een nier

Het verwijderen van een nier Het verwijderen van een nier Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 0127 Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van een nier. In deze folder leest u over

Nadere informatie

Deel 5. Operatie en ontslag

Deel 5. Operatie en ontslag . Operatie en ontslag Inhoud Voorbereiding op de operatie 1 Na de operatie 2 Terug naar de afdeling 3 Ontslag 5 De dag van ontslag 5 Vervolgafspraak 6 Ruimte voor vragen en aantekeningen 7 Patiënteninformatie

Nadere informatie

Littekenbreukoperatie

Littekenbreukoperatie Littekenbreukoperatie Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een littekenbreukoperatie. In deze folder leest u meer over de opname in het ziekenhuis en de operatie. Een littekenbreuk

Nadere informatie

Littekenbreukoperatie

Littekenbreukoperatie Littekenbreukoperatie Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2014 pavo 0207 Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een littekenbreuk operatie. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische nefrectomie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische nefrectomie Verwijderen van een nier via een kijkoperatie Laparoscopische nefrectomie 2 Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie heeft uw behandeld uroloog met u gesproken over de noodzaak om bij u een nier te

Nadere informatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische operatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische operatie Verwijderen van een nier via een kijkoperatie Laparoscopische operatie Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van één van uw nieren. De uroloog heeft met u besproken

Nadere informatie

Gynaecomastie operatie

Gynaecomastie operatie Gynaecomastie operatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft last van borstkliervorming. Binnenkort wordt u hieraan geopereerd. In deze folder leest u meer

Nadere informatie

Het verwijderen van een testikel

Het verwijderen van een testikel Het verwijderen van een testikel Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort wordt u in ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van een testikel. In deze folder

Nadere informatie

Verwijderen van de lymfeklieren van de prostaat Pelviene lymfeklierdissectie

Verwijderen van de lymfeklieren van de prostaat Pelviene lymfeklierdissectie De uroloog heeft met u besproken dat de lymfeklieren verwijderd moeten worden Deze operatie wordt pelviene lymfeklierdissectie genoemd. U kunt deze folder ter voorbereiding op de operatie lezen. Als u

Nadere informatie

H Okselklierdissectie

H Okselklierdissectie H.323039.0416 Okselklierdissectie Inleiding Het lymfestelsel in ons lichaam bestaat uit lymfevaten en lymfeklieren. De lymfeklieren werken als een zuiveringsstation: ze maken bacteriën, virussen en andere

Nadere informatie

Informatie voor patiënten

Informatie voor patiënten Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Doel van het onderzoek 5 3. Vóór de operatie 5 4. De gangbare operatie 7 5. De micro-endoscopische operatie (MED) 8 6. Na de operatie 9 7. Operatierisico's 10 8. Weer thuis

Nadere informatie

De prostaatoperatie (TURP)

De prostaatoperatie (TURP) Binnenkort komt u naar het MCL voor een prostaatoperatie (TUR prostaat). Uw uroloog heeft met u besproken waarom deze operatie nodig is. In deze brochure wordt beschreven hoe de gang van zaken rondom de

Nadere informatie

Inleiding. Een penoplicatie. Pré-operatieve screening

Inleiding. Een penoplicatie. Pré-operatieve screening Penoplicatie Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen in het ziekenhuis voor een operatie aan uw penis. In deze folder leest u meer over de voorbereidingen, de operatie en de nazorg. Een penoplicatie Een

Nadere informatie

Verwijderen van de zaadbal

Verwijderen van de zaadbal De uroloog heeft met u besproken dat er bij u een zaadbal verwijderd moet worden, in verband met verdenking op een tumor. U wordt hiervoor 1 á 2 dagen opgenomen in het ziekenhuis. U kunt deze brochure

Nadere informatie

1 Inleiding... 1. 2 Wat is sedatie?... 1. 3 Waarom krijgt u sedatie?... 1. 4 Effecten van sedatie... 1

1 Inleiding... 1. 2 Wat is sedatie?... 1. 3 Waarom krijgt u sedatie?... 1. 4 Effecten van sedatie... 1 Sedatie Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat is sedatie?... 1 3 Waarom krijgt u sedatie?... 1 4 Effecten van sedatie... 1 5 Voorbereiding... 2 Nuchter zijn... 2 Medicijnen... 3 Roken... 3 Sieraden, piercings

Nadere informatie

Het inbrengen van een hemodialysekatheter

Het inbrengen van een hemodialysekatheter Het inbrengen van een hemodialysekatheter Inleiding Binnenkort start u met hemodialyse. Een behandeling waarbij bloed wordt afgenomen en via een slangetje naar een machine wordt gebracht. Deze machine

Nadere informatie

Millin prostaatoperatie

Millin prostaatoperatie Binnenkort komt u naar het MCL voor een prostaatoperatie. Deze ingreep wordt de prostaatoperatie volgens Millin genoemd. De uroloog heeft deze methode voorgesteld omdat de prostaat te groot is voor een

Nadere informatie

Lymfeklieren verwijderen in het bekken

Lymfeklieren verwijderen in het bekken 00 Lymfeklieren verwijderen in het bekken via een kijkoperatie Poli Urologie 1 Uw behandelend uroloog heeft met u gesproken over de noodzaak om bij u de lymfeklieren, via een kijkoperatie, uit het bekken

Nadere informatie

Prostaatoperatie (TURP)

Prostaatoperatie (TURP) Binnenkort komt u naar het MCL voor een prostaatoperatie (TUR prostaat). Uw uroloog heeft met u besproken waarom deze operatie nodig is. In deze brochure wordt beschreven hoe de gang van zaken rondom de

Nadere informatie

Longziekten. Patiënteninformatie. Mediastinoscopie. Slingeland Ziekenhuis

Longziekten. Patiënteninformatie. Mediastinoscopie. Slingeland Ziekenhuis Longziekten Mediastinoscopie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Bij een mediastinoscopie onderzoekt de chirurg of langs de luchtpijp afwijkend weefsel of zieke lymfeklieren aanwezig zijn.

Nadere informatie

Zowel bij een borstsparende als een borstverwijderende operatie zal de chirurg de lymfeklieren uit de oksel verwijderen als:

Zowel bij een borstsparende als een borstverwijderende operatie zal de chirurg de lymfeklieren uit de oksel verwijderen als: Algemeen Bij een okselklierdissectie worden alle lymfeklieren uit de oksel verwijderd. Lymfeklieren zijn te vergelijken met zuiveringsstations, die gezamenlijk het lymfestelsel vormen. Het lymfestelsel

Nadere informatie

Ook heeft u een gesprek met de anesthesioloog. De anesthesioloog beoordeelt of u de operatie lichamelijk aankunt.

Ook heeft u een gesprek met de anesthesioloog. De anesthesioloog beoordeelt of u de operatie lichamelijk aankunt. Otis/Sachse Inleiding U wordt opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis om een operatie aan uw plasbuis te ondergaan. Deze operatietechniek wordt een Otis of Sachse genoemd. De uroloog heeft u op de

Nadere informatie

H.331700.1113. Operatie bij de ziekte van Dupuytren (kromtrekken van de vingers)

H.331700.1113. Operatie bij de ziekte van Dupuytren (kromtrekken van de vingers) H.331700.1113 Operatie bij de ziekte van Dupuytren (kromtrekken van de vingers) 2 Inleiding U heeft samen met uw arts besloten tot een operatie, waarvoor u één dag wordt opgenomen. De ziekte van Dupuytren

Nadere informatie

Prostaatoperatie via de buik

Prostaatoperatie via de buik Prostaatoperatie via de buik Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 0138 Inleiding Binnenkort wordt u aan uw prostaat geopereerd. In deze folder leest u meer over de voorbereidingen op de operatie,

Nadere informatie

Operatie aan de elleboogzenuw

Operatie aan de elleboogzenuw Operatie aan de elleboogzenuw Ziekenhuis Gelderse Vallei In overleg met uw behandelend specialist, heeft u besloten om u te laten opereren aan een beknelde elleboogzenuw (nervus ulnaris). In deze folder

Nadere informatie

Lage rughernia Neurochirurgische behandeling

Lage rughernia Neurochirurgische behandeling Lage rughernia Neurochirurgische behandeling Er is bij u een hernia in de onderrug geconstateerd. Dit wordt ook wel een lage rughernia genoemd. In deze folder vindt u informatie over de aandoening en de

Nadere informatie

Hernia-operatie in de nek

Hernia-operatie in de nek Patiënteninformatie Hernia-operatie in de nek Informatie voor patiënten met een hernia over de operatie in de nek 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina Hernia 4 Wat is een hernia? 4 Gevolgen van een

Nadere informatie

Welkom met uw kind op de afdeling Dagbehandeling

Welkom met uw kind op de afdeling Dagbehandeling Welkom met uw kind op de afdeling Dagbehandeling Locatie Antoniushove Informatie voor ouders F0076-3415 mei 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan

Nadere informatie

Oncologie Wegname van teelballen ivm prostaatkanker / subcapsulaire orchiectomie

Oncologie Wegname van teelballen ivm prostaatkanker / subcapsulaire orchiectomie Oncologie Wegname van teelballen ivm prostaatkanker / subcapsulaire orchiectomie Inleiding Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie heeft de uroloog met u besproken dat u een operatie aan de teelballen

Nadere informatie

Urologie Verwijdering van een nier via open operatie / open (radicale) nefrectomie

Urologie Verwijdering van een nier via open operatie / open (radicale) nefrectomie Urologie Verwijdering van een nier via open operatie / open (radicale) nefrectomie polikliniek urologie = route 12 polikliniek anesthesie = route 07 klinisch Inleiding Tijdens uw bezoek aan de polikliniek

Nadere informatie

verwijdering rond de testikel/ na een bijbal (hydrocele / spermatocele operatie) ZorgSaam

verwijdering rond de testikel/ na een bijbal (hydrocele / spermatocele operatie) ZorgSaam verwijdering vochtophoping adviezen rond de testikel/ na een vochtholte hernia-operatie in de bijbal (hydrocele / spermatocele operatie) ZorgSaam 1 Verwijdering vochtophoping rond de testikel / vochtholte

Nadere informatie

Penoplicatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Penoplicatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Penoplicatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen in het ziekenhuis voor een operatie aan uw penis. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

Gedeeltelijke verwijdering van een nier

Gedeeltelijke verwijdering van een nier Gedeeltelijke verwijdering van een nier Open partiële nefrectomie Uw nier wordt gedeeltelijk verwijderd In overleg met uw uroloog wordt een gedeelte van uw nier verwijderd (open partiële nefrectomie).

Nadere informatie

H.291407.0713. Laparoscopisch herstel van een liesbreuk

H.291407.0713. Laparoscopisch herstel van een liesbreuk H.291407.0713 Laparoscopisch herstel van een liesbreuk 2 Inleiding U heeft samen met uw arts besloten tot een kijkoperatie om de liesbreuk te herstellen. Het is een operatie die meestal in dagbehandeling

Nadere informatie

H Laparoscopisch herstel van een navelbreuk

H Laparoscopisch herstel van een navelbreuk H.331675.0214 Laparoscopisch herstel van een navelbreuk 2 Inleiding U heeft samen met uw arts besloten tot een operatie om uw navelbreuk te laten herstellen. U wordt voor één dagverpleging opgenomen. Een

Nadere informatie

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen)

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) H.331690.0715 Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) 2 Inleiding In overleg met uw arts heeft u besloten dat u opgenomen wordt om pennen, schroeven of metalen platen die in uw lichaam

Nadere informatie

Verwijderen van een testikel

Verwijderen van een testikel Verwijderen van een testikel Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort wordt u in ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van een testikel (zaadbal). In deze

Nadere informatie

H.366333.1215. Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes

H.366333.1215. Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes H.366333.1215 Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes 2 Inleiding Uw gynaecoloog heeft u een eierstok en eileiderverwijdering via een kijkoperatie geadviseerd. Op deze manier

Nadere informatie

Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine bekken

Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine bekken Patiënteninformatie Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine bekken (Pelviene lymfeklierdissectie) Verwijderen van de lymfeklieren van de prostaat 1 Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine

Nadere informatie

Pyelumplastiek via een open operatie

Pyelumplastiek via een open operatie Pyelumplastiek via een open operatie Pyelumplastiek via een open operatie Tijdens uw bezoek aan de polikliniek heeft uw behandelend uroloog met u gesproken over de wenselijkheid of noodzaak van een open

Nadere informatie

Anesthesie. Preoperatieve polikliniek. De anesthesioloog

Anesthesie. Preoperatieve polikliniek. De anesthesioloog Anesthesie Binnenkort ondergaat u een operatie in verband met een vorm van borstkanker. U hebt daarover gesproken met uw behandelend specialist en de mammacareverpleegkundige. Tijdens de operatie gaat

Nadere informatie

Niet langer dan 1 dag in het ziekenhuis. Informatie voor patiënten

Niet langer dan 1 dag in het ziekenhuis. Informatie voor patiënten Niet langer dan 1 dag in het ziekenhuis Informatie voor patiënten 0 1 U wordt op:.(datum) om uur verwacht op het Dagcentrum, route 32 De behandelend specialist is:. Telefoon polikliniek: Één werkdag vóór

Nadere informatie

TVT-behandeling bij stressincontinentie. Behandeling door de gynaecoloog

TVT-behandeling bij stressincontinentie. Behandeling door de gynaecoloog TVT-behandeling bij stressincontinentie Behandeling door de gynaecoloog Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen voor een operatie om stressincontinentie te behandelen. Stressincontinentie is ongewild urineverlies

Nadere informatie

Verwijderen van prostaatweefsel via de urinebuis (TURP)

Verwijderen van prostaatweefsel via de urinebuis (TURP) Verwijderen van prostaatweefsel via de urinebuis (TURP) Informatie voor patiënten F0309-3415 mei 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

Prostaatoperatie via de buik

Prostaatoperatie via de buik Prostaatoperatie via de buik Inleiding Binnenkort wordt u aan uw prostaat geopereerd. In deze folder leest u meer over de voorbereidingen op de operatie, de opname in het ziekenhuis en de periode na de

Nadere informatie

Opheffen van een vernauwing in de plasbuis

Opheffen van een vernauwing in de plasbuis Opheffen van een vernauwing in de plasbuis Vanwege een vernauwing in uw plasbuis heeft u, samen met uw behandelend uroloog, besloten tot een operatie. Binnenkort wordt u voor deze operatie opgenomen in

Nadere informatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie Verwijderen van een nier via een kijkoperatie Laparoscopische operatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het

Nadere informatie

H Okselklierdissectie

H Okselklierdissectie H.323039.0218 Okselklierdissectie Inleiding Het lymfestelsel in ons lichaam bestaat uit lymfevaten en lymfeklieren. De lymfeklieren werken als een zuiveringsstation: ze maken bacteriën, virussen en andere

Nadere informatie

Operatie aan de plasbuis

Operatie aan de plasbuis Operatie aan de plasbuis Otis of Sachse Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw uroloog heeft met u besproken dat u een vernauwing heeft in uw plasbuis en daaraan

Nadere informatie

Nier verwijderen. via een kijkoperatie. Poli Urologie

Nier verwijderen. via een kijkoperatie. Poli Urologie 00 Nier verwijderen via een kijkoperatie Poli Urologie De uroloog heeft met u besproken wat de reden is om uw nier te verwijderen. Er kunnen verschillende redenen zijn om een nier te verwijderen zoals:

Nadere informatie

KEELAMANDELEN VERWIJDEREN (TONSILLECTOMIE)

KEELAMANDELEN VERWIJDEREN (TONSILLECTOMIE) Keel- Neus- en Oorheelkunde KEELAMANDELEN VERWIJDEREN (TONSILLECTOMIE) volwassenen Binnenkort wordt u opgenomen voor het verwijderen van uw keelamandelen (tonsillectomie). In deze folder leest u over de

Nadere informatie

Nierbekkenplastiek. Kijkoperatie

Nierbekkenplastiek. Kijkoperatie Nierbekkenplastiek Kijkoperatie Inleiding Binnenkort wordt u een aantal dagen in het ziekenhuis opgenomen voor een operatie aan uw nierbekken. In de folder leest u meer over de voorbereidingen op de operatie,

Nadere informatie

Urologie Verwijderen van een nier via een kijkoperatie / laparoscopische nefrectomie

Urologie Verwijderen van een nier via een kijkoperatie / laparoscopische nefrectomie Urologie Verwijderen van een nier via een kijkoperatie / laparoscopische nefrectomie polikliniek urologie = route 12 polikliniek anesthesie = route 07 Inleiding Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie

Nadere informatie

Kromstand van de penis Voorbereiding Medicijnen Preoperatief spreekuur Nuchter zijn De opname

Kromstand van de penis Voorbereiding Medicijnen Preoperatief spreekuur Nuchter zijn De opname Nesbitt Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor een operatie van de penis. In deze folder leest u over de voorbereidingen, de operatie en de nazorg. Kromstand van de penis Bij sommige mannen

Nadere informatie

Verwijderen van prostaatweefsel via de urinebuis (TURP)

Verwijderen van prostaatweefsel via de urinebuis (TURP) Verwijderen van prostaatweefsel via de urinebuis (TURP) Onderzoek heeft aangetoond dat uw prostaat vergroot is. Een vergrote prostaat kan klachten geven bij het plassen. Daarom heeft de arts u een prostaatoperatie

Nadere informatie

Operatie bij vernauwing van de plasbuis

Operatie bij vernauwing van de plasbuis Operatie bij vernauwing van de plasbuis In de plasbuis kan een vernauwing ontstaan. De uroloog heeft met u besproken de vernauwing weg te halen met een operatie. In deze folder leest u over de voorbereidingen,

Nadere informatie

H Baarmoederverwijdering. via de buikwand

H Baarmoederverwijdering. via de buikwand H.85067.1216 Baarmoederverwijdering via de buikwand 2 Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten tot een baarmoederverwijdering via een snede in de buik. Wachtlijst U komt op de wachtlijst bij

Nadere informatie

Verwijderen zaadbal (Orchidectomie)

Verwijderen zaadbal (Orchidectomie) Verwijderen zaadbal (Orchidectomie) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot het laten verwijderen van een zaadbal, een zogeheten orchidectomie. In deze folder leest u meer over deze operatie

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Dogear correctie. Polikliniek Plastische Chirurgie

PATIËNTEN INFORMATIE. Dogear correctie. Polikliniek Plastische Chirurgie PATIËNTEN INFORMATIE Dogear correctie Polikliniek Plastische Chirurgie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil de polikliniek Plastische Chirurgie van het Maasstad Ziekenhuis u

Nadere informatie

H Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering

H Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering H.366326.1215 Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering 2 Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten dat uw baarmoeder en/of eierstokken en eileiders, worden verwijderd

Nadere informatie

Verwijdering van een nier

Verwijdering van een nier Verwijdering van een nier Open nefrectomie Uw nier wordt verwijderd In overleg met uw uroloog wordt een van uw nieren verwijderd (open nefrectomie). U wordt voor deze operatie vijf tot zeven dagen opgenomen

Nadere informatie

H Transurethrale resectie van de blaas (TUR B)

H Transurethrale resectie van de blaas (TUR B) H.262959.1218 Transurethrale resectie van de blaas (TUR B) Inleiding Bij een TUR B worden er via de plasbuis tumoren uit de blaas verwijderd. Er wordt een resectoscoop in de plasbuis gebracht waarmee

Nadere informatie

Inleiding. Een navelbreuk

Inleiding. Een navelbreuk Navelbreukoperatie Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een navelbreukoperatie. In deze folder leest u meer over de opname, de operatie en de periode na de operatie. Een

Nadere informatie

Aambeien. Albert Schweitzer ziekenhuis april 2015 pavo 0334

Aambeien. Albert Schweitzer ziekenhuis april 2015 pavo 0334 Aambeien Albert Schweitzer ziekenhuis april 2015 pavo 0334 Inleiding U heeft een afspraak op de polikliniek Chirurgie, omdat u klachten heeft die waarschijnlijk door aambeien worden veroorzaakt. In deze

Nadere informatie

Een operatie voor het verwijderen van de blaas

Een operatie voor het verwijderen van de blaas Binnenkort wordt u opgenomen in het MCL voor het verwijderen van uw blaas en het aanleggen van een urinestoma. Meestal wordt dit gedaan volgens de zogenaamde Brickermethode. In deze brochure kunt u lezen

Nadere informatie

Prostatectomie. Zorpad in stappen. Stap 1: Preklinische Screening. Stap 2: Voor de operatie

Prostatectomie. Zorpad in stappen. Stap 1: Preklinische Screening. Stap 2: Voor de operatie Prostatectomie Zorpad Prostaatverwijdering Bij u is onlangs prostaatkanker geconstateerd. Uw behandelend uroloog heeft met u verschillende behandelingsopties besproken. Samen is besloten tot een radicale

Nadere informatie

Hersteloperatie na sterilisatie bij de man

Hersteloperatie na sterilisatie bij de man Hersteloperatie na sterilisatie bij de man Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor een hersteloperatie na een sterilisatie. In deze folder leest u meer over de voorbereidingen, de

Nadere informatie

Operatie van een lage rughernia of rugstenose

Operatie van een lage rughernia of rugstenose U wordt binnenkort opgenomen in het MCL voor een operatie aan de rug vanwege een lage rughernia of stenose (= vernauwing). Om u hier zo goed mogelijk op voor te bereiden geven wij u in deze brochure informatie

Nadere informatie

PLASTISCHE CHIRURGIE. Huidtransplantatie BEHANDELING

PLASTISCHE CHIRURGIE. Huidtransplantatie BEHANDELING PLASTISCHE CHIRURGIE Huidtransplantatie BEHANDELING Huidtransplantatie Deze folder geeft u algemene informatie over een huidtransplantatie. Van uw (plastisch) chirurg hebt u hierover specifieke informatie

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Voor-/achterwand-plastiek Operatie bij verzakking van blaas en/of endeldarm

PATIËNTEN INFORMATIE. Voor-/achterwand-plastiek Operatie bij verzakking van blaas en/of endeldarm PATIËNTEN INFORMATIE Voor-/achterwand-plastiek Operatie bij verzakking van blaas en/of endeldarm 2 PATIËNTENINFORMATIE Met deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informatie geven over deze operatie.

Nadere informatie

Operatie aan de plasbuis

Operatie aan de plasbuis Operatie aan de plasbuis Otis of Sachse Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. 1 Inleiding Uw uroloog heeft met u besproken dat u een vernauwing heeft in uw plasbuis en daaraan

Nadere informatie

Steeldraai van de testikel Opname in het ziekenhuis

Steeldraai van de testikel Opname in het ziekenhuis Steeldraai van de testikel Opname in het ziekenhuis Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent met spoed opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis vanwege een

Nadere informatie

Interventie bronchoscopie

Interventie bronchoscopie Interventie bronchoscopie 2 U heeft een afspraak met de longarts gemaakt voor een interventie bronchoscopie. Wat is een interventie (starre) bronchoscopie? Een interventie bronchoscopie vindt plaats onder

Nadere informatie

Verwijderen van een blaastumor via de urinebuis

Verwijderen van een blaastumor via de urinebuis Verwijderen van een blaastumor via de urinebuis Onderzoek heeft aangetoond dat u een tumor in uw blaas heeft. Een tumor kan een goedaardig gezwel of een kwaadaardig gezwel zijn. De tumor kan groter worden,

Nadere informatie

Operatief verwijderen van lymfeklieren in het kleine bekken. Pelviene lymfeklierdissectie

Operatief verwijderen van lymfeklieren in het kleine bekken. Pelviene lymfeklierdissectie Operatief verwijderen van lymfeklieren in het kleine bekken Pelviene lymfeklierdissectie Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie heeft uw behandeld uroloog met u gesproken over de noodzaak om bij

Nadere informatie

Pyelumplastiek via een open operatie

Pyelumplastiek via een open operatie Pyelumplastiek via een open operatie Tijdens uw bezoek aan de polikliniek heeft uw behandelend uroloog met u gesproken over de wenselijkheid of noodzaak van een open pyelumplastiek. In deze folder zetten

Nadere informatie

Laserbehandeling bij anale fistel

Laserbehandeling bij anale fistel Laserbehandeling bij anale fistel Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De chirurg heeft met u besproken dat u een anale fistel heeft. Hiervoor krijgt u een laserbehandeling.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Opheffen van een lumbale kanaalstenose. Operatie van de lage rug bij een vernauwing van het wervelkanaal

Patiënteninformatie. Opheffen van een lumbale kanaalstenose. Operatie van de lage rug bij een vernauwing van het wervelkanaal Patiënteninformatie Opheffen van een lumbale kanaalstenose Operatie van de lage rug bij een vernauwing van het wervelkanaal Opheffen van een lumbale kanaalstenose Informatie over een operatie van de lage

Nadere informatie

H Baarmoederverwijdering via de vagina

H Baarmoederverwijdering via de vagina H.85068.0219 Baarmoederverwijdering via de vagina 2 Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten tot een vaginale baarmoederverwijdering. Wachtlijst U komt op de wachtlijst bij het Bureau patiënten

Nadere informatie

Chirurgie Vaatchirurgie Omleiding van een slagader in een been

Chirurgie Vaatchirurgie Omleiding van een slagader in een been Chirurgie Vaatchirurgie Omleiding van een slagader in een been Femoro-Popliteale/Femoro-Crurale Bypass Chirurgie Vaatchirurgie Er is bij u een afsluiting of vernauwing van een beenslagader vastgesteld.

Nadere informatie

Welkom voor een dagopname op de kinderafdeling

Welkom voor een dagopname op de kinderafdeling Welkom voor een dagopname op de kinderafdeling Locatie Westeinde Informatie voor ouders F0262-1011 mei 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

Operatie bij cervicale kanaalstenose of hernia

Operatie bij cervicale kanaalstenose of hernia Operatie bij cervicale kanaalstenose of hernia In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat u in verband met een cervicale kanaalstenose of een cervicale hernia een operatie zult ondergaan.

Nadere informatie

Enkele zaken die de verpleegkundige met u doorneemt zijn:

Enkele zaken die de verpleegkundige met u doorneemt zijn: Algemeen Bij een ablatio wordt de gehele borst verwijderd, dus het borstweefsel inclusief de tepel. Door deze operatie ontstaat een groot litteken. De borstwond is niet altijd glad, maar kan iets verdikt

Nadere informatie

Prostaatkanker: verwijdering van de lymfeklieren in het bekken

Prostaatkanker: verwijdering van de lymfeklieren in het bekken Prostaatkanker: verwijdering van de lymfeklieren in het bekken In overleg met uw behandelend uroloog heeft u besloten de lymfeklieren uit het bekken te laten verwijderen (pelviene lymfeklierdissectie).

Nadere informatie

Kijkoperatie achter het bovenste gedeelte van het borstbeen langs de luchtpijp. Mediastinoscopie

Kijkoperatie achter het bovenste gedeelte van het borstbeen langs de luchtpijp. Mediastinoscopie Kijkoperatie achter het bovenste gedeelte van het borstbeen langs de luchtpijp Mediastinoscopie Uw behandelend arts heeft u voor een mediastinoscopie naar de chirurg van het CWZ verwezen. Deze folder geeft

Nadere informatie

H Port-a-Cath

H Port-a-Cath H.334274.0214 Port-a-Cath Inleiding In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot het plaatsen van een implanteerbare centraal veneuze katheter. Ook wel volledig implanteerbaar toedieningsysteem,

Nadere informatie

Neurochirurgie Een operatie aan de rug

Neurochirurgie Een operatie aan de rug Neurochirurgie Een operatie aan de rug Lumbale hernia en lumbale stenose Neurochirurgie Inleiding U wordt binnenkort opgenomen in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) waar u een operatie

Nadere informatie

Een operatie aan het scrotum

Een operatie aan het scrotum Een operatie aan het scrotum Inleiding In het scrotum (balzak) kan een aantal afwijkingen ontstaan. De uroloog kan in overleg met u besluiten tot een operatie aan uw scrotum. In deze folder informeren

Nadere informatie

Blaasstenen. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Blaasstenen. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Blaasstenen In overleg met uw uroloog heeft u besloten om de steen/stenen uit uw blaas te laten verwijderen. U krijgt hiervoor binnenkort een opname in het ziekenhuis. Afhankelijk van de soort operatie

Nadere informatie

Borstamputatie. Ablatio

Borstamputatie. Ablatio Borstamputatie Ablatio In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstamputatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel

Nadere informatie

Verwijderen van een blaassteen

Verwijderen van een blaassteen Urologie Verwijderen van een blaassteen www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is een blaassteen?... 3 Pre-operatieve screening... 3 Voorbereiding op de operatie... 3 De opname in ons ziekenhuis... 4 De

Nadere informatie

Urologie Het verwijderen van een tumor uit de blaas

Urologie Het verwijderen van een tumor uit de blaas Urologie Het verwijderen van een tumor uit de blaas Transurethrale resectie van een tumor (TURT) Urologie Inleiding Onderzoek heeft aangetoond dat u tumorweefsel in uw blaas heeft. De uroloog heeft u

Nadere informatie

Operatie bij vernauwing plasbuis

Operatie bij vernauwing plasbuis Operatie bij vernauwing plasbuis Informatie voor patiënten F0842-3415 augustus 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Ingrepen rondom de anus

Ingrepen rondom de anus Ingrepen rondom de anus In overleg met uw arts heeft u besloten een operatie te laten verrichten ter behandeling van uw klachten rondom de anus. In deze folder leest u meer over de voorbereiding, de operatie

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas. Polikliniek chirurgie

Verwijderen van de galblaas. Polikliniek chirurgie Verwijderen van de galblaas Polikliniek chirurgie Verwijderen van de galblaas Inleiding In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om uw galblaas te laten verwijderen. In deze brochure vindt u

Nadere informatie

Een hernia De operatieve behandeling

Een hernia De operatieve behandeling Een hernia De operatieve behandeling Albert Schweitzer ziekenhuis Februari 2013 pavo 0144 Inleiding De specialist heeft bij u een hernia geconstateerd. In deze folder willen we u informeren over deze aandoening

Nadere informatie

Opname bij een borstreconstructie

Opname bij een borstreconstructie Opname bij een borstreconstructie Binnenkort wordt u opgenomen in Rijnstate Arnhem voor een borstreconstructie. In deze folder leest u wat u van de opname kunt verwachten. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Het tijdstip waarop u verwacht wordt:

Het tijdstip waarop u verwacht wordt: Dagbehandeling 2 Met uw behandelend specialist is afgesproken dat u een onderzoek of kleine ingreep zult ondergaan. U wordt hiervoor opgenomen op de dagbehandeling. Op de afdeling dagbehandeling worden

Nadere informatie