In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend."

Transcriptie

1 Gemeente Hof van Twente De Höfte 7 Postbus 54, 7470 AB Goor Tel Fax info@hofvantwente.nl Website: In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

2 Algemeen Door een ziekte of gebrek kunt u te maken krijgen met allerlei beperkingen. Dit brengt vaak belemmeringen met zich mee in het dagelijks leven. Zo kan het bijvoorbeeld lastig worden om uw huis op een normale manier te gebruiken of heeft u hulp nodig met het schoonmaken, wassen draaien, boodschappen doen, eten koken, enzovoorts. Ook kan het verplaatsen met een vervoermiddel problemen opleveren, of heeft u misschien een rolstoel nodig. De gemeente Hof van Twente kan u op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) een aantal oplossingen bieden, waardoor het dagelijks functioneren aanzienlijk gemakkelijker wordt. Via de afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling (MO)kunt u voorzieningen krijgen op de zorggebieden Wonen, Vervoer, Rolstoelen en Hulp bij het huishouden Voor wie? De Wmo is bedoeld voor inwoners die langdurig een voorziening nodig hebben. Daarbij gaat het om iedereen die door ziekte of gebrek aantoonbare beperkingen ondervindt ten aanzien van het wonen of het zich (zelfstandig) kunnen verplaatsen. Eén van de voorwaarden is dat de aanvrager ingeschreven moet staan in de Gemeentelijke Basis Administratie van de gemeente Hof van Twente. Het probleem is dat u niet meer, zoals voorheen, kunt deelnemen aan het leven van alledag. Hierbij wordt tevens een andere, belangrijke voorwaarde gesteld. Uw beperking is geen incident maar structureel. U heeft er altijd last van. Iemand met bijvoorbeeld een gebroken been die voor een beperkte periode een scootmobiel wenst te hebben, kan daarvoor geen beroep doen op de Wmo. In deze folder In deze folder wordt uitgebreid ingegaan op vervoervoorzieningen. Over de onderwerpen wonen, rolstoelen en hulp bij het huishouden bestaan aparte brochures. Tevens is er een aparte folder verkrijgbaar over het onderwerp persoonsgebonden budget (PGB).

3 Een aanvraag indienen Het aanvragen van een vervoervoorziening doet u door middel van het invullen van een aanvraagformulier. Dit formulier kunt u afhalen bij de Publieksbalie in het gemeentehuis, De Höfte 7 te Goor. U kunt ook een aanvraagformulier opvragen via telefoonnummer of u kunt dit formulier downloaden via de website van de gemeente: Als u dat wenst kan een consulent Zorg u helpen met het invullen van het aanvraagformulier. Nadat u het formulier hebt ingeleverd maakt één van de consulenten Zorg met u een afspraak voor een intakegesprek. Indien nodig vindt dit gesprek bij u thuis plaats. Tijdens het gesprek wordt aanvullende informatie aan u gevraagd en worden de oplossingsmogelijkheden met u besproken. Ook kunt u zelf nog extra informatie toevoegen. Na dit gesprek kan nog een aanvullend geneeskundig en/of ergonomisch advies nodig zijn. Hiervoor maakt de gemeente Hof van Twente gebruik van externe adviseurs. Hierna zal een beslissing op de aanvraag worden genomen en ontvangt u per brief de uitkomst van deze beslissing (=beschikking). Geen recht op een vervoervoorziening Er is geen recht op een vervoervoorziening indien deze als algemeen gebruikelijk wordt beschouwd. Een fiets bijvoorbeeld is een algemene voorziening die iedereen in zijn bezit heeft. U kunt dus geen fiets aanvragen bij de gemeente. U kunt wel in aanmerking komen voor een speciale fiets die speciaal gemaakt is voor mensen met een beperking. De Wmo-vervoervoorzieningen zijn alleen bedoeld voor deelname aan het sociale leven. Deze worden dus niet verstrekt voor woon- en werkverkeer, het volgen van een opleiding of dagopvang. In de meeste gevallen kan daarvoor een beroep worden gedaan op andere regelingen.

4 Voorwaarde Er is één voorwaarde waar u aan moet denken als u een vervoervoorziening aanvraagt. De voorziening kan niet op eigen initiatief aangeschaft zijn/worden waarna u achteraf de kosten terugvraagt bij de gemeente. Vervoervoorzieningen De vervoervoorzieningen in de Wmo hebben betrekking op middelen van vervoer, die het voor iedereen die hierin beperkt is, het mogelijk maakt zo goed en normaal mogelijk te reizen. Er zijn vele mogelijkheden die afgestemd worden op uw persoonlijke situatie. Met betrekking tot vervoervoorzieningen wordt onderscheid gemaakt in: Vervoervoorzieningen, zoals: Collectief vraagafhankelijk vervoer (CVV); Tegemoetkoming in de gebruikskosten van de eigen auto, bruikleenauto of (rolstoel)taxi; Tegemoetkoming in de aanpassingskosten van de eigen auto; Aanvullende vervoervoorzieningen, zoals: Driewielfiets of een scootmobiel; Speciale wandelwagens voor kinderen. Collectief Vraagafhankelijke Vervoer (CVV) Het uitgangspunt van de gemeente Hof van Twente is, dat bijna iedereen met een beperking binnen het bereik van de regio geholpen is met het collectief vervoersysteem: de Regiotaxi Twente. Dit systeem is ook geschikt voor rolstoelgebruikers. Met dit vervoer kunt u zich zowel binnen als buiten de gemeente verplaatsen. De steden: Almelo, Hengelo en Enschede, alsmede veel omliggende gemeenten zijn bereikbaar. Als u om medische redenen geen gebruik kunt maken van het collectief vervoer, kunt u wellicht een andere vervoervoorziening krijgen. Bijvoorbeeld een financiële tegemoetkoming in kosten van gebruik van een individuele taxi of uw eigen auto. Voor deze tegemoetkomingen geldt wel een inkomensgrens. Aanvullende vervoervoorzieningen Het kan ook zo zijn dat u het CVV wel kunt gebruiken, maar dat het CVV niet praktisch is voor het vervoer in de directe omgeving van uw woning. Aanvullend op het collectief vervoer kunt u dan wellicht een vervoermiddel verstrekt krijgen, dit is afhankelijk van uw vervoersbehoefte en de

5 beperkingen die u heeft. Voor deze aanvullende voorzieningen komt u alleen in aanmerking wanneer u niet verder kunt lopen dan 100 meter. Regiotaxi Twente De Regiotaxi Twente maakt het voor alle inwoners van de gemeente Hof van Twente mogelijk om met een taxi van deur tot deur te reizen. U krijgt, als de gemeente u deze vervoervoorziening toekent, een Wmovervoerpas. Dit pasje is nodig om tegen een speciaal lager tarief te reizen, dat gelijk is aan de reguliere zoneprijs van het openbaar (bus)vervoer. Kinderen van Wmo-pashouders die jonger zijn dan 4 jaar kunnen gratis meereizen. Andere leeftijdskortingen gelden niet in dit systeem. Vanaf uw voordeur kunt u ritten maken van maximaal 5 zones. De meeste Wmo-pashouders kunnen per kalenderjaar maximaal 500 zones reizen tegen het gereduceerde tarief. Voor bepaalde pashouders geldt een ander maximum aantal zones. Om een taxi te bestellen, belt u minimaal een uur voor u wilt vertrekken met de centrale. U geeft dan ook het nummer door dat op uw Wmo-pasje staat. Aan de hand van het pasnummer dat u hebt doorgegeven, weet de centrale of u met een rolstoeltaxi moet reizen of dat er andere bijzonderheden zijn waar tijdens het vervoer rekening mee gehouden moet worden. Bij het bestellen van de taxi geeft u door van welk adres u wilt worden opgehaald en waar u naar toe wilt en hoe laat u precies wilt vertrekken. De taxi heeft een tijdspeling van een kwartier vòòr of na het afgesproken tijdstip van ophalen. Hiermee dient u rekening te houden en dit geldt voor zowel de heen- als terugreis. U kunt bij de boeking van een rit met de centrale afspreken dat u wordt gebeld als de taxi vlak bij uw woning is (= terugbelservice). De taxichauffeur helpt - indien dit nodig is - met het in en uit de taxi komen, en begeleidt u van en naar de voordeur.

6 Mensen met een indicatie voor rolstoelvervoer worden zittend in de rolstoel vervoerd. Andere incidentele rolstoelgebruikers mogen de rolstoel meenemen in de taxi. De chauffeur zorgt voor het inklappen en het in de auto plaatsen van de rolstoel. Een rollator kan uiteraard ook altijd meegenomen worden. Omdat het collectief vervoer is, kan het zijn dat er meerdere mensen tegelijk vervoerd worden. Mensen met wie u de taxi misschien deelt, hebben hoogstwaarschijnlijk allemaal andere bestemmingen dan u. De taxi kan daarom een omweg maken voordat u op uw bestemming bent. De centrale regelt het echter zo, dat er zo min mogelijk omgereden hoeft te worden. De rit mag daardoor maximaal 20 minuten langer duren. Net als in het reguliere busvervoer is de regio onderverdeeld in zones. Ook de rit van de Regiotaxi wordt berekend aan de hand van deze zoneindeling. Als u de Wmo-pas ontvangt, krijgt u nadere informatie over de zone-indeling en de berekening van de ritprijs. Bij de boeking van een rit krijgt u altijd meteen te horen wat u aan de taxichauffeur moet betalen. U betaalt niet met een strippenkaart, maar rekent contant af met de chauffeur van de taxi. U ontvangt dan een vervoerbewijs. Veel gestelde vragen over het collectief vervoer Sinds de invoering van de Regiotaxi zijn er al veel vragen gesteld over dit systeem. De vragen die het meest gesteld zijn, hebben we hieronder nog eens opgesomd en beantwoord. Wat doe ik als ik mijn dochter in Nijmegen wil bezoeken, want de taxi rijdt toch alleen maar binnen de regio (= maximaal 5 zones)? Voor het vervoer verder buiten de regio kunt u een beroep doen op het landelijke vervoersysteem Valys. Wmo-pashouders, bezitters van een rolstoel, een scootmobiel of een gehandicaptenparkeerkaart komen voor een Valys-pas in aanmerking. Per kalenderjaar mag u dan een bepaald aantal kilometers reizen tegen het goedkope tarief. Informatie over deze reisservice, o.a. de brochure met het aanvraagformulier, kunt u opvragen via telefoonnummer: (lokaal tarief). Meer informatie is ook te vinden via De brochures en aanvraagformulieren zijn ook via de Publieksbalie van de gemeente op te vragen.

7 Het klopt dat de Regiotaxi Twente voornamelijk binnen de regio rijdt. Mocht u echter naar bestemmingen willen reizen, die daar net een paar kilometer buiten vallen, dan kunt u dit van tevoren met de centrale regelen. U betaalt dan vanaf de vijfde zone een vaste prijs per zone. Ik heb een eigen auto, dan heb ik toch niets aan zo n Wmo-pasje? De gemeente Hof van Twente heeft gekozen voor een collectief vervoersysteem voor iedereen die daar gebruik van kan maken. Dus ook als u een eigen auto hebt en van het collectief vervoer gebruik kunt maken, krijgt u toch een pasje. Alleen indien u medisch gezien niet in staat bent met een taxi te reizen, komt u in aanmerking voor een vergoeding voor het gebruik van uw eigen auto. Voorwaarde daarvoor is wel dat uw inkomen lager is dan de daarvoor geldende inkomensgrens. Mijn zoon kan alleen met het collectief vervoer reizen als er iemand met hem mee gaat. Kan dat en wat kost het? Een begeleider kan gratis meereizen, wanneer begeleiding medisch gezien noodzakelijk is tijdens dit vervoer. Noodzakelijk wil zeggen, dat de gehandicapte tijdens het reizen in de taxi hulp nodig heeft van de begeleider. Als begeleiding niet strikt noodzakelijk is, kan er toch altijd iemand meereizen tegen het gereduceerd tarief. Kinderen tot 14 jaar, van wie de ouder een Wmo-pas heeft, mogen altijd meereizen tegen betaling van het gereduceerde tarief.

8 Ik heb heel zwaar astma en kan slecht tegen kleine ruimten, zeker als daarin gerookt is of wordt. Moet ik dan toch gebruik maken van het collectieve systeem? In de taxi's geldt een rookverbod, maar toch zijn er altijd mensen die om medische of sociale redenen geen gebruik kunnen maken van het collectieve vervoer. Voor die mensen bedenkt de gemeente een andere oplossing. Het moet echter wel duidelijk een medische reden zijn. Als u wel met het collectieve vervoer kunt, maar daar geen zin in heeft of liever met uw eigen auto gaat, is dat geen reden om een andere voorziening toe te kennen. Inkomensgrens voor vervoervoorzieningen Voor het collectief vervoer is het inkomen niet van belang. Dit geldt wel voor de overige vervoervoorzieningen. Tegemoetkomingen Tegemoetkomingen voor het gebruik en/of aanpassingen van de eigen of een bruikleenauto zijn niet altijd kostendekkend. Het kan dus zijn dat een deel van de kosten dus voor eigen rekening blijft. Vervoervoorziening in natura Als u recht hebt op een aanvullende vervoervoorziening, dan heeft u de keuze hoe u die voorziening verstrekt wenst te krijgen. U kunt de voorziening in bruikleen van de gemeente krijgen. Deze blijft dan in eigendom van de gemeente. Hiervoor moet u een bruikleenovereenkomst met de gemeente aangaan.

9 Vervoervoorziening via een persoonsgebonden budget (PGB) Het alternatief ten opzicht van de voorziening in natura krijgen, is dat u een PGB aanvraagt. Met een PGB kunt uzelf een voorziening kopen. uiteraard stelt de gemeente dan wel eisen aan de voorziening die u wilt gaan aanschaffen. De hoogte van het PGB is voor een aantal voorzieningen (scootmobielen en rolstoelen) gelijk aan de kostprijs van de voorziening die u anders van de gemeente in natura gekregen zou hebben. Voor de overige voorzieningen zal aan de hand van een goedgekeurde kostenbegroting het PGB worden vastgesteld. Het PGB wordt na de aanschaf van de voorziening aan u betaald. Dit betekent dat het PGB vooraf door de gemeente gecontroleerd kan worden op basis van bewijsstukken die u moet kunnen overleggen. Uitgebreide informatie over het persoonsgebonden budget is in een aparte folder te verkrijgen. Eigen bijdrage Bij de verstrekking van een vervoermiddel bent u een eigen bijdrage verschuldigd. De hoogte van deze eigen bijdrage is afhankelijk van uw inkomen. Ook is van belang hoeveel de voorziening kost. Immers, de eigen bijdrage is nooit hoger dan de werkelijke kosten van de voorziening. Het Centraal Administratiekantoor (CAK) berekent de eigen bijdrage en brengt deze bij u in rekening. De eigen bijdrage betaalt u aan het CAK. Bij een eigen bijdrage voor het jaar 2011 wordt rekening gehouden met uw verzamelinkomen van 2009.

10 Nog even alles op een rijtje Als u belemmeringen ondervindt ten aanzien van het zich (zelfstandig) kunnen verplaatsen, moet u de volgende stappen ondernemen: 1. U neemt contact op met de Publieksbalie te Goor, telefoonnummer om te informeren of de door u gewenste voorziening binnen het verstrekkingenbeleid van de Wmo valt. 2. Zo ja, dan dient u een aanvraag in bij de afdeling MO op een daarvoor bestemd formulier. Het is niet zo dat u op eigen initiatief al een vervoervoorziening aangeschaft hebt en de kosten achteraf terugvraagt bij de gemeente. 3. De consulent Zorg van de afdeling MO onderzoekt welke belemmeringen u ondervindt ten aanzien van uw mobiliteit. 4. Het college van burgemeester en wethouders beslist op uw aanvraag. Hierbij geldt dat het primaat ligt bij het collectief vervoer (de Regiotaxi Twente). 5. De behandelend consulent onderneemt actie om de voorzieningen te leveren. U dient in sommige gevallen een bruikleenovereenkomst te tekenen. Indien u voor een PGB hebt gekozen, zult u zelf uw voorziening moeten inkopen volgens de voorwaarden die in de beschikking zijn opgenomen. Gedurende het gehele traject is de behandelend consulent Zorg uw aanspreekpunt voor wat betreft de afhandeling van uw aanvraag. De consulent kan u ook voorlichten over de afhandelingstermijn, afspraken, eventueel eigen kosten, bezwaar- en beroepsmogelijkheden, etc.

11

12 --

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend. Gemeente Hof van Twente De Höfte 7 Postbus 54, 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Nadere informatie

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend. Gemeente Hof van Twente De Höfte 7 Postbus 54, 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Nadere informatie

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend. Gemeente Hof van Twente De Höfte 7 Postbus 54, 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Nadere informatie

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend. Gemeente Hof van Twente De Höfte 7 Postbus 54, 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Nadere informatie

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend. Gemeente Hof van Twente De Höfte 7 Postbus 54, 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Nadere informatie

(HH-algemeen) In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

(HH-algemeen) In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend. Gemeente Hof van Twente De Höfte 7 Postbus 54, 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl (HH-algemeen) In de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

I n f o r m a t I e f o l d e r

I n f o r m a t I e f o l d e r I n f o r m a t I e f o l d e r INDIVIDUELE VOORZIENINGEN WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING Algemeen Wanneer u in uw leven te maken krijgt met ziekte of handicap, kan dat betekenen dat u allerlei beperkingen

Nadere informatie

De Wmo en vervoersvoorzieningen. mei 2012

De Wmo en vervoersvoorzieningen. mei 2012 De Wmo en vervoersvoorzieningen mei 2012 De Wet maatschappelijke ondersteuning(wmo) De gemeente vindt het belangrijk dat inwoners zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen en actief

Nadere informatie

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend. Gemeente Hof van Twente De Höfte 7 Postbus 54, 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Nadere informatie

WMO. Mobiel blijven, óók met een beperking UNIT WMO

WMO. Mobiel blijven, óók met een beperking UNIT WMO WMO Mobiel blijven, óók met een beperking UNIT WMO 3 WMO Mobiel blijven, óók met een beperking Door ouderdom, ziekte of een handicap kan het soms moeilijk zijn om u te verplaatsen. U kunt bijvoorbeeld

Nadere informatie

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend. Gemeente Hof van Twente De Höfte 7 Postbus 54, 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Nadere informatie

Mobiel blijven. óók met een beperking

Mobiel blijven. óók met een beperking Servicepunt Zorg Mobiel blijven óók met een beperking Door ouderdom, ziekte of een handicap kan het soms moeilijk zijn om u te verplaatsen. U kunt bijvoorbeeld niet meer lopend naar de winkels of reizen

Nadere informatie

inclusief de eisen aan de thuiszorgorganisatie

inclusief de eisen aan de thuiszorgorganisatie Gemeente Hof van Twente De Höfte 7 Postbus 54, 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl inclusief de eisen aan de thuiszorgorganisatie

Nadere informatie

inclusief de eisen aan de (thuis)zorgorganisatie

inclusief de eisen aan de (thuis)zorgorganisatie Gemeente Hof van Twente De Höfte 7 Postbus 54, 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl inclusief de eisen aan de (thuis)zorgorganisatie

Nadere informatie

Regiotaxi Veenweide, vervoer voor iedereen.

Regiotaxi Veenweide, vervoer voor iedereen. Regiotaxi Veenweide, vervoer voor iedereen. Regiotaxi Veenweide is een vorm van openbaar vervoer voor iedereen in de gemeenten Abcoude, Breukelen, Loenen, Lopik, Montfoort, Oudewater en Woerden. Met Regiotaxi

Nadere informatie

Hoe vraagt u een vervoerspas aan? Belangrijke telefoonnummers en adresgegevens Drechthopper Bestellijn

Hoe vraagt u een vervoerspas aan? Belangrijke telefoonnummers en adresgegevens Drechthopper Bestellijn www.drechthopper.nl De Drechthopper De Drechthopper is collectief vervoer voor mensen met een beperking (Wmo-indicatie) en ouderen vanaf 75 jaar. De Drechthopper brengt u van deur tot deur of van deur

Nadere informatie

BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING MAASSLUIS VLAARDINGEN SCHIEDAM 2015

BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING MAASSLUIS VLAARDINGEN SCHIEDAM 2015 BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING MAASSLUIS VLAARDINGEN SCHIEDAM 2015 1 BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING MAASSLUIS VLAARDINGEN SCHIEDAM 2015 - De colleges van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Deze brochure geeft informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). In deze brochure krijgt u informatie over de volgende onderwerpen. Inhoud Wat is

Nadere informatie

Informatie over de Regiotaxi-Oosterschelde

Informatie over de Regiotaxi-Oosterschelde Informatie over de Regiotaxi-Oosterschelde Wat is Regiotaxi-Oosterschelde? Reisgebied en kosten van de Regiotaxi Regiotaxi-Oosterschelde is een vervoersvoorziening voor mensen die op grond van de Wet Maatschappelijke

Nadere informatie

Samen leven in de gemeente Best

Samen leven in de gemeente Best Samen leven in de gemeente Best Inhoud De WMO en u 4 Veel voorkomende oplossingen 1. Hulp bij het huishouden 6 2. Woonvoorziening 8 3. Vervoersvoorziening 11 4. Rolstoelvoorziening 13 5. Sportvoorziening

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning

Wet maatschappelijke ondersteuning Afdeling Samenleving Bezoekadres: 1 e bezoek: Publiekscentrum Raadhuisplein 2 Krimpen aan den IJssel Openingstijden: Maandag; 08.30 12.30 uur Dinsdag; 08.30 12.30 uur Woensdag; 08-30 16.00 uur Donderdag;

Nadere informatie

BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING EN JEUGDHULP. Gemeente Hof van Twente 2015

BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING EN JEUGDHULP. Gemeente Hof van Twente 2015 BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING EN JEUGDHULP Gemeente Hof van Twente 2015 Goor, januari 2015 2 Inhoudsopgave HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Begripsbepalingen 3 HOOFDSTUK 2 PERSOONSGEBONDEN

Nadere informatie

Vervoerspas bij de hand?

Vervoerspas bij de hand? Vervoerspas bij de hand? Wmo Vervoer voor inwoners van Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk Voor uw rit reservering bij regiotaxi BAR heeft u uw vervoerspas bij de hand! Telefoon: 0900 440 4400 (lokaal

Nadere informatie

Overzicht aanpassingen Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Gemeente Waalwijk 2010 -> 2011

Overzicht aanpassingen Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Gemeente Waalwijk 2010 -> 2011 Overzicht aanpassingen Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Gemeente Waalwijk 2010 -> 2011 Tekst Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Gemeente Waalwijk 2010 Artikel

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Ondersteuning voor mensen die beperkingen ondervinden in het dagelijks leven

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Ondersteuning voor mensen die beperkingen ondervinden in het dagelijks leven Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Ondersteuning voor mensen die beperkingen ondervinden in het dagelijks leven Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) De gemeente stimuleert inwoners om langer

Nadere informatie

OV taxi. Makkelijk VERVOER van deur tot deur

OV taxi. Makkelijk VERVOER van deur tot deur OV taxi Makkelijk VERVOER van deur tot deur GELDIG vanaf 1 maart 2014 VOOr wie is de OV-Taxi? Iedereen kan gebruikmaken van deze vorm van openbaar vervoer. De OV-taxi is met name geschikt als u moeilijk

Nadere informatie

Financieel besluit 2010 Hoofdstuk 1 Regels rond verstrekking en verantwoording. Artikel 1. Regels rond verstrekking en verantwoording

Financieel besluit 2010 Hoofdstuk 1 Regels rond verstrekking en verantwoording. Artikel 1. Regels rond verstrekking en verantwoording Financieel besluit 2010 Hoofdstuk 1 Regels rond verstrekking en verantwoording Artikel 1. Regels rond verstrekking en verantwoording a. Een persoonsgebonden budget kan alleen worden toegekend indien een

Nadere informatie

OV taxi. Makkelijk van deur tot deur

OV taxi. Makkelijk van deur tot deur OV taxi Makkelijk van deur tot deur VOOr wie is de OV-Taxi? Iedereen kan gebruik maken van deze vorm van openbaar vervoer, van deur tot deur. De OV-Taxi is met name zeer geschikt voor mensen die moeilijk

Nadere informatie

Vervoersmogelijkheden voor. gehandicapten zieken en ouderen

Vervoersmogelijkheden voor. gehandicapten zieken en ouderen Vervoersmogelijkheden voor gehandicapten zieken en ouderen Deze brochure geeft informatie over vervoersmogelijkheden voor gehandicapten, zieken en ouderen in Krimpen aan den IJssel Inhoud Wmo-vervoer Belbus

Nadere informatie

Bent u tevens in het bezit van een in het kader van de Wmo verstrekte scootmobiel dan gelden met ingang van 1 januari 2015 de volgende bedragen:

Bent u tevens in het bezit van een in het kader van de Wmo verstrekte scootmobiel dan gelden met ingang van 1 januari 2015 de volgende bedragen: INFORMATIE OVER DE WMO-VERVOERSVOORZIENINGEN Op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) draagt de gemeente zorg voor de verstrekking van hulp bij het huishouden, woningaanpassingen, rolstoelen

Nadere informatie

BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING EN JEUGDHULP. Gemeente Hof van Twente 2016

BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING EN JEUGDHULP. Gemeente Hof van Twente 2016 BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING EN JEUGDHULP Gemeente Hof van Twente 2016 Goor, juni 2016 2 Inhoudsopgave HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Begripsbepalingen 3 HOOFDSTUK 2 PERSOONSGEBONDEN

Nadere informatie

Wmo-informatieblad 1. advies aan de gemeente en als de gemeente dat advies overneemt, heeft u een zogeheten indicatie voor hulp in de huishouding.

Wmo-informatieblad 1. advies aan de gemeente en als de gemeente dat advies overneemt, heeft u een zogeheten indicatie voor hulp in de huishouding. Wmo-informatieblad 1 Hulp in de huishouding Als je een hulp in kunt huren om het huishouden voor je te doen, dan is dat fijn. Vooral als je het druk hebt met werk of andere zaken en het daarom niet zelf

Nadere informatie

Brochure. Vervoer. voor gehandicapten, zieken en ouderen

Brochure. Vervoer. voor gehandicapten, zieken en ouderen Brochure Vervoer voor gehandicapten, zieken en ouderen Deze brochure geeft informatie over vervoersmogelijkheden voor gehandicapten, zieken en ouderen in Krimpen aan den IJssel. Inhoud Wmo-vervoer Belbus

Nadere informatie

Aanvraagformulier Wmo Cluster Maatschappelijke Zaken

Aanvraagformulier Wmo Cluster Maatschappelijke Zaken In te vullen door gemeente Oldambt Cliëntnummer : WPnummer : Consulent : Aanvraagformulier Wmo Cluster Maatschappelijke Zaken Met dit formulier kunt u een aanvraag voor een Wmovoorziening doen. Langsbrengen

Nadere informatie

Als inwoner van Breda wilt u zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen, daar waar u zich prettig voelt. Ook wilt u kunnen meedoen in de samenleving.

Als inwoner van Breda wilt u zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen, daar waar u zich prettig voelt. Ook wilt u kunnen meedoen in de samenleving. Wmo-informatieblad Vervoersvoorzieningen Als inwoner van Breda wilt u zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen, daar waar u zich prettig voelt. Ook wilt u kunnen meedoen in de samenleving. De gemeente

Nadere informatie

Vervoerspas bij de hand?

Vervoerspas bij de hand? Vervoerspas bij de hand? Wmo vervoer voor inwoners van Barendrecht, Albrandswaard en ridderkerk Voor uw rit reservering bij regiotaxi BAR heeft u uw vervoerspas bij de hand! telefoon: 0900 440 4400 (lokaal

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Bedragen persoonsgebonden budget

Hoofdstuk 1 Bedragen persoonsgebonden budget *Z00BB34C1D2* Besluit maatschappelijke ondersteuning Leiderdorp 2017 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leiderdorp; gelet op de artikelen 11 vierde en zevende lid, 12 tweede, derde

Nadere informatie

Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Beemster 2011

Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Beemster 2011 Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Beemster 2011 behorende bij de Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Beemster 2011 Besluit voorzieningen maatschappelijke

Nadere informatie

Gemeente Utrechtse Heuvelrug. Financieel Besluit. Behorende bij de verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning 2013

Gemeente Utrechtse Heuvelrug. Financieel Besluit. Behorende bij de verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning 2013 Gemeente Utrechtse Heuvelrug Financieel Besluit Behorende bij de verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning 2013 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Regels rond verstrekking en verantwoording...

Nadere informatie

Boekingssite voor Regiotaxi Noordwest-Overijssel

Boekingssite voor Regiotaxi Noordwest-Overijssel Boekingssite voor Regiotaxi Noordwest-Overijssel Op de website www.regiotaxi.overijssel.nl is het mogelijk een rit te boeken, reserveringen te bekijken en geboekte ritten te annuleren. Dit is op basis

Nadere informatie

FINANCIEEL BESLUIT. maatschappelijke ondersteuning Zoeterwoude

FINANCIEEL BESLUIT. maatschappelijke ondersteuning Zoeterwoude FINANCIEEL BESLUIT maatschappelijke ondersteuning Zoeterwoude 2017 Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen In dit Financieel besluit is zoveel mogelijk de volgorde van de artikelen in de Verordening maatschappelijke

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning Oegstgeest 2016

Besluit maatschappelijke ondersteuning Oegstgeest 2016 Besluit maatschappelijke ondersteuning Oegstgeest 2016 Hoofdstuk 1 Bedragen persoonsgebonden budget Artikel 1. Bedragen persoonsgebonden budget voor maatwerkvoorziening Huishoudelijke Ondersteuning De

Nadere informatie

b e s l u i t: Vast te stellen het Besluit maatschappelijke ondersteuning Oegstgeest 2017

b e s l u i t: Vast te stellen het Besluit maatschappelijke ondersteuning Oegstgeest 2017 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oegstgeest; gelet op artikel 5.1, 5.2 en 10.3 van de Verordening Maatschappelijke ondersteuning Oegstgeest 2015 b e s l u i t: Vast te stellen

Nadere informatie

Non-Professional. Artikel 2. Bedragen persoonsgebonden budget voor maatwerkvoorziening Begeleiding Individueel

Non-Professional. Artikel 2. Bedragen persoonsgebonden budget voor maatwerkvoorziening Begeleiding Individueel GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Oegstgeest. Nr. 179181 21 december 2016 Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oegstgeest houdende regels voor maatschappelijke

Nadere informatie

BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING. Gemeente Hof van Twente 2014

BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING. Gemeente Hof van Twente 2014 BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING Gemeente Hof van Twente 2014 Goor, januari 2014 2 Inhoudsopgave HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Begripsbepalingen 3 HOOFDSTUK 2 HULP BIJ HET HUISHOUDEN

Nadere informatie

OV taxi. Makkelijk VERVOER van deur tot deur

OV taxi. Makkelijk VERVOER van deur tot deur OV taxi Makkelijk VERVOER van deur tot deur GELDIG vanaf 1 januari 2016 VOOr wie is de OV-Taxi? De meeste buslijnen in de regio zijn gewoon toegankelijk voor iedereen, ook als u een beperking heeft. De

Nadere informatie

Toelichting Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Beemster 2011

Toelichting Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Beemster 2011 Toelichting Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Beemster 2011 Toelichting op het besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Beemster 2011 2 INHOUDSOPGAVE Toelichting

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Bedragen persoonsgebonden budget

Hoofdstuk 1 Bedragen persoonsgebonden budget Besluit maatschappelijke ondersteuning Leiderdorp 2016 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leiderdorp; gelet op de artikelen 11 vierde en zevende lid, 12 tweede, derde en vierde

Nadere informatie

Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Duiven 2012

Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Duiven 2012 Onderwerp: Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Duiven 2012 Ons kenmerk: Burgemeester en wethouders van de gemeente Duiven; gelet op de Verordening voorzieningen maatschappelijke

Nadere informatie

Gehandicapten ParkeerKaart. Gehandicapten ParkeerPlaats

Gehandicapten ParkeerKaart. Gehandicapten ParkeerPlaats Gemeente Hof van Twente, De Höfte 7 Postbus 54, 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl Gehandicapten ParkeerKaart Gehandicapten ParkeerPlaats

Nadere informatie

De Wmo en de inkomensondersteuning. mei 2012

De Wmo en de inkomensondersteuning. mei 2012 De Wmo en de inkomensondersteuning Zorgpoort mei 2012 De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) De gemeente vindt het belangrijk dat inwoners zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven

Nadere informatie

Op stap zonder overstap

Op stap zonder overstap Op stap zonder overstap Regiotaxi centrale 088 9666 000 Wat is Regiotaxi Haaglanden? Regiotaxi Haaglanden is een vorm van openbaar vervoer. Een taxi voor een prijs die tussen die van het gewone openbaar

Nadere informatie

BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING EN JEUGDHULP. Gemeente Hof van Twente 2017

BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING EN JEUGDHULP. Gemeente Hof van Twente 2017 BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING EN JEUGDHULP Gemeente Hof van Twente 2017 Goor, januari 2017 2 Inhoudsopgave HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Begripsbepalingen 3 HOOFDSTUK 2 PERSOONSGEBONDEN

Nadere informatie

Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Berkelland 2010

Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Berkelland 2010 CVDR Officiële uitgave van Berkelland. Nr. CVDR32504_1 29 mei 2018 Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Berkelland 2010 Hoofdstuk Algemene bepalingen. Artikel Begripsbepalingen. In

Nadere informatie

FINANCIEEL BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING Achtkarspelen 2012

FINANCIEEL BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING Achtkarspelen 2012 FINANCIEEL BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING Achtkarspelen 2012 Hoofdstuk 1. Eigen bijdrage en eigen aandeel in de kosten Artikel 1. Hoogte eigen bijdrage en eigen aandeel Lid 1. Bij het verstrekken

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Onderwerp: Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Overbetuwe 2012 Ons kenmerk: 11BWB00081 Burgemeester en wethouders van de gemeente Overbetuwe; gelezen de adviezen van de Cliëntenraad Wmo van

Nadere informatie

Besluit: Vast te stellen het navolgende Besluit voorzieningen Wmo gemeente Waterland 2013.

Besluit: Vast te stellen het navolgende Besluit voorzieningen Wmo gemeente Waterland 2013. Portefeuillehouder: Onderwerp: B.G. Schalkwijk vaststellen van het Besluit voorzieningen Wmo gemeente Waterland 2013. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waterland, overwegende dat

Nadere informatie

Zittend ziekenvervoer

Zittend ziekenvervoer Zittend ziekenvervoer ONVZ Zorgverzekeraar 2013 Heeft u vervoer nodig om bij een zorgverlener te komen? Dan komt u in een aantal gevallen in aanmerking voor vergoeding van de kosten van zittend ziekenvervoer.

Nadere informatie

reserveren? bel 0900-0699 vanuit het buitenland 0031 013-5499991

reserveren? bel 0900-0699 vanuit het buitenland 0031 013-5499991 reserveren? bel 0900-0699 vanuit het buitenland 0031 013-5499991 Inhoudsopgave p. 4 De Regiotaxi Limburg: Regels in vogelvlucht p. 4 Wat is de Regiotaxi Limburg? p. 4 Voor wie is de Regiotaxi Limburg?

Nadere informatie

Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Boxmeer

Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Boxmeer FINANCIEEL BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE BOXMEER HOOFDSTUK 1. VOORZIENINGEN GERICHT OP HET HUISHOUDEN... 2 ARTIKEL 1.1 OMSCHRIJVING VAN DE VOORZIENING... 2 ARTIKEL 1.2 EIGEN BIJDRAGE...

Nadere informatie

BESLUIT MAAT5CHAPPELIJKE ONDERSTEUNING EN JEUGDHULP

BESLUIT MAAT5CHAPPELIJKE ONDERSTEUNING EN JEUGDHULP CVDR Officiële uitgave van Hof van Twente. Nr. CVDR439871_1 12 oktober 2018 BESLUIT MAAT5CHAPPELIJKE ONDERSTEUNING EN JEUGDHULP Gemeente Hof van Twente 2017 Goor, januari 2017 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1

Nadere informatie

Informatie 2017 over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning

Informatie 2017 over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning Informatie 2017 over de WMO Maatschappelijke ondersteuning WMO, wet maatschappelijke ondersteuning Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig

Nadere informatie

1.1. Verstrekking van een toegekende individuele voorziening in de vorm van een persoonsgebonden budget vindt plaats op verzoek van belanghebbende.

1.1. Verstrekking van een toegekende individuele voorziening in de vorm van een persoonsgebonden budget vindt plaats op verzoek van belanghebbende. Besluit voorzieningen Wmo gemeente Middelburg 2014 Vastgesteld in de collegevergadering van 28 december 2011 Gewijzigd: 11 december 2012, 10 december 2013 Publicatiedatum: 4 januari 2012, 19 december 2012,

Nadere informatie

Hulp bij het huishouden

Hulp bij het huishouden Hulp bij het huishouden Hulp bij het huishouden Kost het u vanwege beperkingen door ziekte, handicap of ouderdom steeds meer moeite om uw woning schoon te maken? Dan kunt u bij de gemeente via de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Eigen bijdrage voor zorg zonder verblijf en voor de Wmo

Eigen bijdrage voor zorg zonder verblijf en voor de Wmo Eigen bijdrage voor zorg zonder verblijf en voor de Wmo De klant betaalt een eigen bijdrage voor de zorg uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) die deze thuis krijgt (zorg zonder verblijf),

Nadere informatie

Het Persoonsgebonden voor volwassenen

Het Persoonsgebonden voor volwassenen Het Persoonsgebonden budget voor volwassenen Lwdvoorelkaar over werk, jeugd en zorg in de gemeente Leeuwarden inhoud Het Persoonsgebonden budget Het Persoonsgebonden budget Over het Pgb Een Pgb aanvragen

Nadere informatie

Vastgestelde beleidsregels - Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning 2015 Zoeterwoude

Vastgestelde beleidsregels - Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning 2015 Zoeterwoude GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Zoeterwoude Publicatiedatum: 24-12-2014 Nummer gemeenteblad: 0368 Vastgestelde beleidsregels - Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning 2015 Zoeterwoude

Nadere informatie

Financieel Besluit Maatschappelijke Ondersteuning Gemeente Sint Anthonis 2014

Financieel Besluit Maatschappelijke Ondersteuning Gemeente Sint Anthonis 2014 CVDR Officiële uitgave van Sint Anthonis. Nr. CVDR329216_1 3 oktober 2017 Financieel Besluit Maatschappelijke Ondersteuning Gemeente Sint Anthonis 2014 HOOFDSTUK 1. VOORZIENINGEN GERICHT OP HET HUISHOUDEN

Nadere informatie

Beheer persoonsgebonden budget (Beheer PGB-HH)

Beheer persoonsgebonden budget (Beheer PGB-HH) Gemeente Hof van Twente De Höfte 7 Postbus 54, 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl Beheer persoonsgebonden budget (Beheer PGB-HH)

Nadere informatie

FINANCIEEL BESLUIT maatschappelijke ondersteuning 2015 Zoeterwoude

FINANCIEEL BESLUIT maatschappelijke ondersteuning 2015 Zoeterwoude CVDR Officiële uitgave van Zoeterwoude. Nr. CVDR352491_1 6 november 2018 FINANCIEEL BESLUIT maatschappelijke ondersteuning 2015 Zoeterwoude Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen In dit Besluit is (zoveel mogelijk)

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Bedragen persoonsgebonden budget

Hoofdstuk 1 Bedragen persoonsgebonden budget Besluit maatschappelijke ondersteuning Leiderdorp 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leiderdorp; gelet op de artikelen 11 vierde en zevende lid, 12 tweede, derde en vierde

Nadere informatie

vergoedingen ziekenvervoer 2007 informatie voor particulieren

vergoedingen ziekenvervoer 2007 informatie voor particulieren vergoedingen ziekenvervoer 2007 informatie voor particulieren zittend ziekenvervoer tegemoetkoming in de kosten Wanneer u door uw (huis)arts wordt doorverwezen naar een specialist, maakt u wellicht reiskosten

Nadere informatie

Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning Leiden 2016

Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning Leiden 2016 Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning Leiden 2016 Hoofdstuk 1 Bedragen persoonsgebonden budget Artikel 1. Bedragen persoonsgebonden budget voor maatwerkvoorziening Huishoudelijke Ondersteuning

Nadere informatie

Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Boxmeer

Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Boxmeer FINANCIEEL BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE BOXMEER 2012 HOOFDSTUK 1. VOORZIENINGEN GERICHT OP HET HUISHOUDEN...2 ARTIKEL 1.1 OMSCHRIJVING VAN DE VOORZIENING...2 ARTIKEL 1.2 EIGEN BIJDRAGE...2

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning Enschede 2015

Besluit maatschappelijke ondersteuning Enschede 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Enschede; - gelet op de artikelen 6.1, 6.2, 9.5, 10.4, 11.1 en 11.2 van de Verordening maatschappelijke ondersteuning Enschede 2015, waarin aan

Nadere informatie

Voorzieningen. Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Voorzieningen. Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Voorzieningen Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Gemeente Veendam, 2013 Besluit maatschappelijke ondersteuning... 3 Hoofdstuk 1. Bijzondere regels over het persoonsgebonden budget.... 3 Artikel 1.

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning

Wet maatschappelijke ondersteuning Wet maatschappelijke ondersteuning Als u voorzieningen of aanpassingen nodig hebt om zelfstandig te blijven wonen Woonvoorzieningen Vervoersvoorzieningen Rolstoelen Huishoudelijke hulp Hebt u een beperking

Nadere informatie

wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis

wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis 1 Inleiding Hulp en ondersteuning thuis Hulp en ondersteuning thuis valt deels onder de Wmo (gemeente) maar soms ook onder de AWBZ of uw zorg verzekering. Dit maakt

Nadere informatie

voor zorg, wonen, vervoer en ondersteuning Kunt u door gezondheidsklachten geen gebruik maken van de gewone vervoersmogelijkheden

voor zorg, wonen, vervoer en ondersteuning Kunt u door gezondheidsklachten geen gebruik maken van de gewone vervoersmogelijkheden Wmo-informatieblad Vervoersvoorzieningen voor zorg, wonen, vervoer en ondersteuning Voor wie? Kunt u door gezondheidsklachten geen gebruik maken van de gewone vervoersmogelijkheden zoals openbaar vervoer,

Nadere informatie

WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING

WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING Wat is de Wmo? De Wmo staat voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Uw gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo. Het doel van de Wmo is dat

Nadere informatie

Wmo-informatieblad 1. advies aan de gemeente en als de gemeente dat advies overneemt, heeft u een zogeheten indicatie voor hulp in de huishouding.

Wmo-informatieblad 1. advies aan de gemeente en als de gemeente dat advies overneemt, heeft u een zogeheten indicatie voor hulp in de huishouding. Wmo-informatieblad 1 Hulp in de huishouding Als je een hulp in kunt huren om het huishouden voor je te doen, dan is dat fijn. Vooral als je het druk hebt met werk of andere zaken en het daarom niet zelf

Nadere informatie

Adres Straat: Huisnummer:

Adres Straat: Huisnummer: Vervolgaanvraag Wmo-voorzieningen en gehandicaptenparkeerkaart 1. Uw persoonlijke gegevens Achternaam (= geboortenaam) Tussenvoegsel: Voorletters Geslacht Man Vrouw Geboortedatum Dag Maand Jaar Burgerlijke

Nadere informatie

De Drechthopper. Voor wie is de Drechthopper?

De Drechthopper. Voor wie is de Drechthopper? De Drechthopper De Drechthopper is een vervoerssysteem voor mensen met een beperking en ouderen vanaf 75 jaar. Hij rijdt alleen op verzoek en stelt u in de gelegenheid om sociaal actief te blijven. De

Nadere informatie

r e g io V e r V o e r W m o - l o k e t

r e g io V e r V o e r W m o - l o k e t egiovervoer r e g i ov E RVO E R W m o - l o k e t 2 eedoen in Amstelveen Zo lang mogelijk zelfstandig functioneren en actief meedoen aan de samenleving is een van de uitgangspunten van de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Informatie over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning

Informatie over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning Informatie over de WMO Maatschappelijke ondersteuning WMO, wet maatschappelijke ondersteuning Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt

Nadere informatie

reserveren? bel 0900-0699 vanuit het buitenland 0031 013-5499991

reserveren? bel 0900-0699 vanuit het buitenland 0031 013-5499991 reserveren? bel 0900-0699 vanuit het buitenland 0031 013-5499991 Inhoudsopgave p. 4 De Regiotaxi Limburg: Regels in vogelvlucht p. 4 Wat is de Regiotaxi Limburg? p. 4 Voor wie is de Regiotaxi Limburg?

Nadere informatie

Nadere regel Wmo 2015 Gemeente Ede. Inhoud Inhoud 1. Hoofdstuk 1 - Inleiding 2. Hoofdstuk 2 - Persoonsgebonden budget (pgb) 2. Artikel 1.

Nadere regel Wmo 2015 Gemeente Ede. Inhoud Inhoud 1. Hoofdstuk 1 - Inleiding 2. Hoofdstuk 2 - Persoonsgebonden budget (pgb) 2. Artikel 1. IS Nadere regel Wmo 2015 Gemeente Ede Inhoud Inhoud 1 Hoofdstuk 1 - Inleiding 2 Hoofdstuk 2 - Persoonsgebonden budget (pgb) 2 Artikel 1. Tarief pgb 2 Artikel 2. Hoogte pgb 2 Hoofdstuk 3 - Eigen bijdrage

Nadere informatie

Besluit voorzieningen Wmo gemeente Veere Vastgesteld in de collegevergadering van 17 december 2013

Besluit voorzieningen Wmo gemeente Veere Vastgesteld in de collegevergadering van 17 december 2013 Besluit voorzieningen Wmo gemeente Veere 2014 Vastgesteld in de collegevergadering van 17 december 2013 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Hoofdstuk 1. Bijzondere regels over het persoonsgebonden budget....3

Nadere informatie

Regiotaxi Utrecht Vervoer van deur tot deur

Regiotaxi Utrecht Vervoer van deur tot deur Regiotaxi Utrecht Vervoer van deur tot deur www.regiotaxiutrecht.nl Wat is Regiotaxi Utrecht Regiotaxi Utrecht is vervoer van deur tot deur, voor iedereen die zelfstandig of met begeleiding kan reizen.

Nadere informatie

Financieel besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning 2014 Kaag en Braassem

Financieel besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning 2014 Kaag en Braassem GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Kaag en Braassem. Nr. 9852 26 februari 2014 Financieel besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning 2014 Kaag en Braassem Burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Nieuwkoop 2013

Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Nieuwkoop 2013 Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Nieuwkoop 2013 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen...3 Hoofdstuk 2 Te bereiken resultaat: een schoon en leefbaar huis, beschikken

Nadere informatie

Voorzieningenformulier Wmo

Voorzieningenformulier Wmo Voorzieningenformulier Wmo 1. Vragen over wie u bent Uzelf man vrouw Achternaam : Voornamen : Geboortedatum : Burgerservicenummer : Telefoonnummer : E-mailadres : IBAN-nummer : Partner man vrouw Vraagt

Nadere informatie

Toelichting op Besluit individuele voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Slochteren.

Toelichting op Besluit individuele voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Slochteren. CONCEPT CONCEPT CONCEPT Toelichting op Besluit individuele voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente. Inleiding Naast een Verordening individuele voorzieningen maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Nieuwkoop 2013

Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Nieuwkoop 2013 CVDR Officiële uitgave van Nieuwkoop. Nr. CVDR297190_1 4 juli 2016 Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Nieuwkoop 2013 Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen Artikel 1 1. In dit Besluit

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Hoogeveen 2010

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Hoogeveen 2010 Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Hoogeveen 2010 Burgemeester en wethouders van de gemeente Hoogeveen; Gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Verordening maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek 2015 Nr. 197229

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek 2015 Nr. 197229 Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek 2015 Nr. 197229 Burgemeester en wethouders van de gemeente Oldebroek; gelet op het bepaalde in de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, alsmede

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Langdurige zorg in een instelling CZ zorgkantoor wijst u de weg Voor wie is deze brochure? Deze brochure is voor mensen met een indicatie voor opname in een zorginstelling

Nadere informatie

Regiotaxi Eemland-Heuvelrug

Regiotaxi Eemland-Heuvelrug 3 Regiotaxi Eemland-Heuvelrug Openbaar vervoer van deur tot deur Dagelijks tussen 06:00 en 0:00 uur Reserveren? Bel 0900-11 22 445 of online via www.rteh.nl Wat is Regiotaxi Eemland-Heuvelrug? Regiotaxi

Nadere informatie

1 UW PERSOONLIJKE GEGEVENS

1 UW PERSOONLIJKE GEGEVENS AANVRAAGFORMULIER IN HET KADER VAN DE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING (Wmo) - GEHANDICAPTENPARKEERKAART - GEHANDICAPTENPARKEERPLAATS - HULP BIJ HET HUISHOUDEN - ONDERSTEUNING - REGIOVERVOER - ROLSTOEL

Nadere informatie