Media en Macht Lessenserie Maak het of kraak het!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Media en Macht Lessenserie Maak het of kraak het!"

Transcriptie

1 Media en Macht Lessenserie Maak het of kraak het! Docentenhandleiding doelgroep duur 3-4 vmbo 5 klokuren Banksy Inleiding Wordt het top of flop? Wat maakt je en wat breekt je? De macht van media zit hem in het gebruik ervan. Wie de media goed weet te gebruiken heeft macht. Leerlingen analyseren reclames op hun kracht. Welke onderdelen gebruiken reclames om sterk over te komen? Bekende en anonieme kunstenaars laten op straat werk achter met commentaar op een merk, product, gebeurtenis of persoon. Door het hergebruik van het beeld weet de kijker direct waar het om gaat. De leerlingen kiezen een reclame uit die zij becommentariëren door deze reclame te manipuleren of te mixen. Bronnen FTW-Crew, 2009 Mc Donald s gebasht I, Banksy Mc Donald s gebasht II, anoniem Iraq, Copper Greene 2004 Barack Obama Hope poster, Frank Shepard Fairey, 2008 No Logo, Naomi Klein Leerdoelen Leerlingen: kunnen benoemen welke vormonderdelen een reclamemaker gebruikt om een goede reclame te maken; kunnen minimaal 5 zaken noemen waarmee een reclamemaker speelt om zijn publiek te verleiden; kunnen bij elke verleider ten minste 3 reclames plaatsen; herkennen in werk van kunstenaars het oorspronkelijke werk of de reclame en kunnen benoemen wat de kunstenaar becommentarieert; kunnen omschrijven wat de macht van een logo of merk is; kunnen een bestaande reclameposter omzetten in een reactie of commentaar op de poster door het beeld te bewerken; kunnen bij werk van anderen aangeven wat het commentaar of de reactie is.

2 Docentenhandleiding - Lessenserie Maak het of kraak het! Benodigdheden computers (minimaal 5), beamer, scanners, printers, beeldbewerkingprogramma PowerPoint-presentatie papier, potlood foto- en/of videocamera s Voorwaarden/eisen De leerlingen kunnen zelfstandig werken en kunnen op de computer werken met een beeldbewerkingprogramma. Producten Een informatieve tekst van ten minste 400 woorden, waarin aangegeven wordt wat reclamemakers gebruiken om een goede reclame te maken, waarmee reclamemakers de doelgroep verleiden en wat de macht van een logo/merk is. Ook omschrijven de leerlingen wat de gevolgen zijn van die macht bij het publiek. 15 reclames die onder te verdelen zijn naar een van de verleiders als humor, verrassing, omkering, verlangen om erbij horen, verlangen om mooi te zijn, wetenschappelijk bewezen. Een overzicht van de bewerkte reclames van kunstenaars met een analyse van welke verleider door de kunstenaar is gebruikt. Een bewerkte reclameposter waarin duidelijk een reactie op de reclame, het merk of het product of een persoon te zien is. De leerlingen hebben gebruikt gemaakt van de verleidingsmiddelen die de reclamemakers ook gebruiken zoals schok, verrassing, humor of een van de verlangens.

3 Docentenhandleiding - Lessenserie Maak het of kraak het! Les in stappen Deel 1 ±60 minuten U toont de leerlingen reclames die sterk zijn door verleiding door middel van humor, verrassing, verlangen naar (erbij te horen, modern of vernieuwend te zijn, mooi gevonden worden). U bespreekt met de leerlingen wat een reclame goed maakt: hoe ziet zo n reclame eruit? Welke elementen hebben die reclames? Dan maakt u samen met de leerlingen thema s: op welke manieren proberen reclamemakers je te verleiden? U bekijkt met de leerlingen de documentaire No Logo. De leerlingen schrijven een informatief stuk van ten minste 400 woorden over reclame en de macht van de reclame. Bij elke verleider die reclamemakers gebruiken zoeken de leerlingen ten minste drie andere reclames. Deel 2 ±60 minuten De leerlingen onderzoeken de bronnen: wat is hier de reclame of de boodschap? Wat verkopen de makers van dit werk? Wat is de onderliggende boodschap en wat was de oorspronkelijke reclame? De groepen van 4 leerlingen nemen een werk van een kunstenaar en beantwoorden de vragen. Daarna bekijken ze welke verleidingsmiddelen de maker heeft gebruikt om de kijker over te halen. Iedere leerling kiest een bestaande reclame die zij gaan bewerken tot een reactie op of een aanklacht tegen die reclame. Ze maken een schets van hun idee. In de schets komt ook naar voren welke verleider de leerling gaat gebruiken. Deel 3 ±90 minuten Na goedkeuring van de docent wordt de schets uitgevoerd in een poster. De leerlingen bedenken ook waar hun werk zou kunnen hangen om de reactie nog sterker te maken. Deel 4 ±90 minuten De werken worden onder de groepen gewisseld. Iedere leerling zegt van het werk van een andere leerling wat de oorspronkelijke reclame is, waar het werk een reactie op is en van welke verleiders gebruik is gemaakt. Deze drie punten schrijft de leerling op en dit wordt samen met het werk opgehangen. De hele groep bekijkt de werken met de analyse van de medeleerling. Als laatste bespreekt u met de leerlingen de plekken waar de werken geplaatst zouden worden. Een plek waar het werk hoort of het beste past, of het best bekeken wordt.

4 Docentenhandleiding - Lessenserie Maak het of kraak het! Criteria Kan de leerling: benoemen welke vormonderdelen een reclamemaker gebruikt om een goede reclame te maken; minimaal 5 zaken noemen waarmee een reclamemaker speelt om zijn publiek te verleiden; bij elke verleider ten minste 3 reclames plaatsen; in werk van kunstenaars het oorspronkelijke werk of de reclame herkennen en benoemen wat de kunstenaar becommentarieert; omschrijven wat de macht van een logo of merk is; een bestaande reclameposter omzetten tot een reactie of commentaar op de poster door het beeld te bewerken; bij werk van anderen aangeven wat het commentaar of de reactie is en welke reclameverleiders zijn gebruikt.

5 Media en Macht Lessenserie Maak het of kraak het! Leerlingmateriaal doelgroep duur 3-4 vmbo 5 klokuren Banksy Inleiding Wordt het top of flop? Wat maakt je en wat breekt je? De macht van media zit hem in het gebruik ervan. Wie de media goed weet te gebruiken heeft macht. Je analyseert reclames op hun kracht. Welke onderdelen gebruiken reclames om sterk over te komen? Bekende en anonieme kunstenaars laten op straat vaak werk achter met een commentaar op een merk, een product of een persoon. Je hergebruikt een reclame en geeft zo commentaar op het merk, product of een persoon. Je kiest een reclame uit die je becommentarieert door deze reclame te manipuleren of te mixen. Bronnen FTW-Crew, 2009 Mc Donald s gebasht I, Banksy Mc Donald s gebasht II, anoniem Iraq, Copper Greene 2004 Barack Obama Hope poster, Frank Shepard Fairey, 2008 No Logo, Naomi Klein Producten Een informatieve tekst van ten minste 400 woorden, waarin aangegeven wordt wat reclamemakers gebruiken om een goede reclame te maken, waarmee reclamemakers de doelgroep verleiden en wat de macht van een logo/merk is. Ook omschrijven de leerlingen wat de gevolgen zijn van die macht bij het publiek. 15 reclames die onder te verdelen zijn naar een van de verleiders als humor, verrassing, omkering, verlangen om erbij horen, verlangen om mooi te zijn, wetenschappelijk bewezen. Een overzicht van de bewerkte reclames van kunstenaars met een analyse van welke verleider door de kunstenaar is gebruikt. Een bewerkte reclameposter waarin duidelijk een reactie op de reclame, het merk, het product of een persoon te zien is. De leerlingen hebben gebruikt gemaakt van de verleidingsmiddelen die de reclamemakers ook gebruiken zoals schok, verrassing, humor of een van de verlangens.

6 Leerlingmateriaal - Lessenserie Maak het of kraak het! Opdrachten 1. Schrijf een informatieve tekst van ten minste 400 woorden, waarin je uitlegt welke middelen reclamemakers gebruiken om een goede reclame te maken. Schrijf op waarmee reclamemakers de doelgroep verleiden en wat de macht van een logo/merk is. Ook omschrijf je wat de gevolgen zijn van de macht van logo s en merken bij het publiek. 2. Zoek ten minste drie reclames die passen bij de verleiders die de reclamemakers gebruiken zoals humor, schok, verlangen om mooi te zijn of om erbij te horen, of wetenschappelijk bewezen. In het totaal dus 15 reclames. 3. Vertel wat de kunstenaars becommentariëren met hun werk of waar zij een reactie op geven. Leg ook uit waarom hun werk vooral op openbare plekken te zien is. 4. Maak van een bestaande reclameposter een reactie door het beeld te hergebruiken, te manipuleren of te remixen. 5. Zoek in het werk van een medeleerling naar de reactie. 6. Beoordeel werk van anderen op de kenmerken die eerder zijn vastgesteld. Criteria Kun je: benoemen welke vormonderdelen een reclamemaker gebruikt om een goede reclame te maken; minimaal 5 zaken noemen waarmee een reclamemaker speelt om zijn publiek te verleiden; bij elke verleider ten minste 3 reclames plaatsen; in werk van kunstenaars het oorpronkelijke werk of de reclame herkennen en benoemen wat de kunstenaar becommentarieert; omschrijven wat de macht van een logo of merk is; een bestaande reclameposter omzetten in een reactie of commentaar op de poster door het beeld te bewerken; bij werk van anderen aangeven wat het commentaar of de reactie is en welke reclameverleiders zijn gebruikt.

Media & Medium Lessenserie Snatch!!

Media & Medium Lessenserie Snatch!! Media & Medium Lessenserie Snatch!! Docentenhandleiding doelgroep duur 4/5 havo/vwo 6-8 klokuren Inleiding De nieuwe mediakunstenaar experimenteert met Obama Art montage bestaand beeld en geluid. Bestaand

Nadere informatie

Media & het Medium Lessenserie Mag ik even uw aandacht?

Media & het Medium Lessenserie Mag ik even uw aandacht? Media & het Medium Lessenserie Mag ik even uw aandacht? Docentenhandleiding doelgroep duur 4 havo, vwo 7-8 klokuren Inleiding Reclameposters en billboards schreeuwen om de aandacht op straat. Op de tv

Nadere informatie

Media en Macht Lessenserie 15 Minutes of fame

Media en Macht Lessenserie 15 Minutes of fame Media en Macht Lessenserie 15 Minutes of fame Docentenhandleiding doelgroep duur 4 vmbo,4 havo, 4 vwo 6-8 klokuren Inleiding Heeft iedereen recht op 15 minuten beroemdheid, zoals Andy Warhol beweert? Hoe

Nadere informatie

Media & Identiteit Lessenserie Avatar met ambities

Media & Identiteit Lessenserie Avatar met ambities Media & Identiteit Lessenserie Avatar met ambities Docentenhandleiding doelgroep duur 4 havo, vwo 6-7 klokuren Inleiding Een avatar durft in een virtuele wereld meer David Meanix dan de eigenaar van de

Nadere informatie

Media en Interculturaliteit Lessenserie Blij af!

Media en Interculturaliteit Lessenserie Blij af! Media en Interculturaliteit Lessenserie Blij af! Docentenhandleiding doelgroep duur 3 havo, 2 vwo 6 klokuren Inleiding In veel andere culturen dan de westerse, verandert het schoonheidsideaal niet zo snel.

Nadere informatie

Media en Macht Lessenserie Het YouTube-virus

Media en Macht Lessenserie Het YouTube-virus Media en Macht Lessenserie Het YouTube-virus Docentenhandleiding doelgroep duur 2 vmbo/havo/vwo, 3 vmbo/havo/vwo 5 klokuren Oliver Laric Inleiding YouTube bestaat ruim 5 jaar en is een ongekend populaire

Nadere informatie

Media en Interculturaliteit Lessenserie De groeten uit...!

Media en Interculturaliteit Lessenserie De groeten uit...! Media en Interculturaliteit Lessenserie De groeten uit...! Docentenhandleiding doelgroep duur 2/3 havo 7 klokuren Inleiding Door de vluchtige en vaak onzorgvuldige werkwijze van de media ontstaan er snel

Nadere informatie

Media en Privacy Lessenserie Media versus Privacy

Media en Privacy Lessenserie Media versus Privacy Media en Privacy Lessenserie Media versus Privacy Docentenhandleiding doelgroep duur 4 havo, 4 vwo 8-9 klokuren Inleiding Het kan zomaar zijn dat iedereen dag en nacht Surveilllance Shoe, Jill Magid in

Nadere informatie

Media & Lichaam Lessenserie Schoonheidsmiddel

Media & Lichaam Lessenserie Schoonheidsmiddel Media & Lichaam Lessenserie Schoonheidsmiddel Docentenhandleiding doelgroep duur 4 havo, 4 vwo 6-8 klokuren still van Julika Rudelius: Forever Inleiding Hoe zouden wij eruit willen zien en hoe speelt de

Nadere informatie

Media & Privacy Lessenserie Gotcha!

Media & Privacy Lessenserie Gotcha! Media & Privacy Lessenserie Gotcha! Docentenhandleiding doelgroep duur 2 vmbo, 1 havo, 1 vwo 5-6 klokuren Inleiding In een klap beroemd: dat wensen veel jongeren! Of het nu komt door geweldige prestaties

Nadere informatie

Media en Spelen Lessenserie Smaken Werelden verschillen

Media en Spelen Lessenserie Smaken Werelden verschillen Media en Spelen Lessenserie Smaken Werelden verschillen Docentenhandleiding doelgroep duur 2 vmbo, 1 havo/vwo 5-7 klokuren Inleiding Prime time paradise, Lukács en Broersen Veel jongeren spelen digitale

Nadere informatie

Media & Interculturaliteit Lessenserie Ontdek je plekje

Media & Interculturaliteit Lessenserie Ontdek je plekje Media & Interculturaliteit Lessenserie Ontdek je plekje Docentenhandleiding doelgroep duur 2 vmbo,1 havo, 1 vwo 6 klokuren Inleiding Je culturele achtergrond bepaalt je hele leven. Uit welke cultuur je

Nadere informatie

Media en Privacy Lessenserie Onscherpe beelden

Media en Privacy Lessenserie Onscherpe beelden Media en Privacy Lessenserie Onscherpe beelden Docentenhandleiding doelgroep duur 3 vmbo,2 havo/vwo 360 450 minuten Alison Jackson Inleiding We zijn gewend aan beelden uit het privéleven van sterren en

Nadere informatie

Media & het Lichaam Lessenserie 70 Years old, so what?!

Media & het Lichaam Lessenserie 70 Years old, so what?! Media & het Lichaam Lessenserie 70 Years old, so what?! Docentenhandleiding doelgroep duur 4 havo, vwo 6 klokuren Inleiding Ouderdom en schoonheid, hoe verhouden die twee zich? Als je jong bent, heb je

Nadere informatie

Lesplan media cultuur

Lesplan media cultuur Lesplan media cultuur Beginsituatie De leerlingen die deze lessenserie zullen gaan volgen, hebben les op het Montesori onderwijs. De leerlingen hebben een hoge mate van zelfstandigheid en zijn gewent elkaar

Nadere informatie

Activerende tekst vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/74620

Activerende tekst vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/74620 Auteur VO-content Laatst gewijzigd 03 May 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/74620 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Groep 7 & 8 Team van maximaal 4 leerlingen Leerling materiaal TECHNIEK TOERNOOI hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Verdeel de rollen Je werkt in een groepje van vier leerlingen. Iedereen in je groepje

Nadere informatie

Activerende tekst vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/74506

Activerende tekst vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/74506 Auteur VO-content Laatst gewijzigd 18 April 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/74506 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

Media en Lichaam Lessenserie Super Wo/Man

Media en Lichaam Lessenserie Super Wo/Man Media en Lichaam Lessenserie Super Wo/Man Docentenhandleiding doelgroep havo/vwo 3/4 duur 6 klokuren Inleiding Wonder Woman: Dara Birnbaum In hoeverre komt het beeld van mannen en vrouwen in de media overeen

Nadere informatie

Media en het Medium Lessenserie Guns or Roses

Media en het Medium Lessenserie Guns or Roses Media en het Medium Lessenserie Guns or Roses Docentenhandleiding doelgroep duur 3 vmbo, 2 havo, 2 vwo 6 klokuren Inleiding Jeroen Kooijmans:Werk Geluiden in een film ondersteunen de beelden. Zonder geluiden

Nadere informatie

Oriëntatie: Samen Scholen Beeldende Kunsteducatie. Helma Molenaars en Grada Buren.

Oriëntatie: Samen Scholen Beeldende Kunsteducatie. Helma Molenaars en Grada Buren. Oriëntatie: Het doel van deze lessenserie is: bestaande foto s zoeken met een eigen verhaal erbij. Dan gaan jullie mensen deze fotoserie voorleggen en vragen welk verhaal zij erin zien. Tot slot gaan jullie

Nadere informatie

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs Wordle van respect Duur Materialen een computer met internetverbinding Introductie Op 8 november is het de Dag van Respect. Deze

Nadere informatie

Woorden van de Straat

Woorden van de Straat Woorden van de Straat Groep 7: Floor Freutel, Mandy Hakker, Lieke Zeeman School: Middelbare school VMBO/HAVO/VWO Klas: Onderbouw VO Duur: 60 uten Lesopdracht: Woorden van de straat. Leerlingen maken hun

Nadere informatie

Media & Spelen Lessenserie Life as a game

Media & Spelen Lessenserie Life as a game Media & Spelen Lessenserie Life as a game Docentenhandleiding doelgroep duur 3 vmbo, 2 havo, 2vwo 6-8 klokuren Inleiding Iedereen speelt wel eens een game. Wie langer speelt merkt dat de echte wereld en

Nadere informatie

McCaesar Plusopdracht brugklas

McCaesar Plusopdracht brugklas McCaesar Plusopdracht brugklas Algemene gegevens Titel: McCaesar Thema: Oudheid. Niveau: VWO 1. Aantal lessen: 28 (maximaal). Ontworpen door: H. Koffijberg, 2013 Leerinhoud en hoofdopdracht Je bent één

Nadere informatie

Luisteren en kijken - Reclame vmbo-kgt34

Luisteren en kijken - Reclame vmbo-kgt34 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 23 August 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/74634 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

China. Chinees tempels. 2 lessen handvaardigheid rond Chinese tempels. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten per les

China. Chinees tempels. 2 lessen handvaardigheid rond Chinese tempels. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten per les China Chinees tempels 2 lessen handvaardigheid rond Chinese tempels Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 Colofon Chinese tempels Les voor groep 5/6 2 x 60 minuten Tekenen

Nadere informatie

Spreken - Presenteren HV 1. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52520

Spreken - Presenteren HV 1. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52520 Spreken - Presenteren HV 1 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 July 2015 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/52520 Dit lesmateriaal is gemaakt

Nadere informatie

Schrijven - Activerende tekst vmbo-kgt34

Schrijven - Activerende tekst vmbo-kgt34 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 13 september 2017 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/74620 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

Vincent-stripverhaal MAKEN VOELEN SAMENWERKEN KIJKEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po.

Vincent-stripverhaal MAKEN VOELEN SAMENWERKEN KIJKEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po. Vincent-stripverhaal Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs Vincent-stripverhaal Een opdracht voor groep 5 of 6 gericht op inleven en maken. Leerlingen maken samen een stripverhaal, gebaseerd

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

Business Ondernemingsplan opstellen en uitvoeren. Inleiding

Business Ondernemingsplan opstellen en uitvoeren. Inleiding Inleiding Nederland heeft meer ondernemers nodig, zeker nu met de economische crises. Jongeren worden in Nederland vooral opgeleid om te werken voor een baas, maar in werkelijkheid wordt 1 op de 8 jongeren

Nadere informatie

1-Kennismaking met archeologie

1-Kennismaking met archeologie UITLEG VOOR DE LEERKRACHT Deze opdracht is de start van de lessenserie. Met deze opdracht introduceert u bij de leerlingen het onderwerp op een leuke manier. U kunt het onderwerp op verschillende manieren

Nadere informatie

HIDDEN TREASURES. Patronen zichtbaar maken. Naam: Klas:

HIDDEN TREASURES. Patronen zichtbaar maken. Naam: Klas: Patronen zichtbaar maken Naam: Klas: Kunst en media: Zoek een verborgen patroon op het internet en maak hier een artistiek product van Consulate of Google Jeroen van Loon Kill Your Darlings In deze lessenserie

Nadere informatie

Uitnodigingen en promotie

Uitnodigingen en promotie Oriëntatie Wat ga je doen? Het is bijna zover, nog even en dan denderen de zeepkisten over het parcours. Wie wint er? Wie komt er heelhuids over de finish? Voor het zover is moeten er nog een aantal dingen

Nadere informatie

Dag van Respect & PABO. DOE MEE met de Dag van Respect 8 November 2012

Dag van Respect & PABO. DOE MEE met de Dag van Respect 8 November 2012 Dag van Respect & PABO DOE MEE met de Dag van Respect 8 November 2012 Beste Pabo-studenten, Elk jaar ontwikkelt Stichting Dag van Respect nieuw lesmateriaal over respect. Respect voor jezelf, Respect voor

Nadere informatie

Gebruik het vragenmachientje en bedenk een onderzoeksvraag

Gebruik het vragenmachientje en bedenk een onderzoeksvraag Instructieblad Gebruik het vragenmachientje en bedenk een onderzoeksvraag Onderzoeken is leuk omdat je wat over jezelf leert: wat je kunt en hoe creatief je bent. Ook leer je over je omgeving en de wereld.

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Lesbrief Strip maken. Doel Leerlingen te laten nadenken wat ze op het internet doen en hoe ze hier op een positieve manier mee om kunnen gaan.

Lesbrief Strip maken. Doel Leerlingen te laten nadenken wat ze op het internet doen en hoe ze hier op een positieve manier mee om kunnen gaan. STRIP MAKEN Een les waarbij leerlingen een stripverhaal maken over een mediawijs onderwerp. Ze fotograferen een verhaal, zetten dit om in een stripverhaal met korte teksten. Strip maken - Docent Doel Leerlingen

Nadere informatie

Bouw je eigen stad. Bronnen: Pictogrammen van

Bouw je eigen stad. Bronnen: Pictogrammen van Bouw je eigen stad Korte omschrijving werkvorm: Wat is politiek? Het besturen van het land. Maar je kunt het ook kleiner maken: het besturen van een stad of een dorp. Waar moet je allemaal aan denken als

Nadere informatie

Soort opdracht Overleg met je docent of je deze opdracht alleen of met een medeleerling maakt.

Soort opdracht Overleg met je docent of je deze opdracht alleen of met een medeleerling maakt. Naam: Klas/groep: Datum: Kopen een kunst Leerdoelen Je kunt aangeven met welke invloeden de consument te maken heeft bij het doen van aankopen. Je kunt aangeven waar de consument goede productinformatie

Nadere informatie

Kop. Romp. Lesbrief Zoekgedrag Leerjaar 1-Profiel 1,2,3

Kop. Romp. Lesbrief Zoekgedrag Leerjaar 1-Profiel 1,2,3 Lesbrief Zoekgedrag Leerjaar 1-Profiel 1,2,3 Tijd: 45 50 minuten Kop Introductie Introduceer de opdracht kort: Informatie opzoeken op internet gaat snel en is gemakkelijk toegankelijk. Soms is het niet

Nadere informatie

Thinking of Art Stijldocument

Thinking of Art Stijldocument Thinking of Art Stijldocument Niels de Jong GDD1A Inspiratie: M.C. Escher Inhoudsopgave Inleiding...2 1 Moodboard / stijlinspiratie kiezen...2 Kiezen stijlinspiratie...3 Beeldmateriaal in Moodboards...4

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bijlage:

Inhoudsopgave. Bijlage: Inhoudsopgave Inleiding... Leerdoelen... Opbouw van de les 1. Voorbereiding voor de leerkracht... 2. Introductie AfvalVLOG... 3. Veldwerk in de schoolomgeving Afval jutten... 4. Klassenwerk Mindmappen

Nadere informatie

Benodigdheden: Thuiswerkblad, voor kind en ouder(s) (afhankelijk van niveau meer of minder hulp van ouders hierbij) Kringopstelling

Benodigdheden: Thuiswerkblad, voor kind en ouder(s) (afhankelijk van niveau meer of minder hulp van ouders hierbij) Kringopstelling Titel van deze les: De piekerparkeerplaats Uitdaging: Overtuigingen (attributiestijlen) Denkwolk onderwerp: Piekeren (blz. 21) Vakgebied(en): Psycho-educatie, sociaal emotionele ontwikkeling Doelgroep

Nadere informatie

Bijlage 3: Format beschrijving opdrachten onderzoekend leren

Bijlage 3: Format beschrijving opdrachten onderzoekend leren Bijlage 3: Format beschrijving opdrachten onderzoekend leren Dit format is bedoeld voor docenten die onderzoekend-lerenopdrachten gaan maken voor het gebruik in hun eigen groep en/of voor gebruik door

Nadere informatie

Inhoud. 1 Planten in allerlei soorten en maten 6. 2 Zorg voor planten Plagen en ziekten Voortplanting: een nieuw begin 90

Inhoud. 1 Planten in allerlei soorten en maten 6. 2 Zorg voor planten Plagen en ziekten Voortplanting: een nieuw begin 90 Inhoud 1 Planten in allerlei soorten en maten 6 2 Zorg voor planten 32 3 Plagen en ziekten 60 4 Voortplanting: een nieuw begin 90 5 Vermeerderen zonder seks 114 INHOUD 5 1 Planten in allerlei soorten en

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken. Wat voor tekst schrijf je en aan wie?

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken. Wat voor tekst schrijf je en aan wie? Les 1: Je eigen reclameposter maken Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje op www.nieuwsbegrip.nl. Let vooral op de leerlingen van Het Geuzencollege

Nadere informatie

Kunst op straat. WerKwijzer leerlingen. Locatie Kunst Laren. Pagina 1

Kunst op straat. WerKwijzer leerlingen. Locatie Kunst Laren. Pagina 1 Kunst op straat Locatie Kunst Laren WerKwijzer leerlingen Pagina 1 13 tot 23 mei vindt het project Locatie Kunst Laren plaats. Jullie, leerlingen van de Larense middelbare scholen, gaan, in samenwerking

Nadere informatie

Opdracht. Doelen waar je aan gaat werken:

Opdracht. Doelen waar je aan gaat werken: Groenten pimpen Opdracht Groenteboer Gert Stoofpeer maakt zich zorgen! Kinderen (vooral kleuters) eten te weinig groenten. Kinderen vinden groenten vaak niet lekker en niet leuk. Gert wil hier iets aan

Nadere informatie

Dag van Respect & Twinning

Dag van Respect & Twinning Dag van Respect & Twinning In contact met een klas aan de andere kant van de wereld De Dag van Respect heeft in samenwerking met Cordaid Kinderstem, een lesprogramma ontwikkeld om vorm en inhoud te geven

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2010-2011

Sectorwerkstuk 2010-2011 Sectorwerkstuk 2010-2011 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

WAT ZIE IK? KLEUR WAT ZIE IK? KLEUR KIJKEN WETEN VOELEN MAKEN KIJKEN, WETEN, VOELEN, MAKEN

WAT ZIE IK? KLEUR WAT ZIE IK? KLEUR KIJKEN WETEN VOELEN MAKEN KIJKEN, WETEN, VOELEN, MAKEN WAT ZIE IK? KLEUR WAT ZIE IK? KLEUR Een opdracht voor groep 1,2 gericht op het leren van primaire en secundaire kleuren. In de les leren leerlingen gezamenlijk kleuren en basisvormen te herkennen en te

Nadere informatie

Presentatiekaart - folder

Presentatiekaart - folder Presentatiekaart - folder Je laat zien wat het antwoord is op de en hoe je eraan gekomen bent. Een folder geeft een korte uitleg van een probleem en wordt gebruikt om mensen in te lichten over bijvoorbeeld

Nadere informatie

De lamp. Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden.

De lamp. Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden. De lamp Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden. De lamp Met lampen is het als met schoenen; ze zijn vanzelfsprekend en je ziet ze overal. Pas als de stroom een keer uitvalt, merk

Nadere informatie

Docentenhandleiding KIES VAARDIG! klas 1/2 VMBO-TL/HAVO/VWO

Docentenhandleiding KIES VAARDIG! klas 1/2 VMBO-TL/HAVO/VWO Docentenhandleiding KIES VAARDIG! klas 1/2 VMBO-TL/HAVO/VWO INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 Lesdoelen 4 Overzicht werkvormen 5 Uitleg werkvormen 1. Beeld bij kiezen 6 2. Grote en kleine keuzes 6 3. Gevolgen

Nadere informatie

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Thema-overzicht Thema-overzicht Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Kern van het thema Het thema Functies

Nadere informatie

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein Introductielessen Primair Onderwijs 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein - De leerlingen worden met kunst geconfronteerd - De leerlingen ontdekken dat kunst niet altijd in een museum staat

Nadere informatie

Webkwestie Reclame. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/47066

Webkwestie Reclame. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/47066 Auteur Timo Lentjes Laatst gewijzigd Licentie Webadres 06 juni 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/47066 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs

Nadere informatie

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Les 1 De wereld van reclames Les 1 De wereld van reclames Samenvatting van de les In deze eerste les gaat het om het herkennen van reclamebeelden

Nadere informatie

Een politieke partij oprichten

Een politieke partij oprichten Een politieke partij oprichten Korte omschrijving werkvorm Verdeel de leerlingen in groepjes van vier. Ieder groepje richt een politieke partij op. Elke partij mag acht standpunten kiezen. Vijf standpunten

Nadere informatie

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES Inhoud In de introductieles gaat u met de leerlingen aan de slag met het thema duurzaam en eerlijk eten. Samen met de leerlingen bekijkt u drie filmpjes die uitleggen

Nadere informatie

&ie=utf-8&tbm=isch&source=og&sa=n&tab=wi&biw=1114&bih=704

&ie=utf-8&tbm=isch&source=og&sa=n&tab=wi&biw=1114&bih=704 Opdracht 3 Door: Sofie de Winter, Annelies Bakker, Mariska Bijvanck Studentnummer: 0842851, 0784421, 0843265 Vak: Vakdidactiek 36 Inlever datum: 20-04-2011 Titel lessenserie: Wat is echt? Klas: VMBO 4

Nadere informatie

*Ook met het programma Paint van Windows kunnen foto s bewerkt worden

*Ook met het programma Paint van Windows kunnen foto s bewerkt worden Lesbrief Online pesten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Tijd: 50 55 minuten Voorbereiding: op http://mediawijsheid.nl/onlinepesten staan allerlei filmpjes, informatie en artikelen over online pesten, bruikbaar

Nadere informatie

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze?

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Korte omschrijving workshop In deze workshop ontdekken de deelnemers

Nadere informatie

Instructiekaart praktijkopdracht 3.7 AV Vormgeving

Instructiekaart praktijkopdracht 3.7 AV Vormgeving Instructiekaart praktijkopdracht 3.7 AV Vormgeving Inleiding Als je naar een film kijkt, kun je genieten van de bijzondere stunts en speciale effecten. Als je naar een reclame kijkt, zie je een product

Nadere informatie

Photoshop: top of flop? Over fotobewerking in reclames

Photoshop: top of flop? Over fotobewerking in reclames Photoshop: top of flop? Over fotobewerking in reclames Korte samenvatting: In deze les leren de leerlingen om bewerkte foto s in reclames te herkennen, en discussiëren ze over de grenzen en invloed van

Nadere informatie

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Les 2 Cameratechnieken en Logo maken Les 1 Cameratechnieken en logo maken Samenvatting van de les De leerlingen leren in deze les hoe reclames

Nadere informatie

21. Lichaamslengte, deel 2: in een grafiek

21. Lichaamslengte, deel 2: in een grafiek 21. Lichaamslengte, deel 2: in een grafiek Leeftijdsgroep Ongeveer 12-16 jaar Kerndoel Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 4: De leerlingen leren meten en leren omgaan met meetinstrumenten, gangbare

Nadere informatie

HET GROOT RACISME EXPERIMENT Op donderdag 7 november 2013 werd door BNN het groot Racisme Experiment uitgezonden. Ik bekeek de uitzending en hoewel

HET GROOT RACISME EXPERIMENT Op donderdag 7 november 2013 werd door BNN het groot Racisme Experiment uitgezonden. Ik bekeek de uitzending en hoewel HET GROOT RACISME EXPERIMENT Op donderdag 7 november 2013 werd door BNN het groot Racisme Experiment uitgezonden. Ik bekeek de uitzending en hoewel de insteek van het experiment racisme is, is de impact

Nadere informatie

Lezen - Bruikbaarheid van teksten vmbo-kg12

Lezen - Bruikbaarheid van teksten vmbo-kg12 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 31 October 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/61706 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Een goede vangst! Een goede vangst 2014 - http://omwb.braintrigger.nl

Een goede vangst! Een goede vangst 2014 - http://omwb.braintrigger.nl Een goede vangst! Om fijn te leven maak je veel gebruik van energie. Bijvoorbeeld om eten te koken, of om te spelen met een spelcomputer. Maar ook om het huis te verwarmen of jezelf te vervoeren. Voor

Nadere informatie

Wie ben jij? HANDLEIDING

Wie ben jij? HANDLEIDING HANDLEIDING Wie ben jij? Korte omschrijving lesactiviteit Iedereen legt vijf vingers op tafel. Om de beurt vertel je iets over jezelf, waarvan je denkt dat het uniek is. Als het inderdaad uniek is, dan

Nadere informatie

Voeding, gaatjes en tanderosie

Voeding, gaatjes en tanderosie Auteur Silvia Drent Laatst gewijzigd 02 July 2015 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/60962 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

Designopdracht Groenten pimpen

Designopdracht Groenten pimpen Designopdracht Groenten pimpen Opdracht Groenteboer Gert Stoofpeer maakt zich zorgen! Kinderen (vooral kleuters) eten te weinig groenten. Kinderen vinden groenten vaak niet lekker en niet leuk. Gert wil

Nadere informatie

De introductievideo De four freedoms van Franklin D. Roosevelt o Bekijk de video hier:

De introductievideo De four freedoms van Franklin D. Roosevelt o Bekijk de video hier: DE VIER VRIJHEDEN IN BEELD KORTE OMSCHRIJVING WERKVORM In deze werkvorm ontdekken de leerlingen wat de four freedoms (vier vrijheden) van president Franklin D. Roosevelt zijn. De leerlingen beantwoorden

Nadere informatie

SECTORWERKSTUK 2013-2014

SECTORWERKSTUK 2013-2014 SECTORWERKSTUK 2013-2014 1 HET SECTORWERKSTUK Het sectorwerkstuk is een verplicht onderdeel voor alle leerlingen uit het Mavo. Het maken van een sectorwerkstuk is een manier waarop je, als eindexamenkandidaat,

Nadere informatie

Project Tweede Wereldoorlog. Rianne Bakker. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/61249

Project Tweede Wereldoorlog. Rianne Bakker. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/61249 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Rianne Bakker 15 May 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/61249 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

Grafieken. 10-13 jaar. Rekenles over het maken van grafieken. Rekenen. 60 minuten. Weerstation, data, grafieken

Grafieken. 10-13 jaar. Rekenles over het maken van grafieken. Rekenen. 60 minuten. Weerstation, data, grafieken Grafieken Rekenles over het maken van grafieken 10-13 jaar Rekenen Weerstation, data, grafieken 60 minuten Op het digitale schoolbord bekijkt de leerkracht met de klas verschillende grafieken over het

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

Tijd: 8:30. Klas: 3HVc 9:10. Beginsituatie Leerlingen hebben week hiervoor toets seksualiteit gehad (zie paper 1)

Tijd: 8:30. Klas: 3HVc 9:10. Beginsituatie Leerlingen hebben week hiervoor toets seksualiteit gehad (zie paper 1) Lesplan les 1 Seksualiteit: Grenzen en Wensen Tijd: 8:30 Klas: 3HVc Aantal lln: 15 Introductie van de lessenserie: grenzen en wensen Beginsituatie Leerlingen hebben week hiervoor toets seksualiteit gehad

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) Voordoen (modelen, hardop denken) De tekst hieronder gebruikt bij opdracht 3. U doet dan op het bord voor hoe u een gedicht schrijft. Hardopdenktekst We hebben samen naar de Nieuwsbegripfilm gekeken. Zelf

Nadere informatie

Een gebouw ontwerpen en dan.

Een gebouw ontwerpen en dan. Een gebouw ontwerpen en dan. Waar maak je het van??? Lesbrief over bouwmaterialen Project Topstages www.ontdektechniek.nu Deel A: Voorbereiding Inleiding In de eerste fase van het bouwproces wordt door

Nadere informatie

Criteria. Mijn lijfspreuk

Criteria. Mijn lijfspreuk Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Thema- overzicht Thema- overzicht Kijken is een kunst Groep 5 Museum De Buitenplaats Kern van het thema Mensen laten graag iets van zichzelf aan anderen

Nadere informatie

PUBLIC PICTURES TOUR

PUBLIC PICTURES TOUR Naam:... Klas:... PUBLIC PICTURES TOUR WELKOM IN MOTI MUSEUM OF THE IMAGE Overal om je heen zijn beelden te vinden: op je telefoon, de krant en zelfs het logo op je kleding. Deze alomvattende aanwezigheid

Nadere informatie

Een gebouw inrichten. Lesbrief over inrichting en afwerking. Project Topstages www.ontdektechniek.nu

Een gebouw inrichten. Lesbrief over inrichting en afwerking. Project Topstages www.ontdektechniek.nu Een gebouw inrichten Lesbrief over inrichting en afwerking Project Topstages www.ontdektechniek.nu Deel A: Voorbereiding Inleiding Het Mondial College krijgt binnenkort een nieuw gebouw. In dit gebouw

Nadere informatie

Fase Ontdek en onderzoek

Fase Ontdek en onderzoek Groep 7 & 8 Team van maximaal 4 leerlingen Leerling materiaal TECHNIEK TOERNOOI de dwalende robot Fase Ontdek en onderzoek Verdeel de rollen Groep 1: Robomind Je werkt in een groepje van vier leerlingen.

Nadere informatie

(1 m.) Klassikale aftrap Docent stelt jou als gastdocent voor

(1 m.) Klassikale aftrap Docent stelt jou als gastdocent voor (1 m.) Klassikale aftrap Docent stelt jou als gastdocent voor Beschrijving (ter info voor gastdocent) Deze gastles gaat over je leefstijl en welk soort uitgavenpatroon de leerling heeft. Ben je je bewust

Nadere informatie

Een voorstelling voor groep 5 en 6 van het primair onderwijs door Het Houten Huis

Een voorstelling voor groep 5 en 6 van het primair onderwijs door Het Houten Huis Een voorstelling voor groep 5 en 6 van het primair onderwijs door Het Houten Huis Beste leerkracht, Binnenkort gaat u met uw groep naar de voorstelling Beet! van Het Houten Huis. Met de opdrachten in deze

Nadere informatie

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen DOCENT In het thema architectuur gaan op onderzoek uit naar de oude huizen die vroeger in en rondom het gebied stonden dat nu is. Ze vergelijken de bouwstijl van verschillende oude huizen met hun eigen

Nadere informatie

Werkbladen Groep 7 & 8

Werkbladen Groep 7 & 8 Werkbladen Groep 7 & 8 H1: Werkblad Sociale media Weet jij wat sociale media zijn? Zoek op internet wat je kunt vinden over sociale media. Bekijk onderstaande logo s en omcirkel de logo s waarvan jij denkt

Nadere informatie

200 JAAR STATEN-GENERAAL

200 JAAR STATEN-GENERAAL 200 JAAR STATEN-GENERAAL NOVEMBER 2015 - POLITIEK IN PRAKTIJK #7 WAT HEB JE NODIG Knipblad met jaartallen (gekleurd papier) Knipblad met foto s/uitleg (wit papier) Magneetjes + magneetbord Uitgeknipte

Nadere informatie

Luisteren en kijken - Reclame vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Luisteren en kijken - Reclame vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 25 August 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/74515 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij

Docentenhandleiding bij Docentenhandleiding bij Werkblad 4 Veiligheid in en rond de tunnel 1. Praktische uitleg Samenhang Deze docentenhandleiding hoort bij het werkblad veiligheid in en rond de tunnel. Het werkblad veiligheid

Nadere informatie

JE EIGEN BUURT OMSTREEKS 1935

JE EIGEN BUURT OMSTREEKS 1935 1 VIDEO/FILM Maak een video over jouw buren of buurt over de tijd van ongeveer 1930-1935. Enkele ideeën: Interview met buurtbewoner Misschien wonen er nog wel mensen in jouw buurt die je kunt interviewen

Nadere informatie