Het Gesprek. Onderwerpen in het gesprek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het Gesprek. Onderwerpen in het gesprek"

Transcriptie

1 Het Gesprek De invoering van de Wmo vraagt om een nieuwe manier van denken en werken. De Wmo is een participatiewet en geen voorzieningenwet zoals de Wvg. Het verstrekken van een voorziening is niet langer meer het vertrekpunt. Uitgangspunt is nu de hele persoon: Welke belemmeringen weerhouden de persoon van zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie? Hoe kunnen deze belemmeringen gecompenseerd worden? Wat ziet de persoon in kwestie als gewenst resultaat? Het gesprek geeft antwoord op deze vragen. Tijdens dit gesprek worden de behoeften, beperkingen en mogelijke oplossingen in kaart gebracht. Het gesprek is een belangrijk onderdeel van de Kanteling. Voor zowel de burger als de gemeente is het gesprek nieuw. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) publiceert binnenkort een gekantelde modelverordening waarin het gesprek aan bod komt. Onderwerpen in het gesprek Zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie (meedoen) staan centraal in het gesprek. Met zelfredzaamheid wordt bedoeld: Het lichamelijke, verstandelijke, geestelijke en financiële vermogen om zelf voorzieningen te treffen, die deelname aan het maatschappelijke verkeer mogelijk maken. Doel van het gesprek is achterhalen waar de belemmeringen liggen om zelfredzaam te zijn en normaal deel te kunnen nemen aan de samenleving. Vervolgens wordt besproken hoe dit gecompenseerd kan worden zodat normaal meedoen aan de samenleving mogelijk is. Tijdens dit gesprek wordt de burger ook geconfronteerd met wederkerigheid. Aan de burger wordt gevraagd wat hij kan en wil betekenen voor een ander. Het punt maatschappelijke participatie is nieuw voor de gemeente. We zien dat loketten die direct aan een gemeente gekoppeld zijn, vaak onvoldoende bekend zijn met het aanbod voorzieningen (sociale kaart). Door de fysieke afstand hebben deze loketten vaak weinig direct contact met de organisaties die het aanbod ontwikkeld hebben. Verder zien we dat de nieuwe doelgroepen voor de gemeente in de Wmo; burgers met een verstandelijke beperking en met een psycho-sociale /psychiatrische beperking en informele vrijwilligers te weinig in beeld zijn. Zij worden op dit moment onvoldoende bediend. Vaak ontbreekt het ook aan een geschikt aanbod voorzieningen. Project de Kanteling vindt het belangrijk dat deze twee punten (vraagverheldering en kwetsbare doelgroepen) aandacht krijgen. We zijn daarom op zoek naar goede voorbeelden en praktijken om deze te delen met onze achterban.

2 Plaats van het gesprek In de modelverordening van de VNG wordt aan gemeenten de keuze gelaten of ze het gesprek bij de burger thuis doen of op kantoor. Het gesprek vindt in onze visie bij voorkeur plaats bij de burger thuis. Dit heeft meerdere voordelen: De gespreksvoerder kan de situatie ter plekke in totaliteit bekijken. De gespreksvoerder kan de situatie met een preventieve blik bekijken: is de burger iets vergeten dat belangrijk kan zijn voor bijvoorbeeld een volgende (levens)fase? De eigen omgeving is voor een burger vaak het veiligst. De gespreksvoerder ziet wat iemand nog wel of niet zelfstandig kan. Houdt iemand zich bijvoorbeeld niet extra groot? Het gesprek thuis laat zien wat nu echt passende en werkbare oplossingen zijn. Dit gaat niet-gebruik tegen. Het gesprek thuis geeft zicht op het systeem om de hulpvrager heen. Zijn mantelzorgers of kinderen niet overbelast? Heeft de burger een sociaal netwerk dat een bijdrage kan leveren? Soms is voorlichting en advies al voldoende om zelf verder te kunnen. Terugdringen aantal klachten omdat de burger echt gehoord, gezien en begrepen wordt. Een goed gesprek Het voeren van een effectief gesprek vraagt veel van de gespreksvoerder. Communicatieve en sociale vaardigheden zijn onmisbaar. Waar voldoet een goede gespreksvoerder nog meer aan? De gespreksvoerder is bekend met de methodiek van vraagverheldering. De gespreksvoerder oordeelt niet direct maar vraagt juist door: wat is nu de echte vraag achter de vraag? De gespreksvoerder houdt in de gaten dat de regie en autonomie bij de burger blijft. De gespreksvoerder kan een gesprek voeren dat over alle levensterreinen gaat. De gespreksvoerder heeft kennis van gezondheidskunde en huishoudkunde en de gevolgen van de beperkingen.

3 De gespreksvoerder kent de sociale kaart. Zo is de gespreksvoerder op de hoogte van het aanbod en de mogelijkheden die er zijn in het maatschappelijk middenveld van professionele en vrijwillige organisaties. De gespreksvoerder weet of het aanbod geschikt is voor mensen met beperkingen. De gespreksvoerder heeft kennis van de ICF (Internationale Classificatie menselijk Functioneren). De gespreksvoerder kent en neemt zijn verantwoordelijkheden. Verzoeken worden doorgeleid naar de juiste instelling of organisatie. De gespreksvoerder houdt in de gaten dat instellingen en organisaties hun verantwoordelijkheden nemen. Voorwaarde is dat de gespreksvoerder over voldoende beslissingsbevoegdheid beschikt. De gespreksvoerder is creatief in het bedenken van oplossingen. De gespreksvoerder kent de kwetsbare doelgroepen en weet hoe hij hen moet bereiken. De gespreksvoerder voelt aan waar de grenzen liggen voor wat betreft de inzetbaarheid van mantelzorgers en vrijwilligers. Wie voert het gesprek De gemeente mag zelf bepalen wie het gesprek met de burger voert. Hieronder worden drie varianten besproken. Door een Wmo consulent (oude Wvg consulent) van het gemeentelijk Wmo loket. Voordelen Alle vragen komen bij één centraal punt binnen: de gemeente. De gemeente heeft zo direct zicht op wat de vragen en behoeften zijn. De gemeente kan dit vervolgens doorvertalen in (inclusief) beleid. Individuele aanvragen kunnen door het loket direct worden behandeld. In de verordening staat waarvoor gemeenten beschikkingen afgeven. Verzoeken op andere terreinen van gemeentelijke diensten worden door het loket doorgezet naar de juiste instelling of organisatie. Bijvoorbeeld de schuldhulpverlening, bureau raadslieden voor juridische vragen of de afdeling werk en inkomen. Aandachtspunten Wmo consulenten hebben geen deskundige kennis van specifieke (nieuwe) doelgroepen. Ook hebben zij minder zicht op de sociale kaart en het aanbod en de diensten in het maatschappelijk middenveld. Vooral de vrijwilligersorganisaties zijn bij hen onbekend. Een ander aandachtspunt ligt bij de gespreksvoering. Wanneer een gesprek aan het loket gevoerd wordt bestaat het gevaar dat de burger moeilijk

4 loskomt van het claimdenken. Voor de Wmo consulent kan het lastig zijn om het claim gesprek om te buigen naar een vraagverhelderend gesprek. Kortom; het omschakelen van de Wvg consulent naar een Wmo consulent vraagt om deskundigheidsbevordering en om een aanpassing van de houding. Door een professional van een onafhankelijke instelling zoals MEE, maatschappelijk werk, ouderenadviseur of welzijnwerk. Voordelen De professional werkt voor een organisatie waar burgers met hun eerste hulpvraag komen, zogenaamde vindplaatsen. Zij kunnen de vragen die binnenkomen direct oppakken in een breed gesprek. De professionals zijn bekend met de gespreksmethodiek van vraagverheldering. De burger zal hierdoor minder snel een claim neer leggen, maar eerder een hulpvraag. Daarnaast zijn de professionals inhoudelijk deskundig. Ze zijn bekend met kwetsbare groepen. Ze zijn bekend met de behoeften en wensen. Ook weten zij wat kwetsbare groepen nodig hebben om de hulpvraag goed te kunnen verwoorden. De professionals zijn ook bekend met de sociale omgeving van de hulpvrager en het netwerk van informele zorgverleners. Ze hebben een goed zicht op de sociale kaart en hebben korte lijnen met maatschappelijke instellingen. Aandachtspunten Signalen en behoeften van burgers komen niet rechtstreeks bij de gemeente binnen en blijven zo onbekend. Overleg met de gemeente is nodig om deze signalen door te geven en te bespreken welke vragen en behoeften er leven. De gemeente kan dit vervolgens doorvertalen naar beleid. Een ander aandachtspunt is dat wanneer de burger een individuele voorziening nodig heeft hij alsnog naar de gemeente moet voor een aanvraag. Integraal team in de wijk waarin gemeentelijke loketten en professionals van maatschappelijke organisaties samenwerken. Voordeel De schotten tussen de verschillende gemeenteafdelingen en tussen de gemeente en maatschappelijke instellingen worden weggenomen. De burger kan met al zijn vragen bij één loket terecht. Vragen kunnen direct worden doorgeleid naar de professionals achter het loket. Wanneer een individuele voorziening nodig is, kan deze direct meegenomen worden in het gesprek of intern worden doorgeleid. Het team heeft zicht op de aanwezige algemene voorzieningen en diensten van maatschappelijke en vrijwillige organisaties in de wijk. Het loket in de wijk is herkenbaar, dichtbij en gemakkelijk bereikbaar. Dit is met name belangrijk voor kwetsbare burgers die minder mobiel zijn of moeite hebben met formele instellingen en bureaucratie.

5 Daarnaast maakt de intensieve samenwerking tussen gemeente en instellingen het mogelijk om problemen sneller te signaleren en op te pakken. Oplossingsrichtingen In het gesprek worden de gewenste resultaten benoemd: Wat wil de burger bereiken op het gebied van zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie?. Vervolgens wordt bekeken welke oplossingsrichtingen hiervoor nodig zijn. De gespreksvoerder bekijkt samen met de burger wat de mogelijkheden zijn: Mogelijkheden en krachten van de burger: Wat kan iemand zelf regelen? Hoe kunnen de mogelijkheden en krachten versterkt worden? Sociale netwerk (mantelzorgers, vrienden): Wat kan het sociale netwerk betekenen? Hoe kan de burger ondersteund worden in het opbouwen en onderhouden van een sociaal netwerk? Algemene en collectieve voorzieningen: Welke algemene en collectieve voorzieningen kan de burger gebruiken? Individuele voorzieningen. Onder individuele voorzieningen verstaan we alle voorzieningen die de persoon bij de gemeente aanvraagt en die opgenomen zijn in de verordening. Inclusief collectieve voorzieningen die toegespitst kunnen worden op het individu, zoals collectieve vervoersvoorzieningen. Verslaglegging/plan van aanpak Van het gesprek wordt een verslag gemaakt. In dit verslag wordt beschreven: Wat zijn de beperkingen? Wat zijn de effecten op de zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie? Wat wil de burger bereiken? Welke oplossingen zijn gekozen om tot dit resultaat te komen? Wanneer meerdere oplossingen door verschillende partijen geleverd moeten worden is er sprake van een complexe situatie. Bij een complexe situatie is het van belang dat er een concreet plan van aanpak wordt gemaakt (wie doet wat met welk resultaat en wanneer). Het verslag heeft een aantal doelen: Aan de hand van het verslag kan vastgesteld worden of de beperkingen van de burger voldoende onderzocht zijn. Ook kan bekeken worden of er goed gekeken is naar hoe de effecten van de beperkingen gecompenseerd kunnen worden.

6 Aan de hand van het verslag kan worden vastgesteld of de oplossingen leiden tot het gewenste resultaat in zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie (resultaatverplichting). Het verslag dient als basis voor nader onderzoek bij de aanvraag van individuele voorzieningen. Het gebruik hiervan versnelt de aanvraag. In het verslag wordt namelijk gemotiveerd omschreven waarom een individuele voorziening noodzakelijk is en andere (voorliggende) voorzieningen onvoldoende compensatie bieden. Het verslag is ook een basis voor eventuele bijstellingen na evaluatie of wanneer de situatie is veranderd. Aan de hand ver het verslag kan ook getoetst worden of de oplossingen ook echt werken. Bij een verschil van mening tussen burger en de gespreksvoerder is het verslag de basis voor bezwaar en beroepsmogelijkheden bij de gemeente. Knip tussen het gesprek en toekenning individuele voorzieningen In de modelverordening worden het gesprek en de oplossingen van elkaar losgekoppeld; de zogenoemde knip. Door de knip kan het gesprek door een andere organisatie of professional gevoerd worden (bijvoorbeeld MEE) dan door een Wmo consulent van de gemeente. Het gesprek is zo een losstaand iets, waarbij het gaat om het verkennen van de problemen en het zoeken naar de juiste oplossingen. In het gespreksverslag wordt onderscheid gemaakt tussen eigen kracht en algemene en collectieve voorzieningen enerzijds en individuele voorzieningen anderzijds. De toekenning van individuele voorzieningen is uitsluitend een wettelijke taak van de gemeente. Wanneer in het gesprek duidelijk wordt dat een individuele voorziening nodig is, kan het gespreksverslag gebruikt worden als vooronderzoek bij de aanvraag voor een individuele voorziening bij de gemeente. Dit scheelt tijd. Wanneer de oplossingen gevonden worden in de algemene en collectieve voorzieningen kan direct een doorleiding naar de juiste maatschappelijke organisatie worden gemaakt. De gemeente heeft hier geen wettelijke taak maar slechts een regisserende en faciliterende rol. Bezwaar en beroep Onvrede over individuele voorzieningen De gemeente is verantwoordelijk voor het verstrekken van de individuele voorzieningen. Na een aanvraag voor een individuele voorziening geeft de gemeente een beschikking af. In deze beschikking staat het besluit en de motivatie. Wanneer de burger het niet eens is met het besluit kan hij bezwaar aantekenen bij de gemeente. Onvrede overige oplossingsrichtingen

7 De gemeente geeft geen beschikking af voor de andere oplossingsrichtingen die opgeschreven zijn in het gespreksverslag (welke bijdrage levert de burger of zijn/haar omgeving en welke algemene/collectieve voorzieningen worden gebruikt). Wat te doen als de burger en de gespreksvoerder (Wmo-consulent) het niet met elkaar eens zijn over bijvoorbeeld de geformuleerde oplossing? De burger kan dan bezwaar aantekenen bij de gemeente. De gemeente heeft namelijk een motiveringsverplichting. Dit houdt in dat de gemeente ervoor moet zorgen dat er goed onderzoek wordt gedaan naar de beperkingen en hoe deze gecompenseerd kunnen worden. De gemeente heeft daarnaast een resultaatverplichting. Dit houdt in dat de gemeente ervoor moet zorgen dat met de gekozen oplossingen het gewenste resultaat bereikt wordt. Het verslag van het gesprek dient dan als basis voor bezwaar. Onvrede over de uitvoering van diensten Wanneer een burger ontevreden is over de uitvoering van een aangeboden dienst moet hij zich eerst richten tot de uitvoerende instantie. Klachten kunnen ook gemeld worden bij de gemeente. Zo krijgen zij inzicht in de kwaliteiten en verbeterpunten van de dienstverlening. Aandachtspunten voor burger Het is belangrijk dat de burger zich goed op het gesprek voorbereidt. Onderstaande aandachtspunten kunnen de burger helpen bij de voorbereiding. Zelfkennis helpt je bij het formuleren van de hulp- of ondersteuningsvraag. Denk na over wat je wilt bereiken: Wat is je doel? Wat zijn je ambities in zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie? Denk na over wat je wilt betekenen voor andere mensen: Welke bijdrage kun je bijvoorbeeld leveren aan vrijwilligerswerk? Hoe wil je meedoen in de samenleving? Wat heb je nodig om je doel te bereiken? Welke problemen denk je tegen te komen? Wat kun je daarbij zelf oppakken? Waarbij kan je omgeving helpen? Wanneer zijn algemene voorzieningen of individuele voorzieningen een oplossing en waarom? Stap het gesprek positief en oplossinggericht in. De meest compenserende oplossingen worden gekozen en bij gelijkwaardigheid daar binnen mag gekozen worden voor de goedkoopste oplossing. Kwetsbare burgers en het gesprek Kwetsbare burgers hebben vaak meer ondersteuning nodig bij de voorbereiding van het gesprek. Een professional van MEE, maatschappelijk werk of welzijnswerk, of

8 iemand uit eigen kring (familie, vrienden) kan de burger helpen. Wanneer gewild kan deze persoon ook aanwezig zijn bij het gesprek zelf. Er zijn organisaties, zoals zelforganisaties en (categorale) belangenorganisatie die bekend zijn met moeilijk bereikbare doelgroepen. Zij kunnen een rol spelen in het doorverwijzen naar het Wmo loket en een rol vervullen om kwetsbare burgers voor te bereiden op het gesprek en te ondersteunen tijdens het gesprek. Ook weet niet iedereen het loket makkelijk te vinden. Sommigen doen liever geen beroep op officiële instellingen. Hoe verder weg de voorziening van de burger staat, hoe moeilijker het wordt om hier een ondersteuningsvraag neer te leggen. Het is daarom belangrijk dat de gespreksvoering daar plaatsvindt waar (kwetsbare) burgers al komen (vindplaatsen). Vraagstukken en aandachtspunten voor gemeenten (en belangenbehartigers) Om tot een goede praktijk te komen van een gekantelde Wmo is een cultuurverandering nodig bij zowel de burger als de gemeente. Het vraagt om een andere manier van denken. Niet meer vanuit een recht op een voorziening, maar om het behalen van een resultaat zodat de burger mee kan doen aan de samenleving. Het vraagt om een andere verhouding tussen de burger en de gemeente. Maar ook om nieuwe opgaven voor gemeentelijk beleid, het ontwikkelen van integraal beleid (meer samenwerken tussen gemeenten en maatschappelijke voorzieningen) en investeren in welzijnswerk en vrijwilligerswerk. Hieronder wordt ingegaan op een aantal aandachtspunten voor gemeentelijke beleid. Belangenorganisaties hebben de taak om gemeente hierin te ondersteunen. 1. Het vertrouwen tussen de burger en de gemeente moet hersteld worden. De burger vertrouwt de gemeente niet: Ze geven niet waar ik recht op heb. En de overheid vertrouwt de burger niet: Ze vragen/controleren meer dan nodig is. Het herstellen van deze vertrouwensbreuk is een belangrijke voorwaarde om de kantelingsgedachte door te voeren. 2. Hoe kijkt de gemeente naar haar eigen rol en verantwoordelijkheid? Hoe ziet de gemeente de rol van individuele en groepen burgers en maatschappelijke organisaties? 3. Hoe communiceert en stimuleert de gemeente het kantelingsgedachtegoed richting eigen organisatie, burgers en het maatschappelijke veld? 4. Waar en door wie wordt het gesprek over de kanteling gevoerd? Wie in het maatschappelijk veld voert de gesprekken, kent de sociale kaart en wordt als laagdrempelig en onafhankelijk ervaren? Als het gesprek neergelegd wordt bij maatschappelijke partijen hoe verhouden die zich dan tot de gemeente c.q. het gemeentelijke loket?

9 5. Deskundigheidsbevordering voor gespreksvoerders is noodzakelijk. Dit geldt voor zowel de Wmo consulent van de gemeente als de professionals buiten de gemeente. Hierbij moet ook aandacht zijn voor verandering in mentaliteit. 6. Ontwikkelen van integraal werken en het samenwerken in een keten. Op de eerste plaats door de loketten van informatie en advies te bundelen. Burgers kunnen met hun brede vragen bij één loket terecht en hoeven hun vragen niet bij verschillende loketten neer te leggen. Dit zorgt voor een kostenbesparing. Vrijwilligers van cliëntenorganisaties en belangenorganisaties krijgen hier een plaats om laagdrempelig advies te geven en eenvoudige vragen af te handelen. Voorbeeld hiervan is de omtinkers en meitinkers in Friesland. 7. Doorontwikkelen van integraal samenwerken tussen gemeentelijke afdelingen en maatschappelijke organisaties, bij voorkeur in een loket in de wijk, dichter op de burger en herkenbaarder voor de burger. Het verlaagt de drempel voor burgers die moeilijk met een hulpvraag aankloppen bij een officiële instantie. 8. Hoe bereik en behandel je kwetsbare doelgroepen (VG/GGZ/dak/thuislozen enz.)? De plek waar de eerste signalen van de kwetsbare doelgroepen binnen komen, de zogeheten voorposten, moeten ook kantelen. De voorposten moeten opgenomen worden in de ketendienstverlening. Signalen die uit de voorposten binnenkomen zijn input voor beleid. Achterhaald moet worden hoe de dienstverlening samen met het middenveld is georganiseerd en waar bijstellingen nodig zijn. 9. Doorontwikkelen van welzijnswerk nieuwe stijl; meer vraaggericht gaan werken. Waar liggen de vragen en behoeften in de buurt en welk aanbod moet hier voor ontwikkeld worden? Door meer outreachend te werken, gesprekken te voeren achter de voordeur komen de verzoeken en de behoeften in zicht. Zo kan er beter maatwerk geleverd worden op het niveau van de buurt. Voordeel hiervan is dat de sociale samenhang in de wijk wordt versterkt. Vooral kwetsbare burgers, die moeilijk mobiel zijn of een beperkter netwerk hebben, hebben hier baat bij. 10. Doorontwikkelen van algemene voorzieningen, waardoor individuele voorzieningen minder versterkt hoeven te worden. Bijvoorbeeld door van de huishoudelijk hulp een algemene voorziening te maken. Deze voorziening is beschikbaar voor mensen die hier een beroep op moeten doen. Voor andere burgers is deze toegankelijk tot een maximum inkomen. Dit levert een kostenbesparing voor gemeenten op het indiceren en controleren. Onderzocht moet worden wat de mogelijkheden zijn om individuele voorzieningen meer als algemene voorziening aan te bieden. 11. Zorgaanbieders moeten meer vraaggericht gaan werken. Afvragen waar de behoeften liggen in plaats van een aanbod te doen die niet past en ongebruikt blijft.

10 12. Informele zorg moet verder doorontwikkeld worden en afgestemd op professionele zorg. Zo krijg je een versterking van de informele zorg. 13. Experimenteren met persoon-volg-systemen. Burgers weten vaak zelf waar zij hun begeleiding en zorg kunnen en willen halen. Dat verhoogt de effectiviteit en tevredenheid. 14. Onderzoeken van de mogelijkheden om de burger meer vertrouwen te geven en zelf individuele voorzieningen te laten inkopen. Het gaat hier met name om burgers die langdurig ziek/gehandicapt zijn. Wanneer zij voor langere tijd een budget krijgen om hiermee zelf de individuele voorzieningen in te kopen, worden kosten bespaard. 15. Doorontwikkelen van inclusief beleid. 16. Deregulering door verdere doorontwikkeling van PGB en PVB (vouchers), waarmee cliënten zelf hun zorg en begeleiding kunnen inkopen, dat versterkt de regievoering van cliënten en vermindert de bureaucratie.

Korte schets over wat de Kanteling inhoudt, samenhang met Welzijn Nieuwe Stijl Kanteling in beleid en verordening Kanteling in de uitvoering

Korte schets over wat de Kanteling inhoudt, samenhang met Welzijn Nieuwe Stijl Kanteling in beleid en verordening Kanteling in de uitvoering Checklist Kanteling binnen gemeenten Korte schets over wat de Kanteling inhoudt, samenhang met Welzijn Nieuwe Stijl Kanteling in beleid en verordening Kanteling in de uitvoering Kanteling in beleid Ja

Nadere informatie

Aandachtspunten voor het gesprek in de Wmo Voor Wmo-raden

Aandachtspunten voor het gesprek in de Wmo Voor Wmo-raden Aandachtspunten voor het gesprek in de Wmo Voor Wmo-raden 1 Aandachtspunten voor het gesprek in de Wmo Voor Wmo-raden Het gesprek (ook wel keukentafelgesprek genoemd) is een gesprek tussen burger en gemeente.

Nadere informatie

Kanteling Wmo iedereen doet mee

Kanteling Wmo iedereen doet mee Kanteling Wmo iedereen doet mee Compensatieplicht en Kanteling - Onze visie op de Wmo Compensatieplicht en Kanteling Onze visie op de Wmo De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is een brede participatiewet

Nadere informatie

De Kanteling. Iedereen doet mee. Lotte Penning. POP Bladel, 27 september 2010

De Kanteling. Iedereen doet mee. Lotte Penning. POP Bladel, 27 september 2010 De Kanteling Iedereen doet mee Lotte Penning POP Bladel, 27 september 2010 Programma 1. Kort: achtergrond van de kanteling 2. De Kanteling 3. Aan de slag met de kanteling Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Wmo. Een goed gesprek met de burger. Checklist voor gemeenten

Wmo. Een goed gesprek met de burger. Checklist voor gemeenten Wmo Een goed gesprek met de burger Checklist voor gemeenten Deze folder is tot stand gekomen op basis van gesprekken met burgers en cliëntenorganisaties. 2. Het gesprek 2 1. De aanvraag van het gesprek

Nadere informatie

Noorden veldwerker. Zorg. De Noordenveldwerker Wegwijzer in welzijn, wonen en zorg. Brochure Noorderveldwerker.indd :26

Noorden veldwerker. Zorg. De Noordenveldwerker Wegwijzer in welzijn, wonen en zorg. Brochure Noorderveldwerker.indd :26 Welzijn Noorden veldwerker Wonen Zorg De Noordenveldwerker Wegwijzer in welzijn, wonen en zorg Brochure Noorderveldwerker.indd 1 04-05-12 13:26 1 Inleiding De uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Wmo-loket. In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning

Wmo-loket. In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning Wmo-loket In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning sopgave 1. Wet maatschappelijke ondersteuning... 5 De gemeente... 5 Het Wmo loket... 5 Het gesprek... 6 2. Het gesprek voorbereiden... 7 Woonsituatie...

Nadere informatie

Alternatief voor Regeerakkoord Regie in eigen hand door persoonsgebonden en persoonsvolgende bekostiging

Alternatief voor Regeerakkoord Regie in eigen hand door persoonsgebonden en persoonsvolgende bekostiging 13-0010/mh/rs/ph Alternatief voor Regeerakkoord Regie in eigen hand door persoonsgebonden en persoonsvolgende bekostiging Gevraagde actie: - Deelt u de filosofie van Regie in eigen hand? - Bent u bereid

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot Inhoudsopgave Inleiding... 4 Leeswijzer... 5 1. Wet maatschappelijke ondersteuning... 6 De gemeente... 6 Het Wmoloket... 6 Het gesprek... 7 2. Het gesprek voorbereiden... 8 Woonsituatie... 9 Huishouden...

Nadere informatie

Kanteling Wmo Iedereen doet mee

Kanteling Wmo Iedereen doet mee Kanteling Wmo Iedereen doet mee Wmo-loket In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning Een brochure voor iedereen die ondersteuning nodig heeft vanuit de Wmo. Vrijwillige ouderenadviseur uit Gelderland

Nadere informatie

De gekantelde Wmo-verordening

De gekantelde Wmo-verordening De gekantelde Wmo-verordening De VNG heeft een Wmo-modelverordening gepubliceerd. Gemeenten kunnen deze tekst gebruiken als voorbeeld om lokaal een eigen Wmo-verordening op te stellen. Voor belangenorganisaties

Nadere informatie

Meerjarenvisie 2011-2014 Gelijkwaardige en maatschappelijke participatie van mensen met een functiebeperking in Arnhem

Meerjarenvisie 2011-2014 Gelijkwaardige en maatschappelijke participatie van mensen met een functiebeperking in Arnhem 2012 Meerjarenvisie 2011-2014 Gelijkwaardige en maatschappelijke participatie van mensen met een functiebeperking in Arnhem Arnhems Platform Chronisch zieken en Gehandicapten September 2011 Aanleiding

Nadere informatie

Cliëntenperspectief op de compensatieplicht

Cliëntenperspectief op de compensatieplicht Cliëntenperspectief op de compensatieplicht De Wmo-adviesraad Leerdam heeft samen met MOVISIE een visiedocument opgesteld over het cliëntenperspectief op de compensatieplicht. De Wmo-adviesraad wilde een

Nadere informatie

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente?

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Cliëntondersteuning Tips voor het keukentafelgesprek Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Inleiding...3 Leeswijzer...4 Wet maatschappelijke ondersteuning...5

Nadere informatie

Mezzo Advies Verordening WMO 2015

Mezzo Advies Verordening WMO 2015 Verordening WMO 2015 Mezzo Auteur: Karin Verbeek Bunnik, mei 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. De reikwijdte van mantelzorg 4 2.1 Mantelzorg is altijd vrijwillig 4 2.2 Mantelzorg en bovengebruikelijke

Nadere informatie

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost Regionale visie op welzijn Brabant Noordoost-oost Inleiding Als gemeenten willen we samen met burgers, organisaties en instellingen inspelen op de wensen en behoeften van de steeds veranderende samenleving.

Nadere informatie

Handreiking Zorg- & Welzijnsarrangement

Handreiking Zorg- & Welzijnsarrangement Handreiking Zorg- & Welzijnsarrangement voor duidelijke afspraken in samenwerking tussen formele en informele partijen rondom een persoon met ondersteuningsvraag versie januari 2018 Hoe kom je tot een

Nadere informatie

opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017

opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017 opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017 Aanleiding Met ingang van 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de cliëntondersteuning voor alle inwoners, voorheen was dit een verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Transitie sociaal domein Haarlem Basisinfrastructuur, subsidies en inkoop

Transitie sociaal domein Haarlem Basisinfrastructuur, subsidies en inkoop Transitie sociaal domein Haarlem Basisinfrastructuur, s en Piet Haker Platform Netwerk Vrijwilligerswerk 13 mei 2014 2 Aanleidingen transitie Nieuwe taken voor gemeenten per 2015 Decentralisatie Awbz Decentralisatie

Nadere informatie

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Meer dan 15.000 mensen zijn vrijwilliger bij een Waarom dit manifest? organisatie voor Vrijwillige Thuishulp,

Nadere informatie

Bijlage 3: Overzicht ontwikkelingen

Bijlage 3: Overzicht ontwikkelingen Bijlage 3: Overzicht ontwikkelingen De Wmo heeft de afgelopen jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt. De eerste jaren bestonden uit het neerzetten van goede structuren voor hulp en ondersteuning. De

Nadere informatie

Informele zorg in Eindhoven, nu en in de toekomst

Informele zorg in Eindhoven, nu en in de toekomst Informele zorg in Eindhoven, nu en in de toekomst Netwerk Informele Zorg en Netwerk Mantelzorg Eindhoven Contact adres secretariaat: Mw. Marijke van der Zanden tel: 040-238 27 97 m.vd.zanden@eindhoven.nl

Nadere informatie

Met elkaar voor elkaar

Met elkaar voor elkaar Met elkaar voor elkaar Publiekssamenvatting Oktober 2013 1 1 Inleiding Met elkaar, voor elkaar. De titel van deze notitie is ook ons motto voor de komende jaren. Samen met u (inwoners en beroepskrachten)

Nadere informatie

Informatieavond inwoners Hooge Mierde

Informatieavond inwoners Hooge Mierde Informatieavond inwoners Hooge Mierde Stichting Zorg en Welzijn Hooge Mierde Datum 10 oktober 2011 Proces in vogelvlucht Integraal dorpsontwikkelingsplan Oplegger subsidie raadsbesluit Dorpsraad en diverse

Nadere informatie

Adviezen over de nieuwe Wmo-modelverordening

Adviezen over de nieuwe Wmo-modelverordening Adviezen over de nieuwe Wmo-modelverordening Handreiking voor lokale belangenbehartigers en leden van Wmo-adviesraden Januari 2011 versie 3 1. Inleiding De modelverordening Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Het keukentafelgesprek

Het keukentafelgesprek Het keukentafelgesprek Informatie over het keukentafelgesprek Waarom een keukentafelgesprek? De Wmo heeft andere uitgangspunten dan de AWBZ. De AWBZ kent een recht op zorg. Er zijn landelijke richtlijnen

Nadere informatie

Het gesprek tussen burger en gemeente. Informatie en tips

Het gesprek tussen burger en gemeente. Informatie en tips Het gesprek tussen burger en gemeente Informatie en tips Inhoudsopgave 1. Het gesprek in de Wmo... 5 2. De Kanteling als uitgangspunt... 6 2.1. Wmo als kaderwet... 6 2.2. Compensatieplicht... 6 3. Middel

Nadere informatie

Samenvatting Klanttevredenheidsonderzoek Wmo en de Benchmarks Wmo resultaten over 2013

Samenvatting Klanttevredenheidsonderzoek Wmo en de Benchmarks Wmo resultaten over 2013 Samenvatting Klanttevredenheidsonderzoek Wmo en de Benchmarks Wmo resultaten over 2013 Klanttevredenheidsonderzoek Het KTO is een wettelijke verplichting wat betreft de verantwoording naar de Gemeenteraad

Nadere informatie

COLLEGENOTA. Onderwerp: Klanttevredenheidsonderzoek Wmo Aantal bijlage(n): 1. Beslispunten:

COLLEGENOTA. Onderwerp: Klanttevredenheidsonderzoek Wmo Aantal bijlage(n): 1. Beslispunten: COLLEGENOTA Portefeuillehouder: E. Janissen Paraaf Datum Afdeling: MRB Steller: F. Muller-De Vos Afd. Manager Medewerker Datum: 22-10-2013 Openbaar: Ja x Nee Fin. Jur. Pers. Naar griffier: Ja Nee Consulent

Nadere informatie

De toekomst van de Wmo. De visie van Participe op zorg en welzijn in de wijk

De toekomst van de Wmo. De visie van Participe op zorg en welzijn in de wijk De toekomst van de Wmo De visie van Participe op zorg en welzijn in de wijk Nieuw Wmo beleidsplan De gemeente Alphen aan den Rijn staat aan de vooravond van een nieuw Wmo Beleidsplan 2012-2015. Het is

Nadere informatie

Het Signalerend. Toegankelijke. Activerende. Netwerk

Het Signalerend. Toegankelijke. Activerende. Netwerk Stean foar Stipe Visie op cliëntondersteuning zorg, welzijn en aangepast wonen Het Signalerend ignalerende Toegankelijke Effectieve Activerende Netwerk (dat stiet as in hûs!) Inleiding Sinds januari 2007

Nadere informatie

Stand van zaken Sociaal Domein

Stand van zaken Sociaal Domein Stand van zaken Sociaal Domein Van transitie naar transformatie Gemeenteraad 27 oktober 2016 Voorbereiding Inhoud 2013 2020 Implementatie en borging Transformatie 1-1-2015 transitie heden Waar staan we

Nadere informatie

Wmo en de professional

Wmo en de professional Wmo en de professional Wmo werkplaats Groningen- Drenthe Ferry Wester 1 Wat gaan we doen 1. Kennismaking en uitleg programma 2. Wat is de Wmo? 3. Doelen en uitgangspunten van de Wmo 4. Uitvoering van de

Nadere informatie

De toegang tot zorg. Gerrit Overbeek

De toegang tot zorg. Gerrit Overbeek De toegang tot zorg Gerrit Overbeek Inhoud Toegang tot de Wmo, nu Toegang tot begeleiding, nu Keuzes m.b.t. toegang tot zorg De Kanteling In gesprek met de burger, over diens beperkingen, en het gewenste

Nadere informatie

DOEN WE HET IN ARNHEM

DOEN WE HET IN ARNHEM ZO DOEN WE HET IN ARNHEM 1 1. Inleiding Op 1 januari 2017 gaat de Stichting Sociale Wijkteams Arnhem formeel van kracht. Daarmee kiest de gemeente Arnhem voor het oprichten van een onafhankelijke juridische

Nadere informatie

Welzijn nieuwe stijl. Thema-avond gemeenteraad Geldermalsen. 19 oktober 2010 Marjon Breed

Welzijn nieuwe stijl. Thema-avond gemeenteraad Geldermalsen. 19 oktober 2010 Marjon Breed Welzijn nieuwe stijl Thema-avond gemeenteraad Geldermalsen 19 oktober 2010 Marjon Breed Presentatie Welzijn nieuwe stijl Welzijn in Geldermalsen De Wmo Welzijn Actuele ontwikkelingen Welzijn nieuwe stijl

Nadere informatie

Het Kantelingsconcept. Het conceptueel kader naar aanleiding van het VNG project De Kanteling

Het Kantelingsconcept. Het conceptueel kader naar aanleiding van het VNG project De Kanteling Het Kantelingsconcept Het conceptueel kader naar aanleiding van het VNG project De Kanteling INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Begrippenlijst 4 3. Basis conceptueel kader: wat is Kantelen? 5 4. Het gesprek

Nadere informatie

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Hoe word ik als cliënt geïnformeerd over de veranderingen? Met een brief van de gemeente Met een persoonlijk gesprek in 2015

Nadere informatie

Zelftest clie ntondersteuning voor gemeenten

Zelftest clie ntondersteuning voor gemeenten Zelftest clie ntondersteuning voor gemeenten Aanleiding Op 16 oktober heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen die de regering verzoekt om een zelftest aan gemeenten aan te reiken die gemeenteraden,

Nadere informatie

De Kanteling in de Wmo. Drechtraad 4 oktober 2011

De Kanteling in de Wmo. Drechtraad 4 oktober 2011 De Kanteling in de Wmo Drechtraad 4 oktober 2011 Huidige situatie Wmo nog erg AWBZ-achtig (claim op zorg) Te veel voorziening- en zorggericht, te weinig focus op participatie. Te weinig vraag achter de

Nadere informatie

Kenmerk 13s058 / augustus 2013. Inleiding

Kenmerk 13s058 / augustus 2013. Inleiding Kenmerk 13s058 / augustus 2013 Inleiding In de komende maanden en jaren krijgen gemeenten te maken met een drietal decentralisaties van de rijksoverheid naar de gemeentelijke overheid waarvan die in meer

Nadere informatie

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten:

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten: Opdrachtformulering kwartiermaker integrale welzijnsopdracht Aanleiding De gemeenteraad van de gemeente Tiel heeft in haar vergadering van juli 2014 het besluit genomen om een inhoudelijke discussie te

Nadere informatie

WAT ZIJN DE UITGANGSPUNTEN

WAT ZIJN DE UITGANGSPUNTEN WAT ZIJN DE UITGANGSPUNTEN Bekijk de visie en beantwoord de volgende vragen In welke mate er aandacht is voor andere partijen, burgers, vrijwilligers, mantelzorg Wat staat er vermeld over de eigen kracht

Nadere informatie

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR OPSTELLER VOORSTEL: AFDELING: PORTEFEUILLEHOUDER: Agendapunt: No. /'09 Dokkum, ONDERWERP: Wmo Verordening 2014 SAMENVATTING: De Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Stadskanaal: Samen met de burger Integraal beleidskader Sociaal Domein

Stadskanaal: Samen met de burger Integraal beleidskader Sociaal Domein Stadskanaal: Samen met de burger Integraal beleidskader Sociaal Domein Versie: 31 maart 2014 1. Inleiding: Wij kunnen ons in Nederland gelukkig prijzen met een van de sterkste sociale stelsels ter wereld.

Nadere informatie

Wmo beleidsplan 2013 INLEIDING

Wmo beleidsplan 2013 INLEIDING December 2012 INLEIDING Het beleidsplan Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) 2008-2011 heeft een wettelijk bepaalde werkingsduur van vier jaren. In 2012 is besloten dit beleidsplan met één jaar te

Nadere informatie

Wmo-kanteling. Raadpleging Inwonerpanel Dongen

Wmo-kanteling. Raadpleging Inwonerpanel Dongen Wmo-kanteling Raadpleging Inwonerpanel Dongen Even voorstellen 2 Stephan Dijcks GfK onderzoekt gedrag consumenten en burgers Beheer en onderzoek Inwonerpanel Dongen Uitvoerder landelijke Wmo-evaluatie

Nadere informatie

Oude en nieuwe Wmo. ondersteuning. 2 Deze resultaatgebieden zijn: a. een huishouden te voeren; b. zich te verplaatsen in en om de woning;

Oude en nieuwe Wmo. ondersteuning. 2 Deze resultaatgebieden zijn: a. een huishouden te voeren; b. zich te verplaatsen in en om de woning; Oude en nieuwe Wmo De Tweede Kamer is akkoord met het Voorstel van wet Wmo 2015. Na behandeling in de Eerste Kamer zal dit voorstel eind 2014 de huidige Wmo gaan vervangen. Tussen de huidige Wmo en het

Nadere informatie

Inspiratiedocument cliëntondersteuning

Inspiratiedocument cliëntondersteuning Inspiratiedocument cliëntondersteuning VNG / 1 juni 2015 Sinds de invoering van de Wmo in 2007 hebben gemeenten een taak op het gebied van cliëntondersteuning. In de Wmo 2015 is deze verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Zorgen over het keukentafelgesprek De bedoeling en werkwijze van het keukentafelgesprek in de Wmo AVI / VNG / 19 april 2015

Zorgen over het keukentafelgesprek De bedoeling en werkwijze van het keukentafelgesprek in de Wmo AVI / VNG / 19 april 2015 Zorgen over het keukentafelgesprek De bedoeling en werkwijze van het keukentafelgesprek in de Wmo AVI / VNG / 19 april 2015 De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) is er op gericht dat gemeenten

Nadere informatie

Transformatie in de gemeente Dalfsen. Dichter bij de kern

Transformatie in de gemeente Dalfsen. Dichter bij de kern Transformatie in de gemeente Dalfsen Dichter bij de kern 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Transformatie Sociaal Domein Dichter bij de kern...4 2.1. Transformatie ambitie in uitgangspunten...5 2.2 Bestaande

Nadere informatie

Prestatieveld informatie, advies en cliëntondersteuning in de Wmo

Prestatieveld informatie, advies en cliëntondersteuning in de Wmo Prestatieveld informatie, advies en cliëntondersteuning in de Wmo Beknopte versie Handreiking voor lokale belangenbehartigers Bijgestelde versie maart 2008 Oorspronkelijke versie - juni 2006 Programma

Nadere informatie

Samenwerken aan welzijn

Samenwerken aan welzijn Samenwerken aan welzijn Richting en houvast 17 november 2017 Het organiseren van welzijn Het afgelopen jaar hebben we met veel inwoners en maatschappelijke partners gesproken. Hiermee hebben we informatie

Nadere informatie

Datum: 5 januari 2012 Kenmerk: 12-0001 AW/FO Onderwerp: reactie Cliëntenbelang Amsterdam op concept Wmo-beleidsplan 2012-2016

Datum: 5 januari 2012 Kenmerk: 12-0001 AW/FO Onderwerp: reactie Cliëntenbelang Amsterdam op concept Wmo-beleidsplan 2012-2016 Gemeente Amsterdam t.a.v. dhr. Eric van der Burg, Wethouder Zorg Postbus 202 1000 AE Amsterdam Datum: 5 januari 2012 Kenmerk: 12-0001 AW/FO Onderwerp: reactie Cliëntenbelang Amsterdam op concept Wmo-beleidsplan

Nadere informatie

De welzijnskoers Gemeente Roermond - afdeling Welzijn 2013

De welzijnskoers Gemeente Roermond - afdeling Welzijn 2013 1 De welzijnskoers 2013-2016 Gemeente Roermond - afdeling Welzijn 2013 2 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Aanleiding... 3 1 Welzijnsvisie Roermond... 3 2 Regeerakkoord Rutte II... 4 3 Het routeboek: de

Nadere informatie

Checklist Onafhankelijke Cliëntondersteuning

Checklist Onafhankelijke Cliëntondersteuning Checklist Onafhankelijke Cliëntondersteuning Gemeenten zijn verplicht onafhankelijke cliëntondersteuning aan te bieden aan mensen met een zorg- en ondersteuningsvraag. De meeste gemeenten hebben dit op

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare budget

Nadere informatie

WMO Rotterdam. Van verzorgingstaat naar - stad en - straat

WMO Rotterdam. Van verzorgingstaat naar - stad en - straat WMO Rotterdam Van verzorgingstaat naar - stad en - straat Beleidskader Wmo: voor wie? Inwoners van Rotterdam Circa 525.00 zelfredzame burgers Circa 62.000 beperkt zelfredzame burgers Circa 30.000 kwetsbare

Nadere informatie

Informatiekaart 2. Mantelzorg in de Wmo 2015. Gemeenten aan zet. Kennisdossier Mantelzorg en de Wmo

Informatiekaart 2. Mantelzorg in de Wmo 2015. Gemeenten aan zet. Kennisdossier Mantelzorg en de Wmo Informatiekaart 2 Mantelzorg in de Wmo 2015 In de vernieuwde Wmo staan participatie en zelfredzaamheid centraal. Nederland wordt steeds meer een participatiemaatschappij: de rol van de overheid in zorg

Nadere informatie

Meedoen naar Vermogen

Meedoen naar Vermogen Meedoen naar Vermogen Hier komt tekst 27 november 2014 Hier komt ook tekst Wat komt aan bod? Deel 1 Utrechtse aanpak Deel 2 Niemand tussen wal en schip, communicatie 28/11/2014 Deel 1 Deel 1 Utrechtse

Nadere informatie

Ondersteuning & Zorg door de gemeente Wat gaat er veranderen?

Ondersteuning & Zorg door de gemeente Wat gaat er veranderen? Ondersteuning & Zorg door de gemeente Wat gaat er veranderen? Algemeen November 2011 Siska de Rijke Beleidsmedewerker Zorg CG-Raad Onze 180 leden in beeld 2 Ons Doel: De Inclusieve Samenleving Op voet

Nadere informatie

Herstructurering Sociaal Domein

Herstructurering Sociaal Domein Herstructurering Sociaal Domein Arnold Peters, Programmaleider Herstructurering Sociaal Domein Sabrina Eijk, Programmaleider De gezonde Wijk Introductie; van Decentralisatie naar Transformatie Voor wie

Nadere informatie

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid:

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: 2 juni 2014 Sociaal Domein Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: Jeugdzorg, AWBZ-begeleiding naar Wmo, Participatiewet. Samenhang met ontwikkelingen Publieke Gezondheidszorg en Passend

Nadere informatie

Prestatieveld WMO. Het geven van informatie, advies en cliëntondersteuning

Prestatieveld WMO. Het geven van informatie, advies en cliëntondersteuning Prestatieveld WMO Het geven van informatie, advies en cliëntondersteuning Basisvragen Op welke wijze kan het loket een bijdrage leveren: - het doel en de uitgangspunten van de WMO te realiseren - aan de

Nadere informatie

Op weg naar een inclusief Tynaarlo

Op weg naar een inclusief Tynaarlo Op weg naar een inclusief Tynaarlo visienotitie Tynaarlo is een inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen, waarin iedereen telt en wordt gerespecteerd. Een samenleving waarin ook mensen met een

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare

Nadere informatie

Inkoop- & veranderscenario s

Inkoop- & veranderscenario s Veranderingen in de hulp bij het huishouden Inkoop- & veranderscenario s Planning inkoop en hervorming Nieuwe uitgangspunten Wmo 2015 Visie op overheidsparticipatie Alternatieven en voorbeelden Veranderingen

Nadere informatie

Stelling 1: De samenleving is prima in staat de Hulp bij het huishouden vorm te geven.

Stelling 1: De samenleving is prima in staat de Hulp bij het huishouden vorm te geven. Uitwerking marktoriëntatie Hulp bij het huishouden door 14 Twentse gemeenten met zorgaanbieders HH en de Wmo raden over de toekomst van hulp bij het huishouden vanaf 2015. Stelling 1: De samenleving is

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 1 Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 Dit hoofdstuk presenteert in vogelvlucht de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De bedoeling van dit hoofdstuk is een beeld te geven van hoe de wet in elkaar

Nadere informatie

Van theorie naar de dagelijkse praktijk van de Wmo, De Kanteling en Welzijn Nieuwe Stijl in Wielwijk

Van theorie naar de dagelijkse praktijk van de Wmo, De Kanteling en Welzijn Nieuwe Stijl in Wielwijk Van theorie naar de dagelijkse praktijk van de Wmo, De Kanteling en Welzijn Nieuwe Stijl in Wielwijk Pamela van der Kruk Interim manager WijkInformatiePunt en Sociaal Wijkteam Wielwijk INDELING PRESENTATIE

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015 Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015 Inhoud Waarom moest het veranderen? Wat is veranderd? Wat heeft de gemeente gedaan? Wat betekent dat voor jullie? Wat voor ondersteuning? Waar zijn

Nadere informatie

Herstel en rehabilitatie in het licht van herziening zorgstelsel

Herstel en rehabilitatie in het licht van herziening zorgstelsel Herstel en rehabilitatie in het licht van herziening zorgstelsel Hanneke Henkens Congres Herstelwerkzaamheden 14 december 2006 WMO, WIA, WWB, Poortwachter AWBZ ZVW Forensisch wettelijk kader GGz Maatschappelijke

Nadere informatie

Reactie op advies Wmo-raad

Reactie op advies Wmo-raad Reactie op advies Wmo-raad Reactie op schriftelijk advies van de Wmo-raad van 6 februari 2012. Verordening 1. Hoofdstuk 1: wij hebben moeite met de scheiding van aanmelding en aanvraag. Wij willen dat

Nadere informatie

Tevredenheids- en ervaringsonderzoek Wmo over 2011

Tevredenheids- en ervaringsonderzoek Wmo over 2011 Tevredenheids- en ervaringsonderzoek Wmo over 2011 Onderzoek onder alle Wmo doelgroepen, waaronder klanten Wmo-loket, gebruikers hulp bij het huishouden, mantelzorgondersteuning en andere individuele voorzieningen

Nadere informatie

Eigen Regie Maakt Zorg Beter

Eigen Regie Maakt Zorg Beter Eigen Regie Maakt Zorg Beter 31 maart 2011 Siska de Rijke Beleidsmedewerker Zorg CG-Raad Termen Zelfmanagement Eigen regie Eigen verantwoordelijkheid Deelnemer in plaats van afnemer Verbindende schakel

Nadere informatie

Verbeteren door vernieuwen en verbinden

Verbeteren door vernieuwen en verbinden Verbeteren door vernieuwen en verbinden Visie op het sociaal domein Hoeksche Waard tot stand gekomen met medewerking van professionele organisaties, vrijwilligersorganisaties en organisaties van zorgvragers

Nadere informatie

Onderwerpen. Wat is kantelen? Waarom kantelen? Kantelen doen we samen Stip aan de horizon

Onderwerpen. Wat is kantelen? Waarom kantelen? Kantelen doen we samen Stip aan de horizon Onderwerpen Wat is kantelen? Waarom kantelen? Hoe gaan we kantelen Kantelen doen we samen Stip aan de horizon Wat is kantelen? Invoeren bedoeling Wmo: - Zelfredzaamheid en zelfstandigheid - Van zorg naar

Nadere informatie

Mezzo memo. Betreft : Het keukentafelgesprek, visie en uitgangspunten Van : Mezzo Bijlage 1 : Het keukentafelgesprek in de praktijk

Mezzo memo. Betreft : Het keukentafelgesprek, visie en uitgangspunten Van : Mezzo Bijlage 1 : Het keukentafelgesprek in de praktijk Mezzo memo Betreft : Het keukentafelgesprek, visie en uitgangspunten Van : Mezzo Bijlage 1 : Het keukentafelgesprek in de praktijk Inleiding Gemeenten krijgen een steeds grotere taak in de ondersteuning

Nadere informatie

Commissienotitie Reg. nr : 1110223 Comm. : MZ Datum : 20-06-11

Commissienotitie Reg. nr : 1110223 Comm. : MZ Datum : 20-06-11 Onderwerp Wet maatschappelijke ondersteuning, de kanteling in de gemeente Boxtel. Status oordeelvormend Voorstel 1. Kennis te nemen van bijgaande notitie De kanteling in de gemeente Boxtel. 2. Voor de

Nadere informatie

Geachte lezer, Anne-Corine Schaaps directeur

Geachte lezer, Anne-Corine Schaaps directeur Geachte lezer, Fijn dat u even tijd neemt om kortweg kennis te maken met het beleid van stichting Welcom. Door het beleid voor de komende vier jaren te omschrijven, laat Welcom zien wat ze in de samenleving

Nadere informatie

nieuwe doelgroepen gestalte te kunnen geven en ons te informeren over mogelijke financieringsbronnen.

nieuwe doelgroepen gestalte te kunnen geven en ons te informeren over mogelijke financieringsbronnen. Notitie van de Wmo-klankbordgroep op de gemeentelijke conceptnotitie: Naar een Amsterdams basispakket Wmo: algemene uitgangspunten voor de individueel gerichte welzijnsdiensten d.d. 12 december 2008 Ter

Nadere informatie

De leden van het Platform Maatschappelijke Ondersteuning hebben over dit Beleidsplan wel een aantal algemene opmerkingen/adviezen.

De leden van het Platform Maatschappelijke Ondersteuning hebben over dit Beleidsplan wel een aantal algemene opmerkingen/adviezen. Skagerrakstraat 1a Platform 7202 BZ Zutphen Maatschappelijke T: 06-10306511 Ondersteuning E: : platformmo@gmail.com W: www.platformgcz.com College van Burgemeester en Wethouders Postbus 41 7200 AA Zutphen

Nadere informatie

De bibliotheek draagt actief bij aan preventie en participatie!

De bibliotheek draagt actief bij aan preventie en participatie! De bibliotheek draagt actief bij aan preventie en participatie! 2 Wat speelt er? 3 De drie decentralisaties en de kanteling in het sociaal domein Willen we echt een inclusieve samenleving bouwen waar iedereen,

Nadere informatie

VERSLAG WMO WERKCONFERENTIE LEIDERDORP 19 APRIL 2011

VERSLAG WMO WERKCONFERENTIE LEIDERDORP 19 APRIL 2011 VERSLAG WMO WERKCONFERENTIE LEIDERDORP 19 APRIL 2011 Voor aanwezigen zie de bijlage. Doel van de avond: Verbreden en verbinden. Hoe kunnen we tot slimme samenwerkingen komen om de burgers van Leiderdorp

Nadere informatie

Welkom. Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht

Welkom. Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht Welkom Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht Inhoud Inrichting werkwijze wijkteams Leeuwarden Verdieping in schuldhulpverlening Verdieping

Nadere informatie

Werkplan. Versie 30 september 2015

Werkplan. Versie 30 september 2015 Werkplan 2016 Versie 30 september 2015 Werkplan 2016 mfc t Marheem Woord vooraf t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert.

Nadere informatie

Verordeningen Jeugd en Wmo Wmo-raden

Verordeningen Jeugd en Wmo Wmo-raden Verordeningen Jeugd en Wmo 2015 Wmo-raden Procedures Advies vragen aan alle Wmo-raden = vanaf 6 juni 2 juli Wmo-raden informeren tijdens bijeenkomst = 16 juni en 19 juni Informeren raad tijdens raadsinformatiebijeenkomst

Nadere informatie

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom?

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Het ministerie van VWS heeft wee websites in het leven geroepen die hierover uitgebreid informatie geven www.dezorgverandertmee.nl en www.hoeverandertmijnzorg.nl

Nadere informatie

Factsheet. Uitleg over cliëntondersteuning De cliëntenraad aan zet

Factsheet. Uitleg over cliëntondersteuning De cliëntenraad aan zet Factsheet Uitleg over cliëntondersteuning De cliëntenraad aan zet Colofon Uitgave Landelijke Cliëntenraad Postbus 95966 2509 CZ Den Haag T (070) 3499790 www.landelijkeclientenraad.nl info@lcr-suwi.nl Auteurs

Nadere informatie

t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert.

t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert. Werkplan 2014 Werkplan 2014 Woord vooraf t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert. Het werkveld maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Landelijke Contactdag Tourette 2016. Ed Carper

Landelijke Contactdag Tourette 2016. Ed Carper Landelijke Contactdag Tourette 2016 Ed Carper d Voorstellen Laura d Programma 10:15 Peter van der Zwan / Marjan Maarschalkerweerd 10:45 Pauze met Ed Citroen 11:30 Daniëlle Cath 12:15 Jolande van de Griendt

Nadere informatie

1 Regeling voorziening gezinsondersteuning kinderopvang gemeente Renkum Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Renkum,

1 Regeling voorziening gezinsondersteuning kinderopvang gemeente Renkum Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Renkum, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Renkum Nr. 228885 22 december 2017 Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Renkum houdende regels omtrent voorzieningen voor

Nadere informatie

We zijn het eens en hebben het helder. Samenvatting van onze ambitie. 1. Ambitie

We zijn het eens en hebben het helder. Samenvatting van onze ambitie. 1. Ambitie Aan : Geriatrisch Netwerk Van : Jan Lam, programmamanager Onderwerp : Ambitie, doelen en activiteiten Geriatrisch Netwerk (versie G [= goed]) Datum : 5-12-2017 Status : Overeengekomen op het overleg van

Nadere informatie

Zelf doen wat kan en ondersteuning waar moet.

Zelf doen wat kan en ondersteuning waar moet. Zelf doen wat kan en ondersteuning waar moet. Op 1 januari 2015 wordt de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) van kracht. De zes Drechtsteden zijn dan verantwoordelijk voor de ondersteuning

Nadere informatie

KOERSDOCUMENT SOCIAAL DOMEIN VIJFHEERENLANDEN Werkgroep Sociaal Domein Versie 1.0

KOERSDOCUMENT SOCIAAL DOMEIN VIJFHEERENLANDEN Werkgroep Sociaal Domein Versie 1.0 KOERSDOCUMENT SOCIAAL DOMEIN VIJFHEERENLANDEN 2018-2022 Werkgroep Sociaal Domein 22-06-2017 Versie 1.0 Inhoudsopgave Inleiding Visie Sociaal Domein Doelstellingen Sociaal Domein Meedoen in Vijfheerenlanden

Nadere informatie

Decentralisaties Ook de gemeente Waddinxveen heeft er mee te maken. Wat houden de decentralisaties in? Waar komt het vandaan? Waarom? 7 Oktober 2014 Waar komt het vandaan? Samen voor elkaar: de samenleving

Nadere informatie

Huis van Renkum. Doelen waaraan wordt bijgedragen

Huis van Renkum. Doelen waaraan wordt bijgedragen Huis van Renkum Doelen waaraan wordt bijgedragen Het Huis van Renkum draagt in de meest brede zin bij aan het hoofddoel van de gemeente Renkum: het vergroten van de zelfredzaamheid, het sociaal functioneren

Nadere informatie

De Wmo Ontwikkelingen en uitdagingen voor de Wmo-raad

De Wmo Ontwikkelingen en uitdagingen voor de Wmo-raad De Wmo Ontwikkelingen en uitdagingen voor de Wmo-raad September 2010 Doel van de Wmo: Participatie Iedereen moet op eigen wijze mee kunnen doen aan de samenleving 2 Kenmerken van de Wmo - De Wmo is gericht

Nadere informatie

Gluren bij de 3D buren Een kijkje in het huis van sociaal werk

Gluren bij de 3D buren Een kijkje in het huis van sociaal werk Gluren bij de 3D buren Een kijkje in het huis van sociaal werk 5/13/2016 Wie ben ik? Wat was ook al weer de bedoeling van 3D? Het echte gluren: wie, wat en hoe doen ze het? Aantal dilemma s Discussie Wie

Nadere informatie

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP Vanaf 2015 krijgt de gemeente er zorgtaken bij. Een deel van de zorg die nu via het zorgkantoor vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) loopt, gaat

Nadere informatie