Hoe kies ik een zelfzorgtool die bij mij past?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe kies ik een zelfzorgtool die bij mij past?"

Transcriptie

1 Hoe kies ik een zelfzorgtool die bij mij past? Een bijdrage van de werkgroep tooling, gebaseerd op de kennis, ervaring en feedback opgedaan tijdens de werkzaamheden van september 2013 t/m december 2014, onder redactie van Bart Brandenburg. ehealth ondersteunt zelfzorg De Coöperatie Zelfzorg Ondersteund gebruikt de term ondersteunde zelfzorg als synoniem voor zelfmanagement. Ondersteunde zelfzorg gaat om de inspanningen die een persoon met een chronische ziekte doet om een zo goed mogelijk compromis te vinden tussen de eisen van de ziekte en de eisen van het leven (CBO, 2014). Mensen voeren de eigen regie zolang ze dat willen en kunnen en bepalen zelf de persoonlijke streefdoelen ten aanzien van gezondheid, leefstijl en gedrag. Het leven staat centraal, niet de ziekte. Om de streefdoelen te bereiken wordt de patiënt bij het werken aan zijn gezondheid ondersteund door zorgverleners, ICT, hulpmiddelen en omgeving. Zelfzorg kan dus niet zonder goede ondersteuning. Digitale ondersteuning met moderne ICT in de vorm van ehealth, is daar een essentieel onderdeel van. Uit welke onderdelen moet de ondersteuning in ieder geval bestaan? Dat heeft het Coördinatie Platform Zorgstandaarden (CPZ) in 2010 als volgt geformuleerd: zorgcliëntenvoorlichting; ondersteuning zelfbehandeling; beschikbaarheid van interventiemethodieken en zelfzorghulpmiddelen; motivatie; individueel zorgplan met persoonlijke behandeldoelen; digitale infrastructuur: een persoonlijk gezondheidsdossier en een patiëntenplatform.

2 Bij de ondersteuning van zelfzorg van mensen met een chronische aandoening: zijn meerdere mensen betrokken; wordt informatie uit verschillende bronnen gebruikt en uitgewisseld; worden verschillende zelfzorghulpmiddelen ingezet. Ondersteunde zelfzorg heeft dus baat bij het uitwisselen en samenwerken van verschillende partijen en toepassingen. Dit proces kan versneld worden door het formuleren van basiseisen en een normenkader en daarmee een gezamenlijke standaard voor digitale zelfzorgplatforms. Aanpak: drietrapsraket - basiseisen, financiering, implementatie De aanpak van de Coöperatie Zelfzorg Ondersteund bestaat uit 3 stappen. 1. Bepaal de basiseisen van en een toetsbaar normenkader voor zelfzorgplatforms. Maak een lijst van zelfzorgplatforms en -applicaties die hieraan voldoen. 2. Regel de financiering van goedgekeurde zelfzorgplatforms door zorgverzekeraars kwalitatief inhoudelijk (pre-concurrentieel) dezelfde inkoopcriteria te laten hanteren. 3. Ondersteun de implementatie met behulp van doorbraakprojecten en een gereedschapskist met praktische hulpmiddelen.

3 De werkgroep tooling van Zelfzorg Ondersteund De werkgroep tooling heeft twee taken. 1. Het vaststellen van de basiseisen voor de functionele en technische standaarden van een zelfzorgsysteem 1 ; 2. Het maken van een toetsbaar normenkader en een auditproces waarmee beschikbare systemen beoordeeld kunnen worden leidend tot een lijst met goedgekeurde zelfzorgplatforms. Dit betekent dat de werkgroep analyseert, onderzoekt en definieert waar zelfzorgplatforms of -toepassingen aan moeten voldoen om simpel en motiverend te werken voor patiënten en zorgverleners. Bovendien worden de systemen getoetst aan afgesproken standaarden en bestaande randvoorwaarden, zoals beveiliging, privacywetgeving, zorgstandaarden, berichtenstandaarden en de wensen en afspraken op het gebied van het Persoonlijk Gezondheids Dossier (PGD) en Individueel ZorgPlan (IZP). Dit is een dynamisch proces met een groeimodel. Dat houdt in dat: de lijst met goedgekeurde zelfzorgsystemen wordt aangevuld met nieuwe toetreders op het moment dat zij aan de basiseisen voldoen en dat hebben laten toetsen; de basiseisen en het normenkader worden aangepast aan nieuwe wensen, inzichten en ervaring op het gebied van digitale zelfzorgondersteuning. 1 Basiseisen tooling vastgesteld in samenwerking met patiëntenorganisaties, zorgverzekeraars, zorgaanbieders en kennispartners waaronder Nictiz

4 Lijst met goedgekeurde systemen en een schat aan kennis en ervaring De werkzaamheden van de werkgroep Tooling hebben geleid tot veel kennis en ervaring op het gebied van de mogelijkheden en belemmeringen van het gebruik van zelfzorgplatforms, die we hieronder graag met je delen. We gaan ervan uit dat je al hebt nagedacht over je visie op zelfzorg en je positie hebt bepaald. Kortom: dat je de bouwblokken van je eigen House of Care hebt uitgekozen. Zie ook: Hoe kies ik een zelfzorgtool die bij mij past? 1. Kies een toepassing uit de lijst van goedgekeurde zelfzorgplatforms van de Coöperatie Zelfzorg Ondersteund. Zo voldoe je aan de gezamenlijke eisen van patiëntvertegenwoordigers, zorgaanbieders en zorgverzekeraars die op termijn ook een plek krijgen in de inkoopcriteria van de zorgverzekeraars. 2. Heb je al een keuze gemaakt of ben je al aan de slag met een systeem dat (nog) niet op de lijst staat? Stimuleer de leverancier om een audit aan te vragen. De Coöperatie Zelfzorg Ondersteund wijst leveranciers die de intentie hebben om aan de basiseisen te voldoen graag de weg. 3. Praat met verschillende leveranciers en vraag een prijsopgave. Ga kijken bij collega s die al met een zelfzorgplatform werken en praat met verschillende mensen die er zélf ervaring mee hebben (dus niet alleen de bestuurders). 4. Welke functies moet het platform of de zelfzorgapplicatie in jouw situatie kunnen uitvoeren? Wil je het systeem gebruiken voor het monitoren op afstand van mensen met een chronische aandoeningen? Wil je mensen kunnen coachen naar een gezondere leefstijl? TIP: Een praktische en snelle manier om hierachter te komen is om enkele scenario s te schrijven met behulp van persona s. Bijvoorbeeld: een patiënte met diabetes die thuismeetwaarden wil kunnen uitwisselen met de huisartsenpraktijk. Of: een praktijkondersteuner die haar patiënten thuis het consult wil laten voorbereiden. Enkele voorbeelden van dergelijke persona s zijn in het basiseisenrapport opgenomen. Vanuit deze praktijkscenario s zijn de basiseisen en het normenkader gedestilleerd. De technische eisen zorgen er vervolgens voor dat je de gewenste functies soepel, veilig en volgens wettelijke richtlijnen kunt uitvoeren. 5. Ben je bezig met de implementatie van een Individueel Zorgplan (IZP)? Een zelfzorgplatform kan dit proces ondersteunen en versterken!

5 TIP: maak gebruik van het Plan van eisen Generiek Individueel Zorgplan van het NHG, Vilans en de NPCF. 6. Hoe wil je een zelfzorgplatform koppelen aan de informatiesystemen waarmee je zelf werkt, zoals een huisartsen informatiesysteem (HIS) of een keteninformatiesysteem (KIS)? Met welke andere systemen wil je gegevens kunnen uitwisselen? Denk bijvoorbeeld aan een apotheek of laboratorium. Wees kritisch. Heb je al deze koppelingen wel nodig voor de functies die je in stap 4 hebt gekozen? In het geval van verschillende leveranciers: werken ze samen om deze koppelingen tot stand te brengen? 7. Wil je gegevens uit meetapparatuur zoals glucosemeters, weegschalen, bloeddrukmeters en wearables zoals stappentellers direct kunnen invoeren in het systeem? Let op: dit is een jonge en snelgroeiende markt, met veel mogelijkheden, maar nog relatief weinig standaarden. TIP: Lees de Whitepaper Zelfmetingen en de Nederlandse Gezondheidszorg van Nictiz. 8. Vanuit het perspectief van de patiënt worden de gegevens die voor patiënten relevant zijn vaak opgeslagen in een Persoonlijk Gezondheidsdossier (PGD). Hoe ziet zo n dossier eruit en hoe speelt het een rol in de ondersteuning van zelfzorg? TIP: Volg de activiteiten van het project PGD kader 2020 van NPCF, KNMG en ZN. 9. Welke gegevens wil je uit het zelfzorgsysteem kunnen halen om de werking en effectiviteit ervan te kunnen beoordelen? Wil je data kunnen gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek? Bespreek met de leverancier hoe deze data beschikbaar komen. Vaak gaat het om de antwoorden op drie vragen: a. Werkt het? - Wordt het zelfzorgsysteem gebruikt door de doelgroep, kunnen ze er goed mee werken en zijn ze er tevreden over? b. Helpt het? - Leidt gebruik van het zelfzorgsysteem tot aantoonbaar betere uitkomsten op het gebied van gezondheid en kwaliteit van leven? c. Rendeert het? - Wegen de kosten van het zelfzorgsysteem op tegen de opbrengsten? 10. Heb je een keuze gemaakt en ga je het zelfzorgplatform in gebruik nemen? Begin dan met een kleine groep enthousiaste patiënten en zorgverleners. Organiseer trainingssessies en ontwikkel voorlichtingsmateriaal. Bedenk hoe je patiënten voor het platform uitnodigt.

6 Een implementatieplan voor een zelfzorgplatform kan bijvoorbeeld de volgende stappen bevatten: a. Startfase - kies de zorgverleners en patiëntengroepen die met het platform gaan werken. Beschrijf hoe de nieuwe manier van werken in de praktijkvoering wordt opgenomen. Schrijf voorlichtingsmateriaal voor alle betrokkenen (informatiefolders, wachtkamerposters, nieuwsbrieven en persberichten). b. Koploperfase - een beperkte groep gaat met het platform aan de slag. Verzamel frequent (iedere één à twee weken) feedback en monitor het gebruik via loggegevens. Los problemen snel op. Vier succes en deel ervaringsverhalen, ook met de mensen die zich aan het voorbereiden zijn op de volgende fase. c. Uitrolfase - Breid het aantal deelnemers stapsgewijs uit. Maak daarbij uiteraard gebruik van de geleerde lessen uit de eerdere fasen. TIP: Plan de ingebruikneming van het platform voor een nieuwe patiënt tijdens het spreekuur. Dat werkt stimulerend en drempelverlagend. Leer van de ervaringen van de koplopers en maak afspraken met de leverancier hoe deze kunnen leiden tot fine tunen van het systeem. 11. Besteed veel aandacht aan het integreren van de nieuwe manier van werken in je dagelijkse praktijkvoering. Met andere woorden: breng de online en de echte wereld steeds bij elkaar. Documentatie Basiseisen platforms voor ondersteunde zelfzorg Zelfzorg Ondersteund Normenkader Zelfzorg v1 1 - Zelfzorg Ondersteund Plan van eisen generiek Individueel Zorgplan - NHG, Vilans en de NPCF. Project PGD kader NPCF, KNMG en ZN Whitepaper Zelfmetingen en de Nederlandse Gezondheidszorg - Nictiz

Inzetten van de HealthKit in de Nederlandse zorgsysteem

Inzetten van de HealthKit in de Nederlandse zorgsysteem Inzetten van de HealthKit in de Nederlandse zorgsysteem Ansam Barakat, MSc Lectoraat Vraaggestuurde zorg, Hogeschool Utrecht & Beeldzorg Advies 1 Het lectoraat: Vraaggestuurde zorg Saida de Vries Management

Nadere informatie

Patiëntportalen en PGD s

Patiëntportalen en PGD s Patiëntportalen en PGD s Vincent van Pelt Congres Architectuur in de Zorg 18-06-2015 PGD architectuurmodellen (work in progress!) Aanleiding Afstemmen partijen - NPCF, Zelfzorg Ondersteund (ZO!), Nictiz

Nadere informatie

Inleiding & inhoudsopgave. van de Zelfzorg Ondersteund Implementatiekoffer

Inleiding & inhoudsopgave. van de Zelfzorg Ondersteund Implementatiekoffer Inleiding & inhoudsopgave van de Zelfzorg Ondersteund Implementatiekoffer Implementatie van ondersteunde zelfzorg leren(d) vernieuwen en versnellen door inzet van gezamenlijke kennis Uit de praktijk en

Nadere informatie

Factsheet Ontwikkeling generiek Individueel Zorgplan

Factsheet Ontwikkeling generiek Individueel Zorgplan Factsheet Ontwikkeling generiek Individueel Zorgplan Deze factsheet informeert u over de ontwikkeling van een Referentiemodel Individueel Zorgplan In de praktijk bestaan veel modellen individuele zorgplannen

Nadere informatie

Nictiz en het NIVEL brengen jaarlijks de ehealth-monitor uit, die de stand van zaken van ehealth in Nederland in kaart brengt.

Nictiz en het NIVEL brengen jaarlijks de ehealth-monitor uit, die de stand van zaken van ehealth in Nederland in kaart brengt. Nictiz en het NIVEL brengen jaarlijks de ehealth-monitor uit, die de stand van zaken van ehealth in Nederland in kaart brengt. Deze presentatie, gegeven op een bijeenkomst over patiëntportalen van Nictiz

Nadere informatie

Zet de volgende stap! Naar een nieuwe manier van zorgverlenen

Zet de volgende stap! Naar een nieuwe manier van zorgverlenen Zet de volgende stap! Naar een nieuwe manier van zorgverlenen Het is duidelijk: zorgverleners, ook die uit uw zorggroep, kunnen per jaar in verhouding maar weinig uren besteden aan hun patiënten met een

Nadere informatie

Ondersteuning bij implementatie zelfmanagement

Ondersteuning bij implementatie zelfmanagement Ondersteuning bij implementatie zelfmanagement Implementatie ondersteunde zelfzorg opschalen Chronische zieke mensen helpen aan hun eigen gezondheid te werken, ondersteund door de zorgverlener, ehealth,

Nadere informatie

Patiënt in regie van Portaal tot PGO

Patiënt in regie van Portaal tot PGO Patiënt in regie van Portaal tot PGO Karin Leferink & Jerry Fortuin Zorg en ICT beurs 18 en 19 april 2018 Patiënt in regie van Portaal tot PGO Karin Leferink, Sensire (K.Leferink@sensire.nl) Jerry Fortuin

Nadere informatie

Organisatiescan persoonsgerichte zorg

Organisatiescan persoonsgerichte zorg Organisatiescan persoonsgerichte zorg Doel organisatiescan: bijdragen aan implementatie (-bereidheid) van persoonsgerichte zorg en gezamenlijke besluitvorming in de organisatie. Insteek is op organisatieniveau.

Nadere informatie

Speerpunten Digitale Zorg

Speerpunten Digitale Zorg Samen de zorg beter maken Speerpunten Digitale Zorg van Patiëntenfederatie NPCF dr. Marcel Heldoorn teammanager digitale zorg Onze speerpunten voor de komende jaren Programma Meer regie over gezondheid

Nadere informatie

Disclosure belangen sprekers

Disclosure belangen sprekers Disclosure belangen sprekers (potentiële) Belangenverstrengeling geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven n.v.t. Centrale zorgverlener Welke rol kan zij spelen? dr. ir. Helene Voogdt

Nadere informatie

Basiseisen platforms voor ondersteunde zelfzorg

Basiseisen platforms voor ondersteunde zelfzorg Basiseisen platforms voor ondersteunde zelfzorg Werkgroep Tooling Coöperatie Zelfzorg Ondersteund! Vincent van Pelt Lynn Rulkens Jacqueline Batenburg Pieter Jeekel Tjeerd van Althuis Marcel Heldoorn Hugo

Nadere informatie

WEBINAR. Consultvoorbereiding door de patiënt. 19 mei 2015. Stephan Hulsbergen Mijn Gezondheidsplatform. Elmar Brantjes Manager Kenniscentrum

WEBINAR. Consultvoorbereiding door de patiënt. 19 mei 2015. Stephan Hulsbergen Mijn Gezondheidsplatform. Elmar Brantjes Manager Kenniscentrum WEBINAR 19 mei 2015 Consultvoorbereiding door de patiënt Elmar Brantjes Manager Kenniscentrum Stephan Hulsbergen Mijn Gezondheidsplatform Techniek, gedurende gehele webinar kan je vragen stellen via de

Nadere informatie

NHG -V ISIE D OCUME NT. De virtuele overlegtafel voor multidisciplinaire samenwerking binnen de eerste lijn

NHG -V ISIE D OCUME NT. De virtuele overlegtafel voor multidisciplinaire samenwerking binnen de eerste lijn NHG -V ISIE D OCUME NT De virtuele overlegtafel voor multidisciplinaire samenwerking binnen de eerste lijn NHG-visiedocument De virtuele overlegtafel voor multidisciplinaire samenwerking binnen de eerste

Nadere informatie

Basiseisen voor Ondersteunde Zelfzorg Versie 2016

Basiseisen voor Ondersteunde Zelfzorg Versie 2016 Basiseisen voor Ondersteunde Zelfzorg Versie 2016 16 november 2015 Werkgroep Tooling Coöperatie Zelfzorg Ondersteund! Vincent van Pelt Menno Jansen Jacqueline Batenburg Pieter Jeekel Rob van Damme Tjeerd

Nadere informatie

Meer regie over gezondheid

Meer regie over gezondheid Samen de zorg beter maken Meer regie over gezondheid Patiëntenfederatie NPCF Margo Brands Het verhaal van Henk Bakker (*1959-2015) Ik geloof dat het zeker gaat helpen als zorgverleners ook zelf gebruik

Nadere informatie

PGD. Irene van Duijvendijk & @EvaMarquarita

PGD. Irene van Duijvendijk &  @EvaMarquarita PGD Irene van Duijvendijk & Eva Marquarita @Nictiz @IreneV_D @EvaMarquarita Irene van Duijvendijk Adviseur ehealth Nictiz Eva Marquarita Projectleider PGD Nictiz P E R S O O N L I J K G E Z O N D H E I

Nadere informatie

Deel B. Kwalitatief inhoudelijke afstemming contractering ondersteunde zelfzorg 2015. Werkgroep Inkoop Coöperatie Zelfzorg Ondersteund!

Deel B. Kwalitatief inhoudelijke afstemming contractering ondersteunde zelfzorg 2015. Werkgroep Inkoop Coöperatie Zelfzorg Ondersteund! Deel B Kwalitatief inhoudelijke afstemming contractering ondersteunde zelfzorg 2015 Werkgroep Inkoop Coöperatie Zelfzorg Ondersteund! Definitieve versie Juli 2014 1 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1 ZO! BOUWT

Nadere informatie

Opschalen implementatie zelfmanagement Mensen met een chronische aandoening

Opschalen implementatie zelfmanagement Mensen met een chronische aandoening Opschalen implementatie zelfmanagement Mensen met een chronische aandoening Gecoördineerde implementatie en bundeling van krachten een vereiste voor succes NIA ZN KNMG NPCF Taskforce ehealth Inhoudsopgave

Nadere informatie

M E E R R E G I E O V E R G E Z O N D H E I D. V I N C E N T V A N P E L T Architect

M E E R R E G I E O V E R G E Z O N D H E I D. V I N C E N T V A N P E L T Architect M E E R R E G I E O V E R G E Z O N D H E I D V I N C E N T V A N P E L T Architect P E R S O O N L I J K E G E Z O N D H E I D S O M G E V I N G een PGO is een levenslang hulpmiddel om gezondheidsinformatie

Nadere informatie

Hey Doc! Zullen we duppen?

Hey Doc! Zullen we duppen? Hey Doc! Zullen we duppen? Over OPEN en wat jij daarvan gaat merken Bart Brandenburg te gast bij Pharmeon 23 januari 2019 Ondernemer, onderzoeker, hobbyboer & gezondheidspositivist Avrio Advies Eigenaar,

Nadere informatie

toolkit persoons gerichte zorg Bouwen aan eerstelijns zorg op maat voor mensen met een chronische ziekte

toolkit persoons gerichte zorg Bouwen aan eerstelijns zorg op maat voor mensen met een chronische ziekte toolkit persoons gerichte zorg Bouwen aan eerstelijns zorg op maat voor mensen met een chronische ziekte Over deze toolkit Welkom in het huis van persoonsgerichte zorg! Zoals je ziet is het huis nog in

Nadere informatie

Hoe sluit het eigen patiëntportaal aan op een landelijk basis-pgd? Zorg & ICT 5 april 2016

Hoe sluit het eigen patiëntportaal aan op een landelijk basis-pgd? Zorg & ICT 5 april 2016 Hoe sluit het eigen patiëntportaal aan op een landelijk basis-pgd? Zorg & ICT 5 april 2016 Wie ben ik? Maarten Wittop Koning Product Developer bij Meddex Positionering van het PGD +316 1009 4870 mwittopkoning@meddex.nl

Nadere informatie

PATIËNTEN WILLEN HUN EIGEN PERSOONLIJKE GEZONDHEIDSDOSSIER Hoe realiseren we dat?

PATIËNTEN WILLEN HUN EIGEN PERSOONLIJKE GEZONDHEIDSDOSSIER Hoe realiseren we dat? PATIËNTEN WILLEN HUN EIGEN PERSOONLIJKE GEZONDHEIDSDOSSIER Hoe realiseren we dat? dr. Marcel Heldoorn teammanager digitale zorg, Patiëntenfederatie NPCF @bakeeneitje Samen de zorg beter maken Patiënten

Nadere informatie

M E E R R E G I E O V E R G E Z O N D H E I D. V I N C E N T V A N P E L T architect Nictiz

M E E R R E G I E O V E R G E Z O N D H E I D. V I N C E N T V A N P E L T architect Nictiz M E E R R E G I E O V E R G E Z O N D H E I D V I N C E N T V A N P E L T architect Nictiz P E R S O O N L I J K E G E Z O N D H E I D S O M G E V I N G een PGO is een levenslang hulpmiddel om gezondheidsinformatie

Nadere informatie

Kom Verder ambassadeurs

Kom Verder ambassadeurs Haal ook het gezondste uit uzelf Kom Verder ambassadeurs Een gezond verhaal tips van patiënten gezonde leefstijl minder medicijnen meer energie eigen regie Als zij het kunnen, kan ik het ook Samen werken

Nadere informatie

Werkt Guided Care in jouw huisartsenpraktijk? Resultaten van een pilot bij vijf Nederlandse huisartsenpraktijken. multi.

Werkt Guided Care in jouw huisartsenpraktijk? Resultaten van een pilot bij vijf Nederlandse huisartsenpraktijken. multi. Werkt Guided Care in jouw huisartsenpraktijk? Resultaten van een pilot bij vijf Nederlandse huisartsenpraktijken multi morbiditeit Nieuwe werkwijze voor mensen met meerdere chronische aandoeningen Werkt

Nadere informatie

Uw huisarts uit de regio Berlicum, Rosmalen, Empel en Den Bosch

Uw huisarts uit de regio Berlicum, Rosmalen, Empel en Den Bosch Het aantal patiënten met chronische zorg zoals diabetes, COPD en andere chronische ziektebeelden neemt toe. Dit vraagt om een beter gestructureerde organisatie van de gezondheidszorg. Uw huisarts uit de

Nadere informatie

Implementatie: stappen, tips en trucs

Implementatie: stappen, tips en trucs Implementatie: stappen, tips en trucs - DR. CLAUDIA LOBO (HUISARTS, DOCENT HUISARTSOPLEIDING NIJMEGEN UMC ST RADBOUD) - MARJOLEIN TEN WOLDE (MSC, HEALTHCARE POLICY, INNOVATION AND MANAGEMENT, UNIV. MAASTRICHT).

Nadere informatie

VRAGEN EN ANTWOORDEN over de elektronische uitwisseling van medische gegevens

VRAGEN EN ANTWOORDEN over de elektronische uitwisseling van medische gegevens VRAGEN EN ANTWOORDEN over de elektronische uitwisseling van medische gegevens Wat? In december 2011 zijn de organisaties van huisartsen(posten), apothekers en ziekenhuizen met de NPCF tot een akkoord gekomen

Nadere informatie

Wat is een persoonlijk gezondheidsdossier?

Wat is een persoonlijk gezondheidsdossier? Wat is een persoonlijk gezondheidsdossier? Mei 2015 Het PGD Kader 2020 biedt een raamwerk voor ontwikkeling en opschaling van persoonlijke gezondheidsdossiers (PGD s). Onderdeel hiervan is het creëren

Nadere informatie

Niet elke patiënt kan en wil de regie nemen, maar een patiënt moet wel de keuze hebben

Niet elke patiënt kan en wil de regie nemen, maar een patiënt moet wel de keuze hebben Tekst: Annemaret Bouwman Fotografie: Ingrid Alberti NPCF beschrijft visie op persoonlijk gezondheidsdossier Niet elke patiënt kan en wil de regie nemen, maar een patiënt moet wel de keuze hebben Patiëntenfederatie

Nadere informatie

Op weg naar een generiek web- based zelfmanagement platform

Op weg naar een generiek web- based zelfmanagement platform Op weg naar een generiek web- based zelfmanagement platform Dr Jaap K. Sont, associate professor Afdeling Medische Besliskunde Leids Universitair Medisch Centrum j.k.sont@lumc.nl Symposium zelfmanagement

Nadere informatie

Bepaal je koers met het Zelfmanagementkompas. zelf. management

Bepaal je koers met het Zelfmanagementkompas. zelf. management Bepaal je koers met het Zelfmanagementkompas zelf management Bepaal je koers met het Zelfmanagementkompas Patiënten helpen zelf regie te voeren over hun gezondheid. Dat is waar zelfmanagementondersteuning

Nadere informatie

Inhoudelijke uitwerking PGD Kader 2020

Inhoudelijke uitwerking PGD Kader 2020 Inhoudelijke uitwerking PGD Kader 2020 serie Uitwerking Invalshoeken PGD Kader 2020 Versie 2.0 (juni 2015) 6a. Uitwisselen van gezondheidsinformatie inhoud en bronnen van generieke gegevensstromen (1/2)

Nadere informatie

Basiseisen platforms voor ondersteunde zelfzorg

Basiseisen platforms voor ondersteunde zelfzorg Basiseisen platforms voor ondersteunde zelfzorg Werkgroep Tooling Coöperatie Zelfzorg Ondersteund! Lynn Rulkens Jacqueline Batenburg Pieter Jeekel Hugo te Kaat Rob van Damme Bart Brandenburg Versie Historie

Nadere informatie

Een netwerkorganisatie ter bevordering van de ondersteuning van zelfzorg 28 september 2018 Stephan Hermsen

Een netwerkorganisatie ter bevordering van de ondersteuning van zelfzorg 28 september 2018 Stephan Hermsen Een netwerkorganisatie ter bevordering van de ondersteuning van zelfzorg 28 september 2018 Stephan Hermsen Hoe het was Krachten bundelen tripartite Patiënten verenigingen Zorgverleners Zorgverzekeraars

Nadere informatie

Persoonlijke gezondheidsdossiers: samenwerken en informatie delen

Persoonlijke gezondheidsdossiers: samenwerken en informatie delen Persoonlijke gezondheidsdossiers: samenwerken en informatie delen Om de gewenste doorbraak in de zorg te realiseren, is meer aandacht nodig voor preventie en zelfmanagement. Het is algemeen bekend dat

Nadere informatie

Ondersteunen eigen regie van de zorgvrager

Ondersteunen eigen regie van de zorgvrager Ondersteunen eigen regie van de zorgvrager Tot stand gekomen in samenwerking met Jeroen Havers (CBO), Angela de Rooij- Peek (DVN) en Dennis van de Rijt en mede gebaseerd op workshop tijdens de kennissessie

Nadere informatie

Grafisch werk door Roel Schenk (Nictiz) dr. Britt van Lettow (Nictiz)

Grafisch werk door Roel Schenk (Nictiz) dr. Britt van Lettow (Nictiz) Grafisch werk door Roel Schenk (Nictiz) dr. Britt van Lettow (Nictiz) lettow@nictiz.nl VRAAG Wat verstaat u onder ehealth? Het rapport Oktober 2015 Doelstellingenrapport Juni 2015 OVERZICHT VRAAG Wie heeft

Nadere informatie

Doorpakken met het PGD

Doorpakken met het PGD Doorpakken met het PGD Juli 2015 Een persoonlijk gezondheidsdossier (PGD) is een persoonlijk gezondheidsinformatiesysteem dat informatie over gezondheid en zorg bundelt. Deze informatie kan uit allerlei

Nadere informatie

IMPLEMENTATIE VAN ASTMA EN COPD IN DE HUISARTSENPRAKTIJK

IMPLEMENTATIE VAN ASTMA EN COPD IN DE HUISARTSENPRAKTIJK IMPLEMENTATIE VAN ASTMA EN COPD IN DE HUISARTSENPRAKTIJK 29 januari + 30 januari 2015 KADERHUISARTS SCHAKEL TUSSEN WETENSCHAP EN PRAKTIJK IMPLEMENTATIE VAN ASTMA EN COPD DISCLOSURE IN DE BELANGEN HUISARTSENPRAKTIJK

Nadere informatie

Zelfmanagement, gedeelde zorg of ontzorgen. Congres Chronische zorg Jacques Loomans (ZB NH) Jeanny Engels (Vilans) 29 juni 2012

Zelfmanagement, gedeelde zorg of ontzorgen. Congres Chronische zorg Jacques Loomans (ZB NH) Jeanny Engels (Vilans) 29 juni 2012 Zelfmanagement, gedeelde zorg of ontzorgen. Congres Chronische zorg Jacques Loomans (ZB NH) Jeanny Engels (Vilans) 29 juni 2012 Programma Inleiding Inleefoefening zelfmanagement met nabespreking Rol patiëntenverenigingen

Nadere informatie

Zelfmanagement Programma NPCF - CBO 2008-2012

Zelfmanagement Programma NPCF - CBO 2008-2012 Zelfmanagement Programma NPCF - CBO 2008-2012 Jeroen Havers CBO j.havers@cbo.nl Zelfmanagement Programma NPCF CBO Financiering: VWS Opdrachtgevers: NPCF & patiëntenorganisaties Uitvoering: CBO, looptijd

Nadere informatie

Op weg naar eenheid van taal Een handreiking voor een eenduidig begrippenkader voor zelfmanagement bij chronische aandoeningen

Op weg naar eenheid van taal Een handreiking voor een eenduidig begrippenkader voor zelfmanagement bij chronische aandoeningen Op weg naar eenheid van taal Een handreiking voor een eenduidig begrippenkader voor zelfmanagement bij chronische aandoeningen Zelfzorg Ondersteund November 2016 Voorwoord Het invoeren van nieuwe concepten

Nadere informatie

Het persoonlijk gezondheidsdossier. Geef mij mijn medische gegevens!

Het persoonlijk gezondheidsdossier. Geef mij mijn medische gegevens! Het persoonlijk gezondheidsdossier Geef mij mijn medische gegevens! 2 Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie 3 Een persoonlijk gezondheidsdossier voor iedereen die dit wil Cijfers 68% Nederlanders

Nadere informatie

Op weg naar meer regie over gezondheid

Op weg naar meer regie over gezondheid Samen de zorg beter maken Op weg naar meer regie over gezondheid De contouren van MedMij Marcel Heldoorn manager digitale zorg patiëntendossier? Definitie informatiepositie De informatiepositie van

Nadere informatie

Chronisch ziek? Voel je beter met Kom Verder. Kom Verder met inspirerende ervaringsverhalen minder medicijnen meer energie makkelijke leefstijltips

Chronisch ziek? Voel je beter met Kom Verder. Kom Verder met inspirerende ervaringsverhalen minder medicijnen meer energie makkelijke leefstijltips Chronisch ziek? Voel je beter met Kom Verder Kom Verder met inspirerende ervaringsverhalen minder medicijnen meer energie makkelijke leefstijltips Zo kunt u beter voor uw gezondheid zorgen Beter leven

Nadere informatie

Zelfmanagement bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden door verstandelijke beperkingen

Zelfmanagement bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden door verstandelijke beperkingen Zelfmanagement bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden door verstandelijke beperkingen Een speciale uitdaging voor het huisartsenteam en het steunnetwerk Dr. Jany Rademakers, NIVEL Drs. Jeanny

Nadere informatie

Van Diseasemanagement naar Gezondheidsmanagement

Van Diseasemanagement naar Gezondheidsmanagement Van Diseasemanagement naar Gezondheidsmanagement Drie jaar ervaring in de praktijk van Diseasemanagement 29 juni 2012 Stannie Driessen Opbouw 1. Ontwikkelingen en publicaties in de afgelopen 12 maanden

Nadere informatie

Een gebruiksvriendelijk Zorgplan vanuit het HIS Erica Bastiaanssen, maart 2016

Een gebruiksvriendelijk Zorgplan vanuit het HIS Erica Bastiaanssen, maart 2016 Een gebruiksvriendelijk Zorgplan vanuit het HIS Erica Bastiaanssen, maart 2016 Inleiding Vanuit persoonsgerichte zorg maken de huisarts, POH en de patiënt samen afspraken over de zorg, die aansluiten bij

Nadere informatie

PROJECT E- HEALTH CAPRI

PROJECT E- HEALTH CAPRI PROJECT E- HEALTH CAPRI E-health: nieuwe mogelijkheden voor gezondheid en zorg Waar staan we? Management in de zorg Reed Business / Nyenrode 23 maart 2015 Liesbeth Meijnckens E- health voor Capri E- health

Nadere informatie

Hoe krijg ik telemonitoringgegevens beter beschikbaar?

Hoe krijg ik telemonitoringgegevens beter beschikbaar? Hoe krijg ik telemonitoringgegevens beter beschikbaar? WHITEPAPER Datum ID Nummer 23 april 2012 120006 Auteur Arina Burghouts - Nictiz Samenvatting Telemonitoring is een instrument dat zorgverleners ondersteunt

Nadere informatie

Set generieke kwaliteitscriteria vanuit patiëntenperspectief

Set generieke kwaliteitscriteria vanuit patiëntenperspectief Set generieke kwaliteitscriteria vanuit patiëntenperspectief De hierna genoemde generieke kwaliteitscriteria zijn geldend voor iedere chronische patiënt en geformuleerd vanuit het perspectief van patiënten

Nadere informatie

Zelfmanagement RGF Midden Oost Brabant 19 mei 2011. Hanke Timmermans Consultant CBO, h.timmermans@cbo.nl

Zelfmanagement RGF Midden Oost Brabant 19 mei 2011. Hanke Timmermans Consultant CBO, h.timmermans@cbo.nl Zelfmanagement RGF Midden Oost Brabant 19 mei 2011 Hanke Timmermans Consultant CBO, h.timmermans@cbo.nl Agenda Landelijk Actieprogramma Zelfmanagement Zelfmanagement = Ondersteuning van zelfmanagement

Nadere informatie

Zelfzorg & zelfdiagnose. Dianne Prinsen Programmaleider ehealth& zelfmanagement

Zelfzorg & zelfdiagnose. Dianne Prinsen Programmaleider ehealth& zelfmanagement 1 Zelfzorg & zelfdiagnose Dianne Prinsen Programmaleider ehealth& zelfmanagement 2 3 Zorgt Zelfdiagnose en Zelfzorg voor eigen regie van de patiënt? Zelfzorg & zelfdiagnose kan tot (meer) eigen regie leiden

Nadere informatie

Eigen regie in de palliatieve fase

Eigen regie in de palliatieve fase Verwante begrippen Eigen regie in de palliatieve fase zelfmanagement Hanke Timmermans Opdracht film ZM Er volgt zo meteen een korte film van ca. 6 minuten, waarin zes mensen met een chronische ziekte aan

Nadere informatie

Nationale DenkTank 2014 AGD

Nationale DenkTank 2014 AGD AGD Achtergrond en uitwerking Door versnippering van gegevens kan de potentie uit zelf gemeten gegevens niet benut worden Probleem Er wordt op dit moment heel veel gezondheidsinformatie gemeten maar door

Nadere informatie

Toetsingsproces platforms voor ondersteunde zelfzorg

Toetsingsproces platforms voor ondersteunde zelfzorg Toetsingsproces platforms voor ondersteunde zelfzorg Werkgroep Tooling Coöperatie Zelfzorg Ondersteund! Vincent van Pelt Lynn Rulkens cqueline Batenburg Pieter Jeekel Tjeerd van Althuis Marcel Heldoorn

Nadere informatie

Kom-Verder-Aanvraag. t.b.v. implementatie ondersteunde zelfzorg

Kom-Verder-Aanvraag. t.b.v. implementatie ondersteunde zelfzorg Kom-Verder-Aanvraag t.b.v. implementatie ondersteunde zelfzorg Toelichting op het hoe, wat en waarom van de Kom-Verder-Aanvraag: Eerstelijns zorgorganisaties (m.n. zorggroepen en gezondheidscentra) kunnen

Nadere informatie

Welke items spelen een rol

Welke items spelen een rol COPD Ketenzorg Wat is ketenzorg? ketenzorg zorg waarin de verschillende schakels van zorgverlening op elkaar zijn afgestemd, zodat een samenhangend aanbod ontstaat, gericht op de behoeften van de patiënt

Nadere informatie

Zelfmanagement. bij zeldzame aandoeningen. juni 2012. Generiek zorgthema ten behoeve van zorgstandaarden voor zeldzame aandoeningen

Zelfmanagement. bij zeldzame aandoeningen. juni 2012. Generiek zorgthema ten behoeve van zorgstandaarden voor zeldzame aandoeningen bij zeldzame aandoeningen juni 2012 Generiek zorgthema ten behoeve van zorgstandaarden voor zeldzame aandoeningen Auteur: Drs. A.E.R.M. Speijer, VSOP Accordering door: Drs. J. Havers Senior Adviseur Landelijk

Nadere informatie

MedMij, klaar voor de start!

MedMij, klaar voor de start! MedMij, klaar voor de start! Mark Elstgeest, Programmamanager MedMij 8 november 2018 www.medmij.nl info@medmij.nl Wat wil MedMij bereiken? In 2020 kan iedereen die dat wil beschikken over een persoonlijke

Nadere informatie

Online astmazorg voor kinderen en jongeren.

Online astmazorg voor kinderen en jongeren. Online astmazorg voor kinderen en jongeren Lara.vandenWijngaart@radboudumc.nl Jolt.Roukema@radboudumc.nl Peter.Merkus@radboudumc.nl Astma bij kinderen Astma: meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen

Nadere informatie

WORKSHOP. Wat gaan we doen? WERKEN MET EEN INDIVIDUEEL ZORGPLAN COPD. Generiek IZP NHG. Individueel Zorgplan COPD

WORKSHOP. Wat gaan we doen? WERKEN MET EEN INDIVIDUEEL ZORGPLAN COPD. Generiek IZP NHG. Individueel Zorgplan COPD IMPLEMENTATIE VAN ASTMA EN COPD IN DE HUISARTSENPRAKTIJK IMPLEMENTATIE VAN ASTMA EN COPD DISCLOSURE IN DE BELANGEN HUISARTSENPRAKTIJK SPREKERS: 4 + 5 februari 2016 GEEN BELANGENVERSTRENGELING 29 januari

Nadere informatie

NedHIS, OPEN en MedMij. Arina Burghouts, MedMij en Bart Brandenburg, OPEN 3 oktober 2018

NedHIS, OPEN en MedMij. Arina Burghouts, MedMij en Bart Brandenburg, OPEN 3 oktober 2018 NedHIS, OPEN en MedMij Arina Burghouts, MedMij en Bart Brandenburg, OPEN 3 oktober 2018 Wat gaan we de komende 70 minuten doen? Wat is het doel van OPEN? 1. OPEN en MedMij wat houden ze in, hoe hangen

Nadere informatie

Toelichting Kom Verder aanvraag Voor implementatie van ondersteunde zelfzorg

Toelichting Kom Verder aanvraag Voor implementatie van ondersteunde zelfzorg Toelichting Kom Verder aanvraag Voor implementatie van ondersteunde zelfzorg Sinds 2016 kunnen eerstelijns samenwerkingsverbanden via een Scan & Plan traject een aanpak ontwikkelen om hun volgende stap

Nadere informatie

Diabeteszorg en noodzaak van standaardisatie voor data uitwisseling. Henk Bilo Symposium Clinical data Ware House 11 december 2013

Diabeteszorg en noodzaak van standaardisatie voor data uitwisseling. Henk Bilo Symposium Clinical data Ware House 11 december 2013 Diabeteszorg en noodzaak van standaardisatie voor data uitwisseling Henk Bilo Symposium Clinical data Ware House 11 december 2013 Volgordelijkheid - 1 Vaststellen, welke gegevens essentieel zijn voor het

Nadere informatie

Praktijkboek zelfmanagement Astma en COPD

Praktijkboek zelfmanagement Astma en COPD Praktijkboek zelfmanagement Astma en COPD ISBN: 9789402147384 Bart Thoonen Voorwoord Dit praktijkboek over zelfmanagement heb ik geschreven voor alle zorgverleners die betrokken kunnen zijn bij de zorg

Nadere informatie

ehealth en zelfmanagement, hoe worden we daar beter van?

ehealth en zelfmanagement, hoe worden we daar beter van? Medicinfo Kennisrapport ehealth en zelfmanagement, hoe worden we daar beter van? Mensen die zelf de verantwoordelijkheid nemen voor hun gezondheid en welzijn maken de beste keuzes. november 2012 Specialist

Nadere informatie

Zelfmanagement en ehealth. Karin Oost Senior Communicatieadviseur Nictiz Trendition 8 december

Zelfmanagement en ehealth. Karin Oost Senior Communicatieadviseur Nictiz Trendition 8 december Zelfmanagement en ehealth Karin Oost Senior Communicatieadviseur Nictiz Trendition 8 december Stelling Alle zorgverleners krijgen vroeg of laat te maken met patiënten die zelf hun gezondheid (willen) managen.

Nadere informatie

Plan herinrichting Platform Vitale Vaten, vastgesteld op 14 april 2011

Plan herinrichting Platform Vitale Vaten, vastgesteld op 14 april 2011 Plan herinrichting Platform Vitale Vaten, vastgesteld op 14 april 2011 Patiënten en zorgverleners willen bereiken dat in Nederland de kwaliteit van de zorg aan mensen met hart- en vaatziekten verbetert

Nadere informatie

Kennis en ervaringen met e-health van mensen met een chronische longziekte

Kennis en ervaringen met e-health van mensen met een chronische longziekte Deze factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Kennis en ervaringen met e-health van mensen met een chronische longziekte, J. Hofstede & M. Heijmans, NIVEL, november

Nadere informatie

VRM en de zorgverzekeraar

VRM en de zorgverzekeraar VRM en de zorgverzekeraar Achmea Divisie Zorg & Gezondheid en Menzis Dinsdag 11 december 2012 Zwolle 1 Wat gaan we doen Introductie visie verzekeraar op chronische zorg Hoe gaat de verzekeraar om met de

Nadere informatie

Aardverschuiving in de chronische zorg, diseasemanagement een kans!

Aardverschuiving in de chronische zorg, diseasemanagement een kans! Aardverschuiving in de chronische zorg, diseasemanagement een kans! Eric Koster Clustercoördinator chronische ziekten en screeningen, directie Publieke Gezondheid Lid kernteam Inhoud 1. Aanleiding 2. Aanpak

Nadere informatie

Ontwerp Zorgtoepassing Ketenzorg

Ontwerp Zorgtoepassing Ketenzorg Ontwerp Zorgtoepassing Ketenzorg HIS-KIS communicatie Datum: 25 februari 2014 Versie: 4.2 Referentie: Ontwerp Ketenzorg HIS-KIS Nictiz is het landelijke expertisecentrum dat ontwikkeling van ICT in de

Nadere informatie

PAZIO BUSINESS CASE EERSTELIJNS GEZONDHEIDSCENTRUM. HIMMS 2012 Las Vegas. Persoonlijke uitnodiging voor workshop Dinsdag 21 februari 10.45 12.

PAZIO BUSINESS CASE EERSTELIJNS GEZONDHEIDSCENTRUM. HIMMS 2012 Las Vegas. Persoonlijke uitnodiging voor workshop Dinsdag 21 februari 10.45 12. PAZIO BUSINESS CASE EERSTELIJNS GEZONDHEIDSCENTRUM HIMMS 2012 Las Vegas Persoonlijke uitnodiging voor workshop Dinsdag 21 februari 10.45 12.00 uur Gezondheidscentrum Middenland Het Gezondheidscentrum Middenland

Nadere informatie

Pilot Persoonsgebonden Dossier Friesland. Drs Freek.L.A. Korver MBA

Pilot Persoonsgebonden Dossier Friesland. Drs Freek.L.A. Korver MBA Pilot Persoonsgebonden Dossier Friesland Drs Freek.L.A. Korver MBA In Friesland wordt gewerkt aan een duurzaam zorglandschap Friesland Voorop is een samenwerking tussen alle Friese zorgaanbieders, de Friesland

Nadere informatie

6. Uitwisselen van gezondheidsinformatie. Copyright 2015 Capgemini Consulting. All rights reserved.

6. Uitwisselen van gezondheidsinformatie. Copyright 2015 Capgemini Consulting. All rights reserved. 6. Uitwisselen van gezondheidsinformatie 29 6a. Uitwisselen van gezondheidsinformatie inhoud en bronnen van generieke gegevensstromen (1/2) Persoonsgegevens Inhoud informatie Beschikbare bronnen Begrijpelijk

Nadere informatie

Doelmatigheid van telemonitoring bij patiënten met chronische aandoeningen

Doelmatigheid van telemonitoring bij patiënten met chronische aandoeningen Doelmatigheid van telemonitoring bij patiënten met chronische aandoeningen Manda Broekhuis (Faculteit Economie en Management, RUG) Roelfien Erasmus (IPT Medical Services B.V.) Hans Wortmann (Faculteit

Nadere informatie

Zelfmanagement: Thuis en in het ziekenhuis. Paul van der Boog Internist-nefroloog LUMC

Zelfmanagement: Thuis en in het ziekenhuis. Paul van der Boog Internist-nefroloog LUMC Zelfmanagement: Thuis en in het ziekenhuis Paul van der Boog Internist-nefroloog LUMC Bespreekpunten Inleiding Rolverdeling binnen behandeling Zelfmanagement Verzamelen van meetgegevens Voorbeelden zelfmanagementsprojecten

Nadere informatie

ICT & ehealth. Programmadirecteur Innovatie & ICT. Ellen Maat. Utrecht, 09-02-2011

ICT & ehealth. Programmadirecteur Innovatie & ICT. Ellen Maat. Utrecht, 09-02-2011 ICT & ehealth Programmadirecteur Innovatie & ICT Ellen Maat Utrecht, 09-02-2011 Uitdagingen voor de toekomst Behoud van kwaliteit, toegankelijkheid en beschikbaarheid van zorg 2 Increase in chronic illnesses

Nadere informatie

Financiering. Erwin Eisinger Projectleider MedMij.

Financiering. Erwin Eisinger Projectleider MedMij. Financiering Erwin Eisinger Projectleider MedMij www.medmij.nl info@medmij.nl MedMij zorgt samen met partners voor financiële randvoorwaarden Scope: Zowel initiële investeringen als structurele financiering

Nadere informatie

Zorginnovatie bij CZ D2D D2P D2D D2P D2D D2P P2D P2M P2D P2M P2D P2M

Zorginnovatie bij CZ D2D D2P D2D D2P D2D D2P P2D P2M P2D P2M P2D P2M Zorginnovatie bij CZ D2D D2P P2D P2M D2D D2P P2D P2M D2D D2P P2D P2M Durft u zich te onderscheiden? Dan zijn wij bijzonder geïnteresseerd in uw ideeën voor innovatie in de zorg! Het zijn woelige tijden

Nadere informatie

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij zorg voor ouderen! Optimale zorg voor ouderen in een kwetsbare positie

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij zorg voor ouderen! Optimale zorg voor ouderen in een kwetsbare positie Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij zorg voor ouderen! Optimale zorg voor ouderen in een kwetsbare positie Nederland vergrijst. Er komen steeds meer ouderen met steeds meer en verschillende soorten

Nadere informatie

TRANSITIE LANGDURIGE ZORG VERGT INVESTERING IN SAMENWERKING

TRANSITIE LANGDURIGE ZORG VERGT INVESTERING IN SAMENWERKING ZORGVERZEKERAARS NEDERLAND - ZN DIALOOG NR 6-9 OKTOBER 2014 1 TRANSITIE LANGDURIGE ZORG VERGT INVESTERING IN SAMENWERKING Hoe geef je in het licht van de transitie langdurige zorg optimaal vorm aan de

Nadere informatie

Workshop Zelfmanagement

Workshop Zelfmanagement Workshop Zelfmanagement Maaike van der Linden, ervaringsdeskundige Josine van Hamersveld, ADF Stichting, Werkgroep Zelfmanagement Depressie Hanke Timmermans, Kwaliteitsinstituut CBO, Zelfmanagementprogramma

Nadere informatie

Telezorgcentrum een oplossing? Luc de Witte

Telezorgcentrum een oplossing? Luc de Witte 22-10-2015 Telezorgcentrum een oplossing? Luc de Witte Hoogleraar en Lector Technologie in de Zorg Directeur Expertisecentrum voor Innovatieve Zorg en Technologie (EIZT) TIJD 16.00 tot 16.30 Waar staan

Nadere informatie

Bepaal je koers met het Zelfmanagementkompas. zelf. management

Bepaal je koers met het Zelfmanagementkompas. zelf. management Bepaal je koers met het Zelfmanagementkompas zelf management Bepaal je koers met het Zelfmanagementkompas Patiënten helpen zelf regie te voeren over hun gezondheid. Dat is waar zelfmanagementondersteuning

Nadere informatie

Aan de slag met het Individueel Zorgplan!

Aan de slag met het Individueel Zorgplan! Aan de slag met het Individueel Zorgplan! Stannie Driessen, programmaleider Chronisch Zieken, Vilans, Utrecht Mark van der Wel, Huisarts-onderzoeker, WGC Lindenholt en UMC St Radboud, Nijmegen Carel Bakx

Nadere informatie

Implementatie van technologische vernieuwingen in de VVT. Nienke Nijhof

Implementatie van technologische vernieuwingen in de VVT. Nienke Nijhof Implementatie van technologische vernieuwingen in de VVT Nienke Nijhof Even voorstellen Quiz Wie is een robot? a) Allemaal (staan) b) Nummer twee en drie (zitten) Bestaat dit? a)ja (staan) b)nee (zitten)

Nadere informatie

De principes van MSP toegepast bij de landelijke invoering van de zorgstandaard voor diabetes

De principes van MSP toegepast bij de landelijke invoering van de zorgstandaard voor diabetes BPUG: Hét platform voor het toepassen van PRINCE2, MSP, P3O, M_o_R, MoP & MoV in Nederland PRINCE2, MSP, M_o_R, P3O, MoP & MoV are Registered Trade Marks of the Office of Government Commerce De principes

Nadere informatie

Het Individueel Zorgplan

Het Individueel Zorgplan Het Individueel Zorgplan Bedreiging of Gezamenlijke Kans? Hans in t Veen, longarts STZ Expertise Centrum Astma & COPD h.intveen@sfg.nl Wat is een IZP? Het IZP is de dynamische set van afspraken van de

Nadere informatie

De patiënt en cardiovasculair risicomanagement Koos van Staveren en Karin Idema. k.idema@hartenvaatgroep.nl

De patiënt en cardiovasculair risicomanagement Koos van Staveren en Karin Idema. k.idema@hartenvaatgroep.nl De patiënt en cardiovasculair risicomanagement Koos van Staveren en Karin Idema k.idema@hartenvaatgroep.nl Onze boodschap vandaag? Sluit aan bij de persoonlijke situatie! Dus: wie bent u & waarom bent

Nadere informatie

Individueel zorgplan

Individueel zorgplan Individueel zorgplan Diazon Hafank Inhoudsopgave Individueel Zorgplan 3 Stap voor stap 5 stap 1: Gezondheid & behoeften 5 stap 2: Meetwaarden 6 stap 3: Uw doel & acties 8 stap 4: Evaluatie 10 Bereid het

Nadere informatie

Feiten en Fabels over patiëntgegevens

Feiten en Fabels over patiëntgegevens 05-11-2012 en en s over patiëntgegevens Op maandag 5 november 2012 startte de landelijke campagne om Nederlanders te informeren over het elektronisch uitwisselen van medische gegevens via de zogenaamde

Nadere informatie

Onderwerp Hoofdthema is vaak op te splitsen in diverse onderwerpen. Resultaat Beschrijf het eindresultaat zodat je zicht hebt op wat je gaat doen

Onderwerp Hoofdthema is vaak op te splitsen in diverse onderwerpen. Resultaat Beschrijf het eindresultaat zodat je zicht hebt op wat je gaat doen Werkplan ehealth/ict Onderwerp Hoofdthema is vaak op te splitsen in diverse onderwerpen Kennisuitwisseling: Goede programma s en ideeën overnemen ICT werkgroep Korte beschrijving activiteiten Wat ga je

Nadere informatie

Achmea: Gebruik declaratie data ter verbetering van de zorg

Achmea: Gebruik declaratie data ter verbetering van de zorg Achmea: Gebruik declaratie data ter verbetering van de zorg 7 februari 2013 Koen Harms Jan van Es instituut Leergang populatie management 1 Verbeteren door inzicht Achmea praktijk status Verbeteren via

Nadere informatie

Individueel Zorgplan: Referentiemodel

Individueel Zorgplan: Referentiemodel Individueel Zorgplan: Referentiemodel Versie 2., oktober 206 Inhoud Individueel Zorgplan: Referentiemodel... Inleiding... 2 Individueel zorgplan... 2 Referentiemodel versie 2.... 2 Werken met een individueel

Nadere informatie

Ruimte voor duurzame innovatie in de zorg

Ruimte voor duurzame innovatie in de zorg Ruimte voor duurzame innovatie in de zorg De Doelen 22 november 2012 Kim Putters Erasmus Universiteit Rotterdam Koen Harms Achmea Programma Opening Kim Putters: Innoveren in een meervoudige omgeving Presentatie

Nadere informatie