Griet Leysen en Walter Krikilion traden op als voorzitters van de adviesgroep voor dit onderwerp.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Griet Leysen en Walter Krikilion traden op als voorzitters van de adviesgroep voor dit onderwerp."

Transcriptie

1 VERSLAG ADVIESGROEP NETWERK KEMPEN DINSDAG 22 MAART Enkele mededelingen 22 maart zal een dag blijven die in het geheugen van velen gegrift staat. Ondanks de gebeurtenissen mocht de adviesgroep meer dan vijftig mensen verwelkomen die samen wilden denken over kwaliteit van zorg. Een mooi gebaar op een moeilijke dag. Ons medeleven en onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers van de aanslagen in Brussel en hun naasten. Mensen die graag de uitnodigingen en verslagen ontvangen kunnen hun mailadres doorgeven. Het programma 2016 van de adviesgroep is beschikbaar op de website van Netwerk GGZ Kempen. De voorbereiding van de adviesgroep wordt opgenomen door de trekkersgroep. Indien mensen interesse hebben om hieraan mee te werken, kan je je contactgegevens doorgeven via ewout.vanhove@oggpa.be. 2 Gast-voorzitters Griet Leysen en Walter Krikilion traden op als voorzitters van de adviesgroep voor dit onderwerp. 3 Bespreking thema Nood aan zingeving en spiritualiteit bij herstel? Over welbevinden vanuit je binnenkant (als brede zinzoeker, als gelovige, als vrijzinnige ). 3.1 Introductie a. De mens is een sociaal wezen: hij heeft andere mensen nodig om iemand te kunnen worden. We kennen het belang van ouders, opvoeders, familie en vrienden, collega s, een geliefde. De mens kan zich pas ontplooien in relatie tot de anderen. We verlangen naar vriendschap en liefde, genegenheid en begrip, aandacht en waardering, een luisterend oor, een schouderklopje, een complimentje.. M.a.w.: we kunnen niet zonder de anderen. b. De mens is ook een zinzoeker: wat is de zin van mijn bestaan? Er zijn doorheen de eeuwen massa s werken geschreven, gedichten, teksten, theorieën, liederen, religieuze boeken, filosofieën en therapieën. Allemaal mensen op zoek naar de zin van het leven. Hierover schrijft Toon Hermans in zijn boek Ik heb het leven lief (pag. 157): De mens moet ook geestelijk gevoed worden, hij heeft rust nodig en stilte, dingen die hem boeien, die hem helder inzicht geven in grote culturele waarden, die hem doen geloven in iets beters, iets hogers Ontroering om het wonder dat schuilt in ieder mensenleven, de onberekenbare wisseling van geluk en ongeluk.

2 Herstel = een groeiproces dat de psychisch kwetsbare mens doormaakt. Hij probeert zijn leven zinvol en aangenaam te maken, ondanks zijn beperkingen. Dit gebeurt door verandering van houding, gevoelens, doelen, waarden Herstellen is anders dan genezen, in die zin dat men niet weer de oude wordt. Adriaan van Dis: Als een schip slechts één graad van koers verandert, komt het in een andere haven aan. Het proces zelf van het zoeken naar zin en alles wat daarbij hoort, is op zich al zingevend voor het herstelproces. Neem hier de tijd voor. Zingeving in de verschillende levensdomeinen en ook als afzonderlijk levensdomein: 1. Wonen BV druk voelen rond onderhoud van huis en tuin werpt schaduw op je gevoel van tevredenheid dag/weekkalender met balans inspanning-ontspanning en proberen om je inspanningen bewust en mindful te doen. 2. Werken BV bewust werken aan een herwaardering van vrijwilligerswerk tegenover werk - vrijwilligerswerk kan soms zinvoller zijn en je behoeden voor faalervaringen- doseert meer je energie en houdt je in balans. 3. Leren/opleiding BV Wil en kan ik nog studeren/bijscholen? Wat helpt het me vooruit? Is het realistisch en haalbaar? 4. Vrije tijd/ontspanning BV bewust kiezen voor een bepaalde hobby, waardoor je actief werkt aan een goede balans (hobby die niet mentaal belastend is tegenover mentaal belastend werk). 5. Zorg voor mezelf BV luisteren naar je lichaam- preventief je eigen grenzen stellen - kiezen voor je eigen veilige ruimte waarin je jezelf kunt zijn en je het leven als zinvol kunt ervaren. 6. Gezondheid BV voldoende bewegen (wandelen, sport, lichaamsoefeningen), op jouw manier en in jouw ritme, is een belangrijk instrument om je gezondheid te koesteren. 7. Sociale relaties BV feestjes, afspraken met vrienden, steun aan anderen kunnen deugddoend zijn, maar kunnen ook soms teveel van je vragen of een echte inspanning worden in plaats van ontspanning- rustig durven aangeven waar voor jou de grens ligt. 8. Zingeving en spiritualiteit BV het is belangrijk om heel concreet te zoeken naar wat je leven zinvol maakt; en naar manieren om je verlangen naar een spirituele voedingsbodem tastbaar te maken- durf je eigen weg gaan, vrij en op een open en flexibele manier. Er zijn drie dimensies van zingeving-spiritualiteit en levensbeschouwing: 1. Vanuit de herstelgedachte werkt men reeds in veel therapeutische contexten rond zingeving. Namelijk het zoeken naar datgene wat voor de psychisch kwetsbare mens op een bepaald moment nodig is, naar datgene wat kracht en hoop geeft voor die specifieke persoon... Dit noemen we zinzorg. Belangrijk in de therapeutische relatie is dat de cliënt en therapeut als een soort tochtgenoten, samen zoekend op weg gaan naar vormen van zingeving.

3 2. Uit bevraging blijkt niet alleen de grote nood aan zingeving, maar ook een overstijgende nood aan spiritualiteit. Spiritualiteit als het daadwerkelijk ervaren van een bredere verbondenheid in het hier en nu, zich opgenomen weten in de natuur, de bredere kosmos. Je eigen individualiteit wordt overstegen. Deze nood blijkt fundamenteel voor het herstelproces. Concreet kan het gaan om bv Oosterse stromingen, meditatie, levenswijsheden Men bereikt een gevoel van verhoogde levenskwaliteit. Ook hier is een taak weggelegd voor de zorgverlener als tochtgenoot: Deze stelt zich op als mens en dit uit zich in het meedenken en meevoelen met de mens tegenover zich. Dit brengt met zich mee dat de therapeut zich open-stelt en eigen levenservaringen en inzichten op vlak van spiritualiteit inbrengt en vertaalt naar de mens tegenover zich (omschrijving vanuit een tekstpassage van Ruud Post). 3. Als derde dimensie zijn psychisch kwetsbare mensen vaak op zoek naar antwoorden op diepere levensvragen. Waarom ben ik op deze wereld? Waarom moeten mensen lijden? Waarom maak ik dit allemaal mee? Welk godsbeeld kan mij inspireren/steunen? Hier reikt men naar het religieuze of ontplooit zich de nood aan levensbeschouwelijke antwoorden als houvast. Vanuit een religie, een humanistische visie, een filosofische (levensbeschouwelijke) denkwijze komt de zoekende mens tot verhoogde levensenergie. Ook op dit niveau toont zich het belang van zorgverleners, die hun eigen opgebouwde visie of hun geloof durven uitspreken aan hun cliënt. Daarnaast is het ook belangrijk dat men kan worden doorverwezen naar levensbeschouwelijke professionals. (bv een priester, een dominee, een vrijzinnig consulent ). 3.2 Dialoog Sommigen vinden veel steun bij geloof of bezinning. Je kan in abdijen of kloosters als gast verblijven. Mediteren kan helpend zijn. Ziekte maakt zingeving soms moeilijk. Het is niet vanzelfsprekend om zingeving te vinden (bijvoorbeeld tijdens een depressie). Het zit hem veelal in de kleine dingen die helpend zijn, zoals een bad nemen of genieten van een thee (wees lief voor jezelf). Het is ook mogelijk om zingeving te vinden op het moment van diepe ellende (bijvoorbeeld bij een alcoholverslaving zingeving is elke dag opnieuw nuchter blijven). Zin in het leven kan ook gevonden worden met behulp van zelfhulpgroepen (bv SOS Nuchterheid). Soms is er een zekere mate van stabiliteit nodig om om te gaan met zingeving en spiritualiteit. Op welke moment moeten hulpverleners hierop inspelen? o Zowel mindfulness als heartfulness kan een interessante insteek vormen. Dat nemen wat past voor de persoon in kwestie. Hulpverleners moeten hun levensbeschouwing niet opdringen, maar wel uitdragen (en dus benoemen). Betrokkenheid (persoonlijk, oprecht) van hulpverleners is essentieel. Een respectvolle en liefdevolle benadering van de mens heeft veel genezende kracht. (Wat is het verschil tussen een kloosterzuster en verpleegster? Vanuit welke ingesteldheid/inborst werken ze?)

4 Iets betekenen voor anderen kan zorgen voor zingeving, een gevoel van zinvolheid. Maar wat als dit tegelijkertijd angst inboezemt? Wat als je je grenzen niet kan bewaken en de kans op herval groter wordt? Dit is een conflictsituatie waarop er geen eenvoudig antwoord is. Het is een zoektocht naar een goede balans. Iedereen is onderdeel van de maatschappij, dus we moeten opletten met het opwerpen van grenzen wat kan leiden tot rolverlies. De hulpverlener kan in een evenwichtige/gelijkwaardige dialoog helpen om evenwichten te vinden. Vrijwilligerswerk kan ook belangrijk zijn om zingeving te vinden. Waar kan je als hulpverlener zingeving en spiritualiteit een plek geven? Waar vind je de ruimte? Waar is het stil? Het is belangrijk om een plek te hebben waar je gewoon kan zitten. Hulpverleners stellen zich veelal te weinig kwetsbaar op terwijl dit net verbondenheid kan geven. Je inleven in anderen is een enorme meerwaarde voor een hulpverlener om over te beschikken. Daarom moeten ze dit meer benoemen. Gespreksruimte creëren is zeer belangrijk, anders is er een gebrek aan uitwisseling. De kapel toegankelijk maken voor stiltebeleving en meditatie is een goed idee, maar eigenlijk zou er overal een ruimte voor verdieping en stiltebeleving beschikbaar moeten zijn. Dit kan crisissen voorkomen. Transpersoonlijke psychiatrie zie de Nederlandse vereniging biedt een interessant perspectief in de benadering van bewustzijn, zingeving en religie binnen de geestelijke gezondheidszorg alsmede de betekenis hiervan t.b.v. diagnostiek en therapie. Is het interessant om een groep te creëren binnen Netwerk GGZ Kempen waar je rond zingeving en spiritualiteit bezig kan zijn, mensen onder elkaar? o Een gesprek over deze thema s kan zinvoller zijn dan een activiteit. o Als deze groep samenkomt na de werkuren is het eenvoudiger voor hulpverleners om uit hun rol te stappen. o Vrijplaats voor tochtgenoten onder elkaar. o Het stemt hoopvol om samen aan zingeving te doen. Op 18 oktober 2016 (13u-15u30) gaat in de kapel Silent Music door onder leiding van Edwin Vanvinckenroye, met aansluitend een gesprek in t Vooruitzicht. Uitnodiging volgt vanaf augustus. Meer informatie via myriam.bergmans@opzgeel.be of walter.krikilion@opzgeel.be. Manu Keirse, klinisch psycholoog en expert verliesverwerking, heeft diverse boeken gepubliceerd over rouwverwerking. Heeft er al iemand een gesprek gehad met een hulpverlener over dieper geloof? o Bij sommigen wel, bij anderen niet. o Dit moet kunnen, maar er is nog veel schroom. Afsluiter: De hemel begint hier op aarde! Conclusies: Belangrijk in de therapeutische relatie is dat de cliënt en therapeut als een soort tochtgenoten, samen zoekend op weg gaan naar vormen van zingeving. Deze stelt zich op als mens en dit uit zich in het meedenken en meevoelen met de mens

5 tegenover zich. Dit brengt met zich mee dat de therapeut zich open-stelt en eigen levenservaringen en inzichten op vlak van spiritualiteit inbrengt en vertaalt naar de mens tegenover zich. Daarnaast is het ook belangrijk dat men kan worden doorverwezen naar levensbeschouwelijke professionals. Hulpverleners moeten hun levensbeschouwing niet opdringen, maar wel uitdragen (en dus benoemen). Betrokkenheid (persoonlijk, oprecht) van hulpverleners is essentieel. Een respectvolle en liefdevolle benadering van de mens heeft veel genezende kracht. (Wat is het verschil tussen een kloosterzuster en verpleegster? Vanuit welke ingesteldheid/inborst werken ze?) Ziekte maakt zingeving soms moeilijk. Het is niet vanzelfsprekend om zingeving te vinden (bijvoorbeeld tijdens een depressie). Het zit hem veelal in de kleine dingen die helpend zijn, zoals een bad nemen of genieten van een thee (wees lief voor jezelf). Het is ook mogelijk om zingeving te vinden op het moment van diepe ellende (bijvoorbeeld bij een alcoholverslaving zingeving is elke dag opnieuw nuchter blijven). Zin in het leven kan ook gevonden worden met behulp van zelfhulpgroepen (bv SOS Nuchterheid). Soms is er een zekere mate van stabiliteit nodig om om te gaan met zingeving en spiritualiteit. Op welke moment moeten hulpverleners hierop inspelen? Zowel mindfulness als heartfulness kan een interessante insteek vormen. Dat nemen wat past voor de persoon in kwestie. Vrijwilligerswerk kan ook belangrijk zijn om zingeving te vinden. Hulpverleners stellen zich veelal te weinig kwetsbaar op terwijl dit net verbondenheid kan geven. Je inleven in anderen is een enorme meerwaarde voor een hulpverlener om over te beschikken. Daarom moeten ze dit meer benoemen. Gespreksruimte creëren is zeer belangrijk, anders is er een gebrek aan uitwisseling. De kapel toegankelijk maken is een goed idee, maar eigenlijk zou er overal een ruimte beschikbaar moeten zijn. Dit kan crisissen voorkomen. Er wordt een groep gecreëerd waar je rond zingeving en spiritualiteit bezig kan zijn (met aandacht concreet voor bezinning, meditatie en stiltebeleving) als mensen onder elkaar. Er zijn reeds 22 geïnteresseerden om naar de groep te komen. Contactpersoon is Walter Krikilion 4. Vergaderdata Deze zijn terug te vinden in het jaarprogramma. Als je dit niet hebt dan kan je iemand van de trekkersgroep contacteren.

Zinzorg en aandacht voor spiritualiteit

Zinzorg en aandacht voor spiritualiteit Zinzorg en aandacht voor spiritualiteit Een meerwaarde in de GGZ Walter Krikilion 1 Contact en literatuur Contactadres: walter.krikilion@opzgeel.be Boek: Walter Krikilion Geestelijke gezondheidszorg in

Nadere informatie

Boekenpodium Avondconferentie: Zingeving en spiritualiteit: een uitdaging voor therapie en zorg

Boekenpodium Avondconferentie: Zingeving en spiritualiteit: een uitdaging voor therapie en zorg Boekenpodium Avondconferentie: Zingeving en spiritualiteit: een uitdaging voor therapie en zorg Walter Krikilion Garant Antwerpen 16 oktober 2012 Zingeving en spiritualiteit: een uitdaging voor therapie

Nadere informatie

Positieve psychologie & Zingeving

Positieve psychologie & Zingeving Positieve psychologie & Zingeving Studiebijeenkomst KSGV Vrijdag 29 maart 2019, 13.00-17.00 uur Auditorium Catharijneconvent (Lange Nieuwstraat 38 te Utrecht) Informatie en aanmelding: www.ksgv.nl ksgv@ksgv.nl

Nadere informatie

Grenzen en mogelijkheden van een samenwerkingsverband vanuit het perspectief van leidinggevenden

Grenzen en mogelijkheden van een samenwerkingsverband vanuit het perspectief van leidinggevenden Grenzen en mogelijkheden van een samenwerkingsverband vanuit het perspectief van leidinggevenden Dr. An Haekens Overzicht Inleiding: afbakening van thema Spiritualiteit: wiens zorg? Coöperatief- complementair

Nadere informatie

Koning, keizer, admiraal: psychisch kwetsbaar zijn we allemaal.

Koning, keizer, admiraal: psychisch kwetsbaar zijn we allemaal. Koning, keizer, admiraal: psychisch kwetsbaar zijn we allemaal. Katrien Jacobs Jobcoach, ervaringswerker Birgit Bongaerts Psycholoog, systeemtheoretisch psychotherapeut en trainer Interactie- Academie

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen geluk hebben en gelukkig zijn? Hoe voelt het om gelukkig te zijn? Wat maakt jou gelukkig?

Wat is het verschil tussen geluk hebben en gelukkig zijn? Hoe voelt het om gelukkig te zijn? Wat maakt jou gelukkig? Wie ben ik? krantenkoppen Wat is het verschil tussen geluk hebben en gelukkig zijn? Hoe voelt het om gelukkig te zijn? Wat maakt jou gelukkig? Sonja Lyubormirsky definieert geluk als de ervaring van vreugde,

Nadere informatie

Depressief. Goede zorg voor kwetsbare mensen. Hans Meganck, 2017

Depressief. Goede zorg voor kwetsbare mensen. Hans Meganck, 2017 HERSTEL VAN DEPRESSIE HERSTELLEN IN PLAATS VAN GENEZEN HERSTEL IS MOGELIJK MAAR ER ZIJN VEEL DREMPELS DEPRESSIEF OF ANDERE KWETSBAARHEID? DIAGNOSESTELLING (MEER DAN) EEN DIPJE? HET WILD PAARD WAARVAN JE

Nadere informatie

3/12/2014 DE THERAPEUTISCHE RELATIE UITGANGSPUNTEN IN 2005 EN VANDAAG. Fundamentele component van kwaliteitsvolle therapie en zorg

3/12/2014 DE THERAPEUTISCHE RELATIE UITGANGSPUNTEN IN 2005 EN VANDAAG. Fundamentele component van kwaliteitsvolle therapie en zorg 1 DE THERAPEUTISCHE RELATIE Procesbevorderend Herstelgericht Zingevend Walter Krikilion Studiedag Geel 04/12/14 DE THERAPEUTISCHE RELATIE UITGANGSPUNTEN IN 2005 EN VANDAAG Fundamentele component van kwaliteitsvolle

Nadere informatie

rouw, verliesverwerking en spiritualiteit Oncologiedagen 2014

rouw, verliesverwerking en spiritualiteit Oncologiedagen 2014 rouw, verliesverwerking en spiritualiteit Oncologiedagen 2014 Jacqueline van Meurs: geestelijk verzorger/consulent spirituele zorg Gerda Bronkhorst: oncologieverpleegkundige/verpleegkundig consulent palliatieve

Nadere informatie

Zingeving & Psychische Gezondheidszorg

Zingeving & Psychische Gezondheidszorg Zingeving & Psychische Gezondheidszorg Jaap van der Stel Lector GGz Hogeschool Leiden Senior-onderzoeker GGZ ingeest Adviseur beleid Brijder-Parnassia Inhoud 1. Wat is zingeving? 2. Wat is zelfregulatie?

Nadere informatie

Module 5 Heel je relatie met geld

Module 5 Heel je relatie met geld Module 5 Heel je relatie met geld Inleiding In deze module gaan we nog wat dieper in op jouw relatie met geld. Veel coaches, therapeuten en trainers werken heel hard maar verdienen erg weinig (te weinig!).

Nadere informatie

"Bidden, meditatie en mindfulness: over vorm, inhoud en iets "meer" Introductie: - aanleidingen en achtergronden - vraagstelling

Bidden, meditatie en mindfulness: over vorm, inhoud en iets meer Introductie: - aanleidingen en achtergronden - vraagstelling 1 "Bidden, meditatie en mindfulness: over vorm, inhoud en iets "meer" Introductie: - aanleidingen en achtergronden - vraagstelling 2 Aanleidingen en achtergronden 1 Aanleidingen en achtergronden 2 Aanleidingen

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 8 Ten geleide 10 Inleiding 12. Hoofdstuk 1 Persoonlijke grenzen: Wat we eronder verstaan en hoe ze worden gevormd 16

Inhoud. Voorwoord 8 Ten geleide 10 Inleiding 12. Hoofdstuk 1 Persoonlijke grenzen: Wat we eronder verstaan en hoe ze worden gevormd 16 Inhoud Voorwoord 8 Ten geleide 10 Inleiding 12 Hoofdstuk 1 Persoonlijke grenzen: Wat we eronder verstaan en hoe ze worden gevormd 16 Hoofdstuk 2 Hypnotherapie: Een reis naar binnen 30 Hoofdstuk 3 Het behandelplan:

Nadere informatie

Nieuw Rijsenburg. Ons aanbod. Behandeldoelen

Nieuw Rijsenburg. Ons aanbod. Behandeldoelen Nieuw Rijsenburg Op de biologisch- dynamische boerderij Nieuw Rijsenburg bieden we psychiatrische zorg voor jongeren van 18 tot 28 jaar. Ons aanbod Je volgt een intensief behandelprogramma. We combineren

Nadere informatie

Het vergroten van draagkracht na confrontatie met een harta andoening

Het vergroten van draagkracht na confrontatie met een harta andoening Het vergroten van draagkracht na confrontatie met een harta andoening Draaglast en draagkracht Als door de confrontatie met ziekte de balans tussen draaglast en draagkracht wordt verstoord, moet gezocht

Nadere informatie

6 Geestelijke gezondheidszorg in het licht van zingeving en spiritualiteit

6 Geestelijke gezondheidszorg in het licht van zingeving en spiritualiteit Inhoud Inleiding 11 Zingeving versus maakbaarheid 13 Zingeving: een vast item in diverse contexten 15 Zingeving in de GGZ 16 Zingeving versus objectiviteitseisen in de GGZ 17 Zingeving als item in personeelsmanagement

Nadere informatie

Lievegoed Kliniek. Ons aanbod. Behandeldoelen. Opname Je kunt bij ons terecht voor een kortdurende

Lievegoed Kliniek. Ons aanbod. Behandeldoelen. Opname Je kunt bij ons terecht voor een kortdurende Lievegoed Kliniek De kliniek staat in een rustige, groene omgeving. Er zijn verschillende mogelijkheden: groepsbehandeling en individuele behandeling, dat kan poliklinisch of in. Ook een korte opname in

Nadere informatie

WAT ALS EEN HULPVERLENER CLIËNT WORDT?

WAT ALS EEN HULPVERLENER CLIËNT WORDT? WAT ALS EEN HULPVERLENER CLIËNT WORDT? Kwartiermaken voor herstelgerichte zorg, door middel van een getuigenis! Week van de verpleegkundigen 22 maart 2017 Verpleegkundigen geestelijke gezondheidszorg Luk

Nadere informatie

Of je hart nu breekt of scheurt, kapot is kapot.

Of je hart nu breekt of scheurt, kapot is kapot. Of je hart nu breekt of scheurt, kapot is kapot. Rouw van naastbestaanden van personen met dementie Gerke VERTHRIEST Een pluim voor jou, mantelzorger! We staan stil bij: - Rouwen als iemand nog niet dood

Nadere informatie

Existentiële en spirituele zorg: wanneer het leven niet oneindig blijkt en zingevingsvragen je bezighouden

Existentiële en spirituele zorg: wanneer het leven niet oneindig blijkt en zingevingsvragen je bezighouden Existentiële en spirituele zorg: wanneer het leven niet oneindig blijkt en zingevingsvragen je bezighouden Informatie voor patiënten en naasten Over existentiële en spirituele zorg Natuurlijk weet je dat

Nadere informatie

Kennismaken met Planetree info@planetree.nl www.planetree.nl

Kennismaken met Planetree info@planetree.nl www.planetree.nl Kennismaken met Planetree info@planetree.nl www.planetree.nl ONDERWIJS & PLANETREE Interesse in het mee doorvertalen van Planetree naar onderwijs en onderwijs organisaties? Neem neem contact op met jim@planetree.nl

Nadere informatie

Ravenswoud. Ons aanbod. Behandeldoel

Ravenswoud. Ons aanbod. Behandeldoel Ravenswoud In de landelijke omgeving van Oosterwolde en Appelscha staat onze boerderij Ravenswoud. Je kunt voor korte tijd opgenomen worden, om een pas op de plaats te maken, voordat je verder aan de slag

Nadere informatie

Geestelijke verzorging

Geestelijke verzorging 0348-44 17 14 info@rijnhoven.nl Geestelijke verzorging Aandacht voor de zin van het leven Een thuis voor ouderen. Met zelfstandigheid waar mogelijk. En precies de zorg die nodig is. Welkom bij De Rijnhoven.

Nadere informatie

HET ULTIEME CIRKEL VAN VERVULLING ASSESSMENT

HET ULTIEME CIRKEL VAN VERVULLING ASSESSMENT WIE ZIT HIER ACHTER? WIE ZIT HIER ACHTER? IK BEN SANDRA DERKSEN EN AUTEUR VAN AFVALLEN ALS SPIRITUELE OEFENING LESSEN VOOR EEN LICHT EN VERVULLEND LEVEN EN FOOD FOR THOUGHT. Ik ben de bedenkster van de

Nadere informatie

Praktijk voor zingevingsvragen bij levenseinde, rouw en verlies

Praktijk voor zingevingsvragen bij levenseinde, rouw en verlies Praktijk voor zingevingsvragen bij levenseinde, rouw en verlies Als ervaringsdeskundige bied ik je een ruim hart een open blik onbevangen luisteren voorbij de hindernissen De reis door het leven is geen

Nadere informatie

OPDRACHTVERKLARING WZC Leiehome (Actualisering 12.06.2015)

OPDRACHTVERKLARING WZC Leiehome (Actualisering 12.06.2015) OPDRACHTVERKLARING WZC Leiehome (Actualisering 12.06.2015) Woonzorgcentrum Leiehome is een woonplaats met ruime verzorgingsmogelijkheden voor ouderen. Wij verlenen een deskundige en actuele zorg op maat.

Nadere informatie

Zingeving en geluk. Inleiding Wat is zingeving Wat is geluk Elementen zinvolleven Er TOE doen Verkenningsvragen Carrousel

Zingeving en geluk. Inleiding Wat is zingeving Wat is geluk Elementen zinvolleven Er TOE doen Verkenningsvragen Carrousel Zingeving en geluk Inleiding Wat is zingeving Wat is geluk Elementen zinvolleven Er TOE doen Verkenningsvragen Carrousel Inleiding Wie zijn wij Jolanda Verschuren Brigitte Kruik Lerende praktijk zingeving

Nadere informatie

Herstel. De cliënt als bondgenoot. CvdM - GGNet

Herstel. De cliënt als bondgenoot. CvdM - GGNet Herstel De cliënt als bondgenoot Visie van de Cliëntenraad Door verbinden kracht hervinden Cliëntenraad en Herstel Cliëntenraden vinden (programma's) herstel waardevol voor kwaliteit van leven voor de

Nadere informatie

Samen werken aan betere palliatieve zorg in de eerste lijn 22 september 2016

Samen werken aan betere palliatieve zorg in de eerste lijn 22 september 2016 Samen werken aan betere palliatieve zorg in de eerste lijn 22 september 2016 18.00 18.05 Opening en welkom door David Koetsier, bestuurslid HKA 18.05 18.15 Inleiding door Bart Schweitzer, initiatiefnemer

Nadere informatie

Eigen plan van aanpak betrokkene, 0.8 oefenversie

Eigen plan van aanpak betrokkene, 0.8 oefenversie Eigen plan van aanpak betrokkene, 0.8 oefenversie Voor een behandeling is je toestemming nodig. Maar soms mag een behandelaar je ook onder dwang behandelen. Bijvoorbeeld als er door je psychiatrische ziekte

Nadere informatie

Bijna Dood Ervaringen

Bijna Dood Ervaringen Bijna Dood Ervaringen Een korte introductie Niecky Fruneaux en Edith Bertrand Algemeen geestelijk verzorgers Inleiding De inlossing van een belofte aan een cliënt: meer mensen vertellen over dit soort

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek Verstuurd Januari 2017 Verstuurd aan: 34 personen Deelnemers 34 personen Respons percentage 100%

Tevredenheidsonderzoek Verstuurd Januari 2017 Verstuurd aan: 34 personen Deelnemers 34 personen Respons percentage 100% Tevredenheidsonderzoek 2017 Verstuurd Januari 2017 Verstuurd aan: 34 personen Deelnemers 34 personen Respons percentage 100% Breezand februari 2017 2017 vragenlijst KTO Polder Residence/Hoeve 1. Hoe lang

Nadere informatie

Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn?

Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn? Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn? Ja, natuurlijk, maar hoe doe je dat dan? Domweg gelukkig zijn Ken je dat gevoel? Het gevoel dat je domweg gelukkig wilt zijn? Dat er te veel in je leven is waardoor

Nadere informatie

Golf van de Rode Maan

Golf van de Rode Maan Golf van de Rode Maan Data waarin de golf van de Rode Maan valt: 11-2 t/m 23-2-2015 *29-10 t/m 10-11-2015 *16-7 t/m 28-7-2016 *2-4 t/m 14-4- 17 18-12 t/m 30-12 -2017 * 4-9- t/m 16-9-2018 * 22-5 t/m 3-6-2019

Nadere informatie

Koffieochtend 20 oktober 2016 OPVOEDING IN DE FAMILIE

Koffieochtend 20 oktober 2016 OPVOEDING IN DE FAMILIE Koffieochtend 20 oktober 2016 OPVOEDING IN DE FAMILIE Voorstelronde Mesut Cifci, onderwijsondersteuner/oudercontactpersoon Welke ouders zijn er vandaag aanwezig? Samen met en van elkaar leren! Het belang

Nadere informatie

Mocht je na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, aarzel dan niet om mij te bellen of te mailen! Ik help je graag.

Mocht je na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, aarzel dan niet om mij te bellen of te mailen! Ik help je graag. Lieve dame, Wat fijn dat ik je deze brochure mocht toesturen. Het zegt me dat je graag inzicht zou willen krijgen in wie je bent. Dat je in balans wil komen. En dat je er klaar voor bent om dit te gaan

Nadere informatie

Antwoorden Levensbeschouwing Hoofdstuk 1 Paragraaf 1 t/m 5

Antwoorden Levensbeschouwing Hoofdstuk 1 Paragraaf 1 t/m 5 Antwoorden Levensbeschouwing Hoofdstuk 1 Paragraaf 1 t/m 5 Antwoorden door een scholier 3380 woorden 18 november 2010 5,2 35 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Paragraaf 1 samenvatting: 1.1 De vraag

Nadere informatie

HERSTELLEN KAN JE ZELF Hoopvol leven met een psychische kwetsbaarheid

HERSTELLEN KAN JE ZELF Hoopvol leven met een psychische kwetsbaarheid HERSTELLEN KAN JE ZELF Hoopvol leven met een psychische kwetsbaarheid Prof. dr. Chantal Van Audenhove Dr. Joke Vanderhaegen KU Leuven, LUCAS, Centrum voor zorgonderzoek en consultancy Gent, 18 november

Nadere informatie

De balans van je. levensboom EEN INTRODUCTIE. TOT LifeCoaching

De balans van je. levensboom EEN INTRODUCTIE. TOT LifeCoaching De balans van je EEN INTRODUCTIE levensboom TOT LifeCoaching De balans van je levensboom Om gelukkig te worden is het nodig een goede balans te vinden in je leven. Er moet evenwicht komen zowel in je levensstijl

Nadere informatie

Zeven hulpbronnen van vertrouwen. Door: Carlos Estarippa

Zeven hulpbronnen van vertrouwen. Door: Carlos Estarippa Zeven hulpbronnen van vertrouwen Door: Carlos Estarippa Geïnspireerd door het boek van Bertie Hendriks Dagboek van de Ziel. De zeven levensfasen (Hendriks, 2013) wil ik in onderstaand artikel beschrijven

Nadere informatie

Tanja Gouverneur 21 maart 2012

Tanja Gouverneur 21 maart 2012 Tanja Gouverneur 21 maart 2012 1. What s in a name? 2. Meerwaarde hersteldeskundigheid 3. Hersteldeskundigen in een zorgteam 4. Deskundigheid in de GGZ 5. Rol van de zorgkundige in de GGZ 6. Valkuilen

Nadere informatie

Op krachten komen. Heeft het zin? Handvatten voor zinbeleving en spiritualiteit

Op krachten komen. Heeft het zin? Handvatten voor zinbeleving en spiritualiteit Op krachten komen Op krachten komen. Herstellen doe je zelf, maar niet alleen! Leuven, 16-17 september 2011 Heeft het zin? Handvatten voor zinbeleving en spiritualiteit Axel Liégeois K.U.Leuven Broeders

Nadere informatie

De Familieervaringsdeskundige

De Familieervaringsdeskundige De Familieervaringsdeskundige Ondersteuning voor familie en naasten Informatie voor cliënten en hun naasten Informatie voor medewerkers Bij GGz Breburg kunnen familieleden/ naasten en teams gebruik maken

Nadere informatie

Palliatieve en ondersteunende zorg in CWZ

Palliatieve en ondersteunende zorg in CWZ Palliatieve en ondersteunende zorg in CWZ Wat is palliatieve zorg? Palliatieve zorg is er voor mensen bij wie genezing van ziekte niet meer mogelijk is. Kwaliteit van leven staat bij deze zorg centraal.

Nadere informatie

Module 7. Oefening 22

Module 7. Oefening 22 Module 7 Volgende sleutels uit deel II van het boek Dit ben je écht! staan hiermee in verbinding: Sleutel 9: Jij bent machtig. Blz. 64 Sleutel 10: Je bent hier en nu aanwezig Blz. 68 Sleutel 11, B: Wat

Nadere informatie

Geluksgevoel hangt meer af van je mentale vermogen dan van wat je overkomt

Geluksgevoel hangt meer af van je mentale vermogen dan van wat je overkomt "Geluk is vooral een kwestie van de juiste levenshouding" Geluksgevoel hangt meer af van je mentale vermogen dan van wat je overkomt Ons geluk wordt voor een groot stuk, maar zeker niet alleen, bepaald

Nadere informatie

Inhoud: Wat is trauma Cultuur aspecten Psychologische Fysieke aspecten Geestelijke aspecten Grenzen aangeven

Inhoud: Wat is trauma Cultuur aspecten Psychologische Fysieke aspecten Geestelijke aspecten Grenzen aangeven Inhoud: Wat is trauma Cultuur aspecten Psychologische Fysieke aspecten Geestelijke aspecten Grenzen aangeven Wat is een trauma? Trauma kan cultuurafhankelijk zijn Cultuur bepaalt reactie Cultuur aspecten:

Nadere informatie

Week 1 Focus Mindfulness beoefenen

Week 1 Focus Mindfulness beoefenen Week 1 Focus Mindfulness beoefenen Vaak schenkt onze geest geen aandacht aan wat er nu gebeurt, maar denken we na over iets dat gebeurd is of maken we ons zorgen over de toekomst. Dat zorgt ervoor dat

Nadere informatie

Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen. Vrijwilligerswerk. GGzE zoekt maatjes. Algemene informatie >>

Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen. Vrijwilligerswerk. GGzE zoekt maatjes. Algemene informatie >> Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen Vrijwilligerswerk GGzE zoekt maatjes Algemene informatie >> ggze ondersteunt jaarlijks meer dan 18.000 mensen, jong en oud. GGzE biedt hulp aan mensen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Woord vooraf 7. Over dit boek 8

Inhoudsopgave. Woord vooraf 7. Over dit boek 8 Inhoudsopgave Woord vooraf 7 Over dit boek 8 Hoofdstuk 1. Om te beginnen 11 Spiritualiteit 13 Waarom zou ik deze vaardigheden willen leren? 14 Multiculturele aspecten 18 Niet alleen met woorden 19 Hoofdstuk

Nadere informatie

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT 3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT Thea van Bodegraven-Boonstra Maart 2016 Voorwoord Wat kun je verwachten in dit e-book? Als er iemand in jouw gezin last

Nadere informatie

Levensvragen tevoorschijn luisteren

Levensvragen tevoorschijn luisteren Levensvragen tevoorschijn luisteren Westervoort Wout Huizing 10 oktober 2014 Pietje, patje, poe Opdracht : Wat zijn levensvragen? Van wie zijn levensvragen? Hoe signaleer je een levensvraag? Wat doe je

Nadere informatie

Ondersteuning bij de diagnose kanker (de lastmeter)

Ondersteuning bij de diagnose kanker (de lastmeter) Ondersteuning bij de diagnose kanker (de lastmeter) De diagnose kanker kan grote impact op u en uw naaste(n) hebben. De ziekte en de behandeling kunnen niet alleen lichamelijke klachten met zich meebrengen,

Nadere informatie

Samenvatting Levensbeschouwing Hoofdstuk 1, Heeft het leven zin?

Samenvatting Levensbeschouwing Hoofdstuk 1, Heeft het leven zin? Samenvatting Levensbeschouwing Hoofdstuk 1, Heeft het leven zin? Samenvatting door een scholier 1618 woorden 28 november 2010 5,6 126 keer beoordeeld Vak Methode Levensbeschouwing Zin in zin Hoofdstuk

Nadere informatie

WERKBOEK DE OVERVLOED CHALLENGE 8 DANKBARE DAGEN GEPASSIONEERD ONDERNEMER TRANSPERSONAL LIFE & BUSINESS COACH

WERKBOEK DE OVERVLOED CHALLENGE 8 DANKBARE DAGEN GEPASSIONEERD ONDERNEMER TRANSPERSONAL LIFE & BUSINESS COACH WERKBOEK DE GEPASSIONEERD ONDERNEMER TRANSPERSONAL LIFE & BUSINESS COACH 1 Hartelijk welkom bij De Overvloed Challenge. Ik nodig je uit om alle opdrachten in dit werkboek te maken. Maak aantekeningen en

Nadere informatie

TRAINING POSITIEVER DENKEN, LEVEN, WERKEN

TRAINING POSITIEVER DENKEN, LEVEN, WERKEN TRAINING POSITIEVER DENKEN, LEVEN, WERKEN INHOUD De training is gebaseerd op 7 hoofdonderwerpen. De 7 sleutels tot positieve verandering: 1. Bevorder je positieve emoties 2. Denk positiever 3. Waardeer

Nadere informatie

EEN MATRIX VAN KRACHTEN HOE (HER-)ONTDEK IK MIJN EIGEN MOGELIJKHEDEN? Werkwinkel Vlaamse Hersteldag 3 december 2013

EEN MATRIX VAN KRACHTEN HOE (HER-)ONTDEK IK MIJN EIGEN MOGELIJKHEDEN? Werkwinkel Vlaamse Hersteldag 3 december 2013 EEN MATRIX VAN KRACHTEN HOE (HER-)ONTDEK IK MIJN EIGEN MOGELIJKHEDEN? Werkwinkel Vlaamse Hersteldag 3 december 2013 Filip Abts: een korte voorstelling Wie ik ben? Wat ik kan? Wat ik weet? Wat ik heb? Wat

Nadere informatie

THUIS Als het stormt of als het regent in weer en wind en bij zonneschijn De plek vertrouwd en veilig waar je helemaal jezelf mag zijn

THUIS Als het stormt of als het regent in weer en wind en bij zonneschijn De plek vertrouwd en veilig waar je helemaal jezelf mag zijn THUIS Als het stormt of als het regent in weer en wind en bij zonneschijn De plek vertrouwd en veilig waar je helemaal jezelf mag zijn Je eigen woonplezier vergroten. Joke Wens en An Peeters PVT De Liereman

Nadere informatie

E-book. Mediteren met stenen

E-book. Mediteren met stenen E-book Mediteren met stenen Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch,

Nadere informatie

Omgaan met kanker. Moeheid

Omgaan met kanker. Moeheid Omgaan met kanker Moeheid Vermoeidheid is een veelvoorkomende bijwerking van kanker of de behandeling ervan. Ruim 60% van alle mensen zegt last van vermoeidheid te hebben, zelfs dagelijks. De vermoeidheid

Nadere informatie

Visie en missie. Voorwoord. De Wingerd, samen groeien

Visie en missie. Voorwoord. De Wingerd, samen groeien Samen groeien door Visie en missie De Wingerd, samen groeien Vanuit de christelijke identiteit ontmoeten we elkaar, luisteren we naar elkaar, inspireren we elkaar, zijn we nieuwsgierig en gaan we de dialoog

Nadere informatie

Van hart tot hart. Lezing van Jeanette de Korte Pastorale ontmoetingen in de praktijk Zoetermeer 30 september 2017

Van hart tot hart. Lezing van Jeanette de Korte Pastorale ontmoetingen in de praktijk Zoetermeer 30 september 2017 Van hart tot hart Lezing van Jeanette de Korte Pastorale ontmoetingen in de praktijk Zoetermeer 30 september 2017 Wat maakt een gesprek pastoraal? 1 Verlangen: Mensen bij Jezus brengen inclusief mijzelf

Nadere informatie

Een andere psychiatrie

Een andere psychiatrie Een andere psychiatrie Diana van Landeghem anderepsychiatrie@gmail.com Inhoud 2 Introductie 3 Crisis als groeimogelijkheid 4 Een plek van warmte en rust 5 Fysieke werkzaamheden en sport 6 Psycho educatie

Nadere informatie

mensen met hersenletsel

mensen met hersenletsel Tips van en voor mensen met hersenletsel Leven met hersenletsel op de lange termijn Introductie Dit boekje is gemaakt met de tips van mensen met hersenletsel die deelnamen aan een onderzoek naar de zorg

Nadere informatie

Ouderenzorg in 2025?

Ouderenzorg in 2025? Ouderenzorg in 2025? https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=vo9 wlawhe3e Niemand gaat actief de gang naar het verpleeghuis, je wordt opgenomen, ik had geen inspraak 1 IDENTITEIT: wie

Nadere informatie

POST COMMOTIONEEL SYNDROOM

POST COMMOTIONEEL SYNDROOM POST COMMOTIONEEL SYNDROOM Post commotioneel syndroom Post commotioneel syndroom (PCS) is een diagnose die gesteld wordt bij langdurige klachten na een hersenschudding. De oorzaak van PCS is vaak een ongeval,

Nadere informatie

POST COMMOTIONEEL SYNDROOM

POST COMMOTIONEEL SYNDROOM POST COMMOTIONEEL SYNDROOM Post commotioneel syndroom Post commotioneel syndroom (PCS) is een diagnose die gesteld wordt bij langdurige klachten na een hersenschudding. De oorzaak van PCS is vaak een ongeval,

Nadere informatie

GROEIEN IN GROEP. Aanbod groepstherapie: Koningin Astridlaan Kessel-Lo.

GROEIEN IN GROEP. Aanbod groepstherapie: Koningin Astridlaan Kessel-Lo. Aanbod groepstherapie: GROEIEN IN GROEP Koningin Astridlaan 14 3010 Kessel-Lo www.naiade-therapie.be E-mail: info@naiade-therapie.be GSM: 0473/111674 Wat is groepstherapie? Groepstherapie is een therapievorm

Nadere informatie

ZÉxw a xâãáuü xy. Nr. 11 juli 2012

ZÉxw a xâãáuü xy. Nr. 11 juli 2012 ZÉxw a xâãáuü xy Nr. 11 juli 2012 De Goed Nieuwsbrief is een uitgave van Roelof Tichelaar en heeft als doelstelling: - de verspreiding van de boodschap van een spiritueel christendom - het informeren over

Nadere informatie

Fit in je Hoofd, Goed in je Vel.

Fit in je Hoofd, Goed in je Vel. Fit in je Hoofd, Goed in je Vel. Goed in je vel zitten Vandaag: 1) Wat is geestelijk gezond? 2) Fit in je Hoofd en 10 positieve stappen 1) Wat is geestelijk gezond? Wie zich mentaal goed voelt kan zijn

Nadere informatie

ZELFZORG EN VERBONDENHEID. Ervaringsdeskundigen aan het woord

ZELFZORG EN VERBONDENHEID. Ervaringsdeskundigen aan het woord ZELFZORG EN VERBONDENHEID Ervaringsdeskundigen aan het woord Walter Krikilion & Griet Leysen INLEIDING Inleiding door Griet Leysen: In onze plenaire slotlezing schetsen we u de essentie van zelfzorg en

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

goede redenen voor het bezoeken van een zelfhulpgroep

goede redenen voor het bezoeken van een zelfhulpgroep 10 goede redenen voor het bezoeken van een zelfhulpgroep InTact Zelfhulp Zelfhulp is er voor jou. Deze informatie is voor alle mensen met een verslavingsprobleem, ongeacht welke verslaving en voor naasten

Nadere informatie

-WAT DOE IK? -HOE VOEL IK ME IN DE VERGADERINGEN? diep gelukkig: mijn beperkte ervaringskennis kan werkelijk iets betekenen voor anderen

-WAT DOE IK? -HOE VOEL IK ME IN DE VERGADERINGEN? diep gelukkig: mijn beperkte ervaringskennis kan werkelijk iets betekenen voor anderen M I J N D E E L N A M E A L S G R O E N T J E A A N H E T V E R N I E U W D E Z O R G C O N CEPT R O N D A R IKEL 107 IN D E P R O J E C T R E G I O ' A R R O N D I S S E M E N T L E U V E N E N Z O R

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Taal & Herstel. Jaap van der Stel Lector GGz Hogeschool Leiden

Taal & Herstel. Jaap van der Stel Lector GGz Hogeschool Leiden Taal & Herstel Jaap van der Stel Lector GGz Hogeschool Leiden Dagelijkse praktijk Psychische zorg is (vooral) praten / toepassing van taal. Staan we hier voldoende bij stil? Verstaan we elkaar wel? Is

Nadere informatie

Spiritualiteit, meeervoudige religieuze betrokkenheid en zingeving. Groningen, Joantine Berghuijs,

Spiritualiteit, meeervoudige religieuze betrokkenheid en zingeving. Groningen, Joantine Berghuijs, Spiritualiteit, meervoudige religieuze betrokkenheid en zingeving Joantine Berghuijs 6-03-2015 Overzicht presentatie Trends in religiositeit/spiritualiteit in Nederland Breedte van het begrip spiritualiteit

Nadere informatie

Borstkanker. en nu?! WORD JIJ GEHOORD?

Borstkanker. en nu?! WORD JIJ GEHOORD? Borstkanker en nu?! WORD JIJ GEHOORD? MIRANDA KALKSMA WANDA VERHOEFF Word jij gehoord? En gezien? Hoor en zie jij jezelf? MIRANDA KALKSMA Positiviteitscoach bij kanker Waarom sta ik hier samen met Wanda?

Nadere informatie

Intact. goede redenen om een zelfhulpgroep te bezoeken

Intact. goede redenen om een zelfhulpgroep te bezoeken 10 goede redenen om een zelfhulpgroep te bezoeken Intact Zelfhulp is er voor jou. Deze informatie is voor alle mensen met een verslavingsprobleem en hun naasten, ongeacht welke verslaving. De eerste stap

Nadere informatie

Werken in Gezonde Wijk Overvecht

Werken in Gezonde Wijk Overvecht Werken in Gezonde Wijk Overvecht Versie februari 2012 Wat is Gezonde Wijk Overvecht? Gezonde Wijk Overvecht is een netwerk van partijen die samenwerken in zorg, welzijn en preventie in de wijk. Partners

Nadere informatie

Ouderschap strategieën van vaders en moeders met een psychische ziekte.

Ouderschap strategieën van vaders en moeders met een psychische ziekte. Bespreking artikel Ouderschap strategieën van vaders en moeders met een psychische ziekte. Auteurs: P.C. Van der Ende, MSc, J.T. van Busschbach, phd, J. Nicholson, phd, E.L.Korevaar, phd & J.van Weeghel,

Nadere informatie

Workshop communicatie

Workshop communicatie Workshop communicatie Feedback is collegiale ondersteuning of toch niet? Wat wil de beroepsvereniging betekenen voor Verzorgenden en Verpleegkundigen? Wij willen onze beroepsgroepen in staat stellen hun

Nadere informatie

Visie pastoraal in Monsheide

Visie pastoraal in Monsheide Visietekst pastoraal in Monsheide I. Inleiding Onze christelijke levensbeschouwing, ontleend aan de stichtende Congregatie Sint-Vincentius à Paulo, trachten wij een eigentijdse invulling te geven. Vanuit

Nadere informatie

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo. Relaties HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.org Relaties kunnen een belangrijke rol spelen bij het omgaan

Nadere informatie

Mindfulness voor kinderen Introductie

Mindfulness voor kinderen Introductie Mindfulness voor kinderen Introductie Mindfulness voor kinderen - Introductie Mindfulness algemeen Wat? Geschiedenis Waarom? Hoe? Mindfulness kinderen Mindfulness voor kinderen Mindful Kids training Mindful

Nadere informatie

Samen op weg naar herstel

Samen op weg naar herstel Samen op weg naar herstel Sessie 5 en 6 : Krachten Inhoud Introductie krachten... 2 Ik ben... 3 Persoonseigenschappen en kwaliteiten...3 Ik kan... 4 Talenten en vaardigheden...4 Ik weet... 5 Levenservaring,

Nadere informatie

Psycho-oncologisch therapeut

Psycho-oncologisch therapeut Psycho-oncologisch therapeut Neem een leeg blad A4 Teken jouw eigen innerlijk huis Wat is het eerste dat jij laat zien, wat het laatste, wat niet? Wat kenmerkt jouw kamer, keuken, zolder, garage, etc Wat

Nadere informatie

U bent bij de huisarts geweest en bent doorverwezen naar de Praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ).

U bent bij de huisarts geweest en bent doorverwezen naar de Praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ). Geachte patiënt, U bent bij de huisarts geweest en bent doorverwezen naar de Praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ). De intake zal over enkele weken plaats vinden. Tijdens dit eerste gesprek, dat circa 1½

Nadere informatie

Zondag 27 januari YOGA NIDRA Sessie 19.30u 20.45u (SUZANNE) Vrijdag 1 februari DIVINE LIGHT Cursus 19.30u 21.15u

Zondag 27 januari YOGA NIDRA Sessie 19.30u 20.45u (SUZANNE) Vrijdag 1 februari DIVINE LIGHT Cursus 19.30u 21.15u NIEUWSBRIEF nr.1 21 januari 2019 AGENDA JANUARI 2019 Zondag 27 januari YOGA NIDRA Sessie 19.30u 20.45u (SUZANNE) FEBRUARI Vrijdag 1 februari DIVINE LIGHT Cursus 19.30u 21.15u Vervolg 8-2, 15-2, 01-03,

Nadere informatie

VERLIEFD WORDEN KAN IEDEREEN, MAAR HOE BLIJF JE VERLIEFD OP ELKAAR

VERLIEFD WORDEN KAN IEDEREEN, MAAR HOE BLIJF JE VERLIEFD OP ELKAAR VERLIEFD WORDEN KAN IEDEREEN, MAAR HOE BLIJF JE VERLIEFD OP ELKAAR Deel 2 Hoe het verliefde gevoel in de relatie vast te houden Iedere behoefte kan voor- en nadelen hebben. Ik ga hier niet focussen op

Nadere informatie

GESPREKSVRAGEN BIJ DE VOORBEREIDING VAN EEN KERKELIJK HUWELIJK

GESPREKSVRAGEN BIJ DE VOORBEREIDING VAN EEN KERKELIJK HUWELIJK GESPREKSVRAGEN BIJ DE VOORBEREIDING VAN EEN KERKELIJK HUWELIJK In de tijd van voorbereiding op het huwelijk gaat jullie aandacht als vanzelf naar de viering en naar het feest. Er moet ook veel gebeuren!

Nadere informatie

Frisse-blik-sessie Mantelzorg

Frisse-blik-sessie Mantelzorg Vilans 12 februari 2017 Frisse-blik-sessie Mantelzorg Een stevig beleid voor informele zorg is belangrijk Mantelzorgers, familieleden, buren, vrienden en vrijwilligers leveren een belangrijke bijdrage

Nadere informatie

Misbruik, hulpverlening en therapie, met oog voor

Misbruik, hulpverlening en therapie, met oog voor ksgv-studiebijeenkomst Misbruik, hulpverlening en therapie, met oog voor zingeving en spiritualiteit Antwerpen-Wilrijk, donderdag 13 juni 2013, 9.00 13.00 uur Theologisch en Pastoraal Centrum (tpc), Groenenborgerlaan

Nadere informatie

Ken jezelf. Hilde Lahaye & Isabelle Baert

Ken jezelf. Hilde Lahaye & Isabelle Baert Ken jezelf Hilde Lahaye & Isabelle Baert 2 Veerkracht - Vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslagen. - Mensen met veerkracht laten minder snel de moed zakken. - Iemand met verkracht gelooft

Nadere informatie

Alle gelukkige families lijken op elkaar, elke ongelukkige familie is ongelukkig op zijn eigen wijze. Tolstoj Anna Karenina

Alle gelukkige families lijken op elkaar, elke ongelukkige familie is ongelukkig op zijn eigen wijze. Tolstoj Anna Karenina Alle gelukkige families lijken op elkaar, elke ongelukkige familie is ongelukkig op zijn eigen wijze Tolstoj Anna Karenina Familiezorg Methode Familiezorg Relationeel werken Denken en handelen vanuit het

Nadere informatie

Omgaan met levensvragen van ouderen. Kwaliteitsstandaard voor de langdurige zorg

Omgaan met levensvragen van ouderen. Kwaliteitsstandaard voor de langdurige zorg Omgaan met levensvragen van ouderen Kwaliteitsstandaard voor de langdurige zorg Omgaan met levensvragen van ouderen Kwaliteitsstandaard voor de langdurige zorg Oudere mensen beoordelen de zorg die ze krijgen

Nadere informatie

Inspectie RK Godsdienst Griet Liebens 0486/724946 griet.liebens@telenet.be

Inspectie RK Godsdienst Griet Liebens 0486/724946 griet.liebens@telenet.be 1 inspectie-begeleiding RK godsdienst basisonderwijs Tulpinstraat 75 3500 Kiewit-Hasselt 011 264408 godsdienstbao@dodhasselt.be Collegiale consultatie Godsdienst Lager onderwijs Rijkhoven Kleine Spouwen

Nadere informatie

Complementaire zorg. Waardevolle zorg

Complementaire zorg. Waardevolle zorg Complementaire zorg Waardevolle zorg n Kennismaking n Vertaling van theorie/ naar praktijk n Hoe interventies toe te passen in de praktijk n Voorbeelden uit de praktijk n Verschillende interventies: ademhalingsoefening,

Nadere informatie

Taboe. Door mijn verhaal te vertellen wil ik graag het taboe verbreken, dat heerst over mensen die getraumatiseerd zijn door hun verleden.

Taboe. Door mijn verhaal te vertellen wil ik graag het taboe verbreken, dat heerst over mensen die getraumatiseerd zijn door hun verleden. Taboe Door mijn verhaal te vertellen wil ik graag het taboe verbreken, dat heerst over mensen die getraumatiseerd zijn door hun verleden. Sommigen hebben er angst-, dwangmatige of psychische stoornissen

Nadere informatie