crisissituatie? hoe bereid je je voor?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "crisissituatie? hoe bereid je je voor?"

Transcriptie

1 crisissituatie? hoe bereid je je voor?

2 crisissituatie? hoe bereid je je voor?

3 crisishandboek 1 inleiding Als dienstverantwoordelijke maak je samen met je aangesloten onthaalouders elke dag werk van een veilige opvang. Toch kan ook jij geconfronteerd worden met een crisis in de opvang: een baby sterft in zijn slaap, een kind loopt weg, er breekt brand uit, Een crisis komt altijd onverwacht. Het brengt chaos en stress met zich mee. Je kan niet voorspellen hoe jij en je onthaalouders zullen reageren. Misschien hou je het hoofd koel en ga je onmiddellijk tot actie over. Het kan ook zijn dat je in paniek geraakt en niet weet wat je moet doen, of dat je stil valt en geen hulp meer kan bieden. Al deze reacties zijn menselijk. Het is absoluut noodzakelijk om je samen met je onthaalouders voor te bereiden op mogelijke crisissituaties. Dat doe je op verschillende manieren, die op de volgende bladzijden opgesomd worden.

4 2 crisishandboek 1. Volg een basisopleiding reanimatie Als een kind in levensgevaar verkeert, moet je onmiddellijk de juiste levensreddende technieken toepassen, in afwachting van gespecialiseerde hulp. Je kan dat pas doen als je een basisopleiding reanimatie gevolgd hebt. Elke aangesloten onthaalouder moet dat verplicht doen bij een organisatie die door Kind en Gezin bevoegd bevonden is. Tijdens de opleiding, die minimaal drie uur duurt, oefent ze de levensreddende technieken op een pop. Na afloop van de basisopleiding, krijgt ze een attest. Dat attest is drie jaar geldig. Ze moet de basisopleiding dus om de drie jaar opnieuw volgen. Als dienstverantwoordelijke ben je niet verplicht om een attest reanimatie te hebben, maar uiteraard is het raadzaam dat ook jij een basisopleiding volgt. Als bijlage bij dit Crisishandboek vind je een affiche waarop de technieken visueel worden voorgesteld. Raad je onthaalouders aan om deze affiche duidelijk zichtbaar in hun opvang op te hangen. Op die manier kan ze als geheugensteun dienen. 2. Maak afspraken over hulp in de onmiddellijke buurt Voor je onthaalouders is het belangrijk dat ze (minstens één) iemand in hun onmiddellijke buurt hebben, waar ze in geval van nood kunnen op rekenen. Dit kan een buur zijn, een vriend(in) of een familielid. Het is belangrijk dat ze deze persoon gemakkelijk kunnen bereiken. Hij of zij moet bij voorkeur onmiddellijk ter plaatse kunnen komen wanneer zich een crisis voordoet. Raad je onthaalouders aan om vooraf met deze persoon over mogelijke crisissituaties en de manier waarop ze hiermee kunnen omgaan te spreken. Alle informatie in dit document is ook nuttig voor de persoon die hen zal bijstaan. Het is ook raadzaam dat vanuit de dienst zo snel mogelijk iemand ter plaatse kan gaan bij een crisis. Bespreek met je collega( s) en organiserend bestuur of dit haalbaar is en hoe jullie dit kunnen organiseren. 3. Maak een evacuatieplan op ρ ρ Bij een crisis zoals brand of explosiegevaar moet een onthaalouder haar huis onmiddellijk kunnen ontruimen. Ze moet er dus over nadenken langs welke wegen en op welke manieren ze de kinderen kan evacueren en een evacuatieplan opmaken. Hierbij moet ze rekening houden met verschillende scenario s, bv. wat doet ze als de trap in brand staat? Ze kan eventueel advies vragen aan de lokale brandweer. Bespreek dit evacuatieplan tijdens een huisbezoek met je onthaalouders.

5 crisishandboek 3 Raad je onthaalouders aan om na te gaan waar ze de kinderen veilig kunnen onderbrengen, bv. bij een onthaalouder of in een opvangvoorziening in hun buurt, bij de overburen, in een school, in de gemeentelijke feestzaal, Zorg dat daar vooraf duidelijke afspraken over gemaakt worden met de betrokken personen. In het Crisishandboek vind je een formulier voor naamafroeping op deze verzamelplaats. 4. Werk crisisprocedures uit De opvang is verplicht om over crisisprocedures te beschikken. In een crisisprocedure leg je de opeenvolgende stappen vast die je moet nemen bij een crisis. Het is een houvast. Het biedt je de zekerheid dat je geen belangrijke dingen over het hoofd ziet. Om je op weg te helpen heeft Kind en Gezin vijf modelprocedures uitgewerkt voor mogelijke crisissen in de opvang. Je vindt deze modelprocedures als onderdeel van het Crisishandboek: 1) algemeen 2) levensbedreigende situatie 3) kind zoek of verdwenen 4) overmacht 5) vermoeden van kindermishandeling door iemand in het onthaalgezin Je kan deze modellen van crisisprocedures gebruiken in je opvang. Stel je de procedures liever zelf op, samen met je onthaalouders, dan kan dat ook. De modellen kunnen je daarbij inspireren. Lees samen met je onthaalouders alle crisisprocedures regelmatig eens na, ook als je ze (nog) niet in de praktijk hebt moeten brengen. Raad aan dat ook de persoon die de onthaalouder bijstaat in geval van nood dit doet. Als je vindt dat een wijziging in de procedure nodig is, werk ze dan bij. 5. Hang een lijst met noodnummers op Zorg dat je onthaalouders bij elk telefoontoestel in hun huis een lijst met noodnummers ophangen. 6. De crisisprocedure coördineren Als dienstverantwoordelijke moet je er voor zorgen dat de crisisprocedure correct wordt toegepast. Jij coördineert het geheel. Zorg echter dat je er niet alleen voorstaat. Maak vooraf goede afspraken met je collega( s) en met het organiserend bestuur. ρ ρ Vorm een crisisteam dat in geval van nood de coördinatie opneemt.

6 4 crisishandboek 7. Hou een aanwezigheidsregister bij 9. Wees zelf vlot bereikbaar Onthaalouders moeten op elk moment van de dag weten wie aanwezig is in hun opvang. Ze moeten dit nauwgezet bijhouden. In het Crisishandboek vind je een aanwezigheidsregister (onderdeel Modelfiches). 8. Hou de inlichtingenfiches van de kinderen en eventuele medewerkers binnen handbereik Onthaalouders zijn verplicht om van elk kind dat ze opvangen een inlichtingenfiche te hebben. Raad ze aan om die fiches bij voorkeur in de buurt van hun telefoontoestel te bewaren. Zo hebben ze nuttige informatie - zoals het telefoonnummer van de ouders - onmiddellijk bij de hand. Heeft een onthaalouder een medewerker die af en toe een handje toesteekt in je opvang, dan bewaart ze best ook zijn/haar inlichtingenfiche. Je vindt een printbaar voorbeeld van de inlichtingenfiche op de website van Kind en Gezin. In het Crisishandboek is er ruimte opengelaten om de inlichtingenfiches te verzamelen (onderdeel Modelfiches). Zorg dat je altijd telefonisch bereikbaar bent tijdens de openingsuren van de dienst. Probeer ook maximaal telefonisch bereikbaar te zijn buiten de openingsuren, bv. op een noodnummer. Zo kunnen ouders contact met jou opnemen wanneer zich een crisis voordoet. Spreek vooraf af of je van de onthaalouders verwacht dat zij bereikbaar zijn buiten de opvang of dat enkel de dienst deze taak op zich neemt. Duidelijke afspraken kunnen misbruik voorkomen. Het is niet de bedoeling dat je als dienstverantwoordelijke of als onthaalouder s avonds wordt opgebeld omdat een kind zijn knuffel is vergeten. Maar als tijdens het weekend bv. een hersenvliesontsteking wordt vastgesteld bij een opvangkind, is het wél belangrijk dat jullie onmiddellijk de nodige maatregelen kunnen treffen. Maken sommige ouders toch misbruik, deel dan duidelijk mee dat dit echt niet kan. 10. Hou een crisisboekje bij ρ ρ Spreek af met je onthaalouders dat ze al hun contacten tijdens een crisis noteren. Raad ze aan op te schrijven met wie ze gebeld of overlegd hebben. Vraag ze in enkele zinnen te noteren welke afspraken ze gemaakt

7 crisishandboek 5 hebben. Het crisisboekje is zo een handige geheugensteun voor henzelf. Hou ook als dienstverantwoordelijke of binnen het crisisteam je eigen crisisboekje bij. Op die manier beschik je na afloop over een ruwe versie van een verslag. Kind en Gezin zal deze informatie opvragen ter opvolging van het gevaarsdossier. In het Crisishandboek vind je een blanco crisisboekje. 11. Zorg tijdens en na de crisis voor jezelf en de anderen zoals bv. een psycholoog, een arts of een andere hulpverlener. Ga vooraf na bij welke arts, welke psycholoog, je terecht kan. Je kan ook Tele-Onthaal bellen voor een gesprek met een vrijwilliger. Dit kan anoniem, 24 u per dag. Verwijs de betrokkenen door als dat nodig is. Blijf samen met je onthaalouder aandacht hebben voor deze zorg, ook in de weken en maanden na de crisis. De betrokkenen stellen het meestal op prijs als je nog eens informeert naar hun gezondheidstoestand en naar hun emotionele beleving van de crisis. Een crisis is erg confronterend voor alle betrokkenen. Voor de verwerking is het belangrijk om er over te praten. Probeer een luisterend oor te bieden aan het slachtoffer, zijn ouders, de onthaalouder en andere betrokkenen. Ook de onthaalouder zelf kan een rol spelen ten aanzien van het slachtoffer, zijn ouders en andere betrokkenen. Als het slachtoffer overleden is, kunnen jullie bv. aan de ouders voorstellen om de rouwplechtigheid mee voor te bereiden. Doe dat alleen als jullie het zelf willen en als jullie er klaar voor zijn. Praat ook over je eigen emoties met je collega( s), met je onthaalouder en met andere personen die je vertrouwt. Soms is dat echter niet genoeg en moeten jij, de onthaalouder, de ouders of andere betrokkenen een beroep doen op deskundige hulp, Tot slot: het recht op blauwe plekken Hoewel een onthaalouder de veiligheid van de kinderen moet garanderen, kan een ongelukje tijdens het spelen nooit uitgesloten worden. Het is niet nodig om een crisisprocedure op te starten voor kleine letsels waarvoor een duidelijke verklaring kan worden gegeven. Voorbeelden: een schaafwonde, een buil, een snee, een blauwe plek, een verstuikte enkel, een gebroken arm, een geplette vinger. ρ ρ Jij en je onthaalouders doen er wel goed aan een basisopleiding EHBO te volgen, zodat jullie hulp kunnen bieden aan de kinderen. Volg deze opleiding regelmatig opnieuw, minstens om de 3 jaar.

8 6 crisishandboek Kind en Gezin Hallepoortlaan BRUSSEL Kind en Gezin-Lijn: (nationaal tarief) D/2009/4112/10 DVO 09/2009 Verantwoordelijke uitgever: Kind en Gezin, Katrien Verhegge, administrateur-generaal - Vlaams agentschap

crisissituatie? hoe bereid je je voor?

crisissituatie? hoe bereid je je voor? crisissituatie? hoe bereid je je voor? crisissituatie? hoe bereid je je voor? crisishandboek 1 inleiding Als zelfstandige onthaalouder maak je elke dag werk van een veilige opvang. Toch kan ook jij geconfronteerd

Nadere informatie

EVALUEREN EN VERBETEREN VAN ELKE CRISISPROCEDURE

EVALUEREN EN VERBETEREN VAN ELKE CRISISPROCEDURE CRISISPROCEDURE Elke voorziening is verplicht om een crisisprocedure te hebben. Zo n procedure legt de opeenvolgende stappen en de manier van communiceren vast die gevolgd moeten worden in geval van crisis.

Nadere informatie

Kind in Beeld. Kinderopvang

Kind in Beeld. Kinderopvang Kind in Beeld Kinderopvang Inhoud Waarom is kinderopvang goed voor mijn kindje? 4 Waarom breng ik mijn kindje naar de kinderopvang? 6 Hoeveel kost kinderopvang? 8 Legende Prijs Inkomen Kindje Begeleider

Nadere informatie

Kind in Beeld. Kinderopvang

Kind in Beeld. Kinderopvang Kind in Beeld Kinderopvang Inhoud Waarom is kinderopvang goed voor mijn kindje 4 Waarom breng ik mijn kindje naar de kinderopvang 6 Hoeveel kost kinderopvang 8 Legende Prijs Inkomen Kindje Begeleider Dagen

Nadere informatie

Zelfevaluatie-instrument MeMoQ. Dimensie 3: Emotionele ondersteuning. Gezinsopvang

Zelfevaluatie-instrument MeMoQ. Dimensie 3: Emotionele ondersteuning. Gezinsopvang Zelfevaluatie-instrument MeMoQ Dimensie 3: Emotionele ondersteuning Gezinsopvang 2016 Kind en Gezin UGent KU Leuven Citeren uit het zelfevaluatie-instrument MeMoQ kan, mits correcte bronvermelding: Declercq,

Nadere informatie

4. Procedures en beschrijvingen. Opgesteld door: Goedgekeurd door: Paraaf: Datum goedkeuring:

4. Procedures en beschrijvingen. Opgesteld door: Goedgekeurd door: Paraaf: Datum goedkeuring: 1 Kwaliteitshandboek Kinderdagverblijf OCMW/Gemeente/VZW 4. Procedures en beschrijvingen 4.4.3 Beschrijving van de crisisprocedure en de wijze van communicatie in een gevaarsituatie c:/ Mijn documenten/

Nadere informatie

Wat doet Kind en Gezin voor jou en je gezin? Ontdek ons ruime aanbod aan gratis diensten

Wat doet Kind en Gezin voor jou en je gezin? Ontdek ons ruime aanbod aan gratis diensten Wat doet Kind en Gezin voor jou en je gezin? Ontdek ons ruime aanbod aan gratis diensten Je bent zwanger Een unieke, spannende tijd breekt aan. Jouw gevoel is meestal een prima raadgever. Vertrouw op jezelf

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek / 3. Kwaliteitsmanagementssysteem / 3.P.Processen en procedures / 3.P.12. De crisisprocedure - Versie 2

Kwaliteitshandboek / 3. Kwaliteitsmanagementssysteem / 3.P.Processen en procedures / 3.P.12. De crisisprocedure - Versie 2 Pagina 1 van 10 Beoordeeld: Raad van bestuur Kwaliteitsverantwoordelijke Goedgekeurd : Auteur : Iris Van Steenwinckel Nicky De Graeve Geldig vanaf : 01/11/2013 1. Doelstellingen Efficiënt en gepast reageren

Nadere informatie

Wat doet Kind en Gezin voor jou en je gezin? Ontdek ons ruime aanbod aan gratis diensten

Wat doet Kind en Gezin voor jou en je gezin? Ontdek ons ruime aanbod aan gratis diensten Wat doet Kind en Gezin voor jou en je gezin? Ontdek ons ruime aanbod aan gratis diensten Je bent zwanger Een unieke, spannende tijd breekt aan. Jouw gevoel is meestal een prima raadgever. Vertrouw op jezelf

Nadere informatie

4. Procedures en beschrijvingen. Opgesteld door: Goedgekeurd door: Paraaf: Datum goedkeuring:

4. Procedures en beschrijvingen. Opgesteld door: Goedgekeurd door: Paraaf: Datum goedkeuring: 1 Kwaliteitshandboek Initiatief voor buitenschoolse opvang OCMW/Gemeente/VZW 4. Procedures en beschrijvingen 4.4.3 Beschrijving van de crisisprocedure en de wijze van communicatie in een gevaarsituatie

Nadere informatie

Zelfevaluatie-instrument MeMoQ. Dimensie 3: Emotionele ondersteuning. Groepsopvang

Zelfevaluatie-instrument MeMoQ. Dimensie 3: Emotionele ondersteuning. Groepsopvang Zelfevaluatie-instrument MeMoQ Dimensie 3: Emotionele ondersteuning Groepsopvang 2016 Kind en Gezin UGent KU Leuven Citeren uit het zelfevaluatie-instrument MeMoQ kan, mits correcte bronvermelding: Declercq,

Nadere informatie

MEDEDELING. KWMDJ002 16 maart 2009. Alle opvangvoorzieningen

MEDEDELING. KWMDJ002 16 maart 2009. Alle opvangvoorzieningen Hallepoortlaan 27 B-1060 BRUSSEL Telefoon: 02 533 12 11 Fax: 02 544 02 80 www.kindengezin.be e-mail : info@kindengezin.be MEDEDELING Het ministerieel besluit over het attest van een basisopleiding levensreddend

Nadere informatie

1 Dit is een gecoördineerde versie. De datum van de laatste versie is steeds de datum van de laatste verstuurde mededeling

1 Dit is een gecoördineerde versie. De datum van de laatste versie is steeds de datum van de laatste verstuurde mededeling 1 Toelichting van 16 februari 2009 bij het besluit van de Vlaamse Regering dd. 13 februari 2009 houdende de regeling van het attest van toezicht voor zelfstandige opvangvoorzieningen De regie van de kinderopvang

Nadere informatie

Handleiding zelfzorgplan

Handleiding zelfzorgplan Handleiding zelfzorgplan Het zelfzorgplan voor hulpverleners heeft als doel jou even te laten stilstaan bij je rol als hulpverlener. Dit bewust stilstaan zorgt voor inzicht in de kwetsbaarheden waar jij,

Nadere informatie

REACTIEPLAN LOKAAL NIVEAU. groen geel rood zwart Inschatten mate van ernst bij vermoeden, onthulling of vaststelling

REACTIEPLAN LOKAAL NIVEAU. groen geel rood zwart Inschatten mate van ernst bij vermoeden, onthulling of vaststelling WAT? Dit plan beschrijft de stappen die een lokale groep kan zetten bij een vermoeden, onthulling of vaststelling van seksueel (grensoverschrijdend) gedrag of seksueel misbruik t.a.v. de leden. Het is

Nadere informatie

1. Werken aan veiligheid

1. Werken aan veiligheid 1. Werken aan veiligheid WEET DAT JONGE KINDEREN GEEN GEVAAR ZIEN Kinderen willen de wereld ontdekken. Maak hun leefomgeving zo veilig mogelijk om ongevallen te voorkomen. Leer de kinderen stap voor stap

Nadere informatie

Alarmeren en hulpverleningsregels

Alarmeren en hulpverleningsregels Alarmeren en hulpverleningsregels Basisopleiding BHV Alarmering en Hulpverleningsregels 1. alarmeren BHV 2. hulpverleningsregels Selecteer een paragraaf naar keuze 3. slachtoffer gerust stellen 4. omstanders

Nadere informatie

Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang

Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang Waarom is kinderopvang goed voor mijn kindje. Foto Je bent zwanger. Het is goed om dan al na te denken over kinderopvang van je kindje.. Foto In de kinderopvang zorgt

Nadere informatie

Terrorisme en dan verder

Terrorisme en dan verder Terrorisme en dan verder Hoe kunt u omgaan met de gevolgen van een aanslag? - Ga zo veel mogelijk door met uw normale dagelijkse activiteiten. Dat geeft u het gevoel dat u de baas bent over de situatie.

Nadere informatie

1. Werken aan veiligheid

1. Werken aan veiligheid 1. Werken aan veiligheid WEET DAT JONGE KINDEREN GEEN GEVAAR ZIEN Kinderen willen de wereld ontdekken. Maak hun leefomgeving zo veilig mogelijk om ongevallen te voorkomen. Leer de kinderen stap voor stap

Nadere informatie

Zelfevaluatie-instrument MeMoQ. Dimensie 1: Welbevinden. Gezinsopvang

Zelfevaluatie-instrument MeMoQ. Dimensie 1: Welbevinden. Gezinsopvang Zelfevaluatie-instrument MeMoQ Dimensie 1: Welbevinden Gezinsopvang 2016 Kind en Gezin UGent KU Leuven Citeren uit het zelfevaluatie-instrument MeMoQ kan, mits correcte bronvermelding: Declercq, B., Janssen,

Nadere informatie

RELATIEPROBLEMEN? GEWELD IN JE GEZIN? PRAAT EROVER.

RELATIEPROBLEMEN? GEWELD IN JE GEZIN? PRAAT EROVER. RELATIEPROBLEMEN? GEWELD IN JE GEZIN? PRAAT EROVER. 1 Relatieproblemen? Geweld in je gezin? Erover praten is de eerste stap. In heel wat relaties en gezinnen zijn er problemen. In 1 op de 7 relaties is

Nadere informatie

BHV 10 TIPS VOOR DE BHV ER ALS DE BRANDWEER KOMT DE BEWONERS- HULPVERLENER. 1. Zorg voor herkenbaarheid van de BHV ers.

BHV 10 TIPS VOOR DE BHV ER ALS DE BRANDWEER KOMT DE BEWONERS- HULPVERLENER. 1. Zorg voor herkenbaarheid van de BHV ers. 10 TIPS VOOR DE ER ALS DE BRANDWEER KOMT DE BEWONERS- HULPVERLENER Helpt de minderzelfredzame medebewoner vluchten. Is aanspreekpunt voor externe hulpdiensten. //////////////////////////////////////////

Nadere informatie

NOODPLAN. Versie februari

NOODPLAN. Versie februari NOODPLAN Versie februari 2009 1 ONDERSTEUNING VOOR JEUGD RODE KRUISKERNEN BIJ NOODSITUATIES Een Jeugd Rode Kruiskern is geen onderwerp voor een stilleven. Kinderen, jongeren en jeugdleiders blijven niet

Nadere informatie

Zelfdoding in het jeugdwerk. Op kamp, cursus,...

Zelfdoding in het jeugdwerk. Op kamp, cursus,... Zelfdoding in het jeugdwerk Op kamp, cursus,... 23 Op kamp of cursus gaan betekent: jongeren een onvergetelijke tijd bezorgen, de zotste dingen eerst proberen, een hechte groep creëren waarin iedereen

Nadere informatie

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen?

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? In deze folder vind je een antwoord, en lees je ook bij wie je terecht kan als je over mishandeling of verwaarlozing

Nadere informatie

Evacuatieoefeningen Herman Daems

Evacuatieoefeningen Herman Daems Evacuatieoefeningen 2019 Herman Daems Evacuatie Veiligheid: Voor jezelf Slachtoffers Omstaanders 8/09/16 Footer ingeven 2 Evacuatie 8/09/16 Footer ingeven 3 Evacuatie Ken je het evacuatieplan? 8/09/16

Nadere informatie

Het verpleegkundig spreekuur Borstkliniek

Het verpleegkundig spreekuur Borstkliniek Het verpleegkundig spreekuur Borstkliniek 1. De borstverpleegkundigen: wie zijn we? De borstverpleegkundigen organiseren het verpleegkundig spreekuur in de Borstkliniek. We werken nauw samen met de artsen,

Nadere informatie

DE VIJF BELANGRIJKE PUNTEN

DE VIJF BELANGRIJKE PUNTEN DE VIJF BELANGRIJKE PUNTEN De vijf belangrijke punten Let op gevaar; voor jezelf, omstanders, slachtoffer Ga na wat er is gebeurd en daarna wat iemand mankeert; Stel het slachtoffer gerust en zorg voor

Nadere informatie

20/02/2014 VERGUNNINGSVOORWAARDEN KINDEROPVANG BABY S EN PEUTERS INHOUD. 1. Nieuwe namen. Nieuwe namen

20/02/2014 VERGUNNINGSVOORWAARDEN KINDEROPVANG BABY S EN PEUTERS INHOUD. 1. Nieuwe namen. Nieuwe namen VERGUNNINGSVOORWAARDEN KINDEROPVANG BABY S EN PEUTERS Principieel akkoord Vlaamse Regering 5 juli 2013 INHOUD 1. Nieuwe namen 2. Algemene principes 3. Aanpak 4. 5. Werkingsvoorwaarden Nieuwe namen NU 1

Nadere informatie

BASISOPLEIDING / BIJSCHOLING BEDRIJFS-EHBO

BASISOPLEIDING / BIJSCHOLING BEDRIJFS-EHBO Succes Invest Movan Cash Flow Management BVBA PRODUCTFICHE 2018 CODE: NIJ / BIJ Faraday Safety Training VZW Faraday Safety VOF BASISOPLEIDING / BIJSCHOLING BEDRIJFS-EHBO 1 Opleiding Bedrijfseerstehulp

Nadere informatie

Het verpleegkundig spreekuur Pelviene Oncologie

Het verpleegkundig spreekuur Pelviene Oncologie Het verpleegkundig spreekuur Pelviene Oncologie 1. De verpleegkundig consulenten pelviene oncologie: wie zijn we? De verpleegkundig consulenten organiseren het verpleegkundig spreekuur in de multidisciplinaire

Nadere informatie

Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen

Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Deze brochure kan ook ondersteunend zijn voor iedereen die met het gezin in contact komt: maatschappelijk

Nadere informatie

Crisiscommunicatieplan voor groepen KSA Nationaal vzw

Crisiscommunicatieplan voor groepen KSA Nationaal vzw Crisiscommunicatieplan voor groepen Vooruitgangstraat 225 1030 Brussel (T) 02 201 15 10 info@ksa.be www.ksa.be Crisiscommunicatieplan voor groepen... 1 1. Hoe te gebruiken?... 3 2. Crisiscommunicatie...

Nadere informatie

2 - VVSG - Risico-analyse in de praktijk - Inspiratiedag Steunpunt Kinderopvang

2 - VVSG - Risico-analyse in de praktijk - Inspiratiedag Steunpunt Kinderopvang Risico-analyse in de praktijk Risico-analyse in de praktijk Inspiratiedag Steunpunt Kinderopvang 20 maart 2014 Filmpje van Kind & Gezin 2 - VVSG - Risico-analyse in de praktijk - Inspiratiedag Steunpunt

Nadere informatie

Wat is het CAW? Iedereen heeft het wel eens moeilijk. Ook voor jongeren. Het CAW versterkt welzijn. Daarvoor is het CAW er

Wat is het CAW? Iedereen heeft het wel eens moeilijk. Ook voor jongeren. Het CAW versterkt welzijn. Daarvoor is het CAW er Wat is het CAW? Iedereen heeft het wel eens moeilijk Dat hoort bij het leven. Soms kan je terecht bij vrienden en familie. Of vind je er zelf een weg doorheen. Maar iedereen kent ook momenten dat het helemaal

Nadere informatie

Eerste hulp aan hulpverleners die slachtoffer zijn van traumatische stress. Paul De Vuyst Preventieadviseur PSA Zeebrugge

Eerste hulp aan hulpverleners die slachtoffer zijn van traumatische stress. Paul De Vuyst Preventieadviseur PSA Zeebrugge Eerste hulp aan hulpverleners die slachtoffer zijn van traumatische stress Paul De Vuyst Preventieadviseur PSA Zeebrugge 1 Eerste hulp aan EHBO hulpverleners Dodelijke en zware ongevallen zijn situaties

Nadere informatie

Zelfdoding in het jeugdwerk. Crisissituaties

Zelfdoding in het jeugdwerk. Crisissituaties Zelfdoding in het jeugdwerk Crisissituaties 18 Je kan heel wat uiteenlopende crisissituaties tegenkomen waarbij iemand denkt aan zelfmoord, een poging onderneemt of dreigt een poging te doen. Het is meestal

Nadere informatie

Goedgekeurd : Auteur : Joyce De Leeuw Iris Van Steenwinckel

Goedgekeurd : Auteur : Joyce De Leeuw Iris Van Steenwinckel Pagina 1 van 7 Beoordeeld: Raad van bestuur Kwaliteitsverantwoordelijke Goedgekeurd : Auteur : Joyce De Leeuw Iris Van Steenwinckel Geldig vanaf : 01/01/2012 1. Doelstellingen : Grensoverschrijdend gedrag

Nadere informatie

inhoud Handleiding gebruik app

inhoud Handleiding gebruik app Handleiding gebruik app Hoi! Ik ben Suzie. Ik ben er als je me nodig hebt. Als je moeilijke gevoelens ervaart, als je ongewenst gedrag wilt veranderen, of een crisis wilt voorkomen. Dan help ik je om weer

Nadere informatie

De Sociale plattegrond

De Sociale plattegrond De Sociale plattegrond Sector: Begeleiding jonge kinderen Spreker: Krista De Vos (Kind en Gezin) Kind en Gezin Kleine kinderen, wij maken er werk van! 1 Voorgeschiedenis 1919: Nationaal Werk voor het Kinderwelzijn

Nadere informatie

INTIATIE BEDRIJFS-EHBO

INTIATIE BEDRIJFS-EHBO Succes Invest Movan Cash Flow Management BVBA 1 Opleiding PRODUCTFICHE 2018 CODE: EHB Faraday Safety Training VZW Faraday Safety VOF INTIATIE BEDRIJFS-EHBO Bedrijfseerstehulp Los van het wettelijk kader

Nadere informatie

Zelfmoordgedachten. Praat over wat je denkt, voelt, ervaart. Praten lucht op.

Zelfmoordgedachten. Praat over wat je denkt, voelt, ervaart. Praten lucht op. Zelfmoordgedachten Praat over wat je denkt, voelt, ervaart. Praten lucht op. Alles over zelfmoordgedachten Zelfmoordlijn 1813 Die kan je bellen, chatten of mailen als je aan zelfdoding denkt. Op de website

Nadere informatie

wegwijs in opvang voor je baby of peuter

wegwijs in opvang voor je baby of peuter wegwijs in opvang voor je baby of peuter 1. Opvang zoeken 1.1 Wat zijn je wensen? De opvang zorgt samen met jou voor de opvoeding van je kind. Daarom is opvang kiezen een belangrijke keuze, waar je zelf

Nadere informatie

VOORAF TIJDENS NA DE CRISIS. Basisrichtlijnen voor crisismanagement binnen de chemische industrie, kunststoffen en life sciences

VOORAF TIJDENS NA DE CRISIS. Basisrichtlijnen voor crisismanagement binnen de chemische industrie, kunststoffen en life sciences VOORAF TIJDENS NA DE CRISIS Basisrichtlijnen binnen de chemische industrie, kunststoffen en life sciences Basisrichtlijnen vooraf VOORAF Maak iemand binnen uw onderneming die de directie kan vertegenwoordigen

Nadere informatie

Praktische infobundel kandidaat kinderbegeleiders

Praktische infobundel kandidaat kinderbegeleiders Pagina 1 Praktische infobundel kandidaat kinderbegeleiders Pagina 2 Inhoudstafel Praktische info 3 Inleiding 3 Voorwaarden 4 Persoonlijk 5 Jouw gezin 5 Jouw woning 6 Diploma/kwalificaties 6 Vergoeding

Nadere informatie

Zelfevaluatie-instrument MeMoQ. Dimensie 1: Welbevinden. Groepsopvang

Zelfevaluatie-instrument MeMoQ. Dimensie 1: Welbevinden. Groepsopvang Zelfevaluatie-instrument MeMoQ Dimensie 1: Welbevinden Groepsopvang 2016 Kind en Gezin UGent KU Leuven Citeren uit het zelfevaluatie-instrument MeMoQ kan, mits correcte bronvermelding: Declercq, B., Janssen,

Nadere informatie

Hulp en informatie om huiselijk geweld te stoppen. Help jezelf. Help de ander. 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut. www.huiselijkgeweldhollandsmidden.

Hulp en informatie om huiselijk geweld te stoppen. Help jezelf. Help de ander. 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut. www.huiselijkgeweldhollandsmidden. Hulp en informatie om huiselijk geweld te stoppen Help jezelf. Help de ander. 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut www.huiselijkgeweldhollandsmidden.nl Huiselijk geweld stopt nooit vanzelf Misschien wil je

Nadere informatie

Calamiteitenprotocol Pagina 1

Calamiteitenprotocol Pagina 1 Calamiteitenprotocol Wensbus/Wensauto Dit protocol is opgesteld ten behoeve van alle vrijwilligers die een wensbus of wensauto rijden en geeft aan hoe te handelen bij calamiteiten. A. Waarom doen we dit

Nadere informatie

Stop huiselijk geweld

Stop huiselijk geweld Stop huiselijk geweld Help jezelf. Help de ander. Inwoners van Schiedam, Vlaardingen en Maassluis kunnen ook direct het SHG bellen op 010 473 65 65 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut Huiselijk geweld stopt

Nadere informatie

Je eigen gevoelens. Schaamte

Je eigen gevoelens. Schaamte Je eigen gevoelens Voor ouders, partners, broers, zussen en kinderen van mensen met een ernstig drugsprobleem is het heel belangrijk om inzicht te krijgen in de problemen van het verslaafde familielid,

Nadere informatie

Zelfdoding. en depressie Praat over wat je denkt, voelt, ervaart. Praten lucht op.

Zelfdoding. en depressie Praat over wat je denkt, voelt, ervaart. Praten lucht op. Zelfdoding en depressie Praat over wat je denkt, voelt, ervaart. Praten lucht op. Alles over zelfdoding De Zelfmoordlijn tel. 02 649 95 55 www.zelfmoordlijn.be Werkgroep Verder Voor wie achterblijft na

Nadere informatie

Krijg stipt en correct waar je recht op hebt. GROEI PAKKET

Krijg stipt en correct waar je recht op hebt. GROEI PAKKET Krijg stipt en correct waar je recht op hebt. GROEI PAKKET Voor elk kind geboren vóór 2019 krijg je de bedragen van je huidige kinderbijslag verder. Voor elk kind geboren in 2019 of later, krijg je de

Nadere informatie

EN ALS HIJ KAN LEZEN, STUUR IK M NAAR DE CHINESE LES.

EN ALS HIJ KAN LEZEN, STUUR IK M NAAR DE CHINESE LES. 3 1 2 EN ALS HIJ KAN LEZEN, STUUR IK M NAAR DE CHINESE LES. Realistisch kijken naar wat kinderen wel en niet kunnen. WAT KAN JE KIND (AL)? Natuurlijk verwacht je veel van je kind. Dat het snel nieuwe dingen

Nadere informatie

Ong e pland. zwanger Onverwacht? Ongewenst? Wat nu?

Ong e pland. zwanger Onverwacht? Ongewenst? Wat nu? Ong e pland zwanger Onverwacht? Ongewenst? Wat nu? Alles over ongeplande zwangerschap Fara, luister- en informatiepunt rond zwangerschapskeuze tel. 016 38 69 50 www.faranet.be met Xtra voor jongeren LUNA

Nadere informatie

Ong e pland. zwanger Onverwacht? Ongewenst? Wat nu?

Ong e pland. zwanger Onverwacht? Ongewenst? Wat nu? Ong e pland zwanger Onverwacht? Ongewenst? Wat nu? Alles over ongeplande zwangerschap Fara, luister- en informatiepunt rond zwangerschapskeuze tel. 016 38 69 50 www.faranet.be met Xtra voor jongeren LUNA

Nadere informatie

Alles voor jou en je kindje Ons ruime aanbod aan gratis diensten

Alles voor jou en je kindje Ons ruime aanbod aan gratis diensten Alles voor jou en je kindje Ons ruime aanbod aan gratis diensten GRATIS Tijdens je zwangerschap en de eerste belangrijke levensjaren van je kind heb je waarschijnlijk veel vragen. En dan kan je rekenen

Nadere informatie

PROTOCOL HANDELEN BIJ (BIJNA) ONGEVALLEN EN INCIDENTEN KDV + BSO 1

PROTOCOL HANDELEN BIJ (BIJNA) ONGEVALLEN EN INCIDENTEN KDV + BSO 1 PROTOCOL HANDELEN BIJ (BIJNA) ONGEVALLEN EN INCIDENTEN KDV + BSO 1 Opgesteld door: Ilse van Dijk-Gianotten 1 Versie: 2017-09 Inhoud 1. Inleiding 2 2. Visie op veiligheid 3 3. handelen bij lichte en/of

Nadere informatie

Multidisciplinair spreekuur uro-onco

Multidisciplinair spreekuur uro-onco Het multidisciplinair spreekuur 1 uro-onco 1. Het multidisciplinair team uro-onco draagt zorg voor u en uw familie U start binnenkort een behandeling op de dienst medische oncologie, bij Prof. Dr. S. Rottey

Nadere informatie

JIJ EN DE CRISISJEUGDHULP.

JIJ EN DE CRISISJEUGDHULP. JIJ EN DE CRISISJEUGDHULP www.jongerenwelzijn.be INHOUD Wanneer naar het crisismeldpunt? 4 Wat is het crisismeldpunt? 5 Drie soorten hulp 6 Hulpverleners hebben beroepsgeheim 8 Wanneer wordt informatie

Nadere informatie

Bijlage 1: Checklist voor het maken van een crisisdraaiboek

Bijlage 1: Checklist voor het maken van een crisisdraaiboek SB.10.090-Bijlage 1 Bijlage 1: Checklist voor het maken van een crisisdraaiboek Het is onmogelijk een checklist van een crisisdraaiboek te maken die perfect past bij alle crisissen waarmee een school te

Nadere informatie

Lieve ouder, De inhoud van wat je schrijft is persoonlijk. Probeer eerlijk te zijn in wat je schrijft en je gevoelens toe te laten.

Lieve ouder, De inhoud van wat je schrijft is persoonlijk. Probeer eerlijk te zijn in wat je schrijft en je gevoelens toe te laten. Lieve ouder, Langs de één of andere weg ben je in het bezit gekomen van dit boekje, omdat je je kindje verloor door abortus en je het daar moeilijk mee hebt. Dit boekje is een soort dagboek, een leidraad

Nadere informatie

THUISOPVANG ZIEKE KINDEREN. Huishoudelijk reglement

THUISOPVANG ZIEKE KINDEREN. Huishoudelijk reglement THUISOPVANG ZIEKE KINDEREN Huishoudelijk reglement Enkele voorwaarden over de opvang bij jou thuis 1. Opvang voor zieke kindjes tot 12 jaar. Onze dienst organiseert opvang voor zieke kinderen tussen 0

Nadere informatie

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG 2 Inleiding In deze brochure vind je informatie over het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg. We leggen uit wat het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg is, wie er werken

Nadere informatie

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit Tips en trucs: werkplekbegeleider Tips om tot een goede invulling van de Week van de Mobiliteit

Nadere informatie

1. Ouders en jij: opvoedingspartners

1. Ouders en jij: opvoedingspartners 1. Ouders en jij: opvoedingspartners Ouders die jouw opvang kiezen, vertrouwen je hun kostbaarste bezit toe. Jij voedt hun kinderen mee op tijdens hun belangrijkste levensjaren, een mooie taak! EEN GOEDE

Nadere informatie

Handleiding Vrijwilligers Humanitas E-Maatjes systeem

Handleiding Vrijwilligers Humanitas E-Maatjes systeem Handleiding Vrijwilligers Humanitas E-Maatjes systeem Deze handleiding is bedoeld voor vrijwilligers van het project E-Maatjes om te kunnen chatten en e-mailen met de gekoppelde deelnemer in een veilige

Nadere informatie

Calamiteitenplan AV Pijnenburg Algemeen

Calamiteitenplan AV Pijnenburg Algemeen Calamiteitenplan AV Pijnenburg Algemeen 1.0 CALAMITEITENPLAN ALGEMEEN... 2 2.1 CALAMITEIT OP LOCATIE BUITEN AVP TERREIN... 3 2.2 CALAMITEIT OP TERREIN GEDURENDE TRAININGSUREN, KANTINE OPEN... 3 2.3 CALAMITEIT

Nadere informatie

Kinderen op bezoek op de Intensive Care

Kinderen op bezoek op de Intensive Care Kinderen op bezoek op de Intensive Care Informatie voor ouders/verzorgers Als een ouder of een familielid op de Intensive Care is opgenomen, kan dit voor kinderen veel vragen oproepen. Kinderen hebben

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Lesmodule 4 fasen van. dementie. VOORBEELD LESMODULE: 4 fasen van dementie

Lesmodule 4 fasen van. dementie. VOORBEELD LESMODULE: 4 fasen van dementie Lesmodule 4 fasen van dementie Inhoudsopgave: 1. Wat is dementie? blz. 3 2. Twee basisprincipes over de werking van de hersenen blz. 4 3. Omschrijving van de vier fasen van ikbeleving bij dementie blz.

Nadere informatie

PROTOCOL CALAMITEITEN EN ONVERWACHTE SITUATIES

PROTOCOL CALAMITEITEN EN ONVERWACHTE SITUATIES PROTOCOL CALAMITEITEN EN ONVERWACHTE SITUATIES Naam Trefwoorden Gastouderbureau Identificatie protocol Protocol calamiteiten en onverwachte situaties Formulier registratie ongevallen All Kidz Nederland

Nadere informatie

Je staat er niet alleen voor: vraag hulp van een professional!

Je staat er niet alleen voor: vraag hulp van een professional! Ben je bang dat je tijdens je vakantie wordt achtergelaten en/of gedwongen uitgehuwelijkt? Je staat er niet alleen voor: vraag hulp van een professional! Bel (veilig en anoniem) het Steunpunt Huiselijk

Nadere informatie

Vakantieopvang van schoolkinderen Voorwaarden voor een attest van toezicht

Vakantieopvang van schoolkinderen Voorwaarden voor een attest van toezicht Vakantieopvang van schoolkinderen Voorwaarden voor een attest van toezicht Wie uitsluitend schoolgaande kinderen wil opvangen tijdens de schoolvakanties, kan hiervoor een attest van toezicht voor vakantieopvang

Nadere informatie

Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding

Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding Voorwoord Erger je je ook wel eens blauw als je net je kind bent gaan halen bij je ex-partner? Voel je je ook machteloos als hij of zij beslissingen

Nadere informatie

Veilig werken in het AZ Sint-Lucas Brugge

Veilig werken in het AZ Sint-Lucas Brugge Veilig werken in het AZ Sint-Lucas Brugge Welkom in ons ziekenhuis De preventiedienst heet je van harte welkom in ons ziekenhuis. We wensen je een boeiende, leerrijke maar uiteraard ook veilige tijd toe.

Nadere informatie

Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO/gastouder)

Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO/gastouder) Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO/gastouder) Relatie ander beleid: Zorgkinderen Route bij signalen van mogelijk geweld- of zedendelict door een collega jegens een

Nadere informatie

Als een ramp de school treft: Hoe om te gaan met incidenten op scholen? Ine Spee. MBO-Raad, Platform Veiligheid 28 maart 2013.

Als een ramp de school treft: Hoe om te gaan met incidenten op scholen? Ine Spee. MBO-Raad, Platform Veiligheid 28 maart 2013. Als een ramp de school treft: Ine Spee Hoe om te gaan met incidenten op scholen? Ine Spee MBO-Raad, Platform Veiligheid 28 Achtergronden Calamiteitenteam KPC Groep 2000- gratis ondersteuning voor scholen

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Op verhaal komen bij ziekte

PATIËNTEN INFORMATIE. Op verhaal komen bij ziekte PATIËNTEN INFORMATIE Op verhaal komen bij ziekte Als ziekte in je leven komt De confrontatie met een ingrijpende ziekte, ouderdom of rouw doet iedereen wel iets. Heftige emoties kunnen je overspoelen,

Nadere informatie

Persoonlijk langskomen Telefoon Fax Brief Ander antwoord :

Persoonlijk langskomen Telefoon Fax  Brief Ander antwoord : Onderzoek naar het opnamebeleid 1. Hoe kan iemand jouw dienst contacteren voor informatie over opvang? Meerdere antwoorden mogelijk Persoonlijk langskomen Telefoon Fax E-mail Brief 2. a. Wordt er gewerkt

Nadere informatie

ONGEVALLENREGISTRATIEFORMULIER. PERSOONSGEGEVENS Naam Kind: Geslacht: M / V*

ONGEVALLENREGISTRATIEFORMULIER. PERSOONSGEGEVENS Naam Kind: Geslacht: M / V* ONGEVALLENREGISTRATIEFORMULIER Als geregistreerd gastouderbureau is BSO Nederland wettelijk verplicht om alle bijna ongevallen en ongevallen te registreren. Een bijna ongevallenregistratie is noodzakelijk

Nadere informatie

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG 2 JIJ EN HET ONDERSTEUNINGSCENTRUM JEUGDZORG / 3 INLEI DING In deze brochure vind je informatie over het Ondersteuningscentrum jeugdzorg. We leggen uit wat het

Nadere informatie

Na het gesprek met de gids Jeugd zijn er verschillende uitkomsten mogelijk:

Na het gesprek met de gids Jeugd zijn er verschillende uitkomsten mogelijk: FAMILIEGROEPSPLAN Met dit formulier kunt jij zelf een plan maken om te zorgen dat het beter gaat met jou en/of jouw gezin. Het formulier helpt jou belangrijke gegevens te ordenen, zodat duidelijk wordt

Nadere informatie

Reflectie-opdrachten

Reflectie-opdrachten Reflectie-opdrachten In deze bundel vinden jullie een reeks fiches met reflectie-opdrachten. De bedoeling is om iedere week één fiche te overlopen tijdens het wekelijks gesprek met je mentor. Deze vragen

Nadere informatie

Heb ik een depressie?

Heb ik een depressie? Heb ik een depressie? 2 Heb ik een depressie? Iedereen voelt zich wel eens somber of neerslachtig. Wanneer het niet botert met collega s, je piekert over je relatie of wanneer je de tentamenweek hebt verpest,

Nadere informatie

Infobrochure. Flesvoeding. praktische handleiding voor een goede start

Infobrochure. Flesvoeding. praktische handleiding voor een goede start Infobrochure Flesvoeding praktische handleiding voor een goede start Inleiding Als moeder heb je ervoor gekozen om je baby te voeden met kunstvoeding. Met deze folder willen we je graag op weg helpen

Nadere informatie

Signaleringslijst voor leerlingen met autisme!

Signaleringslijst voor leerlingen met autisme! Signaleringslijst voor leerlingen met autisme! Wennen en je begrepen voelen op je nieuwe school. De overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs is voor iedereen even wennen. Zeker als je

Nadere informatie

Ongevallenregistratieformulier. Gastouderbureau. MijnGastouderopvang

Ongevallenregistratieformulier. Gastouderbureau. MijnGastouderopvang Ongevallenregistratieformulier Gastouderbureau MijnGastouderopvang Versie 06-09-2016 1 KvK 34303611 Rabobank 149148119 Inleiding Als geregistreerd gastouderbureau is MijnGastouderopvang wettelijk verplicht

Nadere informatie

Second Opinion. Wat is een second opinion? Waarover kunt u een second opinion vragen? Over de diagnose. Vóór de behandeling

Second Opinion. Wat is een second opinion? Waarover kunt u een second opinion vragen? Over de diagnose. Vóór de behandeling Second Opinion Second opinion betekent tweede mening. Een andere deskundige geeft zijn mening over uw diagnose of behandeling. Dit is een stap die u wellicht niet zomaar neemt. Toch kan het veel mensen

Nadere informatie

Werkboek bij de voorstelling Blauwe Plekken. Naam:.

Werkboek bij de voorstelling Blauwe Plekken. Naam:. Werkboek bij de voorstelling Blauwe Plekken Naam:. Naar het boek van Anke de Vries (1992) Bekroond met de prijs van de Nederlandse Kinderjury 1993 Uitgevoerd door Theater in Feite In opdracht van Gemeente

Nadere informatie

Meld huiselijk geweld

Meld huiselijk geweld Meld huiselijk geweld Meer weten? Bel Wat is huiselijk geweld? Bij huiselijk geweld denk je al gauw aan een man die zijn vrouw of zijn kinderen slaat. Maar er zijn veel meer soorten. Iemand bedreigen is

Nadere informatie

Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO)

Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO) Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO) Relatie ander beleid: Zorgkinderen Protocol seksueel misbruik door beroepskracht Route bij grensoverschrijdend gedrag tussen

Nadere informatie

Gezamenlijk actieplan Haags Cultureel Preventie Netwerk (HPN) preventie & respons evacuatie van collectie

Gezamenlijk actieplan Haags Cultureel Preventie Netwerk (HPN) preventie & respons evacuatie van collectie Gezamenlijk actieplan Haags Cultureel Preventie Netwerk (HPN) preventie & respons evacuatie van collectie Den Haag November 2017 Colofon Gemeenschappelijk actieplan HPN. Preventie en repsons. Evacuatie

Nadere informatie

Datum , versie 2 BHV/EHBO-plan PKN-Kerk Wigboldstraat 3 in Ten Boer

Datum , versie 2 BHV/EHBO-plan PKN-Kerk Wigboldstraat 3 in Ten Boer Datum 14-01-2019, versie 2 BHV/EHBO-plan PKN-Kerk Wigboldstraat 3 in Ten Boer Inhoud: 1. Wat te doen bij calamiteiten in de kerk/blister en Menorah? 2. Wie zitten er in het BHV/EHBO-team? 3. Wat doet het

Nadere informatie

INFORMATIEBLAD "CONTROLE OP HET ACTIEF ZOEKEN NAAR WERK" Welke werklozen worden door de RVA opgeroepen?

INFORMATIEBLAD CONTROLE OP HET ACTIEF ZOEKEN NAAR WERK Welke werklozen worden door de RVA opgeroepen? INFORMATIEBLAD "CONTROLE OP HET ACTIEF ZOEKEN NAAR WERK" Welke werklozen worden door de RVA opgeroepen? Elkeen die werkloosheidsuitkeringen ontvangt en jonger is dan 55 jaar 1 kan in principe onder de

Nadere informatie

Meldcode Excellent Leven Stappenplan Ouderenmishandeling, Huiselijk geweld, Kindermishandeling

Meldcode Excellent Leven Stappenplan Ouderenmishandeling, Huiselijk geweld, Kindermishandeling Meldcode Excellent Leven Stappenplan Ouderenmishandeling, Huiselijk geweld, Kindermishandeling Stap 1 Vermoeden van mishandeling klik hier Stap 2 Overleg Stap 3 Informatie verzamelen Stap 4 Actie Stap

Nadere informatie

Datum , versie 1 BHV-EHBO-plan PKN-Kerk Wigboldstraat 3 in Ten Boer

Datum , versie 1 BHV-EHBO-plan PKN-Kerk Wigboldstraat 3 in Ten Boer Datum 16-10-2018, versie 1 BHV-EHBO-plan PKN-Kerk Wigboldstraat 3 in Ten Boer Inhoud: 1. Wat te doen bij calamiteiten in de kerk? 2. Wie zitten er in het BHV/EHBO-team? 3. Wat doet het BHV/EHBO-team? 4.

Nadere informatie

(On)g e pland. zwanger Verwacht of ongepland? Wat nu?

(On)g e pland. zwanger Verwacht of ongepland? Wat nu? (On)g e pland zwanger Verwacht of ongepland? Wat nu? Alles over zwangerschap Fara, luister- en informatiepunt rond zwangerschapskeuze tel. 016 38 69 50 www.faranet.be met Xtra voor jongeren LUNA alle vragen

Nadere informatie

Als je het niet meer ziet zitten...

Als je het niet meer ziet zitten... Infobrochure Als je het niet meer ziet zitten... Omgaan met een huilende baby mensen zorgen voor mensen 2 Inhoud Als je het niet meer ziet zitten...4 Huilen...5 Als huilen een probleem is...6 Voeden...6

Nadere informatie

Toets team pedagogisch beleid

Toets team pedagogisch beleid 4.1.1.3.C1 vragen toets C team 1 van 6 Toets team pedagogisch beleid onderdeel C 1. Welke vormen van mishandeling worden er genoemd in de procedure? A. Lichamelijk/geestelijke mishandeling en verwaarlozing,

Nadere informatie