Voorstel voor een model voor bestuursrapportages volgend op de programmabegroting

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorstel voor een model voor bestuursrapportages volgend op de programmabegroting"

Transcriptie

1 Voorstel voor een model voor bestuursrapportages volgend op de programmabegroting In de financiele verordening ex artikel 212 is over de financiele rapportages het volgende opgenomen: Artikel 7. Tussentijdse rapportage en informatie 1. Het college informeert de raad door middel van tussentijdse rapportages over de realisatie van de begroting van de gemeente over de eerste vier maanden en de eerste negen maanden van het lopende boekjaar. 2. De tussenrapportages worden aan de raad aangeboden op de volgende tijdstippen: a. de viermaands rapportage vóór 1 juli van het lopende begrotingsjaar; b. de negenmaands rapportage vóór 1 december van het lopende begrotingsjaar; 3. De inrichting van de tussentijdse rapportages sluit aan bij de programma-indeling van de begroting. 4. De rapportages gaan in op afwijkingen, zowel wat betreft de lasten, de geleverde goederen en diensten en indien daar aanleiding voor is de maatschappelijke effecten. In de rapportages wordt in ieder geval aandacht besteed aan afwijkingen van: a. inkomsten uit de algemene uitkering; b. de rente-ontwikkeling op de kapitaalmarkt; c. resultaten uit grondexploitatie; d. realisatie op begrote subsidieverwachtingen. 5. Het college informeert in ieder geval vooraf de raad en neemt pas een besluit, nadat de raad in de gelegenheid is gesteld zijn wensen en bedenkingen ter kennis van het college te brengen voor zover het betreft niet bij begroting vastgestelde afzonderlijke verplichtingen inzake: a. investeringen groter dan ; b. aankoop en verkoop van goederen en diensten groter dan ; c. het verstrekken van leningen, waarborgen en garanties groter dan ; 6. Het college informeert vooraf de raad en neemt pas een besluit nadat de raad in de gelegenheid is gesteld zijn wensen en bedenkingen ter kennis van het college te brengen indien het college nieuwe meerjarige verplichtingen aangaat waarvan de jaarlijkse lasten groter zijn dan Wij hebben uitgewerkt hoe de rapportage er uit zou kunnen zien. Wij hebben dit uitgewerkt voor het programma Onderwijs. Per programma wordt een overzicht gemaakt conform het bijgevoegde voorbeeld van het programma onderwijs. Tevens wordt in de rapportage aandacht geschonken aan de hiervoor in artikel 7 genoemde onderdelen. De rapportage aan de raad is minder cijfermatig dan voorheen. Hieronder wordt uiteengezet welke informatie bij welk onderdeel dient te worden opgenomen. Programmaonderdeel: wat doen we daarvoor? De financiële cyclus begint met de vaststelling van de (meerjaren)begroting. Hierop volgen 2 bestuursrapportages. De eerste bestuursrapportage wordt aangemerkt als de voorjaarsnota. Hierin worden naast de bestuursrapportage sec, ook voorstellen voor uitgangspunten opgenomen die bij de nieuwe begroting gehanteerd worden. De financiele cyclus sluit af met de vaststelling van het jaarverslag.

2 In de bestuursrapportages wordt een voortschrijdende voortgangsrapportage opgenomen van de onderwerpen die in de meerjarenbegroting zijn opgenomen. Deze is gesplitst in 2 gedeelten: A. prioriteiten, voorgenomen uitvoeringsmaatregelen en investeringen 2004 en B. overig Het gedeelte A bestaat uit: - de bij de begroting besloten prioriteiten de bij de begroting besloten voorgenomen uitvoeringsmaatregelen de bij de begroting goedgekeurde A en B-lijsten - de bij de begroting besloten investeringen 2004 en stelposten 2004 In de begroting 2004 zijn overlappingen geconstateerd van de bovengenoemde onderdelen. Daarom wordt hiervan één overzicht gemaakt waarin alle onderdelen zijn verwerkt, waarbij de vraag kan worden gesteld: wat doen we daarvoor en hoe is de stand van zaken op dit moment? Het gedeelte B bestaat uit: De overige relevante afwijkingen die niet onder de kop prioriteiten etc. (zie A) zijn opgenomen. Deze kunnen betrekking hebben op bestaand beleid, tussentijds besloten nieuw beleid of nieuwe (wettelijke) beleidsontwikkelingen. Over beide onderdelen wordt voortschrijdend gerapporteerd waardoor uiteindelijk het (concept) jaarverslag bij de jaarrekening ontstaat. Programmaonderdeel: wat mag het kosten? In dit overzicht wordt het verloop van het bij de begroting vastgestelde saldo van het budget van het programma en de wijzigingen daarop in de loop van het jaar inzichtelijk gemaakt. Relevante afwijkingen blijven hierdoor voortschrijdend in beeld en geven hiermee een steeds actueler beeld van de uiteindelijke verantwoording van het programma in de jaarrekening.

3 Algemene dekkingsmiddelen Voorgesteld wordt hierover in de bestuursrapportages alleen te rapporteren als er relevante afwijkingen zijn. Paragrafen De voorstellen zijn hierna bij de diverse paragrafen opgenomen. Weerstandsvermogen Voorgesteld wordt In iedere bestuursrapportage te rapporteren over relevante wijzigingen en aanvullingen van risico s. Financiering Conform het treasury-statuut wordt voorgesteld in iedere bestuursrapportage te rapporteren over de actuele stand van zaken. Onderhoud kapitaalgoederen: Bedrijfsvoering Verbonden partijen Grondbeleid Lokale heffingen BTW compensatiefonds Voorgesteld wordt over de laatstgenoemde 6 paragrafen niet afzonderlijk te rapporteren in de bestuursrapportages. Indien er in de loop van het jaar relevante afwijkingen zijn kan (zal) dit tot uitdrukking komen bij het desbetreffende programma. Over deze 6 paragrafen wordt wel gerapporteerd in het jaarverslag 2004 en in de volgende meerjarenbegroting. Rapportage aan college van BenW. De programmabegroting is er voor de raad. De productenraming voor het college en het ambtelijk management. Voorgesteld wordt aan BenW bij elke bestuursrapportage een financiële rapportage over de productenramingen uit te brengen waarin een korte analyse wordt gemaakt van de afwijkingen van meer dan per beleidsproduct. Deze rappotage komt overeen met de tot en met 2003 gevolgde procedure bij de bestuursrapportage. Deze rapportage is bestemd voor het college en wordt niet aan de raad aangeboden. Wel wordt aan de raad melding gedaan dat deze rappotage ter inzage lijgt.d dat deze Samenstelling en behandeling van de bestuursrapportages. Over het samenstellen en behandelen van de bestuursrapportages dienen nog verdere afspraken te worden gemaakt. Zo moet o.a. nog worden afgesproken: 1. welke afdeling is verantwoordelijk voor de correcte en volledige samenstelling van de voortgangsrapportage bij het onderdeel prioriteiten en overig ( per programma en paragraaf vastleggen) 2. wie voert dit uit (ambtelijk verantwoordelijke) 3. wie is verantwoordelijk portefeuillehouder van welk programma 4. in welke (vak)commissies wordt welk programma behandeld 5. wie levert de financieel relevante wijzigingen in de programma s aan 6. wie zorgt uiteindelijk voor het totaal voorstel voor de raad. 7. wie maakt planningen en wie bewaakt deze? Over deze verdeling van werkzaamheden en de rol van eenieder worden in het college (punt 3 en 4) en in het MT (overige punten) nadere afspraken te worden gemaakt.

4 Voorbeeld ( stand van zaken gedeeltelijk ingevuld en cijfers nog niet beschikbaar) Bestuursrapportage volgend op de programmabegroting Deze bestuursrapportage geeft de stand van zaken weer per Programma Onderwijs Wat doen we daarvoor en hoe ver zijn we nu? Prioriteiten, voorgenomen uitvoeringsmaatregelen en investeringen In 2003 starten en per 1 januari 2005 realiseren van de unielocatie voor Scholengemeenschap Groenewald ( investering ) 2. In najaar 2003 vaststellen van het onderwijskansenplan (extra budget 2004 A-lijst ) 3. Bevorderen samenwerking schoolbesturen in basisonderwijs 4. Uitvoeren 1 e fase rapport veilige schoolomgeving (Elckerlyc, de Maaskei, St.Jozefschool en Groenewald) 5. Vestigen van maatschappelijke voorzieningen in leegstaande schoollokalen 6. Vaststellen van 7 e actualisatie integraal huisvestingsplan (IHP) 7. Vaststellen 2 jaarlijkse actualisatie van het meerjarig onderhoudsplan (MOP) en daaruit voortvloeiende jaarplannen. 8. Afgeven bestuursopdracht om te komen tot de meest wenselijke huisvestingssituatie voor de RK scholen kern Stein 9. Mogelijkheden onderzoeken naar onderwijslocatie voor Gastenhof 10. In 1 e kwartaal 2004 starten met de uitbreiding van de openbare basisschool de Maaskei (locatie Stein) (investering ) 11. Doorstart goedlopende projecten en activiteiten in nieuwe onderwijskansenplan Stand van zaken De uitbreidingsplannen zijn voorlopig uitgesteld door het bestuur van Groenewald. De verwachting is dat in juni 2004 de aanvrage voor bouwvergunning wordt ingediend. Als start van de werkzaamheden is nu gepland januari De ingebruikname is gepland voor januari Het onderwijskansenplan is vastgesteld in de raadsvergadering van 18 december De toevoeging van het extra budget aan het programma onderwijs is verwerkt in berap In de programmabegroting zijn hiervoor geen concrete actiepunten opgenomen. Zie voor voortgang het programma veiligheid. Als zich in 2004 dergelijke situatie voordoen zullen deze mogelijkheden actief samen met schoolbestuur en instelling bespreken. Op dit ogenblik spelen geen concrete zaken. Wij streven naar vaststelling voor eind Wij verwachten dat in het kader van de dualisering deze bevoegdheid wordt overgedragen aan het college. In het 4 e kwartaal 2004 worden de voorbereidingen gestart voor de eerstvolgende actualisatie. Wel wordt nog in overleg met de schoolbesturen een keuze gemaakt voor het buro dat deze werkzaamheden gaat uitvoeren. Uiterlijk medio 2004 zal deze bestuursopdracht zijn geformuleerd en vastgesteld. Gebleken is dat in de gemeente Stein op de korte en middellange termijn geen geschikte locaties voorhanden zijn. De bereidheid is door de gemeente uitgesproken (zonder toezeggingen) de mogelijkheden van tijdelijke huisvesting te bekijken. Hierbij wordt gedacht aan de semi-permanente lokalen bij Groenewald. Recente ontwikkelingen bij Groenewald ( zie bij punt 1) leiden er toe dat deze tijdelijke oplossing onder druk staat. In april 2004 vindt nieuw overleg met alle partijen plaats om verdere strategie te bepalen. Op 13 januari 2004 is de bouwvergunning verleend. De bezwaartermijn eindigt op 23 februari De aanbesteding is gepland op 5 maart De verwachting is dat in april 2004 met de uitbreiding wordt gestart. Ingebruikname uiterlijk eind De doorstart heeft plaatsgevonden via een kick-off-bijeenkomst in januari 2004 met de schoolbesturen.

5 12. Ontwikkelen van nieuwe acties ter bevordering van integratie van onderwijs- en welzijnsinstellingen in het project voor- en vroegschoolse educatie 13. Ontwikkelen van een regionale aanpak voor de onderwijsverzorging 14. Vaststellen van een regeling voor onderwijs aan zieke kinderen 15. Het vastleggen van de regionalisering van de leerplichtzaken in een gemeenschappelijke regeling 16. Begin 2004 starten met uitbreiding basisschool St.Jozef Esloo met 1 leslokaal ( investering ) 17. Uitbreiding sporthal met sportzaal (investering 2004 A- lijst ) 18. Ontmoetingsruimte bij uitbreiding sporthal (investering 2004 B-lijst ) 19. Verbinden zalen en kantine uitbreiding sporthal (investering 2004 B-lijst ) 20. Inrichting sportzaal (investering 2004 A-lijst ) 21. Parkeerplaats bij sporthal (investering 2004 A-lijst ) Dit is een van de speerpunten in het nieuwe onderwijskansenbeleid. Gelijktijdig met de doorstart van de bestaande activiteiten is een begin gemaakt met dit project. Op basis van recente informatie van de VNG hebben wij vernomen dat de stelselwijziging per 1 januari 2005 zijn intrede doet. Gekozen wordt voor een overgangsperiode (1 augustus 2005 tot 1 januari 2008) waarbij de schoolbesturen in toenemende mate de beschikking krijgen over de rijksgelden, die nu nog aan de gemeente worden uitgekeerd. In de loop van 2004 zal op basis van een regionaal voorstel op lokaal nivo overleg worden gevoerd met de schoolbesturen voor primair onderwijs. Dit met als doel te bezien hoe gezamenlijk invulling kan worden gegeven aan de nieuwe systematiek. In het 4 e kwartaal 2004 zullen de eerste aanzetten hiervoor worden gedaan. Momenteel vindt bestuurlijk regionaal overleg plaats. De verwachting is dat de gemeenschappelijke regeling per 1 januari 2005 in werking kan gaan. Voorstellen ontvangt in de loop van De bouwvergunning voor de 1 e fase in inmiddels afgehandeld. De verwachting is dat rond 22 maart 2004 de definitieve bouwvergunning kan worden verleend. Aanbesteding is gepland op 19 maart De verwachting is dat in april 2004 met de werkzaamheden gestart kan worden. Ingebruikname is gepland voor het begin van het schooljaar Op 25 maart 2004 zal de raad een keuze bepalen over de omvang van de aanbouw aan de sporthal. Afhankelijk van de keuze zal het traject zijn vervolg krijgen met de intentie opening in Getracht wordt de bouwtijd gelijkop te laten lopen met de realisering van de unielocatie Groenewald.

6 Overig Stand van zaken 1. Vaststellen 3 e actualisatie MOP De buitengewone stijging van het jaarlijks te storten bedrag in de voorziening onderhoud buitenkant schoolgebouwen is voor het college aanleiding geweest om hiervan een analyse te maken. De ambtelijke analyse is inmiddels afgerond. Wij wachten nog op nadere informatie van Deloite en Touche ICS adviseurs. Zodra alle stukken compleet zijn zullen wij U hierover nadere voorstellen doen. 2. Brand-, inbraakbeveiliging/gebruikvergunning schoolgebouwen primair en voorgezet onderwijs Alle noodzakelijke offertes zijn inmiddels ontvangen. Momenteel vindt overleg plaats met de schoolbesturen over de verdeling van de kosten. De bedoeling is dat voor de zomervakantie 2004 e.e.a. ter besluitvorming wordt voorgelegd aan de raad. Wat mag het kosten: Saldo programma Onderwijs volgens vastgestelde begroting 1. Wijzigingen door nieuw BBV per ( verantwoording exploitatie van sporthal, sportzalen en sportvelden Groenewald op programma onderwijs. Voorheen op programma cultuur en recreatie) 2. Wijzigingen door begrotingswijziging(en) (nvt) vb Begrotingswijziging x betreft. Begrotingswijziging y betreft. 3. Wijzigingen door bestuursrapportage 1. Deze hebben betrekking op: a. Herprioriteren investering Groenewald b. Actualiseren MOP c. enz. Saldo programma Onderwijs na 1 e bestuursrapportage XXXX YYY

Financiële verordening gemeente Beesel Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen. Hoofdstuk 2. Begroting en verantwoording

Financiële verordening gemeente Beesel Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen. Hoofdstuk 2. Begroting en verantwoording Financiële verordening gemeente Beesel 2017 De raad van de gemeente Beesel gelet op artikel 212 van de Gemeentewet; besluit vast te stellen de Financiële verordening gemeente Beesel 2017 Hoofdstuk 1. Algemene

Nadere informatie

Planning & Control Cyclus 2011 Gemeente Oostzaan

Planning & Control Cyclus 2011 Gemeente Oostzaan Planning & Control Cyclus 2011 Gemeente Oostzaan Oostzaan, 7 december 2010 Versie 1.2 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Bestaand beleid Planning & Control 4 3. (Nieuwe) bestuurlijke doelstellingen en randvoorwaarden.6

Nadere informatie

FINANCIËLE VERORDENING RECREATIESCHAP DOBBEPLAS

FINANCIËLE VERORDENING RECREATIESCHAP DOBBEPLAS FINANCIËLE VERORDENING RECREATIESCHAP DOBBEPLAS Het Algemeen Bestuur van het recreatieschap Dobbeplas; Gezien het voorstel van het Dagelijks Bestuur van 13 oktober 2014; Gelet op het bepaalde in de artikelen

Nadere informatie

gezien het voorstel van de Tijdelijke Commissie ingesteld door de Drechtraad van 21 augustus 2006 en 13 november 2006; b e s l u i t :

gezien het voorstel van de Tijdelijke Commissie ingesteld door de Drechtraad van 21 augustus 2006 en 13 november 2006; b e s l u i t : De Drechtraad gezien het voorstel van de Tijdelijke Commissie ingesteld door de Drechtraad van 21 augustus 2006 en 13 november 2006; gelet op artikel 212 van de Gemeentewet, alsmede artikel 30, eerste

Nadere informatie

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010:

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010: Planning en controlcyclus 2010 Samenvatting In dit voorstel is de planning opgenomen van de planning- en controlproducten 2010: de jaarrekening 2009, de voorjaarsnota 2010, de kadernota 2011, de programmabegroting

Nadere informatie

Artikel 1. Definities

Artikel 1. Definities Verordening 212 Het algemeen bestuur van de ISD Bollenstreek besluit, gelet op artikel 212 van de Gemeentewet, vast te stellen: Verordening op de uitgangspunten voor het financieel beleid, alsmede voor

Nadere informatie

Kwaliteit begrotingsprogramma's Gemeente Dordrecht Bijlage 2

Kwaliteit begrotingsprogramma's Gemeente Dordrecht Bijlage 2 Kwaliteit begrotingsprogramma's Gemeente Dordrecht Bijlage 2 Normenkader, toets van de begroting aan de formele eisen Inhoudsopgave 1 Normenkader 2 1.1 Besluit Begroting en Verantwoording 2 1.2 Verordening

Nadere informatie

Bijlage: 3 Bij welk oorspronkelijk stuk hoort de bijlage: 2009i00970 discussiememo p&c cyclus

Bijlage: 3 Bij welk oorspronkelijk stuk hoort de bijlage: 2009i00970 discussiememo p&c cyclus Postregistratienummer: 2009i01003 Bijlage: 3 Bij welk oorspronkelijk stuk hoort de bijlage: 2009i00970 Onderwerp: discussiememo p&c cyclus Naam auteur: Yvonne van Halem Memo Postregistratienummer: 2009i00628

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het Programma en Overzicht voorzieningen huisvesting onderwijs 2007. Nummer: 3d.

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het Programma en Overzicht voorzieningen huisvesting onderwijs 2007. Nummer: 3d. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het Programma en Overzicht voorzieningen huisvesting onderwijs 2007. Nummer: 3d. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 24 oktober 2006 Aanleiding

Nadere informatie

Financiële verordening gemeente Achtkarspelen

Financiële verordening gemeente Achtkarspelen Financiële verordening gemeente Achtkarspelen De raad van de gemeente Achtkarspelen; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van @; gelet op artikel 212 van de gemeentewet en

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen

Raadsstuk. Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Raadsstuk Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/802709 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Afdeling Concerncontrol Auteur Geffen, M. van Telefoonnummer

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W RA B 3 16/479. Raad. Onderwerp: Kadernota 2017, Berap 2016-I en MPG

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W RA B 3 16/479. Raad. Onderwerp: Kadernota 2017, Berap 2016-I en MPG svoorstel Jaar Onderwerp: Kadernota 2017, Berap 2016-I en MPG Portefeuillehouder: J. Otter Afdeling: Ontwikkeling, Beleid en Directiestaf Team: Directiestaf A.M. Bosma, telefoonnummer 140591 Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Financiën, ruimtelijke Ordening & Gemeentelijke Organisatie 2.6 Voor de Lelystedeling

Financiën, ruimtelijke Ordening & Gemeentelijke Organisatie 2.6 Voor de Lelystedeling Voorstel aan de raad Nummer: B11-20215 Portefeuille: Programma: Programmaonderdeel: Financiën, ruimtelijke Ordening & Gemeentelijke Organisatie 2.6 Voor de Lelystedeling 2.6.3 Financiën Steller: R. van

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Verordening financieel beleid en beheer 2015 gemeente Heemstede De raad van de gemeente Heemstede; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 juli 2015; gezien het advies van de commissie

Nadere informatie

Toelichting op de Financiële verordening gemeente Maassluis 2011

Toelichting op de Financiële verordening gemeente Maassluis 2011 Toelichting op de Financiële verordening gemeente Maassluis 2011 Toelichting Artikel 1. Definities Voor de gehanteerde begrippen in de verordening gelden de definities uit de Gemeentewet, de Wet Fido,

Nadere informatie

Cursus Financiën voor raadsleden

Cursus Financiën voor raadsleden Cursus Financiën voor raadsleden René de Bonte Teamleider Financiën Maandag 22 juni 2015 19:00 21:00 uur Programma Inleiding Planning en control cyclus Evaluatie p&c Kaders gemeentefinanciën Algemene begrippen

Nadere informatie

Onderwerp: Aanpassing Financiële Verordening

Onderwerp: Aanpassing Financiële Verordening Onderwerp: Aanpassing Financiële Verordening In Algemeen Bestuur van 21 december 2011 is de Financiële Verordening (FV) vastgesteld. In de FV is in artikel 13 de bepaling opgenomen dat een inventarisatie

Nadere informatie

*1518441* Statenvoorstel

*1518441* Statenvoorstel Statenvoorstel ** Aan Provinciale Staten Onderwerp Zomernota 2013 Besluitvormingsronde Statendag 25 september 2013 (ov) / 16 oktober 2013 Agendapunt 1. Beslispunten 1. De Zomernota 2013 vast te stellen;

Nadere informatie

Planning & Controlcyclus

Planning & Controlcyclus Versie AB 30 november 2017 Registratienummer: V0378/H006807 1 Inleiding 3 1.1 Doelstelling 3 1.2 Principe Plan-Do-Check-Act 3 2 De P&C cyclus in schema 4 2.1 De cyclus 4 2.2 Parallelle cycli 4 3 Sturing

Nadere informatie

Visiedocument Financieel Beleid

Visiedocument Financieel Beleid 1. Financieel beleid Grip Om grip te houden op de gemeentefinanciën voert de gemeente financieel beleid uit. Enerzijds betreft dit wettelijke taken, zoals het opstellen van een begroting en een jaarrekening,

Nadere informatie

ADVIES STUKKEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN JAARSTUKKEN 2010 GGD

ADVIES STUKKEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN JAARSTUKKEN 2010 GGD ADVIES STUKKEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN JAARSTUKKEN 2010 GGD Algemeen: Uit bijgevoegde checklist blijkt dat de jaarrekening 2010 GGD, op een detail na, voldoet aan het BBV. Het saldo van baten en

Nadere informatie

Voorstelnummer: Houten, 1 oktober 2013

Voorstelnummer: Houten, 1 oktober 2013 Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2013-068 Houten, 1 oktober 2013 Onderwerp: Raadsvoorstel Tweede bestuursrapportage 2013 Beslispunten: 1. De begroting 2013 te wijzigen op basis van de sheet "Financiële effecten

Nadere informatie

Voorstel aan algemeen bestuur

Voorstel aan algemeen bestuur Voorstel aan algemeen bestuur Van: Werkgroep Financiële zaken D.d.: 17 februari 2011 Betreft: Uitgangspunten, Meerjarenraming(en) en Begroting(en) 1. Voorstel De algemeen besturen wordt gevraagd in te

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad, De heer drs. C.H. Boland, wethouder Aankoop schoolkavel de Krijgsman en voorbereidingskrediet IKC Muiden

Raadsvoorstel. Aan de raad, De heer drs. C.H. Boland, wethouder Aankoop schoolkavel de Krijgsman en voorbereidingskrediet IKC Muiden Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 278214 De heer drs. C.H. Boland, wethouder Aankoop schoolkavel de Krijgsman en voorbereidingskrediet IKC Muiden Aan de raad, 1. Beslispunten 1. Instemmen

Nadere informatie

Planning & control cyclus

Planning & control cyclus Bijlage 2 behorende bij de kaderbrief 2015 Planning & control cyclus Spoorboek 1 2 Inleiding Dit spoorboek Planning & Control-cyclus dient als handvat en achtergrondinformatie voor de organisatie bij de

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.15.0625 B.15.0625 Landgraaf, 1 april 2015 ONDERWERP: Zienswijze ontwerp begroting 2016 BsGW Raadsvoorstelnummer: 24 PROGRAMMA

Nadere informatie

Onderwerp: huur noodlokalen basisschool De Vallei Driel

Onderwerp: huur noodlokalen basisschool De Vallei Driel B&W ADVIES Kenmerk: 17BW000002 Datum advies: 2 januari 2017 Onderwerp: huur noodlokalen basisschool De Vallei Driel Advies: 1. regelen van tijdelijke huisvesting voor basisschool De Vallei voor de periode

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling Metropoolregio Eindhoven Nr. 626 6 november 2017 Financiële Verordening 2018 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsbepaling

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : drs. J.F.N. Cornelisse : Financiën : F. Ooyevaar Voorstel aan de raad Onderwerp : Jaarrekening 2012 (concept),

Nadere informatie

Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie

Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie Aan de raad. Inleiding Op 5 juli heeft een eerste bespreking

Nadere informatie

BTW compensatiefonds in relatie tot overdracht onroerend goed

BTW compensatiefonds in relatie tot overdracht onroerend goed Voorstel Algemeen Bestuur VRU VRU Agendapunt: 5 Portefeuillehouders: Lamers en Swillens vergadering: 13 september 2010 Akkoord secretaris: Directie Bedrijfsvoering Inlichtingen Bovenkamp, J. van de 030-240

Nadere informatie

: 14 april 2014 : 12 mei : dhr. G.H.J. Weierink : Onderwerp: Synchronisatieproces Planning- & controlcyclus Montfoort en IJsselstein

: 14 april 2014 : 12 mei : dhr. G.H.J. Weierink : Onderwerp: Synchronisatieproces Planning- & controlcyclus Montfoort en IJsselstein RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid : 14 april 2014 : 12 mei 2014 : dhr. G.H.J. Weierink : Zaaknummer :

Nadere informatie

Bestuurlijke P&C-kalender 2014

Bestuurlijke P&C-kalender 2014 Bestuurlijke P&C-kalender 2014 Inleiding Voor u ligt de P&C-kalender voor de bestuurlijke Planning en Control cyclus 2014. In deze kalender is van elk document binnen deze cyclus de planning opgenomen

Nadere informatie

gelet op artikel 32 van de Gemeenschappelijke regeling Waddenfonds, de Financiële verordening Gemeenschappelijke regeling Waddenfonds als volgt

gelet op artikel 32 van de Gemeenschappelijke regeling Waddenfonds, de Financiële verordening Gemeenschappelijke regeling Waddenfonds als volgt Verordening van 26 november 2015 van het algemeen bestuur van de Gemeenschappelijke regeling Waddenfonds, houdende regels met betrekking tot de uitgangspunten voor het financiële beleid, alsmede voor het

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Actualisatie financiële verordening Haarlem BBV nr: 2015/98823

Raadsstuk. Onderwerp: Actualisatie financiële verordening Haarlem BBV nr: 2015/98823 Raadsstuk Onderwerp: Actualisatie financiële verordening Haarlem BBV nr: 2015/98823 1. Inleiding De gemeenteraad stelt kaders vast o.a. in de vorm van gemeentelijke verordeningen. De financiële beheersverordening

Nadere informatie

Regeling Financieel Beheer Belastingsamenwerking Gouwe- Rijnland

Regeling Financieel Beheer Belastingsamenwerking Gouwe- Rijnland Regeling Financieel Beheer Belastingsamenwerking Gouwe- Rijnland Het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke regeling Gouwe-Rijnland (BSGR), gelet op: Artikel 212 van de Gemeentewet; Het Waterschapsbesluit;

Nadere informatie

Bestuurlijk spoorboekje planning en control 2015

Bestuurlijk spoorboekje planning en control 2015 Bestuurlijk spoorboekje planning en control Gemeente Velsen 17 december 2014 Inleiding In de Wet dualisering gemeentebestuur zijn de posities, functies en bevoegdheden van de Raad en het College formeel

Nadere informatie

Ja, de jaarrekening 14 april van het WNK ontvangen.

Ja, de jaarrekening 14 april van het WNK ontvangen. JAARREKENING 2014 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja /nee) en welke soort verklaring? Weerstandsvermogen Hoogte algemene

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel. Ontwerpbesluit pag. 5. Toelichting pag. 6

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel. Ontwerpbesluit pag. 5. Toelichting pag. 6 2018BEM55 College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel DATUM 12 juni 2018 NUMMER PS AFDELING MAO COMMISSIE BEM STELLER Arjan Vermeeren DOORKIESNUMMER 3321 DOCUMENTUMNUMMER 81D3E4D8 PORTEFEUILLEHOUDER

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

Raadsvoorstel

Raadsvoorstel gemeente Haarlemmermeer Raadsvoorstel 200816626 Onderwerp Spoorboekje Planning- en Controlcyclus 2008 Portefeuillehouder J.J.Nobel Steiler Sander Heesen Collegevergadering 4 maart 2008 Raadsvergadering

Nadere informatie

Begroting /8 nov Collegeprogramma opstellen

Begroting /8 nov Collegeprogramma opstellen Spoorboekje 2018 P&C Bloemendaal (versie 1.0) wknr datum (wo) Jaarverslag 5 juli raad Kadernota 2019 31 mei raad (alleen technische uitgangspunten) Voor + najaarsnota (5 juli en 13 december) functie: VERANTWOORDING

Nadere informatie

Agenda Planning & Control Cyclus 2015 Gemeente Oostzaan

Agenda Planning & Control Cyclus 2015 Gemeente Oostzaan Agenda Planning & Control Cyclus 2015 Gemeente Oostzaan Oostzaan, november 2014 Versie 2.1 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Planning en Control cyclus 2015 6 a. Jaarverslag, productenrealisatie 2014 (B&W en gemeenteraad)

Nadere informatie

Statenvoorstel 74/16 A

Statenvoorstel 74/16 A Statenvoorstel 74/16 A Voorgestelde behandeling PS-vergadering : 21 oktober 2016 Onderwerp Bestuursrapportage 2016 12 september 2016 GS:4061340 Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant Samenvatting Voor

Nadere informatie

Financiële verordening ex. art. 212 GW Gemeente Dordrecht

Financiële verordening ex. art. 212 GW Gemeente Dordrecht Financiële verordening ex. art. 212 GW Gemeente Dordrecht Enkele aandachtspunten Auditcommissie Dordrecht 16 november 2010 Rein-Aart van Vugt JaapJan Visser 1 < Hier komt de footer. Pas aan in de masterslide

Nadere informatie

Spoorboekje planning & control cyclus 2017

Spoorboekje planning & control cyclus 2017 Spoorboekje planning & control cyclus 2017 Opsteller Afdeling Middelen Datum Oktober 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jaarstukken 2016... 6 3. Verantwoordingsdag 2017... 8 4. Eerste bestuursrapportage

Nadere informatie

gelet op artikel 212 van de Gemeentewet en het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten;

gelet op artikel 212 van de Gemeentewet en het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten; Financiële Beheersverordening gemeente Dantumadeel (ook bekend als verordening artikel 212 Gemeentewet (GW)) De raad van de gemeente Dantumadeel besluit; gelet op artikel 212 van de Gemeentewet en het

Nadere informatie

Wijzigingen artikelsgewijs financiële verordening 212 nieuw versus huidig Bijlage 2

Wijzigingen artikelsgewijs financiële verordening 212 nieuw versus huidig Bijlage 2 Wijzigingen artikelsgewijs financiële 212 nieuw versus huidig Bijlage 2 Algemeen Bij de opstelling van de financiële, zoals deze ter besluitvorming voorligt in de raad van 14 februari 2017, is het uitgangspunt

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de Raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de Raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : 31 mei 2016 Agendanummer : 14 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : J. (Jasper) Nieuwenhuizen : Bestuurs- en managementondersteuning : M. (Mark) Prijs Voorstel

Nadere informatie

De aftrap. Kaderbrief en gemeentebegroting 3 maart 2009

De aftrap. Kaderbrief en gemeentebegroting 3 maart 2009 De aftrap Kaderbrief en gemeentebegroting 3 maart 2009 Programma 1) Opening: aanleiding en doel van de bijeenkomst 2) Toelichting op de rekenkamerbrief door de RKT 3) Planning & controlcyclus 4) Kaderstelling

Nadere informatie

NOTITIE GEBEURTENISSEN NA BALANSDATUM

NOTITIE GEBEURTENISSEN NA BALANSDATUM NOTITIE GEBEURTENISSEN NA BALANSDATUM maart 2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding en leeswijzer... 3 1.1. Inleiding... 3 1.2. Leeswijzer... 4 2. Gebeurtenissen na balansdatum... 5 2.1. Soorten

Nadere informatie

Actualisatie meerjaren onderhoudsplanning basisscholen.

Actualisatie meerjaren onderhoudsplanning basisscholen. Samenvatting: Inleiding: Op 12 mei j.l. heeft de raad ingestemd met de Actualisatie Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP). Het geactualiseerde IHP geeft onder meer richting aan de wens van de schoolbesturen

Nadere informatie

Voorstel : Planning en control kalender Vergadering Algemeen Bestuur d.d.: 19 maart Agendapunt : 5.a. Vertrouwelijk : Nee

Voorstel : Planning en control kalender Vergadering Algemeen Bestuur d.d.: 19 maart Agendapunt : 5.a. Vertrouwelijk : Nee Voorstel : Vergadering Algemeen Bestuur d.d.: 19 maart 2015 Agendapunt : 5.a Vertrouwelijk : Nee Aan het Algemeen Bestuur, Voor een adequate sturing en beheersing van de activiteiten van de ODZOB is een

Nadere informatie

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 4. Bijlage(n): Najaarsrapportage 2016

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 4. Bijlage(n): Najaarsrapportage 2016 College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel DATUM 13-9-2016 NUMMER PS PS2016PS17 AFDELING MAO COMMISSIE BEM STELLER Leo Donker DOORKIESNUMMER 0646994683 DOCUMENTUMNUMMER 818ACAEO PORTEFEUILLEHOUDER

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres; Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon

Nadere informatie

Financiële verordening gemeente Reusel-De Mierden 2017

Financiële verordening gemeente Reusel-De Mierden 2017 Nummer 2017- De raad van de gemeente Reusel-De Mierden; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 30 mei 2017, nummer 2017- ; gelet op artikel 212 van de Gemeentewet en het Besluit begroting

Nadere informatie

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015.

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015. GEMEENTE OLDEBROEK Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015. Voorstel van het college aan de raad Agendapunt Portefeuillehouder: mw. A.A.C. Groot Kenmerk: 247735 /

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 8 november 2016;

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 8 november 2016; Kenmerk Onderwerp : stafafdeling bestuurlijke zaken en middelen : Verordening artikel 212 Gemeentewet De raad van de gemeente Brielle; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 8 november

Nadere informatie

Collegevoorstel. Onderwerp

Collegevoorstel. Onderwerp 15-1 Collegevoorstel Reg. nr.:1410093 Afdeling: Maatschappelijke Ontwikkeling Onderwerp Korting gemeentefonds onderwijshuisvesting. Samenvatting De motie Van Haersma Buma betekent voor Boxtel een vermindering

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 22 november 2011

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 22 november 2011 Raadsinformatiebrief B&W vergadering 22 november 2011 Steller : G.A. Beumer Telefoonnummer: (0343) 565600 E-mailadres : info@heuvelrug.nl Onderwerp : 2 e Bestuurlijk Financiële rapportage, peildatum 15

Nadere informatie

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Gemeente Bussum Vaststellen Perspectiefnota 2015 Brinklaan 35 Postbus 6000 1400 HA Bussum Aan de gemeenteraad.

Nadere informatie

*RV09.0182* Documentnr.: RV09.0182. Roden, 31 maart 2009. Onderwerp Beheerplan gemeentelijke gebouwen 2009-2011. Onderdeel programmabegroting: Ja

*RV09.0182* Documentnr.: RV09.0182. Roden, 31 maart 2009. Onderwerp Beheerplan gemeentelijke gebouwen 2009-2011. Onderdeel programmabegroting: Ja Aan de gemeenteraad Agendapunt Documentnr.: RV09.0182 Roden, 31 maart 2009 Onderwerp Beheerplan gemeentelijke gebouwen 2009-2011 Onderdeel programmabegroting: Ja Voorstel - Instemmen met het Beheerplan

Nadere informatie

Raadsvoorstel2008/19954

Raadsvoorstel2008/19954 gemeente Haarlemmermeer Raadsvoorstel2008/19954 Onderwerp Jaarstukken 2007 Portefeuillehouder J.J. Nobel steiler C. M. Bakker Collegevergadering 20 mei 2008 Raadsvergadering 26 juni 2008 1. Samenvatting

Nadere informatie

Planning & Controlcyclus

Planning & Controlcyclus Planning & Controlcyclus 2014 Versie AB 11-11-2013 oktober 2013 Adrie-Jan de Korte Kenmerk: V0051/H1993 1 Inleiding 3 1.1 Doelstelling 3 1.2 Principe Plan-Do-Check-Act 3 2 De P&C cyclus in schema 5 2.1

Nadere informatie

Raadsvoorstel Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2015-075 Houten, 29 september 2015

Raadsvoorstel Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2015-075 Houten, 29 september 2015 Raadsvoorstel Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2015-075 Houten, 29 september 2015 Onderwerp: Tweede bestuursrapportage 2015 Beslispunten: 1. De begroting 2015 te wijzigen op basis van de sheet "Financiële

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.0754 B.18.0754 Landgraaf, 24 april 2018 ONDERWERP: ontwerpbegroting 2019 en meerjarenraming 2019-2023 BsGW Raadsvoorstelnummer:

Nadere informatie

Financiële verordening 2015 gemeente Zeewolde, evenals de regels voor de inrichting van de financiële organisatie

Financiële verordening 2015 gemeente Zeewolde, evenals de regels voor de inrichting van de financiële organisatie CVDR Officiële uitgave van Zeewolde. Nr. CVDR351242_1 21 november 2017 Financiële verordening 2015 gemeente Zeewolde, evenals de regels voor de inrichting van de financiële organisatie De raad van de gemeente

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Bestuursrapportage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen

Raadsstuk. Onderwerp Bestuursrapportage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Raadsstuk Onderwerp Bestuursrapportage 2018 Nummer 2018/576433 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Afdeling Concerncontrol Auteur Geffen, M. van Telefoonnummer

Nadere informatie

Financiële verordening RUD Zuid-Limburg

Financiële verordening RUD Zuid-Limburg Financiële verordening RUD Zuid-Limburg 1 Inhoud Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 3 Artikel 1 Begrippenkader... 3 Hoofdstuk 2 Begroting en verantwoording... 4 Artikel 2 Opstellen begroting en verantwoording...

Nadere informatie

Onder intrekking van de Financiële verordening artikel 212 gemeente Bergen (L)

Onder intrekking van de Financiële verordening artikel 212 gemeente Bergen (L) Besluit van de gemeenteraad Onderwerp: Financiële verordening gemeente Bergen 2015 De raad van de gemeente Bergen, Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 25 februari 2015 Gelet op het bepaalde

Nadere informatie

Zienswijze programmabegroting 2013 en jaarstukken 2011 van GGD Hollands Noorden.

Zienswijze programmabegroting 2013 en jaarstukken 2011 van GGD Hollands Noorden. Zienswijze programmabegroting 2013 en jaarstukken 2011 van GGD Hollands Noorden. Algemeen Op 18 april 2012 zijn de programmabegroting 2013 en de jaarstukken 2011 ontvangen van GGD Hollands Noorden (GGD).

Nadere informatie

Financiële beheersverordening (ex. artikel 212 Gemeentewet) Gemeenschappelijke Regeling Avri

Financiële beheersverordening (ex. artikel 212 Gemeentewet) Gemeenschappelijke Regeling Avri Financiële beheersverordening (ex. artikel 212 Gemeentewet) Gemeenschappelijke Regeling Avri Auteur Avri Versie 1 Datum 26 november 2015 Financiële verordening Gemeenschappelijke Regeling Avri Het algemeen

Nadere informatie

b e s l u i t : 1 Inleidende bepaling 2 Begroting en verantwoording Nr: 07-104a De raad van de gemeente Barneveld;

b e s l u i t : 1 Inleidende bepaling 2 Begroting en verantwoording Nr: 07-104a De raad van de gemeente Barneveld; Nr: 07-104a De raad van de gemeente Barneveld; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, nr. 07-104; gelet op artikel 212 van de Gemeentewet; overwegende dat de verordening op de uitgangspunten

Nadere informatie

Onderwerp Aanvullend krediet t.b.v. renovatie basisschool De Regenboog

Onderwerp Aanvullend krediet t.b.v. renovatie basisschool De Regenboog Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Aanvullend krediet t.b.v. renovatie basisschool De Regenboog Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 28 mei 2014 8 juli 2014 Activiteitenplan+ kostenraming

Nadere informatie

Toelichting op de artikelen Financiële Verordening gemeente Groningen

Toelichting op de artikelen Financiële Verordening gemeente Groningen Toelichting op de artikelen Financiële Verordening gemeente Groningen Artikel 1 Definities Voor de gehanteerde begrippen in de verordening gelden de definities uit de Gemeentewet, de Wet Fido, het besluit

Nadere informatie

Financiële Verordening Gemeenschappelijke Regeling Meerstad

Financiële Verordening Gemeenschappelijke Regeling Meerstad Financiële Verordening Gemeenschappelijke Regeling Meerstad Vastgesteld bij besluit van het Algemeen Bestuur van 18 december 2012. Datum inwerktreding: 18 december 2012 Pagina 2 (10) Financiële Verordening

Nadere informatie

Datum raadsvergadering 8 maart 2018

Datum raadsvergadering 8 maart 2018 Raadsvoorstel Datum vaststelling voorstel door het college 30 januari 2018 Datum raadsvergadering 8 maart 2018 Nummer raadsvoorstel 2018-513 Bijbehorend veld van de programmabegroting Onderwijs (huisvesting),

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant Nr. 371 11 april 2019 Verordening van het dagelijks bestuur van de Omgevingsdienst

Nadere informatie

/ IJssels. Intern controleplan Samenwerking

/ IJssels. Intern controleplan Samenwerking Intern controleplan 2018 ^ Gemeente / IJssels gemeente Montfoort Vast te stellen door Managementteam UW Dagelijks Bestuur UW College van B&W IJsselstein College van B&W Montfoort Vastgesteld dd 28 maart

Nadere informatie

Datum Forum vergadering : 26 oktober 2017 Zaaknummer : Datum Raadsvergadering : 6 november 2017

Datum Forum vergadering : 26 oktober 2017 Zaaknummer : Datum Raadsvergadering : 6 november 2017 ( ( vt RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering : 26 oktober 2017 Zaaknummer : 484233 Datum Raadsvergadering : 6 november 2017 Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum:

Nadere informatie

Beslisdocument college van Peel en Maas

Beslisdocument college van Peel en Maas Beslisdocument college van Peel en Maas Zaaknummer: 1894/2019/1449840 Documentnummer: 1894/2019/1456433 Besluitnummer: 28 8.7 Onderwerp: Nota reserves en voorzieningen 2019 Openbaarheid Het collegevoorstel

Nadere informatie

Commissie RO Periode november januari College van B&W, A. Kirkels (wethouder) en H. Litjens (wethouder) opdrachtgever b) ambtelijk

Commissie RO Periode november januari College van B&W, A. Kirkels (wethouder) en H. Litjens (wethouder) opdrachtgever b) ambtelijk 7 e tussenrapportage commissie RO Project Complex Poort van Limburg Bestemd voor Commissie RO Periode november 2011 - januari 2012 Status Openbaar Datum 24 januari 2012 1. Organisatie Gemeente Weert a)

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Financiële verordening gemeente Boxtel 2016

GEMEENTEBLAD. Nr Financiële verordening gemeente Boxtel 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Boxtel. Nr. 18318 8 februari 2017 Financiële verordening gemeente Boxtel 2016 Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen De raad van de gemeente Boxtel; gelezen het voorstel

Nadere informatie

Vragen ex artikel 3.38 RvO raadslid de heer G. Kusters (Dorpslijst Oeffelt) inzake inhuur tijdelijk personeel en beantwoording

Vragen ex artikel 3.38 RvO raadslid de heer G. Kusters (Dorpslijst Oeffelt) inzake inhuur tijdelijk personeel en beantwoording Vragen ex artikel 3.38 RvO raadslid de heer G. Kusters (Dorpslijst Oeffelt) inzake inhuur tijdelijk personeel en beantwoording Raadsvergadering 26-06-2008 Inleiding In vervolg op de Politieke avond van

Nadere informatie

Het algemeen bestuur van de Omgevingdienst Midden- en West-Brabant

Het algemeen bestuur van de Omgevingdienst Midden- en West-Brabant FINANCIËLE VERORDENING OMGEVINGSDIENST MIDDEN- EN WEST-BRABANT 2018 Het algemeen bestuur van de Omgevingdienst Midden- en West-Brabant Gelet op: Artikel 27, lid 1 van de gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst

Nadere informatie

Onderwerp: Raadsmededeling over: Voorlopig saldo Jaarrekening 2015 - Besluitvormend

Onderwerp: Raadsmededeling over: Voorlopig saldo Jaarrekening 2015 - Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 29 maart 2016 Besluit nummer: 2016_BW_00263 Onderwerp: Raadsmededeling over: Voorlopig saldo Jaarrekening 2015 - Besluitvormend Beknopte samenvatting: Vooruitlopend op

Nadere informatie

Financiële verordening gemeente Nissewaard 2015

Financiële verordening gemeente Nissewaard 2015 CVDR Officiële uitgave van Nissewaard. Nr. CVDR359322_1 29 mei 2018 Financiële verordening gemeente Nissewaard 2015 De raad van de gemeente Nissewaard; gelet op artikel 212 van de Gemeentewet; besluit

Nadere informatie

Financiële verordening ex. artikel 212 Gemeentewet Bedrijfsvoeringsorganisatie Reinigingsdienst Waardlanden

Financiële verordening ex. artikel 212 Gemeentewet Bedrijfsvoeringsorganisatie Reinigingsdienst Waardlanden Financiële verordening ex. artikel 212 Gemeentewet Bedrijfsvoeringsorganisatie Reinigingsdienst Waardlanden 1 Het Bestuur van de Bedrijfsvoeringsorganisatie Reinigingsdienst Waardlanden gelet op artikel

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Oostzaan

Rekenkamercommissie Oostzaan Rekenkamercommissie Oostzaan Jaarplan 2015 Missie Rekenkamercommissie De rekenkamer heeft de ambitie om door middel van haar onderzoeken een positieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het bestuur

Nadere informatie

Financiële verordening gemeente Ten Boer (artikel 212 Gemeentewet)

Financiële verordening gemeente Ten Boer (artikel 212 Gemeentewet) CVDR Officiële uitgave van Ten Boer. Nr. CVDR386123_1 9 januari 2019 Financiële verordening gemeente Ten Boer Financiële verordening gemeente Ten Boer (artikel 212 Gemeentewet) De raad van de gemeente

Nadere informatie

Aan de Raad. Masterplan Onderwijshuisvesting. SaZa - Welzijn / mvd Besluitvormend

Aan de Raad. Masterplan Onderwijshuisvesting. SaZa - Welzijn / mvd Besluitvormend Aan de Raad Agendapunt: 7 Onderwerp: Masterplan Onderwijshuisvesting Kenmerk: Status: SaZa - Welzijn / mvd Besluitvormend Kollum, 4 oktober 2011 Samenvatting In het Masterplan komen de drie trajecten die

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Financiële verordening gemeente Giessenlanden. Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsbepaling In deze verordening wordt verstaan onder: - afdeling: iedere organisatorische eenheid binnen de

Nadere informatie

MID 11/004. Financiële verordening gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude (Artikel 212 Gemeentewet)

MID 11/004. Financiële verordening gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude (Artikel 212 Gemeentewet) MID 11/004 Financiële verordening gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude (Artikel 212 Gemeentewet) Versie: 29 maart 2011 2 Artikel 1 Definities In deze verordening wordt verstaan onder: Afdeling: iedere

Nadere informatie

Advies: In te stemmen met de Bestuursrapportage 2014 en deze ter vaststelling aan de raad aan te bieden.

Advies: In te stemmen met de Bestuursrapportage 2014 en deze ter vaststelling aan de raad aan te bieden. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & VOORSTEL AAN DE RAAD Van: R.C. Ouwerkerk Tel.nr.: 8856 Nummer: 14A.00661 Datum: 5 september 2014 Team: Concernzaken Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift aan:

Nadere informatie

Openbaar Lichaam Park Lingezegen CONCEPT BEGROTING 2016

Openbaar Lichaam Park Lingezegen CONCEPT BEGROTING 2016 Openbaar Lichaam Park Lingezegen CONCEPT BEGROTING 2016 13 februari 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Algemeen... 4 3. Begroting... 5 4. Begroting... 5 4. Toelichting bij de begroting... 7 LASTEN...

Nadere informatie

Wijzigen van de begroting. Wie, wanneer en hoe?

Wijzigen van de begroting. Wie, wanneer en hoe? Wijzigen van de begroting. Wie, wanneer en hoe? Mei 2013 Colofon Uitgave : Ondersteunen Naam : A. Penninga Telefoonnummer : 693252 Mail : mj.penninga@deventer.nl Versie Definitief Inhoudsopgave Leeswijzer

Nadere informatie

Voorstel: De nieuwe inrichting en werkwijze van het bestuurlijk dashboard vaststellen.

Voorstel: De nieuwe inrichting en werkwijze van het bestuurlijk dashboard vaststellen. Aan de raad AGENDAPUNT 3.5 Nieuw bestuurlijk dashboard Voorstel: De nieuwe inrichting en werkwijze van het bestuurlijk dashboard vaststellen. In 2007 hebben wij een bestuurlijk dashboard ingevoerd, als

Nadere informatie

Visiedocument Planning & Control. Gemeente Coevorden

Visiedocument Planning & Control. Gemeente Coevorden Visiedocument Planning & Control Gemeente Coevorden Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Leeswijzer... 3 Hoofdstuk 2. Het belang van Planning & Control... 4 2.1 Wat is Planning

Nadere informatie

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND ^ gemeente Roermond VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND datum indiening: 24 oktober 2013 datum/agendapunt B&Wvergadering: 051113/A05 afdeling: Welzijn Onderwerp: huisvestingsprogramma

Nadere informatie

PlusTeam. Hofstraat 4 5664 HT Geldrop KvK: 61974528 Bankrekening: Financiële verordening

PlusTeam. Hofstraat 4 5664 HT Geldrop KvK: 61974528 Bankrekening: Financiële verordening Financiële verordening Het Algemeen Bestuur van gelet op artikel 17 eerste lid van de regeling openbaar lichaam en artikel 212 van de Gemeentewet; zoals luidend vanaf de inwerkingtreding van de Wet dualisering

Nadere informatie