VOORTGANGSRAPPORTAGE ONDERZOEK-PLANUITWERKING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VOORTGANGSRAPPORTAGE ONDERZOEK-PLANUITWERKING"

Transcriptie

1 VOORTGANGSRAPPORTAGE ONDERZOEK-PLANUITWERKING PROJECT BR Dak parkeergarage Chassé te Breda

2 INHOUDSOPGAVE VOORTGANGSRAPPORTAGE ONDERZOEK-PLANUITWERKING DAK PARKEERGARAGE CHASSÉ TE BREDA, Inleiding 2. Bevindingen en advies 2.1 Verkort overzicht bevindingen 2.2 Conclusie 2.3 Advies 3. Destructief onderzoek dilataties 3.1 Overzichtstekening onderzoekslocaties 3.2 Fotobladen + details 3.3 Plattegrond dilataties 4. Destructief onderzoek trappenhuizen/ opbouwen 4.1 Overzichtstekening onderzoekslocaties 4.2 Fotobladen + details 4.3 Plattegrond trappenhuizen 4.4 Plattegrond gevelpuien trappenhuizen + principe aanzicht gevelpuien 5. Destructief onderzoek goten 5.1 Overzichtstekening onderzoekslocaties 5.2 Fotobladen + details 5.3 Plattegrond goten 5.4 Aanvullend onderzoek (randdetail) 5.5 Plattegrond locatie verzakkingen 6. Materiaalkundig 6.1 Dakopbouw 7. Diktemetingen 7.1 Diktemetingen opbouw inclusief meetraaien tekening 7.2 Meetstaten 8. Diverse renovatie mogelijkheden 8.1 Plan van aanpak 8.2 Kostenraming 8.3 Concept details 8.4 Garantie 8.5 Onderhoud

3 1. INLEIDING In opdracht van Gemeente Breda hebben wij in week 42 en week 43 van het jaar 2014 (destructief) onderzoek verricht naar de lekkage problematiek van de parkeergarage Chassé te Breda In overleg met de Gemeente Breda hebben wij van te voren de onderzoekslocaties en onderzoeksonderwerpen bepaald conform de aan dit rapport toegevoegde tekening, als volgt: 1. Destructief onderzoek opbouw dilataties Door het verwijderen van de bestrating (keien en vlijlaag of asfalt) hebben we op de bovenzijde van het betonnen dek of dak van de parkeergarage dilataties onderzocht op de volgende locaties: 13, 14, 19, 21A en 21B. 2. Destructief onderzoek opbouw wandaansluiting noodtrappenhuizen Ter plaatse van de noodtrappenhuizen nummers 6, 17, 22 en 24 hebben we details onderzocht ter plaatse van de korte zijdes bij de goten, de korte zijdes zonder goten, op de hoeken aan de korte zijde ter plaatse van het natuursteen en op de lange zijdes ter plaatse van het natuursteen. 3. Destructief onderzoek aansluiting dilataties in garage In de parkeergarage hebben we onderzoek uitgevoerd aan de wandaansluitingen nummers 7 en 21C. 4. Opbouw dikte ter plaatse van dilataties Ter plaatse van de dilataties in het betonnen dek of dak van de parkeergarage hebben we de dikte van de totale opbouw tot op het beton gemeten. 5. Overige zaken Overige zaken die van invloed kunnen zijn op de lekkage problematiek hebben we opgenomen. 6. Advisering Aan de hand van de resultaten/ bevindingen vanuit dit destructief onderzoek hebben wij een plan van aanpak opstelt om de lekkages op te lossen. Het plan van aanpak is gebaseerd op het aanpakken van de probleemdetails en niet het gehele dak daar er in de vlakken nagenoeg geen problemen zijn. Hierbij hebben we qua eindafwerking 3 varianten uitgewerkt te weten: 1 gestuurd op budget, 1 op esthetica en 1 tussenvariant.

4 2.1 VERKORT OVERZICHT BEVINDINGEN ONDERZOEK Inspectieresultaten Hieronder een verkorte samenvatting welke na destructief onderzoek in de navolgende fotoreportage per detaillering verder is uitgewerkt. Dit tezamen met de plattegrond geeft een goed beeld van de huidige situatie en de conditie van het dak of plein boven de parkeergarage Chassé te Breda. 1) Situatie dilataties (onderzoekslocaties nummers 13, 14, 19, 21a en 21b) aan de bovenzijde van het betonnen dak en onder het bestratingssysteem: - Dilatatie in beton: De dilataties in de bovenzijde betonnen constructie (dak parkeerkelder) verspringen circa 20 cm ten opzichte van de dilatatie in het plafond in de parkeerkelder, in de dilatatievoegen is tempex aanwezig. In de betonconstructie hebben wij geen dilatatie instortslabbe aangetroffen. In de parkeerkelder is structureel sprake van lekkage van de dilataties in de beton en hiertoe zijn aan het betonnen plafond in de parkeerkelder rechthoekige goten gemonteerd - Rubberprofiel: In de bovenlaag van de betonnen constructie bevinden zich over de dilataties rubberprofielen die tijdens het storten van de beton in de natte beton zijn gedrukt. Het betonoppervlak ter plaatse van de dilataties zijn erg ruw en kent forse niveau verschillen. De rubberprofielen en het beton sluiten slecht op elkaar aan en er is vocht aangetroffen tussen de rubbers en het beton. - Dakbedekking: Over de rubberprofielen is dakbedekking aangebracht waarbij het in de meeste gevallen gaat om 4 lagen dakbedekking. Tussen de dakbedekking en de rubberprofielen is vocht aangetroffen - Wapeningsnet: In de vlijlaag van kleine grijze steentjes is bij detail nummer 21B een losliggend wapeningsnet met een diameter van 6 mm en h.o.h. afstand staven van 150 mm aangetroffen. - Vlijlaag: Over de betonnen dakconstructie bevindt zich over het gehele plein (behoudens de delen waar asfalt zit) in verschillende laagdiktes een vlijlaag van cementgebonden grind circa 5 tot 8 mm korrel. Deze vlijlaag is watervoerend en hierdoor wordt het water afgevoerd naar de goten aan de randen van het plein - Keien: Het overgrote deel van het plein is boven de vlijlaag afgewerkt met natuursteen keien in driehoekige vlakken, afwisselend lichtgrijs en donkergrijs van kleur, de keien zijn niet maatvast en hebben verschillende afmetingen afhankelijk van het patroon. De voegen tussen de keien zijn afgewerkt met specie en de zijden van de verschillende driehoeken zijn over het algemeen voorzien van kitvoegen. - Drainagelaag met asfalt: In het vloerveld bevindt zich op de constructieve vloer een watervoerende drainagelaag van ZOAB met daarboven een afwerking van gietasfalt. - Kitvoegen: Bij een aantal dilataties zijn kitvoegen en bitumenvoegen tussen de keien aanwezig. Tevens zijn er diverse kitvoegen en bitumenvoegen aangebracht welke de werking van de natuursteen keien opvangt.

5 2) Situatie details noodtrappenhuizen (nummers 6, 17, 22 en 24): Delen met natuursteen bekleed: - Betonwand: Aan de lange zijdes en op de hoeken van de korte zijdes van trappenhuizen bevinden zich betonwanden. - Natuursteen: Op de genoemde betonwanden is een cementgebonden stuclaag of lijmlaag en vervolgens natuursteen aangebracht. De natuursteen is deels verankerd in de betonwand. Het natuursteen is op diverse plaatsen gebroken en/of gescheurd. De cementgebonden stuclaag is door het aanwezige vocht verzeept en niet stabiel van samenhang. - Specie: Op de meeste locaties is het natuursteen aan de onderzijde tot op de betonnen ondergrond (stel) specie aangetroffen en in sommige gevallen loopt de vlijlaag door onder het natuursteen en aansluitend op de betonnen wand. De aanwezige cementgebonden stelpecie is door vochtbelasting verzeept en niet meer stabiel van samenhang. - Vlijlaag en keien: In het vloerveld bij de meeste natuursteen aansluitingen bevindt zich op de constructieve vloer een watervoerende vlijlaag van cementgebonden grind circa 5 tot 8 mm korrel met daarboven keien. Ter plaatse van de aansluiting keien met natuursteen bevindt zich een (bitumineuze) kitvoeg - Vlijlaag met gietasfalt: In het vloerveld bij een aantal natuursteen aansluitingen bevindt zich op de constructieve vloer een watervoerende vlijlaag met daarboven gietasfalt. Ter plaatse van de aansluiting natuursteen met de strook asfalt bevindt zich een kitvoeg met rugvulling daaronder. Delen ter plaatse van de korte zijdes van de noodtrappenhuizen - Opstand: In het middengedeeltes van de korte zijdes (ter plaatse van de verticale roosters) bevinden zich hier betonnen opstanden van verschillende hoogtes Deze zijn op de betonnen onderconstructie gestort tussen de betonnen wanden in. - Goot: Bij elk trappenhuis bevindt zich aan 1 korte zijde een ACO-draingoot gesteld in specie. Tussen de goot en de betonnen opstand bevindt zich een kitvoeg - Vlijlaag: Op de constructieve vloer bevindt zich een watervoerende vlijlaag van cementgebonden grind circa 5 tot 8 mm korrel. - Keien: Boven de vlijlaag bevindt zich een afwerking van natuursteen keien. De voegen tussen de keien zijn afgewerkt met specie en de voeg na de eerste rij keien is voorzien van een kitvoeg met rugvulling - Kitvoegen: Tussen de eerste rij keien en de betonnen opstand bevindt zich specie of een kitvoeg met rugvulling. Tevens zijn er diverse kitvoegen en bitumenvoegen aangebracht welke de werking van de natuursteen keien opvangt.

6 3) Situatie details ter plaatse van goot onderaan helling (onderzoekslocaties 15 en 16): - Stalen plaat: Aan de graszijde van de goot onderaan de helling bevindt zich tussen het gras en de goot een 9 mm dikke stalen plaat. De stalen plaat zit tegen de buitenwand van de parkeergarage aan. - Beton: Achter de stalen plaat onder het gras hebben we ruwe beton aangetroffen welke als opsluiting voor de stalen plaat dient. - Goot: De polyester betonnen gootelementen is koud tegen de stalen plaat geplaatst. De gootelementen hebben een afmeting van 350 mm breed en 430 mm diep. De goot steekt de dikte van de aangebrachte drainagelaag en asfalt boven de constructieve betonvloer uit. Hierdoor kan het water wat door de drainagelaag naar de goot loopt niet de goot inlopen. De drainagelaag zal verzadigd blijven met water waardoor in het hellende vloerdeel tussen stramienen 3 t/m 8 en D t/m G continu belast wordt met water. Hier zijn ook diverse lekkages in de garage door de betonnen constructievloer zichtbaar. - Drainagelaag met asfalt: In het vloerveld bevindt zich op de constructieve vloer een watervoerende drainagelaag van ZOAB met daarboven een afwerking van gietasfalt. 4) Situatie details wanden parkeergarage(onderzoekslocaties nummers 7 en 21c): - Wand: In de wanden van de parkeergarage bij onderzoekslocatie 7 en 21C bevinden zich geen wanddilataties. Deze zijn vanuit het dak niet doorgezet in de wanden en vloer. Hierdoor ontstaan er spanningen in de wanden door de thermische werking van het dak. Deze spanningen resulteren n diverse scheurvorming in de wanden. Door de waterdruk van buitenaf worden dit watervoerende scheuren. De scheuren zijn diverse malen geïnjecteerd om inwatering tegen te gaan maar door de werking is deze weer gaan lekken. Tevens zijn er enkele betonschades geconstateerd. 5) Situatie noodtrappenhuizen binnenzijde: - Goten in borstwering: In de noodtrappenhuizen bevinden zich over de lange zijdes goten achter de beplating die de afscherming vormen van de buizen voor het openen en sluiten van de grote roosters bovenop de noodtrappenhuizen. Bij twee noodtrappenhuizen hebben wij de beplating verwijderd en geconstateerd dat daar ter plaatse zich geen gebreken voordoen aan de goten - Kozijnen- puien: Tussen de vloer in de parkeergarage en de onderzijde van de boven constructie van de noodtrappenhuizen bevinden zich kozijnen. Bij diverse kozijnen is sprake van lekkage, waarschijnlijk als gevolg van inwatering via de afdichtingsrubbers in de kozijnen. We hebben geen inwatering via de bovenliggende goten geconstateerd. Door de inwatering zijn de stalen kozijnen van binnenuit aan het roesten. Tevens staan de stalen kozijnen rechtstreeks op de vloeren. Hier is door inwatering ook op diverse plaatsen sprake van ernstige roestvorming.

7 6) Overige opmerkingen algemeen: - Vlakken asfalt: Op diverse plaatsen in het terrein bevinden zich stroken en driehoeken gietasfalt waarin ter plaatse van de dilataties geen voorzieningen opgenomen zijn om de werking van de dilatatievoegen op te vangen. Dit resulteert in scheurvorming van de gietasfalt afwerkingen. - Migutan profiel: In de asfaltstrook tussen het gele appartementencomplex en het Chassé Theater bevindt zich een Migutan profiel (FP90/45 Ni met lange AAS folie). Ter plaatse van de aansluiting van het asfalt tegen het Migutan profiel is veel scheurvorming geconstateerd in het asfalt. Het doel van het Migutan profiel is een waterdichte dilatatie te creëren. Dit is als het Migutan profiel goed ingebouwd wordt te realiseren. Wel zal door dit detail de werking van de drainagelaag stagneren. Het water wat door de vlij-/ drainagelaag loopt zal niet meer over de dilataties kunnen stromen daar deze verhoogd aangebracht zijn. Deze vlijlaag heeft namelijk als functie dat deze watervoerend is naar de zijkanten van het plein - Scheuren in keien Op veel plaatsen zijn scheuren in de keien geconstateerd en is er sprake van kalkafzettingen naar boven. Hierdoor kan geconstateerd worden dat het water wat door de vlij-/ drainagelaag loopt niet goed weg loopt maar door de voegen/ scheuren tussen de klinkers naar boven spoelt. - Kitvoegen in keienstructuur: De structuuropbouw van de keien in het loopvlak bestaat uit driehoeken, waarbij om werking op te vangen van deze vlakken de zijden van de driehoeken voorzien zijn van kitvoegen en bitumenvoegen. Voorts lopen ook kris kras door de driehoeken kitvoegen en bitumen voegen. Veel van deze kitvoegen en bitumen voegen zijn verouderd en verweerd. 7) Aanvullende onderzoekslocatie, verzakking ter plaatse overgang dek naar straatwerk: - Verzakking: Op as 31 D hebben wij aanvullend onderzoek uitgevoerd naar de verzakking van de straatafwerking. Ter plaatse van de beëindigingen van de betonnen kelderbak zijn de overgangen naar de naastgelegen straatafwerkingen verzakt. Dit door inklinking van de grond om de kelderbak en tevens kan dit door het wegspoelen van de ondergrond door het regenwater. De gietasfaltafwerking van het kelderdek stopt bij de rand van de kelderbak. Hierna is er middels een klinkerstrook van 370 mm een overgang gemaakt naar de asfaltafwerking op het naastgelegen terrein. Onder de asfaltafwerking op het naast gelegen terrein is een betonplaat aanwezig. Deze betonplaat ligt circa 400 mm naast de kelderbak waardoor deze mee verzakt en er geen gelijkmatige overgang ontstaat. Nu is er een abrupte overgang met een hoogte verschil van circa 75 mm wat een gevaarlijke situatie creëert. Wij hebben aan buitenzijde van de kelderwand geen oplegrand of oplegnokken geconstateerd waar de betonplaat opgelegd zou kunnen zijn om de verzakking tegen te gaan.

8 2.2 Conclusie Op basis van het voorgaande onderzoek kunnen we het volgende concluderen: Algemeen De hoofdoorzaak van de lekkage komt doordat er geen waterkerende laag of voorzieningen op het dak zijn aangebracht. Hierdoor ontstaat er overal waar openingen, scheuren o.i.d. in de constructievloer zit direct lekkage naar de onderliggende garage. 1. Hoofddilataties De hoofddilataties in het constructieve bovendek onder de bestrating op het plein vertoont structureel lekkage, waarbij we de volgende oorzaken kunnen geven: - De rubberprofielen zijn op de betonvloer aangebracht, er is geen instort knoopslabbe aanwezig. In de dilataties in het betonnen dek bevinden zich stroken tempex, het water kan rechtstreeks de dilataties inlopen. - Op de rubberprofielen bevinden zich diverse lagen dakbedekking welke onthecht zijn waardoor water in de dilatatie kan lopen. 2. Noodtrappenhuzien, opbouw technische ruimte en liftopbouw Ter plaatse van de aansluitingen met de noodtrappenhuizen bevindt zich onder en naast de aanwezige bestrating de constructieve vloer en de betonnen wand van de noodtrappenhuizen. Ter plaatse van de aansluiting van de constructieve vloer en de betonwand is geen waterafdichting aanwezig en loopt het water t.p.v. scheurvorming of slechte plekken in de betonvloer direct de garage in. 3. Goten Ter plaatse van de onderzochte goot onderaan de helling hebben we geen waterafdichting aangetroffen onder de bestrating en de goot en loopt het water t.p.v. scheurvorming of slechte plekken in de betonvloer direct de garage in. Tevens kan het water wat door de vlij- of drainagelaag loopt niet de goot in lopen doordat deze boven de betonvloer uitsteekt. 4. Scheurvorming wanden in garage t.p.v. dilatatie In de onderzochte wanden in de parkeergarage hebben we geen dilataties aangetroffen. In de plafonds ter plaatse van de onderzoekslocaties is wel een dilatatie aangetroffen. In de wanddelen direct onder de plafonddilataties hebben we wel forse en structurele betonschade aangetroffen, als gevolg van verhinderde vervorming. De betonschade bestaat uit forse verticale scheuren in de wand, loszittende betonschollen en structureel kalkafzettingen en kalkuitbloedingen. De wand wil op die locaties bewegen hetgeen vanwege het ontbreken van dilataties niet mogelijk is. 5. Goten in de wandconstructie van de noodtrappenhuizen De goten in de wandconstructie aan de binnenzijde van de noodtrappenhuizen vertonen, daar waar onderzocht, geen lekkages. 6. Gevelpuien t.p.v. de noodtrappenhuizen De kozijnpuien tussen de boven constructie van de noodtrappenhuizen en de vloer van de parkeergarage vertonen op diverse plaatsen lekkage. De lekkage wordt hier veroorzaakt door verouderde en verweerde aansluitingen (rubbers en kit). Hierdoor roesten de stalen kozijnen van binnenuit en zijn deze op diverse plaatsen zwaar gecorrodeerd.

9 2.3 Advies Aan de hand van de resultaten vanuit het onderzoek adviseren wij om de volgende punten aan te pakken om de lekkages in de parkeergarage af te dichten en om betonschades door de inwatering in de constructies te voorkomen: 1. Hoofddilataties De hoofddilataties in het constructieve bovendek bereikbaar maken door de aanwezige bestrating te verwijderen. De dilatatievoegen op de constructieve ondergrond waterdicht te maken middels een polyurethaan gespoten membraan hechtend op ondergrond welke bestand is tegen permanente waterbelasting en de werking in de dilatatie op kan vangen. Na het afdichten van de dilatatie de bestrating aanhelen op een dusdanige wijze dat deze de werking van de ondergrond en de werking van bestratingsafwerking zelf kan opvangen. 2. Noodtrappenhuzien, opbouw technische ruimte en liftopbouw De kimaansluiting van de opbouwen vrijmaken en deze afdichten middels een polyurethaan gespoten membraan. Na afdichting de bestrating weer aanhelen. Om de kimaansluiting bereikbaar te maken zal de natuursteen gevelafwerking gedemonteerd en gemonteerd te worden. 3. Goten De gootaansluitingen vrij maken van bestrating. Op de constructieve ondergrond afwateringspunten maken de goot in om het onderloopse water af te voeren. De aansluiting tussen de constructieve vloer en de goot elementen afdichten middels een polyurethaan gespoten membraan. Na afdichting de bestrating weer aanhelen. 4. Scheurvorming wanden in garage t.p.v. dilatatie De scheurvorming in de wanden met de lekkages welke hierdoor ontstaan worden veroorzaakt doordat de dilatatie vanuit het dak niet doorloopt in de wand. Om dit te verhelpen kan er een dilatatie in de wand aangebracht worden. Dit zal alleen wel het probleem verplaatsen naar de vloer waar de dilatatie ook niet in door gezet is. Hierdoor adviseren wij storingsonderhoud. Zodra er scheurvorming ontstaat welke lekken deze middels injecteren afdichten om de constructie te beschermen. 5. Goten in de wandconstructie van de noodtrappenhuizen Deze geven op de 2 locaties waar deze onderzocht zijn geen problemen/ lekkages. Behoudens het schoonmaak onderhoud wat de gemeente jaarlijks laat uitvoeren adviseren we om deze goten op dit moment niet aan te pakken. 6. Gevelpuien t.p.v. de noodtrappenhuizen Deze vertonen zeer veel lekkage en schade door roestvorming. Er zijn 2 opties mogelijk: lokaal herstel of geheel vervangen. Bij lokaal herstel: Vervangen van alle rubbers door kitvoegen, waar nodig doorgeroeste delen vervangen en de puien voorzien van een nieuwe schilderslaag. Met onderhoud kan de levensduur van de puien met nog. jaren verlengd worden. Wel zal het corrosieproces van binnenuit doorgaan. Bij geheel vervangen: Zal direct het vloerdetail aangepakt worden om de nieuwe kozijnen van de vloer op te tillen. Tevens adviseren wij om de puien van aluminium te maken.

10 L K H G F E D C B A c 22 21a 21b L K H G F E D C B LEGENDA Dilatatie locatie binnen Dilatatie locatie bovendeks A J I J I Project: Chassé garage te Breda Goedgekeurd: Paraaf: VO Architect: Opdrachtgever: Gemeente Breda Omschrijving: Detailboek dilataties Detail situatie Veersteeg 1 Postbus LR Spijk 4200 AW Gorinchem Status: Getekend: Gecontroleerd : Schaal: Formaat: Projectnummer: Bladnummer: Datum: Tel: Fax: Versie: Onderzoek HdJ JJ 1: X297 BR DS-dilataties A H:\03. Projecten\2014\BR Coulissen 2 BREDA\06. Tekeningen\Rob vd Linde\DD dwg

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48 L K H G F E D C B A L K H G F E D C B Dilatatie locatie A J I J I Project: Chassé garage te Breda Goedgekeurd: Paraaf: VO Architect: Opdrachtgever: Gemeente Breda Omschrijving: Plattegrond Dilataties Veersteeg 1 Postbus LR Spijk 4200 AW Gorinchem Status: Getekend: Gecontroleerd : Schaal: Formaat: Projectnummer: Bladnummer: Datum: Tel: Fax: Versie: Onderzoek HdJ JJ 1: X297 BR S A H:\03. Projecten\2014\BR Coulissen 2 BREDA\06. Tekeningen\Rob vd Linde\DD dwg

49 L K H G F E D C B A L K H G F E D C B Detail locatie A J I J I Project: Chassé garage te Breda Goedgekeurd: Paraaf: VO Architect: Opdrachtgever: Gemeente Breda Omschrijving: Detailboek trappenhuis Detail situatie Veersteeg 1 Postbus LR Spijk 4200 AW Gorinchem Status: Getekend: Gecontroleerd : Schaal: Formaat: Projectnummer: Bladnummer: Datum: Tel: Fax: Versie: Onderzoek HdJ JJ 1: X297 BR DS-opbouw A H:\03. Projecten\2014\BR Coulissen 2 BREDA\06. Tekeningen\Rob vd Linde\DD dwg

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60

61

62

63

64

65

66

67

68

69

70

71

72

73

74

75

76

77

78

79

80

81

82

83

84

85

86

87

88

89

90

91

92 L K H G F E D C B A L LEGENDA Trappenhuis locatie K H G F E D C B A J I J I Project: Onderzoek Chassé garage Goedgekeurd: Paraaf: VO Architect: Opdrachtgever: Gemeente Breda Omschrijving: Plattegrond Locatie trappenhuizen Veersteeg 1 Postbus LR Spijk 4200 AW Gorinchem Status: Getekend: Gecontroleerd : Schaal: Formaat: Projectnummer: Bladnummer: Datum: Tel: Fax: Versie: Onderzoek HdJ JJ 1: X297 BR DS A H:\03. Projecten\2014\BR Coulissen 2 BREDA\06. Tekeningen\BR Coulissen te Breda _ plattegrond.dwg

93

94

95

96

97 L K H G F E D C B A L K H G F E D C B Dilatatie locatie A J I J I Project: Chassé garage te Breda Goedgekeurd: Paraaf: VO Architect: Opdrachtgever: Gemeente Breda Omschrijving: Detailboek goten Detail situatie Veersteeg 1 Postbus LR Spijk 4200 AW Gorinchem Status: Getekend: Gecontroleerd : Schaal: Formaat: Projectnummer: Bladnummer: Datum: Tel: Fax: Versie: Onderzoek HdJ JJ 1: X297 BR DS-goot A H:\03. Projecten\2014\BR Coulissen 2 BREDA\06. Tekeningen\Rob vd Linde\DD dwg

98

99

100

101

102

103

104

105 L K H G F E D C B A L K H G F E D C B Goten, welke worden aangepakt Goten, welke NIET worden aangepakt Helling slaat door naar garage, resulterend in vochtplekken en lekkage A J I J I Project: Chassé garage te Breda Goedgekeurd: Paraaf: VO Architect: Opdrachtgever: Gemeente Breda Omschrijving: Plattegrond Locaties goten + helling Veersteeg 1 Postbus LR Spijk 4200 AW Gorinchem Status: Getekend: Gecontroleerd : Schaal: Formaat: Projectnummer: Bladnummer: Datum: Tel: Fax: Versie: Onderzoek HdJ JJ 1: X297 BR S01-goot A H:\03. Projecten\2014\BR Coulissen 2 BREDA\06. Tekeningen\Rob vd Linde\DD dwg

106

107

108

109 L K H G F E D C B A L LEGENDA Verzaking locatie K H G F E D C B A J I J I Project: Onderzoek Chassé garage Goedgekeurd: Paraaf: VO Architect: Opdrachtgever: Gemeente Breda Omschrijving: Plattegrond Locaties verzakkingen Veersteeg 1 Postbus LR Spijk 4200 AW Gorinchem Status: Getekend: Gecontroleerd : Schaal: Formaat: Projectnummer: Bladnummer: Datum: Tel: Fax: Versie: Onderzoek HdJ JJ 1: X297 BR DS A H:\03. Projecten\2014\BR Coulissen 2 BREDA\06. Tekeningen\BR Coulissen te Breda _ plattegrond.dwg

110 6.1 DAKOPBOUW Het totale dak bestaat uit twee verschillende afwerklagen. 1. Gietasfalt Minimaal Maximaal Gemiddeld 70,0 mm 167,0 mm 142,5 mm Opbouw Dikte - Gietasfalt ca. 40 à 45 mm - Bitumen gebonden grind (5 t/m 8mm) ca. 30 à 127 mm (zogenaamd ZOAB) 2. Natuursteen keien Minimaal Maximaal Gemiddeld 95,0 mm 200,0 mm 158,3 mm Opbouw Dikte - Natuursteen keien ca. 60 à 80 mm - Cement gebonden grind (5 t/m 8mm) ca. 35 à 130 mm

111

112 Meetstaten Onderwerp: dikte metingingen Project gegevens Naam Opdrachtgever Adres Plaats Projectnr. Datum : : : : : : Chassé garage Gemeente Breda Coulissen 2 Breda BR '14 Dikte meting natuursteen keien 155 mm 140 mm 153 mm 100 mm 130 mm 153 mm 196 mm 175 mm 190 mm 175 mm 200 mm 160 mm 175 mm 180 mm 180 mm 170 mm 70 mm 160 mm 140 mm 175 mm 185 mm 170 mm 185 mm 170 mm 190 mm 170 mm 185 mm 154 mm 172 mm 163 mm 150 mm 130 mm 155 mm 170 mm 140 mm 165 mm 167 mm 165 mm 160 mm 160 mm 180 mm 150 mm 175 mm 178 mm 160 mm 175 mm 140 mm 195 mm 130 mm 185 mm 150 mm 185 mm 144 mm 148 mm 155 mm 160 mm 167 mm 140 mm 130 mm 115 mm 140 mm 95 mm 135 mm 148 mm 186 mm 130 mm 155 mm 150 mm 150 mm 177 mm 150 mm 185 mm Totaal Aantal metingen 150 mm 160 mm 145 mm 150 mm 160 mm 170 mm 167 mm 165 mm 170 mm 150 mm 155 mm 180 mm 136 mm 140 mm 140 mm 185 mm 167 mm 175 mm 165 mm 125 mm 140 mm 155 mm 165 mm 160 mm 160 mm 157 mm 145 mm 167 mm 150 mm 150 mm 157 mm mm 103 st Dikte meting gietasfalt 153 mm 170 mm 160 mm 75 mm 174 mm 92 mm 170 mm 135 mm 160 mm 120 mm 173 mm 148 mm 145 mm 148 mm 120 mm 167 mm 120 mm 177 mm 124 mm 70 mm 125 mm 150 mm 120 mm 145 mm 130 mm 152 mm 130 mm 135 mm 143 mm 155 mm 125 mm 136 mm 145 mm 130 mm 138 mm 147 mm 180 mm 145 mm 130 mm 180 mm 120 mm 157 mm 140 mm 150 mm 122 mm 143 mm 125 mm 157 mm 130 mm 150 mm 115 mm 205 mm 170 mm 145 mm 130 mm 150 mm 130 mm 160 mm 130 mm 160 mm 120 mm 167 mm 138 mm 137 mm 180 mm 150 mm 125 mm Totaal Aantal metingen 9548 mm 67 st Gemiddelde dikte 158,3 mm Gemiddelde dikte 142,5 mm H:\03. Projecten\2014\BR Coulissen 2 BREDA\Onderzoeksrapportage dd \07. Diktemetingen\BR Chassé garage te Breda _ Meetraaien

113 8.1 Plan van aanpak OPTIE 1 AANPAK LEKKAGES, HERSTELLEN AFWERKING MET PREFAB BETONNEN PLATEN Dilatatievoegen Aan beide zijden van de dilatatie op 1035 mm inzagen van de bestaande afwerking tot op de onderconstructie zodat er een sparing ontstaat van 2070 mm breed. Slopen en afvoeren van de bestaande afwerking bestaande uit klinker op vlijlaag en gietasfalt op drainagelaag tot op de onderconstructie. Slopen en afvoeren van de aanwezige dakbedekkingslagen en rubberprofiel. Aanbrengen noodvoeg in de dilatatie middels polyurethaan kitvoeg op rugvulling. Aanbrengen en inplakken met bitumineuze dakbedekking van een balk aan beide zijden van de voeg om inwatering via de vlij- drainagelaag t.t.v. uitvoering tegen te gaan. Voorbehandelen ondergrond middels stralen. Primeren van de ondergrond met een epoxy primer en de nog natte primer afzanden met vuurgedroogd zand, 750 mm aan beide zijden van de dilatatie op de onderconstructie. Uitvlakken van de oneffenheden in de ondergrond en beide zijden van de vloer op de zelfde hoogte brengen middels epoxy troffelmortel. Aanbrengen van een polyurethaan gespoten membraan als dilatatieafdichting, 700 mm aan beide zijden van de voeg op de onderconstructie. De voeg zal over een breedte van circa 400 mm worden voorgespoten met een laagdikte van 3 mm. Op de dilatatie zal een onthechtingstape worden geplaatst waarna het membraan in een dikte van 5 mm over de voeg wordt aangebracht. Aanbrengen van een polyurethaan topcoating. Verwijderen van de balken en dakbedekking welke als noodvoorziening is aangebracht. Aanbrengen van een vlijlaag bestaande uit split met een korrelmaat van 5 tot 8 mm. Op de vlijlaag op hoogte aanbrengen van prefab betonnen platen met een afmeting van 1000 x 2000 mm in de lengte van de dilatatievoeg. Boven de dilatatie een voeg tussen de prefab platen houden van 30 mm breed en t.p.v. de overgangen naar de bestaande afwerking 20 mm breed. De voegen tussen de prefab platen onderling en de overgang naar de bestaande afwerking voorzien van een afdichting middels polyurethaan voegvulmassa op hard schuimen rugvulling.

114 Aansluiting noodtrappenhuizen, opbouw technische ruimte en liftopbouw Rondom de noodtrappenhuizen op 1040 mm uit de natuursteen en maasroosters inzagen van de bestaande afwerking tot op de onderconstructie. Slopen en afvoeren van de bestaande afwerking bestaande uit klinker op vlijlaag en gietasfalt op drainagelaag tot op de onderconstructie. Demonteren en voor hergebruik opslaan van de natuursteen en maasroosters. Aanbrengen en inplakken met bitumineuze dakbedekking van een balk aan tegen de vlijlaag om inwatering via de vlij- drainagelaag t.t.v. uitvoering tegen te gaan. Verwijderen van de verzeepte stuclagen achter de natuursteen. Voorbehandelen ondergrond middels stralen. Primeren van de ondergrond met een epoxy primer en de nog natte primer afzanden met vuurgedroogd zand, 250 mm tegen de opstand omhoog en 750 mm op de onderconstructie. Aanbrengen van een polyurethaan gespoten membraan als afdichting, 200 mm tegen de opstand omhoog en 700 mm op de onderconstructie. Aanbrengen van een polyurethaan topcoating. Verwijderen van de balken en dakbedekking welke als noodvoorziening is aangebracht. Hermonteren van de bestaande natuursteen bekleding en maasroosters inclusief het benodigde kitwerk tussen de natuursteen. Aanbrengen van een vlijlaag bestaande uit split met een korrelmaat van 5 tot 8 mm. Op de vlijlaag op hoogte aanbrengen van prefab betonnen platen met een afmeting van 1000 x 2000 mm. Tussen de prefab betonnen platen en de opstanden en t.p.v. de overgangen naar de bestaande afwerking een voeg houden van 20 mm breed. De voegen tussen de prefab platen onderling en de overgang naar de bestaande afwerking voorzien van een afdichting middels polyurethaan voegvulmassa op hard schuimen rugvulling.

115 Aansluiting goten Op 1040 mm uit de goot inzagen van de bestaande afwerking tot op de onderconstructie. Slopen en afvoeren van de bestaande afwerking bestaande uit klinker op vlijlaag en gietasfalt op drainagelaag tot op de onderconstructie. Aanbrengen en inplakken met bitumineuze dakbedekking van een balk aan tegen de vlijlaag om inwatering via de vlij- drainagelaag t.t.v. uitvoering tegen te gaan. Voorbehandelen ondergrond middels stralen. Aanbrengen van RVS afvoeren door de gootwand, h.o.h. om de 2 meter. Primeren van de ondergrond met een epoxy primer en de nog natte primer afzanden met vuurgedroogd zand, de opstand van de goot en 750 mm op de onderconstructie. Aanbrengen van een polyurethaan gespoten membraan als afdichting, tegen de opstand van de goot omhoog en 700 mm op de onderconstructie. Aanbrengen van een polyurethaan topcoating. Verwijderen van de balken en dakbedekking welke als noodvoorziening is aangebracht. Aanbrengen van een vlijlaag bestaande uit split met een korrelmaat van 5 tot 8 mm. Op de vlijlaag op hoogte aanbrengen van prefab betonnen platen met een afmeting van 1000 x 2000 mm. Tussen de prefab betonnen platen, de goot en t.p.v. de overgangen naar de bestaande afwerking een voeg houden van 20 mm breed. De voegen tussen de prefab platen onderling en de overgang naar de bestaande afwerking voorzien van een afdichting middels polyurethaan voegvulmassa op hard schuimen rugvulling. Helling t.p.v. goot stramien 3 t/m 8 en D t/m G Slopen en afvoeren van de bestaande afwerking op de gehele helling vanaf de goot tot 1000 mm over de knik bestaande uit klinker op vlijlaag en gietasfalt op drainagelaag tot op de onderconstructie. Aanbrengen en inplakken met bitumineuze dakbedekking van een balk aan tegen de vlijlaag om inwatering via de vlij- drainagelaag t.t.v. uitvoering tegen te gaan. Voorbehandelen ondergrond middels stralen. Primeren van de ondergrond met een epoxy primer en de nog natte primer afzanden met vuurgedroogd zand, vanaf de goot tot 750 mm over de knik op de onderconstructie. Aanbrengen van een polyurethaan gespoten membraan als afdichting, vanaf de goot tot 700 mm over de knik op de onderconstructie. Aanbrengen van een polyurethaan topcoating op het waterdichte membraan. Verwijderen van de balken en dakbedekking welke als noodvoorziening is aangebracht. Aanbrengen van een vlijlaag bestaande uit split met een korrelmaat van 5 tot 8 mm. Op de vlijlaag op hoogte aanbrengen van prefab betonnen platen met een afmeting van 1000 x 2000 mm. Tussen de prefab betonnen platen en t.p.v. de overgangen naar de bestaande afwerking een voeg houden van 20 mm breed. De voegen tussen de prefab platen onderling en de overgang naar de bestaande afwerking voorzien van een afdichting middels polyurethaan voegvulmassa op hard schuimen rugvulling.

116 OPTIE 2 AANPAK LEKKAGES, HERSTELLEN AFWERKING ALS BESTAAND Dilatatievoegen Aan beide zijden van de dilatatie op 1035 mm inzagen van de bestaande afwerking tot op de onderconstructie zodat er een sparing ontstaat van 2070 mm breed. Slopen en afvoeren van de bestaande afwerking bestaande uit klinker op vlijlaag en gietasfalt op drainagelaag tot op de onderconstructie. De klinkers worden voor hergebruik schoongemaakt en opgeslagen. Slopen en afvoeren van de aanwezige dakbedekkingslagen en rubberprofiel. Aanbrengen noodvoeg in de dilatatie middels polyurethaan kitvoeg op rugvulling. Aanbrengen en inplakken met bitumineuze dakbedekking van een balk aan beide zijden van de voeg om inwatering via de vlij- drainagelaag t.t.v. uitvoering tegen te gaan. Voorbehandelen ondergrond middels stralen. Primeren van de ondergrond met een epoxy primer en de nog natte primer afzanden met vuurgedroogd zand, 750 mm aan beide zijden van de dilatatie op de onderconstructie. Uitvlakken van de oneffenheden in de ondergrond en beide zijden van de vloer op de zelfde hoogte brengen middels epoxy troffelmortel. Aanbrengen van een polyurethaan gespoten membraan als dilatatieafdichting, 700 mm aan beide zijden van de voeg op de onderconstructie. De voeg zal over een breedte van circa 400 mm worden voorgespoten met een laagdikte van 3 mm. Op de dilatatie zal een onthechtingstape worden geplaatst waarna het membraan in een dikte van 5 mm over de voeg wordt aangebracht. Aanbrengen van een polyurethaan topcoating. Verwijderen van de balken en dakbedekking welke als noodvoorziening is aangebracht. Aanbrengen van een beschermfolie 0,5 mm dikke LDPE op het membraan Een epoxy gebonden vlijlaag op hoogte van onderzijde dilatatieprofiel aan beide zijden van de dilatatie Aanbrengen van 2 lagen glijfolie, 2 maal 0,5 mm dikke LDPE Aanbrengen van een drukverdeelplaat, RVS 6 x 600 mm Aanbrengen van 2 lagen glijfolie, 2 maal 0,5 mm dikke LDPE Aanbrengen van een dilatatieprofiel op verzinkt stalen hoeklijnen 100x150x10 mm met aangelaste stekken waar een wapeningsnet opgelegd wordt van rond 8 om de 100 mm als verankering naar de vlijlaag Aanbrengen van een epoxy gebonden vlijlaag bestaande uit split met een korrelmaat van 5 tot 8 mm. Op de vlijlaag op hoogte aanbrengen van de bestaande natuursteen klinkers in het bestaande patroon. De voegen tussen de klinkers vullen met op kleur gebrachte cementgebonden gietmortel. Op de vlijlaag op hoogte aanbrengen van een 2 laags gewapend gietasfaltsyseem conform bestaand patroon. Het gietasfalt wordt ingeschuurd met zilverzand. De voegen tussen de klinkers en gietasfalt in bestaand patroon terugbrengen middels polyurethaan of bitumineus voegvulmassa op hard schuimen rugvulling.

117 Aansluiting noodtrappenhuizen, opbouw technische ruimte en liftopbouw Rondom de noodtrappenhuizen op 1040 mm uit de natuursteen en maasroosters inzagen van de bestaande afwerking tot op de onderconstructie. Slopen en afvoeren van de bestaande afwerking bestaande uit klinker op vlijlaag en gietasfalt op drainagelaag tot op de onderconstructie. De klinkers worden voor hergebruik schoongemaakt en opgeslagen. Demonteren en voor hergebruik opslaan van de natuursteen en maasroosters. Aanbrengen en inplakken met bitumineuze dakbedekking van een balk aan tegen de vlijlaag om inwatering via de vlij- drainagelaag t.t.v. uitvoering tegen te gaan. Verwijderen van de verzeepte stuclagen achter de natuursteen. Voorbehandelen ondergrond middels stralen. Primeren van de ondergrond met een epoxy primer en de nog natte primer afzanden met vuurgedroogd zand, 250 mm tegen de opstand omhoog en 750 mm op de onderconstructie. Aanbrengen van een polyurethaan gespoten membraan als afdichting, 200 mm tegen de opstand omhoog en 700 mm op de onderconstructie. Aanbrengen van een polyurethaan topcoating. Verwijderen van de balken en dakbedekking welke als noodvoorziening is aangebracht. Hermonteren van de bestaande natuursteen bekleding en maasroosters inclusief het benodigde kitwerk tussen de natuursteen. Aanbrengen van een vlijlaag bestaande uit split met een korrelmaat van 5 tot 8 mm. Op de vlijlaag op hoogte aanbrengen van de bestaande natuursteen klinkers in het bestaande patroon. De voegen tussen de klinkers vullen met op kleur gebrachte cementgebonden gietmortel. Op de vlijlaag op hoogte aanbrengen van een 2 laags gewapend gietasfaltsyseem conform bestaand patroon. Het gietasfalt wordt ingeschuurd met zilverzand. De voegen tussen de klinkers en gietasfalt in bestaand patroon terugbrengen middels polyurethaan of bitumineus voegvulmassa op hard schuimen rugvulling.

118 Aansluiting goten Op 1040 mm uit de goot inzagen van de bestaande afwerking tot op de onderconstructie. Slopen en afvoeren van de bestaande afwerking bestaande uit klinker op vlijlaag en gietasfalt op drainagelaag tot op de onderconstructie. De klinkers worden voor hergebruik schoongemaakt en opgeslagen. Aanbrengen en inplakken met bitumineuze dakbedekking van een balk aan tegen de vlijlaag om inwatering via de vlij- drainagelaag t.t.v. uitvoering tegen te gaan. Voorbehandelen ondergrond middels stralen. Aanbrengen van RVS afvoeren door de gootwand, h.o.h. om de 2 meter. Primeren van de ondergrond met een epoxy primer en de nog natte primer afzanden met vuurgedroogd zand, de opstand van de goot en 750 mm op de onderconstructie. Aanbrengen van een polyurethaan gespoten membraan als afdichting, tegen de opstand van de goot omhoog en 700 mm op de onderconstructie. Aanbrengen van een polyurethaan topcoating. Verwijderen van de balken en dakbedekking welke als noodvoorziening is aangebracht. Aanbrengen van een vlijlaag bestaande uit split met een korrelmaat van 5 tot 8 mm. Op de vlijlaag op hoogte aanbrengen van de bestaande natuursteen klinkers in het bestaande patroon. De voegen tussen de klinkers vullen met op kleur gebrachte cementgebonden gietmortel. Op de vlijlaag op hoogte aanbrengen van een 2 laags gewapend gietasfaltsyseem conform bestaand patroon. Het gietasfalt wordt ingeschuurd met zilverzand. De voegen tussen de klinkers en gietasfalt in bestaand patroon terugbrengen middels polyurethaan of bitumineus voegvulmassa op hard schuimen rugvulling. Helling t.p.v. goot stramien 3 t/m 8 en D t/m G Slopen en afvoeren van de bestaande afwerking op de gehele helling vanaf de goot tot 1000 mm over de knik bestaande uit klinker op vlijlaag en gietasfalt op drainagelaag tot op de onderconstructie. De klinkers worden voor hergebruik schoongemaakt en opgeslagen. Aanbrengen en inplakken met bitumineuze dakbedekking van een balk aan tegen de vlijlaag om inwatering via de vlij- drainagelaag t.t.v. uitvoering tegen te gaan. Voorbehandelen ondergrond middels stralen. Primeren van de ondergrond met een epoxy primer en de nog natte primer afzanden met vuurgedroogd zand, vanaf de goot tot 750 mm over de knik op de onderconstructie. Aanbrengen van een polyurethaan gespoten membraan als afdichting, vanaf de goot tot 700 mm over de knik op de onderconstructie. Aanbrengen van een polyurethaan topcoating op het waterdichte membraan. Verwijderen van de balken en dakbedekking welke als noodvoorziening is aangebracht. Aanbrengen van een vlijlaag bestaande uit split met een korrelmaat van 5 tot 8 mm. Op de vlijlaag op hoogte aanbrengen van de bestaande natuursteen klinkers in het bestaande patroon. De voegen tussen de klinkers vullen met op kleur gebrachte cementgebonden gietmortel. Op de vlijlaag op hoogte aanbrengen van een 2 laags gewapend gietasfaltsyseem conform bestaand patroon. Het gietasfalt wordt ingeschuurd met zilverzand. De voegen tussen de klinkers en gietasfalt in bestaand patroon terugbrengen middels polyurethaan of bitumineus voegvulmassa op hard schuimen rugvulling.

119 OPTIE 3 AANPAK LEKKAGES, HERSTELLEN AFWERKING DILATATIEPROEFIEL EN BKK-KLINKERS Dilatatievoegen Aan beide zijden van de dilatatie op 1035 mm inzagen van de bestaande afwerking tot op de onderconstructie zodat er een sparing ontstaat van 2070 mm breed. Slopen en afvoeren van de bestaande afwerking bestaande uit klinker op vlijlaag en gietasfalt op drainagelaag tot op de onderconstructie. De klinkers worden voor hergebruik schoongemaakt en opgeslagen. Slopen en afvoeren van de aanwezige dakbedekkingslagen en rubberprofiel. Aanbrengen noodvoeg in de dilatatie middels polyurethaan kitvoeg op rugvulling. Aanbrengen en inplakken met bitumineuze dakbedekking van een balk aan beide zijden van de voeg om inwatering via de vlij- drainagelaag t.t.v. uitvoering tegen te gaan. Voorbehandelen ondergrond middels stralen. Primeren van de ondergrond met een epoxy primer en de nog natte primer afzanden met vuurgedroogd zand, 750 mm aan beide zijden van de dilatatie op de onderconstructie. Uitvlakken van de oneffenheden in de ondergrond en beide zijden van de vloer op de zelfde hoogte brengen middels epoxy troffelmortel. Aanbrengen van een polyurethaan gespoten membraan als dilatatieafdichting, 700 mm aan beide zijden van de voeg op de onderconstructie. De voeg zal over een breedte van circa 400 mm worden voorgespoten met een laagdikte van 3 mm. Op de dilatatie zal een onthechtingstape worden geplaatst waarna het membraan in een dikte van 5 mm over de voeg wordt aangebracht. Aanbrengen van een polyurethaan topcoating. Verwijderen van de balken en dakbedekking welke als noodvoorziening is aangebracht. Aanbrengen van een beschermfolie 0,5 mm dikke LDPE op het membraan. Een epoxy gebonden vlijlaag op hoogte van onderzijde dilatatieprofiel aan beide zijden van de dilatatie. Aanbrengen van 2 lagen glijfolie, 2 maal 0,5 mm dikke LDPE. Aanbrengen van een drukverdeelplaat, RVS 6 x 600 mm. Aanbrengen van 2 lagen glijfolie, 2 maal 0,5 mm dikke LDPE. Aanbrengen van een dilatatieprofiel op verzinkt stalen hoeklijnen 100x150x10 mm met aangelaste stekken waar een wapeningsnet opgelegd wordt van rond 8 om de 100 mm als verankering naar de vlijlaag. Aanbrengen van een epoxy gebonden vlijlaag bestaande uit split met een korrelmaat van 5 tot 8 mm. Op de vlijlaag op hoogte aanbrengen van de BKK klinkers. De voegen tussen de klinkers in bestaand patroon terugbrengen middels polyurethaan of bitumineus voegvulmassa op hard schuimen rugvulling.

120 Aansluiting noodtrappenhuizen, opbouw technische ruimte en liftopbouw Rondom de noodtrappenhuizen op 1040 mm uit de natuursteen en maasroosters inzagen van de bestaande afwerking tot op de onderconstructie. Slopen en afvoeren van de bestaande afwerking bestaande uit klinker op vlijlaag en gietasfalt op drainagelaag tot op de onderconstructie. De klinkers worden voor hergebruik schoongemaakt en opgeslagen. Demonteren en voor hergebruik opslaan van de natuursteen en maasroosters. Aanbrengen en inplakken met bitumineuze dakbedekking van een balk aan tegen de vlijlaag om inwatering via de vlij- drainagelaag t.t.v. uitvoering tegen te gaan. Verwijderen van de verzeepte stuclagen achter de natuursteen. Voorbehandelen ondergrond middels stralen. Primeren van de ondergrond met een epoxy primer en de nog natte primer afzanden met vuurgedroogd zand, 250 mm tegen de opstand omhoog en 750 mm op de onderconstructie. Aanbrengen van een polyurethaan gespoten membraan als afdichting, 200 mm tegen de opstand omhoog en 700 mm op de onderconstructie. Aanbrengen van een polyurethaan topcoating. Verwijderen van de balken en dakbedekking welke als noodvoorziening is aangebracht. Hermonteren van de bestaande natuursteen bekleding en maasroosters inclusief het benodigde kitwerk tussen de natuursteen. Aanbrengen van een vlijlaag bestaande uit split met een korrelmaat van 5 tot 8 mm. Op de vlijlaag op hoogte aanbrengen van de BKK klinkers. De voegen tussen de klinkers in bestaand patroon terugbrengen middels polyurethaan of bitumineus voegvulmassa op hard schuimen rugvulling.

121 Aansluiting goten Op 1040 mm uit de goot inzagen van de bestaande afwerking tot op de onderconstructie. Slopen en afvoeren van de bestaande afwerking bestaande uit klinker op vlijlaag en gietasfalt op drainagelaag tot op de onderconstructie. De klinkers worden voor hergebruik schoongemaakt en opgeslagen. Aanbrengen en inplakken met bitumineuze dakbedekking van een balk aan tegen de vlijlaag om inwatering via de vlij- drainagelaag t.t.v. uitvoering tegen te gaan. Voorbehandelen ondergrond middels stralen. Aanbrengen van RVS afvoeren door de gootwand, h.o.h. om de 2 meter. Primeren van de ondergrond met een epoxy primer en de nog natte primer afzanden met vuurgedroogd zand, de opstand van de goot en 750 mm op de onderconstructie. Aanbrengen van een polyurethaan gespoten membraan als afdichting, tegen de opstand van de goot omhoog en 700 mm op de onderconstructie. Aanbrengen van een polyurethaan topcoating. Verwijderen van de balken en dakbedekking welke als noodvoorziening is aangebracht. Aanbrengen van een vlijlaag bestaande uit split met een korrelmaat van 5 tot 8 mm. Op de vlijlaag op hoogte aanbrengen van de BKK klinkers. De voegen tussen de klinkers in bestaand patroon terugbrengen middels polyurethaan of bitumineus voegvulmassa op hard schuimen rugvulling. Helling t.p.v. goot stramien 3 t/m 8 en D t/m G Slopen en afvoeren van de bestaande afwerking op de gehele helling vanaf de goot tot 1000 mm over de knik bestaande uit klinker op vlijlaag en gietasfalt op drainagelaag tot op de onderconstructie. De klinkers worden voor hergebruik schoongemaakt en opgeslagen. Aanbrengen en inplakken met bitumineuze dakbedekking van een balk aan tegen de vlijlaag om inwatering via de vlij- drainagelaag t.t.v. uitvoering tegen te gaan. Voorbehandelen ondergrond middels stralen. Primeren van de ondergrond met een epoxy primer en de nog natte primer afzanden met vuurgedroogd zand, vanaf de goot tot 750 mm over de knik op de onderconstructie. Aanbrengen van een polyurethaan gespoten membraan als afdichting, vanaf de goot tot 700 mm over de knik op de onderconstructie. Aanbrengen van een polyurethaan topcoating op het waterdichte membraan. Verwijderen van de balken en dakbedekking welke als noodvoorziening is aangebracht. Aanbrengen van een vlijlaag bestaande uit split met een korrelmaat van 5 tot 8 mm. Op de vlijlaag op hoogte aanbrengen van de BKK klinkers. De voegen tussen de klinkers in bestaand patroon terugbrengen middels polyurethaan of bitumineus voegvulmassa op hard schuimen rugvulling.

122 OPTIE 1 PUIEN TRAPPENHUIZEN, LOKAAL HERSTEL EN AFDICHTEN Gevelpuien De aanwezige afdichtingsrubbers verwijderen en het geheel grondig reinigen. Afkitten van de beglazing Waar nodig vervangen doorgeroeste stalen kozijnonderdelen Stalen kozijnen na uitharing van de kitvoegen geheel afschilderen met voorbehandeling van de roestige delen. Noot: Deze optie is om het geheel vervangen van de puien uit te stellen. Met voldoende onderhoud is dit naar alle waarschijnlijkheid te rekken tot Wel dient dan het schilderwerk tussentijds een keer aangepakt te worden. Deze optie is na 10 jaar ook weer te herhalen om weer 10 jaar verder te kunnen zonder vervanging van de puien. OPTIE 2 PUIEN TRAPPENHUIZEN, VERVANGEN GEVELPUIEN Gevelpuien De bestaande gevelpuien geheel demonteren en afvoeren inclusief glas, deuren, afdekkappen, goten, ed. Creëren van een betonnen opstort om de gevelpui van de vloer af te tillen. Middels het inlijmen van ankers en aangieten met gietmortel. De opstort wordt dusdanig gecreëerd dat de puien recht gemaakt worden. De opstort behandelen met een 3 laags coating systeem om een goede waterdichte aansluiting te creëren Leveren en aanbrengen van complete gepoedercoat aluminium gevelpuien, fabrikant Reynaers, inclusief blank spiegeldraadglas, deuren, hang en sluitwerk, afdekkapen, ed.. De- en monteren van aanwezige brandmeldinstallaties

Systeemnummer : PD 1-1-2

Systeemnummer : PD 1-1-2 Systeemnummer : PD 1-1-2 Omschrijving : Membraan-éénlaagse gietasfaltconstructie losliggend, voor personenauto's tot 2000 kg. Toepassing : Dit systeem wordt toegepast t.b.v. gelijktijdige afdichting en

Nadere informatie

Systeemnummer : PD 1-2-1

Systeemnummer : PD 1-2-1 Systeemnummer : PD 1-2-1 Omschrijving : Membraan - tweelaagse gietasfaltconstructie losliggend, ongeïsoleerd, voor licht vrachtverkeer tot ca. 7500 kg Toepassing : Dit systeem wordt toegepast t.b.v. gelijktijdige

Nadere informatie

Systeemnummer : HB 1-2-1

Systeemnummer : HB 1-2-1 Systeemnummer : HB 1-2-1 Omschrijving : Membraan-tweelaagse gietasfaltconstructie vastliggend, op betonnen hellingbaan voor personenauto's tot 2000 kg. Toepassing : Dit systeem wordt toegepast t.b.v. gelijktijdige

Nadere informatie

Systeemnummer : HB 1-1-1

Systeemnummer : HB 1-1-1 Systeemnummer : HB 1-1-1 Omschrijving : Tweelaagse gietasfaltconstructie losliggend, op betonnen hellingbaan voor personenauto's tot 2000 kg. Toepassing : Dit systeem wordt toegepast t.b.v. gelijktijdige

Nadere informatie

Systeemnummer : PD 1-2-1

Systeemnummer : PD 1-2-1 Systeemnummer : PD 1-2-1 Omschrijving : Membraan-tweelaagse gietasfaltconstructie losliggend, voor licht vrachtverkeer tot ca. 7500 kg. Toepassing : Dit systeem wordt toegepast t.b.v. gelijktijdige afdichting

Nadere informatie

Systeemnummer : PD 1-1-2

Systeemnummer : PD 1-1-2 Systeemnummer : PD 1-1-2 Omschrijving : Membraan-éénlaagse gietasfaltconstructie losliggend, ongeïsoleerd, voor personenauto's tot 2000 kg. Toepassing : Dit systeem wordt toegepast t.b.v. gelijktijdige

Nadere informatie

Calduran. dilataties en aansluitingen

Calduran. dilataties en aansluitingen Calduran Techniek en Advies Postbus 97 3840 AB Harderwijk Telefoon: +31 (0)341 464 004 dilataties en aansluitingen Wanden van kalkzandsteen kunnen beter niet onbeperkt lang gemaakt worden. De lengte wordt

Nadere informatie

Calduran. dilataties en aansluitingen

Calduran. dilataties en aansluitingen Calduran Bouwtechniek en Voorlichting Postbus 97 3840 AB Harderwijk Telefoon: 0341 464 004 dilataties en aansluitingen Wanden van kalkzandsteen kunnen beter niet onbeperkt lang gemaakt worden. De lengte

Nadere informatie

Systeemnummer : PD 1-2-2

Systeemnummer : PD 1-2-2 Systeemnummer : PD 1-2-2 Omschrijving : Membraan-tweelaagse gietasfaltconstructie vastliggend, voor licht vrachtverkeer tot ca. 7500 kg. Toepassing : Dit systeem wordt toegepast t.b.v. gelijktijdige afdichting

Nadere informatie

Systeemnummer : PD 1-1-1

Systeemnummer : PD 1-1-1 Systeemnummer : PD 1-1-1 Omschrijving : Tweelaagse gietasfaltconstructie losliggend, voor personenauto's tot 2000 kg. Toepassing : Dit systeem wordt toegepast t.b.v. gelijktijdige afdichting en berijdbaarheid

Nadere informatie

Systeemnummer : PD 2-1-1

Systeemnummer : PD 2-1-1 Systeemnummer : PD 2-1-1 Omschrijving : Warmdak constructie met XPS geïsoleerd, voor personenauto's tot ca. 2000 kg. Toepassing : Dit systeem wordt toegepast t.b.v. gelijktijdige afdichting en berijdbaarheid

Nadere informatie

Systeemnummer : PD 1-2-2

Systeemnummer : PD 1-2-2 Systeemnummer : PD 1-2-2 Omschrijving : Membraan - tweelaagse gietasfaltconstructie vastliggend, ongeïsoleerd, voor licht vrachtverkeer Toepassing : Dit systeem wordt toegepast t.b.v. gelijktijdige afdichting

Nadere informatie

Systeemnummer : PD 2-1-2

Systeemnummer : PD 2-1-2 Systeemnummer : PD 2-1-2 Omschrijving : Warmdak constructie met Betopor geïsoleerd, voor personenauto's tot ca. 2000 kg. ALLEEN VOOR NIET ZON AANSCHENEN PARKEERDEKKEN. Toepassing : Dit systeem wordt toegepast

Nadere informatie

Waterdichting. Pas weber.dry inject toe. Controleer op waterdoorslag naar bovenliggende verdieping of fundering.

Waterdichting. Pas weber.dry inject toe. Controleer op waterdoorslag naar bovenliggende verdieping of fundering. binnen toepassen Controleer op waterdoorslag naar bovenliggende verdieping of fundering. Nee Bestaat de ondergrond uit baksteen, betonsteen of betonblokken? Ja Ja Pas weber.dry inject toe. A Controleer

Nadere informatie

Lekkende parkeerdaken

Lekkende parkeerdaken Lekkende parkeerdaken Sommige parkeerdaken lekken enkele jaren na oplevering al. Langdurige lekkage laat zijn sporen na en geeft een aftandse indruk. Naast esthetisch verval en ongerief kan de indringing

Nadere informatie

Constructieve analyse bestaande vloeren laag 1/2/3 (inclusief globale indicatie van benodigde voorzieningen)

Constructieve analyse bestaande vloeren laag 1/2/3 (inclusief globale indicatie van benodigde voorzieningen) Pieters Bouwtechniek Haarlem B.V. Dr. Schaep manstraat 284 2032 GS Haarlem Postbus 4906 2003 EX Haarlem Tel.: 023-5431999 Fax: 023-5316448 Email: pbt.haarlem@pieters.net Internet: www.pietersbouwtechniek.nl

Nadere informatie

Systeemnummer : PD 2-1-1

Systeemnummer : PD 2-1-1 Systeemnummer : PD 2-1-1 Omschrijving : Warmdak constructie met XPS, voor personenauto's tot ca. 2000 kg. Toepassing : Dit systeem wordt toegepast t.b.v. gelijktijdige afdichting en en berijdbaarheid van

Nadere informatie

Detailboek Gevelisolatie

Detailboek Gevelisolatie Detailboek Gevelisolatie 06 05 04 12 13 08 07 02 01 14 11 03 09 10 15 Voorgevel nummer - leider - 06 05 04 02 07 01 03 09 Achtergevel nummer - leider - 16 17 06 16 02 01 03 16 10 15 Kopgevel nummer - leider

Nadere informatie

Onderzoek betonkwaliteit silo s Zeeburgereiland

Onderzoek betonkwaliteit silo s Zeeburgereiland Silo s Zeeburgereiland te Amsterdam Onderzoek betonkwaliteit silo s Zeeburgereiland code: V0891 Silo s Zeeburgereiland te Amsterdam Onderzoek betonkwaliteit silo s Zeeburgereiland 11 december 2008 datum:

Nadere informatie

Notitie Dossier 8915

Notitie Dossier 8915 Notitie 02 03 2016 Dossier 8915 Brandschade bergingen Tichelberg Noord te Zoetermeer Verslag inspecties d.d. 21 en 26 januari 2016 tijdens verwijderen dakbedekking 1 Inleiding Op 31 december 2014 heeft

Nadere informatie

11-03-2016 ZK16000047

11-03-2016 ZK16000047 Behoort bij beschikking d.d. nr.(s) 11-03-2016 ZK16000047 Medewerker Publiekszaken/vergunningen BEM1600041 gemeente Steenbergen Opdrachtgever: BVR Groep PROJECTNR: 1500630 1:5 Architect: Constructeur:

Nadere informatie

dilataties en voegen Chris van Veluwen technisch coördinator

dilataties en voegen Chris van Veluwen technisch coördinator dilataties en voegen Chris van Veluwen technisch coördinator Wat komen wij tegen in een zwembad Betondilataties en tegelkrimpvoegen Betondilataties en een tegelkrimpvoegen zijn gecontroleerde scheuren

Nadere informatie

Afstudeer opdracht Jack van den Broek - 202215. Bijlage materialisering en detailering

Afstudeer opdracht Jack van den Broek - 202215. Bijlage materialisering en detailering Bijlage materialisering en detailering Isolatie materiaal (dak) Er is in dit project sprake van platte daken, galerijen en terrassen met onderconstructies van betonvloeren en stalen dakplaten. De eisen

Nadere informatie

Opdrachtomschrijving: dakrenovatie oude woning, bestaande uit meerdere klussen.

Opdrachtomschrijving: dakrenovatie oude woning, bestaande uit meerdere klussen. Opdrachtomschrijving: dakrenovatie oude woning, bestaande uit meerdere klussen. Deze renovatie aan een woning in Dordrecht bestaat uit meerdere klussen die naar verwachting binnen enkele werkdagen kunnen

Nadere informatie

PROFILE SYSTEMS MICRODILATATIE VOOR VLOEREN. MicrAtec

PROFILE SYSTEMS MICRODILATATIE VOOR VLOEREN. MicrAtec MICRODILATATIE VOOR VLOEREN MicrAtec MicrAtec MicrAtec dilatatieprofielen zijn 3 mm smalle profielen die uitzetting én krimp opvangen in alle vloeren met harde afwerking. Het profiel voorkomt breuk en

Nadere informatie

Instructie onderhoud balkons

Instructie onderhoud balkons Instructie onderhoud balkons 1. Geschiedenis van de balkons. 2. Wat zijn de meest voorkomende balkonconstructie. 3. Wat voor type schades zijn herkenbaar. 4. Hoe dient het onderhoud te worden uitgevoerd.

Nadere informatie

Detail 01. Detail 01 10.2107 SCHAAL: 02-03-2012 1 : 5

Detail 01. Detail 01 10.2107 SCHAAL: 02-03-2012 1 : 5 0 50 50 90 +700, o.k. kozijn Betahaak ophangsysteem Aluminium waterslag 59 9 650 0 00 0 90 Tussen bevestiging corten staal en gepoadercoat staal neopreen toepassen 5 +70, b.k. vensterbank Aluminium kozijn,

Nadere informatie

KLEUR- EN MATERIAALSTAAT APPARTEMENTEN

KLEUR- EN MATERIAALSTAAT APPARTEMENTEN EBBINGE KWARTIER BLOK GRONINGEN GEVELS Gevelmetselwerk Metselwerk Kleur 1: rood /oranje genuanceerd - positie / relief en verdeling en detaillering cf. geveltekening en details Kleur 2: antraciet / bruin

Nadere informatie

Het dak van winkelcentrum Molenpoort

Het dak van winkelcentrum Molenpoort In het centrum van Nijmegen ligt een modern winkelcentrum met een parkeerdak inclusief hellingbanen van ruim 8.800 m 2. Dit parkeerdak was ondanks een recente renovatie (1999) dringend aan herstel toe

Nadere informatie

Station Waterlooplein

Station Waterlooplein Definitief Versie 1 12 september 2014 Projectnr 30619 Documentnr 188629 Constructies Stad Station Waterlooplein Stationsrenovaties Oostlijn VO+ Beschouwing constructieve aanpassingen Auteur(s) D. in t

Nadere informatie

goudstikker - de vries

goudstikker - de vries Constructieve beschouwing Almere Rentmeesterstraat 50 Postbus 10009 1301 AA Almere T (036) 548 34 00 projectnr.: 20164255 betreft: Handboek MO almere@goudstikker.nl opdrachtgever: BPD ERA Contour Ontwikkelings

Nadere informatie

Handleiding EPDM dakbedekking. Kenmerken: * Synthetische EPDM rubber (ethyleenpropyleendieen-monomeer)

Handleiding EPDM dakbedekking. Kenmerken: * Synthetische EPDM rubber (ethyleenpropyleendieen-monomeer) Handleiding EPDM dakbedekking. Kenmerken: * Synthetische EPDM rubber (ethyleenpropyleendieen-monomeer) *100% UV-bestendig *Blijvend soepel en elastisch * Hoge elasticiteit. Tot 400% rek * Scheur-, breuk-,

Nadere informatie

Algemeen: maatvoering in het werk te controleren. Peil = 0 = bovenzijde nieuwe cementdekvloer begane grond

Algemeen: maatvoering in het werk te controleren. Peil = 0 = bovenzijde nieuwe cementdekvloer begane grond Algemeen: maatvoering in het werk te controleren Peil = 0 = bovenzijde nieuwe cementdekvloer begane grond hoogte, breedte en peil maten bij de kozijn details zijn gebaseerd op aanzichttekeningen in het

Nadere informatie

Onderhoud Adviezen Dubbelglas- systemen 2011

Onderhoud Adviezen Dubbelglas- systemen 2011 Onderhoud Adviezen Dubbelglas- systemen 2011 December 2011 1-9 Onderhoud Adviezen Dubbelglas- systemen 2011 verder te noemen: OAD 2011 De afdichting van een beglazingssysteem is een onderdeel van het plaatsen

Nadere informatie

VOORLOPIGE WERKOMSCHRIJVING (ZIE VOOR RIOLERING HS 51)

VOORLOPIGE WERKOMSCHRIJVING (ZIE VOOR RIOLERING HS 51) VOORLOPIGE WERKOMSCHRIJVING (ZIE VOOR RIOLERING HS 51) WERKNUMMER 2007-05. DATUM 12 februari 2008 KORTE OMSCHRIJVING VAN HET WERK Het werk bestaat uit het verbouwen van de begane grond van een winkelruimte

Nadere informatie

details H / V bestaand Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden Wabo / alle maten in het werk te controleren

details H / V bestaand Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden Wabo / alle maten in het werk te controleren Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden Wabo 160548 / 2208965 1301 b6 4/ details H / V bestaand patio wand bestaand [P1 tpv patio]. bestaande dakrand. metselwerk bestaand. betonvloer

Nadere informatie

Verzekering Polis nr. Naam inspecteur: Vochtmeting: Testen met water: Rookproef: Herstel :

Verzekering Polis nr. Naam inspecteur: Vochtmeting: Testen met water: Rookproef: Herstel : Factuur adres Object adres Naam: Vve Croesestraat 76 Naam : Adres: Croesestraat 76 straat : Postcode: 3522 AH Postcode: Plaats: Utrecht plaats Titel: heer Titel: Contactpersoon: Griffioen Contactpersoon:

Nadere informatie

Handleiding verwerking BaseBeton

Handleiding verwerking BaseBeton Handleiding verwerking BaseBeton Pagina 1 - Versie 10 Inhoud: - Wat is BaseBeton - Voorbereiding Ondergrond o Wanden o Vloeren o Meubels en aanrechtbladen - Aanbrengen en afwerken Pagina 2 - Versie 10

Nadere informatie

MATTEN SYSTEEM. Waterdichte ontkoppelingsmatten onder tegelwanden en vloeren

MATTEN SYSTEEM. Waterdichte ontkoppelingsmatten onder tegelwanden en vloeren MATTEN SYSTEEM Waterdichte ontkoppelingsmatten onder tegelwanden en vloeren HOMELUX (BENELUX) BV FRANKWEG 20 2153 PD NIEUW VENNEP T 0252 713 100 F 0252 713 109 WWW.HOMELUX.NL Inhoudsopgave Het probleem

Nadere informatie

A3 297 x 420 BA-401. Opdrachtgever. Project. Datum 16-06-2014. Fase Bouwaanvraag. D:\Temp\Revit\1214_Kooiplein_Waaier_2013_t.vandervelden.

A3 297 x 420 BA-401. Opdrachtgever. Project. Datum 16-06-2014. Fase Bouwaanvraag. D:\Temp\Revit\1214_Kooiplein_Waaier_2013_t.vandervelden. Project Kooiplein, verbouwing De Waaijer Opdrachtgever Kooiplein Leiden C.V. Fase Bouwaanvraag Onderdeel Principe details Schaal 1 : 5 KCAP Architects&Planners Piekstraat 27 3071 EL Rotterdam (NL) T +31

Nadere informatie

Onze referentie /SN/BB Montfoort, 28 augustus 2012

Onze referentie /SN/BB Montfoort, 28 augustus 2012 Mevrouw S. Luykx Chirurgijnsgilde 38 3813 GZ AMERSFOORT sjannie-luykx@kpnmail.nl Onze referentie 12.072/SN/BB Montfoort, 28 augustus 2012 Betreft: Briefrapport van het onderzoek naar de dakgootproblemen.

Nadere informatie

Rapportage t.b.v. uitleg werkzaamheden voorgevel van het pand aan de Dorpsstraat 13-15 te Lage Vuursche

Rapportage t.b.v. uitleg werkzaamheden voorgevel van het pand aan de Dorpsstraat 13-15 te Lage Vuursche Rapportage t.b.v. uitleg werkzaamheden voorgevel van het pand aan de Dorpsstraat 13-15 te Lage Vuursche Gegevens: - Opdrachtgever: Stichting behoud monumenten Lage Vuursche Amersfoortsestraat 1 3769 BR

Nadere informatie

KLEUR- EN MATERIAALSTAAT WONINGEN

KLEUR- EN MATERIAALSTAAT WONINGEN EBBINGE KWARTIER FASE GRONINGEN 325 GEVELS Gevelmetselwerk Metselwerk Kleur 1: rood /oranje genuanceerd Kleur 2: antraciet / bruin Kleur 3: wit / bruin Voeg: 10 mm terugliggend doorstrijkmortel kleur voeg:

Nadere informatie

Rapportage opname ten behoeve MJOP

Rapportage opname ten behoeve MJOP Rapportage opname ten behoeve MJOP Schilperoortstraat 45 te Rotterdam Juli 2018 Bouwkundig Adviesbureau Rietdijk B.V. Inleiding Bouwkundig Adviesbureau Rietdijk B.V. is een onafhankelijk adviesbureau dat

Nadere informatie

Leicon Prefab Vluchtheuvels

Leicon Prefab Vluchtheuvels Leicon Prefab Vluchtheuvels [01] Producttypering De prefab vluchtheuvelelementen van Leicon worden toegepast voor middengeleiding, rijbaan-afscheiding en als funderingsplaten voor bebording binnen de bebouwde

Nadere informatie

V HWA. // opdrachtgever dhr. Mesman. // fase technisch ontwerp

V HWA. // opdrachtgever dhr. Mesman. // fase technisch ontwerp w RENOOI beton zand cement vloer dragende binnenwand baksteen binnenwand hout hardhout isolatie metaal gips lichtpunt plafond buiten lichtpunt (grondspot) dubbele schakelaar enkele schakelaar dubbele wandcontactdoos

Nadere informatie

: 574 getekend : TT. blad : B03 schaal : 1:10. datum : formaat : A4. type : details 1 t/m 20. Dhr. van der Laar

: 574 getekend : TT. blad : B03 schaal : 1:10. datum : formaat : A4. type : details 1 t/m 20. Dhr. van der Laar : 574 getekend : TT blad : B03 schaal : 1:10 architecten e x t e r i e u r datum : 03-10-2016 formaat : A4 type : details 1 t/m 20 gewijz.: Dhr. van der Laar opdrachtgever project nieuwbouw woning Voornstraat

Nadere informatie

UO-04. Details 01 t/m 52. plafonds nadere afstemming materiaalstaat interieur. tek.nr. omschrijving. werknr. schaal datum gewijzigd 1:

UO-04. Details 01 t/m 52. plafonds nadere afstemming materiaalstaat interieur. tek.nr. omschrijving. werknr. schaal datum gewijzigd 1: plafonds nadere afstemming materiaalstaat interieur werknr. 1:5 tek.nr. UO-04 nieuwbouw omschrijving tribune HCDB Details 01 t/m 52 status Details 01 t/m 52 80 240 80 240 120 120 sandwichpaneel microrib

Nadere informatie

Algemeen: maatvoering in het werk te controleren. Peil = 0 = bovenzijde nieuwe cementdekvloer begane grond

Algemeen: maatvoering in het werk te controleren. Peil = 0 = bovenzijde nieuwe cementdekvloer begane grond Algemeen: maatvoering in het werk te controleren Peil = 0 = bovenzijde nieuwe cementdekvloer begane grond hoogte, breedte en peil maten bij de kozijn details zijn gebaseerd op aanzichttekeningen in het

Nadere informatie

Fotoreportage aanleg van de stortplaats.

Fotoreportage aanleg van de stortplaats. Fotoreportage aanleg van de stortplaats. Hierna wordt stap per stap een overzicht gegeven van de aanleg van de stortplaats en wordt van deze aanleg een beeld geschetst door middel van fotomateriaal, waarbij

Nadere informatie

Voorcalculatie. Voorbeeld Technische omschrijving Van dakbedekking en loodwerken gemaakt door Leever installatie adviseurs B.V.

Voorcalculatie. Voorbeeld Technische omschrijving Van dakbedekking en loodwerken gemaakt door Leever installatie adviseurs B.V. Voorcalculatie Project: + technische omschrijving Voorbeeld Technische omschrijving Van dakbedekking en loodwerken gemaakt door Leever installatie adviseurs B.V. Datum : 28 december 2015 Blad 2 Gebruikte

Nadere informatie

Dit deel bevat informatie met betrekking tot ronde dakdoorvoeren en doorvoeren met onregelmatige vormen.

Dit deel bevat informatie met betrekking tot ronde dakdoorvoeren en doorvoeren met onregelmatige vormen. 3.6 Doorvoeren 3.6.1 Doorvoeren Algemeen Dit deel bevat informatie met betrekking tot ronde dakdoorvoeren en doorvoeren met onregelmatige vormen. Iedere dakdoorvoer kan worden ingewerkt met één van de

Nadere informatie

Detailblad. Sweelincklaan - Hillegersberg. project : onderdeel : tekening nummer :

Detailblad. Sweelincklaan - Hillegersberg. project : onderdeel : tekening nummer : 10 10 3 3 20 20 4 4 18 18 6 6 13 15 14 14 15 16 16 17 17 5a 5a fragment 22 22 10 10 08 07 06 05 04 03 02 01 datum : 1. 05-03-2015 2. 24-06-2015 3. 30-07-2015 4. 23-10-2015 0 Detailblad 1229 BA.D ~A Hoogste

Nadere informatie

Bijlage A.2 Technische omschrijving 4 locaties

Bijlage A.2 Technische omschrijving 4 locaties Bijlage A.2 Technische omschrijving 4 locaties 1. Conserveringen De conserveringen welke worden bedoeld in de Technische Omschrijving volgen uit de complexlocaties van Waterschapsbedrijf Limburg. 1.1 Te

Nadere informatie

BA DETAILS & BA STAALSTAAT

BA DETAILS & BA STAALSTAAT BA -04-01-DETAILS & BA-05-01-STAALSTAAT Tekening Details & Staalstaat - - - Getekend Gerard Burger, Annemarie Moen Formaat A3 Status Definitief Projectgegevens Projectnummer 09.038-LUMC-SIR Opdrachtgever

Nadere informatie

Calduran Kalkzandsteen Dilatatierichtlijnen

Calduran Kalkzandsteen Dilatatierichtlijnen Calduran Kalkzandsteen Dilatatierichtlijnen Versie december 2004 Calduran Kalkzandsteen Bouwtechniek en Voorlichting Postbus 97 3840 AB Harderwijk (0341) 464 004 Calduran Kalkzandsteen Dilatatierichtlijnen

Nadere informatie

Alkreflex 2L-2. In de spouw. innovation in insulation. Algemeen. Verwerking / bestekomschrijving

Alkreflex 2L-2. In de spouw. innovation in insulation. Algemeen. Verwerking / bestekomschrijving In de spouw Alkreflex 2L-2 Algemeen Alkreflex 2L-2 zodanig monteren dat aan weerszijden van de Alkreflex 2L-2 een spouw aanwezig is van minimaal 20 mm. Alkreflex 2L-2 monteren op houten regels. In gevelconstructies

Nadere informatie

N I E U W E T O E S T A N D

N I E U W E T O E S T A N D N I E U W E T O E S T A N D 1: V- 6 8A 8 -Noodverlichting de-hermonteren HWA Demonteren A Slaapkamer Slaapkamer HS wand -HWA doorvoeren door Triflex door middel van in Triflex ingeplakte balkon-doorvoer

Nadere informatie

Project : Verbouw winkelruimte. te Hengelo Werknummer : Bladnummer : 09 Principe detaillering. Opdrachtgever : AJ Investments B.V.

Project : Verbouw winkelruimte. te Hengelo Werknummer : Bladnummer : 09 Principe detaillering. Opdrachtgever : AJ Investments B.V. Project : Verbouw winkelruimte te Hengelo Werknummer : Bladnummer : 17-053 09 Principe detaillering Opdrachtgever : AJ Investments B.V. Rijksweg 16 5268 KJ Helvoirt Bouwadres : Zuivelweg 7 7255 XA Hengelo

Nadere informatie

Voorbeeldprojecten. KOMO-attest voor staalframebouw. Het optoppen van woongebouwen is een vrij nieuwe bouwopgave.

Voorbeeldprojecten. KOMO-attest voor staalframebouw. Het optoppen van woongebouwen is een vrij nieuwe bouwopgave. 8 Voorbeeldprojecten Het optoppen van woongebouwen is een vrij nieuwe bouwopgave. In hoofdstuk 2 bleek, dat optoppen een interessant instrument is om de voor de deur staande herstructurering van na-oorlogse

Nadere informatie

Overzicht 15 - Jarenplan (Gedetailleerd)

Overzicht 15 - Jarenplan (Gedetailleerd) Overzicht 15 - Jarenplan (Gedetailleerd) Westerdoksdijk 1013 AD Amsterdam Toelichting: Element: Een omschrijving van de bouwkundige of installatietechnische elementen die onderhoudsgevoelig zijn. Gebrek:

Nadere informatie

BEDIENGEBOUW

BEDIENGEBOUW BEDIENGEBOUW 02.03.2017 VOORGEVEL ACHTERGEVEL ZIJGEVEL ZIJGEVEL RAL 9011 (grafietzwart) zetwerken / hekwerken/ kozijnen reliëf beton gevels toren vlak beton gevels onderhoudsgebouwen Emalit Colorbel voorgevelpui

Nadere informatie

Sigmafloor Flexcoat 4988 Scheuroverbruggend vloercoatingsysteem voor buiten. Algemene bepalingen Zie informatieblad 1300.

Sigmafloor Flexcoat 4988 Scheuroverbruggend vloercoatingsysteem voor buiten. Algemene bepalingen Zie informatieblad 1300. OMSCHRIJVING Scheuroverbruggend vloercoatingsysteem op basis van polyurethaan voor buiten. Met name geschikt voor ondergronden met spontane dilatatiescheuren. ALGEMENE ASPECTEN Om een optimaal resultaat

Nadere informatie

Voor het beoordelen van de lekkage maakt Bouwinspect gebruik van de volgende gereedschappen:

Voor het beoordelen van de lekkage maakt Bouwinspect gebruik van de volgende gereedschappen: 1 Den Haag 11-11-2016 Betreft: Lekdetectie middels infrarood camera (non-destructief) Object: Joan Melchior Kemperstraat 47hs/47ll Opdrachtgever: Dhr. P.J. Struik Inspectie datum: 01-11-2016/10-11-2016

Nadere informatie

Detaillering Porotherm Eco-Brick

Detaillering Porotherm Eco-Brick Detail 1 Aansluiting op een vloer in een skelet Als een warmtewand van Porotherm Eco-Brick in een betonskelet wordt toegepast, dient de detaillering hierop te zijn aangepast. Het toepassen van een glijlaag

Nadere informatie

5. Verwerkingsdetails

5. Verwerkingsdetails 5 1 Naadverbinding........................................................ p. 5. 3 2 Kimfixatie............................................................. p. 5. 9 3 Hoeken..............................................................

Nadere informatie

Handleiding verwerking Beton Ciré Originale

Handleiding verwerking Beton Ciré Originale Handleiding verwerking Beton Ciré Originale Pagina 1 - Versie 09 Inhoud: - Wat is Beton Ciré Originale - Voorbereiding Ondergrond o Wanden o Vloeren o Meubels en aanrechtbladen - Aanbrengen en afwerken

Nadere informatie

Icopal Universal Verwerkingsrichtlijnen

Icopal Universal Verwerkingsrichtlijnen Icopal Universal Verwerkingsrichtlijnen Inhoud Icopal Universal 04 Alle voordelen op een rij! 06 Toepassingen op diverse ondergronden 08 Opslag en verwerking 10 Baanverdeling 12 Hoekjes wegsnijden 14 Daksystemen

Nadere informatie

CPS-ZF Zinkfolie. Algemeen. Belangrijkste eigenschappen. 250 micron dikke en 99,9% zuivere zinkfolie voorzien van een ion-geleidende lijmlaag.

CPS-ZF Zinkfolie. Algemeen. Belangrijkste eigenschappen. 250 micron dikke en 99,9% zuivere zinkfolie voorzien van een ion-geleidende lijmlaag. CPS-ZF Zinkfolie 250 micron dikke en 99,9% zuivere zinkfolie voorzien van een ion-geleidende lijmlaag. Algemeen CPS-ZF Zinkfolie is een opofferende galvanische anode specifiek ontworpen voor het bieden

Nadere informatie

BESTEK. Ten behoeve van: INTALTHERM 77. Datum: 16 oktober 2015

BESTEK. Ten behoeve van: INTALTHERM 77. Datum: 16 oktober 2015 BESTEK Ten behoeve van: Datum: 16 oktober 2015 Dit bestek is opgesteld met de STABU-systematiek, uitgave: 2014-II onder licentienummer: ------------------ INHOUDSOPGAVE ------------------ INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

HC Sinus Slide joints voor voeg reparaties in industrievloeren

HC Sinus Slide joints voor voeg reparaties in industrievloeren HC Sinus Slide joints voor voeg reparaties in industrievloeren Beschadigde dilatatievoegen zijn een echte nachtmerrie voor elke warehouse- and facility manager. Het is een bron van continue frustratie

Nadere informatie

Pagina's : 6 Tabellen : 1 Figuren : 11 Bijlagen : -

Pagina's : 6 Tabellen : 1 Figuren : 11 Bijlagen : - 05-CVB-R0321 ORIENTEREND ONDERZOEK NAAR HET GEDRAG BIJ BRAND VAN EEN HOUTEN VLOER-PLAFONDCONSTRUC- TIE MET EEN PLAFOND VAN LEEM OP RIET 22 december 2005 WTJB/GTTB Opdrachtgever: Leembouw Nederland Van

Nadere informatie

M d W A R C H I T E C T U U R & S T E D E N B O U W PROJECT: NIEUWBOUW SATURN NIEUWGRAAF DUIVEN CARTOGRAAF DUIVEN

M d W A R C H I T E C T U U R & S T E D E N B O U W PROJECT: NIEUWBOUW SATURN NIEUWGRAAF DUIVEN CARTOGRAAF DUIVEN ALGEMEEN: -CONSTRUCTIEVE ELEMENTEN UITSLUITEND CONFORM OPGAVE CONSTRUCTEUR -BOUWFYSICA EN BRANDVEILIGHEID CONFORM RAPPORTAGES -VOOR ALLE MATERIALEN EN ONDERDELEN TE ALLEN TIJDE DE VERWERKINGSVOORSCHRIFTEN

Nadere informatie

PLEASANT PLACES HAPPY PEOPLE Kerkstraat GV Amsterdam

PLEASANT PLACES HAPPY PEOPLE Kerkstraat GV Amsterdam PLEASANT PLACES HAPPY PEOPLE Kerkstraat 204 1017 GV Amsterdam 020-6242939 info@pphp.nl www.pphp.nl Opdrachtgever Werk Werknummer Fase Onderwerp Status Datum Datum gewijzigd Formaat Getekend Tekeningnummer

Nadere informatie

Aan Van e-mail Belangstellenden Bureau Aanbestedingen aanbestedingen@leiden.nl

Aan Van e-mail Belangstellenden Bureau Aanbestedingen aanbestedingen@leiden.nl Financiële en Juridische Dienstverlening Team Juridische Dienstverlening Memo Aan Van e-mail Belangstellenden Bureau Aanbestedingen aanbestedingen@leiden.nl Onderwerp Datum: 13 oktober 2009 Nota van inlichtingen

Nadere informatie

De werkzaamheden, voor de aanleg van een waterbergingskelder, zijn opgedeeld in een aantal fases:

De werkzaamheden, voor de aanleg van een waterbergingskelder, zijn opgedeeld in een aantal fases: De werkzaamheden, voor de aanleg van een waterbergingskelder, zijn opgedeeld in een aantal fases: 1. Controle vooraf; 2. Plaatsen Watershell Atlantis-systeem; 3. Aanbrengen wapening voor kelderdek; 4.

Nadere informatie

De wanden die verticaal vervoerd worden kunnen zonder hulp middelen worden opgehesen aan de speciaal ingestorte hijsvoorziening.

De wanden die verticaal vervoerd worden kunnen zonder hulp middelen worden opgehesen aan de speciaal ingestorte hijsvoorziening. Holle wanden Montage handleiding 1.1 Transport De wanden kunnen op 2 manieren vervoerd worden afhankelijk van de grote van de wanden. a) horizontaal op een platte wagen, elementen boven op elkaar. b) Verticaal

Nadere informatie

Verbeterpunten Uitvoeringskwaliteit

Verbeterpunten Uitvoeringskwaliteit Projectnaam : 58 woningen 't Gijmink te Goor en 10 Passief Huis woningen Projectnr. Dura : n.n. Uitvoerr : dhr. M.H.J. Satink Datum : 5 mei 2011 Projectnr. Nieman : Hz090279ac Kwaliteitscontroleur : ing.

Nadere informatie

TNO Bouw en Ondergrond. Parkeergarage Bos en Lommerplein Amsterdam veldonderzoek. TNO-rapport 2006-D-R0167

TNO Bouw en Ondergrond. Parkeergarage Bos en Lommerplein Amsterdam veldonderzoek. TNO-rapport 2006-D-R0167 TNO Bouw en Ondergrond TNO-rapport 2006-D-R0167 Parkeergarage Bos en Lommerplein Amsterdam veldonderzoek Civiele Infrastructuur Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus 49 2600 AA Delft www.tno.nl T 0152763000

Nadere informatie

lift XXX Detailnummer: D-01 principe detail raam en HSB gevel Detailnummer: D-02 aansluiting nieuwe buiten muur op bestaande buitenmuur

lift XXX Detailnummer: D-01 principe detail raam en HSB gevel Detailnummer: D-02 aansluiting nieuwe buiten muur op bestaande buitenmuur as 02 aluminium kozijnen als bestaand vast en draai-kiep, HR++ beglazing nieuwe dakopbouw HSB + baksteen buitenblad thermische onderbreking -baksteen geschilderd als bestaand -spouw -waterkerende dampopen

Nadere informatie

aanvraag bouwvergunning

aanvraag bouwvergunning - voor bouwfysische waarden van materialen wordt verwezen naar de rapportages en EPC-berekeningen van DPA C: binnenspouwbladen van kalkzandsteen naar houtskeletbouw AFMETING: A0 WERK appartementen frederik

Nadere informatie

Laboratorium voor Brandveiligheid

Laboratorium voor Brandveiligheid Laboratorium voor Brandveiligheid Samenvatting onderzoek brandwerendheid: FP Acrylic Sealant tussen steen en steen en tussen gips en gips In opdracht van Den Braven zijn vier onderzoeken verricht naar

Nadere informatie

tec Profile Systems Building Movement Solutions & Systems MicrAtec Microdilatatieprofielen voor vloeren T : +31 (0) W :

tec Profile Systems Building Movement Solutions & Systems MicrAtec Microdilatatieprofielen voor vloeren T : +31 (0) W : MicrAtec Microdilatatieprofielen voor vloeren MicrAtec MicrAtec dilatatieprofielen zijn 3 mm smalle profielen die uitzetting én krimp opvangen in alle vloeren met harde afwerking. Het profiel voorkomt

Nadere informatie

Woonfabriek Tieleman Dros Omschrijving Bouwdelen

Woonfabriek Tieleman Dros Omschrijving Bouwdelen 1 Woonfabriek Tieleman Dros Omschrijving Bouwdelen Versie: 2014-11-10 INHOUD Inhoud... 1 OPBOUW BOUWDELEN RENOVATIE BOUWDEEL 1 (BD1)... 4 BD1: opbouw gevels... 4 Gevelopbouw BD1-10 (van buiten naar binnen):...

Nadere informatie

Bestek kerende muur Ext 19 april 2016

Bestek kerende muur Ext 19 april 2016 Kerende muur Ext Adres Maastricht Werk kenmerk; Datum; Bestek voor het realiseren van een keermuur. Het werk bestaat in grote lijnen uit alle werkzaamheden ter realisatie van een keermuur uitgevoerd in

Nadere informatie

Extention Global Switch AMS Global Switch Amsterdam

Extention Global Switch AMS Global Switch Amsterdam Extention Global Switch AMS Global Switch Amsterdam : onderwerp: AMS-AMSE-LZZ-DR-AR-500 fase: Stage 3 : / 1:10 opdrachtgever: Global Switch : 23-02-2016 DH11 10-P 200 Onderzijde schacht 200mm waterdichte

Nadere informatie

Leicon Geleideblokken

Leicon Geleideblokken Leicon Geleideblokken [01] Producttypering De Leicon Geleideblokken worden toegepast bij rotondes, trottoirafscheidingen, rijbaanafscheidingen en vluchtheuvels. Leiconblokken zijn er in een breed assortiment

Nadere informatie

Project te Voorschoten: 7 vrijstaande woningen, 28 appartementen, 39 semi-vrijstaande woningen

Project te Voorschoten: 7 vrijstaande woningen, 28 appartementen, 39 semi-vrijstaande woningen Projectbegeleiding: Met een jarenlange bouwkundige ervaring op uitvoeringsniveau, is Bouwinspect uw partner in het begeleiden van bouwkundige projecten, hierbij kan gedacht worden aan Opname van bouwkundige

Nadere informatie

Technische rapportage (voorbeeld)

Technische rapportage (voorbeeld) Technische rapportage (voorbeeld) Wooncomplex Adres Plaats Werknummer: V-168 Opgesteld door K3H Advies, februari 2009 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Objectinformatie... 3 1.2 Algemene beschrijving...

Nadere informatie

SCHRUMPF SBI Bekistings-systeem

SCHRUMPF SBI Bekistings-systeem Uitgave 2008 Schrumpf bekistingssysteem type SBI Het SBI Bekistings-systeem wordt in overleg met u samengesteld om aan uw specifieke projecteisen te voldoen. SBI bekistingselementen worden als verloren

Nadere informatie

Installatie instructie voor stalen glijopleggingen met een dubbele gekromde glijoppervlak Type FIP-D. uw bouw onze technologie

Installatie instructie voor stalen glijopleggingen met een dubbele gekromde glijoppervlak Type FIP-D. uw bouw onze technologie Installatie instructie voor stalen glijopleggingen met een dubbele gekromde glijoppervlak Type FIP-D control your solids www.vilton.nl uw bouw onze technologie www.insolids.nl1/7 INHOUDSOPGAVE 1. Doel...3

Nadere informatie

Bijlage A.2 Technische omschrijving

Bijlage A.2 Technische omschrijving Bijlage A.2 Technische omschrijving DAKVLAKKEN - INLEIDING De dakvlakken welke worden bedoeld in de Technische Omschrijving volgen uit de complexlocaties van Waterschapsbedrijf Limburg. Zie ook de bijgaande

Nadere informatie

PRINCIPE DETAILS NIEUWBOUW VILLA NIEUWEGEIN. van TEKENINGNUMMER OPDRACHTGEVER PROJECTNUMMER OPDRACHT TEKENING FORMAAT SCHAAL PLAATS DATUM ADRES FASE

PRINCIPE DETAILS NIEUWBOUW VILLA NIEUWEGEIN. van TEKENINGNUMMER OPDRACHTGEVER PROJECTNUMMER OPDRACHT TEKENING FORMAAT SCHAAL PLAATS DATUM ADRES FASE OPDRACHT NIEUWBOUW VILLA NIEUWEGEIN PLAATS NIEUWEGEIN OPDRACHTGEVER DHR. C.A. VAN WIJK ADRES JUTPHASESTRAATWEG 1A NIEUWEGEIN FASE AANVRAAG OMGEVINGSVERGUNNING TEKENING TEKENINGNUMMER SCHAAL PRINCIPE DETAILS

Nadere informatie

Bestekbeschrijving niet akoestische VBIONEN

Bestekbeschrijving niet akoestische VBIONEN Bestekbeschrijving niet akoestische VBIONEN Prefab betonelement met geïntegreerde voorzetwand Deze bestekbeschrijving is geënt op het Typebestek 250, versie 2.2. en dient aangepast te worden overeenkomstig

Nadere informatie

Bouwtechnisch Rapport 1e Brandenburgerweg 17 Bilthoven

Bouwtechnisch Rapport 1e Brandenburgerweg 17 Bilthoven Bouwtechnisch Rapport 1e Brandenburgerweg 17 Bilthoven 1 Vraagstelling; Opdrachtgever wil informatie over mogelijke gebreken, direct noodzakelijke kosten en kosten op termijn. Extra aandachtspunt; houtrot/aantasting

Nadere informatie

INSPECTIERAPPORT 2015 Objectnummer 2781 Mausoleum Achter Ljouwerterdyk GC Akkrum

INSPECTIERAPPORT 2015 Objectnummer 2781 Mausoleum Achter Ljouwerterdyk GC Akkrum INSPECTIERAPPORT 2015 Objectnummer 2781 Achter Ljouwerterdyk 6 8491 GC Akkrum Stichting Monumentenwacht Fryslân Postbus 137 8900 AC Leeuwarden tel. 058 2157365/fax. 058 2157336 info@monumentenwacht-fryslan.nl

Nadere informatie

SYSTEEMBLAD. Systemen voor geveltimmerwerk 4801

SYSTEEMBLAD. Systemen voor geveltimmerwerk 4801 OMSCHRIJVING Voor het in stand houden van geveltimmerwerk is periodiek onderhoud essentieel. Het in goede conditie houden van het verfsysteem vormt een belangrijk onderdeel, waarmee echter niet alleen

Nadere informatie

KEGELBASIS 1:5 VERTICALE DOORSNEDE. 1 Bakstenen, klisklezoren (50 x 50 x 200mm), wit

KEGELBASIS 1:5 VERTICALE DOORSNEDE. 1 Bakstenen, klisklezoren (50 x 50 x 200mm), wit KEGELBASIS : VERTICALE DOORSNEDE Bakstenen, klisklezoren (0 x 0 x 00mm), wit Mortel, uitstulpende voeg die naar onderen toeneemt. Geprefabriceerd. 6 Waterkerende laag, gespoten of gesmeerd op het op maat

Nadere informatie

Dak Door B. van Etten (TNO Bouw)

Dak Door B. van Etten (TNO Bouw) Dak Door B. van Etten (TNO Bouw) Algemeen Belangrijkste functies van een (niet constructieve) daken is het scheiden van de binnenruimte met de buitenruimte. Bij het scheiden van de binnen van de buitenruimte

Nadere informatie