NLP & Onderwijs. Smara Opleidingen Instituut voor NLP en systemisch werk. IJsseldijk West AN Ouderkerk aan den IJssel telefoon:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NLP & Onderwijs. Smara Opleidingen Instituut voor NLP en systemisch werk. IJsseldijk West AN Ouderkerk aan den IJssel telefoon:"

Transcriptie

1 NLP & Onderwijs Smara Opleidingen Instituut voor NLP en systemisch werk IJsseldijk West AN Ouderkerk aan den IJssel telefoon:

2 NLP & Onderwijs NLP: De methodiek die het onderwijs veel mogelijkheden biedt Wellicht vraag je je nu af welke mogelijkheden? NLP biedt de nieuwste methoden op vlak van leerstrategieën, begeleiden van leerprocessen en het beste uit de leerling te halen en psychologische begeleiding. NLP bevat talloze instrumenten. Instrumenten op vlak van onderwijskundige-, psychologische-, cognitieve- en gedragsmatige begeleiding en analyse. Docenten, leerkrachten, intern begeleiders en het managementteam zijn continu bezig met het sturen en beïnvloeden van gedrag en leerprocessen. Het belangrijkste instrument is daarbij communicatie, zowel verbaal als non-verbaal. NLP laat je op unieke wijze stilstaan bij jouw manier van communiceren en die van anderen, met als doel meer begrip, wederzijds respect en duidelijkheid. Met NLP als hulpmiddel kun je succesvoller en effectiever communiceren met jezelf, leerlingen en collega s. NLP wordt gebruikt in remedial teaching, faalangst-reductie, bij gedragsanalyses, het analyseren van leerstrategieën en leerlingen op een manier begeleiden waardoor ze zich gehoord, gewaardeerd en begrepen voelen. Dat maakt leren een uitdaging in plaats van een strijd. Een belangrijk uitgangspunt van NLP is dat er een verschil is tussen gedrag en intentie. Leerlingen begeleiden en sturen in hun (destructieve, faalangstige, niet-gemotiveerde, etc.) gedrag, wetende dat de intentie achter dit gedrag (aanzien, veiligheid, rust, etc.) een belangrijk aspect van hun zijn is, maakt deze begeleiding zeer succesvol. Met behoud van de intentie en ander gedrag is ieder mens, dus ook de leerlingen, bereid tot verandering. Veel mensen in het onderwijs zijn goed in afstemmen, motiveren en inspireren. Maar vaak zonder te weten wat en hoe ze dit precies doen. Word je bewust van de manier waarop je communiceert en het effect dat je daarmee bij anderen creëert. Zowel in succesvolle gesprekken als op die momenten waar je ervaart dat de communicatie minder succesvol was. Je krijgt inzicht in hoe je je communicatie succesvol kunt maken en wat maakt dat je communicatie succesvol is. Met andere woorden: wat denk je, doe je, voel je, waar ben je van overtuigd waardoor je creëert wat je creëert.

3 Stel je jezelf weleens de volgende vragen? NLP - Hoe bereik ik die leerlingen in mijn klas waar de talenten en mogelijkheden onderling opvallend verschillen? - Hoe ga ik om met de druk van de dag en hoe kan ik mij richten op wat ik wil met behoud van mijn grenzen? - Hoe kan ik mijn communicatie zo inzetten dat ik mijn doelen kan bereiken die onmogelijk lijken in mijn klas met 30 leerlingen? - Welke overtuigingen heb ik en hoe beïnvloeden ze mijn denken, mijn voelen en mijn gedrag? - Hoe effectief verloopt mijn communicatie met ouders en met andere docenten? - Met welke leerlingen en ouders heb ik minder goed contact en op welke manier kan ik dat verbeteren? - Welke overtuigingen houden mij (te) hard aan het werk? - Hoe bewust ben ik van mijn eigen communicatie en het effect ervan op anderen? - Heeft wat ik doe nog te maken met mijn visie en hoe kan ik meer mijn bevlogenheid blijven voelen? - Hoe goed kan ik inspelen op verschillend gedrag? - Hoe kan ik leerlingen bereiken, succeservaringen laten beleven en laten ervaren wat ze echt waard zijn? NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren en kun je zien als een set instrumenten en technieken om nog beter/anders met anderen én met jezelf te communiceren. Het is een heldere, effectieve, coaching methode en communicatiemethodiek. Het gaat over hoe onze zintuigen de prikkels van de buitenwereld opvangen, hoe ons zenuwstelsel deze informatie cognitief en emotioneel verwerkt en hoe dit zich uit via ons gedrag. NLP is een doelgerichte manier van denken waarmee veel problemen effectief en realistisch worden benaderd, opgelost of verlicht. Dat vereist kennis, beheersing van NLP-technieken en NLP-methoden. NLP is een methodiek met vele praktische instrumenten en interventies. Tijdens de opleiding pas je de geleerde theorie en interventies veelvuldig in groepjes toe. Dit onder professionele begeleiding van trainers en assistent-trainers. Smara Opleidingen plaatst NLP in een ontwikkelingsperspectief, waardoor persoonlijke groei voor zowel de docent als de leerling mogelijk wordt. Dat maakt dat tijdens de opleiding jouw proces centraal staat. Daarbij wordt gewerkt vanuit de aanname dat de kracht van verandering ligt in het zelf doen. Vanuit deze visie wordt gericht gewerkt aan: - verantwoordelijkheid nemen - integratie van de lesstof - onafhankelijkheid en autonomie: je leven in eigen handen nemen - de ontwikkeling van visie en missie

4 - persoonlijke groei en ontwikkeling Thema s die aan bod komen hebben altijd te maken met de 2 zijden waar je in het onderwijs mee te maken hebt. - enerzijds ben je leerkracht en ben je verantwoordelijk voor het leerproces van de leerlingen - anderzijds ben jij er ook als persoon NLP en Taal Voor de leerkracht kan alleen al het bewust worden van taalpatronen een enorme eyeopener zijn. - hoe je een leerling effectief aan kunt spreken - het effect van de keuze voor een positieve of negatieve bewoording - het benadrukken: heeft de leerling zoveel goed of zoveel fout - gaan we het proberen of gaan we het doen - moet je iets of wil je iets - gaan we het zoeken of gaan we het vinden Met NLP word je je bewuster van taal. Alleen al door je bewust te worden van de taalpatronen krijg je meer inzicht wat de ander (echt) zegt, het effect van jouw woorden en hoe je iemand effectief kunt aanspreken en motiveren. Hieronder een kort overzicht van een aantal verschillende technieken en interventies die NLP biedt. Het Metamodel Wat iemand in woorden uitdrukt, is slechts een fractie wat hij denkt, weet, voelt en heeft ervaren. Wij mensen generaliseren, vervormen en laten informatie weg. NLP s metamodel helpt je om de weglatingen, vervormingen en generalisaties terug te vinden en te ontrafelen. Het model herstelt de verbinding tussen taal en ervaring. Door specifieke vragen te stellen krijg je de mogelijkheid de communicatie zuiverder te krijgen, waardoor misverstanden en misinterpretaties minder zullen optreden. Voor de pedagogische-didactische situatie één van de effectiefste instrumenten van NLP. Het Milton (taal) model NLP is voor een groot deel gebaseerd op het werk van Milton H. Erickson. Het is dus niet verwonderlijk dat het veranderingsgerichte gebruik van metaforen (analogieën, sprookjes,

5 parabels, anekdotes) een belangrijke plaats heeft binnen NLP. Een metafoor is een herkadering, waardoor de werkelijkheid op een andere manier bekeken kan worden. Het Miltonmodel is het tegenovergestelde van het Metamodel. Hierbij zijn de vragen of opmerkingen bewust vaag en abstract, zodat je d.m.v. afstemmen (rapport), de ander in een bekrachtigende stemming kunt brengen. Met Milton taalpatronen kun je de leerling motiveren en in zijn/haar kracht zetten en het leerproces te bevorderen. Rapport Rapport maken betekent optimaal contact maken, afstemmen. Rapport maken betekent dat je ook een goed contact krijg met leerlingen waarbij dat normaal gesproken niet zo makkelijk lukt. Met rapport heb je minder confrontaties waardoor lesgeven stukken leuker en succesvoller wordt. Ook helpt rapport je in je contacten met ouders, collega s en directie enz. Rapport is het uitgangspunt om leerlingen aan te zetten tot leren en hun gedrag positief te beïnvloeden. Door rapport ontstaat een gemeenschappelijke basis, overeenstemming, een zelfde golflengte. Alleen op die manier kan de energie voor hetzelfde doel worden ingezet, in plaats van elkaar tegen te werken of zelfs destructief te zijn. Rapport betekent het opbouwen van een gevoelsmatige harmonieuze band met de ander. Het resultaat van een goed rapport is dat de ander vertrouwen krijgt in jouw competentie en dit vertrouwen vormt de basis voor een goede communicatie. Pas als men rapport weet op te bouwen kan men ongehinderd feedback geven (informatie geven en ontvangen). Rapport bouwen we op door zowel non-verbaal als verbaal onze communicatie af te stemmen op de ander. In de NLP Practitioner opleiding leer je vele manieren om rapport op te bouwen.

6 Leerstijlen en leergedrag Ieder mens heeft zijn eigen leergedrag: eigen specifieke leer- en oplosstrategieën. Het grootste gedeelte daarvan verloopt intern. NLP maakt het mogelijk om die stijlen en strategieën te herkennen door te observeren, met name ook het interne deel van het denkproces. En, om ze, indien nodig, zo te veranderen dat het gewenste resultaat wordt bereikt. Dit biedt unieke begeleidings- en onderwijsmogelijkheden. Zo zal je heel wat leerproblemen weten te voorkomen als je NLP als didactiek toepast in het analyseren van verschillende leerstrategieën. Ook kom je denkfouten op het spoor die tot dan, voor je verborgen bleven. Feedback Feedback is binnen de opleiding NLP practitioner een steeds terugkerend item. Het concreet specifiek op gedragsniveau kunnen geven van feedback, resulteert in het motiveren van anderen. Het vormt de basis van constructieve veranderingen. Negatieve feedback (kritiek) wordt meestal verworpen; leerling glimlacht, bedankt de docent en mompelt dat deze niet beseft waar het om gaat. De meeste mensen denken niet op basis van logica, maar op basis van hun ervaringen en hun kijk op de wereld. Binnen NLP spreken we in dit geval van het model van de wereld (MOW). Dit MOW wordt gestuurd door onze ervaringen, overtuigingen en criteria. Binnen de opleiding leer je de verschillende modellen van de wereld te scheiden. Vervolgens leer je aan te sluiten bij het model van de ander (volgen) en indien nodig de leiding te nemen. Dus, een aanpak die openstaat voor de zienswijze van een ander om vandaar uit je kwaliteiten, deskundigheid en kennis over te dragen. Als docent moet je in de eerst instantie het model van de wereld van de leerling herkennen en op basis hiervan vertrekken om de leerling te begeleiden naar een hoger niveau, dit is het leerproces. Ankeren Ankeren is een NLP techniek waarbij je goed gevoel koppelt aan een specifieke stimulus. Deze techniek kan je prima gebruiken binnen de klas, zeker als je dezelfde klas regelmatig ziet. Met deze eenvoudige techniek is het mogelijk de leerlingen met een goed gevoel in een positieve leerstemming te krijgen. Door bijvoorbeeld de stemming ontspanning en zelfvertrouwen te ankeren kunnen leerlingen dat oproepen wanneer ze dat nodig hebben. Voor leerlingen die faalangst hebben of weinig zelfvertrouwen of last van negatieve gevoelens is dit een krachtige techniek. NLP in remedial teaching Als leerproblemen zijn ontstaan, zal je met NLP de oorzaak van het probleem veel sneller kunnen opsporen en verhelpen. NLP geeft heel precies inzicht in de denkstrategie van een leerling. Vaak zal je ontdekken dat je zo n denkstrategie op slechts kleine onderdelen hoeft te corrigeren. De begeleiding verloopt veel effectiever want met NLP weet je precies Hoe de leerling informatie opneemt en verwerkt.

7 Wat levert NLP & onderwijs me nu op? Als docent, leerkracht, intern begeleider of remedial teacher heb je natuurlijk te maken met heel veel communicatie. Waarbij het lesgeven/doceren vroeger het belangrijkste aspect was, is dat nu meer verschoven richting begeleiden, competentiegericht leren en op dit moment moet je ook passend onderwijs kunnen bieden. NLP is in principe doelgroep vrij. Tegenwoordig wordt NLP binnen vele sectoren gebruikt. Overal waar gecommuniceerd wordt, is NLP inzetbaar. Want: we kunnen niet niet communiceren. We communiceren altijd! Uiteraard leer je tijdens de opleiding je eigen Model van de Wereld in kaart te brengen. Want wie zich verdiept in NLP, ervaart hoe ook het inzicht in eigen gedrag en mogelijkheden in een stroomversnelling wordt gebracht. Verschillen tussen mensen en tussen leerlingen worden duidelijk en verklaarbaar aan de hand van de inzichten die je over jezelf ontdekt. Talloze toepassingen en inzichten die je in de opleiding leert, dienen zich ook in uw privé leven aan. Die inzichten en nieuwe vaardigheden integreer je in je algehele functioneren, in alle levensgebieden en relaties en zeker ook in je proces van persoonlijke ontwikkelingen en groei. Hier enkele uitspraken van leerkrachten na het volgen van practitioner NLP: - bewust geworden van mijn taalpatronen en die van mijn leerlingen was een enorme eyeopener - het is prettig voor mezelf als leerkracht om de overtuiging te hebben, dat het resultaat van mijn communicatie de reactie is die ik krijg in de klas. - De overtuiging: fouten (of falen) niet bestaan er is alleen feedback helpt mij en mijn leerlingen enorm om te blijven ontwikkelen - Ik maak nu bewust gebruik van ankeren in mijn klas, wat een mooie bruikbare techniek Practitioner in NLP Voor wie meer inzicht in zichzelf en in anderen wil krijgen en zich verder wil ontwikkelen, is de opleiding tot NLP in Practitioner een geweldige opleiding. De opleiding omvat zowel reflectie op de eigen persoon als het verwerven van theoretische inzichten, praktische vaardigheden en technieken. Tijdens de training staat jouw leerproces centraal. Die zelfervaring vinden wij belangrijk, want vanuit die ervaring word je je steeds meer bewust van je overtuigingen, verwachtingen en taalpatronen, die gedrag, zowel persoonlijk als professioneel, sturen. Dat inzicht levert je meer keuzemogelijkheden en flexibiliteit op en maakt je bewust van jouw talenten en kwaliteiten. De Practitioner in NLP opleiding opent je blik op jezelf: hoe doe ik het eigenlijk in mijn werk en mijn leven? Wat doe ik, wat denk ik, wat voel ik, wat zeg ik en waar ben ik van overtuigd om het op deze manier te doen? En wat is het effect daarvan op anderen? Het is van groot belang om dat te weten als je discussieert, adviseert, instrueert, leiding geeft, coacht of je emoties uit. De reactie van anderen is de beste manier om te ontdekken hoe je communiceert.

8 De opleiding is gebouwd op drie pijlers: 1. NLP is de studie van de structuur van de subjectieve ervaring. Je leert hoe mensen hun innerlijke beleving creëren. De centrale vraag daarbij is: hoe komt het dat iemand ervaart wat hij ervaart? Hoe ontstaan gevoelens, gedachten en overtuigingen? 2. NLP is professioneel communiceren. Je leert doelgericht communiceren. Hoe kunnen we iemand via onze communicatie helpen veranderen? Welke invloed heeft onze verbale en, vooral, onze non-verbale communicatie? Hoe kunnen we die invloed gebruiken en hoe kunnen we zo met iemand omgaan dat we zoveel mogelijk informatie krijgen over de structuur van zijn ervaring. 3. NLP is modelleren. Het is een inhoudelijk neutraal model voor het analyseren, begrijpen en overdraagbaar maken van menselijke vermogens. Je leert deze vermogens in kaart te brengen en ze over te dragen aan anderen of aan jezelf. Deze pijler komt vooral in de Master opleiding aan de orde. De opleiding tot Practitioner in NLP bestaat uit: Start data: o 16 opleidingsdagen o 2 dagen systemisch werk o 1 dag emotioneel gericht lichaamswerk o 2 dagen NLP en spiritualiteit - 6 oktober start Practitioner in NLP vrijdaggroep - 7 oktober start Practitioner in NLP weekendgroep - 16 mei start introductiecursus 6 avonden kennismaken NLP - Er wordt in februari/maart nog een gratis bijeenkomst georganiseerd Smara Opleidingen Smara Opleidingen is een internationaal opleidingsinstituut voor Neuro Lingui stisch Programmeren (NLP) en Systemisch Werk. Al sinds 2001 biedt Smara Opleidingen gecertificeerde opleidingen in communicatie en NLP aan particulieren, professionals, diverse beroepsgroepen en aan het bedrijfsleven. Smara Opleidingen werkt volgens de ideeën van de integrale psychologie. Vooral omdat hiermee elk aspect van het menselijk bewustzijn en alle denkbeelden hierover samengevoegd worden. Daarnaast zijn in de NLP opleidingen de ontwikkelingsniveaus en de transpersoonlijke benadering toegevoegd. Deze versnellen namelijk de integratie op emotioneel, mentaal en fysiek gebied en het proces te worden wie we echt zijn.

9 Redenen om jouw opleiding bij Smara Opleidingen te doen! - Het professionele gebruik van NLP staat centraal. Je leert als professional nog beter je leerling en klas te begeleiden en het maximale eruit te halen. - Een mooie en sfeervolle locatie. Gratis parkeren! - De training omvat het verwerven van theoretische inzichten, praktische vaardigheden en technieken en reflectie op de eigen persoon. Tijdens de training staat het individuele leerproces centraal. Die zelfervaring is belangrijk: je wordt je bewust van de overtuigingen, verwachtingen en taalpatronen die je gedrag, persoonlijk en professionele sturen en dat inzicht levert je flexibiliteit en keuzemogelijkheden op. - Smara Opleidingen staat voor persoonlijke begeleiding. - Smara Opleidingen geeft na het behalen van het NLP certificaat 4 extra onderwijsdagen - De geslaagde ontvangen het internationaal erkende certificaat practitioner in NLP Vele leerkrachten hebben al gebruik gemaakt van Smara Opleidingen. Graag komen we persoonlijk langs om kennis te maken en ons aanbod toe te lichten. Mocht je vragen hebben, dan horen wij die graag van je. Graag tot ziens bij Smara Opleidingen.

10 Lerarenbeurs Voor leraren in Rotterdam Jij werkt dagelijks aan de toekomst van jonge Rotterdammers. In een stad als Rotterdam is het nodig dat het onderwijs het maximale uit alle kinderen haalt. De opdracht voor het onderwijs is nergens zo groot. Iedere jonge Rotterdammer verdient een eerlijke start en daar kan jij een belangrijke bedrage aan leveren. Mogelijkheden voor jou als docent om je verder te ontwikkelen middels een opleiding of training. 1) Regionaal via de Gemeente Rotterdam: Voor leraren die zich in het algemeen verder willen ontwikkelen is er een speciale Rotterdamse Lerarenbeurs. Deze beurs is bedoeld om een opleiding of cursus te kunnen volgen, of bijvoorbeeld voor een stage of persoonlijke coaching. De aanvraag staat open voor alle leraren op Rotterdamse scholen met een lesbevoegdheid in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Ook pedagogisch medewerkers in de Rotterdamse VVE kunnen de beurs aanvragen. Aanvragen voor 1 april 2017! Bezoek onze website of bezoek de website van de gemeente Rotterdam 2) Volgens de CAO in het basis- en voorgezet onderwijs: Er zijn bepalingen opgenomen over de professionalisering van onderwijspersoneel. Zo kunnen leraren, intern begeleiders en directeuren een vrij te besteden jaarlijks basisbudget aanvragen bij hun werkgever voor deskundigheidsbevordering en scholing. Onderwijsondersteunend personeel (OOP) krijgt hiervoor een bepaald bedrag en een aantal klokuren. Leraren kunnen zelf beslissen hoe zij het basisbudget en de uren inzetten. Voor meer details: de afspraken over professionele ontwikkeling en deskundigheidsbevordering zijn vastgelegd in hoofdstuk 17 van de CAO ) Volgens de lumpsum regeling: Scholen en andere onderwijsinstellingen krijgen van de Rijksoverheid elk jaar 1 budget voor de kosten van materiaal en personeel. Dit budget heet de lumpsum. Instellingen bepalen zelf hoe ze de lumpsum besteden. Jaarlijks wordt ten minste 10% van de personele lumpsum (De personele lumpsum betreft de personele basisbekostiging, die een bevoegd gezag van het ministerie van OCW ontvangt. Dit betreft de vaste voet plus de direct aan leerlingaantallen gerelateerde bekostiging. Aanvullende bekostiging hoort niet bij de personele lumpsum) besteed aan deskundigheidsbevordering en professionaliseringsactiviteiten in tijd en geld.

Avondcursus kennismaken met NLP

Avondcursus kennismaken met NLP Avondcursus kennismaken met NLP Voor mensen die meer inzicht in zichzelf en anderen willen krijgen en zich verder willen ontwikkelen, is dit een prima inleiding in NLP! Waarnemingsstructuur: zintuiglijke

Nadere informatie

NLP PRACTITIONER 2015

NLP PRACTITIONER 2015 2015 ERKEND, PRAKTIJKGERICHT EN VERBREDEND De erkende NLP Practitioner opleiding van the Sphere is praktijkgericht en verbredend. Het biedt een uitstekende structuur voor effectieve communicatie, persoonlijke

Nadere informatie

NLP PRACTITIONER 2016

NLP PRACTITIONER 2016 2016 ERKEND, PRAKTIJKGERICHT EN VERBREDEND De erkende NLP Practitioner opleiding van ISEMI is praktijkgericht en verbredend. Het biedt een uitstekende structuur voor effectieve communicatie, persoonlijke

Nadere informatie

NLP MASTER PRACTITIONER

NLP MASTER PRACTITIONER 2016 ERKEND, PRAKTIJKGERICHT EN VERDIEPEND De NLP Master Practitioner opleiding is een verdieping in je professionele ontwikkeling. In deze opleiding wordt je meester in communicatie- en gedragsverandering.

Nadere informatie

Examenreglement NLP Practitioner/NLP Business Practitioner.

Examenreglement NLP Practitioner/NLP Business Practitioner. Examenreglement NLP Practitioner/NLP Business Practitioner. De NLP Practitioner wordt afgesloten met een examen zodat voor zowel de cursist als instituut inzicht wordt verkregen in het huidige kennisniveau

Nadere informatie

& Academie voor NLP. Business NLP Basics. Basisopleiding in Persoonlijke Effectiviteit

& Academie voor NLP. Business NLP Basics. Basisopleiding in Persoonlijke Effectiviteit & Business NLP Basics Basisopleiding in Persoonlijke Effectiviteit hovelingsjanse is de interdisciplinaire organisatie die meerwaarde biedt op het gebied van veranderen: door van dichtbij die verandering

Nadere informatie

BEWUSTWORDING - MINDFULNESS -NLP

BEWUSTWORDING - MINDFULNESS -NLP BEWUSTWORDING - MINDFULNESS -NLP Heart Systems Nederland Geen betere plek om te ontsnappen aan alle hectiek dan in het sfeervolle pand van Heart Systems Nederland, gevestigd in een voormalige schuurkerk

Nadere informatie

Smara Siddhi - Informatie NLP Practitioners 2014. Opleiding tot Practitioner in NLP. Pagina 1

Smara Siddhi - Informatie NLP Practitioners 2014. Opleiding tot Practitioner in NLP. Pagina 1 Opleiding tot Practitioner in NLP Pagina 1 Kennismaking Smara Siddhi is een internationaal opleidingsinstituut voor communicatie en Neuro Linguistisch Programmeren (NLP). Al sinds 2001 biedt Smara Siddhi

Nadere informatie

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING:

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Leadership: Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Communiceren en continue verbeteren met

Nadere informatie

Minor NLP: Opleiding Technician en Practitioner

Minor NLP: Opleiding Technician en Practitioner Minor NLP: Opleiding Technician en Practitioner Faculteit Economie en Management Minor NLP: Opleiding Technician en Practitioner NLP NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren (Bandler en Grinder,

Nadere informatie

Training Communicatievaardigheden

Training Communicatievaardigheden Training Communicatievaardigheden Communicatie vaardigheden: succesvol en verbindend communiceren Wat zou het fijn zijn als Jan een keer normaal zou communiceren. Mijn leidinggevende communiceert ook nooit

Nadere informatie

BEWUSTWORDING - MINDFULNESS -NLP

BEWUSTWORDING - MINDFULNESS -NLP BEWUSTWORDING - MINDFULNESS -NLP Heart Systems Nederland Geen betere plek om te ontsnappen aan alle hectiek dan in het sfeervolle pand van Heart Systems Nederland, gevestigd in een voormalige schuurkerk

Nadere informatie

NLP & INKOOP. Dam Inkoopadvies & Training 2018

NLP & INKOOP. Dam Inkoopadvies & Training 2018 NLP & INKOOP Dam Inkoopadvies & Training 2018 Stelling Als iemand anders het kan, kan ik het ook. Gewetensvraag Doe jij wat je zegt EN Zeg jij wat je doet? Jolanda Dam VERTROUWEN OPENHEID ONTWIKKELEN Sinds

Nadere informatie

NLP-practitioner. Mindable instituut voor bewustwording en mentale detox.

NLP-practitioner. Mindable instituut voor bewustwording en mentale detox. NLP-practitioner Mindable instituut voor bewustwording en mentale detox. Geef vorm aan jou mooiste wereld Mindable is een begrip als het gaat om bewustzijnsontwikkelingstrainingen en effectieve communicatie.

Nadere informatie

Verantwoording 1.1 Keuze van de titel

Verantwoording 1.1 Keuze van de titel 1 13 Verantwoording 1.1 Keuze van de titel Voor je ligt het handboek Training sociale vaardigheden. Dit boek is geschreven voor iedereen die te maken heeft met kinderen tussen de tien en vijftien jaar

Nadere informatie

NLP Master Practitioner Opleiding. Meesterschap in NLP brengt Leiderschap in Communicatie

NLP Master Practitioner Opleiding. Meesterschap in NLP brengt Leiderschap in Communicatie NLP Master Practitioner Opleiding Meesterschap in NLP brengt Leiderschap in Communicatie Wat een dag, DE goeroe Richard Bandler heeft mijn papiertje getekend, en DE beste docente ever genaamd Tara heeft

Nadere informatie

NLP FIT BEWUSTWORDING - MINDFULNESS - NLP

NLP FIT BEWUSTWORDING - MINDFULNESS - NLP NLP FIT BEWUSTWORDING - MINDFULNESS - NLP Heart Systems Nederland Geen betere plek om te ontsnappen aan alle hectiek dan in het sfeervolle pand van Heart Systems Nederland, gevestigd in een voormalige

Nadere informatie

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING:

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership: Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Communiceren en continue

Nadere informatie

Je doel behalen met NLP.

Je doel behalen met NLP. Je doel behalen met NLP. NLP werkt het beste als al je neurologische niveaus congruent zijn. Met andere woorden: congruent zijn betekent wanneer je acties en woorden op 1 lijn zijn met je doelen, overtuigingen,

Nadere informatie

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden.

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden. Workshop Leiderschap Leiderschap, krachtig in elke situatie Wat maakt iemand tot een goede leidinggevende? Natuurlijk moeten er doelen gehaald worden en het liefst binnen een bepaald budget. Maar zonder

Nadere informatie

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING:

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership: Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Communiceren en continue

Nadere informatie

De opleiding tot NLP Practitioner

De opleiding tot NLP Practitioner De opleiding tot NLP Practitioner Wat is Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP)? Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP ) wordt gedefinieerd als: de structuur van de subjectieve ervaring en wat daaruit verwacht

Nadere informatie

REMIND. Bij u op SCHOOL?

REMIND. Bij u op SCHOOL? REMIND Bij u op SCHOOL? Inhoudsopgave Slim jezelf zijn voor professionals 3 Slim jezelf zijn 3 Programma over persoonlijke ontwikkeling 3 Kostenoverzicht 4 Over Remind 5 Wij willen 5 Trainersopleiding

Nadere informatie

NLP Practitioner Opleiding. Communiceer en coach met impact!

NLP Practitioner Opleiding. Communiceer en coach met impact! NLP Practitioner Opleiding Communiceer en coach met impact! Wat een dag, DE goeroe Richard Bandler heeft mijn papiertje getekend, en DE beste docente ever genaamd Tara heeft deze overhandigd. En DE leukste

Nadere informatie

Workshop Communicatie vaardigheden

Workshop Communicatie vaardigheden Workshop Communicatie vaardigheden Communicatie vaardigheden, effectief communiceren kun je leren De manier waarop wij met elkaar communiceren is cruciaal voor een goede relatie. Je boodschap kan nog zo

Nadere informatie

Missie van de Oosteinder: Het verzorgen van primair onderwijs in Aalsmeer Oost vanuit een integratieve aanpak en katholieke geloofsovertuiging.

Missie van de Oosteinder: Het verzorgen van primair onderwijs in Aalsmeer Oost vanuit een integratieve aanpak en katholieke geloofsovertuiging. Missie van de Oosteinder: Het verzorgen van primair onderwijs in Aalsmeer Oost vanuit een integratieve aanpak en katholieke geloofsovertuiging. Wij zijn een katholieke school en daarom vinden het belangrijk

Nadere informatie

Opleiding tot Practitioner in NLP

Opleiding tot Practitioner in NLP Opleiding tot Practitioner in NLP Smara Opleidingen Practitioner in NLP Pagina 1 NLP NLP is een outcome gerichte manier van denken waarmee veel problemen effectief en realistisch worden benaderd, opgelost

Nadere informatie

Smara Siddhi - Informatie NLP Practitioners 2016. Opleiding tot Practitioner in NLP. Pagina 1

Smara Siddhi - Informatie NLP Practitioners 2016. Opleiding tot Practitioner in NLP. Pagina 1 Opleiding tot Practitioner in NLP Pagina 1 NLP NLP is een outcome gerichte manier van denken waarmee veel problemen effectief en realistisch worden benaderd, opgelost of verlicht. Dat vereist, naast kennis,

Nadere informatie

TranceArt Academie NLP opleidingen 2014/2015

TranceArt Academie NLP opleidingen 2014/2015 TranceArt Academie NLP opleidingen 2014/2015 DE opleiding voor NLP- ers Internationaal erkende trainingen: NLP Practitioner NLP Master Practitioner Fotografie: Ben Sauer Dit is een uitgave van de TranceArt

Nadere informatie

EFFECTIEVE COMMUNICATIE IN DE KLAS

EFFECTIEVE COMMUNICATIE IN DE KLAS Het vermogen om effectief te communiceren in de klas vraagt om betrokkenheid, interactie, een positieve sfeer, verwachtingen van de leraar en uitdagingen. Effectieve communicatie in de klas versterkt het

Nadere informatie

Wat is N.L.P.? NLP (Neuro-Linguistic-Programming)

Wat is N.L.P.?  NLP (Neuro-Linguistic-Programming) Wat is N.L.P.? NLP (Neuro-Linguistic-Programming) is de studie van de structuur der menselijke ervaring en meer specifiek daarin de communicatie. Ontstaan uit nauwkeurige observaties en diepgaande interviews

Nadere informatie

COACHEND LEIDERSCHAP. vierdaagse training. Heb je vragen over deze training? Bel ons op telefoonnummer:

COACHEND LEIDERSCHAP. vierdaagse training. Heb je vragen over deze training? Bel ons op telefoonnummer: COACHEND LEIDERSCHAP vierdaagse training Heb je vragen over deze training? Bel ons op telefoonnummer: 074-245 26 45 PROGRAMMA Als leidinggevende heb je te maken met verschillende medewerkers met ieder

Nadere informatie

NLP Practitioner Opleiding. Communiceer en coach met impact!

NLP Practitioner Opleiding. Communiceer en coach met impact! NLP Practitioner Opleiding Communiceer en coach met impact! Wat een dag, DE goeroe Richard Bandler heeft mijn papiertje getekend, en DE beste docente ever genaamd Tara heeft deze overhandigd. En DE leukste

Nadere informatie

NLP Practitioner Opleiding. Communiceer en coach met impact!

NLP Practitioner Opleiding. Communiceer en coach met impact! NLP Practitioner Opleiding Communiceer en coach met impact! Wat een dag, DE goeroe Richard Bandler heeft mijn papiertje getekend, en DE beste docente ever genaamd Tara heeft deze overhandigd. En DE leukste

Nadere informatie

Workshop Communicatievaardigheden

Workshop Communicatievaardigheden Workshop Communicatievaardigheden Workshop Communicatievaardigheden, een belangrijk middel om je doel te bereiken Effectief communiceren kun je leren. Gelukkig maar, alle relaties staan of vallen met goede

Nadere informatie

Wat is NLP en wat kan ik ermee?

Wat is NLP en wat kan ik ermee? Neuro Linguïstisch Programmeren jouw opleiding jouw training jouw coaching Wat is NLP en wat kan ik ermee? Persoonlijke ontwikkeling Echt veranderen Je dromen realiseren De beste versie van jezelf worden

Nadere informatie

De workshop Relatiemanagement wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Relatiemanagement wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Relatiemanagement Relatiemanagement, investeren in zakelijke relaties Relaties; de mens kan niet zonder. Of het privé is of werk gerelateerd, relaties zijn een belangrijk onderdeel van ons leven.

Nadere informatie

Training Persoonlijke Kracht!

Training Persoonlijke Kracht! Training Persoonlijke Kracht! Zet binnen acht weken stevige stappen in je persoonlijke ontwikkeling en leer te werken vanuit jouw persoonlijke kracht! Training Persoonlijke Kracht! Persoonlijk leiderschapsprogramma

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

DE KERNVISIE METHODE KRACHTIG ANDERS LEREN

DE KERNVISIE METHODE KRACHTIG ANDERS LEREN DE KERNVISIE METHODE KRACHTIG ANDERS LEREN Voor kinderen met leerproblemen (ook bij dyslexie en dyscalculie) Kinderen met leerproblemen werkelijk kunnen helpen Leerkrachten en kinderhulpverleners hebben

Nadere informatie

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Doelen Zicht op basisbehoeftes van leerlingen om gemotiveerd te kunnen werken; Zelfdeterminatietheorie

Nadere informatie

Didactisch Coachen: checklist voor het basisonderwijs

Didactisch Coachen: checklist voor het basisonderwijs Didactisch Coachen: checklist voor het basisonderwijs Inleiding Een beeldcoach filmt een aantal leraren op een leerplein. Toevallig komen twee leraren tijdens dat filmen opeenvolgend bij dezelfde leerling

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie!

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie! Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden Jouw talent, onze ambitie! Je vindt het belangrijk om te blijven investeren in je eigen ontwikkeling. Zeker als je nieuwe vaardigheden

Nadere informatie

Evaluatie PMA Training Gesprekken met leerlingen - Da Vinci College

Evaluatie PMA Training Gesprekken met leerlingen - Da Vinci College Evaluatie PMA Training Gesprekken met leerlingen - Da Vinci College mei 2018 Wat zal je het meeste bijblijven van de training: - De PMA methodiek. - De 5 stappen van de PMA methodiek. - De groepsgesprekken.

Nadere informatie

Exameneisen NLP Practitioner

Exameneisen NLP Practitioner Exameneisen NLP Practitioner Het examen Onze opleiding wordt afgesloten met een toetsmoment. Wij vinden het belangrijk dat elke deelnemer voor zichzelf helder heeft waar hij/zij staat ten opzichte van

Nadere informatie

K e r n v i s i e m e t h o d e

K e r n v i s i e m e t h o d e Kinderen met leerproblemen werkelijk kunnen helpen Leerkrachten en kinderhulpverleners hebben er dagelijks mee te maken. Leerlingen die na grondige uitleg, extra persoonlijke aandacht en grote inspanningen

Nadere informatie

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld.

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Zelfbeeld Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Een kind dat over het algemeen positief over zichzelf denkt, heeft meer zelfvertrouwen.

Nadere informatie

E-book. 49 vragen voor een effectieve continue dialoog

E-book. 49 vragen voor een effectieve continue dialoog E-book 49 vragen voor een effectieve continue dialoog Inleiding Door Jochem Aubel Veel organisaties hebben de ambitie om een continue dialoog op gang te brengen. Een doorlopend gesprek tussen medewerkers

Nadere informatie

Als docent werk je vanuit een positie van autoriteit, als trainer vanuit een positie van gelijkwaardigheid

Als docent werk je vanuit een positie van autoriteit, als trainer vanuit een positie van gelijkwaardigheid JOUW ROL ALS TRAINER Het klinkt misschien overbodig om het te hebben over de rol die je hebt bij het beïnvloeden van het denken en doen van anderen in groepssituaties. Iedereen weet toch wel wat die rol

Nadere informatie

Opleiding Life Practitioner Praktische informatie

Opleiding Life Practitioner Praktische informatie Doel Kennismaken met de principes en methodologie van NLP en Systemisch werk. Toepassen van NLP Practitioner technieken (combinatie van NLP bouwstenen). Verwerven van competentie binnen communicatieprocessen.

Nadere informatie

NLP: communicatie & coaching

NLP: communicatie & coaching NLP: communicatie & coaching NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) wordt als communicatietechniek gebruikt in verschillende vakgebieden: verandermanagement, educatie, training, sales, persoonlijk leiderschap,

Nadere informatie

Training Zelfrealisatie. Brochure

Training Zelfrealisatie. Brochure Training Zelfrealisatie Brochure Training Zelfrealisatie Voorbij persoonlijke ontwikkeling vind je wie je ten diepste bent. Met de Training Zelfrealisatie ontdek je wie je wezenlijk bent. Zodat je geluk,

Nadere informatie

Opleiding tot Master in NLP

Opleiding tot Master in NLP Opleiding tot Master in NLP Kennismaking Smara Siddhi is een internationaal opleidingsinstituut voor Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) en Systemisch Werk. Al sinds 2001 biedt Smara Siddhi gecertificeerde

Nadere informatie

Opleiding Talentbegeleider Thuisstudie Leer alles wat je moet weten om getalenteerde kinderen effectief te begeleiden.

Opleiding Talentbegeleider Thuisstudie Leer alles wat je moet weten om getalenteerde kinderen effectief te begeleiden. Opleiding Talentbegeleider Thuisstudie Leer alles wat je moet weten om getalenteerde kinderen effectief te begeleiden. Je herkent je in de volgende punten: Je wilt meer weten over talent, hoogbegaafdheid

Nadere informatie

Unieke opleiding in Arboland. Opleiding. Copla Opleiding Training Consultants Coaching

Unieke opleiding in Arboland. Opleiding. Copla Opleiding Training Consultants Coaching Unieke opleiding in Arboland Opleiding Copla Opleiding Training Consultants Coaching copla.nl Bezoek ook onze websites: www.copla.nl www.deveiligheidscoach.nl DE VEILIGHEIDSCOACH Steeds vaker buigen veiligheidskundigen

Nadere informatie

MASTERCOACH Effectief sturen en coachen in het onderwijs

MASTERCOACH Effectief sturen en coachen in het onderwijs MASTERCOACH Effectief sturen en coachen in het onderwijs (gecertificeerde opleiding) Ontwikkelingstraject voor professionals en leidinggevenden in het onderwijs Inleiding Succesvolle coaches en leidinggevenden

Nadere informatie

Collectief aanbod Jeugd Houten

Collectief aanbod Jeugd Houten Collectief aanbod Jeugd Houten Groepsmaatschappelijk werk Santé Partners in Houten 2018-2019 1 Inhoud Blz. Training Sterk staan 9-12.... 3 Zomertraining Plezier op School (aankomende brugklassers). 4 Assertiviteitstraining

Nadere informatie

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL IN 2015 VERBIND HART EN HARD START: FEB 2015 KLANTWAARDERING:

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL IN 2015 VERBIND HART EN HARD START: FEB 2015 KLANTWAARDERING: Master in Leadership MAAK HET VERSCHIL IN 2015 VERBIND HART EN HARD START: FEB 2015 KLANTWAARDERING: Master in Leadership Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Collega s die precies doen wat jij

Nadere informatie

EFFECTIEF COMMUNICEREN MET NLP. Compacte introductie van NLP met focus op praktische toepassing in gespreksvoering en samenwerken

EFFECTIEF COMMUNICEREN MET NLP. Compacte introductie van NLP met focus op praktische toepassing in gespreksvoering en samenwerken EFFECTIEF COMMUNICEREN MET NLP Compacte introductie van NLP met focus op praktische toepassing in gespreksvoering en samenwerken Effectief Communiceren met NLP Effectief communiceren is niet zo moeilijk,

Nadere informatie

Mindful Coachen Rotterdam tweejarige opleiding

Mindful Coachen Rotterdam tweejarige opleiding Academie voor Open Bewustzijn Wil je minder gehaast je werk doen en meer aandacht hebben voor mensen? Wil je weten hoe je stress bij jezelf en anderen kunt herkennen en verminderen? Wil je mindfulness

Nadere informatie

Heikamperweg AZ Asten-Heusden

Heikamperweg AZ Asten-Heusden Heikamperweg 1 5725 AZ Asten-Heusden bbs.antonius@prodas.nl www.antonius-heusden.nl Beste geïnteresseerde in de kwaliteiten van BBS. Antonius, Kwalitatief en passend onderwijs verzorgen is een opdracht

Nadere informatie

Professioneel Effectief & Persoonlijk

Professioneel Effectief & Persoonlijk Professioneel Effectief & Persoonlijk Academie voor NLP NLP Master Practitioner Beweeg mee met je Perspectief Academie voor NLP De Academie voor NLP staat voor persoonlijke ontwikkeling van mensen. Wij

Nadere informatie

Aanbod cursussen en trainingen

Aanbod cursussen en trainingen Aanbod cursussen en trainingen 2019-2020 Naar een positieve groep Maak van jouw klas een positieve groep; kinderen die zich veilig voelen, presteren beter. Deze praktische cursus is bedoeld voor leerkrachten

Nadere informatie

Hoogbegaafde leerlingen gelukkig in mijn klas!

Hoogbegaafde leerlingen gelukkig in mijn klas! Hoogbegaafde leerlingen gelukkig in mijn klas! Een training voor leerkrachten Leer in drie dagen hoogbegaafde kinderen herkennen, begeleiden en onderwijzen Data: 12 oktober, 2 november en 9 november 2016

Nadere informatie

Workshop Lichaamstaal. Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel

Workshop Lichaamstaal. Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel Workshop Lichaamstaal Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel Lichaamstaal is belangrijker dan veel mensen beseffen. Het is een cruciaal onderdeel van onze communicatie. Hoe kom je over op een ander?

Nadere informatie

ken jezelf en en verbeter je relaties met anderen

ken jezelf en en verbeter je relaties met anderen DISC KLEURENTRAININGEN: ken jezelf en en verbeter je relaties verbeter met anderen je relaties met anderen Waarom klikt het met de ene persoon direct en verloopt het contact met andere altijd moeizaam?

Nadere informatie

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen DIDACTISCHE BEKWAAMHEID D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen Resultaat De leraar motiveert leerlingen om actief aan de slag te gaan. De leraar maakt doel en verwachting van de les duidelijk zorgt

Nadere informatie

Mindful Coachen Rotterdam tweejarige opleiding

Mindful Coachen Rotterdam tweejarige opleiding Academie voor Open Bewustzijn studiejaar: 2016-2017 Wil je minder gehaast je werk doen en meer aandacht hebben voor mensen? Wil je weten hoe je stress bij jezelf en anderen kunt herkennen en verminderen?

Nadere informatie

2 Training of therapie/hulpverlening?

2 Training of therapie/hulpverlening? Bewustwording wordt de sleutel voor veranderen Peter is een zeer opvallende leerling die voortdurend conflicten heeft met medeleerlingen en de schoolleiding. Bij een leerlingbespreking wordt opgemerkt

Nadere informatie

Persoonlijk leiderschaps programma

Persoonlijk leiderschaps programma Persoonlijk leiderschaps programma Zet binnen acht weken grote stappen in je persoonlijke ontwikkeling en leer te werken vanuit jouw persoonlijke kracht! Ben jij een druk bezette (young) professional en

Nadere informatie

WERKEN AAN JE PERSOONLIJKE ONTWIKKELING?

WERKEN AAN JE PERSOONLIJKE ONTWIKKELING? Opleiding persoonlijke ontwikkeling WERKEN AAN JE PERSOONLIJKE ONTWIKKELING? Effectief communiceren met behulp van NLP Academie voor Psychologica Investeer in je eigen vermogens De kracht van communicatie

Nadere informatie

Training Communicatieve vaardigheden

Training Communicatieve vaardigheden Training Communicatieve vaardigheden Training Communicatie vaardigheden, contact maken en verbinden In het dagelijks leven communiceren we best veel. Denk maar eens na, tijdens een vergadering, maar ook

Nadere informatie

Van waar je bent, naar waar je wilt zijn

Van waar je bent, naar waar je wilt zijn Training en coaching Van waar je bent, naar waar je wilt zijn Waarvoor kies je bij Move by Coaching? Move by Coaching helpt mensen en organisaties om, in deze wereld waarin zoveel belemmeringen kunnen

Nadere informatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie Doelen stellen NLP is een doelgerichte, praktische en mensvriendelijke techniek. NLP = ervaren, ervaren in denken, voelen en doen. Middels een praktisch toepasbaar model leren we om de eigen hulpmiddelen,

Nadere informatie

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1 faalangst de baas! training www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl 2 KINDERPRAKTIJK LANDSMEER FAALANGST DE BAAS! TRAINING 3 faalangst de Baas! training

Nadere informatie

Gecertificeerde Opleidingen

Gecertificeerde Opleidingen Gecertificeerde Opleidingen TOP Class Communicatie Vaardigheden Gordon Communicatie Trainer www.gordoncommunicatie.nl Top Class Communicatie Vaardigheden Persoonlijk en professioneel communiceren In deze

Nadere informatie

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden.

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. Het Kindgesprek. Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. 1 Inleiding. Door gesprekken met kinderen te voeren willen we de betrokkenheid

Nadere informatie

STAGE WERKPLAN ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING/ Sonja van de Valk

STAGE WERKPLAN ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING/ Sonja van de Valk Let op!!! Dit is een groeidocument. Dat wil zeggen dat dit werkplan regelmatig bijgesteld zal moeten worden. Bekijk per competentie eerst waar je mee wilt beginnen. Vul nog niet meteen alles in. Zorg er

Nadere informatie

Thermometer leerkrachthandelen

Thermometer leerkrachthandelen Thermometer leerkrachthandelen Leerlijnen en ontwikkelingslijn voor leerkrachten van WSKO 1 Inleiding Leerkracht zijn is een dynamisch en complex vak. Mensen die leerkracht zijn en binnen onze organisatie

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 4 Eigenwaarde Inhoud 2 1. Hoe zit het met je gevoel van eigenwaarde? 3 2. Welke talenten van jezelf ken je al? 4 3. Verborgen talenten & bewondering 6 4. Verborgen talenten & feedback

Nadere informatie

Omgaan met pestgedrag voor leerlingen

Omgaan met pestgedrag voor leerlingen Omgaan met pestgedrag voor leerlingen Algemeen: Uw ROC wil door middel van eenduidige trainingen pesten structureel aanpakken. Trainingen en cursussen als maatwerk. Doelstelling: Het doel van de training

Nadere informatie

Kwaliteitsgericht omgaan met kinderen denken vanuit mogelijkheden zien van kernkwaliteiten handelen vanuit respect voor ieders eigenheid

Kwaliteitsgericht omgaan met kinderen denken vanuit mogelijkheden zien van kernkwaliteiten handelen vanuit respect voor ieders eigenheid POWer: Kwaliteitsgericht omgaan met kinderen Leerkrachten ervaren dat kinderen zich anders gedragen dan vroeger. Steeds vaker mondiger, meer intuïtief, zelfbewust en minder genegen gewoon te doen wat van

Nadere informatie

De workshop Situationeel leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Situationeel leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Situationeel leidinggeven Situationeel leidinggeven, krachtig in iedere situatie Als leidinggevende probeer jij het beste uit je medewerkers te halen. Daar profiteert de organisatie van, maar

Nadere informatie

Als je zegt dat je het niet kan, dan heb je gelijk Als je zegt dat je het wel kan, heb je ook gelijk ALBERT EINSTEIN

Als je zegt dat je het niet kan, dan heb je gelijk Als je zegt dat je het wel kan, heb je ook gelijk ALBERT EINSTEIN g Als je zegt dat je het niet kan, dan heb je gelijk Als je zegt dat je het wel kan, heb je ook gelijk ALBERT EINSTEIN onze waarden: vernieuwend plezier stoer inzicht leiderschap beweging verbinding vertrouwen

Nadere informatie

Systemisch perspectief

Systemisch perspectief Systemisch perspectief Elk mens is deel van een systeem: gezin, familie, vrienden, werk, maatschappij. Ook de mensen die er niet meer zijn, hebben hierin hun plek. In ons thuisgezin vinden we de oorsprong

Nadere informatie

Dialectische Gedrags Therapie Bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperkingen

Dialectische Gedrags Therapie Bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperkingen Dialectische Gedrags Therapie Bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperkingen Dialectische Gedrags Therapie 2 1. Voor wie? Deze brochure geeft informatie over Dialectische Gedragstherapie (DGT).

Nadere informatie

Door de stage en de theorie ontwikkel ik mij beroepsmatig. Op mijn stage vraag ik veel aan mijn stagebegeleidster.

Door de stage en de theorie ontwikkel ik mij beroepsmatig. Op mijn stage vraag ik veel aan mijn stagebegeleidster. Fontys Hogeschool voor de kunsten STAGE WERKPLAN ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Student: Mariska Gerritsen Studentnummer: 2173355 Jaar: 4 Dt Stageschool: Heerbeeck College Stagebegeleider: S. van Driel

Nadere informatie

Opleiding tot kindercoach met inzet van paarden

Opleiding tot kindercoach met inzet van paarden Opleiding tot kindercoach met inzet van paarden Inleiding Kinderen zijn volop in ontwikkeling. Coaching met behulp van paarden geeft op het terrein van denken, doen en voelen veel beweging.om al die veranderingen

Nadere informatie

Weerbaarheid en zelfsturing voor particulieren. Bouwen aan zelfvertrouwen. Jeugd

Weerbaarheid en zelfsturing voor particulieren. Bouwen aan zelfvertrouwen. Jeugd Weerbaarheid en zelfsturing voor particulieren Bouwen aan zelfvertrouwen Jeugd 1. Weerbaarheidstrainingen voor kinderen Heeft uw kind moeite met voor zichzelf op te komen? Of is uw kind wellicht te weerbaar?

Nadere informatie

Mindful Coachen Rotterdam tweejarige opleiding

Mindful Coachen Rotterdam tweejarige opleiding Mindful Coachen Rotterdam Academie voor Open Bewustzijn Wil je minder gehaast je werk doen en meer aandacht hebben voor mensen? Wil je weten hoe je stress bij jezelf en anderen kunt herkennen en verminderen?

Nadere informatie

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN COMMUNICEREN VANUIT JE KERN Wil je duurzaam doelen bereiken? Zorg dan voor verbonden medewerkers! Afgestemde medewerkers zijn een belangrijke aanjager voor het realiseren van samenwerking en innovatie

Nadere informatie

FOLLOW YOUR SUN LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / Missie: ieder kind straalt!

FOLLOW YOUR SUN LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / Missie: ieder kind straalt! LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / 2019 Follow your Sun biedt 10 wekelijkse lessen van 1.5 uur waarin kinderen hun talenten en die van hun klasgenoten ontdekken en leren te gebruiken. Tijdens de

Nadere informatie

FemaleTOPTalent. Werken vanuit persoonlijke drijfveren: Meer overtuiging. Meer bereik en resultaat. Van stress naar helderheid.

FemaleTOPTalent. Werken vanuit persoonlijke drijfveren: Meer overtuiging. Meer bereik en resultaat. Van stress naar helderheid. FemaleTOPTalent Werken vanuit persoonlijke drijfveren: Meer overtuiging. Meer bereik en resultaat. Het FemaleTopTalent programma voor de vrouwelijke professional: Met een HBO- of academische opleiding;

Nadere informatie

Competenties. De beschrijvingen van de 7 competenties :

Competenties. De beschrijvingen van de 7 competenties : Inhoud Inleiding...3 Competenties...4 1. Interpersoonlijk competent...5 2. Pedagogisch competent...5 3. Vakinhoudelijk en didactisch competent...6 4. Organisatorisch competent...6 5. Competent in samenwerking

Nadere informatie

LICENSED NLP PRACTITIONER

LICENSED NLP PRACTITIONER Never underestimate the power of planting a seed : LICENSED NLP PRACTITIONER 2019 Briseïs Scheiner In het kort: Met deze NLP Practitioner krijg je het volgende: je leert het beste uit je zelf te halen

Nadere informatie

Geschiedenis van NLP

Geschiedenis van NLP Geschiedenis van NLP Neuro Linguïstisch Programmeren is een communicatie systeem dat is ontwikkeld door een groep mensen in de jaren 70 in Amerika. NLP was oorspronkelijk bedoeld om de componenten, die

Nadere informatie

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven ecourse Moeiteloos leren leidinggeven Leer hoe je met minder moeite en tijd uitmuntende prestaties met je team bereikt 2012 Marjan Haselhoff Ik zou het waarderen als je niets van de inhoud overneemt zonder

Nadere informatie

Competentiescan Propedeuse Academie voor Beeldende Vorming Tilburg

Competentiescan Propedeuse Academie voor Beeldende Vorming Tilburg Competentiescan Propedeuse Academie voor Beeldende Vorming Tilburg naam student: Stan Verhees.. A1 CREËREND VERMOGEN 1 De student kan zelfstandig een beeldend proces op gang brengen, dit proces kwalitatief

Nadere informatie

van Zij naar Wij ons trainingsaanbod vo/mbo

van Zij naar Wij ons trainingsaanbod vo/mbo van Zij naar Wij ons trainingsaanbod vo/mbo van Zij naar Wij Omgaan met spanning in de school en in de klas U werkt op een school. Een plek waar jongeren hun identiteit ontwikkelen en kennis maken met

Nadere informatie