Arbeidsongevallen Wijziging van de wet van 10 april 1971 Nota over de wetgeving

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Arbeidsongevallen Wijziging van de wet van 10 april 1971 Nota over de wetgeving"

Transcriptie

1 VL/NB Brussel, 17 februari 2014 Arbeidsongevallen Wijziging van de wet van 10 april 1971 Nota over de wetgeving Er is een nieuwe wettekst verschenen. Deze betreft: Wet van houdende dringende diverse bepalingen inzake sociale wetgeving (B.S ) Deze wet had onopgemerkt voorbij kunnen gaan als hoofdstuk drie niet een aantal wijzigingen zou aanbrengen aan de wet van en de definitie van het begrip "arbeidsongeval" zou verruimen. De andere punten hebben betrekking op 1. de grotere mogelijkheid tot vrijwilligerswerk voor rijkspersoneel op ziekteverlof, 2. de aanpassing van de evaluatieprocedure van arbeidsongeschiktheid met inwerkingtreding op en 3. de kinderbijslag. Te onthouden: Ongevallen die plaatsvinden buiten de in de arbeidsovereenkomst bepaalde functie kunnen voortaan worden beschouwd als arbeidsongevallen. Door deze precisering worden de wetten betreffende ongevallen in de overheidssector en in de privésector op gelijke voet gesteld. Lichte ongevallen zullen worden opgenomen in het jaarverslag van de IDPB om te vermijden dat ze uit de statistieken zouden verdwijnen (een KB tot wijziging van de bijlage IDPB wordt verwacht). Het Fonds voor Arbeidsongevallen zal weigeringen van verzekeringsondernemingen voortaan kunnen aanvechten bij de arbeidsrechtbank. Het slachtoffer van een arbeidsongeval beschikte tot nu toe over een termijn van 3 jaar om verzet aan te tekenen tegen een genezenverklaring. Deze termijn kan van nu af aan onderbroken of opgeschort worden. Inwerkingtreding:

2 Samenvatting: Het gedeelte dat ons in deze tekst dus aanbelangt, is hoofdstuk 3 Wijzigingen van de arbeidsongevallenwet van 10 april Deze wet moet worden begrepen als volgt: Artikel 7 van de wet van , namelijk: Voor de toepassing van deze wet wordt als arbeidsongeval aangezien elk ongeval dat een werknemer tijdens en door het feit van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst overkomt en dat een letsel veroorzaakt. Het ongeval overkomen tijdens de uitvoering van de overeenkomst wordt, behoudens tegenbewijs, geacht als overkomen door het feit van de uitvoering van die overeenkomst. [Het ongeval veroorzaakt door terrorisme, zoals bepaald in de wet van 1 april 2007 betreffende de verzekering tegen schade veroorzaakt door terrorisme, en overkomen tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst, wordt geacht te zijn overkomen door het feit van de uitvoering van die arbeidsovereenkomst.] Het ongeval overkomen aan de telewerker wordt, behoudens tegenbewijs, geacht overkomen te zijn tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst: 1 wanneer het ongeval gebeurt op de plaats of de plaatsen die deze laatste schriftelijk heeft gekozen als de plaats om zijn werk te verrichten; 2 wanneer het ongeval gebeurt tijdens de periode van de dag die schriftelijk voorzien werd als de periode waarin arbeid kan verricht worden. bij ontstentenis van dergelijke vermelding in de schriftelijke overeenkomst zal het vermoeden van toepassing zijn tijdens de werkuren die de telewerker zou moeten presteren indien hij in de lokalen van de werkgever zou tewerkgesteld zijn. "Wordt eveneens als arbeidsongeval aangezien, het ongeval dat een werknemer buiten de uitoefening van zijn overeenkomst is overkomen maar dat veroorzaakt is door een derde wegens de uitvoering van de overeenkomst. " Opmerking vanwege CEDIOB: de wet van toepasbaar op de overheidssector bevatte een ruimere definitie van "arbeidsongevallen" dan in de privésector. Deze ongelijkheid is voortaan weggewerkt. Zowel werknemers uit de overheidssector als werknemers uit de privésector kunnen in het vervolg een arbeidsongeval aangeven in geval van agress ie: tegen hen gericht, buiten de uitoefening van hun functie, maar tengevolge van deze uitoefening! Bijvoorbeeld: een bankbediende die een lening heeft geweigerd en buiten de bank wordt aangevallen.

3 De artikelen 27ter, 58, 59quater, 62, 63, 69, 72, 80, 87bis, 90bis, 91 van de wet van 10 april 1971 werden gewijzigd. Deze wijzigingen creëren een wettelijke basis waardoor het bedrag van de ambtshalve aansluitingsbijdrage kan worden verkleind. Deze wet voorziet in een mogelijke vrijstelling. De regels van de aangifteprocedure voor lichte ongevallen zijn vereenvoudigd. Scheepsjongens (zeevisserij) die het slachtoffer zijn van een arbeidsongeval krijgen een betere juridische bescherming. Meer precies: Artikel 62, namelijk: De werkgever of zijn aangestelde is verplicht ieder ongeval dat aanleiding kan geven tot toepassing van deze wet, aan te geven bij de bevoegde verzekeringsonderneming en, in de gevallen bepaald door de Koning, bij de inspecteur bevoegd inzake de arbeidsveiligheid. De aangifte van het ongeval kan eveneens gedaan worden door de getroffene of zijn rechthebbenden. De aangifte gebeurt op de wijze en binnen de termijnen bepaald door de Koning. Het beheerscomité van het Fonds voor Arbeidsongevallen stelt alle modellen van formulieren vast. De verzekeringsonderneming bezorgt het Fonds voor arbeidsongevallen op de wijze en binnen de termijnen bepaald door de Koning de elementen die voorkomen in de aangifte, alsook die welke betrekking hebben op de regeling van het ongeval. Het Fonds voor arbeidsongevallen bezorgt de in het vorig lid bedoelde elementen aan de inspecteur bevoegd inzake de arbeidsveiligheid, volgens de regels bepaald door de Koning. "De Koning kan bijzondere regels vaststellen voor de definitie en de aangifte van lichte ongevallen en de voorwaarden bepalen waaronder de werkgevers kunnen worden vrijgesteld van de verplichting om lichte ongevallen aan te geven. " Opmerking vanwege CEDIOB: De wet stelt voor om het aantal lichte ongevallen in het jaarverslag van de IDPB op te nemen om te vermijden dat deze uit te statistieken zouden verdwijnen. De bijlage van het KB van 27 maart 1998 betreffende de IDPB zal binnenkort aangepast worden.

4 Artikel 63, namelijk: De verzekeringsonderneming die weigert het ongeval ten laste te nemen of die oordeelt dat er twijfel bestaat inzake de toepassing van de wet op het ongeval, verwittigt (binnen de dertig dagen) die volgen op de ontvangst van de verklaring het Fonds voor arbeidsongevallen. Het Fonds voor arbeidsongevallen kan een onderzoek instellen naar de oorzaken en de omstandigheden van het ongeval en maa kt dan een proces-verbaal op. Een afschrift van het proces-verbaal wordt gezonden aan de verzekeringsonderneming, aan de getroffene of zijn rechthebbende en aan de verzekeringsinstelling waarbij de getroffene is aangesloten of waar hij is ingeschreven over eenkomstig de wetgeving inzake de verplichte verzekering tegen ziekte en invaliditeit. "In geval van betwisting tussen de verzekeringsonderneming en het Fonds voor arbeidsongevallen over de tenlasteneming van het arbeidsongeval en de handhaving van de weigering van de verzekeringsonderneming om het ongeval ten laste te nemen, kan het Fonds h et geschil voor de bevoegde rechtbank brengen. Het brengt de verzekeringsonderneming, het slachtoffer of de rechthebbenden en de verzekeringsinstelling van het slachtoffer per ter post aangetekende brief op de hoogte van zijn intentie om het geschil voor d e bevoegde rechtbank te brengen na een termijn van drie maanden vanaf de verzending van de ter post aangetekende brief. Het slachtoffer of zijn rechthebbenden en de verzekeringsinstelling kunnen, binnen die termijn van drie maanden, hun verzet tegen de instelling van die vordering door het Fonds voor arbeidsongevallen gezamenlijk en uitdrukkelijk kenbaar maken. Het slachtoffer of zijn rechthebbenden en de verzekeringsinstelling worden in het geding betrokken. Het vonnis dat wordt geveld, zal aan hen tegenst elbaar zijn. " Opmerking vanwege CEDIOB: het Fonds voor Arbeidsongevallen zal weigeringen van verzekeringsondernemingen voortaan kunnen aanvechten bij de arbeidsrechtbank. Artikel 69, namelijk: De rechtsvordering tot betaling van de vergoedingen verjaart na drie jaar. De rechtsvordering tot terugvordering van onverschuldigde vergoedingen verjaart na drie jaar. De rechtsvordering tot terugvordering van onverschuldigde vergoedingen die door bedrieglijke handelingen of door valse of opzettelijk onvolledige verklaringen werden bekomen, verjaart na vijf jaar.

5 De rechtsvordering tot betaling van de bij de artikelen 27bis, laatste lid, 27ter en 27quater bedoelde bijslagen verjaart na drie jaar vanaf de eerste dag volgend op de betalingsperiode waarop dez e bijslagen betrekking hebben, voor zover de hoofdvordering tot betaling van de op deze periode betrekking hebbende vergoedingen niet is verjaard. Voor de bijslagen die toegekend worden op vergoedingen voor periodes die gelegen zijn voor de regeling van het arbeidsongeval bij een bekrachtigde overeenkomst of bij een in kracht van gewijsde getreden gerechtelijke beslissing, of voor de in artikel 72 bedoelde herziening, vangt de verjaring aan op de datum van deze regeling of herziening. (Voor de vorderingen die, met toepassing van de verjaringstermijn van vijf jaar, nog niet verjaard zijn op de datum van inwerkingtreding van artikel 40 van de wet van 3 juli 2005 houdende diverse bepalingen betreffende het sociaal overleg, maar die met toepassing van de nieuwe verjaringstermijn van drie jaar wel verjaard zijn, wordt de datum van verjaring vastgesteld op 1 januari 2009.) "De betalingsvordering van de vergoedingen verjaart drie jaar na de kennisgeving van de beslissing tot genezenverklaring. " Artikel 72, namelijk: De eis tot herziening van de vergoedingen, gegrond op een wijziging van het verlies van arbeidsgeschiktheid van de getroffene of (van de noodzakelijkheid van de geregelde hulp van een ander persoon of op het overlijden van de getroffene) aan de gevolgen van het ongeval, kan ingesteld worden binnen drie jaar die volgen op de datum van homologatie (of de bekrachtiging) van de overeenkomst tussen de partijen of van de in artikel 24 bedoelde beslissing of kennisgevin g (of de datum van het ongeval indien de tijdelijke arbeidsongeschiktheid geen zeven dagen overschrijdt en indien de verzekeringsonderneming de getroffene genezen verklaart zonder blijvende arbeidsongeschiktheid). Wordt opgeheven. Opmerking vanwege CEDIOB: het slachtoffer van een arbeidsongeval beschikte over een termijn van 3 jaar om verzet aan te tekenen tegen een genezenverklaring. Deze termijn kan van nu af aan onderbroken of opgeschort worden. Deze wijzigingen van artikelen 69 en 72 (die overeenkomen met artikelen 13 en 14 van deze wet) zijn van toepassing op de genezenverklaringen die werden medegedeeld binnen een termijn van 3 jaar voor de verschijning van deze wettekst. Gerechtelijke beslissingen tegen beslissingen tot genezenverklaring zonder blijvende arbeidsongeschiktheid blijven definitief gelden.

LICHTE ONGEVALLEN Nota over de wetgeving

LICHTE ONGEVALLEN Nota over de wetgeving VL/NB Brussel, woensdag 23 april 2014 LICHTE ONGEVALLEN Nota over de wetgeving Twee nieuwe KB's bepalen de toepassingsmodaliteiten van het concept 'licht ongeval' in de reglementering betreffende arbeidsongevallen,

Nadere informatie

Rolnummer 5567. Arrest nr. 173/2013 van 19 december 2013 A R R E S T

Rolnummer 5567. Arrest nr. 173/2013 van 19 december 2013 A R R E S T Rolnummer 5567 Arrest nr. 173/2013 van 19 december 2013 A R R E S T In zake : de prejudiciële vragen betreffende de artikelen 25, eerste lid, en 69, eerste en derde lid, van de arbeidsongevallenwet van

Nadere informatie

Arbeidsongevallen. Steven Van den Broeck Directie TWW Antwerpen FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg

Arbeidsongevallen. Steven Van den Broeck Directie TWW Antwerpen FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg Arbeidsongevallen Steven Van den Broeck Directie TWW Antwerpen FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg steven.vandenbroeck@werk.belgie.be 5 juni 2018 1 Inhoud 1. Wetgeving 2. EHBO 3. Vergoeding

Nadere informatie

BERAADSLAGING NR 04/009 VAN 6 APRIL 2004 M.B.T

BERAADSLAGING NR 04/009 VAN 6 APRIL 2004 M.B.T SCSZ/04/49 BERAADSLAGING NR 04/009 VAN 6 APRIL 2004 M.B.T. DE UITWISSELING VAN SOCIALE GEGEVENS VAN PERSOONLIJKE AARD TUSSEN HET FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN EN DE VERZEKERINGSINSTELLINGEN MET HET OOG

Nadere informatie

Uittreksels uit de Arbeidsongevallenwet

Uittreksels uit de Arbeidsongevallenwet Uittreksels uit de Arbeidsongevallenwet Artikel 6 1. De nietigheid van de arbeidsovereenkomst kan niet worden ingeroepen ten aanzien van de toepassing van deze wet. 2. Elke overeenkomst strijdig met de

Nadere informatie

ARBEIDSHOF TE BRUSSEL ARREST OPENBARE TERECHTZITTING VAN 30 APRIL DE KAMER Arbeidsongeval Tegensprekelijk Aanstelling deskundige.

ARBEIDSHOF TE BRUSSEL ARREST OPENBARE TERECHTZITTING VAN 30 APRIL DE KAMER Arbeidsongeval Tegensprekelijk Aanstelling deskundige. 1e blad. Rep.Nr. ARBEIDSHOF TE BRUSSEL ARREST OPENBARE TERECHTZITTING VAN 30 APRIL 2007. 5DE KAMER Arbeidsongeval Tegensprekelijk Aanstelling deskundige In de zaak: Tegen: R.G., wonende te [xxx]. Appellante,

Nadere informatie

Gelet op de auditoraatsrapporten van de Kruispuntbank van 17 maart 2004 en van 15 april 2013;

Gelet op de auditoraatsrapporten van de Kruispuntbank van 17 maart 2004 en van 15 april 2013; SCSZ/13/115 BERAADSLAGING NR. 04/009 VAN 6 APRIL 2004, GEWIJZIGD OP 7 MEI 2013, M.B.T. DE UITWISSELING VAN SOCIALE GEGEVENS VAN PERSOONLIJKE AARD TUSSEN HET FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN EN DE VERZEKERINGSINSTELLINGEN

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 85 BIS

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 85 BIS COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 85 BIS ------------------------------------------------------------------- Zitting van woensdag 27 februari 2008 -------------------------------------------------- COLLECTIEVE

Nadere informatie

Wat te doen na een arbeidsongeval

Wat te doen na een arbeidsongeval Wat te doen na een arbeidsongeval Ir. Pieter De Munck Adviseur-generaal TWW RD Limburg Vlaams-Brabant Arbeidsongeval Voor de toepassing van de arbeidsongevallenwet van 10 april 1971 wordt als arbeidsongeval

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.631 ------------------------------ Zitting van woensdag 27 februari 2008 -------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.631 ------------------------------ Zitting van woensdag 27 februari 2008 ------------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.631 ------------------------------ Zitting van woensdag 27 februari 2008 ------------------------------------------------- Telewerk - Gevolggeving aan advies nr. 1.528 van 9 november

Nadere informatie

3 Subrogatie VERPLICHTE VERZEKERING ARBEIDSONGEVALLEN. 4 Verhaal. 1 Omschrijving van de verzekering. 2 Preventie

3 Subrogatie VERPLICHTE VERZEKERING ARBEIDSONGEVALLEN. 4 Verhaal. 1 Omschrijving van de verzekering. 2 Preventie BEDRIJFSPOLIS PERSONEELSVERZEKERINGEN BLZ. 1 VERPLICHTE VERZEKERING ARBEIDSONGEVALLEN Deze verzekering is een verplichte verzekering die de werkgever moet sluiten ten behoeve van zijn werknemers. De voorwaarden

Nadere informatie

TITEL I Algemene bepalingen

TITEL I Algemene bepalingen ADMINISTRATIEVE SCHIKKING BETREFFENDE DE TOEPASSING VAN DE OVEREENKOMST BETREFFENDE DE SOCIALE ZEKERHEID TUSSEN HET KONINKRIJK BELGIË EN DE REPUBLIEK MOLDAVIË (Inwerkingtreding 01-01-2016, gepubliceerd

Nadere informatie

Hier vind je basisinformatie die van pas kan komen wanneer je slachtoffer geworden bent van een arbeidsongeval.

Hier vind je basisinformatie die van pas kan komen wanneer je slachtoffer geworden bent van een arbeidsongeval. Arbeidsongeval Hier vind je basisinformatie die van pas kan komen wanneer je slachtoffer geworden bent van een arbeidsongeval. We bespreken wat je moet doen als de algemene Arbeidsongevallenwet op jouw

Nadere informatie

Aangifteprocedure voor arbeidsongevallen in de publieke sector (wet van 03.07.67)

Aangifteprocedure voor arbeidsongevallen in de publieke sector (wet van 03.07.67) Aangifteprocedure voor arbeidsongevallen in de publieke sector (wet van 03.07.67) 1. Welk ongeval moet aangegeven worden? Elk feit overkomen tijdens de uitoefening van de arbeidsovereenkomst of op de arbeidsweg

Nadere informatie

koninklijk besluit van 20 september 1998, wordt vervangen als volgt : «Artikel 1. De regeling ingesteld bij de wet van 3 juli 1967 betreffende de

koninklijk besluit van 20 september 1998, wordt vervangen als volgt : «Artikel 1. De regeling ingesteld bij de wet van 3 juli 1967 betreffende de JUNI 2007. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 24 januari 1969 betreffende de schadevergoeding ten gunste van personeelsleden van de overheidssector, voor arbeidsongevallen

Nadere informatie

Geachte mevrouw, Geachte heer,

Geachte mevrouw, Geachte heer, Bestuur medische expertise (MEDEX) ONZE REF. DATUM 10/06/2014 BIJLAGE(N) TOELICHTING NIEUW KB BEHEER ARBEIDSONGEVALLEN CONTACT Contact Center TEL. 02/524 97 97 E-MAIL cg_ga@medex.belgium.be BETREFT Toelichting

Nadere informatie

Geachte mevrouw, Geachte heer,

Geachte mevrouw, Geachte heer, Bestuur medische expertise (MEDEX) ONZE REF. DATUM 10/06/2014 BIJLAGE(N) TOELICHTING NIEUW KB BEHEER ARBEIDSONGEVALLEN CONTACT Contact Center TEL. 02/524 97 97 E-MAIL cg_ga@medex.belgium.be BETREFT Toelichting

Nadere informatie

Uittreksels uit de Arbeidsongevallenwet

Uittreksels uit de Arbeidsongevallenwet Uittreksels uit de Arbeidsongevallenwet Artikel 6 1. De nietigheid van de arbeidsovereenkomst kan niet worden ingeroepen ten aanzien van de toepassing van deze wet. 2. Elke overeenkomst strijdig met de

Nadere informatie

Rolnummer 5855. Arrest nr. 178/2014 van 4 december 2014 A R R E S T

Rolnummer 5855. Arrest nr. 178/2014 van 4 december 2014 A R R E S T Rolnummer 5855 Arrest nr. 178/2014 van 4 december 2014 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over artikel 13, tweede lid, van de wet van 3 juli 1967 betreffende preventie van of de schadevergoeding

Nadere informatie

WAT NA EEN MEDISCH ONGEVAL? Fonds voor Medische ongevallen

WAT NA EEN MEDISCH ONGEVAL? Fonds voor Medische ongevallen WAT NA EEN MEDISCH ONGEVAL? Fonds voor Medische ongevallen Welkom Als u van oordeel bent het slachtoffer te zijn van schade als gevolg van gezondheidszorg in het ziekenhuis, zijn er een aantal pistes

Nadere informatie

Reglement arbeidsongevallen voor het personeel van de Politie

Reglement arbeidsongevallen voor het personeel van de Politie Reglement arbeidsongevallen voor het personeel van de Politie Dit reglement is opgesteld door het Bestuur van de medische expertise (Medex) in uitvoering van art. X.III.10. 3 van het KB van 30/3/2001 tot

Nadere informatie

Slachtoffer van een arbeidsongeval Wat nu?

Slachtoffer van een arbeidsongeval Wat nu? Slachtoffer van een arbeidsongeval Wat nu? NL-brochure slachtoffer van een AO-link-OK.docx Pagina 1 van 14 INHOUDSTAFEL 1. Algemene inlichtingen... 3 1.1. Wat is een arbeidsongeval... 3 1.2. Wie is de

Nadere informatie

UITTREKSEL VAN DE WET VAN 10 APRIL 1971 OP DE ARBEIDSONGEVALLEN

UITTREKSEL VAN DE WET VAN 10 APRIL 1971 OP DE ARBEIDSONGEVALLEN - AD1072NL UITTREKSEL VAN DE WET VAN 10 APRIL 1971 OP DE ARBEIDSONGEVALLEN 1. Artikel 6 1. De nietigheid van de arbeidsovereenkomst kan niet worden ingeroepen ten aanzien van de toepassing van deze wet.

Nadere informatie

Wat na een medisch ongeval?

Wat na een medisch ongeval? Wat na een medisch ongeval? Fonds voor Medische ongevallen Versie juni 2017 - objectid 10641 vzw Jessa Ziekenhuis Salvatorstraat 20, 3500 Hasselt, www.jessazh.be Vragen over het Fonds voor Medische ongevallen

Nadere informatie

Definities 2. Doel en omvang van de verzekering 2. Uittreksels uit de arbeidsongevallenwet (wet van 10 april 1971) 3. Diverse bepalingen 13

Definities 2. Doel en omvang van de verzekering 2. Uittreksels uit de arbeidsongevallenwet (wet van 10 april 1971) 3. Diverse bepalingen 13 Baloise Insurance is de nieuwe naam van Nateus nv en Nateus Life nv (sinds de juridische fusie met Mercator verzekeringen nv - jan. 2013) en groepeert de activiteiten van de hogervermelde maatschappijen.

Nadere informatie

II. Het stelsel voor werknemers C. Statistieken 5. Arbeidsongevallen (FAO)

II. Het stelsel voor werknemers C. Statistieken 5. Arbeidsongevallen (FAO) 5. Arbeidsongevallen 5.0 Methodologische nota De tak arbeidsongevallen omvat twee stelsels (van financiering): het kapitalisatiestelsel en het repartitiestelsel. Enkel het repartitiestelsel behoort tot

Nadere informatie

Circulaire ARBEIDSWEGONGEVAL

Circulaire ARBEIDSWEGONGEVAL art 7 ERNSTIG Welzijnswet 1996, art 94bis, 1 KB Welzijnsbeleid 1998, art 26, 4 ARBEIDSWEGONGEVAL Een ongeval van een werknemer is een arbeidsongeval (AO) als volgende voorwaarden zijn vervuld: een plotse

Nadere informatie

KB Verzwaarde risico s. Gewijzigd door :

KB Verzwaarde risico s. Gewijzigd door : Koninklijk besluit van 23.12.2008 tot uitvoering van de arbeidsongevallenwet van 10 april 1971 in verband met de onevenredig verzwaarde risico's (BS van 30.12.2008) Gewijzigd door : KB 25.11.2015 BS 27.11.2015

Nadere informatie

e-doc WAT TE DOEN BIJ EEN ARBEIDS ONGEVAL?

e-doc WAT TE DOEN BIJ EEN ARBEIDS ONGEVAL? e-doc WAT TE DOEN BIJ EEN ARBEIDS ONGEVAL? april 2015 2 3 WANNEER is er sprake van een ARBEIDSONGEVAL? Wat te doen bij een arbeidsongeval? Dat is de eerste vraag die gesteld moet worden. Want lang niet

Nadere informatie

De programmawet (I) van 27 december 2006, art. 113 tot en met 133

De programmawet (I) van 27 december 2006, art. 113 tot en met 133 Verschenen in het Belgisch Staatsblad van 28 december 2006 De programmawet (I) van 27 december 2006, art. 113 tot en met 133 HOOFDSTUK VI. Schadeloosstellingfonds voor asbestslachtoffers Afdeling 1. Opdracht

Nadere informatie

Wat na een medisch ongeval?

Wat na een medisch ongeval? Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Dienst kwaliteit E-mail: info@jessazh.be Tel: 011 30 81 11 Wat na een medisch ongeval? Fonds voor Medische ongevallen

Nadere informatie

PROGRAMMAWET (I) VAN 27 DECEMBER 2006. (B.S. 28 december 2006, 3e editie) Uittreksels

PROGRAMMAWET (I) VAN 27 DECEMBER 2006. (B.S. 28 december 2006, 3e editie) Uittreksels PROGRAMMAWET (I) VAN 27 DECEMBER 2006 (B.S. 28 december 2006, 3e editie) Uittreksels Aangevuld, gewijzigd of aangepast door: - de wet van 21 december 2007 houdende diverse bepalingen (I) (B.S. 31 december

Nadere informatie

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN 1 FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN AANSCHRIJVING NR. 2015/4 Toepassing van artikel 42bis van de AOW Deze aanschrijving vernietigt en vervangt de aanschrijvingen 88/5, 89/7 en 97/7 Met deze aanschrijving worden

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST PERSONEEL EN ORGANISATIE

FEDERALE OVERHEIDSDIENST PERSONEEL EN ORGANISATIE FEDERALE OVERHEIDSDIENST PERSONEEL EN ORGANISATIE 17 MEI 2007. - Wet tot wijziging van de wet van 3 juli 1967 betreffende de preventie van of de schadevergoeding voor arbeidsongevallen, voor ongevallen

Nadere informatie

FORTISAC ALGEMENE VOORWAARDEN. Voorwoord Waarom een verzekering Huispersoneel afsluilen? Solid partners, flexible solutions

FORTISAC ALGEMENE VOORWAARDEN. Voorwoord Waarom een verzekering Huispersoneel afsluilen? Solid partners, flexible solutions ?? ALGEMENE VOORWAARDEN Voorwoord Waarom een verzekering Huispersoneel afsluilen? ledereen Inhoudstafel Hoofdsluk HOOFDSTUK I : OMVANG VAN DE WAARBORG Arlikal Arlikal 3 - Waar is men verzekerd? Over ??

Nadere informatie

1. Federale verzekering. 2. De aangifte arbeidsongevallen. 3. Betrokkenheid van derden

1. Federale verzekering. 2. De aangifte arbeidsongevallen. 3. Betrokkenheid van derden Welkom 1. Federale verzekering 2. De aangifte arbeidsongevallen 3. Betrokkenheid van derden 1. Federale verzekering De Bouwverzekeraar bij uitstek Opgericht door13 bouwondernemers sector nog steeds in

Nadere informatie

Arbeidsongevallen Ir. Pieter De Munck Adviseur-generaal Toezicht op het Welzijn op het Werk Regionale directie Limburg Vlaams-Brabant (TWW RD Lim-VBr)

Arbeidsongevallen Ir. Pieter De Munck Adviseur-generaal Toezicht op het Welzijn op het Werk Regionale directie Limburg Vlaams-Brabant (TWW RD Lim-VBr) Arbeidsongevallen Ir. Pieter De Munck Adviseur-generaal Toezicht op het Welzijn op het Werk Regionale directie Limburg Vlaams-Brabant (TWW RD Lim-VBr) Wetgeving Wet van 3 juli 1967 betreffende de preventie

Nadere informatie

INHOUD INLEIDING 11 AFDELING 1 OP WIE IS DE ARBEIDSONGEVALLENWET VAN TOEPASSING? 13 1. ALGEMEEN 13

INHOUD INLEIDING 11 AFDELING 1 OP WIE IS DE ARBEIDSONGEVALLENWET VAN TOEPASSING? 13 1. ALGEMEEN 13 INHOUD INLEIDING 11 AFDELING 1 OP WIE IS DE ARBEIDSONGEVALLENWET VAN TOEPASSING? 13 1. ALGEMEEN 13 2. WERKNEMERS DIE ONDER DE TOEPASSING VALLEN VAN DE WET VAN 27 JUNI 1969 OP DE MAATSCHAP- PELIJKE ZEKERHEID

Nadere informatie

Circulaire ARBEIDSONGEVALLEN

Circulaire ARBEIDSONGEVALLEN DEFINITIE art 7 DEFINITIE ERNSTIG Welzijnswet 1996 art 94bis, 1 Codex art I.6-2 DEFINITIE ARBEIDSWEGONGEVAL Een ongeval van een werknemer is een arbeidsongeval (AO) als volgende voorwaarden zijn vervuld:

Nadere informatie

COLLECTIEVE VERZEKERING TEGEN DE LICHAMELIJKE ONGEVALLEN ONGEVALSAANGIFTE

COLLECTIEVE VERZEKERING TEGEN DE LICHAMELIJKE ONGEVALLEN ONGEVALSAANGIFTE P&V VERZEKERINGEN c.v.b.a. Koningsstraat 151 B-1210 Brussel België Tel. 02-250 91 11 Fax 02-250 95 70 www.pv.be Bank 877-7939404-64 R.P.R./B.T.W. BE 0402 236 531 COLLECTIEVE VERZEKERING TEGEN DE LICHAMELIJKE

Nadere informatie

3 Subrogatie VERPLICHTE VERZEKERING ARBEIDSONGEVALLEN. 4 Verhaal. 1 Omschrijving van de verzekering. 2 Preventie

3 Subrogatie VERPLICHTE VERZEKERING ARBEIDSONGEVALLEN. 4 Verhaal. 1 Omschrijving van de verzekering. 2 Preventie BEDRIJFSPOLIS PERSONEELSVERZEKERINGEN BLZ. 1 VERPLICHTE VERZEKERING ARBEIDSONGEVALLEN Deze verzekering is een verplichte verzekering die de werkgever moet sluiten ten behoeve van zijn werknemers. De voorwaarden

Nadere informatie

Aangifte van arbeidsongeval

Aangifte van arbeidsongeval Aangifte van arbeidsongeval Wet van 3 juli 1967 Uitgave 01/2002 Verzekeringsonderneming erkend onder het codenr. 0618 007/0236 04-04 Tel. (02)250 91 11 Fax (02)250 95 70 AANGIFTE VAN ARBEIDSONGEVAL Polisnummer

Nadere informatie

WET VAN 29 MAART 1976. betreffende de gezinsbijslag voor zelfstandigen. (B.S. 6 mei 1976)

WET VAN 29 MAART 1976. betreffende de gezinsbijslag voor zelfstandigen. (B.S. 6 mei 1976) WET VAN 29 MAART 1976 betreffende de gezinsbijslag voor zelfstandigen (B.S. 6 mei 1976) Gewijzigd door: - de wet van 17 maart 1993 (B.S. 22 april 1993) ; - de wet van 6 april 1995 (B.S. 26 juli 1995) ;

Nadere informatie

Arbeidsongevallenwet van 10 april 1971 (B.S ) Inwerkingtreding: (K.B , art. 1 ; B.S )

Arbeidsongevallenwet van 10 april 1971 (B.S ) Inwerkingtreding: (K.B , art. 1 ; B.S ) Arbeidsongevallenwet van 10 april 1971 (B.S. 24.04.1971) Inwerkingtreding: 01.01.1972 (K.B. 25.10.71, art. 1 ; B.S. 04.11.1971) Gewijzigd bij: Wet van 21 december 2018houdende diverse bepalingen inzake

Nadere informatie

Voorwoord Waarom een verzekering Huispersoneel afsluiten? Welke waarborgen omvat deze verzekering? Welke documenten omvat uw contract?

Voorwoord Waarom een verzekering Huispersoneel afsluiten? Welke waarborgen omvat deze verzekering? Welke documenten omvat uw contract? ALGEMENE VOORWAARDEN Voorwoord Waarom een verzekering Huispersoneel afsluiten? Iedereen die personeel tewerkstelt, is verplicht een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten. Dit geldt ook voor huispersoneel.

Nadere informatie

Beste, Alvast bedankt voor uw medewerking, Met vriendelijke groeten, De dienst Evaluatie Lichamelijke Schade. Bestuur medische expertise (MEDEX)

Beste, Alvast bedankt voor uw medewerking, Met vriendelijke groeten, De dienst Evaluatie Lichamelijke Schade. Bestuur medische expertise (MEDEX) Bestuur medische expertise (MEDEX) ONZE REF. DATUM 20/04/2015 BIJLAGE(N) Toelichting over de rol van Medex bij afwezigheden, controles en bij arbeidsongevallen CONTACT Contact center TEL. 02/524 97 97

Nadere informatie

Een arbeidsongeval in uw onderneming? Wat moet u doen?

Een arbeidsongeval in uw onderneming? Wat moet u doen? Een arbeidsongeval in uw onderneming? Wat moet u doen? 1. Geef het schadegeval aan, zodat u aanspraak kunt maken op een schadevergoeding Ieder arbeidsongeval moet worden aangegeven. Aan wie moet u een

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID ARBEIDSONGEVALLEN EN BEROEPSZIEKTEN AANSCHRIJVING NR. 276

FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID ARBEIDSONGEVALLEN EN BEROEPSZIEKTEN AANSCHRIJVING NR. 276 FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID ARBEIDSONGEVALLEN EN BEROEPSZIEKTEN AANSCHRIJVING NR. 276 Brussel, 27 maart 2017 Aan de verzekeringsondernemingen toegelaten tot de arbeidsongevallenverzekering

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 16 MAART 2015 S.12.0102.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.12.0102.F AXA BELGIUM nv, Mr. Willy van Eeckhoutte, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen S. B. I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het

Nadere informatie

NIEUWE REGELS VOOR DE RE-INTEGRATIE VAN ARBEIDS- ONGESCHIKTE WERKNEMERS

NIEUWE REGELS VOOR DE RE-INTEGRATIE VAN ARBEIDS- ONGESCHIKTE WERKNEMERS e-doc NIEUWE REGELS VOOR DE RE-INTEGRATIE VAN ARBEIDS- ONGESCHIKTE WERKNEMERS 2 De werkgever is verplicht eerst na te gaan of de werknemer binnen de onderneming nog aangepast of ander werk kan doen. 3

Nadere informatie

Fonds voor de medische ongevallen

Fonds voor de medische ongevallen Fonds voor de medische ongevallen 1 Fonds voor de medische ongevallen Opdrachten Toepassingsgebied Vergoedingsvoorwaarden Raad van bestuur 2 Fonds voor de medische ongevallen Opdrachten 3 Opdrachten van

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.547 ----------------------------- Zitting van dinsdag 31 januari 2006 -----------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.547 ----------------------------- Zitting van dinsdag 31 januari 2006 ----------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.547 ----------------------------- Zitting van dinsdag 31 januari 2006 ----------------------------------------------- Lijfrente arbeidsongevallen - Uitbreiding tot wettelijk samenwonenden

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2007:BA2284

ECLI:NL:CRVB:2007:BA2284 ECLI:NL:CRVB:2007:BA2284 Instantie Datum uitspraak 28-03-2007 Datum publicatie 05-04-2007 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 04-5151 WAO Bestuursrecht

Nadere informatie

Administratieve schikking betreffende de toepassing van de Overeenkomst betreffende de sociale zekerheid tussen het Koninkrijk België en Montenegro

Administratieve schikking betreffende de toepassing van de Overeenkomst betreffende de sociale zekerheid tussen het Koninkrijk België en Montenegro 1 Administratieve schikking betreffende de toepassing van de Overeenkomst betreffende de sociale zekerheid tussen het Koninkrijk België en Montenegro (Inwerking getreden op 01/06/2014, gepubliceerd in

Nadere informatie

AOW 1971 Arbeidsongevallenwet van 10 april 1971 (B.S. 24.04.1971) Inwerkingtreding: 01.01.1972 (K.B. 25.10.1971, art. 1 ; B.S. 04.11.

AOW 1971 Arbeidsongevallenwet van 10 april 1971 (B.S. 24.04.1971) Inwerkingtreding: 01.01.1972 (K.B. 25.10.1971, art. 1 ; B.S. 04.11. AOW 1971 Arbeidsongevallenwet van 10 april 1971 (B.S. 24.04.1971) Inwerkingtreding: 01.01.1972 (K.B. 25.10.1971, art. 1 ; B.S. 04.11.1971) Gewijzigd bij Wet van 16.11.2015 houdende diverse bepalingen inzake

Nadere informatie

Titel. Inhoudstafel Tekst Begin

Titel. Inhoudstafel Tekst Begin Titel 10 AUGUSTUS 1998. - Koninklijk besluit tot invoering van een recht op loopbaanonderbreking voor bijstand of verzorging van een zwaar ziek gezinsof familielid. (NOTA : Raadpleging van vroegere versies

Nadere informatie

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN Juli 2014 Statistisch verslag van de arbeidsongevallen van 2013 - Privésector 1 Aanpassing van de formule van de gevolgen van arbeidsongevallen 1.1 EVOLUTIE IN DE OVERDRACHT

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 13/03/2014

Datum van inontvangstneming : 13/03/2014 Datum van inontvangstneming : 13/03/2014 Vertaling C-65/14-1 Zaak C-65/14 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 10 februari 2014 Verwijzende rechter: Arbeidsrechtbank te Nijvel (België)

Nadere informatie

expertise binnen handbereik Re-integratie langdurig zieke werknemers in de onderneming Algemeen Doel Opstart van het re-integratietraject

expertise binnen handbereik Re-integratie langdurig zieke werknemers in de onderneming Algemeen Doel Opstart van het re-integratietraject Re-integratie langdurig zieke werknemers in de onderneming 02.01.2017 Juridische dienst Algemeen Met ingang van 01.12.2016 zijn er twee nieuwe regelingen in voege getreden om langdurig zieken te begeleiden

Nadere informatie

EHBO AANGIFTE PREVENTIE WELKE ONGEVALLEN DIENT MEN AAN TE GEVEN?

EHBO AANGIFTE PREVENTIE WELKE ONGEVALLEN DIENT MEN AAN TE GEVEN? 7.1.1 Wat te doen bij een arbeidsongeval? Voorkomen is beter dan genezen. Maar wat als er toch een arbeidsongeval gebeurt? EHBO Het spreekt vanzelf dat men eerst en vooral het slachtoffer zo spoedig mogelijk

Nadere informatie

EURO BOOKS ONLINE - Digitaal bladeren in juridische uitgaven. Uitgave 2013. C.I.P. Koninklijke Bibliotheek Albert I NUR 820 I.S.B.N.

EURO BOOKS ONLINE - Digitaal bladeren in juridische uitgaven. Uitgave 2013. C.I.P. Koninklijke Bibliotheek Albert I NUR 820 I.S.B.N. EURO BOOKS ONLINE - Digitaal bladeren in juridische uitgaven Uitgave 2013 C.I.P. Koninklijke Bibliotheek Albert I NUR 820 I.S.B.N. 2013 by Euro Books Uitgegeven door Euro Trans Lloyd Kaleshoek 8 8340 Damme

Nadere informatie

OPENBARE TERECHTZITTING VAN 18 MAART DE KAMER Arbeidsongeval Op tegenspraak Definitief + verzending naar de Arbeidsrechtbank te Tongeren

OPENBARE TERECHTZITTING VAN 18 MAART DE KAMER Arbeidsongeval Op tegenspraak Definitief + verzending naar de Arbeidsrechtbank te Tongeren 1e blad. Rep.Nr. ARBEIDSHOF TE BRUSSEL ARREST OPENBARE TERECHTZITTING VAN 18 MAART 2013. 5DE KAMER Arbeidsongeval Op tegenspraak Definitief + verzending naar de Arbeidsrechtbank te Tongeren In de zaak

Nadere informatie

Infoblad - werknemers Het verlof voor pleegzorgen

Infoblad - werknemers Het verlof voor pleegzorgen Infoblad - werknemers Het verlof voor pleegzorgen Wat is het verlof voor pleegzorgen? Het betreft een verlof dat u de mogelijkheid biedt afwezig te zijn van uw werk gedurende een aantal dagen per jaar,

Nadere informatie

Toelichting over de rol van Medex bij arbeidsongevallen

Toelichting over de rol van Medex bij arbeidsongevallen Toelichting over de rol van Medex bij arbeidsongevallen Leo Blanchette - Fotolia.fr 2 Medex is uw medische dienst voor arbeidsongevallen 1. Medex is bevoegd om de tijdelijke arbeidsongeschiktheid bij een

Nadere informatie

OPENBARE TERECHTZITTING VAN 5 NOVEMBER DE KAMER Arbeidsongeval Tegensprekelijk Definitief + Verzending naar de Arbeidsrechtbank te Brussel

OPENBARE TERECHTZITTING VAN 5 NOVEMBER DE KAMER Arbeidsongeval Tegensprekelijk Definitief + Verzending naar de Arbeidsrechtbank te Brussel 1e blad. Rep.Nr. ARBEIDSHOF TE BRUSSEL ARREST OPENBARE TERECHTZITTING VAN 5 NOVEMBER 2012. 5DE KAMER Arbeidsongeval Tegensprekelijk Definitief + Verzending naar de Arbeidsrechtbank te Brussel In de zaak:

Nadere informatie

SECUREX, Gemeenschappelijke Verzekeringskas tegen Arbeidsongevallen, met maatschappelijke zetel te 9000 Gent, Verenigde

SECUREX, Gemeenschappelijke Verzekeringskas tegen Arbeidsongevallen, met maatschappelijke zetel te 9000 Gent, Verenigde 16 OKTOBER 2000 S.00.0101.N/1 Nr. S.00.0101.N.- SECUREX, Gemeenschappelijke Verzekeringskas tegen Arbeidsongevallen, met maatschappelijke zetel te 9000 Gent, Verenigde Natieslaan 1, eiseres tot cassatie

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Verzekering Huispersoneel

Algemene Voorwaarden Verzekering Huispersoneel Algemene Voorwaarden Verzekering Huispersoneel Indien u vragen of opmerkingen heeft met betrekking tot uw contract of een schadegeval, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw makelaar of met onze

Nadere informatie

Reglement arbeidsongevallen voor het personeel van de Politie

Reglement arbeidsongevallen voor het personeel van de Politie Reglement arbeidsongevallen voor het personeel van de Politie Dit reglement is opgesteld door het Bestuur van de medische expertise (Medex) in uitvoering van art. X.III.10. 3 van het KB van 30/3/2001 tot

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 1 juni

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 1 juni A D V I E S Nr. 1.483 ------------------------------- Zitting van dinsdag 1 juni 2004 ----------------------------------------- IAO - Voorlegging, aan het Parlement, van de instrumenten die de Internationale

Nadere informatie

Procedure ongevalaangifte. (volleybalschool en bewegingsschool)

Procedure ongevalaangifte. (volleybalschool en bewegingsschool) JTV Brigand Berlare-Zele vzw secr.: Biezenstraat 21 9290 Berlare tel.: (052) 42 22 69 Procedure ongevalaangifte (volleybalschool en bewegingsschool) 1. Zo snel mogelijk (zeker binnen een week na het ongeval)

Nadere informatie

J U S T E L - Geconsolideerde wetgeving Einde Eerste woord Laatste woord Wijziging(en) Inhoudstafel. Einde. belgiëlex. be - Kruispuntbank Wetgeving

J U S T E L - Geconsolideerde wetgeving Einde Eerste woord Laatste woord Wijziging(en) Inhoudstafel. Einde. belgiëlex. be - Kruispuntbank Wetgeving Page 1 of 58 J U S T E L - Geconsolideerde wetgeving Einde Eerste woord Laatste woord Wijziging(en) Parlementaire werkzaamheden Inhoudstafel Einde 226 uitvoeringbesluiten 84 gearchiveerde versies Franstalige

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid 1 Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid SCSZG/18/127 BERAADSLAGING NR. 18/069 VAN 5 JUNI 2018 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR SIGEDIS AAN HET FEDERAAL

Nadere informatie

VERJARING IN HET SOCIALE-ZEKERHEIDSRECHT

VERJARING IN HET SOCIALE-ZEKERHEIDSRECHT Reeks sociaal recht Nummer 38 VERJARING IN HET SOCIALE-ZEKERHEIDSRECHT Andries LINDEMANS advocaat KLUWER RECHTSWETENSCHAPPEN BELGIÉ Inhoudstafel p- Inhoudstafel Voorwoord Inleiding V XIX XXI DEEL 1. ALGEMEEN

Nadere informatie

1. Wet van 16 april 1963 betreffende de sociale reclassering van de mindervaliden 3

1. Wet van 16 april 1963 betreffende de sociale reclassering van de mindervaliden 3 II. DEFINITIES A. Definities in het kader van de wetgevingen betreffende de sociale integratie van personen met een handicap en hun inschakeling in het arbeidsproces 1. Wet van 16 april 1963 betreffende

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 13 OKTOBER 2014 S.13.0121.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.13.0121.N STAD BRUSSEL, vertegenwoordigd door het college van burgemeester en schepenen, met kantoor te 1000 Brussel, Grote Markt

Nadere informatie

Rolnummer 5726. Arrest nr. 135/2014 van 25 september 2014 A R R E S T

Rolnummer 5726. Arrest nr. 135/2014 van 25 september 2014 A R R E S T Rolnummer 5726 Arrest nr. 135/2014 van 25 september 2014 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd

Nadere informatie

Op. lieten wij u weten dat wij vanaf. geen kinderbijslag meer konden betalen

Op. lieten wij u weten dat wij vanaf. geen kinderbijslag meer konden betalen OPNIEUW KINDERBIJSLAG VOOR EEN STUDENT (modules 5bis + 4 + 23 + 23bis) Op. lieten wij u weten dat wij vanaf. geen kinderbijslag meer konden betalen voor omdat hij/zij voor minder dan 27 studiepunten ingeschreven

Nadere informatie

Wet van 24 februari 1978 betreffende de arbeidsovereenkomst voor betaalde sportbeoefenaars (B.S. 9.III.1978) (gecoördineerd tot 3 juni 2007)

Wet van 24 februari 1978 betreffende de arbeidsovereenkomst voor betaalde sportbeoefenaars (B.S. 9.III.1978) (gecoördineerd tot 3 juni 2007) Wet van 24 februari 1978 betreffende de arbeidsovereenkomst voor betaalde sportbeoefenaars (B.S. 9.III.1978) (gecoördineerd tot 3 juni 2007) Gewijzigd bij: Wet van 15 mei 2007 tot verbetering van het sociaal

Nadere informatie

WELZIJN OP HET WERK BEZOEK VOORAFGAAND AAN DE WERKHERVATTING - VERDUIDELIJKTE EN VEREENVOUDIGDE PROCEDURE. In de praktijk...

WELZIJN OP HET WERK BEZOEK VOORAFGAAND AAN DE WERKHERVATTING - VERDUIDELIJKTE EN VEREENVOUDIGDE PROCEDURE. In de praktijk... WELZIJN OP HET WERK BEZOEK VOORAFGAAND AAN DE WERKHERVATTING - VERDUIDELIJKTE EN VEREENVOUDIGDE PROCEDURE 25/06/2014 In de praktijk... Op 23 mei is een reeds lang aangekondigd KB verschenen. Het gaat over

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling "Sociale Zekerheid"

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling "Sociale Zekerheid" SCSZ/13/114 BERAADSLAGING NR. 13/050 VAN 7 MEI 2013 BETREFFENDE DE UITWISSELING VAN PERSOONSGEGEVENS TUSSEN HET

Nadere informatie

De administrateur-generaal

De administrateur-generaal Trierstraat 70 B-1000 Brussel De administrateur-generaal Afzender RKW Trierstraat 70 B-1000 Brussel datum 09.11.2010 uw ref. contact Herman Stuyver attaché telefoon 02-237 23 98 02-237 21 11 Betreft: Ouderlijk

Nadere informatie

Hof van beroep Gent, arrest van 18 oktober 2018

Hof van beroep Gent, arrest van 18 oktober 2018 Hof van beroep Gent, arrest van 18 oktober 2018 Nationaliteit Nationaliteitsverklaring Artikel 12bis, 1, 4 WBN Bewijs van een handicap of invaliditeit Onvolkomen attestering op het tijdstip van nationaliteitsverklaring

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 58 VAN 7 JULI 1994 TOT VERVANGING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 VAN 18 DECEMBER

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 58 VAN 7 JULI 1994 TOT VERVANGING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 VAN 18 DECEMBER COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 58 VAN 7 JULI 1994 TOT VERVANGING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 VAN 18 DECEMBER 1990 BETREFFENDE DE NA TE LEVEN PROCEDURE EN DE DUUR VAN DE TIJDELIJKE

Nadere informatie

Betwisting van genezenverklaring na arbeidsongeval: moeilijk verantwoordbare ongelijke behandeling tussen private en publieke regelgeving

Betwisting van genezenverklaring na arbeidsongeval: moeilijk verantwoordbare ongelijke behandeling tussen private en publieke regelgeving TSR NOOT Betwisting van genezenverklaring na arbeidsongeval: moeilijk verantwoordbare ongelijke behandeling tussen private en publieke regelgeving noot onder gwh 18 juni 2009, nr. 102/2009, JTT 2010, 1

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST BEDIENDE BEPAALDE DUUR DEELTIJDS

ARBEIDSOVEREENKOMST BEDIENDE BEPAALDE DUUR DEELTIJDS ARBEIDSOVEREENKOMST BEDIENDE BEPAALDE DUUR DEELTIJDS Tussen de ondergetekenden : En, De werkgever Inschrijving in het rijksregister onder het nummer:.. Nationaliteit:.. Arbeidskaart: Vrijgesteld Nodig

Nadere informatie

Wet van 13 juni 1999 betreffende de controlegeneeskunde (B.S Ed. 3)

Wet van 13 juni 1999 betreffende de controlegeneeskunde (B.S Ed. 3) Wet van 13 juni 1999 betreffende de controlegeneeskunde (B.S. 13.7.1999 Ed. 3) Hoofdstuk I. Algemene bepaling Artikel 1.- Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet. Hoofdstuk

Nadere informatie

19. REGLEMENT SENIORENREGELING GROOTHANDEL IN BLOEMBOLLEN 2019

19. REGLEMENT SENIORENREGELING GROOTHANDEL IN BLOEMBOLLEN 2019 19. REGLEMENT SENIORENREGELING GROOTHANDEL IN BLOEMBOLLEN 2019 Artikel 1 a Toepassing Dit reglement is van toepassing op de Groothandel in Bloembollen zoals bedoeld in artikel 1 sub C. lid 2 cao Colland.

Nadere informatie

HISTORIEK. (*) Wet van 27 februari 1987 betreffende de tegemoetkomingen aan gehandicapten (B.S. 01.04.87; erratum: B.S. 06.08.87)

HISTORIEK. (*) Wet van 27 februari 1987 betreffende de tegemoetkomingen aan gehandicapten (B.S. 01.04.87; erratum: B.S. 06.08.87) WET BETREFFENDE DE TEGEMOETKOMINGEN AAN PERSONEN MET EEN HANDICAP [het opschrift van deze wet was oorspronkelijk : Wet van 27 februari 1987 betreffende de tegemoetkomingen aan gehandicapten ; de wijziging

Nadere informatie

REGLEMENT SENIORENREGELING GROOTHANDEL IN BLOEMBOLLEN 2019

REGLEMENT SENIORENREGELING GROOTHANDEL IN BLOEMBOLLEN 2019 REGLEMENT SENIORENREGELING GROOTHANDEL IN BLOEMBOLLEN 2019 Artikel 1 a Toepassing Dit reglement is van toepassing op de Groothandel in Bloembollen zoals bedoeld in artikel 1 sub C. lid 2 cao Colland en

Nadere informatie

Rolnummer 5407. Arrest nr. 62/2013 van 8 mei 2013 A R R E S T

Rolnummer 5407. Arrest nr. 62/2013 van 8 mei 2013 A R R E S T Rolnummer 5407 Arrest nr. 62/2013 van 8 mei 2013 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over artikel 19 van de wet van 3 juli 1967 betreffende de preventie van of de schadevergoeding voor arbeidsongevallen,

Nadere informatie

A R R E S T. In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 579, 1, van het Gerechtelijk Wetboek, gesteld door het Arbeidshof te Bergen.

A R R E S T. In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 579, 1, van het Gerechtelijk Wetboek, gesteld door het Arbeidshof te Bergen. Rolnummer 5056 Arrest nr. 144/2011 van 22 september 2011 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 579, 1, van het Gerechtelijk Wetboek, gesteld door het Arbeidshof te Bergen. Het

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 14 FEBRUARI 2011 S.09.0105.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.09.0105.F L. P., Mr. Jacqueline Oosterbosch, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen FRANSE GEMEENSCHAP, Mr. Michel Mahieu, advocaat

Nadere informatie

(Inwerking getreden op 01 juni 2017 Belgisch Staatsblad: 23 april 2018 )

(Inwerking getreden op 01 juni 2017 Belgisch Staatsblad: 23 april 2018 ) ADMINISTRATIEVE SCHIKKING betreffende de toepassing van de Overeenkomst betreffende de sociale zekerheid tussen het Koninkrijk België en de Staat Israël (Inwerking getreden op 01 juni 2017 Belgisch Staatsblad:

Nadere informatie

Gewestelijke dienst. a) Naam en voornaam:...

Gewestelijke dienst. a) Naam en voornaam:... Gewestelijke dienst Ongevalsaangifte Artikel 36, 2 en 3 gecoördineerde wet van 4.7.94 Art. 24 K.B. van 3.7.96 Identificatie van de gerechtigde a) Naam en voornaam:... b) Inschrijvingsnummer bij de gewestelijke

Nadere informatie

KONINKLIJK BESLUIT VAN 11 MEI 2007

KONINKLIJK BESLUIT VAN 11 MEI 2007 KONINKLIJK BESLUIT VAN 11 MEI 2007 ter uitvoering van hoofdstuk VI, van titel IV, van de programmawet (I) van 27 december 2006 tot oprichting van een Schadeloosstellingfonds voor asbestslachtoffers (B.S.

Nadere informatie

Aan de instellingen gemachtigd voor de verzekering tegen arbeidsongevallen

Aan de instellingen gemachtigd voor de verzekering tegen arbeidsongevallen MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN, VOLKSGEZONDHEID EN LEEFMILIEU BESTUUR VAN DE SOCIALE ZEKERHEID ARBEIDSONGEVALLEN EN BEROEPSZIEKTEN Brussel, de ) i. o '1-. lde>ü MINISTERIELE AANSCHRIJVING NR. 254 Aan de

Nadere informatie

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN AANSCHRIJVING 2009/1 28.01.2009 Storting van de bijdrage van 20% op de premies bepaald in artikel 59, 2, van de arbeidsongevallenwet van 1 0 april 1971 -- --- Het koninklijk

Nadere informatie

Beste, Via uw verzekeraar

Beste, Via uw verzekeraar Bestuur medische expertise (MEDEX) ONZE REF. DATUM 28/04/2015 BIJLAGE(N) Toelichting over de rol van Medex bij arbeidsongevallen CONTACT Contact center TEL. 02/524 97 97 E-MAIL medex@health.belgium.be

Nadere informatie

Begindatum Einddatum Vervaldag Duur 01/01 1 jaar

Begindatum Einddatum Vervaldag Duur 01/01 1 jaar Polis 30 504 345 Bijzondere Voorwaarden : Verzekeringsnemer : Doel van de polis Het verzekeren van de doelgroep-medewerkers (hierna verzekerde(n) genoemd) die een individuele overeenkomst hebben ondertekend

Nadere informatie

Circulaire 2013/02. Arbeidsongevallen. Arbeidsongevallen

Circulaire 2013/02. Arbeidsongevallen. Arbeidsongevallen Definitie Arbeidsongeval Een ongeval van een werknemer is een arbeidsongeval als volgende voorwaarden zijn vervuld: - er is een plotse gebeurtenis, - met een letsel, - de oorzaken liggen buiten het organisme

Nadere informatie