Rapport VBO Woonindex. Kwartaalrapportage, eerste kwartaal 2009

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rapport VBO Woonindex. Kwartaalrapportage, eerste kwartaal 2009"

Transcriptie

1 Rapport VBO Woonindex Kwartaalrapportage, eerste kwartaal 2009

2 inleiding Vanaf het tweede kwartaal van 2004 publiceert VBO Makelaar ieder kwartaal de VBO Woonindex. De VBO Woonindex meet de stemming van consumenten over de huidige woningmarkt. De VBO Woonindex geeft één cijfer voor het huidige klimaat op de woningmarkt en één cijfer voor de verwachtingen voor het komende jaar. Naast de peiling van de stemming op de woningmarkt wordt elk kwartaal een aantal vragen over actuele zaken die spelen voorgelegd aan de woonconsumenten. De VBO Woonindex vormt een belangrijk instrument voor de branchevereniging om ontwikkelingen op de woningmarkt te monitoren en om toekomstige ontwikkelingen te kunnen voorzien.

3 onderzoeksmethodiek Het onderzoek wordt uitgevoerd door middel van een online enquête onder leden van een consumentenpanel. Deze consumenten worden per uitgenodigd deel te nemen aan het onderzoek. Door middel van diverse controles, onder meer op invultijd en consistentie in antwoordpatronen wordt per respondent bevestigd dat deze de vragenlijst serieus ingevuld heeft. Merk op: door de verandering in meetmethode en steekproef in het eerste kwartaal van 2009 is het niet zonder meer mogelijk om de resultaten van voorgaande metingen te vergelijken.

4 steekproef De netto ongewogen steekproef bestaat uit 627 consumenten. Alle deelnemers zijn eigenaar van een koopwoning Door middel van een herwegingsprocedure wordt ervoor gezorgd dat de steekproeven uit de verschillende metingen representatief zijn voor de Nederlandse woningbezitters en dat de steekproeven perfect met elkaar vergelijkbaar zijn.

5 steekproefomvang Man Vrouw Opleidingsniveau Ongewogen Gewogen Ongewogen Gewogen Hoog Midden Laag De kenmerken van de gewogen steekproef komen overeen met populatiegegevens zoals die bekend zijn van woningbezitters.

6 Het grootste deel van de woningbezitters is op dit moment niet actief. 11% heeft net een woning gekocht of is dit van plan binnenkort te doen en een evengrote groep heeft zojuist zijn woning verkocht of is hier actief mee bezig. Het aandeel kopers en verkopers is laag, veroorzaakt door de economische omstandigheden. Verdeling kopers, verkopers, inactieven Iemand wordt als 'koper' c.q. 'verkoper' aangemerkt als hij of zij de afgelopen 6 maanden een woning gekocht c.q. verkocht heeft of van plan is dit binnenkort te doen. Door deze definitie kan iemand zowel tot de kopers als tot de verkopers behoren.

7 achtergrondkenmerken steekproef Opleidingsniveau Soort woning Laag 20% Hoog 30% Anders Leeftijd Vrijstaande woning 1 Appartement 11% Midden 50% % t/m 35 jaar 2 Twee onder een kap 1 Tussenwoning 3 Hoekwoning jaar 5 Daar waar we significante en relevante verschillen tussen de subgroepen constateren, worden deze benoemd in dit rapport.

8 Resultaten VBO Woonindex Eerste kwartaal 2009

9 samenvatting I Woningmarktindices in het rood Het vertrouwen van woningbezitters in de woningmarkt is nog verre van hersteld. De stand van de nieuwe VBO Woonindex is 78 (100 = evenwichtige markt). De verwachtingen voor het komende jaar zijn weliswaar nog altijd negatief, maar minder negatief dan de ontwikkelingen in het afgelopen jaar. De index voor de verwachtingen is 82, de index voor de ontwikkelingen het afgelopen jaar is 74. De negatieve stemming is de reden dat een groot deel van de consumenten voorlopig niet actief is op de markt, ze wachten betere tijden af. Het aandeel inactieven (80%) onder de woningbezitters is veel groter dan normaal. Degenen die op zoek zijn naar een nieuwe woning of net een woning gekocht hebben, zijn minder negatief. Voor hen biedt de huidige markt dan ook voordelen.

10 samenvatting II Terugkijkend op het afgelopen jaar, is de consument negatief gestemd over de meeste woningmarktindicatoren. Belangrijkste negatieve ontwikkelingen zijn de algemene economische situatie en het klimaat om een woning te kopen. Toch zijn er ook positieve kanten aan de ontwikkelingen. De woningbezitters zijn positief gestemd over de onderhandelingsmogelijkheden over de prijs van een woning en de aantrekkelijkheid van het rentepercentage. Onder degenen die momenteel niet actief zijn op de woningmarkt, zijn er veel woningbezitters die aangeven dat hun eigen financiële positie achteruit is gegaan het afgelopen jaar. De verwachtingen voor het komend jaar zijn nog steeds negatief, maar minder negatief dan vorig jaar. Het merendeel (56%) van de woningeigenaren verwacht een verdere verslechtering van de economische situatie. Een derde verwacht een verslechtering van de eigen financiële situatie. Wel is men zeer positief over de onderhandelingsmogelijkheden bij de aankoop van een woning.

11 samenvatting III Verdere prijsdaling verwacht Vooral verkopers hebben ervaren dat de prijs van koopwoningen het afgelopen jaar gedaald is. Voor het komende jaar verwacht 5 van de eigenaren van koopwoningen een verdere prijsdaling. De koper heeft het dus voor het zeggen op de huidige markt, vindt 67% van de huiseigenaren. Voor 56% van de woningeigenaren heeft de recessie persoonlijke financiële gevolgen. Met name degenen die hun huis willen of moeten verkopen, ondervinden problemen. Daling van de waarde van beleggingen en het moeilijker verkrijgen van een hypotheek zijn de meest genoemde gevolgen. Van de eerste hebben vooral wat oudere woningbezitters last, van het laatste de jongeren.

12 samenvatting IV Afschaffen overdrachtsbelasting meest effectieve maatregel volgens woningbezitters Woningbezitters beschouwen verlagen of (tijdelijk) afschaffen van de overdrachtsbelasting als de meest effectieve overheidsmaatregel om de woningmarkt te ondersteunen. Ook het verlagen van de BTW voor onderhoud aan woningen wordt gezien als een effectieve maatregel. Het stimuleren van nieuwbouw wordt slechts door een klein deel (1) als effectief gezien. Hypotheekrenteaftrekafschaffing bespreekbaar Het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek wordt steeds meer bespreekbaar. Hoewel een kleine meerderheid tegen de afschaffing ervan is, is er ook een grote groep van inmiddels 31% van de eigenaren van koopwoningen voor wie, onder voorwaarden, de afschaffing bespreekbaar is.

13 De woningmarktindices staan in het rood. Het meest negatief zijn degenen die momenteel niet actief zijn op de woningmarkt. zijn minder negatief, voor hen biedt de huidige markt dan ook enkele voordelen. De verwachtingen voor het komende jaar zijn weliswaar negatief, maar minder negatief dan de ontwikkelingen in het afgelopen jaar VBO Woningmarkt Indices Woningmarktindex Afgelopen jaar Verwachtingen De woonindex wordt berekend door het saldo te nemen van de positieve en negatieve antwoorden op de indicatoren, van zowel de ontwikkeling in het afgelopen jaar als de verwachting voor het komende jaar (zie volgende slides).

14 Terugkijkend op het afgelopen jaar, is de consument negatief gestemd over de meeste woningmarktindicatoren. Belangrijkste negatieve ontwikkelingen liggen vooral in de algemene economische situatie en het klimaat om een woning te kopen. Positief is men over de onderhandelingsmogelijkheden, over de prijs van een woning en de aantrekkelijkheid van het rentepercentage. Het zijn degenen die momenteel niet actief zijn op de woningmarkt die aangeven dat hun eigen financiële positie achteruit is gegaan het afgelopen jaar. Woningmarktindicatoren: ontwikkeling afgelopen jaar 0% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Economische situatie NL 16% 16% % 71% Fin. positie huish % 3 71% 60% 57% 4 16% 1 Economisch klimaat kopen woning 52% % 22% % 21% 1 Aantr. hypotheekrente % % Hoogte max. hypotheekbedrag 7% 6% 7% % 3 41% 40% 2 Aanbod (nieuwbouw) woningen 30% % % 1 Onderhandelingsmogelijkheden prijs koopwoning 1 22% 20% 31% 1 47% 50% 50% 47% Sterk verslechterd Verslechterd Ongeveer gelijk gebleven Verbeterd Sterk verbeterd

15 De verwachtingen voor het komend jaar zijn nog steeds negatief. Het merendeel van de woningeigenaren verwacht een verdere verslechtering van de economische situatie. Een derde verwacht een verslechtering van de eigen financiële situatie. Wel is men zeer positief over de onderhandelingsmogelijkheden bij de aankoop van een woning. Woningmarktindicatoren: verwachtingen komend jaar 0% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Economische situatie NL 7% 7% 4 46% 3 51% 32% 2 26% 17% 21% 2 16% Fin. positie huish. 16% 2 26% 30% 72% % Economisch klimaat kopen woning 3 22% 40% % 3 32% % Aantr. hypotheekrente 2 21% % 50% 26% 3 31% 2 Hoogte max. hypotheekbedrag 6% 3 46% 4 47% 4 42% 40% 41% 1 7% Aanbod (nieuwbouw) woningen 42% 32% 41% % 41% 40% 1 22% 20% 1 Onderhandelingsmogelijkheden prijs koopwoning 16% % 4 37% % Sterk zal verslechteren Zal verslechteren Ongeveer gelijk zal blijven Zal verbeteren Sterk zal verbeteren

16 Vooral verkopers hebben ervaren dat de prijs van koopwoningen het afgelopen jaar gedaald is. Voor het komende jaar verwacht meer dan de helft (5) van de eigenaren van koopwoningen een verdere prijsdaling. Het zijn de ouderen woningbezitters (5), de hoger opgeleiden (57%) en de bezitters van vrijstaande woningen (62%) die een daling verwachten. Ik denk dat de prijs die wordt gevraagd voor koopwoningen ten opzichte van een jaar geleden: 7% 22% 22% 2 60% 60% 67% 5 Ik verwacht dat de prijs die wordt gevraagd voor bestaande koopwoningen het komende jaar: 11% 6% 37% 37% 42% 5 52% 52% 37% 5 Sterke stijging Stijging Ongeveer gelijk Daling Sterke daling

17 De koper heeft het voor het zeggen op de huidige markt, vindt 67% van de huiseigenaren. Vindt u dat op de huidige markt de koper of de verkoper het voor het zeggen heeft? % 16% % 2 0% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% De koper heeft het voor het zeggen De verkoper heeft het voor het zeggen De verhoudingen tussen kopers en verkopers zijn in evenwicht

18 Resultaten VBO Woonindex: actuele vragen Eerste kwartaal 2009

19 Meer dan de helft van de woningbezitters ervaart de gevolgen van de economische terugval. Het zijn degenen die een huis willen verkopen die de meeste gevolgen ondervinden van de recessie. 72% ervaart dat het lastiger is om een woning te verkopen en 47% ondervindt een prijsdaling van de huidige woning. Heeft de recessie voor u gevolgen als het gaat om het aan- of verkopen van een woning? Verkoop van de huidige koopwoning is moeilijker 2 30% 42% 72% Mijn huidige koopwoning is in waarde gedaald 2 26% 30% 47% Ik kan geen woning kopen i.v.m. moeizame hypotheekverstrekking 2% Ik wacht met het kopen van een woning tot de prijzen verder gedaald zijn 1 Ik wacht met het kopen van een woning i.v.m. onzekere situatie Ik vind de huidige situatie ideaal voor het kopen van een woning 7% 2 21% 16% 1 De recessie heeft voor mij geen gevolgen als het gaat om het aan-of verkopen van een woning 47% 5

20 Jongeren ondervinden andere problemen dan ouderen. Voor hen is het lastiger geworden om een huis te kopen en dus wachten ze nog even. Ouderen ondervinden vaker problemen bij het verkopen van hun woning. Heeft de recessie voor u gevolgen als het gaat om het aan- of verkopen van een woning? Verkoop van de huidige koopwoning is moeilijker 20% 30% 3 3 Mijn huidige koopwoning is in waarde gedaald 1 26% 30% Ik kan geen woning kopen i.v.m. moeizame hypotheekverstrekking 0% 6% Ik wacht met het kopen van een woning tot de prijzen verder gedaald zijn 1% Ik wacht met het kopen van een woning i.v.m. onzekere situatie Ik vind de huidige situatie ideaal voor het kopen van een woning De recessie heeft voor mij geen gevolgen als het gaat om het aanof verkopen van een woning % 5 t/m 35 jaar jaar 55+

21 Het zijn vooral de eigenaren van appartementen die een waardedaling ondervinden. Eigenaren van een vrijstaande woning hebben de minste last van de recessie tot dusverre. Heeft de recessie voor u gevolgen als het gaat om het aan- of verkopen van een woning? Verkoop van de huidige koopwoning is moeilijker 2 30% 30% 2 31% 4 Mijn huidige koopwoning is in waarde gedaald 20% 26% 26% 3 Ik kan geen woning kopen i.v.m. moeizame hypotheekverstrekking 1% Ik wacht met het kopen van een woning tot de prijzen verder gedaald zijn 6% Ik wacht met het kopen van een woning i.v.m. onzekere situatie 11% 1 Ik vind de huidige situatie ideaal voor het kopen van een woning 11% 1 De recessie heeft voor mij geen gevolgen als het gaat om het aanof verkopen van een woning 3 42% 47% 4 52% 5 Appartement Tussenwoning Hoekwoning Twee onder een kap woning Vrijstaande woning

22 Voor 56% van de woningeigenaren heeft de recessie persoonlijke financiële gevolgen. Met name degenen die hun huis willen of moeten verkopen, ondervinden problemen. Daling van de waarde van beleggingen en het moeilijker verkrijgen van een hypotheek zijn de meest genoemde gevolgen. Heeft de recessie op dit moment of binnenkort gevolgen voor uw financiele situatie? Het maximale hypotheekbedrag dat ik kan lenen is gedaald % Het is moeilijker om een hypotheek te krijgen % 30% De maandelijkse hypotheeklasten zijn gestegen 6% Ik moet extra stortingen doen in het fonds van mijn beleggingshypotheek 2% 1% 7% Daling waarde van mijn beleggingsportefeuille 2 22% 21% 36% De situatie rond mijn spaargeld is onzeker 11% 1 Mijn inkomen is gedaald 1 17% 20% 1 De recessie heeft voor mij geen gevolgen als het gaat om mijn financiële situatie

23 Jongeren ondervinden minder gevolgen voor hun financiële positie. Dit komt onder meer omdat ze minder vaak een getroffen beleggingsportefeuille hebben. Heeft de recessie op dit moment of binnenkort gevolgen voor uw financiele situatie? Het maximale hypotheekbedrag dat ik kan lenen is gedaald Het is moeilijker om een hypotheek te krijgen % 1 16% De maandelijkse hypotheeklasten zijn gestegen 6% Ik moet extra stortingen doen in het fonds van mijn beleggingshypotheek 2% 2% 1% Daling waarde van mijn beleggingsportefeuille 2 De situatie rond mijn spaargeld is onzeker 1 1 Mijn inkomen is gedaald 1 16% 17% 2 De recessie heeft voor mij geen gevolgen als het gaat om mijn financiële situatie % 50% t/m 35 jaar jaar 55+

24 Woningbezitters beschouwen verlagen of (tijdelijk) afschaffen van de overdrachtsbelasting als de meest effectieve overheidsmaatregel om de woningmarkt te ondersteunen. Ook het verlagen van de BTW voor onderhoud aan woningen wordt gezien als een effectieve maatregel. Het stimuleren van nieuwbouw wordt slechts door een klein deel (1) als effectief gezien. Uit de suggesties die consumenten gaven, komen ook signalen dat een enkeling de huidige ontwikkelingen als een noodzakelijke correctie op een overspannen woningmarkt ziet en dat overheidsingrijpen dus niet nodig is. Welke overheidsmaatregelen zijn volgens u de meest effectieve om de woningmarkt te ondersteunen? Verlagen of tijdelijk afschaffen van de overdrachtsbelasting 46% 4 61% 60% Ophoging van de Nationale Hypotheek Garantie grens naar % % Verlagen van de BTW van 19 naar 6% voor onderhoud aan woningen en bedrijven 46% 47% 42% 46% Tijdelijk verlengen van periode van aftrekbaarheid van de hypotheekrente over een nog niet verkochte en gekochte woning 22% Het stimuleren van nieuwbouw

25 Het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek is nog altijd niet bespreekbaarder voor een meerderheid (61%) van de woningbezitters. Er is echter ook een groep van inmiddels 31% van de eigenaren van koopwoningen voor wie, onder voorwaarden, de afschaffing bespreekbaar is. Wat is uw mening over een mogelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek? % 1 46% 11% 20% 3 17% 0% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Pertinent oneens Oneens, maar op termijn bespreekbaar Eens, voor alle prijssegmenten Oneens, zeker op dit moment Eens, maar alleen voor de hogere prijssegmenten Weet niet

26 Ouderen kunnen zich meer vinden in de afschaffing, wellicht omdat ze er minder hinder van zouden ondervinden. Lager opgeleide woning bezitters zijn vaker tegen de afschaffing, terwijl ze rationeel gezien er juist minder nadeel van ondervinden dan de hoger opgeleiden, die gemiddeld een hoger inkomen genieten. Sentimenten die via de politiek en de media worden overgebracht, spelen hierbij een rol. Wat is uw mening over een mogelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek? Laag 4 16% 2% 22% 7% Midden 3 16% 2 Hoog % % jaar 4 17% 2 t/m 35 jaar 3 1 6% % 0% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Pertinent oneens Oneens, maar op termijn bespreekbaar Eens, voor alle prijssegmenten Oneens, zeker op dit moment Eens, maar alleen voor de hogere prijssegmenten Weet niet

27 Een verlaging van de vraagprijs is de meest voor de hand liggende oplossing als een woning langer dan gewenst te koop staat. 32% van de woningbezitters overweegt deze optie. Van de verkopers, voor wie de vraag het meest actueel is, is het voor 42% een optie die overwogen wordt. Verkopen tegen executiewaarde aan een woningcorporatie wordt door vrijwel niemand overwogen. Een deel van de woningbezitters zou gewoon afwachten en langer blijven wonen in de huidige woning, blijkt uit de open toelichtingen. Stel dat u in de situatie terecht zou komen, waarbij uw koopwoning veel langer te koop staat dan dat u zou willen, welke van de volgende stappen zou u dan overwegen? 32% Uw vraagprijs (verder) te verlagen 41% 42% 30% 36% Uw woning tijdelijk in de verhuur te doen % Uw woning tegen executiewaarde te verkopen aan een woningcorporatie 2%

Rapport VBO Woonindex. Kwartaalrapportage, tweede kwartaal 2009

Rapport VBO Woonindex. Kwartaalrapportage, tweede kwartaal 2009 Rapport VBO Woonindex Kwartaalrapportage, tweede kwartaal 2009 1 inleiding Vanaf het tweede kwartaal van 2004 publiceert VBO Makelaar ieder kwartaal de VBO Woonindex. De VBO Woonindex meet de stemming

Nadere informatie

VBO Woonindex. Vierde kwartaal 2008. drs. J.J.J. Donkers

VBO Woonindex. Vierde kwartaal 2008. drs. J.J.J. Donkers VBO Woonindex Vierde kwartaal 2008 drs. J.J.J. Donkers Zoetermeer, 7 januari 2009 In opdracht van VBO Makelaars. De verantwoordelijkheid voor de inhoud berust bij Stratus. Het gebruik van cijfers en/of

Nadere informatie

VBO Woonindex. Tweede kwartaal drs. P. Rosenboom

VBO Woonindex. Tweede kwartaal drs. P. Rosenboom VBO Woonindex Tweede 2008 drs. P. Rosenboom Zoetermeer, 10 juli 2008 In opdracht van VBO Makelaars. De verantwoordelijkheid voor de inhoud berust bij Stratus. Het gebruik van cijfers en/of teksten als

Nadere informatie

HYPOTHEEK INDEX 4E KWARTAAL 2016

HYPOTHEEK INDEX 4E KWARTAAL 2016 HYPOTHEEK INDEX 4E KWARTAAL 2016 De Hypotheek Index geeft ieder kwartaal inzicht in het consumentengedrag op het gebied van hypotheken. De kerncijfers zijn afkomstig van De Hypotheker, de grootste onafhankelijke

Nadere informatie

Woningmarktcijfers: huidige stand van zaken & blik op de toekomst. Pieter van Santvoort, 15 april 2014 @pmjvansantvoort

Woningmarktcijfers: huidige stand van zaken & blik op de toekomst. Pieter van Santvoort, 15 april 2014 @pmjvansantvoort Woningmarktcijfers: huidige stand van zaken & blik op de toekomst Pieter van Santvoort, 15 april 2014 @pmjvansantvoort Onze diensten Van Santvoort Makelaars helpt al sinds 1976 bij transacties van: Bestaande

Nadere informatie

Marktontwikkeling koopwoningen

Marktontwikkeling koopwoningen 7 0,0 0, 0,20 0, 0,10 0,05 0,00 16 201 Het dieptepunt voorbij In 2012 werd de Amsterdamse woningmarkt hard geraakt door de Europese Schuldencrisis. De Amsterdamse woningmarkt verloor in 2012 in toenemende

Nadere informatie

Draagvlak voor het regeerakkoord: woningmarkt. Flitspeiling in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Draagvlak voor het regeerakkoord: woningmarkt. Flitspeiling in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Draagvlak voor het regeerakkoord: woningmarkt Flitspeiling in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Inhoudsopgave 1. Samenvatting 2. Resultaten Flitspeiling Draagvlak

Nadere informatie

Stijging woningoverdrachten

Stijging woningoverdrachten Stijging woningoverdrachten Positieve noot: meer transacties In het tweede kwartaal wisselden 34.628 woningen van eigenaar, een stijging van 17,3% ten opzichte van een jaar geleden. Op jaarbasis gaat het

Nadere informatie

Sparen voor een koopwoning

Sparen voor een koopwoning Sparen voor een koopwoning Consumentenonderzoek in opdracht van de Volksbank GfK februari 1 Inhoudsopgave 1 2 3 4 Management summary Onderzoeksresultaten Onderzoeksverantwoording Contact 2 Management summary

Nadere informatie

UITSLAGEN WONEN ENQUÊTE

UITSLAGEN WONEN ENQUÊTE UITSLAGEN WONEN ENQUÊTE 3 E KWARTAAL 211 Gemaakt voor NVM Wonen Gemaakt door NVM Data & Research Inhoudsopgave 1 Introductie enquête... 3 1.1 Periode... 3 1.2 Respons... 3 2 Staat van de woningmarkt...

Nadere informatie

Bijlage I: Woningmarktcijfers 4 e kwartaal 2007

Bijlage I: Woningmarktcijfers 4 e kwartaal 2007 Bijlage I: Woningmarktcijfers 4 e kwartaal 2007 De prijs van de gemiddelde verkochte woning stijgt met 1,2% in het 4 e kwartaal van 2007. De stijging van de prijs per m 2 is met 0,3% veel lager. De stijging

Nadere informatie

Sprekende Cijfers 2012-2 / Woningmarkt Gemeente Enschede Sprekende Cijfers

Sprekende Cijfers 2012-2 / Woningmarkt Gemeente Enschede Sprekende Cijfers Sprekende Cijfers Kwartaalbericht Q2 Woningmarkt Gemeente Enschede pagina 1 van 8 Gemeente Enschede juli 2012 Inleiding Voor u ligt de lokale rapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten van Snelder Zijlstra

Nadere informatie

Noordervliet: Deze resultaten tonen dat de woningbezitter zich heel goed bewust is van de huidige situatie op de woningmarkt. Dat vooral starters zich

Noordervliet: Deze resultaten tonen dat de woningbezitter zich heel goed bewust is van de huidige situatie op de woningmarkt. Dat vooral starters zich Het vertrouwen in de woningmarkt is in het derde kwartaal gestegen naar 94 punten. Dit is de eerste stijging sinds het derde kwartaal van 2011. Zeven op de tien koopwoningbezitters denkt dat zijn huis

Nadere informatie

5 Starters op de markt voor koopwoningen

5 Starters op de markt voor koopwoningen 5 Starters op de markt voor koopwoningen In het derde kwartaal van 2008 is een aantal aanvullende vragen gesteld aan personen die op dit moment een woning huren en zich oriënteren op een koopwoning. Dit

Nadere informatie

Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q2 Woningmarkt Regio Den Haag. Sprekende Cijfers / Woningmarkt regio Den Haag

Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q2 Woningmarkt Regio Den Haag. Sprekende Cijfers / Woningmarkt regio Den Haag Sprekende Cijfers 2012-2 / Woningmarkt regio Den Haag Sprekende Cijfers pagina 1 van 5 regio Den Haag juli 2012 Kwartaalbericht Q2 Woningmarkt Regio Den Haag Inleiding Voor u ligt het tweede kwartaalbericht

Nadere informatie

Hypotheek Index Q2 2017

Hypotheek Index Q2 2017 Hypotheek Index Q2 2017 De Hypotheker vergeleek de cijfers in 2017 met die van 2016. Sterke groei jonge huizenkopers Het aandeel jonge starters op de woningmarkt is in het tweede kwartaal van 2017 sterk

Nadere informatie

Figuur 11 Bekendheid van het energielabel (n=494) Let u bij het kopen van een woning op het energieverbruik van de woning?

Figuur 11 Bekendheid van het energielabel (n=494) Let u bij het kopen van een woning op het energieverbruik van de woning? 5 Het energielabel In het tweede kwartaal van 2008 is een aantal aanvullende vragen gesteld aan de respondenten. Deze vragen gingen over het energielabel. De resultaten van deze vragen worden in dit hoofdstuk

Nadere informatie

Verkoop nieuwbouwwoningen opnieuw lager Monitor Nieuwe Woningen Q2 2011 Cijfers en analyses

Verkoop nieuwbouwwoningen opnieuw lager Monitor Nieuwe Woningen Q2 2011 Cijfers en analyses Verkoop nieuwbouwwoningen opnieuw lager Monitor Nieuwe Woningen Q2 2011 Cijfers en analyses In het tweede kwartaal van 2011 is het aantal verkochte nieuwbouwwoningen gezakt naar circa 4.900 (zie figuur

Nadere informatie

Woningmarkt krabbelt langzaam op in vierde kwartaal

Woningmarkt krabbelt langzaam op in vierde kwartaal Aantal woningverkopen bijna 5 procent hoger Woningmarkt krabbelt langzaam op in vierde kwartaal Voor 2010 prognose: geen prijsstijging Dure segment blijft moeizaam Nieuwegein, 14 januari In het vierde

Nadere informatie

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 6 en 7.

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 6 en 7. Opgave 5 Bij deze opgave horen de informatiebronnen 6 en 7. Door de dalende woningprijzen groeit het aantal huizen dat onder water staat. Onder water staan betekent dat de waarde van de woning lager is

Nadere informatie

Woningmarktcijfers 4e kwartaal 2012

Woningmarktcijfers 4e kwartaal 2012 7 januari 2013 NVM Data & Research Niveau (t.o.v.) 2012-3 (t.o.v.) 2011-4 Opmerking Aantal transacties 25.031 + 31,8% +13,9% Gemiddelde verandering t.o.v. 3 e kwartaal: +3,1%. Totale markt naar schatting

Nadere informatie

Macro-economische Ontwikkelingen

Macro-economische Ontwikkelingen Macro-economische Ontwikkelingen e kwartaal 1 Bijlage II Onderdeel Economische groei Inflatie Producentenvertrouwen Consumptie Omzet detailhandel Consumentenvertrouwen Hypotheken Hypotheek- en kapitaalmarktrente

Nadere informatie

Hypotheek Index Q3 2017

Hypotheek Index Q3 2017 Hypotheek Index Q3 2017 De Hypotheker vergeleek de cijfers in 2017 met die van 2016. Ontwikkeling rentevaste periode Een hypotheek met een rentevaste periode van 30 jaar wint sterk aan populariteit ten

Nadere informatie

Koopkracht onderzoek Inkomens- en uitgavenzekerheid en belastingmoraal 2019

Koopkracht onderzoek Inkomens- en uitgavenzekerheid en belastingmoraal 2019 Koopkracht onderzoek Inkomens- en uitgavenzekerheid en belastingmoraal 2019 1 Inhoudsopgave Samenvatting 3 Resultaten 8 Bijlagen 22 2 Samenvatting Koopkracht onderzoek 3 Inleiding Inkomens- en uitgavenzekerheid

Nadere informatie

U wordt van harte uitgenodigd om zoveel mogelijk een plaats in te nemen waar u deze tekst goed kunt lezen.

U wordt van harte uitgenodigd om zoveel mogelijk een plaats in te nemen waar u deze tekst goed kunt lezen. U wordt van harte uitgenodigd om zoveel mogelijk een plaats in te nemen waar u deze tekst goed kunt lezen. Presentatie Woningmarkt voor de regio Amsterdam / gemeente Amsterdam 1 maart 2012 Presentatie

Nadere informatie

Regionale Analyse. Alkmaar e.o. (NVM regio n. Kennemerland) 2 e kwartaal , Alkmaar

Regionale Analyse. Alkmaar e.o. (NVM regio n. Kennemerland) 2 e kwartaal , Alkmaar Regionale Analyse Alkmaar e.o. (NVM regio n. Kennemerland) 2 e kwartaal 2017 15-7-2017, Alkmaar De cijfers in deze rapportage zijn gebaseerd op door NVM-makelaars aan- en afgemelde koopwoningen bestaande

Nadere informatie

Betaalbaarheid van de woonlasten

Betaalbaarheid van de woonlasten Betaalbaarheid van de woonlasten De betaalbaarheid van de woonlasten is tussen 2012 en 2014 flink toegenomen: afhankelijk van het type woning is de consument netto tussen de 5,2% en 10,1% minder aan zijn

Nadere informatie

Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q1 Woningmarkt Pagina 1 van 9 regio Den Haag april Regio Den Haag

Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q1 Woningmarkt Pagina 1 van 9 regio Den Haag april Regio Den Haag Sprekende Cijfers 2014-1 Woningmarkt regio Den Haag Sprekende Cijfers Kwartaalbericht Woningmarkt Pagina 1 van 9 regio Den Haag april 2014 Regio Den Haag Inleiding Robert Kuiper Rudi van Wechem Voor u

Nadere informatie

FINANCIERINGSBAROMETER

FINANCIERINGSBAROMETER FINANCIERINGSBAROMETER Q1 14 Q2 14 Q3 14 Q4 14 GfK 14 VFN - Financieringsbarometer April 14 1 Inhoudsopgave 1. Management summary 2. Financieringsbarometer 3. Onderzoeksresultaten 4. Onderzoeksverantwoording

Nadere informatie

Kwartaalbericht Woningmarkt

Kwartaalbericht Woningmarkt Markt voor bestaande woningen Woningprijzen dalen minder snel In het eerste kwartaal van 212 daalden de prijzen op basis van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS/Kadaster met 1,% op kwartaalbasis.

Nadere informatie

: Marktontwikkeling gemeente Mill en St. Hubert en regio Noordoost Brabant

: Marktontwikkeling gemeente Mill en St. Hubert en regio Noordoost Brabant 1024.87-N3 NOTITIE versie: 2-10-2013 Aan Van : Gemeente Mill en Sint Hubert : Gloudemans, G. Schol Datum : 2 oktober 2013 Onderwerp : Marktontwikkeling gemeente Mill en St. Hubert en regio Noordoost Brabant

Nadere informatie

Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q1 Woningmarkt. Gemeente Enschede. Sprekende Cijfers 2012-1 / Woningmarkt Gemeente Enschede

Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q1 Woningmarkt. Gemeente Enschede. Sprekende Cijfers 2012-1 / Woningmarkt Gemeente Enschede Sprekende Cijfers 2012-1 Sprekende Cijfers Kwartaalbericht Q1 Woningmarkt pagina 1 van 9 Gemeente Enschede april 2012 Gemeente Enschede Inleiding Voor u ligt de lokale rapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten

Nadere informatie

NVM-Betaalbaarheidsanalyse. 2000-Q1 tot en met 2014-Q4

NVM-Betaalbaarheidsanalyse. 2000-Q1 tot en met 2014-Q4 NVM-Betaalbaarheidsanalyse 2000-Q1 tot en met 2014-Q4 NVM Data & Research 15 januari 2015 1 Samenvatting De (theoretische) betaalbaarheidsindex maakt in het vierde kwartaal van 2014 nog steeds een opwaartse

Nadere informatie

De Amsterdamse woningmarkt: voorzichtige stabilisatie

De Amsterdamse woningmarkt: voorzichtige stabilisatie De Amsterdamse woningmarkt: voorzichtige stabilisatie De problemen op de wereldwijde financiële markten hebben de economie inmiddels meer dan twee jaar in haar greep. Vanaf oktober 28 zijn de gevolgen

Nadere informatie

Woningmarktcijfers 1e kwartaal 2013

Woningmarktcijfers 1e kwartaal 2013 8 april 2013 NVM Data & Research Niveau (t.o.v.) 2012-4 (t.o.v.) Opmerking Aantal transacties 17.577-30,3% - 6,4% Gemiddelde verandering t.o.v. 4 e kwartaal: -8,5%. Totale markt naar schatting 23.750 woningen.

Nadere informatie

AFM Consumentenmonitor najaar 2014 Beleggers

AFM Consumentenmonitor najaar 2014 Beleggers AFM Consumentenmonitor najaar 2014 Beleggers November 2014 GfK 2014 AFM Consumentenmonitor November 2014 1 Beleggingsportefeuille GfK 2014 AFM Consumentenmonitor November 2014 2 Zes op de tien beleggers

Nadere informatie

Regionale Analyse. Alkmaar e.o. NVM regio (noord) Kennemerland. 1 e kwartaal , Alkmaar

Regionale Analyse. Alkmaar e.o. NVM regio (noord) Kennemerland. 1 e kwartaal , Alkmaar Regionale Analyse Alkmaar e.o. NVM regio (noord) Kennemerland 1 e kwartaal 2018 12-4-2018, Alkmaar 1 Welkom bij regionale analyse van de regio (noord) Kennemerland*. Deze rapportage is gemaakt door VLIEG

Nadere informatie

Marktontwikkeling koopwoningen

Marktontwikkeling koopwoningen 0,0 0,2 0, 0, 0,10 0,0 0,00 9 Woningen worden weer verkocht als (te) warme broodjes De verkoopquote is sinds het vierde kwartaal van 1 gestegen van % naar 2%, een stijging van procentpunten. De verkoopquote

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Woononderzoek Nederland 2009

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Woononderzoek Nederland 2009 Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB10-020 22 maart 2010 9.30 uur Woononderzoek Nederland 2009 Totale woonlasten stijgen in dezelfde mate als netto inkomen Aandeel en omvang aflossingsvrije

Nadere informatie

Inhoud. Stadsdeel Centrum

Inhoud. Stadsdeel Centrum Alle seinen op rood maar hier en daar toch wel WAT lichtpuntjes. De woningmarkt in ons stadsdeel heeft zich het afgelopen jaar niet anders ontwikkeld dan de algemene tendens binnen de Ring A-10. Vergeleken

Nadere informatie

FINANCIERINGSBAROMETER

FINANCIERINGSBAROMETER FINANCIERINGSBAROMETER Q1 14 Q2 14 Q3 14 Q4 14 GfK 14 VFN - Financieringsbarometer Juni 14 1 Inhoudsopgave 1. Management summary 2. Financieringsbarometer 3. Onderzoeksresultaten 4. Onderzoeksverantwoording

Nadere informatie

Gevolgen kredietcrisis voelbaar op woningmarkt. Verbeterde betaalbaarheid biedt kans op herstel

Gevolgen kredietcrisis voelbaar op woningmarkt. Verbeterde betaalbaarheid biedt kans op herstel Gevolgen kredietcrisis voelbaar op woningmarkt Verbeterde betaalbaarheid biedt kans op herstel Nieuwegein, 15 januari 2009 Na een slecht vierde kwartaal komt de prijsdaling op de Nederlandse woningmarkt

Nadere informatie

NVM-Betaalbaarheidsanalyse. 2000-Q1 tot en met 2012-Q1

NVM-Betaalbaarheidsanalyse. 2000-Q1 tot en met 2012-Q1 NVM-Betaalbaarheidsanalyse 2000-Q1 tot en met 2012-Q1 NVM Data & Research 2 april 2012 Inhoudsopgave 1 Samenvatting... 3 2 Inleiding: beschrijving van de gebruikte betaalbaarheidsindicatoren en grafieken...

Nadere informatie

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 6 en 7.

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 6 en 7. Opgave 5 Bij deze opgave horen de informatiebronnen 6 en 7. Door de dalende woningprijzen groeit het aantal huizen dat onder water staat. Onder water staan betekent dat de waarde van de woning lager is

Nadere informatie

Hypotheek Index Q1 2017

Hypotheek Index Q1 2017 Hypotheek Index Q1 2017 De Hypotheker vergeleek de cijfers in 2017 met die van 2016. Ontwikkeling rentevaste periode Ten opzichte van een jaar geleden wint een hypotheek met een rentevaste periode van

Nadere informatie

Thermometer economische crisis

Thermometer economische crisis 11 Thermometer economische crisis november 2013 afdeling Onderzoek - gemeente Utrecht Inleiding In deze elfde Thermometer economische crisis worden de recente ontwikkelingen op belangrijke gemeentelijke

Nadere informatie

3 Effect van varianten zoals door de VROM-raad gevraagd

3 Effect van varianten zoals door de VROM-raad gevraagd belastingsderving (saldo HRA en EWF) tot 13,8 miljard doen toenemen in 2011. Daarbij is geen rekening gehouden met het drukkende effect van de rentestijging op de prijs van de woningen. 3 Effect van varianten

Nadere informatie

Marktontwikkeling koopwoningen

Marktontwikkeling koopwoningen 15 De Europese Schuldencrisis laat zijn sporen na In de vorige uitgave van WOON Amsterdam, najaar 2011, concludeerden we: Het is de onzekerheid over de toekomst die de markt afremt. Als het gaat om de

Nadere informatie

Eigen Huis Marktindicator

Eigen Huis Marktindicator Eindrapport indicator Harry Boumeester Paul de Vries indicator Eindrapport Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van: Vereniging Auteurs: Harry Boumeester Paul de Vries 6 januari 2005 Onderzoeksinstituut

Nadere informatie

Gemiddelde koopsom per regio Limburg 2014

Gemiddelde koopsom per regio Limburg 2014 Prima herstel woningmarkt in 2014. Ook in is het herstel op de woningmarkt in 2014 prima verlopen. De gemiddelde koopsom steeg in vergelijking met het gehele jaar 2013 met 3,9% tot 186.700. Dit blijkt

Nadere informatie

ALLE INFORMATIE OVER HET KOPEN VAN EEN HUIS BIJ WOONSTAD ROTTERDAM

ALLE INFORMATIE OVER HET KOPEN VAN EEN HUIS BIJ WOONSTAD ROTTERDAM ALLE INFORMATIE OVER HET KOPEN VAN EEN HUIS BIJ WOONSTAD ROTTERDAM WOONSTAD ROTTERDAM HEEFT DE WONING DIE JOU PAST! Koophuis? Huurhuis? Jouw huis! Bij Woonstad Rotterdam draait het vooral om jouw huis,

Nadere informatie

Regionale Analyse Regio 38 het Gooi. 1e kwartaal 2012

Regionale Analyse Regio 38 het Gooi. 1e kwartaal 2012 Regionale Analyse Regio 38 het Gooi 1e kwartaal 2012 NVM Data & Research 5-4-2012 Gebiedsindeling: Regio 38 het Gooi Gemeenten: Waarvan de plaatsen: Baarn Alle plaatsen Eemnes Alle plaatsen Loenen Nigtevecht

Nadere informatie

Regionale Analyse. Alkmaar e.o. NVM regio (noord) Kennemerland. 4 e kwartaal , Alkmaar

Regionale Analyse. Alkmaar e.o. NVM regio (noord) Kennemerland. 4 e kwartaal , Alkmaar Regionale Analyse Alkmaar e.o. NVM regio (noord) Kennemerland 4 e kwartaal 2018 10-1-2019, Alkmaar 1 Welkom bij regionale analyse van de regio (noord) Kennemerland*. Deze rapportage is gemaakt door VLIEG

Nadere informatie

NVM-Betaalbaarheidsanalyse. 2000-Q1 tot en met 2014-Q3

NVM-Betaalbaarheidsanalyse. 2000-Q1 tot en met 2014-Q3 NVM-Betaalbaarheidsanalyse 2000-Q1 tot en met 2014-Q3 NVM Data & Research 9 oktober 2014 1 Samenvatting De (theoretische) betaalbaarheidsindex maakt in het derde kwartaal van 2014 een zeer sterke opwaartse

Nadere informatie

Hoofdstuk 43. Financiële situatie

Hoofdstuk 43. Financiële situatie Stadsenquête Leiden Hoofdstuk 43. Financiële situatie Samenvatting Circa tweederde van de Leidenaren geeft aan gemakkelijk rond te komen met het huishoudinkomen, ruim een kwart komt net rond en kan moeilijk

Nadere informatie

Eigen Huis Marktindicator

Eigen Huis Marktindicator Eigen Huis Marktindicator 3de kwartaal Harry Boumeester Paul de Vries Eigen Huis Marktindicator 3de kwartaal Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van: Vereniging Eigen Huis Auteurs: Harry Boumeester

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 44 t/m Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 44 t/m Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 44 t/m 47 2015 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 23 november 2015 Projectnummer: 20645 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting

Nadere informatie

Woningmarktcijfers Nederland derde kwartaal 2008

Woningmarktcijfers Nederland derde kwartaal 2008 Woningmarktcijfers Nederland derde kwartaal 2008 In dit kwartaalbericht van Woningmarkcijfers.nl de volgende onderwerpen: - prijsontwikkelingen en transacties september - prijsontwikkelingen en transacties

Nadere informatie

Regionale Analyse. Alkmaar e.o. NVM regio (noord) Kennemerland. 2 e kwartaal , Alkmaar

Regionale Analyse. Alkmaar e.o. NVM regio (noord) Kennemerland. 2 e kwartaal , Alkmaar Regionale Analyse Alkmaar e.o. NVM regio (noord) Kennemerland 2 e kwartaal 2018 12-7-2018, Alkmaar 1 Welkom bij regionale analyse van de regio (noord) Kennemerland*. Deze rapportage is gemaakt door VLIEG

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 4 t/m 7. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 4 t/m 7. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 4 t/m 7 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 19 februari 2016 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting Resultaten

Nadere informatie

Coen in het kort. Inhoud rapportage. Toelichting. Provincie Limburg. Negatief beeld bij alle indicatoren

Coen in het kort. Inhoud rapportage. Toelichting. Provincie Limburg. Negatief beeld bij alle indicatoren Conjunctuurenquête Nederland I rapport eerste kwartaal 212 Inhoud rapportage COEN in het kort Economisch klimaat Omzet Export Personeelssterkte Investeringen Winstgevendheid Toelichting Hoe staat het Nederlandse

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week t/m week Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week t/m week Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers Rapport monitor Opvang asielzoekers week 52 2016 t/m week 13 2017 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 13 april 2017 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 28 t/m 39. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 28 t/m 39. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 28 t/m 39 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 29 september 2016 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting

Nadere informatie

Rapport. Eigen Huis Marktindicator. 3e kwartaal 2014

Rapport. Eigen Huis Marktindicator. 3e kwartaal 2014 Rapport Marktindicator H. Boumeester m.m.v. C. Lamain September Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van: Vereniging Displayweg 1 3821 BT Amersfoort Auteurs: H. Boumeester m.m.v. C. Lamain September

Nadere informatie

Verlaging overdrachtsbelasting heeft positief effect

Verlaging overdrachtsbelasting heeft positief effect Verlaging overdrachtsbelasting heeft positief effect Door laag consumentenvertrouwen en schuldencrisis zijn kopers nog altijd schuw Aantal transacties stijgt in het derde kwartaal met 4% Banken moeten

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK EVALUATIE VERORDENING STARTERSLENINGEN OLDEBROEK

GEMEENTE OLDEBROEK EVALUATIE VERORDENING STARTERSLENINGEN OLDEBROEK GEMEENTE OLDEBROEK EVALUATIE VERORDENING STARTERSLENINGEN OLDEBROEK Augustus 2016 1 Bron afbeelding voorpagina: www.bollenstreekomroep.nl 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 5 1.1 Aanleiding 5 1.2 Opbouw van

Nadere informatie

VEH Marktindicator. 2de kwartaal Harry Boumeester Paul de Vries

VEH Marktindicator. 2de kwartaal Harry Boumeester Paul de Vries VEH Marktindicator 2de kwartaal Harry Boumeester Paul de Vries VEH Marktindicator 2de kwartaal Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van: Vereniging Eigen Huis / Amersfoort Harry Boumeester Paul de Vries

Nadere informatie

ONDERZOEK BEWEEGREDENEN NIET-VERHUIZEN

ONDERZOEK BEWEEGREDENEN NIET-VERHUIZEN ONDERZOEK BEWEEGREDENEN NIET-VERHUIZEN - Samenvatting belangrijkste uitkomsten - Uitgevoerd in opdracht van VOORWOORD Met het oog op de huidige rentestand en de oplevende woningmarkt, vraagt NVM zich af

Nadere informatie

Eigen Huis Marktindicator

Eigen Huis Marktindicator Marktindicator Harry Boumeester Cor Lamain Marktindicator Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van: Vereniging Auteurs: Harry Boumeester Cor Lamain 5 juli Onderzoeksinstituut OTB Technische Universiteit

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 12 t/m 15. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 12 t/m 15. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 12 t/m 15 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 15 april 2016 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting Resultaten

Nadere informatie

Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q4 Woningmarkt. Gemeente Rotterdam. Sprekende Cijfers 2010-4 / Woningmarkt gemeente Rotterdam

Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q4 Woningmarkt. Gemeente Rotterdam. Sprekende Cijfers 2010-4 / Woningmarkt gemeente Rotterdam Sprekende Cijfers 2010-4 / Woningmarkt gemeente Rotterdam Sprekende Cijfers Kwartaalbericht Q4 Woningmarkt pagina 1 van 8 Gemeente Rotterdam Gemeente Rotterdam Januari 2011 Inleiding Beste lezer, Voor

Nadere informatie

Kwartaalbericht Woningmarkt

Kwartaalbericht Woningmarkt Markt voor bestaande woningen Woningprijzen dalen verder De prijzen voor bestaande koopwoningen zijn in het derde kwartaal van 211 voor het vierde achtereenvolgende kwartaal gedaald. Op basis van de index

Nadere informatie

Onderzoek hypotheken en bekendheid maatregelen Maart/april 2014

Onderzoek hypotheken en bekendheid maatregelen Maart/april 2014 Onderzoek hypotheken en bekendheid maatregelen Maart/april 2014 Doelgroepinformatie De doelgroep bestaat uit huizenbezitters met hypotheek, die voornemens zijn binnen 2 jaar een nieuw huis te kopen. Dit

Nadere informatie

53% 47% 51% 54% 54% 53% 49% 0% 25% 50% 75% 100% zeer moeilijk moeilijk komt net rond gemakkelijk zeer gemakkelijk

53% 47% 51% 54% 54% 53% 49% 0% 25% 50% 75% 100% zeer moeilijk moeilijk komt net rond gemakkelijk zeer gemakkelijk 30 FINANCIËLE SITUATIE In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de financiële situatie van de Leidse burgers. In de enquête wordt onder andere gevraagd hoe moeilijk of gemakkelijk men rond kan komen met het

Nadere informatie

Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q3 Woningmarkt Regio Den Haag. Sprekende Cijfers 2012-3 / Woningmarkt regio Den Haag

Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q3 Woningmarkt Regio Den Haag. Sprekende Cijfers 2012-3 / Woningmarkt regio Den Haag Sprekende Cijfers 2012-3 / Woningmarkt regio Den Haag Sprekende Cijfers pagina 1 van 5 regio Den Haag oktober 2012 Kwartaalbericht Q3 Woningmarkt Regio Den Haag Inleiding Voor u ligt het derde kwartaalbericht

Nadere informatie

Hoofdstuk 10. Trendvragen financiële situatie Hoofdstuk 11. Financiële situatie

Hoofdstuk 10. Trendvragen financiële situatie Hoofdstuk 11. Financiële situatie Hoofdstuk 10. Trendvragen financiële situatie Hoofdstuk 11. Financiële situatie Samenvatting Hfst 10. Trendvragen financiële situatie Jaarlijks worden drie trendvragen gesteld die inzicht geven in de financiële

Nadere informatie

Rapport. Eigen Huis Marktindicator. 1e kwartaal 2015

Rapport. Eigen Huis Marktindicator. 1e kwartaal 2015 Rapport Marktindicator H. Boumeester m.m.v. C. Lamain Mei Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van: Vereniging Displayweg 1 3821 BT Amersfoort Auteurs: H. Boumeester m.m.v. C. Lamain Mei OTB Onderzoek

Nadere informatie

Macro-economische Ontwikkelingen

Macro-economische Ontwikkelingen Macro-economische Ontwikkelingen e kwartaal 8 Overall conclusie De kredietcrisis zorgt voor een terugval van de economische bedrijvigheid in Nederland die sinds het begin van de jaren tachtig niet is voorgekomen.

Nadere informatie

Hoofdstuk 10. Financiële situatie

Hoofdstuk 10. Financiële situatie Hoofdstuk 10. Financiële situatie Samenvatting Hfst 9. Trendvragen financiële situatie Jaarlijks worden drie trendvragen gesteld die inzicht geven in de financiële positie van de Leidenaar. De resultaten

Nadere informatie

Case Verslechtering woningmarkt

Case Verslechtering woningmarkt Case Verslechtering woningmarkt Lees het volgende artikel en beantwoord daarna de vraag. Prijs individuele woningen daalt Aantal woningverkopen blijft achter bij verwachtingen Vooral minder starterswoningen

Nadere informatie

Senioren Doorstromers Krap aanbod Starters

Senioren Doorstromers Krap aanbod Starters In april 219 presenteerde het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Wonen het rapport Ruimte voor wonen, WoON218. Dit is de weerslag van een driejaarlijks landelijk onderzoek naar de woningmarkt. Het onderzoek

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 16 t/m 19. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 16 t/m 19. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 16 t/m 19 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 17 mei 2016 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting Resultaten

Nadere informatie

Consumentenvertrouwen in Amsterdam

Consumentenvertrouwen in Amsterdam Consumentenvertrouwen in Amsterdam Hoe wordt het vakantiegeld dit jaar besteed? In opdracht van: Het Parool Projectnummer: 14054-2 Carine van Oosteren Merel van der Wouden Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal

Nadere informatie

Macro-economische Ontwikkelingen

Macro-economische Ontwikkelingen Macro-economische Ontwikkelingen e kwartaal 1 Bijlage II Overall conclusie De Nederlandse economie groeit naar verwachting met 1¾% in 1 en met 1½% in 11. De toename van het bbp komt bijna volledig voor

Nadere informatie

Eigen Huis Marktindicator

Eigen Huis Marktindicator Marktindicator Harry Boumeester Cor Lamain Marktindicator Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van: Vereniging Auteurs: Harry Boumeester Cor Lamain 4 oktober Onderzoeksinstituut OTB Technische Universiteit

Nadere informatie

Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q1 Woningmarkt Gemeente Zwolle

Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q1 Woningmarkt Gemeente Zwolle Sprekende Cijfers Kwartaalbericht Q1 Woningmarkt Gemeente Zwolle Inleiding Geachte lezer, Voor u ligt het eerste exemplaar van Sprekende Cijfers van het jaar 2012, dé marktrapportage over de woningopname,

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 8 t/m 11. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 8 t/m 11. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 8 t/m 11 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 18 maart 2016 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting Resultaten

Nadere informatie

Woningmarkt blijft aantrekken in tweede kwartaal

Woningmarkt blijft aantrekken in tweede kwartaal STRIKT EMBARGO tot dinsdag 15 juli 2014 10.00 uur! PERSBERICHT Aan Van : de financieel-economische redacties en vakpers : de Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en vastgoeddeskundigen Betreft : NVM

Nadere informatie

Regionale Analyse Regio 70 Tilburg Oirschot. 2e kwartaal 2012

Regionale Analyse Regio 70 Tilburg Oirschot. 2e kwartaal 2012 Regionale Analyse Regio 70 Tilburg Oirschot 2e kwartaal 2012 NVM Data & Research 12-7-2012 Gebiedsindeling: Regio 70 Tilburg Oirschot Gemeenten: Waarvan de plaatsen: Goirle Alle plaatsen Haaren Biezenmortel

Nadere informatie

Woning kopen met Koopgarant Koopgarant, dat is kopen met korting

Woning kopen met Koopgarant Koopgarant, dat is kopen met korting Woning kopen met Koopgarant Koopgarant, dat is kopen met korting Koopgarant, dat is kopen met korting De stap van een woning huren naar een woning kopen is voor veel mensen helaas moeilijk te maken. De

Nadere informatie

Hoofdstuk 19. Financiële situatie

Hoofdstuk 19. Financiële situatie Stadsenquête Leiden 008 Hoofdstuk 19. Financiële situatie Samenvatting Ruim tweederde van de Leidenaren geeft aan gemakkelijk rond te komen met het huishoudinkomen, bijna een kwart komt net rond en een

Nadere informatie

Macro-economische Ontwikkelingen

Macro-economische Ontwikkelingen Macro-economische Ontwikkelingen e kwartaal 1 BIJLAGE II Overall conclusie De Nederlandse economie groeit in 1 naar verwachting met 1¼%. Voor komend jaar wordt een groei van 1¾% voorzien. De toename van

Nadere informatie

WONING KOPEN MET KOOPGARANT. Koopgarant, dat is kopen met korting.

WONING KOPEN MET KOOPGARANT. Koopgarant, dat is kopen met korting. WONING KOPEN MET KOOPGARANT Koopgarant, dat is kopen met korting. De stap van een woning huren naar een woning kopen is voor veel mensen helaas moeilijk te maken. De Alliantie biedt een oplossing door

Nadere informatie

Onderzoek TNS NIPO naar thuiswinkelgedrag en de bekendheid van het Thuiswinkel Waarborg in Nederland

Onderzoek TNS NIPO naar thuiswinkelgedrag en de bekendheid van het Thuiswinkel Waarborg in Nederland Onderzoek TNS NIPO naar thuiswinkelgedrag en de bekendheid van het Thuiswinkel Waarborg in Nederland In april 2013 heeft TNS NIPO in opdracht van Thuiswinkel.org een herhalingsonderzoek uitgevoerd naar

Nadere informatie

Eigen Huis Marktindicator. 3e kwartaal Rapport

Eigen Huis Marktindicator. 3e kwartaal Rapport Marktindicator Rapport H. Boumeester C. Lamain Oktober Marktindicator Marktindicator 3 e kwartaal Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van: Vereniging Auteurs: H. Boumeester C. Lamain Oktober Technische

Nadere informatie

Betaalbaarheid van de woonlasten

Betaalbaarheid van de woonlasten Betaalbaarheid van de woonlasten De betaalbaarheid van de woonlasten is tussen 2009 en 2013 flink toegenomen: afhankelijk van het type woning is de consument netto tussen de 16% en 21% minder aan zijn

Nadere informatie

Betaalbaarheid van de woonlasten

Betaalbaarheid van de woonlasten Betaalbaarheid van de woonlasten De betaalbaarheid van de woonlasten is tussen 2009 en 2014 flink toegenomen: afhankelijk van het type woning is de consument netto tussen de 16% en 23% minder aan zijn

Nadere informatie

Betaalbaarheid van de woonlasten

Betaalbaarheid van de woonlasten Betaalbaarheid van de woonlasten De betaalbaarheid van de woonlasten is tussen 2009 en 2014 flink toegenomen: afhankelijk van het type woning is de consument netto tussen de 18,8% en 23,1% minder aan zijn

Nadere informatie

Eigen Huis Marktindicator

Eigen Huis Marktindicator Marktindicator Harry Boumeester Paul de Vries Marktindicator Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van: Vereniging Auteurs: Harry Boumeester Paul de Vries 4 april Onderzoeksinstituut OTB Technische

Nadere informatie

KMO-Barometer 100,8 100,6 Q Dit is het gemiddelde van de laatste 4 kwartalen.

KMO-Barometer 100,8 100,6 Q Dit is het gemiddelde van de laatste 4 kwartalen. De UNIZO KMO-barometer wordt sinds 17 opgemaakt en is de conjunctuurindicator voor de Vlaamse KMO. De barometer wordt per kwartaal samengesteld aan de hand van een bevraging bij een representatief KMO-panel

Nadere informatie