Evidence-based interventies op het gebied van 'leren denken' en bètavaardigheden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Evidence-based interventies op het gebied van 'leren denken' en bètavaardigheden"

Transcriptie

1 Evidence-based interventies op het gebied van 'leren denken' en bètavaardigheden Leren, Quick-result project Innovatieve leermiddelen en lesmethoden Projectnummer: Evidence-based interventies op het gebied van 'leren denken' en bètavaardigheden Hoofdaanvrager: prof. dr. J. Jolles, Vrije Universiteit Amsterdam Samenvatting Neuropsychologische functies die te maken hebben met de verwerking van ruimtelijke informatie zijn van belang voor rekenen en bèta-vaardigheden. Ook stapelt het bewijs zich op dat de zogenaamde 'hogere taalfuncties' van belang zijn voor de cognitieve vaardigheden, en voor de verwerking van getallen in complexe rekenkundige functies. Ontwikkelingen in het domein van de cognitieve neurowetenschappen wijzen ook op de betrokkenheid van bepaalde mechanismen in het brein. Dit project beoogt het 'laag-hangend-fruit' van de neuropsychologie en de fundamentele neurowetenschappen samen te brengen die van meerwaarde zijn voor gebruik in de toegepaste praktijk, zoals scholen. Evidence-based interventies zullen worden uitgevoerd op zowel basisscholen als middelbare scholen. De individuele variabiliteit in de informatieverwerkingsstrategieën is een factor die onderzocht zal worden, evenals de invloed van het opleidingsniveau van ouders en zowel de intellectuele als sociaal-emotionele stimulering vanuit de omgeving. Dit project heeft als doel kennis uit de neuropsychologie en fundamentele neurowetenschappen te vertalen naar de toepassingsgerichte setting (scholen, ouders) middels disseminatie/implementatie.

2 Gebruik van nieuwe media in het onderwijs Leren, Quick-result project Innovatieve leermiddelen en lesmethoden Projectnummer: Gebruik van nieuwe media in het onderwijs Hoofdaanvrager: dr. G.W.C.M. van Hest en dr. J.A. van der Schee, Vrije Universiteit Amsterdam Samenvatting Het project 'Gebruik van nieuwe media in het onderwijs' onderzoekt de effecten van nieuwe leermiddelen op de leerprestaties, de leermotivatie en het leren denken van leerlingen in het voortgezet onderwijs. Eén deelproject richt zich op de ontwikkeling en evaluatie van evidence-based interventies in de onderwijspraktijk. Een tweede deelproject zal worden uitgevoerd aan de hand van de onderwijsinnovatie EduGIS. EduGIS bestaat uit een voor iedereen toegankelijk GIS portaal op internet waar leerlingen en docenten met behulp van kant-en-klaar aangeboden lesmateriaal, maar vooral op basis van eigen vraagstellingen, onderzoek doen naar maatschappelijke verschijnselen waarin de factor locatie een rol speelt. Beide deelprojecten worden samen met docenten vormgegeven. De resultaten van het onderzoek zullen gebruikt worden bij de ontwikkeling van educatieve software. Voorts zal de in het project ontwikkelde expertise worden ingezet voor toepassing in wetenschappelijk gefundeerde implementatie- en disseminatie projecten.

3 Individuele verschillen in schools presteren en neurocognitief functioneren in relatie tot genotype en omgevingsfactoren Leren, Quick-result project Slapen, eten en bewegen: voorwaarden voor leren Projectnummer: Individuele verschillen in schools presteren en neurocognitief functioneren in relatie tot genotype en omgevingsfactoren Hoofdaanvrager: prof. dr. D.I. Boomsma en prof. dr. E.J.C. de Geus, Vrije Universiteit Amsterdam Samenvatting De primaire vraag die in dit onderzoek centraal staat is: Wat zijn de oorzaken van individuele verschillen tussen kinderen in cognitief functioneren en schoolse prestaties? In welke mate worden deze verschillen verklaard door genotype ('aanleg') gedeelde omgevingsfactoren ('ouderlijk milieu') en individu-specifieke invloeden ('unieke omgeving')? Worden verschillen ook verklaard of uitvergroot door gen-omgeving interactie (GEI) en gen-omgeving correlatie (GEC)? Deze vraag wordt beantwoord in een onderzoek onder een grote groep Nederlandse tweelingen en hun broers/zusjes die staan ingeschreven bij het Nederlands Tweelingen Register (NTR) van de VU Universiteit, Amsterdam. Een tweede vraag waarnaar onderzoek wordt gedaan is die naar tweelingen als risicogroep: In hoeverre vormen twee- en meerlingen een kwetsbare groep op school? Tweelingen hebben gemiddeld een lager geboortegewicht, worden vroeger geboren dan eenlingen, vertonen inhaalgroei en worden vaker geboren na IVF. Tenslotte wordt onderzoek gedaan naar vragen van ouders van meerlingen, met name naar de vraag of er sprake is een afwijkende ontwikkeling van tweelingen en of ze wel of niet samen naar school moeten. Deze vraag wordt beantwoord door tweelingen te vergelijken met hun eenling broers en zusjes.

4 Slaap, voeding en bewegen in relatie tot schools functioneren: een groot crossselectioneel/longitudinaal onderzoek Leren, Quick-result project Slapen, eten en bewegen: voorwaarden voor leren Projectnummer: Slaap, voeding en bewegen in relatie tot schools functioneren: een groot cross-selectioneel/longitudinaal onderzoek Hoofdaanvrager: dr. C. Ouwehand en prof. dr. J. Jolles, Vrije Universiteit Amsterdam Samenvatting Het doel van dit grootschalige onderzoek is het in kaart brengen van de biopsychologische en sociaaldemografische factoren die individuele verschillen in neurocognitieve ontwikkeling en het schools functioneren kunnen verklaren. Het idee is dat gezonde voeding, voldoende slaap en beweging essentieel zijn voor het adequaat functioneren van het brein en dus het succesvol presteren in het (voortgezet en hoger) onderwijs. Een aantal duizenden Nederlandse schoolkinderen en adolescenten tussen de 10 en 25 jaar zullen longitudinaal gevolgd worden. Gerichte deelstudies worden uitgevoerd op deelpopulaties, zoals op groepen leerlingen met en zonder risicofactor (bijvoorbeeld goede versus matige slaap). Uiteindelijk beoogt dit project de gevonden inzichten te vertalen in concrete leefstijladviezen voor adolescenten en het ontwikkelen van interventies gericht op het stimuleren van het neurocognitief functioneren en welbevinden.

5 Leren lezen met verbeeldingskracht Leren, Innovatief programma Het Lerende kind Projectnummer: Leren lezen met verbeeldingskracht Hoofdaanvrager: dr. M. van der Schooten dr. M.H. de Vries, Vrije Universiteit Amsterdam Samenvatting Uit recent peilingonderzoek blijkt dat er een toename is van het aantal zwakke begrijpend lezers in het basisonderwijs. Dit onderzoek heeft daarom tot doel een nieuwe, effectieve methode voor begrijpend lezen te ontwikkelen. Door middel van instructie en visuele ondersteuning leert deze methode kinderen een mentale representatie (innerlijke voorstelling) van een tekst te maken. Hierbij wordt een sterk beroep gedaan op de verbeeldingskracht van kinderen. De verwachting is dat door het aanpassen van de standaard leesinstructies en het bieden van visuele ondersteuning (vooral zwak lezende) kinderen niet langer een representatie zullen opbouwen van de tekst zélf, maar, in plaats daarvan, een representatie van waar de tekst over gaat. Als gevolg daarvan zullen zij tot een dieper tekstbegrip komen.

6 Zelf-evaluatie, social monitoring en kiezen bij adolescenten: de rol van biopsychologische en psychosociale variabelen Leren, Innovatief programma De Lerende adolescent Projectnummer: Zelf-evaluatie, social monitoring en kiezen bij adolescenten: de rol van biopsychologische en psychosociale variabelen Hoofdaanvrager: prof. dr. J. Jolles, Vrije Universiteit Amsterdam Samenvatting De adolescentie wordt gekenmerkt door grote veranderingen in (neuro)psychologisch en psychosociaal functioneren. De rijping van het brein speelt een belangrijke rol ten aanzien van deze veranderingen, en is daarnaast bepalend voor de ontwikkeling van diverse neurocognitieve functies. Vooral de verschillende aspecten van het executief functioneren rijpen tijdens de lange periode van de adolescentie. Pas in het derde levensdecennium is het brein uitgerijpt. Dit project onderzoekt zelf-evaluatie, social monitoring, en keuzegedrag; variabelen die vaak worden beschouwd als belangrijk onderdeel van de executieve functies. Grootschalige studies zullen worden opgezet en uitgevoerd onder adolescenten (jong-, midden- en laat-adolescentie) binnen een cross-sectioneel en longitudinaal onderzoeksdesign. Schoolprestaties (binnen primair, voortgezet, beroepsonderwijs en voorbereidend middelbaar onderwijs) en biopsychologische factoren gerelateerd aan slaap, sekse/gender, voeding en beweging worden in kaart gebracht, evenals het opleidingsniveau van de ouders en de cultuur. Geneste studies zullen zich onder meer verdiepen in schoolprestatie, schoolmotivatie, en de invloed van leeftijdsgenoten en de schoolse context in relatie tot executieve functies.

7 De ontwikkeling van sociale cognities in midden- en late adolescentie in relatie tot individuele variabiliteit en hersenontwikkeling Leren, Innovatief programma De Lerende adolescent Projectnummer: De ontwikkeling van sociale cognities in midden- en late adolescentie in relatie tot individuele variabiliteit en hersenontwikkeling Hoofdaanvrager: dr. A.C. Krabbendam, Vrije Universiteit Amsterdam Samenvatting De adolescentie is een belangrijke periode voor de ontwikkeling van hogere cognitieve functies, zoals zelf-regulatie, planning, en perspectiefname. Deze functies zijn essentieel voor het goed kunnen functioneren op school en in de maatschappij. Er zijn echter forse individuele verschillen tussen adolescenten onderling in de snelheid en efficiëntie van de cognitieve ontwikkeling en in samenhang daarmee van de rijping van specifieke hersenstructuren, in het bijzonder in de prefrontale cortex. Het huidige project onderzoekt (i) individuele verschillen in cognitieve ontwikkeling in relatie tot de onderliggende neurale mechanismen, en (ii) de biologische, psychologische en sociale determinanten van deze verschillen, mede in relatie tot schools presteren

8 Determinanten van studieprestaties: bevindingen uit grootschalig onderzoek Leren, Innovatief programma De lerende docent en de lerende ouder Projectnummer: Determinanten van studieprestaties: bevindingen uit grootschalig onderzoek Hoofdaanvrager: dr. W. van der Elst, Universiteit Maastricht Samenvatting Uit eerder onderzoek bleek dat de relatie tussen IQ en schoolprestatie niet erg robuust is. In dit project gaan we na in welke mate een meer fijnmazige meting van neurocognitieve functies (bvb. geheugen en snelheid van informatieverwerking) toelaat om schoolprestaties beter in te schatten. Naast neurocognitieve functies wordt ook de invloed van schoolmotivatie en diverse schoolen leraarkarakteristieken op schoolprestaties bepaald. Relevante onderzoeksvragen zijn: welke neurocognitieve functies voorspellen schoolprestatie het best? Hoe identificeren we zo snel mogelijk kinderen die het risico lopen om niet hun volledige leerpotentieel te ontplooien? En welke factoren bepalen dat een kind zich 'succesvol' cognitief zal ontwikkelen?

9 Ontwikkeling van de academische werkplaats in onderwijsorganisaties voor evidence-based interventies Leren, Innovatief programma De lerende docent en de lerende ouder Projectnummer: Ontwikkeling van de academische werkplaats in onderwijsorganisaties voor evidence-based interventies Hoofdaanvrager: dr. G.W.C.M. van Hest, Vrije Universiteit Amsterdam Samenvatting Het project 'Ontwikkeling van de 'academische werkplaats' in onderwijsorganisaties voor PO, VO, HO voor evidence-based interventies' stimuleert en ondersteunt onderwijsinstellingen bij het ontwikkelen en inrichten van een virtuele en/of fysieke omgeving, waarbinnen docent-onderzoekers/ -promovendi activiteiten kunnen uitvoeren op het gebied van onderwijsontwikkeling, onderwijsinnovatie en toegepast wetenschappelijk onderzoek. De activiteiten vinden plaats onder begeleiding van een kennisinstelling en in nauwe samenwerking met onderwijsinstellingen. De ontwikkeling van 'academische werkplaatsen' heeft tot doel a) om het academische werk- en denkklimaat, dat bijdraagt aan de kwaliteit van het onderwijs binnen de onderwijsinstelling, te faciliteren en te bevorderen en b) de brug te slaan tussen wetenschappelijk onderzoek en de onderwijspraktijk. Het gaat om toegepast wetenschappelijk onderzoek naar de meest effectieve wijze van samenwerking tussen wetenschappers en praktijkprofessionals. Wetenschappelijke publicaties zullen zich richten op evaluatie van veldstudies en evidence-based interventies in de onderwijspraktijk. Tevens gaat het om hypothese toetsend onderzoek naar voorwaarden voor leermotivatie en schools presteren in de onderwijssituatie.

10 Autonomie en milde psychopathologie in het primair en secundair onderwijs: interventies gericht op ouders en docenten Leren, Innovatief programma De lerende docent en de lerende ouder Projectnummer: Autonomie en milde psychopathologie in het primair en secundair onderwijs: interventies gericht op ouders en docenten Hoofdaanvrager: prof. dr. J.M. Koot, Vrije Universiteit Amsterdam Samenvatting Kinderen met milde psychopathologie of bijzondere psychosociale factoren lopen een risico op verlaagde schoolprestaties en motivatie. Deze factoren zorgen dat de leerling afzakt van hogere naar lagere niveaus van onderwijs (bijvoorbeeld van HAVO naar VMBO). Dit project bestaat uit twee deelprojecten. Deelproject 1 is gericht op het verbeteren van de identificatie van kinderen en jongeren met risico op persistente psychische problemen. Stabiele problemen zullen worden geïdentificeerd door follow-up evaluaties van oppositioneel gedrag, agressie, ADHD, angst en depressie en hun interacties. Het tweede deelproject richt zich op de ontwikkeling en evaluatie van een web-based interventie om ouders te helpen hun kind te ondersteunen op een wijze die rekening houdt met de leeftijd en persoonlijke kenmerken van het kind. De wetenschappelijke informatie van beide deelprojecten zal worden gebruikt voor de permanente educatie van leraren, leraren in opleiding en ouders.

Een probleem in het hoger onderwijs: de prestatie, de motivatie, de inspiratie, de lol in het leren

Een probleem in het hoger onderwijs: de prestatie, de motivatie, de inspiratie, de lol in het leren Jelle Jolles Centrum Brein & Leren/AZIRE Vrije Universiteit Amsterdam Een probleem in het hoger onderwijs: de prestatie, de motivatie, de inspiratie, de lol in het leren 1 Toe naar een grootschalige aanpassing

Nadere informatie

Definities. Het Puberbrein moet kiezen: hoe, wat, waar, wanneer? Wat gaan we doen? Definities. Conclusie. Hoe komt leren tot stand?

Definities. Het Puberbrein moet kiezen: hoe, wat, waar, wanneer? Wat gaan we doen? Definities. Conclusie. Hoe komt leren tot stand? Het Puberbrein moet kiezen: hoe, wat, waar, wanneer? Dr. Renate de Groot" " Centre for Learning Sciences and Technologies" (CELSTEC)" " Open Universiteit Definities Puberteit: - Periode van lichamelijke

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Puberbrein Slim2Gym? Conclusie 1. 1. Hoe komt leren tot stand? Fysiologie en anatomie. Conclusie 2.

Wat gaan we doen? Puberbrein Slim2Gym? Conclusie 1. 1. Hoe komt leren tot stand? Fysiologie en anatomie. Conclusie 2. Puberbrein Slim2Gym? Dr. Renate de Groot Centre for Learning Sciences and Technologies (CELSTEC) Open Universiteit Wat gaan we doen? 1. Hoe komt leren tot stand 2. Hoe werkt het brein van een adolescent

Nadere informatie

Wat is puberteit? Het Puberbrein. Definities. Definities. Wat gaan we doen? Hoe komt leren tot stand? Dr. Renate de Groot!! Welten instituut!

Wat is puberteit? Het Puberbrein. Definities. Definities. Wat gaan we doen? Hoe komt leren tot stand? Dr. Renate de Groot!! Welten instituut! Wat is puberteit? Het Puberbrein Dr. Renate de Groot!! Welten instituut!! Open Universiteit Graaf Huyn, 19 november 2014 Definities Definities Puberteit: - Periode van lichamelijke verandering - Periode

Nadere informatie

Opvoeden en ontplooien vanuit een Brein & Leren perspectief: steun, sturing en inspiratie

Opvoeden en ontplooien vanuit een Brein & Leren perspectief: steun, sturing en inspiratie Opvoeden en ontplooien vanuit een Brein & Leren perspectief: steun, sturing en inspiratie Jelle Jolles Centrum Brein & Leren LEARN! instituut, Amsterdam-VU Samenvatting en verantwoording Samenvatting.

Nadere informatie

Definities. Het Puberbrein moet kiezen: hoe, wat, waar, wanneer? Wat gaan we doen? Definities. Conclusie. Hoe komt leren tot stand?

Definities. Het Puberbrein moet kiezen: hoe, wat, waar, wanneer? Wat gaan we doen? Definities. Conclusie. Hoe komt leren tot stand? Het Puberbrein moet kiezen: hoe, wat, waar, wanneer? Dr. Renate de Groot" " Welten instituut" " Open Universiteit Definities Puberteit: - Periode van lichamelijke verandering - Periode van geslachtsontwikkeling

Nadere informatie

BRAIN LESSONS Neuropsychological insights and interventions for secondary education

BRAIN LESSONS Neuropsychological insights and interventions for secondary education BRAIN LESSONS Neuropsychological insights and interventions for secondary education Academisch proefschrift door Sanne Dekker, Amsterdam 2013 Promotores: prof.dr. J. Jolles en prof.dr. A.C. Krabbendam

Nadere informatie

Aandachtsklachten en aandachtsstoornissen worden geobserveerd in verschillende volwassen

Aandachtsklachten en aandachtsstoornissen worden geobserveerd in verschillende volwassen SAMENVATTING Aandachtsklachten en aandachtsstoornissen worden geobserveerd in verschillende volwassen klinische populaties, waaronder ook de Aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD). Ook al wordt

Nadere informatie

Over&intelligen0e,&brein&en&ontplooiing:& intelligen0e&in&dagelijks&leven &

Over&intelligen0e,&brein&en&ontplooiing:& intelligen0e&in&dagelijks&leven & Overintelligen0e,breinenontplooiing: intelligen0eindagelijksleven JelleJolles CentrumBreinLerenAmsterdam Verantwoording Achtergrond.,Dezehandoutbevatdekernvanmijnpresenta0evoor Dedagvande intelligen0e,georganiseerddoorpearsonacademyop28september2018innieuwegein.de

Nadere informatie

Werk in uitvoering op de atletiekbaan

Werk in uitvoering op de atletiekbaan Werk in uitvoering op de atletiekbaan Jelle Jolles Centrum Brein & Leren Amsterdam Verantwoording Keynote op Dag van de Atletiek, Papendal, Arnhem, 23 maart 2019 Achtergrond. Deze hand-out is gemaakt voor

Nadere informatie

Deze week zullen we het nog een stukje hebben over de psychologische functies ruimtelijk denken, aandacht en geheugen. Vorige week hebben we gezien

Deze week zullen we het nog een stukje hebben over de psychologische functies ruimtelijk denken, aandacht en geheugen. Vorige week hebben we gezien Deze week zullen we het nog een stukje hebben over de psychologische functies ruimtelijk denken, aandacht en geheugen. Vorige week hebben we gezien wat de rol is van de pariëtaalkwab bij ruimtelijk denken

Nadere informatie

het neuropsychologisch denkkader binnen een schoolsetting Claudia König Klinisch psycholoog, RCKJP

het neuropsychologisch denkkader binnen een schoolsetting Claudia König Klinisch psycholoog, RCKJP het neuropsychologisch denkkader binnen een schoolsetting Claudia König Klinisch psycholoog, RCKJP 15-03-2013 Inhoud Het neuropsychologisch denkkader De schoolsetting Ter ondersteuning bij het kind met

Nadere informatie

Hersenontwikkeling tijdens adolescentie

Hersenontwikkeling tijdens adolescentie Hersenontwikkeling tijdens adolescentie Een longitudinale tweelingstudie naar de ontwikkeling van hersenstructuur en de relatie met hormoonspiegels en intelligentie ALGEMENE INTRODUCTIE Adolescentie is

Nadere informatie

Wat is puberteit? Het Puberbrein; Brein, leefstijl en leren. Definities. Definities. Wat gaan we doen? Definities. Dr.

Wat is puberteit? Het Puberbrein; Brein, leefstijl en leren. Definities. Definities. Wat gaan we doen? Definities. Dr. Het Puberbrein; Brein, leefstijl en leren Wat is puberteit? Dr. Renate de Groot" Centre for Learning Sciences and Technologies" (CELSTEC)" Open Universiteit Weekend van de Wetenschap 2012 Definities Definities

Nadere informatie

nederlandse samenvatting Dutch summary

nederlandse samenvatting Dutch summary Dutch summary 211 dutch summary De onderzoeken beschreven in dit proefschrift zijn onderdeel van een grootschalig onderzoek naar individuele verschillen in algemene cognitieve vaardigheden. Algemene cognitieve

Nadere informatie

Lesmateriaal en leermiddelen voor het stimuleren van (neuro)cognitieve vaardigheden

Lesmateriaal en leermiddelen voor het stimuleren van (neuro)cognitieve vaardigheden Lesmateriaal en leermiddelen voor het stimuleren van (neuro)cognitieve vaardigheden Jelle Jolles, Marleen van Tetering, Mathilde van Gerwen & Bianca Koomen Tetering, Gerwen, Koomen, Jolles. Workshop voor

Nadere informatie

SAMENVATTING Dijkstra, Coosje.indd :45

SAMENVATTING Dijkstra, Coosje.indd :45 SAMENVATTING Samenvatting INTRODUCTIE Grote sociaal economische gezondheidsverschillen zijn een groeiend probleem in bijna alle Westerse landen. In Nederland leven mensen met een lagere opleiding gemiddeld

Nadere informatie

Samenvatting (Summary in Dutch) Het Belang van Leeftijdsgenoten: Sociale Problemen in de Kleuterklas en de Ontwikkeling van Psychische Problemen

Samenvatting (Summary in Dutch) Het Belang van Leeftijdsgenoten: Sociale Problemen in de Kleuterklas en de Ontwikkeling van Psychische Problemen (Summary in Dutch) Het Belang van Leeftijdsgenoten: Sociale Problemen in de Kleuterklas en de Ontwikkeling van Psychische Problemen 141 Als kinderen psychische problemen ontwikkelen zoals gedragsproblemen

Nadere informatie

Wat iedere schoolleider moet weten over de implementatie van een onderwijsinnovatie project

Wat iedere schoolleider moet weten over de implementatie van een onderwijsinnovatie project Wat iedere schoolleider moet weten over de implementatie van een onderwijsinnovatie project Jelle Jolles, Marleen van Tetering, Mathilde van Gerwen & Bianca Koomen Tetering, Gerwen, Koomen, Jolles. Workshop

Nadere informatie

De overgang po vo. Hoe bepalen wat een leerling kan? Trudie Schils Universiteit Maastricht

De overgang po vo. Hoe bepalen wat een leerling kan? Trudie Schils Universiteit Maastricht De overgang po vo Hoe bepalen wat een leerling kan? Trudie Schils Universiteit Maastricht Kansenongelijkheid bij overgang po vo % 60 50 40 30 20 Laag opgeleide ouders (geen startkwalificatie) Gemiddeld

Nadere informatie

Wat'iedere'leraar'zou'moeten'weten' van'de'execu9eve'func9es'(en' waarom)'

Wat'iedere'leraar'zou'moeten'weten' van'de'execu9eve'func9es'(en' waarom)' Watiedereleraarzoumoetenweten vandeexecu9evefunc9es(en waarom) JelleJolles CentrumBrein&Leren VrijeUniversiteitAmsterdam @JelleJolles,(ResearchED,(Amstelveen,(20(januari(2018( Verantwoording Deze(handout(is(gemaakt(naar(aanleiding(van(mijn(presentaAe(voor(het(landelijke(congres(

Nadere informatie

Test je kennis van het brein!

Test je kennis van het brein! 2 4 2015 Wat kun je als schoolpsycholoog met kennis over het brein? Dr. Sanne Dekker Centrum Brein & Leren, Vrije Universiteit Amsterdam & Het ABC Schoolpsychologencongres, 13 maart 2015 Over het brein

Nadere informatie

Dutch summary 1. Dutch summary. Dutch summary

Dutch summary 1. Dutch summary.   Dutch summary http://hdl.handle.net/1765/105797 Dutch summary Dutch summary 1 Dutch summary 2 Erasmus Medical Center Rotterdam Dutch summary 3 Introductie Kinderen die in de neonatale periode zeer ernstig ziek zijn

Nadere informatie

Waarom doen sommige personen wel aan sport en anderen niet? In hoeverre speelt

Waarom doen sommige personen wel aan sport en anderen niet? In hoeverre speelt Nederlandse samenvatting (Dutch summary) Waarom doen sommige personen wel aan sport en anderen niet? In hoeverre speelt genetische aanleg voor sportgedrag een rol? Hoe hangt sportgedrag samen met geestelijke

Nadere informatie

Ontwikkelingsrisico s bij het opgroeien met triple X

Ontwikkelingsrisico s bij het opgroeien met triple X Ontwikkelingsrisico s bij het opgroeien met triple X Hanna Swaab Sophie van Rijn Suus van Rijn Hanna, Sophie en Suus werken op de afdeling orthopedagogiek van de universiteit Leiden en op het Ambulatorium.

Nadere informatie

De mythe dat leren onafhankelijk is van biologie

De mythe dat leren onafhankelijk is van biologie De mythe dat leren onafhankelijk is van biologie Jelle Jolles Centrum Brein & Leren Instituut Hersenen & Gedrag Universiteit Maastricht Verantwoording Op 20 november 2007 werd in de Buitensocieteit te

Nadere informatie

17-3-2015. Doel (2008) In kaart brengen van de gevolgen van alcoholgebruik in de adolescentie op het cognitief functioneren.

17-3-2015. Doel (2008) In kaart brengen van de gevolgen van alcoholgebruik in de adolescentie op het cognitief functioneren. Relatie tussen alcoholgebruik en neurocognitief functioneren in de adolescentie in een longitudinaal design Outline Introduction Methods Results Conclusion A longitudinal study of its effect on cognitive

Nadere informatie

Het maakbare brein? Inhoud. Sociale competentie. Waarom van belang?

Het maakbare brein? Inhoud. Sociale competentie. Waarom van belang? Inhoud Het maakbare brein? Selfmanagementtraining bij adolescenten met een zwakke sociale competentie Gieke Buur GZ-psycholoog in opleiding tot klinisch neuropsycholoog GGzE-Universiteit Leiden Wat is

Nadere informatie

Hersenen & Cognitie koepelprogramma LEREN

Hersenen & Cognitie koepelprogramma LEREN Hersenen & Cognitie koepelprogramma LEREN Het kabinet heeft op 1 september 2009 een bedrag van 20 miljoen euro toegekend aan onderzoek naar hersenen en cognitie. Het bedrag is afkomstig uit het Fonds Economische

Nadere informatie

Samenvatting (Summary in Dutch)

Samenvatting (Summary in Dutch) Samenvatting (Summary in Dutch) * 132 Baby s die te vroeg geboren worden (bij een zwangerschapsduur korter dan 37 weken) hebben een verhoogd risico op zowel ernstige ontwikkelingproblemen (zoals mentale

Nadere informatie

DUTCH SUMMARY NEDERLANDSE SAMENVATTING

DUTCH SUMMARY NEDERLANDSE SAMENVATTING NEDERLANDSE SAMENVATTING 205 Het is niet zonder reden dat autoriteiten wereldwijd aandacht besteden aan programma s en interventies om mensen meer te laten bewegen. Sportactiviteiten van gemiddelde tot

Nadere informatie

Proefschrift. Cannabis use, cognitive functioning and behaviour problems. Merel Griffith - Lendering. Samenvatting

Proefschrift. Cannabis use, cognitive functioning and behaviour problems. Merel Griffith - Lendering. Samenvatting Proefschrift Cannabis use, cognitive functioning and behaviour problems Merel Griffith - Lendering Samenvatting Het gebruik van cannabis is gerelateerd aan een breed scala van psychische problemen, waaronder

Nadere informatie

Sikkelcelziekte. Hersenschade: 30-60% silent infarct op MRI

Sikkelcelziekte. Hersenschade: 30-60% silent infarct op MRI Sikkelcelziekte 1000 kinderen in NL Erfelijke, chronische bloedarmoede Sikkelvormige rode bloedcellen Vernauwingen in bloedvaten Schade in alle organen Hersenschade: 30-60% silent infarct op MRI Gevolgen

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting

Nederlandse Samenvatting Nederlandse Samenvatting De onderzoeken beschreven in dit proefschrift zijn onderdeel van een grootschalig onderzoek naar individuele verschillen in algemene cognitieve vaardigheden. Algemene cognitieve

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 en 2 bestaan uit de inleiding en de beschrijving van de onderzoeksdoelen.

Hoofdstuk 1 en 2 bestaan uit de inleiding en de beschrijving van de onderzoeksdoelen. Chapter 9 Nederlandse samenvatting 148 CHAPTER 9 De kans dat een kind kanker overleeft, is de laatste decennia sterk gegroeid. Tot in de jaren zestig van de vorige eeuw was kinderkanker meestal fataal,

Nadere informatie

Een academische omgeving voor het basisonderwijs NRO-Congres 4 november 2015

Een academische omgeving voor het basisonderwijs NRO-Congres 4 november 2015 Een academische omgeving voor het basisonderwijs NRO-Congres 4 november 2015 Bernard Teunis & Nienke van der Steeg b.teunis@poraad.nl n.vandersteeg@poraad.nl Opzet workshop 1. Voorstellen 2. Answergarden

Nadere informatie

Growing into a different brain

Growing into a different brain 221 Nederlandse samenvatting 221 Nederlandse samenvatting Groeiend in een ander brein: de uitkomsten van vroeggeboorte op schoolleeftijd De doelen van dit proefschrift waren om 1) het inzicht te vergroten

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/20683 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Griffith-Lendering, Merel Frederique Heleen Title: Cannabis use, cognitive functioning

Nadere informatie

Eenzaamheid. Genetisch bepaald? Eeske van Roekel, MSc PhD candidate Orthopedagogiek. Behavioural Science Institute Radboud University Nijmegen

Eenzaamheid. Genetisch bepaald? Eeske van Roekel, MSc PhD candidate Orthopedagogiek. Behavioural Science Institute Radboud University Nijmegen Eenzaamheid Genetisch bepaald? Eeske van Roekel, MSc PhD candidate Orthopedagogiek Behavioural Science Institute Radboud University Nijmegen Stellingen Eenzaamheid staat gelijk aan veel alleen zijn Waar:

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting

Nederlandse Samenvatting Nederlandse Samenvatting Titel: Cognitieve Kwetsbaarheid voor Depressie: Genetische en Omgevingsinvloeden Het onderwerp van dit proefschrift is cognitieve kwetsbaarheid voor depressie en de wisselwerking

Nadere informatie

Sociaal-emotionele ontwikkeling jeugd dé basis voor effectiever onderwijs

Sociaal-emotionele ontwikkeling jeugd dé basis voor effectiever onderwijs Sociaal-emotionele ontwikkeling jeugd dé basis voor effectiever onderwijs De Samenwerkende Gezondheidsfondsen en partijen uit wetenschap, beleid en praktijk, zien graag structurele aandacht voor de sociaal-emotionele

Nadere informatie

Inhoud van de presentatie

Inhoud van de presentatie De overgang van het basis- naar het secundair onderwijs vanuit ontwikkelingspsychologisch perspectief Annelies Somers i.s.m. Prof. Hilde Colpin Prof. Karine Verschueren ~ Centrum voor Schoolpsychologie

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Brein, leefstijl en leren. Conclusie 1. INLEIDING IN HERSENEN EN LEREN 2. COGNITIEVE ONTWIKKELING. Dr.

Wat gaan we doen? Brein, leefstijl en leren. Conclusie 1. INLEIDING IN HERSENEN EN LEREN 2. COGNITIEVE ONTWIKKELING. Dr. Wat gaan we doen? Brein, leefstijl en leren Dr. Renate de Groot" Centre for Learning Sciences and Technologies" (CELSTEC)" Open Universiteit 1. Inleiding in hersenen en leren 2. Cognitieve ontwikkeling

Nadere informatie

Binding, psychosociaal welbevinden en studiesucces. Jolien Dopmeijer, Docent/onderzoeker Windesheim Studiedag FACTA, 11 juni 2015, Utrecht

Binding, psychosociaal welbevinden en studiesucces. Jolien Dopmeijer, Docent/onderzoeker Windesheim Studiedag FACTA, 11 juni 2015, Utrecht Binding, psychosociaal welbevinden en studiesucces Jolien Dopmeijer, Docent/onderzoeker Windesheim Studiedag FACTA, 11 juni 2015, Utrecht Onderwerpen Project #FIVE de kaders Psychosociaal welbevinden en

Nadere informatie

Een probleem in het hoger onderwijs: de prestatie, de motivatie, de inspiratie, de lol in het leren. Ze willen gewoon niet leren...

Een probleem in het hoger onderwijs: de prestatie, de motivatie, de inspiratie, de lol in het leren. Ze willen gewoon niet leren... Deze handout heeft betrekking op een voordracht die is gegeven op het jaarcongres van de HBO raad in Amersfoort op 22 april 2009. Een overzicht van de lezing is te vinden in het programmaboek. De kern

Nadere informatie

Ontwikkeling en ondersteuning van zelfsturing bij pubers

Ontwikkeling en ondersteuning van zelfsturing bij pubers Ontwikkeling en ondersteuning van zelfsturing bij pubers Ontwikkeling en ondersteuning van zelfsturing bij pubers VMBO-conferentie 13-3-2019 Lilian van der Bolt Zelfsturing en pubers Inleiding: wat is

Nadere informatie

Neurocognitive Processes and the Prediction of Addictive Behaviors in Late Adolescence O. Korucuoğlu

Neurocognitive Processes and the Prediction of Addictive Behaviors in Late Adolescence O. Korucuoğlu Neurocognitive Processes and the Prediction of Addictive Behaviors in Late Adolescence O. Korucuoğlu Nederlandse Samenvatting De adolescentie is levensfase waarin de neiging om nieuwe ervaringen op te

Nadere informatie

Neurocognitief functioneren bij electroconvulsietherapie

Neurocognitief functioneren bij electroconvulsietherapie Neurocognitief functioneren bij electroconvulsietherapie Het belangrijkste doel van dit proefschrift was het bestuderen van de aard en de mate van veranderingen op meerdere domeinen van het neurocognitief

Nadere informatie

Lezen in het voortgezet onderwijs (2): Improving Adolescent Literacy

Lezen in het voortgezet onderwijs (2): Improving Adolescent Literacy Lezen in het voortgezet onderwijs (2): Improving Adolescent Literacy Algemeen Dit artikel gaat in op het rapport Improving Adolescent Literacy: Effective Classroom and Intervention Practices. De publicatie

Nadere informatie

Leren, brein, onderwijs en ontplooiing. Jelle'Jolles' Centrum'Brein'&'Leren'Amsterdam'

Leren, brein, onderwijs en ontplooiing. Jelle'Jolles' Centrum'Brein'&'Leren'Amsterdam' Leren, brein, onderwijs en ontplooiing Jelle'Jolles' Centrum'Brein'&'Leren'Amsterdam' Samenvatting en verantwoording PresentaBe(op(het(landelijke(congres(van(NRClive(op(11(oktober(2018(in(RoGerdam.((!

Nadere informatie

Richtlijn kinderen: elke dag minstens 60 minuten matig-intensief bewegen

Richtlijn kinderen: elke dag minstens 60 minuten matig-intensief bewegen SLIM DOOR GYM EEN STUDIE NAAR DE EFFECTEN VAN TWEE TYPEN BEWEGINGSONDERWIJS OP FITHEID, MOTORIEK, COGNITIEVE FUNCTIES, SCHOOLPRESTATIES EN HERSENSTRUCTUUR- EN FUNCTIE Irene van der Fels 1 Namens: A. Meijer

Nadere informatie

Jelle Jolles Centrum Brein & Leren Amsterdam-VU. 29 oktober LAKS, jaarcongres Amsterdam. Jelle Jolles 29 oktober 2009, LAKS Amsterdam

Jelle Jolles Centrum Brein & Leren Amsterdam-VU. 29 oktober LAKS, jaarcongres Amsterdam. Jelle Jolles 29 oktober 2009, LAKS Amsterdam Jelle Jolles Centrum Brein & Leren Amsterdam-VU 29 oktober LAKS, jaarcongres Amsterdam 1 Enorme kosten zijn gemoeid met de consequenties van verkeerd kiezen 2 Nodig: kennis, structuur, inspiratie 3 4 5

Nadere informatie

Het tienerbrein in de praktijk Over kennisoverdracht, leren en ontplooiing

Het tienerbrein in de praktijk Over kennisoverdracht, leren en ontplooiing Het tienerbrein in de praktijk Over kennisoverdracht, leren en ontplooiing Jelle Jolles Centrum Brein & Leren Vrije Universiteit Amsterdam Verantwoording Achtergrond. Deze hand-out is gemaakt voor de deelnemers

Nadere informatie

Neuro-cognitieve ontwikkeling van meerlingen een populatiegebonden onderzoek

Neuro-cognitieve ontwikkeling van meerlingen een populatiegebonden onderzoek Symposium 50-jarig bestaan Oost-Vlaams Meerlingenregister Neuro-cognitieve ontwikkeling van meerlingen een populatiegebonden onderzoek Zaterdag 25-10-2014 UZ Gent Prof. Dr. Evert Thiery Universiteit Gent

Nadere informatie

AANSLUITING PO-VO VIA ELEKTRONISCHE LEEROMGEVING (ELO)

AANSLUITING PO-VO VIA ELEKTRONISCHE LEEROMGEVING (ELO) PROCESBESCHRIJVING AANSLUITING PO-VO AANSLUITING PO-VO VIA ELEKTRONISCHE LEEROMGEVING (ELO) LEERLINGEN VAN GROEP 8 IN HET PO MAKEN KENNIS MET HET WERKEN IN EEN ELEKTRONISCHE LEEROMGEVING (ELO) ZOALS DIE

Nadere informatie

Samenvatting Proefschrift Fostering Monitoring and Regulation of Learning Mariëtte H. van Loon, Universiteit Maastricht

Samenvatting Proefschrift Fostering Monitoring and Regulation of Learning Mariëtte H. van Loon, Universiteit Maastricht Samenvatting Proefschrift Fostering Monitoring and Regulation of Learning Mariëtte H. van Loon, Universiteit Maastricht Dit proefschrift beschrijft onderzoek naar metacognitieve vaardigheden van leerlingen

Nadere informatie

Dutch Summary Acknowledgements Curriculum Vitae

Dutch Summary Acknowledgements Curriculum Vitae Dutch Summary Acknowledgements Curriculum Vitae 184 Welbevinden en hoofdpijn bij adolescenten: de rol van zelfregulatie In dit proefschrift is de rol van zelfregulatie processen voor het welbevinden van

Nadere informatie

Executieve functies. Problemen met executieve functies 11/01/17

Executieve functies. Problemen met executieve functies 11/01/17 11/01/17 GEDRAG IN GOEDE BANEN LEIDEN: DE ROL VAN DE EXECUTIEVE FUNCTIES BIJ HET SUCCES IN HET VOORTGEZET ONDERWIJS Executieve functies DR. MARIETTE HUIZINGA is een paraplubegrip voor verschillende denkprocessen

Nadere informatie

Leer het brein kennen!

Leer het brein kennen! Dit artikel is in verkorte vorm gepubliceerd in het vaktijdschrift Bij de Les (2016 nr 1, pag 34-37) Leer het brein kennen! Op basis van neuropsychologische inzichten werken aan het doelgericht gedrag

Nadere informatie

Wat zijn de neuropsychologische gevolgen van een hersentumor bij kinderen. Dr Femke Aarsen, klinisch neuropsycholoog

Wat zijn de neuropsychologische gevolgen van een hersentumor bij kinderen. Dr Femke Aarsen, klinisch neuropsycholoog Wat zijn de neuropsychologische gevolgen van een hersentumor bij kinderen. Dr Femke Aarsen, klinisch neuropsycholoog Wat is neuropsychologie? Neuropsychologie is de psychologie die zich bezighoudt met

Nadere informatie

Begrijpend lezen. Cognitieve processen. Cognitieve processen. De ontwikkeling van cognitieve processen en individuele verschillen bij begrijpend lezen

Begrijpend lezen. Cognitieve processen. Cognitieve processen. De ontwikkeling van cognitieve processen en individuele verschillen bij begrijpend lezen De ontwikkeling van cognitieve processen en individuele verschillen bij begrijpend lezen 1. Wat is begrijpend lezen? Anne Helder 2. Wat weten we over de ontwikkeling van begrijpend lezen? 3. Wat weten

Nadere informatie

Samenvatting. Opvoeding en thuis omgeving als aangrijpingspunten in de preventie van overgewicht bij kinderen: resultaten van de ChecKid studie

Samenvatting. Opvoeding en thuis omgeving als aangrijpingspunten in de preventie van overgewicht bij kinderen: resultaten van de ChecKid studie Opvoeding en thuis omgeving als aangrijpingspunten in de preventie van overgewicht bij kinderen: resultaten van de ChecKid studie Overgewicht is een snel groeiend wereldwijd probleem en is geassocieerd

Nadere informatie

Het Puberbrein. Pubers kunnen niet plannen en dus ook niet kiezen 27-12- 14. Defini9es. Wat gaan we doen? Defini9es. Stelling 1

Het Puberbrein. Pubers kunnen niet plannen en dus ook niet kiezen 27-12- 14. Defini9es. Wat gaan we doen? Defini9es. Stelling 1 Het Puberbrein Defini9es Dr. Renate de Groot, PhD Welten Ins9tuut Open Universiteit Adolescen1e = overgangsperiode tussen puberteit en volwassenheid waarin de jongere een eigen iden9teit moet ontwikkelen.

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting List of publications Curriculum Vitae Dankwoord. Chapter 7

Nederlandse samenvatting List of publications Curriculum Vitae Dankwoord. Chapter 7 Nederlandse samenvatting List of publications Curriculum Vitae Dankwoord Cognitieve dysfunctie bij glioompatiënten Onderliggende mechanismen en consequenties Jaarlijks wordt bij 800 mensen in Nederland

Nadere informatie

Handelingsgerichte diagnostiek van leerproblemen: een wetenschappelijk kader. Prof. Dr. Pol Ghesquière K.U. Leuven - Orthopedagogiek

Handelingsgerichte diagnostiek van leerproblemen: een wetenschappelijk kader. Prof. Dr. Pol Ghesquière K.U. Leuven - Orthopedagogiek Handelingsgerichte diagnostiek van leerproblemen: een wetenschappelijk kader Prof. Dr. Pol Ghesquière K.U. Leuven - Orthopedagogiek Handelingsgerichte diagnostiek een proces waarbij men onderwijs- en opvoedingsproblemen

Nadere informatie

Pubers kunnen niet plannen Rijden zonder helm. Definities. Het Puberbrein: Brein, leefstijl en leren. Definities. Definities.

Pubers kunnen niet plannen Rijden zonder helm. Definities. Het Puberbrein: Brein, leefstijl en leren. Definities. Definities. Het Puberbrein: Brein, leefstijl en leren Dr. Renate de Groot Welten Institute Research Centre for Learning, Teaching and Technologies Open Universiteit Adolescentie overgangsperiode tussen puberteit en

Nadere informatie

Samenvatting / Dutch summary

Samenvatting / Dutch summary Samenvatting / Dutch summary De verantwoordelijkheid die mensen al dan niet nemen voor hun eigen leven is een centraal thema op dit moment, zowel binnen de politieke als de publieke discussie: we gaan

Nadere informatie

SAMENVATTING Schadelijk gebruik van alcohol staat wereldwijd in de top vijf van risicofactoren die tot ziekte, arbeidsongeschiktheid of overlijden kunnen leiden. Het alcoholgebruik is stabiel of neemt

Nadere informatie

The Development of Personality and Problem Behaviour in Adolescence - J. Akse SAMENVATTING. (Summary in Dutch)

The Development of Personality and Problem Behaviour in Adolescence - J. Akse SAMENVATTING. (Summary in Dutch) SAMENVATTING (Summary in Dutch) Ontwikkeling van Persoonlijkheid en Probleemgedrag tijdens de Adolescentie Ieder individu is uniek. Echter, niemand is uniek genoeg om een persoonlijkheidstype te vormen

Nadere informatie

Werken aan veerkracht in het onderwijs. Dr. Rinka van Zundert Leer- & Veerkracht / Radboud Universiteit Nijmegen 9 november 2016 Identiteitsdag Verus

Werken aan veerkracht in het onderwijs. Dr. Rinka van Zundert Leer- & Veerkracht / Radboud Universiteit Nijmegen 9 november 2016 Identiteitsdag Verus Werken aan veerkracht in het onderwijs Dr. Rinka van Zundert Leer- & Veerkracht / Radboud Universiteit Nijmegen 9 november 2016 Identiteitsdag Verus VEERKRACHT Wat is het? Veerkrachtig? Aanpassing/ Functioneren

Nadere informatie

Het Puberbrein. Pubers kunnen niet plannen en dus ook niet kiezen Defini9es. Wat gaan we doen? Defini9es. Stelling 1

Het Puberbrein. Pubers kunnen niet plannen en dus ook niet kiezen Defini9es. Wat gaan we doen? Defini9es. Stelling 1 Het Puberbrein Defini9es Dr. Renate de Groot, PhD Welten Ins9tuut Open Universiteit Adolescen1e = overgangsperiode tussen puberteit en volwassenheid waarin de jongere een eigen iden9teit moet ontwikkelen.

Nadere informatie

Jelle Jolles Centrum Brein & Leren Amsterdam-VU

Jelle Jolles Centrum Brein & Leren Amsterdam-VU Jelle Jolles Centrum Brein & Leren Amsterdam-VU 11 november 2009 Volkshogeschool Breda 1 Enorme kosten zijn gemoeid met de consequenties van verkeerd kiezen 2 Nodig: kennis, structuur, inspiratie 3 4 De

Nadere informatie

Dorine Collard (Mulier instituut) Peter-Jan Mol (KCsport) namens het SMART MOVES! consortium 1

Dorine Collard (Mulier instituut) Peter-Jan Mol (KCsport) namens het SMART MOVES! consortium 1 Dorine Collard (Mulier instituut) Peter-Jan Mol (KCsport) namens het SMART MOVES! consortium 1 2 Er is in toenemende mate aandacht voor de mogelijke positieve effecten van bewegen op cognitieve processen

Nadere informatie

Visie op ouderbetrokkenheid

Visie op ouderbetrokkenheid Visie op ouderbetrokkenheid Basisschool Lambertus Meestersweg 5 6071 BN Swalmen tel 0475-508144 e-mail: info@lambertusswalmen.nl website: www.lambertusswalmen.nl 1 Maart 2016 Inleiding: Een beleidsnotitie

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4. Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4

Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4. Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Samenvatting SAMENVATTING 189 Depressie is een veelvoorkomende psychische stoornis die een hoge ziektelast veroorzaakt voor zowel de samenleving als het individu. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)

Nadere informatie

Krachtig leren, cognitief

Krachtig leren, cognitief Krachtig leren, cognitief neurowetenschappelijk benaderd. Tinne Van Camp, Lijne Vloeberghs, Pieter Tijtgat, Els Dammekens, Christophe Lafosse en Bert Desmedt Probleemstelling: Bevestigen, verrijken of

Nadere informatie

Executieve Functies en Werkgeheugen. Dr. Dorine Slaats Klinisch neuropsycholoog

Executieve Functies en Werkgeheugen. Dr. Dorine Slaats Klinisch neuropsycholoog Executieve Functies en Werkgeheugen Dr. Dorine Slaats Klinisch neuropsycholoog U krijgt antwoord op: 1. Wat is het werkgeheugen? 2. Hoe belangrijk is het werkgeheugen? 3. En wat als het werkgeheugen faalt?

Nadere informatie

HORIZON-IC. Verbeteren van de kwaliteit van leven na een behandeling op IC in een regionaal Rijnmond netwerk

HORIZON-IC. Verbeteren van de kwaliteit van leven na een behandeling op IC in een regionaal Rijnmond netwerk HORIZON-IC Verbeteren van de kwaliteit van leven na een behandeling op IC in een regionaal Rijnmond netwerk dr Michel van Genderen Onderzoeker Arts in opleiding tot specialist PICS Fysieke, cognitieve

Nadere informatie

Ja, leraren kunnen kansarmoede aanpakken in hun klas

Ja, leraren kunnen kansarmoede aanpakken in hun klas Ja, leraren kunnen kansarmoede aanpakken in hun klas Leraren voelen zich vaak machteloos tegenover kinderarmoede. Toch kunnen ze het leren en leven van kinderen in armoede duurzaam verbeteren: door hun

Nadere informatie

BETER BIJ DE LES INFORMATIE

BETER BIJ DE LES INFORMATIE BETER BIJ DE LES INFORMATIE Training in executieve functies BROCHURE Beter bij de les is bedoeld voor kinderen op de basisschool vanaf 8 jaar en bestaat uit een Werkboek, een Handleiding en Trainingsmateriaal

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting

Nederlandse Samenvatting Nederlandse Samenvatting De adolescentie is lang beschouwd als een periode met veelvuldige en extreme stemmingswisselingen, waarin jongeren moeten leren om grip te krijgen op hun emoties. Ondanks het feit

Nadere informatie

Van speciaal naar regulier onderwijs: een hele overstap! Werkconferentie 9 oktober 2013

Van speciaal naar regulier onderwijs: een hele overstap! Werkconferentie 9 oktober 2013 Van speciaal naar regulier onderwijs: een hele overstap! Werkconferentie 9 oktober 2013 Van terugplaatsen naar overstappen! Doelgroep Van cluster 4: regulier: Naar - speciaal onderwijs (so) - basisonderwijs

Nadere informatie

Chapter 7. Summary and General Discussion. Nederlandse Samenvatting

Chapter 7. Summary and General Discussion. Nederlandse Samenvatting Chapter 7 Summary and General Discussion Nederlandse Samenvatting 132 Chapter 7 SAMENVATTING VERTRAGING EN DEPRESSIEVE SYMPTOMEN BIJ OUDERE MENSEN Bij veel diersoorten luidt vertraging het einde van het

Nadere informatie

Zelfsturend leren met een puberbrein

Zelfsturend leren met een puberbrein Zelfsturend leren met een puberbrein Jacqueline Saalmink In het hedendaagse voortgezet onderwijs wordt een groot beroep gedaan op zelfsturend leren. Leerlingen moeten hiervoor beschikken over vaardigheden

Nadere informatie

Deze brochure is een uitgave van het Programmabureau Onderwijs Bewijs in samenwerking met het Ministerie van OCW.

Deze brochure is een uitgave van het Programmabureau Onderwijs Bewijs in samenwerking met het Ministerie van OCW. Deze brochure is een uitgave van het Programmabureau Onderwijs Bewijs in samenwerking met het Ministerie van OCW. Programmabureau Onderwijs Bewijs Agentschap NL Postbus 93144 2509 AC Den Haag onderwijsbewijs@agentschapnl.nl

Nadere informatie

VMBO-congres, 9 november 2009. Eveline Crone. Brain & Development lab Leiden : www.brainanddevelopmentlab.nl

VMBO-congres, 9 november 2009. Eveline Crone. Brain & Development lab Leiden : www.brainanddevelopmentlab.nl VMBO-congres, 9 november 2009 Ontwikkelende hersenen Eveline Crone Brain & Development lab Leiden : www.brainanddevelopmentlab.nl b l Brein en onderwijs Op welke leeftijd zijn scholieren in staat om keuzes

Nadere informatie

Speciaal Gewoon overstappen van speciaal naar regulier onderwijs. Cees de Wit, Maartje Reitsma Schoolpsychologencongres 2014

Speciaal Gewoon overstappen van speciaal naar regulier onderwijs. Cees de Wit, Maartje Reitsma Schoolpsychologencongres 2014 Speciaal Gewoon overstappen van speciaal naar regulier onderwijs Cees de Wit, Maartje Reitsma Schoolpsychologencongres 2014 Wie zijn jullie? Wie zijn wij? Recht op onderwijs dat is gericht op: - de ontplooiing

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting

Nederlandse Samenvatting Nederlandse Samenvatting Dit proefschrift bestaat uit een aantal studies waarin onderzocht is waar individuele verschillen vandaan komen in welbevinden (WB) en gerelateerde menselijke eigenschappen, zoals

Nadere informatie

Open voor aanvragen: Creatieve industrie Kennis Innovatie Mapping (KIEM)

Open voor aanvragen: Creatieve industrie Kennis Innovatie Mapping (KIEM) Nieuwsbrief Mei 2016 Website Contact Open voor aanvragen: Creatieve industrie Kennis Innovatie Mapping (KIEM) Open voor aanvragen: Wiskundeleraar in Onderzoek Aankomende call: Regulering, regeldruk en

Nadere informatie

Neurowetenschappen, taal en het onderwijs: Een verstandshuwelijk?

Neurowetenschappen, taal en het onderwijs: Een verstandshuwelijk? Neurowetenschappen, taal en het onderwijs: Een verstandshuwelijk? Esli Struys, CLIN, VUB Seminarie VLOR, 25 oktober 2012 30-10-2012 1 Overzicht -Mind, Brain, Language & Education (MBLE): mogelijkheden,

Nadere informatie

Inhoud. Uitgebreide opgave

Inhoud. Uitgebreide opgave Inhoud Uitgebreide opgave 1 Inleiding 21 Van DSM-IV naar DSM-5 21 Verwarrende terminologie 23 Een nieuw begrippenkader 24 De bron van het gedrag en de hulpverleningsstrategie 27 Een biopsychologisch model

Nadere informatie

In het Pi7 consortium werken Pedologische scholen en instituten samen aan onderzoek binnen het domein gedrag.

In het Pi7 consortium werken Pedologische scholen en instituten samen aan onderzoek binnen het domein gedrag. In het Pi consortium werken Pedologische scholen en instituten samen aan onderzoek binnen het domein gedrag. Waar Instituut Scholen Amsterdam De instituten: Amsterdam: Rotterdam: Groningen: De Bascule

Nadere informatie

Hoofdstuk 8. Nederlandse samenvatting

Hoofdstuk 8. Nederlandse samenvatting Hoofdstuk 8 Nederlandse samenvatting Inleiding Schizofrenie is een ernstige psychiatrische ziekte, met afwijkingen in denken, taal, waarneming, gedrag, emotie, motivatie en cognitie (verwerking van informatie).

Nadere informatie

Psychologische problemen bij volwassenen met Klinefeltersyndroom. Nathalie Vanderbruggen

Psychologische problemen bij volwassenen met Klinefeltersyndroom. Nathalie Vanderbruggen Psychologische problemen bij volwassenen met Klinefeltersyndroom Nathalie Vanderbruggen Psychoneurologisch functioneren in KS ( Verri et al. 2010) Cognitief functioneren: Psychopathologische kwetsbaarheid:

Nadere informatie

Evidence-Based Gedragsverandering

Evidence-Based Gedragsverandering Doorstroming en Rijgedrag Evidence-Based Gedragsverandering Gerjo Kok Universiteit Maastricht 18-11-2014, ANWB, Den Haag 1 Planning Gedragsverandering Doel Gedragsverandering Programma De moeilijkste veranderingen

Nadere informatie

Optimaal leren! Biologische en psychologische voorwaarden voor leren

Optimaal leren! Biologische en psychologische voorwaarden voor leren Conferentie 12 mei 2017 Optimaal leren! Biologische en psychologische voorwaarden voor leren Wetenschap ontmoet praktijk Optimaal leren, iets wat we allemaal nastreven de lerende voor zijn/haar eigen leerproces;

Nadere informatie

Geestelijke gezondheid bij kinderen van curatie naar preventie en vroegdetectie van risicofactoren

Geestelijke gezondheid bij kinderen van curatie naar preventie en vroegdetectie van risicofactoren KONINKLIJKE ACADEMIE VOOR GENEESKUNDE VAN BELGIË Geestelijke gezondheid bij kinderen van curatie naar preventie en vroegdetectie van risicofactoren em. Prof dr. J. Denekens 12 februari 2019 Geestelijke

Nadere informatie

Relatie Psychosociale problemen adolescenten en Opleidingsniveau adolescent en ouders.

Relatie Psychosociale problemen adolescenten en Opleidingsniveau adolescent en ouders. Relatie Psychosociale problemen adolescenten en Opleidingsniveau adolescent en ouders. Jano Havas Jeugdarts GGD Zuid Limburg en Promovendus Academische Werkplaats Referaat Sociale Geneeskunde, FHML, Universiteit

Nadere informatie

zeer jeugdige delinquenten in nederland: een zorgwekkende ontwikkeling? theo doreleijers lieke van domburgh vumc amsterdam

zeer jeugdige delinquenten in nederland: een zorgwekkende ontwikkeling? theo doreleijers lieke van domburgh vumc amsterdam zeer jeugdige delinquenten in nederland: een zorgwekkende ontwikkeling? theo doreleijers lieke van domburgh vumc amsterdam samenwerkingsverband vu medisch centrum amsterdam Prof. Dr Th. Doreleijers, kinder-

Nadere informatie

Perseverative cognition: The impact of worry on health. Nederlandse samenvatting

Perseverative cognition: The impact of worry on health. Nederlandse samenvatting Perseverative cognition: The impact of worry on health Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Perseveratieve cognitie: de invloed van piekeren op gezondheid Iedereen maakt zich wel eens zorgen.

Nadere informatie