Nieuws van Steunpunt Mantelzorg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuws van Steunpunt Mantelzorg"

Transcriptie

1 Editie februari 2018 Nieuws van Steunpunt Mantelzorg Contact Steunpunt Mantelzorg Midden-Groningen Hester Aanen Irma van der Meij Lucien Katerberg Moek Samiran Marian van der Vaart Midden-Groningen en Mantelzorg Een nieuwe naam, maar eigenlijk verandert er voor u niet zoveel. Net als voorheen kunt u bij het Sociaal Team terecht voor ondersteuning bij uw Mantelzorgtaken. U krijgt advies over de hulp en ondersteuning die bij uw wensen past. Steunpunt Mantelzorg Midden-Groningen geeft informatie over alles wat met mantelzorg te maken heeft. Ook organiseert het Steunpunt contactgroepen, respijtzorg voor als u even vrijaf wilt en informatiebijeenkomsten. Heeft u zelf een idee of wens, laat het ons weten, dan gaan wij kijken wat de mogelijkheden zijn. adres & website Midden-Groningen mantelzorg@kwartierzorgenwelzijn.nl

2 Themabijeenkomsten Het Steunpunt Mantelzorg verzorgt verschillende themabijeenkomsten. Dit kan gaan over: Ziektebeelden: Autisme, Dementie, Psychiatrie, Parkinson Financiën: Erfrecht, Levenstestament, Financieel Misbruik Wet en regelgeving Valpreventie, tilinstructie of rolstoel duwen Mantelzorg in het algemeen Wilt u meer informatie over één van deze onderwerpen? Neem contact met ons op. Wij kunnen ook voor organisaties / professionals themabijeenkomsten verzorgen. Activiteitenagenda 2018 Meer informatie in deze of komende nieuwsbrieven. 2 mei Fundag Jonge Mantelzorgers 22 februari, 22 maart, 26 april Contactgroep mantelzorgers en Dementie Kwartier Zorg en Welzijn, uur 21 februari, 21 maart, 18 april Alzheimer Café De Burcht, zaal open uur, Aanvang uur 22 febr, 15 mrt, 5 en 26 april Samen eten voor ouderen Edsersheerd, 4 dgn van te voren opgeven, 6,- per keer, tel: of

3 Hulp bij het keukentafelgesprek Onafhankelijke cliëntondersteuning Midden-Groningen Als mantelzorger heeft u recht op gratis onafhankelijke cliëntondersteuning bij het voorbereiden en voeren van een keukentafelgesprek. De cliëntondersteuner geeft onafhankelijke ondersteuning met informatie, advies en algemene ondersteuning. Zij kunnen samen met u het keukentafelgesprek voorbereiden en geven u uitleg over de procedure van een hulpaanvraag. Ook kunnen zij bij het keukentafelgesprek aanwezig zijn. Zij zijn onafhankelijk van de gemeente en beslissen niet of en welke zorg toegewezen wordt. Het keukentafelgesprek Bereid een gesprek goed voor. Schrijf vragen op en vertel duidelijk hoe de situatie is, wat u zelf, al dan niet met hulp, al doet en waar u meer hulp bij nodig hebt. Tip: Om voldoende tijd te hebben om het keukentafelgesprek voor te bereiden kunt u al voordat u een aanvraag doet, een cliëntondersteuner benaderen. Zij kunnen u helpen met de voorbereiding van het gesprek en eventueel samen met u een persoonlijk plan* maken. In Midden-Groningen verzorgt Zorgbelang Groningen de cliëntondersteuning. U kunt hen bereiken via: Meer informatie kunt u vinden op: * In het persoonlijk plan komen alle onderwerpen aan bod, die belangrijk zijn voor het keukentafelgesprek. Op diverse sites kunt u voorbeelden vinden. U kunt ook contact met ons opnemen voor meer informatie.

4 Een aanvullende Zorgverzekering kan extra Mantelzorgondersteuning aanbieden Afhankelijk van uw zorgverzekeraar kunnen in een aanvullende verzekering extra ondersteuningsmogelijkheden voor een mantelzorger zitten. Heeft u daar al eens naar gekeken? Mogelijke vergoedingen voor: Mantelzorgcursussen, zoals het verzorgen van uw naaste of het leren aangeven van uw grenzen (via een thuiszorgorganisatie of bij MEE). Mantelzorgers-arrangementen een dag of aantal dagen per jaar ontspannen en op adem komen, alleen of samen (met de zorgvrager). Mantelzorgmakelaar neemt (tijdelijk) regeltaken over van mantelzorgers om hen te ontlasten. Bijvoorbeeld om vervangende zorg te regelen of een pgb aan te vragen. Mantelzorgvervanging / Respijtzorg Vervangende mantelzorg betekent dat u uw zorgtaken tijdelijk kunt overdragen om even los te komen van de zorg of als u tijdelijk uitvalt of zelf op vakantie wilt. Lidmaatschap Patiëntenvereniging kan veel voordelen hebben, bv belangenbehartiging, onderling via forums en netwerken contact met elkaar hebben of informatie uitwisselen. Zorgverzekeraars hanteren verschillende voorwaarden voor vergoeding van een lidmaatschap. De Garantpolis is de collectieve verzekering die de gemeente Midden-Groningen voor minima heeft geregeld (CAZ). Ook deze Garantpolis kent vanaf de aanvullende verzekering Garant Verzorgd 2, de bovengenoemde mogelijkheden.

5 Ervaring van een mantelzorger die gebruik maakte van een Mantelzorg-arrangement: Heerlijk even een paar dagen samen in een hotel. Alles werd voor ons geregeld. We konden lekker ontbijten, een kopje koffie drinken en s avonds genieten van een voortreffelijk diner. Fijn om er zo even uit te kunnen. Zo geniet je toch weer even van elkaar en met elkaar, ondanks de zorgen voor elkaar. Vanuit de Basisverzekering kunt u gebruik maken van ergotherapie en/of psychologische hulp. Ook is het mogelijk dat de zorgverzekeraar woningaanpassing vergoedt. Bijvoorbeeld: Technologische hulpmiddelen om lichten, ramen en deuren te bedienen; Wek- en waarschuwingsapparatuur, zoals een lichtflitsbel voor mensen met een auditieve beperking. Let op: Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Neem altijd eerst contact op met uw eigen zorgverzekeraar om te horen wat voor u de mogelijkheden zijn.

6 Ondersteuning voor u als mantelzorger Zorgen voor een naaste, daar sta je niet bij stil, dat doe je gewoon. Dat is wat bijna alle mantelzorgers zeggen. Maar het kan zwaar zijn, zeker als er langdurige en intensieve zorg nodig is. Het Steunpunt Mantelzorg en de Sociale Teams staan graag voor u klaar. U kunt er terecht voor: Ondersteuning en advies wat betreft uw eigen situatie. Informatie over mantelzorg, voorzieningen, regelingen, ziektebeelden. Het aanvragen van een vrijwilliger zodat u even van huis kunt en tijd heeft voor uzelf. Deelname aan een themamiddag of cursus. Een luisterend oor Respijtzorg Tip: Neem ook eens een kijkje op (landelijke site voor mantelzorgers) Alzheimer Café Het Alzheimer Café is een maandelijkse informele bijeenkomst voor mensen met dementie, hun naasten en belangstellenden. De bijeenkomsten starten met een inleiding door een deskundige of de vertoning van een film, waarna de bezoekers ideeën, informatie en ervaringen kunnen uitwisselen. Data: wo 21 februari Zingeving wo21 maart Dementie en de rol van de huisarts wo 18 april... Locatie: De Burcht, van der Duyn van Maasdamweg 250, Hoogezand. Tijd: Zaal open uur. Programma uur Sluiting Voor wie: Inwoners van Midden-Groningen en overige omliggende gemeenten. De toegang is gratis.

7 Vertrek Wieneke Valkema, maar niet helemaal... Beste mantelzorgers, Vanaf 1 januari werk ik niet meer voor het Steunpunt Mantelzorg Slochteren. Ik draag mantelzorg en de aandacht voor mantelzorgers een warm hart toe en heb de werkzaamheden 9 jaar lang heel graag gedaan. Voor mij nu de tijd om wat minder te gaan werken. Ik heb er voor gekozen binnen het Sociaal Team van Slochteren te blijven werken en op die manier blijf ik ook mantelzorg onder de aandacht brengen. Via deze weg wil ik u als mantelzorgers heel hartelijk bedanken voor het in mij gestelde vertrouwen en de waardevolle contacten. Elders in deze Nieuwsbrief leest u waar u als mantelzorgers van de voormalige gemeente Slochteren terecht kunt voor advies over mantelzorgondersteuning, naast de contacten die u mogelijk heeft met een casemanager van het Sociaal Team Slochteren. Met vriendelijke groet, Even voorstellen: Wieneke Mijn naam is Lucien Katerberg en ik ben de nieuwe adviseur Mantelzorgondersteuning bij Steunpunt Mantelzorg Midden-Groningen. De afgelopen jaren heb ik bij Humanitas Groningen Stad gewerkt als Mantelzorgondersteuner en informele zorg bij het WIJ-team in Groningen. Daarnaast was ik projectcoördinator Werk & Mantelzorg. Ook heb ik met veel plezier als vrijwillig ambassadeur gewerkt voor Ik vind het erg mooi om een bijdrage te kunnen leveren aan de ondersteuning van mantelzorgers, zodat zij hun zorgtaken beter en langer vol kunnen houden. Ik woon zelf in de stad Groningen en in mijn vrije tijd hou ik van wandelen, fietsen, lezen, theater en zit ik het hele zomerseizoen zoveel mogelijk in mijn caravan. Met al deze ervaringen ga ik graag bij Kwartier Zorg en Welzijn aan de slag om het Steunpunt Mantelzorg Midden-Groningen verder te ontwikkelen en met name om voor goede ondersteuning te zorgen voor alle mantelzorgers in deze nieuwe gemeente.

8 Contactgroep Mantelzorgers Dementie Leren van elkaar - Delen van ervaringen en emoties - Begrip De zorg voor een dierbare met dementie kan zwaar zijn. In de contactgroep mantelzorg bij dementie geven mantelzorgers elkaar steun. U kunt van anderen iets leren, praten met gelijkgestemden, praktische tips uitwisselen. De ervaring leert dat herkenning en erkenning troost kan bieden. In samenwerking met het Sociaal Team Oost, Alzheimer Nederland, POSO, gemeente Midden-Groningen en Humanitas organiseren we deze contactgroep. Wilt u graag deelnemen? U bent van harte welkom elke 4e donderdag van de maand van tot uur bij Kwartier Zorg & Welzijn, Laan van de Sport 2 in Hoogezand. Deelname is gratis. Over deze nieuwsbrief Ontvangt u deze nieuwsbrief nu per post en wilt u die liever per mail ontvangen? Stuur dan een naar het Steunpunt Mantelzorg: mantelzorg@kwartierzorgenwelzijn.nl Zijn er wijzigingen of wilt u zich uitschrijven voor deze nieuwsbrief? U kunt dit per telefoon of doorgeven aan Steunpunt Mantelzorg.

NIEUWS VAN DE STEUNPUNTEN MANTELZORG

NIEUWS VAN DE STEUNPUNTEN MANTELZORG NIEUWS VAN DE STEUNPUNTEN MANTELZORG Datum: oktober 2016 Geachte heer, mevrouw, Middels deze nieuwsbrief willen wij u graag informeren over nieuws en activiteiten voor mantelzorgers. Bij sommige activiteiten

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Omdat u belangrijk bent! Omdat jij belangrijk bent! 1 Zorgt u langdurig en onbetaald voor een naaste die extra hulp nodig heeft? Zorgt u bijvoorbeeld voor een ouder, partner,

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Omdat u belangrijk bent! Omdat jij belangrijk bent! 1 Zorgt u langdurig en onbetaald voor een naaste die extra hulp nodig heeft? Zorgt u bijvoorbeeld voor een ouder, partner,

Nadere informatie

Nieuws van Steunpunt Mantelzorg

Nieuws van Steunpunt Mantelzorg Editie juni 2018 Nieuws van Steunpunt Mantelzorg Contact Steunpunt Mantelzorg Midden-Groningen Hester Aanen Irma van der Meij Lucien Katerberg Moek Samiran Marian van der Vaart 0598-364900 Mantelzorg en

Nadere informatie

STEUNPUNT MANTELZORG. Datum: mei 2015 Betreft: nieuwsbrief. Geachte heer, mevrouw,

STEUNPUNT MANTELZORG. Datum: mei 2015 Betreft: nieuwsbrief. Geachte heer, mevrouw, STEUNPUNT MANTELZORG Datum: mei 2015 Betreft: nieuwsbrief Geachte heer, mevrouw, Via deze weg wil ik u graag informeren over nieuws en activiteiten voor mantelzorgers. Bij sommige activiteiten is aanmelden

Nadere informatie

Informatie voor mantelzorgers in Veenendaal

Informatie voor mantelzorgers in Veenendaal Informatie voor mantelzorgers in Veenendaal 1 Zorgt u meer dan 4 uur per week voor iemand die extra zorg nodig heeft? Duurt deze zorg al langer dan 3 maanden? Doet u dit vanuit een persoonlijke band met

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst STAP. Welkom. 2 februari 2019 Sociaal Raadsvrouw Sabah Ziani

Informatiebijeenkomst STAP. Welkom. 2 februari 2019 Sociaal Raadsvrouw Sabah Ziani Welkom NVN Steun- en Adviespunt (STAP) Wat is STAP? Wat kunnen we voor u betekenen? Welke onderwerpen? Wat is Mantelzorg? Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale

Nadere informatie

I N H O U D. Voorwoord. Terugblik Dag van de Mantelzorg. Wakker blijven na een slechte nacht. Mantelzorg en zorgverzekeringen

I N H O U D. Voorwoord. Terugblik Dag van de Mantelzorg. Wakker blijven na een slechte nacht. Mantelzorg en zorgverzekeringen I N H O U D Voorwoord Terugblik Dag van de Mantelzorg Wakker blijven na een slechte nacht Mantelzorg en zorgverzekeringen Activiteiten voor mantelzorgers Boekentip! Alzheimer café Nijkerk Voorwoord Beste

Nadere informatie

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein Zorgen voor een ander, dan doe je gewoon.. Maar soms is een beetje hulp en steun meer dan welkom! In Nieuwegein

Nadere informatie

I N H O U D. Voorwoord. Mantelzorgmeerdaagse. Mantelzorgtest. Zorgt u voor een ander? Zorg dan ook goed voor uzelf! Activiteiten Steunpunt Mantelzorg

I N H O U D. Voorwoord. Mantelzorgmeerdaagse. Mantelzorgtest. Zorgt u voor een ander? Zorg dan ook goed voor uzelf! Activiteiten Steunpunt Mantelzorg I N H O U D Voorwoord Mantelzorgmeerdaagse Mantelzorgtest Zorgt u voor een ander? Zorg dan ook goed voor uzelf! Activiteiten Steunpunt Mantelzorg Loopt u mee? Workshop Mindfulness Voorwoord Beste lezer,

Nadere informatie

Voorbereiden op het keukentafelgesprek?

Voorbereiden op het keukentafelgesprek? Voorbereiden op het keukentafelgesprek? Deze brochure helpt u daarbij! 2015 een coproductie van: Voor kinderen, partners, verwanten, vrijwilligers die mantelzorgtaken vervullen voor hen die hun dierbaar

Nadere informatie

Wegwijs in de wereld van zorg en welzijn

Wegwijs in de wereld van zorg en welzijn Wegwijs in de wereld van zorg en welzijn 25 september 2019 Marlie op den Camp-Ruijl Mantelzorgmakelaar & Onafhankelijke cliëntondersteuner Mantelzorg Wat is mantelzorg? Valkuilen voor mantelzorgers. 2

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Dokkumer-Walden Het bieden van: Informatie (brochures, website, speciale gelegenheden) Advies en begeleiding (individueel) Emotionele steun: Luisterend oor Weg naar steunpunt soms

Nadere informatie

Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r. o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n.

Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r. o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n. Steunpunt Mantelzorg, Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n. Informatie, advies & bemiddeling Geachte lezer, Steunpunt Mantelzorg: iets voor

Nadere informatie

I N H O U D. Hoe regelt u respijtzorg? Verzekeringen voor Mantelzorgers. Hulp nodig bij uw administratie? Arrangementen OpKracht

I N H O U D. Hoe regelt u respijtzorg? Verzekeringen voor Mantelzorgers. Hulp nodig bij uw administratie? Arrangementen OpKracht I N H O U D Een zomer vol respijt Hoe regelt u respijtzorg? Verzekeringen voor Mantelzorgers Hulp nodig bij uw administratie? Arrangementen OpKracht Activiteiten Steunpunt Mantelzorg Mantelzorgers Binnenboord

Nadere informatie

Zorgt u voor een ander?

Zorgt u voor een ander? Zorgt u voor een ander? Doe de test: bent u mantelzorger? 1. Bent u mantelzorger? Doe de test! Beantwoord deze vragen om te zien of u mantelzorger bent. 1. Zorgt u voor een familielid, vriend of goede

Nadere informatie

Welkom. Raadsconferentie Gulpen-Wittem 3 oktober 2013. Gertie de Veen en Sonja Vlaming Directeur en mantelzorgconsulent

Welkom. Raadsconferentie Gulpen-Wittem 3 oktober 2013. Gertie de Veen en Sonja Vlaming Directeur en mantelzorgconsulent Welkom Raadsconferentie Gulpen-Wittem 3 oktober 2013 Gertie de Veen en Sonja Vlaming Directeur en mantelzorgconsulent Inhoud presentatie Informatie en kengegevens Steunpunt Mantelzorg De praktijk aan het

Nadere informatie

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers 0 Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers Workshops en bijeenkomsten Individuele begeleiding Mantelzorg, wat is dat? Je bent mantelzorger wanneer je de zorg voor een familielid of een bekende

Nadere informatie

Zorg voor u in uw gemeente

Zorg voor u in uw gemeente Zorg voor u in uw gemeente Tina van Putten Naar samenhang, integrale aanpak Zorg en ondersteuning Uitvoeringsdienst sociaal domein van 0 tot 103 jaar Participatie Statushouders Inkomen Wmo Maatschappelijke

Nadere informatie

Mantelzorgers. Herstel bij ons. Overdag bij ons. Tijdelijk bij ons. Beschut thuis

Mantelzorgers. Herstel bij ons. Overdag bij ons. Tijdelijk bij ons. Beschut thuis Mantelzorgers Beschut thuis Overdag bij ons Herstel bij ons Tijdelijk bij ons Behandeling en expertise Bij u thuis Nieuw thuis Praktische hulp en voorlichting Advies en begeleiding Emotionele steun Mantelzorg

Nadere informatie

Rapportage Onderzoek Mantelzorg

Rapportage Onderzoek Mantelzorg Rapportage Onderzoek Mantelzorg Westelijke Mijnstreek, september 2015 Inhoudsopgave pagina Inleiding - 1-1. Voorbereiding - 2-2. Bevindingen - 3-3. Conclusie & aanbevelingen - 5-4. Dankwoord - 6 - Inleiding

Nadere informatie

Juli 2015 (nummer 13) Bestuur Alzheimer DWO. Agenda Alzheimer Cafés

Juli 2015 (nummer 13) Bestuur Alzheimer DWO. Agenda Alzheimer Cafés Juli 2015 (nummer 13) Bestuur Alzheimer DWO Arthur de Groot, Voorzitter en portefeuille: Belangenbehartiging Ada van Bergen, Vicevoorzitter en portefeuille: Belangenbehartiging Riet Geerling, Secretaris

Nadere informatie

Iedere eerste woensdag van de maand Het MantelzorgCafé. Een rustmoment voor mantelzorgers

Iedere eerste woensdag van de maand Het MantelzorgCafé. Een rustmoment voor mantelzorgers Iedere eerste woensdag van de maand Het MantelzorgCafé Een rustmoment voor mantelzorgers Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende

Nadere informatie

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers 0 Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers Workshops, lotgenotencontact, bijeenkomsten, individuele begeleiding Mantelzorg, wat is dat? Je bent mantelzorger wanneer je de zorg voor een familielid

Nadere informatie

I N H O U D. Uitnodiging thema avond. Uitnodiging bijeenkomst. vrijwilligersverzekeringen. Maatjesproject. Mantelzorgdagen

I N H O U D. Uitnodiging thema avond. Uitnodiging bijeenkomst. vrijwilligersverzekeringen. Maatjesproject. Mantelzorgdagen I N H O U D Uitnodiging thema avond Uitnodiging bijeenkomst vrijwilligersverzekeringen Maatjesproject Mantelzorgdagen Activiteiten steunpunt Mantelzorg Alzheimer café Hulp bij PGB nodig? Uitnodiging thema

Nadere informatie

Groene Kruis Mantelzorgondersteuning

Groene Kruis Mantelzorgondersteuning Groene Kruis Mantelzorgondersteuning mantelzorgondersteuning midden-limburg Mantelzorgondersteuning Zorgt u langdurig, intensief en onbetaald voor uw hulpbehoevende, chronisch zieke of gehandicapte partner,

Nadere informatie

Menukaart voor mantelzorgers

Menukaart voor mantelzorgers Menukaart voor mantelzorgers Deze menukaart is samengesteld door Het Mantelzorgcentrum, Humanitas en Regionale Stichting WonenPlus (RSWP). Wat er op het menu staat is geen vaststaand gegeven, op verzoek

Nadere informatie

Via deze brief informeren wij u graag over actuele zaken en een aantal activiteiten voor mantelzorgers.

Via deze brief informeren wij u graag over actuele zaken en een aantal activiteiten voor mantelzorgers. MEE Mantelzorg Postbus 3016 3301 DA Dordrecht Johan de Wittstraat 40A 3311 KJ Dordrecht T 078 750 89 00 servicebureau@meedrechtsteden.nl www.meemantelzorg.nl Aan alle Mantelzorgers in Dordrecht Datum 24-05-2017

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten 2017

Training & themabijeenkomsten 2017 Training & themabijeenkomsten 2017 voor mantelzorgers en vrijwilligers Inhoudsopgave 3 4 7 10 11 Trainingen en themabijeenkomsten voor uw ontwikkeling Trainingen voor mantelzorgers Trainingen voor vrijwilligers

Nadere informatie

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Voor wie is dit onderzoek? 1) Zelfstandig wonende ouderen

Nadere informatie

Doorkiesnr.:

Doorkiesnr.: Gemeente Hellendoorn Wmo-raad Hellendoorn P/a Stichting De Welle Constantijnstraat 32 a 7442 ME NIJVERDAL Uw brief/kenmerk: Ons kenmerk: 18UIT00419 Doorkiesnr.: 63 05 46 Typ. /coll. BPR Bijlagen: Onderwerp:

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Bellingwedde-Oldambt. NIEUWSFLITS juni NIEUWSFLITS Juni/ juli In deze editie:

Steunpunt Mantelzorg Bellingwedde-Oldambt. NIEUWSFLITS juni NIEUWSFLITS Juni/ juli In deze editie: Steunpunt Mantelzorg Bellingwedde-Oldambt Juni/ juli 2016 juni 2016 In deze editie: Hoi Ingeborg, dit is een test! Trefpunt Mantelzorg Bijeenkomst mantelzorg en autisme Wandelen Werkt! Wandelen met een

Nadere informatie

Acht praktische tips voor mantelzorgers

Acht praktische tips voor mantelzorgers Acht praktische tips voor mantelzorgers De zorg voor een dierbare kan uw leven veranderen; vaak steken emoties de kop op die u nooit eerder heeft ervaren. Sommige mensen vinden dat de zorg voor een dierbare

Nadere informatie

Servicepunt Mantelzorg

Servicepunt Mantelzorg Servicepunt Mantelzorg Informatie Ondersteuning Advies Respijtzorg Luisterend oor WWW.BUURTKRACHT.NU Wat houdt mantelzorg in? Mantelzorg is de zorg en ondersteuning die mensen geven aan iemand in hun directe

Nadere informatie

Familie- en vriendenzorg. Informatie voor mantelzorgers. Zorgbalans Omdat goede zorg heel persoonlijk is

Familie- en vriendenzorg. Informatie voor mantelzorgers. Zorgbalans Omdat goede zorg heel persoonlijk is Familie- en vriendenzorg Informatie voor mantelzorgers Zorgbalans Omdat goede zorg heel persoonlijk is Familie- en vriendenzorg Uw partner, familielid, vriend of andere naaste krijgt zorg bij Zorgbalans.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Steunpunt Mantelzorg Voorjaar 2017 Respijtdagen

Nieuwsbrief Steunpunt Mantelzorg Voorjaar 2017 Respijtdagen Nieuwsbrief Steunpunt Mantelzorg Voorjaar 2017 Het is alweer tijd voor de nieuwsbrief van voorjaar 2017. Een hartelijk welkom voor de nieuw geregistreerde mantelzorgers. U ontvangt hopelijk al de andere

Nadere informatie

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Nadere informatie

Uw naaste op de polikliniek of dagcentrum Informatie voor mantelzorgers

Uw naaste op de polikliniek of dagcentrum Informatie voor mantelzorgers Uw naaste op de polikliniek of dagcentrum Informatie voor mantelzorgers Zorgt u voor uw zoon of dochter? Is uw partner langdurig ziek? Is uw vader of moeder (ineens) hulpbehoevend? Dat heeft ook voor

Nadere informatie

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers 0 Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers Workshops en bijeenkomsten Individuele begeleiding Mantelzorg, wat is dat? Je bent mantelzorger wanneer je de zorg voor een familielid of een bekende

Nadere informatie

Nieuwsbrief zomer 2015 Inhoud o.a.

Nieuwsbrief zomer 2015 Inhoud o.a. Nieuwsbrief zomer 2015 Inhoud o.a. Wat is onafhankelijke cliëntondersteuning Misverstanden over WMO 2015 Mantelzorgcompliment aanvragen Niet vergeten Gehandicaptenraad Westervoort Molenacker 79 6932 JG

Nadere informatie

Zorgt u voor een ander?

Zorgt u voor een ander? Zorgt u voor een ander? Doe de test: bent u mantelzorger? 1. Bent u mantelzorger? Doe de test! Beantwoord deze vragen om te zien of u mantelzorger bent. 1. Zorgt u voor een familielid, vriend of goede

Nadere informatie

Nieuwsbrief ik zorg voor jou

Nieuwsbrief ik zorg voor jou Nieuwsbrief ik zorg voor jou Inleiding Voor je ligt de eerste nieuwsbrief speciaal ontwikkeld ter informatie voor iedereen die zorgt voor een naaste. Middels deze nieuwsbrief willen wij je informeren,

Nadere informatie

Voor mantelzorgers en vrijwilligers

Voor mantelzorgers en vrijwilligers Voor mantelzorgers en vrijwilligers Cursus en Thema 2014 VRIJWILLIGERS Basiscursus (voor nieuwe vrijwilligers) Aantal bijeenkomsten: 3 In drie bijeenkomsten maken nieuwe vrijwilligers kennis met diverse

Nadere informatie

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Zorgt u voor een naaste

Nadere informatie

Respijtzorg om u als mantelzorger te ondersteunen

Respijtzorg om u als mantelzorger te ondersteunen Respijtzorg om u als mantelzorger te ondersteunen DSV verzorgd leven is een protestants-christelijke organisatie die diensten verleent op het gebied van wonen, welzijn en zorg binnen de gemeenten Katwijk

Nadere informatie

Welkom bij het online seminar. Zorgen voor iemand met dementie én voor uzelf. Om 19:00 begint het online seminar automatisch

Welkom bij het online seminar. Zorgen voor iemand met dementie én voor uzelf. Om 19:00 begint het online seminar automatisch Welkom bij het online seminar Zorgen voor iemand met dementie én voor uzelf Om 19:00 begint het online seminar automatisch De deskundigen van vanavond zijn Annemarie Schouten Trainer Martha Flora Hippocampus

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Bellingwedde-Oldambt. NIEUWSFLITS September NIEUWSFLITS september 2016

Steunpunt Mantelzorg Bellingwedde-Oldambt. NIEUWSFLITS September NIEUWSFLITS september 2016 Steunpunt Mantelzorg Bellingwedde-Oldambt September 2016 september 2016 In deze editie: Hoi Ingeborg, dit is een test! Trefpunt Mantelzorg Wandelen Werkt! Wandelen met een wandelcoach door mooi Bellingwedde

Nadere informatie

Zorgt u voor een ander?

Zorgt u voor een ander? Zorgt u voor een ander? Doe de test: bent u mantelzorger? 1. Bent u mantelzorger? Doe de test! Beantwoord deze vragen om te zien of u mantelzorger bent. 1. Zorgt u voor een familielid, vriend of goede

Nadere informatie

Mantelzorgadvies Hillegom Lisse

Mantelzorgadvies Hillegom Lisse Mantelzorgadvies Hillegom Lisse 1 Beste mantelzorger, Dit is de eerste nieuwsbrief van 2018 met informatie voor mantelzorgers uit Hillegom en Lisse. Wij informeren u middels deze nieuwsbrief over zaken

Nadere informatie

Groene Kruis Mantelzorgondersteuning

Groene Kruis Mantelzorgondersteuning Groene Kruis Mantelzorgondersteuning mantelzorgondersteuning midden-limburg Mantelzorgondersteuning Zorgt u langdurig, intensief en onbetaald voor uw hulpbehoevende, chronisch zieke of gehandicapte partner,

Nadere informatie

De Kopgroep in Nieuwegein. Praten over en omgaan met uw dementie

De Kopgroep in Nieuwegein. Praten over en omgaan met uw dementie De Kopgroep in Nieuwegein Praten over en omgaan met uw dementie "In het begin vond ik het eng", vertelt Pieter. "Nu zeg ik het gewoon tegen iedereen: Ik heb Alzheimer." Omgaan met dementie Sinds de diagnose

Nadere informatie

Vorkmeer Steunpunt Mantelzorg Peel en Maas, voor mensen die voor een naaste zorgen in Peel en Maas

Vorkmeer Steunpunt Mantelzorg Peel en Maas, voor mensen die voor een naaste zorgen in Peel en Maas Vorkmeer Steunpunt Mantelzorg Peel en Maas, voor mensen die voor een naaste zorgen in Peel en Maas 1 2 Wat is mantelzorg Iedereen die voor een chronisch ziek of gehandicapt familielid, partner, kind, vriend(in)

Nadere informatie

Zorgt u voor een ander?

Zorgt u voor een ander? Zorgt u voor een ander? Doe de test: bent u mantelzorger? 1. Iedereen kan mantelzorger zijn 2. Bent u mantelzorger? Doe de test! Beantwoord deze vragen om te zien of u mantelzorger bent. 1. Zorgt u voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief Odensehuis Hoeksche Waard no.3. 1 e kwartaal 2015. Inleiding

Nieuwsbrief Odensehuis Hoeksche Waard no.3. 1 e kwartaal 2015. Inleiding Nieuwsbrief Odensehuis Hoeksche Waard no.3. 1 e kwartaal 2015 Inleiding Over 3 maanden is het Odensehuis al weer een jaar open. We beginnen goed op gang te komen. Het is duidelijk dat er behoefte is aan

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten 2018

Training & themabijeenkomsten 2018 Training & themabijeenkomsten 2018 voor mantelzorgers en vrijwilligers Inhoudsopgave 3 4 7 9 11 11 Trainingen en themabijeenkomsten - Het hoe en waarom Trainingen voor mantelzorgers Trainingen voor vrijwilligers

Nadere informatie

VOOR MANTELZORGERS EN VRIJWILLIGERS. Scholingsinstituut informele zorg CURSUSBOEKJE 2011

VOOR MANTELZORGERS EN VRIJWILLIGERS. Scholingsinstituut informele zorg CURSUSBOEKJE 2011 VOOR MANTELZORGERS EN VRIJWILLIGERS Scholingsinstituut informele zorg CURSUSBOEKJE 2011 1 Samen leren is leuk Inhoud Inleiding 3 Cursussen voor mantelzorgers De Zorg de Baas 4 Koffieochtenden voor ex-mantelzorgers

Nadere informatie

Respijtzorg in de regio

Respijtzorg in de regio Respijtzorg in de regio Pagina 1 van 7 Respijtzorg in de regio Aandachtspunten van aanbieders en verwijzers in het Land van Cuijk Respijtzorg in de regio Pagina 2 van 7 Inleiding Respijtzorg geeft mantelzorgers

Nadere informatie

Praktisch aan de slag met. Ergotherapie. thuis in de buurt op het werk

Praktisch aan de slag met. Ergotherapie. thuis in de buurt op het werk Praktisch aan de slag met Ergotherapie thuis in de buurt op het werk Wanneer ergotherapie? Heeft u een lichamelijke of psychische beperking? Dan kunnen sommige dagelijkse handelingen behoorlijk lastig

Nadere informatie

Wie zijn mantelzorgers?

Wie zijn mantelzorgers? Mei 2018 1 Wie zijn mantelzorgers? Vanuit een relatie met de zorgvrager Vrijwillig en onbetaald Gedurende langere tijd Meer dan gebruikelijke zorg Mei 2018 2 In Nederland verlenen ruim 4 miljoen mensen

Nadere informatie

Wat staat er in zorgblad Het manteltje?

Wat staat er in zorgblad Het manteltje? Het zorgblad voor mantelzorgers en zorgvragers Hoe kunnen mantelzorgers ontlast worden? Alle mantelzorgers zouden zich minder belast voelen als ze eens op vakantie zouden kunnen gaan. Ze zouden er dan

Nadere informatie

Vrijwillige hulp Maatjes Ontmoeten Mantelzorg

Vrijwillige hulp Maatjes Ontmoeten Mantelzorg Met elkaar, voor elkaar! Vrijwillige hulp Vrijwilligers zijn mannen en vrouwen die om een ander denken. Zij voelen zich betrokken bij hun medemens. Vrijwilligerswerk is voor hen een keuze. Ze zijn blij

Nadere informatie

Zorgt u voor een ander?

Zorgt u voor een ander? Zorgt u voor een ander? Doe de test: bent u mantelzorger? 1. Iedereen kan mantelzorger zijn 2. Bent u mantelzorger? Doe de test! Beantwoord deze vragen om te zien of u mantelzorger bent. 1. Zorgt u voor

Nadere informatie

zorgwi 2015/2016 jzer

zorgwi 2015/2016 jzer zorgwijzer 2015/2016 1 2 Voorwoord Goede zorg is belangrijk. Wij denken hierover graag met u mee, want het kan soms best lastig zijn om een keuze te maken. Wij zetten de mogelijkheden en verschillen voor

Nadere informatie

Mantelzorg. Praktische informatie en tips voor mantelzorgers

Mantelzorg. Praktische informatie en tips voor mantelzorgers Mantelzorg Praktische informatie en tips voor mantelzorgers Inleiding Met de mantelzorger bedoelen we diegene die een belangrijke rol in de zorg voor een naaste vervult. Vaak is dit een ouder, partner

Nadere informatie

Plezierig leven doe je met elkaar!

Plezierig leven doe je met elkaar! Plezierig leven doe je met elkaar! Welzijn in Noordenveld zet zich in voor alle inwoners, met name voor mensen in een kwetsbare positie. Meedoen en samenredzaamheid zijn belangrijk en geven waarde aan

Nadere informatie

Wegwijzer voor mensen die zorgen voor een familielid, buur, partner of vriend(in) met een ziekte of handicap.

Wegwijzer voor mensen die zorgen voor een familielid, buur, partner of vriend(in) met een ziekte of handicap. Mantelzorgwijzer Arnhem Wegwijzer voor mensen die zorgen voor een familielid, buur, partner of vriend(in) met een ziekte of handicap. Waarom een mantelzorgwijzer? Voor veel mensen is het verzorgen van

Nadere informatie

Intensieve Vrijwillige Thuiszorg/Buddyzorg aantal personen

Intensieve Vrijwillige Thuiszorg/Buddyzorg aantal personen 27.677 inwoners Intensieve Vrijwillige Thuiszorg/Buddyzorg aantal personen Individuele ondersteuning 2015 2014 Intake cliënt 46 33 Intake zorgvrijwilliger (incl. VPTZ) 14 19 Matching 47 28 Enkelvoudige

Nadere informatie

Weesp Dementievriendelijk

Weesp Dementievriendelijk Weesp Dementievriendelijk NIEUWSBRIEF, april 2018, jaargang 3 Synagoge Weesp 1. Het Alzheimer café Weesp van 3 mei 2018. Vanavond is het thema: bewegen en dementie. Gastspreekster is Dionne Soesbergen,

Nadere informatie

U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT

U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT Steunpunt Mantelzorg De Bilt is onderdeel van MENS De Bilt, www.mensdebilt.nl. Maatschappelijke ondersteuning in de zes kernen

Nadere informatie

Voorwoord. Ook wanneer u vragen hebt over uw gezondheid, staan wij voor u klaar. Aarzel dan ook niet om contact met ons op te nemen.

Voorwoord. Ook wanneer u vragen hebt over uw gezondheid, staan wij voor u klaar. Aarzel dan ook niet om contact met ons op te nemen. 2015/2016 2 Voorwoord Goede zorg is belangrijk. Wij denken hierover graag met u mee, want het kan soms best lastig zijn om een keuze te maken. Wij zetten de mogelijkheden en verschillen voor u op een rij

Nadere informatie

Respijtzorg. Mogelijkheden voor vervangende zorg

Respijtzorg. Mogelijkheden voor vervangende zorg Respijtzorg Mogelijkheden voor vervangende zorg Respijtzorg Wat is Respijtzorg Soms heeft u als mantelzorger even tijd voor uzelf nodig. Om uit te rusten, andere mensen te zien of andere dingen te doen

Nadere informatie

Zwanenhofzorg Respijtarrangementen 2014 voor mantelzorgers Thuiskomen Authentiek Huis met een ziel Zorg en aandacht Passie, inspiratie en eenvoud

Zwanenhofzorg Respijtarrangementen 2014 voor mantelzorgers Thuiskomen Authentiek Huis met een ziel Zorg en aandacht Passie, inspiratie en eenvoud Zwanenhofzorg Respijtarrangementen 2014 voor mantelzorgers Thuiskomen Huis met een ziel Zorg en aandacht Passie, inspiratie en eenvoud Authentiek Reactie van een gast In weinig tijd heb ik zo veel geleerd

Nadere informatie

STICHTING BELANGENBEHARTIGING MANTELZORGERS SON EN BREUGEL WERKPLAN 2017 FEBRUARI 2017.

STICHTING BELANGENBEHARTIGING MANTELZORGERS SON EN BREUGEL WERKPLAN 2017 FEBRUARI 2017. STICHTING BELANGENBEHARTIGING MANTELZORGERS SON EN BREUGEL WERKPLAN 2017 FEBRUARI 2017. Inhoudsopgave: Inleiding blz. 2 Bestuur. blz. 3 Werkgroep achterban. blz. 4 Werkgroep jonge en werkende mantelzorgers

Nadere informatie

Geheugenstoornissen Hulpverlenende instanties. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Geheugenstoornissen Hulpverlenende instanties. Ziekenhuis Gelderse Vallei Geheugenstoornissen Hulpverlenende instanties Ziekenhuis Gelderse Vallei Inhoud Inleiding 2 Casemanager 2 Praktische zorgverlening 2 CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) 3 WMO 3 Psychosociale hulpverlening

Nadere informatie

Yvonne Kroonenberg te gast! Agenda

Yvonne Kroonenberg te gast! Agenda Agenda GGZ Noord-Holland-Noord 30 juni, 19.00-21.00 uur. Thema: Omgaan met stress/burn-out. Yvonne Kroonenberg te gast! Woensdag 2 september is schrijfster Yvonne Kroonenberg te gast bij de Palatijn in

Nadere informatie

Balans vinden in zorgen voor jezelf en voor een ander

Balans vinden in zorgen voor jezelf en voor een ander Balans vinden in zorgen voor jezelf en voor een ander Wanneer je zorgt voor een partner, kind of naaste uit je omgeving met Niet Aangeboren Hersenletsel kan het een uitdaging zijn balans te vinden in de

Nadere informatie

Welkom WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING Liesbeth Verhoeven Arie Sax

Welkom WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING Liesbeth Verhoeven Arie Sax Welkom WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING 2015 Liesbeth Verhoeven Arie Sax 26 augustus 2019 Doel Burgers helpen om: om zo lang mogelijk zelfstandig thuis* te kunnen blijven wonen en deel te kunnen nemen

Nadere informatie

Kaart 6: Ondersteuning mantelzorg Achtergrondinformatie voor patiënten en gemeenten. Informatie voor patiënten

Kaart 6: Ondersteuning mantelzorg Achtergrondinformatie voor patiënten en gemeenten. Informatie voor patiënten Kaart 6: Ondersteuning mantelzorg Achtergrondinformatie voor patiënten en gemeenten Informatie voor patiënten Speciale aandacht van gemeenten voor mantelzorg Met de Wmo heeft de gemeente een speciale verantwoordelijkheid

Nadere informatie

U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT

U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT Steunpunt Mantelzorg De Bilt is onderdeel van MENS De Bilt, www.mensdebilt.nl. Maatschappelijke ondersteuning in de zes kernen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Mantelzorg Uitgave nr. 4 oktober 2012

Nieuwsbrief Mantelzorg Uitgave nr. 4 oktober 2012 Nieuwsbrief Mantelzorg Uitgave nr. 4 oktober 2012 Inhoud: Nieuws vanuit Steunpunt Mantelzorg Agenda oktober november - december Dag van de Mantelzorg 2012 Terugblik van het respijtweekend Nieuws vanuit

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten

Training & themabijeenkomsten Training & themabijeenkomsten voor mantelzorgers Inhoudsopgave 3 4 6 Trainingen en themabijeenkomsten - Hoe werkt het? Trainingen Themabijeenkomsten Over VIT-hulp bij mantelzorg VIT-hulp bij mantelzorg

Nadere informatie

Notitie Mantelzorgbeleid 2017 gemeente Harlingen

Notitie Mantelzorgbeleid 2017 gemeente Harlingen Notitie Mantelzorgbeleid 2017 gemeente Harlingen Inleiding De gemeente Harlingen wil passende ondersteuning bieden aan mantelzorgers. Inzicht in de belasting en ondersteuningsbehoeften van deze doelgroep

Nadere informatie

Gewoon heel bijzonder

Gewoon heel bijzonder De digitale versie vindt u op www.wzh.nl/hogeveld Onder nr 1 - januari 2014 ons magazine voor cliënten van WZH hoge veld 1 Inhoud: 2 Berichten 3 Van de Cliëntenraad 3 Spelletjes! Doet u mee? 4 Mantelzorgondersteuning

Nadere informatie

Mijn leven in stukken opgedeeld. Ervaringen van mensen met een complexe hulpvraag. Hertaald door: Carlijn Schraven en Peter Eggen

Mijn leven in stukken opgedeeld. Ervaringen van mensen met een complexe hulpvraag. Hertaald door: Carlijn Schraven en Peter Eggen Mijn leven in stukken opgedeeld. Ervaringen van mensen met een complexe hulpvraag Hertaald door: Carlijn Schraven en Peter Eggen Els van der Ploeg, december 2016 Hertaling augustus 2017 1. Inleiding 1.1

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning 1 Nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten of werkervaring opdoen. Er zijn talloze redenen waarom mensen

Nadere informatie

I N H O U D. Week van de Mantezorg; een terugblik. Dag van de Mantelzorg; vooruitblik. Uitnodiging lezing Cora Postema. Veranderingen in het PGB

I N H O U D. Week van de Mantezorg; een terugblik. Dag van de Mantelzorg; vooruitblik. Uitnodiging lezing Cora Postema. Veranderingen in het PGB I N H O U D Week van de Mantezorg; een terugblik Dag van de Mantelzorg; vooruitblik Uitnodiging lezing Cora Postema Ordenen administratie Veranderingen in het PGB Activiteiten steunpunt Mantelzorg Workshop

Nadere informatie

De metamorfose van het Ismes huis.

De metamorfose van het Ismes huis. Nieuwsbrief Oktober 2016 In deze Nieuwsbrief Voorwoord Stefan Metamorfose van het Ismes + Fotos Sociale vaardigheidstraing / Theater middagen Film avond Vrijwilliger aan het woord Ismes Huis Brede Haven

Nadere informatie

I N H O U D. Voorwoord. Vragen over zorg. Wel of niet zorgen? Zorg goed voor uzelf! De Grenzenwijzer. Alles over opname

I N H O U D. Voorwoord. Vragen over zorg. Wel of niet zorgen? Zorg goed voor uzelf! De Grenzenwijzer. Alles over opname I N H O U D Voorwoord Vragen over zorg Wel of niet zorgen? Zorg goed voor uzelf! De Grenzenwijzer Alles over opname Activiteiten steunpunt Mantelzorg Activiteiten Alzheimercafé Voorwoord Beste mantelzorgers,

Nadere informatie

Samenwerken met familie en mantelzorgers. Met elkaar de zorg die nodig is mogelijk maken.

Samenwerken met familie en mantelzorgers. Met elkaar de zorg die nodig is mogelijk maken. Samenwerken met familie en mantelzorgers Met elkaar de zorg die nodig is mogelijk maken. Samenwerken met familie en mantelzorgers Folder voor familie en mantelzorgers van mensen die (tijdelijk) zorg ontvangen

Nadere informatie

Activiteitenaanbod mantelzorgers en aanvraag blijk van waardering

Activiteitenaanbod mantelzorgers en aanvraag blijk van waardering Maatschappelijk Welzijn Coevorden Activiteitenaanbod mantelzorgers en aanvraag blijk van waardering Steunpunt Mantelzorg editie 2018 1 editie 2018 Verliesbegeleiding voor mantelzorgers Bij verlies wordt

Nadere informatie

Radboud Alzheimer Centrum, congres 21 September 2017

Radboud Alzheimer Centrum, congres 21 September 2017 Dr. José Peeters, onderzoeker, projectcoördinator Dr. Marjolein van der Marck, projectleider Ingrid Schouten-Minten, oud-mantelzorger Radboud Alzheimer Centrum, congres 21 September 2017 Doel van het project

Nadere informatie

BWI Papendrecht ondersteunt en verbindt mensen

BWI Papendrecht ondersteunt en verbindt mensen 29 januari, 19:30 u, de Waalburcht Alzheimer Café, over het thema: Wat is Alzheimer? U bent mantelzorger als u voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind, ander familielid,

Nadere informatie

Jan Thijs Seinenhof Diever. Verenigingsleven en recreatieve activiteiten

Jan Thijs Seinenhof Diever. Verenigingsleven en recreatieve activiteiten Jan Thijs Seinenhof Diever Verenigingsleven en recreatieve activiteiten 1 2 Geachte meneer, mevrouw, In deze uitgave van Jan Thijs Seinenhof staat beschreven welke mogelijkheden wij bieden voor vrijetijdsbesteding

Nadere informatie

Cliëntervaringsonderzoek Wmo

Cliëntervaringsonderzoek Wmo RAPPORTAGE Cliëntervaringsonderzoek Wmo Gemeente Stichtse Vecht november 2018 RESULTAAT KWALITEIT CONTACT Cliëntervaringsonderzoek Wmo 2017 Gemeente Stichtse Vecht Deze samenvatting presenteert de belangrijkste

Nadere informatie

Psychologen. Deskundig in ouderenzorg

Psychologen. Deskundig in ouderenzorg Psychologen Deskundig in ouderenzorg De psychologen van ZINN Gezondheidszorg De psychologen van ZINN Gezondheidszorg richten zich op ouderen en diens naasten. Zij zijn gespecialiseerd in het herkennen

Nadere informatie

De Verbindende Schakel

De Verbindende Schakel - Nieuwsbrief Maart 2016 Editie 4 S1-WIJKVERPLEEGKUNDIGE VOOR EEN GEZONDE WIJK! Graag willen wij als S1-wijkverpleegkundigen alle zorg- en welzijnsorganisaties binnen de gemeente Apeldoorn op de hoogte

Nadere informatie

Mantelzorgers Hoe kunnen we hen ondersteunen? Nanda Helmus-Ruiter Mia Willems Jessica de Wit Mirjam Hoogland-Verspaij Maida Robert

Mantelzorgers Hoe kunnen we hen ondersteunen? Nanda Helmus-Ruiter Mia Willems Jessica de Wit Mirjam Hoogland-Verspaij Maida Robert Mantelzorgers Hoe kunnen we hen Nanda Helmus-Ruiter Mia Willems Jessica de Wit Mirjam Hoogland-Verspaij Maida Robert Opzet workshop Onderzoek Projecten voor mantelzorgers vanuit ALS centrum In groepjes

Nadere informatie

Kennis met Koffie 2018 presenteert: Dementie. Om nooit te vergeten.

Kennis met Koffie 2018 presenteert: Dementie. Om nooit te vergeten. Kennis met Koffie 2018 presenteert: Dementie. Om nooit te vergeten. Themabijeenkomsten over dementie en alles wat daarbij komt kijken: van interactieve lezingen met voorbeelden uit de praktijk tot informatie

Nadere informatie

Activiteitenkrant december 2016 Zondag 11 december Kerstdiner bij Van der Valk

Activiteitenkrant december 2016 Zondag 11 december Kerstdiner bij Van der Valk Activiteitenkrant december 2016 Zondag 11 december Kerstdiner bij Van der Valk Aanvang: 16:00 uur Einde: 20:30 uur Zaal open vanaf 15:30 uur. Uw bijdrage: 15,00. Deze uitnodiging is alléén voor onze vaste

Nadere informatie

Hier kunt u als mantel- zorger op rekenen bij uw gemeente

Hier kunt u als mantel- zorger op rekenen bij uw gemeente Hier kunt u als mantelzorger op rekenen bij uw gemeente Mantelzorgbeleid Dordrecht 2019-2022 Hoe ondersteunen, verlichten en waarderen we mantelzorgers Hier kunt u als mantelzorger op rekenen bij uw gemeente

Nadere informatie