Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR"

Transcriptie

1 Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR Cursusdag 1 09:30 uur Kennismaking We starten deze module een kennismaking. We inventariseren de verwachtingen van alle deelnemers. U krijgt een toelichting op het programma en de werkwijze. 12:30 uur Lunch Werken met een visie We doen een opdracht waarbij u ontdekt wat de meerwaarde is van het werken met een visie. U bedenkt welke elementen onderdeel moeten uitmaken van een visie. Ook gaan we in op de vraag wat er nodig is om een visie in de praktijk te laten werken. U krijgt uitleg over verschillende werkvormen die u kunt gebruiken om een visie te ontwikkelen. Daarna oefent u met het gebruiken van één van deze methoden. Als huiswerk krijgt u een opdracht mee waarbij we u vragen een plan te maken voor uw OR om strategisch te werken. Een belangrijk onderdeel van dit plan is het werken met een visie. 13:30 uur Strategisch adviseren In de vorm van een discussie komt aan de orde op welke vragen je antwoord moet hebben om strategisch te kunnen adviseren. Daarna gaan we natuurlijk ook op zoek naar manieren waarop u aan de antwoorden op deze vragen kunt komen. We gaan in op hoe de OR het advies kan gebruiken om daadwerkelijk invloed uit te oefenen.

2 Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR Cursusdag 2 09:30 uur Strategisch beïnvloeden U krijgt uitleg over verschillende overlegstijlen. Daarbij gaan we in op het verschil tussen verdelend en probleemoplossend onderhandelen als onderdeel van het overleg. Probleemoplossend onderhandelen levert in de meeste gevallen het beste resultaat. U leert op welke manier u van verdelend naar probleemoplossend onderhandelen kunt komen. Door het doen van een paar korte opdrachten wordt duidelijk wat de toepassingsmogelijkheden zijn van de verschillende stijlen uur Lunch Netwerken Netwerken is een belangrijk instrument om invloed uit te oefenen. U krijgt een toelichting op het gebruik van de netwerkmethode en u brengt het netwerk van de OR in kaart. Tijdens de cursusdag maakt u het begin van een netwerkplan voor een onderwerp waarmee de OR bezig is. Hierin werkt u uit welke partijen betrokken zijn, welk belang zij hebben, of ze beïnvloedbaar zijn door de OR en welke acties de OR kan ondernemen. Het afmaken van dit plan is onderdeel van de huiswerkopdracht uur Conflicthantering We gaan in op het verschil tussen conflicten op inhoud-, proces- en procedureniveau. Ook krijgt u een toelichting op de verschillende manieren die er zijn om met een conflict om te gaan. U ontdekt welke manier bij welk soort conflict passend is. U oefent met het aan de hand van cases met het herkennen van verschillende soorten conflicten en het doen van voorstellen voor beste interventiemethode. In het laatste onderdeel van de middag denkt u na over uw rol als ambtelijk secretaris bij conflicten.

3 Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR Cursusdag uur Huiswerkopdracht bespreken Aan het begin van de ochtend ontvangt u de feedback van de trainer op uw huiswerkopdrachten. Ook geven de deelnemers elkaar feedback. U reflecteert op uw eigen leerproces: wat heeft u geleerd, hoe gaat u dat in de praktijk gebruiken en op welke punten wilt u zich verder ontwikkelen? uur Lunch 13:30 uur Oefenen conflicthantering Oefenen conflicthantering Afsluiting van de module Uitreiking van de certificaten

4 Leergang Ambtelijk Secretaris III Plannen en managen Cursusdag 1 09:30 uur Kennismaking We inventariseren de verwachtingen van alle deelnemers. U krijgt een toelichting op het programma en de werkwijze. Daarna doen we een opstartoefening waarbij u kennis maakt met elkaar én met de basiselementen van projectplanning 12:30 uur Lunch Wat is een project? Aan de hand van discussie over stellingen en vragen wordt duidelijk welke randvoorwaarden er zijn voor projectmatig werken. Daarna concludeert u welke (mogelijke) onderwerpen uit uw OR-praktijk zich lenen voor projectmatig werken. Projectplanning U krijgt informatie over methoden die u kunt gebruiken om een project te plannen. U oefent met het gebruiken van deze methoden met behulp van een casus. Daarna gaat u ook oefenen met projectplanning bij uw eigen onderwerp. Hiermee maakt u tijdens de cursusdag een start. De rest wordt een huiswerkopdracht. 13:30 uur Projectinrichting U krijgt een aantal handvatten voor het inrichten van een project. Daarbij gaan we in op vragen als: Wie zitten er in een projectgroep? Wie is de opdrachtgever voor het project? Wie en wat heb je nodig om de doelstellingen van het project te halen? Projectcommunicatie Bij projectmatig werken is goede communicatie cruciaal. U stelt vast welke doelgroepen er zijn binnen een OR-project om mee te communiceren en u bespreekt op welke manier u de communicatie aan deze groepen kunt vormgeven.. Taakverdeling en risico s We sluiten de middag af met een discussie over de taakverdeling binnen een project. Waarvoor bent u verantwoordelijk en welke taken liggen bij de OR? Ook kijken we naar de risico s van projectmatig werken binnen de medezeggenschap en bespreken we op welke manier u met deze risico s kunt omgaan.

5 Leergang Ambtelijk Secretaris III Plannen en managen Cursusdag 2 09:30 uur Kennismaking We inventariseren de verwachtingen van alle deelnemers. U krijgt een toelichting op het programma en de werkwijze. Daarna doen we een opstartoefening waarbij u kennis maakt met elkaar én met de basiselementen van projectplanning 12:30 uur Lunch Wat is een project? Aan de hand van discussie over stellingen en vragen wordt duidelijk welke randvoorwaarden er zijn voor projectmatig werken. Daarna concludeert u welke (mogelijke) onderwerpen uit uw OR-praktijk zich lenen voor projectmatig werken. Projectplanning U krijgt informatie over methoden die u kunt gebruiken om een project te plannen. U oefent met het gebruiken van deze methoden met behulp van een casus. Daarna gaat u ook oefenen met projectplanning bij uw eigen onderwerp. Hiermee maakt u tijdens de cursusdag een start. De rest wordt een huiswerkopdracht. 13:30 uur Projectinrichting U krijgt een aantal handvatten voor het inrichten van een project. Daarbij gaan we in op vragen als: Wie zitten er in een projectgroep? Wie is de opdrachtgever voor het project? Wie en wat heb je nodig om de doelstellingen van het project te halen? Projectcommunicatie Bij projectmatig werken is goede communicatie cruciaal. U stelt vast welke doelgroepen er zijn binnen een OR-project om mee te communiceren en u bespreekt op welke manier u de communicatie aan deze groepen kunt vormgeven.. Taakverdeling en risico s We sluiten de middag af met een discussie over de taakverdeling binnen een project. Waarvoor bent u verantwoordelijk en welke taken liggen bij de OR? Ook kijken we naar de risico s van projectmatig werken binnen de medezeggenschap en bespreken we op welke manier u met deze risico s kunt omgaan.

6 Leergang Ambtelijk Secretaris III De OR als groep Cursusdag 1 09:30 uur Kennismaking We starten deze module met een kennismaking. We inventariseren de verwachtingen van alle deelnemers. U krijgt een toelichting op het programma en de werkwijze. 12:30 uur Lunch Groepsontwikkeling U krijgt uitleg over de verschillende fasen die een groep tijdens zijn ontwikkeling doorloopt. In kleine groepjes brainstormt u over welke vorm van begeleiding past bij elke ontwikkelingsfase. U koppelt de theorie aan uw eigen situatie. In welke fase zit uw OR? Welke begeleiding heeft de OR nodig en wat is uw rol als ambtelijk secretaris daarbij? Wat kunt u doen als er conflicten of weerstand ontstaan? 13:30 uur Teamrollen U krijgt samen met de andere deelnemers uit de groep een opdracht waarbij u in de praktijk ervaart welke teamrollen er zijn. We bespreken de groepsopdracht na en u krijgt een toelichting op de teamrollen van Belbin. Welke rollen heeft hij beschreven, wat zijn de sterke punten en valkuilen van elke rol? Voorafgaand aan de leergang heeft u al een vragenlijst ingevuld om te bepalen bij welke teamrollen bij u passen. U bespreekt de resultaten hiervan en reflecteert op wat dat betekent voor uw rol bij het begeleiden van de OR. Ook past u uw kennis over teamrollen toe op uw eigen OR: hoe schat u de samenstelling van het team in, waar zitten de sterke en zwakke punten van het team? En ook nu weer de vraag: wat betekent dit voor u als ambtelijk secretaris?

7 Leergang Ambtelijk Secretaris III De OR als groep Cursusdag 2 09:30 uur Groepscoaching Een van de manieren waarop u de ondernemingsraad als groep kunt begeleiden is coaching. We gaan in op de basisprincipes van coaching en het verschil tussen groeps- en individuele coaching. U trekt conclusies over de manier waarop u coaching kunt inzetten in uw eigen praktijk en welke randvoorwaarden daarbij belangrijk zijn uur Lunch Luisteren, vragen stellen en feedback geven Luisteren, vragen stellen en feedback geven zijn vaardigheden die essentieel zijn voor een coach, maar ook bij veel andere vormen van het begeleiden van groepen nodig zijn. U doet in kleine groepjes een aantal korte opdrachten om met deze vaardigheden te oefenen uur Vertaling naar de praktijk Vanmiddag gaat u alle informatie die u in de cursus heeft gekregen verwerken in een opdracht waarmee u met uw eigen OR aan de slag gaat. Door middel van intervisie en/of het oefenen van gesprekken kunt u uw eigen opdracht scherp krijgen en van de andere deelnemers leren. We sluiten de middag af als iedereen voor zichzelf een duidelijke en zinvolle opdracht heeft geformuleerd. U geeft van tevoren aan waar u op gaat letten bij het uitvoeren van de opdracht en waar u in het reflectieverslag aandacht aan wilt besteden. Afsluiting van de module Uitreiking van de certificaten

8 Leergang Ambtelijk Secretaris III Organisatieontwikkelingen Cursusdag 1 09:30 uur Kennismaking We starten deze module met een kennismaking. We inventariseren de verwachtingen van alle deelnemers. U krijgt een toelichting op het programma en de werkwijze. 12:30 uur Lunch Strategie We bekijken een model voor het ontwikkelen van strategie. We werken onderdelen daarvan met elkaar uit en geven veel voorbeelden bij alle onderdelen van het model. Aan de hand van dit model oefent u met het maken van een analyse van de strategische onderbouwing van een grote organisatieontwikkeling: is dit plan een logische keuze en is het haalbaar? 13:30 uur HRM Aan de hand van een voorbeeldcasus leert u om bij een organisatieverandering de personele consequenties te herkennen. In een sociaal plan wordt vastgelegd op welke manier de organisatie omgaat met personele consequenties van een organisatieverandering. U krijgt uitleg over hoe een sociaal plan tot stand komt en welke elementen hierin aan de orde komen. Ook gaan we in op andere manieren om personele consequenties op te vangen. We eindigen de middag met een presentatie over actuele ontwikkelingen op het terrein van HRM, o.a. competentiemanagement en het nieuwe werken. U vertaalt dit naar uw eigen praktijk: welke ontwikkelingen en modellen zijn voor uw OR nuttig om te gebruiken bij het beoordelen van een organisatieontwikkeling? En op welke manier kunt u hier dan van gebruik maken?

9 Leergang Ambtelijk Secretaris III Organisatieontwikkelingen Cursusdag 2 09:30 uur Financiën U krijgt uitleg over het lezen van een jaarrekening en het berekenen van financiële kengetallen. U oefent met het berekenen van kengetallen voor uw eigen organisatie en vormt hierover een oordeel Aan de hand van een casus waarbij een grote organisatieontwikkeling speelt oefent u met het opzoeken van relevante informatie in de jaarrekening, hierover vragen stellen en conclusies trekken over de financiële situatie. U kunt voor dit programmaonderdeel ook gebruik maken van de gegevens van uw eigen organisatie uur Lunch uur Vervolg financiën Vervolg van het ochtendprogramma U krijgt uitleg over het werken met een business case en het op deze manier beoordelen van (financiële) gevolgen van een organisatieontwikkeling. Processen en kwaliteit We gaan in op de vraag wat processen zijn binnen een organisatie. U krijgt uitleg over een aantal modellen die behulpzaam kunnen zijn bij het in kaart brengen van processen en kwaliteitsaspecten. Aan de hand van uw eigen praktijksituatie of een voorbeeldcasus gaat u aan de slag met het formuleren van een oordeel (en advies) over de gevolgen van het plan voor processen en kwaliteit.

10 Leergang Ambtelijk Secretaris III Organisatieontwikkelingen Cursusdag uur Huiswerkopdracht bespreken Tijdens en na de eerste en tweede cursusdag heeft u gewerkt aan een huiswerkopdracht. U formuleert feedback op de huiswerkopdrachten van de andere deelnemers en krijgt van hen en de trainer feedback op uw eigen opdracht. U verwerkt de feedback die u heeft gekregen en maakt afspraken over hoe u de opdracht verder gaat afronden uur Lunch 13:30 uur Veranderkunde en cultuur Vanmiddag besteden we aandacht aan misschien wel de lastigste vraag: hoe zorgt de organisatie dat een plan voor verandering ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd? De cultuur binnen de organisatie is hierbij van grote invloed. Daarnaast zijn er nog andere kritische succesfactoren te benoemen. U oefent met het beoordelen van de kans van slagen van een plan aan de hand van deze kritische succesfactoren. Ook hiervoor kunt u uw eigen praktijkvoorbeeld weer gebruiken. Afsluiting van de module Uitreiking van de certificaten

L E E R G AN G AM B T E L I J K S E C R E T A R I S I I I 1

L E E R G AN G AM B T E L I J K S E C R E T A R I S I I I 1 L E E R G AN G AM B T E L I J K S E C R E T A R I S I I I 1 Heeft u als taak ondersteuning te bieden aan een groep mensen die invloed wil uitoefenen? Dan wordt er veel van u gevraagd. U moet een verscheidenheid

Nadere informatie

Leergang Ambtelijk Secretaris II

Leergang Ambtelijk Secretaris II Cursusdag 1 09:30 uur Kennismaking We starten de leergang met een uitgebreide kennismaking. We inventariseren de verwachtingen van alle deelnemers. U krijgt een toelichting op het programma en de werkwijze.

Nadere informatie

L E E R G AN G AM B T E L I J K S E C R E T A R I S I I 1

L E E R G AN G AM B T E L I J K S E C R E T A R I S I I 1 L E E R G AN G AM B T E L I J K S E C R E T A R I S I I 1 Als (ambtelijk) secretaris bent u de spin in het web van de medezeggenschap. Met name alle schriftelijke taken komen op uw bord terecht. In de

Nadere informatie

Leergang Ambtelijk Secretaris I

Leergang Ambtelijk Secretaris I Cursusdag 1 09:30 uur Kennismaking We starten de leergang met een uitgebreide kennismaking. We inventariseren de verwachtingen van alle deelnemers. U krijgt een toelichting op het programma en de werkwijze.

Nadere informatie

Het DB op koers. DB-training: Hoe de OR optimaal ondersteunen

Het DB op koers. DB-training: Hoe de OR optimaal ondersteunen Het DB op koers DB-training: Hoe de OR optimaal ondersteunen Tijdens deze training leggen we een goede basis voor het Dagelijks Bestuur van de OR om op een enthousiaste en effectieve wijze de OR op maat

Nadere informatie

TRAINING Professioneel adviseren voor interne adviseurs Adviseren als tweede beroep - open inschrijving -

TRAINING Professioneel adviseren voor interne adviseurs Adviseren als tweede beroep - open inschrijving - TRAINING Professioneel adviseren voor interne adviseurs Adviseren als tweede beroep - open inschrijving - Het vak van intern adviseur De meeste interne adviseurs hebben vaak twee beroepen: naast het vak

Nadere informatie

MANAGEN VAN CONFLICTEN OP DE WERKPLEK. Vaardigheidstraining

MANAGEN VAN CONFLICTEN OP DE WERKPLEK. Vaardigheidstraining MANAGEN VAN CONFLICTEN OP DE WERKPLEK Vaardigheidstraining Managen van conflicten op de werkvloer Introductie Conflicten hebben zowel belemmerende als kansrijke aspecten. Naast pijn, verwarring en onzekerheid

Nadere informatie

VOORBEELDPROGRAMMA 2-DAAGSE MAATWERKCURSUS. voor een startende OR

VOORBEELDPROGRAMMA 2-DAAGSE MAATWERKCURSUS. voor een startende OR VOORBEELDPROGRAMMA 2-DAAGSE MAATWERKCURSUS voor een startende OR Dit cursusprogramma is bedoeld als voorbeeld voor een tweedaagse scholing voor een startende ondernemingsraad (OR). Uitgangspunt voor dit

Nadere informatie

ARBO IN DE OR. (Naar een veilige en gezonde werkomgeving)

ARBO IN DE OR. (Naar een veilige en gezonde werkomgeving) ARBO IN DE OR (Naar een veilige en gezonde werkomgeving) ARBO in de OR (naar een veilige en gezonde werkomgeving) Introductie U zit in de OR of in een VWGM- / Arbo commissie van de OR en u wilt het veilige

Nadere informatie

TOEPASSEN VAN MEDIATIONVAARDIGHEDEN. Vaardigheidstraining

TOEPASSEN VAN MEDIATIONVAARDIGHEDEN. Vaardigheidstraining TOEPASSEN VAN MEDIATIONVAARDIGHEDEN Vaardigheidstraining Toepassen van Mediation vaardigheden Inleiding In het werk van een ondernemingsraad liggen tal van conflictueuze situaties op de loer: Tussen OR

Nadere informatie

ARBO IN DE OR (NAAR EEN VEILIGE EN GEZONDE WERKOMGEVING) BASISTRAINING

ARBO IN DE OR (NAAR EEN VEILIGE EN GEZONDE WERKOMGEVING) BASISTRAINING ARBO IN DE OR (NAAR EEN VEILIGE EN GEZONDE WERKOMGEVING) BASISTRAINING ARBO in de OR (naar een veilige en gezonde werkomgeving) Introductie U zit in de OR of in een VWGM- / Arbo commissie van de OR en

Nadere informatie

MEDIATIONVAARDIGHEDEN OP DE WERKVLOER compacte introductie van technieken met focus op praktische attitude tijdens conflicthantering de kracht van

MEDIATIONVAARDIGHEDEN OP DE WERKVLOER compacte introductie van technieken met focus op praktische attitude tijdens conflicthantering de kracht van MEDIATIONVAARDIGHEDEN OP DE WERKVLOER compacte introductie van technieken met focus op praktische attitude tijdens conflicthantering de kracht van mediation Mediationvaardigheden op de werkvloer Over conflicthanteringstechnieken

Nadere informatie

EFFECTIEF COMMUNICEREN MET NLP. Compacte introductie van NLP met focus op praktische toepassing in gespreksvoering en samenwerken

EFFECTIEF COMMUNICEREN MET NLP. Compacte introductie van NLP met focus op praktische toepassing in gespreksvoering en samenwerken EFFECTIEF COMMUNICEREN MET NLP Compacte introductie van NLP met focus op praktische toepassing in gespreksvoering en samenwerken Effectief Communiceren met NLP Effectief communiceren is niet zo moeilijk,

Nadere informatie

Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties

Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties Het gaat om de volgende zeven verandercompetenties. De competenties worden eerst toegelicht en vervolgens in een vragenlijst verwerkt. Veranderkundige

Nadere informatie

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT Voor wie? Deze leergang is ontwikkeld voor middle managers in een productieomgeving, die de operatie via bijvoorbeeld lijnmanagers aansturen, motiveren en stimuleren. Wat levert

Nadere informatie

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT Voor wie? Deze leergang is ontwikkeld voor middle managers in een productieomgeving, die de operatie via bijvoorbeeld lijnmanagers aansturen, motiveren en stimuleren. Wat levert

Nadere informatie

MEDIATION IN DE GEZONDHEIDSZORG. Verdiepingstraining

MEDIATION IN DE GEZONDHEIDSZORG. Verdiepingstraining MEDIATION IN DE GEZONDHEIDSZORG Verdiepingstraining Mediation in de gezondheidszorg Introductie De gezondheidszorg is met 1.2 miljoen werkenden de grootste beroepsgroep van Nederland en is volop in beweging.

Nadere informatie

TOEPASSEN VAN MEDIATIONVAARDIGHEDEN. Vaardigheidstraining

TOEPASSEN VAN MEDIATIONVAARDIGHEDEN. Vaardigheidstraining TOEPASSEN VAN MEDIATIONVAARDIGHEDEN Vaardigheidstraining Toepassen van Mediation vaardigheden Inleiding Binnen organisaties zijn het vooral de HR medewerkers die in eerste instantie de klappen van ongenoegen

Nadere informatie

Post-hbo cursus Loopbaanbegeleiding

Post-hbo cursus Loopbaanbegeleiding Post-hbo cursus Loopbaanbegeleiding Actuele ontwikkelingen zoals flexibilisering van arbeid, de noodzaak tot het vergroten van de in- en externe mobiliteit van de werknemer, maar ook wetswijzigingen zorgen

Nadere informatie

MTHV Projectcommunicatie. Brochure Workshops & Coaching

MTHV Projectcommunicatie. Brochure Workshops & Coaching MTHV Projectcommunicatie Brochure Workshops & Coaching De workshops en de coaching helpen u, de methoden en technieken in uw projecten toe te passen, en leren u handig met de hulpmiddelen te werken. Deze

Nadere informatie

opleiding Leergang Train de Trainer Trainers in

opleiding Leergang Train de Trainer Trainers in Trainers in opleiding Leergang Train de Trainer Het is niet de sterkste die overleeft, ook niet de slimste, maar degene die het meest openstaat voor verandering. Unieke insteek! De wereld om ons heen verandert

Nadere informatie

Conflictvaardige OR. Verdiepingstraining

Conflictvaardige OR. Verdiepingstraining Verdiepingstraining Introductie U zit in de OR en u heeft last van de conflicten die ontstaan of u wilt vaardiger worden in het hanteren van conflicten. Conflicten die ontstaan in de OR zelf of met derden

Nadere informatie

Praktijkgerichte Scholing tot praktijkmanager

Praktijkgerichte Scholing tot praktijkmanager Praktijkgerichte Scholing tot praktijkmanager Leergang voor de praktijkmedewerker/praktijkmanager van de tandarts/huisartsenpraktijk. voor data of voor in-company verzoeken 1 De praktijkmanager kan een

Nadere informatie

COACHOPLEIDING VOOR PROFESSIONALS (6-DAAGS) IN HET KORT CONTACTGEGEVENS DE KRACHT VAN ONZE COACHOPLEIDING PERSOONLIJKE AANDACHT BLENDED LEARNING

COACHOPLEIDING VOOR PROFESSIONALS (6-DAAGS) IN HET KORT CONTACTGEGEVENS DE KRACHT VAN ONZE COACHOPLEIDING PERSOONLIJKE AANDACHT BLENDED LEARNING COACHOPLEIDING VOOR PROFESSIONALS (6-DAAGS) Er zijn veel redenen om een coachopleiding te volgen. Als u wilt werken als coach is een coachopleiding natuurlijk een voorwaarde. Maar ook voor optimale carrièregroei

Nadere informatie

PROGRAMMA De ambtelijk secretaris als adviseur van de OR

PROGRAMMA De ambtelijk secretaris als adviseur van de OR PROGRAMMA De ambtelijk secretaris als adviseur van de OR Data : 29 en 30 augustus 2019 en een nakomdag Trainer : Marcel Reijnen Accommodatie : Kontakt der Kontinenten, Soesterberg Projectcode : 19009MRE

Nadere informatie

MEDIATION EN BREINVOORKEUREN NBI

MEDIATION EN BREINVOORKEUREN NBI MEDIATION EN BREINVOORKEUREN NBI Breinvoorkeuren NBI Introductie en doelstelling van deze opleiding Het doel van deze opleiding is om de deelnemer het recht te geven om alle NBI instrumenten te gebruiken

Nadere informatie

TRAINING VOOR VERTROUWENSPERSONEN Over integriteit en vertrouwelijkheid

TRAINING VOOR VERTROUWENSPERSONEN Over integriteit en vertrouwelijkheid TRAINING VOOR VERTROUWENSPERSONEN Over integriteit en vertrouwelijkheid Training voor medewerkers die binnen hun bedrijf als vertrouwenspersoon optimaal willen functioneren. Training vertrouwenspersonen

Nadere informatie

VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON. Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON

VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON. Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON Introductie

Nadere informatie

Reflecties op de icoach-bijeenkomsten:

Reflecties op de icoach-bijeenkomsten: Reflecties op de icoach-bijeenkomsten: ABCDtje van 17-11-11 Kennismaking met de groep en de docenten. Opzet van de opleiding icoach. Voorbeelden van ICT binnen het onderwijs. Het was voor mij van belang

Nadere informatie

SPECIALISATIEOPLEIDING ZAKELIJKE MEDIATION. Dealmaking

SPECIALISATIEOPLEIDING ZAKELIJKE MEDIATION. Dealmaking SPECIALISATIEOPLEIDING ZAKELIJKE MEDIATION Dealmaking Specialisatieopleiding Zakelijke mediation Doelgroep De belangstelling voor mediation bij zakelijke geschillen neemt toe. Deze specialisatie training

Nadere informatie

Competentieprofiel voor coaches

Competentieprofiel voor coaches Competentieprofiel voor coaches I. Visie op coaching Kwaliteit in coaching wordt in hoge mate bepaald door de bijdrage die de coach biedt aan: 1. Het leerproces van de klant in relatie tot diens werkcontext.

Nadere informatie

ONDERHANDELEN; VAN INTUÏTIE NAAR ONDERHANDELINGSKRACHT. Vaardigheidstraining

ONDERHANDELEN; VAN INTUÏTIE NAAR ONDERHANDELINGSKRACHT. Vaardigheidstraining ONDERHANDELEN; VAN INTUÏTIE NAAR ONDERHANDELINGSKRACHT Vaardigheidstraining Onderhandelen; van intuïtie naar onderhandelingskracht Introductie Ieder mens onderhandelt dagelijks, meestal intuïtief. Deze

Nadere informatie

Cursusprogramma PVT en sociaal beleid

Cursusprogramma PVT en sociaal beleid Cursusprogramma PVT en sociaal beleid Consultaat info@consultaat.nl T 073 6900334 Inleiding De PVT heeft adviesrecht met betrekking tot de arbeidsvoorwaarden in de organisatie en instemmingsrecht met betrekking

Nadere informatie

Omgaan met pestgedrag voor leerlingen

Omgaan met pestgedrag voor leerlingen Omgaan met pestgedrag voor leerlingen Algemeen: Uw ROC wil door middel van eenduidige trainingen pesten structureel aanpakken. Trainingen en cursussen als maatwerk. Doelstelling: Het doel van de training

Nadere informatie

Introductie voor Trainers

Introductie voor Trainers Introductie voor Trainers Inleiding Sinds de implementatie van het competentiegerichte onderwijs staat het leren in de praktijk in de spotlights. Er worden bijvoorbeeld steeds meer initiatieven genomen

Nadere informatie

Programma voor de training Leiding geven aan de OR

Programma voor de training Leiding geven aan de OR Programma voor de training Leiding geven aan de OR data 22 en 23 maart 2012 locatie Hampshire Inn Mooi Veluwe Garderenseweg 154 3881 NC Putten 0577-462588 trainers drs. Dick van de Velde drs. Corinne J.

Nadere informatie

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Waarom? Ik heb het idee dat ik wel eens tekortschiet als het erom gaat anderen duidelijk te maken wat ik bedoel. Ik

Nadere informatie

Voorbeeldprogramma werksessie communicatiekalender

Voorbeeldprogramma werksessie communicatiekalender Voorbeeldprogramma - 1 Voorbeeldprogramma Voorbeeldprogramma werksessie communicatiekalender Hier vindt u een voorbeeldprogramma voor een werksessie/trainingsmodule communicatiekalender Factor C, met een

Nadere informatie

Lange cursus beschrijving van de cursus: ITIL basics

Lange cursus beschrijving van de cursus: ITIL basics Lange cursus beschrijving van de cursus: ITIL basics ALGEMEEN Het inrichten van een ICT Beheerorganisatie is een complexe en tijdrovende aangelegenheid. Het resultaat is afhankelijk van veel aspecten.

Nadere informatie

academie Leren en doen! Trainingen en bijeenkomsten Voorjaar 2013 www.zorgbelang-brabant.nl

academie Leren en doen! Trainingen en bijeenkomsten Voorjaar 2013 www.zorgbelang-brabant.nl academie Leren en doen! Trainingen en bijeenkomsten Voorjaar 2013 www.zorgbelang-brabant.nl Academie Zorgbelang Brabant Trainingen Welkom! Voor u ligt de brochure van Academie Zorgbelang Brabant voor het

Nadere informatie

MEDIATION & GEWELDLOZE COMMUNICATIE. Specialisatietraining

MEDIATION & GEWELDLOZE COMMUNICATIE. Specialisatietraining MEDIATION & GEWELDLOZE COMMUNICATIE Specialisatietraining Mediation & geweldloze communicatie Introductie De mediator streeft ernaar om partijen als gelijkwaardige partners te laten communiceren en onderhandelen.

Nadere informatie

Therapeutisch Opleidingscentrum Kersten BEGELEIDING VAN ROUWVERWERKING

Therapeutisch Opleidingscentrum Kersten BEGELEIDING VAN ROUWVERWERKING Therapeutisch Opleidingscentrum Kersten BEGELEIDING VAN ROUWVERWERKING Naam Therapeutisch Opleidingscentrum Kersten Adres Van Lennepstraat 14 Postcode plaats 6416 EG Heerlen Kvk 14095853 Telefoon 0458505115

Nadere informatie

Wil je professioneel leren coachen?

Wil je professioneel leren coachen? Wil je professioneel leren coachen? Coaching is in deze tijd een vanzelfsprekend begrip geworden. Het lijkt wel of iedereen met coaching bezig is. Bij doorvragen blijkt, dat coaching een zeer rekbaar begrip

Nadere informatie

VOORBEELD OPLEIDINGSPROGRAMMA BESTUUR EN/OF RAAD VAN TOEZICHT

VOORBEELD OPLEIDINGSPROGRAMMA BESTUUR EN/OF RAAD VAN TOEZICHT VOORBEELD OPLEIDINGSPROGRAMMA BESTUUR EN/OF RAAD VAN TOEZICHT Inleiding Door de ontwikkelingen bij woningcorporaties worden de bestuurlijke organen gedwongen om zich te professionaliseren. Een bestuurder

Nadere informatie

Opleidingsprogramma Adviseur Bedrijfsvoering

Opleidingsprogramma Adviseur Bedrijfsvoering Kennis van de Overheid Opleidingsprogramma Adviseur Bedrijfsvoering Professionele ontwikkeling voor financieel adviseurs Professionele ontwikkeling naar Adviseur Bedrijfsvoering Door bezuinigingen, decentralisaties

Nadere informatie

Trainingsopzet Ondersteuning HARRIE

Trainingsopzet Ondersteuning HARRIE Trainingsopzet Ondersteuning HARRIE Stappenplan HARRIE training 1 Inleiding Deze trainingsopzet voor de ondersteuning van HARRIE maakt onderdeel uit van de toolbox Autiproof werkt!. Het is opgesteld om

Nadere informatie

Medezeggenschap verzilveren

Medezeggenschap verzilveren Steven van Slageren Medezeggenschap verzilveren 2 maart 2010 OR-ervaring niet meenemen in je loopbaan is een vorm van kapitaalsvernietiging Medezeggenschap verzilveren Stappenplan/spoorboekje/handleiding:

Nadere informatie

Bestuurssecretaris en...

Bestuurssecretaris en... het Zijlstra Center for Public Control and Governance www.hetzijlstracenter.nl Bestuurssecretaris en... Oriëntatie op de functie bestuurssecretaris het Zijlstra Center for Public Control and Governance

Nadere informatie

CONFLICTCOACHING Leren reageren vanuit verbinding. training voor professionals die op effectieve wijze conflicten willen begeleiden.

CONFLICTCOACHING Leren reageren vanuit verbinding. training voor professionals die op effectieve wijze conflicten willen begeleiden. CONFLICTCOACHING Leren reageren vanuit verbinding training voor professionals die op effectieve wijze conflicten willen begeleiden. Conflictcoaching Introductie Conflicten zijn een veel voorkomend onderdeel

Nadere informatie

E-TRAINING VOOR OR-LEDEN. Het nieuwe OR-lid

E-TRAINING VOOR OR-LEDEN. Het nieuwe OR-lid E-TRAINING VOOR OR-LEDEN Het nieuwe OR-lid E-training voor nieuwe OR-leden Introductie In deze training komen vijf, voor nieuwe leden van een Ondernemingsraad zeer belangrijke, thema s aan de orde: - de

Nadere informatie

PROGRAMMA Cursus besluitvorming

PROGRAMMA Cursus besluitvorming PROGRAMMA Cursus besluitvorming Data 2015 I : 26 mei, 9 en 23 juni, en 8 september II : 15 en 29 sept., 13 okt. en 10 nov. Trainer : Stephanie Andrade en Marcel Reijnen Accommodatie : Centrum van het land

Nadere informatie

PRACTICUM PROCESMANAGEMENT. Open inschrijving

PRACTICUM PROCESMANAGEMENT. Open inschrijving PRACTICUM PROCESMANAGEMENT Open inschrijving 1 ONTWIKKELEN VAN IDEEËN TOT DUURZAME UITKOMSTEN edereen stond achter het idee, en enthousiasme overheerste. Er gebeurt nu alleen niets meer. Hoe had ik dit

Nadere informatie

Opleiding Regisseur Openbare Ruimte

Opleiding Regisseur Openbare Ruimte Kennis van de Overheid Opleiding Regisseur Maak de slag van beheren naar regisseren Regisseren van de Er is minder geld beschikbaar voor het beheer en onderhoud van de. Tegelijkertijd willen gemeenten

Nadere informatie

Het Communicatiecanvas Persuasief communiceren in organisaties

Het Communicatiecanvas Persuasief communiceren in organisaties Het Communicatiecanvas Persuasief communiceren in organisaties Het Communicatiecanvas levert u een heuristiek voor Persuasief communiceren binnen en vanuit uw organisatie. Wees bij elke stap, beweging

Nadere informatie

MEDIATION: INSTRUMENT VOOR CONFLICTMANAGEMENT. Specialisatietraining

MEDIATION: INSTRUMENT VOOR CONFLICTMANAGEMENT. Specialisatietraining MEDIATION: INSTRUMENT VOOR CONFLICTMANAGEMENT Specialisatietraining Mediation: instrument voor conflictmanagement Doelgroep Deze specialisatietraining is bij uitstek geschikt voor 'organisatie-interne'

Nadere informatie

De apotheker is de coach! coaching van medewerkers

De apotheker is de coach! coaching van medewerkers De apotheker is de coach! coaching van medewerkers De apotheker is de coach! coaching van medewerkers Inleiding Als apotheker heb je een breed en veeleisend takenpakket in een complexe werkomgeving. Je

Nadere informatie

PROGRAMMA SUMMERSCHOOL OMGAAN MET DE GEMEENTE 2017

PROGRAMMA SUMMERSCHOOL OMGAAN MET DE GEMEENTE 2017 PROGRAMMA SUMMERSCHOOL OMGAAN MET DE GEMEENTE 2017 Is de gemeente voor jouw onderneming een belangrijke stakeholder? En wil je de samenwerking verbeteren? Dan is de Summerschool Omgaan met de gemeente

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2016 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS

STUDIEGIDS 2016 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS STUDIEGIDS 2016 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze module Plusklas! In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk voor je op een rijtje.

Nadere informatie

Als huiswerk voor de tweede bijeenkomst moeten de cursisten oefening 03.2 & 03.3 maken

Als huiswerk voor de tweede bijeenkomst moeten de cursisten oefening 03.2 & 03.3 maken Bijeenkomst 1 De trainer stelt zichzelf voor en geeft een korte toelichting over de inhoud en het doel van de training. Licht de afspraken en regels toe die gelden voor deelname. Neemt hier de tijd voor,

Nadere informatie

Duur: 3 dagdelen (1 hele dag en twee weken later een halve dag). Inclusief oefenen met een professionele acteur.

Duur: 3 dagdelen (1 hele dag en twee weken later een halve dag). Inclusief oefenen met een professionele acteur. HR professionaliseringstraject het aanbod Verandermanagement, adviseren en begeleiden Module Informatie Stand van zaken Adviseren en coachen voor de HR adviseur: specifiek gericht op HR als business partner

Nadere informatie

MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT

MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT INZICHT, OVERZICHT EN VAARDIGHEDEN VOOR HET LEIDEN VAN VERANDERING NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 VOORWOORD Ontwikkelingen in de omgeving en binnen organisaties worden complexer

Nadere informatie

Je effectiviteit als projectleider wordt door drie factoren bepaald:

Je effectiviteit als projectleider wordt door drie factoren bepaald: Projectmatig Werken/Werken in Projecten 1. Aanleiding Projectmatig werken en het werken in projecten zijn in veel organisaties bekende termen en procedures. Hun toepassing wordt gezien als een effectieve

Nadere informatie

Creatief denken. (Leer denken buiten de gebaande paden) Specialisatietraining

Creatief denken. (Leer denken buiten de gebaande paden) Specialisatietraining Creatief denken (Leer denken buiten de gebaande paden) Specialisatietraining Creatief denken leer denken buiten de gebaande paden Introductie U zit in de OR of in een commissie van de OR en u bent niet

Nadere informatie

CONFLICTCOACHING BIJ TEAMS Over vastlopen en weer vlottrekken

CONFLICTCOACHING BIJ TEAMS Over vastlopen en weer vlottrekken CONFLICTCOACHING BIJ TEAMS Over vastlopen en weer vlottrekken Training voor professionals die op effectieve wijze conflicten in teams willen begeleiden. Conflictcoaching bij teams Introductie Vastlopende

Nadere informatie

Training KED-Coach Basis

Training KED-Coach Basis Training KED-Coach Basis Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek en leren en ontwikkelen

Nadere informatie

Post- HBO-opleiding. voor farmaceutisch consulenten, managers en farmakundigen

Post- HBO-opleiding. voor farmaceutisch consulenten, managers en farmakundigen Post- HBO-opleiding voor farmaceutisch consulenten, managers en farmakundigen Inleiding Vele HBO-ers in de apotheek werken regelmatig als assistente, met daarnaast wat extra taken. Dat is een onderwaardering

Nadere informatie

Post-hbo Strategisch vrijwilligersmanagement

Post-hbo Strategisch vrijwilligersmanagement Post-hbo Strategisch vrijwilligersmanagement Is uw personeelsbeleid klaar voor het werken met vrijwilligers? Tijden veranderen. Bezuinigingen zorgen er voor dat in veel sectoren steeds meer een beroep

Nadere informatie

ADR erkende 6 daagse Mediationopleiding. Inhoudelijke toelichting op de 6-daagse basisopleiding Mediation

ADR erkende 6 daagse Mediationopleiding. Inhoudelijke toelichting op de 6-daagse basisopleiding Mediation ADR erkende 6 daagse Mediationopleiding Inhoudelijke toelichting op de 6-daagse basisopleiding Mediation Inclusief: Literatuur, opleidingsmap, lunch, individuele begeleiding, kennistoets Doel van de training:

Nadere informatie

PROGRAMMA De ambtelijk secretaris als adviseur van de OR

PROGRAMMA De ambtelijk secretaris als adviseur van de OR PROGRAMMA De ambtelijk secretaris als adviseur van de OR Data : 16 en 17 februari 2017 en een nakomdag Trainer : Marcel Reijnen Accommodatie : Kontakt der Kontinenten, Soesterberg Projectcode : 17001MRE

Nadere informatie

Inleiding... 9. Hoofdstuk 2 Essentiële waarden... 21. Hoofdstuk 3 Management en leidinggevende structuur... 23

Inleiding... 9. Hoofdstuk 2 Essentiële waarden... 21. Hoofdstuk 3 Management en leidinggevende structuur... 23 Inhoud Inleiding... 9 Hoofdstuk 1 Visie op leidinggeven... 13 1.1. Organisatiecultuur... 13 1.2. Noodzaak van cultuuromslag... 15 1.3. Structuur-, cultuurdiscussie... 15 1.4. Organisatiecultuur... een

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

PSYCHOLOGIE IN COACHING compacte introductie van actuele inzichten met focus op praktische toepassing vanuit eigen casuïstiek

PSYCHOLOGIE IN COACHING compacte introductie van actuele inzichten met focus op praktische toepassing vanuit eigen casuïstiek PSYCHOLOGIE IN COACHING compacte introductie van actuele inzichten met focus op praktische toepassing vanuit eigen casuïstiek Psychologie in Coaching Deze training gaat over psychologische inzichten en

Nadere informatie

Leergang Opleidingsmanagement

Leergang Opleidingsmanagement Leergang Opleidingsmanagement Voor Trainingscoördinatoren Opleidingsmanagers Leidinggevenden met opleidingstaken Hoe kan ik gezond verstand plannen onderbouwen met bewezen modellen en inzichten? Hoe overtuig

Nadere informatie

PROGRAMMA. Bouwen aan de ondernemingsraad. Trainer/adviseur: n.o.t.k.

PROGRAMMA. Bouwen aan de ondernemingsraad. Trainer/adviseur: n.o.t.k. PROGRAMMA Bouwen aan de ondernemingsraad Data: n.o.t.k. Accommodatie: n.o.t.k. Trainer/adviseur: n.o.t.k. Inleiding Welkom in de wereld van de medezeggenschap! Hoe ziet die wereld er eigenlijk uit? Voor

Nadere informatie

Training KED-Coach Basis

Training KED-Coach Basis Training KED-Coach Basis Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek en leren en ontwikkelen

Nadere informatie

BEGELEIDEN VAN INTERVISIE: VOOR ADVOCATEN EN VFAS-LEDEN

BEGELEIDEN VAN INTERVISIE: VOOR ADVOCATEN EN VFAS-LEDEN BEGELEIDEN VAN INTERVISIE: VOOR ADVOCATEN EN VFAS-LEDEN Life can only be understood backwards; but it must be lived forwards Søren Kierkegaard, Deens filosoof, 1813-1855 Begeleiden van intervisie: voor

Nadere informatie

Programma. Financieel Beleid en de rol van de OR

Programma. Financieel Beleid en de rol van de OR Programma van de tweedaagse open inschrijvingscursus Financieel Beleid en de rol van de OR Voor OR en COR-leden van de Estro Groep data donderdag 27 vrijdag 28 juni 2013 locatie trainer Hampshire-Inn Mooi

Nadere informatie

TOEPASSEN VAN MEDIATIONVAARDIGHEDEN. Vaardigheidstraining

TOEPASSEN VAN MEDIATIONVAARDIGHEDEN. Vaardigheidstraining TOEPASSEN VAN MEDIATIONVAARDIGHEDEN Vaardigheidstraining Toepassen van Mediationvaardigheden Inleiding De laatste jaren is er een toegenomen bewustwording vanuit de overheid dat de kwaliteit van de bestuurlijke

Nadere informatie

Catalogus Opleiding & Training Cliëntenraden. Modules als vertrekpunt voor de opbouw van opleidingen en trainingen specifiek voor cliëntenraden

Catalogus Opleiding & Training Cliëntenraden. Modules als vertrekpunt voor de opbouw van opleidingen en trainingen specifiek voor cliëntenraden Catalogus Opleiding & Training Cliëntenraden Modules als vertrekpunt voor de opbouw van opleidingen en trainingen specifiek voor cliëntenraden Najaar 2011 Colofon, bureau voor beleids- en organisatieontwikkeling

Nadere informatie

CRISISADVISERING VOOR PROFESSIONALS

CRISISADVISERING VOOR PROFESSIONALS TRAINING Crisisadvisering voor professionals Tweedaagse training voor crisisprofessionals en (beleids)ambtenaren CRISISADVISERING VOOR PROFESSIONALS crisisprofessionals en (beleids)ambtenaren Een ernstig

Nadere informatie

PROGRAMMA TRAINING. Passende strategie en tactiek voor DB s en ambtelijk secretarissen. 4 en 5 juni 2012

PROGRAMMA TRAINING. Passende strategie en tactiek voor DB s en ambtelijk secretarissen. 4 en 5 juni 2012 PROGRAMMA TRAINING Passende strategie en tactiek voor DB s en ambtelijk secretarissen 4 en 5 juni 2012 Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum Woudenbergseweg 54 3707 HX Zeist 0343-492 492 Trainers/adviseurs:

Nadere informatie

Samenwerken in Procesmanagement ACE en Ancora

Samenwerken in Procesmanagement ACE en Ancora Samenwerken in Procesmanagement ACE en Ancora Het leertraject SPM bestaat vanaf 2014 uit 3 modules die verspreid over 2 jaar gevolgd kunnen worden. Iedere module heeft een omvang van 4 x 2 dagdelen, verspreid

Nadere informatie

Spreek tot de verbeelding

Spreek tot de verbeelding De beste training; spreken met PowerPoints Wegens succes!! Extra training op 20 september 2013 Unieke training pakt alle aspecten voor inspirerende presentaties Voor wie - Directeuren - Managers - Adviseurs

Nadere informatie

Teamontwikkeling. Modulair programma voor de ontwikkeling van zelfstandige en effectieve teams. zorgadviseurs

Teamontwikkeling. Modulair programma voor de ontwikkeling van zelfstandige en effectieve teams. zorgadviseurs Teamontwikkeling Modulair programma voor de ontwikkeling van zelfstandige en effectieve teams zorgadviseurs Visie op teamontwikkeling Een$effectief$team$maakt$de$client$$ tevredener,$de$zorg$beter$en$het$werk$leuker

Nadere informatie

Leergang Teamcoaching. Grip op teams DÉ LEERGANG VOOR SUCCESVOLLERE TEAMS

Leergang Teamcoaching. Grip op teams DÉ LEERGANG VOOR SUCCESVOLLERE TEAMS Leergang Teamcoaching Grip op teams DÉ LEERGANG VOOR SUCCESVOLLERE TEAMS Leergang Teamcoaching Grip op teams DÉ LEERGANG VOOR SUCCESVOLLERE TEAMS Heb jij nog grip op de teams waarmee je werkt? Iedereen

Nadere informatie

STRATEGISCH CONFLICTMANAGEMENT. Vaardigheidstraining

STRATEGISCH CONFLICTMANAGEMENT. Vaardigheidstraining STRATEGISCH CONFLICTMANAGEMENT Vaardigheidstraining Hoe maakt u van een conflict een succes? Inleiding De rol van de advocaat bij de behandeling van geschillen en conflicten, is de afgelopen jaren sterk

Nadere informatie

Inleiding... 9. Hoofdstuk 3 Management en leidinggevende structuur... 35

Inleiding... 9. Hoofdstuk 3 Management en leidinggevende structuur... 35 Inhoud Inleiding... 9 Hoofdstuk 1 Visie op leidinggeven... 13 1.1. Beïnvloeding van de organisatiecultuur... 13 1.2. Organisatiecultuur en organisatieklimaat... 15 1.3. Noodzaak van cultuuromslag... 16

Nadere informatie

MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT

MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT INZICHT, OVERZICHT EN VAARDIGHEDEN VOOR HET LEIDEN VAN VERANDERING NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 INLEIDING Ontwikkelingen in de omgeving en binnen organisaties worden complexer

Nadere informatie

Help, ik zit in de OR! Meer dan 200 Gouden tips voor de ondernemingsraad

Help, ik zit in de OR! Meer dan 200 Gouden tips voor de ondernemingsraad Help, ik zit in de OR! Meer dan 200 Gouden tips voor de ondernemingsraad De Gouden tips serie is in 2014-2016 verschenen op www.schateiland.com, op OR TV (Youtube) en in OR Rendement. Walter Landwier Help,

Nadere informatie

& Academie voor NLP. Business NLP Basics. Basisopleiding in Persoonlijke Effectiviteit

& Academie voor NLP. Business NLP Basics. Basisopleiding in Persoonlijke Effectiviteit & Business NLP Basics Basisopleiding in Persoonlijke Effectiviteit hovelingsjanse is de interdisciplinaire organisatie die meerwaarde biedt op het gebied van veranderen: door van dichtbij die verandering

Nadere informatie

TWEEDEJAARS COMPLEXE COMMUNICATIE OP SPREEKKAMERNIVEAU. Locatie: Sophia Revalidatie, Den Haag

TWEEDEJAARS COMPLEXE COMMUNICATIE OP SPREEKKAMERNIVEAU. Locatie: Sophia Revalidatie, Den Haag TWEEDEJAARS COMPLEXE COMMUNICATIE OP SPREEKKAMERNIVEAU Locatie: Woensdag 12 t/m vrijdag 14 november 2014 Toelichting De Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen (VRA) organiseert in samenwerking met

Nadere informatie

Help, ik zit in de OR! 150 Gouden tips voor de ondernemingsraad

Help, ik zit in de OR! 150 Gouden tips voor de ondernemingsraad Help, ik zit in de OR! 150 Gouden tips voor de ondernemingsraad De Gouden tips serie is in 2014-2015 verschenen op www.schateiland.com. Walter Landwier Help, ik zit in de OR! 150 Gouden tips voor de ondernemingsraad

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE - 2 -

INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE - 2 - Workshops Top Secretaries 2012 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE - 2-1 TRAININGSCARROUSEL - 3-1.1. Projectmanagement - 3-1.2. Overtuigend beïnvloeden - 4-1.3. Communiceren met NLP - 5-1.4. Effectiever met emotionele

Nadere informatie

Futureproof besturingsfilosofie

Futureproof besturingsfilosofie MEER INFORMATIE OVER DE LEERGANG Futureproof besturingsfilosofie Update van kennis en vaardigheden voor directeuren van publieke organisaties Het gaat om wie u bent, niet om wat u plant. Oftewel: een besturingsfilosofie

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen 2 3 INHOUDSOPAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij ouderen nodig?! 4 Praktische

Nadere informatie

LEERGANG PRAKTISCH LEIDINGGEVEN

LEERGANG PRAKTISCH LEIDINGGEVEN ORGANISATIESUCCES DOOR MEESTERLIJK MIDDENMANAGEMENT LEERGANG PRAKTISCH LEIDINGGEVEN Hebt u al ervaring als manager? Maar wilt u meer inzicht in uw leidinggevende vaardigheden? Uw leiderschapskwaliteiten

Nadere informatie

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT Voor wie? Deze leergang is ontwikkeld voor middle managers in een productieomgeving, die de operatie via bijvoorbeeld lijnmanagers aansturen, motiveren en stimuleren. Quiris

Nadere informatie

LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS

LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS Graag vertel ik u in deze brochure over Leiders van Morgen, een Management Development (MD) netwerk dat october 2010 van start gaat. Voor meer

Nadere informatie

Innoveren bij de (semi)overheid: van denken naar doen! Gezocht

Innoveren bij de (semi)overheid: van denken naar doen! Gezocht Innoveren bij de (semi)overheid: van denken naar doen! De wereld om ons heen is volop in beweging. Economische en maatschappelijke ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Bezuinigingen, decentralisaties

Nadere informatie