Handleiding voor het laten erkennen van Eerder Verworven Competenties

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding voor het laten erkennen van Eerder Verworven Competenties"

Transcriptie

1 Handleiding voor het laten erkennen van Eerder Verworven Competenties

2 Inhoudsopgave Inleiding EVC-document 1 Verloop EVC-procedure 2 Competentieprofiel 3 Bewijsmateriaal 8 Instructies voor het invullen van het EVC-document 9 EVC-document 10

3 1 Inleiding EVC-document Tijdens het kennismakingsgesprek dat u hebt gevoerd met één van de medewerkers van de master Docent HGZO is gebleken dat het voor u zinvol is om deel te nemen aan de EVCprocedure. Het doel van deze procedure is vast te stellen welke onderdelen van de Master Docent HGZO voor u relevant zijn om te volgen en aan de hand daarvan een indicatie te geven van de duur en omvang van uw studietraject. In deze handleiding staat beschreven hoe deze EVC-procedure in zijn werk gaat. Tijdens de bekwaamt u zich in zes competenties. Deze competenties staan beschreven in het hoofdstuk Competentieprofiel. In dit competentieprofiel staat tevens aangegeven welke beoordelingsaspecten hierbij van belang zijn. Dit zijn aspecten van de competentie die een concreet beeld geven van uw prestaties. Op basis van het competentieprofiel vult u een EVC-document in waarin u aantoont welke EVC s u reeds bezit. Het EVC-document bevat als eerste een pagina voor persoonlijke gegevens (blad 1). Verder bevat het EVC-document een tabel voor bewijsmateriaal (blad 2), waarin u kunt aangeven aan welke beoordelingsaspecten van de verschillende competenties u al voldoet. Tot slot bevat het EVC-document een begeleidend formulier (blad 3) waarop u uw ervaring verder kunt toelichten.

4 2 Verloop EVC-procedure U hebt al een kennismakingsgesprek gevoerd waarin is afgesproken dat u gaat deelnemen aan de EVC-procedure. Dit kan uitsluitend voorafgaand aan de opleiding plaatsvinden. Hieronder wordt globaal beschreven hoe dit traject eruit ziet. Na het kennismakingsgesprek krijgt u twee getrainde assessoren van de Master Docent HGZO toegewezen, die uw EVC s gaan vaststellen. In het kennismakingsgesprek is afgesproken of u in uw werksituatie bezocht wordt door een van de assessoren om een door u verzorgde leersituatie te beoordelen. Indien dit op u van toepassing is, maakt u hiervoor een afspraak met de betreffende assessor. Dit bezoek dient voor de zomervakantie plaats te vinden. Een week voorafgaand aan het bezoek levert u een uitgewerkte lesverantwoording in bij de assessor. De benodigde documenten ontvangt u na het kennismakingsgesprek. Vervolgens vult u het EVC-document in zoals in deze handleiding staat beschreven. Afhankelijk van de hoeveelheid bewijsmateriaal die u wilt opvoeren, dient u te rekenen op maximaal 30 uur voor het samenstellen van het EVC-document. Uw EVC-document wordt beoordeeld door de twee assessoren van de. Naar aanleiding van deze beoordeling volgt een gesprek waarin d.m.v. van een criterium gericht interview doorgevraagd wordt op het door u aangevoerde bewijsmateriaal. Dit gesprek dient voor half augustus plaats te vinden. De uitslag van de EVC-procedure ontvangt u uiterlijk 10 werkdagen na het gesprek met de assessoren. Hierin staat welke (delen van) competenties u reeds bezit en welke onderdelen uit het programma van de u nog moet volgen met de bijbehorende studielast. Bij klachten en/of bezwaren met betrekking tot het verloop van uw EVC beoordeling dient u in eerste instantie contact op te nemen met de betreffende assessoren. Mocht dit niet tot een voor u passende oplossing leiden dan kunt u uw klacht of bezwaarschrift indienen bij de examencommissie van de. De samenstelling van de examencommissie vindt u in de studiegids. Indien u uw inschrijving voor de intrekt nadat een door u verzorgde les is beoordeeld, of nadat uw EVC-document is beoordeeld, dan wordt 150,- voor deze beoordelingen bij u in rekening gebracht.

5 3 Competentieprofiel Didactisch handelen Korte formulering: De docent HGZO verzorgt diverse soorten onderwijsleersituaties, zodat het gewenste leerproces bij de studenten tot stand komt. Toelichting: Studenten worden het meest tot leren uitgedaagd in een krachtige leeromgeving. De docent HGZO is een excellente docent die in staat is zo n omgeving vorm te geven door uitdagende en motiverende onderwijsleersituaties te ontwerpen. De studenten worden in het doorlopen van die leersituaties begeleid in hun leerproces door de docent. Het begeleiden kan plaats vinden zowel groepsgewijs als individueel, bijvoorbeeld in het kader van studieloopbaanbegeleiding of begeleiding van praktijkleren. Bij deze werkzaamheden maakt de docent HGZO gebruik van zijn gedegen kennis van actuele inzichten in leren van studenten en in kenmerken van krachtige leeromgevingen voor studenten. In de onderwijsleersituaties toont de docent zich vak- en beroepsinhoudelijk deskundig en op de hoogte van de geldende richtlijnen en de laatste onderzoeksresultaten op de voor hem relevante gebieden. Door zijn voorbeeldfunctie stimuleert de docent zijn studenten zelf een kritische blik en onderzoekende houding te ontwikkelen en evidence-based en methodisch te handelen. De studenten worden zo goed voorbereid op hun verantwoordelijkheden als toekomstig zorgverlener. De docent laat in zijn werkzaamheden zijn persoonlijke onderwijsvisie en visie op het beroep blijken zonder het leerplan en de beroepspraktijk uit het oog te verliezen. Om zijn onderwijs te verbeteren evalueert hij voortdurend de effectiviteit en kwaliteit van de onderwijsleersituaties en voert hij waar nodig adequate aanpassingen door. Beoordelingsaspecten: 1. De docent HGZO ontwerpt onderwijsleersituaties die passen binnen het leerplan en aansluiten bij de actuele beroepspraktijk. 2. De docent HGZO speelt in op leerstijlen en groepsdynamische processen zodat een veilige en inspirerende leeromgeving ontstaat. 3. De docent HGZO staat model voor de wijze van benadering van het beroep en draagt de normen en waarden van de beroepsgroep uit. 4. De docent HGZO hanteert activerende werkvormen. 5. De docent HGZO structureert zijn onderwijsleersituaties op transparante wijze. 6. De docent HGZO gebruikt media als ondersteuning. 7. De docent HGZO hanteert gespreksvormen om studenten te ondersteunen bij hun studieloopbaan. 8. De docent HGZO leert studenten reflecteren, zodat zij hun ontwikkeling kunnen sturen. 9. De docent HGZO geeft een kritisch oordeel over onderwijsleersituaties door deze te evalueren.

6 4 Beoordelen Korte formulering: De docent HGZO evalueert de leerresultaten van studenten, zodat het (competentie)niveau dat de studenten hebben bereikt wordt vastgesteld. Toelichting: Het vaststellen van de leerresultaten van studenten kan een feedbackfunctie hebben alsook een beoordelende functie. Het vaststellen van de leerresultaten vindt op verschillende momenten in de opleiding plaats. De beoordeling van de (eerder) verworven competenties is belangrijk voor de student in verband met het kiezen van (individuele) leerroutes. Om de studenten te kunnen beoordelen dient een diversiteit aan toetsvormen te worden ontwikkeld, waarmee zowel docenten, medestudenten als beroepsbeoefenaren de student kunnen beoordelen. Vanuit zijn gedegen kennis van actuele inzichten op het gebied van toetsen en leren ontwikkelt de docent HGZO zelfstandig (nieuwe) toetsvormen. Ze dienen aan te sluiten bij de (toets)visie van de opleiding en het verzorgde onderwijs en bij resultaten van recent onderwijskundig onderzoek. Bij het implementeren van deze instrumenten heeft de docent HGZO een begeleidende rol. Bij al deze werkzaamheden geeft de docent HGZO blijk van zijn eigen visie op toetsing. Beoordelingsaspecten: 1. De docent HGZO toont een kritische en heldere visie op toetsing. 2. De docent HGZO construeert toetsinstrumenten die voldoen aan de geldende kwaliteitseisen. 3. De docent HGZO neemt toetsen transparant en betrouwbaar af. 4. De docent HGZO verwerkt de afgelegde toets om toetsresultaten vast te stellen. 5. De docent HGZO koppelt de score en feedback aan de student terug zodat de toetsing een bijdrage levert aan een krachtige en veilige leeromgeving. 6. De docent HGZO geeft een kritisch oordeel over toetsinstrumenten door deze te evalueren. Innoveren Korte formulering: De docent HGZO integreert innovaties uit de zorg en het onderwijs in het curriculum, zodat het onderwijs aansluit bij de actuele beroeps- en onderwijspraktijk. Toelichting: Onderwijs is nooit af en dus altijd in beweging. Niet alleen in het onderwijs maar ook in de zorg voltrekken zich in hoog tempo veranderingen. De docent HGZO is hier alert op, zodat hij de gesignaleerde veranderingen om kan zetten in innovaties met als doel up-to-date onderwijs. Op basis van kennis over leren en ontwerpen en over innovaties in de zorg ontwikkelt de docent zelfstandig en in samenwerking met anderen uit dezelfde of andere disciplines nieuwe didactische concepten, werkvormen en begeleidingsmodellen. Hierin integreert hij kennis uit verschillende vakgebieden.

7 5 Na de ontwikkelfase speelt de docent HGZO ook een rol in de implementatiefase. In de samenwerking met collega s, leidinggevenden en partijen uit de omgeving van de opleiding heeft de docent HGZO tijdens beide fasen een initiërende, aansturende en begeleidende rol. Beoordelingsaspecten: 1. De docent HGZO vervult een initiërende rol binnen advies- en opleidingscommissies/werkgroepen binnen en/of buiten de opleiding. 2. De docent HGZO signaleert en implementeert actuele didactische, onderwijskundige, beroepsinhoudelijke en maatschappelijke ontwikkelingen en onderzoeksresultaten in het onderwijs. 3. De docent HGZO geeft een kritisch oordeel over bestaand onderwijs en leerplan door deze te evalueren. 4. De docent HGZO ontwerpt onderwijs dat congruent is met het leerplan en de actuele beroepspraktijk. 5. De docent HGZO ontwikkelt (onderdelen van) het leerplan. Organiseren Korte formulering: De docent HGZO zorgt voor een efficiënt verloop van de organisatie van de opleiding. Toelichting: De docent HGZO is lid van een team van docenten dat de opleiding verzorgt. Veelal is die opleiding onderdeel van een grotere organisatie, zoals bijvoorbeeld een (onderdeel van een) hogeschool of een ziekenhuis. Daarbinnen voert de docent HGZO zijn taken zelfstandig, doelgericht en taakstellend uit. Hij kent de kwaliteitseisen die aan producten, diensten, processen en resultaten worden gesteld en handelt hier naar. Daarbij heeft de docent HGZO een kritische blik t.a.v. het functioneren van de organisatie en levert een actieve bijdrage aan het verbeteren hiervan, veelal op projectmatige basis. Op deze wijze draagt hij bij aan de kwaliteitszorg van de organisatie. Om de studenten een goed opleidingsprogramma aan te bieden, zullen de docenten binnen een team optimaal moeten samenwerken aan de ontwikkeling van het onderwijs en de inrichting en uitvoering van het onderwijsproces. Voor goede samenwerking is goede coördinatie onontbeerlijk. De docent HGZO is in staat deze coördinatie ter hand te nemen. De docent HGZO heeft op basis van zijn expertise op zijn vakgebied èn op het gebied van onderwijs een initiërende, aansturende en begeleidende rol in de samenwerking met collega s en leidinggevende(n) met dezelfde of andere disciplines. Als onderdeel van de organisatie draagt de docent bij aan een goed verloop van de organisatie van de binnen- en buitenschoolse activiteiten van de opleiding. Door zijn communicatieve en samenwerkingsvaardigheden in te zetten vervult de docent binnen en buiten de opleiding de rol van netwerker. Als netwerker onderhoudt hij contacten met het beroepenveld en relevante instellingen/afdelingen binnen de eigen organisatie en daarbuiten.

8 6 Beoordelingsaspecten: 1. De docent HGZO managet eigen taken. 2. De docent HGZO onderhoudt een functionele samenwerkingsrelatie met collega s binnen de opleiding en contactpersonen in de zorg of andere relevante instellingen. 3. De docent HGZO coördineert toegewezen taken. 4. De docent HGZO werkt op projectmatige wijze. 5. De docent HGZO formuleert adviezen ter verbetering van de organisatie naar aanleiding van zijn analyse van een knelpunt. Onderzoeken Korte formulering: De docent kan praktijkgericht onderzoek uitvoeren, zodat kennis en inzichten voor de zorg worden uitgebreid. Toelichting: Hogescholen ontwikkelen zich als kenniscentra. De kennisontwikkeling is georganiseerd in lectoraten. Hierbinnen wordt in toenemende mate onderzoek gericht op de zorgpraktijk uitgevoerd. De inzichten uit dit en ander onderzoek kan de docent vertalen naar het onderwijs bij het innoveren en verzorgen hiervan. De docent HGZO kan ook deel uit maken van een kenniskring. Daar voert de docent HGZO zelfstandig (delen van) praktijkgericht onderzoek uit. Hiertoe werkt hij samen met andere professionals. Ook draagt hij zorg voor de circulatie van de (nieuwe) kennis tussen werkveld, onderwijs en praktijkgericht onderzoek. Ook studenten aan hogescholen worden geschoold op het gebied van onderzoek. Op basis van zijn kennis en ervaring in het doen van onderzoek begeleidt de docent HGZO studenten hierbij en voedt hij innovaties op dit gebied. De onderzoekende houding die de docent HGZO als kwaliteit heeft zet hij in bij al zijn werkzaamheden. Beoordelingsaspecten: 1. De docent HGZO beoordeelt kritisch (resultaten van) (inter)nationaal wetenschappelijk onderzoek. 2. De docent HGZO formuleert relevante onderzoeksvragen en een bijpassend onderzoeksdesign. 3. De docent HGZO verzamelt volgens het design de onderzoeksgegevens. 4. De docent HGZO verwerkt en interpreteert de onderzoeksgegevens. 5. De docent HGZO rapporteert schriftelijk en mondeling over de uitkomsten van het onderzoek. Professionaliseren Korte formulering: De docent HGZO ontwikkelt zijn competenties voortdurend, zodat hij kan omgaan met (toekomstige) veranderingen.

9 7 Toelichting: De zorg en het onderwijs ontwikkelen zich in hoog tempo. De docent HGZO neemt zelf initiatief in het op de hoogte blijven van de (inter)nationale ontwikkelingen op deze gebieden. Hij kan deze ontwikkelingen zelfstandig vertalen naar zijn persoonlijk functioneren in het docentschap. Zo kan hij omgaan met huidige en toekomstige veranderingen in het onderwijs. Daarnaast heeft de docent HGZO een kritische houding ten aanzien van zijn eigen functioneren. Op eigen initiatief reflecteert de docent HGZO dan ook regelmatig aan de hand van actuele kennis over het eigen vakgebied, het onderwijs, de opleiding en zichzelf. Op basis hiervan werkt de docent HGZO voordurend aan zelf opgestelde uitdagende maar realistische leerdoelen. Beoordelingsaspecten: 1. De docent HGZO reflecteert systematisch op zijn eigen functioneren, zodat hij een realistisch en onderbouwd beeld van zijn competenties heeft. 2. De docent HGZO maakt eigen functioneren bespreekbaar met begeleider/leidinggevende en/of collega-docent. 3. De docent HGZO behaalt uitdagende leerdoelen, die hij voor zichzelf heeft opgesteld. 4. De docent HGZO ontwikkelt en expliciteert zijn visie/opvattingen over het docentschap. 5. De docent HGZO houdt zich op de hoogte van actuele ontwikkelingen in zorg en onderwijs. 6. De docent HGZO onderbouwt zijn handelen met behulp van bestaande theorieën/modellen, wetenschappelijk onderzoek en/of best practices in zorg en onderwijs.

10 8 Bewijsmateriaal Het voldoen aan beoordelingsaspecten van een competentie, kunt u aantonen door middel van bewijsmateriaal. Met dit bewijsmateriaal kunt u aangeven: (A) welke relevante scholing u hebt genoten, en (B) welke relevante ervaring u hebt opgedaan. Het bewijsmateriaal sluit aan bij de verschillende competenties, en zelfs specifieker bij de verschillende beoordelingsaspecten van een competentie. Een bewijsstuk kan dienen voor één of meerdere beoordelingsaspecten en/of competenties. Dit kunt u aangeven op blad 2 van het EVC-document. Bewijsmateriaal voor relevante scholing is tastbaar bewijs als diploma s en/of certificaten. Bij dit bewijsmateriaal is het van belang dat u ook een overzicht geeft met vakken en/of onderwerpen die bij de desbetreffende scholing aan bod kwamen, en indien mogelijk, met het bijbehorende aantal studiebelastingsuren (SBU) per behandeld vak en/of onderwerp. Tot slot dient bij dit bewijsstuk een beschrijving van de relatie met de competentie(s) en de beoordelingsaspecten van de docentenopleiding HGZO toegevoegd te worden. Wat betreft relevante ervaring kunt u denken aan taken die u heeft uitgevoerd, producten die u heeft ontwikkeld of resultaten die u heeft bereikt. Tastbare bewijzen hierbij kunnen zijn: evaluaties, getuigschriften, feedback van collega s of begeleiders, publicaties, producten en/of beoordelingen van producten. Bij dit bewijsmateriaal is het van belang dat u het begeleidende formulier (blad 3) invult. Twee voorbeelden voor het invullen van dit formulier staan gegeven in bijlage 1.

11 9 Instructies voor het invullen van het EVC-document Hieronder volgen instructies voor het invullen van de tabel behorend bij het EVC-document van de. U kunt de gevraagde tekst in dit Word document toevoegen en het document vervolgens per mail terugsturen. In het geval van een tastbaar bewijsstuk (bijvoorbeeld diploma/certificaat) kunt u het inscannen, zodat u het EVC-document per kunt versturen. U kunt in plaats van te verwijzen naar een bijlage dan ook hyperlinks aanmaken. U mag het bewijsstuk ook kopiëren en deze als bijlage bij het portfolio per post opsturen. Verwijs duidelijk naar de bijlage waarin het bewijsstuk te vinden is. Instructies voor het invullen van blad 2: In de eerste kolom staat de competentie vermeld. Noteer in de tweede kolom van de tabel per competentie het beoordelingsaspect, waarvoor u een bewijsstuk wilt aandragen. Per competentie kunt u meerdere beoordelingsaspecten noemen. N.B. U hoeft niet voor elk beoordelingsaspect bewijsmateriaal aan te dragen. Doe dit alleen voor de beoordelingsaspecten waarvan u verwacht dat u er reeds aan voldoet. Noteer in de derde kolom van de tabel het bewijsmateriaal dat u aanlevert. Vermeld hier tevens in welke bijlage het desbetreffende bewijsstuk te vinden is (of maak een hyperlink). Per beoordelingsaspect kunt u meerdere bewijsstukken aanleveren, waarbij een maximum van 3 bewijsstukken geldt. Een bewijsstuk kan voor meerdere beoordelingsaspecten en/of competenties gelden. - Voeg tastbaar bewijsmateriaal toe als bijlage. a) In het geval van relevante scholing: 1. Diploma en/of certificaat. 2. Overzicht van vakken en/of onderwerpen die aan bod zijn gekomen, met daarbij het aantal SBU. 3. Beschrijving van de relatie met de competentie(s) en de beoordelingsaspecten van de docentenopleiding HGZO. b) In het geval van relevante ervaring, per bewijsstuk: 1. Blad 3 (Begeleidend formulier bij relevante ervaring)

12 10 EVC-document (naam kandidaat)

13 11 Blad 1: Persoonlijke gegevens EVC kandidaat - Naam: - Huidige werksituatie: - Beknopt C.V.

14 12 Blad 2: Bewijsmateriaal voor het aantonen van competenties Competenties Beoordelingsaspecten Bewijsmateriaal (per beoordelingsaspect) Didactisch handelen Beoordelen Innoveren Organiseren Onderzoeken Professionaliseren

15 13 Blad 3: Begeleidend formulier bij bewijsmateriaal van relevante ervaring Betreft het beoordelingsaspect: Wat was de situatie waarin het genoemde beoordelingsaspect aan bod kwam, en wat was uw rol in deze situatie? Welke activiteiten heeft u uitgevoerd om te voldoen aan het genoemde beoordelingsaspect, en welke producten zijn hieruit voortgekomen? Zijn uw activiteiten en uw producten geëvalueerd door uzelf, een student en/of een observator? En wat waren de resultaten hiervan? Zijn er dingen die u de volgende keer anders zou willen doen? Zo ja, welke en op welke manier? Motiveer uw antwoord. 13

16 14 Bijlage 1: 2 voorbeelden blad 3 Voorbeeld 1 Betreft het beoordelingsaspect: De HGZO docent hanteert activerende werkvormen. Wat was de situatie waarin het genoemde beoordelingsaspect aan bod kwam, en wat was uw rol in deze situatie? Het geven van een les slecht nieuws gesprekken (werkvorm: rollenspellen) waarin mijn rol docent verpleegkunde is. Welke activiteiten heeft u uitgevoerd om te voldoen aan het genoemde beoordelingsaspect, en welke producten zijn hieruit voortgekomen? - Ik heb een schriftelijke opzet van de les gemaakt, waarin de doelen / beoogde competenties, de beginsituatie (van de docent, de student, de groep en ook situationele gegevens) en de activerende werkvormen beschreven staan (zie bijlage 1: lesopzet). Tevens is hierin een verantwoording van de gekozen werkvormen opgenomen. - Ik heb de les gegeven met de didactische werkvormen zoals ze in de lesopzet beschreven staan. Zijn uw activiteiten en uw producten geëvalueerd door uzelf, een student en/of een observator? En wat waren de resultaten hiervan? - Verslag van de eigen ervaring van de gegeven les (zie bijlage 2: zelfevaluatie). - Beoordeling van de verantwoording van de lesopzet door de observator (collega docent verpleegkunde) (zie bijlage 3: beoordeling lesopzet). - Evaluatie van een aantal studenten (zie bijlage 4: student evaluaties). Zijn er dingen die u de volgende keer anders zou willen doen? Zo ja, welke en op welke manier? Motiveer uw antwoord. Deze groep vindt het leuk om een rollenspel te doen, waardoor de studenten redelijk makkelijk aan de slag gaan. Bij een groep waar ik meer weerstand verwacht, zal ik meer tijd nemen voor de introductie. Hierin zal ik meer aandacht besteden aan de bedoeling van het rollenspel (motivatie) en de onderlinge afspraken (veiligheid waarborgen). Dit omdat ik verwacht dat de weerstand afneemt naarmate motivatie en de veiligheid toenemen. 14

17 15 Voorbeeld 2 Betreft het beoordelingsaspect: De HGZO docent construeert toetsinstrumenten die voldoen aan de geldende kwaliteitseisen. Wat was de situatie waarin het genoemde beoordelingsaspect aan bod kwam, en wat was uw rol in deze situatie? Het construeren van een assessmentinstrument voor de cursus fysiotherapie in de sport. Welke activiteiten heeft u uitgevoerd om te voldoen aan het genoemde beoordelingsaspect, en welke producten zijn hieruit voortgekomen? - Ik heb een assessmentinstrument geconstrueerd (zie bijlage 5: assessmentinstrument). Hierbij heb ik rekening gehouden met de kwaliteitseisen en de visie van de opleiding. - Ik heb het bovenstaande geconstrueerde assessmentinstrument geanalyseerd (zie bijlage 6: analyse assessmentinstrument) en adviezen gegeven (zie bijlage 7: adviezen assessmentinstrument). Zijn uw activiteiten en uw producten geëvalueerd door uzelf, een student en/of een observator? En wat was/waren het resultaat/de resultaten hiervan? - Beoordeling van het assessmentinstrument door een collega docent (zie bijlage 7: beoordeling assessmentinstrument). - Beoordeling van de analyse en de adviezen van het assessmentinstrument door een collega docent (zie bijlage 8: beoordeling analyse en adviezen assessmentinstrument). Zijn er dingen die u bij een vergelijkbare ervaring anders zou aanpakken? Zo ja, welke en op welke manier? Motiveer uw antwoord. Indien ik hetzelfde geconstrueerde assessmentinstrument had afgenomen bij 100 of meer studenten, dan had ik meer bewijs gehad vanuit mijn rit/rir waarden om daadwerkelijk iets te kunnen zeggen over de correlaties. Op dit moment (bij 30 studenten) waren de rit en rir waarden goed, maar dit kan een vertekend beeld geven en daarom kan ik nog geen harde conclusies hieruit trekken. 15

Handleiding Portfolio assessment UvA-docenten

Handleiding Portfolio assessment UvA-docenten Handleiding Portfolio assessment UvA-docenten najaar 2005 Inleiding In het assessment UvA-docent wordt vastgesteld welke competenties van het docentschap door u al verworven zijn en welke onderdelen nog

Nadere informatie

Beschrijving Basiskwalificatie onderwijs

Beschrijving Basiskwalificatie onderwijs universitair onderwijscentrum groningen hoger onderwijs Beschrijving Basiskwalificatie onderwijs 2008-2009 september 2008 Basiskwalificatie onderwijs 2 Wat is de basiskwalificatie onderwijs (BKO)? De basiskwalificatie

Nadere informatie

Tabel Competenties docentopleiders/-trainers

Tabel Competenties docentopleiders/-trainers Tabel Competenties docentopleiders/-trainers In deze tabel zijn de competenties van de docentopleider/trainer (1) opgenomen. Deze zijn verder geconcretiseerd in bekwaamheidseisen of indicatoren en uitgewerkt

Nadere informatie

EVC-traject Wft-Pensioenverzekeringen WFTNIVO

EVC-traject Wft-Pensioenverzekeringen WFTNIVO EVC-traject Wft-Pensioenverzekeringen WFTNIVO Handleiding voor de kandidaat Bijgewerkt: 19 maart 2013 1 Contactgegevens: WFTNIVO Villawal 11 3432 NX Nieuwegein Tel. 030 6023075 info@wftnivo.nl www.wftnivo.nl

Nadere informatie

Handleiding Nivometing SVMNIVO Kandidaat SCVM

Handleiding Nivometing SVMNIVO Kandidaat SCVM Handleiding Nivometing SVMNIVO Kandidaat SCVM Contactgegevens: Laatst bijgewerkt: 29 februari 2012 1 SVMNIVO Postbus 774 3430 AT Nieuwegein Tel. 030-60 230 60 Fax. 030-60 370 32 info@svmnivo.nl www.svmnivo.nl

Nadere informatie

Avans ontwikkelrichtlijn voor docenten

Avans ontwikkelrichtlijn voor docenten Avans ontwikkelrichtlijn voor docenten Toelichting De Avans ontwikkelrichtlijn voor docenten betreft de vier deelgebieden waarop docenten binnen Avans Hogeschool zich, conform het Avans professionaliseringsplan,

Nadere informatie

Competentieprofiel van de opleider CHVG

Competentieprofiel van de opleider CHVG Competentieprofiel van de opleider CHVG Competentieprofiel van de opleider per competentiegebied 0. Competentiegebied: handelen als expert De opleider beantwoordt aan het competentieprofiel van de betreffende

Nadere informatie

Teamscan op accreditatiewaardigheid

Teamscan op accreditatiewaardigheid Teamscan op accreditatiewaardigheid De Teamscan accreditatiewaardigheid (in vervolg: scan) geeft inzicht in hoe het opleidingsteam ervoor staat met betrekking tot de opleidingsaccreditatie. De scan bestaat

Nadere informatie

FUWA-VO Voorbeeldfunctie docent LD Type 1

FUWA-VO Voorbeeldfunctie docent LD Type 1 FUWA-VO Voorbeeldfunctie docent LD Type 1 Functie-informatie Functienaam Docent LD Type 1 Salarisschaal 12 Functiebeschrijving Context De werkzaamheden worden uitgevoerd binnen een instelling voor voortgezet

Nadere informatie

Opleiden in het zorgonderwijs? Modules leergangen master

Opleiden in het zorgonderwijs? Modules leergangen master het zorgonderwijs? Modules leergangen master Kies je eigen professionaliseringstraject Ben je docent of (praktijk)opleider in het hoger gezondheidszorg onderwijs (HGZO)? Of ben je werkzaam in de zorg en

Nadere informatie

Portfolio vrijstellingsverzoek op grond van praktijkervaring

Portfolio vrijstellingsverzoek op grond van praktijkervaring Vrijstelling op grond van praktijkervaring binnen de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid Door relevante praktijkervaring ontstaat voor u de mogelijkheid vrijstelling te krijgen voor maximaal 5 modulen

Nadere informatie

1. Interpersoonlijk competent

1. Interpersoonlijk competent 1. Interpersoonlijk competent De docent BVE schept een vriendelijke en coöperatieve sfeer in het contact met deelnemers en tussen deelnemers, en brengt een open communicatie tot stand. De docent BVE geeft

Nadere informatie

Dossier sjabloon. BKO registratie

Dossier sjabloon. BKO registratie Dossier sjabloon BKO registratie Faculteit GMW, november 2014 Dit sjabloon geeft een structuur voor het samenstellen van uw dossier voor de BKO-registratie. Voor stafleden met een 1 ste -graagds lesbevoegdheid

Nadere informatie

Handleiding Nivometing Kandidaat SVMNIVO

Handleiding Nivometing Kandidaat SVMNIVO Handleiding Nivometing Kandidaat SVMNIVO Laatst bijgewerkt: 24 november 2011 1 Contactgegevens: SVMNIVO Postbus 774 3430 AT Nieuwegein Tel. 030-60 230 60 Fax. 030-60 370 32 info@svmnivo.nl www.svmnivo.nl

Nadere informatie

Opleiden in het. zorgonderwijs. Modules leergangen master

Opleiden in het. zorgonderwijs. Modules leergangen master het zorgonderwijs Modules leergangen master Kies je eigen professionaliseringstraject Ben je docent of (praktijk)opleider in het zorgonderwijs? Of ben je werkzaam in de zorg en wil je toekomstige zorgprofessionals

Nadere informatie

Vrijstelling op grond van praktijkervaring binnen de bacheloropleiding Psychologie

Vrijstelling op grond van praktijkervaring binnen de bacheloropleiding Psychologie Vrijstelling op grond van praktijkervaring binnen de bacheloropleiding Psychologie Een vrijstelling op basis van praktijkervaring is alleen mogelijk voor vier cursussen uit de bacheloropleiding, te weten

Nadere informatie

Vrijstelling op grond van praktijkervaring binnen de bacheloropleiding Milieunatuurwetenschappen

Vrijstelling op grond van praktijkervaring binnen de bacheloropleiding Milieunatuurwetenschappen Vrijstelling op grond van praktijkervaring binnen de bacheloropleiding Milieunatuurwetenschappen Het doel van vrijstelling op grond van praktijkervaring is om vast te stellen welke cursussen uit de bacheloropleiding

Nadere informatie

ten behoeve van het beoordelingsportfolio Startbekwaamheid Hoofdfase 3, ALO

ten behoeve van het beoordelingsportfolio Startbekwaamheid Hoofdfase 3, ALO Zelfevaluatie ten behoeve van het beoordelingsportfolio Startbekwaamheid Hoofdfase 3, AL pleiding Academie voor Lichamelijke pvoeding Februari 2013 Zelfevaluatie ten behoeve van het beoordelingsportfolio

Nadere informatie

Beoordelingskader en normering onderzoek kwaliteit EVC-procedures in Nederland

Beoordelingskader en normering onderzoek kwaliteit EVC-procedures in Nederland KWALITEITSCODE EVC Beoordelingskader en normering onderzoek kwaliteit EVC-procedures in Nederland CODE 1. DOEL Het doel van EVC is het zichtbaar maken, waarderen en erkennen van individuele competenties.

Nadere informatie

ALEXANDER GIELE Competentiemonitor Ingevuld door : C.M.T. Ruppert Ingevuld op : 19 december 2013

ALEXANDER GIELE Competentiemonitor Ingevuld door : C.M.T. Ruppert Ingevuld op : 19 december 2013 ALEANDER GIELE Competentiemonitor Ingevuld door : C.M.T. Ruppert Ingevuld op : 19 december 2013 Deze monitor is ingevuld op basis van een eerste gesprek, een lesobservatie en een nagesprek (soms in andere

Nadere informatie

FUWA-VO Voorbeeldfunctie docent LC Type 1

FUWA-VO Voorbeeldfunctie docent LC Type 1 FUWA-VO Voorbeeldfunctie docent LC Type 1 Functie-informatie Functienaam Docent LC Type 1 Salarisschaal 11 Functiebeschrijving Context De werkzaamheden worden uitgevoerd binnen een instelling voor voortgezet

Nadere informatie

Toetsbekwaamheid BKE november 2016

Toetsbekwaamheid BKE november 2016 Toetsbekwaamheid BKE november 2016 De Basiskwalificatie Examinering heeft als doel de hbo-toetspraktijk te versterken. Een belangrijk aspect in die toetspraktijk is het gesprek over toetsing: het vragen/

Nadere informatie

Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) In de voorbereiding op het Pop gesprek stelt de medewerker een persoonlijk ontwikkelingsplan op. Hierbij maakt de medewerker gebruik

Nadere informatie

Functieprofiel: Docent Functiecode: 0104

Functieprofiel: Docent Functiecode: 0104 Functieprofiel: Docent Functiecode: 0104 Doel Voorbereiden en uitvoeren van ontwikkelde onderwijsonderdelen en participeren in uitvoering van onderwijsevaluaties en ontwikkeling en/of onder begeleiding

Nadere informatie

SCAN. in kwaliteitsvol toetsen

SCAN. in kwaliteitsvol toetsen SCAN in kwaliteitsvol toetsen Instructies Overloop en beoordeel de concrete indicatoren van valide, betrouwbaar, transparant, efficiënt en/of leerrijk toetsen voor het geheel van toetsen/ de toets van

Nadere informatie

De CBP: Competentie Beoordeling Praktijk

De CBP: Competentie Beoordeling Praktijk De CBP: Competentie Beoordeling Praktijk Op de HBOV van de Hogeschool Leiden wordt sinds het studiejaar 2013-2014 gewerkt met CBP s, Competentie Beoordelingen in de Praktijk. Gedachte hierachter is, dat

Nadere informatie

Bijlage 3 BEOORDELINGSFORMULIER EINDPRODUCT PDG

Bijlage 3 BEOORDELINGSFORMULIER EINDPRODUCT PDG Bijlage 3 SFORMULIER EINDPRODUCT PDG Naam deelnemer: Gabriëlle Copini Beoordelaar: Ella ten Barge ROC/AOC: Friesland College Paraaf beoordelaar: Eindproduct (aankruisen) in beeld/lesgeven op pad/ecursie

Nadere informatie

BPV. Profiel praktijkopleider. Norm. Toelichting. Aanpak. Prestatie

BPV. Profiel praktijkopleider. Norm. Toelichting. Aanpak. Prestatie pagina 1 4 Profiel praktijkopleider Norm Een praktijkopleider speelt in het leerbedrijf een cruciale rol in het succesvol opleiden van onderwijsdeelnemers tot goed geschoolde vakmensen. Het is daarom dat

Nadere informatie

Portfolio. Pro-U assessment centrum. Eigendom van:

Portfolio. Pro-U assessment centrum. Eigendom van: Pro-U assessment centrum Eigendom van: Blad 1 Persoonlijke gegevens Naam en voorletters Adres Postcode en woonplaats Telefoonnummer Mobiel nummer Onderwijsinstelling E-mailadres Docentbegeleider Geboortedatum

Nadere informatie

Competentie- en indicatorenoverzicht Masteropleiding Leren en Innoveren Hogeschool Rotterdam IVL/Kenniskring Versterking Beroepsonderwijs

Competentie- en indicatorenoverzicht Masteropleiding Leren en Innoveren Hogeschool Rotterdam IVL/Kenniskring Versterking Beroepsonderwijs Competentie- en indicatorenoverzicht Masteropleiding Leren en Innoveren Hogeschool Rotterdam IVL/Kenniskring Versterking Beroepsonderwijs COMPETENTIES EN INDICATOREN 1 Interpersoonlijke competentie De

Nadere informatie

HET COMPETENTIEPROFIEL VAN DE SPD. ILS Nijmegen

HET COMPETENTIEPROFIEL VAN DE SPD. ILS Nijmegen HET COMPETENTIEPROFIEL VAN DE SPD ILS Nijmegen Mei 2009 Voorwoord: Dit voorstel voor een competentieprofiel van de spd is ontworpen op verzoek van de directies van ILS- HAN en ILS-RU door de productgroep

Nadere informatie

STARTDOCUMENT TBV TOELATING PRAKTISCHE INFORMATIE PRAKTISCH

STARTDOCUMENT TBV TOELATING PRAKTISCHE INFORMATIE PRAKTISCH PRAKTISCH STARTDOCUMENT TBV TOELATING PRAKTISCHE INFORMATIE deadline toelating 10 november 2016. toelatingsgesprekken vanaf half november, begin december. start 19 januari 2017. tweejarige parttime opleiding.

Nadere informatie

Checklist EVC-procedure voor organisaties

Checklist EVC-procedure voor organisaties Checklist EVC-procedure: voor organisaties Checklist EVC-procedure voor organisaties Eén van de instrumenten uit de toolbox van het kwaliteitsmodel EVC is de checklist voor organisaties. Met behulp van

Nadere informatie

Kwaliteitskader KunstKeur Individuele aanbieders Kunsteductie

Kwaliteitskader KunstKeur Individuele aanbieders Kunsteductie Kwaliteitskader aanbieders Kunsteductie juni 2013 1 1. Toetsingskaders, toetsing en registratie Inleiding Kwaliteitsmanagement vloeit voort uit de overtuiging dat kwaliteit van producten en processen vrijwel

Nadere informatie

Overzicht kerntaken, werkprocessen, prestatie-indicatoren gekoppeld aan examenproducten

Overzicht kerntaken, werkprocessen, prestatie-indicatoren gekoppeld aan examenproducten Overzicht kerntaken, werkprocessen, prestatie-indicatoren gekoppeld aan examenproducten Kerntaak 1 Organiseert het leerproces van de (lerende) medewerker in de praktijk Werkproces Prestatie-indicator Examenproduct

Nadere informatie

Leren & Innoveren. Informatiedossier ten behoeve van en verzoek tot inschrijving voor de masteropleiding

Leren & Innoveren. Informatiedossier ten behoeve van en verzoek tot inschrijving voor de masteropleiding (niet invullen) Inschrijfnummer: datum van binnenkomst: datum intakegesprek: Informatiedossier ten behoeve van en verzoek tot inschrijving voor de masteropleiding Leren & Innoveren Hogeschool Inholland

Nadere informatie

Toetsvormen. Onderwijsmiddag 14 februari 2012 Ferdi Engels & Gerrit Heil toetsadviescommissie

Toetsvormen. Onderwijsmiddag 14 februari 2012 Ferdi Engels & Gerrit Heil toetsadviescommissie Toetsvormen Onderwijsmiddag 14 februari 2012 Ferdi Engels & Gerrit Heil toetsadviescommissie 1 Waarom wordt er getoetst? Om te beoordelen in hoeverre de student in staat is te handelen zoals op academisch

Nadere informatie

Ontwikkelen op stage? (Kern)competenties: Cijfer Toelichting

Ontwikkelen op stage? (Kern)competenties: Cijfer Toelichting Competentieontwikkeling Om goede, nieuwe leerdoelen te kunnen formuleren is het van belang om eerst te kijken hoe ver ik ben met mijn competentieontwikkeling en welke competenties ik verder wil of moet

Nadere informatie

ZUYD HOGESCHOOL

ZUYD HOGESCHOOL ZUYD HOGESCHOOL 2018-2019 Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar

Nadere informatie

Opleiding: Eerst Verantwoordelijke Verzorgende met plus (EVV met plus)

Opleiding: Eerst Verantwoordelijke Verzorgende met plus (EVV met plus) Opleiding: Eerst Verantwoordelijke Verzorgende met plus (EVV met plus) De Eerst Verantwoordelijke Verzorgende (EVV er) is onmisbaar in de zorg en u wilt uw EVV er de juiste kennis en vaardigheden meegeven.

Nadere informatie

Werkproces 1: Interpersoonlijk competent: De leerkracht is zich bewust van zijn houding en gedrag en de invloed daarvan op de groep.

Werkproces 1: Interpersoonlijk competent: De leerkracht is zich bewust van zijn houding en gedrag en de invloed daarvan op de groep. Werkproces 1: Interpersoonlijk competent: De leerkracht is zich bewust van zijn houding en gedrag en de invloed daarvan op de groep. Competentie 1.1: Stimuleert een respectvolle omgang binnen de groep.

Nadere informatie

WORKSHOP: Wat zijn uw eigen competenties?

WORKSHOP: Wat zijn uw eigen competenties? LOGO-congres 15 juni 2012 Onderwijsvernieuwing met Ambitie en Passie WORKSHOP: Wat zijn uw eigen competenties? Theo Bouman & Valerie Hoogendoorn Opleidingsinstituut PPO Groningen 1 Doel Feeling te krijgen

Nadere informatie

Bijlage 1 BEOORDELINGSFORMULIER EINDPRODCUCT PDG

Bijlage 1 BEOORDELINGSFORMULIER EINDPRODCUCT PDG Bijlage 1 BEOORDELINGSFORMULIER EINDPRODCUCT PDG Naam deelnemer: Gabriëlle Copini Beoordelaar: Ella ten Barge ROC/AOC: Friesland College Eindproduct (aankruisen) X in beeld/lesgeven op pad/ecursie aan

Nadere informatie

Toelatingsprocedure (mogelijkheden voor instroom zonder Bachelor diploma)

Toelatingsprocedure (mogelijkheden voor instroom zonder Bachelor diploma) Toelatingsprocedure (mogelijkheden voor instroom zonder Bachelor diploma) Toelichting voor kandidaten Schouten & Nelissen University Van Heemstraweg-West 5 5301 PA Zaltbommel Postbus 266 5300 AG Zaltbommel

Nadere informatie

Gespreksdocument Handleiding Eindgesprek

Gespreksdocument Handleiding Eindgesprek Gespreksdocument Handleiding Eindgesprek Opleiding tot radiodiagnostisch/radiotherapeutisch laborant Datum Maart 2017 Versie 1 Versie 1 maart 2017 Handleiding Eindgesprek Radiodiagnostisch Therapeutisch

Nadere informatie

Beoordeling werkplekleren jaar 2 DEELTIJD

Beoordeling werkplekleren jaar 2 DEELTIJD Beoordeling werkplekleren jaar 2 DEELTIJD eindbeoordeling WPL-2 Hogeschool van Amsterdam Onderwijs en Opvoeding tweedegraads lerarenopleidingen datum: 2 april 2015 naam student: Peter Lakeman studentnr.

Nadere informatie

Ruime ervaring als schoolleider, en toch nog niet geregistreerd?

Ruime ervaring als schoolleider, en toch nog niet geregistreerd? Ruime ervaring als schoolleider, en toch nog niet geregistreerd? MijnID.nu en QRM helpen je op weg naar geregistreerd directeur onderwijs. MijnID.nu en QRM bieden gezamenlijk een traject aan tot een erkend

Nadere informatie

PVB 4.3 Ondersteunen van sporttechnisch beleid

PVB 4.3 Ondersteunen van sporttechnisch beleid PV 4.3 Ondersteunen van sporttechnisch beleid Deelkwalificatie van beachvolleybaltrainer 4 Inleiding Om het door de Nevobo en NOC*NSF erkende diploma beachvolleybaltrainer 4 te behalen, moet je 3 kerntaken

Nadere informatie

Korte informatie HVK examenkandidaten

Korte informatie HVK examenkandidaten Korte informatie HVK examenkandidaten Geachte kandidaat, Hartelijk dank voor uw aanmelding bij de DNV GL HVK portal. U bent geregistreerd. U kunt beginnen met het aanleveren van de gevraagde documenten.

Nadere informatie

Toelichting aanvragen vrijstelling. Opleidingen Educatie Zorgsector

Toelichting aanvragen vrijstelling. Opleidingen Educatie Zorgsector Toelichting aanvragen vrijstelling Opleidingen Educatie Zorgsector Directoraat Onderwijs en Opleidingen LUMC September 2014 Inhoud Algemene informatie vrijstellingen 2 Inleiding 2 Wat is een vrijstelling

Nadere informatie

Pedagogisch Didactisch Getuigschrift

Pedagogisch Didactisch Getuigschrift HOGESCHOOL ROTTERDAM Pedagogisch didactisch getuigschrift Pedagogisch Didactisch Getuigschrift Handleiding voor de coach Instituut voor Lerarenopleidingen Versie 24.11.16 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3

Nadere informatie

Competentieprofiel praktijkopleider verpleegkundig specialist

Competentieprofiel praktijkopleider verpleegkundig specialist Competentieprofiel praktijkopleider verpleegkundig specialist vastgesteld door het CSV op 17 november 2014 I Werkbegeleiding II Toetsing en beoordeling III Coördinatie en organisatie Begeleidt de vios

Nadere informatie

me nse nkennis Competentiegericht opleiden in de BIG opleidingen Getting started

me nse nkennis Competentiegericht opleiden in de BIG opleidingen Getting started me nse nkennis Competentiegericht opleiden in de BIG opleidingen Getting started Inhoud Competentiegericht opleiden 3 Doel van praktijktoetsen 4 Wijze van evalueren en beoordelen 4 Rollen 5 Getting started

Nadere informatie

Competenties. Overzicht

Competenties. Overzicht Competenties Competenties voor het vmbo zijn nog niet ontwikkeld. Deze hieronder genoemde competenties zijn samen met docenten en bedrijfsleven afgeleid van de competenties die zijn opgesteld voor het

Nadere informatie

PR V1. Beroepscompetentie- profiel RBCZ therapeuten

PR V1. Beroepscompetentie- profiel RBCZ therapeuten PR 180724 V1 Beroepscompetentie- profiel Afgeleid van de niveaubepaling NLQF, niveau 6 heeft RBCZ kerncompetenties benoemd voor de complementair/alternatief therapeut. Als uitgangspunt zijn de algemene

Nadere informatie

Competentieprofiel Assessor/Praktijkbeoordelaar Kern competentie Toelichting Praktijkbeoordelaar Voorbereiding assessment

Competentieprofiel Assessor/Praktijkbeoordelaar Kern competentie Toelichting Praktijkbeoordelaar Voorbereiding assessment Competentieprofiel Assessor/Praktijkbeoordelaar Kern competentie Toelichting Praktijkbeoordelaar Voorbereiding assessment bereidt het assessment voor informeert kandidaat over de praktische kant van het

Nadere informatie

SWOT-ANALYSE. 1 Interpersoonlijk competent. 1.1 Eisen. 1.2 Mijn ontwikkelpunten. 1.3 Mijn leerdoelen

SWOT-ANALYSE. 1 Interpersoonlijk competent. 1.1 Eisen. 1.2 Mijn ontwikkelpunten. 1.3 Mijn leerdoelen SWOT-ANALYSE Met een SWOT-analyse breng ik mijn sterke en zwakke punten in kaart. Deze punten heb ik vervolgens in verband gebracht met de competenties van en leraar en heb ik beschreven wat dit betekent

Nadere informatie

Handleiding Assessment Startbekwaamheid

Handleiding Assessment Startbekwaamheid Handleiding Assessment Startbekwaamheid Hoofdfase 3, ALO Opleiding Academie voor Lichamelijke Opvoeding Bachelor of Sport and Physical Education Domein Bewegen, Sport en Voeding Februari 2013 Inhoud Introductie

Nadere informatie

Gespreksdocument Inleiding Doel Werkwijze

Gespreksdocument Inleiding Doel Werkwijze Gespreksdocument Inleiding Het portfolio is gevuld met bewijslast voor de behaalde competenties op het gevraagde niveau Het laatste studiepunt wordt behaald met het schrijven van het gespreksdocument.

Nadere informatie

Bijlage V. Bij het advies van de Commissie NLQF EQF. Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en Dublin descriptoren.

Bijlage V. Bij het advies van de Commissie NLQF EQF. Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en Dublin descriptoren. Bijlage V Bij het advies van de Commissie NLQF EQF Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en. Tabel ter vergelijking NLQF niveaus 5 t/m 8 en Dublindescriptoren NLQF Niveau 5 Context Een onbekende, wisselende

Nadere informatie

Competentieprofiel mentor jeugdzorg 1

Competentieprofiel mentor jeugdzorg 1 Competentieprofiel mentor jeugdzorg 1 Karin Kleine, projectleider Ontwikkeling traineeship HBO-afgestudeerden Marjolein van Dijk, opleidingsadviseur Jeugdzorg Nederland 3 juli 2013 1 Dit document is geschreven

Nadere informatie

LEERCOACH IN DE NETWERKSCHOOL. Verantwoordelijkheden

LEERCOACH IN DE NETWERKSCHOOL. Verantwoordelijkheden Leercoaches begeleiden studenten in hun leertraject, studievoortgang en ieontwikkeling binnen de Netwerkschool ROC Nijmegen. Deze notitie uit 2013 beschrijft de verantwoordelijkheden, bevoegdheden en kerntaken

Nadere informatie

Checklist uitwerking EVC-procedure ten behoeve van pilot EVC-HBO

Checklist uitwerking EVC-procedure ten behoeve van pilot EVC-HBO Checklist uitwerking EVC-procedure ten behoeve van pilot EVC-HBO Deze notitie geeft een checklist voor hogescholen die gebruikt kán worden bij het opzetten van een EVC-procedure in het kader van het pilot-project

Nadere informatie

Handreiking Traineeship 1

Handreiking Traineeship 1 Handreiking Traineeship 1 Karin Kleine, projectleider Ontwikkeling traineeship HBO-afgestudeerden Marlous Beijer, projectsecretaris Jeugdzorg Nederland 1 Dit document is geschreven in het kader van het

Nadere informatie

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Supplement h. Functie docent Functie zoals genoemd in artikel 2 lid 1 sub h Besluit personeel veiligheidsregio s 1.1 Algemene

Nadere informatie

Getting Started. Competentie gericht opleiden in de BIG opleidingen

Getting Started. Competentie gericht opleiden in de BIG opleidingen Getting Started Competentie gericht opleiden in de BIG opleidingen De BIG-opleidingen worden competentiegericht vormgegeven. Met het competentiegericht opleiden hebben de opleidingen een duidelijker inhoudelijk

Nadere informatie

Handleiding EVC-procedure

Handleiding EVC-procedure Handleiding EVC-procedure Informatie voor de kandidaat VAPRO Basisoperator VAPRO A VAPRO B VAPRO C december 2007 Inhoud 1 Inleiding...3 2 De EVC-procedure...4 2.1 Afnemen van een quick scan...4 2.2 Verzamelen

Nadere informatie

Leren & Innoveren. Informatiedossier ten behoeve van en verzoek tot inschrijving voor de masteropleiding

Leren & Innoveren. Informatiedossier ten behoeve van en verzoek tot inschrijving voor de masteropleiding (niet invullen) Inschrijfnummer: datum van binnenkomst: datum intakegesprek: Informatiedossier ten behoeve van en verzoek tot inschrijving voor de masteropleiding Leren & Innoveren Hogeschool Inholland

Nadere informatie

In de praktijk wat kan, op school wat moet

In de praktijk wat kan, op school wat moet Els Grijmans Docent verpleegkunde HVA Lynette Menting, Claudia Bronner Klinisch Verpleegkundig Opleider OLVG In de praktijk wat kan, op school wat moet Nieuw HBOV duaal curriculum HVA AMC OLVG Programma

Nadere informatie

Proeve van Bekwaamheid. kerntaak 2. Uitvoeren van taken ten behoeve van het jongerenwerk, de organisatie en het beroep

Proeve van Bekwaamheid. kerntaak 2. Uitvoeren van taken ten behoeve van het jongerenwerk, de organisatie en het beroep Proeve van Bekwaamheid kerntaak 2 Uitvoeren van taken ten behoeve van het jongerenwerk, de organisatie en het beroep ROC van Amsterdam,augustus 2007 Voorwoord Voor u ligt een proeve van bekwaamheid voor

Nadere informatie

Alle competenties moeten met voldoende zijn beoordeeld

Alle competenties moeten met voldoende zijn beoordeeld BEOORDELINGSFORMULIER / Artistieke Praktijk II jaar 4 Blad 1 Toetscode: Datum: Handtekening student: Beoordelaar 1: Handtekening beoordelaar 1: Beoordelaar 2: Handtekening beoordelaar 2: Extern deskundige:

Nadere informatie

Algemene handleiding EVC-procedure CGO

Algemene handleiding EVC-procedure CGO Algemene handleiding EVC-procedure CGO Oktober 2008 Inhoud 1 Inleiding...3 2 De EVC-procedure...4 2.1 Afnemen van een quick scan...4 2.2 Verzamelen van ervaringen...4 2.3 Meten van persoonsgebonden criteria...4

Nadere informatie

Toelatings- en vrijstellingsbeleid Hbo Bachelor Verpleegkunde

Toelatings- en vrijstellingsbeleid Hbo Bachelor Verpleegkunde Toelatings- en vrijstellingsbeleid Hbo Bachelor Verpleegkunde Toelating Hbo-ba Verpleegkunde vs.29.10.2015 Pagina 1 1. Toelatingsbeleid 1.1 Officiële toelatingseisen Als voorwaarde voor toelating tot de

Nadere informatie

Model Praktijkbeoordelaar

Model Praktijkbeoordelaar Model Praktijkbeoordelaar De praktijkbeoordelaar beoordeelt de deelnemer in een afnamelocatie. In de rol van praktijkbeoordelaar, beoordeelt hij 1 of de deelnemer het vereiste niveau van kennis, vaardigheden,

Nadere informatie

FORMULIER STRATEGISCHE THEMA S OPLEIDING [NAAM]: INSTITUUT: (G)OC: INSTITUUTSDIRECTEUR: DATUM:

FORMULIER STRATEGISCHE THEMA S OPLEIDING [NAAM]: INSTITUUT: (G)OC: INSTITUUTSDIRECTEUR: DATUM: FORMULIER STRATEGISCHE THEMA S OPLEIDING [NAAM]: INSTITUUT: (G)OC: INSTITUUTSDIRECTEUR: DATUM: De (G)OC heeft als formele wettelijke vastgelegde taak het adviseren over de OER en het jaarlijks beoordelen

Nadere informatie

Werkgroep portfolio & coaching. portfolio handleiding

Werkgroep portfolio & coaching. portfolio handleiding portfolio handleiding Werkgroep portfolio & coaching 1 De plaats van portfolio in het leren op het VMBO. In enkele notities en werkdocumenten is het kader voor het nieuwe onderwijs geschetst. Dit komt

Nadere informatie

Kwaliteitszorgactiviteiten reformatorische academische opleidingsschool (RAOS)

Kwaliteitszorgactiviteiten reformatorische academische opleidingsschool (RAOS) Kwaliteitszorgactiviteiten reformatorische academische (RAOS) Wat? (Kwaliteitsstandaarden NVAO) Hoe? Wanneer? Door wie? Bij wie? Output Standaard 1: Beoogde eindkwalificaties 1. De heeft een geëxpliciteerde

Nadere informatie

Omschrijving eisen en bevoegdheden

Omschrijving eisen en bevoegdheden Omschrijving eisen en bevoegdheden examinatoren CMD 2018 Inhoud: Aanstellen...2 Module-examinator...3 Modulecoördinator-examinator...4 Afstudeerproject-examinator...5 Stage-examinator...5 Assessor...6

Nadere informatie

Toelatingsprocedure. hbo-master Docent Hoger Gezondheidszorg Onderwijs (HGZO)

Toelatingsprocedure. hbo-master Docent Hoger Gezondheidszorg Onderwijs (HGZO) Toelatingsprocedure hbo-master Docent Hoger Gezondheidszorg Onderwijs (HGZO) Universitair Centrum voor Gedrag en Bewegen Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen Vrije Universiteit Amsterdam www.vu.nl/masterhgzo

Nadere informatie

De curriculum van de masteropleiding PM MBO kan op verschillende niveau s bekeken worden:

De curriculum van de masteropleiding PM MBO kan op verschillende niveau s bekeken worden: Marco Snoek over de masteropleiding en de rollen van de LD Docenten De curriculum van de masteropleiding PM MBO kan op verschillende niveau s bekeken worden: Het intended curriculum : welke doelen worden

Nadere informatie

Toelating Master Design!

Toelating Master Design! Toelating Master Design Minimale toelatingseisen voor professionals met een beroepspraktijk (minimaal drie jaar werkzaam in de praktijk) minimaal een HBO diploma (BSc, BDes, BFA, BEng) in een ontwerp of

Nadere informatie

METIS Kwaliteitssysteem

METIS Kwaliteitssysteem METIS Kwaliteitssysteem voor de opleidingen tot Specialist Ouderengeneeskunde REFLECTIE Domein 6 Faculty Development [plaats hier het instituutslogo] Metis Reflectiedocument domein 6 juni 2018 1 Domein

Nadere informatie

Evaluatie van opleiders door aios LUMC: inleiding voor opleiders versie 2017

Evaluatie van opleiders door aios LUMC: inleiding voor opleiders versie 2017 Evaluatie van opleiders door aios LUMC: inleiding voor opleiders versie 2017 Om de kwaliteit van de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde te behouden en te verbeteren worden met ingang van december

Nadere informatie

PVB-beschrijving 4.3

PVB-beschrijving 4.3 PVB-beschrijving 4.3 Kaatstrainer/coach 4 Ontwikkelen en uitvoeren kaatstechnisch beleid Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 4.3 Deze PVB wordt afgenomen in combinatie met PVB KSS 4.1,4.4 en 4.5. 1. Opdracht

Nadere informatie

ALGEMENE INSTRUCTIE EXAMINERING BEROEPSOPDRACHT A (BOL)

ALGEMENE INSTRUCTIE EXAMINERING BEROEPSOPDRACHT A (BOL) ALGEMENE INSTRUCTIE EXAMINERING BEROEPSOPDRACHT A (BOL) VOOR STUDENTEN EN BEOORDELAARS Datum: AUG 2015 Crebo 95 ALGEMENE INLEIDING Elke beroepstaak bestaat uit een aantal beroepsopdrachten dat de student

Nadere informatie

competentieprofiel groepsleerkracht/ docent algemeen vormend onderwijs Het Driespan

competentieprofiel groepsleerkracht/ docent algemeen vormend onderwijs Het Driespan Samenwerken Omgevingsgericht/samenwerken Reflectie en zelfontwikkeling competentieprofiel groepsleerkracht/ docent algemeen vormend onderwijs Het Driespan Competentieprofiel stichting Het Driespan, (V)SO

Nadere informatie

Studiegids 2012-2013. hbo-master Docent HGZO

Studiegids 2012-2013. hbo-master Docent HGZO Studiegids 2012-2013 hbo-master Docent HGZO EXPOSZ Opleidings-, advies- en onderzoekscentrum voor Sport en Zorg Vrije Universiteit Amsterdam, Faculteit der Bewegingswetenschappen Van der Boechorststraat

Nadere informatie

Scoreformulier Pro-U assessments Lijst met beoordelingen op SBL competenties en indicatoren

Scoreformulier Pro-U assessments Lijst met beoordelingen op SBL competenties en indicatoren Scoreformulier Pro-U assessments Lijst met beoordelingen op SBL competenties en indicatoren Let op: momenteel wordt gewerkt aan een instrument dat beoordeelt aan de hand van de nieuwe bekwaamheidseisen

Nadere informatie

BKO-vragenlijst Individueel traject

BKO-vragenlijst Individueel traject BKO-vragenlijst Individueel traject Naam : Faculteit : E-mailadres : Telefoonnummer : Datum : Deze vragenlijst is bedoeld om inzicht te krijgen in uw onderwijswerkzaamheden. De onderwerpen die aan bod

Nadere informatie

Competentieprofiel Assessor Detailhandel in een EVC-procedure

Competentieprofiel Assessor Detailhandel in een EVC-procedure Competentieprofiel Assessor Detailhandel in een EVC-procedure Algemene informatie Ontwikkeld door: Kenniscentrum Handel, afdeling Educatieve Diensten en Projecten Bron document(en) 1. Naar competente assessoren

Nadere informatie

Model Praktijkbeoordelaar

Model Praktijkbeoordelaar Model Praktijkbeoordelaar De praktijkbeoordelaar beoordeelt de deelnemer in een afnamelocatie. In de rol van praktijkbeoordelaar, beoordeelt hij 1 of de deelnemer het vereiste niveau van kennis, vaardigheden,

Nadere informatie

Portfoliobegeleiding. Roland Leenaarts Roland@fluitendnaarjewerk.nl

Portfoliobegeleiding. Roland Leenaarts Roland@fluitendnaarjewerk.nl Portfoliobegeleiding Roland Leenaarts Roland@fluitendnaarjewerk.nl Agenda Welkom Kennismaking Uitleg bijeenkomst Werkplekleren Inhoud portfolio Portfolio-opdrachten Eindkwalificaties Reflectie op de kernopgaven

Nadere informatie

Portfoliobeoordeling. Mini-workshop 17 juni 2014, Brussel

Portfoliobeoordeling. Mini-workshop 17 juni 2014, Brussel Portfoliobeoordeling Mini-workshop 17 juni 2014, Brussel Programma Portfolio als assessmentinstrument (presentatie) (20 min) Soorten bewijsstukken en VRAAK-criteria (presentatie en oefening) (10 min) Koppelen

Nadere informatie

Toetsbekwaamheid SKE november 2016

Toetsbekwaamheid SKE november 2016 Toetsbekwaamheid SKE november 2016 De SeniorKwalificatie Examinering heeft als doel de hbo-toetspraktijk te versterken. De SKE kwalificatie is bij voorkeur een teamgericht proces waarin individuele docenten

Nadere informatie

Beroepsproduct (aankruisen) Datum: UITSTEKEND GOED x VOLDOENDE NOG NIET VOLDOENDE

Beroepsproduct (aankruisen) Datum: UITSTEKEND GOED x VOLDOENDE NOG NIET VOLDOENDE BIJLAGE D: SFORMULIEREN BEROEPSPRODUCTEN Bij de beroepsproducten wordt steeds een variant op onderstaand formulier gebruikt. De nadere invulling van de variant is afhankelijk van de geselecteerde criteria

Nadere informatie

De 6 Friesland College-competenties.

De 6 Friesland College-competenties. De 6 Friesland College-competenties. Het vermogen om met een open enthousiaste houding nieuwe dingen aan te pakken. Het vermogen jezelf steeds beter te leren kennen. Het vermogen om in te schatten in welke

Nadere informatie

Informatie, data en contactgegevens opleiding tot Ergocoach Zorg startdatum 24 januari 2017

Informatie, data en contactgegevens opleiding tot Ergocoach Zorg startdatum 24 januari 2017 Informatie Algemeen Informatie, data en contactgegevens opleiding tot Ergocoach Zorg startdatum 24 januari 2017 Deze informatie is bedoeld voor de deelnemers die de opleiding tot Ergocoach Zorg gaan volgen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Copyright ADEF, 2009 2

Inhoudsopgave. Copyright ADEF, 2009 2 2. Kwaliteitszorg Inhoudsopgave Evaluatieformulier voor de EVC-assessor 3 Toelichting 4 Training assessoren inclusief terugkombijeenkomsten 4 Beoordeling portfolio s 5 Criteriumgerichte interviews (portfoliogesprekken)

Nadere informatie

Bijlage V. Bij het advies van de Commissie NLQF EQF. Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en Dublin descriptoren.

Bijlage V. Bij het advies van de Commissie NLQF EQF. Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en Dublin descriptoren. Bijlage V Bij het advies van de Commissie NLQF EQF Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en. Tabel ter vergelijking NLQF niveaus 5 t/m 8 en Dublindescriptoren NLQF Niveau 5 Context Een onbekende, wisselende

Nadere informatie

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Supplement l. Functie instructeur Functie zoals genoemd in artikel 2 lid 1 sub l Besluit personeel veiligheidsregio s 1.1 Algemene

Nadere informatie