1. Herinnering van de verbintenissen huidige Roadmap (RM) Actie 8

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Herinnering van de verbintenissen huidige Roadmap (RM) Actie 8"

Transcriptie

1 ACTUALISATIE ROADMAP egezondheid SESSIE Nr 1 04/05/15 Project A8 : Invoeren van een uniform evaluatie- instrument (BelRAI) 1. Herinnering van de verbintenissen huidige Roadmap (RM) Actie 8 In 2013 zal door de Federale overheid, in samenwerking met de Gewesten en Gemeenschappen een meerjarenplan voor de ontwikkeling, de implementering en het gebruik van het BelRAI- instrument, voor de sectoren thuiszorg, ziekenhuiszorg in de geriatriediensten en palliatieve zorg worden opgemaakt. a. De eerste en belangrijkste implementatievoorwaarde is dat we behoefte hebben aan een gemoduleerd of getrapt systeem zodat voor minder zwaar zorgbehoevenden niet de volledige BelRAI ingevuld moet worden. (cfr. de pre- module, die in Vlaanderen ontwikkeld wordt). b. Een tweede implementatievoorwaarde is dat we moeten vermijden dat zorgverstrekkers dezelfde informatie in verschillende systemen moeten inbrengen. Het is van groot belang dat er een link bestaat met reeds bestaande elektronische dossiers: het EMD en de e- zorgplannen, e- dossiers, MyCareNet. c. Derde implementatievoorwaarde: BelRAI moet ook leiden tot gebruik binnen de thuiszorg en moet dienstig zijn voor het bepalen van alle soorten zorgafhankelijkheid, ook in de welzijnssector. d. Een vierde implementatievoorwaarde is het eenduidig vastleggen van de relevante parameters (zie verder actiepunt 12). e. De participatie van de huisartsen en de andere zorgverleners is nodig. Een garantie op eenmalige input van gegevens is een belangrijke incentive. Mogelijks zijn nog andere hefbomen noodzakelijk. 2. Situatie As Is 2.1 Meerjarenplan voor de ontwikkeling, de uitrol en het gebruik van het BelRAI- instrument De Federale overheid heeft, in samenwerking met de deelstaten, een gezamenlijk project ontwikkeld voor het opstellen van een meerjarenplan voor de ontwikkeling, de implementatie en het gebruik van het BelRAI- instrument. Door de complexiteit en de omvang van het beoogde implementatieproces en met het oog op het formuleren van een antwoord op de gestelde vragen, werd overeengekomen om beroep te doen op een gespecialiseerde projectbeheerder. Op 30 maart 2015 werden aan de IMC door de projectbeheerder (via een tussentijds rapport) de volgende actiepunten voorgelegd met als doel deze om te zetten in projectfiches. Op basis daarvan zal het nadien duidelijk zijn hoe deze implementatie precies moet uitgevoerd worden, binnen welke timing, context, regelgeving, budgetten en hoe dit kan beheerd worden. Actie 1 : De subacties 1A en 1B worden gelijktijdig uitgevoerd en subactie 1C wordt nadien uitgevoerd. Subactie 1A - Uitbreiding BelRAI met de BelRAI- screener en veralgemening van de modules BelRAI Home Care (HC) / Long Term Care Facilities (LTCF) / Acute Care (AC)voor alle kwetsbare personen Subactie 1B Analyse van de relevantie van modules Mental Health + Community Mental Health, de aanvaardbaarheid ervan en de omvang van de aanpassingen die aan het instrument moeten worden aangebracht om ze te implementeren.

2 Subactie 1C: Analyse van de relevantie van modules Personen met een handicap / Kinderen- jongeren / Post Acute Care / Emergency Department Care / "Revalidatie", de aanvaardbaarheid ervan en de omvang van de aanpassingen die aan het instrument moeten worden aangebracht om ze te implementeren. Actie 2 Het instrument optimaliseren door zich te baseren op een beperkte usersgroep Actie 3 Het gebruik van BelRAI integreren in het beleid van de gemeenschappen, gewesten en federale overheid. Aandachtspunt 1: Het is van essentieel belang dat de verschillende beleidsniveaus hun intenties duidelijk kunnen uitdrukken betreffende de wens om de verschillende instrumenten te gebruiken en om die al dan niet verplicht te maken. Aandachtspunt 2: Er moet een link worden gecreëerd met de andere grote initiatieven, zoals de geïntegreerde zorg voor chronisch zieken. Aandachtspunt 3: De gebruikers moeten er baat bij hebben. De intenties en verbintenissen van de gemeenschappen en gewesten worden in het protocolakkoord, dat beschreven wordt in actiepunt 11, opgenomen. Actie 4 De opleiding tijdens de basisopleiding van gezondheids- en welzijnactoren en de navorming garanderen door zich te baseren op actie 12 van het plan e- gezondheid. Actie 5 Activeren van een communicatieplan dat alle actoren verenigt. Actie 6 - Opstellen en meedelen aan de software- uitgevers van een bestek voor Actie 1A (BelRAI- screener en HC AC LTCF- modules). Actie 7 - Zorgen voor een efficiënte ondersteuning van het e- gezondheidsbeleid. BelRAI zal voortbouwen op alle ontwikkelingen en de beleidslijnen inzake e- gezondheid voor de geïnformeerde toestemming van de patiënt, de toegang voor alle gemachtigde personen, een toegangsmodule voor de patiënt en/of de mantelzorger, het delen van informatie met de hubs en metahubs en om de informatie aan het patiëntendossier te koppelen. Actie 8 De integratie in de professionele softwareprogramma's zoveel mogelijk bevorderen en daarnaast onderzoeken of via webbrowser een gratis oplossing bieden. Actie 9 Kiezen voor een samenwerkingsmodel. Het "samenwerkingsmodel is gebaseerd op een gemeenschappelijke collaboratieve architectuur. Dankzij dat samenwerkingsmodel kan iedereen (zorgverlener, gewest, gemeenschap of federale overheidsdienst) toegang krijgen tot zijn eigen gegevens zonder dat de gegevens van anderen zichtbaar zijn. In het samenwerkingsmodel is de fysieke locatie van de gegevens niet zo belangrijk en is dat probleem voornamelijk technisch van aard. Het samenwerkingsmodel moet de volgende mogelijkheden bieden: Een uniek toegangspunt voor de softwarebedrijven die BelRAI hebben geïntegreerd in hun professionele softwareprogramma's om de gegevens via de webservice in de database in te voeren Een uniek toegangspunt voor de zorgverleners die niet over een professionele applicatie beschikken en gebruik maken van de webbrowser. Een onmiddellijke update van de gegevens in alle databases van de gewesten/gemeenschappen en de federale overheid.

3 Een onmiddellijke toegang tot de gegevens van een patiënt die uit een ander gewest of andere gemeenschap afkomstig is. Actie 10 - Delegatie door de IMC van het operationele beheer van het project; invoering van twee beheerniveaus: Algemeen strategisch beheer Operationeel beheer De IMC verzekert het hoogste niveau van algemeen strategisch beheer. Het is de bedoeling beslissingen te nemen en te voorzien in de nodige arbitrage voor belangrijke keuzes, in globale richtsnoeren, budgettaire toewijzingen, evaluatie van de geboekte vooruitgang... De IMC delegeert het operationele beheer aan een projectbeheerder of een "BelRAI- structuur" met als opdracht het operationele beheer van het project. Actie 11 Uitwerken en ondertekenen van een protocolakkoord tussen de verschillende beleidsniveaus waarbij iedereen zich ertoe verbindt om op een bepaalde datum tot een voorstel van kaderwet en/of samenwerkingsakkoord betreffende de algemene organisatie van BelRAI te komen Actie 12 - Een nieuwe overeenkomst met InterRAI sluiten. Op 30 maart 2015 heeft de IMC op basis van deze lijst van actiepunten de volgende beslissing genomen: Dat deze 12 actiepunten verder worden omgezet in projectfiches waarin wordt bepaald : o wie belast is met de uitvoering van die actie of een deel ervan, o de planning daarvan, o de wijze van uitvoering (strategisch en operationeel) o en de budgettaire weerslag dat deze projectfiches tot stand komen in 4 ateliers waarbij de leden van de Interkabinettenwerkgroep worden betrokken : o Een workshop opleiding en communicatie met als opdracht de projectfiches voor de acties 4 en 5 o Een workshop beheer met als opdracht de projectfiches voor de acties 1, 2, 3 en 10 en voor de richtlijnen die moeten worden gegeven aan de workshop informatica voor actie 9 o Een workshop informatica met als opdracht de acties 6, 7, 8, 9 o Een juridische workshop met als opdracht de acties 11 en 12 dat deze fiches voor goedkeuring worden voorgelegd aan het Verzekeringscomité van het RIZIV (opdrachtgever) en via de Interkabinettenwerkgroep Chronische ziekten aan de IMC. 2.2 Huidig gebruik van BelRAI Momenteel kan BelRAI worden gebruikt door elke individuele zorgverlener. Evenwel is het instrument bedoeld om gebruikt te worden in een multidisciplinaire context. Het instrument BelRAI werd gebruikt in een project Transmuraal gebruik van het BelRAI- instrument ( ). Nu wordt BelRAI gebruikt in het kader van zorgvernieuwingsprojecten voor kwetsbare ouderen. In de BelRAI databank zit op datum van vandaag 7/4/2015 de volgende informatie: Aantal cliënten: Aantal zorgverleners: Aantal beoordelingen:

4 2.3 Ontwikkeling pre- screener voor BelRAI: voor de thuiszorg, de residentiële zorg en het ziekenhuis (spoedopname en interne liaison geriatrie), in de 3 landstalen Momenteel loopt een studie (contract met Verzekeringscomité van het RIZIV) met de volgende opdrachten: De organisatie van een focusgroep met mensen uit ziekenhuissector/geriatrie waarbij wordt gekeken welke bijkomende vragen, specifiek voor die sector, nodig zijn. Tevens worden de bestaande interrai- instrumenten voorgelegd, om vervolgens een geïnformeerde keuze te maken, die ook door de sector wordt gedragen. Het vertalen van alles wat reeds werd ontwikkeld in het Frans en het Duits. De vertaling naar het Duits maakt het voorwerp uit van een specifieke opdracht. Het organiseren van minstens één informatievergadering voor alle sectoren in alle gemeenschappen en gewesten, om zo een draagvlak te creëren. Het organiseren van een test bij een representatief staal van ouderen in de thuiszorg, de residentiële zorg en de ziekenhuizen om: o na te gaan of de screener inderdaad bruikbaar is in alle sectoren en welke o aanpassingen eventueel nodig zijn. nagaan vanaf wanneer een volledige BelRAI nodig is, hoe een goede somscore kan worden berekend die goed interpreteerbaar is in de praktijk en wat de cut- off waarde is om te beslissen dat een volledig assessment nodig is. Eventueel kan een deel hiervan mits toestemming van het Sectoraal Comité gebeuren op eerder verzamelde BelRAI- data. Een stuurgroep wordt samengesteld door de Interkabinettenwerkgroep Ouderenzorgbeleid. Deze stuurgroep komt in de loop van het jaar, 4 keer bijeen. Een stand van zaken van het onderzoek wordt gepresenteerd. De onderzoekers houden rekening met eventuele opmerkingen De voorbereiding van een dossier ten behoeve van het Sectoraal Comité + de eventuele implementatie van de bemerkingen van dit Comité. De resultaten van deze studie worden verwacht tegen september Uitbreiding van het FLIECE- project (gebruik BelRAI voor palliatieve patiënten) uit Vlaanderen met de deelname van 5 RVT s in Brussel en Wallonië Hiervoor loopt een studie (contract met Verzekeringscomité van het RIZIV) met de volgende opdrachten: De voorbereiding van een dossier ten behoeve van het Sectoraal Comité + de eventuele implementatie van de bemerkingen van dit Comité. Het vertalen van het handboek in het Frans. Dit is ongeveer 2 maand werk voor een medewerker. Er is nog geen enkele vertaling van dit handboek in het Frans bij interrai. Sommige delen zijn wel erg gelijkend op stukken uit het HC- handboek en kunnen, mits wat aanpassingen, snel vertaald worden. Andere delen zijn volkomen nieuw. De Duitse vertaling wordt begeleid. Het contacteren en het begeleiden van 5 extra RVT s in Brussel en Wallonië gedurende 12 tot 18 maanden (afhankelijk van de grootte van de RVT s). Het deelnemen aan de stuurgroep (4 x per jaar) Het analyseren van de extra data. De resultaten van deze studie worden verwacht tegen september 2015.

5 De resultaten van de FLIECE- studie in opdracht van de Vlaamse overheid (IWT) werden gepresenteerd op het Congres 'Hoe de palliatieve zorg verbeteren in Vlaanderen', dat plaats vond op 29 en 30 januari 2015 in Brussel. Ze werden gebundeld in het boek palliatieve zorg, meer dan stervensbegeleiding Nood aan integratie en verbreding auteurs Joachim Cohen, Tinne Smets, Koen Pardon en Luc Deliens. Uitgeverij Lannoo Campus. 3. Situatie As Is elementen van uitleg / knelpunten Het BelRAI- instrument werd geleidelijk ontwikkeld sinds 2006, zonder specifieke aanpassingen ten opzichte van andere initiatieven die werden ontwikkeld sindsdien. Het instrument voorziet in de identificatie van de zorgverstrekkers via e- ID- kaart en verwijst naar de authentieke bron van verstrekkers, maar heeft geen andere banden met andere bronnen of datastromen. Onlangs werden een aantal initiatieven genomen om het instrument beter te integreren in de huidige ontwikkeling van de e- Gezondheid, zoals: - het voorstel om de mapping tussen SNOMED en de InterRAI instrumenten te realiseren werd onlangs geïntroduceerd bij IHTSDO, - de ontwikkeling (private / commerciële) van een mobiele applicatie voor tablets, - tests in Vlaanderen voor de interconnectie tussen de BelRAI gegevens en andere onderdelen van de patiënt record (een eerste studie in deze richting was al genomen op federaal niveau in 2011). Echter, is het essentieel om het instrument en zijn toekomstige ontwikkelingen resoluter plaatsen binnen het algemene kader van e- Gezondheid. Dit moet helpen om sommige obstakels over te winnen zoals: - de toestemming van de patiënt: momenteel een specifieke toestemming moet door de patiënt worden gegeven voor het gebruik van BelRAI - de interconnectie met andere gegevensbronnen (hercodering te vermijden, de medicatieschema te importeren, enz.) - de toegang tot gegevens via HUB's, Intermed, Vitalink...? en de problemen van de toegang tot deze informatie kanalen voor niet- artsen (verpleegkundigen,...) - de levering aan de authentieke bron van de verstrekkers: momenteel moet het RIZIV handmatig de gegevens van de belanghebbenden gepland voor BelRAI die niet onder het KB 78 vallen, in COBRHA indienen - de hosting van de centrale database en het gebruik van dergelijke gegevens voor epidemiologische doeleinden of analyse: momenteel wordt de database op een volledig private server gehost - integratie van de opleiding voor het gebruik van BelRAI in de basisopleiding en bijscholing van de zorgverstrekkers - interconnectie tussen particuliere mobiele datatoepassingen en de centrale database, en de toegangsvoorwaarden - toegang voor de patiënt (en mantelzorg) tot hem betreffende gegevens in BelRAI -

AP6 Delen om samen te werken

AP6 Delen om samen te werken AP6 Delen om samen te werken AP6 Partager afin de Collaborer Basisinformatie + hoe ze te bewaren/toegankelijk te maken 1. Een EPD voor alle zorgberoepen Om gegevens te kunnen delen dient elk zorgberoep

Nadere informatie

BelRAI en de BelRAI Screener. Anja Declercq D-SCOPE 30 november 2018

BelRAI en de BelRAI Screener. Anja Declercq D-SCOPE 30 november 2018 BelRAI en de BelRAI Screener Anja Declercq D-SCOPE 30 november 2018 Uitdagingen voor zorg Zorgen voor meer mensen Meer complexe zorg Niet (genoeg) meer middelen Besparen op kwaliteit is geen optie Wat

Nadere informatie

UiJreksel roadmap 2013-2018. Actualisering Roadmap e- Gezondheid 2013-2018 Ac>epunt 6 Minimaal EPD Sessie 6 01 juni 2015 5/30/15

UiJreksel roadmap 2013-2018. Actualisering Roadmap e- Gezondheid 2013-2018 Ac>epunt 6 Minimaal EPD Sessie 6 01 juni 2015 5/30/15 Actualisering Roadmap e- Gezondheid 2013-2018 Ac>epunt 6 Minimaal EPD Sessie 6 01 juni 2015 UiJreksel roadmap 2013-2018 - - - - - - - - - - - - - Ontwikkelen en systema>sch gebruik van een minimaal EPD

Nadere informatie

Vlaams ICT beleid en de toekomstplannen van de Vlaamse overheid met betrekking tot e-health

Vlaams ICT beleid en de toekomstplannen van de Vlaamse overheid met betrekking tot e-health Vlaams ICT beleid en de toekomstplannen van de Vlaamse overheid met betrekking tot e-health Inleiding De maatschappij confronteert ons met nieuwe uitdagingen. Een van de antwoorden is de uitbouw van ICT

Nadere informatie

Het Terminologiebeleid in België Het actieplan e-gezondheid

Het Terminologiebeleid in België Het actieplan e-gezondheid Het Terminologiebeleid in België Het actieplan e-gezondheid 2013-2018 Arabella D Havé 1 1 2 2 Actieplan e-gezondheid: Informatisering van de gezondheidszorg 2013-2018 Organisatie van een Rondetafelconferentie

Nadere informatie

Het Terminologiebeleid in België Het actieplan e-gezondheid 2013-2018

Het Terminologiebeleid in België Het actieplan e-gezondheid 2013-2018 Het Terminologiebeleid in België Het actieplan e-gezondheid 2013-2018 Arabella D Havé 1 1 2 2 Actieplan e-gezondheid: Informatisering van de gezondheidszorg 2013-2018 Organisatie van een Rondetafelconferentie

Nadere informatie

Naar een zorgcontinuüm : het Protocol 3 en het RAI-instrument

Naar een zorgcontinuüm : het Protocol 3 en het RAI-instrument Naar een zorgcontinuüm : het Protocol 3 en het RAI-instrument PATRICK MAGGI SAM DELYE PROF. CHRISTIANE GOSSET OUDERENZORG BEST PRACTICES UIT DE EUROMETROPOOL LILLE-KORTRIJK-TOURNAI 16/09/2014 Komt uit

Nadere informatie

BelRAI 2016 en verder. Prof. Dr. Anja Declercq Studiedag Geriatrie, UZ Leuven 24 mei 2016

BelRAI 2016 en verder. Prof. Dr. Anja Declercq Studiedag Geriatrie, UZ Leuven 24 mei 2016 BelRAI 2016 en verder Prof. Dr. Anja Declercq Studiedag Geriatrie, UZ Leuven 24 mei 2016 Inhoud 1. BelRAI 2. Waar komen we vandaan? 3. Waar gaan we naar toe? 4. BelRAI Screener 5. BelRAI en ICF BelRAI

Nadere informatie

De toekomst van zorg is digitaal

De toekomst van zorg is digitaal De toekomst van zorg is digitaal Hoe BelRAI-ICT slimme zorg faciliteert Studiedag BelRAI in het Vlaamse Zorglandschap Zorgnet-Icuro 26/1/2016 Bert Paepen - Pyxima bert.paepen@pyxima.com Agenda ICT evoluties

Nadere informatie

La continuité du traitement médicamenteux Points d attention et accompagnement au niveau politique. Journée d étude Bruxelles, 13 novembre 2015

La continuité du traitement médicamenteux Points d attention et accompagnement au niveau politique. Journée d étude Bruxelles, 13 novembre 2015 La continuité du traitement médicamenteux Points d attention et accompagnement au niveau politique Journée d étude Bruxelles, 13 novembre 2015 Actieplan egezondheid 2015-2018 1. GMD = EMD => Sumehr 2.

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN OONROEREND ERFGOED DE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS DE VICEMINISTER-PRESIDENT

Nadere informatie

2 Herinnering aan de engagementen Huidige Roadmap (RM) Actie 17 (samenvatting)

2 Herinnering aan de engagementen Huidige Roadmap (RM) Actie 17 (samenvatting) ACTUALISATIE ROADMAP egezondheid 2013-2018 Project A17 Veralgemeend gebruik van de ehealthbox (en CoBHRA) Context document 1 CONTENTS 2 Herinnering aan de engagementen Huidige Roadmap (RM) Actie 17 (samenvatting)...

Nadere informatie

ACTUALISATIE ROADMAP egezondheid 2013-2018. WST 4 AP 3 Medicatieschema

ACTUALISATIE ROADMAP egezondheid 2013-2018. WST 4 AP 3 Medicatieschema ACTUALISATIE ROADMAP egezondheid 2013-2018 WST 4 AP 3 Medicatieschema Stand van zaken Het Gedeeld Farmaceutisch Dossier (GFD) is operationeel en uitgerold, maar slechts 40% van de voor het publiek geopende

Nadere informatie

BelRAIgebruiksvoorwaarden. softwareontwikkelaars

BelRAIgebruiksvoorwaarden. softwareontwikkelaars BelRAIgebruiksvoorwaarden voor softwareontwikkelaars 1. Inleiding en context BelRAI is een concept om de zorgbehoevendheid en zelfredzaamheid van cliënten te evalueren en te documenteren in de operationele

Nadere informatie

MEDICATIESCHEMA, EEN VERSNELLING HOGER Wim Van Slambrouck, Senior Projectleider ICT, Agentschap Zorg en Gezondheid

MEDICATIESCHEMA, EEN VERSNELLING HOGER Wim Van Slambrouck, Senior Projectleider ICT, Agentschap Zorg en Gezondheid MEDICATIESCHEMA, EEN VERSNELLING HOGER Wim Van Slambrouck, Senior Projectleider ICT, Agentschap Zorg en Gezondheid MEDICATIESCHEL OP VITALINK BEKNOPTE INTRODUCTIE > Waarom? Voor het veilig delen van zorg

Nadere informatie

In welke mate is de Belgische residentiële ouderenzorg geïnformatiseerd?

In welke mate is de Belgische residentiële ouderenzorg geïnformatiseerd? LOGOS (BelRAI) In welke mate is de Belgische residentiële ouderenzorg geïnformatiseerd? Prof. Dr. Anja Declercq Informatisering van residentiële ouderenzorg Zonder computers geen elektronisch zorgdossier

Nadere informatie

Vitalink. 8 mei 2017

Vitalink. 8 mei 2017 Vitalink 8 mei 2017 Inhoud Vitalink Gegevensdeling Cijfers Klaar voor GDPR Toekomst Vitalink wat en waarom Wat is Vitalink? Veilig & beveiligd platform of eerstelijnskluis Zorg- en welzijnsgegevens Zorg-

Nadere informatie

Maatregel / Actie / verbintenis Projectleider / wie Wanneer / deadline 2015. Partners: Projectleider: NIC (voor dit plan) Partners:

Maatregel / Actie / verbintenis Projectleider / wie Wanneer / deadline 2015. Partners: Projectleider: NIC (voor dit plan) Partners: ACTUALISERING ROADMAP egezondheid 2013-2018 Actieplan A 14 Mycarenet 1 Aandachtspunten In het kader van dit actieplan worden de volgende aandachtspunten in aanmerking genomen Maatregel / Actie / verbintenis

Nadere informatie

ewoonzorg IN VLAANDEREN Beleidsdoelstellingen voor de informatisering van de Vlaamse woonzorgsector

ewoonzorg IN VLAANDEREN Beleidsdoelstellingen voor de informatisering van de Vlaamse woonzorgsector ewoonzorg IN VLAANDEREN Beleidsdoelstellingen voor de informatisering van de Vlaamse woonzorgsector Tom Vermeire Afdelingshoofd Woonzorg en Eerste Lijn BELEIDSCONTEXT 6 e staatshervoming + VSB BelRAI ehealth

Nadere informatie

Project E-WZC-PADO5 e-woonzorglink. studiedag BelRAI instrument

Project E-WZC-PADO5 e-woonzorglink. studiedag BelRAI instrument Project E-WZC-PADO5 e-woonzorglink studiedag BelRAI instrument e WZC projecten 1. Link EBD en Prezo 2. Homelink met apotheek: apotheek link tarificatie per eenheid 3. Zorgevaluaties Vitalink BelRAI 4.

Nadere informatie

Naar een transmurale communicatie en gestructureerde samenwerking tussen ziekenhuizen en WZC s. Symposium UZGent 23/09/2016

Naar een transmurale communicatie en gestructureerde samenwerking tussen ziekenhuizen en WZC s. Symposium UZGent 23/09/2016 Naar een transmurale communicatie en gestructureerde samenwerking tussen ziekenhuizen en WZC s Symposium UZGent 23/09/2016 Multidisciplinaire samenwerking ehealthbox binnen het e-health eco-systeem Ziekenhuizen

Nadere informatie

Thuisverpleegkundigen en ehealth

Thuisverpleegkundigen en ehealth Thuisverpleegkundigen en ehealth Jo DE COCK Administrateur-Generaal RIZIV Studiedag thuisverpleegkundigen - 19 maart 2013 TRENDS GEZONDHEIDSZORG meer chronische zorg i.p.v. louter acute zorg zorg op afstand

Nadere informatie

ewzc - Naar een gestructureerde samenwerking met de WZC s via het ehealth Platform ZOROO UZGent 23/09/2016

ewzc - Naar een gestructureerde samenwerking met de WZC s via het ehealth Platform ZOROO UZGent 23/09/2016 ewzc - Naar een gestructureerde samenwerking met de WZC s via het ehealth Platform ZOROO UZGent 23/09/2016 Multidisciplinaire samenwerking ehealthbox binnen het e-health eco-systeem Ziekenhuizen naar Artsen

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED DE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS DE VICEMINISTER-PRESIDENT

Nadere informatie

Project E-WZC-PADO5 e-woonzorglink. Communicatiedag 21 juni 2016 BelRAI instrument

Project E-WZC-PADO5 e-woonzorglink. Communicatiedag 21 juni 2016 BelRAI instrument Project E-WZC-PADO5 e-woonzorglink Communicatiedag 21 juni 2016 BelRAI instrument Reden transmuraal project Zorgtrajecten zijn complex Talrijke zorgorganisaties en professionals (moeten) communiceren Nood

Nadere informatie

Actieplan voor de informatisering van de gezondheidszorg

Actieplan voor de informatisering van de gezondheidszorg Gezamenlijk persbericht van de gezondheidsministers van België Brussel, 29 april 2013 Actieplan 2013-2018 voor de informatisering van de gezondheidszorg De verschillende ministers - federaal, gewestelijk

Nadere informatie

Het kwaliteitshandboek

Het kwaliteitshandboek Het kwaliteitshandboek Zorgprogramma Pediatrie Caroline Dolieslager Hoofdverpleegkundige Zorgprogramma Pediatrie 20 mei 2015 Waarom een kwaliteitshandboek? Referentiekader: KB 2 april 2014 zorgprogramma

Nadere informatie

Pilootprojecten geïntegreerde zorg. Luik e-gezondheid. Brussel, 6 december 2016

Pilootprojecten geïntegreerde zorg. Luik e-gezondheid. Brussel, 6 december 2016 1 Pilootprojecten geïntegreerde zorg Luik e-gezondheid Brussel, 6 december 2016 2 Plan Context Gemeenschappelijk plan chronisch zieken en Gids voor pilootprojecten Actieplan e-gezondheid Geïntegreerd patiëntendossier

Nadere informatie

Ambulant elektronisch voorschrift

Ambulant elektronisch voorschrift Actiepunten Ronde tafel 2013 Stand van zaken Recip-e Belangrijkste hinderpalen Voorgestelde actiepunten Actiepunten Ronde tafel 2013 Timing: januari 2014 & 2015. Projectleider: Plateform ehealth (voor

Nadere informatie

Rondetafel ehealth 2015 Ambulant elektronsisch medisch voorschrift

Rondetafel ehealth 2015 Ambulant elektronsisch medisch voorschrift 1. Planning 2013 Rondetafel ehealth 2015 Ambulant elektronsisch medisch voorschrift In het Actieplan egezondheid na de rondetafel van 2013 stond: 4. Veralgemeend elektronisch voorschrijven (Actiepunt 2.1.2.)

Nadere informatie

Ontwikkelen van kwaliteitsindicatoren in de palliatieve zorg in Vlaanderen. Kathleen Leemans

Ontwikkelen van kwaliteitsindicatoren in de palliatieve zorg in Vlaanderen. Kathleen Leemans Ontwikkelen van kwaliteitsindicatoren in de palliatieve zorg in Vlaanderen Kathleen Leemans Ism. Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen Onderzoekers Kathleen Leemans, Onderzoeker Luc Deliens, Promotor Joachim

Nadere informatie

Vlaamse sociale bescherming. Wie zorg nodig heeft, sterker maken

Vlaamse sociale bescherming. Wie zorg nodig heeft, sterker maken Vlaamse sociale bescherming Wie zorg nodig heeft, sterker maken INHOUD 1. Vlaamse sociale bescherming: inhoud en situering 2. Solidair verzekeringsmodel 3. Persoonsvolgende financiering 4. Uniforme inschaling

Nadere informatie

PILOOTPROJECT BELRAISCREENER VVSG Mechelen,

PILOOTPROJECT BELRAISCREENER VVSG Mechelen, PILOOTPROJECT BELRAISCREENER VVSG Mechelen, 12-05-2017 INHOUD > 1. Situering pilootproject > 2. Voorwaardenscheppende fase tussentijds rapport > 3. Operationele fase eerste ervaringen en feedback > 4.

Nadere informatie

Pilootproject Waasland. Geïntegreerde Zorg voor Chronisch Zieken

Pilootproject Waasland. Geïntegreerde Zorg voor Chronisch Zieken Pilootproject Waasland Geïntegreerde Zorg voor Chronisch Zieken De context Oproep vanuit de overheid voor opzetten van pilootprojecten gezamenlijke inspanning Federale overheid Vlaamse overheid Waalse

Nadere informatie

Het gebruik van de BelRAI in de eerstelijnszorg : na 5 jaar projectwerking blijft VELO ernstig bezorgd!

Het gebruik van de BelRAI in de eerstelijnszorg : na 5 jaar projectwerking blijft VELO ernstig bezorgd! Het gebruik van de BelRAI in de eerstelijnszorg : na 5 jaar projectwerking blijft VELO ernstig bezorgd! Het gebruik van een uniform instrument ter evaluatie van de zorgbehoevendheid van een zorgvrager

Nadere informatie

Het RAI-instrument Resident Assessment Instrument Naar een implementatie in België?

Het RAI-instrument Resident Assessment Instrument Naar een implementatie in België? FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU DIRECTORAAT-GENERAAL ORGANISATIE GEZONDHEIDSZORGVOORZIENINGEN Symposium 19 februari 2008 Wolubilis - Brussel (Sint-Lambrechts-Woluwe)

Nadere informatie

Pilootproject Waasland Geïntegreerde Zorg voor Chronisch Zieken

Pilootproject Waasland Geïntegreerde Zorg voor Chronisch Zieken Pilootproject Waasland Geïntegreerde Zorg voor Chronisch Zieken De context Oproep vanuit de overheid voor opzetten van pilootprojecten gezamenlijke inspanning Federale overheid Vlaamse overheid Waalse

Nadere informatie

De e-huisarts : Inleiding. Dr. Hilde Roels Voorzitter Vlaams Artsensyndicaat vzw

De e-huisarts : Inleiding. Dr. Hilde Roels Voorzitter Vlaams Artsensyndicaat vzw De e-huisarts : Inleiding Dr. Hilde Roels Voorzitter Vlaams Artsensyndicaat vzw 2 3 Het ehealth-platform Federale openbare instelling met de missie - om een goed georganiseerde, onderlinge elektronische

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» SCSZG/12/288 BERAADSLAGING NR. 12/081 VAN 18 SEPTEMBER 2012 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS AAN

Nadere informatie

VERSTERKING VAN DE KLIMAATGOVERNANCE IN BELGIË

VERSTERKING VAN DE KLIMAATGOVERNANCE IN BELGIË VAKGROEP EUROPEES, PUBLIEK- EN INTERNATIONAAL RECHT CENTRUM VOOR MILIEU- EN ENERGIERECHT VERSTERKING VAN DE KLIMAATGOVERNANCE IN BELGIË GRONDWETTELIJKE EN INSTITUTIONELE MOGELIJKHEDEN Prof. Dr. L. Lavrysen,

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» SCSZG/13/169 BERAADSLAGING NR. 12/081 VAN 18 SEPTEMBER 2012, GEWIJZIGD OP 16 JULI 2013, MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: ontwerp van decreet houdende instemming met het samenwerkingsakkoord van xxx tussen de Vlaamse Gemeenschap,

Nadere informatie

ACTUALISATIE ROADMAP egezondheid 2013-2018. BESLUIT - Project A 15 Administratieve vereenvoudiging. Versie van 12 juni 2015

ACTUALISATIE ROADMAP egezondheid 2013-2018. BESLUIT - Project A 15 Administratieve vereenvoudiging. Versie van 12 juni 2015 ACTUALISATIE ROADMAP egezondheid 2013-2018 BESLUIT - Project A 15 Administratieve vereenvoudiging Versie van 12 juni 2015 Basis De standaardisatie, harmonisatie en maximale integratie van de systemen die

Nadere informatie

VERSTERKING VAN DE KLIMAATGOVERNANCE IN BELGIË GRONDWETTELIJKE EN INSTITUTIONELE MOGELIJKHEDEN

VERSTERKING VAN DE KLIMAATGOVERNANCE IN BELGIË GRONDWETTELIJKE EN INSTITUTIONELE MOGELIJKHEDEN VAKGROEP EUROPEES, PUBLIEK- EN INTERNATIONAAL RECHT CENTRUM VOOR MILIEU- EN ENERGIERECHT VERSTERKING VAN DE KLIMAATGOVERNANCE IN BELGIË GRONDWETTELIJKE EN INSTITUTIONELE MOGELIJKHEDEN Prof. Dr. L. Lavrysen,

Nadere informatie

WST 1 AP 1 (DMG = EMD) Basis. Actiepunten

WST 1 AP 1 (DMG = EMD) Basis. Actiepunten WST 1 AP 1 (DMG = EMD) Basis Het EMD is de authentieke bron voor gegevensdeling door de huisarts. Deze gegevensdeling krijgt vorm door sumehr, medicatieschema en alle andere exportformaten voor gedeelde

Nadere informatie

Patiëntengegevens delen via Vitalink. Thomas Van Langendonck

Patiëntengegevens delen via Vitalink. Thomas Van Langendonck Patiëntengegevens delen via Vitalink Thomas Van Langendonck Inhoud Wat is Vitalink? Waar staan we nu? Concreet Meebouwen aan Vitalink Wat is Vitalink? Kerngedachte Veilig delen van gegevens die niet 24u/24

Nadere informatie

Hieronder vindt u de lijst met evaluatiecriteria voor de kandidaatsdossier voor de projecten geïntegreerde zorg

Hieronder vindt u de lijst met evaluatiecriteria voor de kandidaatsdossier voor de projecten geïntegreerde zorg Hieronder vindt u de lijst met evaluatiecriteria voor de kandidaatsdossier voor de projecten geïntegreerde zorg FORMELE EVALUATIECRITERIA 1 Het kandidaatsdossier werd ingediend binnen de 30 dagen na de

Nadere informatie

Jo Vandeurzen. Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Jo Vandeurzen. Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Zorg om talent en slimmer zorgen Zorg om talent Een vd belangrijkste pijlers van Flanders Care Aandacht voor mensen die werken in zorg en welzijn

Nadere informatie

Terminologiebeleid in België De rol van SNOMED CT

Terminologiebeleid in België De rol van SNOMED CT Terminologiebeleid in België De rol van SNOMED CT Situering Het elektronisch patiëntendossier en de uitwisseling van informatie is een absolute noodzaak om de kosten van de gezondheidszorg niet te laten

Nadere informatie

to BelRAI or not? enkele overpeinzingen Klaartje Theunis 26 januari 2016

to BelRAI or not? enkele overpeinzingen Klaartje Theunis 26 januari 2016 to BelRAI or not? enkele overpeinzingen Klaartje Theunis 26 januari 2016 to BelRAI or not? belangrijke vragen evidence based macro-beleid kwaliteitsverbetering zorg geïntegreerde zorg & transversale communicatie

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering betreffende het overlegcomité Vitalink van het publiekrechtelijk

Nadere informatie

Vraag en Antwoord Plenaire sessie 10/02

Vraag en Antwoord Plenaire sessie 10/02 Vraag en Antwoord Plenaire sessie 10/02 1. Is het mogelijk om van bij de start van de projecten (T 0) indicatoren te gebruiken die specifiek zijn voor het project? Consortia kunnen contact opnemen met

Nadere informatie

Toren van Babel & KLINISCHE INFORMATIESYSTEMEN. Netwerkdag Chronische Zorg 21 maart 2015

Toren van Babel & KLINISCHE INFORMATIESYSTEMEN. Netwerkdag Chronische Zorg 21 maart 2015 Toren van Babel & KLINISCHE INFORMATIESYSTEMEN Netwerkdag Chronische Zorg 21 maart 2015 Apr. Lieven Zwaenepoel Brabants Apothekers Forum Vlaams Apothekers Netwerk ICT Ondersteuning voor de 1 ste lijn Wat

Nadere informatie

Gegevensdeling met externen, ehealth en Vitalink symposium Kind & Gezin

Gegevensdeling met externen, ehealth en Vitalink symposium Kind & Gezin Gegevensdeling met externen, ehealth en Vitalink symposium Kind & Gezin Wouter De Jonghe Business expert digitale gegevensdeling in de gezondheidszorg Inhoud Vitalink Gegevensdeling Gebruik Toekomst Vitalink

Nadere informatie

Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, in het bijzonder artikel 5, 1 en 92bis;

Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, in het bijzonder artikel 5, 1 en 92bis; Ontwerp van samenwerkingsakkoord tussen de federale, gewestelijke en gemeenschapsoverheden voor het coördineren van de gegevensverwerking in het gezondheidsbeleid en de bijstand aan personen Gelet op artikelen

Nadere informatie

BelRAI 2.0 webapplicatie

BelRAI 2.0 webapplicatie BelRAI 2.0 webapplicatie Handleiding Versie: 1.0 Datum: 20/07/2018 INHOUDSTAFEL 1 INLEIDING...2 2 INLOGGEN...3 3 BELRAI GEBRUIKEN...4 3.1 Cliënten... 5 3.1.1 Cliënt toevoegen... 5 3.1.2 Cliëntenprofiel

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» SCSZG/16/142 BERAADSLAGING NR. 12/081 VAN 18 SEPTEMBER 2012, LAATST GEWIJZIGD OP 21 JUNI 2016, MET BETREKKING TOT DE

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» 1 Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZG/16/180 BERAADSLAGING NR. 16/080 VAN 6 SEPTEMBER 2016 BETREFFENDE DE UITWISSELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

Het elektronisch voorschrift onder de loep. Dr. Marc Moens Voorzitter Recip-e Ondervoorzitter BVAS

Het elektronisch voorschrift onder de loep. Dr. Marc Moens Voorzitter Recip-e Ondervoorzitter BVAS Het elektronisch voorschrift onder de loep Dr. Marc Moens Voorzitter Recip-e Ondervoorzitter BVAS 2. Waar staan we vandaag? 3. Besluit 2 ONBEKEND = ONBEMIND 3 Historiek 2001: Werkgroep een theoretische

Nadere informatie

Het Brussels Gewest lanceert de derde editie van de week van de e-gezondheid. De e-gezondheid of hoe we beter zorg kunnen dragen voor de Brusselaar

Het Brussels Gewest lanceert de derde editie van de week van de e-gezondheid. De e-gezondheid of hoe we beter zorg kunnen dragen voor de Brusselaar Het Brussels Gewest lanceert de derde editie van de week van de e-gezondheid De e-gezondheid of hoe we beter zorg kunnen dragen voor de Brusselaar Persdossier 14 juni 2018 Het Brussels Gewest lanceert

Nadere informatie

WAT ZIJN DE PROJECTEN VOOR GEÏNTEGREERDE ZORG EN WAT BETEKENEN ZE VOOR MIJ?

WAT ZIJN DE PROJECTEN VOOR GEÏNTEGREERDE ZORG EN WAT BETEKENEN ZE VOOR MIJ? GEÏNFORMEERDE TOESTEMMING VOOR HET DELEN VAN GEGEVENS IN DE PROJECTEN GEÏNTEGREERDE ZORG VOOR EEN BETERE GEZONDHEID Naam van het project: [naam van het pilootproject] WAT ZIJN DE PROJECTEN VOOR GEÏNTEGREERDE

Nadere informatie

Pijler 1 - beslissingsondersteuning

Pijler 1 - beslissingsondersteuning praktischer 1 Pijler 1 - beslissingsondersteuning Beschrijving - Aanreiken van evidence-based informatie en richtlijnen; - Informeren van zorgverstrekkers; - Expertisebevordering; - Praktijkondersteuning;

Nadere informatie

Het etcs project Gestructureerde samenwerking van WoonZorgCentra met Huisartsen en Ziekenhuizen

Het etcs project Gestructureerde samenwerking van WoonZorgCentra met Huisartsen en Ziekenhuizen Het informatiseringstraject van de Vlaamse Woonzorgcentra (ewzc-programma) Het etcs project Gestructureerde samenwerking van WoonZorgCentra met Huisartsen en Ziekenhuizen Woonzorgnet Dijleland WZC Sint-Bernardus

Nadere informatie

i-scan 2.0 Informatiebeheer van werkvloer tot beleid. Begeleiding voor

i-scan 2.0 Informatiebeheer van werkvloer tot beleid. Begeleiding voor Informatiebeheer van werkvloer tot beleid. Begeleiding voor gemeenten en OCMW s Waarom I-scan 2.0? De uitbouw van e-government en het toenemend gebruik van ICT-toepassingen leveren niet altijd de voorspelde

Nadere informatie

Feedback rapport Kwaliteitsindicatoren palliatieve zorg. Fictief voorbeeld feedbackrapport TEAM X

Feedback rapport Kwaliteitsindicatoren palliatieve zorg. Fictief voorbeeld feedbackrapport TEAM X Feedback rapport Kwaliteitsindicatoren palliatieve zorg Fictief voorbeeld feedbackrapport TEAM X Auteurs: Kathleen Leemans, Joachim Cohen Contact: kleemans@vub.ac.be 02/477.47.64 De indicatorenset is ontwikkeld

Nadere informatie

Een meld- en leersysteem: stand van zaken

Een meld- en leersysteem: stand van zaken 1 Een meld- en leersysteem: stand van zaken M. Haelterman DG1 FOD VVVL margareta.haelterman@health.fgov.be 2 overzicht kort overzicht strategische beleidsnota participatie contract coördinatie kwaliteit

Nadere informatie

VERENIGING VLAAMSE OCMW-SECRETARISSEN AFDELING WEST-VLAANDEREN

VERENIGING VLAAMSE OCMW-SECRETARISSEN AFDELING WEST-VLAANDEREN VERENIGING VLAAMSE OCMW-SECRETARISSEN AFDELING WEST-VLAANDEREN ALGEMENE VERGADERING TORHOUT 22 JANUARI 2015 1 www.desocialekaart.be wegwijs in welzijn en gezondheid 2 VOORSTELLING wat waar? door wie voor

Nadere informatie

Huisarts, Go for IT. Dr. H.Van Pottelbergh Dr. Leo Geudens

Huisarts, Go for IT. Dr. H.Van Pottelbergh Dr. Leo Geudens Huisarts, Go for IT Dr. H.Van Pottelbergh Dr. Leo Geudens Gezondheidszorg in 2020 Kwaliteit Betaalbaarheid Toegankelijkheid Continuïteit Accent op chronische zorg Integrale (horizontale) zorg Mobiliteit

Nadere informatie

GEDEELD DIGITAAL ZORG- EN ONDERSTEUNINGSPLAN BINNEN DE EERSTE LIJN En hoe we daar tezamen via een digitale revolutie naartoe gaan.

GEDEELD DIGITAAL ZORG- EN ONDERSTEUNINGSPLAN BINNEN DE EERSTE LIJN En hoe we daar tezamen via een digitale revolutie naartoe gaan. GEDEELD DIGITAAL ZORG- EN ONDERSTEUNINGSPLAN BINNEN DE EERSTE LIJN En hoe we daar tezamen via een digitale revolutie naartoe gaan. /// FINALE DOELSTELLING En de weg daar naartoe /// DIGITALE SAMENWERKING

Nadere informatie

een kort stukje Spoor 1... Bevorderen van de samenwerking en de gegevensdeling tussen eerstelijnsactoren Bevorderen van de gebruiksvriendelijkheid

een kort stukje Spoor 1... Bevorderen van de samenwerking en de gegevensdeling tussen eerstelijnsactoren Bevorderen van de gebruiksvriendelijkheid ICT- ondersteuning voor zorgverstrekkers in de eerstelijnsgezondheidszorg een kort stukje Spoor 1... Doelstellingen ü ü ü ü Bevorderen van de samenwerking en de gegevensdeling tussen eerstelijnsactoren

Nadere informatie

CD&V SOCIALE VOORUITGANG DOOR ECONOMISCHE GROEI EEN DUIDELIJKE DOELGERICHTE EN DUURZAME VISIE OP ZORG

CD&V SOCIALE VOORUITGANG DOOR ECONOMISCHE GROEI EEN DUIDELIJKE DOELGERICHTE EN DUURZAME VISIE OP ZORG CDV 3 D ZORGPLAN SOCIALE VOORUITGANG DOOR ECONOMISCHE GROEI EEN DUIDELIJKE DOELGERICHTE EN DUURZAME VISIE OP ZORG CDV 3 D ZORGPLAN SOCIALE VOORUITGANG DOOR ECONOMISCHE GROEI MENS CENTRAAL TOTALE ZORG SAMENWERKEN

Nadere informatie

Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 5, 1, II, 4 ;

Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 5, 1, II, 4 ; Samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschapscommissie en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie betreffende het uniek loket voor de mobiliteitshulpmiddelen in het tweetalige

Nadere informatie

Terminologie in de roadmap

Terminologie in de roadmap 1 Terminologie in de roadmap Dr. I. Mertens Diensthoofd Datamanagement 26 mei 2016 Dienst Datamanagement DG GS FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID van de VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 2 Agenda Roadmap e-gezondheid

Nadere informatie

ewoonzorg IN VLAANDEREN

ewoonzorg IN VLAANDEREN ewoonzorg IN VLAANDEREN Tom Vermeire Afdelingshoofd Woonzorg en Eerste Lijn WOONZORG VAN DE TOEKOMST 1. Gefinancierd binnen VSB volgens persoonsvolgende financiering 2. Doorgedreven digitalisering 3. Eerstelijnspartner

Nadere informatie

V.A.N.-TOP MINISTER JO VANDEURZEN 21 NOVEMBER 2015

V.A.N.-TOP MINISTER JO VANDEURZEN 21 NOVEMBER 2015 V.A.N.-TOP MINISTER JO VANDEURZEN 21 NOVEMBER 2015 ZORG IN EVOLUTIE 2 ZORG IN EVOLUTIE Professioneel gestuurde zorg Hospitalocentrisme Gezondheidszorg welzijn gescheiden Nadruk acute geneeskunde Aanbodgestuurde

Nadere informatie

ehealth en continuïteit in farmacologische zorg in de ouderenzorg

ehealth en continuïteit in farmacologische zorg in de ouderenzorg ehealth en continuïteit in farmacologische zorg in de ouderenzorg Apothekers: Inge Huysentruyt en Thibaut Blanckaert éénlijn.be : Johan Uvin Huisarts : Lut Depoorter Wat is ehealth? Wat is farmacologische

Nadere informatie

Geïntegreerde zorg voor

Geïntegreerde zorg voor Geïntegreerde zorg voor een betere gezondheid Toelichting KB geïntegreerde zorg financiering pilootprojecten Plenaire Sessie Pilootprojecten - 10 februari 2017 Ontwerp KB pilootprojecten geïntegreerde

Nadere informatie

ACTUALISATIE ROADMAP egezondheid 2013 2018. WST 5 AP 9 Incentives voor Gebruik. (Voorstel Nieuwe Actiepunten)

ACTUALISATIE ROADMAP egezondheid 2013 2018. WST 5 AP 9 Incentives voor Gebruik. (Voorstel Nieuwe Actiepunten) ACTUALISATIE ROADMAP egezondheid 2013 2018 WST 5 AP 9 Incentives voor Gebruik (Voorstel Nieuwe Actiepunten) AP9.1. Alle incentives worden gekoppeld aan het effectieve gebruik van egezondheidsdiensten Elke

Nadere informatie

Klinische netwerken: uitdagingen, verantwoordelijkheden en middelen van een ziekenhuismutatie

Klinische netwerken: uitdagingen, verantwoordelijkheden en middelen van een ziekenhuismutatie Klinische netwerken: uitdagingen, verantwoordelijkheden en middelen van een ziekenhuismutatie Jean-Noël Godin, deskundige adviseur voor volksgezondheid VBS-GBS Symposium Het gewijzigde ziekenhuislandschap

Nadere informatie

Situering en aanleiding (1)

Situering en aanleiding (1) Evaluatie decreet grond- en pandenbeleid van 27 maart 2009 Kennisdeling regelgeving en beleidsevaluatie 25 januari 2016 Situering en aanleiding (1) Structuur decreet grond rond- en pandenbeleid - Boek

Nadere informatie

KANDIDAATSDOSSIER. Projectrekening Streekfonds Een Hart voor Limburg

KANDIDAATSDOSSIER. Projectrekening Streekfonds Een Hart voor Limburg Een Hart voor Limburg streekfonds beheerd door de Koning Boudewijnstichting HERCKENRODESINGEL 10 B-3500 HASSELT TEL +32-11-87 85 99 FAX +32-11-87 85 57 WWW.EENHARTVOORLIMBURG.BE EENHARTVOORLIMBURG@CONCENTRA.BE

Nadere informatie

Projectinformatie Code Z. Continuïteit van zorg bij Ongeplande opname van mensen met Dementie in het Ziekenhuis

Projectinformatie Code Z. Continuïteit van zorg bij Ongeplande opname van mensen met Dementie in het Ziekenhuis Projectinformatie Code Z Continuïteit van zorg bij Ongeplande opname van mensen met Dementie in het Ziekenhuis December 2014 Inleiding In regio Haaglanden zijn vanuit de Stichting Transmurale Zorg Den

Nadere informatie

LOGOS (BelRAI) Instrumenten en secties

LOGOS (BelRAI) Instrumenten en secties LOGOS (BelRAI) Instrumenten en secties 1 Instrumenten 1. interrai HC Home Care - thuiszorg 2. interrai LTCF - Long Term Care Facility - residentiële zorg 3. interrai AC Acute Care - geriatrische dienst

Nadere informatie

Observatorium voor Gezondheid en Welzijn OPERATIONEEL PLAN 2011-2014

Observatorium voor Gezondheid en Welzijn OPERATIONEEL PLAN 2011-2014 Observatorium voor Gezondheid en Welzijn OPERATIONEEL PLAN 2011-2014 1. OPDRACHTEN VAN HET OBSERVATORIUM VOOR GEZONDHEID EN WELZIJN 1.1 Wettelijke basis De opdrachten van het Observatorium staan opgesomd

Nadere informatie

Decreet van 19 maart 2004 betreffende het lokaal sociaal beleid (met uitvoeringsbesluit) HOOFDSTUK I - Algemene bepalingen en definities

Decreet van 19 maart 2004 betreffende het lokaal sociaal beleid (met uitvoeringsbesluit) HOOFDSTUK I - Algemene bepalingen en definities BIJLAGE 3 Decreet van 19 maart 2004 betreffende het lokaal sociaal beleid (met uitvoeringsbesluit) Het Lokaal Sociaal Beleid heeft als doel de sociale grondrechten voor iedereen te realiseren. Via de opmaak

Nadere informatie

Opnemen van een coördinerende functie voor het Nederlandstalig onderwijs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Opnemen van een coördinerende functie voor het Nederlandstalig onderwijs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest BIJLAGE Bijlage nr. 1 Fiches Titel initiatief: Initiatiefnemer: Opnemen van een coördinerende functie voor het Nederlandstalig onderwijs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vzw KOCB Projectomschrijving

Nadere informatie

Ontwerp van decreet betreffende de organisatie van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden DE VLAAMSE REGERING,

Ontwerp van decreet betreffende de organisatie van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden DE VLAAMSE REGERING, Ontwerp van decreet betreffende de organisatie van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; Na beraadslaging,

Nadere informatie

Y:\HZW\2017\LMN\Stuurgroep zorgtrajecten 1

Y:\HZW\2017\LMN\Stuurgroep zorgtrajecten 1 Y:\HZW\2017\LMN\Stuurgroep zorgtrajecten 1 ACTIEPLAN 2017 1. Algemeen De stuurgroep van het LMN ZWV komt om de 6 weken samen op een donderdagmiddag De stuurgroep LMN gaat door op de laatste vrijdag van

Nadere informatie

Onafwendbare (r)evolutie!

Onafwendbare (r)evolutie! Netwerken Onafwendbare (r)evolutie! Telematica Luc Billiau en Patrick De Coninck Geïntegreerd gebruikersen toegangsbeheer : certificaten, IC, TR. ehealthbox : 1T1 communicatie 3 1. Therapeutische relatie

Nadere informatie

VSB-vorming. workshop namiddag: BelRAI Screener Ervaringen pilootproject BelRAI Screener regio Waasland en Dendermonde

VSB-vorming. workshop namiddag: BelRAI Screener Ervaringen pilootproject BelRAI Screener regio Waasland en Dendermonde VSB-vorming workshop namiddag: BelRAI Screener Ervaringen pilootproject BelRAI Screener regio Waasland en Dendermonde Indicatiestelling met de BelRAI Screener: kort samengevat Wat? peilen naar ondersteuningsnood/zorgbehoefte

Nadere informatie

Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid

Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid 1 Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid IVC/KSZG/18/222 BERAADSLAGING NR. 18/122 VAN 2 OKTOBER 2018 INZAKE DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS OVER HET VERLOOP VAN DE VASTSTELLING

Nadere informatie

Geïntegreerd statistisch programma 2017 van het Interfederaal Instituut voor de Statistiek

Geïntegreerd statistisch programma 2017 van het Interfederaal Instituut voor de Statistiek Geïntegreerd statistisch programma 2017 van het Interfederaal Instituut voor de Statistiek 1. Inleiding Het samenwerkingsakkoord van 15 juli 2014 tussen de Federale Staat, het Vlaamse Gewest, het Waalse

Nadere informatie

De zorg centraal in De Zorgcentrale van morgen. Elise Torfs Verantwoordelijke onthaal en zorgcentrale WGKA

De zorg centraal in De Zorgcentrale van morgen. Elise Torfs Verantwoordelijke onthaal en zorgcentrale WGKA De zorg centraal in De Zorgcentrale van morgen Elise Torfs Verantwoordelijke onthaal en zorgcentrale WGKA 1 De WGKA-zorgcentrale in een notendop 1. Een impressie 2. Krachtlijnen 3. Van alarm- naar zorgcentrale

Nadere informatie

VR DOC.0432/1

VR DOC.0432/1 VR 2018 0405 DOC.0432/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED EN DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Definitieve goedkeuring

Nadere informatie

Impact van het kankerplan op het beleid van de ziekteverzekering. ri de ridder 26.11.2012

Impact van het kankerplan op het beleid van de ziekteverzekering. ri de ridder 26.11.2012 Impact van het kankerplan op het beleid van de ziekteverzekering ri de ridder 26.11.2012 begrotingsconclaaf 29/2/2008 regeerakkoord leterme 19/3/2008 een investering van 380 miljoen euro over periode 2008

Nadere informatie

STUDIE INZAKE DE ONTWIKKELING VAN EEN REGISTRATIE-INSTRUMENT VOOR PALLIATIEVE ZORG

STUDIE INZAKE DE ONTWIKKELING VAN EEN REGISTRATIE-INSTRUMENT VOOR PALLIATIEVE ZORG Directoraat-Generaal Organisatie Gezondheidszorgvoorzieningen Cel Chronische, Ouderen- en Palliatieve Zorg Victor Hortaplein 40, bus 10 1060 Brussel STUDIE INZAKE DE ONTWIKKELING VAN EEN REGISTRATIE-INSTRUMENT

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

ADVIES 2 A Integratie van de genderdimensie

ADVIES 2 A Integratie van de genderdimensie BRUSSELSE RAAD VOOR GELIJKHEID TUSSEN VROUWEN EN MANNEN BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST ADVIES 2 A 2014 002 Integratie van de genderdimensie 13 februari 2014 Ontwerp van besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke

Nadere informatie

Vitalink. Concept en stand van zaken 19/11/2011

Vitalink. Concept en stand van zaken 19/11/2011 Vitalink Concept en stand van zaken 19/11/2011 Agenda Concept Vitalink Vitalink in de praktijk Medicatieschema als eerste module Medicatieschema: pilootproject Vragen en suggesties CONCEPT VITALINK Concept

Nadere informatie