Soms moet je nee verkopen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Soms moet je nee verkopen"

Transcriptie

1 COLOFON Stichting Platform Verkoop Alcoholhoudende Dranken voor Thuisgebruik (PVAD) Postbus AD Leidschendam F pvad@raadndh.nl Huisregels en leeftijdsstickers zijn tegen kostprijs verkrijgbaar bij het PVAD. De campagne Soms moet je nee verkopen is een initiatief van de Stichting Platform Verkoop Alcoholhoudende Dranken voor Thuisgebruik (PVAD). De stichting PVAD is een samenwerkingsverband van de Vereniging Drankenhandel Nederland (VDN), het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), NSO brancheorganisatie voor de tabaksdetailhandel en de vereniging van Nederlandse Groothandelaren in Gedistilleerd en Likeuren (Grohad). Soms moet je nee verkopen Wij verkopen geen alcohol aan jongeren. En dat geldt ook voor tabak. De campagne is totstandgekomen mede dankzij een subsidie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en een bijdrage van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD). STIVA, waarin de producenten en importeurs van bier, wijn en gedistilleerd zijn vertegenwoordigd, heeft naast de activiteiten in het kader van haar eigen campagne een bijdrage geleverd aan de financiering, ontwikkeling en productie van de campagnematerialen.

2 Drank- en Horecawet Het verkopen van zwakalcoholhoudende drank aan jongeren onder de 16 jaar is strafbaar. Sterke drank mag alleen worden verkocht aan personen van 18 jaar en ouder. Bovendien mag drank alleen worden verkocht als je 100% zeker bent dat de klant oud genoeg is. CONSUMPTIE Voor alle duidelijkheid: het is een verkoopverbod, geen consumptieverbod. De wet zegt dat jongeren, die nog geen 16 jaar zijn, niet mogen drinken. De wetgever vindt het drinken van alcohol in de privé-sfeer een zaak van ouders en jongeren zelf, zij bepalen of er alcohol gedronken kan worden of niet. LEEFTIJDSBEWIJS 2 Om deze zekerheid te krijgen, is de detailhandel verplicht én gerechtigd te vragen naar een document waarmee de klant zijn of haar leeftijd kan aantonen. Bij een jongere en bij twijfel aan de leeftijd kan gevraagd worden naar een document met foto en geboortedatum. Dit kan een rijbewijs zijn, een bromfietscertificaat, een OV-studentenkaart, een Europees Identiteitsbewijs of een paspoort. Wanneer de jongere dit niet kan of wil laten zien, mag de drank niet worden verkocht. Ga als kassamedewerkers niet in discussie, maar haal bij problemen de baas of een andere verantwoordelijke erbij. 3 LEEFTIJDSGRENZEN Jongeren van 16 jaar en ouder mogen zwakalcoholhoudende dranken kopen en jongeren vanaf 18 jaar sterke drank. In de wet zijn deze leeftijdsgrenzen opgenomen. De verkoper van alcohol is volgens de wet verplicht om de leeftijdsgrenzen van 16 en 18 jaar na te leven. Zelfs aan ouderen mag geen drank worden verkocht als die bedoeld is voor een jongere die zelf nog geen alcohol mag kopen. Ouders mogen wel drank kopen voor hun kinderen voor thuisgebruik. De winkel die toch alcohol aan jongeren verkoopt is strafbaar. De overheid controleert steeds strenger en intensiever op naleving van deze regels.

3 Het naleven van leeftijdsgrenzen in de winkel LEEFTIJDSDOCUMENT 4 Als een jongere de winkel binnenkomt om alcohol te kopen, voor zichzelf of voor een ander, moet zo snel mogelijk duidelijk worden dat er leeftijdsgrenzen gelden. Zorg daarom dat er in de winkel, bijvoorbeeld bij de ingang, bij het alcoholschap en andere uitstallingen van alcohol en bij de kassa, leeftijdsstickers aanwezig zijn. De jongeren weten dan zelf dat aan hen niet verkocht wordt. Zij kennen als geen ander hun eigen leeftijd! De grootste groep jongeren zal zelf de conclusie trekken dat er door de winkel niet verkocht zal worden als ze met drank aan de kassa verschijnen. De meeste jongeren zullen het afgaan aan de kassa tegenover andere klanten en winkelpersoneel willen voorkomen. De jongeren die het toch proberen, moeten worden gewezen op het verkoopverbod dat voor alcohol en tabak geldt voor winkels. De meeste jongeren zullen daar genoegen mee nemen. Door zo te werken, ontstaat een sfeer in de winkel waarin wordt voorkomen dat jongeren proberen alcohol te kopen. Zonder leeftijdsdocument mag er niet worden verkocht aan jongeren. Het schatten van de leeftijd van jonge klanten is moeilijk. De regel is dat er bij onzekerheid over de leeftijd naar een leeftijdsdocument gevraagd moet worden. De jongeren kunnen tal van leeftijdsdocumenten met geboortedatum en pasfoto gebruiken om hun leeftijd aan te tonen. Paspoort, Europees Identiteitsbewijs, OVstudentenkaart, rijbewijs en bromfietscertificaat. SMOESJES Jongeren die nog geen 16 jaar zijn en aan de kassa verschijnen, zullen allerlei excuses zoeken om de drank te kunnen afrekenen. Bij onzekerheid over de leeftijd wordt niet verkocht. Voorkom discussies aan de kassa en laat tijdig de baas of een andere leidinggevende om assistentie vragen. 5 GEEN DISCUSSIE Het is van groot belang dat er geen discussie met jongeren over het verkoopverbod van drank aan de kassa ontstaat. Dit is hinderlijk voor klanten en kassamedewerkers. Ook kunnen klanten zich met de discussie gaan bemoeien en de kassamedewerker onder druk zetten omdat ze op willen schieten. Een jongere die nog geen 16 is en ondanks de leeftijdsstickers toch aan de kassa komt om drank af te rekenen, kan het best worden verteld dat aan jongeren geen alcohol wordt verkocht. De jonge klant moet aantonen dat hij 16 jaar of ouder is. De verkoper is immers volgens de wet verplicht om jongeren te vragen aan te tonen dat zij ten minste 16 jaar zijn (of 18 jaar voor sterke drank). Jongeren moeten op verzoek van winkelpersoneel altijd een leeftijdsdocument kunnen laten zien. De leeftijdsgrens van 16 jaar voor tabaksverkoop staat nu ook in de nieuwe Tabakswet!

4 Niet de koper maar de verkoper is strafbaar INTIMIDATIE Drank- en Horecawet Keuringsdienst van Waren 6 Als het in de winkel uit de hand dreigt te lopen omdat jongeren met geweld dreigen of agressief worden, kan onder protest verkocht worden. De veiligheid van winkelpersoneel gaat boven alles! Neem in zo n geval het signalement van de jongeren op en doe aangifte bij de politie, bij voorkeur met een kopie van de opnametape van de beveiligingscamera. Bedreigen of toepassen van geweld is een ernstig misdrijf waarvoor de rechter gevangenisstraf kan opleggen. Ook kan aan groepen jongeren die het blijven proberen, door tussenkomst van de politie, de toegang tot de winkel worden ontzegd. NIEUWE TABAKSWET De belangrijkste elementen van de nieuwe Tabakswet zijn een leeftijdsgrens van 16 jaar, een verbod op gratis verstrekking, een verbod op kleine verpakkingen en een uitbreiding van het aantal plaatsen waar geen tabak mag worden verkocht. De wettelijke leeftijdsgrensbepaling treedt naar verwachting in werking op 1 januari Nu geldt de leeftijdsgrens van 16 jaar voor tabaksverkoop op grond van zelfregulering. De Keuringsdienst van Waren houdt toezicht op de naleving van de Drank- en Horecawet en heeft een opsporingsbevoegdheid op basis van de Wet op de economische delicten. De Keuringsdienst van Waren maakt deel uit van het Staatstoezicht op de Volksgezondheid en behoort tot het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. INSPECTIE DRANK- EN HORECAWET De Keuringsdienst van Waren controleert tijdens onaangekondigde inspecties de bepalingen van de Drank- en Horecawet. Uiteraard vormt het verstrekken van alcoholhoudende drank aan kinderen jonger dan 16 jaar (bij slijterijen: jonger dan 18 jaar als het gaat om sterke drank) een belangrijk aandachtspunt. SANCTIES Bij overtreding van de Drank- en Horecawet kunnen de volgende sancties en straffen worden opgelegd: - Supermarkten en slijterijen: strafrechtelijke vervolging op basis van de Wet op de economische delicten. Dat betekent een boete en, na herhaaldelijk overtreden, inbeslagname van de alcoholvoorraad. De boete kan oplopen tot een wettelijk maximum van d ,- (voor rechtspersonen maximaal d ,-). Het Openbaar Ministerie ontwikkelt richtlijnen voor de strafmaat per soort overtreding. - Slijterijen: de Keuringsdienst van Waren kan de gemeente verzoeken om de Drank- en Horecawetvergunning in te trekken. NB Bij verkopen aan jongeren beneden de vastgestelde leeftijdsgrens is niet de koper, maar de verstrekker strafbaar. 7

5 Drank- en Horecawet Keuringsdienst van Waren Wat is drank en wat niet? Voor meer informatie: Meldkamer: LEEFTIJDSGRENZEN Aan jongeren onder de 16 jaar mag geen alcoholhoudende drank worden verstrekt. Voor het verkopen van sterke drank (gedistilleerd met 15% alcohol of meer, uitgezonderd port, sherry of vermouth) in slijterijen geldt een leeftijdsgrens van 18 jaar. Supermarkten, andere levensmiddelenbedrijven die alcoholhoudende drank verstrekken en slijterijen, zijn verplicht de leeftijd van jongeren die om alcohol vragen vast te stellen aan de hand van een leeftijdsbewijs (paspoort, rijbewijs, brommerbewijs, OV-studentenkaart). De leeftijdsgrenzen en leeftijdsvaststelling gelden ook voor indirecte verstrekking (verkoop aan jongeren via personen die de leeftijd van 16 of 18 jaar wel hebben bereikt). Het is verplicht de leeftijdsgrenzen te vermelden op plaatsen waar alcoholhoudende drank wordt verstrekt en bij de toegang van de slijterij. Plaats de aanduiding op de toegangsdeur, bij de kassa(s) en bij supermarkten tevens op de schappen en bij alle overige plaatsen waar alcoholhoudende drank staat. Personen, van wie niet is vastgesteld dat ze 16 jaar of ouder zijn, mogen niet in de slijterij worden toegelaten, tenzij ze onder begeleiding zijn van iemand van 21 jaar of ouder. In de huisregels van de Stichting Platform Alcoholhoudende Dranken voor Thuisgebruik [PVAD] staat het als volgt omschreven. Een drank is een alcoholhoudende drank als er meer dan 0,5% alcohol in zit. De Drank- en Horecawet maakt onderscheid tussen zwakalcoholhoudende drank (bier, wijn en gedistilleerd met minder dan 15% alcohol) en sterke drank (gedistilleerde dranken zoals whisky, cognac en jenever met 15% alcohol of meer). Port, sherry en vermouth bevatten meer dan 15% alcohol, maar horen niet bij de categorie gedistilleerde dranken en mogen dus zonder vergunning aan jongeren vanaf 16 jaar worden verkocht. Algemene regels 8 Verkoop van alcoholhoudende drank aan personen jonger dan 16 jaar is niet 9 toegestaan en strafbaar. Aanwezigheid van de leeftijdssticker op de verkoopplaats is verplicht. (Zwak)alcoholhoudende mixdranken, alcoholhoudende pops en soortgelijke dranken moeten in de schappen voor alcoholhoudende dranken worden geplaatst, dus niet bij de frisdranken. Laten proeven en losse sampling zijn niet toegestaan tijdens openingstijden, tenzij men hiervoor een horecavergunning heeft. Uitstalling van alcoholhoudende drank buiten de winkel op straat is niet toegestaan. Het gratis of tegen een symbolische vergoeding aanbieden van alcoholhoudende drank is niet toegestaan. Adverteren in de winkel of anderszins met het woord gratis is niet toegestaan. Aan degenen die in kennelijke staat van dronkenschap verkeren, worden geen alcoholhoudende dranken verkocht.

6 Aanvullende regels slijterijen 10 Verkoop van sterk alcoholhoudende drank (alcoholgehalte van meer dan 15%) aan personen jonger dan 18 jaar is niet toegestaan. De locatie van de slijterij en de leidinggevende in de slijterij zijn vermeld op een vergunning die in de slijterij aanwezig is. Leidinggevenden zijn minimaal 21 jaar en bezitten een SVH Verklaring Sociale Hygiëne, verkoopmedewerkers zijn minimaal 16 jaar. Personen van 16 jaar en ouder hebben zelfstandig toegang tot de slijterij. Het assortiment dat naast alcoholhoudende dranken in de slijterij wordt verkocht, bestaat uit een divers assortiment aanverwante artikelen zoals drinkglaswerk, voorlichtingslectuur over wijn, cocktails etc. Soms moet je nee verkopen 11 Wij verkopen geen alcohol aan jongeren. En dat geldt ook voor tabak.

CBL Code verantwoorde alcoholverkoop in de supermarkt

CBL Code verantwoorde alcoholverkoop in de supermarkt CBL Code verantwoorde alcoholverkoop in de supermarkt Augustus 2012 2 1. Inleiding Verantwoorde verkoop van alcohol in de supermarkt Alcoholhoudende dranken maken een belangrijk deel uit van het assortiment

Nadere informatie

Aanwezigheidseis leidinggevende of barvrijwilliger. Instructie Verantwoord Alcoholgebruik

Aanwezigheidseis leidinggevende of barvrijwilliger. Instructie Verantwoord Alcoholgebruik I.V.A. Instructie Verantwoord Alcoholgebruik Aanwezigheidseis leidinggevende of barvrijwilliger Horeca Tijdens het verstrekken van alcohol dient er altijd een leidinggevende aanwezig te zijn. Deze persoon

Nadere informatie

INFORMATIE OVER DE NIEUWE DRANK- EN HORECAWET VOOR JONGEREN EN HUN OPVOEDERS

INFORMATIE OVER DE NIEUWE DRANK- EN HORECAWET VOOR JONGEREN EN HUN OPVOEDERS BROCHURE ALCOHOL EN DE WET Tekst brochure Alcohol en de wet, NIGZ INFORMATIE OVER DE NIEUWE DRANK- EN HORECAWET VOOR JONGEREN EN HUN OPVOEDERS 1 Sinds 1 november 2000 is de nieuwe Drank- en Horecawet van

Nadere informatie

Bijlage 1 (Toe)zicht op alcohol (toezichtarrangement) 1. Inleiding

Bijlage 1 (Toe)zicht op alcohol (toezichtarrangement) 1. Inleiding Bijlage 1 (Toe)zicht op alcohol (toezichtarrangement) 1. Inleiding Het toezicht op alcohol is een taak die nieuw is voor het gemeentebestuur. Om die rol goed te kunnen vervullen is het van belang de toezichthouders

Nadere informatie

Bijlage 4: Sanctietabel Drank en Horeca

Bijlage 4: Sanctietabel Drank en Horeca Bijlage 4: Sanctietabel Drank en Horeca Overtreding artikel Drank- en Artikel 2, tweede lid Drank- en : Maken van reclame voor alcoholhoudende drank in strijd met de regels gesteld krachtens het eerste

Nadere informatie

Instructie Verantwoord Alcoholgebruik

Instructie Verantwoord Alcoholgebruik Instructie Verantwoord Alcoholgebruik 1a Programma Eerste lesuur De barvrijwilliger en de Drank- en Horecawet introductie m.b.v. video Alcohol en de wet (6 min.) informatie m.b.v. sheets (25 min.) Informatie

Nadere informatie

CBL Code Verantwoorde alcoholverkoop in de supermarkt

CBL Code Verantwoorde alcoholverkoop in de supermarkt CBL Code Verantwoorde alcoholverkoop in de supermarkt 2 1. Inleiding Verantwoorde verkoop van alcohol in de supermarkt Alcoholhoudende dranken maken een belangrijk deel uit van het assortiment van de supermarkt.

Nadere informatie

Alcoholbeleid AID 2015

Alcoholbeleid AID 2015 Alcoholbeleid AID 201 1 Inhoudsopgave Artikel 1: Algemeen Artikel 1.1: Openingstijden Artikel 1.2: Schenktijden Artikel 1.: Alcohol nuttigen Artikel 1.4: Alcohol schenken en doorspelen Artikel 1.: Drankaanbod

Nadere informatie

KALENDER VAN NIX. voor het checken van de leeftijdsgrens.

KALENDER VAN NIX. voor het checken van de leeftijdsgrens. KALENDER VAN NIX voor het checken van de leeftijdsgrens www.nix18.nl Kalender van NIX Voor het checken van de leeftijdsgrens Het is niet toegestaan om alcohol en tabak te verkopen aan jongeren onder de

Nadere informatie

2.15 Alcohol gevaren en regels

2.15 Alcohol gevaren en regels 2.15 Alcohol gevaren en regels Uit werkmap Veiligheid in het jeugd- en jongerenwerk Zorg voor elkaar Vragen De veiligheid van deelnemers én vrijwilligers komt ernstig in het geding bij (onverstandig) gebruik

Nadere informatie

Bijlage 1: Handhavingsmatrix Drank- en Horecawet

Bijlage 1: Handhavingsmatrix Drank- en Horecawet Bijlage 1: Handhavingsmatrix Drank- en Horecawet Grondslag Artikel 3 (horecaof slijtersbedrijf) Artikel 4, lid 1 jo. artikel 110g en 110h Apv Overtreding Het uitoefenen van het horecabedrijf of slijtersbedrijf

Nadere informatie

KALENDER VAN NIX. voor het checken van de leeftijdsgrens.

KALENDER VAN NIX. voor het checken van de leeftijdsgrens. KALENDER VAN NIX voor het checken van de leeftijdsgrens www.naar18jaar.nl Kalender van NIX Voor het checken van de leeftijdsgrens Het is niet toegestaan om alcohol te verkopen aan jongeren onder de 18

Nadere informatie

Bestuursreglement Alcohol in sportkantines

Bestuursreglement Alcohol in sportkantines Bestuursreglement Alcohol in sportkantines Preambule In overweging nemende dat: - sportverenigingen op basis van de Drank- en Horecawet dienen te beschikken over een bestuursreglement; - in dit verband

Nadere informatie

Sanctietabel: behorend bij de Handhavingsstrategie Drank- en Horecawet Edam-Volendam 2013

Sanctietabel: behorend bij de Handhavingsstrategie Drank- en Horecawet Edam-Volendam 2013 Sanctietabel: behorend bij de Handhavingsstrategie Drank- en Horecawet Edam-Volendam 2013 Last onder Openbaar Ministerie Bijzonderheden Overtredingen op grond van de Drank- en Horecawet 1. Artikel 2, lid

Nadere informatie

Factsheet Sportactie Leeftijdgrenzen Alcohol 2010

Factsheet Sportactie Leeftijdgrenzen Alcohol 2010 Factsheet Sportactie Leeftijdgrenzen Alcohol 2010 Versie 3 Datum 17 juni 2011 Status definitief Colofon Project Sportactie Leeftijdsgrenzen Alcohol 2010 CE 10 1711 Contact Afdeling Toezichtvoorbereiding

Nadere informatie

Handhavingsprotocol Drank- en Horecawet (behorend bij besluit d.d. 25-11-2013)

Handhavingsprotocol Drank- en Horecawet (behorend bij besluit d.d. 25-11-2013) Handhavingsprotocol Drank- en Horecawet (behorend bij besluit d.d. 25-11-2013) Artikel Beschrijving Omschrijving overtreding Maatregel(en) toezichthouder Maatregel(en) bestuur Artikel 3 Verbod zonder vergunning

Nadere informatie

4. Bijzondere uitgangspunten (toezichtprioriteiten) van Drank- en Horecawet

4. Bijzondere uitgangspunten (toezichtprioriteiten) van Drank- en Horecawet Bijlage 1 (Toe)zicht op alcohol (toezichtarrangement) 1. Inleiding Het toezicht op alcohol door de gemeente wordt uitgebreid. De taken die in dit kader door de VWA werden gedaan, worden in de pilot toezicht

Nadere informatie

Bestuursreglement Alcoholverstrekking vv Westerwolde t.b.v sportaccommodatie de Barlage

Bestuursreglement Alcoholverstrekking vv Westerwolde t.b.v sportaccommodatie de Barlage Bestuursreglement Alcoholverstrekking vv Westerwolde t.b.v sportaccommodatie de Barlage =Preambule; In overweging nemende dat: Rechtspersonen geen BV of NV zijnde met een sport accommodatie, op basis van

Nadere informatie

BESTUURSREGLEMENT TOS BERGEIJK 'ALCOHOL IN TENNISPAVILJOEN'

BESTUURSREGLEMENT TOS BERGEIJK 'ALCOHOL IN TENNISPAVILJOEN' BESTUURSREGLEMENT TOS BERGEIJK 'ALCOHOL IN TENNISPAVILJOEN' Preambule In overweging nemende dat: TOS Bergeijk op basis van de gemaakte afspraken bij de afgifte van de vergunning voor horeca-activiteiten

Nadere informatie

KALENDER VAN NIX. voor het checken van de leeftijdsgrens.

KALENDER VAN NIX. voor het checken van de leeftijdsgrens. KALENDER VAN NIX voor het checken van de leeftijdsgrens www.nix18.nl Kalender van NIX Voor het checken van de leeftijdsgrens Het is niet toegestaan om alcohol en tabak te verkopen aan jongeren onder de

Nadere informatie

Bestuursreglement alcoholverstrekking Belcrumhuis

Bestuursreglement alcoholverstrekking Belcrumhuis Belcrumhuis Pastoor Pottersplein 12 4815 BC Breda Tel. 076-5710915 E-mail: secretariaat@belcrumhuis.nl website: www.belcrumhuis.nl Bestuursreglement alcoholverstrekking Belcrumhuis Status van het bestuursreglement

Nadere informatie

Alcoholbeleid 18 + MHCWoerden per 1 januari 2014

Alcoholbeleid 18 + MHCWoerden per 1 januari 2014 Alcoholbeleid 18 + MHCWoerden per 1 januari 2014 Regelmatig (te veel) alcohol drinken is schadelijk voor de gezondheid en leidt vaak tot problemen. Bijvoorbeeld agressie in het uitgaansleven of verkeersongelukken.

Nadere informatie

Rapportage Mystery Guest Drank & Horeca Gemeente Oldebroek Uitgevoerd oktober 2015 JZ-15903-DHW

Rapportage Mystery Guest Drank & Horeca Gemeente Oldebroek Uitgevoerd oktober 2015 JZ-15903-DHW Rapportage Mystery Guest Drank & Horeca Gemeente Oldebroek Uitgevoerd oktober 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Methode... 4 3. Resultaten - op basis van locatie... 5 4. Resultaten - op basis van

Nadere informatie

Bestuursreglement. Preambule

Bestuursreglement. Preambule Bestuursreglement statutaire naam: rechtspersoon adres secretariaat: p/a straat, nr, plaatsnaam betreffende de inrichting: naam inrichting adres inrichting: straat, nr, plaatsnaam In overweging nemende

Nadere informatie

s.v. Veensche Boys BESTUURSREGLEMENT ALCOHOL IN SPORTKANTINES s.v. Veensche Boys Westerveenstraat 42 3864 EN Nijkerkerveen

s.v. Veensche Boys BESTUURSREGLEMENT ALCOHOL IN SPORTKANTINES s.v. Veensche Boys Westerveenstraat 42 3864 EN Nijkerkerveen s.v. Veensche Boys Westerveenstraat 42-3864 EN Nijkerkerveen Postadres: Postbus 181-3860 AD Nijkerk T 033-257 12 57 - veenscheboys@gmail.com Kvk Harderwijk 400940623 - Rabobank 3478.32.563 BESTUURSREGLEMENT

Nadere informatie

Bestuursreglement alcoholverstrekking gemeenschapshuis

Bestuursreglement alcoholverstrekking gemeenschapshuis Op 19/12/2011 opnieuw vastgestelde versie. stichting Gemeenschapsvoorzieningen Schin op Geul www.geboew.nl Dagelijks Bestuur Secr. Mauritiussingel 51 6305 AZ Schin op Geul tel. (043) 459 2660 E-mail: dgswapm@planet.nl

Nadere informatie

BESTUURSREGLEMENT ALCOHOL IN DE SKF KANTINE

BESTUURSREGLEMENT ALCOHOL IN DE SKF KANTINE BESTUURSREGLEMENT ALCOHOL IN DE SKF KANTINE Preambule In overweging nemende dat: sportverenigingen op basis van artikel 9 van de Drank- en Horecawet dienen te beschikken over een bestuursreglement Alcohol

Nadere informatie

Bestuursreglement. Alcohol in sportkantines. van de v.v. Wieldrecht.

Bestuursreglement. Alcohol in sportkantines. van de v.v. Wieldrecht. Bestuursreglement Alcohol in sportkantines van de v.v. Wieldrecht. Preambule In overweging nemende dat: - sportverenigingen op basis van artikel 9 van de Drank- en Horecawet dienen te beschikken over een

Nadere informatie

BESTUURSREGLEMENT ALCOHOL IN SPORTKANTINES

BESTUURSREGLEMENT ALCOHOL IN SPORTKANTINES BESTUURSREGLEMENT ALCOHOL IN SPORTKANTINES Preambule In overweging nemende dat: sportverenigingen op basis van artikel 9 van de Drank- en Horecawet dienen te beschikken over een bestuursreglement Alcohol

Nadere informatie

Voetbalvereniging Zwartemeer Sportpark De Planeet. Secretariaat: Postbus 122 7890 AC Klazienaveen. BTW Nr.: 68.40.929.B.01.

Voetbalvereniging Zwartemeer Sportpark De Planeet. Secretariaat: Postbus 122 7890 AC Klazienaveen. BTW Nr.: 68.40.929.B.01. Bestuursreglement Alcohol in onze kantine Inhoudsopgave........................................................ 1 Bestuursverklaring..................................................... 1 Paragraaf 1 Algemene

Nadere informatie

Model bestuursreglement alcohol in sportkantines. r.k.v.v. V.C.W

Model bestuursreglement alcohol in sportkantines. r.k.v.v. V.C.W Model bestuursreglement alcohol in sportkantines r.k.v.v. V.C.W Versie 1.0 Mei 2018 BESTUURSREGLEMENT ALCOHOL IN SPORTKANTINES Preambule In overweging nemende dat: sportverenigingen op basis van artikel

Nadere informatie

Bijlage 1: Handhavingsmatrix voor een aantal artikelen uit de Drank- en Horecawet en Algemeen Plaatselijke Verordening

Bijlage 1: Handhavingsmatrix voor een aantal artikelen uit de Drank- en Horecawet en Algemeen Plaatselijke Verordening Bijlage 1: Handhavingsmatrix voor een aantal artikelen uit de en Algemeen Plaatselijke Verordening Grondslag Artikel 3 (horecaof slijtersbedrijf) Artikel 4, lid 1 jo. artikel 2.34 j en 2.34 k Apv Artikel

Nadere informatie

Werkstuk Verzorging Alcoholgebruik onder de jongeren

Werkstuk Verzorging Alcoholgebruik onder de jongeren Werkstuk Verzorging Alcoholgebruik onder de j Werkstuk door een scholier 1995 woorden 3 juni 2002 6,4 510 keer beoordeeld Vak Verzorging Waardoor toename van alcoholgebruik onder Nederlandse j? Het alcoholgebruik

Nadere informatie

Handhavingsbeleid drank en horeca gemeente Schagen

Handhavingsbeleid drank en horeca gemeente Schagen Handhavingsbeleid drank en horeca gemeente Schagen Inleiding Het toezicht op en de handhaving van de Drank- Horecawet (DHW) is per 1 januari 2013 overgedragen aan de gemeente. Voorheen werd deze taak

Nadere informatie

BESTUURSREGLEMENT ALCOHOL IN SPORTKANTINES

BESTUURSREGLEMENT ALCOHOL IN SPORTKANTINES BESTUURSREGLEMENT ALCOHOL IN SPORTKANTINES Inleiding In overweging nemende dat: sportverenigingen op basis van artikel 9 van de Drank- en Horecawet dienen te beschikken over een bestuursreglement Alcohol

Nadere informatie

Bestuursreglement Alcohol in sportkantines V.V. Schagen Vastgesteld d.d. 1 Januari 2014

Bestuursreglement Alcohol in sportkantines V.V. Schagen Vastgesteld d.d. 1 Januari 2014 Bestuursreglement V.V. Schagen Vastgesteld d.d. 1 Januari 2014 Preambule In overweging nemende dat: - sportverenigingen op basis van de Drank- en Horecawet dienen te beschikken over een bestuursreglement;

Nadere informatie

ongeoorloofde vormen van concurrentie met de reguliere horeca te voorkomen;

ongeoorloofde vormen van concurrentie met de reguliere horeca te voorkomen; BESTUURSREGLEMENT ALCOHOL IN SPORTKANTINES Preambule In overweging nemende dat: een bestuursreglement Alcohol in sportkantines ; - en Horecawet dienen te beschikken over beheer, aangesloten bij een door

Nadere informatie

Bestuursreglement alcohol in de kantine van schietportvereniging Zeldenroos

Bestuursreglement alcohol in de kantine van schietportvereniging Zeldenroos BESTUURSREGLEMENT ALCOHOL IN DE KANTINE VAN SCHIETSPORTVERENIGING ZELDENROOS KNSA NUMMER 8820 Preambule In overweging nemende dat: sportverenigingen op basis van artikel 9 van de Drank- en Horecawet dienen

Nadere informatie

Alcoholbeleid. ZV De Ham ZC d.d. 15 januari 2019

Alcoholbeleid. ZV De Ham ZC d.d. 15 januari 2019 Alcoholbeleid ZV De Ham ZC d.d. 15 januari 2019 In overweging nemende dat: sportverenigingen op basis van artikel 9 van de Drank- en Horecawet dienen te beschikken over een reglement Alcohol in sportkantines

Nadere informatie

BESTUURSREGLEMENT Mixed Hockey Club Roden ALCOHOL IN SPORTKANTINES

BESTUURSREGLEMENT Mixed Hockey Club Roden ALCOHOL IN SPORTKANTINES BESTUURSREGLEMENT Mixed Hockey Club Roden ALCOHOL IN SPORTKANTINES Preambule In overweging nemende dat: sportverenigingen op basis van artikel 9 van de Drank- en Horecawet dienen te beschikken over een

Nadere informatie

Bestuursreglement verantwoord alcohol schenken

Bestuursreglement verantwoord alcohol schenken Bestuursreglement verantwoord alcohol schenken statutaire naam: adres secretariaat: betreffende de inrichting: adres inrichting: NWV Flevo p/a Vetkamp 102, 3861 JS NIJKERK Bad Bloemendal (verenigingsruimte)

Nadere informatie

bestuursreglement kv De Hazenkamp richtlijnen alcohol

bestuursreglement kv De Hazenkamp richtlijnen alcohol bestuursreglement kv De Hazenkamp richtlijnen alcohol Preambule In overweging nemende dat: - Sportvereniging op basis van de Drank- en Horecawet dienen te beschikken over een bestuursreglement; - in dit

Nadere informatie

Culemborgse Mixed Hockeyclub. Bestuursreglement Alcoholverstrekking

Culemborgse Mixed Hockeyclub. Bestuursreglement Alcoholverstrekking Culemborgse Mixed Hockeyclub Bestuursreglement Alcoholverstrekking Versie:.September 2015 1 Conform artikel 23 van de Statuten van de vereniging dienen het Huishoudelijk Reglement en andere regelementen

Nadere informatie

ALCOHOL IN SPORTKANTINES

ALCOHOL IN SPORTKANTINES BESTUURSREGLEMENT VV Musketiers ALCOHOL IN SPORTKANTINES Opgesteld d.d. 19-06-2001 Goedgekeurd door leden in jaarvergadering d.d. 12-07-2001 Bij bestuursbesluit opnieuw vastgesteld per 2 januari 2008 Bij

Nadere informatie

... HUISREGLEMENT EN HANDHAVING

... HUISREGLEMENT EN HANDHAVING ... HUISREGLEMENT EN HANDHAVING Doel: het veiligstellen van het gastvrijheidsconcept. Huisregels geven aan welk gedrag op de locaties van.niet wordt getolereerd en hebben in dat kader een preventief karakter.

Nadere informatie

18 Tabakswet. 18.2 Vragen en praktijkvoorbeelden. 18.1 Wat u moet weten 18.2 Vragen en praktijkvoorbeelden 18.3 Extra informatie

18 Tabakswet. 18.2 Vragen en praktijkvoorbeelden. 18.1 Wat u moet weten 18.2 Vragen en praktijkvoorbeelden 18.3 Extra informatie 18 Tabakswet 18.1 Wat u moet weten 18.2 Vragen en praktijkvoorbeelden 18.3 Extra informatie 18.1 Wat u moet weten. Op 1 juli 2008 is het Besluit beperking verkoop en gebruik tabaksproducten in werking

Nadere informatie

Bestuursreglement bargebruik

Bestuursreglement bargebruik Bestuursreglement bargebruik Preambule In overweging nemende dat: 1. rechtspersonen - niet zijnde een BV of NV - die zich richten op activiteiten van recreatieve, sportieve, sociaal-culturele, educatieve,

Nadere informatie

Sanctietabel voor overtredingen van de Drank- en Horecawet

Sanctietabel voor overtredingen van de Drank- en Horecawet de Politie en/of Sanctietabel overtredingen van de Horecawet 1 Artikel 3 Horecawet Het uitoefenen van het horecabedrijf of slijtersbedrijf zonder. Nieuw horecabedrijf, geen rechtsgeldige ; wel alcoholhoudende

Nadere informatie

Reglement alcoholgebruik sportkantine WFHC Hoorn

Reglement alcoholgebruik sportkantine WFHC Hoorn Reglement alcoholgebruik sportkantine WFHC Hoorn Paragraaf 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen a) Alcoholhoudende dranken: Zwak alcoholhoudende drank: bier, wijn en gedistilleerd met minder

Nadere informatie

Voorstel tot vaststelling Bestuursreglement ZV. De Bron.

Voorstel tot vaststelling Bestuursreglement ZV. De Bron. Bijlage 7 Voorstel tot vaststelling Bestuursreglement ZV. De Bron. Op 14 april 2005 is door het gemeentebestuur van Stede Broec op grond van de Drank- en Horecawet vergunning verleend voor de uitoefening

Nadere informatie

Bestuursreglement alcohol in sportkantines

Bestuursreglement alcohol in sportkantines Bestuursreglement alcohol in sportkantines BESTUURSREGLEMENT ALCOHOL IN SPORTKANTINES Inleiding In overweging nemende dat: sportverenigingen op basis van artikel 9 van de Drank- en Horecawet dienen te

Nadere informatie

Alcoholbestuursreglement

Alcoholbestuursreglement Omnivereniging Avanti Secretariaat Steekterweg 156 2407 BK Alphen aan den Rijn e-mail: marijke.ast@planet.nl Tel: 06-10018937 Alcoholbestuursreglement Paragraaf 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen

Nadere informatie

Reglement alcohol en de tuinvereniging

Reglement alcohol en de tuinvereniging Reglement alcohol en de tuinvereniging Bestuursreglement alcohol in het clubhuis voor de Volkstuinparken van de Bond van Volkstuinders In overweging nemende dat: Volkstuinparken, op basis van de Drank-

Nadere informatie

Reglement alcohol en de tuinvereniging

Reglement alcohol en de tuinvereniging Reglement alcohol en de tuinvereniging Naam rechtspersoon: Gevestigd te: Tot het vaststellen van dit reglement is volgens de statuten van de vereniging de algemene vergadering bevoegd. Dit reglement is

Nadere informatie

Bestuursreglement alcoholverstrekking in sportkantines Tennisclub Groot Driene

Bestuursreglement alcoholverstrekking in sportkantines Tennisclub Groot Driene Bestuursreglement alcoholverstrekking in sportkantines Tennisclub Groot Driene Paragraaf 0. Preambule In overweging nemende dat: sportverenigingen op basis van artikel 9 van de Drank- en Horecawet dienen

Nadere informatie

Bestuursreglement alcohol in de sportkantine van rksv VOLKEL

Bestuursreglement alcohol in de sportkantine van rksv VOLKEL Bestuursreglement alcohol in de sportkantine van rksv VOLKEL Vastgesteld in de ledenvergadering van 17 december 2001 Enigszins aangepast en geaccordeerd tijdens de bestuursvergadering van 4 maart 2013

Nadere informatie

Bestuursreglement inzake het schenken van alcohol in ons clubhuis

Bestuursreglement inzake het schenken van alcohol in ons clubhuis Bestuursreglement inzake het schenken van alcohol in ons clubhuis In overweging nemende dat: Preambule - verenigingen op basis van de Drank- en Horecawet dienen te beschikken over een bestuursreglement;

Nadere informatie

WTC Houten 80. Bestuursreglement alcohol in sportkantines

WTC Houten 80. Bestuursreglement alcohol in sportkantines WTC Houten 80 Bestuursreglement alcohol in sportkantines Vastgesteld in bestuursvergadering d.d. 26 oktober 2005 Preambule In overweging nemende dat: - sportverenigingen op basis van de Drank- en Horecawet

Nadere informatie

Bestuursreglement Alcohol

Bestuursreglement Alcohol Bestuursreglement Alcohol 11 november 2011 versie 1.2 Bart van Bokhoven (Bestuurslid Facilitair) Hockeyvereniging H.O.D., Valkenswaard, info@hod-online.nl, www.hod-online.nl Lid van de K.N.H.B. Opgericht

Nadere informatie

BESTUURSREGLEMENT Julianadorper Voetbal Club J.V.C.

BESTUURSREGLEMENT Julianadorper Voetbal Club J.V.C. BESTUURSREGLEMENT Julianadorper Voetbal Club J.V.C. (Vastgesteld tijdens de bestuursvergadering van 15 januari 2014) Paragraaf 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen I. Alcoholhoudende dranken:

Nadere informatie

Gelet op artikel 44b, eerste lid, van de Drank- en Horecawet; De Raad van State gehoord (advies van xx, nummer xx);

Gelet op artikel 44b, eerste lid, van de Drank- en Horecawet; De Raad van State gehoord (advies van xx, nummer xx); Besluit van houdende vaststelling van boetetarieven voor overtredingen van de Dranken Horecawet Op de voordracht van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van juli 2004, kenmerk VGB/GB 2495278,

Nadere informatie

Bestuursreglement alcoholgebruik TC Rodhe

Bestuursreglement alcoholgebruik TC Rodhe Bestuursreglement alcoholgebruik TC Rodhe Paragraaf 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen a. Alcoholhoudende drank Zwak-alcoholhoudende drank: bier, wijn en gedistilleerd met minder dan 15%

Nadere informatie

1. Bestuurlijke waarschuwing - Voornemen met hersteltermijn 1 bekend maken - Termijn zienswijze bekend maken - Afschrift aan Politie

1. Bestuurlijke waarschuwing - Voornemen met hersteltermijn 1 bekend maken - Termijn zienswijze bekend maken - Afschrift aan Politie Categorie 1 en strafrechtelijke sanctiemiddelen Categorie 1-overtredingen zijn ernstige overtredingen maar er is geen sprake van een acute (gevaar)situatie. Een overtreding kan ook als categorie 1 worden

Nadere informatie

Handhavingsbeleid drank en horeca gemeente Schagen

Handhavingsbeleid drank en horeca gemeente Schagen Handhavingsbeleid drank en horeca gemeente Schagen Inleiding Het toezicht op en de handhaving van de Drank- Horecawet (DHW) is per 1 januari 2013 overgedragen aan de gemeente. Voorheen werd deze taak

Nadere informatie

Bestuursreglement Alcohol in het clubhuis

Bestuursreglement Alcohol in het clubhuis Enschedese Rugbyclub 69 Wethouder Horstman Sportpark Tel (053) 435 24 67 www.erc69.nl Paragraaf 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen a) Alcoholhoudende dranken: Zwak-alcoholhoudende drank:

Nadere informatie

Bestuursreglement Horeca COC Limburg - Café Rosé

Bestuursreglement Horeca COC Limburg - Café Rosé Bestuursreglement Horeca COC Limburg - Café Rosé Vastgesteld in de bestuursvergadering van 18 mei 2016 Goedgekeurd door Algemene Ledenvergadering van 29 juni 2016 COC Limburg Bogaardenstraat 43 6211 SN

Nadere informatie

Van belang is om te realiseren, dat de gemeente in het komende jaar van plan is, om de naleving van de voorschriften streng(er) te gaan controleren.

Van belang is om te realiseren, dat de gemeente in het komende jaar van plan is, om de naleving van de voorschriften streng(er) te gaan controleren. Brielle, december 2012 Aan de leden van BVT E 68 Betreft: BESTUURSREGLEMENT ALCOHOL IN SPORTKANTINES Dames, Heren, De Drank- en Horecawetgeving schrijft voor, dat de vergunning voor het schenken van alcoholhoudende

Nadere informatie

Paragraaf 1 Algemene bepalingen

Paragraaf 1 Algemene bepalingen Reglement Alcohol bij Korfbalvereniging Groen- Geel Preambule In overweging nemende dat: - sportverenigingen op basis van de Drank- en Horecawet dienen te beschikken over een bestuursreglement; - in dit

Nadere informatie

CBL Code Verantwoorde alcoholverkoop in de supermarkt

CBL Code Verantwoorde alcoholverkoop in de supermarkt CBL Code Verantwoorde alcoholverkoop in de supermarkt 1 2 1. Inleiding Verantwoorde verkoop van alcohol in de supermarkt Alcoholhoudende dranken maken een belangrijk deel uit van het assortiment van de

Nadere informatie

Drank- en Horecawet. Arnout Hagens. Teamleider Alcohol- en tabaksbeleid. directie VGP

Drank- en Horecawet. Arnout Hagens. Teamleider Alcohol- en tabaksbeleid. directie VGP Drank- en Horecawet Arnout Hagens Teamleider Alcohol- en tabaksbeleid directie VGP Inhoud Lokaal toezicht Strafbaarstelling Lokale verordeningen Leeftijdsgrenzen Nieuwe bevoegdheden Lokaal toezicht Per

Nadere informatie

BESTUURSREGLEMENT KSV DE BETUWE

BESTUURSREGLEMENT KSV DE BETUWE BESTUURSREGLEMENT KSV DE BETUWE Januari 2013 Paragraaf 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen a) Alcoholhoudende dranken: Zwak-alcoholhoudende drank: bier, wijn en gedistilleerd met minder dan

Nadere informatie

Alcoholverstrekking aan jongeren onder de 16 jaar Nalevingsonderzoek gemeente Katwijk 4 e effectmeting. Fieke Franken Ellen Selten

Alcoholverstrekking aan jongeren onder de 16 jaar Nalevingsonderzoek gemeente Katwijk 4 e effectmeting. Fieke Franken Ellen Selten Alcoholverstrekking aan jongeren onder de 16 jaar Nalevingsonderzoek gemeente Katwijk 4 e effectmeting Fieke Franken Ellen Selten Titel: Alcoholverstrekking aan jongeren onder de 16 jaar Ondertitel: Nalevingsonderzoek

Nadere informatie

Doorschenken en openbare dronkenschap; een overzicht van relevante wetsartikelen. Sandra van Ginneken, Adviseur DHW

Doorschenken en openbare dronkenschap; een overzicht van relevante wetsartikelen. Sandra van Ginneken, Adviseur DHW Doorschenken en openbare dronkenschap; een overzicht van relevante wetsartikelen Sandra van Ginneken, Adviseur DHW Doorschenken Art. 252 WvS: verkopen en doorschenken aan dronken klanten en jongeren dronken

Nadere informatie

Alcoholbeleid AID 2016

Alcoholbeleid AID 2016 Alcoholbeleid AID 2016 1 Inhoudsopgave Artikel 1: Algemeen 3 Artikel 1.1: Openingstijden 3 Artikel 1.2: Schenktijden 3 Artikel 1.3: Alcohol nuttigen 3 Artikel 1.4: Alcohol schenken en doorspelen 3 Artikel

Nadere informatie

Gemeente Hillegom. Preventie- en Handhavingsplan Alcohol Hillegom 2015-2016

Gemeente Hillegom. Preventie- en Handhavingsplan Alcohol Hillegom 2015-2016 Gemeente Hillegom Preventie- en Handhavingsplan Alcohol Hillegom 2015-2016 Inleiding Per 1 januari 2013 is de Drank- en Horecawet (DHW) gewijzigd. Door deze wijziging zijn gemeenten de belangrijkste uitvoerders

Nadere informatie

I. De bijlage bij het Interventiebeleid Drank- en Horecawet gemeente Dinkelland wordt vervangen door de bijlage bij dit besluit.

I. De bijlage bij het Interventiebeleid Drank- en Horecawet gemeente Dinkelland wordt vervangen door de bijlage bij dit besluit. Gemeenteblad de gemeente Dinkelland Jaargang: 2016 Nummer: 15 Uitgifte: 4 maart 2016 Besluit de burgemeester d.d. 19 januari 2016, nr. I16.017487, tot verging de bijlage bij het Interventiebeleid Drank-

Nadere informatie

Bestuursreglement. alcohol en rookbeleid in het paviljoen R.K.T.V.V.

Bestuursreglement. alcohol en rookbeleid in het paviljoen R.K.T.V.V. Bestuursreglement alcohol en rookbeleid in het paviljoen R.K.T.V.V. Vastgesteld in de vergadering van het bestuur d.d. 29 7 2014 Preambule (Inleiding en doel) In overweging nemende dat: sportverenigingen

Nadere informatie

Model Bestuursreglement Alcohol in Sportkantines

Model Bestuursreglement Alcohol in Sportkantines Model Bestuursreglement Alcohol in Sportkantines Preambule In overweging nemende dat: - sportverenigingen op basis van de Drank- en Horecawet dienen te beschikken over een bestuursreglement; - in dit verband

Nadere informatie

BESTUURSREGLEMENT alcohol in horeca-inrichtingen van vrijwilligersorganisaties

BESTUURSREGLEMENT alcohol in horeca-inrichtingen van vrijwilligersorganisaties BESTUURSREGLEMENT alcohol in horeca-inrichtingen van vrijwilligersorganisaties Naam rechtspersoon : Gevestigd te : Dit bestuursreglement is vastgesteld in de algemene ledenvergadering of bestuursvergadering

Nadere informatie

Reglement Alcohol bij Korfbalvereniging Groen-Geel

Reglement Alcohol bij Korfbalvereniging Groen-Geel Reglement Alcohol bij Korfbalvereniging Groen-Geel Preambule In overweging nemende dat: - sportverenigingen op basis van de Drank- en Horecawet dienen te beschikken over een bestuursreglement; - in dit

Nadere informatie

Bestuursreglement voor Clubhuis De Berk van de Chr. Korfbalvereniging D.K.O.D te Heelsum

Bestuursreglement voor Clubhuis De Berk van de Chr. Korfbalvereniging D.K.O.D te Heelsum Bestuursreglement voor Clubhuis De Berk van de Chr. Korfbalvereniging D.K.O.D te Heelsum Ckv DKOD te Heelsum Pagina: 1 van 6 Preambule In overweging nemende dat: - sportverenigingen op basis van de Drank-

Nadere informatie

Model bestuursreglement

Model bestuursreglement Model bestuursreglement 'Alcohol in Sport-/Ontspannings-/Personeel Vereniging kantines' Preambule In overweging nemende dat: - sportverenigingen op basis van de Drank- en Horecawet dienen te beschikken

Nadere informatie

bestuursreglement alcohol in t Baken wsv. de Gors te Arkel

bestuursreglement alcohol in t Baken wsv. de Gors te Arkel bestuursreglement alcohol in t Baken wsv. de Gors te Arkel Bestuursreglement alcohol in t Baken versie 2003 Pagina 1 van 6 Preambule In overweging nemende dat: - sportverenigingen op basis van de Drank-

Nadere informatie

Sanctietabel behorend bij Handhavingsbeleid DHW en horeca-exploitatie Januari 2013

Sanctietabel behorend bij Handhavingsbeleid DHW en horeca-exploitatie Januari 2013 Sanctietabel behorend bij Handhavingsbeleid en horeca-exploitatie Januari 2013 : Algemene Plaatselijke Verordening Nieuwegein model-: model- van de VNG, met betrekking tot invullen verordeningsbevoegdheid

Nadere informatie

alcohol in sportkantines

alcohol in sportkantines Bestuursreglement T.C. Sint-Annaland Januari 2015 Bestuursreglement Paragraaf 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen a) Alcoholhoudende dranken: Zwak-alcoholhoudende drank: bier, wijn en gedistilleerd

Nadere informatie

Tielse LTC. Bestuursreglement 'alcohol in sportkantines

Tielse LTC. Bestuursreglement 'alcohol in sportkantines Bestuursreglement 'alcohol in sportkantines Preambule In overweging nemende dat: sportverenigingen op basis van de Drank- en Horecawet dienen te beschikken over een bestuursreglement; in dit verband met

Nadere informatie

Reglement sociale hygiëne RSC ALLIANCE

Reglement sociale hygiëne RSC ALLIANCE Reglement sociale hygiëne RSC ALLIANCE Inhoudsopgave Inleiding...3 Paragraaf 1 Algemene bepalingen...4 Artikel 1 Begripsbepalingen...4 Artikel 2 Wettelijke bepalingen...4 Artikel 3 Vaststellen en wijzigen...4

Nadere informatie

Reglement Alcohol in sportkantines december 2011

Reglement Alcohol in sportkantines december 2011 Reglement Alcohol in sportkantines december 2011 Preambule In overweging nemende dat: sportverenigingen op basis van de Drank- en Horecawet dienen te beschikken over een alcoholreglement; in dit verband

Nadere informatie

ALCOHOL IN SPORTKANTINES - SVC2000

ALCOHOL IN SPORTKANTINES - SVC2000 ALCOHOL IN SPORTKANTINES - SVC2000 BESTUURSREGLEMENT 07-09-2016 Jagerstraat 1, 6042 KA, Roermond INLEIDING In overweging nemende dat: Sportverenigingen op basis van artikel 9 van de Drank- en Horecawet

Nadere informatie

Handhavingsprotocol Toezicht Drank- en Horecawet

Handhavingsprotocol Toezicht Drank- en Horecawet Handhavingsprotocol Toezicht Drank- en Horecawet Op 1 januari 2013 is de nieuwe Drank- en Horecawet (DWH) in werking getreden. In deze wet is het toezicht opgedragen aan de door de burgemeester aangewezen

Nadere informatie

BESTUURSREGLEMENT VOOR HET CLUBHUIS

BESTUURSREGLEMENT VOOR HET CLUBHUIS BESTUURSREGLEMENT VOOR HET CLUBHUIS Preambule In overweging nemende: - dat sportverenigingen op basis van de Drank- en Horecawet dienen te beschikken over een bestuursreglement; - dat in dit verband met

Nadere informatie

Model C (aanvraagformulier ontheffing verstrekken zwakalcoholhoudende drank tijdens evenementen)

Model C (aanvraagformulier ontheffing verstrekken zwakalcoholhoudende drank tijdens evenementen) Model C (aanvraagformulier ontheffing verstrekken zwakalcoholhoudende drank tijdens evenementen) De aanvraag ter verkrijging van een ontheffing als bedoeld in artikel 35 van de Drank- en Horecawet. 1.

Nadere informatie

Presentatie DHW voor studenten. Dinsdag 12 mei 2015

Presentatie DHW voor studenten. Dinsdag 12 mei 2015 Presentatie DHW voor studenten Dinsdag 12 mei 2015 Vergunningen (paracommercie) 1. DHW-Vergunning voor schenken alcohol op grond van de Drank- en Horecawet. Schenkt uw vereniging alcohol in eigen beheer?

Nadere informatie

Monitor Evaluatie Drank- en Horecawet 2016

Monitor Evaluatie Drank- en Horecawet 2016 Bureau Horeca Bijzondere Wetten Monitor Evaluatie Drank- en Horecawet 2016 resultaten & conclusies I www.bhbw.nl T 030-230 23 12 E info@bhbw.nl 0 Bureau Horeca Bijzondere Wetten Inhoudsopgave 1. Samenvatting

Nadere informatie

Adres accommodatie: (straat, nr, plaatsnaam en telefoonnummer) Preambule

Adres accommodatie: (straat, nr, plaatsnaam en telefoonnummer) Preambule Model bestsreglement West-Friesland (voor activiteiten sociaal-culturele, educatieve, levensbeschouwelijke of godsdienstige aard) Gemeente Opmeer Statutaire naam vereniging / stichting: Secretariaat: (naam

Nadere informatie

Bestuursregelement VV Lekkerkerk

Bestuursregelement VV Lekkerkerk Bestuursregelement VV Lekkerkerk Artikel 1 Begripsbepalingen Paragraaf 1 Algemene bepalingen a) Alcoholhoudende dranken: Zwak-alcoholhoudende drank: bier, wijn en gedistilleerd met minder dan 15% alcohol

Nadere informatie

Bestuursreglement alcohol in kantine Swift 64

Bestuursreglement alcohol in kantine Swift 64 Preambule In overweging nemende dat: sportverenigingen op basis van artikel 9 van de Drank- en Horecawet dienen te beschikken over een bestuursreglement Alcohol in sportkantines ; in dit verband met sportvereniging

Nadere informatie

Bestuursreglement alcohol in sportkantine V.V. Molenschot

Bestuursreglement alcohol in sportkantine V.V. Molenschot Bestuursreglement alcohol in sportkantine V.V. Molenschot Preambule In overweging nemende dat: - Voetbalvereniging Molenschot op basis van de Drank- en Horecawet dient te beschikken over een bestuursreglement;

Nadere informatie

Burgemeester (en wethouders)

Burgemeester (en wethouders) Handhavingmatrix 2013 A. Overtredingen Drank- en Horecawet (DHw) Overtreding/andere bepalingen Artikel 2, tweede lid Maken van reclame voor alcoholhoudende drank in strijd met de regels gesteld krachtens

Nadere informatie

Bestuursreglement alcohol in sportkantines V.V. UFFELTE. Bestuursreglement alcohol in sportkantines V.V. UFFELTE

Bestuursreglement alcohol in sportkantines V.V. UFFELTE. Bestuursreglement alcohol in sportkantines V.V. UFFELTE Preambule In overweging nemende dat: - sportverenigingen op basis van de Drank- en Horecawet dienen te beschikken over een bestuursreglement; - in dit verband met sportvereniging wordt bedoeld: een sportvereniging

Nadere informatie