VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 TAAL

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 TAAL"

Transcriptie

1 VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 TAAL P Luisteroefeningen OPSPORING VERZOCHT De leerlingen maken en interpreteren persoonsbeschrijvingen. P Leesoefeningen EEN KAT MAKEN De leerlingen bedenken voor een leesboek een kaft met alle info erop en realiseren het ontwerp. P Schrijfoefeningen LEZERSBRIE BEANTWOORDEN De leerlingen schrijven een reactie op een lezersbrief. P Schrijfoefeningen STEL JEZEL VOOR De leerlingen presenteren zichzelf door een blad met voorkeuren en uitleg daarbij in te vullen. P Taalbeschouwing WIJZEN MET WOORDEN De leerlingen maken een tekst leesbaar door er de nodige verwijswoorden in aan te brengen. P Taalbeschouwing KLEUR DE RECLAME De leerlingen kunnen zwakke reclameteksten optimaliseren. P Woordenschat SPELEN MET SPELLING De leerlingen passen wat zij voor spelling leerden toe in leuke spellingoefeningen.

2 taal E 3 LEZEN/BOEKEN SCHRIJVEN TAALBESCHOUWING WOORDEN/LETTERS De lln. maken en interpreteren persoonsbeschrijvingen. Opsporing verzocht Wat moet je doen? 1 3 De politie wil iemand opsporen. Jij hebt die persoon gezien. Je moet die nu zo goed mogelijk beschrijven. De anderen spelen politie en moeten de foto (of persoon) aanwijzen die je beschreef. Doe het zo! 1 Leg alle foto s uiteen op de bank. Zorg ervoor dat alle leerlingen de foto s goed kunnen zien. 2 De kleinste leerling begint. Kies een foto uit, zonder ze aan te raken of ze aan de anderen te verklappen. Je moet de persoon van die foto zo beschrijven, dat de anderen kunnen raden over wie je het hebt. 3 Als je dat niet gemakkelijk vindt, mag je de hulpkaart gebruiken. 4 Als je persoon geraden is, is het de beurt aan de volgende leerling. 5 Iedereen mag dit twee of drie keer proberen. Corrigeer je werk 2 e Een heleboel foto s van verschillende personen. e De hulpkaart Beschrijven e Als de anderen jouw foto makkelijk konden aanwijzen, heb je een goede beschrijving gemaakt. e Wanneer de anderen het moeilijk hebben om te raden, moet je samen nagaan wat je nog meer over jouw foto had kunnen zeggen. Klaar? e Waar moet je voortaan op letten als je iemand goed wilt beschrijven? e Wat is makkelijk en wat is moeilijk?

3 taal A Doel(en) E 3 LEZEN/BOEKEN SCHRIJVEN TAALBESCHOUWING WOORDEN/LETTERS De lln. maken en interpreteren persoonsbeschrijvingen. Opsporing verzocht e De leerlingen kunnen een persoon beschrijven, daarbij lettend op lengtes, grootten (ook van facetten), kleur(en), onderdelen, vorm(en), enz. e Ze kunnen beschrijvingen koppelen aan een afbeelding. Overzichtsblad Leerinhouden taal nrs. 1, 5, 11 en 15. e Een heleboel foto s van verschillende personen (nog tamelijk uiteenlopend): materiaalkaarten 1 t.e.m. 5. Je moet ze de eerste keer nog verknippen. Differentiatie Hulpkaart Aanpak Controle en verbetering De leerlingen kiezen voor zichzelf uiteraard een foto die zij haalbaar vinden om te beschrijven. Het is vooral uit het beluisteren van de beschrijvingen van anderen dat zij op andere kenmerken of facetten leren letten. Taal 1 Beschrijven Eventueel: Taal 16 Hoe moet je goed voorlezen? Mocht de oefening toch niet eenvoudig genoeg blijken, zelfs met gebruik van de hulpkaart, dan laat je de leerlingen beginnen met een eenvoudigere oefening. Maak daarvoor zelf enkele kaartjes waarop iemand voldoende uitvoerig beschreven wordt. De leerlingen moeten samen raden over wie het gaat. Daarna voeren ze de oefening uit zoals ze die op de leerlingenkaart vinden. Moeilijk woord: verklappen e De leerlingen verbeteren elkaar door zwakke beschrijvingen (waarbij de persoon niet geraden wordt) samen sterker te maken. Dat gebeurt best aan de hand van de hulpkaart. Tips

4 taal LEZEN/BOEKEN E 5 SCHRIJVEN TAALBESCHOUWING WOORDEN/LETTERS De lln. bedenken voor een leesboek een kaft met alle info erop en realiseren het ontwerp. Een kaft maken voor een leesboek Wat moet je doen? 1 3 Je werkt voor een uitgeverij en je moet de kaft, titel en achterflap maken voor een leesboek dat geschreven wordt op basis van een bestaande film. Doe het zo! 1 Je werkt eerst alleen. Denk na over een leuke film die je ooit gezien hebt. Van die film is nu een leesboek gemaakt en de uitgeverij waarvoor je werkt vraagt jou om de hele kaft voor dat boek te maken. 2 Je moet drie dingen doen: e Ontwerp een kaft. Je mag zelf schilderen of illustraties uit kranten en tijdschriften gebruiken. Zorg ervoor dat de illustratie en de inhoud van boek en film overeenkomen. Vermeld op de kaft ook de uitgeverij en de schrijver. e Bedenk een titel. Vaak is de titel van film en boek niet hetzelfde. Zet de titel op de kaft. e Maak een tekst voor de achterzijde (achterflap) van het boek. Zet daar iets in over de auteur en verklap iets van de inhoud. 2 e Lijm, schaar, schildersspullen (verf, borstels ) e Kranten en tijdschriften om illustraties uit te halen e Misschien een computer, zodat je je teksten netjes kunt afdrukken Corrigeer je werk Als je helemaal alleen aan deze oefening werkte, toon je na 30 minuten je werk al even aan je meester of juf. Als je met meer leerlingen aan deze oefening werkte, bekijk je na 30 minuten elkaars werk. Geef wat commentaar op elkaar: e Wat is goed gevonden? Wat is onduidelijk? e Staat er genoeg uitleg over het boek op de achterflap? Klaar? e Ruim dan alle spullen netjes op.

5 taal A Doel(en) LEZEN/BOEKEN E 5 SCHRIJVEN TAALBESCHOUWING WOORDEN/LETTERS De lln. bedenken voor een leesboek een kaft met alle info erop en realiseren het ontwerp. Een kaft maken voor een leesboek e De leerlingen ontwerpen voor een leesboek (zogezegd gemaakt op basis van een film) een passende en leuke kaft. e Ze kiezen een titel (hoeft niet dezelfde te zijn als die van de film). e Ze schrijven een korte, wervende tekst voor de achterflap. Overzichtsblad Leerinhouden taal nrs. 3, 6, 7, 8, 11, 15, 20 en 21. e Lijm, een schaar, schildergerei e Kranten en tijdschriften om illustraties uit te halen e Indien de leerlingen over een computer met printer beschikken, kunnen ze hun teksten netjes afdrukken. Differentiatie Naar keuze: de leerlingen kiezen een film die ze goed kennen (*). Hulpkaart Aanpak Controle en verbetering Tips Eventueel: Taal 3 en 4 Soorten boeken / Taal 5 Boeken typeren e Zie Doe het zo! op keerzijde. Moeilijk woord: illustratie e Als er slechts één leerling aan deze opdracht werkt, begeleid je hem/haar best, door enkele keren te kijken hoever hij/zij gevorderd is. e Werken er meer leerlingen aan deze opdracht, dan moeten zij in ieder geval na een halfuur elkaars werk becommentariëren. e In plaats van met films, kun je ook werken met korte inhouden van kinderboeken die je op het net vindt. Je biedt de leerlingen dan best de korte inhoud aan zonder de titel (achteraf vergelijken is nog leuk). e Uiteraard mogen leerlingen hun ideeën halen bij bestaande boeken, die ze kunnen bekijken terwijl ze aan hun opdracht werken.

6 taal De lln. schrijven een reactie op een lezersbrief. LEZEN/BOEKEN SCHRIJVEN E 3 TAALBESCHOUWING WOORDEN/LETTERS Een lezersbrief beantwoorden Wat moet je doen? Je werkt voor een jeugdtijdschrift. Daar komen heel wat briefjes van jongeren toe met vragen. Jij moet een antwoord schrijven op zo n lezersbrief. e Twee bladen met lezersbrieven Doe het zo! 1 Lees eerst de lezersbrieven. 2 Kies er een brief uit die je de moeite vindt. Bedenk voor de vraag of het probleem een goed antwoord of een goede oplossing. 3 Schrijf je ideeën neer op een bondige en duidelijke manier, zodat je tekst gedrukt zou kunnen worden in het tijdschrift waarvoor je werkt. Corrigeer je werk Wanneer je alleen werkte: Lees je antwoord goed na en stel jezelf deze vragen: e Is mijn antwoord duidelijk? e Is het bondig? e Is het een echt antwoord op de vraag (geef je bv. een oplossing voor het probleem?)? Wanneer je met meer leerlingen aan deze opdracht werkte: Lees elkaars schrijfwerk. Houd deze vragen in t oog: e Is het antwoord duidelijk? e Is het bondig? e Is het een echt antwoord op de vraag (geef je bv. een oplossing voor het probleem?)? Toon tot slot je werk aan je meester of juf. Klaar? e Ruim dan alle spullen netjes op.

7 taal A Doel(en) De lln. schrijven een reactie op een lezersbrief. LEZEN/BOEKEN SCHRIJVEN E 3 TAALBESCHOUWING WOORDEN/LETTERS Een lezersbrief beantwoorden e De leerlingen kunnen een reactie schrijven op een brief, waarin ze een oplossing voorstellen voor het gepresenteerde probleem. e Ze plannen hun werk en bewaken die planning tijdens het schrijven. Ze kijken achteraf hun schrijfwerk ook na. Overzichtsblad Leerinhouden taal nrs. 1, 4, 5, 6, 8, 9, 11, 12, 20 en 21. Differentiatie Hulpkaart Aanpak Controle en verbetering e Bladen met lezersbrieven: kopieerkaarten 37 en 38. De eerste keer moet je de brieven in tweevoud kopiëren en best ook lamineren. In de briefjes die we aanbieden zitten makkelijkere en moeilijkere vragen van jongeren. De leerlingen kiezen daar zelf uit, zodat ze voor een haalbare kaart gaan. Taal 14 Algemene schrijfkaart Eventueel Taal 7 Ideeën zoeken e Zie Doe het zo! op keerzijde. e Het is een goede strategische ingreep dat leerlingen hun eigen werk of dat van medeleerlingen bekijken en reviseren. Pas wanneer ze hun werk herlezen en herwerkt hebben, tonen ze het aan jou. Tips

8 taal LEZEN/BOEKEN SCHRIJVEN E 7 TAALBESCHOUWING WOORDEN/LETTERS De lln. presenteren zichzelf door een blad met voorkeuren en uitleg daarbij in te vullen. Stel jezelf voor Wat moet je doen? Je moet allerlei voorkeuren die je hebt, noteren en zeggen waarom dat jouw keuzes zijn. Daarna kun je ze vergelijken met die van je medeleerlingen. e Blad met vragen Doe het zo! 1 Je werkt eerst alleen. Bekijk het vragenblad. Denk goed na en noteer op een apart blad je antwoorden (= jouw favoriete keuzes). Geef ook telkens een beetje uitleg bij je keuze. 2 Opgelet: Let erop dat je je antwoorden goed nummert. Schrijf ook het vetgedrukte woord uit de vraag op! Corrigeer je werk Wanneer je alleen werkte, toon je je werk aan je meester of juf. Wanneer je met meer leerlingen aan deze oefening werkte, mag je je antwoorden vergelijken. De kapitein leest een vraag. Iedereen leest dan voor wat hij/zij antwoordde. e Gaf iedereen ook wat uitleg? e Wat had je beter kunnen uitleggen? Verbeter dat nog. Klaar? e Ruim dan alle spullen netjes op. Een voorbeeld: 1 Mijn favoriete eten is biefstuk met frietjes. Dat ga ik 's zaterdags altijd bij mijn oma eten. 2 Mijn favoriete plekje thuis is mijn kamer omdat ik daar op mijn gemak mijn lievelingsmuziek kan beluisteren. 3...

9 taal A Doel(en) LEZEN/BOEKEN SCHRIJVEN E 7 TAALBESCHOUWING WOORDEN/LETTERS De lln. presenteren zichzelf door een blad met voorkeuren en uitleg daarbij in te vullen. Stel jezelf voor e De leerlingen leren persoonlijke keuzes maken en voorstellen aan anderen. e Ze kunnen ook uitleg geven (redenen of argumenten) bij hun voorkeuren. Overzichtsblad Leerinhouden taal nrs.: 12 en 15. Differentiatie Hulpkaart e Blad met vragen: kopieerkaart 40. De eerste keer moet je die 4x kopiëren en eventueel lamineren voor hergebruik. De leerlingen werken vanuit eigen ideeën. Een moeilijkere variant van deze oefening: nadat de leerlingen de eigen voorkeuren genoteerd hebben, laat je hen elkaar voorstellen. Aanpak Controle en verbetering Tips e Zie Doe het zo! op keerzijde.

10 taal LEZEN/BOEKEN SCHRIJVEN TAALBESCHOUWING E 5 WOORDEN/LETTERS De lln. maken een tekst leesbaar door er de nodige verwijswoorden in aan te brengen. Wijzen met woorden Wat moet je doen? 1 3 Je moet in een tekst onnodige herhalingen van zelfstandige naamwoorden vervangen door verwijswoorden. Doe het zo! 1 Lees de tekst. Hij leest stroef omdat er te veel woorden onnodig herhaald worden. 2 Jij moet in de tekst de woorden die te vaak herhaald worden schrappen en vervangen door een goed verwijswoord (je, jouw, die, dat ). Schrijf je oplossingen boven de tekst. Corrigeer je werk e Vraag aan je meester of juf de verbetersleutel en verbeter je werk. e Let ook goed op de schrijfwijze van de woorden. Het is bijvoorbeeld: Ik geef iets aan jou. En Het is jouw boek. 2 e Een tekst waarin dezelfde woorden te dikwijls opduiken Klaar? e Ruim dan alle spullen netjes op.

11 taal A Doel(en) LEZEN/BOEKEN SCHRIJVEN TAALBESCHOUWING E 5 WOORDEN/LETTERS De lln. maken een tekst leesbaar door er de nodige verwijswoorden in aan te brengen. Wijzen met woorden e De leerlingen zien in dat er naast woorden die personen, zaken of handelingen noemen, ook woorden bestaan die verwijzen naar woorden die al in de tekst genoemd werden (of naar de realiteit). e Ze gebruiken (zulke) verwijswoorden op de juiste manier. Overzichtsblad Leerinhouden taal nrs. 13, 14 en 15. Differentiatie Hulpkaart e Een tekst waarin dezelfde woorden te dikwijls opduiken: kopieerkaart 48. Kopieer de kaart voor elke leerling die deze oefening maakt. e Verbetersleutel: kopieerkaart 49. De eerste keer moet je die kopiëren in tweevoud en best ook lamineren. Leerlingen voor wie deze oefening te moeilijk is, kunnen werken met kopieerkaart 50. Ze moeten dan enkel de verwijswoorden invullen. Je kopieert deze kaart ook telkens voor elke leerling (*). Taal 10 Woordsoorten Aanpak Controle en verbetering e Zie Doe het zo! op keerzijde. De leerlingen kijken hun werk na met behulp van de verbetersleutel. Tips

12 taal A Doel(en) De lln. kunnen zwakke reclameteksten optimaliseren. LEZEN/BOEKEN SCHRIJVEN TAALBESCHOUWING E 6 WOORDEN/LETTERS Kleur de reclame e De leerlingen kunnen gericht veranderingen aanbrengen aan een tekst om zijn effect te wijzigen. Overzichtsblad Leerinhouden taal nrs. 5, 14, 15 en 21. Differentiatie Hulpkaart e Startteksten die de leerlingen moeten ombouwen tot echte reclameteksten: materiaalkaarten 18 en 19. De eerste keer moet je ze verknippen. e Op kopieerkaart 51 vind je de verbetersleutel voor de teksten op materiaalkaart 18. De eerste keer moet je die ook kopiëren en eventueel lamineren. De leerlingen differentiëren zelf doordat ieder zelf een tekst kiest. Je kunt hen laten werken met invulteksten (materiaalkaart 18 (**)), maar het kan ook moeilijker. Op materiaalkaart 19 moeten de leerlingen zelf de plekken kiezen waar ze aanpassingen willen uitvoeren (***). Uiteraard kun je alle teksten aanbieden en hen eruit laten kiezen. Leerlingen die het moeilijk hebben met deze oefening mogen samen aan één tekst werken (*). Taal 11 Reclame maken Aanpak Controle en verbetering e Zie Doe het zo! op keerzijde. Moeilijke woorden: product (waarvoor reclame wordt gemaakt), steekwoorden Zie keerzijde. Alleen voor materiaalkaart 18 is er een verbetersleutel (= kopieerkaart 51). Tips Ook het omgekeerde kan. Je geeft de leerlingen bestaande reclameadvertenties met nogal wat tekst. Zij moeten die teksten dan neutraler maken door er de bijvoeglijke naamwoorden uit te halen, of te vervangen door een neutraal woord.

13 taal LEZEN/BOEKEN SCHRIJVEN TAALBESCHOUWING E 7 WOORDEN/LETTERS De lln. construeren met onderdelen van een zin een gekke krantenkop. Zinsdelenpuzzels Wat moet je doen? 1 3 Je moet kaartjes trekken waarop zinsdelen staan. Daarmee moet je gekke of vreemde krantenkoppen maken. Doe het zo! 1 Leg de twee reeksen kaarten op stapeltjes. In de ene stapel zitten de werkwoorden en in de andere zinsdelen die personen, dieren of dingen noemen. 2 De leerling met de langste voornaam trekt een kaartje uit het stapeltje van werkwoorden. Dat wordt in het midden gelegd, goed zichtbaar voor iedereen. 3 Dan trekt iedereen 5 kaartjes uit de andere stapel. 4 Met twee of drie van die kaartjes en het werkwoord maak je nu een leuke krantenkop. Noteer die op een apart blad. 5 Leg de kaartjes van personen, dieren en zaken terug op de stapel. Het kaartje met het werkwoord leg je opzij. 6 De volgende leerling trekt een ander werkwoord. Opnieuw trekt iedereen kaartjes van de andere stapel en maakt een krantenkop. 7 Herhaal dit tot je tijd erop zit. Enkele voorbeelden: Verdwaalde toerist verorbert vliegende vis Blinde postbode temt jarige dolfijn 2 e Twee reeksen met kaartjes Corrigeer je werk Jullie kijken telkens elkaars zinnen na. e Is de zin gek en een leuke krantenkop? e Is hij juist geformuleerd? Klaar? e Ruim dan alle spullen netjes op.

14 taal LEZEN/BOEKEN SCHRIJVEN TAALBESCHOUWING WOORDEN/LETTERS E 1 De lln. passen wat zij voor spelling leerden toe in leuke spellingoefeningen. Spelen met spelling Wat moet je doen? Je krijgt een toffe spellingtaak. Aan jou om goede oplossingen te bedenken. e Eén of meer bladen met spellingoefening(en) Doe het zo! 1 Als er meer bladen liggen, kies je er eentje. Let op: er zijn er makkelijke en moeilijke. Waarmee begin je? 2 Je werkt steeds alleen aan een blad. 3 Overloop het blad, zodat je goed weet wat je moet doen. 4 Ga dan op zoek naar de juiste oplossingen of invullingen en noteer ze op een apart blad. Corrigeer je werk e Wanneer je klaar bent met een oefening, vraag je de verbetersleutel en verbeter je je eigen werk. Klaar? e Als er tijd over is, maak je een volgende oefening.

15 taal A Doel(en) LEZEN/BOEKEN SCHRIJVEN TAALBESCHOUWING WOORDEN/LETTERS E 1 De lln. passen wat zij voor spelling leerden toe in leuke spellingoefeningen. Spelen met spelling e De leerlingen oefenen onderdelen en aspecten van de spellingvaardigheid op een strategisch verantwoorde manier in. Overzichtsblad Leerinhouden voor taal nr. 17. Differentiatie Hulpkaart Aanpak Controle en verbetering e Eén of meer bladen met spellingoefening(en): kopieerkaarten 55 t.e.m. 68. De eerste keer moet je de bladen kopiëren en lamineren. e Voor elke oefening is er een verbetersleutel. De eerste keer moet je die ook kopiëren en eventueel lamineren. Aangezien we voor deze oefening nogal wat materiaal uitgewerkt hebben, kun je een aantal bladen tegelijk aanbieden, waaruit leerlingen dan een selectie maken. In dat geval neemt de oefening wellicht 30 i.p.v. 15 minuten in beslag. Best is het de hulpmiddelen en hulpkaarten die je voor spelling in de klas gebruikt (zoals logo s of algoritmen) ook hier te laten gebruiken. Het is niet onze bedoeling voor hoekenwerk een apart systeem in het leven te roepen. e De leerlingen maken de oefeningen individueel. Laat hen liever geen resultaten en oplossingen vergelijken, want fouten zien doet twijfel ontstaan bij minder sterke spellers. Op elke kopieerkaart vind je bovenaan tussen haakjes ook het onderdeel waarop geoefend wordt. Zie aanpak. De leerlingen verbeteren enkel hun eigen bladen met behulp van de verbetersleutel. Tips e Je kunt uiteraard bij deze hoekenfiche nog andere spellingoefeningen aanbieden. Het materiaal dat wij je aanbieden, is zeker voldoende voor twee keer een gevarieerd aanbod.

taal Doe het zo! Wat moet je doen? 3 Je krijgt een reeks prenten. Ze liggen al goed, maar het verhaal is zoek. Kunnen jullie het erbij vertellen?

taal Doe het zo! Wat moet je doen? 3 Je krijgt een reeks prenten. Ze liggen al goed, maar het verhaal is zoek. Kunnen jullie het erbij vertellen? E 1 LEZEN/BOEKEN SCHRIJVEN TAALBESCHOUWING WOORDEN/LETTERS De lln. vertellen samen een verhaal bij reeksen prenten. Vertel je verhaal 1 Wat moet je doen? 3 Doe het zo! Je krijgt een reeks prenten. Ze liggen

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 TAAL

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 TAAL VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 TAAL P. 02-03 Luisteroefeningen SUPERUITVINDINGEN De leerlingen tekenen een mondeling beschreven voorwerp, in dit geval een wat complexere machine. P. 04-05 Leesoefeningen

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 TAAL

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 TAAL VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 TAAL P. 02-03 Luisteroefeningen ZOEK DE VERSCHILLEN De leerlingen zoeken op twee prenten de verschillen, zonder elkaars prent te zien P. 04-05 Leesoefeningen JIJ

Nadere informatie

De leerlingen kleuren prenten in aan de hand van informatie waarover de andere leerling beschikt.

De leerlingen kleuren prenten in aan de hand van informatie waarover de andere leerling beschikt. VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 3 TAAL P. 02-03 Luisteroefeningen KLEURENDICTEE De leerlingen kleuren prenten in aan de hand van informatie waarover de andere leerling beschikt. P. 04-05 Leesoefeningen

Nadere informatie

LEERJAAR 3 WERELDORIËNTATIE

LEERJAAR 3 WERELDORIËNTATIE VOORBEELDATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 3 WERELDORIËNTATIE P. 02-03 Thema 1 KLEUR SCHATTENEILAND De leerlingen ontwerpen een plattegrond van een eiland en maken daarbij een legende. P. 04-05 Thema 1 KLEUR

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 WERELDORIËNTATIE

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 WERELDORIËNTATIE VOORBEELDATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 WERELDORIËNTATIE P. 02-03 Thema 1 DIEREN OVER DE HELE WERELD De leerlingen leren kenmerken van dieren over de hele wereld kennen. P. 04-05 Actua 1 STAGE BIJ EEN REDACTIE

Nadere informatie

LEERJAAR 2 WERELDORIËNTATIE

LEERJAAR 2 WERELDORIËNTATIE VOORBEELDATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 2 WERELDORIËNTATIE De leerlingen vertellen elkaar over hun familie. In de klas wordt P. 02-03 Klein en Groot JOUW AILIE AAN DE UUR een familiemuur gemaakt. De leerlingen

Nadere informatie

LEERJAAR 3 WISKUNDE VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX. P Metend Rekenen RONDJES LOPEN De leerlingen berekenen de omtrek en duiden hem aan.

LEERJAAR 3 WISKUNDE VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX. P Metend Rekenen RONDJES LOPEN De leerlingen berekenen de omtrek en duiden hem aan. VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 3 WISKUNDE P. 02-03 Metend Rekenen RONDJES LOPEN De leerlingen berekenen de omtrek en duiden hem aan. P. 0-05 Getallenkennis BINGO De leerlingen lezen kommagetallen.

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 WISKUNDE

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 WISKUNDE VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR WISKUNDE P. 02-03 Metend Rekenen KLOKKWARTET De leerlingen leren de klok lezen, zowel analoog als digitaal. P. 0-05 Getallenkennis GEHEUGENTRAINING De leerlingen zetten

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 WERELDORIËNTATIE

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 WERELDORIËNTATIE VOORBEELDATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 WERELDORIËNTATIE P. 02-03 Thema 1 DE DRIE WIJZEN De leerlingen formuleren juiste en foute antwoorden bij vragen en kunnen als luisteraar achterhalen welk antwoord

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 WISKUNDE

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 WISKUNDE VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 WISKUNDE P. 02-03 Metend Rekenen PROESSOR SUPERICIE De leerlingen berekenen de oppervlakte van een balk, kubus, cilinder. P. 0-05 Bewerkingen CIJERSLAG De leerlingen

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 WERELDORIËNTATIE

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 WERELDORIËNTATIE VOORBEELDATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 WERELDORIËNTATIE P. 02-03 Thema 1 JE AVAL SORTEREN De leerlingen staan stil bij het sorteren en gebruik van verpakkingen en ontwerpen een afvalarme verpakking. P.

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 WISKUNDE

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 WISKUNDE VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 WISKUNDE P. 0-03 Metend Rekenen WINKELTIJD De leerlingen berekenen inkoopprijs, verkoopprijs, winst of verlies.. P. 0-05 Getallenkennis KRIEBELCIJERS De leerlingen

Nadere informatie

WIJ BESLISSEN MEE: KINDEREN EN INSPRAAK

WIJ BESLISSEN MEE: KINDEREN EN INSPRAAK WIJ BESLISSEN MEE: KINDEREN EN INSPRAAK VOORBESPREKING Een kinderreglement Kinderen laten nadenken over de rechten van het kind. Verzamel samen met de kinderen materiaal uit de media waarin kinderen betrokken

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 9 FEEDBACK

OPDRACHTEN BIJ THEMA 9 FEEDBACK OPDRACHTEN BIJ THEMA 9 FEEDBACK Van positieve feedback leer ik niets. INLEIDING Feedback geven en ontvangen moet je eerst oefenen en dan toepassen. In de opdrachten hieronder ga je ermee aan de slag. Doelstellingen

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte Les 1: Een gedicht over Egypte schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje gaat over de situatie

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

De doelgroep. Wat is eenvoudig schrijven

De doelgroep. Wat is eenvoudig schrijven Dit is een stuk over eenvoudig schrijven. Het is bedoeld om het belang van eenvoudig schrijven te laten zien en te helpen bij het schrijven van brieven of verslagen voor cliënten. Eenvoudig schrijven is

Nadere informatie

Tips voor aanvankelijk technisch lezen (groep 3)

Tips voor aanvankelijk technisch lezen (groep 3) Leestips Tips voor aanvankelijk technisch lezen (groep 3) In groep 3 krijgt je kind gerichte leesinstructie. Hij leert dat woorden uit letters bestaan en dat aan al deze letters een bepaalde klank vastzit.

Nadere informatie

De Huiswerkgids beschrijft de doorgaande lijn van het huiswerk dat we geven en de aanbevolen aanpak.

De Huiswerkgids beschrijft de doorgaande lijn van het huiswerk dat we geven en de aanbevolen aanpak. De Huiswerkgids beschrijft de doorgaande lijn van het huiswerk dat we geven en de aanbevolen aanpak. 2 juli 2014 KBS De Hoeksteen 11QH Olmendreef 100 3137 CR Vlaardingen Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Hoe maak

Nadere informatie

Vakonderdeel: MONDELING TAALGEBRUIK: SPREKEN EN LUISTEREN

Vakonderdeel: MONDELING TAALGEBRUIK: SPREKEN EN LUISTEREN Vakonderdeel: MONDELING TAALGEBRUIK: SPREKEN EN LUISTEREN Doelen Oordelen of een woord al of niet klankzuiver is. Taalhandelingen ontwikkelen: reageren in gesprekken met eenvoudige, maar relevante vragen

Nadere informatie

11 werkvormen die helpen loslaten

11 werkvormen die helpen loslaten 11 werkvormen die helpen loslaten voor en door coaches met passie voor transformatie eindredactie: Hens van Soest COLOFON Uitgeverij: Auteurs: FOTOMISSIE Hens van Soest, Evelien Stadt, Yvonne Drieduite,

Nadere informatie

Begrijpend lezen Strategie 6 en 7. Extra oefenen Niveau A

Begrijpend lezen Strategie 6 en 7. Extra oefenen Niveau A Begrijpend lezen Strategie 6 en 7 Extra oefenen Niveau A Remediëringsbladen - strategie 6 en 7 Niveau A 2 Je gaat leren om je leesdoel bij een tekst te bepalen en je leert om te controleren of je je leesdoel

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Antoniusschool Groep 7/8 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding:

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Antoniusschool Groep 5/6 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding: 1. Je kiest

Nadere informatie

SPELVARIANTEN. Bonus: Ondertussen oefen je met het geven en ontvangen van feedback en bouw je aan het vertrouwen in jouw team.

SPELVARIANTEN. Bonus: Ondertussen oefen je met het geven en ontvangen van feedback en bouw je aan het vertrouwen in jouw team. SPELVARIANTEN Wil jij weten waar je in jouw huidige werk goed in bent? Hoe jij communiceert en je gedraagt en vooral hoe de ander dat ziet? En wil jij dit graag uitwisselen met je teamgenoten zodat jullie

Nadere informatie

oefenbundel voor het tweede leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd

oefenbundel voor het tweede leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd oefenbundel voor het tweede leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd leerinhoud aard bron de helft en het dubbel hoofdrekenen: aftrekken TE-E de tafels van 2, 3,, 5, 10 de tafels van 2, 3,, 5, 10 dagen, maanden,

Nadere informatie

HUISWERKGIDS SCHOOLJAAR 2011-2012

HUISWERKGIDS SCHOOLJAAR 2011-2012 HUISWERKGIDS SCHOOLJAAR 2011-2012 1 INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk bladzijde 1. Inleiding De huiswerkgids 3 2. Hoe maak en leer je huiswerk? 4 3. Het leren van woorden (spelling/engels) 5 4. Het leren van topografie

Nadere informatie

Beoordeling power-point groep 5

Beoordeling power-point groep 5 Beoordeling power-point groep 5 Leerkracht: Leerling: Onderdeel 2 4 6 8 10 Opmerkingen Titeldia: Duidelijke titel met onderwerp/naam/groep Inhoudsopgave: Puntsgewijs wat ga je behandelen. Plaatjes: Functioneel

Nadere informatie

Verwerkingsopdrachten bij boeken VMBO B/K/T Klas 2. Versie 2013/2014

Verwerkingsopdrachten bij boeken VMBO B/K/T Klas 2. Versie 2013/2014 Verwerkingsopdrachten bij boeken VMBO B/K/T Klas 2 Versie 2013/2014 Voorwoord Je hebt van je docent Nederlands de opdracht gekregen een boek te lezen. Als je het boek uit hebt, maak je een van de onderstaande

Nadere informatie

LESSUGGESTIES BIJ DE BOEKENKIST COMING OF AGE - praktijkonderwijs

LESSUGGESTIES BIJ DE BOEKENKIST COMING OF AGE - praktijkonderwijs LESSUGGESTIES BIJ DE BOEKENKIST COMING OF AGE - praktijkonderwijs Inhoud Handleiding docent... 2 Meet & Greet de boeken!... 4 TOP 3... 5 Opdrachtblad vragenspel... 6 Kopieerblad vragenkaartjes spel...

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de ramadan voelen

Nadere informatie

Sta in je recht. Lessen over (kinder)rechten voor PO

Sta in je recht. Lessen over (kinder)rechten voor PO Sta in je recht Lessen over (kinder)rechten voor Speed-date Wij hebben een rechtsysteem waar iedereen zich aan moet houden. Maar welke rechten zijn dat dan? Welke ken je en welke rechten lijken jou vanzelfsprekend?

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte Les 1: Een gedicht over Egypte schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje gaat over de situatie

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Je gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in een

Nadere informatie

Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen

Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen 1. Lees de tekst met het stappenplan. In de tekst staan veel verwijswoorden, zoals hij, zij en dat. Markeer de woorden tijdens het lezen. Kom je nog moeilijke woorden

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

SPEELWIJZE EIGEN WIJSHEDEN SPEL - Bladzijde 1 / 6

SPEELWIJZE EIGEN WIJSHEDEN SPEL - Bladzijde 1 / 6 SPEELWIJZE EIGEN WIJSHEDEN SPEL - Bladzijde 1 / 6 SPEELWIJZE Eigen Wijsheden Spel Citaten zijn sinds mensenheugenis voor velen een inspiratiebron: het is de kunst om met weinig woorden veel te zeggen.

Nadere informatie

- Treffende titels: grabbelzakje - Treffende titels: kaartjes. - Tijdschriften/kranten. - Kopieerblad. - Kopieerblad

- Treffende titels: grabbelzakje - Treffende titels: kaartjes. - Tijdschriften/kranten. - Kopieerblad. - Kopieerblad Thema Lessen en materialen groep 8 Instructie Spellingcheck Netversie voorlezen Gevoelens Les 1: Treffende titels: Gekke gevoelens - Treffende titels: grabbelzakje - Treffende titels: kaartjes Gedichten

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Naam: Groep: Willem Teellinckschool 15 juni 2016

Naam: Groep: Willem Teellinckschool 15 juni 2016 AMSTERDAM Naam: Groep: Willem Teellinckschool 15 juni 2016 1 Hoe maak ik in groep 8 een werkstuk? Jij gaat de komende weken op school en thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het

Nadere informatie

1.1 Vragenlijst: Wat ik leuk Vind

1.1 Vragenlijst: Wat ik leuk Vind 1.1 Vragenlijst: Wat ik leuk Vind 1. Wat kijk je graag op tv? 2. Wat is je lievelingsfilm? 3. Wat doe je op internet? 4. Welke games speel je? 5. Waar praat je over op facebook, twitter, enzo? 6. Wat doe

Nadere informatie

Lestip 'Mevrouw wit konijn'

Lestip 'Mevrouw wit konijn' Lestip 'Mevrouw wit konijn' Over het boek Ken jij het witte konijn uit Alice in Wonderland? Hij werd beroemd toen hij gehaast weg rende en Alice hem achterna huppelde. Misschien vraag je je af hoe het

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Portfolio van uit groep

Portfolio van uit groep Portfolio van uit groep Inhoud: Onderdelen: Interview met de hoofdpersoon Kwartetspel maken Nieuwe kaft Quiz Stripverhaal Beoordeling Boekpromotie https://www.bureaubijles.nl Interview met de hoofdpersoon

Nadere informatie

oefenbundel voor het eerste leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd

oefenbundel voor het eerste leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd oefenbundel voor het eerste leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd leerinhoud aard bron splitsen tot automatiseren Rekensprong Plus Map van Wibbel, inoefenen, automatiseren en toepassingen optellen tot

Nadere informatie

de Leespromotie L e e s p a r a Kinderboekenweek Groep 3-4

de Leespromotie L e e s p a r a Kinderboekenweek Groep 3-4 L e e s p a r a de Leespromotie Kinderboekenweek Groep 3-4 voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels behorend bij het thema van de Kinderboekenweek

Nadere informatie

Wat ga je schrijven: een verhaal over een held die een uitdaging aangaat

Wat ga je schrijven: een verhaal over een held die een uitdaging aangaat Les 1: De uitdaging Wat ga je schrijven: een verhaal over een held die een uitdaging aangaat In deze les ga je een verhaal verzinnen. Je bent zelf de held van het verhaal. In het verhaal ga je als held

Nadere informatie

Schrijfopdracht 4 Hoe overtuig ik mijn ouder(s)?

Schrijfopdracht 4 Hoe overtuig ik mijn ouder(s)? Leerlingboekje Les 7 en 8 Naam:. Schrijfopdracht 4 Hoe overtuig ik mijn ouder(s)? Groep 7 Leren schrijven met peer response Tekst: M. Hoogeveen, A. van Gelderen, A. Wijnbergh Illustraties: V. van Asperen

Nadere informatie

Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Nog beter leren omgaan met Word

Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Nog beter leren omgaan met Word Nog beter leren omgaan met Word Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Informatiekunde Omgaan met Word College De Heemlanden 2005. Informatiekunde Leerjaar

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In de lesbrieven van het thema Aan het werk hebben jullie

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om mensen ervan te overtuigen dat een plek in je buurt opgeknapt moet worden.

Waarom ga je schrijven? Om mensen ervan te overtuigen dat een plek in je buurt opgeknapt moet worden. week 11 10 maart 2014 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Welke plek in de buurt moet opgeknapt worden? Waarom ga je schrijven? Om mensen ervan te overtuigen dat een plek in je buurt opgeknapt moet

Nadere informatie

Schriftelijke schrijfcursus op basis van De kleine prins

Schriftelijke schrijfcursus op basis van De kleine prins Schriftelijke schrijfcursus op basis van De kleine prins Een impressie Schrijven naar aanleiding van het verhaal van de kleine prins, hoe doe je dat? Ik kan er veel over schrijven en vertellen, maar het

Nadere informatie

Tips spelend leren kern 3

Tips spelend leren kern 3 Tips spelend leren kern In de serie Tips spelend leren voor kern start t/m kern afsluiting worden opdrachten beschreven die leerkrachten in het keuzewerk voor hun klas kunnen opnemen op het gebied van

Nadere informatie

i J N i E vul hier je naam in

i J N i E vul hier je naam in 100 jaar Eindhovens Dagblad M i J N N i E u w S vul hier je naam in Het Eindhovens Dagblad bestaat honderd jaar! En dat vieren we! Speciaal voor dit feest nodigt het Eindhovens Dagblad jou uit om Colofon

Nadere informatie

Begrijpend lezen Strategie 6 & 7. Extra oefenen Niveau B

Begrijpend lezen Strategie 6 & 7. Extra oefenen Niveau B Begrijpend lezen Strategie 6 & 7 Extra oefenen Niveau B Remediëringsbladen - strategie 6 en 7 Niveau B 2 Je gaat leren om je leesdoel bij een tekst te bepalen en je leert om te controleren of je je leesdoel

Nadere informatie

De Drakendokter: Gideon

De Drakendokter: Gideon De Drakendokter: Gideon Om hulp vragen Vervolgverhalen Groep 5 en 6 (SO en SBO) Overzicht De opdrachten zijn het leukst om te doen, als het hele boek in de klas is voorgelezen. Dit kan door elke dag in

Nadere informatie

Lesdoelen De kinderen herkennen het werkwoord in een zin. Materiaal Oefenblad instaples 1 taal Antwoordblad instaples 1 taal. Lesduur 25 minuten

Lesdoelen De kinderen herkennen het werkwoord in een zin. Materiaal Oefenblad instaples 1 taal Antwoordblad instaples 1 taal. Lesduur 25 minuten groep 5 vakantie instaples 1 taal Lesdoelen De kinderen herkennen het werkwoord in een zin. Materiaal Oefenblad instaples 1 taal Antwoordblad instaples 1 taal Lesduur 25 minuten Aanwijzingen bij de les

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Les 1: Je eigen vredesspreuk bedenken Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje op www.nieuwsbegrip.nl. Let er vooral op wat vrede precies betekent.

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Les 1: Je eigen vredesspreuk bedenken Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje op www.nieuwsbegrip.nl. Let er vooral op wat vrede precies betekent.

Nadere informatie

Dag 1 Kaders vol kunst!

Dag 1 Kaders vol kunst! Dag 1 Kaders vol kunst! Domeinen: lezen, spreken, luisteren, schrijven Onderwerp: kunstwerken maken met letters en woorden Lesduur: 50 minuten Lesdoelen Hoofddoel van de les > Met taal en woorden tot een

Nadere informatie

opdracht 1 instructie telefoongesprek speech opdracht 2 boekbespreking poëziepresentatie sollicitatie

opdracht 1 instructie telefoongesprek speech opdracht 2 boekbespreking poëziepresentatie sollicitatie SPREEKVAARDIGHEID spreeklijn comenius college locatie Lijstersingel leerjaar 1 2 3 opdracht 1 instructie telefoongesprek speech opdracht 2 boekbespreking poëziepresentatie sollicitatie opdracht 3 reclamecampagne

Nadere informatie

Bedenken: een tekening maken van de held

Bedenken: een tekening maken van de held Les 1: De uitdaging Wat ga je schrijven? In deze les ga je een verhaal schrijven. Je bent zelf de held van het verhaal. De held van je verhaal gaat een uitdaging aan. Iets wat spannend of moeilijk is om

Nadere informatie

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL Bij werken, zowel betaald als vrijwillig, hoort leiding krijgen of leiding geven. De vraag wat effectief leiderschap is houdt dan ook veel mensen bezig. De meningen hierover

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Vrijdag 26 februari 2016 Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Inhoud: Leerlingen leren artikelen analyseren. Leerlingen herhalen het correct spellen van de persoonsvorm in de tegenwoordige en verleden

Nadere informatie

2.1 FaVoriete leestips

2.1 FaVoriete leestips Verhalend 2.1 FaVoriete leestips Van klasgenoten heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften die mij leuk lijken: 1.... 2.... 3.... Van de leraar heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften

Nadere informatie

oefenbundel voor het derde leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd

oefenbundel voor het derde leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd oefenbundel voor het derde leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd leerhoud aard bron een stambreuk nemen oefenen Rekensprong Plus Map van Wibbel, oefenen, automatiseren en toepassgen cijferen: aftrekken

Nadere informatie

Werkstukken en presentaties

Werkstukken en presentaties Werkstukken en presentaties Naam Werkstuk thuis Spreekbeurt met powerpoint Robin 14 april 30 september Julian 14 april 7 oktober Lieke 14 april 28 oktober Robbin 14 april 4 november Annicka 14 april 11

Nadere informatie

Bijlage W2 groep 7 1

Bijlage W2 groep 7 1 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding: Waarom ik een werkstuk maak 2 Zo begin ik met mijn werkstuk 3 De onderdelen van het werkstuk 4 Waaraan moet mijn werkstuk voldoen? 4 Beoordelingsschema voor je werkstuk 5 Hoe

Nadere informatie

Boekverslag & presentatie

Boekverslag & presentatie Boekverslag & presentatie groep 8 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 1 Blz. 2 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 + 5 Blz. 6 Voorbeeld kaft Inhoudsopgave Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina

Nadere informatie

De lln. vertellen elkaar over hun familie. In de klas wordt een familiemuur gemaakt.

De lln. vertellen elkaar over hun familie. In de klas wordt een familiemuur gemaakt. wereldoriëntatie THEA 1 E 5 THEA 2 THEA 3 THEA 4 De lln. vertellen elkaar over hun familie. In de klas wordt een familiemuur gemaakt. Klein en groot: Jouw familie aan de muur! 1 Wat moet je doen? 3 Doe

Nadere informatie

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs Wordle van respect Duur Materialen een computer met internetverbinding Introductie Op 8 november is het de Dag van Respect. Deze

Nadere informatie

Presentaties: presenteer jezelf met PowerPoint

Presentaties: presenteer jezelf met PowerPoint Werkblad 13C Presentaties: presenteer jezelf met PowerPoint Leerjaar 1 Presentaties maken Presentaties algemeen Stappenplan: wat gaan we deze week doen? Praten over presentaties en presenteren Een PowerPoint-presentatie

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

SPEELWIJZE EIGEN WIJSHEDEN SPEL

SPEELWIJZE EIGEN WIJSHEDEN SPEL SPEELWIJZE EIGEN WIJSHEDEN SPEL Citaten zijn sinds mensenheugenis voor velen een inspiratiebron: het is de kunst om met weinig woorden veel te zeggen. Ze kunnen jou helpen bewust te worden van de wijze

Nadere informatie

Vakonderdeel: TAALBESCHOUWING: NADENKEN OVER TEKSTEN

Vakonderdeel: TAALBESCHOUWING: NADENKEN OVER TEKSTEN Vakonderdeel: TAALBESCHOUWING: NADENKEN OVER TEKSTEN Doelen De termen lay-out, cursief en vetjes correct gebruiken De bedoeling van een lay-out inzien De bedoeling van cursieve en vetgedrukte woorden inzien.

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over de Paralympische Spelen

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over de Paralympische Spelen Les 1: Een gedicht over de Paralympische Spelen schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje

Nadere informatie

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften Werkstuk of verslag de vormvoorschriften begeleider: (naam van de docent) het vak waarvoor je het verslag maakt naam en klas van de leerling schooljaar en datum van inleveren 2 Samenvatting Elk onderzoeksverslag

Nadere informatie

Stappenplan: een spreekbeurt maken

Stappenplan: een spreekbeurt maken Stappenplan: een spreekbeurt maken 1. Dit weet ik al! Dit wil ik nog te weten komen! Maak op een kladblad een woordspin over het onderwerp. Ik noteer sleutelwoorden Schrijf onder je woordspin vragen die

Nadere informatie

LESMATERIAAL BOEKVERSLAG 2.0

LESMATERIAAL BOEKVERSLAG 2.0 LESMATERIAAL BOEKVERSLAG 2.0 EEN BOEKRECENSIE SCHRIJVEN Inhoud Inleiding... 2 Verwerkingsopdracht 1... 3 Verwerkingsopdracht 2... 5 Bijlage 1: Waarom lezen?... 8 Bijlage 2: Boekenkring vragen van Aidan

Nadere informatie

ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4

ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4 ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4 Wat zegt die grafiek? De indeling van de ochtend is als volgt: Schoolbrede start (15 minuten) Zie hoofdstuk Schoolbrede start. Deel 1 Tellen in een plaatje (20 minuten) De kinderen

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

OPDRACHT 1 Jaarwerk maken over landen

OPDRACHT 1 Jaarwerk maken over landen OPDRACHT 1 Jaarwerk maken over landen Jullie gaan proberen een actueel jaarwerk te maken. Je werkt individueel. De bedoeling is dat je je favoriete reisbestemming vindt. Hieronder vind je alles wat er

Nadere informatie

LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT: ZEG HET MET EEN T- SHIRT

LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT: ZEG HET MET EEN T- SHIRT LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT: ZEG HET MET EEN T- SHIRT Omschrijving van de activiteit De leerlingen bedrukken een T-shirt met een eigen tekst op basis van instructies. Fase Overgang fase alfabetisering

Nadere informatie

Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard.

Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard. Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard. Doel: Eén van jullie groep gaat opschrijven wat jullie al weten over De Tweede Wereldoorlog (bekend). Daarna schrijven jullie op wat jullie graag willen weten over

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken. Wat voor tekst schrijf je en aan wie?

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken. Wat voor tekst schrijf je en aan wie? Les 1: Je eigen reclameposter maken Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje op www.nieuwsbegrip.nl. Let vooral op de leerlingen van Het Geuzencollege

Nadere informatie

Stap 4: Indeling maken

Stap 4: Indeling maken Stap 1: Het kiezen van een onderwerp Kies een onderwerp dat je aanspreekt of waar je veel van af weet of waar je graag meer over te weten wilt komen. Klaar? Kleur vakje 1 van het stappenblad. Stap 2: Materiaal

Nadere informatie

Behandelde onderwerpen Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (eventueel: verbanden tussen kinderrechten)

Behandelde onderwerpen Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (eventueel: verbanden tussen kinderrechten) Kennismaking met het IVRK (Uit: verzameling workshops kinderrechten) (Uit: Recht in de roos) Algemeen doel: kennismaken met de verschillende kinderrechten uit het Internationaal Verdrag inzake de Rechten

Nadere informatie

Dit boek is van:... Ben je er klaar voor? We gaan beginnen!

Dit boek is van:... Ben je er klaar voor? We gaan beginnen! Ha lieve schrijver, Heb je er de afgelopen dagen over nagedacht waar jouw boek over mag gaan? Dat is heel goed! Tijdens deze Achterflap 5 daagse ga jij aan de slag met deze vraag. Vanaf maandag 24 oktober

Nadere informatie

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zonder dat we het door hebben worden we steeds asocialer. Dit

Nadere informatie

Training. Coachend begeleiden

Training. Coachend begeleiden Training Coachend begeleiden Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteurs: Bertine Pruim Inhoudelijke redactie: Napona Smid Titel: Factor-E Coachend begeleiden

Nadere informatie

Dit stappenplan is ingevuld door:

Dit stappenplan is ingevuld door: STAPPENPLAN Dit stappenplan is ingevuld door: Dit is jullie opdracht: Bekijk de kranten en/of nieuwssites die je toegewezen krijgt. Ga op zoek naar een nieuwsartikel waarin techniek een belangrijke rol

Nadere informatie

FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK

FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK Pagina 0 WOORD VOORAF Je zit nu in 3 VMBO en het eindexamen lijkt nog ver weg... Maar niets is minder waar. Dit jaar start je namelijk al volop met de voorbereidingen

Nadere informatie

Les 1: Welke plek in de buurt moet opgeknapt worden?

Les 1: Welke plek in de buurt moet opgeknapt worden? week 9 24 februari 2014 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Welke plek in de buurt moet opgeknapt worden? Waarom ga je schrijven? Om mensen ervan te overtuigen dat een plek in je buurt opgeknapt

Nadere informatie

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!!

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!! Hoe maak ik in groep 8 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie