De Vlaamse regering heeft op 25 juni 2010 een besluit goedgekeurd betreffende de beleids- en beheerscyclus (BBC)van de provincies, de gemeenten en de

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Vlaamse regering heeft op 25 juni 2010 een besluit goedgekeurd betreffende de beleids- en beheerscyclus (BBC)van de provincies, de gemeenten en de"

Transcriptie

1

2 De Vlaamse regering heeft op 25 juni 2010 een besluit goedgekeurd betreffende de beleids- en beheerscyclus (BBC)van de provincies, de gemeenten en de OCMW s met regels voor de financiële aspecten van de beleidsvoering en inhoudelijke planning, de uitvoering en de evaluatie.

3 Voor welke besturen geldt het besluit? De 5 provincies Alle Vlaamse gemeenten Alle Vlaamse OCMW s

4 Inwerkingtreding van het besluit?

5 Van een financiële naar een beleidscyclus Een goede planning De inhoud (de beleidsdoelstellingen) De financiële consequenties

6 meerjarenplan Dus voor 1 jaar legislatuuroverschrijdend

7 meerjarenplan is belangrijkste beleidsopties voor de komende periode en financiële consequenties

8 De meerjarenplanning bestaat uit: een strategische nota, een financiële nota en een toelichting. De strategische nota De financiële nota De toelichting prioritaire beleidsdoelstellingen financieel doelstellingenplan o.m. een beschrijving van de overige, niet prioritaire beleidsdoelstellingen en een omgevingsanalyse, het organogram,

9 Samenwerking Het OCMW werkt samen met verschillende partners Inspraak Het OCMW organiseert 3 publieksmomenten: 1 met de senioren, centrumraad en vrijwilligers op 13/9 1 met de sociale actoren op 18/9 1 samen met de Stad op 15/10 in de Volkszaal Budget We brengen geen oneindig financieel verhaal, de budgetten zijn beperkt. Daarom is het belangrijk ze efficiënt in te zetten

10 Sociale planning: cijfers, kaartjes en begeleiding door de Provincie Oost-Vlaanderen > Jaarverslag Sociale Dienst OCMW Gegevens uit het Lokaal Sociaal Beleidsplan Feedback overlegstructuren

11 Beleidsdoelstelling 1: Een professionele organisatie uitbouwen waar correct en doelmatig beheer en samenwerking centraal staan

12 1. Een professionele organisatie Actieplan 1: Organisatiebeheersing en ontwikkeling snelheid

13 1. Een professionele organisatie Actieplan 2: Synergie Stad & OCMW

14 1. Een professionele organisatie Actieplan 2: Synergie Stad & OCMW Actie 1: Opstart gezamenlijk aankoopbeleid

15 1. Een professionele organisatie Actieplan 2: Synergie Stad & OCMW Actie 2: Onderzoek verder gedeeld beleid

16 1. Een professionele organisatie Actieplan 3: Optimaliseren patrimonium Actie 1: Herbestemming kloostergebouw Actie 2: Herbestemming vleugel WLZ

17 Beleidsdoelstelling 2: In het Sociaal Huis Oudenaarde een kwaliteitsvolle maatschappelijke dienstverlening verzekeren via een uniek laagdrempelig aanspreekpunt dat prioriteit geeft aan de bestrijding van (kinder)armoede en sociale uitsluiting.

18 2. Kwaliteitsvolle maatschappelijke dienstverlening Actieplan 1: Het proactief handelen en de participatie van kansarmen wordt geïntegreerd in de maatschappelijke dienstverlening van het Sociaal Huis. Hiertoe wordt proactief ingespeeld op de signalen die ons bereiken vanuit de doelgroep, en nemen we spontaan initiatieven om hieraan tegemoet te komen.

19 2. Kwaliteitsvolle maatschappelijke dienstverlening Actieplan 1: Proactief handelen en participatie Actie 1: Samenwerking met verenigingen, clubs, scholen en OK-swaree. Het Lokaal Dienstencentrum de Vesting uitbreiden.

20 2. Kwaliteitsvolle maatschappelijke dienstverlening Actieplan 1: Proactief handelen en participatie Actie 2: Participeren in project proactieve woonbegeleiding

21 2. Kwaliteitsvolle maatschappelijke dienstverlening Actieplan 1: Proactief handelen en participatie Actie 3: Waar mogelijk worden nieuwe initiatieven genomen inzake automatische rechtentoekenning in de dienstverlening.

22 2. Kwaliteitsvolle maatschappelijke dienstverlening Actieplan 2: Er wordt een sociale kruidenier opgericht en dit in samenwerking met de VZW Grijkoort. VZW Grijkoort Sociaal aan de slag met voedseloverschotten!

23 2. Kwaliteitsvolle maatschappelijke dienstverlening Actieplan 2: Sociale kruidenier Actie 1: Samenwerkinginitiatieven met netwerk sociale kruideniers Vlaamse Ardennen en warenhuis Delhaize

24 2. Kwaliteitsvolle maatschappelijke dienstverlening Actieplan 3: De rol van het Lokaal Dienstencentrum de Vesting als middel tegen sociaal isolement via projecten waarbij de participatie en de sociale activering van de doelgroep wordt vooropgesteld.

25 2. Kwaliteitsvolle maatschappelijke dienstverlening Actieplan 3: Sociaal isolement doorbreken Actie 1: Er worden acties opgezet waarin de doelgroep participeert: budgetkoken, digitale kloof,

26 2. Kwaliteitsvolle maatschappelijke dienstverlening Actieplan 3: Sociaal isolement doorbreken Actie 2: Het beheer en uitbating van het sociaal restaurant de Pelikaan wordt geoptimaliseerd waardoor een kwalitatief aanbod op een kostenefficiënte wijze wordt bereikt.

27 2. Kwaliteitsvolle maatschappelijke dienstverlening Actieplan 3: Sociaal isolement doorbreken Actie 3: Er worden initiatieven genomen om het vrijwilligerswerk te stimuleren. (vermaatschappelijking van de zorg)

28 2. Kwaliteitsvolle maatschappelijke dienstverlening Actieplan 3: Sociaal isolement doorbreken Actie 4: Er worden initiatieven genomen om de digitale kloof te dichten voor senioren en kwetsbare bewonersgroepen.

29 2. Kwaliteitsvolle maatschappelijke dienstverlening Actieplan 3: Sociaal isolement doorbreken Actie 5: Er wordt een mobiliteitsplan uitgewerkt in samenwerking met de seniorenraad, de stad en LDC de Vesting.

30 2. Kwaliteitsvolle maatschappelijke dienstverlening Actieplan 4: Als stad met een centrumfunctie voor de regio wordt een sturende en begeleidende taak opgenomen om nieuwe samenwerkingsverbanden tussen OCMW s onderling en met externe partners te creëren (arbeidszorg, )

31 2. Kwaliteitsvolle maatschappelijke dienstverlening Actieplan 4: Centrumfunctie Actie 1: We treden op als initiatiefnemer of als partner in samenwerkingsverbanden.

32 2. Kwaliteitsvolle maatschappelijke dienstverlening Actieplan 5: Het sociaal huis uitbouwen als uniek aanspreekpunt voor sociaal beleid van stad en OCMW Actie 1: Er wordt een definitieve locatie vastgelegd voor het Sociaal Huis.

33 Beleidsdoelstelling 3: Mensen zo snel mogelijk uit de kansarmoede te halen en uitkeringsonafhankelijk te maken. Werk is daarbij één van de belangrijkste hefbomen.

34 3. Werk Actieplan 1: Gecoördineerde aanpak van alle sociale economie initiatieven in de stad en de regio.

35 3. Werk Actieplan 1: Sociale economische initiatieven Actie 1: Samenwerkingsover eenkomsten afsluiten met alle sociale economie in de regio. VZW Grijkoort VZW Goed Wonen

36 3. Werk Actieplan 1: Sociale economische initiatieven Actie 2: Integratie dienstenchequeonderneming van stad en OCMW

37 3. Werk Actieplan 2: Arbeidsactivering +25

38 3. Werk Actieplan 2: Arbeidsactivering +25 Actie 1: De samenwerking met private ondernemingen uitbreiden om de toeleiding naar tewerkstelling in ondernemingen te verruimen.

39 3. Werk Actieplan 2: Arbeidsactivering +25 Actie 2: Nieuwe sociale tewerkstellingsplaatsen creëren binnen de diensten van het OCMW (lokaal dienstencentrum, sociale kruidenier, boodschappendienst,vervoersdienst, wasserij, Doorstroming naar tewerkstelling In 2012 konden 91 cliënten doorstromen naar een tewerkstelling (2011 = 79) sociale tewerkstellingen art WEP+ 57 tewerkstellingen in privémarkt Tewerkstelling door het O.C.M.W. in toepassing van art. 60 7: jaar 2010 : 25 personen jaar 2011 : 32 personen jaar 2012 : 51 personen

40 3. Werk Actieplan 2: Arbeidsactivering +25 Actie 3: Versterkte samenwerking met de lokale werkwinkel.

41 3. Werk Actieplan 3: Arbeidsactivering jongeren

42 3. Werk Actieplan 3: Arbeidsactivering jongeren Actie 1: Via samenwerking met externe partners een activeringsaanbod creëren om jonge gerechtigden op leefloon of een financiële maatschappelijke hulp voor te bereiden op een tewerkstelling of opleiding. Jaar Totaal < 25 jr. % ,8 % % ,5% Vanaf juni 2012 heeft er een lichte daling plaats van het aantal leefloongerechtigden. Het aantal jongeren (< 25 jaar) blijft stijgen en bedraagt bijna 1/3 van het aantal leefloongerechtigden.

43 3. Werk Actieplan 4: Arbeidszorg inschakelen in de dienstverlening van het OCMW als middel om gerechtigden op een maatschappelijke integratie of financiële maatschappelijke hulp sociaal te activeren.

44 3. Werk Actieplan 4: Arbeidszorg Actie 1: Er worden arbeidszorgplaatsen gecreëerd in de dienstverlening via het lokaal dienstencentrum en via samenwerkingsbanden met partners.

45 Beleidsdoelstelling 4: Kwaliteitsvol en betaalbaar wonen voor kansengroepen in Oudenaarde verbeteren door inzet op doelgroepgericht werken en leefbaarheid.

46 4. Wonen Actieplan 1: De samenwerking met andere OCMW s en gemeenten en de huisvestingsactoren rond de woon- en leefbaarheid in de politiezone Vlaamse Ardennen bestendigen en optimaliseren.

47 4. wonen Actieplan 1: Woon- en leefbaarheid Actie 1: Trajectbegeleiding naar huisvesting en woonbegeleiding introduceren in de dienstverlening van het OCMW

48 4. wonen Actieplan 2: In OCMW Oudenaarde wordt een systeem van doorgangswoningen gecreëerd dat aansluit op het crisisopvangnetwerk. Actie 1: Het OCMW voorziet een aantal doorgangswoningen.

49 Beleidsdoelstelling 5: Senioren zo lang mogelijk kwaliteitsvol thuis laten wonen door het bevorderen van de participatie en initiatieven om het zelfstandig wonen te verbeteren.

50 5. Zelfstandig wonen Actieplan 1: Bestrijden sociaal isolement Actie 1: Het concept van een buurtwerking en woonzones wordt vastgelegd. Actie 2: Er wordt een onderzoek ingesteld naar de mogelijke uitbouw van een buurtwerking voor senioren en kwetsbare bewonersgroepen in Oudenaarde. Actie 3: Er worden afspraken gemaakt met professionele partners en vrijwilligers.

51 Beleidsdoelstelling 6: Aangepaste woonvormen aanbieden voor elke fase van het ouder worden (indicator: resultaat assitentiewoningen, nieuwbouwcampussen, aanleunwoningen,

52 6. Aangepaste woonvormen Actieplan 1: Nieuwbouwcampussen opbouw Meerspoort opbouw Eine

53 6. Aangepaste woonvormen Actieplan 1: nieuwbouwcampussen Actie 1: Verhuis Actie 2: WLZ de Meerpoort Eine, aandacht voor integratie in en relatie met de ruimere omgeving.

54 6. Aangepaste woonvormen Actieplan 2: Assistentiewoningen Actie 1: Concreet? Eigen acties of private acties in functie van het bereiken van de volledige bezetting.

55 6. Aangepaste woonvormen Actieplan 3: Aanleunwoningen Actie 1: Concreet? Versterken samenwerking met sociale huisvestingsmaatschappij om het aanbod te vergroten.

56 Pauze Daarna vraagstelling & suggesties.

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie DEEL ARMOEDEBESTRIJDING Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie Actie 1 : Het OCMW zorgt er, zelfstandig of

Nadere informatie

Ocmw Wichelen. Zorgzame gemeenschap met maximale ontplooiingskansen en aandacht voor de evoluerende maatschappij. vs. 11/03/2013 - Excel 2007

Ocmw Wichelen. Zorgzame gemeenschap met maximale ontplooiingskansen en aandacht voor de evoluerende maatschappij. vs. 11/03/2013 - Excel 2007 Met onze zorg beogen we de coördinatie van een warme zorg, 1 1.1 aangepast aan het individueel levensverhaal Bevordering huiselijkheid woonzorgvoorzieningen 1 1.1 1.1.2 1 1.1 1.1.3 1.1.1 Herinrichten WZC

Nadere informatie

Verslag OCMW-raad Hugo Cornelis

Verslag OCMW-raad Hugo Cornelis Verslag OCMW-raad 15/11/2017 1. Goedkeuring verslag vergadering 18/10/2017 openbaar gedeelte De OCMW-raad wordt gevraagd het verslag van de vergadering 18/10/2017 openbaar gedeelte goed te keuren. Goedgekeurd

Nadere informatie

Kwaliteitsplanning 2014

Kwaliteitsplanning 2014 Kwaliteitsplanning 2014 Lokaal dienstencentrum De Stille Meers OCMW Middelkerke Sluisvaartstraat 17 8430 Middelkerke Voorzitter: Dirk Gilliaert Secretaris: Pierre Ryckewaert 1 Inhoudstafel 1. Evaluatie

Nadere informatie

Beleidsplanning in Geel. Welke plaats heeft gezondheid in dit geheel?

Beleidsplanning in Geel. Welke plaats heeft gezondheid in dit geheel? Beleidsplanning in Geel Welke plaats heeft gezondheid in dit geheel? Geel sterk stijgend aantal inwoners - 2013: 38.238 (+ 13,5% t.o.v. 2000) grote oppervlakte: stedelijke kern landelijke deeldorpen

Nadere informatie

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Federaal Plan Armoedebestrijding Reactie van BAPN vzw BAPN vzw Belgisch Netwerk Armoedebestrijding Vooruitgangstraat 333/6 1030

Nadere informatie

WERKGROEP ONDERWIJS 30 APRIL 2014 OCMW LANAKEN

WERKGROEP ONDERWIJS 30 APRIL 2014 OCMW LANAKEN WERKGROEP ONDERWIJS 30 APRIL 2014 Risicoschoolloopbaan / doorstromers Doelstellingen? hoger onderwijs Welkomstpakket Beleidsdoelstelling 5.4 (gemeente-prioritair): de uitbouw van een kwaliteitsvol en behoefte

Nadere informatie

Gekozen thema s/ kwantitatieve indicatoren LEADER MAK+

Gekozen thema s/ kwantitatieve indicatoren LEADER MAK+ Gekozen thema s/ kwantitatieve indicatoren LEADER MAK+ Thema 1:Landbouw- en natuureducatie D1: Inzetten op educatie die landbouw als belangrijke economische sector in de streek in de kijker zet, met bijzondere

Nadere informatie

Strategisch Meerjarenplan Gemeente Wielsbeke NIS-code: 37017

Strategisch Meerjarenplan Gemeente Wielsbeke NIS-code: 37017 Strategisch Meerjarenplan 2014-2019 NIS-code: 37017 Rijksweg 314 8710 Wielsbeke info@wielsbeke.be Secretaris: Debrabandere Bruno Financieel beheerder: Seyns Guy Strategisch meerjarenplan 2014-2019 STRATEGISCHE

Nadere informatie

Arbeid biedt een maatschappelijke meerwaarde ten opzichte van inactiviteit. 3

Arbeid biedt een maatschappelijke meerwaarde ten opzichte van inactiviteit. 3 17 SOCIALE ECONOMIE 18 Sociale economie Iedereen heeft recht op een job, ook de mensen die steeds weer door de mazen van het net vallen. De groep werkzoekenden die vaak om persoonlijke en/of maatschappelijke

Nadere informatie

Rol: Maatschappelijk assistent

Rol: Maatschappelijk assistent Datum opmaak: 2019-02-01 Revisiedatum: Eigenaar: Koen De Feyter Doel van de functie De maatschappelijk assistent staat op een proactieve wijze in voor de maatschappelijke dienstverlening aan hulpvragers

Nadere informatie

Over meten, weten, plannen en doen. Kinderopvang in de meerjarenplanning. Esther Holleman, Joke Vanreppelen

Over meten, weten, plannen en doen. Kinderopvang in de meerjarenplanning. Esther Holleman, Joke Vanreppelen Over meten, weten, plannen en doen. Kinderopvang in de meerjarenplanning Esther Holleman, Joke Vanreppelen Inhoud 1. Kinderopvang in de meerjarenplanning 2. Inzoomen op de omgevingsanalyse 2 - Samen voor

Nadere informatie

Beleidsnota Sociale Economie 08/01/2015

Beleidsnota Sociale Economie 08/01/2015 Beleidsnota Sociale Economie 08/01/2015 1 Omgevingsanalyse 1. Werkzaamheid 2. Werkloosheid 3. Werkvormen in de sociale economie 4. Uitstroom Inhoud Strategische en operationele doelstellingen 1. SD1: Iedereen

Nadere informatie

Zemst maart 2014 Bart Coopman

Zemst maart 2014 Bart Coopman Strategische Meerjarenplanning Zemst 2013-2018 28 maart 2014 Bart Coopman Joke Bruggeman Wat is de SMJP? Legt vast wat het bestuur de komende legislatuur wenst te verwezenlijken Opgebouwd uit beleidsdoelstellingen,

Nadere informatie

OCMW Lede - Beleidsnota 2010. Sociale dienstverlening. Financiële steun

OCMW Lede - Beleidsnota 2010. Sociale dienstverlening. Financiële steun OCMW Lede - Beleidsnota 2010 Deze beleidsnota hoort bij het budget 2010. Dit budget maakt deel uit van het financieel meerjarenplan 2008-2012. Het opgemaakte budget 2010 past binnen de opgemaakte meerjarenplanning

Nadere informatie

vzw Sociale Kruideniers Vlaanderen

vzw Sociale Kruideniers Vlaanderen vzw Sociale Kruideniers Vlaanderen Wie zijn we Een vzw opgericht in juli 2010 Verenigt sociale kruideniers in Vlaanderen Promotie van het model sociale kruidenier in Vlaanderen Organiseren van uitwisseling

Nadere informatie

OCMW Londerzeel. Uitbouw van een vrijwilligersbeleid

OCMW Londerzeel. Uitbouw van een vrijwilligersbeleid OCMW Londerzeel Uitbouw van een vrijwilligersbeleid Algemeen kader Strategisch meerjarenplan 2014-2019 Prioritaire beleidsdoelstelling: Kwaliteitsvolle en levensloop bestendige zorg voor ouderen en zorgbehoevenden

Nadere informatie

PROACTIEF EN GEZINSONDERSTEUNEND WERKEN MET KANSARME GEZINNEN MET JONGE KINDEREN

PROACTIEF EN GEZINSONDERSTEUNEND WERKEN MET KANSARME GEZINNEN MET JONGE KINDEREN PROACTIEF EN GEZINSONDERSTEUNEND WERKEN MET KANSARME GEZINNEN MET JONGE KINDEREN POPERINGE 11.933 HA (IN TOP 5 W-VL) - 19.894 INW KANSARME BUURTEN Kansarmoedeatlas Provincie West-Vlaanderen (Steunpunt

Nadere informatie

Budget 2015 OCMW BEVEREN

Budget 2015 OCMW BEVEREN Budget 2015 OCMW BEVEREN INHOUD BELEIDSNOTA... 4 I. Inleiding... 4 II. Missie, Visie en waarden... 5 1. Missie... 5 2. Visie... 5 3. Waarden... 6 III.Doelstellingennota... 7 IV. doelstellingenbudget (B1)...

Nadere informatie

Functiebeschrijving nr. 030 Transitie- en kwaliteitsmanager

Functiebeschrijving nr. 030 Transitie- en kwaliteitsmanager 1/5 Functiebeschrijving nr. 030 Transitie- en kwaliteitsmanager I. FUNCTIEBENAMING Formatie Directe Leidinggevende contractueel administratief personeel algemeen directeur II. HOOFDDOEL VAN DE FUNCTIE

Nadere informatie

Sylvia Walravens. Stafmedewerker Kennisontwikkeling en beleidsondersteuning

Sylvia Walravens. Stafmedewerker Kennisontwikkeling en beleidsondersteuning Sylvia Walravens Stafmedewerker Kennisontwikkeling en beleidsondersteuning Geïntegreerd gezinsbeleid Preventieve gezinsondersteuning Opvoedingsondersteuning Kinderopvang baby s en peuters Opvang van schoolgaande

Nadere informatie

Rol: Maatschappelijk assistent

Rol: Maatschappelijk assistent Datum opmaak: 2017-10-05 Eigenaar: Koen De Feyter Doel van de functie Staat op een proactieve wijze in voor de maatschappelijke dienstverlening aan hulpvragers volgens de meest passende methodiek en volgens

Nadere informatie

INHOUD. Voorwoord 9 INHOUD

INHOUD. Voorwoord 9 INHOUD Voorwoord 9 Inleiding: de sociale grond rechten en het sociaal beleid onder druk? 11 1.1. De crisis en de druk op het sociaal beleid 11 1.2. Veranderende lokale omgeving 13 1 Sociaal beleid vanuit een

Nadere informatie

Convenant tussen OCMW Lier en Huisartsenvereniging Lier en Omstreken

Convenant tussen OCMW Lier en Huisartsenvereniging Lier en Omstreken Convenant 2014-2016 tussen OCMW Lier en Huisartsenvereniging Lier en Omstreken Tussen de stad Lier vertegenwoordigd door de OCMW-raad voor wie optreden Marleen Vanderpoorten, voorzitter en Katleen Janssens,

Nadere informatie

Dia 1. Dia 2. Dia 3 BESTUURLIJKE UITDAGINGEN VOOR LOKALE BESTUREN. Een keten perspectief. Professor Dr. E. Wayenberg HoGent & UGent BLOSO

Dia 1. Dia 2. Dia 3 BESTUURLIJKE UITDAGINGEN VOOR LOKALE BESTUREN. Een keten perspectief. Professor Dr. E. Wayenberg HoGent & UGent BLOSO Dia 1 BESTUURLIJKE UITDAGINGEN VOOR LOKALE BESTUREN Professor Dr. E. Wayenberg HoGent & UGent Dia 2 2 Dia 3 Een keten perspectief BLOSO Gemeente/ Sportdienst Sportvereniging 3 Dia 4 Sectorale beleidsketen

Nadere informatie

Tewerkstelling. Algemene Vergadering Welzijnsoverleg Herentals 31 januari 2007. Projecteigenaar. Projectfiche tewerkstelling

Tewerkstelling. Algemene Vergadering Welzijnsoverleg Herentals 31 januari 2007. Projecteigenaar. Projectfiche tewerkstelling Algemene Vergadering Welzijnsoverleg Herentals 31 januari 2007 Algemene vergadering Welzijnsoverleg Herentals Tewerkstelling Projecteigenaar! strategisch verantwoordelijke: ISOM! operationeel verantwoordelijke:

Nadere informatie

BUDGET 2015 GEMEENTE MERKSPLAS

BUDGET 2015 GEMEENTE MERKSPLAS BUDGET 2015 GEMEENTE MERKSPLAS INHOUDSTAFEL 1. INLEIDING... 3 2. MISSIE... 5 3. BELEIDSNOTA... 6 3.1. DOELSTELLINGENNOTA... 6 3.2. DOELSTELLINGENBUDGET... 16 3.3. FINANCIËLE TOESTAND... 17 3.4. LIJST OVERHEIDSOPDRACHTEN...

Nadere informatie

Nota Strategische Meerjarenplannen Jeugd

Nota Strategische Meerjarenplannen Jeugd Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen Arenbergstraat 9 1000 Brussel T 02 553 42 45 F 02 553 42 39 www.sociaalcultureel.be sociaalcultureel@vlaanderen.be Afdeling Jeugd uw contactpersoon

Nadere informatie

Strategische nota meerjarenplanning

Strategische nota meerjarenplanning Strategische nota meerjarenplanning Planningsrapport: Meerjarenplan 2014-2019 (BP2014_2019-0) Periode: vanaf 2014 Laatste dagboeknrs: Exploitatie: 5331 Investering: 265 Andere: 36 Gemeente Aartselaar (NIS

Nadere informatie

Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1]

Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1] Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1] Ten gevolge van de goedkeuring van de bisconceptnota betreffende de organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen,

Nadere informatie

JAAROVERZICHT Secretaris: Nicole De Reuse Voorzitter: Micheline De Mol. Gasthuisstraat Asse T F

JAAROVERZICHT Secretaris: Nicole De Reuse Voorzitter: Micheline De Mol. Gasthuisstraat Asse T F JAAROVERZICHT 2014 Gasthuisstraat 2 1730 Asse T 02 452 80 67 F 02 452 22 02 Secretaris: Nicole De Reuse Voorzitter: Micheline De Mol Opgemaakt door: Sooi De Maeyer VOORWOORD Beste inwoner, Als OCMW hebben

Nadere informatie

Gekozen thema s/ kwantitatieve indicatoren LEADER Kempen Oost. D1: Vernieuwende vormen van landbouweducatie, met bijzondere aandacht voor scholen

Gekozen thema s/ kwantitatieve indicatoren LEADER Kempen Oost. D1: Vernieuwende vormen van landbouweducatie, met bijzondere aandacht voor scholen Gekozen thema s/ kwantitatieve indicatoren LEADER Kempen Oost Thema 1:Landbouw- en natuureducatie D1: Vernieuwende vormen van landbouweducatie, met bijzondere aandacht voor scholen - Updaten en ontwikkelen

Nadere informatie

V R A G E N K A A R T THEMA: SOCIO-ECONOMISCHE DETERMINANTEN

V R A G E N K A A R T THEMA: SOCIO-ECONOMISCHE DETERMINANTEN V R A G E N K A A R T? ? Vragenkaart: waar staan we nu? Bepaal een score tussen 1 en 9, waarbij 1 staat voor we hebben nauwelijks samenwerking rond het thema socio- economische determinanten en 9 voor

Nadere informatie

Wettelijke basis voor het samenwerkingsverband GBO

Wettelijke basis voor het samenwerkingsverband GBO Wettelijke basis voor het samenwerkingsverband GBO De wettelijke basis voor het samenwerkingsverband geïntegreerd breed onthaal wordt gelegd binnen het nieuwe decreet lokaal sociaal beleid. In uitvoering

Nadere informatie

Samenvatting Jaarverslag Sociale dienst Huis van Welzijn Harelbeke

Samenvatting Jaarverslag Sociale dienst Huis van Welzijn Harelbeke Samenvatting Jaarverslag 2018 Sociale dienst Huis van Welzijn Harelbeke Medewerkers sociale dienst Aantal maatschappelijk werkers per team omgezet in voltijdse equivalenten Financiële dienstverlening

Nadere informatie

Samenwerken aan integratie. Titeltekst

Samenwerken aan integratie. Titeltekst Samenwerken aan integratie Titeltekst Samenwerken aan integratie 1. W13 2. Vluchtelingen en wonen 3. Vluchtelingen en werk 4. Vluchtelingen en scholing 5. Vluchtelingen en sociale participatie W13 W13

Nadere informatie

Praktisch! Hoe worden de subsidies lokaal cultuurbeleid toegekend?

Praktisch! Hoe worden de subsidies lokaal cultuurbeleid toegekend? Praktisch! Hoe worden de subsidies lokaal cultuurbeleid toegekend? Vanaf 2014 zullen lokale besturen hun beleid vorm geven door middel van de strategische meerjarenplanning. Ook het lokaal cultuurbeleid

Nadere informatie

MEERJARENPLAN Gemeente Kampenhout. Gemeentebestuur Kampenhout Gemeentehuisstraat Kampenhout NIS code: 23038

MEERJARENPLAN Gemeente Kampenhout. Gemeentebestuur Kampenhout Gemeentehuisstraat Kampenhout NIS code: 23038 Gemeentebestuur Kampenhout Gemeentehuisstraat 16 1910 Kampenhout NIS code: 23038 Rapporteringsperiode 2014-2019 MEERJARENPLAN 2014-2019 Meerjarenplan 2014-2019 De organieke decreten bepalen dat het meerjarenplan

Nadere informatie

De werking van de Beleids-en beheerscyclus

De werking van de Beleids-en beheerscyclus Achter de schermen De werking van de Beleids-en beheerscyclus Nu de gemeenteraadsverkiezingen achter de rug zijn en het stof weer is gaan liggen, ontwaken de nieuwe gemeenteburen. In sommige steden en

Nadere informatie

Duurzame activering binnen de Belgische OCMW s Op zoek naar goede praktijken. Peter Raeymaeckers

Duurzame activering binnen de Belgische OCMW s Op zoek naar goede praktijken. Peter Raeymaeckers Duurzame activering binnen de Belgische OCMW s Op zoek naar goede praktijken Peter Raeymaeckers 1 Structuur Waarom dit onderzoek? Perspectieven op activering Visie van OCMW s Wat doen OCMW s: een fasemodel

Nadere informatie

Regierol lokale besturen armoedebestrijding

Regierol lokale besturen armoedebestrijding Regie lokale besturen armoedebestrijding Geachte heer/mevrouw Deze vragenlijst is een onderdeel van een onderzoeksproject in opdracht van de Vlaamse Overheid door de Arteveldehogeschool. Via dit onderzoek

Nadere informatie

BBC. Informatievergadering Beleids- en Beheerscyclus 15 oktober 2013

BBC. Informatievergadering Beleids- en Beheerscyclus 15 oktober 2013 BBC Informatievergadering Beleids- en Beheerscyclus 15 oktober 2013 Algemene diensten Een professionele, open organisatie Een professionele, open organisatie Beleidsdoelstelling 1: Laagdrempelige, klantvriendelijke

Nadere informatie

Netwerkmoment Welzijnsplatform Westhoek 26/02/2019

Netwerkmoment Welzijnsplatform Westhoek 26/02/2019 Netwerkmoment Welzijnsplatform Westhoek 26/02/2019 Verwelkoming Mevr. Christine Logghe, Schepen Sociale Zaken Kortemark Welzijnsplatform? eind 2014 binnen Westhoekoverleg Eind 2017 subwerking DVV Westhoek

Nadere informatie

Kinderarmoede bestrijden: een strategische aanpak

Kinderarmoede bestrijden: een strategische aanpak Design Charles & Ray Eames - Hang it all Vitra Kinderarmoede bestrijden: een strategische aanpak Ides Nicaise HIVA / PPW (KU Leuven) Vooraf Vooraf België Was mede-initiator van EU-aanbeveling 2012 inzake

Nadere informatie

Provincie West-Vlaanderen Arrondissement Kortrijk. OCMW AVELGEM Leopoldstraat Avelgem Tel: 056/

Provincie West-Vlaanderen Arrondissement Kortrijk. OCMW AVELGEM Leopoldstraat Avelgem Tel: 056/ Provincie West-Vlaanderen Arrondissement Kortrijk OCMW AVELGEM Leopoldstraat 66 8580 Avelgem Tel: 056/65.07.70 Rekeningnummer Belfius: BE03 0910 0090 7684 MEERJAREN PLAN 2014 2020 aanpassing nr.4 20 december

Nadere informatie

Jeugd in het lokaal meerjarenplan

Jeugd in het lokaal meerjarenplan Jeugd in het lokaal meerjarenplan 2014-2019 De Vlaamse beleidsprioriteiten voor het lokaal Jeugdbeleid Regelgevend kader Decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal

Nadere informatie

LEADER MarkAante Kempen +: gekozen thema s ontwikkelingsplan

LEADER MarkAante Kempen +: gekozen thema s ontwikkelingsplan LEADER MarkAante Kempen +: gekozen thema s ontwikkelingsplan Thema 1:Landbouw- en natuureducatie D1: Inzetten op educatie die landbouw als belangrijke economische sector in de streek in de kijker zet,

Nadere informatie

De gevolgen op diverse domeinen van de demografische evolutie in Brussel en de Vlaamse Rand. Erik Devillé gewezen voorzitter vzw PIN te Halle

De gevolgen op diverse domeinen van de demografische evolutie in Brussel en de Vlaamse Rand. Erik Devillé gewezen voorzitter vzw PIN te Halle De gevolgen op diverse domeinen van de demografische evolutie in Brussel en de Vlaamse Rand. Erik Devillé gewezen voorzitter vzw PIN te Halle Woensdag 29 april 2015 vzw PIN: experimentele opstart leidt

Nadere informatie

Planningsrapport: Budget 2016 (BP2016-3_0) Periode: 2016. Laatste dagboeknrs: Exploitatie: 11929 Investering: 170 Andere: 157

Planningsrapport: Budget 2016 (BP2016-3_0) Periode: 2016. Laatste dagboeknrs: Exploitatie: 11929 Investering: 170 Andere: 157 Doelstellingennota Planningsrapport: Budget 2016 (BP2016-3_0) Periode: 2016 Laatste dagboeknrs: Exploitatie: 11929 Investering: 170 Andere: 157 OCMW Tienen (NIS 24107) Kabbeekvest 110/1-3300 Tienen Secr.:

Nadere informatie

Decreet van 19 maart 2004 betreffende het lokaal sociaal beleid (met uitvoeringsbesluit) HOOFDSTUK I - Algemene bepalingen en definities

Decreet van 19 maart 2004 betreffende het lokaal sociaal beleid (met uitvoeringsbesluit) HOOFDSTUK I - Algemene bepalingen en definities BIJLAGE 3 Decreet van 19 maart 2004 betreffende het lokaal sociaal beleid (met uitvoeringsbesluit) Het Lokaal Sociaal Beleid heeft als doel de sociale grondrechten voor iedereen te realiseren. Via de opmaak

Nadere informatie

Strategische nota meerjarenplanning

Strategische nota meerjarenplanning Strategische nota meerjarenplanning Planningsrapport: Meerjarenplan 2014-2019 (BP2014_2019-0) Periode: vanaf 2014 Laatste dagboeknrs: Exploitatie: 2883 Investering: 38 Andere: 34 OCMW Lochristi (NIS 44034)

Nadere informatie

Strategisch meerjarenplan in een notendop

Strategisch meerjarenplan in een notendop Strategisch meerjarenplan 2014-2019 in een notendop PBD 1: Harelbeke wil een levendig en aantrekkelijk stadscentrum creëren, waar bewoners fier op zijn. AP1.1: De Leiewerken voorzien het centrum van meer

Nadere informatie

Inputnota Vlaamse Jeugdraad: lokaal jeugdbeleid in de nieuwe gemeentelijke beleids- en beheerscyclus

Inputnota Vlaamse Jeugdraad: lokaal jeugdbeleid in de nieuwe gemeentelijke beleids- en beheerscyclus VJR-20100511 Inputnota Vlaamse Jeugdraad: lokaal jeugdbeleid in de nieuwe gemeentelijke beleids- en beheerscyclus Inleiding De Vlaamse regering wil de lokale sectorale en thematische beleidsplannen, waaronder

Nadere informatie

VR DOC.1168/1BIS

VR DOC.1168/1BIS VR 2018 1910 DOC.1168/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN BISNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit houdende de wijziging van diverse bepalingen van

Nadere informatie

Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen

Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen Inspiratiedag Brede School - 29 april 2014 - BRONKS Programma armoedebestrijding cijfers Armoede in Kortrijk In Kortrijk leven in 2011 11.227 inwoners in

Nadere informatie

Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet

Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet Inhoud 1. Van waar komen we? 2. Vrijetijdsparticipatie: Drempels 3. Het Participatiedecreet 4. De lokale afsprakennota vrijetijdsparticipatie Van waar komen

Nadere informatie

Programma Bestuur en communicatie

Programma Bestuur en communicatie Programma 2013 2018 Bestuur en communicatie Goede communicatie loopt in twee richtingen. Momenteel gebeurt dit bijna uitsluitend van gemeentebestuur naar inwoners. De andere richting willen we de volgende

Nadere informatie

Lokaal Sociaal Beleidsplan

Lokaal Sociaal Beleidsplan Eindevaluatie Lokaal Sociaal Beleidsplan 2008-2013 Eindevaluatie LSB-plan 2008-2013 Tussentijdse evaluatie RMW: 21 april 2011 GR: 28 april 2011 Stuurgroepvergadering n.a.v. opmaak meerjarenplan/ clustervergaderingen

Nadere informatie

Samenwerkingsverband OCMW Balen Dessel Mol Retie

Samenwerkingsverband OCMW Balen Dessel Mol Retie Samenwerkingsverband OCMW Balen Dessel Mol Retie Samenwerkingsverband OCMW Balen Dessel Mol Retie Sociale activering 26 april 2016 1 Inhoud 1. Situering samenwerkingsverband 2. Diversiteit 3. Dienstencentrum

Nadere informatie

B E L E I D S N O T A 2008-2010. Geactualiseerde versie DIENSTJAAR 2008. De beleidsnota bestaat uit een strategische nota en een financiële nota.

B E L E I D S N O T A 2008-2010. Geactualiseerde versie DIENSTJAAR 2008. De beleidsnota bestaat uit een strategische nota en een financiële nota. B E L E I D S N O T A 2008-2010 Geactualiseerde versie DIENSTJAAR 2008 De beleidsnota bestaat uit een strategische nota en een financiële nota. In de strategische nota worden de beleidsopties ten aanzien

Nadere informatie

O.C.M.W.-LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING LOKAAL DIENSTENCENTRUM

O.C.M.W.-LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING LOKAAL DIENSTENCENTRUM O.C.M.W.-LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING AFDELING: DIENST: FUNCTIEBENAMING: LOKAAL DIENSTENCENTRUM LOKAAL DIENSTENCENTRUM Centrumleid(st)er dienstencentrum 1. Plaats in de organisatie De centrumleid(st)er

Nadere informatie

WERKGROEP GEZONDHEID REGIONAAL ZORGSTRATEGISCH PLAN

WERKGROEP GEZONDHEID REGIONAAL ZORGSTRATEGISCH PLAN VISIETEKST WERKGROEP GEZONDHEID REGIONAAL ZORGSTRATEGISCH PLAN 2017-2024 P a g i n a 2 INHOUD 1. Wat vooraf ging 2. Roadshow 3. Keuzes en beleid 4. Gestelde doelstellingen 5. Meerjarenplan 6. Vooropgestelde

Nadere informatie

2. Niveau van de hulp- en zorgverleners/ medewerkers. kaart) om optimaal te kunnen verwijzen. Gegevensdeling. Kennis-en expertisedeling

2. Niveau van de hulp- en zorgverleners/ medewerkers. kaart) om optimaal te kunnen verwijzen. Gegevensdeling. Kennis-en expertisedeling Analyse DWANG & DRANG veranderingen 1. Niveau van de burger/cliënt/patiënt 2. Niveau van de hulp- en zorgverleners/ medewerkers 3. Niveau van de organisaties 4. Niveau van overheid (federale, Vlaamse,

Nadere informatie

Verslag werkgroep kinderarmoede: vrijetijd: 9 mei 2014.

Verslag werkgroep kinderarmoede: vrijetijd: 9 mei 2014. Verslag werkgroep kinderarmoede: vrijetijd: 9 mei 2014. Aanwezig: Eddy Beuten (Rap op stap), Odette Geelen (TAO Limburg), Willy Stöcker (sportraad), Gie Vranken (cultuur), Pierre Nelissen (schepen van

Nadere informatie

Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen kleurt lokaal. Samen voor een lokaal gezinsbeleid maart 2017

Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen kleurt lokaal. Samen voor een lokaal gezinsbeleid maart 2017 Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen kleurt lokaal Samen voor een lokaal gezinsbeleid maart 2017 Ann Lobijn Diensthoofd Kinderopvang VVSG 02 211 55 73 Ann.lobijn@vvsg.be Leen Walravens Stafmedewerker

Nadere informatie

Vlaamse Regering rssjj^f ^^

Vlaamse Regering rssjj^f ^^ Vlaamse Regering rssjj^f ^^ Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van ISjuli 2007 houdende de organisatie van opvoedingsondersteuning DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de decreten

Nadere informatie

Toekomstgericht antwoord geven op de uitdagingen van de vergrijzing

Toekomstgericht antwoord geven op de uitdagingen van de vergrijzing Toekomstgericht antwoord geven op de uitdagingen van de vergrijzing Cijfers en feiten 2011: 1,86 miljoen 65 plussers 2020: 2,22 miljoen De volgende 10 jaar groeit de groep van 80-plussers tot bijna 577.000,

Nadere informatie

VLAAMS VRIJWILLIGERSBELEID

VLAAMS VRIJWILLIGERSBELEID VLAAMS VRIJWILLIGERSBELEID Advies 2016-17 / 29.09.2016 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud... 3 3 Bespreking... 3 3.1 algemeen 3 3.2 geringe traditie 4 3.3 aanvullende werking

Nadere informatie

AP Via een gecoördineerd en gericht beleid werken aan het terugdringen van armoede op haar grondgebied

AP Via een gecoördineerd en gericht beleid werken aan het terugdringen van armoede op haar grondgebied AP 2.09.07 Via een gecoördineerd en gericht beleid werken aan het terugdringen van armoede op haar grondgebied 2015140893 De stad neemt de regierol op inzake bestrijding kinderarmoede en realiseert hierrond

Nadere informatie

Aanpassing meerjarenplanning 2014 2019 Budget 2015. Gemeenteraad 18 december 2014

Aanpassing meerjarenplanning 2014 2019 Budget 2015. Gemeenteraad 18 december 2014 Aanpassing meerjarenplanning 2014 2019 Budget 2015 Gemeenteraad 18 december 2014 Aanpassing meerjarenplan 2014-2019 Meerjarenplan 14-19: vastgesteld 19/12/2013 Jaarlijks te actualiseren in functie van

Nadere informatie

Meeuwen- Gruitrode. 5 kerkdorpen inwoners aantal jongeren 0-18j: 2599 Oppervlakte: 9126 ha. oppervlakte (km2)

Meeuwen- Gruitrode. 5 kerkdorpen inwoners aantal jongeren 0-18j: 2599 Oppervlakte: 9126 ha. oppervlakte (km2) Meeuwen- Gruitrode Meeuwen- Gruitrode 5 kerkdorpen 13.049 inwoners aantal jongeren 0-18j: 2599 Oppervlakte: 9126 ha inwoners Sint- Truiden 39.769 106,9 Lommel 33.636 102,37 oppervlakte (km2) Hasselt 75.579

Nadere informatie

Schuermans Lutgarde, wnd. algemeen directeur

Schuermans Lutgarde, wnd. algemeen directeur Vergadering van 17 december 2018 - openbaar gedeelte Aanwezig: Kerremans Leen, wnd. voorzitter Adriaensen Bertha, Bluekens Carine, Cornelis Hugo, Gijsbrechts Mies, Hermans Hilde, Thoné Godelieve, Van Accom

Nadere informatie

ZORGNETWERKEN & PROACTIEF HANDELEN

ZORGNETWERKEN & PROACTIEF HANDELEN 1 ZORGNETWERKEN & PROACTIEF HANDELEN PROACTIEF HANDELEN In strikte zin Financiële onderbescherming (4,2%) In ruimere zin Onderbenutting recht op sociale hulpen dienstverlening van het OCMW In maximale

Nadere informatie

Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid

Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid VR 2017 2402 DOC.0170/2BIS Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; Na beraadslaging,

Nadere informatie

Sociale economie: uw partner voor een sociaal en economisch beleid. Wat is Sociale Economie?

Sociale economie: uw partner voor een sociaal en economisch beleid. Wat is Sociale Economie? Sociale economie: uw partner voor een sociaal en economisch beleid Greet Castermans Directeur VOSEC 9 oktober 2007 SE hefboom voor lokale markt Wat is Sociale Economie? "De sociale economie bestaat uit

Nadere informatie

JAAROVERZICHT T Gasthuisstraat 2. Secretaris: Nicole De Reuse. Opgemaakt door: Voorzitter: Micheline De Mol Asse F

JAAROVERZICHT T Gasthuisstraat 2. Secretaris: Nicole De Reuse. Opgemaakt door: Voorzitter: Micheline De Mol Asse F JAAROVERZICHT 2015 Gasthuisstraat 2 T 02 452 80 67 Secretaris: Nicole De Reuse Opgemaakt door: 1730 Asse F 02 452 22 02 Voorzitter: Micheline De Mol OCMW Asse VOORWOORD Beste inwoner, Als OCMW hebben we

Nadere informatie

Integraal werken rond wonen, zorg en welzijn. Provincie West-Vlaanderen

Integraal werken rond wonen, zorg en welzijn. Provincie West-Vlaanderen Integraal werken rond wonen, zorg en welzijn Provincie West-Vlaanderen 1. Provinciale woonzorgvisie Wonen + zorg + welzijn: Elke persoon met ondersteuningsbehoefte (= kwetsbare personen, personen met beperking,

Nadere informatie

Ontwerp van decreet betreffende de organisatie van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden DE VLAAMSE REGERING,

Ontwerp van decreet betreffende de organisatie van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden DE VLAAMSE REGERING, Ontwerp van decreet betreffende de organisatie van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; Na beraadslaging,

Nadere informatie

Het VLAAMS PARLEMENT heeft aangenomen en. Wij, REGERING, bekrachtigen hetgeen volgt :

Het VLAAMS PARLEMENT heeft aangenomen en. Wij, REGERING, bekrachtigen hetgeen volgt : Het VLAAMS PARLEMENT heeft aangenomen en Wij, REGERING, bekrachtigen hetgeen volgt : DECREET betreffende het lokaal sociaal beleid HOOFDSTUK I Algemene bepalingen en definities Artikel 1 Dit decreet regelt

Nadere informatie

Kinderarmoede. Katrien Verhegge Administrateur-generaal

Kinderarmoede. Katrien Verhegge Administrateur-generaal Kinderarmoede Katrien Verhegge Administrateur-generaal Inleiding Decretale opdracht Kinderarmoede wicked problem Benaderen vanuit transitiedenken Kinder- en mensenrechten belangrijke toetsstenen Monitoring

Nadere informatie

AP-133. Het uitwerken van een uniform steunbarema getoetst aan de armoedegrens voor sociaal cliënteel

AP-133. Het uitwerken van een uniform steunbarema getoetst aan de armoedegrens voor sociaal cliënteel U= Uitgevoerd / L= Lopend / C= Opgeheven (cancelled) = Geen antwoord beleid (NoResponsBeleid) rood' = prioritair Beleidsdoelstelling plan 1 WERKEN AAN EEN BETER WELZIJN IN ONZE GEMEENTE (prioritair) AP-133.

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING,

DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING, Ministerieel besluit tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus DE VLAAMSE MINISTER

Nadere informatie

Gemeenteplein Lummen NIS 71037

Gemeenteplein Lummen NIS 71037 Gemeenteplein 13 356 Lummen NIS 7137 Aanpassing 2 meerjarenplan 214-219 2727 Inhoudstafel Strategische nota 5 Beleidsdoelstellingen en motivering wijzigingen 19 Financieel doelstellingenplan (schema M1)

Nadere informatie

Onthaalvorming: missie en strategie

Onthaalvorming: missie en strategie Onthaalvorming: missie en strategie 1 Gent in 2020? Welke stad is Gent in 2020? Wat vind jij belangrijk voor deze stad? Wat moet er zeker blijven? En wat wil je absoluut veranderd zien? Wat moeten we doen

Nadere informatie

AFSPRAKENNOTA tussen OCMW-RAAD en MANAGEMENTTEAM

AFSPRAKENNOTA tussen OCMW-RAAD en MANAGEMENTTEAM AFSPRAKENNOTA tussen OCMW-RAAD en MANAGEMENTTEAM De Raad voor Maatschappelijk Welzijn maakt met de OCMW-secretaris mede namens het managementteam de hiernavolgende afspraken over de onderlinge samenwerking

Nadere informatie

WERKGROEP PREVENTIEVE GEZINSONDERSTEUNING EN ONTMOETING

WERKGROEP PREVENTIEVE GEZINSONDERSTEUNING EN ONTMOETING WERKGROEP PREVENTIEVE GEZINSONDERSTEUNING EN ONTMOETING 27 MAART 2014 Kinderarmoede in beeld en woord Aandeel geboorten in kansarme gezinnen [%], 2003-2012 - Lanaken 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009

Nadere informatie

ZORGNETWERKEN & ARMOEDEBESTRIJDING. Verhalen uit de praktijk

ZORGNETWERKEN & ARMOEDEBESTRIJDING. Verhalen uit de praktijk ZORGNETWERKEN & ARMOEDEBESTRIJDING Verhalen uit de praktijk 1 Centrale vraag Hoe het concept zorgnetwerken inzetten in functie van lokale armoedebestrijding ten aanzien van kwetsbare senioren, gezinnen,

Nadere informatie

Programma LSB Bijsturingen na tussentijdse evaluatie 4 speerpunten LSB als lerend netwerk

Programma LSB Bijsturingen na tussentijdse evaluatie 4 speerpunten LSB als lerend netwerk Programma LSB 2011-2013 Bijsturingen na tussentijdse evaluatie 4 speerpunten LSB als lerend netwerk Bijsturingen na tussentijdse evaluatie 1. Prioritaire thema s: naar 4 speerpunten 2. Netwerk wordt versterkt

Nadere informatie

De OCMW op weg naar 2020 in woelige tijden. Prof. dr. Koen Hermans Projectleider LUCAS / Onderzoeksgroep Sociaal Werk KU Leuven

De OCMW op weg naar 2020 in woelige tijden. Prof. dr. Koen Hermans Projectleider LUCAS / Onderzoeksgroep Sociaal Werk KU Leuven De OCMW op weg naar 2020 in woelige tijden Prof. dr. Koen Hermans Projectleider LUCAS / Onderzoeksgroep Sociaal Werk KU Leuven Inhoud Een korte terugblik Het OCMW anno 2011: Sociaal woelige tijden 3 mogelijke

Nadere informatie

25 Integratie OCMWgemeente: aan vertrouwen en een sterker beleid

25 Integratie OCMWgemeente: aan vertrouwen en een sterker beleid 25 Integratie OCMWgemeente: bouwen aan vertrouwen en een sterker beleid Ellen Dierckx Coördinator dienstencentrum tewerkstelling den travoo OCMW Balen Achtergrond Aanleiding: KHK-onderzoek 2007 leefomstandigheden

Nadere informatie

Aanbod voor scholen Voorschools Versie september Inhoud BOEKSTART HASSELT... 2 DE EERSTE SCHOOLDAG VAN MILAN... 4 WOORDKAARTJES VAN MILAN...

Aanbod voor scholen Voorschools Versie september Inhoud BOEKSTART HASSELT... 2 DE EERSTE SCHOOLDAG VAN MILAN... 4 WOORDKAARTJES VAN MILAN... Aanbod voor scholen Voorschools Versie september 2017 Inhoud BOEKSTART HASSELT... 2 DE EERSTE SCHOOLDAG VAN MILAN... 4 WOORDKAARTJES VAN MILAN... 5 1 BOEKSTART HASSELT Voorschools Omschrijving Kinderen

Nadere informatie

Onderwijs en OCMW: pleidooi voor meer samenwerking! Lege brooddozen op school symposium 14 oktober 2014

Onderwijs en OCMW: pleidooi voor meer samenwerking! Lege brooddozen op school symposium 14 oktober 2014 Onderwijs en OCMW: pleidooi voor meer samenwerking! Lege brooddozen op school symposium 14 oktober 2014 Programma armoedebestrijding cijfers Armoede in Kortrijk In Kortrijk leven in 2011 11.227 inwoners

Nadere informatie

Tijdelijke Werkervaring (TWE)

Tijdelijke Werkervaring (TWE) Tijdelijke Werkervaring (TWE) 31-10-2017 Even kort kaderen HOE IS TWE TOT STAND GEKOMEN? 6 e Staatshervorming: uitbreiding bevoegdheden Gewesten. Alles start met het Vlaams Regeerakkoord van 23 juli 2014

Nadere informatie

VVSG studiedag toegankelijkheid dd. 12/10/2010. Integreren van kwetsbare groepen vanuit lokaal sociaal beleid

VVSG studiedag toegankelijkheid dd. 12/10/2010. Integreren van kwetsbare groepen vanuit lokaal sociaal beleid VVSG studiedag toegankelijkheid dd. 12/10/2010 Integreren van kwetsbare groepen vanuit lokaal sociaal beleid Beleidsplan lokaal sociaal beleid als uitgangspunt In de krachtlijnen die thema-overstijgend

Nadere informatie

online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. Iedereen

online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. Iedereen Iedereen online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. 96 Telenet Jaarverslag 2012 Duurzaamheid Telenet Foundation Telenet Foundation

Nadere informatie

EENVRIJETIJDSBELEIDVOOR KINDERENIN ARMOEDE

EENVRIJETIJDSBELEIDVOOR KINDERENIN ARMOEDE EENVRIJETIJDSBELEIDVOOR KINDERENIN ARMOEDE Vanuit jeugddienstperspectief VVJ Vereniging Vlaamse Jeugddiensten vzw Ossenmarkt 3 2000 Antwerpen T 03 821 06 06 F 03 821 06 09 E info@vvj.be W www.vvj.be Eenvrijetijdsbeleidvoorkinderen

Nadere informatie

Kindvriendelijk wonen. Genk

Kindvriendelijk wonen. Genk Kindvriendelijk wonen Genk 20.03.2018 1 VOORSTELLING WOONZO Woonzo is 1 van de 9 Limburgse sociale huisvestingsmaatschappijen en werd opgericht in 1922. Woonzo is actief in vijf gemeenten: Tongeren, Borgloon,

Nadere informatie

Lokaal jeugdbeleid en maatschappelijk kwetsbaren

Lokaal jeugdbeleid en maatschappelijk kwetsbaren Lokaal jeugdbeleid en maatschappelijk kwetsbaren Inleiding voor lokale beleidsverantwoordelijken Brussel, 1 april 2010 maatschappelijk kwetsbaar? Onderzoek Lode Walgrave en Nicole Vettenburg (KU Leuven)

Nadere informatie

Rol: clustermanager Inwoners

Rol: clustermanager Inwoners Datum opmaak: 2017-08-24 Goedgekeurd door secretaris op: Revisiedatum: Eigenaar: Koen De Feyter Doel van de functie Definiëren van de missie, visie en strategie van de cluster inwoners en plannen, organiseren,

Nadere informatie

Complexe Projecten. Naar een kwaliteitsvolle en snelle aanpak van projectgedreven processen

Complexe Projecten. Naar een kwaliteitsvolle en snelle aanpak van projectgedreven processen Complexe Projecten Naar een kwaliteitsvolle en snelle aanpak van projectgedreven processen Decreet: Toepassingsgebied (25 april 2014) Complexe projecten: - Groot maatschappelijk en ruimtelijk-strategisch

Nadere informatie