Dagprogramma Conferentie Plekken met een verhaal: WO2 en burgerschap

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dagprogramma Conferentie Plekken met een verhaal: WO2 en burgerschap"

Transcriptie

1 Dagprogramma Conferentie Plekken met een verhaal: WO2 en burgerschap 9:15-9:45 Ontvangst en inschrijving 9:45-11:00 Muzikale inleiding door studenten Koning Willem I College Welkomstwoord door mevr. Yolande Ulenaers. Voorzitter College van Bestuur van het Koning Willem I College Presentatie en onthulling van het educatief programma. Vertegenwoordiger van ministerie van VWS Ton Heerts, voorzitter MBO raad. Lezing door Bram Eidhof: WO2 en burgerschap op het MBO 11:00-11:15 verplaatsing naar workshop ruimtes 11:15-12:15 Workshop ronde1 Burgerschap op het Koning Willem I College. ProDemos Anne Frank Stichting Nationaal Comité 4 en 5 mei Bram Eidhof Digitale les: Plekken met een verhaal 12:15-13:00 lunch 13:00-13:30 verplaatsing naar Nationaal Monument Kamp Vught. Bussen staan klaar op de parkeerplaats 13:30-14:30 Workshop Ronde 2 Educatief aanbod op locatie. NM Kamp Vught, Kamp Amersfoort, Herinneringscentrum Westerbork Indisch Herinneringscentrum Joods Cultureel Kwartier 14:30-14:45 verplaatsing 14:45-15:45 Workshop Ronde 3 Educatief aanbod op locatie. NM Kamp Vught, Kamp Amersfoort, Herinneringscentrum Westerbork Indisch Herinneringscentrum Joods Cultureel Kwartier 15:45-16:00 verplaatsing 16:00 afsluiting 16:30 Borrel

2 Toelichting Workshops Conferentie Plekken met een verhaal: WO2 en burgerschap 11:15-12:15 Workshop Ronde 1 In deze ronde staat het vak Burgerschap centraal. Hoe geef je invulling aan een les burgerschap? Hoe behandel je onderwerpen als mensenrechten, vooroordelen, rechtstaat of het ontbreken daarvan. Een ronde waarin u veel inspiratie op kunt doen voor in de klas. Hieronder een korte omschrijving. Ontdek het land van het Koning Willem I College! Door Lidy van Oers docent Welkom! Tijdens deze workshop krijgt u een korte indruk van onze school. We zoomen in op burgerschap en hoe wij dat op onze eigen manier vormgeven. En we delen met u de historie van onze locatie tijdens WOII en hoe we dat willen herdenken met onze studenten. We zijn een school die op een eigen manier tegen de wereld aankijkt. Met een eigen cultuur, een eigen plek en een eigen moderne manier van lesgeven. We houden van proberen en experimenteren. Leren door te ervaren. WO2 en Burgerschap op het MBO, door Bram Eijdhof Als Assistant professor op de Universiteit voor Humanistische studies, is Bram dagelijks bezig met het vak burgerschap. Na deze workshop gaat u naar huis met een aantal handige tips over het vak burgerschap.

3 Beschrijving voor de workshop van Bram Eidhoff 'De Tweede Wereldoorlog is voor sommige studenten in het MBO een controversieel onderwerp. Voor andere studenten is dat niet zo, maar liggen juist hedendaagse onderwerpen, zoals Zwarte Piet of vaccinaties gevoelig. Die bespreken en samen verdiepen is niet altijd eenvoudig. In deze workshop bespreken we een aantal strategieën om om te gaan met dominante leerlingen en behandelen we een paar werkvormen die u zelf kunt inzetten om maatschappelijk gevoelige thema's te bespreken.' Beschrijving voor de Keynote speaker Bram Eidhoff Bram Eidhof is universitair docent burgerschapsonderwijs en oprichter van Schoolstrijd. Hij onderzoekt, ontwerpt, en neemt actie. Zo bouwt hij samen met studenten, docenten en onderwijsinstellingen aan beter burgerschapsonderwijs. Eerder schreef hij het pamflet Het Wilhelmus Voorbij en binnenkort verschijnt het Handboek Burgerschapsonderwijs. In deze keynote gaat hij dieper in op hoe u een bezoek aan musua en herinneringscentra kunt gebruiken om op een duurzame manier bij te dragen aan de burgerschapsontwikkeling van uw studenten. Op het eerste gezicht, door Marrit Boogaars van de Anne Frank Stichting Het is normaal om van iedereen die je tegenkomt een beeld te vormen. Dat gaat vanzelf. Maar kloppen die vooroordelen wel? En waar komen die beelden vandaan? Hoe we met elkaar om willen gaan en hoe we met elkaars mening omgaan is een belangrijk gesprek dat gevoerd moet worden binnen klassen, scholen, docententeams en in onze samenleving. Is er ruimte voor andere gedachten? Tijdens deze workshop gaat u aan de slag met eigen vooroordelen en leert u welke invloed u daarop hebt. Gesprekken zullen worden gevoerd aan de hand van educatief materiaal waarbij situaties uit het dagelijks leven het uitgangspunt vormen. 4FREE, door Julia Sarbo Nationaal Comité 4 en 5 mei In deze workshop gaat u in op manieren om verhalen uit de Tweede Wereldoorlog te verbinden met actuele onderwerpen die aansluiten bij het vak burgerschap. Het Nationaal Comité brengt voor mbo-studenten het 4FREE magazine uit, met bijbehorende digitale lessen. In 4FREE worden de thema s vrijheid en keuzes behandeld. U gaat aan de slag met het (gratis) lesmateriaal. We gaan met elkaar in gesprek over effectieve manieren om het verleden met het heden te verbinden en de do s en dont s hiervan.

4 Plekken met een verhaal. SMH Het project Plekken met een verhaal is speciaal ontwikkeld voor het mbo. Het bestaat uit twee onderdelen: een voorbereidende digitale les op school en een bezoek aan een herinneringscentrum waar studenten een educatief programma op maat krijgen. Tijdens deze workshop gaat u zelf aan de slag met de digitale les. Regels en Rechten, door Sedi van Loon van ProDemos In deze workshop maken we een sprong van WOII naar het belang van de rechtsstaat in onze huidige tijd. We gaan met u de nieuwe mbo-gastles van ProDemos Regels en Rechten doen, zodat u deze les daarna zonder veel voorbereiding zelf met uw studenten kunt doen. In de interactieve les vervullen de deelnemers de functie van schooldirectie: zij maken de regels. Hoe houd je als schooldirectie rekening met de rechten van studenten? Vervolgens gaat het een stapje verder en kruipen de deelnemers in de rol van Kamerlid. Op landelijk niveau spelen veelal dezelfde dilemma s. Maken de deelnemers dan nog dezelfde keuzes tussen regels en rechten op landelijk niveau? Welke verschillen zijn er? Na afloop krijgt u een werkvormenboekje mee naar huis met tien werkvormen over de rechtsstaat, waaronder ook de werkvorm Regels en rechten.

5 Middag programma Plekken met een verhaal Het project Plekken met een verhaal is speciaal ontwikkeld voor het mbo. Het bestaat uit twee onderdelen: een voorbereidende digitale les op school en een bezoek aan een herinneringscentrum waar studenten een rondleiding op maat krijgen. Tijdens het middagprogramma krijgt u een inkijkje in de specifieke programma s op locatie en de reactie van studenten hier op. 13:30-14:30 Workshop Ronde 2 14:45-15:45 Workshop Ronde 3 De programma s op locatie worden elk twee keer aangeboden. Carrousel workshop op het voormalige kampterrein van Nationaal Monument Kamp Vught. Door Nationaal Monument Kamp Vught, Kamp Amersfoort en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. U loopt langs drie punten waar de drie locaties presenteren hoe het educatieve programma op locatie vorm is gegeven. Kamp Amersfoort Een bezoek aan Kamp Amersfoort is afgestemd op de doelgroep, duurt maximaal 60 minuten en is uitgesproken interactief. Het gesprek tussen gids en studenten, en studenten onderling is minstens zo belangrijk als het verhaal van de plek, zoals dat bij een standaard rondleiding wordt verteld. Het belangrijkste doel is om studenten te stimuleren na te (laten) denken over de plek en begrippen als identiteit, vrijheid en straf. En om stil te staan bij keuzes en dilemma s waar de studenten zelf dagelijks mee te maken hebben. In de workshop komen verschillende werkvormen aan bod waaronder een onderzoeksopdracht over identiteit.

6 Nationaal Monument Kamp Vught. Persoonlijke dilemma s van gevangenen, burgerarbeiders en bewakers vormen het startpunt van het programma bij NM Kamp Vught. Waarom werd je bewaker in kamp Vught? In hoeverre kon je als burgerarbeider gevangenen helpen? Tijdens het programma wordt een verbinding gelegd tussen de historische locaties, hoofdpersonen van toen en de student anno nu. De studenten gaan aan de hand van activerende werkvormen het gesprek met elkaar aan vanuit verschillende perspectieven. Aan het eind van het programma hebben studenten en docenten handvatten gekregen om ook tijdens de nabespreking in de klas de verbinding tussen de Tweede Wereldoorlog en burgerschap te vinden. Herinneringscentrum Kamp Westerbork Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork sluit aan bij de beroepsopleiding van de student en daarmee bij haar of zijn interesse, vanuit de centrale vraag: Wat heeft dit met mij te maken, als student in 2019? Verpleegkundigen in opleiding verdiepen zich bijvoorbeeld in de dilemma s van een verpleegster in kamp Westerbork, studenten voor de uniformberoepen houden zich bezig met de Nederlandse marechaussees die het kamp bewaakten. De persoonlijke verhalen en de activerende werkvormen zorgen ervoor dat studenten met elkaar in gesprek gaan over de betekenis van kamp Westerbork voor hun eigen leven en binnen het vak burgerschap.

7 Plekken met een verhaal, Indisch Herinneringscentrum Het Indisch Herinneringscentrum geeft in Barak 1B, een plek waar migranten uit voormalig Nederlands-Indië werden opgevangen, een voorproef van het educatieve programma in Den Haag. Wat bepaalt jouw identiteit? Hoe zien anderen jou? Wat maakt Indië nu nog relevant voor studenten? Het Indisch Herinneringscentrum vertelt over de impact van kolonialisme, oorlog en migratie; en verbindt met studenten actuele thema s aan deze gedeelde geschiedenis. Tijdens een bezoek aan het IHC gaan studenten actief aan de slag met identiteit, vooroordelen en dilemma s. Waar heb je invloed op? Hoe ga je hier mee om? Persoonlijke verhalen en ervaringen worden gelinkt aan de eigen beroepspraktijk en familiegeschiedenis. In deze workshop kijken we samen hoe een bezoek aan het IHC bijdraagt aan het vak burgerschap. Actieve en creatieve werkvormen passeren de revue. Hoe kun je met fotografie in gesprek over identiteit en beeldvorming? We duiken in dilemma s en perspectieven tijdens WOII en nu. Plekken met een verhaal, Joods Cultureel Kwartier Hoe betrek je studenten bij de geschiedenis van de Holocaust? In het Joods Cultureel Kwartier doen we dat door studenten een actieve rol te geven in de ontvangst en lesprogramma s en hun persoonlijke ervaringen als uitgangspunt van het gesprek te nemen. In het JCK vertellen we over joods leven voor, tijdens en na de oorlog. Op deze manier krijgen plekken zoals de Hollandsche Schouwburg -in de Tweede Wereldoorlog het toneel van gruwelijke vervolging maar ook van moed en medemenselijkheid- betekenis voor nu. Als plek om te herdenken, om te leren en om stil te staan bij actualiteiten. In deze workshop gaan we aan de hand van het programma Plekken met een verhaal, in op bovenstaande vragen. We onderzoeken op welke manier een bezoek aan het JCK invulling geeft aan het vak burgerschap. In de workshop komen verschillende werkvormen aan bod waaronder een foto-opdracht en dilemma-dialoog.

Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2015-2016

Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2015-2016 Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2015-2016 1 Beste docent, Kom met je klas naar het Joods Cultureel Kwartier. Maak kennis met het joodse leven, de geschiedenis en de traditie in het Joods Historisch

Nadere informatie

Oorlogsbron van de Maand MEI 2017

Oorlogsbron van de Maand MEI 2017 ALGEMEEN Oorlogsbron van de Maand MEI 2017 De Oorlogsbron van de Maand is ontwikkeld om tussendoor of als start van een les uit te voeren. Het is een korte opdracht waarbij leerlingen en wellicht ook uzelf

Nadere informatie

Educatieve programma s Basisonderwijs

Educatieve programma s Basisonderwijs Educatieve programma s Basisonderwijs 2015-2016 1 Beste leraar, Kom met je groep naar het Joods Cultureel Kwartier. Maak kennis met het joodse leven, de geschiedenis en de traditie in het Joods Historisch

Nadere informatie

Geachte burgemeester, dames en heren, beste jongens en meisjes,

Geachte burgemeester, dames en heren, beste jongens en meisjes, Toespraak Gerdi Verbeet Onthulling vernieuwd monument Voorhout, 3 mei 2017 Geachte burgemeester, dames en heren, beste jongens en meisjes, Hartelijk dank dat u mij vandaag de gelegenheid geeft iets te

Nadere informatie

Nationaal Comité 4 en 5 mei. Educatie over herdenken en vieren

Nationaal Comité 4 en 5 mei. Educatie over herdenken en vieren Nationaal Comité 4 en 5 mei Educatie over herdenken en vieren Even voorstellen Cristan van Emden, hoofd educatie en onderzoek Sarah Feirabend, medewerker educatie Werksessie 1. Ophalen bij lokale comités

Nadere informatie

Over (je) schaduw heen

Over (je) schaduw heen Auteur: Gerry Faber (Dalton Lyceum Barendrecht) Over (je) schaduw heen Lessen over burgerschap en holocaust ineen Afgelopen najaar heeft de onderwijscommissie van de Stichting Loods24/Joods kindermonument

Nadere informatie

Voor de paboopleider. Werkvorm 6: voor de opleider (1) Anne Frank in groep 5 en 6

Voor de paboopleider. Werkvorm 6: voor de opleider (1) Anne Frank in groep 5 en 6 Werkvorm 6: voor de opleider (1) Hoe kun je lesgeven over Anne Frank in groep 5 en 6? De bezoekers van het Anne Frank Huis worden steeds jonger. In 2009 kwamen er 13.000 kinderen tussen de 5 en 10 jaar

Nadere informatie

Verslag college 4: De staat van burgerschapsonderwijs en een blik op de toekomst

Verslag college 4: De staat van burgerschapsonderwijs en een blik op de toekomst Verslag college 4: De staat van burgerschapsonderwijs en een blik op de toekomst In de collegereeks Democratie en burgerschap, georganiseerd door ProDemos en de Universiteit van Amsterdam, kijken we naar

Nadere informatie

Vredescentrum. AANBOD BASISONDERWIJS Schooljaar

Vredescentrum. AANBOD BASISONDERWIJS Schooljaar Vredescentrum AANBOD BASISONDERWIJS Schooljaar 2017-2018 1 Vredescentrum van de provincie en stad Antwerpen vzw Het Vredescentrum voor de vrienden. Het Vredescentrum is al 30 jaar lang een enthousiaste

Nadere informatie

TIPS & TRICKS VOOR DOCENTEN

TIPS & TRICKS VOOR DOCENTEN TIPS & TRICKS VOOR DOCENTEN INLEIDING Onderwijs over tolerantie kan soms uitdagend zijn. Naast het ontwikkelen van kennis over tolerantie en gerelateerde begrippen zoals vrijheid en identiteit, is het

Nadere informatie

Aan directies, leerkrachten bovenbouw PO en docenten Mensen Maatschappijonderwijs in het VO

Aan directies, leerkrachten bovenbouw PO en docenten Mensen Maatschappijonderwijs in het VO Aan directies, leerkrachten bovenbouw PO en docenten Mensen Maatschappijonderwijs in het VO Rotterdam, 6 maart 2017 Geachte collega s, Onderwijs over uitsluiting en discriminatie is bijzonder urgent. Kinderen

Nadere informatie

CODE R. Reflecteren over keuzes & dilemma s in persoonlijke oorlogsverhalen basisles

CODE R. Reflecteren over keuzes & dilemma s in persoonlijke oorlogsverhalen basisles CODE R Reflecteren over keuzes & dilemma s in persoonlijke oorlogsverhalen basisles LESBRIEF CODE-R BASISLES In deze lesbrief staan tips en suggesties voor het gebruik van Code-R. Aan de hand van de voorbeeldles

Nadere informatie

Uitnodiging. Introductiemiddag Classroom of Difference

Uitnodiging. Introductiemiddag Classroom of Difference Uitnodiging Introductiemiddag Classroom of Difference Introductiemiddag Classroom of Difference Neem een gemiddelde klas van 25 leerlingen en je hebt even zoveel achtergronden, opvattingen en gevoeligheden.

Nadere informatie

Het belang van burgerschapsvorming

Het belang van burgerschapsvorming ONTWIKKELINGEN CULTUUREDUCATIE IN HET MBO BURGERSCHAPSVORMING Het belang van burgerschapsvorming De WEB (Wet Educatie en Beroepsonderwijs) legt sinds 1996 vast dat het mbo zijn studenten niet alleen voorbereidt

Nadere informatie

In het project Gelijk=Gelijk? krijgen basisschoolleerlingen les over discriminatie, tolerantie en omgaan met verschillen.

In het project Gelijk=Gelijk? krijgen basisschoolleerlingen les over discriminatie, tolerantie en omgaan met verschillen. In het project Gelijk=Gelijk? krijgen basisschoolleerlingen les over discriminatie, tolerantie en omgaan met verschillen. Het lesprogramma van Gelijk is Gelijk? heeft een praktische, speelse opzet: zware

Nadere informatie

Bezoek met je schoolklas DEN HAAG. stad van vrede en recht

Bezoek met je schoolklas DEN HAAG. stad van vrede en recht Bezoek met je schoolklas DEN HAAG stad van vrede en recht Den Haag is het politiek centrum van Nederland en wordt gezien als de wereldhoofdstad van vrede en recht. Naast de Nederlandse regering en ambassades

Nadere informatie

Voor de paboopleider. Werkvorm 4: voor de opleider (1) beeldgebruik

Voor de paboopleider. Werkvorm 4: voor de opleider (1) beeldgebruik Werkvorm 4: voor de opleider (1) Beelden van de Jodenvervolging in de les Bij deze werkvorm is een aantal foto s, casussen en adviezen verzameld om studenten te laten nadenken over het gebruik van beelden

Nadere informatie

Toespraak Gerdi Verbeet Haarlem, 5 november Dames en heren,

Toespraak Gerdi Verbeet Haarlem, 5 november Dames en heren, Toespraak Gerdi Verbeet Haarlem, 5 november 2016 (alleen het gesproken woord geldt) Dames en heren, Welkom, wat goed u allen weer te zien. Allereerst veel dank aan de Commissaris, dat wij hier vandaag

Nadere informatie

DOE MEE! - LESBRIEF VOOR DOCENTEN - Het is tijd voor een nieuwe vorm van herdenken.

DOE MEE! - LESBRIEF VOOR DOCENTEN - Het is tijd voor een nieuwe vorm van herdenken. DOE MEE! - LESBRIEF VOOR DOCENTEN - Het is tijd voor een nieuwe vorm van herdenken. DE NATIONALE JONGERENHERDENKING Op 4 mei herdenken we in aanwezigheid van het koningshuis, politici en vertegenwoordigers

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding

Inhoudsopgave. Inleiding JAARVERSLAG 2017 Inhoudsopgave Inleiding... 1 1. Beleid... 1 2. Organisatie... 2 2.1 Werkwijze... 2 2.2 Vervolg gastles... 2 2.3 Project Midden-Oosten conflict... 3 2.4 Marketing en publiciteit... 3 2.5

Nadere informatie

Geloof in die éne reden waarom het wel kan!

Geloof in die éne reden waarom het wel kan! Geloof in die éne reden waarom het wel kan! Media Luna en Vrede & Vrijheid * Al 20 jaar lang werkzaam voor War Child: Recent: Openingsfilm & film Michaela DePrince concert Carré 5 december 2018 Marco Borsato

Nadere informatie

Wie ben jij & wie ben ik?

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Wie ben jij & wie ben ik? Groep 6 t/m 8 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Wie ben jij & wie

Nadere informatie

Welkomstwoord bij de bijeenkomst met lokale organisatoren in het kader van 75 jaar vrijheid in Fort Voordorp te Groenekan, 24 november 2018

Welkomstwoord bij de bijeenkomst met lokale organisatoren in het kader van 75 jaar vrijheid in Fort Voordorp te Groenekan, 24 november 2018 Toespraak Gerdi Verbeet Welkomstwoord bij de bijeenkomst met lokale organisatoren in het kader van 75 jaar vrijheid in Fort Voordorp te Groenekan, 24 november 2018 Beste gasten, vrienden van vrede en vrijheid,

Nadere informatie

& het ROC Een programma over beeldvorming

& het ROC Een programma over beeldvorming & het ROC Een programma over beeldvorming Informatie voor docenten van het ROCvA Educatie JHM 1 februari 2011 Inhoud Korte omschrijving en praktische informatie 3 Gastles - opzet 5 Museumbezoek - informatie

Nadere informatie

Psychologie in het vertrouwenswerk

Psychologie in het vertrouwenswerk Donderdag 18 januari 2018 9.30-16.00 uur Aristo Accommodaties, Utrecht Psychologie in het vertrouwenswerk Conferentie voor vertrouwenspersonen in het mbo Psychologie in het vertrouwenswerk Psychologische

Nadere informatie

EEN SCHULDIG LANDSCHAP BIJ JOU IN DE BUURT

EEN SCHULDIG LANDSCHAP BIJ JOU IN DE BUURT 1 Lessenserie voor VMBO T en KB, klas 2 en 4 EEN SCHULDIG LANDSCHAP BIJ JOU IN DE BUURT Winnaar Les van het Jaar 2006 EEN SCHULDIG LANDSCHAP BIJ JOU IN DE BUURT 2 3 LES VAN HET JAAR Anno heeft de ambitie

Nadere informatie

HANDIG OM TE WETEN AANDACHTSPUNTEN TER VOORBEREIDING OP HET BEZOEK VAN EEN GASTSPREKER TER VOORBEREIDING: IN DE KLAS

HANDIG OM TE WETEN AANDACHTSPUNTEN TER VOORBEREIDING OP HET BEZOEK VAN EEN GASTSPREKER TER VOORBEREIDING: IN DE KLAS HANDIG OM TE WETEN AANDACHTSPUNTEN TER VOORBEREIDING OP HET BEZOEK VAN EEN GASTSPREKER Een les van een gastspreker vraagt zowel voor, tijdens als na de gastles zorg en aandacht van de begeleidende leraar.

Nadere informatie

AANBOD VOOR SCHOLEN

AANBOD VOOR SCHOLEN AANBOD VOOR SCHOLEN 2017-2018 MENSENRECHTEN IN KLARE TAAL! NT2 Wat vertellen de mensenrechten ons over het verleden? Leer meer over de geschiedenis van de Dossinkazerne en de holocaust. Voorwerpen en opdrachten

Nadere informatie

Toespraak Gerdi Verbeet. Oranjecongres Nieuw-Vennep, 8 oktober Vrijheid en verbinding. Dames en heren,

Toespraak Gerdi Verbeet. Oranjecongres Nieuw-Vennep, 8 oktober Vrijheid en verbinding. Dames en heren, Toespraak Gerdi Verbeet Oranjecongres Nieuw-Vennep, 8 oktober 2016 Vrijheid en verbinding Dames en heren, Twee weken geleden vond de jaarlijkse herdenking plaats in het Oranjehotel te Scheveningen, waar

Nadere informatie

Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 1

Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 1 Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 1 De Derde Kamer der Staten-Generaal is een interactief lesprogramma over politiek voor leerlingen van groep 7 en 8. Wij raden aan om het lesprogramma

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag.. Middelbaar Beroeps Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500

Nadere informatie

JOC YSSELSTEYN Midweek Mensenrechten ß Oorlog Programma details

JOC YSSELSTEYN Midweek Mensenrechten ß Oorlog Programma details JOC YSSELSTEYN Midweek Mensenrechten ß Oorlog Programma details Inleiding Als onderdeel van het thema 2017 'Mensenrechten & Oorlog' bieden we deze 5 daagse themaweek aan. Vanuit de verhalen uit het verleden

Nadere informatie

Je verdiende loon? 16 maart 2018 van uur. TA onderwijsconferentie over werkdruk en hoe je er ook mee om kunt gaan

Je verdiende loon? 16 maart 2018 van uur. TA onderwijsconferentie over werkdruk en hoe je er ook mee om kunt gaan Je verdiende loon? TA onderwijsconferentie over werkdruk en hoe je er ook mee om kunt gaan 16 maart 2018 van 10-17 uur Locatie: Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten, Soesterberg, 145,- (inclusief koffie/thee,

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Vrienden ASF Nederland 2016-2019

Beleidsplan Stichting Vrienden ASF Nederland 2016-2019 Beleidsplan Stichting Vrienden ASF Nederland 2016-2019 De Stichting Vrienden ASF Nederland is opgericht in december 2005. De Stichting wil bijdragen aan een dialoog over diverse onderwerpen zoals herdenken,

Nadere informatie

Workshop levensverhalen van Duitse soldaten infobrochure voor leraren

Workshop levensverhalen van Duitse soldaten infobrochure voor leraren Workshop levensverhalen van Duitse soldaten infobrochure voor leraren Deze infobrochure bevat een inhoudelijke beschrijving van de workshop en zijn doelstellingen. Ten tweede vinden begeleidende leraren

Nadere informatie

Haarlem Participatie Stad Tussen ideal en praktijk: Een training over de kernwaarden van Nederland

Haarlem Participatie Stad Tussen ideal en praktijk: Een training over de kernwaarden van Nederland Haarlem Participatie Stad Tussen ideal en praktijk: Een training over de kernwaarden van Nederland Een co-creatie van de Gemeente Haarlem en VluchtelingenWerk Noord-west Nederland Workshop Programma 1.

Nadere informatie

Toespraak Gerdi Verbeet. Conferentie 1WO2: jongeren en de toekomst van herdenken Amersfoort, 14 mei Dames en heren,

Toespraak Gerdi Verbeet. Conferentie 1WO2: jongeren en de toekomst van herdenken Amersfoort, 14 mei Dames en heren, Toespraak Gerdi Verbeet Conferentie 1WO2: jongeren en de toekomst van herdenken Amersfoort, 14 mei 2016 Dames en heren, Goed dat ik u allemaal hier samen zie op deze bijeenkomst van de werkgroep 1WO2.

Nadere informatie

Voor het Huis voor democratie en rechtsstaat wordt geëxperimenteerd met proeftuinen

Voor het Huis voor democratie en rechtsstaat wordt geëxperimenteerd met proeftuinen Voor het Huis voor democratie en rechtsstaat wordt geëxperimenteerd met proeftuinen Het Huis voor democratie en rechtsstaat is een nog op te richten instelling. Het Huis wil kennis van burgers over onze

Nadere informatie

Voor de paboopleider. Werkvorm 2: voor de opleider (1) Anne Frank Tijdlijn

Voor de paboopleider. Werkvorm 2: voor de opleider (1) Anne Frank Tijdlijn Werkvorm 2: voor de opleider (1) Het persoonlijke verhaal en de historische context Anne Frank is het bekendste slachtoffer van de Holocaust. Haar levensverhaal biedt een venster op de geschiedenis van

Nadere informatie

historischcentrumoverijssel

historischcentrumoverijssel Met de klas... Educatief aanbod voor primair, voortgezet en beroepsonderwijs Eikenstraat 20 8021 WX Zwolle T 038 426 63 00 twitter: @HCOverijssel educatie@.nl volg ons! Met de klas... Educatie bij het

Nadere informatie

1. Algemene indruk. 2. Voorbereiding: Evaluatieverslag De Cirkel, Groep 8 Datum 4 juni 2015. Aanwezig: Edu Dumasy, Nora Valk en Conchita Willems

1. Algemene indruk. 2. Voorbereiding: Evaluatieverslag De Cirkel, Groep 8 Datum 4 juni 2015. Aanwezig: Edu Dumasy, Nora Valk en Conchita Willems Evaluatieverslag De Cirkel, Groep 8 Datum 4 juni 2015 Aanwezig: Edu Dumasy, Nora Valk en Conchita Willems Op 4 juni zijn de lessen geëvalueerd (zie bijlage) die in de periode 1 t/m 30 april gegeven. Deze

Nadere informatie

Titel Nederlandse troepen in Srebrenica

Titel Nederlandse troepen in Srebrenica Nederlandse troepen in Srebrenica Hoe zorg je voor vrede in moeilijke tijden? Korte lesomschrijving Leerlingen verwerven in deze les informatie over de burgeroorlog in Joegoslavië. Ook onderzoeken ze de

Nadere informatie

2. Doelgroep Dit project is speciaal gemaakt voor leerlingen uit de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs.

2. Doelgroep Dit project is speciaal gemaakt voor leerlingen uit de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. Docentenhandleiding Een kind in de oorlog 1. Inleiding Een kind in de oorlog is een project van Memory Oorlogs- en Vredesmuseum Nijverdal (Memory Museum). Het project omvat een programma dat vooral de

Nadere informatie

Toespraak Jet Bussemaker, Lid College van Bestuur van de UvA/Hva en voormalig staatssecretaris van VWS, op 11 april 2012.

Toespraak Jet Bussemaker, Lid College van Bestuur van de UvA/Hva en voormalig staatssecretaris van VWS, op 11 april 2012. Toespraak Jet Bussemaker, Lid College van Bestuur van de UvA/Hva en voormalig staatssecretaris van VWS, op 11 april 2012. Dames en heren, Op 11 april 1945, begin van de middag, werd Buchenwald door het

Nadere informatie

Docentenhandleiding Een kind in de oorlog

Docentenhandleiding Een kind in de oorlog Docentenhandleiding Een kind in de oorlog 1. Inleiding Een kind in de oorlog is een project van Memory Oorlogs- en Vredesmuseum Nijverdal (Memory Museum). Het project omvat een programma dat vooral de

Nadere informatie

STADSLAB DOCENTENHANDLEIDING

STADSLAB DOCENTENHANDLEIDING STADSLAB DOCENTENHANDLEIDING Korte informatie Onderwerp: Amsterdam StadsLab Doelgroep: Groep 3-8 Vakgebied: Oriëntatie op jezelf en de wereld Duur: 1,5 uur INHOUDSOPGAVE Programma en doelstellingen....

Nadere informatie

ANGRY. De verbeelding van de radicaal. Informatie over de educatieve modules bij een fotografie en nieuwe media project over radicaliserende jongeren.

ANGRY. De verbeelding van de radicaal. Informatie over de educatieve modules bij een fotografie en nieuwe media project over radicaliserende jongeren. ANGRY De verbeelding van de radicaal Informatie over de educatieve modules bij een fotografie en nieuwe media project over radicaliserende jongeren. Jasper Groen, Jeffrey, 2008 Paradox, het Nederlands

Nadere informatie

TOPklas GOED VOORBEREID NAAR EEN BEROEPS- OPLEIDING REA COLLEGE MAAKT ER WERK VAN

TOPklas GOED VOORBEREID NAAR EEN BEROEPS- OPLEIDING REA COLLEGE MAAKT ER WERK VAN TOPklas GOED VOORBEREID NAAR EEN BEROEPS- OPLEIDING REA COLLEGE MAAKT ER WERK VAN Ben je uitgeleerd op het (speciaal) voortgezet onderwijs of loop je vast op het MBO? Wil je graag een volgende stap zetten

Nadere informatie

Vredescentrum. AANBOD SECUNDAIR ONDERWIJS Schooljaar

Vredescentrum. AANBOD SECUNDAIR ONDERWIJS Schooljaar Vredescentrum AANBOD SECUNDAIR ONDERWIJS Schooljaar 2017-2018 1 Vredescentrum van de provincie en stad Antwerpen vzw Het Vredescentrum voor de vrienden. Het Vredescentrum is al 30 jaar lang een enthousiaste

Nadere informatie

Lesbrief voor het voortgezet onderwijs. voorstelling BROOS

Lesbrief voor het voortgezet onderwijs. voorstelling BROOS Lesbrief voor het voortgezet onderwijs voorstelling BROOS Het Rotterdamse dansgezelschap Conny Janssen Danst is in 1992 opgericht om een podium te creëren voor het werk van choreograaf Conny Janssen. Onder

Nadere informatie

De kracht van sociale media in het onderwijs

De kracht van sociale media in het onderwijs De kracht van sociale media in het onderwijs Maak onderwijs effectiever met sociale media Tweedaagse leergang en eendaagse workshop Uw studenten maken volop gebruik van sociale media. Ze ontmoeten er hun

Nadere informatie

Doetertoe Media. Projectenbrochure. Januari 2013

Doetertoe Media. Projectenbrochure. Januari 2013 Doetertoe Media Projectenbrochure Januari 2013 Mediawijsheidprojecten voor onderwijsinstellingen Doetertoe Media hecht veel waarde aan mediawijsheid; kritisch en bewust omgaan met media. Door middel van

Nadere informatie

Conversatie stimuleren

Conversatie stimuleren Programma Inspiratiedag voor NT2-vrijwilligers en organisaties - 18 oktober 2018 9:00-9:15 15' Onthaal 9:15-9:30 15' Welkomstwoord 9:30-9:40 70' Werken met Omgaan met laaggeletterde en uitdagende analfabete

Nadere informatie

Voor de paboopleider. Werkvorm 9: voor de opleider (1) Reageren op discriminatie

Voor de paboopleider. Werkvorm 9: voor de opleider (1) Reageren op discriminatie Werkvorm 9: voor de opleider (1) Hoe kun je reageren op discriminatie op school? Iedereen in het onderwijs krijgt er vroeg of laat mee te maken: vooroordelen en discriminatie. Het is zaak om hier goed

Nadere informatie

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst!

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst! BELVUE MUSEUM Jongeren eerst! HET BELvue Beheerd door de Koning Boudewijnstichting Geopend in 2005 als centrum voor democratie en geschiedenis Belangrijkste doelgroep: jongeren 2 Democratische waarden

Nadere informatie

kunstworkouts voortgezet

kunstworkouts voortgezet 2013 2015 kunstworkouts voortgezet kunst gaat over nu over jou en over mij Het Stedelijk Museum s-hertogenbosch richt zich op de actualiteit, op wat mensen nu beweegt en hoe ze hun leven actief kunnen

Nadere informatie

Projectplan EersteWereldoorlog.nu Samenvatting

Projectplan EersteWereldoorlog.nu Samenvatting 1 1. Inleiding In 2014 was het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. In 2014-2018 wordt wereldwijd stilgestaan bij de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Hoewel Nederland neutraal

Nadere informatie

J A N U A R I

J A N U A R I A L G E M E E N De is ontwikkeld om tussendoor of als start van een les uit te voeren. Het is een korte opdracht waarbij leerlingen en wellicht ook uzelf worden geïnspireerd om met (een onderdeel van de)

Nadere informatie

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel Expertopleiding Cultuur in de Spiegel 2019-2020 Muzische lessen, schoolvoorstellingen, mediaprojecten, erfgoeduitstappen, rondleidingen in musea, culturele reizen, kunstenaars in de klas, artistieke workshops,

Nadere informatie

Letterenhuis. Inspiratie OVERAL! MET ISH AIT HAMOU ALS AMBASSADEUR INSPIRATIE. Workshop voor 3de graad TSO/BSO. Info voor de leerkracht

Letterenhuis. Inspiratie OVERAL! MET ISH AIT HAMOU ALS AMBASSADEUR INSPIRATIE. Workshop voor 3de graad TSO/BSO. Info voor de leerkracht Letterenhuis Inspiratie OVERAL! MET ISH AIT HAMOU ALS AMBASSADEUR INSPIRATIE Workshop voor 3de graad TSO/BSO Info voor de leerkracht Het Letterenhuis Het Letterenhuis bewaart de archieven van schrijvers

Nadere informatie

Afbeelding voorpagina: Voormalige commandantwoning van kamp Westerbork, 2 februari 2015.

Afbeelding voorpagina: Voormalige commandantwoning van kamp Westerbork, 2 februari 2015. Afbeelding voorpagina: Voormalige commandantwoning van kamp Westerbork, 2 februari 2015. VRIJE UNIVERSITEIT Kampen als betwiste plekken De hedendaagse omgang met de kampen Westerbork, Vught en Amersfoort

Nadere informatie

1. Inleiding. Pagina 1

1. Inleiding. Pagina 1 Pagina 1 1. Inleiding Nederland is een van de weinige landen met een euthanasiewet. Alleen in België en Luxemburg is euthanasie net als bij ons in een wet geregeld. Veel mensen hebben een mening over euthanasie.

Nadere informatie

Handleiding Echt gebeurd!

Handleiding Echt gebeurd! Handleiding Echt gebeurd! Inhoud 1. Introductie Pag. 1 2. Echt gebeurd! lessen Pag. 1 3. Kerndoelen Pag. 2 4. Excursies, lezingen en workshops Pag. 3 5. De website Pag. 4 7. Pag. 5 1. Introductie Welkom

Nadere informatie

Wie ben jij? HANDLEIDING

Wie ben jij? HANDLEIDING HANDLEIDING Wie ben jij? Korte omschrijving lesactiviteit Iedereen legt vijf vingers op tafel. Om de beurt vertel je iets over jezelf, waarvan je denkt dat het uniek is. Als het inderdaad uniek is, dan

Nadere informatie

Junior College EEN INITIATIEF VAN

Junior College EEN INITIATIEF VAN Junior College EEN INITIATIEF VAN Junior College is een initiatief van de KU Leuven en KU Leuven Kulak om wetenschap op hoog niveau tot in de klas te brengen. Modules rond wiskunde, geschiedenis en taal

Nadere informatie

christelijke school voor mavo-havo

christelijke school voor mavo-havo christelijke school voor mavo-havo Jij kiest, leert en ervaart Coaching: wie ben je, wat kan je, wat wil je? Wij helpen leerlingen hun eigen koers te bepalen Your Hours: extra ondersteuning, verbreding

Nadere informatie

HORECA CONFERENTIE WDH - OWGH 2015. Onderwijs = meer dan alleen lesgeven

HORECA CONFERENTIE WDH - OWGH 2015. Onderwijs = meer dan alleen lesgeven HORECA CONFERENTIE WDH - OWGH 2015 Onderwijs = meer dan alleen lesgeven Lesgeven is voor velen ooit de belangrijkste reden geweest om het onderwijs in te gaan. Hoe mooi is het om een bijdrage te leveren

Nadere informatie

Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 2

Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 2 Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 2 De Derde Kamer der Staten-Generaal is een interactief lesprogramma over politiek voor leerlingen van groep 7 en 8. Met behulp van het Handboek Politiek

Nadere informatie

Tell Me and I Will Forget Show Me and I May Remember Involve Me and I Will Understand

Tell Me and I Will Forget Show Me and I May Remember Involve Me and I Will Understand Tell Me and I Will Forget Show Me and I May Remember Involve Me and I Will Understand Confucius Wat doet dance4life? Informeren en activeren! Een wereld zonder hiv en aids is mogelijk. Voor de oplossingen

Nadere informatie

seksuele diversiteit op school

seksuele diversiteit op school Aandacht voor seksuele diversiteit op school Voorlichting en onderwijs Leerlingen die lesbisch, homo, bi of transgender (lhbt er) zijn worden op school nog té vaak gepest en uitgescholden. Volgens de PestThermometer

Nadere informatie

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30 Workshops! Meer creativiteit in je werk Interactieve bijeenkomsten vormgeven Ideeën voor promotie van jouw onderneming Nieuwe producten voor jouw bedrijf Creatieve werkvormen (serie van 4 workshops) Wegens

Nadere informatie

Oriëntatie Cursussen

Oriëntatie Cursussen Oriëntatie sen Willem de Kooning Academie 2 1 Onze oriëntatiecursussen op een rij: XL L S Wordt 1x aangeboden Start november 14 zaterdagen (incl. toelatingsassessment tot de academie) van 09.30 tot 16.00

Nadere informatie

Professionaliseringsaanbod

Professionaliseringsaanbod E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten Professionaliseringsaanbod Door Sander Gordijn - MeesterSander.nl Schooljaar 2019/2020 Even voorstellen Mijn naam is Sander Gordijn en ik ben leerkracht

Nadere informatie

Technasium. Stap in de moderne wereld van bèta en techniek Denken en doen Uitdagende opdrachten voor leerlingen havo en vwo

Technasium. Stap in de moderne wereld van bèta en techniek Denken en doen Uitdagende opdrachten voor leerlingen havo en vwo Technasium 1 INHOUDSOPGAVE Voorwoord 3 1 Wat is het Technasium? 4 2 Voor wie is het Technasium? 5 3 Hoe werk je op het Technasium? 6 4 Wat kun je er mee? 6 5 Meer weten? 7 Het Dr. Nassau College is genoemd

Nadere informatie

juiste snaar Raak de Onderwijs centraal in WO II-voorlichtingsbeleid van ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

juiste snaar Raak de Onderwijs centraal in WO II-voorlichtingsbeleid van ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport O II Raak de juiste snaar Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Onderwijs centraal in WO II-voorlichtingsbeleid van ministerie van VWS Van toen naar nu Herinneren is stilstaan bij al die mensen

Nadere informatie

WELKOM OP HET GROENE LYCEUM!

WELKOM OP HET GROENE LYCEUM! De andere route naar het hbo! WELKOM OP HET GROENE LYCEUM! Binnenkort ga jij naar het voortgezet onderwijs. Een grote stap! Kun je goed leren, maar ben je ook praktisch ingesteld? Dan past het Groene Lyceum

Nadere informatie

Pedagogisch klimaat. Conferentie voor vertrouwenspersonen in het mbo. Lees verder

Pedagogisch klimaat. Conferentie voor vertrouwenspersonen in het mbo. Lees verder Pedagogisch klimaat Conferentie voor vertrouwenspersonen in het mbo Lees verder PPSI is opgegaan in Stichting School & Veiligheid. De expertise en het aanbod voor vertrouwenspersonen blijft hetzelfde,

Nadere informatie

Mens en maatschappij (aardrijkskunde, economie, geschiedenis, godsdienst)

Mens en maatschappij (aardrijkskunde, economie, geschiedenis, godsdienst) Mens en maatschappij (aardrijkskunde, economie, geschiedenis, godsdienst) Kerndoelen 36. De leerling leert betekenisvolle vragen te stellen over maatschappelijke kwesties en verschijnselen, daarover een

Nadere informatie

Nascholingstraject Europa Programma Module 1: februari 2015 Module 2: april 2015

Nascholingstraject Europa Programma Module 1: februari 2015 Module 2: april 2015 Nascholingstraject Europa Programma Module 1: 16-17 februari 2015 Module 2: 13-14 april 2015 Ryckevelde vzw Beweging voor Europees burgerschap T 050 35 27 20 info@ryckevelde.be www.ryckevelde.be Dit programma

Nadere informatie

Erfgoed en Multiperspectiviteit

Erfgoed en Multiperspectiviteit Expertmeeting Erfgoedonderwijs 16 juni 2016 Erfgoed en Multiperspectiviteit Maria Grever Center for Historical Culture EUR Outline 1. Diversiteit en multiperspectiviteit 2. Belang multiperspectiviteit

Nadere informatie

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST HANDLEIDING VOOR DE DOCENT

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST HANDLEIDING VOOR DE DOCENT STAD EN TAAL ONTMOET KUNST HANDLEIDING VOOR DE DOCENT 1 Voorwoord Het programma Ontmoet kunst van het Stedelijk Museum is onderdeel van Stad en Taal. Binnen Stad en Taal hebben verschillende musea met

Nadere informatie

D E C E M B E R

D E C E M B E R A L G E M E E N De is ontwikkeld om tussendoor of als start van een les uit te voeren. Het is een korte opdracht waarbij leerlingen en wellicht ook uzelf worden geïnspireerd om met (een onderdeel van de)

Nadere informatie

DISCRIMINATIE TIJDENS SOLLICITATIE

DISCRIMINATIE TIJDENS SOLLICITATIE DISCRIMINATIE TIJDENS SOLLICITATIE Onbewust hebben we allemaal vooroordelen. Werkgevers net zo goed. Ontdek in dit document hoe je voorkomt dat ze het sollicitatieproces beïnvloeden. Stap ook over je vooroordelen

Nadere informatie

DIO PRIJSUITREIKING 2017 & MINI CONFERENTIE

DIO PRIJSUITREIKING 2017 & MINI CONFERENTIE DIO PRIJSUITREIKING 2017 & MINI CONFERENTIE PROGRAMMA 13:00 uur: Inloop met koffie, thee en iets lekkers 13:30 uur: Opening door dagvoorzitter Manu van Kersbergen en Wan Dong Zhang 13:35 uur: Paul van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1995 1996 19 958 Jeugdvoorlichting over de Tweede Wereldoorlog in relatie tot het heden Nr. 11 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Nadere informatie

DOCENTEN HANDLEIDING

DOCENTEN HANDLEIDING BESTEL OOK HET WERKBOEKJE! Ga naar www. oorlogsgeheimendefilm.nl DOCENTEN Een film over vriendschap, vertrouwen & verraad HANDLEIDING Bij de digitale les over de film Oorlogsgeheimen Op 3 juli gaat de

Nadere informatie

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen Tweede graad aso In de tweede graad aso kies je voor een bepaalde richting. Ongeacht je keuze, blijft er een groot gemeenschappelijk basispakket van 26 lesuren algemene vakken. Het niveau van deze vakken,

Nadere informatie

WorKSHoP THE WINNING TEAM INNovErEN EN WINNEN IN EEN veranderende WErEld

WorKSHoP THE WINNING TEAM INNovErEN EN WINNEN IN EEN veranderende WErEld WORKSHOP THE WINNING TEAM Innoveren en winnen in een veranderende wereld INTRODUCTIE Nieuwe spelers zetten markten voortdurend op hun kop. Disruptie vraagt veel van organisaties. Met al deze ontwikkelingen

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2016 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS

STUDIEGIDS 2016 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS STUDIEGIDS 2016 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze module Plusklas! In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk voor je op een rijtje.

Nadere informatie

Voor de docentenopleider

Voor de docentenopleider Werkvorm: voor de opleider (1) Hoe kun je een gesprek over discriminatie begeleiden? Is het erg als leerlingen elkaar aanspreken met homo of als een collega in de docentenkamer een grap maakt over de afkomst

Nadere informatie

Programma Inspiratiedag voor organisatoren en (vrijwillige) begeleiders van oefenkansen Nederlands - dinsdag 22 oktober 2019

Programma Inspiratiedag voor organisatoren en (vrijwillige) begeleiders van oefenkansen Nederlands - dinsdag 22 oktober 2019 Programma Inspiratiedag voor organisatoren en (vrijwillige) begeleiders van oefenkansen Nederlands - dinsdag 22 oktober 2019 9:00-9:15 15' Onthaal 9:15-10:15 60' Piet Van Avermaet: Over het belang van

Nadere informatie

Nieuwsbrief ProDemos. nummer

Nieuwsbrief ProDemos. nummer Nieuwsbrief ProDemos nummer 1 2019 Special voortgezet onderwijs p. 4 5 Hoe maak je didactisch sterke programma's over politiek die ook nog eens heel leuk zijn? Een kijkje achter de schermen met onze programmamakers.

Nadere informatie

MAAK VAN JE KLAS EEN WERELDKLAS VOORTGEZET ONDERWIJS EDUCATIEF AANBOD 19/20

MAAK VAN JE KLAS EEN WERELDKLAS VOORTGEZET ONDERWIJS EDUCATIEF AANBOD 19/20 MAAK VAN JE KLAS EEN WERELDKLAS VOORTGEZET ONDERWIJS EDUCATIEF AANBOD 19/20 KIJK MET EEN OPEN BLIK Dit was de mooiste dag van de wereld verzuchtte Mounir toen hij ons museum uitliep. Een beter compliment

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Thema. Dromen zijn bedrog!? Chiel Jan van Hofwegen

Docentenhandleiding. Thema. Dromen zijn bedrog!? Chiel Jan van Hofwegen Docentenhandleiding Thema Dromen zijn bedrog!? Chiel Jan van Hofwegen Oktober 2009 Inleiding. Deze handleiding is bedoeld als een gids voor de lessen die rondom het thema Dromen zijn bedrog!? gegeven zullen

Nadere informatie

DOCENTEN HANDLEIDING

DOCENTEN HANDLEIDING BESTEL OOK DE EDUCATIEVE KRANT! Ga naar www. oorlogsgeheimendefilm.nl DOCENTEN Een film over vriendschap, vertrouwen & verraad HANDLEIDING Bij de digitale les over de film Oorlogsgeheimen Op 3 juli gaat

Nadere informatie

ONDERWIJS EN LEREN IN HET EUROPEES PARLEMENT GRATIS

ONDERWIJS EN LEREN IN HET EUROPEES PARLEMENT GRATIS NL ONDERWIJS EN LEREN IN HET EUROPEES PARLEMENT GRATIS Het Europees Parlement verwelkomt bezoekers van alle leeftijden. Deze brochure bevat, ter aanvulling op het standaardaanbod voor bezoekers in Brussel

Nadere informatie

Meldpunt Discriminatie Gooi en Vechtstreek

Meldpunt Discriminatie Gooi en Vechtstreek GASTLESSEN 2016-2017 Meldpunt Discriminatie Gooi en Vechtstreek Het afgelopen schooljaar is het Meldpunt Discriminatie Gooi en Vechtstreek met veel plezier en succes gestart met het geven van gastlessen

Nadere informatie

Vooroordelen blijf bij jezelf!

Vooroordelen blijf bij jezelf! HANDLEIDING Vooroordelen blijf bij jezelf! Lesgeven over stereotypen, vooroordelen en discriminatie aan studenten op het mbo. Inleiding pag 3 Samenvatting werkvormen pag 4 Doelgroepen pag 4 Doelen pag

Nadere informatie