Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Allard Bekius 2 oktober 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Allard Bekius 2 oktober 2018"

Transcriptie

1 Online Seminar Arbeidsrecht mr. Allard Bekius 2 oktober 2018

2 Inhoudsopgave 1. De gedeeltelijke transitievergoeding 2. Jurisprudentie actueel: a. Ontslag (nemen) en de gefixeerde schadevergoeding b. Uitzendkrachten en uitwisselbaarheid c. Slechte referenties strijdig met AVG? d. Recht op inzage in personeelsdossier en AVG e. Onvoldoende belang bij handhaving geheimhouding in VSO 3. Wetgeving actueel: a. Eindelijk pensioenakkoord? b. Prinsjesdag: nieuwe ontwikkelingen? 4. Smoke en DNA: fire(d)

3 De gedeeltelijke transitievergoeding 1/3 Casus: Leerkracht VO krijgt na 2 jaar ziekte WGA vanwege 43% arbeidsongeschiktheid. Ze wordt ontslagen en aansluitend herbenoemd met aanstelling voor 0,55 fte. Leerkracht vordert volledige transitievergoeding, althans transitievergoeding voor het deel waarvoor ze is ontslagen. Hoge Raad: de wet voorziet niet in gedeeltelijke beëindiging van de arbeidsovereenkomst; toch moet mogelijkheid van gedeeltelijk ontslag met daaraan gekoppeld de aanspraak op gedeeltelijke transitievergoeding worden aanvaard als, door omstandigheden gedwongen, wordt overgegaan tot substantiële en structurele vermindering van de arbeidstijd van de werknemer;

4 De gedeeltelijke transitievergoeding 2/3 Hoge Raad (vervolg): substantieel = vermindering met tenminste 20%; structureel = vermindering is naar redelijke verwachting blijvend; gedeeltelijke transitievergoeding wordt berekend naar evenredigheid van de vermindering, uitgaande van het toenmalige loon; de manier waarop vermindering van de arbeidsduur wordt vormgegeven doet er niet toe: gedeeltelijke beëindiging; algehele beëindiging van de oude arbeidsovereenkomst onder gelijktijdige aanbieding van een nieuwe arbeidsovereenkomst met een kleinere omvang; aanpassing van de arbeidsovereenkomst. 4

5 De gedeeltelijke transitievergoeding 3/3 Voor de praktijk zeer welkome uitspraak. Uitkomst geldt niet alleen voor geval langdurige arbeidsongeschiktheid (langer dan 104 weken) maar ook bij bedrijfseconomische redenen (reorganisatie). Maar: uitspraak roept vragen op zoals: TV bij wederzijds goedvinden? Zijn andere gevallen denkbaar dan langdurige arbeidsongeschiktheid en reorganisatie? In ieder geval niet: Wet Flexibel Werken (want is initiatief werknemer). Wordt gedeeltelijke TV na langdurige arbeidsongeschiktheid gecompenseerd? Ook gedeeltelijke TV bij stilzwijgende wijziging bedongen arbeid na ziekte? Ook gedeeltelijke TV als werknemer evenveel uren blijft werken in lager betaalde arbeid? 5

6 Jurisprudentie: Ontslag (nemen) en schadevergoeding Ter inleiding: Werknemer en werkgever moeten in beginsel opzegtermijn in acht nemen. Als één van beide partijen dat niet doet, dan is schadevergoeding verschuldigd aan de andere partij. Maar hoe nu als werknemer al ontslag neemt vóórdat de arbeidsovereenkomst daadwerkelijk is begonnen? Casus: werknemer solliciteert en krijgt arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd voor een jaar (ingaande op 5 maart 2018). Overeenkomst kan tussentijds worden opgezegd; werknemer besluit reeds op 25 januari 2018 dat hij afziet van de arbeidsovereenkomst (dus zonder zijn werkzaamheden te zijn gestart). Werkgever stapt naar de rechter en vraagt een gefixeerde schadevergoeding.

7 Jurisprudentie: Ontslag (nemen) en schadevergoeding Oordeel Kantonrechter: vaste rechtspraak dat sommige arbeidsrechtelijke bepalingen al van toepassing zijn vóór aanvang werkzaamheden; dit geldt ook ten aanzien van de opzegging. De opzegtermijn begint dan direct op de dag van opzegging te lopen (en niet pas op de eerste werkdag); de opzegtermijn is hier een maand en de betreffende opzegging tegen 1 maart 2018 is dan ook rechtsgeldig (aangezien tegen het einde van de maand moet worden opgezegd); de vordering van werkgever wordt afgewezen. Houd rekening met opzegging nog vóór aanvang arbeidsovereenkomst: bij proeftijd geen opzegtermijn, bij tussentijds (mits mogelijk) wel opzegtermijn.

8 Jurisprudentie: Uitzendkrachten en uitwisselbaarheid Casus: Werknemer wordt wegens reorganisatie ontslagen. Hij vindt dat werkgever eerst uitzendkrachten moet ontslaan. Werkgever stelt dat de uitzendkrachten nodig zijn voor flexibele bedrijfsvoering. UWV oordeelt dat uitzendkrachten niet uitwisselbaar zijn met vaste medewerkers. Werknemer stapt naar de rechter. Kantonrechter: wet schrijft voor dat eerst arbeidsrelatie met uitzendkrachten die op de vervallen arbeidsplaatsen werkzaam zijn, wordt beëindigd; werk van werknemer en uitzendkrachten is inhoudelijk uitwisselbaar; de regel dat functies met een duidelijk tijdelijk karakter buiten beschouwing mogen blijven bij de beoordeling van uitwisselbaarheid, gaat hier niet op, omdat de uitzendkrachten gedurende langere tijd structureel ingezet werden; kantonrechter herstelt de arbeidsovereenkomst.

9 Jurisprudentie: Geven slechte referenties strijdig met AVG? Casus: Leraar Duits solliciteert bij nieuwe school en geeft daarbij oude school als referent op. De oude school geeft slechte referenties en nieuwe school wijst sollicitatie af. Werknemer vordert schadevergoeding van oude school. Hof Arnhem-Leeuwarden: sollicitant die ex-werkgever aanwijst als referent, geeft daarmee toestemming voor afgeven van gegevens over persoon en functioneren; als sollicitant bepaalde negatieve informatie wil uitsluiten, moet hij dat expliciet aangeven. Referent kan dan afweging maken of hij nog wel referentie wil geven, omdat hij aan nieuwe werkgever een correct beeld moet geven; oude school handelde niet in strijd met AVG en niet onrechtmatig. Referent moet eerlijk zijn. Zoek de juiste balans.

10 Jurisprudentie: Recht op inzage personeelsdossier en AVG Casus: Er ontstaat een geschil over loonbetaling tijdens ziekte. Gemachtigde werknemer vraagt om een kopie van personeelsdossier. Werkgever weigert deels, omdat stukken al eerder zijn verstrekt. Werknemer start kort geding. Kantonrechter: gevraagde informatie moet binnen een maand worden verstrekt; bekendheid met gegevens is in AVG geen grond voor niet-verstrekken; dus werknemer kan ook kopie vragen van stukken die ooit eerder zijn verstrekt; werkgever moet alsnog verstrekken, onder verbeurte van dwangsom. Aan vergaande verplichtingen AVG valt moeilijk te ontkomen.

11 Jurisprudentie: Belang bij handhaving geheimhoudingsbeding Casus: Werkgever en werknemer sluiten vaststellingsovereenkomst met daarin een (gebruikelijk) geheimhoudingsbeding. Werknemer vertelt een collega dat hij in het kader van een afspraak met de werkgever nog enige tijd werkzaam blijft. Werkgever stelt dat geheimhoudingsbeding is overtreden en vordert boete. Kantonrechter: werknemer is niet in overtreding. Dat zou pas geval zijn als werknemer een bedrijfsgeheim prijsgeeft en dat is niet snel het geval; boetebeding is onduidelijk geformuleerd, omdat niet precies duidelijk is op welke verbodsbepalingen dit ziet. Kantonrechter maakt gehakt van een zeer gebruikelijk geheimhoudingsbeding. Gaat ons te ver. Let op precieze formulering boetebeding.

12 Wetgeving actueel: Eindelijk pensioenakkoord? Stand van zaken: al geruime tijd overleg tussen sociale partners en kabinet, nu ook steeds vaker in het nieuws; in nieuw stelsel komt de premie van de werknemer direct ten goede aan de premiebetaler en verdwijnt niet in de collectieve pot; uitkering wordt sterker afhankelijk van de financiële situatie van het fonds; Minister in beweging: misschien AOW-leeftijd minder snel omhoog (is harde eis FNV); onduidelijk hoe dichtbij een akkoord nu precies is. Volgens Minister Koolmees moet eerst de SER een advies geven. Wij blijven het voor u volgen!

13 Wetgeving actueel: Prinsjesdag en Miljoenennota Niets nieuws onder de zon: Kabinet voorziet krapte op de arbeidsmarkt en stijging van de lonen; en houdt vast aan WAB; zzp-ers: vervanging wet DBA en o.a. ondergrens loon. 13

14 Smoke en DNA: fire(d) 1/2 Casus: in huishoudelijk reglement van werkgever (exploitant tankstations) staat dat op alle locaties en terreinen een rookverbod geldt (ook buiten diensttijden) en dat bij overtreding ontslag op staande voet wordt gegeven; werknemer is al eerder betrapt op roken en heeft hiervoor schriftelijke waarschuwing gekregen + mededeling dat bij volgende overtreding ontslag op staande voet volgt; enkele jaren (!) later wordt werknemer opnieuw betrapt op roken; werknemer gooide snel zijn sigaret weg en rende naar de shop, waarop werkgever de sigaret heeft opgepakt en de shop is binnengelopen (dit blijkt ook uit camerabeelden); werknemer blijft echter ontkennen dat hij heeft gerookt; volgens hem is de gevonden sigaret van een stratenmaker die ergens op het terrein werkzaam was; werkgever laat werknemer doorwerken, maar ontslaat hem s avonds alsnog op staande voet.

15 Smoke en DNA: fire(d) 2/2 Oordeel Kantonrechter: tegenover ontkenning werknemer is verklaring werkgever en camerabeelden nog niet voldoende. Werkgever mag nader bewijs leveren, hetgeen werkgever heeft gedaan door een DNA-test, waarmee werknemer heeft ingestemd; uit deze DNA-test blijkt dat er een volledige match is met DNA op de door werkgever bewaarde sigaret; het verweer van werknemer dat werkgever de bewuste sigaret al eerder uit de prullenbak bij het tankstation heeft gehaald, of dat iemand bij hem thuis een peuk heeft gehaald uit zijn asbak, acht de Kantonrechter niet geloofwaardig; het ontslag op staande voet blijft in stand. Denk ook aan bewijs door middel van DNA (onder de geschetste omstandigheden kan een hiermee geconfronteerde werknemer bijna niet weigeren).

16 Vragen/opmerkingen? Volgende Online Seminar: 6 november

Actualiteiten arbeidsrecht

Actualiteiten arbeidsrecht Actualiteiten arbeidsrecht Inhoudsopgave 1. Wetgeving: a) geboorteverlof b) onbereikbaar zijn buiten werktijd c) plannen Minister: loondoorbetaling bij ziekte 2. Rechtspraak: a) gedeeltelijke transitievergoeding

Nadere informatie

1 De (flexibele) arbeidsovereenkomst Bijzondere bedingen: proeftijd- en concurrentiebeding 37

1 De (flexibele) arbeidsovereenkomst Bijzondere bedingen: proeftijd- en concurrentiebeding 37 INHOUD 1 De (flexibele) arbeidsovereenkomst 13 Pauline Sick 1 Wat houdt de verplichte aanzegging van artikel 7:668 BW in? 15 2 Wat zijn de regels voor het aanbieden van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde

Nadere informatie

Werkgeversevent Drenthe

Werkgeversevent Drenthe Werkgeversevent Drenthe WAB Flexibele arbeid en Ontslagrecht Caroline de Graaf Arbeidsrecht De Graaf, De Wijk Auteur: Seksuele Intimidatie op het werk 8 november 2018 Programma Wet Arbeidsmarkt in Balans

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Nineyardslaw/sectie arbeidsrecht

NIEUWSBRIEF. Nineyardslaw/sectie arbeidsrecht Februari 2019 Jaargang 3, nummer 2 NIEUWSBRIEF Artikelen Werkgever verplicht tot opzegging slapend dienstverband met transitievergoeding WAB aangenomen door Tweede Kamer Vaststelling hoogte billijke vergoeding

Nadere informatie

Rechten en plichten werkgevers en werknemers

Rechten en plichten werkgevers en werknemers BBZ Rechten en plichten werkgevers en werknemers Onderneming in België Inhoud Van welk land is het arbeidsrecht van toepassing? 2 Waar moet u rekening mee houden? 3 Ontslagrecht 3 Concurrentiebeding 5

Nadere informatie

Hoge Raad , ECLI:NL:HR:2018:1617, (werkneemster/stichting Kolom)

Hoge Raad , ECLI:NL:HR:2018:1617, (werkneemster/stichting Kolom) commentaar op Hoge Raad 14-09-2018, ECLI:NL:HR:2018:1617, (werkneemster/stichting Kolom) datum 20-09-2018 auteur J.P.M. van Zijl Hoge Raad 14-09-2018, ECLI:NL:HR:2018:1617, (werkneemster/stichting Kolom)

Nadere informatie

Ontslag op staande voet

Ontslag op staande voet Ontslag op staande voet Ontslag op staande voet is een opzegging wegens een dringende reden waardoor de arbeidsovereenkomst direct eindigt. Deze opzegging vindt plaats zonder vergunning van het UWV. De

Nadere informatie

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Hanneke Frijlink 6 november 2018

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Hanneke Frijlink 6 november 2018 Online Seminar Arbeidsrecht mr. Hanneke Frijlink 6 november 2018 Inhoudsopgave 1. Niet-nakomen re-integratieverplichtingen 2. Jurisprudentie actueel: a. Opbouw vakantiedagen tijdens ouderschapsverlof?

Nadere informatie

J.P.M. van Zijl ANNOTATIE

J.P.M. van Zijl ANNOTATIE ANNOTATIE Nog een reden waarom de Hoge Raad niet moet besluiten dat een werkgever gehouden kan zijn de arbeidsovereenkomst met een langdurig arbeidsongeschikte werknemer op te zeggen! J.P.M. van Zijl In

Nadere informatie

Whitepaper Regeling Compensatie transitievergoeding

Whitepaper Regeling Compensatie transitievergoeding Whitepaper Regeling Compensatie transitievergoeding VeReFi Whitepaper 31 Wet compensatie transitievergoeding - 1 - Inleiding Als een werknemer meer dan 2 jaar ziek is en er geen uitzicht is op herstel

Nadere informatie

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Allard Bekius 4 september 2018

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Allard Bekius 4 september 2018 Online Seminar Arbeidsrecht mr. Allard Bekius 4 september 2018 Inhoudsopgave 1. Proeftijd situaties in de praktijk 2. Jurisprudentie actueel: a. Deliveroo: werkgever of opdrachtgever? b. Marginale toetsing

Nadere informatie

Het ontslagrecht per 1 juli 2015

Het ontslagrecht per 1 juli 2015 Het ontslagrecht per 1 juli 2015 Noordam Advocatuur mr. dr. A.J. Noordam Het Europese en Nederlandse arbeidsrecht biedt in grote mate bescherming aan de werknemer. Met name het ontslag van werknemers is

Nadere informatie

Nieuw Arbeidsrecht Hoe zit het nu en hoe gaat het worden?

Nieuw Arbeidsrecht Hoe zit het nu en hoe gaat het worden? Nieuw Arbeidsrecht Hoe zit het nu en hoe gaat het worden? Op 18 februari 2014 is de Wet Werk en Zekerheid aangenomen. Op internet zijn veel plukjes informatie te vinden. Hieronder volgt een overzicht van

Nadere informatie

Ontslag wegens cumulatiegrond (werkgevers)

Ontslag wegens cumulatiegrond (werkgevers) Ontslag wegens cumulatiegrond (werkgevers) Met de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans veranderen per 1 januari 2020 de regels rondom ontslag. In de wet zijn de redelijke ontslaggronden opgesomd.

Nadere informatie

Inleiding in het ontslagrecht

Inleiding in het ontslagrecht I Inleiding in het ontslagrecht Het Nederlandse ontslagrecht kent vier wijzen waarop een arbeidsovereenkomst kan eindigen. De eerste en meest voorkomende wijze van beëindiging is de beëindiging met wederzijds

Nadere informatie

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Allard Bekius 4 december 2018

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Allard Bekius 4 december 2018 Online Seminar Arbeidsrecht mr. Allard Bekius 4 december 2018 Inhoudsopgave 1. Ontslag wegens disfunctioneren 2. Highlights WAB: nader belicht 3. Jurisprudentie actueel: a. ontslag op g-grond; b. rechtsverwerking

Nadere informatie

Ontslag. Informatie voor werknemers

Ontslag. Informatie voor werknemers Ontslag Informatie voor werknemers Foto: Francis Lukombo Wanneer mag u worden ontslagen? Voor ontslag van een werknemer heeft een werkgever goede redenen nodig. U mag dus niet zomaar worden ontslagen.

Nadere informatie

2. de heer/ mevrouw WERKNEMER, wonende te te xxxx (adres: straatnaam, postcode en plaats), geboren op x-x-xxxx, hierna te noemen: Werknemer ;

2. de heer/ mevrouw WERKNEMER, wonende te te xxxx (adres: straatnaam, postcode en plaats), geboren op x-x-xxxx, hierna te noemen: Werknemer ; VASTSTELLINGSOVEREENKOMST De ondergetekenden: 1. de (rechtsvorm van werkgever) WERKGEVER., gevestigd en kantoorhoudende te xxxx (adres: straatnaam, postcode en plaats), te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd

Nadere informatie

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. A.J.D. Bekius 4 april 2017

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. A.J.D. Bekius 4 april 2017 Online Seminar Arbeidsrecht mr. A.J.D. Bekius 4 april 2017 Inhoudsopgave 1. Schriftelijkheidsvereiste ook voor relatiebeding 2. Jurisprudentie: a. Mag werkgever hoofddoek verbieden? b. Herplaatsing binnen

Nadere informatie

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Allard Bekius 6 februari 2018

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Allard Bekius 6 februari 2018 Online Seminar Arbeidsrecht mr. Allard Bekius 6 februari 2018 Inhoudsopgave 1. Geheimhouding ondernemingsraad 2. Jurisprudentie actueel: a. meerdere redenen bij ontslag op staande voet b. ontwijken ketenregeling

Nadere informatie

Ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu

Ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu Ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu Ontslag Onderdirektoraat Juridische en Internationale Zaken Secretariaat Ontslagcommissie Wagenwegstraat no.22 Paramaribo-Suriname Tel.:475241/471940

Nadere informatie

INHOUD WIJZIGINGEN. Proeftijd (1) WET WERK EN ZEKERHEID Overzicht van een aantal wijzigingen in het arbeidsrecht door de Wet werk en zekerheid

INHOUD WIJZIGINGEN. Proeftijd (1) WET WERK EN ZEKERHEID Overzicht van een aantal wijzigingen in het arbeidsrecht door de Wet werk en zekerheid WET WERK EN ZEKERHEID Overzicht van een aantal wijzigingen in het arbeidsrecht door de Wet werk en zekerheid Door Mr J.C.J. van den Assem Advocaat INHOUD WIJZIGINGEN 1. verbetering rechtspositie van de

Nadere informatie

Workshop Arbeidsrecht

Workshop Arbeidsrecht Workshop Arbeidsrecht 2 Augustus 2014 Amsterdam Amsterdam, 2 Augustus 2014 Overzicht 1. Arbeidsovereenkomsten 2. Arbeidsvoorwaarden 3. Ontslag 4. WW- uitkering By Stichting Sajaam 1 1. Soort contracten

Nadere informatie

mr Rianne Hillenaar-Cöp MfN Register Mediator Arbeidsjurist

mr Rianne Hillenaar-Cöp MfN Register Mediator Arbeidsjurist mr Rianne Hillenaar-Cöp MfN Register Mediator Arbeidsjurist EVEN VOORSTELLEN Rianne Hillenaar-Cöp: 1993-2003: Procesjurist Arbeidsrecht en Sociaal Zekerheidsrecht bij FNV 2003-2011: Advocaat Arbeidsrecht

Nadere informatie

Doorwerken na je AOW, ja graag

Doorwerken na je AOW, ja graag Doorwerken na je AOW, ja graag De Algemene Ouderdomswet Eerste volksverzekering Een basispensioen Ingevoerd in 1957 AOW uitgaven: In 1957: 2,4% van het BBP In 2014: 5,6% van het BBP Totale uitgaven in

Nadere informatie

Twee jaar Wet Werk en Zekerheid

Twee jaar Wet Werk en Zekerheid Twee jaar Wet Werk en Zekerheid Top 10 van wat elke werkgever inmiddels zou moeten weten juni 2017 Inhoudsopgave 1. Proeftijd 2. Concurrentiebeding 3. Ketenregeling 4. Beëindiging arbeidsovereenkomst bepaalde

Nadere informatie

RSW Special wet werk en zekerheid 2014. Special wet werk en zekerheid INFORMATIE VOOR WERKGEVERS

RSW Special wet werk en zekerheid 2014. Special wet werk en zekerheid INFORMATIE VOOR WERKGEVERS Special wet werk en zekerheid INFORMATIE VOOR WERKGEVERS 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 WIJZIGINGEN PER 1 JULI 2014... 3 Wijzigingen flexibele arbeid... 3 1. Proeftijd... 3 2. Aanzegtermijn... 3 3. Concurrentiebeding...

Nadere informatie

ONLINE SEMINAR ARBEIDSRECHT. mr. Allard Bekius 4 juni 2019

ONLINE SEMINAR ARBEIDSRECHT. mr. Allard Bekius 4 juni 2019 ONLINE SEMINAR ARBEIDSRECHT mr. Allard Bekius 4 juni 2019 1 Inhoudsopgave Wet arbeidsmarkt in balans (WAB): - Ratio - Cumulatiegrond - Transitievergoeding - Proeftijd - Ketenregeling - Non-concurrentiebeding

Nadere informatie

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. A.J.D. Bekius 4 oktober 2016

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. A.J.D. Bekius 4 oktober 2016 Online Seminar Arbeidsrecht mr. A.J.D. Bekius 4 oktober 2016 Inhoudsopgave 1. CAO-perikelen 2. Actuele jurisprudentie: a. Gedrag gemachtigde toerekenbaar aan werknemer? b. ORT ook verschuldigd over vakantie-

Nadere informatie

WIJZIGING ARBEIDSRECHT/ ONTSLAGRECHT. H.F.A. Bronneberg R.C. Breuls

WIJZIGING ARBEIDSRECHT/ ONTSLAGRECHT. H.F.A. Bronneberg R.C. Breuls WIJZIGING ARBEIDSRECHT/ ONTSLAGRECHT H.F.A. Bronneberg R.C. Breuls WET WERK EN ZEKERHEID KOMT ER AAN Per 1 januari 2015 is sprake van wijzigingen; Per 1 juli 2015 is sprake van de meest ingrijpende wijzigingen;

Nadere informatie

Wet werk en zekerheid

Wet werk en zekerheid Wet werk en zekerheid Wijzigingen per 1 januari 2015 1. Proeftijd Een proeftijd bij een arbeidsovereenkomst voor zes maanden of korter is nietig. Hiervan kan niet bij cao worden afgeweken. Bij een arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Ontslagrecht en dossiervorming. Corine Oerlemans 26 november 2013

Ontslagrecht en dossiervorming. Corine Oerlemans 26 november 2013 Ontslagrecht en dossiervorming Corine Oerlemans 26 november 2013 Beëindiging arbeidsovereenkomst Er zijn in principe 4 manieren om de arbeidsovereenkomst met een werknemer te beëindigen. Elk met een eigen

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 673e, vijfde lid, van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 673e, vijfde lid, van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 10547 26 februari 2019 Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 18 februari 2019, nr. 2019-0000023811,

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de AOW-gerechtigde werknemer. Arbeidsgerechtelijke gevolgen van doorwerken

Veelgestelde vragen over de AOW-gerechtigde werknemer. Arbeidsgerechtelijke gevolgen van doorwerken Veelgestelde vragen over de Arbeidsgerechtelijke gevolgen van doorwerken Doorwerken Een werknemer die de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt kan besluiten om te stoppen met werken, maar u mag hem ook in dienst

Nadere informatie

Nieuwsbrief juli 2014 Wet Werk en Zekerheid

Nieuwsbrief juli 2014 Wet Werk en Zekerheid Nieuwsbrief juli 2014 Wet Werk en Zekerheid De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel met veranderingen in het arbeidsrecht aangenomen. Aanvankelijk zou een deel van de wijzigingen ingaan op 1 juli 2014,

Nadere informatie

2.2 Achtergrond en aard van de transitievergoeding / In welke gevallen? / Initiatief vanuit de werknemer / 38

2.2 Achtergrond en aard van de transitievergoeding / In welke gevallen? / Initiatief vanuit de werknemer / 38 Inhoudsopgave Voorwoord / 11 1. 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 1.8 1.9 Flexibele arbeidsrelaties / 13 Inleiding / 13 Ketenregeling / 14 Aanzegtermijn / 22 Stilzwijgende verlenging / 23 Ragetlie-regel / 24

Nadere informatie

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. H. Frijlink 6 december 2016

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. H. Frijlink 6 december 2016 Online Seminar Arbeidsrecht mr. H. Frijlink 6 december 2016 Inhoudsopgave 1. Opvolgend werkgeverschap en transitievergoeding 2. Jurisprudentie actueel: a. Voor uitzending geen allocatiefunctie vereist

Nadere informatie

Arbeidsrecht Actueel. In deze uitgave: Ontslagrecht. Jaargang 19 (2014) november. WW-uitkering

Arbeidsrecht Actueel. In deze uitgave: Ontslagrecht. Jaargang 19 (2014) november. WW-uitkering In deze uitgave: Jaargang 19 (2014) november nr. 235 Ontslagrecht WW-uitkering Arbeidsrecht Actueel Op 29 november 2013 heeft de regering het wetsvoorstel voor de Wet werk en zekerheid ingediend. Het wetsvoorstel

Nadere informatie

DE WET WERK EN ZEKERHEID (WWZ)

DE WET WERK EN ZEKERHEID (WWZ) DE WET WERK EN ZEKERHEID (WWZ) DE GEVOLGEN VOOR TRAINERSCONTRACTEN IN HET AMATEURVOETBAL DE NIEUWE WET De eerste onderdelen van de wet zijn per 1 januari 2015 in werking getreden en per 1 juli 2015 was

Nadere informatie

Bestuur Nederlandse Associatie voor Examinering Er is geen specifieke vooropleiding vereist

Bestuur Nederlandse Associatie voor Examinering Er is geen specifieke vooropleiding vereist Diplomalijnen Examen Loonadministratie Juridisch Personeel en Organisatie Arbeidsrecht Niveau Vergelijkbaar met mbo 4 Versie 2-0 Geldig vanaf 01-11-2015 Vastgesteld op februari 2014 Vastgesteld door Veronderstelde

Nadere informatie

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. A.J.D. Bekius 7 maart 2017

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. A.J.D. Bekius 7 maart 2017 Online Seminar Arbeidsrecht mr. A.J.D. Bekius 7 maart 2017 Inhoudsopgave 1. WWZ: grenzen aan de restgrond (h-grond) 2. WWZ: ontwikkelingen transitievergoeding 3. Jurisprudentie actueel: a. oneigenlijk

Nadere informatie

ONLINE SEMINAR ARBEIDSRECHT

ONLINE SEMINAR ARBEIDSRECHT ONLINE SEMINAR ARBEIDSRECHT mr. Allard Bekius 3 september 2019 Inhoudsopgave 1. De verslaafde werknemer 2. Jurisprudentie a. Disfunctioneren en opzegverbod tijdens ziekte b. Mogen min-uren worden verrekend?

Nadere informatie

Inleiding. Kijk ook in onze kennisbank arbeid voor meer informatie over het werken met een BBL er. Arbeidsovereenkomst BBL 1

Inleiding. Kijk ook in onze kennisbank arbeid voor meer informatie over het werken met een BBL er. Arbeidsovereenkomst BBL 1 Inleiding Het in dienst nemen van leerlingen in het kader van de Wet Educatie en Beroepsonderwijs dient zorgvuldig te gebeuren. Een leerling is werkzaam op basis van een arbeidsovereenkomst, waarbij slechts

Nadere informatie

Rechten en plichten werkgevers en werknemers Onderneming in België

Rechten en plichten werkgevers en werknemers Onderneming in België Rechten en plichten werkgevers en werknemers Onderneming in België Inhoud Van welk land is het arbeidsrecht van toepassing? 2 Waar moet u rekening mee houden? 3 Ontslagrecht 3 Concurrentiebeding 5 Minimumloon

Nadere informatie

Themasessie transitievergoeding

Themasessie transitievergoeding Themasessie transitievergoeding de Ins en Outs Dinsdag 14 juni 2016 Mr. W.M. Limberger Advocaat Stein Advocaten Zwolle Eekwal 4 8011 LD ZWOLLE Tel : 038-4215221 Fax: 038-4218190 E-mail: limberger@steinadvocatenzwolle.nl

Nadere informatie

Arbeids- en ontslagrecht 9 december 2014 Chris van Wijngaarden

Arbeids- en ontslagrecht 9 december 2014 Chris van Wijngaarden Arbeids- en ontslagrecht 9 december 2014 Chris van Wijngaarden 2 Wet Werk en Zekerheid Ingrijpende wijzigingen in de regels voor het aangaan en opstellen van arbeidsovereenkomsten Ingrijpende wijzigingen

Nadere informatie

WET ARBEIDSMARKT IN BALANS. Wake-Update Van Herwijnen Kreston 18 april 2019

WET ARBEIDSMARKT IN BALANS. Wake-Update Van Herwijnen Kreston 18 april 2019 WET ARBEIDSMARKT IN BALANS Wake-Update Van Herwijnen Kreston 18 april 2019 BARNEVELD HARDINXVELD KAMPEN VEENENDAAL WERKENDAM Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) WAB voorlopige sluitstuk wetgeving? (BW/BBA

Nadere informatie

*** KWALITEITSDOCUMENT KINDEROPVANG SNOOPY ***

*** KWALITEITSDOCUMENT KINDEROPVANG SNOOPY *** Titel: Ontslagprocedure *** KWALITEITSDOCUMENT KINDEROPVANG SNOOPY *** Document code: 5.19 Soort document: Procedure Aantal pagina s: 4 (incl. bijlage van 2 pag.) Aantal bijlagen: 1 Status: Vastgesteld

Nadere informatie

Ontslagprocesrecht onder de WWZ. Willem Bouwens

Ontslagprocesrecht onder de WWZ. Willem Bouwens Ontslagprocesrecht onder de WWZ Willem Bouwens Hoofdlijnen Redelijke grond ü Art. 669 lid 1: voor opzegging is redelijke grond vereist; ü Herplaatsing binnen redelijke termijn in andere passende functie,

Nadere informatie

Het nieuwe ontslagrecht / WWZ

Het nieuwe ontslagrecht / WWZ Het nieuwe ontslagrecht / WWZ Actualiteiten arbeidsrecht (33 818) Het nieuwe ontslagrecht Tim de Klerck Waar gaan we het over hebben? Waarom een hervorming van het ontslagrecht? Vernieuwing ontslagrecht

Nadere informatie

Ontslag met wederzijds goedvinden moet schriftelijk worden gedaan, mondeling is niet geldig.

Ontslag met wederzijds goedvinden moet schriftelijk worden gedaan, mondeling is niet geldig. Samenvatting Sharon 06-04-17 H9 Ontslag Het gaat in dit hoofdstuk over ontslag bij een vast contract. Er kan ontslag zijn door alleen de werknemer of werkgever maar het kan ook door beide(wederzijds goedvinden).

Nadere informatie

Ontbijtsessie Arbeidsrecht. Van WWZ naar WAB, in één ochtend het wie/wat/waar van het nieuwe ontslagrecht

Ontbijtsessie Arbeidsrecht. Van WWZ naar WAB, in één ochtend het wie/wat/waar van het nieuwe ontslagrecht Ontbijtsessie Arbeidsrecht Van WWZ naar WAB, in één ochtend het wie/wat/waar van het nieuwe ontslagrecht Programma Hoe ga je contract aan? Proeftijd Flexibel / vast Ketenregeling Oproepcontract Hoe beëindig

Nadere informatie

DE WET WERK EN ZEKERHEID. Ron Andriessen, Joris Engelsma en Saskia Boonstra

DE WET WERK EN ZEKERHEID. Ron Andriessen, Joris Engelsma en Saskia Boonstra DE WET WERK EN ZEKERHEID Ron Andriessen, Joris Engelsma en Saskia Boonstra Ontbijtbijeenkomst september 2014 2 De belangrijkste wijzigingen binnen het arbeidsrecht betreffen: 1. flexibele arbeid; 2. het

Nadere informatie

Ontslag en arbeidsongeschiktheid; vakantie en arbeidsongeschiktheid

Ontslag en arbeidsongeschiktheid; vakantie en arbeidsongeschiktheid Ontslag en arbeidsongeschiktheid; vakantie en arbeidsongeschiktheid mr. A.M. (Sanne) Wuisman advocaat Kantoor Mr. van Zijl B.V. Korvelseweg 142, 5025 JL Tilburg Postbus 1095, 5004 BB Tilburg tel. (013)

Nadere informatie

De compensatieregeling van de transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid

De compensatieregeling van de transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid Laura Gringhuis Juridisch Medewerker De compensatieregeling van de transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid Arbeidsrecht & Medezeggenschap 06 februari 2018 Na de invoering

Nadere informatie

Inhoud. Doelstellingen van de WWZ. Workshop Wet Wet Werk en Zekerheid. Doelstellingen van de WWZ. Wat is er al veranderd per 1 januari 2015

Inhoud. Doelstellingen van de WWZ. Workshop Wet Wet Werk en Zekerheid. Doelstellingen van de WWZ. Wat is er al veranderd per 1 januari 2015 Workshop Wet Wet Werk en Zekerheid Spaans Advocaten Mr. Bart W.G. Orth orth@spaansadvocaten.nl 1 Inhoud Doelstellingen van de WWZ Wat is er al veranderd per 1 januari 2015 Wat gaat er veranderen per 1

Nadere informatie

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Besluit:

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Besluit: Ontwerpregeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van, 2018-0000085164, houdende regels met betrekking tot de compensatie van de transitievergoeding bij een einde van de arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Wet werk en zekerheid een overzicht 1

Wet werk en zekerheid een overzicht 1 Wet werk en zekerheid een overzicht 1 Vanaf 1 januari 2015: wijzigingen voor flexwerkers Op 1 januari 2015 veranderen de regels voor tijdelijke arbeidscontracten, oproepcontracten en payrollcontracten.

Nadere informatie

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. A.J.D. Bekius 7 februari 2017

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. A.J.D. Bekius 7 februari 2017 Online Seminar Arbeidsrecht mr. A.J.D. Bekius 7 februari 2017 Inhoudsopgave 1. Kwalificatie wel of geen arbeidsovereenkomst 2. Jurisprudentie actueel: a. Voorwaardelijke ontbinding b. Conflict affectieve

Nadere informatie

Mediation in het nieuwe Ontslagrecht MKB Noord en VNO-NCW. 26 januari 2016

Mediation in het nieuwe Ontslagrecht MKB Noord en VNO-NCW. 26 januari 2016 Mediation in het nieuwe Ontslagrecht MKB Noord en VNO-NCW 26 januari 2016 Mediation in het nieuwe ontslagrecht Januari 2016 Ingrid Munneke en Judith Bos Wijzigingen in het ontslagrecht De Verschillende

Nadere informatie

Wet werk en zekerheid een overzicht 1

Wet werk en zekerheid een overzicht 1 Wet werk en zekerheid een overzicht 1 Vanaf 1 januari 2015: wijzigingen voor flexwerkers Op 1 januari 2015 veranderen de regels voor tijdelijke arbeidscontracten, oproepcontracten en payrollcontracten.

Nadere informatie

Wet Werk en Zekerheid

Wet Werk en Zekerheid Wet Werk en Zekerheid Wijzigingen per 1 januari 2015 De plannen om het arbeidsrecht te hervormen gaan nu concrete vormen aannemen. De Eerste en Tweede Kamer hebben ingestemd met het wetsvoorstel Wet Werk

Nadere informatie

HR ontwikkelingen 2015-2016. Veranderingen in beeld Bijgewerkt met informatie zoals bekend op 1 januari 2016

HR ontwikkelingen 2015-2016. Veranderingen in beeld Bijgewerkt met informatie zoals bekend op 1 januari 2016 HR ontwikkelingen 2015-2016 Veranderingen in beeld Bijgewerkt met informatie zoals bekend op 1 januari 2016 Inhoud Wijzigingen 2016 Werkloosheidswet Wet Flexibel Werken Wet doorwerken na AOW-gerechtigde

Nadere informatie

PRAKTIJKNOTITIE Arbeidsrecht. 1. Inleiding

PRAKTIJKNOTITIE Arbeidsrecht. 1. Inleiding Van: NOAB Adviesgroeplid WVO Advocaten Datum: maart 2019 Onderwerp: De (onvoorziene) gevolgen van deeltijd ontslag 1. Inleiding De wet gaat ervan uit dat de arbeidsovereenkomst een ondeelbaar geheel is

Nadere informatie

Welkom op de workshop

Welkom op de workshop Werken mét Zekerheid Welkom op de workshop Werken mét Zekerheid 9-6-2015 1 Werken mét Zekerheid Programma Flexwet en Paneldiscussie Pauze Ontslag en Paneldiscussie 9-6-2015 2 Werken mét Zekerheid Doel

Nadere informatie

Conclusie: ECLI:NL:PHR:2018:416, Gevolgd In cassatie op : ECLI:NL:GHAMS:2017:752, (Gedeeltelijke) vernietiging en zelf afgedaan

Conclusie: ECLI:NL:PHR:2018:416, Gevolgd In cassatie op : ECLI:NL:GHAMS:2017:752, (Gedeeltelijke) vernietiging en zelf afgedaan ECLI:NL:HR:2018:1617 Instantie Hoge Raad Datum uitspraak 14092018 Datum publicatie 14092018 Zaaknummer 17/02712 Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Conclusie: ECLI:NL:PHR:2018:416,

Nadere informatie

Presentatie OVSB Het doolhof dat WWZ heet

Presentatie OVSB Het doolhof dat WWZ heet Presentatie OVSB Het doolhof dat WWZ heet Inhoudsopgave 1. Wet Werk en Zekerheid 2. Wijzigingen in het ontslagrecht 3. Dossieropbouw 4. Transitievergoeding 5. Samenvatting Wijzigingen WWZ 1 januari 2015:

Nadere informatie

Rechten en plichten zijn als palmbomen die slechts vruchten dragen wanneer zij naast elkaar groeien.

Rechten en plichten zijn als palmbomen die slechts vruchten dragen wanneer zij naast elkaar groeien. 5. Werknemer en ontslag De werknemer is in het algemeen verplicht al datgene te doen en na te laten, wat een goed werknemer in gelijke omstandigheden behoort te doen en na te laten. B.W. artikel 1615d

Nadere informatie

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. A.C. Beijderwellen - Wittekoek 1 november 2016

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. A.C. Beijderwellen - Wittekoek 1 november 2016 Online Seminar Arbeidsrecht mr. A.C. Beijderwellen - Wittekoek 1 november 2016 Inhoudsopgave 1. Jurisprudentie actueel: a. bepaalde tijd toch onbepaalde tijd; b. ontbinding voor aanvang arbeidsovereenkomst;

Nadere informatie

WET WERK EN ZEKERHEID

WET WERK EN ZEKERHEID WET WERK EN ZEKERHEID Stefan Verdonk Bedrijfsjurist 4 december 2014 0495-454444 s.verdonk@smitsvandenbroek.nl Achtergrond WWZ - algemene rechtsgelijkheid en rechtszekerheid bevorderen - rechtspositie flexwerkers

Nadere informatie

Actualiteiten arbeidsrecht. 14 november 2011 Stephanie Profijt Astrid Riemslag

Actualiteiten arbeidsrecht. 14 november 2011 Stephanie Profijt Astrid Riemslag Actualiteiten arbeidsrecht 14 november 2011 Stephanie Profijt Astrid Riemslag Wet Arbeid en Zorg: Ouderschapsverlof Dwingend recht Absoluut recht Voorwaarden: 1. er moet sprake zijn van een werknemer die

Nadere informatie

S A M E N V A T T I N G

S A M E N V A T T I N G 5 6 Samenvatting Is het wenselijk de ontslagvergoeding voortaan te verrekenen met de WW-uitkering? De SER beantwoordt die vraag ontkennend. De verrekening die het kabinet voorstelt, heeft een aantal negatieve

Nadere informatie

UWV WERKGEVERSCONGRESSEN

UWV WERKGEVERSCONGRESSEN UWV WERKGEVERSCONGRESSEN 2015 Veranderd ontslagrecht en flexibiliteit na 1 juli 2015 UWV Werkgeverscongressen najaar 2015 mr. drs. A.A.J. (Alfons )Kouwenhoven Het is tijd voor interactie! 1. Pak uw mobiele

Nadere informatie

Opzegging van de arbeidsovereenkomst

Opzegging van de arbeidsovereenkomst Opzegging van de arbeidsovereenkomst Mr.dr. L.C.J.Sprengers Symposium: gevolgen van de WWZ voor het bijzonder onderwijs, 21 mei 2014 Preventieve ontslagtoets Preventieve ontslagtoets blijft gehandhaafd.

Nadere informatie

Bestuur Nederlandse Associatie voor Examinering Er is geen specifieke vooropleiding vereist

Bestuur Nederlandse Associatie voor Examinering Er is geen specifieke vooropleiding vereist Diplomalijnen Examen Loonadministratie Juridisch Personeel en Organisatie Arbeidsrecht Niveau Vergelijkbaar met mbo 4 Versie 2-1 Geldig vanaf 01-11-2015 Vastgesteld op februari 2014 Vastgesteld door Veronderstelde

Nadere informatie

Drie opties Aan extern expert Absolute Advocaten is gevraagd om de opties in een juridisch kader te schetsen. Er blijken drie opties mogelijk:

Drie opties Aan extern expert Absolute Advocaten is gevraagd om de opties in een juridisch kader te schetsen. Er blijken drie opties mogelijk: BESTUUR Hertog Aalbrechtweg 32-1823 DL ALKMAAR Postbus 9150-1800 GD ALKMAAR Telefoon: (072) 567 88 90 Fax: (072) 50 37 102 Email: j.g.goet@wnk.nl Website: www.wnk.nl Alkmaar, 13 september 2018 Onderwerp:

Nadere informatie

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Allard Bekius 3 juli 2018

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Allard Bekius 3 juli 2018 Online Seminar Arbeidsrecht mr. Allard Bekius 3 juli 2018 Inhoudsopgave 1. Het tussen-contract 2. Jurisprudentie actueel: a. Reikwijdte finale kwijting b. Weigering aanpassen LinkedInprofiel leidt tot

Nadere informatie

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. A.J.D. Bekius 5 september 2017

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. A.J.D. Bekius 5 september 2017 Online Seminar Arbeidsrecht mr. A.J.D. Bekius 5 september 2017 Inhoudsopgave 1. staking: oude spelregels en nieuwe inzichten; 2. jurisprudentie actueel: a. intern registratiesysteem misstappen; b. inzetbaarheidskosten

Nadere informatie

A. Arbeidsovereenkomst

A. Arbeidsovereenkomst Toetstermen STIBEX Praktijkdiploma Loonadministratie ---- Arbeidsrecht K= kennisvraag, de kandidaat moet één of meerdere begrippen beschrijven, noemen of herkennen, en/of kenmerken, voorbeelden, verschillen

Nadere informatie

ACTUEEL HR & JURIDISCH NIEUWS Voor werkgevers die meer willen weten, oktober 2017

ACTUEEL HR & JURIDISCH NIEUWS Voor werkgevers die meer willen weten, oktober 2017 SMEETS ADVOCATUUR & HRMINDED ACTUEEL HR & JURIDISCH NIEUWS Voor werkgevers die meer willen weten, oktober 2017 Regeerakkoord Rutte III Wat heeft dit regeerakkoord voor u als werkgever in petto? THEMA:

Nadere informatie

Actualiteiten Arbeidsrecht Armelle Tesson advocaat

Actualiteiten Arbeidsrecht Armelle Tesson advocaat Actualiteiten Arbeidsrecht Armelle Tesson advocaat 5 juni 018 STAND VAN HET ARBEIDSRECHT Twee nieuwe wetsvoorstellen en nieuwe uitvoeringsregels UWV Concept wetsvoorstel Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)

Nadere informatie

Wet Werk en Zekerheid

Wet Werk en Zekerheid Wet Werk en Zekerheid 22 september 2014 mr. Carin Welters Bouwend Nederland Programma Inleiding Bescherming van flexwerkers Ontslag WW-uitkering Conclusies en adviezen 1. Ingangsdatum 1 januari 2015: bescherming

Nadere informatie

Wet werk en zekerheid nieuw ontslagrecht, wat nu? Caroline van der Zwet 26 november 2015

Wet werk en zekerheid nieuw ontslagrecht, wat nu? Caroline van der Zwet 26 november 2015 Wet werk en zekerheid nieuw ontslagrecht, wat nu? Caroline van der Zwet 26 november 2015 Onderwerpen Kansen voor de mediator? Kort overzicht belangrijkste wijzigingen in t ontslagrecht Gronden a t/m h

Nadere informatie

Een zieke werknemer? Van AAAA naar Beter

Een zieke werknemer? Van AAAA naar Beter UW ONDERNEMING, ONZE ERVARING Een zieke werknemer? Van AAAA naar Beter Jeltje van Wijngaarden & Kees de Kramer 2 Wat is ziek zijn? Is dus ruim en moeilijk (subjectief) begrip. Door ongeschiktheid wegens

Nadere informatie

2016 Nederlandse Associatie voor Examinering Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid niveau 4 1 / 5

2016 Nederlandse Associatie voor Examinering Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid niveau 4 1 / 5 Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid niveau 4 Correctiemodel voorbeeldexamen 2016 Nederlandse Associatie voor Examinering Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid niveau 4 1 / 5 Vraag 1 Toetsterm 1.1 - Beheersingsniveau:

Nadere informatie

Veranderingen Arbeidsrecht 2015

Veranderingen Arbeidsrecht 2015 Veranderingen Arbeidsrecht 2015 De positie van de tijdelijke krachten (flexwerkers) Tijdelijke contracten, ketenbepaling Tot nu toe kon een medewerker op basis van een tijdelijk contract worden aangenomen.

Nadere informatie

Wet Werk en Zekerheid. Nathalie van Goor

Wet Werk en Zekerheid. Nathalie van Goor Wet Werk en Zekerheid Nathalie van Goor Stand van zaken Wijzigingen per 1 januari 2015: - Concurrentiebeding - Proeftijd - Bepaalde tijd contracten deel 1 - Oproepcontracten deel 1 Wijzigingen per 1 juli

Nadere informatie

FHI HRM Actualiteitenseminar 8 november 2007 Mr. Michiel van Dijk

FHI HRM Actualiteitenseminar 8 november 2007 Mr. Michiel van Dijk FHI HRM Actualiteitenseminar 8 november 2007 Mr. Michiel van Dijk ARBEIDSRECHT Actualiteiten: Ontslag Concurrentiebeding Gewijzigde wetgeving/rechtspraak 1. Wijziging Werkloosheidswet in relatie tot het

Nadere informatie

Datum 10 juni 2014 Betreft Behandeling WWZ, schriftelijke reactie op voorstel VAAN d.d. 2 juni 2014

Datum 10 juni 2014 Betreft Behandeling WWZ, schriftelijke reactie op voorstel VAAN d.d. 2 juni 2014 > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 22 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22 Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 T

Nadere informatie

De zieke werknemer. Onder professoren - Utrecht 30 oktober 2018 Guus Heerma van Voss. Universiteit Leiden. Bij ons leer je de wereld kennen.

De zieke werknemer. Onder professoren - Utrecht 30 oktober 2018 Guus Heerma van Voss. Universiteit Leiden. Bij ons leer je de wereld kennen. De zieke werknemer Onder professoren - Utrecht 30 oktober 2018 Guus Heerma van Voss Onderwerpen Ontslagverbod bij ziekte Slapend dienstverband Alcoholverslaving Re-integratie Omzetting in deeltijdbaan

Nadere informatie

1.1 Een inleiding tot het Nederlandse recht 3. 1.2 Indeling van het recht 5

1.1 Een inleiding tot het Nederlandse recht 3. 1.2 Indeling van het recht 5 Inhoud Voorwoord V THEORIE 1 Inleiding tot het Nederlandse recht 3 1.1 Een inleiding tot het Nederlandse recht 3 1.2 Indeling van het recht 5 1.3 Regels in het recht 7 1.3.1 Functionarissen in de rechterlijke

Nadere informatie

Bestuur Nederlandse Associatie voor Examinering Er is geen specifieke vooropleiding vereist

Bestuur Nederlandse Associatie voor Examinering Er is geen specifieke vooropleiding vereist Diplomalijnen Examen Loonadministratie Juridisch Personeel en Organisatie Arbeidsrecht Niveau Vergelijkbaar met mbo 4 Versie 1.0 Geldig vanaf 01-01-2015 Vastgesteld op februari 2014 Vastgesteld door Veronderstelde

Nadere informatie

Actualiteiten WWZ. Recente rechtspraak

Actualiteiten WWZ. Recente rechtspraak Actualiteiten WWZ Recente rechtspraak Recente rechtspraak VERGOEDINGEN - Naast transitievergoeding en billijke vergoeding geen ruimte voor een aanvullende vergoeding. Als partijen een aanvullende vergoeding

Nadere informatie

Het Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen (BBA)

Het Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen (BBA) 2 Het Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen (BBA) De UWV-ontslagprocedure komt alleen in beeld als er een verplichting is om een arbeidsovereenkomst op te zeggen. Als die er niet is, hoeft er ook geen

Nadere informatie

Samenvatting masterclass Arbeidsrecht

Samenvatting masterclass Arbeidsrecht Samenvatting masterclass Arbeidsrecht Samenvatting masterclass Arbeidsrecht Auteur: Jack Damen en Gerrit Jan Mulder Personeel & Organisatie Avans +, dé specialist in het ontwikkelen van mensen en organisaties.

Nadere informatie

Ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid

Ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid Informatie voor werknemers Ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid Met de invoering van de Wet werk en zekerheid veranderen de regels rondom ontslag. In deze factsheet staat op hoofdlijnen beschreven

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2013 2014 33 818 Wijziging van verschillende wetten in verband met de hervorming van het ontslagrecht, wijziging van de rechtspositie van flexwerkers en

Nadere informatie

De Ontslagprocedure WERKBEDRIJF. Afdeling Arbeids Juridische Dienstverlening (AJD) Maastricht

De Ontslagprocedure WERKBEDRIJF. Afdeling Arbeids Juridische Dienstverlening (AJD) Maastricht De Ontslagprocedure UWV WERKBEDRIJF Afdeling Arbeids Juridische Dienstverlening (AJD) Maastricht BEZOEKADRES UWV WERKBEDRIJF MAASTRICHT AFDELING AJD RANDWIJCKSINGEL 22 6229 EE MAASTRICHT TEL: 043 7506200

Nadere informatie

(c) Van Delft Advocaten N.V. 2015 1

(c) Van Delft Advocaten N.V. 2015 1 1 Advocaten Mr Erik van Kregten LLM, - strafrecht (inclusief economisch strafrecht en BOPZ-zaken) Mr Wytze van Leuveren MA, - ondernemingsrecht, arbeidsrecht en faillissementsrecht Mr Anke Schellekens,

Nadere informatie