100 fabels en feiten over psychose en schizofrenie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "100 fabels en feiten over psychose en schizofrenie"

Transcriptie

1 100 fabels en feiten over psychose en schizofrenie

2 1 Dankzij de vooruitgang in de wetenschap weten we steeds meer over schizofrenie. Schizofrenie bestaat niet, het is wetenschappenlijk nooit aangetoond.

3 2 Mensen die psychotisch zijn, zijn schizofreen. Er zijn meer dan 10 psychiatrische diagnoses waarbij psychose voorkomt: waaronder depressie en bipolaire stoornis.

4 3 Schizofrenen zijn gewoon ziek. Het ervaren van psychotische verschijnselen kan veel oorzaken hebben, maar zelden somatische.

5 4 Schizofrenie is net suikerziekte. Je moet ermee leren leven. Klopt, maar de diagnose suiker ziekte wordt niet als een doodvonnis beschouwd.

6 5 Schizofrenie is net suikerziekte. Je moet ermee leren leven. Klopt, in de zin dat het beloop moeilijk is te voorspellen en behandeling stabiliserend maar niet genezend werkt.

7 6 Psychoses zijn zeldzaam. 20% van de adolescenten heeft weleens psychotische ervaringen.

8 7 Psychoses zijn zeldzaam. 3,5 procent van de mensen krijgt te maken met psychotische symptomen waar ze zóveel last van hebben dat ze er hulp voor zoeken.

9 8 Psychose is anders dan enige andere menselijke ervaring. Wetenschappelijk gezien is er geen duidelijk onderscheid tussen psychose en andere ervaringen.

10 9 Bij een psychose is er geen depressie. De meeste mensen met psychose hebben ook last van depressie.

11 10 Een schizo-diagnose is nodig voordat de behandeling kan worden ingezet. De diagnose schizofrenie leidt af van behandeling want introduceert pessimisme en vooroordelen.

12 11 Een diagnose geeft je houvast. Omdat symptomen veranderen over de tijd krijgen patiënten vaak de ene diagnose na de andere wat tot grote verwarring leidt.

13 12 Een diagnose geeft je houvast. Goede informatie geeft je houvast.

14 13 Schizofrenie is een heldere diagnose. Psychose ervaren gebeurt op een glijdende schaal en verandert in intensiteit van moment tot moment.

15 14 Psychose is een hersenziekte. Psychose is een ervaring.

16 16 Van een psychose kun je niet herstellen. Herstellen van een psychose is mogelijk.

17 17 Na elke psychose word je dommer. Dit is op zijn minst onbewezen en waarschijnlijk niet waar. Wel kan je concentratie afnemen: soms tijdelijk, soms langer.

18 18 Psychoses worden gekenmerkt door onbegrijpelijke angst. In psychoses komt angst net zoveel voor als buiten psychoses.

19 19 Er is een universele wetenschappelijke waarheid over wat een psychose is. Wat een psychose, is verschilt per persoon.

20 20 Er is een universele wetenschappelijke waarheid over hoe het je het beste met een psychose om kunt gaan. Hoe je het beste met psychose om kunt gaan verschilt per persoon.

21 21 Mensen die psychotisch zijn kunnen zich later niets meer herinneren van hun ervaringen, woorden en daden. Naderhand kunnen mensen zich een psychose vaak tot in detail herinneren.

22 22 Iemand in een psychotische crisis is onbereikbaar. Iemand in een psychotische crisis staat open voor steun en hulp.

23 23 Met mensen die psychotisch zijn kun je niet onderhandelen. Dat kan wel, na het investeren in wederzijds vertrouwen.

24 24 Iemand met een psychotische crisis moet snel worden opgenomen. Iemand in een psychotische crisis heeft behoefte aan een veilige omgeving.

25 25 Een isoleercel is onontbeerlijk op een afdeling psychiatrie. Een isoleercel is een oplossing voor gebrek aan deskundig personeel.

26 26 Mensen komen sneller uit een psychose als je ze opsluit in een prikkelarme omgeving. Het opsluiten leidt tot stress die meer symptomen veroorzaakt.

27 27 Isolatie moet. Contact moet.

28 28 Mensen met een psychose kun je het beste geen contact meer laten onderhouden met hun naasten. Juist in een psychose is het belangrijk contact te houden met het thuisfront.

29 29 Psychosegevoeligheid is erfelijk. Alle menselijke eigenschappen zijn gedeeltelijk erfelijk.

30 30 Psychosegevoeligheid is een kwetsbaarheid die op enig moment wel naar boven moet komen. Voor veel mensen geldt dat, mits extreme trauma s ze bespaard blijven, hun psychosegevoeligheid zich nooit zal manifesteren.

31 31 Een diagnose schizofrenie is nuttig want dan weet je wat je moet doen. Een diagnose schizofrenie zegt niets over zorgbehoeften maar roept wel onnodige vooroordelen op: bij de patiënt, bij zijn omgeving, in de maatschappij én in de ggz.

32 32 Mensen met schizofrenie hebben geen ziekte-inzicht. Ook psychosegevoelige mensen kunnen goed inzicht in zichzelf hebben.

33 33 Mensen met schizofrenie hebben geen ziekte-inzicht. Ook psychosegevoelige mensen kunnen goed inzicht in zichzelf hebben.

34 34 Mensen met schizofrenie hebben geen ziekte-inzicht, want ze verwerpen hun diagnose. Klopt, maar alleen als je er vanuit gaat dat ziekte-inzicht betekent dat je moet denken dat je een genetische hersenziekte hebt die schizofrenie heet.

35 35 Iemand met schizofrenie moet alle stress vermijden. Positieve stress is positief.

36 36 Iemand met schizofrenie heeft positieve en negatieve symptomen. Positieve en negatieve symptomen bestaan niet: een verouderde neurologische opvatting.

37 37 Aan de negatieve symptomen van schizofrenie is niets te doen. Kijken wat de patiënt nodig heeft om zijn of haar leven te kunnen leven helpt wel degelijk.

38 38 Iemand met schizofrenie moet zijn leven lang medicijnen slikken. Schizofrenie is psychosegevoeligheid. Meestal gaat het over.

39 39 Antipsychotica doen meer kwaad dan goed. Antipsychotica kunnen goede dienst bewijzen als symptoombestrijders (in zo laag mogelijke dosering).

40 40 De moderne psychofarmaca zijn schadelijker dan de klassieke. Iedereen is verschillend gevoelig voor de bijwerkingen van psychofarmaca, modern of klassiek hier moeten arts en patiënt samen goed op letten.

41 41 De klassieke psychofarmaca werken slechter dan de moderne. Iedereen is verschillend gevoelig voor de bijwerkingen van psychofarmaca, modern of klassiek hier moeten arts en patiënt samen goed op letten.

42 42 Clozapine werkt beter dan andere antipsychotica. Waarschijnlijk waar maar de bijwerkingen zijn niet mis dus je moet goed oppassen.

43 43 Medicatie kan geen kwaad. Medicatie kan (tijdelijk) het minst van alle kwaden zijn.

44 44 Als we psychose een hersenziekte noemen krijgen mensen meer begrip. Van de term ziekte worden mensen juist angstiger en van hersenziekte helemaal.

45 45 Hoe meer mensen psychose zien als biogenetisch bepaald, des te minder vooroordelen. Biogenetische verklaringsmodellen leiden tot afstand en zelfs tot discriminatie.

46 46 Er zijn mensen met en mensen zonder psychose. Bijna iedereen ervaart wel eens milde psychotische verschijnselen.

47 47 Mensen die stemmen horen hebben schizofrenie. Iedereen kan stemmen horen.

48 48 Mensen met psychosegevoeligheid horen altijd stemmen. Stemmen horen kan voorkomen bij psychosegevoeligheid.

49 49 Mensen met psychose keren in het algemeen niet terug naar opleiding en werk. Mensen met psychose krijgen in de praktijk niet de bewezen effectieve behandeling om verder te gaan met opleiding en werk.

50 50 Mensen die een psychose hebben doorgemaakt kunnen een betaalde baan niet meer naar behoren uitoefenen. Als hij of zij weer stabiel is en zijn triggers kent kan hij goed functioneren en werken.

51 51 Mensen met een psychiatrische aandoening hebben een hoger ziekteverzuim dan gemiddeld. Mensen met een psychiatrische aandoening verzuimen gemiddeld.

52 52 Mensen met een psychose kun je beter in een uitkering zetten. Een opleiding en werk zijn de beste voorspellers van herstel.

53 53 Als je een psychose hebt doorgemaakt kun je dat maar het beste verzwijgen. Verzwijgen heeft voor- en nadelen: hetzelfde geldt voor vertellen.

54 54 Hoe open je kunt en wilt zijn over je psychose is heel persoonlijk en dat kun je dus het beste zelf ontdekken. Voor mensen met psychoseervaringen is dit een moeilijke afweging. Zijn kunnen daar goed coaching bij gebruiken.

55 55 Als ik open ben over psychotische ervaringen krijg ik nooit een partner. Delen kan helend zijn en kan verbinden.

56 56 Mensen met psychose zijn meestal agressief en gevaarlijk. Mensen met psychosen zijn 3 x zo vaak slachtoffer van geweld; < 5% van de geweldsdelicten wordt gepleegd door iemand met psychose.

57 57 Het taboe rond psychosen verdwijnt wereldwijd en in alle culturen. In sommige culturen is het taboe op psychische klachten nog groter dan in Nederland.

58 58 Alternatieve geneeswijzen werken niet in de psychiatrie. Yoga, massage, meditatie, mindfulness en sport hebben effect op gestel en herstel.

59 59 Die verslaafden hebben hun psychose aan hun eigen onverantwoordelijke middelengebruik te danken. Middelengebruik kan een psychose tijdelijk hanteerbaar maken. Sommige drugs (pepmiddelen) kunnen juist een psychose triggeren.

60 60 Psychiaters hebben altijd het antwoord op de klachten van iemand met psychosegevoeligheid. Psychiaters hebben geen antwoord, maar kunnen wel de weg wijzen.

61 61 Je moet ingewikkelde boeken lezen en trainingen volgen om met mensen met een psychotische kwetsbaarheid om te kunnen gaan. Vriendelijk zijn, echt zijn, luisteren en goed contact maken werkt.

62 62 Bij elke psychiatrische patiënt werkt een standaard dagbesteding als: teamsport, creatief bezig zijn, gezamenlijk eten en een strak schema. Een programma moet op maat gemaakt zijn; opleiding en werk zijn de beste voorspellers van herstel.

63 63 Het is goed om te focussen op de klachten van iemand met psychosegevoeligheid en om die te willen bestrijden. Focussen op iemands talent is belangrijker.

64 64 Een ervaringsdeskundige doet niet méér dan een reguliere hulpverlener. Een ervaringsdeskundige kan zich beter inleven in de patiënt en krijgt sneller een vertrouwensband.

65 65 Bij mensen die ernstig verward zijn heeft psychotherapie geen zin. Ook bij mensen die ernstig verward zijn kan psychotherapie een bijdrage leveren aan herstel.

66 66 Mensen met een psychose veroorzaakt door trauma beginnen zelf wel over dat trauma. Ze beginnen er alleen over als ze zelf het verband zien, maar vaak is het trauma onderdrukt.

67 67 Mensen met een psychose kunnen geen traumabehandeling aan. Traumabehandeling is effectief en veilig.

68 68 Bij mensen die psychosegevoelig zijn moet je niet al te veel gaan rommelen in hun verleden, daar worden ze alleen maar instabieler van. Onderzoek wat de oorzaak is van een psychose: welke problemen of welk trauma speelt een rol? Traumabehandeling is effectief en veilig.

69 69 Mensen die psychosegevoelig zijn moeten behoed worden voor gebeurtenissen die een emotionele impact kunnen hebben. Psychosegevoelige mensen willen niet betutteld worden. Herstel van hun autonomie is het streven.

70 70 Mensen met een psychiatrische aandoening zijn meer therapieontrouw dan mensen met andere aandoeningen. Bij de meeste chronische aandoeningen bestaat 50% therapieontrouw.

71 71 Wanneer iemand psychosegevoelig is, is dat voor een psychiater in een klap duidelijk. Psychosegevoeligheid wordt vaak niet herkend als psychiaters denken dat de diagnose niet-psychotisch is (bv angst en depressie).

72 72 Een psychiater is medicus, dus hij moet het laatste woord hebben. De behandeling moet zo worden uitgevoerd dat de patiënt vertrouwen krijgt om het laatste woord te hebben.

73 73 De hersenen van mensen met schizofrenie zitten anders in elkaar. Dit valt maar beperkt te onderzoeken de huidige methoden zijn primitief en de resultaten zeggen niet veel.

74 74 Tegen mensen met een psychose moet je streng zijn. Mensen met een psychose moet je rustig tegemoet treden.

75 75 Mensen met een psychose gillen en schreeuwen. Mensen met een psychose kunnen extraverter zijn dan normaal.

76 76 Mensen met een psychose moet je niet serieus nemen. Goed luisteren naar mensen met een psychose is een eerste vereiste. Waar de psychose over gaat is betekenisvol en kan helpen bij de behandeling.

77 77 Yoga is niets voor mensen met een diagnose van schizofrenie. Yoga geeft kracht en innerlijke rust voor mensen met en zonder de diagnose schizofrenie.

78 78 Na een psychose is je leven verwoest. Vallen en opstaan hoort bij het leven.

79 79 Mensen met een psychose zijn onaangenaam gezelschap. Mensen met een psychose kunnen ook lief en grappig zijn.

80 80 Schizofrenen kletsen maar wat. Psychosegevoelige mensen zijn veel met zingeving bezig.

81 81 Rust en regelmaat is belangrijk voor mensen met psychotische kwetsbaarheid. Rust en regelmaat is belangrijk voor een iedereen.

82 82 Psychosegevoelige mensen moet je altijd beschermen. Van zijn eigen fouten leert iedereen het meest.

83 83 Een ervaringsdeskundige is niet nodig: er zijn immers pillen. Een ervaringsdeskundige kan helpen het proces inzichtelijk te maken, pillen zijn symptoombestrijding.

84 84 Psychose is een hersenziekte. Dus hoezo een ervaringsdeskundige? Psychose is geen ziekte en een ervaringsdeskundige kan een prima rolmodel zijn ( Ik ben er ook uit gekomen. )

85 85 Als je stemmen hoort ben je gek. Als je stemmen hoort, hoor je stemmen.

86 86 AIs je een psychotische ervaring hebt, heb je dat meestal zelf niet door. Als je een psychotische ervaring hebt, kun je dat wel bij jezelf waarnemen.

87 87 Iemand met een psychose heeft geen contact met de werkelijkheid. Ieder mens ervaart de werkelijkheid anders: je beroepen op de werkelijkheid helpt mensen met psychose niet.

88 88 Een psychose, daar zit je voor altijd aan vast, jammer dan. Ook een psychose gaat weer over, zeker met goede hulp en begeleiding.

89 89 Schizofrenie is niet te genezen. Een goede psychiater maakt zichzelf overbodig.

90 90 Manie en depressie komen niet voor bij psychose Manie en depressie gaan vaak gepaard met psychose.

91 91 Bipolaire stoornis is iets heel anders dan schizofrenie. Beiden zijn slechts labels voor een bepaalde mix van symptomen in het spectrum van psychose.

92 92 Een manie is een soort gevaarlijke razernij. Manie gaat over je enorm energievol voelen, dat je alles kan, geen slaap nodig hebt en razendsnel kan denken.

93 93 Bipolaire stoornis zijn gewoon stemmingswisselingen. Nou nee, het is wel wat meer dan dat het is echte depressie afgewisseld met echte manie.

94 94 Mensen in een manische episode zijn heel gelukkig. Nee, ze zijn ook onderliggend depressief (of irritabel).

95 95 Mensen met manischdepressiviteit mogen geen antidepressiva. Veel mensen met manischdepressiviteit hebben baat bij antidepressiva.

96 96 Alternatieve geneeswijzen werken niet in de psychiatrie. Yoga, massage, meditatie en mindfulness en sport hebben effect op gestel en herstel.

97 97 Schizofrenie is: gespleten persoonlijkheid. Schizofrenie is weliswaar een Grieks woord voor gespleten geest maar dit heeft helemaal niets te maken met psychose.

98 98 Er is een genetische test voor psychosegevoeligheid en/of manisch-depressiviteit. Er is geen enkele test voor geen enkele psychische aandoening laat staan een genetische.

99 98 Het is hopeloos om na een psychose de draad weer op te pakken. Today is the first day of the rest of your life.

100 100 Behalve pillen en praten is er verder niet veel te doen voor mensen met psychosegevoeligheid en/of manisch-depressiviteit. Pillen en praten is pas het begin. Er is een heleboel wat je zelf kunt doen - zie de tools op SchizofrenieBestaatNiet.nl

101 Bekijk voor meer informatie

ehealth solutions in de psychische zorg ehealth voor een gezonde toekomst!

ehealth solutions in de psychische zorg ehealth voor een gezonde toekomst! ehealth solutions in de psychische zorg ehealth voor een gezonde toekomst! Een multideskundige ecommunity ter ondersteuning van ernstige psychische aandoeningen Een multideskundige ecommunity ter ondersteuning

Nadere informatie

Informatieavond Bipolaire stoornis. Bart van den Bergh, verpleegkundig specialist GGz Ronald Vonk, psychiater

Informatieavond Bipolaire stoornis. Bart van den Bergh, verpleegkundig specialist GGz Ronald Vonk, psychiater Informatieavond Bart van den Bergh, verpleegkundig specialist GGz Ronald Vonk, psychiater Bipolaire Stoornis Bipolaire Stoornis = Manisch Depressieve Stoornis (MDS) Algemeen Ziekteverschijnselen Beloop

Nadere informatie

Paranormaal of psychisch gestoord? Wat te doen als er problemen zijn?

Paranormaal of psychisch gestoord? Wat te doen als er problemen zijn? Paranormaal of psychisch gestoord? Wat te doen als er problemen zijn? door Kees Aaldijk transpersoonlijk coach en therapeut 06-142 742 93 www.transpersoonlijk.nl gepubliceerd in Spiegelbeeld januari 2010

Nadere informatie

Bewustwordingscampagne1 Doe1Eens1Goed1Gek 1doorbreekt1taboe1 rond1psychoses1bij1jongvolwassenen11

Bewustwordingscampagne1 Doe1Eens1Goed1Gek 1doorbreekt1taboe1 rond1psychoses1bij1jongvolwassenen11 1 Bewustwordingscampagne1 Doe1Eens1Goed1Gek 1doorbreekt1taboe1 rond1psychoses1bij1jongvolwassenen11 Naarschattingkampenjaarlijks1op3Belgischejongerenmetpsychischeproblemen Naarschattingkampttot3%vandeBelgischejongerenmetpsychosegevoeligheid

Nadere informatie

Edwin Beld, psychiater. Werkzaam in Den Helder GGZ NHN

Edwin Beld, psychiater. Werkzaam in Den Helder GGZ NHN P S Y C H O S E Edwin Beld, psychiater Werkzaam in Den Helder GGZ NHN PSYCHOSE Psychose Krankzinnigheid Manie Schizofreen Schizoaffectief Borderline? Waanstoornis Maniak Psycho Geestesziek Bezeten Gek

Nadere informatie

Behandeling bij psychose

Behandeling bij psychose Behandeling bij psychose Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Dienst kwaliteit E-mail: info@jessazh.be Tel: 011 33 55 11 Jessa Ziekenhuis vzw Maatschappelijke

Nadere informatie

Doen bij Depressie Alzheimer café Maarheeze, 11 juni 2014. Dr. Roeslan Leontjevas

Doen bij Depressie Alzheimer café Maarheeze, 11 juni 2014. Dr. Roeslan Leontjevas Doen bij Depressie Alzheimer café Maarheeze, 11 juni 2014 Dr. Roeslan Leontjevas Doen bij Depressie: effectief depressie aanpakken Dr. Roeslan Leontjevas - psycholoog - onderzoek aan Radboud Universitair

Nadere informatie

Een niet biologisch verklarings- en behandelmodel voor hardnekkige psychiatrische klachten

Een niet biologisch verklarings- en behandelmodel voor hardnekkige psychiatrische klachten Een niet biologisch verklarings- en behandelmodel voor hardnekkige psychiatrische klachten Maureen Oliver Lezing gehouden tijdens het symposium van de Vereniging voor Transpersoonlijke Psychiatrie op 20

Nadere informatie

Spiritualiteit en Psychiatrie 7. Een transpersoonlijke kijk op de psychiatrie

Spiritualiteit en Psychiatrie 7. Een transpersoonlijke kijk op de psychiatrie Spiritualiteit en Psychiatrie 7 Een transpersoonlijke kijk op de psychiatrie Kees Aaldijk Gepubliceerd in Spiegelbeeld, november 2011 Stel, je hebt ernstige psychische problemen en je zit in een crisissituatie.

Nadere informatie

dr. Wiepke Cahn UMCUtrecht

dr. Wiepke Cahn UMCUtrecht dr. Wiepke Cahn UMCUtrecht Ypsilon 30 jaar Schizofrenie onderzoek staat in Nederland nu 20 jaar op de kaart - Ypsilon en onderzoekers trekken met elkaar op sinds die tijd Epidemiologische studies genetica

Nadere informatie

Behandeling bij psychose

Behandeling bij psychose Versie Mei 2018 - objectid 15724 vzw Jessa Ziekenhuis Salvatorstraat 20, 3500 Hasselt, www.jessazh.be Contactgegevens Afdelingspsychiaters Dr. Sven Estercam Dr. Emmanuel Maes Dr. Gert Neirinck Hoofdverpleegkundige

Nadere informatie

Herstelondersteunend omgaan met mensen met psychische aandoeningen

Herstelondersteunend omgaan met mensen met psychische aandoeningen Herstelondersteunend omgaan met mensen met psychische aandoeningen Jos Dröes Marianne Klein Bramel Nadelen van het gebruik van ziektediagnoses: * Normaal conflict-, of copinggedrag, en normale reacties

Nadere informatie

De Week gaat van start met de Breingeindag op maandag 26 maart 2012 in t Veerhuis te Nieuwegein.

De Week gaat van start met de Breingeindag op maandag 26 maart 2012 in t Veerhuis te Nieuwegein. Op zoek naar waardevolle contacten De werkgroep Week van de Psychiatrie organiseert van 26 tot en met 31 maart 2012 de 38e Week van de Psychiatrie. Het thema van de Week van de Psychiatrie 2012 is Contact

Nadere informatie

Parkinsonismen Vereniging. Parkinson en Psychose

Parkinsonismen Vereniging. Parkinson en Psychose Parkinsonismen Vereniging Parkinson en Psychose Inhoudsopgave Inleiding 4 Psychose 4 Oorzaak 5 Door de ziekte van Parkinson 5 Door het gebruik van anti-parkinsonmedicatie 5 Door een lichamelijke aandoening

Nadere informatie

GGzE Centrum Bipolair. Centrum Bipolair. Specialistisch behandelcentrum voor mensen met een bipolaire stoornis. cliënten >>

GGzE Centrum Bipolair. Centrum Bipolair. Specialistisch behandelcentrum voor mensen met een bipolaire stoornis. cliënten >> GGzE Centrum Bipolair Centrum Bipolair Specialistisch behandelcentrum voor mensen met een bipolaire stoornis cliënten >> De bipolaire stoornis komt voor bij ongeveer 1 à 2 procent van de bevolking. Het

Nadere informatie

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen KOPPen bij elkaar en schouders eronder Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen Mama, waarom huil je? Mama, ben je nu weer verdrietig? Papa, gaan we naar het zwembad? Waarom niet?

Nadere informatie

Cognitieve gedragstherapiegroep voor mensen met een bipolaire stoornis

Cognitieve gedragstherapiegroep voor mensen met een bipolaire stoornis Psychiatrie Cognitieve gedragstherapiegroep voor mensen met een bipolaire stoornis www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl PSY002 / Cognitieve gedragstherapiegroep

Nadere informatie

GGzE centrum psychotische stoornissen. Act. Zorg bij de eerste psychose. Informatie voor cliënten >>

GGzE centrum psychotische stoornissen. Act. Zorg bij de eerste psychose. Informatie voor cliënten >> GGzE centrum psychotische stoornissen Act Zorg bij de eerste psychose Informatie voor cliënten >> Uw klachten de baas en het dagelijks leven weer oppakken GGzE centrum psychotische stoornissen geeft behandeling

Nadere informatie

Inhoud: Wat is trauma Cultuur aspecten Psychologische Fysieke aspecten Geestelijke aspecten Grenzen aangeven

Inhoud: Wat is trauma Cultuur aspecten Psychologische Fysieke aspecten Geestelijke aspecten Grenzen aangeven Inhoud: Wat is trauma Cultuur aspecten Psychologische Fysieke aspecten Geestelijke aspecten Grenzen aangeven Wat is een trauma? Trauma kan cultuurafhankelijk zijn Cultuur bepaalt reactie Cultuur aspecten:

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding 1 miljoen aan de antidepressiva, aandacht, geborgenheid en warmte zijn de oplossing Er zijn 1 miljoen mensen in Nederland die antidepressiva gebruiken, dat is dus 1 op de 17 mensen om ons heen. Dat is

Nadere informatie

Probleemgedrag bij ouderen

Probleemgedrag bij ouderen Probleemgedrag bij ouderen Machteloos, bang of geïrriteerd. Zo kunnen medewerkers en cliënten in de thuiszorg zich voelen in situaties waarin sprake is van probleemgedrag. Bijvoorbeeld als een cliënt alleen

Nadere informatie

Psychische. problemen. bij ouders. Wat doe je met ouders die in de knoop zitten?

Psychische. problemen. bij ouders. Wat doe je met ouders die in de knoop zitten? Psychische problemen bij ouders Wat doe je met ouders die in de knoop zitten? Alles over psychische problemen bij je ouders IKMAAKDEKLIK.be Een onlineplatform voor kinderen van ouders met psychische problemen.

Nadere informatie

Waarom stigma rondom AD(H)D bestaat

Waarom stigma rondom AD(H)D bestaat Waarom stigma rondom AD(H)D bestaat N.B.: de inhoud van dit programma is slechts van adviserende aard en dient niet als vervanging voor professioneel en/of medisch advies. Als u verdere consultatie wenst,

Nadere informatie

Depressie. hoe, wat & hulp. Stef Linsen, psychiater. 12 oktober 2017 Amsterdam. Icarus Blender #2, Vitamine Z

Depressie. hoe, wat & hulp. Stef Linsen, psychiater. 12 oktober 2017 Amsterdam. Icarus Blender #2, Vitamine Z Depressie hoe, wat & hulp 12 oktober 2017 Amsterdam Icarus Blender #2, Vitamine Z Stef Linsen, psychiater www.steflinsen-psychiatrie-partnerhulp.nl Hoe méer vitale kenmerken, hoe ernstiger: - wakker tussen

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Angststoornissen. Verzekeringsgeneeskundig protocol

Angststoornissen. Verzekeringsgeneeskundig protocol Angststoornissen Verzekeringsgeneeskundig protocol Epidemiologie I De jaarprevalentie voor psychische stoornissen onder de beroepsbevolking in Nederland wordt geschat op: 1. 5-10% 2. 10-15% 15% 3. 15-20%

Nadere informatie

Parkinson en Psychoses

Parkinson en Psychoses Parkinson en Psychoses Inleiding Mensen met de ziekte van Parkinson kunnen last krijgen van ongewone belevingen die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Dit zijn psychotische belevingen die de vorm

Nadere informatie

Bipolaire stoornissen

Bipolaire stoornissen Bipolaire stoornissen PuntP kan u helpen volwassenen Sommige mensen hebben last van stemmingsschommelingen die niet in verhouding staan tot wat er in hun persoonlijke omgeving gebeurt. De stemming lijkt

Nadere informatie

Omgaan met stemmen horen. Steunpunt Stemmen Horen

Omgaan met stemmen horen. Steunpunt Stemmen Horen Omgaan met stemmen horen Steunpunt Stemmen Horen Even voorstellen Wij zijn. Robin Timmers Ineke Litjens Coen Bethlehem Yvonne Doornbos Meina Pettersman Wie zijn jullie? Wat gaan we vandaag doen? Uitleg

Nadere informatie

Chapter 8. Nederlandse samenvatting

Chapter 8. Nederlandse samenvatting Chapter 8 Nederlandse samenvatting NEDERLANDSE SAMENVATTING Angst is een menselijke emotie die iedereen van tijd tot tijd wel eens ervaart. Veel mensen voelen zich angstig of nerveus wanneer ze bijvoorbeeld

Nadere informatie

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp Ons Team Ons team is zeer divers. We bestaan uit het secretariaat, psychologen, maatschappelijk werkers, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, cognitief gedragstherapeutisch werkers, ervaringsdeskundigen,

Nadere informatie

Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. InFoP 2. Inhoud

Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. InFoP 2. Inhoud Informatie voor Familieleden omtrent Psychose InFoP 2 Inhoud Introductie Module I: Wat is een psychose? Module II: Psychose begrijpen? Module III: Behandeling van psychose de rol van medicatie? Module

Nadere informatie

Het is niet altijd wat het lijkt dat het is!! Rens Evers Psychiater MFCG Limburg Koraalgroep

Het is niet altijd wat het lijkt dat het is!! Rens Evers Psychiater MFCG Limburg Koraalgroep Het is niet altijd wat het lijkt dat het is!! Rens Evers Psychiater MFCG Limburg Koraalgroep Inhoud Inleiding Casusistiek Met uitleg over verschillende beelden Veel voorkomende diagnoses Oplossingen Conclusie

Nadere informatie

Inleiding Hoe het allemaal begon Soorten psychofarmaca, werking, bijwerkingen en indicatiegebieden

Inleiding Hoe het allemaal begon Soorten psychofarmaca, werking, bijwerkingen en indicatiegebieden Inhoud Inleiding 9 1 Hoe het allemaal begon 13 1.1 Inleiding 13 1.2 Gebruik van medicatie in de psychiatrie vóór 1950 13 1.3 De eerste antipsychotica 16 1.4 De tweede generatie antipsychotica 17 1.5 De

Nadere informatie

Depressie tijdens de zwangerschap uit de taboesfeer

Depressie tijdens de zwangerschap uit de taboesfeer Depressie tijdens de zwangerschap uit de taboesfeer Depressie en angstklachten tijdens de zwangerschap komen regelmatig voor. Toch wordt dit onderwerp nog vaak als taboe ervaren en is niet duidelijk welke

Nadere informatie

Als je dip een depressie wordt. Dokter op dinsdag 11 december 2012 L.Breuning, psychiater

Als je dip een depressie wordt. Dokter op dinsdag 11 december 2012 L.Breuning, psychiater Als je dip een depressie wordt. Dokter op dinsdag 11 december 2012 L.Breuning, psychiater Wanneer is een dip een depressie Dip hoort bij het leven Depressie is een ziekte Ziekte die (nog) niet aan te tonen

Nadere informatie

Een multideskundige ecommunity ter ondersteuning van ernstige psychische aandoeningen

Een multideskundige ecommunity ter ondersteuning van ernstige psychische aandoeningen Een multideskundige ecommunity ter ondersteuning van ernstige psychische aandoeningen Anne Marsman, promovenda, Universiteit Maastricht Disclosure Potentiële belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk

Nadere informatie

De ouderrol van mensen met (ernstige) psychische aandoeningen. Lectoraat Rehabilitatie Groningen

De ouderrol van mensen met (ernstige) psychische aandoeningen. Lectoraat Rehabilitatie Groningen De ouderrol van mensen met (ernstige) psychische aandoeningen Peter van der Ende Senior-onderzoeker Lectoraat Rehabilitatie Hanzehogeschool Groningen p.c.van.der.ende@pl.hanze.nl Website: www.ouderschap-psychiatrie.nl

Nadere informatie

Meer informatie MRS 0610-2

Meer informatie MRS 0610-2 Meer informatie Bij de VGCt zijn meer brochures verkrijgbaar, voor volwassenen bijvoorbeeld over depressie en angststoornissen. Speciaal voor kinderen zijn er brochures over veel piekeren, verlatingsangst,

Nadere informatie

Angst Stemming Psychose Persoonlijkheid Gebruik middelen Rest

Angst Stemming Psychose Persoonlijkheid Gebruik middelen Rest Ad Kaasenbrood, psychiater/psychotherapeut Congres Een te gekke wijk, Bunnik, 8 November 2017 Psychiatrische ziekten Komen vaak voor Zijn ernstig Zijn duur Zijn complex Verhouden zich tot geestelijke gezondheid,

Nadere informatie

Tinnitus / oorsuizen. KNO-heelkunde. Beter voor elkaar

Tinnitus / oorsuizen. KNO-heelkunde. Beter voor elkaar Tinnitus / oorsuizen KNO-heelkunde Beter voor elkaar 2 TINNITUS / OORSUIZEN (Deze brochure is een gezamenlijk initiatief van NVVS en KNO vereniging) Inleiding U wilt meer weten over tinnitus klachten of

Nadere informatie

InFoP 2. Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. Inhoud. Inleiding

InFoP 2. Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. Inhoud. Inleiding Informatie voor Familieleden omtrent Psychose InFoP 2 Inhoud Introductie Module I: Wat is een psychose? Module II: Psychose begrijpen? Module III: Behandeling van psychose de rol van medicatie? Module

Nadere informatie

11-10-2014. Ypsilon 30 jaar. Schizofrenie onderzoek staat in Nederland nu 20 jaar op de kaart

11-10-2014. Ypsilon 30 jaar. Schizofrenie onderzoek staat in Nederland nu 20 jaar op de kaart Ypsilon 30 jaar Schizofrenie onderzoek staat in Nederland nu 20 jaar op de kaart dr. Wiepke Cahn UMCUtrecht - Ypsilon en onderzoekers trekken sinds die tijd met elkaar op Wat hebben we gezamenlijk bereikt!

Nadere informatie

Hersenweefsel voor onderzoek

Hersenweefsel voor onderzoek Hersenweefsel voor onderzoek De Nederlandse Hersenbank voor Psychiatrie Psychiatrische ziekten zijn aandoeningen die gepaard gaan met veel lijden, niet alleen van de getroffenen zelf, maar ook van hun

Nadere informatie

De muur. Maar nu, ik wil uitbreken. Ik kom in het nauw en wil d r uit. Het lukt echter niet. De muur is te hoog. De muur is te dik.

De muur. Maar nu, ik wil uitbreken. Ik kom in het nauw en wil d r uit. Het lukt echter niet. De muur is te hoog. De muur is te dik. De muur Ik heb een muur om me heen. Nou, een muur? Het lijken er wel tien. En niemand is in staat om Over die muur bij mij te komen. Ik laat je niet toe, Want dan zou je zien Hoe kwetsbaar ik ben. Maar

Nadere informatie

Homeopathie voor paarden

Homeopathie voor paarden Artikel: http://horsefulness.be/homeopathie-voor-paarden/ site van Horsefulness van Karine Vanderborre Homeopathie voor paarden Homeopathie, niet iedereen heeft er vertrouwen in Ikzelf sta er volledig

Nadere informatie

Bipolaire stoornissen PUNTP KAN U HELPEN

Bipolaire stoornissen PUNTP KAN U HELPEN Bipolaire stoornissen PUNTP KAN U HELPEN Er zijn altijd situaties die ons erg boos, blij of verdrietig maken: emotionele pieken en dalen horen bij het leven. Maar het kan voorkomen dat u last heeft van

Nadere informatie

De Stemmenpolikliniek

De Stemmenpolikliniek Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) De Stemmenpolikliniek Inhoud Inleiding 1 Stemmen horen 1 De behandeling 2 Kennismaking 3 De inhoud van de behandeling 3 Behandelaars 4 Vragen 4 Belangrijke adressen

Nadere informatie

6,7. Verschillende vormen van schizofrenie: Werkstuk door een scholier 1824 woorden 26 augustus keer beoordeeld

6,7. Verschillende vormen van schizofrenie: Werkstuk door een scholier 1824 woorden 26 augustus keer beoordeeld Werkstuk door een scholier 1824 woorden 26 augustus 2004 6,7 75 keer beoordeeld Vak Biologie Inleiding Mijn profielwerkstuk gaat over schizofrenie. Ik heb voor dit onderwerp gekozen, omdat het me interessant

Nadere informatie

Psychische Kwetsbaarheid

Psychische Kwetsbaarheid We have been here before.. Psychische Kwetsbaarheid I Almelo, 20-05-2015 Olde Rikkert, Verbeek, Verhey & De Vugt, NRC 2012 Het Alzheimer Verhaal Medische definitie gezondheid WHO De therapie van Chopra

Nadere informatie

Kinderneurologie.eu. Stemmen horen bij kinderen

Kinderneurologie.eu.  Stemmen horen bij kinderen Stemmen horen bij kinderen Wat houdt stemmen horen in? Met stemmen horen wordt bedoeld dat kinderen in hun hoofd een vreemde stem of meerdere vreemde stemmen horen die geluid maken of iets zeggen. Hoe

Nadere informatie

Wie is er eigenlijk (niet) gek?

Wie is er eigenlijk (niet) gek? Wie is er eigenlijk (niet) gek? Filosofisch Café Nijmegen 05.11.2013 Sanneke de Haan Introductie Stel: een jongetje is te druk. Hij verstoort de rest van de klas, zegt de juf. Heeft het jongetje ADHD,

Nadere informatie

Depressief syndroom Persoonlijke Psychiatrie,

Depressief syndroom Persoonlijke Psychiatrie, Depressief syndroom Persoonlijke Psychiatrie, 21-6-2017 Jan Spijker, psychiater, hoogleraar Chronische Depressie, Radboud Universiteit Nijmegen hoofd programma depressie Pro Persona, Nijmegen Indeling

Nadere informatie

Begeleiding van chronisch psychiatrische patiënten (EPA) in de 1e lijn. Het zijn net gewone mensen

Begeleiding van chronisch psychiatrische patiënten (EPA) in de 1e lijn. Het zijn net gewone mensen Begeleiding van chronisch psychiatrische patiënten (EPA) in de 1e lijn Het zijn net gewone mensen Voorstellen Julia Machielsen (POH-GGZ/verpleegkundig specialist GGZ) Ingrid Houtman (Huisarts/Kaderarts

Nadere informatie

Mindfulness bij volwassenen met een autismespectrumstoornis. Annelies Spek Klinisch psycholoog / Senior onderzoeker GGZ Eindhoven

Mindfulness bij volwassenen met een autismespectrumstoornis. Annelies Spek Klinisch psycholoog / Senior onderzoeker GGZ Eindhoven Mindfulness bij volwassenen met een autismespectrumstoornis Annelies Spek Klinisch psycholoog / Senior onderzoeker GGZ Eindhoven Volgorde Overbelasting Mindfulness Theorie Praktijk (aanpassingen) Onderzoeksresultaten

Nadere informatie

Manisch depressief of bipolaire stoornis

Manisch depressief of bipolaire stoornis 0000 2027 - SV - oktober 2012 Manisch depressief of bipolaire stoornis campus Sint-Vincentius Sint-Vincentiusstraat 20 2018 Antwerpen tel. 03 285 20 00 fax 03 239 23 23 www.st-vincentius.be GasthuisZusters

Nadere informatie

Wat is er dan wel mogelijk?

Wat is er dan wel mogelijk? Tinnitus oorsuizen 2 U heeft een KNO-arts geconsulteerd in verband met tinnitusklachten. Mogelijk heeft u na dit consult nog vragen. Deze brochure is bedoeld om u iets meer te vertellen over tinnitus en

Nadere informatie

Mindfulness omgaan met wat er is workshop Parkinson café

Mindfulness omgaan met wat er is workshop Parkinson café Mindfulness omgaan met wat er is workshop Parkinson café Yvonne Kuijsters Kennismaken met mindfulness Wat is mindfulness Wat brengt het mij, wat heb ik eraan? Aandacht Aandacht is een vorm van oplettendheid.

Nadere informatie

Benzo de baas. Succesvol zelf uw slaap- en kalmeringsmiddelen afbouwen

Benzo de baas. Succesvol zelf uw slaap- en kalmeringsmiddelen afbouwen Werkboek van Benzo de baas Succesvol zelf uw slaap- en kalmeringsmiddelen afbouwen Dit werkboek helpt u om stap voor stap te stoppen met slaap- en kalmeringsmiddelen. Over zes weken kunt u weer zonder

Nadere informatie

Kansrijke verbetersignalen uit de GGZ

Kansrijke verbetersignalen uit de GGZ Kansrijke verbetersignalen uit de GGZ De nummering in deze lijst heeft betrekking op de plek waar het onderwerp op de longlist van geïnventariseerde verbetersignalen stond. 1 2 5 10 13 18 28 37 42 Gevolgen

Nadere informatie

Ouderen met schizofrenie

Ouderen met schizofrenie Promoting recovery in older persons with Uit de schizophrenia: schaduw Oudere The case of The New Club, a novel facility offering social contact and activities Paul David Meesters Van Andel Ouderenpsychiatrie

Nadere informatie

Depressie bij ouderen

Depressie bij ouderen Depressie bij ouderen Bij u of uw familielid is een depressie vastgesteld. Hoewel relatief veel ouderen last hebben van depressieve klachten, worden deze niet altijd als zodanig herkend. In deze folder

Nadere informatie

KWALITEITSONTWIKKELING GGZ

KWALITEITSONTWIKKELING GGZ KWALITEITSONTWIKKELING GGZ Kwalitatief goede zorg tegen aanvaardbare kosten Door Sebastiaan Baan Korte uitleg animatie: https://youtu.be/dl6n5hix2d Y 2 NETWERK KWALITEITSONTWIKKELING GGZ Landelijk Platform

Nadere informatie

Landelijke dag VMDB 18 maart Ontwikkelen en implementeren van Zorgstandaarden

Landelijke dag VMDB 18 maart Ontwikkelen en implementeren van Zorgstandaarden Landelijke dag VMDB 18 maart 2017 Ontwikkelen en implementeren van Zorgstandaarden Bestuurlijk akkoord Netwerk Kwaliteitsontwikkeling Het Netwerk Het netwerk is een samenwerkingsverband waarin partijen

Nadere informatie

Kaarten open op tafel?!

Kaarten open op tafel?! Kaarten open op tafel?! Kaarten open op tafel?! www.sellevanderwoude.nl Programma Inleiding Zelf onderzoeken: Perspectief werkzoekende/werkende Perspectief werkgever Perspectief GGz Perspectief gemeente

Nadere informatie

LEEFREGELS EN IK-BEN OPVATTINGEN HERKENNEN

LEEFREGELS EN IK-BEN OPVATTINGEN HERKENNEN In deze huiswerkopdracht wordt uitgelegd wat leefregels en ik-ben-opvattingen zijn en het belang ervan bij het doorbreken van gewoontepatronen. Een voorbeeld van Marjolijn illustreert hoe leefregels en

Nadere informatie

Manisch - depressieve stoornis

Manisch - depressieve stoornis Manisch - depressieve stoornis Als stemmingen uit de hand lopen Met je hoofd in de wolken lopen en bruisen van energie, in zo n bui is iedereen weleens. De ene keer hangt die uitgelaten stemming samen

Nadere informatie

Algemene folder Zorgprogramma Bipolaire Stoornissen

Algemene folder Zorgprogramma Bipolaire Stoornissen Voor wie? Deze folder is bedoeld voor mensen die de diagnose bipolaire stoornis hebben gekregen of waarbij er een sterk vermoeden is dat er van een bipolaire stoornis sprake zou kunnen zijn. Het vraagt

Nadere informatie

Schizofrenie. Leven in een andere wereld. Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over schizofrenie

Schizofrenie. Leven in een andere wereld. Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over schizofrenie ggz voor doven & slechthorenden Schizofrenie Leven in een andere wereld Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over schizofrenie Herkent u dit? Denkt u wel eens dingen te zien

Nadere informatie

Vermoeidheid bij MPD

Vermoeidheid bij MPD Vermoeidheid bij MPD Landelijke contactmiddag MPD Stichting, 10-10-2009 -van Wijlen Psycho-oncologisch therapeut Centrum Amarant Toon Hermans Huis Amersfoort Welke verschijnselen? Gevoelens van totale

Nadere informatie

Gedwongen opname en verslaving Dr Anne Van Duyse - De Sleutel en PC Sint Jan Baptist

Gedwongen opname en verslaving Dr Anne Van Duyse - De Sleutel en PC Sint Jan Baptist Gedwongen opname en verslaving Dr Anne Van Duyse - De Sleutel en PC Sint Jan Baptist Deel 1: Wet op de gedwongen opname Deel 2: problematisch middelengebruik Toetsing van de wet bij verslaving Geesteszieke

Nadere informatie

SAMEN LEVEN MET PSYCHOSE

SAMEN LEVEN MET PSYCHOSE SAMEN LEVEN MET PSYCHOSE PROF DR DIRK DE WACHTER UPC KULEUVEN CC HET PERRON, IEPER, 03/12/14 PSYCHOSE? (DSM 5)? Wanen Hallucinaties Incoherentie Negatieve symptomen termen Schizofrenie? Paranoia Schizo-affectieve

Nadere informatie

Infobrochure. Psychose

Infobrochure. Psychose Infobrochure Psychose Inhoud Inleiding. 2 Symptomen. 3 Diagnose en prognose. 3 Hoe moeten we een psychose begrijpen?. 4 Behandeling. 4 Tips voor de omgeving. 5 Inleiding Psychose is een overkoepelende

Nadere informatie

Depressie. Informatiefolder voor zorgteam. Zorgprogramma Doen bij Depressie UKON. Versie 2013-oktober

Depressie. Informatiefolder voor zorgteam. Zorgprogramma Doen bij Depressie UKON. Versie 2013-oktober Depressie Informatiefolder voor zorgteam Zorgprogramma Doen bij Depressie Inleiding Deze folder is bedoeld voor afdelingsmedewerkers die betrokken zijn bij de zorg voor een cliënt bij wie een depressie

Nadere informatie

M A R C E L K I K V & V N - S P V S T U D I E M I D D A G N O V E M B E R

M A R C E L K I K V & V N - S P V S T U D I E M I D D A G N O V E M B E R M A R C E L K I K V & V N - S P V S T U D I E M I D D A G N O V E M B E R 2 0 1 6 H T T P S : / / W W W. Y O U T U B E. C O M / W A T C H? V = 3 J N V W O 9 K 9 9 C M A R C E L K I K V & V N - S P V S

Nadere informatie

SAMENVATTING bijlage Hoofdstuk 1 104

SAMENVATTING bijlage Hoofdstuk 1 104 Samenvatting 103 De bipolaire stoornis, ook wel manisch depressieve stoornis genoemd, is gekenmerkt door extreme stemmingswisselingen, waarbij recidiverende episoden van depressie, manie en hypomanie,

Nadere informatie

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw gedrag gevaarlijk is voor andere mensen. Dit mag nooit

Nadere informatie

Depressie. Informatiefolder voor cliënt en naasten. Zorgprogramma Doen bij Depressie UKON. Versie 2013-oktober

Depressie. Informatiefolder voor cliënt en naasten. Zorgprogramma Doen bij Depressie UKON. Versie 2013-oktober Depressie Informatiefolder voor cliënt en naasten Zorgprogramma Doen bij Depressie Versie 2013-oktober Inleiding Deze folder bevat informatie over de klachten die bij een depressie horen en welke oorzaken

Nadere informatie

Correcties DSM 5 : Beknopt overzicht van de criteria

Correcties DSM 5 : Beknopt overzicht van de criteria Correcties DSM 5 : Beknopt overzicht van de criteria Vierde oplage, juni 2016 In deze lijst zijn de belangrijkste wijzigingen opgenomen t.o.v. de derde oplage (juni 2015). Pagina Stoornis Derde oplage,

Nadere informatie

OP WEG NAAR HERSTEL MET HELI. Leren leven met een psychische aandoening, beperking of kwetsbaarheid

OP WEG NAAR HERSTEL MET HELI. Leren leven met een psychische aandoening, beperking of kwetsbaarheid OP WEG NAAR HERSTEL MET HELI Leren leven met een psychische aandoening, beperking of kwetsbaarheid MENTALE ONDERSTEUNING DIRECT EN DICHTBIJ HELI staat voor Herstel in de Eerste Lijn met Indigo. Met herstel

Nadere informatie

Depressief. Goede zorg voor kwetsbare mensen. Hans Meganck, 2017

Depressief. Goede zorg voor kwetsbare mensen. Hans Meganck, 2017 HERSTEL VAN DEPRESSIE HERSTELLEN IN PLAATS VAN GENEZEN HERSTEL IS MOGELIJK MAAR ER ZIJN VEEL DREMPELS DEPRESSIEF OF ANDERE KWETSBAARHEID? DIAGNOSESTELLING (MEER DAN) EEN DIPJE? HET WILD PAARD WAARVAN JE

Nadere informatie

We gebruiken in deze vragenlijst de term psychische klachten. Maar neem gerust een andere term in gedachten als je die beter vindt.

We gebruiken in deze vragenlijst de term psychische klachten. Maar neem gerust een andere term in gedachten als je die beter vindt. Een stigma kan gezien worden als een stempel met negatieve lading dat mensen met psychische aandoeningen opgedrukt krijgen door de omgeving of maatschappij. Dit wordt door velen zo ervaren. Wat ook voorkomt

Nadere informatie

Informatiebrochure voor patiënten/verzorgers

Informatiebrochure voor patiënten/verzorgers JOUW HANDLEIDING VOOR ABILIFY (ARIPIPRAZOL) Informatiebrochure voor patiënten/verzorgers Datum van herziening: oktober 2013 2013-08/LuNL/1731 Inleiding Jouw dokter heeft bij jou de diagnose bipolaire I

Nadere informatie

Maak kennis. met GGZ Friesland

Maak kennis. met GGZ Friesland Maak kennis met GGZ Friesland Psychische klachten hebben veel invloed op het dagelijks leven. Elke dag is een uitdaging en het is moeilijk om een normaal leven te leiden, contacten te onder houden, naar

Nadere informatie

Het paranoïde type: Deze vorm treedt meestal op rond de jaar. Het kenmerk is dat de patiënten vreemde hallucinaties

Het paranoïde type: Deze vorm treedt meestal op rond de jaar. Het kenmerk is dat de patiënten vreemde hallucinaties Spreekbeurt door een scholier 1566 woorden 12 april 2004 6,3 48 keer beoordeeld Vak Verzorging inhoud: hfd 1 : Schizofrenie hfd 2 : Vormen van Schizofrenie hfd 3 : Kenmerken hfd 4 : Oorzaken hfd 5 : Gevolgen

Nadere informatie

in gesprek over: Psychose

in gesprek over: Psychose in gesprek over: Psychose Colofon Auteur: C.R. van Meer Redactie: W. Smith van Rietschoten (eindredacteur) E.A.M. Knoppert van der Klein E. van Meekeren C.R. van Meer E. Olivier M. van Verschuer Publicatie:

Nadere informatie

Behouden Kiezen verkrijgen

Behouden Kiezen verkrijgen Gek op School Behouden Kiezen verkrijgen Casus 1 Jan 23 jaar, student Rechten. Eerste psychose op zijn 20e tijdens studiereis. Aanmelding via de huisarts. 1e psychose onderzoek UCP: voorlopige diagnose;

Nadere informatie

Beter omgaan met STRESS. E-book

Beter omgaan met STRESS. E-book Beter omgaan met STRESS E-book In het kort - - - - - X 1. Bij stress helpt het om op een rij te zetten wat bij u spanning geeft en wat u juist energie geeft. 2. Praat er met iemand over die u vertrouwt.

Nadere informatie

Elektroconvulsietherapie

Elektroconvulsietherapie Elektroconvulsietherapie (ECT) U krijgt binnenkort elektroconvulsietherapie (ECT). In deze folder leest u wat ECT inhoudt en hoe de behandeling gaat. Deze behandeling werd in 1939 in Nederland voor het

Nadere informatie

Een andere psychiatrie

Een andere psychiatrie Een andere psychiatrie Diana van Landeghem anderepsychiatrie@gmail.com Inhoud 2 Introductie 3 Crisis als groeimogelijkheid 4 Een plek van warmte en rust 5 Fysieke werkzaamheden en sport 6 Psycho educatie

Nadere informatie

Bemoeizorg. De Musketon 26 mei 2011

Bemoeizorg. De Musketon 26 mei 2011 Uitgangspunten en attitude in de Bemoeizorg Studiedag V&VN SPV De Musketon 26 mei 2011 Jules Tielens Niets is moeilijker dan het eenvoudige Een goed gesprek; dat kan toch iedereen? Wie van de aanwezigen

Nadere informatie

Een depressie. P unt P. kan u helpen. volwassenen

Een depressie. P unt P. kan u helpen. volwassenen Een depressie P unt P kan u helpen volwassenen Iedereen is wel eens moe, somber en lusteloos. Het is een normale reactie op tegenvallers, een verlies en andere vervelende gebeurtenissen. Wanneer dit soort

Nadere informatie

Psychiatrie. De Stemmenpolikliniek

Psychiatrie. De Stemmenpolikliniek Psychiatrie De Stemmenpolikliniek Inhoud Inleiding 0 Stemmen horen 0 Klachten en symptomen 0 Oorzaken De behandeling 0 Doel 0 Voor wie 0 Tijdsduur 0 De inhoud van de behandeling 0 Coping-training 0 Psycho-educatie

Nadere informatie

Patiëntenbrochure. Antidepressiva. Afbouwen of doorgaan?

Patiëntenbrochure. Antidepressiva. Afbouwen of doorgaan? Patiëntenbrochure Antidepressiva Afbouwen of doorgaan? Antidepressiva Afbouwen of doorgaan? Heeft u - in overleg met uw (huis)arts - besloten te stoppen met het gebruik van de antidepressiva? Of overweegt

Nadere informatie

Aan de slag met psychose en bipolaire stoornis

Aan de slag met psychose en bipolaire stoornis Aan de slag met psychose en bipolaire stoornis Anja Stevens, psychiater, Dimence Charlotte Marchandisse, VS, GGZinGeest Zwolle, 8 december Phrenoscongres Opzet Introductie hypomanie, manie, psychose Rollenspellen

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek onder mensen met een manisch depressieve stoornis en hun betrokkenen

Tevredenheidsonderzoek onder mensen met een manisch depressieve stoornis en hun betrokkenen Tevredenheidsonderzoek onder mensen met een manisch depressieve stoornis en hun betrokkenen Patiënt redelijk tevreden, maar snelheid en betrokkenheid bij behandeling kan beter Index 1. Inleiding 2. Onderzoeksmethode

Nadere informatie

Stressmanagement-training: Vaardig door ontspanning

Stressmanagement-training: Vaardig door ontspanning Stressmanagement-training: Vaardig door ontspanning Veel mensen met een hart- of vaatziekte (HVZ) en hun partners ervaren ook nog stress als ze thuis hun leven weer proberen op te bouwen. Dit is dus ná

Nadere informatie

Eetstoornissen. Mellisa van der Linden

Eetstoornissen. Mellisa van der Linden Eetstoornissen Mellisa van der Linden Inhoud Hoofdstuk 1: Wat houdt een eetstoornis in? Hoofdstuk 2: Welke eetstoornissen zijn er? Hoofdstuk 3: Wat zijn bekende oorzaken voor een eetstoornis? Hoofdstuk

Nadere informatie