UW KIND, ONS KLAVERTJE VIER. Het pedagogisch beleidsplan van

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "UW KIND, ONS KLAVERTJE VIER. Het pedagogisch beleidsplan van"

Transcriptie

1 UW KIND, ONS KLAVERTJE VIER Het pedagogisch beleidsplan van

2 Wij willen u graag laten weten hoe wij bij Spelenderwijs ons werk doen. Daarom hebben we dit boekje met de basis van ons pedagogisch beleidsplan voor u samengesteld. U kunt in dit boekje lezen hoe wij werken vanuit het klavertje vier van Spelenderwijs. Het volledige beleidsplan kunt u lezen op onze website.

3 Zij aan zij Kinderen staan bij Spelenderwijs centraal en u als ouder* bent voor ons de belangrijkste informatiebron. Met uw informatie kunnen wij uw kostbaarste bezit veilig en liefdevol opvangen. Uw betrokkenheid stellen wij zeer op prijs. Deze kan zich o.a. uiten in het meedraaien op de locatie, plaats nemen in de oudercommissie of een activiteit bijwonen. Wij vinden het belangrijk uw mening te horen, daarom werken wij met oudercommissies en een cliëntenraad. Wij bieden kwalitatief goede opvang voor uw kind en horen graag van u waar wij kunnen verbeteren. Wij wensen u veel leesplezier toe. * Daar waar ouder staat kan ook ouders/verzorgers worden gelezen. versie 2 september 2015

4 Ons klavertje vier

5 Elk deel van het klavertje staat voor een onderdeel van ons werk: In het klaverhart vindt u onze visie op kinderen en hun ontwikkeling. Het blauwe klaverblad beschrijft hoe wij kinderen ondersteunen. Het roze klaverblad beschrijft hoe we kinderen volgen bij hun spel en ontwikkeling. Het paarse klaverblad beschrijft hoe we de speelomgeving indelen en inrichten. Het groene klaverblad beschrijft hoe we de dagindeling vormgeven.

6 Het klaverhart Wij willen ervoor zorgen dat uw kind zich bij ons op zijn of haar gemak voelt zodat uw kind zich volop kan ontwikkelen. Terwijl ze spelen ontdekken kinderen de wereld om zich heen. Ze komen erachter wat ze kunnen en wat ze leuk vinden. Bij die ontwikkeling willen wij ze ondersteunen en daarom krijgen kinderen bij ons de ruimte om binnen ons aanbod zelf keuzes te maken en anderen te ontmoeten. Elk kind is anders en iedereen ontwikkelt zich op zijn eigen manier en op zijn eigen tempo.

7 Ons pedagogisch beleid gaat uit van de volgende pijlers: Kinderen die zich op hun gemak voelen willen graag onderzoeken en ontdekken en kinderen hebben behoefte aan rust en ontspanning. Kinderen ontwikkelen zich door zelf aan de slag te gaan, leren van elkaar en van de pedagogisch medewerkers. Alle ontwikkelingsgebieden zijn voor kinderen belangrijk. Bij Spelenderwijs onderscheiden wij zeven ontwikkelingsgebieden: Sociaal en emotioneel Motoriek Taal Ordening Creatief Normen en waarden Denken

8 Het blauwe klaverblad: Ondersteunen Om zelfvertrouwen en vertrouwen in anderen te krijgen hebben kinderen ondersteuning nodig. Zo kunnen ze groeien en van het aanbod genieten. Goede ondersteuning houdt in dat wij: Aandacht hebben voor de emoties van uw kind. Respect tonen voor de eigen initiatieven van uw kind. Structuur bieden en als het nodig is ook grenzen stellen. Uw kind voldoende informatie en uitleg geven. We praten veel met de kinderen. Afhankelijk van hun leeftijd zorgen we voor een balans tussen individuele gesprekken en (kleine of grote) groepsgesprekken. De Nederlandse taal is bij Spelenderwijs de voertaal. Uw kind communiceert bij ons natuurlijk ook met andere kinderen. Die interacties stimuleren en begeleiden wij. Kinderen leren veel van deze positieve ervaringen. En ook als het even niet goed gaat, bijvoorbeeld bij een onderling conflict, zien we dit als een leermoment voor hun sociale ontwikkeling. Kinderen leren hun gevoel en mening te uiten.

9 Het roze klaverblad: Observeren en volgen Kijken naar uw kind is belangrijk voor ons werk. Door te kijken naar kinderen leren we ze kennen en weten we wat ze bezighoudt, hoe ze spelen en wat ze maken. Als uw kind speelt laat het ons zien wat het interessant vindt en hoe het zich ontwikkelt. Als pedagogisch medewerker kunnen we daar dan weer op reageren. Ook het structureel volgen van kinderen is een belangrijke taak voor de pedagogisch medewerkers. Afhankelijk van de soort opvang (peuterspeelzaal, kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang) werken we daarbij met een observatieformulier of een kindvolgsysteem om de kwaliteit van onze opvang voor uw kind kracht bij te zetten. De ontwikkeling van de kinderen stopt niet als ze bij ons weggaan. Voor kinderen van bijna vier jaar vullen we daarom in overleg met u het gemeentelijk overdrachtsformulier in. Zo dragen we bij aan een soepele overgang naar het basisonderwijs. Onze observaties vormen de leidraad bij onze samenwerking met u als ouder. Als wij een (lichte) zorg over de ontwikkeling van uw kind hebben, dan delen wij dit direct met u. Gerichte signalering kan dan een volgende stap zijn (bijvoorbeeld door Vroeghulp Ede, zie voor verdere informatie onze website). Dit gebeurt altijd na toestemming van en in nauw overleg met u als ouder.

10 Het paarse klaverblad: De speelomgeving Een omgeving waar kinderen veilig zijn en zich veilig voelen is de eerste voorwaarde waaraan onze locaties moeten voldoen. Daarom besteden wij veel aandacht aan veiligheid, gezondheid en hygiëne. Je veilig voelen gaat niet alleen over regels, ook de ruimte moet een prettige sfeer hebben. Het kleurgebruik en de inrichting zorgen ervoor dat het niet saai is, maar dat kinderen ook niet overprikkeld raken. Elke ruimte is ingedeeld met verschillende speelplekken die allemaal een verschillend soort spel uitlokken. We zoeken naar betekenisvolle materialen voor in de speelruimtes. En kinderen brengen ons hierbij vaak op goede ideeën. Materialen plaatsen wij overzichtelijk en we zorgen dat alle kinderen in de hoeken iets van hun niveau kunnen vinden en voldoende keuzes hebben. Kinderen kunnen naast of met elkaar bezig zijn.

11 Het materiaal wordt regelmatig aangevuld en/of afgewisseld om de interesse van de kinderen vast te houden. Bij alle locaties van Spelenderwijs streven we naar veilige en uitnodigende buitenspeelplaatsen. Het buiten spelen biedt kinderen belangrijke andere ervaringen en spelmogelijkheden. Buiten leggen we de nadruk op bewegen en motoriek. Kinderen kunnen er rennen, voetballen, fietsen, met zand spelen en zaken in de natuur ontdekken.

12 Het groene klaverblad: Dagindeling Een dagindeling of dagschema is een vaste volgorde van dagelijkse gebeurtenissen. Natuurlijk is de dagindeling tegelijkertijd flexibel. Hoewel de dagindeling de dag indeelt in herkenbare periodes met vaste onderdelen in een vaste volgorde, schrijft het niet in detail voor wat kinderen in die tijd doen. Baby s hebben hun eigen ritme en groeien als ze daar aan toe zijn geleidelijk in het ritme van de groep. Door de dagindeling weten de kinderen wat er gaat gebeuren en kunnen wij een goede balans creëren tussen rustige en actieve momenten, tussen initiatieven van kinderen en initiatieven van pedagogisch medewerkers, tussen herhalen wat je al kunt en nieuwe ervaringen opdoen, tussen geplande activiteiten en aanpassen aan toevallige omstandigheden. Zo stimuleren wij de kinderen met een passend aanbod dat aansluit bij wat ze kunnen en interessant vinden.

13 Bij de geplande activiteiten maken we onderscheid tussen kleine groep en grote groep. In de grote groep hebben we alle kinderen bij elkaar om het groepsgevoel te versterken. De kleine groep staat voor de momenten dat we bewust met een klein groepje kinderen een activiteit doen. Bijvoorbeeld met de oudste kinderen dat moeilijke spelletje, met de jongste kinderen dat spelletje passend bij hun niveau, met kinderen die het Nederlands aan het leren zijn een boekje nog een keertje extra voorlezen. En natuurlijk is er regelmatig over de dag verdeeld ruimte voor individuele aandacht.

14 Voor- en vroegschoolse educatie (VVE) Bij een aantal kinderdagverblijven en bij de speelzalen en voorscholen vullen we dag ook vanuit een VVE methode. Staat VVE officieel voor Voor- en Vroegschoolse Educatie, bij Spelenderwijs vertalen wij deze term met Veel Verschillende Ervaringen. We gebruiken vier verschillende methodes, namelijk Piramide, Kaleidoscoop, Bas en Puk. Hoe we dat precies doen kunt u lezen in het werkplan van de locatie. Deze kunt u vinden op onze website.

15 Heeft u vragen over ons beleidsplan? Het volledige beleidsplan vindt u op onze website onder Beleid. Met vragen kunt u ook altijd terecht bij een van onze pedagogisch medewerkers.

16 Klantenservice Postadres: Postbus 8028, 6710 AA Ede Bezoekadres: Raadhuisstraat 117, 6711 DS Ede Telefoon: / spelenderwijs@welstede.nl Website:

Basiskwaliteit Voorschool VVE Zaanstad CRITERIA PROFESSIONELE COMPETENTIES VOOR MEDEWERKERS, TEAM EN ORGANISATIE

Basiskwaliteit Voorschool VVE Zaanstad CRITERIA PROFESSIONELE COMPETENTIES VOOR MEDEWERKERS, TEAM EN ORGANISATIE Basiskwaliteit Voorschool VVE Zaanstad CRITERIA PROFESSIONELE COMPETENTIES VOOR MEDEWERKERS, TEAM EN ORGANISATIE Vastgesteld Stuurgroep VVE Zaanstad 13 september 2016 1 INLEIDING Aanleiding Voorschoolse

Nadere informatie

info over de voorschool Voor- en Vroegschoolse educatie

info over de voorschool Voor- en Vroegschoolse educatie info over de voorschool Voor- en Vroegschoolse educatie Voorwoord Partou Kinderopvang Beste ouders/verzorgers, U heeft uw kind aangemeld voor een voorschool. In dit boekje vindt u alle informatie over

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. kinderdagverblijf

Pedagogisch beleid. kinderdagverblijf Pedagogisch beleid kinderdagverblijf maatwerk kinderopvang voor elk gezin Voorwoord Dit pedagogisch beleid is met het doel geschreven om duidelijkheid te geven aan de inhoud van een pedagogisch beleidsplan.

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kids&Co

Pedagogisch beleid Kids&Co Pedagogisch beleid Kids&Co Doel van Kids&Co. Het zorg dragen voor een zo breed mogelijk aanbod van professionele kinderopvang. Het aanbod is gericht op kinderen van 0 tot 4 jaar. In een groep van max 8

Nadere informatie

Samen op ontdekkingsreis

Samen op ontdekkingsreis Samen op ontdekkingsreis Dagopvang & Buitenschoolse opvang Ga je mee op REIS? Stichting Kids2b, de leukste kinderopvang in Noord-Groningen. Kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar ontwikkelen zich bij

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderdagverblijf de Harlekijn

Pedagogisch beleid Kinderdagverblijf de Harlekijn 1 Inhoud Inleiding... 3 Visie Kinderdagverblijf de Harlekijn... 4 Een gevoel van emotionele veiligheid en geborgenheid bieden... 5 Veiligheid en geborgenheid... 5 Persoonlijke competentie... 7 Ieder kind

Nadere informatie

Piramide voor kinderdagverblijven

Piramide voor kinderdagverblijven Kinderdagverblijven Piramide Piramide voor kinderdagverblijven Spelend de wereld ontdekken Voor alle kinderen van 0 tot 4 jaar Plezier voor kinderen, pedagogisch medewerkers en ouders Sociaal-emotionele

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan 2016

Pedagogisch beleidsplan 2016 Welkom! Wij zijn blij dat u voor ons heeft gekozen en dat wij u mogen verwelkomen in ons kindercentrum! Bij Kindercentrum Ikky kunt u erop rekenen dat er op professioneel pedagogische wijze gewerkt wordt.

Nadere informatie

Pedagogische kwaliteit in beweging

Pedagogische kwaliteit in beweging Pedagogische kwaliteit in beweging De kinderopvang staat voor grote uitdagingen: kinderen een veilige basis en voldoende uitdaging bieden voor een gezonde ontwikkeling en hen voorbereiden op het basisonderwijs.

Nadere informatie

Inspectierapport Dikkertje Dap (KDV) Gerlachusstraat AK Loon op Zand Registratienummer

Inspectierapport Dikkertje Dap (KDV) Gerlachusstraat AK Loon op Zand Registratienummer Inspectierapport Dikkertje Dap (KDV) Gerlachusstraat 79 5175AK Loon op Zand Registratienummer 360380001 Toezichthouder: GGD Hart voor Brabant In opdracht van gemeente: Loon op Zand Datum inspectie: 18-10-2018

Nadere informatie

1. Kinderopvang Friesland: Visie en kwaliteit. 2. Kinderopvang Friesland en Thomas Gordon. 3. Kinderopvang Friesland en opvoeden

1. Kinderopvang Friesland: Visie en kwaliteit. 2. Kinderopvang Friesland en Thomas Gordon. 3. Kinderopvang Friesland en opvoeden Pagina 1 van 5 1. Kinderopvang Friesland: Visie en kwaliteit 2. Kinderopvang Friesland en Thomas Gordon 3. Kinderopvang Friesland en opvoeden 4. Kinderopvang Friesland en talenten 5. Kinderopvang Friesland

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. buitenschoolse opvang. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/-of verspreid zonder. maatwerk kinderopvang voor elk gezin

Pedagogisch beleid. buitenschoolse opvang. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/-of verspreid zonder. maatwerk kinderopvang voor elk gezin Pedagogisch beleid buitenschoolse opvang maatwerk kinderopvang voor elk gezin Pedagogisch beleidsplan 1.1 Visie 1.2 Missie 1.3 Uitgangspunten 1.4 Pedagogische doelen 1.4.1. Emotionele en lichamelijke veiligheid

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Flexkidz

Pedagogisch beleid Flexkidz Pedagogisch beleid Flexkidz Voor u ligt het verkorte pedagogisch beleidsplan van Flexkidz. Hier beschrijven we in het kort de pedagogische visie en uitgangspunten. In dit pedagogisch beleidsplan beschrijven

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN 0 4 JAAR

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN 0 4 JAAR PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN 0 4 JAAR Inhoudsopgave Inleiding... 3 Kinderen... 4 Ik ben ik en jij bent jij... 4 Veiligheid... 4 Vertrouwde relaties... 4 Structuur en voorspelbaarheid... 5 Een gezonde omgeving...

Nadere informatie

Kids2b. Een koffer vol bagage. Kleine kinderen worden groot. REIS vormt de kern van ons handelen; RES PEC VOOR. Het pedagogisch beleid

Kids2b. Een koffer vol bagage. Kleine kinderen worden groot. REIS vormt de kern van ons handelen; RES PEC VOOR. Het pedagogisch beleid Op REIS met Kids2b Kids2b Kids2b is zeer verheugd dat u uw kind aan ons toevertrouwd. Wij begrijpen dat het voor S I E R u als ouder een grote stap is om een deel van de zorg en opvoeding van uw kind te

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie (

Pedagogische werkwijze op de locatie ( Locatie: Voorschool De Vijf Sterren opgemaakt d.d.: april 2014 door: Ineke van der Haak, locatiemanager Omvang van de voorschool en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 64 kinderen per dag

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze Voorschool De Vijf Sterren, april 2016 Ineke van der Haak, locatiemanager

Pedagogische werkwijze Voorschool De Vijf Sterren, april 2016 Ineke van der Haak, locatiemanager Omvang van de voorschool en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 64 kinderen per dag worden opgevangen op voorschool De Vijf Sterren. De samenstelling van de groepen Naam van de groep Paarse

Nadere informatie

EEN VELD VOL KLAVERTJES VIER. Inhoudsopgave. Inleiding

EEN VELD VOL KLAVERTJES VIER. Inhoudsopgave. Inleiding EEN VELD VOL KLAVERTJES VIER Inhoudsopgave Inleiding Hoofdstuk 1. Ouders 1.1 Ouders kennen en waarderen 1.2 Betrokkenheid en participatie 1.3 VVE: samenwerken bij de ontwikkeling van kinderen 1.4 Vragen,

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID VAN DE SKPC

PEDAGOGISCH BELEID VAN DE SKPC PEDAGOGISCH BELEID VAN DE SKPC Veilige, kindvriendelijke opvang creëren. Dat is het hoofddoel van de SKPC. Het klinkt eenvoudig, maar hoe gaat dat in de dagelijkse praktijk van de diverse opvangvormen

Nadere informatie

Inspectierapport Heitje (PSZ) Parkweg HL HEERLEN

Inspectierapport Heitje (PSZ) Parkweg HL HEERLEN Inspectierapport Heitje (PSZ) Parkweg 2 6414HL HEERLEN Toezichthouder: GGD Zuid Limburg In opdracht van gemeente: HEERLEN Datum inspectie: 03-12-2014 Type onderzoek : Regulier onderzoek Status: Definitief

Nadere informatie

2 Algemene doelstelling en visie

2 Algemene doelstelling en visie 2 Algemene doelstelling en visie 2.1 Algemene doelstelling De groene kikker heeft als doel huiselijke en persoonlijke kinderopvang te bieden, die optimaal tegemoet komt aan de behoeften van de kinderen.

Nadere informatie

1. Inleiding Pag.2. 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2. 3. De VVE Peuterspeelzaal Pag.2

1. Inleiding Pag.2. 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2. 3. De VVE Peuterspeelzaal Pag.2 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding Pag.2 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2 3. De VVE Peuterspeelzaal Pag.2 4. Observatie en Overdracht naar de basisschool Pag.3 4.1 Observatie 4.2 Overdracht naar de basisschool

Nadere informatie

Voorschoolse opvang Eben Haëzer

Voorschoolse opvang Eben Haëzer Pedagogisch Werkplan Voorschoolse opvang Eben Haëzer 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk bladzijde 1. Inleiding 3 Groepsopbouw Opvangtijden Dagindeling Backup 2. Ontwikkelingsgebieden 4 Lichamelijke ontwikkeling

Nadere informatie

Inspectierapport Christelijke Kinderopvang Noordoost Friesland Krummel (KDV) Voorstraat 36 9285 NS BUITENPOST

Inspectierapport Christelijke Kinderopvang Noordoost Friesland Krummel (KDV) Voorstraat 36 9285 NS BUITENPOST Inspectierapport Christelijke Kinderopvang Noordoost Friesland Krummel (KDV) Voorstraat 36 9285 NS BUITENPOST Toezichthouder: GGD Fryslân In opdracht van gemeente: ACHTKARSPELEN Datum inspectie: 03-06-2014

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje. Pedagogisch werkplan peuterspeelzaal Pippeloentje SPL / SJWB februari 2019

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje. Pedagogisch werkplan peuterspeelzaal Pippeloentje SPL / SJWB februari 2019 1 Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Pippeloentje Februari 2019 2 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Pippeloentje 3 2. groepsomvang en leeftijdsopbouw 5 3. kennismaking en wennen en mentorschap

Nadere informatie

Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios

Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios Onderdeel van: Pagina 1 van 5 Inleiding In het pedagogisch kader staan onze uitgangspunten en basisdoelen die ten grondslag liggen aan ons pedagogisch handelen.

Nadere informatie

Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/-of verspreid zonder schriftelijke toestemming van de Peuterspeelzaal Ukkie BV 2015-02

Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/-of verspreid zonder schriftelijke toestemming van de Peuterspeelzaal Ukkie BV 2015-02 Deel 1: Pedagogisch beleidsplan Peuterspeelzaal Ukkie 1.1 Visie 1.2 Missie 1.3 Uitgangspunten 1.4 Pedagogische doelen 1.4.1. Bieden van emotionele en lichamelijke veiligheid 1.4.2. Ontwikkeling sociale

Nadere informatie

Welkom bij Spelenderwijs. Peuteropvang en voorscholen

Welkom bij Spelenderwijs. Peuteropvang en voorscholen Welkom bij Spelenderwijs Peuteropvang en voorscholen Inhoudsopgave Het pedagogisch beleid Uw kind ons klavertje vier 4 Ouderparticipatie 6 Hygiëne, gezondheid en veiligheid 6 Vragen, opmerkingen en klachten

Nadere informatie

Inspectierapport De Zeester (KDV) Eendrachtsplein LA Rotterdam Registratienummer

Inspectierapport De Zeester (KDV) Eendrachtsplein LA Rotterdam Registratienummer Inspectierapport De Zeester (KDV) Eendrachtsplein 14 3012LA Rotterdam Registratienummer 167111632 Toezichthouder: GGD Rotterdam-Rijnmond In opdracht van gemeente: Rotterdam Datum inspectie: 20-02-2017

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Inleiding Kinderopvang Haarlem heeft één centraal pedagogisch beleid. Dit is de pedagogische basis van alle kindercentra van Kinderopvang Haarlem.

Nadere informatie

PROCEDURE + ZWOLS OVERDRACHTSFORMULIER

PROCEDURE + ZWOLS OVERDRACHTSFORMULIER PROCEDURE + ZWOLS OVERDRACHTSFORMULIER Overdracht kindgegevens van voorschoolse instellingen naar het basisonderwijs Inleiding Een goede, eenduidige overdracht van gegevens over kinderen van de voorschoolse

Nadere informatie

Piramide. Dé educatieve methode voor alle jonge kinderen

Piramide. Dé educatieve methode voor alle jonge kinderen Voor- en vroegschoolse educatie Piramide Piramide Dé educatieve methode voor alle jonge kinderen Geeft jonge kinderen de kans zich optimaal te ontwikkelen Biedt houvast en ruimte voor pedagogisch medewerkers

Nadere informatie

SKS Alles Kids. Onze visie

SKS Alles Kids. Onze visie GEEF ZE DE VIJF! SKS Alles Kids De wereld om ons heen verandert. Ook in de kinderopvang zijn nieuwe ontwikkelingen aan de orde van de dag. SKS Alles Kids biedt al jaren kinderopvang en loopt voorop als

Nadere informatie

SAMEN VOOR GEZOND DE KRENTENMIK HET SPECTRUM HET SPECTRUM. Integraal kindcentrum voor onderwijs en opvang. Hofsingel Wilhelminastraat Boslaan

SAMEN VOOR GEZOND DE KRENTENMIK HET SPECTRUM HET SPECTRUM. Integraal kindcentrum voor onderwijs en opvang. Hofsingel Wilhelminastraat Boslaan SAMEN VOOR GEZOND DE KRENTENMIK HET SPECTRUM HET SPECTRUM Hofsingel Wilhelminastraat Boslaan Integraal kindcentrum voor onderwijs en opvang Welkom OP Het Spectrum Elkaar de ruimte geven, SAMEN leren, SAMEN

Nadere informatie

Kinderopvang Algemeen pedagogisch beleid. Wij denken in morgen. april 2012

Kinderopvang Algemeen pedagogisch beleid. Wij denken in morgen. april 2012 Kinderopvang 0-12 Algemeen pedagogisch beleid Wij denken in morgen 1 april 2012 Inhoud Pagina 4. Inleiding 5. Pedagogisch partner 6. De vier basisdoelen en speerpunten van ons pedagogisch handelen 8. Ontwikkelingsgerichtheid

Nadere informatie

Piramide. Dé educatieve methode voor alle jonge kinderen

Piramide. Dé educatieve methode voor alle jonge kinderen Voor- en vroegschoolse educatie Piramide Piramide Dé educatieve methode voor alle jonge kinderen Geeft jonge kinderen de kans zich optimaal te ontwikkelen Biedt houvast en ruimte voor pedagogisch medewerkers,

Nadere informatie

opvang 0-4 jaar STICHTING KINDEROPVANG BARENDRECHT

opvang 0-4 jaar STICHTING KINDEROPVANG BARENDRECHT opvang 0-4 jaar STICHTING KINDEROPVANG BARENDRECHT SAMEN OPGROEIEN Bent u op zoek naar goede opvang voor uw zoon of dochter? Wij bieden kinderen een plek om met plezier naar toe te gaan op verschillende

Nadere informatie

Goede start met VVE!

Goede start met VVE! Goede start met VVE! Scan de QRcode voor een kort filmpje over VVE! Een goede start Met de Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) programma s bereiden we kinderen tot 4 jaar op een speelse manier voor op

Nadere informatie

Inspectierapport PSZ Willebrord (PSZ) Celebesstraat 1a 5014BP TILBURG

Inspectierapport PSZ Willebrord (PSZ) Celebesstraat 1a 5014BP TILBURG Inspectierapport PSZ Willebrord (PSZ) Celebesstraat 1a 5014BP TILBURG Toezichthouder: GGD Hart voor Brabant In opdracht van gemeente: TILBURG Datum inspectie: 19-02-2014 Type onderzoek : Regulier onderzoek

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan kort

Pedagogisch beleidsplan kort Pedagogisch beleidsplan kort Auteur: Ingeborg van der Zanden Bartels Datum: 8 januari 2017 Plaats: Kerkdriel Versie: 0.5 Pedagogisch beleidsplan KDV VillaDriel 8 januari 2017 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Inhoud: Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele

Nadere informatie

Middelpunt. In het. pedagogisch beleid. servicecentrum Postbus 7525 8903 JM Leeuwarden

Middelpunt. In het. pedagogisch beleid. servicecentrum Postbus 7525 8903 JM Leeuwarden In het Middelpunt pedagogisch beleid Sinne kinderopvang Goudsbloemstraat 2 8922 GW Leeuwarden servicecentrum Postbus 7525 8903 JM Leeuwarden T 058-267 28 50 E info@sinnekinderopvang.nl I www.sinnekinderopvang.nl

Nadere informatie

Inleiding Hoofdstuk 1 Pedagogische cyclus Pedagogisch beleidskader Pedagogische werkplannen... 3

Inleiding Hoofdstuk 1 Pedagogische cyclus Pedagogisch beleidskader Pedagogische werkplannen... 3 Pedagogisch beleid ASKA Inhoud Inleiding... 2 Hoofdstuk 1 Pedagogische cyclus... 3 1.1 Pedagogisch beleidskader... 3 1.2 Pedagogische werkplannen... 3 Hoofdstuk 2 Pedagogische kaders... 3 2.1 Wettelijke

Nadere informatie

Informatieboekje. Peuterstap 28-1-2015

Informatieboekje. Peuterstap 28-1-2015 2015 Peuterstap 28-1-2015 INHOUDSOPGAVE 1 Welkom... 3 2 Peuterspeelzaal Peuterstap... 4 2.1 Doelstelling... 4 2.2 Aanbod... 4 3 VVE (Voorschoolse en Vroegschoolse Educatie)... 5 3.1 Doel VVE... 5 4 Programma

Nadere informatie

Inspectierapport De Grutterij(PSZ) Wheeme 8 8325AE VOLLENHOVE

Inspectierapport De Grutterij(PSZ) Wheeme 8 8325AE VOLLENHOVE Inspectierapport De Grutterij(PSZ) Wheeme 8 8325AE VOLLENHOVE Toezichthouder: GGD IJsselland In opdracht van gemeente: Steenwijkerland Datum inspectie: 05-02-2015 Type onderzoek: Jaarlijks onderzoek Status:

Nadere informatie

Samen op ontdekkingsreis

Samen op ontdekkingsreis Samen op ontdekkingsreis Dagopvang & Buitenschoolse opvang Ga je mee op REIS Stichting Kids2b, de leukste kinderopvang in Noord-Groningen. Kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar ontwikkelen zich bij

Nadere informatie

Goed toegerust op ontdekkingsreis

Goed toegerust op ontdekkingsreis Pedagogisch beleidsplan Goed toegerust op ontdekkingsreis 1 Colofon Tekst Anneke van de Berg, 5D Ellen Bakker, Vlietkinderen Vormgeving Manon Hofstra, Dare to Design Kantoor Vlietkinderen, maatwerk in

Nadere informatie

SKS Alles Kids. Ieder kind is uniek. Onze visie. De 5 speerpunten

SKS Alles Kids. Ieder kind is uniek. Onze visie. De 5 speerpunten GEEF ZE DE VIJF! SKS Alles Kids De wereld om ons heen verandert. Ook in de kinderopvang zijn nieuwe ontwikkelingen aan de orde van de dag. SKS Alles Kids biedt al jaren kinderopvang en loopt voorop als

Nadere informatie

Het beste voor je kind?

Het beste voor je kind? Het beste voor je kind? Dat wil elke ouder. Kinderopvang Bambino geeft ieder kind de aandacht en zorg die het nodig heeft, in een veilige omgeving waarin het plezier heeft en zichzelf mag zijn. Bambino

Nadere informatie

Inspectierapport Jan Huygen (KDV) Springersdiep 11 2904ET CAPELLE AAN DEN IJSSEL Registratienummer 193527224

Inspectierapport Jan Huygen (KDV) Springersdiep 11 2904ET CAPELLE AAN DEN IJSSEL Registratienummer 193527224 Inspectierapport Jan Huygen (KDV) Springersdiep 11 2904ET CAPELLE AAN DEN IJSSEL Registratienummer 193527224 Toezichthouder: GGD Rotterdam-Rijnmond In opdracht van gemeente: Capelle aan den IJssel Datum

Nadere informatie

Informatiebrochure Hoera Maasbree. Locatie de Violier, peuters

Informatiebrochure Hoera Maasbree. Locatie de Violier, peuters Informatiebrochure Hoera Maasbree Locatie de Violier, peuters Inhoudsopgave 1. Hoera Maasbree... 3 2. Mogelijkheden bij Hoera Maasbree, locatie Violier... 3 2.1. Dagopvang... 3 2.1.a Reguliere dagopvang...

Nadere informatie

Samenvatting pedagogisch beleidsplan Trias Kinderopvang, waar kinderen zich thuis voelen

Samenvatting pedagogisch beleidsplan Trias Kinderopvang, waar kinderen zich thuis voelen Samenvatting pedagogisch beleidsplan Trias Kinderopvang, waar kinderen zich thuis voelen Voor u ligt het samengevatte pedagogisch beleidsplan van de kinderdagverblijven van Trias Kinderopvang. Doelstellingen

Nadere informatie

Samen leren spelen is spelenderwijs leren!

Samen leren spelen is spelenderwijs leren! Samen leren spelen is spelenderwijs leren! 1 Welkom Uw peuter is 2,5 jaar oud en gaat voor het eerst naar de peuterspeelgroep. Dat is een heel belangrijke gebeurtenis, voor de peuter en voor u! Voor uw

Nadere informatie

Pedagogisch beleid 0 4 jaar. een samenvatting. Juni 2015

Pedagogisch beleid 0 4 jaar. een samenvatting. Juni 2015 Pedagogisch beleid 0 4 jaar een samenvatting Juni 2015 Waarom een pedagogisch beleid? Ons pedagogisch beleid geeft de visie van Kinderopvang Purmerend weer op het opvoeden van kinderen in een andere situatie

Nadere informatie

Ruimte om te groeien. Peuterspeelzalen. De Boerderij. Pedagogisch werkplan

Ruimte om te groeien. Peuterspeelzalen. De Boerderij. Pedagogisch werkplan Ruimte om te groeien Pedagogisch werkplan 2016-2018 Peuterspeelzalen De Boerderij OPVANG ONTWIKKE- LING ONTSPAN- NING OPVOEDING ONDERWIJS WOORD VOORAF Voor je ligt het werkplan van locatie: De Boerderij

Nadere informatie

Inspectierapport. BSO Mirakel Populierenlaan (BSO) Populierenlaan SN Amstelveen Registratienummer:

Inspectierapport. BSO Mirakel Populierenlaan (BSO) Populierenlaan SN Amstelveen Registratienummer: Inspectierapport BSO Mirakel Populierenlaan (BSO) Populierenlaan 333 1185 SN Amstelveen Registratienummer: 196816555 Toezichthouder: GGD Amsterdam In opdracht van: Gemeente Amstelveen Datum inspectie:

Nadere informatie

Inspectierapport KDV Pukkie (KDV) Diepstraat AT ECHT Registratienummer

Inspectierapport KDV Pukkie (KDV) Diepstraat AT ECHT Registratienummer Inspectierapport KDV Pukkie (KDV) Diepstraat 4 6101AT ECHT Registratienummer 214223413 Toezichthouder: GGD Limburg-Noord In opdracht van gemeente: ECHT-SUSTEREN Datum inspectie: 26-08-2014 Type onderzoek:

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID PIPELOI pagina 1 van 6

PEDAGOGISCH BELEID PIPELOI pagina 1 van 6 pagina 1 van 6 1. DOEL Het doel van dit document is het vastleggen van locatiespecifieke onderwerpen op het gebied van pedagogiek voor de locatie. Samen met het algemene pedagogisch beleid (PEDbel01) vormt

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. Goed toegerust op ontdekkingsreis

Pedagogisch beleidsplan. Goed toegerust op ontdekkingsreis Pedagogisch beleidsplan Goed toegerust op ontdekkingsreis Inhoudsopgave Inleiding Welkom! 5 Colofon Uitgangspunten Met alle respect 9 Tekst Vlietkinderen Allemaal anders 11 Op weg naar een zelfstandig

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Auteur: Ingeborg van der Zanden Bartels Datum: 05 januari 2015 Plaats: Kerkdriel Versie: 0.1 Pedagogisch beleidsplan BSO VillaDriel 12 april 2015 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS Blub, zegt de vis zijn gezellige, kleinschalige en huiselijke kinderdagverblijven. De kinderdagverblijven bestaan uit groepen die opvang en verzorging bieden aan kinderen

Nadere informatie

Activiteitenbeleid 2013

Activiteitenbeleid 2013 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Hoofdstuk 2: Hoofdstuk 3: Hoofdstuk 4: Hoofdstuk 5: Hoofdstuk 6: Pedagogisch beleid TintelTuin De 6 competenties Visie Activiteitenbeleid binnen het (dag)programma Laat zien

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze

Nadere informatie

Dubbeldamseweg-Zuid 97, 3314 JC Dordrecht, 078-6139776

Dubbeldamseweg-Zuid 97, 3314 JC Dordrecht, 078-6139776 Versie 20 september 2010 Activiteitenprogramma VVE KDV De Huiskamer BV 1 Verdere professionalisering VVE activiteiten Kinderdagverblijf De Huiskamer is een zelfstandig en onafhankelijk kinderdagverblijf

Nadere informatie

Inspectierapport De Kangoeroe (KDV) Sint Jansstraat 1 9712JM GRONINGEN Registratienummer 167317465

Inspectierapport De Kangoeroe (KDV) Sint Jansstraat 1 9712JM GRONINGEN Registratienummer 167317465 Inspectierapport De Kangoeroe (KDV) Sint Jansstraat 1 9712JM GRONINGEN Registratienummer 167317465 Toezichthouder: GGD Groningen In opdracht van gemeente: Groningen Datum inspectie: 30-06-2015 Type onderzoek:

Nadere informatie

Ik ben pedagogisch medewerker op een VVE locatie van TintelTuin

Ik ben pedagogisch medewerker op een VVE locatie van TintelTuin Ik ben pedagogisch medewerker op een VVE locatie van TintelTuin De pedagogisch medewerkers aan het woord over de pedagogische kwaliteit van TintelTuin 1 VEILIGHEID + UITDAGING = GROEI Waarom kiezen ouders

Nadere informatie

Doorgaande lijnen in Voorschoolse voorzieningen PO De Lindenboom

Doorgaande lijnen in Voorschoolse voorzieningen PO De Lindenboom Doorgaande lijnen in Voorschoolse voorzieningen PO De Lindenboom Inleiding OBS de Lindenboom en Peuterspelen De Lindenboom werken samen met als doel de ontwikkeling naar Integrale Kindcentra. Door samenwerking

Nadere informatie

Peuteropvang. voor de ontwikkeling van uw kind

Peuteropvang. voor de ontwikkeling van uw kind Peuteropvang voor de ontwikkeling van uw kind 1 Trouwgids 2010 Per 1 augustus 2015 kunnen de jongste inwoners van de gemeente Oude IJsselstreek gebruikmaken van peuteropvang. Peuteropvang komt in plaats

Nadere informatie

Spelen en leren. Naar de Basischool

Spelen en leren. Naar de Basischool Onze prachtige locatie is het voormalig schoolgebouw de Brandaris gelegen aan de Oude Gest 3 in Bunschoten-Spakenburg. Daar beschikken wij over 2 ruime lokalen waar wij dagelijks opvang bieden aan peuters

Nadere informatie

EVEN VOORSTELLEN...!

EVEN VOORSTELLEN...! EVEN VOORSTELLEN...! 2018 10forKIDS Beste ouders, 10forKIDS biedt dagopvang en peuteropvang aan kinderen van drie maanden tot vier jaar oud. Uw kind een liefdevolle, persoonlijke en een uitdagende opvang

Nadere informatie

Opendeurenbeleid. Aanvulling op de brochure Pedagogische kwaliteit van kinderopvang

Opendeurenbeleid. Aanvulling op de brochure Pedagogische kwaliteit van kinderopvang Opendeurenbeleid Aanvulling op de brochure Pedagogische kwaliteit van kinderopvang Dit is een uitgave van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang, BOinK. Deze brochure is een aanvulling op

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kompas

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kompas Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kompas Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische uitgangspunten.

Nadere informatie

EEN VELD VOL KLAVERTJES VIER

EEN VELD VOL KLAVERTJES VIER EEN VELD VOL KLAVERTJES VIER Inleiding In dit pedagogisch beleidsplan van Spelenderwijs Ede staat waar het in ons werk in de kern om gaat. Kinderen liefdevol opvoeden, of anders gezegd verzorgen, begeleiden

Nadere informatie

Inspectierapport PSZ Wandelbos (PSZ) Auteurslaan MA TILBURG

Inspectierapport PSZ Wandelbos (PSZ) Auteurslaan MA TILBURG Inspectierapport PSZ Wandelbos (PSZ) Auteurslaan 9 5044MA TILBURG Toezichthouder: GGD Hart voor Brabant In opdracht van gemeente: Tilburg Datum inspectie: 31-10-2016 Type onderzoek : Jaarlijks onderzoek

Nadere informatie

Inspectierapport Smiley Kids BV (KDV) Hilledijk GA ROTTERDAM Registratienummer

Inspectierapport Smiley Kids BV (KDV) Hilledijk GA ROTTERDAM Registratienummer Inspectierapport Smiley Kids BV (KDV) Hilledijk 196 3074GA ROTTERDAM Registratienummer 104153702 Toezichthouder: GGD Rotterdam-Rijnmond In opdracht van gemeente: Rotterdam Datum inspectie: 08-05-2015 Type

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan Peuterspeelzaal De Torteltuin Mariaschool Paterswolde

Pedagogisch Beleidsplan Peuterspeelzaal De Torteltuin Mariaschool Paterswolde Pedagogisch Beleidsplan Peuterspeelzaal De Torteltuin Mariaschool Paterswolde Inhoud: 1. Inleiding 2. Dagindeling / werkwijze peuterspeelzaal 3. Emotionele veiligheid 4. Persoonlijke competentie 5. Sociale

Nadere informatie

VVE Beleidsplan Peuterspeelzaal De Vonkjes Kinderopvang KOOS

VVE Beleidsplan Peuterspeelzaal De Vonkjes Kinderopvang KOOS VVE Beleidsplan Peuterspeelzaal De Vonkjes Kinderopvang KOOS juli 2018 VVE Beleidsplan Peuterspeelzaal De Vonkjes Voorwoord, In dit VVE-beleidsplan staat beschreven op welke wijze De Vonkjes ( onderdeel

Nadere informatie

Inspectierapport Wimperoen (PSZ) Juliana van Stolberglaan 27 D 2111CJ AERDENHOUT

Inspectierapport Wimperoen (PSZ) Juliana van Stolberglaan 27 D 2111CJ AERDENHOUT Inspectierapport Wimperoen (PSZ) Juliana van Stolberglaan 27 D 2111CJ AERDENHOUT Toezichthouder: GGD Kennemerland In opdracht van gemeente: Bloemendaal Datum inspectie: 19-11-2015 Type onderzoek: Jaarlijks

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Steffie. Pedagogisch werkplan SPL / SJWB 2019

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Steffie. Pedagogisch werkplan SPL / SJWB 2019 1 Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Steffie September 2018 2 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Steffie p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 5 3. kennismaking en wennen p.

Nadere informatie

Inspectierapport Meuleke (KDV) Kerkraderweg CC Heerlen Registratienummer

Inspectierapport Meuleke (KDV) Kerkraderweg CC Heerlen Registratienummer Inspectierapport Meuleke (KDV) Kerkraderweg 7 6416CC Heerlen Registratienummer 221777374 Toezichthouder: GGD Zuid Limburg In opdracht van gemeente: Heerlen Datum inspectie: 31-08-2018 Type onderzoek :

Nadere informatie

Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid

Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid Inleiding Wij vinden het belangrijk dat u uw kind met een gerust hart naar één van onze kindercentra brengt. In deze brochure laten wij u zien dat wij

Nadere informatie

Informatiebrochure Hoera Kessel. Locatie Binnenweg

Informatiebrochure Hoera Kessel. Locatie Binnenweg Informatiebrochure Hoera Kessel Locatie Binnenweg Inhoudsopgave 1. Inleiding.3 2. Groepsindeling 3 3. Dagritme 5 4. Overdracht 6 5. Openingstijden 7 6. Contactgegevens..8 2015-10, Brochure Hoera Kessel,

Nadere informatie

Pedagogische visie van Stichting Rijswijkse Kinderopvang. Ontdekkend spelen. Uitdagend werken

Pedagogische visie van Stichting Rijswijkse Kinderopvang. Ontdekkend spelen. Uitdagend werken Pedagogische visie van Stichting Rijswijkse Kinderopvang Ontdekkend spelen Uitdagend werken Onze missie In een veilig, geborgen en positief klimaat willen we kinderen helpen zich te ontwikkelen tot weerbare,

Nadere informatie

Peuteropvang Dolfijn

Peuteropvang Dolfijn Peuteropvang Dolfijn Samen spelen, leren en ontdekken VVE Leuk en leerzaam Vriendjes maken Voorwoord Beste ouders en peuters, In deze brochure kunt u allerlei praktische informatie lezen over onze peutergroep.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peutercentrum De Mors

Pedagogisch werkplan. Peutercentrum De Mors Pedagogisch werkplan Peutercentrum De Mors Juni 2017 1 Inhoud 1. informatie over peutercentrum de Mors p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4. dagindeling

Nadere informatie

Inspectierapport Blokkendoos (KDV) Van Swietenlaan 1A 9728NX GRONINGEN Registratienummer 757391527

Inspectierapport Blokkendoos (KDV) Van Swietenlaan 1A 9728NX GRONINGEN Registratienummer 757391527 Inspectierapport Blokkendoos (KDV) Van Swietenlaan 1A 9728NX GRONINGEN Registratienummer 757391527 Toezichthouder: GGD Groningen In opdracht van gemeente: GRONINGEN Datum inspectie: 25-11-2014 Type onderzoek:

Nadere informatie

Inspectierapport De Zandloper (PSZ) Zandbos DD HOOFDDORP

Inspectierapport De Zandloper (PSZ) Zandbos DD HOOFDDORP Inspectierapport De Zandloper (PSZ) Zandbos 161 2134DD HOOFDDORP Toezichthouder: GGD Kennemerland In opdracht van gemeente: Haarlemmermeer Datum inspectie: 11-07-2016 Type onderzoek : Jaarlijks onderzoek

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan

Pedagogisch Beleidsplan Pedagogisch Beleidsplan omdat ieder kind kei belangrijk is INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Doelstelling 2.1 Algemene doelstelling 2.2 Onze visie op kinderen en hun ontwikkeling 2.3 Onze visie op kinderopvang

Nadere informatie

Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Doel Doelstelling Doelgroep

Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Doel Doelstelling Doelgroep Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Het pedagogisch beleidsplan is bedoeld als leidraad bij de opvang van de kinderen van Chr. Kinderopvang Natuurlijk. Alle medewerkers van het kinderdagverblijf

Nadere informatie

Observeerbare Termen. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid 2

Observeerbare Termen. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid 2 1 Observeerbare Termen Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid Leeftijdscategorie De kinderen worden opgevangen in een schone en veilige omgeving. 2 4 jaar 1. De leidster instrueert kind

Nadere informatie

Inspectierapport Kinderdagverblijf Pluk (KDV) Darwinhof CR Zandvoort Registratienummer

Inspectierapport Kinderdagverblijf Pluk (KDV) Darwinhof CR Zandvoort Registratienummer Inspectierapport Kinderdagverblijf Pluk (KDV) Darwinhof 9 2041CR Zandvoort Registratienummer 158133900 Toezichthouder: GGD Kennemerland In opdracht van gemeente: Zandvoort Datum inspectie: 09-03-2017 Type

Nadere informatie

Inspectierapport De Bereboot (KDV) Zandbergsweg 111 6432CC HOENSBROEK Registratienummer 647168315

Inspectierapport De Bereboot (KDV) Zandbergsweg 111 6432CC HOENSBROEK Registratienummer 647168315 Inspectierapport De Bereboot (KDV) Zandbergsweg 111 6432CC HOENSBROEK Registratienummer 647168315 Toezichthouder: GGD Zuid Limburg In opdracht van gemeente: Heerlen Datum inspectie: 05-01-2016 Type onderzoek

Nadere informatie

Inspectierapport PSZ Fatima (PSZ) Fatimastraat 24b 5021AN Tilburg

Inspectierapport PSZ Fatima (PSZ) Fatimastraat 24b 5021AN Tilburg Inspectierapport PSZ Fatima (PSZ) Fatimastraat 24b 5021AN Tilburg Toezichthouder: GGD Hart voor Brabant In opdracht van gemeente: Tilburg Datum inspectie: 26-01-2017 Type onderzoek : Jaarlijks onderzoek

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan gastouder

Pedagogisch Werkplan gastouder Pedagogisch Werkplan gastouder Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave 1. PERSOONLIJKE GEGEVENS GASTOUDER... 3 2. EMOTIONELE VEILIGHEID... 3 2.1. Vertrouwen... 3 2.2. Veilige opvangomgeving... 3 2.3. Spel, speelgoed

Nadere informatie

PEDAGOGISCHE WERKWIJZE DE KLEINE WERELD. PED-bel03 v05

PEDAGOGISCHE WERKWIJZE DE KLEINE WERELD. PED-bel03 v05 pagina 1 van 6 Algemeen Kindercentrum De Kleine Wereld, is gevestigd in de dependance van de OBS de Wereld, gelegen in de wijk de Nude. Het kindercentrum bestaat uit een Peutergroep en buitenschoolse opvang

Nadere informatie

Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe

Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe Akkoord leidsters april 2012 Vastgesteld door OWG juni 2012 Geëvalueerd juli 2014 Aangepast april 2015 Wenbeleid dagopvang en buitenschoolse opvang Het wenbeleid

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Pinkeltje I

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Pinkeltje I Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Pinkeltje I Pinkeltje I Zichthof 10 1445 HC Purmerend Postadres: Gruttostraat 99 1444 AG Purmerend Telefoon 06.41432264 Email:info@pszpinkeltje.nl Website:www.pszpinkeltje.nl

Nadere informatie

Piramide. De educatieve methode voor alle jonge kinderen

Piramide. De educatieve methode voor alle jonge kinderen Voor- en vroegschoolse educatie Piramide Piramide De educatieve methode voor alle jonge kinderen Geeft jonge kinderen de kans zich optimaal te ontwikkelen Biedt houvast en ruimte voor pedagogisch medewerkers,

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Integraal Kindcentrum de Weide

Pedagogisch beleidsplan Integraal Kindcentrum de Weide Pedagogisch beleidsplan Integraal Kindcentrum de Weide Pagina 1 van 7 Pedagogisch beleidsplan IKC de Weide. Inhoudsopgave Pedagogisch beleidsplan Kindcentrum de Weide Leeuwarden Voorwoord... 3 1. Integraal

Nadere informatie

Uw kind in vertrouwde handen. Kinderopvang van 0 t/m 12 jaar

Uw kind in vertrouwde handen. Kinderopvang van 0 t/m 12 jaar Uw kind in vertrouwde handen Kinderopvang van 0 t/m 12 jaar SKSG verzorgt alle vormen van professionele kinderopvang op kindercentra en bij gastouders. Voor kinderen van nul tot en met twaalf jaar. Onze

Nadere informatie