De preventie van de psychosociale belasting op het werk: stress, geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De preventie van de psychosociale belasting op het werk: stress, geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag"

Transcriptie

1 Brussel, 23 april 2013 BESTENDIGE ONDERRICHTING N 4 voor de Nederlandstalige onderwijsinstellingen Betreft: De preventie van de psychosociale belasting op het werk: stress, geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag INHOUDSTAFEL 1. Toepassingsgebied Definities Psychosociale belasting veroorzaakt door het werk Stress Geweld op het werk Ongewenst seksueel gedrag op het werk Pesterijen op het werk Primaire preventie Secundaire preventie Tertiaire preventie Verplichtingen van de betrokken partijen De werkgevers Het Afzonderlijk Bijzonder Onderhandelingscomité / Het Afzonderlijk Hoger Overlegcomité De preventieadviseur gespecialiseerd in de psychosociale aspecten van het werk (psychosociale preventieadviseur) De vertrouwenspersoon Leden van de hiërarchische lijn De werknemers Actiemiddelen Risicoanalyse en preventiemaatregelen Risicoanalyse 'a priori' [Primaire preventie] Risicoanalyse 'a posteriori' [Secundaire preventie] Specifieke actiemiddelen betreffende de preventie van geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk [Tertiaire preventie] Actiemiddelen binnen de Nederlandstalige onderwijsinstellingen Interne procedure van de Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk van de stad Brussel Externe actiemiddelen Keuze van de actiemiddelen Register van feiten van geweld BIJLAGEN... 13

2 1. Toepassingsgebied De bepalingen opgenomen in deze bestendige onderrichting zijn van toepassing op: De werknemers Onder de term werknemers wordt verstaan de personen die zich ertoe hebben verbonden om in het kader van een arbeidsovereenkomst tegen een loon arbeid te verrichten onder het gezag van een andere persoon. Met werknemers zijn gelijkgesteld: - de personen die, anders dan krachtens een arbeidsovereenkomst, arbeid verrichten onder het gezag van een ander persoon en de personeelsleden onder het decreet betreffende de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding van 27 maart 1991; - de personen die een beroepsopleiding volgen waarvan het studieprogramma voorziet in een vorm van arbeid die al dan niet in de opleidingsinstelling wordt verricht. Het gaat bijvoorbeeld om minder validen verbonden door een speciale leerovereenkomst voor beroepsopleiding of - omscholing; - de personen die verbonden zijn door een leerovereenkomst; - de stagiairs; - de leerlingen en studenten wanneer zij een vorm van arbeid verrichten in de onderwijsinstelling zoals voorzien in hun opleidingsprogramma. Beoogde werkgevers Alle werkgevers van de privé- en overheidssector zijn betrokken bij de preventie van de psychosociale belasting veroorzaakt door het werk. De werkgever is de persoon in wiens dienst de werknemer zich ertoe verbindt gedurende een bepaalde periode onder het gezag van die werkgever arbeid tegen loon te verrichten. Met werkgevers worden gelijkgesteld: de personen die de met de werknemers gelijkgestelde personen tewerkstellen. Derden Derden zijn personen die geen werknemers van de onderneming zijn, maar die met hen contact hebben bij de uitvoering van hun werk. Bijvoorbeeld: de klanten, de leveranciers, de dienstverleners, de leerlingen en de studenten (die niet gelijkgesteld worden met werknemers), de werknemers van de ondernemingen van buitenaf, ouders,... De werkgever moet bijzondere aandacht besteden aan psychosociale belasting die door deze derden wordt veroorzaakt. Zowel de personen die verklaren het voorwerp te zijn van geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk als de aangeklaagden kunnen werknemers zijn, werkgevers of derden.

3 2. Definities 2.1. Psychosociale belasting veroorzaakt door het werk Het gaat om elke belasting van psychosociale aard die haar oorsprong vindt in de uitvoering van het werk of die voorkomt naar aanleiding van de uitvoering van het werk en die schadelijke gevolgen heeft voor de lichamelijke of psychische gezondheid van de persoon. Stress te wijten aan de arbeidsvoorwaarden, relationeel leed bij bepaalde interpersoonlijke of groepsconflicten evenals geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk creëren een psychosociale belasting Stress Stress als oorzaak van een psychosociale belasting is een door een werknemer of groep van werknemers als negatief ervaren toestand die gepaard gaat met klachten of disfunctioneren in lichamelijk, psychisch en/of sociaal opzicht en die het gevolg is van het feit dat werknemers niet in staat zijn om te voldoen aan de eisen en verwachtingen die hen vanuit de werksituatie gesteld worden Geweld op het werk Geweld op het werk wordt gedefinieerd als elke feitelijkheid waarbij een persoon psychisch of fysiek wordt bedreigd of aangevallen bij de uitvoering van het werk. Geweld op het werk uit zich hoofdzakelijk door handelingen die op een bepaald ogenblik gesteld worden zoals bedreigingen, fysieke agressie (directe slagen maar ook bedreigingen bij een gewapende overval,...) of verbale agressie (beschimpingen, beledigingen, plagerijen,...). Deze gedragingen kunnen hun oorsprong vinden in een discriminatiegrond zoals godsdienst, overtuiging, handicap, leeftijd, seksuele geaardheid, het geslacht, etnische oorsprong Ongewenst seksueel gedrag op het werk Ongewenst seksueel gedrag op het werk wordt gedefinieerd als elke vorm van ongewenst verbaal, nietverbaal of lichamelijk gedrag met een seksuele connotatie dat als doel of gevolg heeft dat de waardigheid van een persoon wordt aangetast of een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende omgeving wordt gecreëerd. Ongewenst seksueel gedrag op het werk kan zich op verschillende wijzen uiten, zowel fysiek als verbaal: - Het kan zowel gaan om lonken of wellustige blikken, dubbelzinnige opmerkingen of insinuaties, tonen van pornografisch materiaal (foto's, teksten, video's...), compromitterende voorstellen,...; - Het kan ook gaan om aanrakingen, slagen en verwondingen, verkrachting,... Die gedragingen kunnen eveneens gepaard gaan met de dreiging van represailles (ontslag, weigering van een loonsverhoging,...) of met het voorstel om in ruil voordelen te geven (belofte van een promotie, loonsverhoging,...).

4 2.5. Pesterijen op het werk Pesterijen op het werk worden gedefinieerd als meerdere gelijkaardige of uiteenlopende onrechtmatige gedragingen, buiten of binnen de onderneming of instelling, die plaats hebben gedurende een bepaalde tijd die tot doel of gevolg hebben dat de persoonlijkheid, de waardigheid of de fysieke of psychische integriteit van een persoon bij de uitvoering van het werk wordt aangetast, dat zijn betrekking in gevaar wordt gebracht of dat een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende omgeving wordt gecreëerd dat zich inzonderheid uit in woorden, bedreigingen, handelingen, gebaren of eenzijdige geschriften. Deze gedragingen kunnen inzonderheid verband houden met godsdienst of overtuiging, handicap, leeftijd, seksuele geaardheid, geslacht, etnische afstamming. De constitutieve elementen van pesterijen op het werk zijn het onrechtmatig karakter van de gedragingen, de herhaling ervan in de tijd en hun gevolgen. Het hoeft niet noodzakelijk te gaan om hetzelfde gedrag dat zich herhaalt. Het is voldoende dat de gedragingen -zelfs van verschillende aard- zich voordoen gedurende een bepaalde tijd. De dader moet niet noodzakelijk opzettelijk hebben gehandeld. Het volstaat dat zijn gedrag een impact heet op de persoon, zelfs als de dader deze gevolgen niet gewenst heeft. De gevolgen kunnen zich voordoen op het vlak van de persoon zelf (aantasting van zijn persoonlijkheid, waardigheid,...), van zijn werk (de betrekking van de werknemer wordt in gevaar gebracht...) of van de omgeving (deze wordt bedreigend, vijandig, beledigend,...) Primaire preventie Het voorkomen van problemen. De maatregelen zijn collectief en vaak heel algemeen en zullen bij voorkeur gericht zijn op groepen met een verhoogd risico. Concrete voorbeelden: - een duidelijk beleid ter voorkoming van psychosociale belasting veroorzaakt door het werk; - Opleiding van en informatie aan de medewerkers Secundaire preventie Het voorkomen dat problemen voortduren of verergeren. Voorbeeld: Het vroegtijdig signaleren van grensoverschrijdend gedrag of beginnend conflict, om zo het verergeren van het gedrag te voorkomen of het gedrag te beëindigen Tertiaire preventie Het ondervangen of reduceren van de negatieve gevolgen van aanwezige problemen.

5 3. Verplichtingen van de betrokken partijen 3.1. De werkgevers De werkgevers moeten alle maatregelen treffen die nodig zijn om een preventiebeleid op te zetten. De werkgever is verantwoordelijk voor de goede werking van zijn onderneming, ook op sociaal vlak. Wanneer hij bewust of uit nalatigheid toelaat dat er in zijn onderneming een psychosociale belasting veroorzaakt door het werk ontstaat, zonder dat hij maatregelen neemt, schiet hij tekort in zijn verplichtingen van de bescherming van het welzijn van zijn werknemers Het Afzonderlijk Bijzonder Onderhandelingscomité / Het Afzonderlijk Hoger Overlegcomité Het ABOC/AHOC is een paritair orgaan dat is samengesteld uit vertegenwoordigers van de werkgever en vertegenwoordigers van de werknemers en dat bevoegd is om adviezen te geven, voorstellen te doen of een akkoord te geven over bepaalde maatregelen inzake welzijn op het werk, en dus ook inzake de preventie van psychosociale belasting veroorzaakt door het werk De preventieadviseur gespecialiseerd in de psychosociale aspecten van het werk (psychosociale preventieadviseur) De psychosociale preventieadviseur is een deskundige die een adviserende bevoegdheid heeft ten opzichte van de werkgever en de werknemers. Hij staat de werkgever en de werknemers bij in de uitwerking en toepassing van het preventiebeleid. De werkgevers zijn verplicht om een psychosociale preventieadviseur aan te duiden die zich zal bezig houden met de preventie van geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk. Over het algemeen zal dezelfde persoon de werkgever bijstaan voor de preventie van de psychosociale belasting veroorzaakt door het werk in het algemeen De vertrouwenspersoon De vertrouwenspersonen vervullen een belangrijke rol in de preventie van geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk. Hun aanwezigheid en interventie bij het informeel zoeken naar een oplossing, laat toe het aantal met redenen omklede klachten te beperken en leidt er toe dat problemen opgelost worden die op zich geen geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk vormen, maar die wel psychosociale belasting bij een persoon veroorzaken. De vertrouwenspersonen zijn vooral van belang voor de 'eerste-lijnsinterventie' Leden van de hiërarchische lijn De leden van de hiërarchische lijn, d.w.z. de personen van hoog tot laag in de onderneming of instelling die op één of andere wijze gemachtigd zijn om bevelen te geven aan de werknemers, vervullen in het kader van de preventie van de psychosociale belasting veroorzaakt door het werk, eenzelfde rol als in het kader van het algemene preventiebeleid. Het zijn die personen die elk binnen hun bevoegdheid en op hun niveau het beleid van de werkgever in dit verband uitvoeren. Zij dienen dan ook voorstellen en adviezen te formuleren aan de werkgever in het kader van de totstandkoming en de implementatie van de preventiemaatregelen.

6 De leden van de hiërarchische lijn kunnen een belangrijke rol vervullen in de preventie van psychosociale belasting. Een goede leiderschapsstijl, aandacht voor de werknemers en de organisatie van het werk kan heel wat stress en conflicten voorkomen. Leidinggevenden vervullen ook een voorbeeldfunctie en het minste wat er van hen verwacht kan worden is dat ze geen misbruik maken van hun gezag en dus ook niet overgaan tot pesterijen De werknemers De werknemers moeten samenwerken met de werkgever en de preventieadviseur bij de uitwerking en toepassing van het preventiebeleid in de onderneming. Ze moeten de procedures en instructies naleven. In het kader van de preventie van psychosociale belasting kan dit zich uiten in het meedelen aan de preventieadviseur van stressfactoren waarmee ze geconfronteerd worden en zal het zich ook uiten in het gedrag dat de werknemer zelf aanneemt ten opzichte van conflictuele situaties. In het kader van de preventie van geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag, hebben de werknemers de volgende verplichtingen: - op positieve wijze bijdragen tot het preventiebeleid; - zich onthouden van elke daad van geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk; - zich onthouden van elk wederrechtelijk gebruikt van de klachtenprocedure (de werknemer moet zich onthouden van elk misbruik van de klachtenprocedure, die geen ander doel zou hebben dan bijvoorbeeld het voordeel te bekomen van de ontslagbescherming). 4. Actiemiddelen 4.1. Risicoanalyse en preventiemaatregelen Risicoanalyse 'a priori' [Primaire preventie] De risicoanalyse bestaat er in dat de werkgever de situaties zal identificeren die aanleiding kunnen geven tot het ontstaan van een psychosociale belasting veroorzaakt door het werk. De risicoanalyse wordt gewoonlijk uitgevoerd vooraleer een dergelijke belasting ontstaat. Concreet zal de werkgever zich hierbij laten bijstaan door de preventieadviseur psychosociale aspecten. Om deze situaties te identificeren, zal er rekening gehouden worden met de arbeidsinhoud, de arbeidsvoorwaarden, de arbeidsomstandigheden en de arbeidsverhoudingen. De werkgever moet in het bijzonder aandacht besteden aan de situaties waarin de werknemers in contact komen met derden bij de uitvoering van hun werk. Indien er wordt vastgesteld dat er zich een psychosociale belasting door het werk zou kunnen voordoen, moeten er preventiemaatregelen getroffen worden op het niveau van de organisatie in zijn geheel, op het niveau van elke groep van werkposten of functies en op het nivau van het individu. Deze maatregelen hebben tot doel de situaties die psychosociale belasting kunnen veroorzaken weg te werken (maatregelen van primaire preventie) of er voor te zorgen dat zij geen schadelijke effecten hebben indien een uitschakeling niet mogelijk is (maatregelen van secundaire preventie).

7 Risicoanalyse 'a posteriori' [Secundaire preventie] A. Incidenten die zich bij herhaling voordoen Indien er zich, ondanks de preventiemaatregelen, incidenten van psychosociale aard voordoen, moet de werkgever eveneens een risicoanalyse uitvoeren wanneer deze incidenten zich herhalen. Hij moet de collectieve en individuele factoren die een invloed hebben gehad op het ontstaan ervan onderzoeken en de preventiemaatregelen vaststellen die op het niveau van de organisatie in zijn geheel, op het niveau van elke groep van werkposten of functies en op het niveau van het individu moeten getroffen worden, om te voorkomen dat deze incidenten zich opnieuw voordoen. Ook hier zal de werkgever een beroep doen op de expertise van de preventieadviseur psychosociale aspecten. De psychosociale preventieadviseur zal kennis krijgen van deze feiten via de werknemers die hem om advies hebben gevraagd, via de leden van de hiërarchische lijn (die eveneens zijn advies kunnen vragen, rekening houdend met de gebeurtenissen die zij meegemaakt hebben in hun dienst), via de vertrouwenspersonen die hem de gegevens moeten meedelen van de incidenten die zich bij herhaling voordoen en die ze hebben behandeld, via het register van feiten van derden. B. Incidenten waarover de preventieadviseur een advies heeft gegeven Wanneer een werknemer psychosociale belasting ondervindt van het werk, kan hij een beroep doen op de psychosociale preventieadviseur. De psychosociale preventieadviseur zal advies geven aan de betrokken werknemer met als doel de psychosociale belasting te doen afnemen en het welzijn op het werk te verbeteren. Er kan eventueel ook advies gegeven worden aan de werkgever, met dezelfde doelstelling voor ogen. Daarnaast kan ook de werkgever het advies van de preventieadviseur vragen over dergelijke incidenten. In deze adviezen zullen er preventiemaatregelen opgenomen worden die zich situeren op het niveau van de organisatie in zijn geheel, op het niveau van elke groep van werkposten of functies en op het niveau van het individu en die niet alleen tot doel hebben een einde te stellen aan de eventuele psychosociale belasting, maar eveneens tot doel hebben te voorkomen dat ze zich herhaalt. De algemene risicoanalyse zal ook op grond van deze adviezen worden aangevuld (uiteraard rekening houdend met de vertrouwelijkheid van individuele en persoonlijke informatie) Specifieke actiemiddelen betreffende de preventie van geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk [Tertiaire preventie] Actiemiddelen binnen de Nederlandstalige onderwijsinstellingen Wanneer een werknemer 1 geconfronteerd wordt met een bepaalde vorm van psychosociale belasting op het werk, die hij of zij niet langer alleen aan kan, kan hij of zij zich wenden tot zijn of haar directe leidinggevende. De directe leidinggevende kan dan, binnen de grenzen van zijn of haar bevoegdheid, een oplossing zoeken samen met de betrokken partijen. 1 zie 1. Toepassingsgebied

8 Interne procedure van de Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk van de stad Brussel De werknemer kan zich richten tot de vertrouwenspersoon of, naar keuze, tot de psychosociale preventieadviseur van de stad Brussel. De vertrouwenspersoon of psychosociale preventieadviseur moet dan binnen een termijn van 8 dagen 2 de werknemer horen hetzij tijdens een telefonisch onderhoud, hetzij tijdens een persoonlijk gesprek. Tijdens een eerste gesprek zal de vertrouwenspersoon / psychosociale preventieadviseur vooral luisteren naar de problemen die door de betrokken medewerker ervaren worden. Op basis van dat verhaal en rekening houdend met de bredere context waarbinnen de problemen zich afspelen, zal de vertrouwenspersoon / psychosociale preventieadviseur aan betrokkene de informatie verstrekken betreffende de bestaande actiemiddelen. Nadat hij deze informatie ontvangen heeft, zal de werknemer zijn keuze meedelen. Contactpersonen (enkel Nederlandstalige) Vertrouwenspersoon: Preventieadviseur psychosociale aspecten: Eric BRENAEL Els RINGOOT Op het adres: Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk Emile Jacqmainlaan, Brussel Tel. Secretariaat 02/ A. Keuze voor de informele weg Interventie De werknemer kan aan de vertrouwenspersoon of de preventieadviseur psychosociale aspecten vragen om tussen te komen bij een andere persoon (bijvoorbeeld een hiërarchische meerdere, de werkgever zelf, een collega,...). Verzoening / bemiddeling De bedoeling van de verzoeningsprocedure bestaat er in aan beide partijen de nodige verantwoordelijkheidszin bij te brengen door hen de gelegenheid te bieden om de zaak uit te praten en naar elkaar te luisteren, om zo te komen tot een akkoord met respect voor de belangen van beide partijen. Een verzoening / bemiddeling kan zowel direct als indirect zijn. Bij een directe bemiddeling wordt een directe confrontatie tussen de betrokken partijen georganiseerd, in het bijzijn van de vertrouwenspersoon / psychosociale preventieadviseur. Deze confrontatie wordt uiteraard zeer goed individueel voorbereid, in samenwerking met de betrokken partijen. Bij een indirecte bemiddeling is het de vertrouwenspersoon / psychosociale preventieadviseur die individuele gesprekken heeft met de betrokken partijen en die op die manier zal proberen om de verschillende standpunten dichter bij elkaar te brengen. De werkgever zal op de hoogte gebracht worden van de problematiek indien de klager hier uitdrukkelijk om vraagt of wanneer de tussenkomst van de werkgever nodig is voor de uitvoering van het akkoord 2 Ingeval van schoolverlof, wordt de termijn opgeschort voor de duur van het verlof

9 tussen deze werknemer klager en de aangeklaagde. Zoniet kan de verzoening plaatsvinden zonder dat de werkgever op de hoogte is. B. Keuze van de formele weg Naast de keuze voor de informele weg, kan de werknemer ook beslissen om, nadat hij de nodige informatie heeft ontvangen, onmiddellijk een beroep te doen om de formele weg, zonder gebruik te maken van de informele procedure. Wanneer een werknemer meent het voorwerp te zijn van geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk vanwege een derde, kan hij een met redenen omklede klacht indienen. De werkgever moet instaan voor het welzijn van zijn werknemers tijdens de uitvoering van hun werk, dus ook wanneer deze werknemer contact heeft met derden. Verplicht voorafgaand akkoord In al deze gevallen moet de werknemer een persoonlijk onderhoud hebben met de vertrouwenspersoon of de psychosociale preventieadviseur (of beiden) vooraleer de met redenen omklede klacht in te dienen. Dit onderhoud is verplicht. Het zorgt er voor dat de werknemer inlichtingen verkrijgt over de elementen die zijn klacht moet bevatten om geldig te zijn, over het verloop van de procedure als gevolg van deze klacht, over de gevolgen en de risico's verbonden aan het neerleggen van een klacht, over de bescherming tegen ontslag... Zowel de werknemer als de vertrouwenspersoon of de preventieadviseur waakt er over dat dit onderhoud plaats vindt binnen een termijn van 8 dagen 3 vanaf het ogenblik dat de werknemer de wil heeft geuit om een met redenen omklede klacht in te dienen. Misbruik van de klachtenprocedure Het personeelslid moet zich onthouden van elk misbruik van de klachtenprocedure, die geen ander doel zou hebben dan bijvoorbeeld het voordeel te bekomen van de ontslagbescherming of die tot doel heeft de reputatie van de vermeende dader van geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag te schenden omwille van wraakgevoelens of uit kwade trouw. Indien men meent dat er misbruik wordt gemaakt van de klachtenprocedure, wordt het mogelijk diverse sanctiemechanismen in werking te stellen. Het personeelslid kan eveneens misbruik maken van het recht om een rechtsvordering in te stellen. De verweerder kan dan aan het personeelslid vragen om een schadevergoeding te betalen wegens tergend en roekeloos gedrag. C. Beroep doen op een Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk EDPBW (extern aan de stad Brussel) De preventieadviseur psychosociale aspecten kan om deontologische redenen of om redenen van werkoverlast beslissen om een formele klacht voor behandeling door te geven aan de EDPBW (aangeduid door het College). Het personeelslid kan aan de preventieadviseur psychosociale aspecten vragen dat zijn klacht behandeld 3 Ingeval van schoolverlof, wordt de termijn opgeschort voor de duur van het verlof

10 wordt door de EDPBW. Zijn vraag dient echter wel degelijk verantwoord te zijn met concrete argumenten voor de gemaakte keuze. De preventieadviseur psychosociale aspecten zal dan, in samenspraak met het personeelslid, beslissen of de formele klacht al dan niet ter behandeling zal doorgegeven worden aan de EDPBW. Indien er geen akkoord bereikt wordt tussen de preventieadviseur psychosociale aspecten en het personeelslid, zal de preventieadviseur psychosociale aspecten het dossier, samen met de verantwoording tot externalisering van de klacht, overmaken aan de gemeentesecretaris met de vraag om een beslissing te nemen. Indien een beslissing niet mogelijk blijkt, kan de tussenkomst van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg - Toezicht op het Welzijn op het Werk ingeroepen worden. Gegevens van de door het College aangeduide dienst: IDEWE Wetstraat, Brussel Tel. 02/ Externe actiemiddelen A. Rechtstreeks beroep op het Toezicht op het Welzijn op het Werk Een personeelslid kan zich in principe rechtstreeks wenden tot het Toezicht op het Welzijn op het Werk. Dit is echter slechts aangeraden indien er intern de organisatie geen preventieadviseur psychosociale aspecten werd aangewezen of indien hij/zij niet gekend is (als bijvoorbeeld de namen van de vertrouwenspersonen en de preventieadviseurs psychosociale aspecten niet opgenomen zijn in het arbeidsreglement). Of, wanneer de interne procedures niet wettelijk zijn (wanneer het personeelslid bijvoorbeeld verlof zou moeten nemen om naar de preventieadviseur te gaan). Het Toezicht op het Welzijn op het Werk kan in die gevallen een onderzoek instellen in de organisatie, de procedures controleren en de werkgever verplichten om de toestand te regulariseren of om een preventieadviseur psychosociale aspecten aan te duiden. Doch, indien de preventieadviseur psychosociale aspecten werd aangeduid, de werknemer kent hem/haar en de interne procedure is wettelijk, dan is het niet opportuun om zich tot het Toezicht op het Welzijn op het Werk te wenden. Het Toezicht op het Welzijn op het Werk zal in dat geval inderdaad geen onderzoek doen van de individuele zaak, maar de werknemer doorverwijzen naar de interne preventieadviseur psychosociale aspecten. De enige opdracht van het Toezicht op het Welzijn op het Werk bestaat er immers in na te gaan of de werkgever de wettelijke verplichtingen naleeft. B. Procedure voor de bevoegde rechtbank Burgerlijke procedure Het personeelslid kan een rechtsvordering instellen bij de arbeidsrechtbank, opdat de rechter: - aan de dader het bevel zou geven om, op straffe van de toepassing van strafsancties, hieraan een einde te stellen; - aan de werkgever bevelen voorlopige maatregelen te nemen met als doel de naleving van de wetgeving te bekomen;

11 - de werkgever en/of de aangeklaagde veroordelen tot het betalen van een schadevergoeding als herstel voor de schade ingevolge geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk. De eerste twee vorderingen worden behandeld volgens een versnelde procedure. Wanneer het personeelslid rechtstreeks een rechtsvordering bij de arbeidsrechtbank instelt, zonder een beroep te doen op de interne procedure, terwijl deze procedure bestaat en wettig kan worden toegepast, kan de rechter aan deze werknemer bevelen eerst de interne procedure te doorlopen. De gerechtelijke procedure wordt dan geschorst totdat de preventieadviseur psychosociale aspecten zijn advies heeft gegeven. Het personeelslid dat een rechtsvordering instelt, moet het geweld, de pesterijen of het ongewenst seksueel gedrag op het werk niet bewijzen, maar moet voor de rechter wel feiten kunnen aanvoeren die deze toelaten het bestaan van geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag te vermoeden of dit eruit af te leiden. De loutere bewering dat men slachtoffer is van grensoverschrijdend gedrag volstaat niet: men moet deze feiten preciseren wat de tijd en de plaats betreft en de betrokken personen nauwkeurig identificeren. De eiser moet de feiten bewijzen of een begin van bewijs van deze feiten leveren. Eens dit bewijs is geleverd, staat het vermoeden vast en komt het aan de verweerder toe om te bewijzen dat zich geen geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk heeft voorgedaan. Strafrechtelijke procedure De strafrechtelijke procedure verloopt voor de correctionele rechtbank en heeft tot doel aan de dader, de werkgever en/of een lid van de hiërarchische lijn een strafsanctie op te zien leggen. Het personeelslid zou dergelijke stappen in die zin kunnen ondernemen indien hij meent dat de dader de injunctie die hem door de arbeidsrechter werd opgelegd om de feiten stop te zetten, niet heeft nageleefd. De strafvordering die tot doel heeft een persoon die beschuldigd wordt van een inbreuk te vervolgen voor de rechtbank teneinde zijn schuld te onderzoeken, kan door het personeelslid ingeleid worden op verschillende manieren: - het personeelslid kan een klacht indienen bij de politie of het arbeidsauditoraat. De strafvordering zal echter niet noodzakelijk ingesteld worden, aangezien het de auditeur (het openbaar ambt) toekomt vrij te beslissen over de opportuniteit om de dader, en eventueel de werkgever of een lid van de hiërarchische lijn te vervolgen voor de correctionele rechtbank. - het personeelslid kan een klacht met burgerlijke partijstelling indienen bij de onderzoeksrechter. Deze zal dan overgaan tot een onderzoek (onder andere door te vragen aan het Toezicht op het Welzijn op het Werk of de politiediensten om bepaalde opdrachten uit te voeren) en verslag uitbrengen bij de raadkamer die dan zal beslissen ofwel om niet te vervolgen, ofwel om de zaak aanhangig te maken bij de correctionele rechtbank. Men dient echter te weten dat in deze hypothese het personeelslid verplicht zal zijn om bij de griffie van de rechtbank de geschatte som van de proceskosten in consignatie te geven, voordat tot vervolging wordt overgegaan. In geval van veroordeling van de beklaagde, zullen de sommen betaald door het personeelslid, terugbetaald worden. Als de correctionele rechtbank de beklaagde vrijspreekt, zijn alle gerechtskosten ten laste van het personeelslid. Opmerking: Het personeelslid moet er zich bewust van zijn dat, wanneer hij een klacht neerlegt bij de politie of bij de arbeidsauditeur met de bedoeling strafvordering in te stellen, om een gerechtelijk onderzoek te bekomen, de mogelijkheid om een beroep te doen op het Toezicht op het Welzijn op het Werk uitgesloten is. In dit geval wordt er een

12 strafonderzoek geopend onder leiding van een magistraat, waardoor het Toezicht op het Welzijn op het Werk gebonden wordt door het geheim van het onderzoek Keuze van de actiemiddelen Ook al heeft de medewerker de vrije keuze wat betreft de actie die hij of zij verkiest, toch wordt er binnen het Stad Brussel voor volgende logische hiërarchie van actiemiddelen geopteerd: 1e keuze: De interne procedure door de IDPBW van de stad Brussel --> daarbij wordt altijd eerst getracht om het probleem op een informele manier aan te pakken; --> pas als de informele tussenkomst geen oplossing voor de problematische situatie biedt, zal overgegaan worden tot de formele klachtenprocedure; Uitzondering: Beroep doen op de EDPBW, extern aan de stad Brussl --> om deontologische redenen of om redenen van werkoverlast van de preventieadviseur psychosociale aspecten; --> om redenen aangehaald door het personeelslid dat een klacht wenst in te dienen (na overleg en gezamenlijk akkoord met de preventieadviseur psychosociale aspecten). 2e keuze: De externe procedure (bij onmogelijkheid of niet slagen van de interne procedure) --> Toezicht op het Welzijn op het Werk --> Procedure voor de bevoegde rechtbank Register van feiten van geweld Het personeelslid dat het slachtoffer meent te zijn van geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag vanwege een derde (een persoon vreemd aan de Administratie), moet een verklaring kunnen laten opnemen in het register. Deze verklaring kan gebeuren door het formulier 'Verklaring van feiten van geweld' in te vullen. Deze formulieren zijn beschikbaar op de werkplek. Het personeelslid is niet verplicht om zijn identiteit mee te delen, maar mag dat wel indien hij of zij dat wenselijk acht. Het departementshoofd dient, naar aanleiding van het gemelde incident, de nodige preventiemaatregelen voor te stellen zodat gelijkaardige incidenten in de toekomst vermeden kunnen worden. Het volledig ingevulde document (incl. de voorgestelde preventiemaatregelen) dient door het departementshoofd bezorgd te worden aan de preventieadviseur psychosociale aspecten van de Stad Brussel. Indien de preventieadviseur psychosociale aspecten nog bijkomende maatregelen nodig acht, zal deze daaromtrent het departementshoofd contacteren. Alle verklaringen van feiten van geweld worden opgenomen in een centraal 'Geweldregister' van de Stad.

13 De toegang tot dit geweldregister is beperkt tot een aantal personen, meer bepaald tot de vertrouwenspersoon, de preventieadviseur psychosociale aspecten, de Stadssecretaris en een met toezicht belaste ambtenaar van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg. BIJLAGEN Formulier 'Verklaring van feiten van geweld'

14

- 91 HOOFDSTUK XV DADEN DIE PSYCHOSOCIALE RISICO S INHOUDEN, MET INBEGRIP VAN STRESS, GEWELD, PESTERIJEN EN ONGEWENST SEKSUEEL GEDRAG OP HET WERK

- 91 HOOFDSTUK XV DADEN DIE PSYCHOSOCIALE RISICO S INHOUDEN, MET INBEGRIP VAN STRESS, GEWELD, PESTERIJEN EN ONGEWENST SEKSUEEL GEDRAG OP HET WERK - 91 HOOFDSTUK XV DADEN DIE PSYCHOSOCIALE RISICO S INHOUDEN, MET INBEGRIP VAN STRESS, GEWELD, PESTERIJEN EN ONGEWENST SEKSUEEL GEDRAG OP HET WERK Artikel 281 - Principe Daden die psychosociale risico s

Nadere informatie

Typeprocedure 1. ALGEMENE BEPALINGEN

Typeprocedure 1. ALGEMENE BEPALINGEN Typeprocedure Toe te passen procedure voor elke werknemer die meent het voorwerp te zijn van geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk, op te nemen in het arbeidsreglement 1. ALGEMENE

Nadere informatie

B. Geweld op het werk: Elke feitelijkheid waarbij een persoon psychisch of fysiek wordt bedreigd of aangevallen bij de uitvoering van het werk.

B. Geweld op het werk: Elke feitelijkheid waarbij een persoon psychisch of fysiek wordt bedreigd of aangevallen bij de uitvoering van het werk. Departement Psychosociale aspecten Preventie van psychsociale risico s op het werk (Wet van 4 augustus 1996 aangepast door de Wet van 28 februari 2014 en 28 maart 2014, KB van 10 april 2014)... engageert

Nadere informatie

bescherming tegen psychosociale risico s op het werk, met inbegrip van stress, geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk

bescherming tegen psychosociale risico s op het werk, met inbegrip van stress, geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk Gegevens verwijderen WERKGEVER: (HOOFDZETEL): (Naam en adres): Telefoon: E-mail:... AFDELINGS- OF EXPLOITATIEZETEL(S) :. AARD VAN DE BEDRIJVIGHEID: - Hoofdactiviteit: - Bijkomende activiteit: PARITAIR

Nadere informatie

BIJLAGE AAN HET ARBEIDSREGLEMENT

BIJLAGE AAN HET ARBEIDSREGLEMENT BIJLAGE AAN HET ARBEIDSREGLEMENT Maatregelen ter voorkoming van psychosociale risico s op het werk Wet van 28.02.2014, BS 28.04.2014 / Wet van 28.03.2014, BS 28.04.2014 / Koninklijk Besluit van 10.04.2014,

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. - Algemene bepaling. Artikel 1

HOOFDSTUK I. - Algemene bepaling. Artikel 1 Wet van 10 januari 2007 tot wijziging van verschillende bepalingen betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk waaronder deze betreffende de bescherming tegen geweld, pesterijen

Nadere informatie

Circulaire PREVENTIE VAN PSYCHOSOCIALE RISICO S OP HET WERK

Circulaire PREVENTIE VAN PSYCHOSOCIALE RISICO S OP HET WERK WAARONDER STRESS, GEWELD, PESTERIJEN, ONGEWENST SEXUEEL GEDRAG PRINCIPE BEGRIP PSYCHOSOCIALE RISICO S OP HET WERK Welzijnswet Werknemers art. 32/1 De werkgever heeft de wettelijke verplichting om iedere

Nadere informatie

Circulaire 2014 05 PREVENTIE VAN PSYCHOSOCIALE RISICO S OP HET WERK

Circulaire 2014 05 PREVENTIE VAN PSYCHOSOCIALE RISICO S OP HET WERK Preventie van psychosociale risico s op het werk waaronder STRESS, GEWELD, PESTERIJEN, ONGEWENST SEXUEEL GEDRAG PRINCIPE De werkgever heeft de wettelijke verplichting om iedere werknemer te beschermen

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 11 juli 2002 betreffende de bescherming tegen geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk (B.S

Koninklijk besluit van 11 juli 2002 betreffende de bescherming tegen geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk (B.S Koninklijk besluit van 11 juli 2002 betreffende de bescherming tegen geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk (B.S. 18.7.2002) Omzetting in Belgisch recht van de kaderrichtlijn 89/391/EEG

Nadere informatie

Typeprocedure op te nemen in het arbeidsreglement

Typeprocedure op te nemen in het arbeidsreglement Typeprocedure op te nemen in het arbeidsreglement Toe te passen procedure voor elke werknemer die meent te lijden op het werk als gevolg van psychosociale risico s, waaronder inzonderheid geweld, pesterijen

Nadere informatie

B. Geweld op het werk: Elke feitelijkheid waarbij een persoon psychisch of fysiek wordt bedreigd of aangevallen bij de uitvoering van het werk.

B. Geweld op het werk: Elke feitelijkheid waarbij een persoon psychisch of fysiek wordt bedreigd of aangevallen bij de uitvoering van het werk. Departement Psychosociale aspecten Preventie van psychsociale risico s op het werk (Wet van 4 augustus 1996 aangepast door de Wet van 28 februari 2014 en 28 maart 2014, KB van 10 april 2014) Voorbeeldnota

Nadere informatie

Wegwijs in... DE PREVENTIE VAN DE PSYCHOSOCIALE BELASTING OP HET WERK: STRESS, GEWELD, PESTERIJEN EN ONGEWENST SEKSUEEL GEDRAG.

Wegwijs in... DE PREVENTIE VAN DE PSYCHOSOCIALE BELASTING OP HET WERK: STRESS, GEWELD, PESTERIJEN EN ONGEWENST SEKSUEEL GEDRAG. Wegwijs in... DE PREVENTIE VAN DE PSYCHOSOCIALE BELASTING OP HET WERK: STRESS, GEWELD, PESTERIJEN EN ONGEWENST SEKSUEEL GEDRAG April 2009 Algemene Directie Humanisering van de Arbeid Deze brochure is gratis

Nadere informatie

De wetgeving in verband met psychosociale risico s op het werk vanaf 1 september 2014

De wetgeving in verband met psychosociale risico s op het werk vanaf 1 september 2014 De wetgeving in verband met psychosociale risico s op het werk vanaf 1 september 2014 Het gaat om twee wetten en 1 KB De wet van 28 februari 2014 tot aanvulling van de wet 4 augustus 1996 betreffende het

Nadere informatie

School aan de waterkant BuSO Sint-Juliaan Stropkaai Gent Tel. 09/ Fax. 09/

School aan de waterkant BuSO Sint-Juliaan Stropkaai Gent Tel. 09/ Fax. 09/ Klachtenprocedure voor geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag Wanneer een werknemer meent het voorwerp te zijn van geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk kan hij een beroep

Nadere informatie

Addendum arbeidsreglement

Addendum arbeidsreglement Addendum arbeidsreglement Procedure voor psychosociale risico s Ter vervanging van hoofdstuk 9 van het Arbeidsreglement dat werd goedgekeurd door de OCMW-Raad van 24/07/2014 1. Doel, definities en toepassingsgebied

Nadere informatie

BIJLAGE. - PROCEDURE VOOR PSYCHOSOCIALE RISICO S

BIJLAGE. - PROCEDURE VOOR PSYCHOSOCIALE RISICO S BIJLAGE. - PROCEDURE VOOR PSYCHOSOCIALE RISICO S 1. DOEL, DEFINITIES EN TOEPASSINGSGEBIED 1.1. Doel Deze procedures dragen bij tot het welzijn van werknemers en vullen de algemene wijze om psychosociale

Nadere informatie

Bijlage arbeidsreglement

Bijlage arbeidsreglement Bijlage arbeidsreglement (voorbeeld) Procedure voor psychosociale risico s 1. Doel, definities en toepassingsgebied 1.1. Doel Deze procedures dragen bij tot het welzijn van werknemers en vullen de algemene

Nadere informatie

Paritair subcomité voor de haven van Antwerpen, "Nationaal Paritair Comité der Haven van Antwerpen" genaamd

Paritair subcomité voor de haven van Antwerpen, Nationaal Paritair Comité der Haven van Antwerpen genaamd Neerlegging-Dépôt: 24/02/2015 Regist.-Enregistr.: 31/03/2015 W: 126236/CO/301.01 Paritair subcomité voor de haven van Antwerpen, "Nationaal Paritair Comité der Haven van Antwerpen" genaamd Collectieve

Nadere informatie

Artikel 1. Artikel 2. Artikel 3

Artikel 1. Artikel 2. Artikel 3 Wet van 28 februari 2014 tot aanvulling van de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk wat de preventie van psychosociale risico's op het werk betreft,

Nadere informatie

De nieuwe pestwetgeving

De nieuwe pestwetgeving De nieuwe pestwetgeving Wat u er zeker over moet weten! Team Psychosociaal Welzijn Brugge: 050/47.47.35 Herentals: 014/84.94.93 Inhoudstafel 1. Wettelijk kader 2. Definities 3. Risicoanalyse en preventiemaatregelen

Nadere informatie

JAARVERSLAG VAN DE IDPB DEEL VII Bis : Inlichtingen betreffende de preventie van psychosociale belasting veroorzaakt door het werk.

JAARVERSLAG VAN DE IDPB DEEL VII Bis : Inlichtingen betreffende de preventie van psychosociale belasting veroorzaakt door het werk. JAARVERSLAG VAN DE IDPB DEEL VII Bis : Inlichtingen betreffende de preventie van psychosociale belasting veroorzaakt door het werk. Doel Toelichting Het jaarverslag heeft enerzijds tot doel een samenvatting

Nadere informatie

Psychosociale Risico s en welzijn op het werk. Ing. Christian Halsberghe Sociaal Inspecteur Toezicht Welzijn op het Werk

Psychosociale Risico s en welzijn op het werk. Ing. Christian Halsberghe Sociaal Inspecteur Toezicht Welzijn op het Werk Psychosociale Risico s en welzijn op het werk Ing. Christian Halsberghe Sociaal Inspecteur Toezicht Welzijn op het Werk 1 Overzicht 1. Wettelijke bepalingen 2. Definities 3. Risicoanalyse en preventiemaatregelen

Nadere informatie

PARITAIR SUBCOMITÉ VOOR DE HAVEN VAN GENT

PARITAIR SUBCOMITÉ VOOR DE HAVEN VAN GENT Neerlegging-Dépôt: 25/03/2015 Regist.-Enregistr.: 29/04/2015 N : 126756/CO/301.02 PARITAIR SUBCOMITÉ VOOR DE HAVEN VAN GENT Collectieve arbeidsovereenkomst van 6 maart 2015 tot wijziging van de collectieve

Nadere informatie

klachtenprocedure: formele klacht

klachtenprocedure: formele klacht klachtenprocedure: formele klacht Lieve Vermeire Groep IDEWE November 2011 Slide 1 Inhoud toelichting Situering formele klacht binnen de klachtenprocedure Verschil informeel formeel Motieven om formeel

Nadere informatie

INHOUD. 1. Inleiding... 15

INHOUD. 1. Inleiding... 15 INHOUD 1. Inleiding... 15 2. Psychosociale risico s op het werk... 17 2.1. Stress op het werk... 19 2.2. Burn-out... 22 2.3. Ongewenst gedrag en conflicten... 23 2.3.1. Geweld op het werk... 23 2.3.2.

Nadere informatie

Titel. Subtitel + auteur

Titel. Subtitel + auteur Titel Subtitel + auteur 1 De nieuwe verplichtingen op vlak van preventie van stress, burn-out, geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk 2 Inleiding De psychosociale risico s werden voorheen

Nadere informatie

Afdeling I. - Toepassingsgebied en definities

Afdeling I. - Toepassingsgebied en definities Koninklijk besluit van 17 mei 2007 betreffende de voorkoming van psychosociale belasting veroorzaakt door het werk, waaronder geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk (B.S. 6.6.2007)

Nadere informatie

Preventie van Psychosociale Risico s op de Werkvloer. Wet, Wat en Hoe? Bart Vriesacker Psychosociaal departement

Preventie van Psychosociale Risico s op de Werkvloer. Wet, Wat en Hoe? Bart Vriesacker Psychosociaal departement Preventie van Psychosociale Risico s op de Werkvloer Wet, Wat en Hoe? Bart Vriesacker Psychosociaal departement Inhoudsopgave Psychosociale risico s? De nieuwe wetgeving De psychosociale risicoanalyse

Nadere informatie

De preventie van psychosociale risico s op het werk Wet van 28 april 2014

De preventie van psychosociale risico s op het werk Wet van 28 april 2014 De preventie van psychosociale risico s op het werk Wet van 28 april 2014 Maddy Van Temsche Sociaal inspecteur TWW-OVL Kennisdirectie Psychosociologie maddy.vantemsche@werk.belgie.be Inhoud Wetgeving Psychosociale

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Algemene bepalingen en wettelijk kader. 3. Preventie van psychosociale risico s een engagement van iedereen

1. Inleiding. 2. Algemene bepalingen en wettelijk kader. 3. Preventie van psychosociale risico s een engagement van iedereen Gemeenschappelijke preventiedienst Psychosociale risico s Advies Onderwijsorganisatie Preventie van psychosociale risico s op het werk Bijlage bij typeprocedure in AR Preventie van psychosociale risico

Nadere informatie

Psychosociale aspecten op de werkvloer.

Psychosociale aspecten op de werkvloer. 17 juli 2013 Psychosociale aspecten op de werkvloer. Wat is: psychosociale belasting veroorzaakt door het werk? Als psychosociale belasting veroorzaakt door het werk kan, elke belasting van psychosociale

Nadere informatie

Vertrouwenspersoon INFORMATIEFOLDER

Vertrouwenspersoon INFORMATIEFOLDER Vertrouwenspersoon INFORMATIEFOLDER VERTROUWENSPERSOON EXTERNE PREVENTIEADVISEUR Je kan bij beide terecht als je ongewenst gedrag ervaart of te maken krijgt met pesterijen. Maar ook als je stress hebt

Nadere informatie

STAD BRUSSEL Departement Openbaar Onderwijs Brussel, 20 januari PVR / doc BESTENDIGE ONDERRICHTING N 4

STAD BRUSSEL Departement Openbaar Onderwijs Brussel, 20 januari PVR / doc BESTENDIGE ONDERRICHTING N 4 STAD BRUSSEL Departement Openbaar Onderwijs ---------- Brussel, 20 januari 2009. PVR / 4.09.01.20.doc BESTENDIGE ONDERRICHTING N 4 (voor alle schoolse en bijschoolse inrichtingen) BETREFT: Toepassing van

Nadere informatie

Arbeidsongevallen. Steven Van den Broeck Directie TWW Antwerpen FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg

Arbeidsongevallen. Steven Van den Broeck Directie TWW Antwerpen FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg Arbeidsongevallen Steven Van den Broeck Directie TWW Antwerpen FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg steven.vandenbroeck@werk.belgie.be 5 juni 2018 1 Inhoud 1. Wetgeving 2. EHBO 3. Vergoeding

Nadere informatie

Wet van 11 juni 2002 betreffende de bescherming tegen geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk

Wet van 11 juni 2002 betreffende de bescherming tegen geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk Wet van 11 juni 2002 betreffende de bescherming tegen geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk (BS, 22-06-2002) HOOFDSTUK I. - Algemene bepaling Artikel 1 Deze wet regelt een aangelegenheid

Nadere informatie

6 de verfraaiing van de arbeidsplaatsen; 6 de verfraaiing van de arbeidsplaatsen;

6 de verfraaiing van de arbeidsplaatsen; 6 de verfraaiing van de arbeidsplaatsen; Hoofdstuk II. - Algemene beginselen Art. 4.- 1. De Koning kan aan de werkgevers en de werknemers alle maatregelen opleggen die nodig zijn voor het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk.

Nadere informatie

Bijvoegsel arbeidsreglement: reglement GPOS

Bijvoegsel arbeidsreglement: reglement GPOS Bijvoegsel arbeidsreglement: reglement GPOS Voorkoming van psychosociale belasting op het werk, waaronder geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk (wet van 11/06/02, KB 11/07/02, wet

Nadere informatie

11 JULI 2002. - Koninklijk besluit betreffende de bescherming tegen geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk (1)

11 JULI 2002. - Koninklijk besluit betreffende de bescherming tegen geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk (1) 11 JULI 2002. - Koninklijk besluit betreffende de bescherming tegen geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk (1) ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen,

Nadere informatie

Psychosociale cel. Nieuwe psychosociale wetgeving

Psychosociale cel. Nieuwe psychosociale wetgeving Psychosociale cel Nieuwe psychosociale wetgeving Wettelijk kader Wet 28/02/2014 tot aanvulling van de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk wat

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG 1 FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG 10 JANUARI 2007 Wet tot wijziging van verschillende bepalingen betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun

Nadere informatie

Rol TWW Wet psychosociale risico s 2014

Rol TWW Wet psychosociale risico s 2014 Rol TWW Wet psychosociale risico s 2014 Sandrine Schatteman Sociaal inspecteur TWW Antwerpen Kennisdirectie psychosociologie Sandrine.schatteman@werk.belgie.be Inhoud Toepassingsgebied Opdracht TWW Algemeen

Nadere informatie

Psychosociale risico s. Hoe kan Securex u ondersteunen?

Psychosociale risico s. Hoe kan Securex u ondersteunen? Psychosociale risico s Nieuwe wetgeving Hoe kan Securex u ondersteunen? Inhoudstafel De nieuwe wetgeving 1. Toepassingsgebied 2. Wat zijn psychosociale risico s? Welke maatregelen moet de werkgever treffen?

Nadere informatie

Geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk: het juridisch kader

Geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk: het juridisch kader Geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk: het juridisch kader Op 1 juli 2003 is de wet van 11 juni 2002 betreffende de bescherming tegen geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag

Nadere informatie

Psycho-sociaal beleid : Wetgeving & invulling

Psycho-sociaal beleid : Wetgeving & invulling Psycho-sociaal beleid : Wetgeving & invulling 2 Psychosociale aspecten : subjectieve invulling van een objectief gegeven Michigan Model Kahn e.a., 1964 Persoonlijkheid Stressor Gebeurtenis Interpretatie

Nadere informatie

Wat zegt de regelgeving over geweld, pesten en relationele problemen op het werk?

Wat zegt de regelgeving over geweld, pesten en relationele problemen op het werk? Wat zegt de regelgeving over geweld, pesten en relationele problemen op het werk? Maddy Van Temsche sociaal inspecteur TWW-OVL Kennisdirectie Psychosociologie maddy.vantemsche@werk.belgie.be Inhoud Wetgeving

Nadere informatie

Wanneer plagen pijn gaat doen

Wanneer plagen pijn gaat doen Wanneer plagen pijn gaat doen Preventie en bestrijden van pesten op de werkvloer Mieke Mievis Inhoud Deel 1 Algemeen kader rond pesten Deel 2 Hoe pesten curatief aanpakken? Vanuit wettelijk standpunt Vanuit

Nadere informatie

PSYCHOSOCIALE ASPECTEN

PSYCHOSOCIALE ASPECTEN PSYCHOSOCIALE ASPECTEN Welke lessen kunnen we trekken uit de evaluatie van de pestwet? Sofie D Ours, Preventieadviseur Psychosociale IDEWE 20 september 2011 Kursaal Oostende PreBes vzw Diestersteenweg

Nadere informatie

De preventie van psychosociale risico s op het werk : implementatie van de wetgeving naar de praktijk

De preventie van psychosociale risico s op het werk : implementatie van de wetgeving naar de praktijk De preventie van psychosociale risico s op het werk : implementatie van de wetgeving naar de praktijk Maddy Van Temsche sociaal inspecteur TWW-OVL Kennisdirectie Psychosociologie maddy.vantemsche@werk.belgie.be

Nadere informatie

OPLEIDING VERTROUWENSPERSOON ONDERWIJS Wetgeving 2014

OPLEIDING VERTROUWENSPERSOON ONDERWIJS Wetgeving 2014 OPLEIDING VERTROUWENSPERSOON ONDERWIJS Wetgeving 2014 Maddy Van Temsche Sociaal inspecteur Regionale directie TWW-OVL Kennisdirectie Psychosociologie maddy.vantemsche@werk.belgie.be 1. Wettelijke bepalingen

Nadere informatie

De rol van Toezicht op het welzijn op het werk: praktijkervaringen en tips

De rol van Toezicht op het welzijn op het werk: praktijkervaringen en tips De rol van Toezicht op het welzijn op het werk: praktijkervaringen en tips Maddy Van Temsche Sociaal inspecteur TWW-OVL Kennisdirectie psychosociologie maddy.vantemsche@werk.belgie.be Inhoud Toepassingsgebied

Nadere informatie

Strafbepalingen Wet Welzijn en Codex Sociaal Strafwetboek 1/4

Strafbepalingen Wet Welzijn en Codex Sociaal Strafwetboek 1/4 Strafbepalingen Wet Welzijn en Codex Sociaal Strafwetboek 1/4 Sociaal Strafwetboek Toepassing op Wet en Codex Welzijn op het werk Strafbepalingen uit de Wet Welzijn van 1996 De artikelen 81 t.e.m. 94 zijn

Nadere informatie

Deze procedures dragen bij tot het welzijn van werknemers en vullen de algemene wijze om psychosociale risico s te beheersen aan.

Deze procedures dragen bij tot het welzijn van werknemers en vullen de algemene wijze om psychosociale risico s te beheersen aan. BIJLAGE ARBEIDSREGLEMENT PROCEDURE VOOR PSYCHOSOCIALE RISICO S 1. Doel, definities en toepassingsgebied 1.1. Doel Deze procedures dragen bij tot het welzijn van werknemers en vullen de algemene wijze om

Nadere informatie

Paritair subcomité voor de haven van Antwerpen, "Nationaal Paritair Comité der Haven van Antwerpen" genaamd

Paritair subcomité voor de haven van Antwerpen, Nationaal Paritair Comité der Haven van Antwerpen genaamd Paritair subcomité voor de haven van Antwerpen, "Nationaal Paritair Comité der Haven van Antwerpen" genaamd Neerlegging-Dépôt: 24/02/2015 Regist.-Enregistr.: 18/03/2016 N": 132309/CO/301.01 Collectieve

Nadere informatie

MODEL KLACHTENREGELING ONGEWENST GEDRAG

MODEL KLACHTENREGELING ONGEWENST GEDRAG MODEL KLACHTENREGELING ONGEWENST GEDRAG INLEIDING Als werkgever zijn we krachtens de Arbowet (artikel 3 lid 2) verplicht beleid te voeren gericht op voorkoming en/of beperking van psychosociale arbeidsbelasting.

Nadere informatie

Codex over het welzijn op het werk. Boek I.- Algemene beginselen. Titel 2. Algemene beginselen betreffende het welzijnsbeleid

Codex over het welzijn op het werk. Boek I.- Algemene beginselen. Titel 2. Algemene beginselen betreffende het welzijnsbeleid Codex over het welzijn op het werk Boek I.- Algemene beginselen Titel 2. Algemene beginselen betreffende het welzijnsbeleid Omzetting in Belgisch recht van de Europese richtlijn 89/391/EEG van de Raad

Nadere informatie

Rondzendbrief DVO/BZ/P&0/2009/7

Rondzendbrief DVO/BZ/P&0/2009/7 Rondzendbrief DVO/BZ/P&0/2009/7 Aan de lijnmanagers en de personeelsleden van de diensten van de Vlaamse overheid Datum: 19 juni 2009 Kabinet van de minister-president en de Vlaamse minister van ~nstitutionele

Nadere informatie

Welzijn op het werk - nieuwe regelgeving psychosociale risico's veroorzaakt burn-out bij ondernemers

Welzijn op het werk - nieuwe regelgeving psychosociale risico's veroorzaakt burn-out bij ondernemers Welzijn op het werk - nieuwe regelgeving psychosociale risico's veroorzaakt burn-out bij ondernemers Mrs. Alexia Hoste alexia.hoste@marlex.be Dit zou een titel kunnen zijn van een persbericht dezer dagen.

Nadere informatie

Wet van 28 februari 2014 Wet van 28 maart 2014 KB 10 april 2014 Nieuwe wetgeving en werking Psychosociaal welzijn

Wet van 28 februari 2014 Wet van 28 maart 2014 KB 10 april 2014 Nieuwe wetgeving en werking Psychosociaal welzijn Wet van 28 februari 2014 Wet van 28 maart 2014 KB 10 april 2014 Nieuwe wetgeving en werking Psychosociaal welzijn GDPB 16/10/2014 gdpb@bz.vlaanderen.be www.bestuurszaken.be Voorstelling werking Wettelijk

Nadere informatie

GENDERNEUTRALITEIT WETTELIJK KADER EN DEFINITIES PREVENTIE VAN PSYCHOSOCIALE RISICO S OP HET WERK IN DE HULPVERLENINGSZONE FLUVIA 1.

GENDERNEUTRALITEIT WETTELIJK KADER EN DEFINITIES PREVENTIE VAN PSYCHOSOCIALE RISICO S OP HET WERK IN DE HULPVERLENINGSZONE FLUVIA 1. PREVENTIE VAN PSYCHOSOCIALE RISICO S OP HET WERK IN DE HULPVERLENINGSZONE FLUVIA 19 juni 2017. GENDERNEUTRALITEIT In voorliggend document is het gebruik van de mannelijke vorm gemeenslachtig. Voor de leesbaarheid

Nadere informatie

Sofie D ours Psychosociaal preventieadviseur STAD GENT WAAROM TALENTEN KOESTEREN?

Sofie D ours Psychosociaal preventieadviseur STAD GENT WAAROM TALENTEN KOESTEREN? TALENT KOESTEREN Sofie D ours Psychosociaal preventieadviseur STAD GENT WAAROM TALENTEN KOESTEREN? Insteek in kader van psychosociaal welzijn PREVENTIE PSYCHOSOCIALE RISICO S BURNOUT STRESS ONGEWENST GRENSOVERSCHRIJDEND

Nadere informatie

preventie van psychosociale risico s op het werk: juridische gids

preventie van psychosociale risico s op het werk: juridische gids preventie van psychosociale risico s op het werk: juridische gids Deze publicatie is gratis te verkrijgen: Telefonisch op het nummer 02 233 42 11 Door rechtstreekse bestelling op de website van de FOD:

Nadere informatie

Geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk

Geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk Geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk p. 24 Wetgeving Geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk (ongewenst grensoverschrijdend gedrag) worden NIET getolereerd binnen

Nadere informatie

De preventie van psychosociale risico s op het werk: Wat is nieuw in de wetgeving?

De preventie van psychosociale risico s op het werk: Wat is nieuw in de wetgeving? De preventie van psychosociale risico s op het werk: Wat is nieuw in de wetgeving? Maddy Van Temsche Sociaal inspecteur TWW-OVL Kennisdirectie Psychosociologie maddy.vantemsche@werk.belgie.be 1. Wettelijke

Nadere informatie

Wegwijs in... DE PREVENTIE EN BESCHERMING TEGEN GEWELD, PESTEN EN ONGEWENST SEKSUEEL GEDRAG OP HET WERK

Wegwijs in... DE PREVENTIE EN BESCHERMING TEGEN GEWELD, PESTEN EN ONGEWENST SEKSUEEL GEDRAG OP HET WERK Wegwijs in... DE PREVENTIE EN BESCHERMING TEGEN GEWELD, PESTEN EN ONGEWENST SEKSUEEL GEDRAG OP HET WERK 2 Februari 2005 Algemene Directie Humanisering van de Arbeid Deze brochure is gratis te verkrijgen:

Nadere informatie

De preventie van psychosociale risico s op het werk

De preventie van psychosociale risico s op het werk De preventie van psychosociale risico s op het werk Lieve Ponnet (Adviseur-generaal) Evy Hilderson (attaché jurist) Afdeling normen welzijn op het werk Algemene directie humanisering van de arbeid FOD

Nadere informatie

Ook de Memorie van Toelichting moet in die richting worden aangepast.

Ook de Memorie van Toelichting moet in die richting worden aangepast. ADVIES NR 44 VAN 22 MEI 2001 VAN DE VASTE COMMISSIE ARBEID VAN DE RAAD VAN DE GELIJKE KANSEN VOOR MANNEN EN VROUWEN OMTRENT HET VOORONTWERP VAN WET BETREFFENDE DE BESCHERMING VAN DE WERKNEMERS TEGEN GEWELD,

Nadere informatie

Afdeling 1. Psychosociale risico s op het werk: een prangend maatschappelijk probleem 1. Afdeling 2. en uitdaging voor het (sociaal) recht 2

Afdeling 1. Psychosociale risico s op het werk: een prangend maatschappelijk probleem 1. Afdeling 2. en uitdaging voor het (sociaal) recht 2 INHOUDSTAFEL WOORD VOORAF door Anne Van Regenmortel XI DEEL 1. PSYCHOSOCIALE RISICO S OP HET WERK MET BIJZONDERE AANDACHT VOOR STRESS EN BURN-OUT. OVER DE VERANTWOORDELIJKHEID VAN DE WERKGEVER EN ANDERE

Nadere informatie

zoals gewijzigd door de wetten van 10 januari 2007 en 6 februari 2007 vóór de wijziging door de wetten van 10 januari 2007 en 6 februari 2007

zoals gewijzigd door de wetten van 10 januari 2007 en 6 februari 2007 vóór de wijziging door de wetten van 10 januari 2007 en 6 februari 2007 Wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk. Art. 4.- 1. De Koning kan aan de werkgevers en de werknemers alle maatregelen opleggen die nodig zijn voor

Nadere informatie

Regeling Klachtencommissie Ongewenst Gedrag SintLucas

Regeling Klachtencommissie Ongewenst Gedrag SintLucas Regeling Klachtencommissie Ongewenst Gedrag SintLucas Vastgesteld door het College van Bestuur Inwerking getreden op 7 oktober 2013 Artikel 1: Begripsbepalingen 1. Agressie en geweld: voorvallen waarbij

Nadere informatie

Aanbeveling van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen nr. 2018/R/05 betreffende de wijziging van de wet van 10 mei 2007 ter

Aanbeveling van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen nr. 2018/R/05 betreffende de wijziging van de wet van 10 mei 2007 ter Aanbeveling van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen nr. 2018/R/05 betreffende de wijziging van de wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van discriminatie tussen vrouwen en mannen wat betreft

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 72 VAN 30 MAART 1999 BETREFFENDE HET BELEID TER VOORKOMING VAN STRESS DOOR HET WERK -------------------

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 72 VAN 30 MAART 1999 BETREFFENDE HET BELEID TER VOORKOMING VAN STRESS DOOR HET WERK ------------------- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 72 VAN 30 MAART 1999 BETREFFENDE HET BELEID TER VOORKOMING VAN STRESS DOOR HET WERK ------------------- Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve

Nadere informatie

Regeling (voorkomen) seksuele intimidatie, agressie en geweld

Regeling (voorkomen) seksuele intimidatie, agressie en geweld Regeling (voorkomen) seksuele intimidatie, agressie en geweld Vastgesteld in MR d.d. juni 1997 Aangepast en vastgesteld door College van bestuur 1-1-2006 Aangevuld en vastgesteld door MT januari 2009 Vastgesteld

Nadere informatie

Regeling opvang en klachtenprocedure ongewenst gedrag gemeente Brummen

Regeling opvang en klachtenprocedure ongewenst gedrag gemeente Brummen CVDR Officiële uitgave van Brummen. Nr. CVDR407476_1 17 oktober 2017 Regeling opvang en klachtenprocedure ongewenst gedrag gemeente Brummen Burgemeester en wethouders van Brummen hebben besloten om: 1.

Nadere informatie

De preventie van psychosociale risico s op het werk : workshops onderwijs

De preventie van psychosociale risico s op het werk : workshops onderwijs De preventie van psychosociale risico s op het werk : workshops onderwijs Maddy Van Temsche sociaal inspecteur TWW-OVL Kennisdirectie Psychosociologie maddy.vantemsche@werk.belgie.be 1 Inhoud 1. Film over

Nadere informatie

Protocol Ongewenste Omgangsvormen. Van. De Banketgroep. en haar dochtervennootschappen

Protocol Ongewenste Omgangsvormen. Van. De Banketgroep. en haar dochtervennootschappen Protocol Ongewenste Omgangsvormen Van De Banketgroep en haar dochtervennootschappen van toepassing vanaf 1 december 2013 Inleiding De Banketgroep wil ongewenste omgangsvormen zoals seksuele intimidatie,

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 10 april 2014 betreffende de preventie van psychosociale risico s op het werk

Koninklijk besluit van 10 april 2014 betreffende de preventie van psychosociale risico s op het werk Koninklijk besluit van 10 april 2014 betreffende de preventie van psychosociale risico s op het werk Afdeling 1 Toepassingsgebied en definities Artikel 1.- Dit besluit is van toepassing op de werkgevers

Nadere informatie

Algemene klachtenregeling Onderwijs

Algemene klachtenregeling Onderwijs Algemene klachtenregeling Onderwijs Juridisch kader De Wet op het primair onderwijs behandelt in artikel 14 de klachtenregeling. Ouders dan wel verzorgers, en personeelsleden kunnen bij de klachtencommissie,

Nadere informatie

De preventie van psychosociale risico s op het werk: Wat is nieuw in de wetgeving? Toelichting Knipperlichten PSR

De preventie van psychosociale risico s op het werk: Wat is nieuw in de wetgeving? Toelichting Knipperlichten PSR De preventie van psychosociale risico s op het werk: Wat is nieuw in de wetgeving? Toelichting Knipperlichten PSR Maddy Van Temsche Sociaal inspecteur TWW-OVL Kennisdirectie Psychosociologie maddy.vantemsche@werk.belgie.be

Nadere informatie

Cindy SCHAEFFER Cdt Psy Christophe SIEUW 22 Oct 13

Cindy SCHAEFFER Cdt Psy Christophe SIEUW 22 Oct 13 Cindy SCHAEFFER Cdt Psy Christophe SIEUW 22 Oct 13 1. Wetgeving 2. Preventie a. Preventief luik b. Reactief luik - Informele procedure - Formele procedure 3. Beroepsgeheim 4. In de praktijk? 2 Wet van

Nadere informatie

Gedragscode ter voorkoming van ongewenst gedrag

Gedragscode ter voorkoming van ongewenst gedrag , verder te noemen organisatie, hanteert deze voor zowel kinderopvang als peuterspeelzalen. Inleiding De organisatie wil met deze gedragscode waarborgen scheppen voor een goed en stimulerend werkklimaat

Nadere informatie

Knipperlichten Psychosociale Risico s : Module 2

Knipperlichten Psychosociale Risico s : Module 2 Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg Europees Sociaal Fonds Datum:...................... Knipperlichten Psychosociale Risico s : Module 2 Parameter Cijfermatige gegevens

Nadere informatie

EUR-klachtenregeling ongewenste omgangsvormen (seksuele intimidatie, agressie, geweld, pesten en discriminatie). (maart 2008)

EUR-klachtenregeling ongewenste omgangsvormen (seksuele intimidatie, agressie, geweld, pesten en discriminatie). (maart 2008) EUR-klachtenregeling ongewenste omgangsvormen (seksuele intimidatie, agressie, geweld, pesten en discriminatie). (maart 2008) Artikel 1 Begripsbepalingen. 1. Onder ongewenste omgangsvormen worden verstaan:

Nadere informatie

Procedures inzake psychosociale interventies op school

Procedures inzake psychosociale interventies op school DIENST BELEIDSCOÖRDINATIE Brussel, 18 november 2014 contact : (VVKBaO) Sarah Walschot, sarah.walschot@vsko.be, 02 507 06 58 (VVKSO) Maarten Balthau, maarten.balthau@vsko.be, 02 507 06 44 (VVKSO) An De

Nadere informatie

Psychosociale Risico s (PSR s) Basiscursus 19 april 2018

Psychosociale Risico s (PSR s) Basiscursus 19 april 2018 Psychosociale Risico s (PSR s) Basiscursus 19 april 2018 Nieuw arbeidsreglement Er werd een nieuw arbeidsreglement opgesteld Met bijlage 6 Bescherming tegen psychosociale risico s op het werk, met inbegrip

Nadere informatie

Protocol Ongewenste omgangsvormen

Protocol Ongewenste omgangsvormen Protocol Ongewenste omgangsvormen Thús Wonen, september 2016 20160915_RvC Pagina 1 van 8 Opgesteld door Irma van Beek, vertrouwenspersoon Inleiding Thús Wonen wil ongewenste omgangsvormen* zoals seksuele

Nadere informatie

Protocol Ongewenste omgangsvormen

Protocol Ongewenste omgangsvormen Protocol Ongewenste omgangsvormen Centrada, januari 2018 Inleiding Centrada wil ongewenste omgangsvormen 1 zoals seksuele intimidatie, pesten, agressie, geweld en discriminatie voorkomen en bestrijden.

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 10 april 2014 betreffende de preventie van psychosociale risico s op het werk (B.S. 28.4.2014)

Koninklijk besluit van 10 april 2014 betreffende de preventie van psychosociale risico s op het werk (B.S. 28.4.2014) Koninklijk besluit van 10 april 2014 betreffende de preventie van psychosociale risico s op het werk (B.S. 28.4.2014) Afdeling 1. - Toepassingsgebied en definities Artikel 1.- Dit besluit is van toepassing

Nadere informatie

Psychosociale risico s: de wettelijke verplichtingen in een notendop

Psychosociale risico s: de wettelijke verplichtingen in een notendop Psychosociale risico s: de wettelijke verplichtingen in een notendop Pascale Swinnen sociaal inspecteur Federale Overheidsdienst Werk, Arbeid en Sociaal overleg Toezicht op het Welzijn op het Werk Kennisdirectie

Nadere informatie

PSYCHOSOCIALE RISICO S. Nota over de wetgeving

PSYCHOSOCIALE RISICO S. Nota over de wetgeving Brussel, 12 mei 2014 PSYCHOSOCIALE RISICO S Nota over de wetgeving Deze nota vat de drie teksten met betrekking tot psychosociale risico s samen die verschenen zijn op 28.04.2014 en van kracht worden op

Nadere informatie

ROC LEEUWENBORGH MAASTRICHT/SITTARD REGLEMENT ONGEWENST GEDRAG

ROC LEEUWENBORGH MAASTRICHT/SITTARD REGLEMENT ONGEWENST GEDRAG ROC LEEUWENBORGH MAASTRICHT/SITTARD REGLEMENT ONGEWENST GEDRAG Inhoudsopgave Voorwoord 1 Reglement inzake ongewenst gedrag 2 Klachtenregeling ongewenst gedrag 4 VOORWOORD In deze nota Preventie en bestrijding

Nadere informatie

Wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (B.S )

Wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (B.S ) Wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (B.S. 18.9.1996) Gewijzigd bij: (1) wet van 13 februari 1998 houdende bepalingen tot bevordering van de

Nadere informatie

Klachtenregeling ongewenst gedrag TiU

Klachtenregeling ongewenst gedrag TiU Klachtenregeling ongewenst gedrag TiU Met deze Klachtenregeling Ongewenst Gedrag TiU wordt uitvoering gegeven aan de Gedragscode Ongewenst Gedrag TiU en aan artikel 1.12 van de CAO. De regeling is in werking

Nadere informatie

Dienst Psychosociale zorg VOEL JE GOED OP JE WERK

Dienst Psychosociale zorg VOEL JE GOED OP JE WERK Dienst Psychosociale zorg VOEL JE GOED OP JE WERK 1 2 Dienst Psychosociale zorg Bij de preventieadviseur psychosociale aspecten (PA/PSY) van de dienst Psychosociale Zorg kan je terecht voor alle vormen

Nadere informatie

Protocol beleidsplan seksuele intimidatie, agressie en geweld

Protocol beleidsplan seksuele intimidatie, agressie en geweld Protocol beleidsplan seksuele intimidatie, agressie en geweld INLEIDING In dit beleidsplan wordt binnen de kaders van het Arbo-beleid de aanpak van seksuele intimidatie, agressie en geweld nader uitgewerkt.

Nadere informatie

Wegwijs in... DE PREVENTIE EN BESCHERMING TEGEN GEWELD, PESTEN EN ONGEWENST SEKSUEEL GEDRAG OP HET WERK

Wegwijs in... DE PREVENTIE EN BESCHERMING TEGEN GEWELD, PESTEN EN ONGEWENST SEKSUEEL GEDRAG OP HET WERK Wegwijs in... DE PREVENTIE EN BESCHERMING TEGEN GEWELD, PESTEN EN ONGEWENST SEKSUEEL GEDRAG OP HET WERK 2 Februari 2003 Algemene Directie Humanisering van de Arbeid Deze brochure is gratis te verkrijgen:

Nadere informatie

Rolnummer 5025. Arrest nr. 132/2011 van 14 juli 2011 A R R E S T

Rolnummer 5025. Arrest nr. 132/2011 van 14 juli 2011 A R R E S T Rolnummer 5025 Arrest nr. 132/2011 van 14 juli 2011 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over artikel 32tredecies van de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de

Nadere informatie

4 AUGUSTUS Wet betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk. Belgisch Staatsblad 18 september 1996

4 AUGUSTUS Wet betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk. Belgisch Staatsblad 18 september 1996 4 AUGUSTUS 1996. - Wet betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk. Belgisch Staatsblad 18 september 1996 Gewijzigd door : Wet van 06/02/07 BS 06/06/07 Wet van 10/01/07 BS

Nadere informatie

Preventie en aanpak van ongewenst gedrag, intimidatie en discriminatie

Preventie en aanpak van ongewenst gedrag, intimidatie en discriminatie Klachtenregeling Preventie en aanpak van ongewenst gedrag, intimidatie en discriminatie 1. Klachtenregeling 1.1 Begripsbepalingen en definities. Discriminatie: In het kader van deze gedragscode wordt onder

Nadere informatie

HOOFDSTUK I.- Definities. Artikel 1.- Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder:

HOOFDSTUK I.- Definities. Artikel 1.- Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder: Koninklijk besluit van 30 januari 2003 tot vaststelling van de criteria, de voorwaarden en de nadere regels voor de toekenning van de toelage tot ondersteuning van acties die betrekking hebben op de bevordering

Nadere informatie

Resultaten campagne 2015: Psychosociale Risico s (PSR) in het buitengewoon onderwijs. Aandachtspunten huidige wetgeving PSR

Resultaten campagne 2015: Psychosociale Risico s (PSR) in het buitengewoon onderwijs. Aandachtspunten huidige wetgeving PSR Resultaten campagne 2015: Psychosociale Risico s (PSR) in het buitengewoon onderwijs Aandachtspunten huidige wetgeving PSR Infodagen preventie en bescherming in het GO! Tom Peerboom Sociaal inspecteur

Nadere informatie