Functioneel beheer in Nederland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Functioneel beheer in Nederland"

Transcriptie

1 Functioneel beheer in Nederland

2 Achtergrond Op initiatief van Marjet Smits (ad Matres), Martijn Buurman (Functioneel-beheerder.com) en Günther Nijmeijer (inmezzo) is eind 2012 de eerste verkiezing voor Functioneel Beheerder van het Jaar georganiseerd. Wikipedia zegt het volgende over Functioneel Beheer: Functioneel beheer is een verantwoordelijkheidsdomein waarin de informatievoorziening wordt beheerd ten behoeve van de gebruikersorganisatie. Functioneel beheer wordt ook wel aangeduid met de term informatiebeheer of informatiemanagement. In de praktijk wordt informatiebeheer vaak gehanteerd voor de meer strategische onderdelen van het verantwoordelijkheidsdomein, maar beide begrippen kunnen als synoniem worden beschouwd. Functioneel beheer zorgt voor het specificeren van de IT-services, het aansturen van de realisatie daarvan, en het beheer van de bedrijfsgegevens. Met het specificeren van de IT-services zorgt functioneel beheer voor het vertalen van de informatiebehoeften die vanuit verschillende werk- en bedrijfsprocessen van een organisatie ontstaan in informatievoorziening. De gerealiseerde IT-services worden door functioneel beheer aangevuld met support voor de gebruikers, waardoor de gebruikersorganisatie beschikt over passende en functionerende informatievoorziening. Voorbeelden van operationele processen in functioneel beheer zijn het ondersteunen van de eindgebruikers bij het dagelijkse gebruik van de informatievoorzieningen en het structureren van de veranderingen die moeten plaatsvinden aan de informatievoorziening. Het moge duidelijk zijn dat deze (en dit is niet de enige) definitie zó breed is, dat er in het veld veel behoefte is aan een nadere invulling en nadere specificatie van de term functioneel beheer. Hoewel functioneel beheerders overal in vrijwel alle organisaties actief zijn, blijkt er op de werkvloer weinig wat functioneel beheerders bindt, weinig waarin functioneel beheerders zich kunnen herkennen. Dit leidt tot veel onduidelijkheid bij zowel opdrachtgevers (de business) als ook bij functioneel beheerders zelf. De functie is onduidelijk en het vermoeden bestaat dat de functie ook vaak ondergewaardeerd is. De verkiezing is een poging hier iets aan te doen. De bedoeling is uiteindelijk het functioneel beheer beter voor het voetlicht te brengen, bekendheid te genereren en functioneel beheerders een platform te geven.

3 Achtergrond Op basis van het voorgaande komen we tot de volgende doelstelling van de verkiezing en daarmee het onderzoek: Inzicht verschaffen in de competenties, rollen, taken en bevoegdheden van functioneel beheerders op basis waarvan de discussie rond functioneel beheer opgestart kan worden. In de verkiezing Functioneel Beheerder van het Jaar is gekozen voor een aanpak vanaf de werkvloer. Dat wil zeggen dat de klanten of opdrachtgevers niet alleen functioneel beheerders hebben kunnen nomineren, zij hebben ook de criteria bepaald waarop de genomineerden zijn beoordeeld én zij hebben hun genomineerden op diezelfde criteria beoordeeld (zonder dat zij op dat moment wisten hoe zwaar die criteria wogen in de beoordeling. De verkiezing is van de werkvloer, door de werkvloer, er is geen jury aan te pas gekomen. Het onderzoek, waarop de verkiezing is gebaseerd moet antwoord geven op de volgende vragen: Wat verwachten werkgevers van functioneel beheer? Welke verwachtingsnormen bestaan er ten aanzien van functioneel beheer moet voldoen? Welke competenties zijn van belang voor functioneel beheerders? Wat kan functioneel beheer bijdragen aan een organisatie? Wat voegt functioneel beheer toe aan organisaties?

4 Opzet van het onderzoek De insteek van de verkiezing én (daarmee ook) van het onderzoek was om met zo weinig mogelijk sturing door de organisators tot een zo objectief mogelijke verkiezing te komen. Daartoe moest een set met competenties/ beoordelingscriteria worden ontwikkeld die primair was ingegeven vanaf de werkvloer. Op dat te kunnen doen, is de volgende procedure gehanteerd: Allereerst zijn met een aantal deskundigen uit het veld een aantal diepte interviews gehouden om vast te stellen wat de belangrijke criteria en competenties zijn voor een functioneel beheerder. Deze criteria zijn vervolgens in een kwantitatief onderzoek voorgelegd aan 98 personen die werkzaam zijn in de business. Zij hebben alle criteria en competenties op belang beoordeeld. Daarnaast hebben zij de genomineerden op dezelfde set criteria beoordeeld. Op basis van het belang, is per criterium een gewicht berekend. Dit gewicht is gebruikt op per genomineerde een score te berekenen. Daarnaast hebben alle beoordelaars hun keuze voor hun functioneel beheerder moeten toelichten in een aantal open vragen. De enquête is online uitgevoerd, waarbij via verschillende kanalen geprobeerd is zo veel mogelijk mensen bereid te vinden de vragenlijst(en) in te vullen. Door dit karakter is het lastig te bepalen of de groep invullers representatief is voor de populatie (overigens is eveneens niet duidelijk hoe de populatie omschreven zou moeten worden.

5 Conclusies Tussen kernwoord voor functioneel beheer Een functioneel beheerder vormt vrijwel altijd een schakel tussen twee andere (afdelingen, processen) eenheden binnen een organisatie. Niet voor niets komt het woord tussen prominent uit de vraag naar de betekenis. Tussen vereist een breed scala aan eigenschappen en vaardigheden. Niet alleen moet een functioneel beheerder beschikken over veel mensenkennis, hij of zij heeft ook kennis nodig van (bedrijfs)processen, systemen en informatieverwerking. Functioneel beheer geen eenduidig begrip Er wordt een breed scala aan functiebenamingen gebruikt voor functioneel beheer. Functioneel beheer, applicatiebeheer, informatiemanagement komen het meest voor, maar eenduidig zijn deze termen niet. Functioneel beheer geen vaste plaats in organisaties Ook de inbedding in organisaties laat veer variatie zien, centraal, decentraal, eigen afdeling of ingebed in andere afdelingen. Er is niet één of zelfs twee vormen die overheersen. Functioneel beheer wel belangrijk voor de dagelijkse gang van zaken Het overgrote deel van de overvraagden ziet wel het belang van functioneel beheer. Voor bijna driekwart van de ondervraagden is het essentieel of vallen belangrijke processen stil. Functioneel beheer op snijvlak van kennis en vaardigheden Van functioneel beheerders wordt niet alleen veel kennis, maar ook veel vaardigheden verwacht. Een functioneel beheerder moet doen en denken met elkaar kunnen verbinden, en dat bij voorkeur ook nog kunnen koppelen aan inzet en passie.

6 Conclusies Kerncompetenties De kerncompetenties voor een functioneel beheerder zijn vooral gericht op het samenwerken met andere mensen. Een functioneel beheerder moet mensenkennis hebben en dat koppelen aan een drive om te helpen. Daarnaast moet deze mensgerichtheid worden verbonden aan (technische) systeem- en applicatiekennis en oplossingsgerichte vaardigheden. Al met al komt er uit het onderzoek een beeld naar voren van een manusje van alles, waarvan veel wordt verwacht en veel wordt geëist, maar zonder duidelijke positie en zonder duidelijke status, zéker niet als we over de verschillende organisaties heen kijken. Daarmee kunnen we het beeld bevestigen dat bestaat bij de organisatoren van de verkiezing. De functioneel beheerder anno 2012 kan wel een steuntje in de rug gebruiken. Het werkveld is breed en onoverzichtelijk. Er is niet veel eenduidigheid en een echt bindende factor hebben we in dit onderzoek dan ook niet gevonden. Duidelijk is dat een functioneel beheerder overal tussen staat, als een spin in een web. Alleen is het web niet het eigendom van de functioneel beheerder, deze mag het web hooguit gebruiken.

7 Resultaten In de volgende sectie worden de resultaten van het onderzoek beschreven. Deze sectie volgt in grote lijnen de vragenlijst. De kern van het onderzoek wordt gevormd door een lijst met 33 competenties. Daaromheen zijn vragen gesteld over rol, belang en betekenis van functioneel beheer. De vragen zijn uitgesplitst naar 2 groepen: functioneel beheerders en overige functies. Deze splitsing is uitgevoerd op basis van antwoorden van de respondenten, niet op basis van vooraf vastgestelde functies.

8 Eigen omschrijving Functioneel beheer wordt vooral gezien als schakel tussen business en informatie(voorziening) en ICT. Veel gebruikte woorden zijn informatie(voorziening), processen, business en het voorzetsel tussen. Deze geeft goed de positie van de functioneel beheerder weer: Vraag: Kunt u met eigen woorden aangeven wat u verstaat onder de term functioneel beheer?

9 Terminologie Functioneel beheer is geen eenduidige term, slechts een minderheid van de organisaties gebruikt de term functioneel beheer, de term Informatiemanagement wordt aanzienlijk vaker gebruikt: Functioneel applicatiebeheer 17% 20% Functioneel beheerders Overige functies Functioneel beheer 40% 31% Informatiemanagement 87% 76% Anders 24% 36% 0% 50% 100% Vraag: Welke term of termen gebruikt u voor functioneel beheer?

10 Inbedding in organisaties En ook de inbedding in organisaties laat grote verschillen zien: Centraal: functioneel beheer is een aparte afdeling 34% 43% Decentraal: functioneel beheerders zijn onderdeel van de afdeling Functioneel 13% 24% Functioneel beheerders Overige functies Zowel centraal als decentraal 33% 53% 0% 20% 40% 60% Vraag: Hoe is het functioneel beheer ingebed in de organisatie. Is dat centraal, decentraal of beide?

11 Inbedding in organisaties (2) En ook de inbedding in organisaties laat grote verschillen zien: Decentraal binnen de operationele afdelingen 14% 19% Functioneel beheerders Binnen de afdeling ICT, maar decentraal uitgezet 17% 16% Overige functies Binnen de afdeling ICT 24% 30% Aparte afdeling 21% 27% Andere 13% 20% 0% 10% 20% 30% 40% Vraag: En is functioneel beheer een eigen afdeling, of is het ergens anders onder gebracht?

12 Inbedding in organisaties (3) Functioneel beheer meer functie dan rol, vooral volgens de functioneel beheerders zelf: functioneel beheer is altijd één van de taken van een medewerker 28% 41% Functioneel beheerders Overige functies functioneel beheer is de volledige dagtaak van een medewerker 71% 87% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Vraag: En is functioneel beheer dan een rol of een functie?

13 Algemeen of applicatiegebonden Functioneel beheerders zijn slechts in minderheid algemeen inzetbaar en veel vaker applicatie gebonden: Voor elke applicatie is/zijn er één of meer functioneel beheerders aangesteld 79% 76% Functioneel beheerders zijn niet applicatiegebonden, maar zijn algemeen inzetbaar 30% 31% Functioneel beheerders Overige functies 0% 20% 40% 60% 80% 100% Vraag: En is dat dan applicatiegebonden of zijn functioneel beheerders algemeen inzetbaar?

14 Belang van functioneel beheer Functioneel beheer is belangrijk voor organisaties, vaak zelfs essentieel: Het speelt een ondergeschikte rol, we kunnen als organisatie best even door zonder functioneel 0% 6% Functioneel beheerders Het is belangrijk, maar we kunnen ook wel een tijdje zonder functioneel beheer 14% 21% Overige functies Het is belangrijk, zonder functioneel beheer vallen belangrijke processen en systemen stil 47% 49% Functioneel beheer is essentieel, we kunnen geen moment zonder 26% 20% Geen van het bovenstaande 6% 12% 0% 20% 40% 60% Vraag: Alles overziend, hoe belangrijk is functioneel beheer dan in de organisatie waarin u werkzaam bent? Welke van de onderstaande omschrijvingen past het best bij uw situatie?

15 Opleidingsniveau Functioneel beheer vereist een opleiding op HBO niveau: WO 17% 18% HBO 96% 84% Functioneel beheerders Overige functies MBO 9% 22% VMBO 0% 4% 0% 50% 100% 150% Vraag: Wat is naar uw mening het ideale opleidingsniveau voor een functioneel beheerder? Is dat VMBO, MBO, HBO, WO?

16 Opleidingsniveau En BISL is veruit de belangrijkste aanvulling op de HBO-opleiding: TMAP 40% 33% Prince II ITIL 55% 53% 51% 51% Functioneel beheerders Overige functies ASL 23% 29% BISL 65% 87% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Vraag: Wat zijn naast de algemene opleidingen in uw ogen waardevolle aanvullende opleidingen/certificaten en cursussen voor functioneel beheerder?

17 Vereiste kennis en vaardigheden voor een functioneel beheerder Applicatiekennis is voor functioneel beheerders het belangrijkst, op de voet gevolgd door organisatorische kennis en vaardigheden. Engagement is het minst belangrijk: Applicatiekennis Organisatorische kennis Vaardigheden 18% 18% 12% 11% Functioneel beheerders 25% 25% Overige functies Engagement / passie Technische Kennis 23% 22% 23% 23% Vraag: Kunt u 100 punten verdelen over de onderstaande 5 domeinen, waarbij het domein dat u het belangrijkst vindt de meeste punten krijgt en het domein dat u het minst belangrijk vindt de minste punten?

18 Competenties van een functioneel beheerder (top 10, business) Functioneel beheer is vooral mensenwerk. Van de 20 belangrijkste competenties, hebben er 7 direct te maken met het werken met en/of voor anderen: Vraag: Kunt u van de onderstaande criteria aangeven hoe belangrijk u het vindt voor een functioneel beheerder?

19 Competenties van een functioneel beheerder Maar kijken we naar de specifieke competenties, dan blijkt de eerste applicatiegerichte competentie pas op plaats 7 te komen. Organisatorische kennis is belangrijker: 4,00 Functioneel beheerders Overige functies 3,00 2,00 1,00 Vraag: Kunt u van de onderstaande criteria aangeven hoe belangrijk u het vindt voor een functioneel beheerder?

20 Meer weten? U kunt altijd terecht op onze website Daar vindt u de enquête- en nominatieformulieren én de winnaar van de vorige editie, naast meer informatie over de achtergrond van de verkiezing. We hopen dat ook u dit jaar onze enquête wilt invullen. Hiermee krijgen we een nog beter en breder zicht op de status van en veranderingen in ons vakgebied. De enquête kunt u invullen op Op de website vindt u meer informatie over de organisatoren, maar u kunt natuurlijk ook gewoon contact met ons opnemen. Günther Nijmeijer Marjet Smits Martijn Buurman inmezzo ad Matres Functioneel-Beheerder.com Web. Web. Web. Mob Mob Mob info@inmezzo.nl . info@admatres.nl . m.buurman@functioneel-beheerder.com

Presentatie. Functioneel beheerder van het jaar

Presentatie. Functioneel beheerder van het jaar Presentatie Functioneel beheerder van het jaar Onderzoeksopzet Doelstelling: Inzicht verschaffen in de competenties, rollen, taken en bevoegdheden van functioneel beheerders op basis waarvan de discussie

Nadere informatie

Functioneel Applicatie Beheer

Functioneel Applicatie Beheer Functioneel Applicatie Beheer Functioneel Applicatie Beheer Goed functioneel beheer werkt als smeerolie voor uw organisatie en zorgt voor een optimale aansluiting van de informatievoorziening op de primaire

Nadere informatie

[functie] De functie die verantwoordelijk is voor het beheren van applicaties. [zaak] Een methode of maatregel om een risico te managen.

[functie] De functie die verantwoordelijk is voor het beheren van applicaties. [zaak] Een methode of maatregel om een risico te managen. Applicatiebeheer het beheren van applicaties. [functie] De functie die verantwoordelijk is voor het beheren van applicaties. Beheer (beheren) Control Onder de activiteit applicatiebeheer valt de ontwikkeling,

Nadere informatie

Rapportage Pizzasessie Functioneel-beheer.com Specialisten Managers Adviseurs Algemeen functioneel beheer applicatiebeheer informatiemanagement

Rapportage Pizzasessie Functioneel-beheer.com Specialisten Managers Adviseurs Algemeen functioneel beheer applicatiebeheer informatiemanagement Rapportage Pizzasessie Functioneel-beheer.com Alle deelnemers hebben hun functienaam opgegeven. De volgende functienamen zijn gemeld: Specialisten o Functioneel beheerder (9x) o Functioneel applicatiebeheerder

Nadere informatie

getronicspinkroccade.nl EPD en BiSL! 13 e EPD-ICT Congres NVMA 12 juni 2008 Thijs de Jong Senior adviseur en trainer

getronicspinkroccade.nl EPD en BiSL! 13 e EPD-ICT Congres NVMA 12 juni 2008 Thijs de Jong Senior adviseur en trainer getronicspinkroccade.nl EPD en BiSL! 13 e EPD-ICT Congres NVMA 12 juni 2008 Thijs de Jong Senior adviseur en trainer Kennismaking 1 Beheer Van project naar beheer Grootschalige Vernieuwing Applicatiebeheer

Nadere informatie

Last but not least. Hoofdstuk 35. Bijlagen

Last but not least. Hoofdstuk 35. Bijlagen Last but not least Hoofdstuk 35 Bijlagen V1.2 / 01 februari 2016 Geen copyright! MCTL is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Gebaseerd op een werk van

Nadere informatie

Positionering functioneel beheer

Positionering functioneel beheer Positionering functioneel beheer Een whitepaper van The Lifecycle Company Met dit whitepaper bieden we u inzicht in de opties van het organiseren van functioneel beheer: concentreren (centraal) of niet

Nadere informatie

Verleden, heden en toekomst van functioneel beheer & informatiemanagement. Martijn Buurman November 2016

Verleden, heden en toekomst van functioneel beheer & informatiemanagement. Martijn Buurman November 2016 Verleden, heden en toekomst van functioneel beheer & informatiemanagement Martijn Buurman November 2016 Functioneel-Beheerder.com Gestart in mei 2010 15 man en vrouw sterk Werving, selectie en detachering

Nadere informatie

Van automatiseringsafdeling naar ICT-regieorganisatie

Van automatiseringsafdeling naar ICT-regieorganisatie Van automatiseringsafdeling naar ICT-regieorganisatie Anderhalf jaar later Praten over regie is makkelijker dan regie voeren René Bosman Manager Informatie & Automatisering Lentiz onderwijsgroep Onderwerpen

Nadere informatie

BISL Business Information Services Library. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V.

BISL Business Information Services Library. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V. BISL Business Information Services Library Een introductie Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V. Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 9 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 1.1 ALGEMEEN... 3 1.2

Nadere informatie

In dit document worden de belangrijkste gegevens (ook in vergelijk met andere jaren) uit dit onderzoek per onderwerp kort neergezet:

In dit document worden de belangrijkste gegevens (ook in vergelijk met andere jaren) uit dit onderzoek per onderwerp kort neergezet: ZP Onderzoek 2018 In de eerste maanden van 2018 heeft FastFlex haar jaarlijkse ZP Onderzoek uitgezet onder zelfstandige professionals (zzp ers, freelancers) binnen Nederland. Deze online vragenlijst heeft

Nadere informatie

Examen BiSLF Business Information Management Foundation

Examen BiSLF Business Information Management Foundation Examen BiSLF Business Information Management Foundation Publicatiedatum Startdatum 1 januari 2006 1 oktober 2005 Doelgroep De doelgroep voor deze module heeft in zijn of haar functie een rol bij het aansturen,

Nadere informatie

Evaluatie Beeld en beroep

Evaluatie Beeld en beroep Evaluatie Beeld en beroep Inhoud Introductie 1 Respondenten 2 Gegeven cijfer 2 De online informatie over het Project Beeld van het Beroep via innovationlab.nhl.nl was duidelijk 3 Er was voldoende variatie

Nadere informatie

EXIN Business Information Management Foundation

EXIN Business Information Management Foundation Preparation Guide EXIN Business Information Management Foundation with reference to BiSL Editie 201601 Copyright 2016 EXIN Alle rechten voorbehouden Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of

Nadere informatie

Bantopa Terreinverkenning

Bantopa Terreinverkenning Bantopa Terreinverkenning Het verwerven en uitwerken van gezamenlijke inzichten Samenwerken als Kerncompetentie De complexiteit van producten, processen en services dwingen organisaties tot samenwerking

Nadere informatie

Business Information Management Foundation

Business Information Management Foundation Preparation Guide Business Information Management Foundation Editie februari 2012 Alle rechten voorbehouden Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen in een dataverwerkend

Nadere informatie

Het BiSL-model. Een whitepaper van The Lifecycle Company

Het BiSL-model. Een whitepaper van The Lifecycle Company Het BiSL-model Een whitepaper van The Lifecycle Company Met dit whitepaper bieden we u een overzicht op hooflijnen van het BiSL-model. U vindt een overzicht van de processen en per proces een beknopte

Nadere informatie

Functioneel applicatiebeheer in het ziekenhuis

Functioneel applicatiebeheer in het ziekenhuis Functioneel applicatiebeheer in het ziekenhuis Auteur : Liesbeth van Erp Review : Hugo Roomans, Winnifred de Keizer Versie : 1.0 Datum : 1 oktober 2009 Bruggebouw Bos en Lommerplein 280 Postbus 9204 1006

Nadere informatie

In een keten gaat het om de verbindingen, niet om de schakels.

In een keten gaat het om de verbindingen, niet om de schakels. Verbindingsmodel IV Serviceketen Theo Thiadens en Adri Cornelissen In een keten gaat het om de verbindingen, niet om de schakels. Verbindingsmodel IV Serviceketen Theo Thiadens Alleen een organisatie die

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET INFORMATIEMANAGEMENT. Masterclass Informatiemanagement

AAN DE SLAG MET INFORMATIEMANAGEMENT. Masterclass Informatiemanagement AAN DE SLAG MET INFORMATIEMANAGEMENT Masterclass Informatiemanagement AAN DE SLAG MET INFORMATIEMANAGEMENT INTRODUCTIE Informatie is voor elke organisatie een cruciale asset. Efficiënte uitvoering van

Nadere informatie

Masterclass. Proces & Informatiemanagement

Masterclass. Proces & Informatiemanagement Masterclass Proces & Informatiemanagement Expertisegebied DATA MANAGEMENT PROCES MANAGEMENT INFORMATIE MANAGEMENT ICT-MANAGEMENT 2 Beschrijving In de huidige kennis- en netwerkeconomie wordt het verschil

Nadere informatie

VISIEDOCUMENT INFORMATIEMANAGEMENT Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio

VISIEDOCUMENT INFORMATIEMANAGEMENT Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio VISIEDOCUMENT INFORMATIEMANAGEMENT Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio Mark Timmermans Versie 1.0 1. Inleiding De Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio (OOZ) is het bevoegd gezag van een

Nadere informatie

Stand van zaken IM in Nederland Informatiemanagement onderzoek Quint Wellington Redwood 2010

Stand van zaken IM in Nederland Informatiemanagement onderzoek Quint Wellington Redwood 2010 Stand van zaken IM in Nederland Informatiemanagement onderzoek Quint Wellington Redwood 2010 Tanja Goense 16 September 2010 Programma Even voorstellen Opzet onderzoek Bevindingen Samengevat Foodforthought

Nadere informatie

De financial van de toekomst. saxion.nl. Praktijkonderzoek naar de ontwikkelingen in het werk van de financiële professional

De financial van de toekomst. saxion.nl. Praktijkonderzoek naar de ontwikkelingen in het werk van de financiële professional De financial van de toekomst Praktijkonderzoek naar de ontwikkelingen in het werk van de financiële professional Lectoraat Smart Industry & Human Capital Auteurs: dr. Stephan Corporaal en drs. Peter Sabandar

Nadere informatie

De Next Practice. Wilbert Teunissen Management Consultant Informatiemanagement

De Next Practice. Wilbert Teunissen Management Consultant Informatiemanagement De Next Practice Wilbert Teunissen Management Consultant Informatiemanagement Sogeti & ontwikkeling van FB 2005 De Uitdaging 4 e industriële revolutie NU!! Digitale Economie 27% heeft op dit moment een

Nadere informatie

White paper FSM & BiSL

White paper FSM & BiSL White paper FSM & BiSL 13 maart 2014 Functioneel beheer behoeft nog veel ondersteuning voordat het uit kan groeien tot een volwassen vakgebied. De ASL BiSL Foundation stimuleert deze groei met de uitwisseling

Nadere informatie

Ant: B Dit is het doel van het proces.

Ant: B Dit is het doel van het proces. In welk proces vormt het voor aanpassingen in de informatievoorziening beschikbaar gestelde budget een mandaat voor besluitvorming? A: Contractmanagement B: Financieel management C: Transitie D: Wijzigingenbeheer

Nadere informatie

Onderwijsgroep Tilburg. De Blauwdruk van Onderwijsgroep Tilburg

Onderwijsgroep Tilburg. De Blauwdruk van Onderwijsgroep Tilburg Onderwijsgroep Tilburg De Blauwdruk van Onderwijsgroep Tilburg Even voorstellen Jan Schrevel jan@jsad.nl +31625181818 Projectleider Blauwdruk Joël de Bruijn jdebruijn@onderwijsgroeptilburg.nl +31614241587

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage Leadership Connected 2016

Onderzoeksrapportage Leadership Connected 2016 Onderzoeksrapportage Leadership Connected 2016 Zaltbommel 30 mei 2016 Leadership Connected! Where Business meets Science 1 Inleiding Onderzoeksrapport Leadership Connected In tijden waarin ontwikkelingen

Nadere informatie

ITIL en/of eigen verantwoordelijkheid

ITIL en/of eigen verantwoordelijkheid ITIL en/of eigen verantwoordelijkheid Leo Ruijs 20 SEPTEMBER 2011 INNOVATIEDAG MANSYSTEMS Service8 B.V. Stelling ITIL BEPERKT DE EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID VAN MEDEWERKERS EN HEEFT DAARMEE EEN NEGATIEVE

Nadere informatie

Rapport Functioneel beheerder survey

Rapport Functioneel beheerder survey Rapport Functioneel beheerder survey Apeldoorn / Beuningen Oktober 2016 Yvette Backer Frank van Outvorst Lex Scholten René Sieders Inhoudsopgave INLEIDING...3 FUNCTIONEEL BEHEERDER... 3 WERKWIJZE... 3

Nadere informatie

StudentenBureau Stagemonitor

StudentenBureau Stagemonitor StudentenBureau Stagemonitor Rapportage Mei 2011 1 SAMENVATTING... 3 ERVARINGEN... 3 INLEIDING... 4 ONDERZOEKSMETHODE... 5 RESPONDENTEN... 5 PROCEDURE... 5 METING... 5 DEEL I ANALYSE... 6 1. STAGE EN ZOEKGEDRAG...

Nadere informatie

i-grip op drie decentralisaties

i-grip op drie decentralisaties i-grip op drie decentralisaties Een organisatie die op het juiste moment over betrouwbare en actuele informatie beschikt, kan haar dienstverlening verbeteren, haar bedrijfsvoering bijsturen en betrouwbaar

Nadere informatie

Informatiemanager. Doel. Context

Informatiemanager. Doel. Context Informatiemanager Doel Ontwikkelen, in stand houden, evalueren, aanpassen en regisseren van het informatiemanagement, de digitale informatievoorziening en de ICT-facilitering van de instelling en/of de

Nadere informatie

PORTFOLIO VOOR DE FUNCTIE VAN VAN. (Voornaam - Naam) Aangemaakt op: (datum)

PORTFOLIO VOOR DE FUNCTIE VAN VAN. (Voornaam - Naam) Aangemaakt op: (datum) PORTFOLIO VOOR DE FUNCTIE VAN VAN (Voornaam - Naam) Aangemaakt op: (datum) In het kader van uw sollicitatie willen we graag een zicht krijgen op de kerncompetenties die VDAB van haar leidinggevenden verwacht.

Nadere informatie

Radboudumc online: Hoe stel je de patiënt centraal in een omnichannel oplossing? Mobile Healthcare Event 24 november 2017 Yno Papen

Radboudumc online: Hoe stel je de patiënt centraal in een omnichannel oplossing? Mobile Healthcare Event 24 november 2017 Yno Papen Radboudumc online: Hoe stel je de patiënt centraal in een omnichannel oplossing? Mobile Healthcare Event 24 november 2017 Yno Papen Inleiding Het Radboudumc is een vooruitstrevend en innovatief universitair

Nadere informatie

Kennis over kosten en opbrengsten van het pensioensysteem

Kennis over kosten en opbrengsten van het pensioensysteem Vereniging Bedrijfstakpensioenfondsen - Pensioenvertrouwen ad hoc september 2009/ 19-10-2009 / P.1 / 19-10-2009 / P.1 Kennis over kosten en opbrengsten van het pensioensysteem

Nadere informatie

Management. Analyse Sourcing Management

Management. Analyse Sourcing Management Management Analyse Sourcing Management Management Business Driven Management Informatie- en communicatietoepassingen zijn onmisbaar geworden in de dagelijkse praktijk van uw organisatie. Steeds meer

Nadere informatie

Samenvatting en rapportage Klanttevredenheidsonderzoek PPF 2011/2012

Samenvatting en rapportage Klanttevredenheidsonderzoek PPF 2011/2012 Samenvatting en rapportage Klanttevredenheidsonderzoek PPF 0/0 Stichting Personeelspensioenfonds Cordares (PPF) Astrid Currie, communicatieadviseur Maart 0 versie.0 Pagina versie.0 Inleiding Op initiatief

Nadere informatie

Rapportage. Trendonderzoek Interne Communicatie 2013 Resultaten online enquête

Rapportage. Trendonderzoek Interne Communicatie 2013 Resultaten online enquête Rapportage Trendonderzoek Interne Communicatie 2013 Resultaten online enquête Suzanne Janssen Universiteit Twente Bas van Glabbeek Involve Joyce Ribbers Universiteit Twente Achtergrond van het onderzoek

Nadere informatie

Meest mobiele organisatie van Nederland

Meest mobiele organisatie van Nederland Resultaten onderzoek Meest mobiele organisatie van Nederland Juni 2013 Uitkomsten onderzoek onder top organisaties in Nederland Uitgevoerd door Keala Research & Consultancy in de periode mei tot en met

Nadere informatie

Welke factoren zijn bepalend voor het succesvol toepassen van BiSL?

Welke factoren zijn bepalend voor het succesvol toepassen van BiSL? Welke factoren zijn bepalend voor het succesvol toepassen van BiSL? Wat zijn motieven om BiSL wel of niet toe passen? Auteurs: Jelle van Dam Maurits Methorst Sjoerd Spée Erwin van Steijn Hogeschool Utrecht,

Nadere informatie

Goed functioneel beheer noodzaak voor effectievere SPI

Goed functioneel beheer noodzaak voor effectievere SPI getronicspinkroccade.nl Goed functioneel beheer noodzaak voor effectievere SPI Machteld Meijer Zeist, 3 oktober 2006 Inhoud Domeinen en modellen Functioneel beheer en BiSL Rol van BiSL in SPI 1 Goed functioneel

Nadere informatie

Vaardigheden kinderen van 0 t/m 6 jaar

Vaardigheden kinderen van 0 t/m 6 jaar Vaardigheden kinderen van 0 t/m 6 jaar Iene Miene Media 2018 door Mediawijzer.net Iene Miene Media is een jaarlijks onderzoek van Mediawijzer.net naar het mediagebruik van jonge kinderen. Realisatie The

Nadere informatie

Als je blijft denken zoals je altijd hebt gedacht, blijf je krijgen wat je altijd hebt gekregen. Hoofdstuk 1: Inleiding

Als je blijft denken zoals je altijd hebt gedacht, blijf je krijgen wat je altijd hebt gekregen. Hoofdstuk 1: Inleiding Als je blijft denken zoals je altijd hebt gedacht, blijf je krijgen wat je altijd hebt gekregen Hoofdstuk 1: V1.1 / 01 september 2015 MCTL v1.1 1.... 2 Wat is MCTL?... 2 Het doel van MCTL... 3 Scope /

Nadere informatie

Workshop Proces- en informatiemanagement. Feike Verweij

Workshop Proces- en informatiemanagement. Feike Verweij Workshop Proces- en informatiemanagement Feike Verweij + Voorstellen Feike Verweij Achtergrond KUN Planologie / Beleidswetenschappen Marktonderzoek & ICT Business Consultant Centric Woningcorporaties HC&H

Nadere informatie

SAMENVATTING ONDERZOEK "Van kwalificatiedossier naar aantrekkelijk onderwijs"

SAMENVATTING ONDERZOEK Van kwalificatiedossier naar aantrekkelijk onderwijs SAMENVATTING ONDERZOEK "Van kwalificatiedossier naar aantrekkelijk onderwijs" Doel- en probleemstelling SLO speelt als het nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling een belangrijke rol in het vertalen

Nadere informatie

Business-ICT-Alignment en functioneel beheer Een nuchtere kijk op functioneel beheer

Business-ICT-Alignment en functioneel beheer Een nuchtere kijk op functioneel beheer Business-ICT-Alignment en functioneel beheer Een nuchtere kijk op functioneel beheer Inleiding Functioneel beheer, dat klinkt wellicht als een ICT-activiteit. En ICT-activiteiten, dat zijn zaken voor de

Nadere informatie

Business. IT in charge. Met resultaten CIO Survey en 9 CIO s aan het woord. Analytics

Business. IT in charge. Met resultaten CIO Survey en 9 CIO s aan het woord. Analytics Business Analytics IT in charge Met resultaten CIO Survey en 9 CIO s aan het woord Informatie is van en voor mensen CIO speelt belangrijke rol in nieuw spanningsveld Door Guus Pijpers Een van de eerste

Nadere informatie

EINDRESULTATEN ONDERZOEK FNV NAAR WERK.NL

EINDRESULTATEN ONDERZOEK FNV NAAR WERK.NL EINDRESULTATEN ONDERZOEK FNV NAAR WERK.NL AANLEIDING VERLOOP VAN HET ONDERZOEK OPZET ONDERZOEK Wie hee& deel kunnen nemen? De vragenlijst is online gepubliceerd. Iedereen kreeg de mogelijkheid om hem in

Nadere informatie

kwaliteitsmeterplus 4

kwaliteitsmeterplus 4 kwaliteitsmeterplus 4 Testen voor de toekomst Eenvoudig en intuïtief Werkproces georiënteerd Scheiding bevindingen en issues Hertest methode Schermafdruk en -opnames SaaS Open platform kwaliteitsmeterplus

Nadere informatie

2 Informatiemanagement

2 Informatiemanagement 2 Informatiemanagement De informatiehuishouding binnen een organisatie is niets anders dan alle informatiestromen die nodig zijn om de primaire en secundaire bedrijfsprocessen te ondersteunen. Deze informatiestromen

Nadere informatie

Van Bragt Informatiemanagement

Van Bragt Informatiemanagement 1 Strategic Grid - McFarlan Doel en werkwijze Het doel van het strategic grid zoals dat door McFarlan, McKenney en Pyburn is geïntroduceerd is de impact van ICT activiteiten uit te zetten ten opzichte

Nadere informatie

Eibert Dijkgraaf Kijk verder dan je test neus lang is: Life Cycle Testing Scan Voorjaarsevent Testnet: 30 juni 2008

Eibert Dijkgraaf Kijk verder dan je test neus lang is: Life Cycle Testing Scan Voorjaarsevent Testnet: 30 juni 2008 Titel, samenvatting en biografie Eibert Dijkgraaf Kijk verder dan je test neus lang is: Life Cycle Testing Scan Voorjaarsevent Testnet: 30 juni 2008 Samenvatting: Eibert Dijkgraaf (testconsultant Test

Nadere informatie

Domein 7 Management en organisatie

Domein 7 Management en organisatie Domein 7 Management en organisatie Domein 7 Management en organisatie Subdomein Thema s Indicatoren 7a. Inrichting van de organisatie - Strategie - Organisatiestructuur 7a.1 Strategie 7a.2 Organisatiestructuur

Nadere informatie

HBO-VERPLEEGKUNDIGEN HET MEEST POSITIEF OVER HUN COMPETENTIES BIJ VERSLAGLEGGING: TABELLEN. Kim de Groot, Anke de Veer, Wolter Paans en Anneke Francke

HBO-VERPLEEGKUNDIGEN HET MEEST POSITIEF OVER HUN COMPETENTIES BIJ VERSLAGLEGGING: TABELLEN. Kim de Groot, Anke de Veer, Wolter Paans en Anneke Francke HBO-VERPLEEGKUNDIGEN HET MEEST POSITIEF OVER HUN COMPETENTIES BIJ VERSLAGLEGGING: TABELLEN. Kim de Groot, Anke de Veer, Wolter Paans en Anneke Francke CONTACT NIVEL K. de Groot, MSc RN Postbus 1568 3500

Nadere informatie

Tussenrapportage project professionaliseren functioneel beheer instellingssystemen September 2011

Tussenrapportage project professionaliseren functioneel beheer instellingssystemen September 2011 Universitair Informatiemanagement Kenmerk: SECR/UIM/11/0914/FS Datum: 14-09-11 Tussenrapportage project professionaliseren functioneel beheer instellingssystemen September 2011 1. Inleiding Begin 2011

Nadere informatie

Taakcluster Operationeel support

Taakcluster Operationeel support Ideeën en plannen kunnen nog zo mooi zijn, uiteindelijk, aan het eind van de dag, telt alleen wat werkelijk is gedaan. Hoofdstuk 5 Taakcluster Operationeel support V1.1 / 01 september 2015 Hoofdstuk 5...

Nadere informatie

Evaluatie Back to Basics: De Nieuwe Koers

Evaluatie Back to Basics: De Nieuwe Koers Evaluatie Back to Basics: De Nieuwe Koers nderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Goirle DIMENSUS beleidsonderzoek April 2012 Projectnummer 488 Het onderzoek De gemeente Goirle is eind april 2010

Nadere informatie

Survey HR-strategie must of hype?

Survey HR-strategie must of hype? Survey HR-strategie must of hype? Stefan de Bruin en Toine Al oktober 2007 HRpraktijk Panel in samenwerking met Inhoudsopgave Inleiding Inleiding: strategie, must of hype? 4 Achtergrond en doelstelling

Nadere informatie

Van BiSL naar BiSL Next

Van BiSL naar BiSL Next Whitepaper Van BiSL naar BiSL Next Auteur: Lucille van der Hagen Datum: 14 november 2016 Inhoud 1 Inleiding 2 Waarom veranderen? 3 Huidige BiSL model 4 Nieuwe BiSL model 5 Van huidig naar nieuw 6 Mapping

Nadere informatie

Van 9 vlaks naar 2 vlaksdenken: Wij geven IT terug aan de business.

Van 9 vlaks naar 2 vlaksdenken: Wij geven IT terug aan de business. Van 9 vlaks naar 2 vlaksdenken: Wij geven IT terug aan de business. Wij van Business Benefit Solutions willen IT aan de business teruggeven. Of er nu voldoende goede redenen waren of niet om een situatie

Nadere informatie

Brochure BookStore Simulatie

Brochure BookStore Simulatie Brochure BookStore Simulatie Over Pink Elephant Bedrijfshistorie Pink Elephant is een Nederlandse IT onderneming die rond 1980 is ontstaan als bijverdienste van een drietal studenten aan de Technische

Nadere informatie

Brochure Leergang Informatiemanagement

Brochure Leergang Informatiemanagement Brochure Leergang Informatiemanagement Over Pink Elephant Bedrijfshistorie Pink Elephant is een Nederlandse IT onderneming die rond 1980 is ontstaan als bijverdienste van een drietal studenten aan de Technische

Nadere informatie

Zaakgericht samenwerken. Visie en Koers

Zaakgericht samenwerken. Visie en Koers Zaakgericht samenwerken Visie en Koers 2009032816 We staan voor diverse ambities en knelpunten Burgers 7x24 inzicht in status aanvragen Efficiënter werken Borgen rechtmatigheid Inzicht bij medewerkers

Nadere informatie

Hieronder volgen hiervan een aantal gegevens en de vragen die (extra) gesteld zijn.

Hieronder volgen hiervan een aantal gegevens en de vragen die (extra) gesteld zijn. ZP Onderzoek 2016 Introductie In de eerste maanden van 2016 heeft FastFlex haar jaarlijkse ZP Onderzoek uitgezet onder zzp ers binnen Nederland. Deze online vragenlijst heeft in totaal zes weken open gestaan

Nadere informatie

Marlin Family. Marlin

Marlin Family. Marlin PCA Mobile PCA Mobile Organisatie PCA Mobile BV maakt deel uit van de Mobile Solution Group en biedt met ruim 40 enthousiaste collega s een veelomvattend pakket van innovatieve en gebruiksvriendelijke

Nadere informatie

Regie uit een andere Branche. Hoe om te gaan met de vraag en de levering. Facto Magazine Congres 12 mei 2009. www.quintgroup.com

Regie uit een andere Branche. Hoe om te gaan met de vraag en de levering. Facto Magazine Congres 12 mei 2009. www.quintgroup.com Regie uit een andere Branche Facto Magazine Congres 12 mei 2009 Hoe om te gaan met de vraag en de levering THIS DOCUMENT CONTAINS PROPRIETARY INFORMATION, WHICH IS PROTECTED BY COPYRIGHT. ALL RIGHTS RESERVED.

Nadere informatie

Managing Computer Technology Library

Managing Computer Technology Library Managing Computer Technology Library 1. INLEIDING Welkom bij dit basisboek over MCTL (Managing Computer Technology Library). In dit boek worden de doelstellingen, activiteiten, te behalen resultaten en

Nadere informatie

Verbetersleutels voor informatiemanagement. Henk Kuiper, informatiemanager (Friesland College) Theo Osse (Up Learning) mmv Kai van den Berg (MACAW)

Verbetersleutels voor informatiemanagement. Henk Kuiper, informatiemanager (Friesland College) Theo Osse (Up Learning) mmv Kai van den Berg (MACAW) Verbetersleutels voor informatiemanagement Henk Kuiper, informatiemanager (Friesland College) Theo Osse (Up Learning) mmv Kai van den Berg (MACAW) Bij de start van een nieuw studiejaar Friesland College

Nadere informatie

Klanttevredenheid Inspectieproces

Klanttevredenheid Inspectieproces Klanttevredenheid Inspectieproces afgenomen 30 mei - 20 juni 2011 Oasen N.V. Nieuwe Gouwe O.Z. 3 Postbus 122 2800 AC Gouda T 0182 59 35 30 www.oasen.nl Pagina 1 van 14 Klanttevredenheid Inspectieproces

Nadere informatie

Office managers, secretariaatsmedewerkers en medewerkers office- en managementsupport

Office managers, secretariaatsmedewerkers en medewerkers office- en managementsupport Office managers, secretariaatsmedewerkers en medewerkers office- en managementsupport Inhoudsopgave GOopleidingen.nl/doelgroep-OF Office managers,secretariaatsmedewerkersen medewerkers office- enmanagementsupport

Nadere informatie

CABA 09-04-2013 Agendapunt: 8 AAN DE COMMISSIE ALGEMEEN BESTUURLIJKE AANGELEGENHEDEN

CABA 09-04-2013 Agendapunt: 8 AAN DE COMMISSIE ALGEMEEN BESTUURLIJKE AANGELEGENHEDEN CABA 09-04-2013 Agendapunt: 8 Sittard, 5 maart 2013 AAN DE COMMISSIE ALGEMEEN BESTUURLIJKE AANGELEGENHEDEN Onderwerp: Klanttevredenheidsonderzoek watertoetsloket Inleiding Voor het werkveld watertoets

Nadere informatie

Samenwerkingsverbanden en de AVG

Samenwerkingsverbanden en de AVG Realisatie Handreiking Samenwerkingsverbanden en de AVG Deel 1 - Verwerkingsverantwoordelijke Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Verwerkingsverantwoordelijke...4 2.1 Wat zegt de AVG?...4 2.2 Wat betekent

Nadere informatie

GENERIEKE COMPETENTIEPROFIELEN

GENERIEKE COMPETENTIEPROFIELEN Functiebeschrijvingen en competentieprofielen bij de federale overheid GENERIEKE COMPETENTIEPROFIELEN Handleiding Januari 2018 DG Rekrutering en Ontwikkeling FOD Beleid en Ondersteuning INHOUDSTAFEL 1

Nadere informatie

BEGRIP VAN BEWIJS. vrije Universiteit amsterdam. Instituut voor Didactiek en Onderwijspraktijk. Vragenlijst. Herman Schalk

BEGRIP VAN BEWIJS. vrije Universiteit amsterdam. Instituut voor Didactiek en Onderwijspraktijk. Vragenlijst. Herman Schalk Instituut voor Didactiek en Onderwijspraktijk BEGRIP VAN BEWIJS Herman Schalk Vragenlijst Toelichting bij de vragenlijst p. 3 Vragen bij de elementen van begrip van bewijs p. 4 vrije Universiteit amsterdam

Nadere informatie

Brochure BISL Foundation

Brochure BISL Foundation Brochure BISL Foundation Over Pink Elephant Bedrijfshistorie Pink Elephant is een Nederlandse IT onderneming die rond 1980 is ontstaan als bijverdienste van een drietal studenten aan de Technische Universiteit

Nadere informatie

Bedrijfsarchitectuur sterker door opleiding

Bedrijfsarchitectuur sterker door opleiding Onderzoek naar het effect van de Novius Architectuur Academy Bedrijfsarchitectuur sterker door opleiding Door met meerdere collega s deel te nemen aan een opleiding voor bedrijfsarchitecten, werden mooie

Nadere informatie

Samenvatting. Managementsamenvatting Medewerkersonderzoek onder flexibele medewerkers 2013 2013 TNS

Samenvatting. Managementsamenvatting Medewerkersonderzoek onder flexibele medewerkers 2013 2013 TNS Samenvatting Medewerkersonderzoek onder flexibele medewerkers 2013 Inleiding en achtergrond flexibele medewerkers Driessen HRM Onderzoekskenmerken Op verzoek van Driessen HRM heeft TNS NIPO van 11 tot

Nadere informatie

Beleids- en BeheersCyclus. Cursus beleidsplanning, -monitoring en evaluatie: Inleidend hoofdstuk

Beleids- en BeheersCyclus. Cursus beleidsplanning, -monitoring en evaluatie: Inleidend hoofdstuk Beleids- en BeheersCyclus Cursus beleidsplanning, -monitoring en evaluatie: Inleidend hoofdstuk Inhoud cursus Rode draad 1.2 Inleiding 1.3 Definities 1.4 Model strategisch 1.5 Belang strategisch 1.6 Belang

Nadere informatie

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN MUZIEK gltl EERSTE TIJDVAK 2016

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN MUZIEK gltl EERSTE TIJDVAK 2016 TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN MUZIEK gltl EERSTE TIJDVAK 2016 Inleiding Quickscan Via WOLF (Windows Optisch Leesbaar Formulier) geven examinatoren per vraag de scores van hun kandidaten voor het centraal examen

Nadere informatie

Comakerships & praktijkopdrachten Windesheim Flevoland 2015-2016 Economie & Management, ICT en Bouwkunde

Comakerships & praktijkopdrachten Windesheim Flevoland 2015-2016 Economie & Management, ICT en Bouwkunde Comakerships & praktijkopdrachten Windesheim Flevoland 2015-2016 Economie & Management, ICT en Bouwkunde Opleiding Studiejaar Start Comakership/praktijkopdracht Korte omschrijving Bedrijfseconomie Comakership

Nadere informatie

Opleidingsmonitor 2014-2015. Door: NIDAP, in samenwerking met Springest

Opleidingsmonitor 2014-2015. Door: NIDAP, in samenwerking met Springest Opleidingsmonitor 2014-2015 Door: NIDAP, in samenwerking met Springest Introductie Dit is de tweede editie van het NIDAP B2C onderzoek gebaseerd op meer dan 3000 interviews met professionals [18+] die

Nadere informatie

ONDERZOEKSOPDRACHT IDENTITEIT EXCELSIOR 31

ONDERZOEKSOPDRACHT IDENTITEIT EXCELSIOR 31 Agenda ONDERZOEKSOPDRACHT IDENTITEIT EXCELSIOR 31 Aanleiding Doelstelling Aanpak Resultaten Conclusie Verbeterpunten Vervolg Wij zijn Excelsioren! En daar zijn we trots op! 1 2 Aanleiding Lokale en regionale

Nadere informatie

Stand van zaken Beroepsprofielenonderzoek 2012

Stand van zaken Beroepsprofielenonderzoek 2012 Stand van zaken Beroepsprofielenonderzoek 2012 NEVI Inkoopdag 19 juni 2012 Alexander Arsath Ro is - NEVI Purspective Inkoop Beroepsprofielenonderzoek Nut en noodzaak anno 2012 Waarom een Inkoop Beroepsprofielenonderzoek:

Nadere informatie

VIME NT1 Werkveld NT1: begrippen en verantwoording

VIME NT1 Werkveld NT1: begrippen en verantwoording VIME NT1 Werkveld NT1: begrippen en verantwoording december 2018 Werkveld NT1: verantwoording en begrippen Vooraf Als we willen bepalen hoe vrijwilligers ingezet kunnen worden in volwasseneneducatie voor

Nadere informatie

Functioneel Beheer middag 2016

Functioneel Beheer middag 2016 Functioneel Beheer middag 2016 1 Vanmorgen hadden wij standup en toen. Verbouwen met de winkel open IT gebruiken voor Just in Time Snelheid en wendbaarheid in het proces Voldoen aan hoge kwaliteitseisen

Nadere informatie

BWI Bedrijfscase Projectmanagement deel 2 1. VU BWI Bedrijfscase. Cursus Project management deel 2

BWI Bedrijfscase Projectmanagement deel 2 1. VU BWI Bedrijfscase. Cursus Project management deel 2 BWI Bedrijfscase Projectmanagement deel 2 1 VU BWI Bedrijfscase Cursus Project management deel 2 April 2011 Henk Magré Programma Korte terugblik Projectplan en Communicatie (theorie) Werkgroepjes (jullie

Nadere informatie

DATAMODELLERING BEGRIPPENBOOM

DATAMODELLERING BEGRIPPENBOOM DATAMODELLERING BEGRIPPENBOOM Inleiding In dit whitepaper wordt de datamodelleervorm begrippenboom inclusief de begrippenlijst beschreven. Deze modelleervorm staat in verhouding tot een aantal andere modelleervormen.

Nadere informatie

BABOK en BiSL. Marcel Schaar Machteld Meijer. Valori Maise

BABOK en BiSL. Marcel Schaar Machteld Meijer. Valori Maise BABOK en BiSL Marcel Schaar Machteld Meijer Valori Maise Wat is BABOK BABOK. Ondersteuning voor het werk van de business analist Beschrijving van kennisgebieden (knowledge areas) en bijbehorende taken

Nadere informatie

FUNCTIONEEL APPLICATIE- BEHEER IN ZIEKENHUIZEN

FUNCTIONEEL APPLICATIE- BEHEER IN ZIEKENHUIZEN Research note op basis van inzichten uit de ICT Benchmark Ziekenh uizen FUNCTIONEEL APPLICATIE- BEHEER IN ZIEKENHUIZEN 1/7 De toenemende digitalisering en integratie van systemen in ziekenhuizen maken

Nadere informatie

VISIE OP ONDERWIJS. Associate degrees voltijd

VISIE OP ONDERWIJS. Associate degrees voltijd VISIE OP ONDERWIJS Associate degrees voltijd Voor u ligt de Visie op Onderwijs voor de Associate degree-opleidingen. Deze visie is tot stand gekomen met de partners in het mbo en het hbo in de regio. In

Nadere informatie

BiSL Zelfevaluatie. Auteur: Ralph Donatz. Naam Groep Datum. Met bijdragen van: Frank van Outvorst, René Sieders, Remko van der Pols en Kees Deurloo

BiSL Zelfevaluatie. Auteur: Ralph Donatz. Naam Groep Datum. Met bijdragen van: Frank van Outvorst, René Sieders, Remko van der Pols en Kees Deurloo BiSL Zelfevaluatie Naam Groep Datum Auteur: Ralph Donatz Met bijdragen van: Frank van vorst, René Sieders, Remko van der Pols en Kees Deurloo Colofon Titel: Ondertitel: Auteur: Uitgever: BiSL Zelfevaluatie

Nadere informatie

SAMENVATTING DIGITALE VELDRAADPLEGING. Syllabus Nederlands 2014 vmbo

SAMENVATTING DIGITALE VELDRAADPLEGING. Syllabus Nederlands 2014 vmbo SAMENVATTING DIGITALE VELDRAADPLEGING Syllabus Nederlands 2014 vmbo Juni 2012 2 Inhoud Inleiding 4 1. Resultaten digitale veldraadpleging 5 2. Conclusies 8 3 Inleiding In het kader van de implementatie

Nadere informatie

Beloningsstructuur CAD Engineers CADJOBS.nl & CADZONE.nl 2010

Beloningsstructuur CAD Engineers CADJOBS.nl & CADZONE.nl 2010 Beloningsstructuur CAD Engineers CADJOBS.nl & CADZONE.nl 2010 1 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 4 1. Methodiek... 5 Enquête... 5 Steekproef... 5 Resultaten... 5 2. Resultaten gehele steekproef... 6 Opleidingsniveau

Nadere informatie

Capaciteitentest MBO. 1. Inleiding

Capaciteitentest MBO. 1. Inleiding Naam: Ruben Smit NewHR.nl heeft de ambitie je te faciliteren zodat je je optimaal kan ontwikkelen en duurzaam inzetbaar blijft, welke functie je dan ook hebt. Dit rapport is de eerste stap naar persoonlijke

Nadere informatie

14-9-2015. Je kunt de presentatie na afloop van elke les downloaden. Ga naar : www.gelsing.info Kies voor de map Systeemontwikkeling

14-9-2015. Je kunt de presentatie na afloop van elke les downloaden. Ga naar : www.gelsing.info Kies voor de map Systeemontwikkeling Les 1 Docent: Marcel Gelsing Je kunt de presentatie na afloop van elke les downloaden. Ga naar : www.gelsing.info Kies voor de map Systeemontwikkeling Je kunt hier (optioneel) ook een gratis tool downloaden

Nadere informatie

plannings agenda De overkoepelende agenda voor arbodiensten, bedrijfsartsen en (verzuim-) dienstverleners.

plannings agenda De overkoepelende agenda voor arbodiensten, bedrijfsartsen en (verzuim-) dienstverleners. Uw totale planningsproces in één online portaal 24 uur per dag, 7 dagen per week in staat afspraken te boeken! De overkoepelende agenda voor arbodiensten, bedrijfsartsen en (verzuim-) dienstverleners.

Nadere informatie