Examenreglement Stichting VVRV

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Examenreglement Stichting VVRV"

Transcriptie

1 Examenreglement Stichting VVRV Algemeen Artikel 1 In deze regeling wordt verstaan onder: de minister: de minister van Infrastructuur en Milieu exameninstelling: de door de minister gemandateerde stichting VVRV die de examenprogramma's ontwikkelt en -na goedkeuring door de minister- uitvoert. praktijkexamen: het onderzoek in een praktijksituatie naar de mate waarin een kandidaat voldoet aan de vakbekwaamheideisen zoals opgenomen in de door de minister vastgestelde examenprogramma's. Onder praktijkexamens worden tevens begrepen examens die in een simulatieomgeving worden afgenomen. theorie-examen: het onderzoek naar de mate waarin een kandidaat voldoet aan de kenniseisen zoals opgenomen in de door de minister goedgekeurde examenprogramma's. praktijkexaminator: een gecertificeerd en in een register opgenomen persoon waarvan de exameninstelling heeft vastgesteld dat deze beschikt over de vakbekwaamheidseisen van het door de minister vastgestelde examenprogramma praktijkexaminator. kandidaat: een persoon die voldoet aan de wettelijke (BSP 2011 en Regeling spoorwegpersoneel 2011) gestelde toelatingsvoorwaarden voor het examen en die een examen wil afleggen. examenprogramma: een door minister vastgestelde beschrijving van de vakbekwaamheidseisen per door onze Minister aangewezen veiligheidsfunctie met de methode van examineren en de norm voor slagen. De examenprogramma's zijn gepubliceerd op de website van de exameninstelling. instructie voor het praktijkexamen: een instructie voor de praktijkexaminator, waarin per veiligheidsfunctie de eisen waar het examen aan moet voldoen zijn opgenomen, met als bijlage een beoordelingsformulier. Artikel 2 De examenplanning, de examenlocaties en het verschuldigde examengeld worden door de exameninstelling bekendgemaakt. De exameninstelling stelt eisen met betrekking tot de plaats en de afnamecondities voor de afname van de examens. De exameninstelling laat binnen 6 weken na een aanvraag voor een examen aan de kandidaat weten wanneer het examen kan plaatsvinden. De examenplanning is afhankelijk van het aantal aanvragen voor een examen. Indien er aanvragen voor een examen zijn, zal tenminste éénmaal per kwartaal een examengelegenheid worden geboden.

2 Artikel 3 De kandidaat wordt slechts toegelaten tot het examen indien het verschuldigde examengeld vooraf is betaald en hij voor aanvang van het examen op de examenlocatie een wettig en geldig legitimatiebewijs toont. Artikel 4 De kandidaat die tijdens het afleggen van het examen onregelmatigheden pleegt, wordt uitgesloten van verdere deelname. Als onregelmatigheid wordt aangemerkt het niet voldoen aan de richtlijnen en eisen voor de kandidaten die door de exameninstelling of in dit reglement zijn gesteld. Vastgestelde onregelmatigheden dienen door de surveillant of examinator onmiddellijk schriftelijk te worden gemeld aan exameninstelling. Bij gebruik van niet toegestane materiaal kan dit door de surveillant in beslag worden genomen en overgedragen aan de exameninstelling. De kandidaat en zijn werkgever, opleidingsinstelling en eventuele derden die het examen hebben aangevraagd worden van de maatregel schriftelijk in kennis gesteld. Als het bedrog na afloop van de beoordeling van vakbekwaamheid wordt ontdekt, wordt geen uitslag van de beoordeling verstrekt of de reeds verstrekte uitslagbrief of het reeds verstrekte certificaat ingetrokken. De reden wordt door de stichting schriftelijk meegedeeld aan de kandidaat, de werkgever, de opleidingsinstelling en de eventuele derden die het examen hebben aangevraagd van de kandidaat. De kandidaat kan niet in beroep gaan tegen de uitsluiting als gevolg van bedrog. Het examengeld voor de beoordeling wordt niet geretourneerd Artikel 5 De norm voor slagen is vastgelegd in de examenprogramma's. Artikel 6 Na het afleggen van één of meer modules dan wel de afronding van het theorie-examen, of het afleggen van een praktijkexamen, ontvangt degene die het examen heeft betaald, een uitslagbrief en indien de kandidaat is geslaagd, een certificaat. De ontvanger van deze documenten zorgt voor een afschrift aan de kandidaat. Artikel 7 De kandidaat die het niet eens is met de uitslag van het examen kan, binnen één maand na de dag waarop de resultaatbrief is ontvangen, schriftelijk een met redenen omkleed verzoek om herziening bij het bureau van de exameninstelling indienen. Het verzoekschrift wordt ondertekend en bevat de naam en het adres van de kandidaat. De exameninstelling neemt binnen 2 maanden na ontvangst van het verzoekschrift een beslissing. De kandidaat die het met deze beslissing niet eens is, kan daartegen beroep aantekenen bij het bestuur van de exameninstelling. Bij de behandeling van het beroep zal het bestuur toetsen of de procedures juist zijn doorlopen en hierover de kandidaat informeren.

3 Op verzoek kan de kandidaat inzage krijgen in het gemaakte examen met de beoordeling van de door hem gegeven antwoorden. Voor de inzage is een vergoeding verschuldigd. Artikel 8 Het examen is een initiële beoordeling. Het is niet toegestaan de beoordeling van de vakbekwaamheid te gebruiken bij twijfel over het functioneren van een medewerker of bij arbeidsconflicten. Een kandidaat mag een examen slechts één keer herkansen. Bij uitzondering kan het bestuur van de exameninstelling een tweede keer toestaan, mits een goede onderbouwing is bijgevoegd, waarom het verantwoord en billijk is een tweede herexamen toe te staan. De onderbouwing zal in elk geval een bepaalde mate van overmacht en onverwachte situaties in zich moeten hebben. De exameninstelling besluit binnen 4 weken na ontvangst van het verzoek. Theorie-examen Artikel 9 De werkgever van de kandidaat of de erkende opleidingsinstelling, of de kandidaat zelf, of een derde namens de kandidaat doet een aanvraag voor het afleggen van een theorieexamen op de door de exameninstelling vastgestelde wijze. Artikel 10 Voor het afleggen van een theorie-examen is de kandidaat examengeld verschuldigd, volgens het door Onze Minister vastgestelde en bekendgemaakte tarief. Voor de betaling van het examengeld ontvangt de aanvrager van het examen een factuur van de exameninstelling. Indien de exameninstelling uiterlijk drie weken vóór de voor het desbetreffende theorieexamen vastgestelde datum schriftelijk bericht heeft ontvangen, dat de kandidaat niet aan het examen of een onderdeel daarvan zal deelnemen, is geen examengeld verschuldigd. Reeds ontvangen betalingen worden, verminderd met de administratiekosten, gerestitueerd. Bij het niet dan wel niet tijdig verschijnen op het theorie-examen of op grond van geweigerde toegang als gevolg van het niet kunnen tonen van een geldig legitimatiebewijs, dan wel bij onregelmatigheden of bedrog zoals omschreven in artikel 4, wordt het examengeld niet gerestitueerd. Artikel 11 De theorie-examens worden afgenomen op de wijze zoals vermeld in de door de minister goedgekeurde examenprogramma's. De examens van veiligheidsfuncties die bestaan uit meerdere modules moeten binnen één jaar zijn afgerond. Certificaten van modules die meer dan 1 jaar geleden zijn behaald worden ongeldig verklaard. De theorie-examens worden uitsluitend afgenomen in de Nederlandse taal.

4 Ten behoeve van het theorie-examen kunnen door de exameninstelling aanvullende richtlijnen worden vastgesteld met betrekking tot het gebruik van materialen en gebruik van apparatuur en hulpmiddelen. In elk geval zal het gebruik van mediadragers of communicatiemiddelen van de kandidaat zelf of van zijn werkgever of opleider tijdens de examens niet toegestaan worden. Onderbreken van het examen is slechts toegestaan met instemming van de surveillant of de examinator. De ruimte waarin het examen wordt afgenomen mag slechts worden verlaten onder begeleiding van de surveillant of examinator. De kandidaat dient minimaal een kwartier voor aanvang van het examen aanwezig te zijn. De kandidaat die later aanwezig is dan het starttijdstip van het examen, wordt deelname aan het examen ontzegd. Praktijkexamen Artikel 12 Een praktijkexamen of simulatie examen wordt afgenomen op de wijze zoals beschreven in het door de minister goedgekeurde examenprogramma. Praktijkexamens worden alleen afgenomen door erkende examinatoren die opgenomen zijn in het register ''erkende praktijkexaminatoren'' dat namens de minister wordt beheerd door de exameninstelling. Praktijkexaminatoren worden erkend na het afleggen van het examen praktijkexaminator conform het door de minister vastgestelde examenprogramma praktijkexaminator. Artikel 13 Een praktijkexamen of simulatie examen moet worden gehouden binnen één jaar na slagen voor de laatste module van het theorie examen. Kan dat niet dan moet voor alle modules opnieuw een theorie examen worden afgelegd. Artikel 14 De werkgever of de opleidingsinstelling van de kandidaat doet een aanvraag voor het afleggen van een praktijk- of simulatie examen op een door de exameninstelling vastgestelde wijze. Indien een derde partij of de kandidaat zelf het praktijk- of simulatie examen wil aanvragen, zullen hiervoor afspraken met een spoorwegonderneming gemaakt moeten worden, waar het examen kan plaatsvinden. De exameninstelling wijst een praktijkexaminator aan. De exameninstelling regelt de simulatie examens. De praktijkexaminator en de aanvrager regelen met een spoorwegonderneming een locatie, materieel en eventueel noodzakelijk andere middelen voor de uitvoering van een praktijkexamen. Een en ander conform de instructie voor het praktijkexamen. De praktijkexaminator stelt in overleg met de aanvrager, de spoorwegonderneming en de exameninstelling de datum, het tijdstip en de locatie van het praktijkexamen vast. Praktijkexaminator is de bevoegde machinist van de examentrein en dient dus alle daarvoor noodzakelijke competenties (geldige vergunning, bevoegdheidsbewijs voor die trein en infra) te bezitten.

5 De spoorwegonderneming is verantwoordelijk voor de persoonlijke en spoorwegveiligheid tijdens het praktijkexamen en regelt daarvoor alle noodzakelijke voorwaarden. De exameninstelling kan besluiten een gecommitteerde bij het examen te stellen. Artikel 15 Een kandidaat wordt slechts toegelaten tot een praktijkexamen als alle modules van het theorie examen met positief gevolg zijn afgelegd. De kandidaat wordt slechts toegelaten als hij beschikt over een wettig en geldig legitimatiebewijs; De kandidaat moet (net als de praktijkexaminator en eventueel gecommitteerde) bij de examenrit in het bezit zijn van waarschuwingskleding en de door de opdrachtgever/vervoerder aangewezen persoonlijke uitrusting zoals veiligheidsschoenen. De kandidaat, praktijkexaminator en eventuele gecommitteerde moeten voldoen aan de voorwaarden voor toegang tot de infrastructuur en de trein. Alleen als aan alle voorwaarden is voldaan, kan het praktijkexamen doorgang vinden. Artikel 16 Een praktijkexamen bestaan uit drie onderdelen: beoordeling van de voorbereiding op de praktijkopdracht; beoordeling van de uitvoering van de opdracht; beoordeling van de evaluatie van de praktijkopdracht van de kandidaat. Artikel 17 De uitslag van een praktijkexamen wordt vastgesteld door de exameninstelling aan de hand van het oordeel van de praktijkexaminator zoals vastgelegd op de beoordelingsstaat behorende bij het examen. Slotbepalingen Artikel 18 In een bijzondere situatie kan het bestuur van de exameninstelling afwijken van het gestelde in dit examenreglement. Daartoe zal zij desgevraagd haar besluiten motiveren. Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli Artikel 19 Deze regeling wordt aangehaald als: Examenreglement stichting VVRV.

examenreglement VVRV

examenreglement VVRV examenreglement VVRV PROC exreg 20150518 Examenreglement VVRV 1 Inhoudsopgave I Algemeen 1. Definities 2. Reikwijdte 3. Examenmogelijkheden en examenplanning 4. Aanvraag examen 5. Examengeld 6. Toelating

Nadere informatie

examenreglement VVRV

examenreglement VVRV examenreglement VVRV Goedgekeurd door de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat op 18 mei 2018 PROC exreg 20180801 Examenreglement VVRV 2018 v4 def 1 Inhoudsopgave I Algemeen 1. Definities 2.

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 4546 16 maart 2011 Besluit van de Minister van Veiligheid en Justitie d.d. 15 maart 2011, nr. 5687494/11, houdende de

Nadere informatie

Examenreglement Fittest Examen. Vastgesteld door AVAG Bestuur Opgesteld door: AVAG werkgroep Fittest. Versie: 3.0

Examenreglement Fittest Examen. Vastgesteld door AVAG Bestuur Opgesteld door: AVAG werkgroep Fittest. Versie: 3.0 Examenreglement Fittest Examen Vastgesteld door AVAG Bestuur Opgesteld door: AVAG werkgroep Fittest Versie: 3.0 Vastgesteld op: 04-12-2105 Update: 22-04-2016 Artikel 1 BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN In dit reglement

Nadere informatie

b. De examencommissie bestaat uit een voorzitter, een secretaris en een aantal leden.

b. De examencommissie bestaat uit een voorzitter, een secretaris en een aantal leden. Samenwerking van Quasir en De Bureaus Reglement Examen Opleiding Herstelcoach d.d. 13 december 2016 Artikel 1. Begripsbepalingen Instelling : samenwerking van Quasir en De Bureaus Bevoegd gezag : directie

Nadere informatie

Besluit Directeur CASAS. Onderwerp: Examenreglement voor Luchtverkeersleiders en Grondwerktuigkundigen

Besluit Directeur CASAS. Onderwerp: Examenreglement voor Luchtverkeersleiders en Grondwerktuigkundigen Paramaribo, 8 October 2018 No. 2-2018 PEL Besluit Directeur CASAS Onderwerp: Examenreglement voor Luchtverkeersleiders en Grondwerktuigkundigen 1. ALGEMEEN Het Examenreglement voor Luchtverkeersleiders

Nadere informatie

Examenreglement opleiding AA/RA-Belastingaccountant Inleidende bepalingen

Examenreglement opleiding AA/RA-Belastingaccountant Inleidende bepalingen Examenreglement opleiding AA/RA-Belastingaccountant Inleidende bepalingen Artikel 1 In dit reglement wordt verstaan onder; a. NBA: de Nederlandse Beroepsorganisatie van accountants; b. bestuur: het bestuur

Nadere informatie

Examenreglement Quasir Opleiding klachtenfunctionaris zorgsector

Examenreglement Quasir Opleiding klachtenfunctionaris zorgsector Examenreglement Quasir Opleiding klachtenfunctionaris zorgsector Reglement Examen opleiding klachtenfunctionaris zorgsector D.d. 30 september 2013 Artikel 1. Begripsbepalingen Instelling : Quasir BV Bevoegd

Nadere informatie

Inhoudsopgave EXAMENREGLEMENT. Code: Versienummer: Datum: Pagina: REGL / 10

Inhoudsopgave EXAMENREGLEMENT. Code: Versienummer: Datum: Pagina: REGL / 10 Examenreglement (her-)examens van de STEK Exameninstelling 1 / Inhoudsopgave 1. ALGEMEEN... 2 2. EXAMEN... 3 2.1 Inschrijving... 3 2.2 Bevestiging... 3 2.3 Toelating... 3 2.4 Examen... 4 2.5 Speciaal examen...

Nadere informatie

Examenreglement Contactlensspecialist

Examenreglement Contactlensspecialist 2017-2018 BRANCHEOPLEIDING VERSIE : : 1v1 september 2017 REGLEMENT Voor het afnemen van de examens van de opleiding SOESV T: 030 6087616 E: info@soesv.nl W: www.soesv.nl Nieuwegein, 1 september 2017 (hierbij

Nadere informatie

Examenreglement. voor het afnemen van het examen INBOUWSPECIALIST BEVEILIGINGSSYSTEMEN

Examenreglement. voor het afnemen van het examen INBOUWSPECIALIST BEVEILIGINGSSYSTEMEN Examenreglement voor het afnemen van het examen INBOUWSPECIALIST BEVEILIGINGSSYSTEMEN zoals bedoeld in de VbV regeling erkenning inbouwbedrijven beveiligingssystemen in/op voertuigen en werkmaterieel Vastgesteld

Nadere informatie

Examenreglement. Stichting Vakopleidingen Sloopbedrijf

Examenreglement. Stichting Vakopleidingen Sloopbedrijf Examenreglement Stichting Vakopleidingen Sloopbedrijf Baarn, januari 2008 Kenmerk: SVS-006 Versie: 2008-01 Pagina 1 van 8 1. De Examencommissie a. Het bestuur van de Stichting Vakopleidingen Sloopbedrijf

Nadere informatie

zoals bedoeld In de Branchetoetsdocumenten Specialist Keuring en onderhoud, vastgesteld door FOCWA en BOVAG.

zoals bedoeld In de Branchetoetsdocumenten Specialist Keuring en onderhoud, vastgesteld door FOCWA en BOVAG. REGLEMENT voor het afnemen van het examen SPECIALIST KEURING EN ONDERHOUD ONDERSTEL CARAVAN EN AANHANGWAGENS SPECIALIST KEURING EN ONDERHOUD ELEKTRO CARAVAN SPECIALIST KEURING EN ONDERHOUD OPBOUW CARAVAN

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT DE REGELING VAN DE EXAMENS. Procedures rond het examen. Beoordeling

EXAMENREGLEMENT DE REGELING VAN DE EXAMENS. Procedures rond het examen. Beoordeling EXAMENREGLEMENT DE REGELING VAN DE EXAMENS Procedures rond het examen Artikel 1 1.1 De examens voor de diverse opleidingen bestaan uit een deelexamen per module. 1.2 Aan de cursisten wordt na afloop van

Nadere informatie

Examenreglement Beveiligingsadviseur Luchtvracht

Examenreglement Beveiligingsadviseur Luchtvracht Examenreglement Beveiligingsadviseur Luchtvracht Cito B.V. Arnhem Reglement Beveiligingsadviseur Luchtvracht november 2015 pagina 1 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen In dit examenreglement

Nadere informatie

Examenprogramma. Veiligheidscommunicatie

Examenprogramma. Veiligheidscommunicatie Examenprogramma Veiligheidscommunicatie Versie 1.0, 6 augustus 2012, geverifieerd door het ministerie van I&M Update versie 1.4 28 aug 2017, vastgesteld door beheergroep VVRV De Minister van Infrastructuur

Nadere informatie

Examenreglement. Examens Bodemenergie

Examenreglement. Examens Bodemenergie Examenreglement Examens Bodemenergie Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen In dit examenreglement wordt verstaan onder: 1. Examencommissie: de door BodemenergieNL ingestelde Examencommissie.

Nadere informatie

Monteur Beveiligingsinstallaties

Monteur Beveiligingsinstallaties Monteur Beveiligingsinstallaties Versie 1, januari 2016 Artikel 1. Begripsomschrijvingen CIBV De instelling die onder andere is belast met de voorbereiding, de organisatie en de administratieve afhandeling

Nadere informatie

Examenreglement voor luchtvarenden 2004 Geldend van t/m heden

Examenreglement voor luchtvarenden 2004 Geldend van t/m heden Examenreglement voor luchtvarenden 2004 Geldend van 11-02-2016 t/m heden Regeling tot vaststelling van een nieuw examenreglement met betrekking tot bewijzen van bevoegdheid voor de luchtvaart (Examenreglement

Nadere informatie

Examenreglement. PCE-examens

Examenreglement. PCE-examens Examenreglement voor PCE-examens Begrippenlijst a. Kandidaat : Iemand die is toegelaten tot het examen b. Exameninstituut : Instituut voor Technische Vakexamens B.V. c. Examenlocatie : De plaats waar het

Nadere informatie

Examenreglement Examens Betonkernactivering

Examenreglement Examens Betonkernactivering Examenreglement Examens Betonkernactivering Dec 2014 ISSO Postbus 557 3000 AN Rotterdam Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen In dit examenreglement wordt verstaan onder: 1 Examencommissie:

Nadere informatie

0. Preambule In het examenreglement zijn alle rechten en plichten van examenkandidaten opgenomen.

0. Preambule In het examenreglement zijn alle rechten en plichten van examenkandidaten opgenomen. Examenreglement ExSI 0. Preambule In het examenreglement zijn alle rechten en plichten van examenkandidaten opgenomen. 1. Begrippen Artikel 1.1 Dit examenreglement verstaat onder de volgende begrippen:

Nadere informatie

Reglement voor de beoordeling van de vakbekwaamheid

Reglement voor de beoordeling van de vakbekwaamheid Reglement voor de beoordeling van de 1/15 Inhoud Versiebeheer 3 1 Inleiding 4 2 Definities van gebruikte begrippen 5 3 Kennisneming en hantering van dit reglement 7 4 Beoordeling 8 4.1 Wijze waarop een

Nadere informatie

1. Centraal Examenreglement Beroepsopleidingen ROC Mondriaan

1. Centraal Examenreglement Beroepsopleidingen ROC Mondriaan 1. Centraal Examenreglement Beroepsopleidingen ROC Mondriaan Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Artikel 7 Artikel 8 Artikel 9 Regeling van de examens Het examen Herkansen van examens

Nadere informatie

Examenprogramma: Veiligheidscommunicatie

Examenprogramma: Veiligheidscommunicatie Examenprogramma: Veiligheidscommunicatie Versie: Definitief, d.d. 6 augustus 2012 Goedgekeurd door ILT, d.d. Inhoud 1 Inleiding Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 1.1 Algemeen 3 1.2 Toelatingsvoorwaarden

Nadere informatie

BEWIJS VAN VAKBEKWAAMHEID TAXATEUR

BEWIJS VAN VAKBEKWAAMHEID TAXATEUR EXAMENREGLEMENT BEHORENDE BIJ HET EXAMEN TER VERKRIJGING VAN HET BEWIJS VAN VAKBEKWAAMHEID TAXATEUR als bedoeld in de door de Stichting voor de Certificatie van Vakbekwaamheid SKO opgestelde Regelingen

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT TER VERKRIJGING VAN HET DIPLOMA VAN DE CURSUS DECLARANT

EXAMENREGLEMENT TER VERKRIJGING VAN HET DIPLOMA VAN DE CURSUS DECLARANT Nederlandse Organisatie voor Expeditie en Logistiek EXAMENREGLEMENT TER VERKRIJGING VAN HET DIPLOMA VAN DE CURSUS DECLARANT In dit reglement wordt verstaan onder: Artikel 1 Definities FENEX : FENEX (Nederlandse

Nadere informatie

Examenreglement RAS-Examenbureau

Examenreglement RAS-Examenbureau RAS-Examenbureau RAS-Examenbureau 2016.01 Pagina 1 van 5 1 ALGEMEEN... 3 2 UITVOERING VAN HET EXAMEN... 3 2.1 Wijze en duur van de examens... 3 2.2 Legitimatie... 3 2.3 Het examen... 3 2.4 Locatie... 3

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT TER VERKRIJGING VAN HET DIPLOMA VAN DE CURSUS DECLARANT

EXAMENREGLEMENT TER VERKRIJGING VAN HET DIPLOMA VAN DE CURSUS DECLARANT Nederlandse Organisatie voor Expeditie en Logistiek EXAMENREGLEMENT TER VERKRIJGING VAN HET DIPLOMA VAN DE CURSUS DECLARANT In dit reglement wordt verstaan onder: Artikel 1 Definities FENEX : FENEX (Nederlandse

Nadere informatie

Examenreglement. Da Vinci College

Examenreglement. Da Vinci College Examenreglement van het Regionaal Opleidingencentrum Zuid-Holland Zuid Da Vinci College Dit reglement is vastgesteld op 2013 door het College van Bestuur en treedt in werking op 1 augustus 2013 Da Vinci

Nadere informatie

Examenreglement parkeercontroleur VEXPAN

Examenreglement parkeercontroleur VEXPAN Examenreglement parkeercontroleur VEXPAN Bladzijde 1 van 7 A. Begripsbepalingenn Bestuur Commissie van Beroep Diploma Examen Examencommissie Examenlocatie Examenonderdeel Examenreglement Examenleider Kandidaat

Nadere informatie

Examenreglement SW-013(4)

Examenreglement SW-013(4) Postbus 154, 3990 DD HOUTEN Tel: 030-290 1625 Email: info@infrakwaliteit.nl www.infrakwaliteit.nl Examenreglement SW-013(4) Het onderhavige examenreglement is vastgesteld door de Stichting Infra Kwaliteit,

Nadere informatie

EXAMENREGELEMENT Versie en ingangsdatum 19 maart 2015

EXAMENREGELEMENT Versie en ingangsdatum 19 maart 2015 De bepalingen uit dit reglement zijn van toepassing op examens van het Praktijk Centrum Bomen. Het examenreglement is beschikbaar via de website www.pcbomen.nl. Voor examens die ten behoeven van derden

Nadere informatie

Examenreglement KGH Douaneopleidingen

Examenreglement KGH Douaneopleidingen KGH Douaneopleidingen Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: Examencommissie Examen Herexamen Examendatum Een commissie bestaande uit leden afkomstig van de Douane en uit het bedrijfsleven.

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT CASH MANAGEMENT (QCM)

EXAMENREGLEMENT CASH MANAGEMENT (QCM) EXAMENREGLEMENT CASH MANAGEMENT (QCM) ARTIKEL 1. BEGRIPSBEPALINGEN In dit examenreglement wordt verstaan onder: NIVE Opleidingen: Cash Management: Examencommissie: Voorzitter: Dagvoorzitter: Corrector:

Nadere informatie

Artikel 2 Dit Examenreglement heeft betrekking op de door NIBE SVV afgenomen Wft, PE Plus en PEexamens.

Artikel 2 Dit Examenreglement heeft betrekking op de door NIBE SVV afgenomen Wft, PE Plus en PEexamens. Examenreglement NIBE SVV Wft Examens Begripsomschrijvingen: Artikel 1 In dit Examenreglement wordt verstaan onder: NIBE SVV: De business unit NIBE SVV Examens. CDFD: College Deskundigheid Financiële Dienstverlening.

Nadere informatie

Toelichting voor studenten bij het Centraal Examenreglement ROC WEST-BRABANT

Toelichting voor studenten bij het Centraal Examenreglement ROC WEST-BRABANT Toelichting voor studenten bij het Centraal Examenreglement ROC WEST-BRABANT Cohorten startend tussen 1 augustus 2014 1 augustus 2015 MIDDELBAAR BEROEPSONDERWIJS Inleiding Voor je ligt de toelichting bij

Nadere informatie

T R WATEROPLEIDINGEN. Algemeen examenreglement Wateropleidingen. 1 Algemeen Dit algemene examenreglement geldt voor alle examens van Wateropleidingen.

T R WATEROPLEIDINGEN. Algemeen examenreglement Wateropleidingen. 1 Algemeen Dit algemene examenreglement geldt voor alle examens van Wateropleidingen. T R Algemeen examenreglement Wateropleidingen 1 Algemeen Dit algemene examenreglement geldt voor alle examens van Wateropleidingen. Het examenreglement van een opleiding van Wateropleidingen bestaat uit

Nadere informatie

Algemene voorwaarden HTM examens Q-CBT-CT-TR en Q-CBT-CO

Algemene voorwaarden HTM examens Q-CBT-CT-TR en Q-CBT-CO Algemene voorwaarden HTM examens Q-CBT-CT-TR en Q-CBT-CO Op alle examens die in opdracht van HTM door de Management- Sharing worden afgenomen zijn de volgende algemene voorwaarden van toepassing. Kandidaten

Nadere informatie

Stichting Jachtopleidingen Nederland. Reglement op het examen KENNIS & BEHEER VAN REEËN

Stichting Jachtopleidingen Nederland. Reglement op het examen KENNIS & BEHEER VAN REEËN Stichting Jachtopleidingen Nederland Reglement op het examen KENNIS & BEHEER VAN REEËN Uitgave januari 2016 Het secretariaat van de Stichting Jachtopleidingen Nederland is gevestigd te Amersfoort Amsterdamseweg

Nadere informatie

Datum inwerkingtreding: 14 november 2017 (hiermee vervallen alle voorgaande versies van dit reglement)

Datum inwerkingtreding: 14 november 2017 (hiermee vervallen alle voorgaande versies van dit reglement) REGLEMENT voor het afnemen van het examen BEVOEGDHEIDSVERLENGING KEURMEESTER CARAVAN EN CAMPER zoals bedoeld In de Branchetoetsdocumenten Bevoegdheidsverlenging Keurmeester Caravan en Camper. Goedgekeurd

Nadere informatie

Examenreglement Van de examendienst van IPC Groene Ruimte BV

Examenreglement Van de examendienst van IPC Groene Ruimte BV Examenreglement Van de examendienst van IPC Groene Ruimte BV Inleiding Het examenreglement beschrijft regels, procedures en voorschriften die van toepassing zijn op de organisatie en beoordeling van examens.

Nadere informatie

Examenreglement Wijn SDEN-niveau 1 t/m 3. Opgesteld door Stichting Dranken Examens en Normering

Examenreglement Wijn SDEN-niveau 1 t/m 3. Opgesteld door Stichting Dranken Examens en Normering Examenreglement Wijn SDEN-niveau 1 t/m 3. Opgesteld door Stichting Dranken Examens en Normering Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT BEWIJS VAN VAKBEKWAAMHEID TAXATEUR

EXAMENREGLEMENT BEWIJS VAN VAKBEKWAAMHEID TAXATEUR EXAMENREGLEMENT BEWIJS VAN VAKBEKWAAMHEID TAXATEUR als bedoeld in de door de Stichting voor de Certificatie van Vakbekwaamheid SKO opgestelde Regelingen SRZ betreffende de certificatie van Taxateurs, Makelaars

Nadere informatie

Het examenreglement. Dit examenreglement is vastgesteld door het hoofdbestuur van de NBV

Het examenreglement. Dit examenreglement is vastgesteld door het hoofdbestuur van de NBV Het examenreglement VASTSTELLING EN BEKENDMAKING Dit examenreglement is vastgesteld door het hoofdbestuur van de NBV Namens de NBV, De voorzitter. Bijlage Regeling Bijenteeltonderwijs. Het examenreglement

Nadere informatie

Examenreglement. Da Vinci College

Examenreglement. Da Vinci College Examenreglement van het Regionaal Opleidingencentrum Zuid-Holland Zuid Da Vinci College Dit reglement is vastgesteld op 01-04-2015 door dhr. H. van Gorkom, directeur onderwijs namens het College van Bestuur

Nadere informatie

Goedkeuring Examenreglement en -programma

Goedkeuring Examenreglement en -programma VW Goedkeuring Examenreglement en -programma Besluit van de Minister van Verkeer en Waterstaat, houdende goedkeuring van het Examenreglement en van het Examenprogramma (Goedkeuring Examenreglement en -

Nadere informatie

Examenreglement CIHEX 2015

Examenreglement CIHEX 2015 Examenreglement CIHEX 2015 Opgesteld door: De directie van CIHEX B.V., Ridderstraat 60, 4902 AC Oosterhout Nb. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in

Nadere informatie

Examenreglement Spectrum Benelux Wft Examens versie 20-04-2015

Examenreglement Spectrum Benelux Wft Examens versie 20-04-2015 Examenreglement Spectrum Benelux Wft Examens versie 20-04-2015 Artikel 1 In dit Examenreglement wordt verstaan onder: Spectrum Benelux: CDFD: DUO: Website: Kandidaat: Examencommissie: Toezichthouder: Toetscentra:

Nadere informatie

Afnamereglement examens uitgevoerd in de BPV

Afnamereglement examens uitgevoerd in de BPV Afnamereglement examens uitgevoerd in de BPV Bronnen: - Examenreglement ROC Menso Alting - Diplomamodel (Staatscourant 2012 nr. 10761, 4 juni 2012) 1. Organisatie van examens in de BPV 1.1 Het examen Een

Nadere informatie

Examenprotocol. Vakopleiding Installateur Haarden, Kachels en Rookkanalen versie 05-11-2013

Examenprotocol. Vakopleiding Installateur Haarden, Kachels en Rookkanalen versie 05-11-2013 Examenprotocol Vakopleiding Installateur Haarden, Kachels en Rookkanalen versie 05-11-2013 2 1. Het examenreglement (algemeen) De Vakopleiding Installateur Haarden, Kachels en Rookkanalen wordt uitgevoerd

Nadere informatie

Installatiedeskundige Beveiligings-camerasystemen CCTV

Installatiedeskundige Beveiligings-camerasystemen CCTV Installatiedeskundige Beveiligings-camerasystemen CCTV Versie 1, januari 2016 Artikel 1. Begripsomschrijvingen CIBV De instelling die onder andere is belast met de voorbereiding, de organisatie en de administratieve

Nadere informatie

Technisch Beheerder Mechanische Beveiliging (TBMB)

Technisch Beheerder Mechanische Beveiliging (TBMB) Technisch Beheerder Mechanische Beveiliging (TBMB) Versie 1, januari 2016 Artikel 1. Begripsomschrijvingen CIBV De instelling die onder andere is belast met de voorbereiding, de organisatie en de administratieve

Nadere informatie

Examenreglement Opleiding Therapeut Integrale Lichaamsmassage (ILM), Jaar 1, Sonnevelt Opleidingen BV

Examenreglement Opleiding Therapeut Integrale Lichaamsmassage (ILM), Jaar 1, Sonnevelt Opleidingen BV Examenreglement Opleiding Therapeut Integrale Lichaamsmassage (ILM), Jaar 1, Sonnevelt Opleidingen BV Artikel 1. Instelling: Sonnevelt Opleidingen B.V. te Zaltbommel (ingeschreven bij KvK Tiel onder nummer

Nadere informatie

Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Ministerie van Infrastructuur en Milieu Ministerie van Infrastructuur en Milieu Huishoudelijk reglement examens onderhoudstechnici voor de Luchtvaart De voorzitter van de Examencommissie aangewezen op grond van artikel 15 van het Besluit bewijzen

Nadere informatie

1.7 De toepasselijkheid van de artikelen 7:404 en 7:407 lid 2 BW wordt uitgesloten.

1.7 De toepasselijkheid van de artikelen 7:404 en 7:407 lid 2 BW wordt uitgesloten. Algemene Voorwaarden 1 Toepasselijkheid 1.1 Op alle offertes, aanbiedingen en diensten van CertoPlan en op alle door CertoPlan gesloten overeenkomsten zijn de Algemene Voorwaarden van toepassing, voor

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT FACTORING MANAGEMENT

EXAMENREGLEMENT FACTORING MANAGEMENT EXAMENREGLEMENT FACTORING MANAGEMENT ARTIKEL 1. BEGRIPSBEPALINGEN In dit examenreglement wordt verstaan onder: NIVE: Cash management Examencommissie: Voorzitter: Dagvoorzitter: Corrector: Examinator: Kandidaat:

Nadere informatie

Examenreglement NIBE SVV

Examenreglement NIBE SVV Examenreglement NIBE SVV BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN Artikel 1 In dit Examenreglement wordt verstaan onder: NIBE SVV: De business unit NIBE SVV Examens. Website : www.nibesvv.nl Kandidaat: Degene die zich voor

Nadere informatie

Examen Reglement 01-06-15. Postbus 744 9700 AS Groningen www.openbaaronderwijs groepgroningen.nl K.v.K. 345.7373.3838. Datum

Examen Reglement 01-06-15. Postbus 744 9700 AS Groningen www.openbaaronderwijs groepgroningen.nl K.v.K. 345.7373.3838. Datum 01-06-15 Examen Reglement Onderwerp Examenreglement VWO, HAVO, VMBO Openbaar Onderwijs Groep Groningen Definitief Bezoekadres Postadres L. Springerlaan 39 9727 KB Groningen Postbus 744 9700 AS Groningen

Nadere informatie

Beroep: Indien u het niet eens bent met de uitkomst van een besluit op een ingediend bezwaar kunt u in beroep gaan.

Beroep: Indien u het niet eens bent met de uitkomst van een besluit op een ingediend bezwaar kunt u in beroep gaan. 0672 EXAMENREGLEMENT WFT-EXAMENS 1 ALGEMENE BEPALINGEN 1.1. Doel Dit examenreglement beschrijft de procedures met betrekking tot het afnemen van de Wftexamens door WFT Benelux. Dit examenreglement heeft

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 47592 23 augustus 2017 Regeling van het College voor Toetsen en Examens van 26 juni 2017, nummer CvTE-17.01282, houdende

Nadere informatie

Examenreglement Examens Ventilatie Woningen

Examenreglement Examens Ventilatie Woningen Examenreglement Examens Ventilatie Woningen December 2014 ISSO Postbus 557 3000 AN Rotterdam Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen In dit examenreglement wordt verstaan onder: 1 Examencommissie:

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 47398 30 augustus 2019 Regeling van het College voor Toetsen en Examens van 24 juni 2019, nummer CvTE-19.00906, houdende

Nadere informatie

Centraal Examenreglement Beroepsopleidingen ROC Mondriaan

Centraal Examenreglement Beroepsopleidingen ROC Mondriaan Centraal Examenreglement Beroepsopleidingen ROC Mondriaan Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Artikel 7 Artikel 8 Artikel 9 Regeling van de examens Het examen Herkansen van examens

Nadere informatie

Examenreglement EPA-opnemer en EPA-adviseur (woningen)

Examenreglement EPA-opnemer en EPA-adviseur (woningen) Examenreglement EPA-opnemer en EPA-adviseur (woningen) Augustus 2011, versie 8 KBI Postbus 857 3000 AW Rotterdam Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen In dit examenreglement wordt

Nadere informatie

Examenreglement Taalcursussen Nederlands als Tweede Taal

Examenreglement Taalcursussen Nederlands als Tweede Taal Examenreglement Taalcursussen Nederlands als Tweede Taal Examens Iedere cursus wordt afgesloten met een examen. Ieder examen bestaat uit twee tot vijf onderdelen. Deelnemers aan een taalcursus worden geacht

Nadere informatie

UITVOERINGSREGELS KYNOLOGISCHE OPLEIDINGEN

UITVOERINGSREGELS KYNOLOGISCHE OPLEIDINGEN UITVOERINGSREGELS KYNOLOGISCHE OPLEIDINGEN Uitvoeringsregels voor: de organisatie en uitvoering van kynologische opleidingen en examens georganiseerd door de Raad van Beheer al dan niet in samenwerking

Nadere informatie

Vakbekwaamheidseisen vervoer gevaarlijke stoffen. voor de wagencontroleur

Vakbekwaamheidseisen vervoer gevaarlijke stoffen. voor de wagencontroleur Vakbekwaamheidseisen vervoer gevaarlijke stoffen voor de wagencontroleur Behorend bij het examenprogramma wagencontroleur Vastgesteld op 22 november 2012 de Minister Infrastructuur en Milieu, namens deze:

Nadere informatie

Examenreglement MBO-SGB

Examenreglement MBO-SGB Examenreglement 2015-2016 MBO-SGB Dit examenreglement mbo van SG Bonaire is van toepassing op de examinering van beroepsgericht onderwijs. Voor een verklaring van de begrippen zie bijlage 2 van de onderwijs-

Nadere informatie

Examenreglement Taalcursussen Nederlands als Tweede Taal

Examenreglement Taalcursussen Nederlands als Tweede Taal Examenreglement Taalcursussen Nederlands als Tweede Taal Examens Iedere intensieve en semi-intensieve cursus wordt afgesloten met een examen. Ieder examen bestaat uit maximaal vijf onderdelen. Deelnemers

Nadere informatie

2. Examenreglement assessment LHP 2016

2. Examenreglement assessment LHP 2016 2. Examenreglement assessment LHP 2016 Opmerking vooraf Door deelname aan het examen bevestigt de examenkandidaat dat hij kennis heeft genomen van de inhoud van dit examenreglement. Voor de kandidaat die

Nadere informatie

SPO. Examenreglement. Algemene bepalingen

SPO. Examenreglement. Algemene bepalingen SPO Examenreglement Algemene bepalingen Artikel 1 1. Dit examenreglement is van toepassing op de examens van SPO. In de hieronder genoemde bijlagen bij dit examenreglement staan de specifieke rechten en

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 26780 27 augustus 2015 Regeling van het College voor Toetsen en Examens van 15 juni 2015, nummer CvTE-15.01456, houdende

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHIKTHEIDSTEST WRM. voor het afnemen van de

REGLEMENT GESCHIKTHEIDSTEST WRM. voor het afnemen van de REGLEMENT voor het afnemen van de GESCHIKTHEIDSTEST WRM ter beoordeling van het opleidingsniveau indien men niet voldoet aan de opleidingseisen uit art. 14 van het 'Algemene deel reglement voor het afnemen

Nadere informatie

Examenreglement SVCK

Examenreglement SVCK Stichting Vakbekwaamheid Cannabis Keten (SVCK) Examenreglement Stichting Vakbekwaamheid Cannabis Keten (SVCK) Postbus 9515 4801 LP Breda www.svck.nl info@svck.nl Copyright SVCK 2015 Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Examenreglement Financieel Kenniscentrum

Examenreglement Financieel Kenniscentrum 1 Examenreglement Financieel Kenniscentrum Artikel 1 doel en strekking Artikel 1 Dit Examenreglement heeft betrekking op de door FKC afgenomen (Wft-)examens en Wft-PE Examens en heeft als doel belanghebbenden

Nadere informatie

Onderwijs- en examenreglement ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT DEFINITIES

Onderwijs- en examenreglement ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT DEFINITIES Onderwijs- en examenreglement ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT DEFINITIES ARTIKEL 1 Definities In dit reglement wordt verstaan onder: a. de opleiding: de beroepsopleiding voor bedrijfsjuristen; b. de examencommissie:

Nadere informatie

Artikel 2 Dit Examenreglement heeft betrekking op de door NIBE SVV afgenomen Wft, PE Plus en PE examens.

Artikel 2 Dit Examenreglement heeft betrekking op de door NIBE SVV afgenomen Wft, PE Plus en PE examens. Examenreglement NIBE-SVV Wft- en PE Plus examens BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN Artikel 1 In dit Examenreglement wordt verstaan onder: NIBE SVV: De business unit NIBE SVV Examens. CDFD: College Deskundigheid Financiële

Nadere informatie

Certificatieschema. Examinatorcertificatie Start Veilig. Opgesteld door Goedkeuring en Actuele versie. Document. Pagina code

Certificatieschema. Examinatorcertificatie Start Veilig. Opgesteld door Goedkeuring en Actuele versie. Document. Pagina code Certificatieschema Examinatorcertificatie Start Veilig SWB S2 18-05-2011 18-05-2011 18-05-2011 1 van 8 INHOUD 1. Inleiding 1.1. Algemeen 1.2. 'Start Veilig' 2. Definities 3. Examenprotocol 3.1. Doelstellingen

Nadere informatie

REGLEMENT. Voor het afnemen van EXAMEN BEVOEGDHEIDSVERLENGING TACHOGRAAFTECHNICUS

REGLEMENT. Voor het afnemen van EXAMEN BEVOEGDHEIDSVERLENGING TACHOGRAAFTECHNICUS REGLEMENT Voor het afnemen van EXAMEN Goedgekeurd door de Algemeen Directeur van de RDW bij brief d.d. 05 september 2016 kenmerk: JBZ 2016 / 12187 datum inwerkingtreding: 01 oktober 2016 INHOUD Hoofdstuk

Nadere informatie

ALGEMEEN REGLEMENT VAN TOEZICHT EN EXAMENS VOOR DE NIVEAUS 1 EN 2.

ALGEMEEN REGLEMENT VAN TOEZICHT EN EXAMENS VOOR DE NIVEAUS 1 EN 2. Pagina 1 van 9 1. ALGEMEEN ALGEMEEN REGLEMENT VAN TOEZICHT EN EXAMENS VOOR DE NIVEAUS 1 EN 2. Algemeen reglement van toezicht en examens voor de niveaus 1 en 2. Lasprocessen volgens NEN-EN-ISO 4063 BMBE-lassen

Nadere informatie

Artikel 2 Dit Examenreglement heeft betrekking op alle door NIBE-SVV afgenomen DSI PT examens.

Artikel 2 Dit Examenreglement heeft betrekking op alle door NIBE-SVV afgenomen DSI PT examens. Examenreglement DSI PT BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN Artikel 1 In dit Examenreglement wordt verstaan onder: NIBE-SVV: De business unit NIBE-SVV Examens. Website: www.nibesvv.nl Kandidaat: Degene die zich voor

Nadere informatie

1.2 Vrijstelling Vrijstelling wordt op uitdrukkelijk verzoek van de deelnemer verleend door de examencommissie van de opleiding.

1.2 Vrijstelling Vrijstelling wordt op uitdrukkelijk verzoek van de deelnemer verleend door de examencommissie van de opleiding. HET EXAMENREGLEMENT In dit stuk worden de regelingen rond het examen beschreven. Een examen is een onderzoek naar de kennis, inzicht, vaardigheden en houding die een kandidaat zich bij voltooiing van de

Nadere informatie

ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT DEFINITIES

ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT DEFINITIES ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT DEFINITIES ARTIKEL 1 Definities In dit reglement wordt verstaan onder: a) de opleiding: de beroepsopleiding voor bedrijfsjuristen; b) de examencommissie: de examencommissie

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT CURSUSSEN NATIONAAL DUIKCENTRUM

EXAMENREGLEMENT CURSUSSEN NATIONAAL DUIKCENTRUM EXAMENREGLEMENT CURSUSSEN NATIONAAL DUIKCENTRUM 1. HET REGLEMENT 1.1. Dit examenreglement geldt voor alle cursussen die onder auspiciën van het NDC worden gegeven. 1.2. Dit reglement wordt vastgesteld,

Nadere informatie

REGLEMENT. voor het afnemen van het examen TACHOGRAAFTECHNICUS

REGLEMENT. voor het afnemen van het examen TACHOGRAAFTECHNICUS REGLEMENT voor het afnemen van het examen zoals bedoeld in de artikelen die betrekking hebben op de eisen te stellen aan gekwalificeerd personeel en die zijn vastgelegd in de Ministeriële regeling houdende

Nadere informatie

REGELS EN RICHTLIJNEN VOOR DE TENTAMENS EN EXAMENS IN DE MASTEROPLEIDING NANOSCIENCE

REGELS EN RICHTLIJNEN VOOR DE TENTAMENS EN EXAMENS IN DE MASTEROPLEIDING NANOSCIENCE REGELS EN RICHTLIJNEN VOOR DE TENTAMENS EN EXAMENS IN DE MASTEROPLEIDING NANOSCIENCE Artikel 1. Toepassingsgebied Deze regels en richtlijnen zijn van toepassing op de tentamens en examens in de MSc in

Nadere informatie

KNVvL AFDELING PARACHUTESPRINGEN OPLEIDINGS- EN EXAMENPROGRAMMA TOT HOUDER VAN HET BEWIJS VAN TANDEMBEVOEGDHEID. M/V

KNVvL AFDELING PARACHUTESPRINGEN OPLEIDINGS- EN EXAMENPROGRAMMA TOT HOUDER VAN HET BEWIJS VAN TANDEMBEVOEGDHEID. M/V KNVvL AFDELING PARACHUTESPRINGEN OPLEIDINGS- EN EXAMENPROGRAMMA TOT HOUDER VAN HET BEWIJS VAN TANDEMBEVOEGDHEID. M/V INHOUDSOPGAVE bladzijde KNVvL AFDELING PARACHUTESPRINGEN... 1 I. OPLEIDINGSPROGRAMMA

Nadere informatie

Toetsingsreglement Swalef Academie

Toetsingsreglement Swalef Academie September 2016 Artikel 1 Algemene bepalingen 1. Dit toetsingsreglement geeft de procedures weer met betrekking tot de organisatie en uitvoering van toetsen bij de Swalef Academie. 2. Het toetsingsreglement

Nadere informatie

Dit reglement is een extract uit de Onderwijs- en Examenregeling van NOVI Hogeschool.

Dit reglement is een extract uit de Onderwijs- en Examenregeling van NOVI Hogeschool. EXAMENREGLEMENT Dit reglement is een extract uit de Onderwijs- en Examenregeling van NOVI Hogeschool. Art 5.1 Toetsing binnen de opleiding 1. Een tentamen ter afsluiting van een onderwijseenheid bestaat

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT LEERGANG COMPLIANCE OFFICER LEERGANG COMPLIANCE PROFESSIONAL LEERGANG COMPLIANCE OFFICER IN DE ZORG

EXAMENREGLEMENT LEERGANG COMPLIANCE OFFICER LEERGANG COMPLIANCE PROFESSIONAL LEERGANG COMPLIANCE OFFICER IN DE ZORG EXAMENREGLEMENT LEERGANG COMPLIANCE OFFICER LEERGANG COMPLIANCE PROFESSIONAL LEERGANG COMPLIANCE OFFICER IN DE ZORG Dit examenreglement heeft betrekking op de examinering van de opleidingen: Leergang Compliance

Nadere informatie

Praktijkexamen Rangeerder

Praktijkexamen Rangeerder Praktijkexamen Rangeerder algemene opzet van praktijkexamen Werkwijze voor en tijdens Praktijkexamen Rangeerder Het praktijkexamen Rangeerder (reizigers of goederen) neemt VVRV af op het rangeerterrein

Nadere informatie

ALGEMEEN EXAMENREGLEMENT

ALGEMEEN EXAMENREGLEMENT ALGEMEEN EXAMENREGLEMENT BOB bv 9000.17/ALGEMEEN EXAMENREGLEMENT BOB bv INHOUDSOPGAVE Inleiding Werkingsgebied 3 4 Toezicht 4 Examinering 4 Procedure examinering 6 Beoordeling 7 Uitslag 9 Behandeling van

Nadere informatie

Examenreglement competentiegerichte opleidingen. Da Vinci College

Examenreglement competentiegerichte opleidingen. Da Vinci College Examenreglement competentiegerichte opleidingen van het Regionaal Opleidingencentrum Zuid-Holland Zuid Da Vinci College Dit examenreglement is een bijlage van de onderwijs- en examenregeling en is van

Nadere informatie

1 Inleiding... 2 2 Examencommissie... 3 3 Toelating... 4. 3.1 Toelatingseisen... 4 3.2 Vrijstellingen... 4. 4 De inrichting van toetsen...

1 Inleiding... 2 2 Examencommissie... 3 3 Toelating... 4. 3.1 Toelatingseisen... 4 3.2 Vrijstellingen... 4. 4 De inrichting van toetsen... Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Examencommissie... 3 3 Toelating... 4 3.1 Toelatingseisen... 4 3.2 Vrijstellingen... 4 4 De inrichting van toetsen... 5 4.1 Toelating tot de toetsing... 5 4.2 Schriftelijke

Nadere informatie

REGLEMENT. Voor het afnemen van EXAMEN BEVOEGDHEIDSVERLENGING LPG-TECHNICUS

REGLEMENT. Voor het afnemen van EXAMEN BEVOEGDHEIDSVERLENGING LPG-TECHNICUS REGLEMENT Voor het afnemen van EXAMEN Goedgekeurd door de Algemeen Directeur van de Dienst Wegverkeer (RDW) bij brief d.d. 17 december 2013 kenmerk: JBZ 2013 / 11931 datum inwerkingtreding: 01 januari

Nadere informatie

Examenprogramma. Wagencontroleur

Examenprogramma. Wagencontroleur Examenprogramma Wagencontroleur 1 Vastgesteld op 25 juli 2013 de Minister Infrastructuur en Milieu, namens deze: Directeur Stichting Veiligheid en Vakmanschap Railvervoer (VVRV) P.C.M. der Hoeven Inhoud

Nadere informatie

Algemeen 1 Het examen kan niet in delen worden afgelegd. 2 Dit reglement geldt voor alle door de Stichting afgenomen examens.

Algemeen 1 Het examen kan niet in delen worden afgelegd. 2 Dit reglement geldt voor alle door de Stichting afgenomen examens. EXAMENREGLEMENT Begripsomschrijving Artikel 1 In dit reglement wordt verstaan onder: Beroepscommissie een door het Bestuur benoemde commissie, bestaande uit drie ter zake deskundige onafhankelijke leden,

Nadere informatie