Impressie raadsactiviteit

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Impressie raadsactiviteit"

Transcriptie

1 Impressie raadsactiviteit Wanneer? Maandag 9 januari 2017 Waar? Rozet, Arnhem Tijd? Wie? Gemeenteraden Arnhem en Nijmegen Waarom? Ontmoeten Thema: 'Regionale samenwerking'

2 Maandagavond, 9 januari 2017 Rond druppelen de eerste Arnhemse raadsleden binnen in Rozet. Met koffie en de bekende 'Arnhemse' bonbon worden zij ontvangen in de Expo ruimte op de 5 e verdieping. Ook de eerste Nijmeegse gasten arriveren. Echt van start kan de avond als de bus met raadsleden uit Nijmegen aankomt. Een grote opkomst, in totaal hebben zich ca. 60 raadsleden en fractievolgers aangemeld! Vanaf uur start de raadsactiviteit voor de raden van Arnhem en Nijmegen. Het programma is gericht op ontmoeting en kennismaking met elkaar en op 'regionale samenwerking' als inhoudelijk thema.

3 Het programma: Vanaf 17h30: Inloop en ontvangst 18h00 18h30: Ludieke "samenwerking" tussen beide raden 18h30 19h15: Gezamenlijke buffetmaaltijd 19h15: Opening en welkom door burgemeester Staal van Arnhem in het Auditorium 19h15 19h35: inleiding prof.dr.ing. G.R. Teisman, hoogleraar Bestuurskunde Erasmus Universiteit 19h35 20h05: 3 x 5 minuten "pitch" van bestaande samenwerkingsverbanden, die met Arnhem en Nijmegen te maken hebben: Gemeenschappelijk orgaan Arnhem Nijmegen door Carol van Eert, vice voorzitter The Economic Board door drs. Hubert Bruls, voorzitter (en burgemeester van Nijmegen) Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) door dr. Kees Boele, voorzitter College van Bestuur 20h05 20h30: 1e ronde gesprekstafels Circa 10 raadsleden per tafel, met een gespreksleider uit afwisselend de raad Arnhem of Nijmegen. Gesprekken op basis van stellingen. 20h30 20h55: 2e ronde gesprekstafels 20h55 21h15: Plenaire terugkoppeling in het Auditorium d.m.v. interviews van Geert Teisman met de gespreksleiders van de gesprekstafels Formele afsluiting door de burgemeesters Bruls en Staal 21h15 22h00: Afsluitende borrel

4 18h00 18h30: Ludieke "samenwerking" tussen beide raden In één van de muzieklokalen van Rozet wordt enthousiast meegedaan aan een zangclinic o.l.v. zangpedagoge Mariëtte Effing.

5 18h30 19h15: Gezamenlijke buffetmaaltijd Ontmoeting en kennismaking voor en tijdens de maaltijd.

6 19h15: Opening en welkom door burgemeester Staal van Arnhem in het Auditorium 19h15 19h35: inleiding prof.dr.ing. G.R. Teisman, hoogleraar Bestuurskunde Erasmus Universiteit Geert Teisman was ziek ( griep). De presentatoren van de 3 'pitches' hebben de rol van inleiding tot de discussie overgenomen.

7 19h35 20h05: 3 x 5 minuten "pitch" van bestaande samenwerkingsverbanden, die met Arnhem en Nijmegen te maken hebben: Gemeenschappelijk orgaan Arnhem Nijmegen door Carol van Eert, vice voorzitter The Economic Board door drs. Hubert Bruls, voorzitter (en burgemeester van Nijmegen) Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) door dr. Kees Boele, voorzitter College van Bestuur Carol van Eert: De samenwerking van 19 gemeenten binnen de Regio Arnhem Nijmegen is in een nieuwe vorm, nu ruim een jaar geleden van start gegaan. We zijn het gezamenlijk eens over de thema s en opgaven maar hebben nog niet de meest passende vorm gevonden. Binnenkort wordt gewerkt aan het verwoorden van een inhoudelijke, eenduidige regionale agenda. Op basis van die inhoudelijke, gedeelde ambitie zal de meer definitieve samenwerkingsvorm ingevuld worden. Er is breed bij de gemeenten behoefte aan slagvaardigheid voor de regio waarbij ook meer integraal gekeken wordt naar de opgaven op de gebieden van economie, wonen, mobiliteit en duurzaamheid. Op deze manier kunnen de 19 gemeenten hun krachten echt bundelen en zorg dragen voor de randvoorwaarden van een adequaat woon, leef en werkklimaat in de regio. Met die uitgangspunten kan ook de Economic Board versterkt de positionering en profilering van de regio Arnhem Nijmegen in binnen en buitenland effectiever vermarkten.

8 Hubert Bruls: 'Onze missie: in 2025 zijn wij the place to be in Food Health Energy. Focus! We gaan niet overdoen wat anderen doen. Het zijn de regionale boegbeelden uit bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid met een groot netwerk in binnen en buitenland. En daar maken we gebruik van. Een greep uit onze projecten: InScience, Techniek en zorgpact, Kwartaalbarometer,Lobby. Internationale profilering via o.a. handelsmissies.' Kees Boele: ' In Singapore heeft consequent stimuleringsbeleid van de overheid ertoe geleid dat o.a. universiteiten en hogescholen nauw verbonden samenwerken met bedrijven, instellingen en burgers. De National University of Singapore is hiervan flagship university. Deze ontwikkeling komt voort uit een trend tot urbanisatie en grootstedelijke global knowledge hubs, zoals in Bay Area in California (inclusief Los Angeles), Londen en Zuid Duitsland in samenwerking met Zürich. Alle internationale top 50 universiteiten zijn onderdeel van zo n hub. Nederlands onderzoek bevestigt dat het aantal start ups afhankelijk is van grootstedelijke omgeving. Kennis groeit steeds meer in het publieke domein, in wisselende coalities in plaats van in geformaliseerde verbanden. Juist het HBO (HAN) kan daarin verbinder par excellence zijn.

9 Het is noodzakelijk voor Arnhem Nijmegen om zich in deze richting te ontwikkelen en zodoende ook aansluiting te behouden bij bijvoorbeeld de conglomeratie Randstad/Vlaanderen. Arnhem Nijmegen is een rijke regio, met een veelheid aan stakeholders die samen een prachtige grootstedelijke hun kunnen vormen, in een mooie omgeving en dicht bij Duitsland. Het is echter ook een te bescheiden regio. De HAN kan hier met integratie van onderwijs, onderzoek en dienstverlening katalysator zijn. De HAN ziet concreet kansen bij de CityDeal die in 2018 van start moet gaan. In de CityDeal kunnen we projecten laten zien die in beide steden voet aan de grond hebben.'

10 20h05 20h30: 1e ronde gesprekstafels Circa 10 raadsleden per tafel, met een gespreksleider uit afwisselend de raad Arnhem of Nijmegen. Gesprekken op basis van stellingen. 20h30 20h55: 2e ronde gesprekstafels Stelling I : Stelling II : Stelling III : Stelling IV: Stelling V: met) Stelling VI: Besluitvorming in het GO Arnhem Nijmegen is onmogelijk, 19 gemeenten krijg je nooit op 1 lijn. In de regio Arnhem Nijmegen is 1 wethouder EZ voldoende Levert de samenwerking de gemeenten Arnhem en Nijmegen (financieel of anderszins) wat op? Arnhem en Nijmegen kunnen niets van elkaar leren De toekomst voor de regio Arnhem Nijmegen ligt in (economische verbindingen het oosten (Duitsland) Om meer impact in Den Haag te hebben gaan we er alleen nog als regio Arnhem Nijmegen naar toe (en niet als individuele gemeenten).

11

12 20h55 21h15: Plenaire terugkoppeling in het Auditorium d.m.v. interviews van Geert Teisman met de gespreksleiders van de gesprekstafels Formele afsluiting door de burgemeesters Bruls en Staal Beide burgemeesters namen bij de terugkoppeling de rol van Geert Teisman over. De gespreksleiders gaven een korte samenvatting van de gesprekken aan hun tafel.

13

14 Wat vonden de discussietafels van de stellingen? I : Besluitvorming in het GO Arnhem Nijmegen is onmogelijk, 19 gemeenten krijg je nooit op 1 lijn. Het moet mogelijk zijn om regionale beslissingen te nemen. Dan moeten raden elkaar dat wel gunnen. Begin dus met een onderwerp waarbij de minste controverse speelt, bijvoorbeeld duurzaamheid. Er moet onderling vertrouwen zijn maar sta ook open voor eventuele (financiële) compensatie aan elkaar. De meeste raadsleden willen wel over hun eigen schaduw heenstappen dus begin met een makkelijk thema. II : In de regio Arnhem Nijmegen is 1 wethouder EZ voldoende Nee, het hebben van één gezamenlijke visie is wel van groot belang. Er zou dan 1 ambassadeur aangewezen kunnen worden die deze visie uitdraagt (Bijvoorbeeld iemand uit het GO of de gedeputeerde). Samenwerking moet je zichtbaar maken wanneer raden een keuze maken in het belang van een gemeenschappelijke visie. III : Levert de samenwerking de gemeenten Arnhem en Nijmegen (financieel of anderszins) wat op? Concreter is beter! Maak concreet wat bijvoorbeeld de Economic Board precies doet en wat de resultaten daarvan zijn. Wanneer we elkaar iets gunnen slaagt de samenwerking ook. IV: Arnhem en Nijmegen kunnen niets van elkaar leren Absoluut niet waar! Leer vooral van elkaars cultuur, processen en omgangsvormen. V: De toekomst voor de regio Arnhem Nijmegen ligt in (economische verbindingen met) het oosten (Duitsland) Streef naar de verbinding met Duitsland, maar kijk bijvoorbeeld ook naar de regio Eindhoven. We zijn een one-daily-system-region. Streef hiervoor naar een regioraad, maar hoe moe je dat democratisch legitimeren? VI: Om meer impact in Den Haag te hebben gaan we er alleen nog als regio Arnhem Nijmegen naar toe (en niet als individuele gemeenten). Een goede gemeenschappelijke agenda/visie is van groot belang, betrek de provincie hier ook bij. Draag die uit! Wordt concreet! Het onderwerp regionale samenwerking staat nog erg weinig op de individuele raadsagenda s. Afsluiting en aanzet voor vervolg De raden van Arnhem en Nijmegen zijn nu een aantal malen bij elkaar geweest. Het waren zonder uitzondering goede bijeenkomsten, zondermeer geslaagd uit oogpunt van ontmoeting en kennismaking. De wil tot samenwerking is er zeker, de mogelijkheden daartoe worden ook gezien. De aanzetten zijn er, getuige bijv. het GO Arnhem Nijmegen en The Economic Board, volgende stap is het concreter maken van de intenties.

Antwoord op vragen concretisering Duitse plannen Economic Board

Antwoord op vragen concretisering Duitse plannen Economic Board Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Antwoord op vragen concretisering Duitse plannen Economic Board Programma Economie & Werk Portefeuillehouder H.M.F. Bruls / H. Tiemens Samenvatting Op 16 februari jl.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Grenzeloos Samenwerken nummer 5

Nieuwsbrief Grenzeloos Samenwerken nummer 5 Nieuwsbrief van de Gemeenschappelijke Regeling Alblasserwaard-Vijfheerenlanden (GR AV) Bekijk deze e-mail in uw browser Nieuwsbrief Grenzeloos Samenwerken nummer 5 AV werkt grenzeloos verder in 2017! Na

Nadere informatie

Raadsvergadering. Grondslag Samenwerkingsverband U10; strategische agenda (Stepping Stones) en jaarlijks werkplan uit te voeren door EBU

Raadsvergadering. Grondslag Samenwerkingsverband U10; strategische agenda (Stepping Stones) en jaarlijks werkplan uit te voeren door EBU RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 12-05-2016 16-023 Onderwerp Afsluiten convenant tussen EBU en U10 regio Aan de raad, Onderwerp Afsluiten convenant tussen EBU en U10 regio Gevraagde beslissing 1.

Nadere informatie

Ontvangst. Verkenning centrale vraag. Kennismaking' deelnemers

Ontvangst. Verkenning centrale vraag. Kennismaking' deelnemers Sfeerverslag Ontvangst Op zaterdag 8 april vanaf 13.00u, na een intensieve ochtend opbouwen, was het moment eindelijk daar. Het secretariaat, de verslagleggers, de gespreksleiders en andere ondersteuners

Nadere informatie

Nieuwe fase in samenwerking in de regio

Nieuwe fase in samenwerking in de regio Nieuwe fase in samenwerking in de regio Presentatie voor de gemeenteraad Opbouw MRDH en Afbouw Haaglanden 2 september 2014 Aanleiding voor de presentatie MRDH: Consultatiepakket gemeenten om daadwerkelijke

Nadere informatie

- 2 NOV. 2007. ~c.~7/\f'fl( zi* Aan de leden van de gemeenteraad. Geachte leden van de raad,

- 2 NOV. 2007. ~c.~7/\f'fl( zi* Aan de leden van de gemeenteraad. Geachte leden van de raad, geilleerite Aan de leden van de gemeenteraad ~c.~7/\f'fl( zi* Cluster Projectmanagement Contactpersoon drs: D. de ~ ijk Doorkiesnummer 023 567 63 18 Uw brief Ons kenmerk 07.0369661 \pm -2 Bylage(n) Programma

Nadere informatie

Memo aan de Achterhoekse gemeenteraadsleden

Memo aan de Achterhoekse gemeenteraadsleden Memo aan de Achterhoekse gemeenteraadsleden 16 november 2017 In september-oktober 2017 is het dagelijks bestuur van Regio Achterhoek bij alle gemeenteraden op bezoek geweest om het samenwerkingsvoorstel

Nadere informatie

WORDT U ONZE BURGEMEESTER?

WORDT U ONZE BURGEMEESTER? Lef Modern Ambassadeur van de gemeente Ambitie Jongste gemeente van Nederland Herkenbare wijze Dichtbij de inwoners capital Lef Enthousiasmerend capital Ervaren bestuurder Boven partijen Modern Boven de

Nadere informatie

Samenwerking. Innovatie. Groei. Bedrijven, kennisinstellingen en overheden voor een krachtige metropoolregio Amsterdam

Samenwerking. Innovatie. Groei. Bedrijven, kennisinstellingen en overheden voor een krachtige metropoolregio Amsterdam Samenwerking. Innovatie. Groei. Bedrijven, kennisinstellingen en overheden voor een krachtige metropoolregio Amsterdam De metropoolregio Amsterdam heeft alles in huis Een krachtige economische regio. Daarvoor

Nadere informatie

Overdrachtsdossier regionale samenwerking

Overdrachtsdossier regionale samenwerking Overdrachtsdossier regionale samenwerking Dit document geeft een kort en bondig overzicht van de regionale samenwerking in de Metropoolregio Eindhoven. Het overzicht is gesorteerd per gremium, met een

Nadere informatie

Fractie CDA Jan Zwemer. ons kenmerk. datum

Fractie CDA Jan Zwemer. ons kenmerk. datum Gemeente Middelburg Bestuursondersteuning Kanaalweg 3 Postbus 6000 4330 LA Middelburg Tel 14 0118 Fax (0118) 623 717 info@middelburg.nl www.middelburg.nl Fractie CDA Jan Zwemer uw kenmerk uw brief van

Nadere informatie

Nota inzake Economic Development Board

Nota inzake Economic Development Board Nota inzake Economic Development Board Inleiding De economische ontwikkeling van Noord-Limburg krijgt een grote impuls met de campusontwikkeling, maar daarmee zijn niet alle economische uitdagingen deze

Nadere informatie

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Op 11 september 2018 zijn zo n 80 medewerkers van verschillende Noord- en Midden-Limburgse gemeenten, het Waterschap, het Rijk, Provinciale Staten, andere

Nadere informatie

Zienswijze conceptbegroting 2017 Gemeenschappelijk Orgaan Regio Arnhem Nijmegen. Onze zienswijze is dat wij instemmen met de conceptbegroting 2017.

Zienswijze conceptbegroting 2017 Gemeenschappelijk Orgaan Regio Arnhem Nijmegen. Onze zienswijze is dat wij instemmen met de conceptbegroting 2017. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Zienswijze conceptbegroting 2017 Gemeenschappelijk Orgaan Regio Arnhem Nijmegen Programma Bestuur & Middelen BW-nummer Portefeuillehouder H.M.F. Bruls Samenvatting Wij

Nadere informatie

Raadsvoorstel Instemming met opheffing Gemeenschappelijke Regeling Stadsregio Arnhem Nijmegen

Raadsvoorstel Instemming met opheffing Gemeenschappelijke Regeling Stadsregio Arnhem Nijmegen Toelichting over de behandeling van: Raadsvoorstel Instemming met opheffing Gemeenschappelijke Regeling Stadsregio Arnhem Nijmegen Van: Doel: Toelichting: College van B&W d.d. 31 maart Besluitvorming 1.

Nadere informatie

Model Vervoersregio en Economische Profilering. Beschrijving model

Model Vervoersregio en Economische Profilering. Beschrijving model Model Vervoersregio en Economische Profilering Beschrijving model In dit model richt de samenwerking in de stadsregio zich op de economische profilering en ontwikkeling van het gebied en de daarmee verband

Nadere informatie

Lijst van uitnodigingen te behandelen in de vergadering van burgemeester en wethouders van dinsdag 25 september 2018

Lijst van uitnodigingen te behandelen in de vergadering van burgemeester en wethouders van dinsdag 25 september 2018 Lijst van uitnodigingen te behandelen in de vergadering van burgemeester en wethouders van dinsdag 25 september 2018 Ingekomen van en activiteit: Afgevaardigde: VNG Smart Society meets Design samen organiseren

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Zienswijze op Regionale Agenda 2015-2018 MRE Registratienummer: 00529485 Op voorstel B&W d.d.: 18 november 2014 Datum vergadering: 9 december 2014 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 3. Inleiding

Raadsvoorstel. 3. Inleiding Raadsvoorstel Agenda nr. 6 Onderwerp: Reactie geven op de onderzoeksvraagstelling en uitwerking daarvan voor de evaluatie van de Metropoolregio Eindhoven Soort: Besluitvormend Opsteller: J. v.d. Kolk Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Visie. Meierijstad. Ambassadeur van de gemeente. 13 Kernen. Lef. Visie. Visie. 13 kernen. Charisma. capital. Integer. Visie. Modern. Visie.

Visie. Meierijstad. Ambassadeur van de gemeente. 13 Kernen. Lef. Visie. Visie. 13 kernen. Charisma. capital. Integer. Visie. Modern. Visie. Herkenbare wijze Ondernemend AgriFood capital Capital AgriFood Ondernemend Ambassadeur van de gemeente Energiek Democratisch 13 kernen Boven de partijen Ervaren bestuurder Doorzettingsvermogen Modern geeft

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Gemeente Mook en Middelaar

Raadsvoorstel. Gemeente Mook en Middelaar Agendapuntnummer Documentnummer Raadsvergadering d. d. Raadscommissie Commissie d.d. Programma Onderwerp Portefeuillehouder Bijlagen 8 juni 2017 Commissie Samenleving 30 mei 2017 Samenleving Jaarrekening

Nadere informatie

Stap een avond mee naar de toekomst! Regio Zwolle vierdaagse

Stap een avond mee naar de toekomst! Regio Zwolle vierdaagse Stap een avond mee naar de toekomst! Regio Zwolle vierdaagse UITNODIGING voor gemeenteraadsleden, statenleden, overheidsbestuurders, ondernemers, professionals uit het onderwijsveld en maatschappelijke

Nadere informatie

Ondertekening Retaildeal

Ondertekening Retaildeal Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ondertekening Retaildeal Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting Minister Kamp wil met 50 gemeenten een Retaildeal sluiten, om

Nadere informatie

Convenant EBU en U10 regio

Convenant EBU en U10 regio Convenant EBU en U10 regio Doel De uitdaging van de regio Utrecht is om de groei te accommoderen en tegelijkertijd de hoge kwaliteit van leven en concurrentiekracht te blijven versterken. Door bundeling

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 10 oktober 2007 / 211/2007. Fatale termijn: besluitvorming vóór: 10 oktober 2007

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 10 oktober 2007 / 211/2007. Fatale termijn: besluitvorming vóór: 10 oktober 2007 Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 10 oktober 2007 / 211/2007 Fatale termijn: besluitvorming vóór: 10 oktober 2007 Onderwerp Bijdrage Project GO! Gelderland Onderneemt! Programma / Programmanummer

Nadere informatie

De integrale aanpak van Zaanstad. Fian van Vlokhoven

De integrale aanpak van Zaanstad. Fian van Vlokhoven De integrale aanpak van Zaanstad Fian van Vlokhoven Inhoud I. Ontstaan van het Integraal Vluchtelingen Programma II. Opdracht vaststellen III. Input voor de integrale aanpak ophalen IV. De integrale aanpak

Nadere informatie

Welkom Raadsconsultatie met andere O s Agenda van Twente

Welkom Raadsconsultatie met andere O s Agenda van Twente Welkom Raadsconsultatie met andere O s Agenda van Twente Datum #agendavantwente Programma Avondvoorzitter: Onno van Veldhuizen, reisleider Agenda van Twente 19.30 Welkom door Ellen Nauta, burgemeester

Nadere informatie

Dienst Stadsontwikkeling In DT Nee. Ambtenaar Bas Kranenborg In college

Dienst Stadsontwikkeling In DT Nee. Ambtenaar Bas Kranenborg In college Collegenota Aan burgemeester en wethouders Documentnummer Datum Zaaknummer Datum 04-04-2012 Portefeuillehouder Leisink Vertrouwelijk nee Dienst Stadsontwikkeling In DT Ambtenaar Bas Kranenborg In college

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Argumenten

Raadsvoorstel. Argumenten Argumenten Raadsvoorstel Onderwerp: Agenda voor Twente 2018-2022 Registratienummer: 640673 Voorstel: 1. De ambitie en de verantwoording daarover zoals neergelegd in de Agenda voor Twente (2018-2022) onderschrijven.

Nadere informatie

Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost

Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost Aan de Raadscommissie Agendapunt: 5 Onderwerp: Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost Kenmerk: Status: VROM - Ruimtelijke Ordening / FK Informerend Kollum, 11 januari 2011 Samenvatting

Nadere informatie

CONVENANT ICT CAMPUS PROGRAMMA 2 e FASE

CONVENANT ICT CAMPUS PROGRAMMA 2 e FASE CONVENANT ICT CAMPUS PROGRAMMA 2 e FASE Partijen 1. Namens de onderwijsinstellingen: a. Christelijke Hogeschool Ede (CHE), vertegenwoordigd door mevrouw J. Louisa- Muller, ; b. Hogeschool Arnhem Nijmegen

Nadere informatie

Programma Regionaal Platform 20 april 2016 Locatie: Van der Valk Hotel, Aalsterweg 322 te Eindhoven

Programma Regionaal Platform 20 april 2016 Locatie: Van der Valk Hotel, Aalsterweg 322 te Eindhoven Programma Regionaal Platform 20 april 2016 Locatie: Van der Valk Hotel, Aalsterweg 322 te Eindhoven Tijd Vanaf 12.00 uur Activiteit Inloop met broodjeslunch 13.00 uur Opening en welkom, mededelingen 13.15

Nadere informatie

WILLEN MAAR NIET KUNNEN? DE VERSTERKTE GEMEENTERAAD ONTRAFELD 20 MEI 2011

WILLEN MAAR NIET KUNNEN? DE VERSTERKTE GEMEENTERAAD ONTRAFELD 20 MEI 2011 K.U.Leuven, Instituut voor de Overheid Universiteit Antwerpen, Onderzoeksgroep Management en Bestuur Universiteit Gent, Centrum voor Lokale Politiek Hogeschool Gent, Departement Handelswetenschappen en

Nadere informatie

Beschrijving regionale arrangementen Leiden, Zwolle, Eindhoven en Rotterdam

Beschrijving regionale arrangementen Leiden, Zwolle, Eindhoven en Rotterdam Eindrapport Beschrijving regionale arrangementen Leiden, Zwolle, Eindhoven en Rotterdam Bijlage 7 bij onderzoeksrapport regionaal arrangement gemeente Dordrecht Frederik van Dalfsen Laurens Vellekoop Anne

Nadere informatie

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel.

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel. Openbaar Onderwerp Rijk van Nijmegen 2025 Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder H.M.F. Bruls / T. Tankir Samenvatting De Rabobank Rijk van Nijmegen heeft in 2015 het initiatief genomen

Nadere informatie

15R RAADSINFORMATIEBRIEF met beantwoording artikel 40 vragen 15R.00018

15R RAADSINFORMATIEBRIEF met beantwoording artikel 40 vragen 15R.00018 RAADSINFORMATIEBRIEF met beantwoording artikel 40 vragen 15R.00018 ^ 3 gemeente WOERDEN Van: college van burgemeester en wethouders Datum : 20 januari 2015 Portefeuillehouder(s) : burgemeester Portefeuille(s)

Nadere informatie

Strategisch Thema. -Stad in de regio- Modules. Datum: februari Strategisch Thema -Stad in de regio- 0

Strategisch Thema. -Stad in de regio- Modules. Datum: februari Strategisch Thema -Stad in de regio- 0 Strategisch Thema -Stad in de regio- Modules Samenvatting 1 Regionale samenwerking 2 Regionale verwevenheid 3 Datum: februari 2016 Gemeente Nijmegen Onderzoek en Statistiek tel.: (024) 329 98 89 (O&S)

Nadere informatie

INTERSECTORALE MOBILITEIT IN HET HOGER ONDERWIJS ROB GRÜNDEMANN (HOGESCHOOL UTRECHT)

INTERSECTORALE MOBILITEIT IN HET HOGER ONDERWIJS ROB GRÜNDEMANN (HOGESCHOOL UTRECHT) INTERSECTORALE MOBILITEIT IN HET HOGER ONDERWIJS ROB GRÜNDEMANN (HOGESCHOOL UTRECHT) 1. Opzet van het onderzoek 2. Resultaten en conclusies 3. Discussie Vraagstelling 1. Welke omvang heeft intersectorale

Nadere informatie

Nextport International community Zwolle Region

Nextport International community Zwolle Region Nextport International community Zwolle Region December 2014 1 Ideaalbeeld Zwolle 2020 Wat hebben we bereikt? We schrijven 2020. Regio Zwolle heeft een transitie doorgemaakt en wordt internationaal gezien

Nadere informatie

[KNELPUNTEN REGIO GOOI EN VECHTSTREEK]

[KNELPUNTEN REGIO GOOI EN VECHTSTREEK] 2017 Motto: in het belang van de inwoners en ondernemingen van Gooi en Vechtstreek [KNELPUNTEN REGIO GOOI EN VECHTSTREEK] Waarom wil de provincie dat de Gooi en Vechtstreek na 20 jaar praten zonder resultaat,

Nadere informatie

*15INT01938* *15INT01938*

*15INT01938* *15INT01938* Raadsvoorstel Registratienr: 15INT01938 Agendapunt: Onderwerp: Raadsvoorstel Nieuwe samenwerking Regio Arnhem Nijmegen Portefeuillehouder: burgemeester mw C.C. Leppink-Schuitema Samenvatting: Uw raad wordt

Nadere informatie

Welkom! Scheveningse Vis

Welkom! Scheveningse Vis Welkom! Scheveningse Vis Dinsdag 16 februari 2016 Programma 19:00 uur Welkom Jaap Wielaart (Rabobank Regio Den Haag) Het belang van Scheveningen / Visie vanuit de gemeente Terugkoppeling bevindingen Scheveningse

Nadere informatie

Het creëren van een innovatieklimaat

Het creëren van een innovatieklimaat Het creëren van een innovatieklimaat Bertholt Leeftink Directeur- Generaal Bedrijfsleven & Innovatie Inhoud 1. Waarom bedrijven- en topsectorenbeleid? 2. Verdienvermogen en oplossingen voor maatschappelijke

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 13 december 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER Regiovisie op het sociaal domein

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 13 december 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER Regiovisie op het sociaal domein Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.5 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER 2017 Regiovisie op het sociaal domein Te besluiten om: 1. De regionale visie op samenwerking in het sociaal domein, zoals beschreven in het

Nadere informatie

Welkom. Jaarlijkse bijeenkomst Lokale Fondsen Nederland. 12 juni 2015 symposium Lokale Fondsen Nederland

Welkom. Jaarlijkse bijeenkomst Lokale Fondsen Nederland. 12 juni 2015 symposium Lokale Fondsen Nederland Welkom Jaarlijkse bijeenkomst Lokale Fondsen Nederland 12 juni 2015 symposium Lokale Fondsen Nederland Uw dagvoorzitter Jan Paternotte 12 juni 2015 symposium Lokale Fondsen Nederland De rol van lokale

Nadere informatie

1. Deel te nemen aan de stichting Legal Valley 2. De brief aan de raad als reactie op de ingediende wensen en bedenkingen vast te stellen

1. Deel te nemen aan de stichting Legal Valley 2. De brief aan de raad als reactie op de ingediende wensen en bedenkingen vast te stellen Openbaar Onderwerp Definitieve deelneming stichting Legal Valley Programma Bestuur & Middelen BW-nummer Portefeuillehouder H.M.F. Bruls Samenvatting Op 1 november 2016 hebben wij besloten om deel te nemen

Nadere informatie

Musculoskeletale Revalidatie

Musculoskeletale Revalidatie uitnodiging 17 februari 2011 intreerede (Schijn)bewegingen in de fysiotherapie Lectoren Robert van Cingel & Wim Hullegie Lectoraat Musculoskeletale Revalidatie onderzoek lectoraat musculoskeletale revalidatie

Nadere informatie

LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN TOEKOMST REGIONALE SAMENWERKING GEMEENTEN STADSREGIO AMSTERDAM

LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN TOEKOMST REGIONALE SAMENWERKING GEMEENTEN STADSREGIO AMSTERDAM LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN TOEKOMST REGIONALE SAMENWERKING GEMEENTEN STADSREGIO AMSTERDAM Versie datum: 26 april 2016 Dit voorjaar bespreken de gemeenten van de Stadsregio voorstellen om de regionale

Nadere informatie

SAMENWERKEN: Energierijk of frustratie?

SAMENWERKEN: Energierijk of frustratie? Eerste resultaten Survey Zin en Onzin van Samenwerken, opgesteld ten behoeve van het ONTKETEND!-event SAMENWERKEN: Energierijk of frustratie? 8 februari 2018, Burgers Zoo te Arnhem 12 december 2017 Waarom

Nadere informatie

Geachte voorzitter Flierman, beste familieleden, geachte burgemeester, geacht College van Bestuur, geachte aanwezigen,

Geachte voorzitter Flierman, beste familieleden, geachte burgemeester, geacht College van Bestuur, geachte aanwezigen, Toespraak van Commissaris van de Koningin drs. Ank Bijleveld-Schouten bij het afscheid van Dr. Anne Flierman als voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Twente op 24 april 2013. Geachte

Nadere informatie

Nieuwsbrief Regio Zwolle

Nieuwsbrief Regio Zwolle Nieuwsbrief Regio Zwolle December 2011, Special Dag van de Economie 4 november 2011 Dag van de Economie succesvol Samenwerken is ook samen investeren! Er is een noodzaak grensoverschrijdend samen te werken

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : H.J.M. Schrijver : Beleid en Projecten : E.J. (Eric) van Tatenhove Voorstel aan de raad Onderwerp : Gefaseerde

Nadere informatie

Leergang bve 2015. Programma

Leergang bve 2015. Programma Leergang bve 2015 Programma Dinsdag 21 april 2015, 10.00-19.30 uur Beroepsonderwijs en educatie: bestel en beleid anno 2015 10.00 10.15 uur Ontvangst en koffie/thee 10.15 11.45 uur Opening, kennismaking

Nadere informatie

De burger raakt meer betrokken bij het beleid en vice versa. Citaat van een deelnemer

De burger raakt meer betrokken bij het beleid en vice versa. Citaat van een deelnemer Ter behandeling in gemeenteraadsvergadering dinsdag 10 november 2015 Rond de zomer van 2014 groeide in de gemeenteraad van Peel en Maas de wens om de lokale democratie verder te versterken. Ruim een jaar

Nadere informatie

Antwoord op vragen fractie VVD over behoud gerechtshof in Arnhem

Antwoord op vragen fractie VVD over behoud gerechtshof in Arnhem Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Antwoord op vragen fractie VVD over behoud gerechtshof in Arnhem Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir / H. Bruls Samenvatting Op 7 mei jl.

Nadere informatie

Health Campus Zeeland

Health Campus Zeeland Health Campus Zeeland Bundeling van kennis en kracht voor een vitale regio www.goes.nl 2 Wat is een campus? De filosofie van een campus is gebaseerd op het uitgangspunt dat het samenbrengen van activiteiten

Nadere informatie

Met de brief in de bijlage stellen we de raad op de hoogte van de meest actuele stand van zaken.

Met de brief in de bijlage stellen we de raad op de hoogte van de meest actuele stand van zaken. Collegevoorstel Openbaar Embargo tot 9 juni 2015 Onderwerp Giro d Italia Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting Eind juni vindt de persaankondiging

Nadere informatie

Raadsledenbijeenkomst 22 april 2015

Raadsledenbijeenkomst 22 april 2015 Raadsledenbijeenkomst 22 april 2015 Programma Tijd Activiteit 19.30 uur Welkom en opening 19.40 uur Plenaire presentatie: hoe worden raadsleden deel van de Deelsessies Metropoolregio Eindhoven? 20.00-21.45

Nadere informatie

Visie toerisme en recreatie Noordoost Fryslân

Visie toerisme en recreatie Noordoost Fryslân 1 Visie toerisme en recreatie Noordoost Fryslân 1 ste stakeholdersbijeenkomst Dinsdag 27 november 2018 Programma 2 Welkom Korte toelichting op proces en resultaten tot nu toe Aanpak SWOT, ambitie en strategische

Nadere informatie

Gemeentelijke internationale samenwerking: relevanter dan ooit. Ambtenarenbijeenkomst. 17 november 2016

Gemeentelijke internationale samenwerking: relevanter dan ooit. Ambtenarenbijeenkomst. 17 november 2016 Gemeentelijke internationale samenwerking: relevanter dan ooit Ambtenarenbijeenkomst 17 november 2016 #vnginternationaal @VNGi Programma 13.00 14.00 Plenair programma onder leiding van dagvoorzitter Habtom

Nadere informatie

Werkatelier duurzame energieopwekking

Werkatelier duurzame energieopwekking Werkatelier duurzame energieopwekking Plaats Bodegraven Datum 12 maart 2018 Presentator Jody de Graaf Duurzame energie 12 maart 2018 Pagina 1 Welkom Wethouder Kees Oskam Duurzame energie 12 maart 2018

Nadere informatie

Gemeente ñ Bergen op Zoom

Gemeente ñ Bergen op Zoom Gemeente ñ Bergen op Zoom Aan de leden en duoburgerleden van de gemeenteraad van Bergen op Zoom 3 0 SEP 2015 Uw kenmerk Ons kenmerk U15-015951 Datum Uw brief Beh. door P.C.C. van de Watering Doorkiesnr.

Nadere informatie

Executive onderwijs. Samenwerking tussen lokale en regionale overheden 2019

Executive onderwijs. Samenwerking tussen lokale en regionale overheden 2019 Juridisch inzicht is essentieel voor succesvolle samenwerking tussen overheden. Mr. dr. Willem Janssen v Executive onderwijs Samenwerking tussen lokale en regionale overheden 2019 Masterclass voor professionals

Nadere informatie

stap 1 stappen naar een lokaal democratisch akkoord 104 democratisch zakboekje 105 Beginpunt- Analyse van de lokale democratie: de bouwstenen

stap 1 stappen naar een lokaal democratisch akkoord 104 democratisch zakboekje 105 Beginpunt- Analyse van de lokale democratie: de bouwstenen In 5 stappen naar een lokaal democratisch akkoord stap Beginpunt- Analyse van de lokale democratie: de bouwstenen Maak eerst een foto van de lokale democratie: wat voor democratie past bij deze gemeente,

Nadere informatie

OSO congres donderdag 8 november 2012 in Schouwburg en Filmtheater Agnietenhof te Tiel.

OSO congres donderdag 8 november 2012 in Schouwburg en Filmtheater Agnietenhof te Tiel. . Uitnodiging juni 2012 OSO congres donderdag 8 november 2012 in Schouwburg en Filmtheater Agnietenhof te Tiel. "Water als toeristisch en recreatief verdienmodel; mogelijkheden en maatschappelijke verantwoordelijkheden

Nadere informatie

ICE Amsterdam- Frankfurt: sneller, vaker, betrouwbaarder

ICE Amsterdam- Frankfurt: sneller, vaker, betrouwbaarder ICE Amsterdam- Frankfurt: sneller, vaker, betrouwbaarder De ICE tussen Amsterdam en Frankfurt is een onmisbare schakel voor het personenvervoer tussen Nederland en Duitsland. En de treinverbinding heeft

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Ven, D.S.M. van de (Desire?) Kenmerk 16.500973. Vergaderdatum 24 maart 2016. Utrecht Global Goals City

Voorstel aan de raad. Ven, D.S.M. van de (Desire?) Kenmerk 16.500973. Vergaderdatum 24 maart 2016. Utrecht Global Goals City Voorstel aan de raad Opgesteld door Bestuurs-en Concernstaf Ven, D.S.M. van de (Desire?) Kenmerk 16.500973 Vergadering Commissie Stad en Ruimte Vergaderdatum 24 maart 2016 Geheim Nee Utrecht Global Goals

Nadere informatie

Ja, zonder beperkingen Innovatieve en excellente stad. DT d.d. OR d.d. B&W d.d. OR d.d. Raad Raadsdocumenten 13-08-2013

Ja, zonder beperkingen Innovatieve en excellente stad. DT d.d. OR d.d. B&W d.d. OR d.d. Raad Raadsdocumenten 13-08-2013 zaak_id bericht_nummer Collegevoorstel RUIMTE EN ECONOMIE Reg.nr. B&W d.d. 13-08-2013 Openbaar Programma Ja, zonder beperkingen Innovatieve en excellente stad DT d.d. OR d.d. B&W d.d. OR d.d. Raad Raadsdocumenten

Nadere informatie

PROJECTPLAN Profiel Land van Cuijk. De opdracht 1.1 Aanleiding

PROJECTPLAN Profiel Land van Cuijk. De opdracht 1.1 Aanleiding PROJECTPLAN Profiel Land van Cuijk De opdracht 1.1 Aanleiding In november 2010 heeft het POHO Ruimte Land van Cuijk besloten dat er een regionale agenda (visitekaartje/pamflet) moet komen voor zaken die

Nadere informatie

Openbaar bestuur in regionale ecosystemen voor ondernemerschap

Openbaar bestuur in regionale ecosystemen voor ondernemerschap Openbaar bestuur in regionale ecosystemen voor ondernemerschap G32 BESTUURLIJKE NETWERKDAG 2 Ecosysteem voor ondernemerschap 3 Onderzoeksvraag Hoofdvraag: Wat is de rol van het openbaar bestuur in regionale

Nadere informatie

Thema-avond 26 januari 2016

Thema-avond 26 januari 2016 Thema-avond 26 januari 2016 Orgaan: Locatie: Datum: Aanvang: Thema-avond Restaurant gemeentehuis, Marktstraat 1, Borculo dinsdag 26 januari 2016 19:30 uur 1. Opening 2. Vaststellen agenda 3. Energie Uitvoerings

Nadere informatie

WERELDCAFÉ OMGEVINGSVISIE KRIMPENERWAARD

WERELDCAFÉ OMGEVINGSVISIE KRIMPENERWAARD WERELDCAFÉ Programma: 19.00 u: Inloop 19.30 u: Welkom door wethouder Leon de Wit 19.35 u: Bevindingen uit voorgaande traject en uitleg programma 19.50 u: Pitches thema s (2 minuten per pitch) 20.00 u:

Nadere informatie

2 U bent lid van de partij:

2 U bent lid van de partij: Bijlage I: Beantwoording vragenlijst Kompas van Zuid-Limburg TOPonderzoek (2); 21 juli 2011 1.Uw functie is: n=79 Burgemeester 3 Wethouder 12 Raadslid 64 1 Uw functie is: 4% 15% Burgemeester Wethouder

Nadere informatie

DE KRACHT VAN MIDDEN-HOLLAND: REGIO VAN VERBINDING

DE KRACHT VAN MIDDEN-HOLLAND: REGIO VAN VERBINDING DE KRACHT VAN MIDDEN-HOLLAND: REGIO VAN VERBINDING STRATEGISCHE AGENDA REGIO MIDDEN-HOLLAND 2019-2023 Bodegraven-Reeuwijk Krimpenerwaard Gouda Waddinxveen Zuidplas juli 2019 I. DE KRACHT VAN MIDDEN-HOLLAND:

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6. Doetinchem, 13 december 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER Doorontwikkeling regionale samenwerking Achterhoek

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6. Doetinchem, 13 december 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER Doorontwikkeling regionale samenwerking Achterhoek Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER 2017 Doorontwikkeling regionale samenwerking Achterhoek Te besluiten om: 1. In te stemmen met voorgestelde doorontwikkeling van de regionale samenwerking

Nadere informatie

Deelnemers: denktank uit de samenleving, gemeenteraad, college en ambtelijk managementteam

Deelnemers: denktank uit de samenleving, gemeenteraad, college en ambtelijk managementteam Samen bouwen aan het huis van de democratie in Bloemendaal Verslag werkatelier over participatie en samenspel tussen samenleving en gemeentebestuur op 4 juni 2015 van 20:00 tot 23:00 uur in het Dorpshuis

Nadere informatie

Programma Aardgasvrije Wijken

Programma Aardgasvrije Wijken Programma 13.30 Inloop 14.00 Welkom en opening door wethouder duurzaamheid van de gemeente Hilversum 14.15 Over het nationale programma Aardgasvrije Wijken door Jos van Dalen 14.30 Het Smart Energy Cities

Nadere informatie

Leergang bve 2015. Programma

Leergang bve 2015. Programma Leergang bve 2015 Programma Dinsdag 21 april 2015, 10.00-19.30 uur Beroepsonderwijs en educatie: bestel en beleid anno 2015 10.00 10.15 uur Ontvangst en koffie/thee 10.15 11.45 uur Opening, kennismaking

Nadere informatie

Opheffen gemeenschappelijke regeling Archiefverzorging

Opheffen gemeenschappelijke regeling Archiefverzorging Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Opheffen gemeenschappelijke regeling Archiefverzorging Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing BW-nummer B. van Hees Samenvatting De gemeenschappelijke regeling

Nadere informatie

De Nieuwe Regio. Voorwoord. Nieuwsbrief nr. 4 - juli 2014 INHOUD. #denieuweregio

De Nieuwe Regio. Voorwoord. Nieuwsbrief nr. 4 - juli 2014 INHOUD. #denieuweregio De Nieuwe Regio Nieuwsbrief nr. 4 - juli Voorwoord INHOUD Voorwoord 1 Proces 2 Het organiseren van 3 de regio Interview met Joost Bernsen Bestuursconvenant 4 Tijdspad 5 Het is alweer even geleden dat de

Nadere informatie

Onderzoeksplan Rekenkamercommissie 2011

Onderzoeksplan Rekenkamercommissie 2011 Onderzoeksplan Rekenkamercommissie 2011 Boxtel, maart 2011 Voorwoord Voor u ligt het onderzoeksplan 2011 van de rekenkamercommissie Boxtel. Het onderzoeksplan is het resultaat van de suggesties die we

Nadere informatie

SLIM SAMENWERKEN IN DE NOORDKOP. De Regionale Raadscommissie Noordkop stelt zich aan u voor.

SLIM SAMENWERKEN IN DE NOORDKOP. De Regionale Raadscommissie Noordkop stelt zich aan u voor. SLIM SAMENWERKEN IN DE NOORDKOP De Regionale Raadscommissie Noordkop stelt zich aan u voor. Inhoud presentatie: 1. Inhoudsopgave --- 2 2. Samenwerking in Noord-Holland --- 3 3. Historie en huidige status

Nadere informatie

WESTFRIESLAND PACT DOOR!

WESTFRIESLAND PACT DOOR! WESTFRIESLAND PACT DOOR! Intentieverklaring Pact van Westfriesland 2.0 De colleges en de raden van de zeven Westfriese gemeenten: Hebben tot gezamenlijk doel dat: In 2022 de inwoners van Westfriesland

Nadere informatie

Krimp(kans)regio Economic Board Noordoost Fryslân Living Lab Kenniswerkplaats Verbinden Netwerkorganisatie

Krimp(kans)regio Economic Board Noordoost Fryslân Living Lab Kenniswerkplaats Verbinden Netwerkorganisatie Kenniscentrum Innovatie Samenwerken Delen Inspiratie Projectpartner ANNO II Dwaande ambassadeurs Krimp(kans)regio Economic Board Noordoost Fryslân Living Lab Kenniswerkplaats Verbinden Netwerkorganisatie

Nadere informatie

Lokaal economisch beleid

Lokaal economisch beleid Lokaal economisch beleid Op weg naar een dynamische agenda voor de toekomst Eerste ondernemerstafel 29 september 2014 Programma Opening 19:30 Doel van de avond 19:35 Terugblik ondernemersavond, uitdagingen

Nadere informatie

Samenwerken door gemeente Oirschot. De samenwerkingspraktijk van de gemeente Oirschot

Samenwerken door gemeente Oirschot. De samenwerkingspraktijk van de gemeente Oirschot Samenwerken door gemeente Oirschot De samenwerkingspraktijk van de gemeente Oirschot Waarom samenwerken OIRSCHOT EN SAMENWERKING Toekomstvisie 2030 Decentralisatie Rijks- en provincietaken Waar werken

Nadere informatie

Verslag Workshops Verbetering van Informatievoorziening Regio Arnhem Nijmegen

Verslag Workshops Verbetering van Informatievoorziening Regio Arnhem Nijmegen Verslag Workshops Verbetering van Informatievoorziening Regio Arnhem Nijmegen Inleiding Op 27 en 30 november 2017 zijn workshops georganiseerd om te discussiëren over de informatievoorziening van de Regio

Nadere informatie

Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB

Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB High Tech Systems & Materials Life Sciences & Health Agro-Food Logistiek BEDRIJVEN Water Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB Creatieve Industrie Energie Meer geld en betere dienstverlening

Nadere informatie

PROFIELSCHETS BURGEMEESTER ROTTERDAM concept juni 2008

PROFIELSCHETS BURGEMEESTER ROTTERDAM concept juni 2008 PROFIELSCHETS BURGEMEESTER ROTTERDAM concept juni 2008 Deze profielschets is tot stand gekomen nadat de gemeenteraad uitgebreid heeft ingezet op het horen van meningen over het gewenste profiel van de

Nadere informatie

Dutch Coastline Challenge. Op weg naar 2 e Bijeenkomst 22 juni 2017

Dutch Coastline Challenge. Op weg naar 2 e Bijeenkomst 22 juni 2017 Dutch Coastline Challenge Op weg naar 2 e Bijeenkomst 22 juni 2017 Bevindingen 1 e bijeenkomst: Ons gezamenlijk verhaal Klimaatverandering beheerst het nieuws en de eerste zichtbare effecten staan bij

Nadere informatie

gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013;

gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013; Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland, gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013; overwegende dat het wenselijk is een bijdrage te leveren aan een slagvaardig

Nadere informatie

Raadsvoorsteltot het (her)benoemen en voordragen van vertegenwoordigers

Raadsvoorsteltot het (her)benoemen en voordragen van vertegenwoordigers gemeente Eindhoven Juridische Zaken Raadsnummer XO.Rg70$.OOI Inboeknummer robstoobar Beslisdatum B%W t8 mei aoro Dossiernummer 020 I53 Raadsvoorsteltot het (her)benoemen en voordragen van vertegenwoordigers

Nadere informatie

Toelichting over de behandeling van: HAMERSTUK Raadsvoorstel aanvullende wsw middelen Van: Het college van B&W van 4 december 2012.

Toelichting over de behandeling van: HAMERSTUK Raadsvoorstel aanvullende wsw middelen Van: Het college van B&W van 4 december 2012. Toelichting over de behandeling van: HAMERSTUK Raadsvoorstel aanvullende wsw middelen 2012 Van: Het college van B&W van 4 december 2012 Doel: Toelichting: Besluiten Voorliggende besluitvorming Aan de raad

Nadere informatie

Regionaal werkatelier Psychische kwetsbaarheid. Meer mensen met psychische kwetsbaarheid aan het werk

Regionaal werkatelier Psychische kwetsbaarheid. Meer mensen met psychische kwetsbaarheid aan het werk Regionaal werkatelier Psychische kwetsbaarheid Meer mensen met psychische kwetsbaarheid aan het werk PROGRAMMA 13.00 14.10 uur: Plenair programma: - Welkom door wethouder Ko Scheele (gemeente Ommen) -

Nadere informatie

Thema: Profiel van de nieuwe burgemeester Drs. Karin du Long Dr. Ellen Dingemans

Thema: Profiel van de nieuwe burgemeester Drs. Karin du Long Dr. Ellen Dingemans Inwonerspanel Hilvarenbeek Inwonerspanel Hilvarenbeek Onderzoek 7 2019 Gemeente Hilvarenbeek Maart 2019 Thema: Profiel van de nieuwe burgemeester Drs. Karin du Long Dr. Ellen Dingemans -1- 1. Inleiding

Nadere informatie

De mienskip denkt mee over de actualisatie van het Frysk Miljeuplan

De mienskip denkt mee over de actualisatie van het Frysk Miljeuplan De mienskip denkt mee over de actualisatie van het Frysk Miljeuplan Het Frysk Miljeuplan 2011-2014 wordt twee jaar verlengd en geactualiseerd aan de hand van vier onderwerpen. Op donderdag 28 augustus

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief. De gemeenteraad van Albrandswaard. Betreft: bod voor nieuwe regionale woningmarktafspraken. Geachte raadsleden,

Raadsinformatiebrief. De gemeenteraad van Albrandswaard. Betreft: bod voor nieuwe regionale woningmarktafspraken. Geachte raadsleden, Raadsinformatiebrief De gemeenteraad van Albrandswaard Uw brief van: Ons kenmerk: 1351107 Uw kenmerk: Contact: Jeannette Wijnmalen Bijlage(n):1 Doorkiesnummer: 010-506 1158 E-mailadres: j.wijnmalen@bar-organisatie.nl

Nadere informatie

Succesvol samenwerken in de Regio Eindhoven. Plaats voor een heading

Succesvol samenwerken in de Regio Eindhoven. Plaats voor een heading Succesvol samenwerken in de Regio Eindhoven Plaats voor een heading Jean Paul Kroese 26 april 2012 Opbouw presentatie 1. Kenmerken Regio Eindhoven 2. Regionale ambitie en inhoudelijke opgave 3. Governance

Nadere informatie

E&R Ronde tafel bijeenkomst actualiteiten in VVE-Beheer. VVE Partner Utrecht 25 januari 2017

E&R Ronde tafel bijeenkomst actualiteiten in VVE-Beheer. VVE Partner Utrecht 25 januari 2017 E&R Ronde tafel bijeenkomst actualiteiten in VVE-Beheer VVE Partner Utrecht 25 januari 2017 1 Cees van Beukering Moderator van de bijeenkomst c.vanbeukering@economie-ruimte.nl 06-51228420 Gastheer Remco

Nadere informatie

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Bijpraten Raadsleden Vlissingen, 10 april 2017 Agenda > Welkom: Harry van der Maas (voorzitter stuurgroep) > Stand

Nadere informatie