ONDERHANDELEN. Inleiding. Achtergrond. Poppe Persoonlijk Bas Poppe: Harvard

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ONDERHANDELEN. Inleiding. Achtergrond. Poppe Persoonlijk Bas Poppe: 06 250 30 221 www.baspoppe.nl info@baspoppe.nl. Harvard"

Transcriptie

1 ONDERHANDELEN In dit kennisitem beschrijf ik wat onderhandelen inhoudt en wat je nodig hebt om vaardiger te onderhandelen. Daarbij behandel ik de theorie van Mastenbroek en Harvard. Verder geef ik mijn idee over de fasering van onderhandelingen en tot slot vind je enkele onderhandeltips. Bronnen: Vaardiger Onderhandelen, W. Mastenbroek, 2001; Excellent onderhandelen, R. Fisher, W. Ury en B. Patton (Harvard Negotiation Project), Inleiding Volgens Mastenbroek zijn niet de basisregels voor onderhandelen het probleem, die kan je zo leren. Emoties en gevoelens zorgen er vaak voor dat je niet in staat bent om de regels die je geleerd hebt ook op de goede manier toe te passen. Om te leren omgaan met deze gevoelens en emoties, heb je reflectie en feedback nodig. Voor een goed en constructief onderhandelproces is het nodig om onderscheid te maken tussen de posities die de partijen innemen en de belangen die daar achter liggen. In de belangen ligt de sleutel voor een succesvolle uitkomst waar beide partijen blij mee zijn. Achtergrond Harvard Onderhandelen is een tweezijdige communicatie, gericht op het bereiken van een overeenstemming als jij en de andere partij bepaalde gezamenlijke belangen hebben en andere belangen die strijdig zijn. (Uit: Excellent Onderhandelen, Fisher, Ury, Patton) Er zijn volgens Fisher c.s. drie criteria op basis waarvan een onderhandelingsmethode getoetst kan worden. Deze criteria zijn: Er dient een verstandige overeenkomst uit de bus te komen; De methode dient efficiënt te zijn; De methode dient de relatie tussen de partijen te verbeteren of in elk geval niet te schaden. Ze stellen dat de meest voorkomende vorm van onderhandelen afhankelijk is van het beurtelings innemen en opgeven van posities (bijvoorbeeld bij een onderhandeling over de prijs van een product, waarbij steeds de ander een nieuw bod doet). Volgens hen doet deze manier van onderhandelen geen recht aan het criterium dat er een verstandige overeenkomst moet komen. Een mogelijk alternatief voor deze harde manier van onderhandelen is om juist aardig te zijn en de relatie voorop te stellen. Je kunt aanbiedingen en concessie doen om zo het vertrouwen te winnen. Nadeel hiervan is dat je kwetsbaar wordt voor partijen die wel hard onderhandelen.

2 Mastenbroek Ook Mastenbroek herkent dit dilemma: ga ik er vanuit dat de ander goede bedoelingen heeft en zich coöperatief opstelt, of moet ik er rekening mee houden dat hij of zij het onderste uit de kan gaat proberen te halen? Oftewel: stel ik me samenwerkend op of ga ik vechten voor mijn eigen belang? Bij niet bewust onderhandelen regeren, volgens Mastenbroek, drie primaire impulsen: vechten, toegeven of vermijden. Je zou kunnen zeggen dat deze impulsen gewoonten zijn die we onszelf hebben aangeleerd. Als we vaardiger willen onderhandelen, moeten we deze gewoonten gaan aanpassen. Naast deze tegenstelling tussen coöperatief en competitief gedrag is bij onderhandelingen ook van belang in hoeverre je actief gaat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn, exploreert of dat je je passief opstelt en vermijdend gedrag vertoont. Je kunt deze twee dilemma s als volgt schematisch weergeven: Als je al wat ervaring hebt met onderhandelen, dan heb je geleerd minder snel toe te geven aan de primaire impulsen. Je gaat dan flexibeler om met de mogelijkheden en er ontstaan tussenvormen onderhandelstijlen. Het model komt er dan als volgt uit te zien:

3 Vaardiger onderhandelen In de theorie wordt vaak gesproken over twee tegengestelde manieren van onderhandelen: integratief vs. distributief; coöperatief v.s vechterig; win-win vs. Win-lose. We hebben een natuurlijke neiging om het ene goed te vinden en het andere slecht, maar in werkelijkheid ligt de waarheid vaak in het midden. Uiteindelijk gaat het erom de vaardigheid te ontwikkelen om flexibel met stijlen om te kunnen gaan en ze effectief in verschillende situaties in te zetten. Een mooie richtlijn is: hard op het proces, zacht op de relatie. Hieronder geef ik eerst de zienswijze van Mastenbroek en daarna die van Fisher c.s. van Harvard over wat je kunt leren om vaardiger te onderhandelen. Mastenbroek Op het gebied van coöperatief vs. vechtend onderhandelen zijn er drie activiteiten waarmee we de onderhandeling positief kunnen beïnvloeden: 1. De eigen belangen realiseren; 2. De machtsbalans beïnvloeden; 3. Een constructief klimaat stimuleren. Voor wat betreft het dilemma tussen exploreren en vermijden is de vierde activiteit van belang: 4. Flexibiliteit verkrijgen. Ad 1. De eigen belangen realiseren Beperk het gebruik van argumenten, geef de ander niet teveel munitie om iets af te kunnen schieten. Maak spaarzaam en overtuigend gebruik van onderbouwing. Verzamel informatie, Door vragen te stellen kom je niet alleen veel te weten, je geeft de andere partij het gevoel dat je ze serieus neemt. Wees zorgvuldig met concessies: begin hoog (niet te); laat de ander de eerste concessie doen; Bewaar concessies zo lang mogelijk; Blaas de concessie op; Slappe houding levert ongeloofwaardigheid op.

4 Wees niet bang voor impasses, ze zijn soms onvermijdelijk. Soms worden ze bewust gebruikt door de andere partij om je vasthoudendheid en kracht te testen of om je onder druk te zetten (geef nooit toe aan pressie!). Doe de juiste openingszet, kies of je direct een definitieve positiekeuze maakt (dus geen ruimte tot verder onderhandelen toelaat) of een open positiekeuze. De eerste optie geeft een strategisch voordeel en creëert een reputatie van ernst en geloofwaardigheid, de tweede geeft maximale ruimte aan de onderhandeling. Een gangbare positiekeuze is de hoogst verdedigbare claim. Houd wisselgeld achter de hand, om als het overleg vastloopt deze met kleine concessies weer op gang te kunnen helpen. Ad 2. De machtsbalans beïnvloeden Ontwikkel alternatieven, niet zozeer oplossingen als wel mogelijkheden om eventueel met anderen de eigen doelen te bereiken. Exploreer, toon initiatief en probeer achter de belangen van de ander te komen. Dit heeft een nivellerend effect op de machtsverhouding. Versterk de relatie, door acceptatie en vertrouwen te winnen. Een sterkere relatie betekent meer mogelijkheden om invloed uit te oefenen. Bouw overtuigingskracht op, door helder en goed gestructureerd te spreken, ontspannen en gefocust te zijn en het eigen belang met verve en passie naar voren te brengen. Laat je niet manipuleren, en manipuleer zelf ook niet. Het effect is meestal van korte duur en leidt tot ergernissen. Hou vechtgedrag beperkt, het kan een (korte termijn) voordeel verschaffen, maar er is een risico dat het escaleert. Probeer liever constructief te blijven. Buiten de onderhandeling om kan je nog denken aan steun van anderen, status, specialistische kennis of politieke ingangen als middelen om de machtsbalans te beïnvloeden. Ad 3. Een constructief klimaat stimuleren Bepaal de sfeer voor aanvang, bijvoorbeeld door op tijd te zijn en informeel contact te leggen met de andere partij. Wees ontspannen en alert, en probeer uit te stralen dat het je gaat om het wederzijds belang. Bied zekerheid aan de deelnemers, bijvoorbeeld door een agenda te gebruiken met een tijdsindeling en door vooraf aan te kondigen wat je gaat doen. Beïnvloed de sfeer tijdens de vergadering, wees gespitst op mogelijkheden om de sfeer te verbeteren, zoals: waardering tonen, persoonlijke behoeften erkennen, luisteren en doorvragen, humor, pauzes, informele gesprekken, wijzen op het gemeenschappelijke belang.

5 Ad 4. Flexibiliteit verkrijgen Kom niet te snel met een oplossing, richt je op de achterliggende belangen en minder op je eigen specifieke wensen. Ga niet in op de visie van de andere partij, ook niet als je het er niet mee eens bent. Stel vragen ter verduidelijking. Werk met een platform voorstel, gebaseerd op een zo volledig mogelijke diagnose van alle achterliggende belangen. Werk vanuit een helikopterview naar oplossingen en compromissen. Houd de discussie voorstel-gericht, vraag bijvoorbeeld onder welke voorwaarden of met welke aanpassingen iets wel acceptabel is in plaats van je te verdedigen. Gebruik package-deals, jongleer door verschillende kwesties tegelijkertijd in de voorstellen mee te nemen. Spreek af dat niets definitief geregeld is totdat alles is uitgewerkt. Ontwikkel alternatieven, liefst vooraf, en maak de kans op een package deal groter. Oefen mogelijke scenario s, om zo je argumenten en bewoordingen aan te scherpen en te trainen in het omgaan met je emoties. Harvard Fisher c.s. stellen voor om te onderhandelen op basis van een aantal principes, te weten: 1. Scheid de mensen van het probleem; 2. Concentreer je op belangen, niet op posities; 3. Creëer allerlei mogelijkheden alvorens een besluit te nemen (koek vergroten); 4. Sta erop dat het resultaat gebaseerd is op een objectieve norm. Ad 1. Scheid de mensen van het probleem Onderhandelaars zijn in de eerste plaats mensen. Het is daarom goed om eerst te kijken hoe je in een onderhandeling met die menskant om kan gaan. Hoe je verder met het probleem (de zaak ) om kan gaan wordt onder de punten 2 t/m 4 behandeld. Houd er rekening mee dat onderhandelingen makkelijker verlopen als je (vooraf) een goede relatie hebt opgebouwd. Zienswijze Ieder mens heeft zijn eigen zienswijze, zijn eigen waarneming van de werkelijkheid. Eigenlijk bestaan problemen alleen maar in de hoofden van mensen. Hun idee van hoe de werkelijkheid eruit ziet kan botsen met het idee van een ander. Een manier om hier rek in te krijgen is door je te verplaatsen in de ander. Hoe zou het voor die ander zijn? Wat zou er nog meer kunnen meespelen? Een andere manier is om de zienswijzen van elkaar te bespreken in de onderhandeling.

6 Emoties Ook Fisher c.s. erkennen dat emoties een belangrijke rol spelen bij onderhandelingen. Voor emoties is het vooral van belang dat ze er mogen zijn, ze zijn een natuurlijk verschijnsel en komen veel voor bij onderhandelingen. Een goede manier om emoties te erkennen is door ze te benoemen en te accepteren als gerechtvaardigd, op het moment dat ze zichtbaar worden. Geef de andere partij voldoende ruimte om stoom af te blazen als er heftige emoties zijn en ga er zelf niet in mee. Communicatie Als ik had gewild dat je het had begrepen, dan had ik het wel beter uitgelegd (Johan Cruijff) Het is goed om te weten dat er in communicatie, zelfs bij gesprekken waar men fysiek bij elkaar is, veel mis kan gaan. Dit wordt ook wel de communicatiemuur genoemd. De communicatiemuur ziet er als volgt uit: Bedoeld Gezegd; Gezegd Gehoord; Gehoord Begrepen; Begrepen Akkoord; Akkoord Gedaan. Van belang is dat je telkens blijft toetsen op het niveau dat relevant is. Als je wilt weten of iemand het ermee eens is, vraag dan niet of hij het heeft begrepen. Ad 2. Concentreer je op belangen, niet op posities Een positie is iets waarover je een keuze moet maken (hoeveel, waar, wat e.d.), een belang is een onderliggende reden die je heeft aangezet om die keuze te maken. Je kunt vanuit één belang vaak meerdere posities kiezen. maar nog belangrijker: achter tegenstrijdige posities kunnen gemeenschappelijke belangen schuil gaan! Het is dus van groot belang dat je in een onderhandeling weet wat je eigen belangen zijn. Ook wil je weten wat de belangen van de andere partij zijn, dus je gaat er naar op zoek. Een handige manier om hier een begin mee te maken is door regelmatig te vragen naar de drijfveren achter een opmerking. Waarom wil iemand iets, of waarom juist niet? Besef dat beide partijen meerdere belangen hebben en dat de krachtigste belangen de elementaire menselijke behoeften zijn. Het is een goed idee om tijdens de onderhandelingen te praten over de belangen. Wees zelf helder en concreet over jouw belangen en nodig de ander uit dat ook te zijn. Erken ook de belangen van de andere partij, als men zich gehoord voelt dan wordt de bereidheid om naar jouw belangen te luisteren ook groter.

7 Ad 3. Creëer allerlei mogelijkheden alvorens een besluit te nemen (koek vergroten) Ga eerst op zoek naar verschillende oplossingen die de belangen van alle partijen dienen. Wees daarin creatief en laat je niet beperken door: Voorbarig oordelen; Zoeken naar de ene juiste oplossing; Veronderstellen dat er schaarste is die verdeeld moet worden; Denken dat het belang van de ander jouw probleem niet is. Als je op zoek gaat naar de mogelijkheden, dan kan je daarentegen: Je oordeel uitstellen, horen wat er gezegd wordt en het daar even bij laten totdat je goed hebt uitgezocht hoe het echt zit; Open staan voor de mogelijkheid dat er meer dan één goede oplossing is, ruimte geven aan nieuwe, creatieve en ongebruikelijke ideeën; De koek vergroten, dat wil zeggen dat je op zoek gaat naar dingen die waardevol kunnen zijn voor jou of voor de ander, die je mee kan nemen in de onderhandeling; Rekening houden met het belang van de ander, zoek naar wederzijdse voordelen. Als je het probleem van de ander kunt (helpen) oplossen, komt er meer ruimte voor jouw belang. Ad 4. Sta erop dat het resultaat gebaseerd is op een objectieve norm Als je op basis van (liefst vooraf) vastgestelde, objectieve criteria kunt onderhandelen, dan komt er ruimte om de relatie goed te houden en efficiënt tot een verstandige overeenkomst te komen. Deze criteria, of principes, hebben nog meer effect als bij de onderhandeling meer dan twee partijen betrokken zijn. De principes moeten onafhankelijk zijn van de wil van de partijen. Voor het opstellen van de principes kan je de volgende tips gebruiken: Stel redelijke normen (bijv. door benchmarking, vergelijkend onderzoek); Maak redelijke procedures (zoals kiezen of delen ); Onderhandel samen over de principes, zoek samen naar de objectieve criteria. Fasering Iedere onderhandeling bestaat uit een aantal fasen. Grofweg kan je die als volgt weergeven: 1. Voorbereiding 2. Commitment nagaan 3. Positiekeuze 4. Exploreren 5. Oplossingen en alternatieven bedenken 6. Overeenkomst sluiten Interessant onderwerp? Over dit onderwerp verzorg ik ook workshops en themasessies. Bel me op of stuur een mail naar voor meer informatie.

8 Ad 1. Voorbereiding In veel gevallen is het verstandig de onderhandeling goed voor te bereiden. Denk in de voorbereiding aan: Welke sfeer wil je neerzetten in de onderhandeling? Hoe is de machtsbalans en hoe kan je die beïnvloeden? Wat is de ondergrens van jouw belang, je BAZO? Kan je, ter voorbereiding op de onderhandeling, al onderhandelen over de manier waarop je gaat onderhandelen (bijv. door objectieve criteria vast te stellen)? Bepaal hoe je gaat onderhandelen, welke openingszet je gaat doen, hoe je met impasses en concessies om wilt gaan. Bedenk wat je verder in het specifieke geval nodig hebt voor een goede voorbereiding. Ad 2. Commitment nagaan Een goede manier om te voorkomen dat iedereen zijn tijd verdoet met de onderhandeling, is na te gaan of beide partijen de intentie hebben er met elkaar uit te komen. Als een van de partijen die intentie niet heeft, heeft het geen zin de onderhandeling voort te zetten. Ad 3. Positiekeuze Bepaal op welke manier je je eigen belangen vertaalt naar een positie-inname. Neem die positie in door je wensen en belangen uiteen te zetten en te onderbouwen met feiten en argumenten. Ad 4. Exploreren Deze fase begint meestal met een aftasten van de mogelijkheden. Men toetst de steekhoudendheid van de ingebrachte argumenten, test de vasthoudendheid van de andere partij en verkent de achterliggende belangen. Men gaat dan op zoek naar mogelijke combinaties van belangen en dan komen ook de eerste voorstellen op tafel. Ad 5. Oplossingen en alternatieven bedenken Mogelijk wordt deze fase voorafgegaan door een impasse, of treedt een impasse tijdens dit deel van de onderhandeling op. Als de impasse doorbroken of niet aanwezig is, kan een keuze worden gemaakt uit de voorstellen die op tafel liggen, mogelijk in de vorm van package deals. Ad 6. Overeenkomst sluiten Vaak is het aan te bevelen het resultaat van de onderhandeling schriftelijk vast te leggen, bijvoorbeeld in de vorm van een vaststellingsovereenkomst. Hiermee worden de laatste onduidelijkheden weggewerkt en heeft men een objectief, ondertekend stuk dat de overeenkomst weergeeft.

9 Tips Nog een paar tips uit de beide bronnen: Ga aan dezelfde kant van de tafel zitten; Als je voelt dat je de ander wilt dreigen, zet je gevoel dan om in iets dat je aan kunt bieden; Geef nooit toe aan pressie; Als je onderhandelt met een meer machtige partij: bepaal je échte ondergrens (BAZO); Onderhandelen met een achterban kent een eigen dynamiek, verdiep je daarin voordat je er zomaar instapt. Interessant onderwerp? Over dit onderwerp verzorg ik ook workshops en themasessies. Bel me op of stuur een mail naar voor meer informatie. Over Bas Poppe Een betrokken, gedreven vernieuwer die gericht is op het realiseren van de volle potentie van mensen en organisaties, zo zie ik mezelf. Mijn basishouding kenmerkt zich door de vraag: wat kan ik nu voor jou of je organisatie betekenen?. Mijn kracht is om de complexiteit van een veranderproces te vertalen in concrete acties. De juiste interventie op het juiste moment, daarmee faciliteer ik een succesvolle transitie. Mijn missie Ik geloof dat de manier waarop we samenwerken een belangrijke sleutel is naar een nieuwe samenleving. Een samenleving die gebaseerd is op het nemen van verantwoordelijkheid voor jezelf én voor de ander. Samen duurzame waarde creëren voor de klant, jezelf en de omgeving. Dat is mijn ideaal.

Onderhandelen doe je zo

Onderhandelen doe je zo Onderhandelen doe je zo Workshop summerschool 2018 Helmi Kaskens Je grootste blunder met onder handelen Opwarmertje Je meest succesvolste ervaring En wat leren we daarvan! Ervaring met onderhandelstijlen

Nadere informatie

Onderhandelen op basis van win win. Drs. Anna T. de Boer

Onderhandelen op basis van win win. Drs. Anna T. de Boer Onderhandelen op basis van win win Drs. Anna T. de Boer Stijlen van conflicthantering D o e l g e r i c h t Wedijveren Doordrukken Vermijden Compromis Samenwerken Aanpassen Aandacht voor de relatie (belang

Nadere informatie

GEDRAGSMANAGEMENT. Inleiding. Het model. Poppe Persoonlijk Bas Poppe: 06 250 30 221 www.baspoppe.nl info@baspoppe.nl

GEDRAGSMANAGEMENT. Inleiding. Het model. Poppe Persoonlijk Bas Poppe: 06 250 30 221 www.baspoppe.nl info@baspoppe.nl GEDRAGSMANAGEMENT Dit kennisitem gaat over gedrag en wat er komt kijken bij gedragsverandering. Bronnen: Gedragsmanagement, Prof.dr. Theo B. C. Poiesz, 1999; Samenvatting boek en college, A.H.S. Poppe,

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Feedback. in hapklare brokken

Feedback. in hapklare brokken Feedback in hapklare brokken Jan van Baardewijk Zorgteamtrainer Op zorgteamtraining.nl is de meest recente versie van feedback gratis beschikbaar. Mocht je willen weten of je de meest recente versie hebt,

Nadere informatie

Onderhandelen. Rob Koster. 28 oktober 2016

Onderhandelen. Rob Koster. 28 oktober 2016 28-10-16 Onderhandelen Rob Koster 28 oktober 2016 1 Onderhandelaar? - Cao-tafels: ziekenhuizen, UMC, AMS, apothekers - Pensioen-fondsen, -raden en -verenigingen - Arbeidsmarkt- en Opleidingsfondsen (StAZ

Nadere informatie

Je doel behalen met NLP.

Je doel behalen met NLP. Je doel behalen met NLP. NLP werkt het beste als al je neurologische niveaus congruent zijn. Met andere woorden: congruent zijn betekent wanneer je acties en woorden op 1 lijn zijn met je doelen, overtuigingen,

Nadere informatie

Laat de jongeren de test conflictstijlen maken (zie bijlage 1). Naar aanleiding van de uitslag ga je in gesprek.

Laat de jongeren de test conflictstijlen maken (zie bijlage 1). Naar aanleiding van de uitslag ga je in gesprek. Conflicten hanteren Tijd: verdelen over twee bijeenkomsten. Bijeenkomst 1 Laat de jongeren de test conflictstijlen maken (zie bijlage 1). Naar aanleiding van de uitslag ga je in gesprek. De uitkomst van

Nadere informatie

HET GESPREK: KOP ROMP STAART

HET GESPREK: KOP ROMP STAART HET GESPREK: KOP ROMP STAART Elk effectief gesprek heeft een zogenaamde kop romp staart structuur: een begin, een kern en een einde. Voorafgaand aan deze drie fasen is het cruciaal om elk gesprek zorgvuldig

Nadere informatie

Onderhandelen Kennis, Kunde, Kracht. Kennis. eendracht maakt macht

Onderhandelen Kennis, Kunde, Kracht. Kennis. eendracht maakt macht Onderhandelen Kennis Kunde Kracht Kennis, Kunde, Kracht Kennis: Kunde: Kracht: kennis van zaken vaardigheid eendracht maakt macht Kennis De hoeveelheid kennis van zaken over het onderwerp bepaalt de acceptatie

Nadere informatie

ONDERHANDELEN 1 SITUATIE 2 TEST. prof. dr. W.F.G. Mastenbroek

ONDERHANDELEN 1 SITUATIE 2 TEST. prof. dr. W.F.G. Mastenbroek ONDERHANDELEN prof. dr. W.F.G. Mastenbroek 1 SITUATIE Iedereen onderhandelt. Op het werk en thuis - verschillende meningen, botsende belangen - het is de normaalste zaak van de wereld. Overal waar mensen

Nadere informatie

ONDERHANDELEN. 1. soorten. 1.1 Distributief onderhandelen. Definitie

ONDERHANDELEN. 1. soorten. 1.1 Distributief onderhandelen. Definitie ONDERHANDELEN 1. soorten 1.1 Distributief onderhandelen Definitie Distributief onderhandelen is het onderhandelen gericht op de baten van de eigen partij. Aankopen van een tweedehandswagen. Aankoop van

Nadere informatie

Hand-out Vaardiger onderhandelen

Hand-out Vaardiger onderhandelen Hand-out Vaardiger onderhandelen Onderhandelen is balanceren. Laat ik me teveel in mijn kaarten kijken of verschaf ik te weinig informatie over mijn belangen. Kan ik mijn tegenspeler wel vertrouwen? Als

Nadere informatie

B².DNA Strategische GedragsVerbetering

B².DNA Strategische GedragsVerbetering Onderhandelen met Resultaat! Krachtig voeren van onderhandelingen USP s kennen, voelen én uitstralen! Vertrouwen in eigen toegevoegde waarde Uitstekende voorbereiding Passende strategie Controle over het

Nadere informatie

Compassie leven. 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie. PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman

Compassie leven. 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie. PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman Compassie leven 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman Inhoudsopgave Voorwoord Wekelijkse inspiraties 01 Geweld in de taal? Wie, ik?

Nadere informatie

Smits & Beerends. Reader Onderhandelen

Smits & Beerends. Reader Onderhandelen Reader Onderhandelen Inhoudsopgave 1. Onderhandelen 2 Strategieën 2 Vuistregels 4 Stadia in onderhandelingen 6 Fouten in onderhandelingen 7 Enkele technieken 8 www.smitsenbeerends.nl 1 1. Onderhandelen

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

Leergang Procesmanager Veiligheidshuizen. Dag 3: Coördinatie en samenwerking in de keten Botsende logica s

Leergang Procesmanager Veiligheidshuizen. Dag 3: Coördinatie en samenwerking in de keten Botsende logica s Leergang Procesmanager Veiligheidshuizen Dag 3: Coördinatie en samenwerking in de keten Botsende logica s Programma leergang Doelgroep: Doel: Door: Procesmanagers van het casusoverleg Verhogen van de effectiviteit

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

10 tips over besluitvorming

10 tips over besluitvorming 10 tips over besluitvorming Meer weten? www.vergaderendoejezo.nl Bel of mail Carla: 06-20809676 of info@vergaderendoejezo.nl. 10 tips over besluitvorming Besluitvorming is noodzakelijk bij vergaderingen.

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Deel I: Inleiding 7 1. Onderhandelen: wat is het? 9 2. Waarom onderhandel je niet? 13

Deel I: Inleiding 7 1. Onderhandelen: wat is het? 9 2. Waarom onderhandel je niet? 13 Inhoud Deel I: Inleiding 7 1. Onderhandelen: wat is het? 9 2. Waarom onderhandel je niet? 13 Deel II: Voorbereiding op een onderhandeling 25 1. Ervaren versus onervaren onderhandelaars 27 2. Onderhandel

Nadere informatie

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST 2: vergaderen Als je lid bent van een studentenraad, vergader je vaak. Je hebt vergaderen met de studentenraad, maar ook vergaderingen met het College van Bestuur en de Ondernemingsraad (OR). Gemiddeld

Nadere informatie

Gesprekstechniek voor de manager met o.a. The one minute manager

Gesprekstechniek voor de manager met o.a. The one minute manager Gesprekstechniek voor de manager met o.a. The one minute manager 1 Executive Leadership Foundation - ELF 2005-2011 Dit materiaal mag vrij gebruikt worden, mits netjes de bron wordt vermeld Lastige dingen

Nadere informatie

Overleg en onderhandelen over arbeidsvoorwaarden

Overleg en onderhandelen over arbeidsvoorwaarden Overleg en onderhandelen over arbeidsvoorwaarden Peter van Delden April 2017 Herman Kuijkstraat 14 4191 AK Geldermalsen +31 622 201 805 www.deldenadvies.nl Overleg over cao / arbeidsvoorwaarden (1) Wat

Nadere informatie

Werkblad conflicthanteringsstijl

Werkblad conflicthanteringsstijl Werkblad conflicthanteringsstijl Instructie Met deze test kunt u onderzoeken wat uw eerste neiging is als u in conflictsituaties terecht komt. Voordat u de lijst invult, is het goed om voor uzelf een aantal

Nadere informatie

Overleg en onderhandelen over arbeidsvoorwaarden

Overleg en onderhandelen over arbeidsvoorwaarden Overleg en onderhandelen over arbeidsvoorwaarden Peter van Delden Februari 2017 Herman Kuijkstraat 14 4191 AK Geldermalsen +31 622 201 805 www.deldenadvies.nl Overleg over cao / arbeidsvoorwaarden (1)

Nadere informatie

1. Ik merk vaak dat ik probeer iets te bereiken wat op de een of andere manier op een mislukking uitloopt. -----

1. Ik merk vaak dat ik probeer iets te bereiken wat op de een of andere manier op een mislukking uitloopt. ----- Test: Je persoonlijke afweerprofiel Met de volgende test kun je bepalen welk afweermechanisme je het meest gebruikt. Iedereen gebruikt alle afweervormen, maar er bestaan verschillen in de frequentie waarmee

Nadere informatie

Gratis online Zelf-liefde test! www.lifestyling.me

Gratis online Zelf-liefde test! www.lifestyling.me Gratis online Zelf-liefde test! www.lifestyling.me De Zelf-liefde test bestaat uit een tiental vragen op een aantal belangrijke thema s in je leven: Zelfbeeld Relaties Werk Het leven Print de Zelf-liefde

Nadere informatie

Test denkprofiel jongeren

Test denkprofiel jongeren Test denkprofiel jongeren Wat is jouw denkprofiel? Mensen denken op verschillende manieren. Jongeren ook. Volgens de theorie van Sternberg kun je voorkeur hebben voor analytisch, praktisch of creatief

Nadere informatie

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Waarom? Ik heb het idee dat ik wel eens tekortschiet als het erom gaat anderen duidelijk te maken wat ik bedoel. Ik

Nadere informatie

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan? 2. Wat heb je er in de praktijk mee gedaan? 3. Wat was het effect op

Nadere informatie

Oefening: Profiel en valkuilen vragenlijst

Oefening: Profiel en valkuilen vragenlijst Oefening: Profiel en valkuilen vragenlijst Dit is een korte vragenlijst die bedoeld is om een aantal van je denkbeelden, attitudes en gedrag in werksituaties in kaart te brengen. Wees zo eerlijk mogelijk

Nadere informatie

ONDERHANDELEN WILLEM MASTENBROEK 1 SITUATIE

ONDERHANDELEN WILLEM MASTENBROEK 1 SITUATIE ONDERHANDELEN WILLEM MASTENBROEK 1 SITUATIE Iedereen onderhandelt. Op het werk en thuis - verschillende meningen, botsende belangen - het is de normaalste zaak van de wereld. Overal waar mensen zaken met

Nadere informatie

Succesvol onderhandelen

Succesvol onderhandelen Jan Van Eekelen Succesvol onderhandelen Programma onderhandelingstechnieken: algemeenheden externe partijen: zakelijk onderhandelen interne partijen: beïnvloedend onderhandelen = Anderen overtuigen, motiveren,

Nadere informatie

Assertiviteitstest: kom jij op voor jezelf?

Assertiviteitstest: kom jij op voor jezelf? 1 Assertiviteitstest: kom jij op voor jezelf? Zet een kruisje bij het antwoord dat voor jou passend is - eerder juist indien je meestal op die manier handelt - eerder onjuist indien je slechts zelden op

Nadere informatie

Onderhandelen en afspraken maken

Onderhandelen en afspraken maken OPDRACHTFORMULIER Onderhandelen en afspraken maken Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

Nadere informatie

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen?

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen? Stap 6. Changes only take place through action Dalai Lama Wat ga je doen? Jullie hebben een ACTiePlan voor het experiment gemaakt. Dat betekent dat je een nieuwe rol en andere ACTies gaat uitproberen dan

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

Deep democracy. groepsbewuste. groepsonbewuste

Deep democracy. groepsbewuste. groepsonbewuste 1. Verzamel alle invalshoeken 2. Alternatieven zoeken 3. Afwijkende meningen 4. Van minderheid naar meerderheid 5. Aandacht voor de onderstroom groepsbewuste groepsonbewuste Het niet gevoerde gesprek in

Nadere informatie

Hoe word je succesvol in sales

Hoe word je succesvol in sales Hoe word je succesvol in sales Verkopen gaat niet vanzelf. Zeker niet in deze tijd. Toch zijn nog steeds veel verkopers erg succesvol. Dat komt niet door het product of de dienst die ze aanbieden, maar

Nadere informatie

Stap 6: Wat is de kernovertuiging?

Stap 6: Wat is de kernovertuiging? E-Learning: Hoe krijgen ze me zo gek als leidinggevende? Module 7/9 Stap 6: Wat is de kernovertuiging? De relevante vraag is hier: wat is het ergste wat er kan gebeuren als hij zijn controledrang loslaat?

Nadere informatie

BV 17 : Training onderhandelen 2 2012-2013

BV 17 : Training onderhandelen 2 2012-2013 BV 17 : Training onderhandelen 2 2012-2013 Credituren: 20 Voorkennis: bv16 Eindtermen: + het verschil kennen tussen principieel en positioneel onderhandelen, de fasen van een onderhandelingsgesprek (her)kennen

Nadere informatie

Bedenk dat het gaat om het verkrijgen van informatie voor u zelf door middel van het gesprek. Het gaat niet om een beoordeling.

Bedenk dat het gaat om het verkrijgen van informatie voor u zelf door middel van het gesprek. Het gaat niet om een beoordeling. ZELFANALYSE EN PERSOONSANALYSE Opdracht Zelfanalyse Op de volgende pagina's vindt u een lijst met uitspraken die betrekking hebben op persoonlijke eigenschappen, kwaliteiten en gedrag. Geef van elke uitspraak

Nadere informatie

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf Ideeën presenteren aan sceptische mensen Inleiding Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat het moeilijk kan zijn om gehoor te vinden voor informatie of een voorstel. Sommige mensen lijken er uisluitend

Nadere informatie

Belbin Teamrollen Vragenlijst

Belbin Teamrollen Vragenlijst Belbin Teamrollen Vragenlijst Lindecollege 2009 1/ 5 Bepaal uw eigen teamrol. Wat zijn uw eigen teamrollen, en die van uw collega s? Deze vragenlijst kan u daarbij behulpzaam zijn. Zeven halve zinnen dienen

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Vragenlijst leerstijlen (model van Kolb/Juch)

Vragenlijst leerstijlen (model van Kolb/Juch) pag.: 1 van 6 Vragenlijst leerstijlen (model van Kolb/Juch) Bron: www.fractal.org/bewustzijns-besturings-model/vragenlijsten/vragenlijst-leerstijlen.htm Auteur: onbekend Een leerstijl is de manier waarop

Nadere informatie

Onderhandelen Plan-Kuren wat is onderhandelen? voorbereiding 25/10/2010. En wat dus niet? de andere partij & jij. we willen t hebben over

Onderhandelen Plan-Kuren wat is onderhandelen? voorbereiding 25/10/2010. En wat dus niet? de andere partij & jij. we willen t hebben over we willen t hebben over Onderhandelen Plan-Kuren 2010 wat is onderhandelen, en wat niet? voorbereiding onderhandelingsproces overtuigen onderhandelingsstijlen en wat als het dreigt niet te lukken? Een

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Effectief communiceren met mijn medewerkers. Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt

Effectief communiceren met mijn medewerkers. Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt Effectief communiceren met mijn medewerkers Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt Welkom Afspraken en verwachtingen: - Telefoon uit - We respecteren elkaar - We klappen niet uit de

Nadere informatie

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Uitleg Start De workshop start met een echte, herkenbare en uitdagende situatie. (v.b. het is een probleem, een prestatie, het heeft

Nadere informatie

Effectief Communiceren NPZ-NRZ

Effectief Communiceren NPZ-NRZ Hand-out Workshop Effectief Communiceren NPZ-NRZ De kracht van aandacht 10 mei 2011 Nu vind ik mezelf wel aardig Als je eenmaal ziet dat het zelfbeeld van een kind positiever wordt, zul je al gauw zien

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

Competentiescan Klant exemplaar

Competentiescan Klant exemplaar Naam klant: Geboortedatum: Datum rapportage: Naam begeleider: Competentiescan Klant exemplaar Dit project wordt mede gefinancierd door het Europees Sociaal Fonds www.werkeenzorgminder.nl Instructie invullen

Nadere informatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie Doelen stellen NLP is een doelgerichte, praktische en mensvriendelijke techniek. NLP = ervaren, ervaren in denken, voelen en doen. Middels een praktisch toepasbaar model leren we om de eigen hulpmiddelen,

Nadere informatie

EEN WIN-WIN - ONDERHANDELING:

EEN WIN-WIN - ONDERHANDELING: EEN WIN-WIN - ONDERHANDELING: HOE PAK JE HET AAN? INHOUD Definitie van onderhandelen Wat? Wie? Wanneer? Onderhandelingsstijlen Onderhandelen: talent of vaardigheid De weg naar succesvol & intelligent onderhandelen,

Nadere informatie

De loopbaanchecklist

De loopbaanchecklist De loopbaanchecklist Met deze checklist ga je voor je zelf na hoe het gesteld is met de manier waarop je jouw loopbaan stuurt. Bij het beantwoorden van de vragen gaat het niet direct om andere banen, je

Nadere informatie

MEDIACONTACT SITUATIE

MEDIACONTACT SITUATIE MEDIACONTACT Wilco Bontenbal SITUATIE U, als manager, krijgt ongetwijfeld wel eens te maken met de. Daarom is het belangrijk om inzicht te krijgen in uw natuurlijke stijl van optreden in de en uw voorkeur

Nadere informatie

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven ecourse Moeiteloos leren leidinggeven Leer hoe je met minder moeite en tijd uitmuntende prestaties met je team bereikt 2012 Marjan Haselhoff Ik zou het waarderen als je niets van de inhoud overneemt zonder

Nadere informatie

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU?

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? Thuis en op school heb je allerlei waarden meegekregen. Sommigen passen bij je, anderen misschien helemaal niet. Iedereen heeft waarden. Ken

Nadere informatie

Workshop communicatie

Workshop communicatie Workshop communicatie Feedback is collegiale ondersteuning of toch niet? Wat wil de beroepsvereniging betekenen voor Verzorgenden en Verpleegkundigen? Wij willen onze beroepsgroepen in staat stellen hun

Nadere informatie

talentstimuleren.nl CREATIEF DENKEN Ik kom met originele oplossingen en bedenk vernieuwende ideeën

talentstimuleren.nl CREATIEF DENKEN Ik kom met originele oplossingen en bedenk vernieuwende ideeën Ik kom met originele oplossingen en bedenk vernieuwende ideeën Ik let op (onopvallende) details en voeg details toe aan eerdere ideeën Ik zie meerdere denkrichtingen en verander flexibel van denkrichting

Nadere informatie

Training Conflicthantering

Training Conflicthantering Training Conflicthantering Conflicthantering, onderhandelen met resultaat Effectief ruziemaken. Kan dat? Wij denken van wel. Een conflict kan zorgen voor een nieuw inzicht of een frisse wind in een relatie.

Nadere informatie

Welkom bij module 2 WEERSTAND! Eerst begrijpen, dan begrepen worden (Stephen Covey)

Welkom bij module 2 WEERSTAND! Eerst begrijpen, dan begrepen worden (Stephen Covey) Welkom bij module 2 WEERSTAND! Eerst begrijpen, dan begrepen worden (Stephen Covey) Jouw leervragen: 1. Wat staat je nog bij van module 1? 2. Wat pas je daar eventueel al in toe? 3. Wat betekent dat voor

Nadere informatie

Minicursus Verbindend Communiceren. Geschreven door: Jan van Koert

Minicursus Verbindend Communiceren. Geschreven door: Jan van Koert Minicursus Verbindend Communiceren Geschreven door: Jan van Koert Geweldloze communicatie is een wijze van communiceren die leidt tot gehoord en verstaan worden. Met helderheid, zonder beschuldigen en

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Welkom! Bij de kennismaking met Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Welkom! Bij de kennismaking met Acceptance and Commitment Therapy (ACT) Welkom! Bij de kennismaking met Acceptance and Commitment Therapy (ACT) Even mezelf voorstellen Boeken - Jansen, G.: Denk wat je wilt, doe wat je droomt - Jansen, G.: Leef! - Jansen, G.: Laat los: ruimte

Nadere informatie

Mijn kind heeft een LVB

Mijn kind heeft een LVB Mijn kind heeft een LVB Wat betekent een licht verstandelijke beperking nu precies? Informatie voor ouders van kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking in de leeftijd van 6 tot 23 jaar

Nadere informatie

www.objektif.nl info@objektif.nl M. 06-42950732

www.objektif.nl info@objektif.nl M. 06-42950732 Hoe gaat u met conflicten om? Een conflict hoeft niet altijd emotioneel te zijn. Een woordenwisseling, een stevige discussie, onderhandelingen het zijn allemaal conflicten. Maar de term conflict gebruiken

Nadere informatie

360 GRADEN FEEDBACK. Jouw competenties centraal

360 GRADEN FEEDBACK. Jouw competenties centraal 360 GRADEN FEEDBACK Jouw competenties centraal Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Over gedrag en de... 4 3. Totaalresultaten... 5 4. Overzicht scores per competentie... 7 5. Overschatting-/onderschattinganalyse...

Nadere informatie

PON college. Effectief onderhandelen

PON college. Effectief onderhandelen PON college Effectief onderhandelen Effectief onderhandelen bepaal de context Verschillende situaties Eenmalige transacties - Verkoopveiling - Exit vergoeding Transactionele relatie - Dienstverlening -

Nadere informatie

Effectief communiceren met mijn medewerkers. Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt

Effectief communiceren met mijn medewerkers. Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt Effectief communiceren met mijn medewerkers Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt Welkom Afspraken en verwachtingen: - Telefoon uit - We respecteren elkaar - We klappen niet uit de

Nadere informatie

Het GROW-model. Deze onderdelen worden hieronder toegelicht. Per onderdeel worden er voorbeeldvragen aangegeven.

Het GROW-model. Deze onderdelen worden hieronder toegelicht. Per onderdeel worden er voorbeeldvragen aangegeven. Het GROW-model Een ontwikkelingsgesprek is het meest effectief als je de vragen in een bepaalde structuur stelt. Het GROW-model biedt deze structuur. (Whitmore, 1995) Het GROW model bestaat uit de volgende

Nadere informatie

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo Sander, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk vindt.

Nadere informatie

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Werken in driehoeken is een wijze van samenwerking die in elke organisatie, projectteam en netwerk mogelijk is. Het maakt dat we kunnen werken vanuit een heldere

Nadere informatie

DOEL: INZICHT IN CONFLICTHANTERING

DOEL: INZICHT IN CONFLICTHANTERING Conflicten hanteren DOEL: INZICHT IN CONFLICTHANTERING Conflicten hanteren Het is makkelijk om kwaad te worden. Maar hoe slaag je er in het conflict in goede banen te leiden en voorkom je dat het onnodig

Nadere informatie

Communiceren is teamwork

Communiceren is teamwork Communiceren is teamwork Je werkt vaak zelfstandig, maar blijft altijd onderdeel van je team. Samen met je collega s zorg je zo goed mogelijk voor jullie cliënten. Samenwerken vereist veel communicatie.

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Conflicthantering Opdracht

Conflicthantering Opdracht Conflicthantering Opdracht Lees de beschrijving van de vier stijlen van conflicthantering. 1. Welke (twee) van de genoemde stijlen beschrijft het beste jouw reacties in conflictsituaties? 2. Kun je voorbeeld

Nadere informatie

Communiceren met de achterban

Communiceren met de achterban 1 Communiceren met de achterban Je wilt weten hoe je het beste communiceert met de achterban. Je wilt direct aan de slag en snel resultaten. Je hebt een hoe-vraag. Zoals iedereen. Maar als je werkelijk

Nadere informatie

360 feedback 3.1 M. Camp Opereren als lid van een team Omgaan met conflicten Omgaan met regels

360 feedback 3.1 M. Camp Opereren als lid van een team Omgaan met conflicten Omgaan met regels 360 feedback 3.1 Student: M. camp Studentnummer: 11099003 Klas: WDH31 Datum: 2-02-2014 Personen welke de formulieren hebben ingevuld: - M. Camp - Menno Lageweg - Ir. S.W.L. van Herk - D.J. Jager M. Camp

Nadere informatie

OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG. Een opleiding om hoger op te komen

OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG. Een opleiding om hoger op te komen OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG 2012 Een opleiding om hoger op te komen 1 OPLEIDING 2012 Ervaring: De training heeft me sterker gemaakt in mijn rol als leidinggevende. Ik heb mijn beleid en doelen

Nadere informatie

STIJLEN VAN BEÏNVLOEDING. Inleiding

STIJLEN VAN BEÏNVLOEDING. Inleiding STIJLEN VAN BEÏNVLOEDING Inleiding De door leidinggevenden gehanteerde stijlen van beïnvloeding kunnen grofweg in twee categorieën worden ingedeeld, te weten profileren en respecteren. Er zijn twee profilerende

Nadere informatie

Personal Branding voor Ingenieurs

Personal Branding voor Ingenieurs Personal Branding voor Ingenieurs 8 juni 2012 Lustrumsymposium Jullie doelen - succesvolle loopbaan - een baan vinden - de allerbeste zijn? - Saskia Slotboom 2012 2 Personal Branding Tools en praktische

Nadere informatie

Bewustwording dag 1 Ik aanvaard mezelf zoals ik nu ben.

Bewustwording dag 1 Ik aanvaard mezelf zoals ik nu ben. Het meditatieprogramma duurt veertig dagen en bestaat uit tien affirmaties. Het is fijn om gedurende dit programma een dagboek bij te houden om je bewustwordingen en ervaring op schrijven. Elke dag spreek

Nadere informatie

21 Niveaus van interveniëren in groepen 22

21 Niveaus van interveniëren in groepen 22 21 Niveaus van interveniëren in groepen 22 ASPECTEN VAN COMMUNICATIE IN GROEPEN In iedere relatie en in elk relatienetwerk waar mensen net elkaar communiceren zijn er vier aspecten te onderscheiden. De

Nadere informatie

Help, ik zit in de OR! Meer dan 200 Gouden tips voor de ondernemingsraad

Help, ik zit in de OR! Meer dan 200 Gouden tips voor de ondernemingsraad Help, ik zit in de OR! Meer dan 200 Gouden tips voor de ondernemingsraad De Gouden tips serie is in 2014-2016 verschenen op www.schateiland.com, op OR TV (Youtube) en in OR Rendement. Walter Landwier Help,

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

Tanya Kreeftenberg Anke-Nel Vos

Tanya Kreeftenberg Anke-Nel Vos Tanya Kreeftenberg Anke-Nel Vos Wat is een conflict? Zelftest: conflicthanteringsstrategie Maatschapsconflicten Feedback geven Onderhandelen Definitie: een conflict ontstaat als de één de ander nodig heeft

Nadere informatie

Overtuigend en Ontspannen Presenteren

Overtuigend en Ontspannen Presenteren Overtuigend en Ontspannen Presenteren voor technische professionals 20 juni 2013 Jullie doelen? Workshop Presenteren Minder zenuwen bij presentaties Makkelijker contact met het publiek Wat wél en beter

Nadere informatie

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST Werkboek MEER MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST MANIER! Hoofdstuk 1 Nieuwe klanten nodig? Marketing is een vakgebied waar veel om te doen is.

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Vragenlijst persoonlijke onderhandelingsstijlen: de samenwerker, de vechter en de analyticus

Vragenlijst persoonlijke onderhandelingsstijlen: de samenwerker, de vechter en de analyticus pag.: 1 van 5 Vragenlijst persoonlijke onderhandelingsstijlen: de samenwerker, de vechter en de analyticus Ieder mens heeft een persoonlijke stijl van beïnvloeden. De een is meer gericht op het opbouwen

Nadere informatie

Communicatie. ontvanger. zender. boodschap. kanaal. feedback

Communicatie. ontvanger. zender. boodschap. kanaal. feedback FEEDBACK GEVEN EN ONTVANGEN Communicatie coderen decoderen zender boodschap kanaal ontvanger feedback - interpretatiekader Communicatie LSD Techniek - Luisteren - Samenvatten - Doorvragen LSD Techniek

Nadere informatie

Workshop Overtuigend en Ontspannen Presenteren. Voor technische professionals. Donderdag 20 juni 2013

Workshop Overtuigend en Ontspannen Presenteren. Voor technische professionals. Donderdag 20 juni 2013 Workshop Overtuigend en Ontspannen Presenteren Voor technische professionals Donderdag 20 juni 2013 Programma We behandelen achtereenvolgens de volgende thema's: 0. Kwaliteiten en presenteren 1. Omgaan

Nadere informatie