December 2015 / Januari Publicatie. 10 scherpe vragen over investeren in Amerikaanse huurwoningen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "December 2015 / Januari Publicatie. 10 scherpe vragen over investeren in Amerikaanse huurwoningen"

Transcriptie

1 December 2015 / Januari 2016 Publicatie 10 scherpe vragen over investeren in Amerikaanse huurwoningen

2 10 scherpe vragen over investeren in Amerikaanse huurwoningen 2 Hoeveel mensen huren eigenlijk in de VS? De alternatieven voor beleggers in Nederland om in huurwoningen te investeren zijn beperkt. Naast een eigen pand kopen, zijn er alternatieven zoals studenten- en vakantiewoningen. Alleen hebben deze woningen een ander risicoprofiel dan reguliere woningen. Mogelijk biedt het investeren in huurwoningen in de Amerikaanse markt een alternatief. Wat is het verschil tussen de Nederlandse en Amerikaanse huurmarkt? Een essentieel verschil is de rol van de overheid. De Amerikaanse overheid heeft in het zuiden van de VS, waar wij actief zijn, geen invloed op de huurprijs. Vraag en aanbod bepalen de huurprijs, niet een puntensysteem of een indexatie. Een ander belangrijk verschil is dat een huurcontract in de VS een looptijd heeft van 12 maanden. Na die periode volgt, anders dan in Nederland, een nieuw contract en een nieuwe prijs. Verhuurders moeten hun best doen om het huurders naar de zin te maken. Vandaar dat de woningen gestoffeerd zijn en diverse voorzieningen worden geboden, omdat huurders anders vertrekken. Het bouwbesluit en de eisen van huurders waarborgen de kwaliteit van de woningen. Welke rol spelen de economische ontwikkelingen? Wat de FED ook besluit en wat de inkoopmanagersindex ook aangeeft; in de basis is een investering in vastgoed een besluit op micro niveau. Past de locatie bij het huurdersprofiel? Is de appartementenmix juist? Is de huurprijs realiseerbaar? Allerlei zaken die moeten kloppen om succesvol te kunnen investeren, ongeacht de stand van de economie. Anders gezegd, in een uitstekende huurmarkt kun je nog steeds slechte investeringen doen. Lokale kennis is noodzakelijk en die verkrijg je door tientallen jaren actief te zijn in een specifieke markt. Dit betekent overigens niet dat economische ontwikkelingen niet belangrijk zijn.

3 10 scherpe vragen over investeren in Amerikaanse huurwoningen 3 Hoeveel mensen huren eigenlijk in de VS? In het economische nieuws wordt vrijwel altijd gesproken over de koopwoningmarkt. Dat is ook logisch, want het grootste deel van de Amerikaanse huishoudens woont in een koopwoning. Echter, ruim 35% van de 115 miljoen Amerikaanse huishoudens (> 40 miljoen huishoudens) woont in een huurhuis. In de steden ligt dit percentage nog hoger en er is een sprake van een stijging. In de VS is de bevolking relatief jong en groeit jaarlijks door immigratie en geboorteoverschot. Ieder jaar neemt het aantal huurders nominaal toe. Vooral jonge Amerikanen van jaar huren. Zij gaan vaak op latere leeftijd samenwonen. Daarnaast is het lastiger geworden om een hypotheek te krijgen. Circa 20% van de koopsom moet als eigen geld worden ingebracht en dat is voor veel mensen een te groot bedrag. Zeker voor degenen die nog een studieschuld moeten aflossen. De gemiddelde studieschuld in de VS is fors toegenomen en zal de komende jaren naar verwachting verder stijgen. Los van financiële overwegingen geniet het huren van een woning steeds meer de voorkeur boven het kopen en het bezit van een huis. Wat is jullie strategie? De strategie is zoals Amerikanen het noemen Build, Fill, Sell, oftewel bouwen, verhuren en verkopen. Dit is een traject van circa 3 jaar waarin naar onze mening de meeste waarde creatie plaatsvindt. Zodra de woningen gebouwd zijn, worden deze verhuurd aan Amerikaanse huurders. Na 12 maanden stabiele huurinkomsten, verkopen wij de woningen aan een eindbelegger. Gemiddeld duurt een investering drie jaar: één jaar bouwen, één jaar verhuren en één jaar exploiteren en verkopen. Huurcomplexen bieden eindbeleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, een stabiele cashflow en solide rendementen. Dit maakt huurwoningen tot een aantrekkelijke investeringscategorie voor (inter)nationale partijen. Wij zien onszelf meer als investeerders en niet als beleggers. Wij kopen niet een bestaand pand of complex om dit enkele jaren te verhuren. Dit verklaart ook de relatief hogere rendementen ten opzichte van andere vastgoedinvesteringen. Het voordeel van deze strategie is echter dat we onze projecten niet hoeven te verkopen. Als er lokale of mondiale zaken spelen, waardoor verkoop even geen optie is, dan kunnen we rustig betere tijden afwachten én de huuropbrengsten uitkeren aan de investeerders. Het moeten verkopen is in vastgoed nimmer een goede zaak.

4 10 scherpe vragen over investeren in Amerikaanse huurwoningen 4 Waarom bouwen die eindbeleggers niet zelf? Er zijn zeker eindbeleggers die zelf ontwikkelen en bouwen, maar veel grote investeerders kiezen bewust voor een ander risicoprofiel. De ontwikkeling van nieuwe woningen is een langdurig proces waarbij specifieke lokale kennis nodig is. Waarom investeren Amerikanen niet zelf als het rendement zo hoog is? Een veel gestelde vraag. Amerikanen investeren absoluut in Westplan-achtige bedrijven die actief zijn op de huurwoningmarkt. We zijn inmiddels een Amerikaanse onderneming geworden, maar vanwege onze roots bieden we de investeringen aan Nederlandse investeerders aan. Overigens investeren een aantal Amerikanen ook rechtstreeks bij ons. Op wat voor locaties bouwt Westplan? Locatie, locatie, locatie... is een veel gebruikte term als het gaat om vastgoed. Naar onze mening gaat het om de locatie, maar ook om de timing. Ook op goede locaties dalen de prijzen als de markt inzakt. Het is daarom van belang om te weten in welk deel van de cyclus een lokale markt zit. Dat vergt meer dan lokale kennis. Een goede locatie voor een huurwoningcomplex is een zichtlocatie die aan een drukke weg ligt. In de Nederlandse markt zou dat wellicht niet werken, maar in de VS is dit essentieel. Na het internet is het zogenaamde drive by traffic het belangrijkste middel om huurders aan te trekken. Kortom, de locatie is een onderdeel van de marketing van het gebouw. Welke trends spelen een rol in de huidige huurmarkt? De trend is dat steeds meer mensen zich vestigen in de stad. De ontvolking van het platteland is niet alleen een Europees gegeven. De prijzen van koopwoningen liggen in steden vaak hoger. Voor jonge mensen is het vaak lastig om te kopen, aangezien zij niet het gehele koopbedrag kunnen financieren. In de huidige markt verbetert de verkrijgbaarheid van een hypotheek, maar kopers kunnen maximaal 80% lenen. Huren is de uitkomst. Verder is de populariteit van het bezit van een woning afgenomen. De American Dream manifesteert zich niet meer in de vorm van een eigen huis met een mooi wit houten hek.

5 10 scherpe vragen over investeren in Amerikaanse huurwoningen 5 Een andere typisch Amerikaanse trend is Live-Work-Play, oftewel huurders gaan wonen waar zij werken. Men verhuist naar de omgeving waar het werk is. Verder is er een groeiende vraag van zowel huurders als eindbeleggers naar huurwoningen. Door de demografie wordt er een meerjarige gezonde markt verwacht. Wat voor soort huurwoningen zijn er? De Amerikaanse huurwoningmarkt is in te delen in verschillende klassen variërend van Class A (beste) tot Class D (minst). Deze typering wordt bepaald aan de hand van de kwaliteit van de bouw, uitvoering en locatie. Class A is het product dat door (inter)nationale institutionele beleggers wordt gekocht. Voor een investeerder is het belangrijk om te investeren in woningen die zowel bij de huurder als bij de eindbelegger in de smaak vallen. Westplan ontwikkelt Class A appartementen. Wat doet de dollar? Investeerders bij Westplan zullen ook een mening moeten vormen over de ontwikkelingen van de dollar. Een andere valuta betekent een risico dat een koers omlaag, maar ook omhoog kan gaan. Westplan heeft verstand van onroerend goed en vooral van huurwoningen. Een mening over de waardeontwikkeling van de dollar laten wij aan andere experts over. Toezicht, en dan vooral ter plaatse De tijd dat vastgoed werd gezien als een passieve investering is naar onze mening al lange tijd voorbij. Een adequate exploitatie vraagt om een organisatie die fysiek dichtbij het vastgoed zit en daardoor actief sturing kan geven aan de lokale verhuurmedewerkers. Alleen dan kun je optimale huurresultaten behalen, maar ook aanpassingen maken op basis van de smaak van de huurders die aan verandering onderhevig is. Ons team beheert een omvangrijke portefeuille aan woningen en gebruikt de ervaringen uit de dagelijkse praktijk om onze investeringen up to date te houden.

6 10 scherpe vragen over investeren in Amerikaanse huurwoningen 6 Kenmerken Amerikaanse huurwoningenmarkt Amerikaanse huurmarkt is geliberaliseerd en professioneel Koopwoningmarkt voor veel Amerikanen onbereikbaar Aantal Amerikaanse huishoudens dat huurt groeit sterk Geen regulering door overheid Generatie Millennials ( ) met een omvang van 85 miljoen mensen heeft voorkeur voor huren Huurders hechten meer waarde aan gebruik dan aan bezit van woning Hoe beantwoordt Westplan dit soort kritische vragen? Met een portefeuille onder beheer van huurwoningen en een waarde van circa 1 miljard dollar is Westplan marktleider in Nederland. Het beheer van onze huurwoningen hebben we in eigen hand met een lokaal team vanuit Atlanta. Op basis van ruim 20 jaar ervaring weten wij dat dit een essentiële voorwaarde is om succesvol te investeren en dat huurwoningen de meest stabiele investeringscategorie vormen. Met al uw vragen over investeren in Amerikaanse huurwoningen en onze portefeuille bent u van harte welkom bij Taco Ulrich: +31 (0) t.ulrich@westplan.nl Westplan Investors Voorschoterweg 29 D 2235 SE Valkenburg ZH The Netherlands Westplan.nl Westplan Investors One Glenlake Parkway Suite 1275 Atlanta, GA USA Westplan.com

Ontwikkelingen Amerikaanse huurwoningmarkt

Ontwikkelingen Amerikaanse huurwoningmarkt Juni 2017 Ontwikkelingen Amerikaanse huurwoningmarkt 2017 en vooruitzichten Ontwikkelingen Amerikaanse huurwoningmarkt 2017 en vooruitzichten 2 Ontwikkelingen Amerikaanse huurwoningmarkt 2017 en vooruitzichten

Nadere informatie

Ontwikkelingen Amerikaanse huurwoningmarkt en vooruitzichten

Ontwikkelingen Amerikaanse huurwoningmarkt en vooruitzichten Ontwikkelingen Amerikaanse huurwoningmarkt 2016 en vooruitzichten Ontwikkelingen Amerikaanse huurwoningmarkt 2016 en vooruitzichten 3 Ontwikkelingen Amerikaanse huurwoningmarkt 2016 en vooruitzichten

Nadere informatie

Ontwikkelingen Amerikaanse huurwoningmarkt

Ontwikkelingen Amerikaanse huurwoningmarkt Oktober 2016 Ontwikkelingen Amerikaanse huurwoningmarkt 2016 en vooruitzichten Ontwikkelingen Amerikaanse huurwoningmarkt 2016 en vooruitzichten 2 Ontwikkelingen Amerikaanse huurwoningmarkt 2016 en vooruitzichten

Nadere informatie

Amerikaanse huurwoningmarkt 1 e kwartaal 2014 en trends en vooruitzichten 2014

Amerikaanse huurwoningmarkt 1 e kwartaal 2014 en trends en vooruitzichten 2014 Amerikaanse huurwoningmarkt 1 e kwartaal 2014 en trends en vooruitzichten 2014 Amerikaanse huurwoningmarkt 1 e kwartaal 2014 en trends en vooruitzichten 2014 2 Amerikaanse huurwoningmarkt 1 e kwartaal

Nadere informatie

Halfjaarverslag Woningen Winkels Bedrijfsruimten

Halfjaarverslag Woningen Winkels Bedrijfsruimten Halfjaarverslag 2017 Woningen Winkels Bedrijfsruimten Institutioneel beleggen in Nederlands vastgoed Altera Vastgoed is een Nederlands niet-beursgenoteerd vastgoedfonds voor institutionele beleggers, dat

Nadere informatie

Halfjaarverslag 2016

Halfjaarverslag 2016 Halfjaarverslag 2016 Institutioneel beleggen in Nederlands vastgoed Altera Vastgoed is een Nederlands niet-beursgenoteerd vastgoedfonds voor institutionele beleggers, dat opereert onder een AIFM vergunning.

Nadere informatie

* totaal rendement, exclusief emissiekosten en voor belastingen

* totaal rendement, exclusief emissiekosten en voor belastingen Door de samenwerking met Direct Wonen kan Annexum particuliere beleggers de mogelijkheid bieden om in woningen te investeren. Middels uw deelname in Woningfonds Apeldoorn CV belegt u in drie woontorens

Nadere informatie

GARANTIEFONDS VAST RENDEMENT MAXIMALE ZEKERHEID

GARANTIEFONDS VAST RENDEMENT MAXIMALE ZEKERHEID GARANTIEFONDS VAST RENDEMENT MAXIMALE ZEKERHEID VEILIG EN VERTROUWD IN VASTGOEDINVESTERINGEN MEERDERVOORT GARANTIEFONDS Investeren met unieke zekerheid U wilt uw vermogen op een goede maar vooral veilige

Nadere informatie

Wie kopen er hypotheekloos?

Wie kopen er hypotheekloos? 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 Wie kopen er hypotheekloos? Auteurs: Frank van der Harst, Paul de Vries Datum: 28 juni 2017

Nadere informatie

Ontwikkelingen in het huurbeleid: kansen voor beleggers

Ontwikkelingen in het huurbeleid: kansen voor beleggers Ontwikkelingen in het huurbeleid: kansen voor beleggers Renske Jongsma en Martijn Schut Directie Woningmarkt Woningvoorraad Woningtype mln % Koopwoningen Corporatie huurwoningen Corporatie huurwoningen

Nadere informatie

Stellingen over de Amsterdamse woningmarkt

Stellingen over de Amsterdamse woningmarkt http://maps.amsterdam.nl/woningwaarde/ Aanleiding UBS Global Real Estate Bubble Index Aanleiding woningprijs verhouding Amsterdam/Nederland Bron: UBS Global Real Estate Bubble Index Aanleiding percentage

Nadere informatie

trends en ontwikkelingen in de Nederlandse woningmarkt

trends en ontwikkelingen in de Nederlandse woningmarkt 10 trends en ontwikkelingen in de Nederlandse woningmarkt Toename eenpersoonshuishoudens Ontwikkeling huishoudenssamenstelling 2016-2035 100.000 200.000 300.000 400.000 500.000 600.000 700.000 800.000

Nadere informatie

Woningmarktrapport 3e kwartaal Gemeente 's-gravenhage

Woningmarktrapport 3e kwartaal Gemeente 's-gravenhage Woningmarktrapport 3e kwartaal 216 Gemeente 's-gravenhage Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 12 Aantal verkocht 1 8 6 4 2 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement 4e kwartaal

Nadere informatie

Care Invest II. De ideale combinatie van. rendement, stabiliteit en nabijheid

Care Invest II. De ideale combinatie van. rendement, stabiliteit en nabijheid INVESTEREN Care Invest II De ideale combinatie van rendement, stabiliteit en nabijheid Uniek aanbod: enkel beschikbaar tussen 19 mei en 26 juni 2015 (een vervroegde afsluiting is mogelijk) Inleiding Via

Nadere informatie

GARANTIEFONDS 4 % VEILIG EN VERTROUWD IN VASTGOEDINVESTERINGEN RENDEMENT MAXIMALE ZEKERHEID

GARANTIEFONDS 4 % VEILIG EN VERTROUWD IN VASTGOEDINVESTERINGEN RENDEMENT MAXIMALE ZEKERHEID GARANTIEFONDS 4 % RENDEMENT MAXIMALE ZEKERHEID VEILIG EN VERTROUWD IN VASTGOEDINVESTERINGEN MEERDERVOORT GARANTIEFONDS Investeren met unieke zekerheid U wilt uw vermogen op een goede maar vooral veilige

Nadere informatie

Woningmarktrapport - 4e kwartaal Gemeente s-hertogenbosch

Woningmarktrapport - 4e kwartaal Gemeente s-hertogenbosch Woningmarktrapport - 4e kwartaal 214 Gemeente s-hertogenbosch Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 2 Aantal verkocht 18 16 14 12 1 8 6 4 2 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement

Nadere informatie

Outlook Henk Jagersma Directievoorzitter Syntrus Achmea Real Estate & Finance 27 oktober 2015

Outlook Henk Jagersma Directievoorzitter Syntrus Achmea Real Estate & Finance 27 oktober 2015 Outlook 2015 2018 Henk Jagersma Directievoorzitter Syntrus Achmea Real Estate & Finance Profiel > 15 miljard beheerd vermogen Grootste beheerder van vastgoed en hypotheken in Nederland op de markt van

Nadere informatie

Woningmarktrapport 3e kwartaal Gemeente Alphen aan den Rijn

Woningmarktrapport 3e kwartaal Gemeente Alphen aan den Rijn Woningmarktrapport 3e kwartaal 217 Gemeente Alphen aan den Rijn Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 12 Aantal verkocht 1 8 6 4 2 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement

Nadere informatie

Marktrapport Breda. Verhuurmarkt Breda

Marktrapport Breda. Verhuurmarkt Breda Marktrapport Breda Verhuurmarkt Breda 01-2018 t/m 06-2019 De huurprijzen van Breda blijven stijgen (2019 1 ste halfjaar) De druk op de huurwoningmarkt zet ook in de 1 e helft van 2019 door. In dit rapport

Nadere informatie

Woningmarktrapport - 1e kwartaal Gemeente Beverwijk

Woningmarktrapport - 1e kwartaal Gemeente Beverwijk Woningmarktrapport - 1e kwartaal 215 Gemeente Beverwijk Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 45 Aantal verkocht 4 35 3 25 2 15 1 5 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement

Nadere informatie

EXPERTS OP DE TOEKOMST VAN VASTGOED DE VINEX-WIJK VANUIT BELEGGERSPERSPECTIEF

EXPERTS OP DE TOEKOMST VAN VASTGOED DE VINEX-WIJK VANUIT BELEGGERSPERSPECTIEF EXPERTS OP DE TOEKOMST VAN VASTGOED DE -WIJK VANUIT BELEGGERSPERSPECTIEF -WIJK: DE GROEI MARKT VOOR BELEGGERS De eerste Vinex-wijk viert dit jaar haar 25-jarig bestaan. Een goede reden om stil te staan

Nadere informatie

HET BEROEP VAN MAKELAAR IN ONROEREND GOED VIND IK ONTROEREND GOED!!!!!

HET BEROEP VAN MAKELAAR IN ONROEREND GOED VIND IK ONTROEREND GOED!!!!! Werkstuk door een scholier 2095 woorden 18 december 2002 7,3 109 keer beoordeeld Vak Economie HET BEROEP VAN MAKELAAR IN ONROEREND GOED VIND IK ONTROEREND GOED!!!!! 1. Inleiding. Het onderwerp makelaardij

Nadere informatie

Woningmarktrapport 4e kwartaal 2015. Gemeente Amsterdam

Woningmarktrapport 4e kwartaal 2015. Gemeente Amsterdam Woningmarktrapport 4e kwartaal 215 Gemeente Amsterdam Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 3 Aantal verkocht 25 2 15 1 5 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement 1e kwartaal

Nadere informatie

Woningmarktrapport 3e kwartaal 2015. Gemeente Rotterdam

Woningmarktrapport 3e kwartaal 2015. Gemeente Rotterdam Woningmarktrapport 3e kwartaal 215 Gemeente Rotterdam Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 9 Aantal verkocht 8 7 6 5 4 3 2 1 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement 4e kwartaal

Nadere informatie

Lening 50.000 aan Rijkenvoorde Gelderland Beheer B.V.

Lening 50.000 aan Rijkenvoorde Gelderland Beheer B.V. Lening 50.000 aan Rijkenvoorde Gelderland Beheer B.V. SAMENVATTING Carolien Koenrades en Harold Huizing (stille vennoot) zijn samen indirect aandeelhouder van Rijkenvoorde Gelderland Beheer B.V. (RGB).

Nadere informatie

woningbouworganisatie

woningbouworganisatie woningbouworganisatie Symposium Bouwen aan Steden 5 oktober 2017 Wonam Wonam initieert en realiseert nieuwbouw huurwoningen Wonam voert beheer over de woningen (bouw en exploitatie) 309 woningen gerealiseerd

Nadere informatie

HUURWONINGMARKT H1 2017

HUURWONINGMARKT H1 2017 HUURWONINGMARKT H1 2017 INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 3 LANDELIJKE HUURWONINGMARKT... 4 Forse stijging huurprijzen kleine woningen... 4 Nieuwbouw en vooroorlogse huurwoningen het duurst... 5 Verschil in huurprijzen

Nadere informatie

WESTPLAN 2018 > 20 years

WESTPLAN 2018 > 20 years WESTPLAN 2018 >20 years WESTPLAN Westplan 2018 2018 >20 years >20 years INHOUD Onze missie 7 Welkom 9 Amerikaanse huurmarkt 2018 11 Trackrecord Westplan Investors 15 Verkocht in 2017 19 In aanbouw in 2018

Nadere informatie

Woningmarkt NL 2018 kwartaal 2

Woningmarkt NL 2018 kwartaal 2 Woningmarkt NL 218 kwartaal 2 In het tweede kwartaal van 218 werden volgens het CBS/Kadaster 52.93 woningen verkocht. Dat is 9,3% minder dan in het tweede kwartaal van 217 en 1,6% meer dan in het eerste

Nadere informatie

Verkoop corporatiebezit aan beleggers Kansen en bedreigingen 25 maart 2015

Verkoop corporatiebezit aan beleggers Kansen en bedreigingen 25 maart 2015 Verkoop corporatiebezit aan beleggers Kansen en bedreigingen 25 maart 2015 1 Agenda 1. De woningbeleggingsmarkt 2015 2. Verkoop corporatiebezit aan beleggers a. Regelgeving b. Kopersdoelgroepen c. Verkoopproces

Nadere informatie

VASTGOEDFINANCIERING IN DE ZORG

VASTGOEDFINANCIERING IN DE ZORG VASTGOEDFINANCIERING IN DE ZORG PIM DIEPSTRATEN Doorn, 1 december 2015 AGENDA 1 Financieringsstrategie zorginstelling 2 Huidige financiers en het WFZ 3 Perspectief investeerder op de zorgmarkt 4 Alternatieve

Nadere informatie

Woningmarkt landelijk 2018 (KW3)

Woningmarkt landelijk 2018 (KW3) In het derde kwartaal van 218 werden volgens het CBS/Kadaster 56.921 woningen verkocht. Dat is 7,3% minder dan in het derde kwartaal van 217 en 7,5% meer dan in het tweede kwartaal van 218. De verkoop

Nadere informatie

Wonen Boven Winkels Vanuit het oogpunt van de eigenaar

Wonen Boven Winkels Vanuit het oogpunt van de eigenaar Wonen Boven Winkels Vanuit het oogpunt van de eigenaar drs. O.J. van der Heijden o.heijden@marma.nl www.evbinnenstad.nl 1 Belang van Wonen in de Binnenstad Een juiste combinatie van functies in de binnen

Nadere informatie

Verkoop door woningcorporaties

Verkoop door woningcorporaties 34 Afspraken over verkoop van sociale huurwoningen Sinds 1998 worden in Amsterdam sociale huurwoningen verkocht. Aanleiding was de sterk veranderde samenstelling en woningbehoefte van de Amsterdamse bevolking.

Nadere informatie

Het crowdfunding platform voor. professionals. Hypotheek

Het crowdfunding platform voor. professionals. Hypotheek Het crowdfunding platform voor professionals Hypotheek Index De lening balie is geopend 03 Meer mogelijkheden met een lening via Purple24 04 Kom ik in aanmerking voor een lening 05 Hoe kan ik mijn pand

Nadere informatie

Wonen Boven Winkels Vanuit het oogpunt van de eigenaar

Wonen Boven Winkels Vanuit het oogpunt van de eigenaar Wonen Boven Winkels Vanuit het oogpunt van de eigenaar drs. O.J. van der Heijden o.heijden@marma.nl www.evbinnenstad.nl 1 Belang van Wonen in de Binnenstad Een juiste combinatie van functies in de binnen

Nadere informatie

DE ERKEND HYPOTHECAIR PLANNER INFORMEERT U GRAAG OVER: Uw woning huren of kopen?

DE ERKEND HYPOTHECAIR PLANNER INFORMEERT U GRAAG OVER: Uw woning huren of kopen? DE ERKEND HYPOTHECAIR PLANNER INFORMEERT U GRAAG OVER: Uw woning huren of kopen? 1 Met de vraag 'Een huis kopen of een huis huren?' kunt u op verschillende momenten in uw leven te maken krijgen. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 6. In deze opgave blijven de belastingen buiten beschouwing.

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 6. In deze opgave blijven de belastingen buiten beschouwing. Opgave 2 Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 6. In deze opgave blijven de belastingen buiten beschouwing. VastNed Retail nv is een Nederlands vastgoedbeleggingsfonds dat met gelden

Nadere informatie

WESTPLAN 2019 > 20 years

WESTPLAN 2019 > 20 years WESTPLAN 2019 >20 years WESTPLAN 2019 >20 years INHOUD Onze missie 7 Welkom 9 Amerikaanse huurmarkt 2019 11 Trackrecord Westplan Investors 15 Verkocht in 2018 21 In aanbouw in 2019 31 Nieuwe investeringen

Nadere informatie

Met dit initiatiefvoorstel stel ik u voor het volgende besluit te nemen:

Met dit initiatiefvoorstel stel ik u voor het volgende besluit te nemen: R Gemeente Amsterdam Initiatiefvoorstel Jaar 2017 Volgnummer * in te vullen door de raadsgriffie Datum indiening 7 februari 2017 Onderwerp Instemmen met het initiatiefvoorstel van het raadslid Van Dantzig

Nadere informatie

Samenvatting Status belangrijkste indicatoren Exploitatie Investerings- Status Verkoop- Project Verhuur Grondslag lening mogelijkheden Design District

Samenvatting Status belangrijkste indicatoren Exploitatie Investerings- Status Verkoop- Project Verhuur Grondslag lening mogelijkheden Design District Algemene projectinformatie Naam project: Alta Design District Locatie: Dallas, Texas Ontwikkelaar: Wood Partners Investeringsdatum: 3 e kwartaal 2007 en 2 e kwartaal 2011 Investering van WBEF II, LP: $3.022.878

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

MRE Montirius Real Estate BV

MRE Montirius Real Estate BV Rentebetaling per maand Couponrente 8% per jaar MRE Montirius Real Estate BV Woning Obligatie I Investeren in Nederlands vastgoed in de Randstad Montirius Real Estate BV speelt in op de kansen in de huidige

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Beckerman (SP)

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Beckerman (SP) Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Beckerman (SP) over het bericht dat steeds meer woningen worden opgekocht door particuliere beleggers om duur te verhuren ('buy to let'). De

Nadere informatie

VOGON. Rob Vester, Ontwikkelingsbedrijf

VOGON. Rob Vester, Ontwikkelingsbedrijf VOGON Rob Vester, Ontwikkelingsbedrijf Samenwerking: het perspectief van de belegger Syntrus Achmea Vastgoed Ca. 14,0 miljard belegd vermogen; Ca. 1,0 miljard in het buitenland Ca. 4,0 miljard financiering

Nadere informatie

7. Effect crisis op de woningmarkt- dynamiek. Auteur Remco Kaashoek

7. Effect crisis op de woningmarkt- dynamiek. Auteur Remco Kaashoek 7. Effect crisis op de woningmarkt- dynamiek Auteur Remco Kaashoek De dynamiek op de koopwoningmarkt is tussen 2007 en 2011 afgenomen, terwijl die op de markt voor huurwoningen licht is gestegen. Het aantal

Nadere informatie

Inhoud. amsterdam woon. inhoud

Inhoud. amsterdam woon. inhoud Afspraken over verkoop van sociale huurwoningen Sinds 1998 worden in Amsterdam sociale huurwoningen verkocht. Aanleiding was de sterk veranderde samenstelling en woningbehoefte van de Amsterdamse bevolking.

Nadere informatie

DE ERKEND HYPOTHECAIR PLANNER INFORMEERT U GRAAG OVER: Uw woning huren of kopen?

DE ERKEND HYPOTHECAIR PLANNER INFORMEERT U GRAAG OVER: Uw woning huren of kopen? D DE ERKEND HYPOTHECAIR PLANNER INFORMEERT U GRAAG OVER: VO O R BE EL Uw woning huren of kopen? 1 Met de vraag 'Een huis kopen of een huis AANBOD KOOPWONINGEN IS VEEL GROTER DAN AANBOD HUURWONINGEN huren?'

Nadere informatie

Woningmarktmonitor provincie Utrecht; ontwikkelingen koop- en huurmarkt Inleiding. Koopmarkt: stijgende prijzen en afnemend aanbod

Woningmarktmonitor provincie Utrecht; ontwikkelingen koop- en huurmarkt Inleiding. Koopmarkt: stijgende prijzen en afnemend aanbod DATUM 24 mei 218 PROJECTNUMMER 34.17 OPDRACHTGEVER Woningmarktmonitor provincie ; ontwikkelingen koop- en huurmarkt Inleiding Eind maart is de provinciale woningmarkt ge-update waarbij de ontwikkelingen

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw

Nadere informatie

Veilig en Rendabel Investeren

Veilig en Rendabel Investeren Veilig en Rendabel Investeren R ijkenvoorde Vastgoed Groep Sparen levert met de huidige rentestand niets meer op. Maar vindt u beleggen te riskant? Dan is investeren een prima alternatief. Investeren in

Nadere informatie

3>o ^ Gescand archief datum > »I Woningen

3>o ^ Gescand archief datum > »I Woningen 3>o ^ Gescand archief datum >»I -11-2017 Woningen De vraag naar hturwoningen was in 201 5 onverminderd groot, zowel in het sociale segment als in de vr je markt. Leegstand is gering en door de aantrekkende

Nadere informatie

HET RENDEMENT. De aankoopprijs en huurinkomsten geven een Bruto Aanvangsrendement (BAR = huuropbrengst/totale aankoopprijs) van 5.42%.

HET RENDEMENT. De aankoopprijs en huurinkomsten geven een Bruto Aanvangsrendement (BAR = huuropbrengst/totale aankoopprijs) van 5.42%. HET RENDEMENT 23-5-2015 www.hetrendement.be Bart@hetrendement.be 0476/941477 BTW-BE 0598.805.645 IBAN BE77 1430 9238 6642 Ezelstraat 71, 8000 Brugge De woning staat te koop voor 630.000 bij vastgoed Acasa,

Nadere informatie

Buy-to-let verandert spelregels woningmarkt Maartje Martens HousingAnalysis

Buy-to-let verandert spelregels woningmarkt Maartje Martens HousingAnalysis De Woningmarkt Draait Door _Ruimte en Wonen_ Almere_21 juni 2018 Buy-to-let verandert spelregels woningmarkt Maartje Martens HousingAnalysis Enkele vooronderstellingen koopwoningmarkt..die niet meer kloppen

Nadere informatie

Halfjaarverslag Woningen Winkels Kantoren Bedrijfsruimten

Halfjaarverslag Woningen Winkels Kantoren Bedrijfsruimten Halfjaarverslag 2012 Woningen Winkels Kantoren Bedrijfsruimten Van en voor pensioenfondsen Altera Vastgoed is een gewild beleggingsproduct voor pensioenfondsen die een belang wensen in Nederlands niet-beursgenoteerd

Nadere informatie

FFP Congres, oktober 2016

FFP Congres, oktober 2016 FFP Congres, oktober 2016 Nederlandse bank opgericht in 1945 Den Haag, Frankfurt, Amsterdam, Londen en Brussel Corporate Banking: Corporate finance & capital markets, financieren, investeren aan midcap

Nadere informatie

Een huis kan je kopen of huren. De voordelen en nadelen tussen kopen en huren staan in tabel 1.

Een huis kan je kopen of huren. De voordelen en nadelen tussen kopen en huren staan in tabel 1. Kopen of huren. Een huis kan je kopen of huren. De voordelen en nadelen tussen kopen en huren staan in tabel 1. Tabel 1. Het verschil tussen kopen en huren. huis kopen huis huren rente en aflossing of

Nadere informatie

beleid: maart 2007, versie: 2013

beleid: maart 2007, versie: 2013 Kopen van een woning beleid: maart 2007, versie: 2013 Waterweg Wonen verhuurt circa 12.000 woningen in Vlaardingen. Een aanzienlijk deel van die woningen is bereikbaar voor huishoudens met lage inkomens

Nadere informatie

EXPERTS OP DE TOEKOMST VAN VASTGOED ZORGMARKT

EXPERTS OP DE TOEKOMST VAN VASTGOED ZORGMARKT EXPERTS OP DE TOEKOMST VAN VASTGOED ZORGMARKT groeien Zorg en wonen naar elkaar toe Investeren in Nederlands zorgvastgoed is ongekend populair. Zo werd in het eerste halfjaar voor ruim 300 miljoen euro

Nadere informatie

GROUPE PIERRE & VACANCES-CENTER PARCS

GROUPE PIERRE & VACANCES-CENTER PARCS GROUPE PIERRE & VACANCES-CENTER PARCS INHOUDSOPGAVE 1. Introductie Group Pierre & Vacances-Center Parcs 2. Het merk Center Parcs 3. Center Parcs Vastgoed 4. Investeren in vastgoed bij Groupe Pierre & Vacances-Center

Nadere informatie

Your investments Our business

Your investments Our business realiseer toprendement met een zorgeloze service Your investments Our business 2 Er zijn heel wat alternatieven om je spaargeld aan het werk te zetten, maar die alternatieven worden vaak beïnvloed door

Nadere informatie

Een eigen huis. mogelijkheden voor kopen of huren

Een eigen huis. mogelijkheden voor kopen of huren Een eigen huis mogelijkheden voor kopen of huren Een woning kopen of huren? Verschillende verantwoordelijkheden Wilt u een woning kopen of een woning huren? Dat is een afweging die u maakt. Een van de

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN volkshuisvesters

ONDERNEMINGSPLAN volkshuisvesters ONDERNEMINGSPLAN 2016 2020 volkshuisvesters ONDERNEMINGSPLAN 2016 2020 volkshuisvesters 1 inhoud ONZE VISIE 4 INHOUD ONZE MISSIE 4 ONZE DOELEN 5 1. KLANTGERICHT DIENSTVERLENEN 6 2. BETAALBARE WONINGEN

Nadere informatie

Huizenkoper wordt steeds ouder

Huizenkoper wordt steeds ouder Gem. leeftijd koper (jongste verkrijger) Huizenkoper wordt steeds ouder Oktober 218, Hans Wisman en Paul de Vries Hoofdconclusies: - De huizenkoper wordt steeds ouder. Momenteel is de gemiddelde leeftijd

Nadere informatie

Beleggen in een gespreide supermarktportefeuille

Beleggen in een gespreide supermarktportefeuille Beleggen in een gespreide supermarktportefeuille EMISSIE SUPER WINKEL FONDS EEN BELEGGING VAN ANNEXUM SUPER WINKEL FONDS UW GELD GROEIT WAAR GELD ROLT Verwacht direct rendement van ca. 11% per jaar Zoekt

Nadere informatie

Memo. Algemeen. jm.van.geet@mvgm.nl. Marktontwikkelingen rapportage

Memo. Algemeen. jm.van.geet@mvgm.nl. Marktontwikkelingen rapportage Aan Memo Behandeld door MVGM Vastgoedtaxaties / +31(0)33 464 02 97 E-mail jm.van.geet@mvgm.nl Datum Kwartaal 3 van 2011 Stationsplein 121 Postbus 442 3800 AK Amersfoort T +31(0)33 464 02 97 F +31(0)33

Nadere informatie

NEDERLANDSE MARKT VOOR BEDRIJFSRUIMTE

NEDERLANDSE MARKT VOOR BEDRIJFSRUIMTE Maart 214 Inhoud 1. Opname van 2. Aanbod van STAND VAN ZAKEN NEDERLANDSE MARKT VOOR BEDRIJFSRUIMTE 3. Prijzen van 4. Beleggingen in Colofon Samenstelling Drs. G.A. Raven Bron gegevens NVM Data & Research,

Nadere informatie

Vrije keuze van wonen

Vrije keuze van wonen Vrije keuze van wonen Hypotheekmarkt van de toekomst SEH Congres 2016 Paul de Vries en Victor Reebergen 15 juni 2016 Trends die de hypotheekmarkt beïnvloeden Energie neutrale woningen Opgave: we moeten

Nadere informatie

Sectorwerkstuk Economie Makelaar

Sectorwerkstuk Economie Makelaar Sectorwerkstuk Economie Makelaar Sectorwerkstuk door een scholier 1793 woorden 24 maart 2004 6,7 214 keer beoordeeld Vak Economie Deelvraag 1: Welke opleiding heeft een makelaar nodig? Vooropleidingen

Nadere informatie

Vesteda Update Q1 2015

Vesteda Update Q1 2015 Vesteda Update Q1 2015 Wooncomplex De Ooievaar in Purmerend, geacquireerd door Vesteda van woningcorporatie Wooncompagnie in Q1 2015 Vesteda Update Q1 2015 Inhoud 2 Inhoud Introductie Managing Board 3

Nadere informatie

De woning(beleggings)markt in beeld 2017

De woning(beleggings)markt in beeld 2017 Research A Capital Value production De woning(beleggings)markt in beeld 2017 Samenvatting De woningmarkt heeft zich in 2016 stormachtig ontwikkeld. Een historisch beleggingsvolume in woningen van circa

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Hart van Austerlitz, garantstelling voor de te sluiten hypotheek voor de koop van acht woningen bestemd voor ouderen

RAADSVOORSTEL Hart van Austerlitz, garantstelling voor de te sluiten hypotheek voor de koop van acht woningen bestemd voor ouderen RAADSVOORSTEL Hart van Austerlitz, garantstelling voor de te sluiten hypotheek voor de koop van acht woningen bestemd voor ouderen Portefeuillehouder Sander Jansen Ronde Tafel 30 maart 2017 Opsteller D.

Nadere informatie

Woningaanbod in vrije huursector blijft ver achter bij groeiende vraag

Woningaanbod in vrije huursector blijft ver achter bij groeiende vraag Aan Van Betreft : de financieel-economische redacties en vakpers : Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM en Vastgoedmanagement Nederland : Presentatie huurmarktcijfers

Nadere informatie

argumenten voor Nederland om de woningmarkt te hervormen met Bouwsparen de route naar een duurzame woningmarkt

argumenten voor Nederland om de woningmarkt te hervormen met Bouwsparen de route naar een duurzame woningmarkt 10 argumenten voor Nederland om de woningmarkt te hervormen met Bouwsparen de route naar een duurzame woningmarkt Woningmarkt heeft behoefte aan hervorming De fiscale hypotheekrenteaftrek is de afgelopen

Nadere informatie

Eindexamen havo economie oud programma I

Eindexamen havo economie oud programma I Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 maximumscore 2 Een antwoord waaruit blijkt dat mensen met een hoog

Nadere informatie

VOORAANKONDIGING. Haerzathe Short-Term Fund I

VOORAANKONDIGING. Haerzathe Short-Term Fund I VOORAANKONDIGING Haerzathe Short-Term Fund I OBLIGATIE HAERZATHE SHORT - TERM FUND I B.V. Obligatielening Haerzathe Short-Term Fund I B.V. Na de succesvolle plaatsing van de obligatieleningen Haerzathe

Nadere informatie

Supermarkt Beleggingsfonds Mei 2013

Supermarkt Beleggingsfonds Mei 2013 Dia 1 Supermarkt Beleggingsfonds Mei 2013 Dia 2 Inhoud presentatie 1. Opzet nieuw supermarktfonds 2. De Belegging 3. Supermarkten in Nederland 4. Locaties: Albert Heijn te Maasland Plus in Pernis Lidl

Nadere informatie

Strategische Analyse van Vastgoed Objecten

Strategische Analyse van Vastgoed Objecten Strategische Analyse van Vastgoed Objecten Hold-Sell-Invest-Analyse 1 HOLD Desinvesteren 2 SELL 3 INVEST Desinvesteren 4 INVEST & SELL De strategische matrix TRADEMARK Vastgoed / TRADE-MAKELAARS drs. Ernst

Nadere informatie

INVESTERINGSMONITOR WONINGCORPORATIES ontwikkeling koopwoningen. Stec Groep B.V. 26 januari 2011

INVESTERINGSMONITOR WONINGCORPORATIES ontwikkeling koopwoningen. Stec Groep B.V. 26 januari 2011 INVESTERINGSMONITOR WONINGCORPORATIES ontwikkeling koopwoningen Stec Groep B.V. 26 januari 2011 INHOUDSOPGAVE 1. SAMENVATTING 1 2. HOE ACTIEF ZIJN WONINGCORPORATIES OP DE KOOPWONINGMARKT? 4 3. WAT VOOR

Nadere informatie

HYPOTHEEK INDEX 2E KWARTAAL 2016

HYPOTHEEK INDEX 2E KWARTAAL 2016 HYPOTHEEK INDEX 2E KWARTAAL 2016 De Hypotheek Index geeft ieder kwartaal inzicht in het consumentengedrag op het gebied van hypotheken. De kerncijfers zijn afkomstig van De Hypotheker die met ruim 10 procent

Nadere informatie

Waar op de kaart? Wim Wensing ING Real Estate Investment Management. OTB-studiedag Waardecreatie woningportefeuille. Delft, 17 maart 2010

Waar op de kaart? Wim Wensing ING Real Estate Investment Management. OTB-studiedag Waardecreatie woningportefeuille. Delft, 17 maart 2010 Waar op de kaart? Wim Wensing ING Real Estate Investment Management OTB-studiedag Waardecreatie woningportefeuille Delft, 17 maart 2010 ING Real Estate Investment Management ING REIM verzorgt asset management

Nadere informatie

Halfjaar verslag.

Halfjaar verslag. Halfjaar verslag 2018 www.alteravastgoed.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave Institutioneel beleggen in Nederlands vastgoed 3 Resultaten eerste halfjaar 2018 4 Woningen 5 Portefeuille ontwikkelingen 6 Resultaten

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 juni 2016 Beantwoording kamervragen 2016Z09025

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 juni 2016 Beantwoording kamervragen 2016Z09025 > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

Succesvol realiseren van een gezondheidscentrum. Elice Phijffers & Rob Boelens

Succesvol realiseren van een gezondheidscentrum. Elice Phijffers & Rob Boelens Succesvol realiseren van een gezondheidscentrum Elice Phijffers & Rob Boelens 2025 Elice Phijffers Sectorspecialist Medische & Vrije Beroepen Rob Boelens Sectorspecialist Medische & Vrije Beroepen Trends

Nadere informatie