Workshop Train-the-Teacher

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Workshop Train-the-Teacher"

Transcriptie

1 Workshop Train-the-Teacher Programma Tijd Programmaonderdeel Werkvorm Benodigdheden 14:00 Welkom, introductie en kennismaking Programma en doel Veilige sfeer en uitleg dubbele pet, voorstelrondje ppt 14:15 Opwarmer en kaders Woorden seksualiteit en intimiteit: theorie toelichten 14:45 Omgaan met lastige situaties (casuïstiek lessituaties in de klas) In subgroepen casuïstiek bespreken en op flappen beschrijven + terugkoppeling d.m.v. presentaties van de flappen ppt, flap-over, lastige lessituaties op formulier (internetverbinding kennisatelier) 15:30 koffiepauze Koffie, thee, etc.. 15:45 Wat kan wel en wat kan niet? Situaties seksueel grensoverschrijdend gedrag en vlaggensysteem, theorie bespreken + waarden en normen vs professionele beroepshouding bespreken ppt, situaties op formulier 16:15 Samenstellen lesprogramma en implementatie In subgroepen een lesprogramma samenstellen: op basis van info op kennisatelier (toelichting ka) Internettoegang, computers voor deelnemers 16:45 Afsluiting en evaluatie Terugblik, wat heb je geleerd, wat neem je mee naar huis ppt 17:00 Einde Afsluiting

2 Uitwerking programma Welkom en introductie (5 min) Doel: Er zijn praktische en groepsafspraken gemaakt en veiligheidsregels besproken. De trainer heet iedereen welkom en licht de doelen en het programma voor de dag toe. Vervolgens worden de deelnemers uitgenodigd om gezamenlijk tot een aantal afspraken te komen. Praktische afspraken: Tijdsduur Pauzes Mobieltjes uit Roken Materiaal Toelichting door de trainer op groepsafspraken/veiligheidsregels: Huiselijk geweld, kindermishandeling en seksualiteit zijn onderwerpen die je persoonlijk kunnen raken. We bespreken wat als norm voor veiligheid geldt (hoe we met elkaar communiceren en wat we met elkaar delen) en benoemen het meta-niveau (creëren van veiligheid doen we samen, en zo kun je het ook doen in de groep waar je les aan geeft). Bespreek eventueel PICKASOLL (bijlage 1) (Tegelijkertijd kan PICKASOLL een geschikt hulpmiddel zijn voor de docenten in hun eigen programma). Geweld komt veel voor; in allerlei gradaties en variaties. Ook in deze groep. Is dit zo en roept deze training veel op; geef dit zo nodig aan, bewaak je grens, zoek hulp of een maatje. Hoe verdrietig ook, de kracht van mensen die dit meemaken is groot. Belang van ondersteuning en oog voor deze problematiek is cruciaal. Geheimhouding: we spreken af dat persoonlijke ervaringen die vandaag aan de orde kunnen komen, binnen deze groep blijven. Dubbele pet: Als docent heb je twee petten op tijdens de les: je draagt vanuit je deskundigheid kennis, houding en vaardigheden over t.a.v. het onderwerp GIA en seksualiteit én je bent signaleerder. Het kan zijn dat een student persoonlijk ervaring heeft met één van deze onderwerpen. Dat betekent dat je hier sensitief en professioneel op moet kunnen inspelen en dat de Meldcode óók voor jou als signaleerder geldt. Kennismaking (10 min) Doel: Deelnemers leren elkaar en de trainers kennen. Aan de hand van voorstelrondje maken deelnemers kennis met elkaar. Elke deelnemer vertelt: Iets over zijn of haar achtergrond (waar geef je les, aan wie, wat is je doel voor deelname aan deze bijeenkomst) en iets over zijn of haar eerste gevoel/ associatie bij de thema s huiselijk geweld, kindermishandeling, seksualiteit en de meldcode.

3 Opwarmer (30 min) Doel: Deelnemers krijgen een beeld van hoe je drempelverlagend en taboedoorbrekend kan lesgeven over deze onderwerpen. Deelnemers ervaren zelf hoe het is om over dit onderwerp te spreken en vergroten hun eigen openheid/mogelijkheden tot bespreekbaar maken van dit onderwerp. Deelnemers krijgen een idee van hoe je een training over dit onderwerp kan opbouwen. Deelnemers krijgen zicht op het kaderen van de begrippen die ertoe doen bij dit onderwerp Introductie De werkvorm gaat over het verschil tussen seksualiteit en intimiteit. Je kunt deze werkvorm gebruiken aan het begin van een les of lessenserie over seksualiteit in de beroepsopleidingen. Eenzelfde werkvorm is te gebruiken aan de start van een les of lessenserie over huiselijk geweld of kindermishandeling. Dit zijn gevoelige onderwerpen waar het belangrijk is om (gezamenlijk) met studenten een definitie af te stemmen. De deelnemers krijgen een korte uitleg over hoe zij het werkblad kunnen invullen. De deelnemers weten nog niet dat alles op het bord komt te staan voor de klas en dat zij dat er zelf op gaan schrijven en beargumenteren waarom ze het waar plaatsen. Vervolgens bespreekt de trainer het grijze gebied dat tussen intimiteit en seksualiteit inzit en waarom het zo belangrijk is om daar bewust van te zijn. Werkvorm: Deelnemers vullen het werkblad in (zie bijlage werkblad 1). Deelnemers komen voor de klas en schrijven begrippen op het bord. Bespreken waarom het daar past en vervolgens het grijze gebied aan de orde stellen en bespreken. Dan definities beschrijven en vaststellen in eigen woorden! Omgaan met lastige lessituaties (max. 60 min) Doel: Deelnemers zijn in staat lastige situaties bij het lesgeven over de meldcode, huiselijk geweld, kindermishandeling en seksuele gezondheid ter herkennen en kennen manieren om hiermee om te gaan. Deelnemers doen in simulatie ervaring op met lastige situaties en bedenken en proberen de naar hun idee juiste benadering uit. Deelnemers komen uit hun comfortzone en moeten het in deze training al aangaan om hun vaardigheden op dit gebied te onderzoeken en ontwikkelen. Introductie door de trainer op dit onderdeel (5 min). We lichten de werkvorm toe (estafette). De deelnemers worden eerst in zes kleine groepen opgedeeld. Ze werken aan de hand van de voorbeeld situaties (hieronder) een eigen casus uit die ze willen uitspelen (5 min). 1. De klas wil niet mee doen / erkent belang van onderwerp niet; 2. Een student gaat over de eigen grens (zelfonthulling) / de grens van ander; 3. Een student wordt emotioneel in de les / loopt de les uit; 4. Een student of groepje studenten veroordeelt een situatie of opvatting; 5. Een student of groepje studenten verkondigt een opvatting die niet strookt met de opvatting van de docent. 6. De student is erop uit om te shockeren en doet uitspraken die niet passend zijn in de klas en de les.

4 Vervolgens spelen we 2 á 3 situaties plenair uit. (eventueel gezamenlijk bepalen welke situatie we mee beginnen). De deelnemers mogen stoppen op het moment dat ze niet meer verder willen, kunnen of vastlopen. Ze kunnen om advies vragen van hun mede-deelnemers (wat moet ik nu doen?) of ze kunnen het stokje overgeven aan een ander (wie wil?). De deelnemers mogen altijd weigeren als ze niet willen. De trainingsacteur bevriest op het moment dat een deelnemer aangeeft te willen stoppen en gaat verder met de casus als het stokje is overgegeven of advies is ingewonnen. Er wordt steeds circa 5 minuten gespeeld en dan wordt er nabesproken (eerst: wat was de ervaring van de deelnemers, dan waren er nog andere oplossingen en vervolgens feedback van de trainersacteur). De tips worden genoteerd op een flap-over. Tot slot een plenaire afsluiting (flap-over) en we kunnen één van de filmpjes van het kennisatelier laten zien (waar ook manieren te vinden zijn om met bovenstaande situaties om te gaan). Er zijn verschillende manieren, de ene past meer bij de ene docent etc.. Wat kan wel en wat kan niet (professionele beroepshouding) (30 min) Doel: Deelnemers bewust maken van de professionele beroepshouding De deelnemer bewust maken van de opvoedkundige/preventieve rol die zij hierin hebben De deelnemer ondersteunen in het bewust maken van zijn/haar studenten over diens rol De deelnemer bespreekt waarden en normen die hij zij hanteert met elkaar en wisselt uit waarom Introductie De deelnemers vullen voor zichzelf werkblad 2 in (max. 5 min). Ze bespreken deze in 2-tallen. Vervolgens bespreken we plenair met de hele groep de punten welke de deelnemers het meest lastig vonden. We bespreken in ieder geval: seksueel getinte beelden versturen, cliënt met verstandelijke beperking, homoseksueel en SAR, en masturbatie In de plenaire afronding bespreken we het verschil tussen je eigen waarden en normen (wat je vanuit huis hebt meegekregen en zelf ontwikkeld hebt), wat je wilt overbrengen aan je studenten (persoonlijk) en wat je overbrengt aan je studenten vanuit je beroepshouding (en welke beroepshouding je ook je studenten aanleert). En de verschillen/ overeenkomsten hiertussen. Samenstellen lesprogramma en implementatie (20 min). Doel: Deelnemers zijn in staat om een onderwijsopzet (les, workshop, lessenserie, studiedag, etc) over (een van) de thema s (huiselijk geweld, kindermishandeling, de Meldcode en seksuele gezondheid) te maken met behulp van het kennisatelier. Introductie We laten de deelnemers de website zien en lichten toe waar de deelnemers wat kunnen vinden. We laten ze daarna het filmpje van Tumba zien (in regio, mooi programma om vooroordelen aan te pakken:

5 Vervolgens krijgen de deelnemers tijd en mogelijkheid om gezamenlijk (kleine groepen) op de website een aantal materialen te bekijken. Ze kunnen hierbij gebruikt maken van het Kennisatelier (materiaal en good practices) en meegebracht materiaal. De deelnemers gebruiken bij deze opdracht hun eigen laptops om hun opzet uit te werken. We bespreken daarna kort (plenair) wat ze opviel en wat ze gevonden hebben. Afsluiting (15 min) De trainer sluit de dag af en maakt een rondje aan de hand van de vragen: Hoe kijk je terug op deze dag? Wat neem je mee? Laat de deelnemers een afspraak met zichzelf maken hoe ze nu na de training er verder mee gaan. Evaluatieformulieren laten invullen.

6 Bijlage 1: PICKASOLL Afspraken maken (Sensoa) Er zijn verschillende manieren om met studenten afspraken over de manier hoe er met elkaar gewerkt gaat worden. Hieronder als voorbeeld PICKASOLL dat gebruikt wordt om seksualiteit en seksueel grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar te maken. Het letterwoord PICKASOLL kan helpen bij het maken van afspraken met een groep. Bespreek de afspraken samen met de groep. Het is belangrijk dat iedereen de afspraken goed begrijpt. Pas ze zelf consequent toe. Als er tegen de afspraken gezondigd wordt, spreek je de deelnemer hierover aan. Anderen kunnen elkaar en de begeleiding aanspreken wanneer de regels overtreden worden. P Privacy door. What happens in the group, stays in the group. I Ik-vorm We praten over onszelf, onze gevoelens, onze ervaringen en meningen. We zijn open en eerlijk. Als je iets weet over iemand in deze groep is het niet de bedoeling dat je dat zomaar met de groep deelt. Die persoon zal dat zelf wel beslissen. C Cultuur We hebben respect voor de verschillende culturele achtergronden. We hebben respect voor de verschillende thuisculturen (hoe bespreekbaar is seksualiteit thuis, badkamercultuur, enz.). K Kies Kies wat je vertelt en wat niet. Je hoeft niet alles te vertellen als je dat niet wilt. A Actief Wees actief in wat we gaan doen, je hoeft niet af te wachten tot iemand anders iets doet. S Seksueel actief Dat is niet enkel met iemand naar bed gaan. Seks zit in je hoofd en in je gevoelens. We hebben het over alle vormen van seks en iedereen kan erover meepraten, ook als je nog niet veel ervaring hebt. O Oriëntatie Mensen kunnen heteroseksueel, homoseksueel, lesbisch of biseksueel zijn. LL Lachen/luisteren Lachen is belangrijk, uitlachen kan niet. Luisteren is belangrijk, niet alleen praten.

7 Werkblad 1 Opdracht 1: verschil tussen intimiteit en seksualiteit Bedenk zoveel mogelijk woorden, gedrag, handelingen die volgens jou te maken hebben met seksualiteit en intimiteit en schrijf ze onder het juiste kopje: Bijvoorbeeld woorden zoals: tongzoenen, kus op de wang etc.. Intimiteit Seksualiteit

8 Opdracht 2: Beschrijf het verschil Beschrijf nu in je eigen woorden Wat is volgens jou seksualiteit? Wat is volgens jou intimiteit? Opdracht 3: Definitie van intimiteit & seksualiteit Schrijf hieronder de met elkaar gevonden definitie van intimiteit & seksualiteit Intimiteit = Seksualiteit= Het grijze gebied=

9 Wat kan wel en wat kan niet? Invulwerkblad bij seksueel overschrijdend gedrag Vul in hoe jij vindt dat jouw studenten onderling met elkaar om mogen gaan op school? Dat kan wel Dat kan niet 1 Elkaar op de wangen kussen bij een verjaardag 2 Elkaar op de mond kussen bij een verjaardag 3 Elkaar omhelzen 4 Hand in hand lopen 5 Praten in de klas over elkaars partner 6 Praten in de klas over elkaars seksleven 7 Seksueel getinte apps versturen naar elkaar 8 Seksueel getinte foto s naar elkaar versturen per app of 9 Openlijk in de klas praten over met wie je wel eens naar bed zou willen 10 Verliefdheid op een klasgenoot uiten Vul in hoe jij vindt dat docent en student met elkaar om mogen gaan op school? Dat kan wel Dat kan niet 1 Elkaar op de wangen kussen bij een verjaardag 2 Elkaar op de mond kussen bij een verjaardag 3 Elkaar omhelzen 4 Uitgaan met een student 5 Praten in de klas over elkaars partner, waar je hem ontmoet hebt en hoe lang je elkaar al kent etc. 6 Praten in de klas over elkaars seksleven 7 Seksueel getinte apps versturen naar elkaar 8 Seksueel getinte foto s naar elkaar versturen per app of 9 Openlijk in de klas praten over met wie je wel eens naar bed zou willen Vul in hoe jij vindt dat student en cliënt in de bpv met elkaar om mogen gaan? Neem, indien mogelijk, de cliëntgroep in gedachten waarmee jouw studenten kunnen gaan werken.

10 1 Elkaar op de wangen kussen bij een verjaardag 2 Elkaar op de mond kussen bij een verjaardag 3 Elkaar omhelzen 4 Hand in hand lopen 5 Praten in de klas over elkaars partner/familie 6 Praten in de klas over elkaars seksleven 7 Cliënten toevoegen aan je app-bestand/facebook 8 Seksueel getinte foto s naar elkaar versturen per app of 9 Een cliënt/kind verschonen met de deur van de daarvoor bestemde ruimte open 10 Een cliënt weet niet goed hoe hij zichzelf seksueel moet bevredigen en hem daarom erbij helpen 11 Ouders van jouw cliënt, die vanuit geloofsovertuiging zeggen dat zij homoseksualiteit niet kunnen accepteren, te verstaan geven dat hun volwassen zoon met verstandelijke beperking via de SAR (stichting alternatieve relatiebemiddeling) een afspraak wil maken om met een mannelijke seksuele dienstverlener seks te hebben. 12 Toestaan dat Joost, een stoere machojongen verkering heeft met de niet weerbare Mariëlle. Dat kan wel Dat kan niet Met opmerkingen [SM1]: Hier zitten sowieso heel veel lagen in. Op het moment dat deze zoon volwassen is heeft hij eigen beslisrecht en zou je dit niet met ouders moeten/ hoeven overleggen. Op het moment dat het niveau van deze zoon zo laag is dat er met ouders overlegd moet worden, is het de vraag of je überhaupt aan seksuele dienstverlening kunt denken, omdat de jongen dan waarschijnlijk zo n laag niveau heeft waardoor hij niet bij wil is om zelf naar seks te vragen (en dus met toestemming er gebruik gemaakt kan worden van SAR).

Wervelende. Voorlichtingsshow

Wervelende. Voorlichtingsshow De Wervelende Voorlichtingsshow Introductieles/Omkadering 1. HINTS Doelstelling: Taal en termen kennen. Werkwijze: Om beurten krijgt men een woord in het oor gefluisterd door de begeleider De deelnemer

Nadere informatie

Les 1. Wensen & Grenzen. Praten over seks... Hoe en hoezo?

Les 1. Wensen & Grenzen. Praten over seks... Hoe en hoezo? Les 1 Wensen & Grenzen Praten over seks... Hoe en hoezo? In deze eerste les wordt het thema 'Seksueel gedrag' geïntroduceerd. Het is aan jou als mentor / docent om te bepalen of de sfeer in de groep veilig

Nadere informatie

Jongens & meisjes, snap jij het?

Jongens & meisjes, snap jij het? Les 2 Jongens & meisjes, snap jij het? We gaan het hebben over seksuele wensen en -grenzen. Wat de één normaal vindt om te doen, kan voor de ander verre van normaal zijn. Dat wordt ook bepaald door wat

Nadere informatie

Draaiboek: Netwerkbijeenkomsten en intervisie sessies voor starters/studenten

Draaiboek: Netwerkbijeenkomsten en intervisie sessies voor starters/studenten Draaiboek: Netwerkbijeenkomsten en intervisie sessies voor starters/studenten Geplande programma 1. Welkom 2. Thema-opdracht 3. Introductie netwerk 4. Inleiding gastdocent 5. Oefenopdrachten 6. Pauze 7.

Nadere informatie

Module 1 Les 1. Benodigdheden Digibord en digitaal materiaal Werkboek Post-its

Module 1 Les 1. Benodigdheden Digibord en digitaal materiaal Werkboek Post-its Les 1 Algemeen lesdoel les 1 De leerlingen maken een start met het aangaan van de dialoog over seksualiteit en ervaren openheid bij de docent en veiligheid in de groep. Benodigdheden Digibord en digitaal

Nadere informatie

Seksueel grensoverschrijdend gedrag

Seksueel grensoverschrijdend gedrag Kriebels in je buik Seksueel grensoverschrijdend gedrag 1 Seksueel grensoverschrijdend gedrag Groep 8 90 min Begrippen Seksuele grensoverschrijding, seksueel misbruik, vertrouwenspersoon, veilig thuis

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

Workshop samen talenten benutten

Workshop samen talenten benutten Workshop samen talenten benutten Doelgroep: organisaties die met vrijwilligers met een beperking willen werken Doel: kennis en vaardigheden overdracht voor het werken met mensen met een beperking Bijeenkomst

Nadere informatie

Ik ben verliefd. Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen

Ik ben verliefd. Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen Kriebels in je buik Ik ben verliefd 1 Ik ben verliefd Groep 4 50 min Begrippen Verliefd, lief, leuk, gevoelens, verkering, vriendschap, diversiteit, homoseksualiteit, homoseksueel, lesbisch, seksuele diversiteit

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Vandaag gaan we het hebben over homoseksualiteit en biseksualiteit. Homoseksualiteit heeft te maken met mensen die zich seksueel aangetrokken voelen tot iemand

Nadere informatie

Internetvrienden. Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Boeken. online mogelijkheden, social media, internet, mediawijs, online risico s

Internetvrienden. Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Boeken. online mogelijkheden, social media, internet, mediawijs, online risico s Kriebels in je buik Internetvrienden 1 Internetvrienden Groep 7 120 min Begrippen online mogelijkheden, social media, internet, mediawijs, online risico s Benodigheden Digibord Werkblad Tips en Tricks

Nadere informatie

Week 1 twee weken voorafgaand aan het Voorleesontbijt. Bijeenkomst 1. Materiaal

Week 1 twee weken voorafgaand aan het Voorleesontbijt. Bijeenkomst 1. Materiaal Introductie Deze lesmodule is geschreven voor een project van 5 bijeenkomsten van elk 60 minuten, waarvan de laatste bijeenkomst het werkelijke Voorleesontbijt is. Het aantal, de duur en inhoud van de

Nadere informatie

TOOLBOX TOOLBOX. Betekenisvol Contact AAN DE SLAG MET DE. Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten

TOOLBOX TOOLBOX. Betekenisvol Contact AAN DE SLAG MET DE. Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten AAN DE SLAG MET DE TOOLBOX Betekenisvol Contact Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten TOOLBOX Ideeën voor betekenisvol contact tussen ouderen met dementie en familie of vrijwilligers Inleiding Voor

Nadere informatie

Bijlagen. Bijlage I Product. Handleiding training Seksualiteit. Carlijn Boomars en Nadine Houvast

Bijlagen. Bijlage I Product. Handleiding training Seksualiteit. Carlijn Boomars en Nadine Houvast Bijlagen Bijlage I Product Handleiding training Seksualiteit Carlijn Boomars en Nadine Houvast Mei 2015 8 Format training Seksualiteit Deze training is uitgesplitst in twee dagdelen. In dagdeel 1 staat

Nadere informatie

D R A A I B O E K W O R K S H O P :

D R A A I B O E K W O R K S H O P : D R A A I B O E K W O R K S H O P : K L A N T G E R I C H T W E R K E N B I J. Programma Samen voor de klant 3 O U T L I N E Opdracht vóór de eerste sessie: Neem een positief voorbeeld van klantgerichtheid

Nadere informatie

Workshop 9 april. Netwerk cliënt. Pagina 1 11 april

Workshop 9 april. Netwerk cliënt. Pagina 1 11 april Workshop 9 april Netwerk cliënt Pagina 1 11 april 2019 www.interaktcontour.nl Programma workshop netwerk cliënt 15 min Kennismaken en opstart 5 min Korte inleiding over het onderwerp 10 min Uitleg SOFA

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Project Storesafari

Docentenhandleiding. Project Storesafari Docentenhandleiding Project Storesafari Docentenhandleiding project Storesafari Inhoud opdracht Storesafari De opdracht bestaat uit: 1 Links naar project Storesafari en retailquiz. 2 Docentenhandleiding

Nadere informatie

Oudercursus: Mijn kind op het voortgezet onderwijs, wat nu? Docenten handleiding. Programma Oudercursus VO. Bijeenkomst 1

Oudercursus: Mijn kind op het voortgezet onderwijs, wat nu? Docenten handleiding. Programma Oudercursus VO. Bijeenkomst 1 Oudercursus: Mijn kind op het voortgezet onderwijs, wat nu? Docenten handleiding Programma Oudercursus VO Bijeenkomst 1 - Naar het VO, wat verandert er allemaal voor kind en ouder? - Wederzijdse verwachtingen

Nadere informatie

Cursushandleiding. Tja, wat zal ik zeggen, met cliënten in gesprek over spiritualiteit

Cursushandleiding. Tja, wat zal ik zeggen, met cliënten in gesprek over spiritualiteit Cursushandleiding Tja, wat zal ik zeggen, met cliënten in gesprek over spiritualiteit N.a.v. het gelijknamige boek van Elizabeth Johnston Taylor, in het Nederlands hertaald onder redactie van Peterjan

Nadere informatie

DOCENTHANDLEIDING BIJ ONDERWIJSPROGRAMMA

DOCENTHANDLEIDING BIJ ONDERWIJSPROGRAMMA DOCENTHANDEIDING BIJ ONDERWIJSPROGRAA Bijeenkomst Naam: Dag 1 intro ocatie/opstelling: Hotel De Witte Raaf, Noordwijk Hoofdzaal: Tuinzaal Subzaal: Kruidenkamer Opstelling: U-vorm Aantal deelnemers: 14

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Relatie en romantiek Als je met iemand een relatie krijgt, wil je graag veel bij elkaar zijn en lichamelijk contact met elkaar hebben. Maar dan ben je er nog niet.

Nadere informatie

Let s talk about sex Eerste hulp bij seksuele voorlichting

Let s talk about sex Eerste hulp bij seksuele voorlichting Let s talk about sex Eerste hulp bij seksuele voorlichting Normen en waarden De spelleider wijst iemand aan die een casus voorlegt waarin seksuele voorlichting is gegeven aan een cliënt. Bespreek in tweetallen

Nadere informatie

Lesmethode Seksualiteit en Weerbaarheid. Module 1 What s Love

Lesmethode Seksualiteit en Weerbaarheid. Module 1 What s Love Lesmethode Seksualiteit en Weerbaarheid Module 1 What s Love 3.1 Seksualiteit en mijn brein Schrijf op: Genesis 1: 21-24. LES 3 Schrijf in eigen woorden op waarom de werking van plakband lijkt op seksualiteit:

Nadere informatie

Welkom bij onze vereniging! Omgangsregels

Welkom bij onze vereniging! Omgangsregels Welkom bij onze vereniging! Omgangsregels Iedereen die Muziekvereniging Soli bezoekt onderschrijft de doelstellingen en het huishoudelijk reglement van de vereniging en houdt zich aan de omgangsregels

Nadere informatie

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren 1. Inleiding Een mobiele telefoon; niet meer weg te denken uit de broekzak van elke scholier. In deze opdracht kijken de leerlingen naar een

Nadere informatie

OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE. Ondersteuningsmagazijn gevorderd 1 BEROEPSTAAK E

OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE. Ondersteuningsmagazijn gevorderd 1 BEROEPSTAAK E OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE Ondersteuningsmagazijn gevorderd 1 BEROEPSTAAK E Albeda college Branche gezondheidszorg Kwalificatieniveau 4 Cohort: 2009-2010 Versie: 3 Fase: Gevorderd 1 Naam Student:.

Nadere informatie

KiesWijzer. een les over kiezen voor het voortgezet onderwijs

KiesWijzer. een les over kiezen voor het voortgezet onderwijs KiesWijzer een les over kiezen voor het voortgezet onderwijs Inleiding Met veel plezier presenteert Intermijn de les KiesWijzer. Uw leerlingen staan in het nieuwe schooljaar weer voor grote keuzes. Welk

Nadere informatie

Dat vinden wij niet raar dat vinden wij bijzonder

Dat vinden wij niet raar dat vinden wij bijzonder Dat vinden wij niet raar dat vinden wij bijzonder Aandacht voor seksuele en genderdiversiteit in je les Marianne Cense Suzanne Meijer Lisette Schutte Programma workshop 1. Introductie: Seksuele en genderdiversiteit:

Nadere informatie

Seksualiteit en seksuele ontwikkeling

Seksualiteit en seksuele ontwikkeling Seksualiteit en seksuele ontwikkeling Platform Smith Magenis syndroom 15 november 2014 - Leusden Yvonne Stoots Vanmiddag Seksualiteit Seksuele ontwikkeling Begeleiding bij seksuele ontwikkeling Seksualiteit

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

Webinar: Jongeren met een beperking: ook seksueel beperkt? door Karen De Wilde - Sensoa

Webinar: Jongeren met een beperking: ook seksueel beperkt? door Karen De Wilde - Sensoa Webinar: Jongeren met een beperking: ook seksueel beperkt? door Karen De Wilde - Sensoa Jongeren met een beperking ook seksueel beperkt?» Wat denk je bij dit filmpje? oh help, hoe praat ik hem dat uit

Nadere informatie

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Tijd: 50 minuten Voorbereiding: op www.meerdanliefde.nl is veel informatie te vinden in redelijk eenvoudige taal. Ook in het App Note Mouse draaiboek staan

Nadere informatie

GASTLES ONDERNEMERSCHAP. Handreiking. voor ondernemers. Ondernemerschap in de klas

GASTLES ONDERNEMERSCHAP. Handreiking. voor ondernemers. Ondernemerschap in de klas GASTLES ONDERNEMERSCHAP Handreiking voor ondernemers Ondernemerschap in de klas Ondernemerschap in de klas WAAROM ALS GASTDOCENT VOOR DE KLAS Er zijn allerlei redenen te noemen waarom praktijkmensen als

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

READER STUDENTENCOACH EERSTEJAARS

READER STUDENTENCOACH EERSTEJAARS READER STUDENTENCOACH EERSTEJAARS MBO 1 Inleiding Voor jullie ligt de reader die hoort bij het project studentencoach(het coachen van eerstejaars studenten door ouderejaars). In deze reader vind je veel

Nadere informatie

Handleiding Voor de Personeelscyclus!

Handleiding Voor de Personeelscyclus! Handleiding Voor de Personeelscyclus! Om goede professionele kinderopvang te blijven bieden moeten we ons blijven ontwikkelen. In deze handleiding lees je hoe we dat doen. We doorlopen elke twee jaar een

Nadere informatie

WORKSHOP LANDELIJKE STUDIEDAG: IS HET ONDERWIJS TOE AAN SEKS? 28 januari 2016 Instituut voor Sociale Opleidingen

WORKSHOP LANDELIJKE STUDIEDAG: IS HET ONDERWIJS TOE AAN SEKS? 28 januari 2016 Instituut voor Sociale Opleidingen WORKSHOP LANDELIJKE STUDIEDAG: IS HET ONDERWIJS TOE AAN SEKS? 28 januari 2016 Instituut voor Sociale Opleidingen ONDERWERPEN Waarom willen we hier eigenlijk les over geven? Onze didactische uitgangspunten.

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Basistraining Huiselijk Geweld en Kindermishandeling / Meldcode

Basistraining Huiselijk Geweld en Kindermishandeling / Meldcode Basistraining Huiselijk Geweld en Kindermishandeling / Meldcode Inleiding Dit document beschrijft de basistraining Huiselijk Geweld en Kindermishandeling / Meldcode van trainingsbureau Moetd. Doelgroep

Nadere informatie

Cursus. Creëer een veilig seksueel klimaat

Cursus. Creëer een veilig seksueel klimaat Cursus Creëer een veilig seksueel klimaat Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Annemieke Loos Inhoudelijke redactie: Floortje Vissers Titel: Creëer

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

Beslissingen nemen (niveau 1 en 2)

Beslissingen nemen (niveau 1 en 2) Beslissingen nemen (niveau 1 en 2) Korte omschrijving In deze opdracht bespreekt u met studenten verschillende manieren om een beslissing te nemen. U doet dit aan de hand van een voorbeeld. De studenten

Nadere informatie

DEEL B EXPRESSIEF TALENT KWARTIEL 11: DE CENTRALE UITDAGING. Expressief talent ZORG & WELZIJN ONTWIKKELAAR: MARLOT GIJSBERS 1

DEEL B EXPRESSIEF TALENT KWARTIEL 11: DE CENTRALE UITDAGING. Expressief talent ZORG & WELZIJN ONTWIKKELAAR: MARLOT GIJSBERS 1 DEEL B EXPRESSIEF TALENT KWARTIEL 11: DE CENTRALE UITDAGING Expressief talent ZORG & WELZIJN ONTWIKKELAAR: MARLOT GIJSBERS 1 Beste student, De afgelopen periode ben je bezig geweest met het ontwikkelen

Nadere informatie

Scheldwoorden inventariseren, werkvorm, filmpje en gesprek en uitbeelden, filmpje en gesprek en werkvorm, stellingen, handvaardigheidswerk

Scheldwoorden inventariseren, werkvorm, filmpje en gesprek en uitbeelden, filmpje en gesprek en werkvorm, stellingen, handvaardigheidswerk Verliefd, en dan... Leeftijd: 12-16 Soort bijeenkomst: club, catechese Soort werkvorm: heel programma Thema: Liefde, Seksualiteit Tijdsduur: 1 uur 40 min. Scheldwoorden inventariseren, werkvorm, filmpje

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: In de eerste twee bijeenkomsten over seksualiteit hebben we al besproken dat er veel verandert in de puberteit. Je lichaam verandert en de omgang met je ouders

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Grenzen stellen Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Grenzen stellen Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich bewust van de grenzen die zij stellen als het gaat om vakantie, relaties, alcohol/drugs en geloof. Ouders bespreken welke grenzen hun kinderen opzoeken rondom deze thema

Nadere informatie

Workshop 7. Seksuele opvoeding en afstemming met ouders

Workshop 7. Seksuele opvoeding en afstemming met ouders Workshop 7. Seksuele opvoeding en afstemming met Sanna Maris (Rutgers) & Tim Micklinghoff (CED-Groep) Welkom! Seksuele opvoeding: verschillende petten Ouderbetrokkenheid: verschillende vormen Ouderbetrokkenheid:

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

TRAINING interactievaardigheden BSO

TRAINING interactievaardigheden BSO TRAINING interactievaardigheden BSO Eerste bijeenkomst: Kinderen en hun ontwikkeling in de bso Leerdoelen van de eerste bijeenkomst: Duur van de bijeenkomst: De pedagogisch medewerkers weten grofweg welke

Nadere informatie

Intervisie. Helpende Z&W versnelde leerroute. ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden

Intervisie. Helpende Z&W versnelde leerroute. ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden Intervisie Helpende Z&W versnelde leerroute ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden Reflecteren Eén van de definities van reflecteren: Reflecteren is het terugblikken op je handelen, nadenken

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie

TOPs! Positief denken, doen en leren van elkaar

TOPs! Positief denken, doen en leren van elkaar TOPs! Positief denken, doen en leren van elkaar Selectie uit de Trainershandleiding (Hulpverleningsvariant) Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van

Nadere informatie

groep 5/6/7/8 Voorbereiding: ± 5 minuten - Groot vel papier en stiften klaarleggen - Naamkaartjes van de leerlingen maken en in een bakje stoppen

groep 5/6/7/8 Voorbereiding: ± 5 minuten - Groot vel papier en stiften klaarleggen - Naamkaartjes van de leerlingen maken en in een bakje stoppen Groep 5/6/7/8 Doelgroep: - Groep 5/6 - Groep 7/8 Deze les sluit aan bij de volgende pijlers van de week tegen pesten: - Kennismaking - Inzetten eigen kwaliteiten Lesdoelen: Na de les kunnen de leerlingen:

Nadere informatie

Tijd: 8:30. Klas: 3HVc 9:10. Beginsituatie Leerlingen hebben week hiervoor toets seksualiteit gehad (zie paper 1)

Tijd: 8:30. Klas: 3HVc 9:10. Beginsituatie Leerlingen hebben week hiervoor toets seksualiteit gehad (zie paper 1) Lesplan les 1 Seksualiteit: Grenzen en Wensen Tijd: 8:30 Klas: 3HVc Aantal lln: 15 Introductie van de lessenserie: grenzen en wensen Beginsituatie Leerlingen hebben week hiervoor toets seksualiteit gehad

Nadere informatie

Webinar 5 maart Relaties en seks bij tieners: hoe reageer ik op seksuele situaties?

Webinar 5 maart Relaties en seks bij tieners: hoe reageer ik op seksuele situaties? Webinar 5 maart 2018 Relaties en seks bij tieners: hoe reageer ik op seksuele situaties? Opbouw webinar Seksuele ontwikkeling Relaties en seksualiteit bij jongeren + jongeren aan het woord Praten over

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich ervan bewust dat je altijd en overal communiceert Ouders wisselen ervaringen met elkaar uit over hoe de communicatie met hun pubers verloopt Ouders verwerven meer inzicht

Nadere informatie

Seksuele diversiteit bespreekbaar maken in je klas:

Seksuele diversiteit bespreekbaar maken in je klas: Seksuele diversiteit bespreekbaar maken in je klas: Inleiding: Hieronder vind je vier verschillende werkvormen die je in je klas kunt gebruiken om seksuele diversiteit bespreekbaar te maken. Uiteraard

Nadere informatie

DUUR WAT HOE MATERIAAL

DUUR WAT HOE MATERIAAL DUUR WAT HOE MATERIAAL 0.00 5 min Intro begeleiders Introductie thema agressiehantering Doelen simulatiespel Toelichting rollen Introduceer jezelf en het spel Introductie begeleiders Nodig deelnemers uit

Nadere informatie

Persoonlijk Plan Aandachtspunten omgangsvormen, verzorging, lichaamsbeleving, weerbaarheid relaties en seksualiteit

Persoonlijk Plan Aandachtspunten omgangsvormen, verzorging, lichaamsbeleving, weerbaarheid relaties en seksualiteit Persoonlijk Plan Aandachtspunten omgangsvormen, verzorging, lichaamsbeleving, weerbaarheid relaties en seksualiteit Het is belangrijk dat de begeleiding rond omgangsvormen, weerbaarheid en seksualiteit

Nadere informatie

Effectief communiceren met mijn medewerkers. Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt

Effectief communiceren met mijn medewerkers. Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt Effectief communiceren met mijn medewerkers Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt Welkom Afspraken en verwachtingen: - Telefoon uit - We respecteren elkaar - We klappen niet uit de

Nadere informatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie WERKBLADEN Seksuele intimidatie 1 Waarom dit boekje? 1.1 Zet een rondje om het goede antwoord. Seksuele intimidatie komt vaak voor. Ja Nee Seksuele intimidatie komt weinig voor. Ja Nee Mannen worden vaker

Nadere informatie

Speak up! Wat is JA en wat NEE?

Speak up! Wat is JA en wat NEE? Les 3 Speak up! Wat is JA en wat NEE? Deze derde les gaat over het leren inzien en uitspreken van je wensen en grenzen bij intimiteit en seks. Hoe zorg je dat het leuk is en blijft? Het belangrijkste daarbij

Nadere informatie

(Uitstel) kinderwens

(Uitstel) kinderwens LANG LEVE DE LIEFDE - Entreeopleidingen in het mbo - (UITSTEL) KINDERWENS - 61 (Uitstel) kinderwens Programma Doelen Benodigdheden Introductie Opdracht 1 Gezinsplanning: Wanneer een kind? Opdracht 2 Wat

Nadere informatie

STELLINGENSPEL. Tijd 10 minuten. Nodig Aanwijzingen voor de docent Stellingen Gekleurde kaartjes (1 per leerling) Flap en stift of bord en krijt

STELLINGENSPEL. Tijd 10 minuten. Nodig Aanwijzingen voor de docent Stellingen Gekleurde kaartjes (1 per leerling) Flap en stift of bord en krijt STELLINGENSPEL Tijd 40 minuten Opdracht geven Argumenten bedenken Klassikaal bespreken 5 minuten 10 minuten 25 minuten Nodig Aanwijzingen voor de docent Stellingen Gekleurde kaartjes (1 per leerling) Flap

Nadere informatie

Introductie 1. Waarvoor hebben de studenten een mentor nodig? 2. Wie kan mentor worden? Iemand die:

Introductie 1. Waarvoor hebben de studenten een mentor nodig? 2. Wie kan mentor worden? Iemand die: Mentor informatie Introductie Het Mentoringprogramma is voor studenten die een begeleidingsvraag hebben. Deze begeleidingsvraag kan zeer divers van aard zijn en heeft te maken met schoolse-, persoonlijke

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Training. Vergaderen

Training. Vergaderen Training Vergaderen Halide Temel 1-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Opdracht Luciferspel 6 Theorie 7 Opdracht - Vergaderen 12

Nadere informatie

Test denkprofiel jongeren

Test denkprofiel jongeren Test denkprofiel jongeren Wat is jouw denkprofiel? Mensen denken op verschillende manieren. Jongeren ook. Volgens de theorie van Sternberg kun je voorkeur hebben voor analytisch, praktisch of creatief

Nadere informatie

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zonder dat we het door hebben worden we steeds asocialer. Dit

Nadere informatie

Bijeenkomst 4 Motivatie-Expert/Afstemmen/Gastvrijheid. Situatie tot nu toe

Bijeenkomst 4 Motivatie-Expert/Afstemmen/Gastvrijheid. Situatie tot nu toe Trainers: PG Wilbert/Ine Extramuraal Beppie/Tineke Somatiek en Verzorgingshuis Marlies/Beppie Ondersteuning vanuit cluster Opleiden Thema: Motivatie van de bloem Mantelzorg als Expert Afstemmen Gastvrijheid

Nadere informatie

DE WERKVORM IN HET KORT

DE WERKVORM IN HET KORT BESLISSINGEN NEMEN AUGUSTUS 2018 - POLITIEK IN PRAKTIJK #2 WAT HEB JE NODIG? Voor elke leerling beide werkbladen 3 briefjes met op elk één tvzender geschreven. DE WERKVORM IN HET KORT Leerlingen maken

Nadere informatie

Lichaamstaal en sekspraat. Leonora van der Beek en Esther Keller

Lichaamstaal en sekspraat. Leonora van der Beek en Esther Keller Lichaamstaal en sekspraat Leonora van der Beek en Esther Keller Even voorstellen Leonora van der Beek Communicatiedeskundige Kentalis, regio west, Zoetermeer Werkzaam binnen de doelgroep Communicatief

Nadere informatie

Deelnemers welkom heten Stel medewerkers op hun gemak, maak contact.

Deelnemers welkom heten Stel medewerkers op hun gemak, maak contact. Deelnemers welkom heten Dag 1: Deelnemers welkom heten Introductie trainers Energizer: De deelnemers lopen kriskras door de ruimte. Zij geven elkaar een krachtige hand en zeggen hoe zij heten in verstaanbaar

Nadere informatie

OnzeLes Samen met leerlingen elke dag een beetje beter Mei 2016

OnzeLes Samen met leerlingen elke dag een beetje beter Mei 2016 OnzeLes Samen met leerlingen elke dag een beetje beter Mei 2016 AUTEURSRECHTELIJK BESCHERMD Gebruik van dit materiaal alleen met uitdrukkelijke toestemming van stichting leerkracht Overzicht Doel sessie

Nadere informatie

[OPZET AIOS-TRAINING THE SELF-DIRECTED LEARNER ]

[OPZET AIOS-TRAINING THE SELF-DIRECTED LEARNER ] Aanleiding Als gevolg van de individualisering van de medische vervolgopleiding wordt sterker dan voorheen een proactieve attitude verwacht van de AIOS. Hij/zij zal, vanaf het begin van de vervolgopleiding,

Nadere informatie

Winterprogramma LeS-Lokaal. Breda en Etten-Leur

Winterprogramma LeS-Lokaal. Breda en Etten-Leur Winterprogramma LeS-Lokaal Breda en Etten-Leur Bij LeS-Lokaal kun je (weer) ervaren hoe het is om te leren. LeS staat voor Leren En Samen doen. Iedereen is gewoon student en alle lessen zijn gratis te

Nadere informatie

Workshop voor professionals: voorbereiding, voorbeelddraaiboek, werkvormen, voorbeelden

Workshop voor professionals: voorbereiding, voorbeelddraaiboek, werkvormen, voorbeelden Workshop voor professionals: voorbereiding, voorbeelddraaiboek, werkvormen, voorbeelden Doelen workshops professionals Workshops voor professionals over Ouderpartnerschap bij gezonde leefstijl hebben tot

Nadere informatie

1.0 Uitleg themataken en legenda

1.0 Uitleg themataken en legenda 1.0 Uitleg themataken en legenda 1. In dit inleidend document wordt uitgelegd hoe je kunt werken met de themataken. Je vindt hieronder een toelichting op de symbolen en codes die gebruikt worden bij de

Nadere informatie

Bijlage 1: Draaiboek workshop inbedding gedragscode korte versie

Bijlage 1: Draaiboek workshop inbedding gedragscode korte versie Bijlage 1: Draaiboek workshop inbedding gedragscode korte versie Doel Werkvorm Tijd Materialen Inleiding Het managen van de verwachtingen over de workshop Deel 1: Presentatie + filmpje Creëren van draagvlak

Nadere informatie

OnzeLes. september AUTEURSRECHTELIJK BESCHERMD Gebruik van dit materiaal alleen met uitdrukkelijke toestemming van stichting leerkracht

OnzeLes. september AUTEURSRECHTELIJK BESCHERMD Gebruik van dit materiaal alleen met uitdrukkelijke toestemming van stichting leerkracht OnzeLes september 2017 AUTEURSRECHTELIJK BESCHERMD Gebruik van dit materiaal alleen met uitdrukkelijke toestemming van stichting leerkracht Facilitator notes 'OnzeLes' app Doel Leren kennen van de 'OnzeLes'

Nadere informatie

Wie ben jij? HANDLEIDING

Wie ben jij? HANDLEIDING HANDLEIDING Wie ben jij? Korte omschrijving lesactiviteit Iedereen legt vijf vingers op tafel. Om de beurt vertel je iets over jezelf, waarvan je denkt dat het uniek is. Als het inderdaad uniek is, dan

Nadere informatie

Toelichting voorbeeld gedragscode

Toelichting voorbeeld gedragscode Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk Toelichting voorbeeld gedragscode Preventie Seksueel Misbruik Vrijwillig Jeugdwerk Catharijnesingel 47 T 030 789 20 10 algemeen@nov.nl Postbus 19129

Nadere informatie

Seksualiteit bij jongeren met een (chronische) aandoening

Seksualiteit bij jongeren met een (chronische) aandoening Seksualiteit bij jongeren met een (chronische) aandoening Op de polikliniek van het Universitair Kinderziekenhuis St Radboud ziekenhuis willen wij je met deze folder informatie geven over seksualiteit

Nadere informatie

De b-learning is bedoeld voor verzorgenden werkzaam in de thuiszorg of in het verpleeg- of verzorgingshuis.

De b-learning is bedoeld voor verzorgenden werkzaam in de thuiszorg of in het verpleeg- of verzorgingshuis. Blended learning mantelzorg, Doelgroep verzorgenden Docentenhandleiding fysieke bijeenkomst Inleiding Zorgen voor een naaste is een liefdevolle en dankbare taak. Mantelzorg, ook wel informele zorg genoemd,

Nadere informatie

Reflectie m.b.t. Voorkomen seksueel misbruik

Reflectie m.b.t. Voorkomen seksueel misbruik Reflectie m.b.t. Voorkomen seksueel misbruik Een handleiding voor de training van intervisoren en werkbegeleiders binnen de jeugdhulp en jeugdbescherming. Voorjaar 2015 Inleiding Voor u ligt de trainingshandleiding

Nadere informatie

Omgaan met lichamelijkheid, intimiteit en seksualiteit in de kinderopvang

Omgaan met lichamelijkheid, intimiteit en seksualiteit in de kinderopvang >Specificaties Titel: Soort: Werksituatie: Eindproduct: Omgaan met lichamelijkheid, intimiteit en seksualiteit in de kinderopvang Cursus Als pedagogisch medewerker ben je verantwoordelijk voor het welzijn

Nadere informatie

Het verhaal van mijn leven. Biografische cursus waarin buurtgenoten zich verbinden

Het verhaal van mijn leven. Biografische cursus waarin buurtgenoten zich verbinden Het verhaal van mijn leven Biografische cursus waarin buurtgenoten zich verbinden Cursus voor Fact-cliënten en andere buurtbewoners door Ria Velema, Ann Evers-Schillhorn van Veen, casemanagers Fact Lentis

Nadere informatie

Effectief communiceren met mijn medewerkers. Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt

Effectief communiceren met mijn medewerkers. Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt Effectief communiceren met mijn medewerkers Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt Welkom Afspraken en verwachtingen: - Telefoon uit - We respecteren elkaar - We klappen niet uit de

Nadere informatie

Ik geef mijn grenzen aan (lessenserie Omgaan met pesten)

Ik geef mijn grenzen aan (lessenserie Omgaan met pesten) Ik geef mijn grenzen aan (lessenserie Omgaan met pesten) Inleiding Introductie Ik geef mijn grenzen aan Beginopstelling: Kring Deze dramales "Ik geef mijn grenzen aan" voor groep 7/8 maakt onderdeel uit

Nadere informatie

Handjehelpen Inwerkdag Social Work

Handjehelpen Inwerkdag Social Work Handjehelpen Inwerkdag Social Work 2019 Welkom Verwachtingen vandaag Introductie Toelichting programma Praktisch mededelingen Beveiligde link krijg je toegestuurd. Programma Praktische mededelingen Introductie

Nadere informatie

17 oktober 2016 door: Laura van den Ouden

17 oktober 2016 door: Laura van den Ouden 17 oktober 2016 door: Laura van den Ouden Programma 1. Wat houdt het vak van trainen in? 2. De 30 kwaliteiten van een trainer 3. De 4 stadia van de loopbaan van een trainer 4. Het kiezen van jouw vakgebied

Nadere informatie

Advies en verkoopvaardigheden

Advies en verkoopvaardigheden Advies en verkoopvaardigheden en 1/6 Voorbereidingsopdracht bijeenkomst 1 Wat versta jij onder verkoop? Bewust worden wat verkopen in de apotheek is. Voorafgaand aan de eerste bijeenkomst oriënteer je

Nadere informatie

C Relaties. C1 Bij wie hoor ik? 3 C2 Vriendschap 7 C3 Verliefd 12 C4 Verkering 16 C5 Trouwen 22

C Relaties. C1 Bij wie hoor ik? 3 C2 Vriendschap 7 C3 Verliefd 12 C4 Verkering 16 C5 Trouwen 22 C Relaties C1 Bij wie hoor ik? 3 C2 Vriendschap 7 C3 Verliefd 12 C4 Verkering 16 C5 Trouwen 22 C1 Bij wie hoor ik Geeft door middel van ja of nee aan of hij iemand aardig/lief vindt (leerlijn vso 4.1)

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 11: Wat is seks? Lesoverzicht

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 11: Wat is seks? Lesoverzicht Les 11: Wat is seks? Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen kunnen verschillende betekenissen geven aan seksualiteit. Kinderen zijn zich ervan bewust dat iedereen seksuele gevoelens heeft, en dat je je daarvoor

Nadere informatie

Trainershandleiding. Grip op Agressie - Module 3. Herkennen van Gedachten

Trainershandleiding. Grip op Agressie - Module 3. Herkennen van Gedachten Trainershandleiding Grip op Agressie - Module 3 Herkennen van Gedachten Colofon 2018 Trajectum. Grip op Agressie, een integraal behandelprogramma voor mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB)

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

Lesbrief bij Een caravan in de winter van Louisa van der Pol

Lesbrief bij Een caravan in de winter van Louisa van der Pol Lesbrief bij Een caravan in de winter van Louisa van der Pol Voor groep 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief Thema s in het boek Lesopzet Doel van de les Uitwerking Bijlage: opdrachtenblad Thema s in het boek

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Wat gebeurt er met je als je een leuk meisje of jongen tegenkomt. Je vindt de ander leuk en misschien word je wel verliefd. Dan wil je heel vaak bij hem of bij

Nadere informatie