REGISTRATIE VAN KANKER: VAN GROOT BELANG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "REGISTRATIE VAN KANKER: VAN GROOT BELANG"

Transcriptie

1 l0l00l00l0ll0l0l0ll0l0l0ll0l0l0l REGISTRATIE VAN KANKER: VAN GROOT BELANG

2 0l0l0ll0l HET BELANG VAN KANKERREGISTRATIE Wereldwijd vindt onderzoek plaats naar kanker. Bijvoorbeeld naar welke vormen veel voorkomen (zoals borstkanker en longkanker), en welke juist weinig (zoals kanker van de galblaas). Ook wordt gekeken waar in Nederland kanker veel of weinig voorkomt. Ander onderzoek geeft inzicht in de behandelmogelijkheden. En natuurlijk wordt ook onderzoek gedaan naar de oorzaken van kanker. Al dit onderzoek wordt gedaan om kanker zoveel mogelijk te voorkomen, en om ervoor te zorgen dat mensen met kanker een zo goed mogelijke behandeling krijgen. Om dat te kunnen doen zijn gegevens nodig van mensen die nu kanker hebben. Dit gebeurt door middel van de kankerregistratie. In deze folder leest u meer over de kankerregistratie, het gebruik van de gegevens en de rechten van geregistreerde patiënten. WIE IS VERANTWOORDELIJK VOOR DE KANKERREGISTRATIE? Er zijn in Nederland negen Regionale Kankerregistraties, die worden verzorgd door de negen Integrale Kankercentra. Deze Regionale Kankerregistraties vormen de bron voor de Nederlandse Kankerregistratie, een landelijke databank. Deze wordt verzorgd door de Vereniging van Integrale Kankercentra.

3 l ll lll WAARVOOR WORDT DE KANKERREGISTRATIE lll00lll00l0ll0l GEBRUIKT? De gegevens uit de kankerregistratie worden voor drie doelen gebruikt: Nagaan hoe vaak en waar de verschillende vormen van kanker in Nederland voorkomen Hiervoor worden statistische analyses gemaakt, die worden gebruikt door de overheid en instellingen in de gezondheidszorg. Hiermee kan men bijvoorbeeld: veranderingen in de loop van de tijd bestuderen nieuwe vormen van kanker signaleren vergelijkingen maken tussen gebieden en landen bepalen wat er aan voorzieningen nodig is (zoals apparatuur en ziekenhuisbedden) achtergrondinformatie geven voor nieuw wetenschappelijk onderzoek. Verbeteren van de behandeling voor mensen met kanker Hiervoor worden overzichten gemaakt over: de onderzoeken die zijn gedaan om tot de diagnose te komen de gegeven behandelingen de behaalde resultaten. Deze informatie is van belang voor artsen. Zij krijgen hierdoor overzicht over de door hen behandelde patiënten en kunnen nagaan of hun patiënten volgens de gangbare inzichten zijn behandeld. Ook kan men zien wat het effect is van behandelingen voor het ziekteverloop op de lange termijn. Ondersteunen van wetenschappelijk onderzoek Voorbeelden hiervan zijn: zoeken naar onbekende oorzaken van kanker nauwkeurig bestuderen van bekende oorzaken van kanker bepalen van de waarde van bevolkingsonderzoeken, zoals naar borstkanker en baarmoederhalskanker bestuderen van het optreden van zeldzame complicaties en bijwerkingen van de behandeling.

4 WAT IS EEN INTEGRAAL KANKERCENTRUM? Een Integraal Kankercentrum is een regionale organisatie, waarin verschillende zorgverleners en instellingen samenwerken op het gebied van kanker. Het doel is: een zo goed mogelijke behandeling en begeleiding van mensen met kanker, zo dicht mogelijk bij huis. Er zijn in Nederland negen Integrale Kankercentra, verdeeld over negen regio s. l0ll0l0ll0l WERKWIJZE Medewerkers van het Integraal Kankercentrum registreren de gegevens in de ziekenhuizen aan de hand van de medische dossiers. Dit gebeurt meestal na melding van het laboratorium voor klinische pathologie. Als u geen bezwaar heeft gemaakt, kunnen de volgende gegevens worden vastgelegd: soort en uitgebreidheid van de kanker datum van ontdekking en wijze van vaststelling de ingestelde behandeling(en) specialisme en naam van de behandelaar andere ernstige ziektes die invloed kunnen hebben op de behandeling het verloop van de ziekte naam en adresgegevens (deze worden gecodeerd, zie ook Beveiliging persoonsgegevens ) geboortedatum, geslacht, geboorteplaats. Als u niet wilt dat uw gegevens worden geregistreerd, kunt u dit melden aan uw behandelend arts. Deze noteert het bezwaar in uw dossier en zorgt ervoor dat uw gegevens niet worden geregistreerd.

5 0l0ll0l BEVEILIGING PERSOONSGEGEVENS De kankerregistratie is gehouden aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens en de Wet Geneeskundige Behandelings Overeenkomst. Alle maatregelen die genomen zijn om uw privacy te beschermen, staan vermeld in een reglement (zie kader). De belangrijkste maatregelen ter beveiliging van uw privacy zijn: uw persoonsgegevens worden gecodeerd. Dat wil zeggen dat het niet zonder meer mogelijk is erachter te komen om wie het gaat er geldt geheimhoudingsplicht voor alle medewerkers van de regionale kankerregistratie die de gegevens in het ziekenhuis verzamelen er geldt geheimhoudingsplicht voor alle medewerkers die de gegevens bewerken beveiliging tegen misbruik van de in de computer opgeslagen gegevens. De werkwijze, de beveiligingsmaatregelen en het reglement zijn na advies van de Registratiekamer vastgesteld. lll0 WAT ZIJN PERSOONSGEGEVENS? Persoonsgegevens zijn gegevens die u herkenbaar maken in de registratie. In de wet staat: een persoonsgeven is elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. Behalve bijvoorbeeld gegevens als naam en geboortedatum, zijn dit alle gegevens die informatie kunnen verschaffen over een bepaalde, identificeerbare persoon. Dit betekent dat ook een combinatie van weinig voorkomende zaken tezamen een persoon al herkenbaar kan maken, zelfs als van die persoon geen naam bekend is. Zo kan een combinatie van gegevens als een zeer zeldzame tumor, een hoge leeftijd en een postcode herleidbaar zijn tot een bepaalde persoon.

6 REGLEMENT Elk Integraal Kankercentrum beschikt over het Reglement ter bescherming van persoonsgegevens in verband met de Regionale Kankerregistratie. In dit reglement staat beschreven hoe de gegevens in de registratie worden opgenomen, en onder welke voorwaarden het verstrekken van gegevens aan onderzoekers en artsen kan plaatsvinden. Verder vermeldt het reglement de procedure voor de behandeling van klachten van patiënten of artsen over de registratie. Het reglement is in te zien bij het Integraal Kankercentrum in uw regio en in het ziekenhuis. Voor de Nederlandse Kankerregistratie (de landelijke databank) bestaat eveneens zo n reglement. Ook dit is in te zien bij het Integraal Kankercentrum in uw regio. WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK EN UW GEGEVENS Alle verzoeken om gegevens van de kankerregistratie te mogen gebruiken, worden beoordeeld door een onafhankelijke Commissie van Toezicht. Deze Commissie ziet toe op de bescherming van de privacy van geregistreerde personen. Tevens controleert deze Commissie of het reglement wordt nageleefd. De Commissie van Toezicht bestaat uit vertegenwoordigers van de geregistreerde patiënten, de ziekenhuizen en de artsen en kent een onafhankelijke voorzitter. Voor veel wetenschappelijk onderzoek zijn uw persoonsgegevens niet nodig. Voor sommige onderzoeken zijn ze echter wel noodzakelijk. In dat geval wordt u apart om schriftelijke toestemming gevraagd. Onderzoekers hebben geheimhoudingsplicht en houden zich aan de gedragsregels vermeld in: Goed Gedrag, Gedragscode Gezondheidsonderzoek.

7 RECHTEN VAN GEREGISTREERDE PATIENTEN l0l00l0ll0l Als u geregistreerd bent heeft u verschillende rechten waarvan u altijd gebruik kan maken. Deze zijn afkomstig uit de Wet Bescherming Persoonsgegevens en staan beschreven in het reglement. De belangrijkste rechten zijn: U kunt bezwaar maken tegen opname van uw gegevens in de kankerregistratie U kunt gegevens die zijn geregistreerd en verstrekt inzien U kunt verkeerd vastgelegde gegevens laten wijzigen U kunt vastgelegde gegevens laten vernietigen U kunt een klacht indienen. Heeft u hierover vragen, dan kunt u contact opnemen met het Integraal Kankercentrum in uw regio. Als u niet wilt dat uw gegevens worden geregistreerd, kunt u dit melden aan uw behandelend arts. Deze noteert het bezwaar in uw dossier en zorgt ervoor dat uw gegevens niet worden geregistreerd. l00l0l ADRESSEN Voor meer informatie of klachten over de kankerregistratie kunt u contact opnemen met het Integraal Kankercentrum in uw regio (voor adressen zie achterop deze folder). Bezoek ook onze internetsite:

8 IKN IKA IKST IKW IKMN IKO IKR IKZ IKL IKA Integraal Kankercentrum Amsterdam Plesmanlaan 125 Postbus 9236, 1006 AE Amsterdam telefoon (020) fax (020) IKL Integraal Kankercentrum Limburg Parkweg 20 Postbus 2208, 6201 HA Maastricht telefoon (043) fax (043) IKR Integraal Kankercentrum Rotterdam Rochussenstraat 125 Postbus 289, 3000 AG Rotterdam telefoon (010) fax (010) IKST Integraal Kankercentrum Stedendriehoek Twente Lasondersingel 133, 7514 BP Enschede telefoon (053) fax (053) ONTWERP: WEIJSTERS & KOOIJ, GRAVE IKMN Integraal Kankercentrum Midden Nederland Catharijnesingel 55, Gebouw Trindeborch Postbus , 3501 DB Utrecht telefoon (030) fax (030) IKN Integraal Kankercentrum Noord Nederland Waterloolaan 1/13, Gebouw La Belle Alliance Postbus 330, 9700 AH Groningen telefoon (050) fax (050) IKO Integraal Kankercentrum Oost Hatertseweg 1 Postbus 1281, 6501 BG Nijmegen telefoon (024) fax (024) IKW Integraal Kankercentrum West Schipholweg 5a, 2316 XB Leiden telefoon (071) fax (071) IKZ Integraal Kankercentrum Zuid Zernikestraat 29 Postbus 231, 5600 AE Eindhoven telefoon (040) fax (040) VERENIGING VAN INTEGRALE KANKERCENTRA Catharijnesingel 53, Gebouw Trindeborch Postbus , 3501 DA Utrecht telefoon (030) fax (030) Vereniging van Integrale Kankercentra, mei Is deze uitgave ouder dan 3 jaar, informeer dan naar een nieuwe uitgave. Vereniging van Integrale Kankercentra

registratie van kanker

registratie van kanker registratie van kanker In deze folder leest u meer over de Nederlandse Kankerregistratie en wat deze voor u betekent informatie voor patiënten Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt,

Nadere informatie

Algemeen. Registratie persoonsgegevens/ WBP

Algemeen. Registratie persoonsgegevens/ WBP Algemeen Registratie persoonsgegevens/ WBP Inhoudsopgave Inleiding...4 Gegevensverwerking binnen St Jansdal...5 Doelen van gegevensverwerking...5 Goede zorg en hulpverlening...5 Financiële administratie...6

Nadere informatie

De VIKC en de kankerregistratie

De VIKC en de kankerregistratie woensdag 21 januari 2009 De VIKC en de kankerregistratie O. Visser, IKA De integrale kankercentra zijn Regionale kennis- en kwaliteitscentra Netwerkorganisaties En hebben als participanten: alle algemene

Nadere informatie

Medisch-wetenschappelijk onderzoek met uw gegevens en/of lichaamsmateriaal

Medisch-wetenschappelijk onderzoek met uw gegevens en/of lichaamsmateriaal Medisch-wetenschappelijk onderzoek met uw gegevens en/of lichaamsmateriaal Algemene informatie over medisch-wetenschappelijk onderzoek met reeds verzamelde gegevens en/of lichaamsmateriaal. patiëntencommunicatie

Nadere informatie

De patholoog. Klinische Pathologie. In het ziekenhuis

De patholoog. Klinische Pathologie. In het ziekenhuis Klinische Pathologie De patholoog In het ziekenhuis Inleiding In deze folder kunt u meer lezen over het specialisme Klinische Pathologie en de rol die de patholoog speelt bij ziekte en behandeling. Daarnaast

Nadere informatie

Reglement van de Nederlandse Kankerregistratie

Reglement van de Nederlandse Kankerregistratie Reglement van de Nederlandse Kankerregistratie IKNL Auteur I Bos; A. Ekker; M. de Kok Versie: 1.0* Status: Definitief Goedkeuring Versie Datum Opmerkingen Akkoord (naam, datum, paraaf) 1.0 28-1-2013 MT;

Nadere informatie

Uw medisch dossier. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Uw medisch dossier. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Uw medisch dossier Voor een goede medische behandeling is het noodzakelijk dat uw behandelend arts een dossier bijhoudt. Dit dossier bevat aantekeningen over uw gezondheidstoestand en gegevens over de

Nadere informatie

Uw dossier. Wat doen wij ermee en wat kunt u ermee?

Uw dossier. Wat doen wij ermee en wat kunt u ermee? 2018 Uw dossier Wat doen wij ermee en wat kunt u ermee? Inleiding Van elke cliënt die bij GGZ Oost Brabant in behandeling is, wordt een digitaal dossier aangelegd. Dit is een wettelijke plicht voor elke

Nadere informatie

Gebruik van uw medische gegevens en lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs

Gebruik van uw medische gegevens en lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs Gebruik van uw medische gegevens en lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs Geen bezwaar? Inleiding U bezoekt Medisch Spectrum Twente (MST) voor onderzoek en / of behandeling. In

Nadere informatie

Uw patiëntendossier bescherming van uw persoonsgegevens

Uw patiëntendossier bescherming van uw persoonsgegevens Uw patiëntendossier bescherming van uw persoonsgegevens Uw patiëntendossier Als u naar het ziekenhuis komt voor onderzoek of behandeling maken wij een patiëntendossier over u. In de wet is vastgelegd wat

Nadere informatie

Rechten en plichten van patiënten

Rechten en plichten van patiënten Rechten en plichten van patiënten Het is belangrijk te weten dat u als patiënt een aantal rechten en plichten heeft. Deze rechten en plichten zijn vastgelegd in onder andere de Wet op de Geneeskundige

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Wetenschappelijk onderzoek met uw resterend lichaamsmateriaal. Geen bezwaar?

PATIËNTEN INFORMATIE. Wetenschappelijk onderzoek met uw resterend lichaamsmateriaal. Geen bezwaar? PATIËNTEN INFORMATIE Wetenschappelijk onderzoek met uw resterend lichaamsmateriaal Geen bezwaar? Waarover gaat deze folder? Soms neemt een arts of verpleegkundige bij u wat lichaamsmateriaal af. Het ziekenhuis

Nadere informatie

Uw patiëntendossier. bescherming van uw persoonsgegevens

Uw patiëntendossier. bescherming van uw persoonsgegevens Uw patiëntendossier bescherming van uw persoonsgegevens Uw patiëntendossier Als u naar het ziekenhuis komt voor onderzoek of behandeling maken wij een patiëntendossier over u. In de wet is vastgelegd wat

Nadere informatie

Gebruik van uw medische gegevens en lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs Geen bezwaar?

Gebruik van uw medische gegevens en lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs Geen bezwaar? Gebruik van uw medische gegevens en lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs Geen bezwaar? U bezoekt VU medisch centrum (VUmc) voor onderzoek en/of behandeling. In een ziekenhuis

Nadere informatie

Gebruik van uw medische gegevens en lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Geen bezwaar?

Gebruik van uw medische gegevens en lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Geen bezwaar? Gebruik van uw medische gegevens en lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs Geen bezwaar? 1 U bezoekt een van de Santeon ziekenhuizen voor onderzoek en/of behandeling. In een ziekenhuis

Nadere informatie

Privacyreglement Surveillance Netwerk Nederland

Privacyreglement Surveillance Netwerk Nederland De Stichting NIVEL, hierna te noemen NIVEL, overwegende dat, het NIVEL ter uitvoering van zijn statutaire doelstellingen onderzoek verricht naar structuur en functioneren van de gezondheidszorg en maatschappelijke

Nadere informatie

Uw dossier. Wat doen wij ermee en wat kunt u ermee?

Uw dossier. Wat doen wij ermee en wat kunt u ermee? Uw dossier Wat doen wij ermee en wat kunt u ermee? Uw dossier Wat doen wij ermee en wat kunt u ermee? Van elke cliënt die bij GGZ Oost Brabant in behandeling is, wordt een digitaal dossier aangelegd. Dit

Nadere informatie

Informatie voor patiënten. Gebruik van restmateriaal en medische gegevens. in wetenschappelijk onderzoek

Informatie voor patiënten. Gebruik van restmateriaal en medische gegevens. in wetenschappelijk onderzoek Informatie voor patiënten Gebruik van restmateriaal en medische gegevens in wetenschappelijk onderzoek Inleiding U komt naar het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) voor onderzoek of behandeling.

Nadere informatie

Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders

Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders De rechten van kinderen en jongeren die vrijwillig in behandeling zijn bij Accare, zijn vastgelegd in de Wet op

Nadere informatie

Gebruik van medische gegevens en/of resterend lichaamsmateriaal

Gebruik van medische gegevens en/of resterend lichaamsmateriaal Gebruik van medische gegevens en/of resterend lichaamsmateriaal Belangrijke telefoonnummers Algemeen nummer UMCG (050) 361 61 61 U kunt hier terecht met algemene vragen over het UMCG. Bijvoorbeeld over

Nadere informatie

Uw dossier. Wat doen wij ermee en wat kunt u ermee?

Uw dossier. Wat doen wij ermee en wat kunt u ermee? 2016 Uw dossier Wat doen wij ermee en wat kunt u ermee? Inleiding Van elke cliënt die bij GGZ Oost Brabant in behandeling is, wordt een digitaal dossier aangelegd. Daarin verzamelen we alle informatie

Nadere informatie

Wetenschappelijk onderzoek. met uw resterend lichaamsmateriaal; geen bezwaar?

Wetenschappelijk onderzoek. met uw resterend lichaamsmateriaal; geen bezwaar? Wetenschappelijk onderzoek met uw resterend lichaamsmateriaal; geen bezwaar? Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Bron: De tekst van deze folder is afkomstig van de Nederlandse

Nadere informatie

Wetenschappelijk onderzoek resterend lichaamsmateriaal. Informatie en keuzevrijheid

Wetenschappelijk onderzoek resterend lichaamsmateriaal. Informatie en keuzevrijheid Wetenschappelijk onderzoek resterend lichaamsmateriaal Informatie en keuzevrijheid Waarover gaat deze folder? Soms neemt een arts of verpleegkundige bij u wat lichaamsmateriaal af. Het ziekenhuis waar

Nadere informatie

Pathologieonderzoek. Wat gebeurt er met uw gegevens?

Pathologieonderzoek. Wat gebeurt er met uw gegevens? Pathologieonderzoek Wat gebeurt er met uw gegevens? In deze digitale folder geven wij u informatie over het onderzoek van weefsel of cellen die bij u zijn afgenomen. Dit onderzoek gebeurt in het pathologie.

Nadere informatie

ten behoeve van medisch-wetenschappelijk onderzoek

ten behoeve van medisch-wetenschappelijk onderzoek U bent in het Erasmus MC voor onderzoek en/of behandeling. Soms is het nodig bloed of lichaamsweefsel bij u af te nemen. Na afronding van dit onderzoek blijft vaak een deel van dit materiaal over. Dit

Nadere informatie

Privacystatement Karakter

Privacystatement Karakter Privacystatement Karakter Stichting Karakter hecht grote waarde aan uw privacy. In dit privacystatement staat beschreven hoe Karakter omgaat met uw persoonsgegevens, de rechten die u hebt en waar u terecht

Nadere informatie

De nieuwe wet AVG: Algemene Verordening Gezondheidsgegevens, ingaand per 25 mei 2018, wat houdt dit in voor u en voor ons als fysiotherapiepraktijk?

De nieuwe wet AVG: Algemene Verordening Gezondheidsgegevens, ingaand per 25 mei 2018, wat houdt dit in voor u en voor ons als fysiotherapiepraktijk? De nieuwe wet AVG: Algemene Verordening Gezondheidsgegevens, ingaand per 25 mei 2018, wat houdt dit in voor u en voor ons als fysiotherapiepraktijk? Onderstaand hebben we het reglement summier weergegeven:

Nadere informatie

Privacy Reglement Domijn

Privacy Reglement Domijn Privacy Reglement Domijn Uw privacy De bescherming van uw privacy is belangrijk voor ons. Persoonlijke gegevens behandelen en beveiligen we dan ook met de grootst mogelijke zorgvuldigheid. Dit geldt als

Nadere informatie

OPSIS OOGZIEKENHUIS PRIVACYREGLEMENT. Patiënt bij Opsis Oogziekenhuis

OPSIS OOGZIEKENHUIS PRIVACYREGLEMENT. Patiënt bij Opsis Oogziekenhuis OPSIS OOGZIEKENHUIS PRIVACYREGLEMENT Patiënt bij Opsis Oogziekenhuis PRIVACYREGELING OPSIS OOGZIEKENHUIS Als patiënt heeft u het recht op bescherming van uw medische gegevens. Een zorgverlener (oogarts,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Herstel & Balans

Nieuwsbrief Herstel & Balans Nieuwsbrief Herstel & Balans jaargang 5, nr. 1, augustus 2007 Licentiehouders Herstel & Balans 2007 De stichting Herstel & Balans heeft inmiddels 55 instellingen in Nederland en België een licentie uitgereikt.

Nadere informatie

Bevolkingsonderzoek darmkanker Uitnodiging

Bevolkingsonderzoek darmkanker Uitnodiging Bevolkingsonderzoek darmkanker Uitnodiging Wat houdt het bevolkingsonderzoek in? Met het bevolkingsonderzoek darmkanker onderzoeken we of er bloed in uw ontlasting (poep) zit. Bloed in uw ontlasting kan

Nadere informatie

Praktische informatie

Praktische informatie Praktische informatie Patiënten Informatie Map Maagkanker Deze map is eigendom van: Patiëntensticker Uw behandelend arts is: Bij bijzonderheden waarschuwen (contactpersoon): Naam:... Telefoonnummer:...

Nadere informatie

Patiënten Informatie Brochure Erfelijkheidsonderzoek: Exoom Sequencing

Patiënten Informatie Brochure Erfelijkheidsonderzoek: Exoom Sequencing 2 Patiënten Informatie Brochure Erfelijkheidsonderzoek: Exoom Sequencing Algemene informatie Exoom Sequencing is een nieuwe techniek voor erfelijkheidsonderzoek. In deze folder vindt u informatie over

Nadere informatie

Privacy & Security Statement / Werkend Nederland BV. Werken met Persoonsgegevens

Privacy & Security Statement / Werkend Nederland BV. Werken met Persoonsgegevens Privacy & Security Statement / Werkend Nederland BV Inleiding Werkend Nederland werkt met persoonsgegevens. We zijn ons hiervan bewust en gaan integer om met uw gegevens. In dit document kunt u lezen hoe

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming!

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Goede zorg met goede informatie Ziekte, een blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terechtkomen bij een onbekende

Nadere informatie

verouderde versie Mogen wij uw toestemming?

verouderde versie Mogen wij uw toestemming? Mogen wij uw toestemming? Toestemming voor gebruik van uw (medische) gegevens, beeldmateriaal en resterend lichaamsmateriaal voor medisch wetenschappelijk onderzoek naar de voorkoming, behandeling en genezing

Nadere informatie

Privacy en persoonsgegevens (privacyverklaring)

Privacy en persoonsgegevens (privacyverklaring) Privacy en persoonsgegevens (privacyverklaring) De Stichting STICHTING ZIEKENHUISGROEP TWENTE (hierna te noemen ZGT, gevestigd aan de Zilvermeeuw 1, 7609 PP te Almelo, telefoonnummer 088 708 7878, info@zgt.nl)

Nadere informatie

RECHTEN EN PLICHTEN RECHTEN PLICHTEN

RECHTEN EN PLICHTEN RECHTEN PLICHTEN RECHTEN EN PLICHTEN RECHTEN PLICHTEN 1 RECHTEN EN PLICHTEN Bij uw bezoek aan Orthodontiepraktijk het Gooi krijgt u (uw kind) met meerdere medewerkers te maken. U (uw kind) mag een deskundige behandeling

Nadere informatie

25 jaar Ambities van het IKMN. in beweging

25 jaar Ambities van het IKMN. in beweging 25 jaar Ambities van het IKMN in beweging Het Integraal Kankercentrum Midden Nederland (IKMN) is een samenwerkingsverband van hulpverleners, instellingen en patiëntenverenigingen in de provincie Utrecht

Nadere informatie

Gebruik van lichaamsmateriaal en diagnostische gegevens voor wetenschappelijk onderzoek

Gebruik van lichaamsmateriaal en diagnostische gegevens voor wetenschappelijk onderzoek Gebruik van lichaamsmateriaal en diagnostische gegevens voor wetenschappelijk onderzoek Lichaamsmateriaal Van toepassing voor lichaamsmateriaal onderzocht in laboratorium klinische chemie en/of medische

Nadere informatie

Privacyverklaring voor klanten

Privacyverklaring voor klanten Privacyverklaring voor klanten Ga snel naar: 1 ALGEMENE INFORMATIE 3 2 DE AVG, WAT IS DAT? 3 3 WAT ZIJN PERSOONSGEGEVENS? 3 4 WAT HOUDT VERWERKEN IN? 3 5 WAAROM WIJ UW GEGEVENS VERWERKEN 3 6 WIE INZAGE

Nadere informatie

Uw persoonsgegevens en uw privacy

Uw persoonsgegevens en uw privacy Uw persoonsgegevens en uw privacy Uw gegevens in veilige handen Algemeen De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) beschermt uw privacy en uw persoonsgegevens. Deze wet verplicht organisaties die met persoonsgegevens

Nadere informatie

Recht op informatie. Hoofdbehandelaar. Toestemming voor een behandeling of onderzoek

Recht op informatie. Hoofdbehandelaar. Toestemming voor een behandeling of onderzoek Rechten en plichten Weet u wat uw rechten zijn? Als patiënt heeft u bijvoorbeeld recht op informatie over behandelingen en onderzoeken. Ook heeft u recht op inzage in uw dossier. In de Wet op de Geneeskundige

Nadere informatie

Privacyverklaring voor cliënten KwadrantGroep. 18 februari 2019, V3.0

Privacyverklaring voor cliënten KwadrantGroep. 18 februari 2019, V3.0 Privacyverklaring voor cliënten KwadrantGroep 18 februari 2019, V3.0 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Privacy voor cliënten... 3 2.1 Wat en waarom?... 3 2.2 Wetenschappelijk onderzoek... 4 2.3 Uw bezoekers...

Nadere informatie

1.1. Persoonsgegevens Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon.

1.1. Persoonsgegevens Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. PRIVACY REGLEMENT Algemene bepalingen Begripsbepalingen 1.1. Persoonsgegevens Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. 1.2 Gezondheidsgegevens / Bijzondere

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming!

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Regelingen en voorzieningen CODE 9.1.6.511 Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! brochure bronnen www.vzvz.nl, oktober 2012 De invoering door de overheid van een landelijk

Nadere informatie

Privacy Persoonsgegevens

Privacy Persoonsgegevens Privacy Persoonsgegevens Praktijk voor GCK maakt onderdeel uit van Gezondheidscentrum. Dit privacyreglement met betrekking tot persoonsgegevens geldt voor alle instanties binnen het centrum. Deze informatie

Nadere informatie

Rechten en plichten. Uw rechten

Rechten en plichten. Uw rechten Rechten en plichten Als er met uw gezondheid iets aan de hand is, heeft u de hulp van een arts of een andere deskundige nodig. Zodra de behandelaar u gaat onderzoeken of behandelen, is er sprake van een

Nadere informatie

Medisch-wetenschappelijk onderzoek

Medisch-wetenschappelijk onderzoek Medisch-wetenschappelijk onderzoek Met uw lichaamsmateriaal en/of weefsel U bezoekt het Maastricht UMC+ (MUMC+) voor onderzoek en/of behandeling. Dit kan poliklinisch zijn of misschien bent u opgenomen.

Nadere informatie

uw medisch dossier patiënteninformatie

uw medisch dossier patiënteninformatie patiënteninformatie uw medisch dossier Uw behandelend arts heeft een medisch dossier over u aangelegd. Dat is nodig voor een goede behandeling en verzorging. Maar hoe gaat het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis

Nadere informatie

Afspraken met betrekking tot uw medische gegevens

Afspraken met betrekking tot uw medische gegevens Patiënteninformatie Afspraken met betrekking tot uw medische gegevens rkz.nl Voor een goede behandeling leggen behandelaars gegevens over u, als patiënt, vast in een dossier. U kunt daarbij denken aan

Nadere informatie

Privacyverklaring van onze praktijk mei 2018 Uw persoonsgegevens en uw privacy in onze huisartsenpraktijk

Privacyverklaring van onze praktijk mei 2018 Uw persoonsgegevens en uw privacy in onze huisartsenpraktijk Privacyverklaring van onze praktijk mei 2018 Uw persoonsgegevens en uw privacy in onze huisartsenpraktijk Algemeen Om u goed te kunnen behandelen, leggen wij gegevens over u vast. Hierbij houden we ons

Nadere informatie

Bescherming van je persoonsgegevens. Informatie voor cliënten

Bescherming van je persoonsgegevens. Informatie voor cliënten Bescherming van je persoonsgegevens Informatie voor cliënten GGz Breburg vindt betrouwbare en veilige verwerking van persoonsgegevens zeer belangrijk. Wij zijn transparant over wat wij doen met jouw gegevens

Nadere informatie

Privacy Reglement CCN

Privacy Reglement CCN Privacy Reglement CCN Inhoud Castle Craig en uw privacy... 2 Artikel 1. Begripsomschrijvingen... 3 Artikel 2. Reikwijdte... 3 Artikel 3. Doel... 3 Artikel 4. Grondslag van de verwerking... 4 Artikel 5.

Nadere informatie

De rechten en plichten van de patiënt

De rechten en plichten van de patiënt 1/6 Algemeen De rechten en plichten van de patiënt Inleiding Als patiënt hebt u een aantal rechten en plichten die zijn vastgelegd in de Wet Bescherming Persoonsgegevens, de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Afdeling. Klinische Pathologie

PATIËNTEN INFORMATIE. Afdeling. Klinische Pathologie PATIËNTEN INFORMATIE Afdeling Klinische Pathologie Waarover gaat deze folder en waarover niet? Soms neemt een arts bij u wat lichaamsmateriaal af, bijvoorbeeld: een klein stukje uit uw huid, uw borstklier,

Nadere informatie

Informatie voor donoren over UMC Utrecht Biobank TiN

Informatie voor donoren over UMC Utrecht Biobank TiN Informatie voor donoren over UMC Utrecht Biobank TiN Geachte mevrouw/mijnheer, In het kader van de Trombocytopathie in Nederland studie wordt een gedeelte van het extra afgenomen bloed opgeslagen in een

Nadere informatie

Privacyreglement. Bestandsnaam Privacyreglement Pagina 1 van 5 Datum Januari 2017 Versie 1

Privacyreglement. Bestandsnaam Privacyreglement Pagina 1 van 5 Datum Januari 2017 Versie 1 Privacyreglement Bestandsnaam Privacyreglement Pagina 1 van 5 Privacyreglement Inleiding De directie van Good4life heeft ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen een reglement opgesteld

Nadere informatie

HET GEBRUIK VAN MEDISCHE GEGEVENS EN LICHAAMSMATERIAAL

HET GEBRUIK VAN MEDISCHE GEGEVENS EN LICHAAMSMATERIAAL Informatie over het maken van uw keuze BORSTKANKER BORSTAANDOENINGEN ERFELIJKHEID HET GEBRUIK VAN MEDISCHE GEGEVENS EN LICHAAMSMATERIAAL voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs In bewerking Met de

Nadere informatie

"Restweefsel" ten behoeve van medisch-wetenschappelijk onderzoek

Restweefsel ten behoeve van medisch-wetenschappelijk onderzoek U bent in het Erasmus MC voor onderzoek en/of behandeling. Soms is het nodig bloed of lichaamsweefsel bij u af te nemen. Na afronding van dit onderzoek blijft vaak een deel van dit materiaal over. Dit

Nadere informatie

1.1. Persoonsgegevens Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon.

1.1. Persoonsgegevens Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. PRIVACY REGLEMENT 1. Algemene bepalingen Begripsbepalingen 1.1. Persoonsgegevens Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. 1.2 Gezondheidsgegevens / Bijzondere

Nadere informatie

Privacyreglement Huisartsenpraktijk Bender

Privacyreglement Huisartsenpraktijk Bender Huisartsenprakijk Bender Overschie, december 2013 Auteur: P.P.M. Bender Versie 1.0 Privacyreglement Algemeen De Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) is door de Nederlandse wetgever opgesteld ter bescherming

Nadere informatie

Nader gebruik afgenomen lichaamsmateriaal

Nader gebruik afgenomen lichaamsmateriaal Nader gebruik afgenomen lichaamsmateriaal Patiëntenvoorlichting afdelingen KCL, MML en pathologie. Nader gebruik Soms neemt een arts of verpleegkundige bij u wat lichaamsmateriaal voor onderzoek af. Soms

Nadere informatie

Rechten en plichten ALGEMEEN

Rechten en plichten ALGEMEEN ALGEMEEN Rechten en plichten Inhoud Inleiding Rechten en plichten volgens de WGBO Recht op informatie Toestemming voor onderzoek en/of behandeling Recht op inzage in het patiëntendossier Recht op aanvulling

Nadere informatie

Inzage en afschrift medisch dossier

Inzage en afschrift medisch dossier Inzage en afschrift medisch dossier Uw aanvraag gemini-ziekenhuis.nl Inzage, afschrift en wijziging medisch dossier Ziekenhuizen zijn verplicht om van elke patiënt een medisch dossier bij te houden. Patiënten

Nadere informatie

Gebruik van uw medische gegevens en lichaamsmateriaal

Gebruik van uw medische gegevens en lichaamsmateriaal Gebruik van uw medische gegevens en lichaamsmateriaal Voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs: geen bezwaar? U bezoekt Gelre ziekenhuizen voor onderzoek en/of behandeling. Om u zo goed mogelijk te

Nadere informatie

Privacyverklaring Erasmus MC. Patiënten. 21 januari 2019

Privacyverklaring Erasmus MC. Patiënten. 21 januari 2019 21 januari 2019 Privacyverklaring Erasmus MC In het Erasmus MC werken wij samen aan het verbeteren en vernieuwen van de zorg van vandaag en de gezondheid van morgen. Dat doen we door het verlenen van zorg,

Nadere informatie

Privacyreglement Persoonsgegevens Stichting Leergeld Lelystad

Privacyreglement Persoonsgegevens Stichting Leergeld Lelystad Privacyreglement Persoonsgegevens Stichting Leergeld Lelystad Datum: 1 juli 2018 Bestuur Stichting Leergeld Lelystad Dit reglement van de landelijke Vereniging van Stichtingen Leergeld in Nederland is

Nadere informatie

Gebruik van lichaamsmateriaal voor medisch onderzoek en onderwijs

Gebruik van lichaamsmateriaal voor medisch onderzoek en onderwijs Algemeen Gebruik van lichaamsmateriaal voor medisch onderzoek en onderwijs www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud De medische wetenschap... 3 Voorwaarden voor wetenschappelijk onderzoek met lichaamsmateriaal...

Nadere informatie

Privacyverklaring voor cliënten KwadrantGroep. 24 mei 2018, V1.0

Privacyverklaring voor cliënten KwadrantGroep. 24 mei 2018, V1.0 Privacyverklaring voor cliënten KwadrantGroep 24 mei 2018, V1.0 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Privacy voor cliënten... 3 2.1 Wat en waarom?... 3 2.2 Wetenschappelijk onderzoek... 4 2.3 Uw bezoekers... 4

Nadere informatie

Privacyverklaring Fidesa

Privacyverklaring Fidesa Privacyverklaring Fidesa Wij verwerken de volgende persoonsgegevens: Fidesa, praktijk voor Bekkenfysiotherapie te Kaatsheuvel verwerkt persoonsgegevens van u doordat u gebruik maakt van onze diensten en/of

Nadere informatie

PRIVACY REGLEMENT Jeugdtandzorg West, Calandstraat AD Den Haag. Artikel 1 Definities

PRIVACY REGLEMENT Jeugdtandzorg West, Calandstraat AD Den Haag. Artikel 1 Definities PRIVACY REGLEMENT Jeugdtandzorg West, Calandstraat1 2521 AD Den Haag Artikel 1 Definities Persoonsgegeven Bestand Betrokkene Wettelijke vertegenwoordiger Bewerker Derde Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde

Nadere informatie

De actuele versie van dit document is te raadplegen via www.srtb.nl

De actuele versie van dit document is te raadplegen via www.srtb.nl Documentstatus: Actueel Pagina 1 van 8 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Begrippen... 2 Artikel 1 Algemene bepalingen... 3 Artikel 2 Doelstellingen van de persoonsregistratie... 3 Artikel 3 Verzamelen en verwerken

Nadere informatie

Privacyverklaring van onze praktijk Uw persoonsgegevens en uw privacy in onze praktijk

Privacyverklaring van onze praktijk Uw persoonsgegevens en uw privacy in onze praktijk Privacyverklaring van onze praktijk Uw persoonsgegevens en uw privacy in onze praktijk Algemeen De AVG is de nieuwe wet ter bescherming van privacy en persoonsgegevens. Op grond van deze wet heeft een

Nadere informatie

Gebruik van uw medische gegevens en lichaamsmateriaal. Heeft u bezwaar?

Gebruik van uw medische gegevens en lichaamsmateriaal. Heeft u bezwaar? Gebruik van uw medische gegevens en lichaamsmateriaal Heeft u bezwaar? Inleiding U bezoekt het Radboudumc voor onderzoek en/of behandeling. Om u zo goed mogelijk te kunnen onderzoeken en/of behandelen

Nadere informatie

Rechten en plichten. van patiënt en zorgverlener. Sterk in beweging

Rechten en plichten. van patiënt en zorgverlener. Sterk in beweging Rechten en plichten van patiënt en zorgverlener Sterk in beweging Inhoudsopgave Wet op Geneeskundige Behandelovereenkomst (WGBO) 3 Rechten en plichten van patiënten 3 Rechten patiënt 3 Plichten patiënt

Nadere informatie

Privacyreglement zorginstelling Plezier in Zorg

Privacyreglement zorginstelling Plezier in Zorg Privacyreglement zorginstelling Plezier in Zorg Privacyverklaring voor cliënten bij Plezier in Zorg 1. Inleiding Wanneer je cliënt van Plezier in Zorg bent of wilt worden dan deel je persoonsgegevens met

Nadere informatie

Algemeen. Rechten en plichten.

Algemeen. Rechten en plichten. Algemeen Rechten en plichten www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Recht op informatie... 3 Toestemming voor onderzoek en/of behandeling... 3 Minderjarigen... 5 Privacy... 6 Second opinion... 6 Geluidsopnamen

Nadere informatie

Voor de bovenstaande doelstelling(en) kan Fysiotherapie Boekhout B.V. de volgende persoonsgegevens van u vragen:

Voor de bovenstaande doelstelling(en) kan Fysiotherapie Boekhout B.V. de volgende persoonsgegevens van u vragen: Privacy Policy Boekhout Fysiotherapie BV verwerkt persoonsgegevens over u doordat u gebruik maakt van onze diensten. Wij hechten veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. In deze Privacy

Nadere informatie

Privacyreglement Gidiz. versie mei 2018

Privacyreglement Gidiz. versie mei 2018 Privacyreglement Gidiz versie mei 2018 Inhoudsopgave 1. Begripsbepalingen....... pagina 4 2. Reikwijdte........ pagina 4 3. Doel van de Persoonsregistratie..... pagina 4 4. Te verzamelen gegevens......

Nadere informatie

ROSCAN Huidkanker Biobank

ROSCAN Huidkanker Biobank Kanker Instituut Uw behandelend arts in het Erasmus MC heeft u geïnformeerd over het bestaan van de ROSCAN Biobank. Hij/zij heeft u al het een en ander uitgelegd. Wij vragen u vriendelijk om mee te doen

Nadere informatie

Informatie over privacywetgeving en het omgaan met persoonsgegevens

Informatie over privacywetgeving en het omgaan met persoonsgegevens Informatie over privacywetgeving en het omgaan met persoonsgegevens Inleiding Op 1 september 2001 is de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) in werking getreden. Hiermee werd de Europese Richtlijn over

Nadere informatie

PROTOCOL. Onze vereniging

PROTOCOL. Onze vereniging PROTOCOL Algemene verordening gegevensbescherming Onze vereniging protocol Avg Senioren Politie Twente (2) 1. Inleiding en begripsbepalingen Binnen Onze vereniging, verder te noemen ONZE VERENIGING, wordt

Nadere informatie

Rechten en plichten van de patiënt

Rechten en plichten van de patiënt Rechten en plichten van de patiënt Inleiding Als patiënt hebt u een aantal rechten en plichten die zijn vastgelegd in de Wet Bescherming Persoonsgegevens, de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst

Nadere informatie

Privacy Statement. Toepasselijkheid. Algemeen

Privacy Statement. Toepasselijkheid. Algemeen Privacy Statement Dit is het privacy statement van de maatschap Huidprofs, gevestigd te Nijmegen aan Danielsplein 3F 6543 NA, Berg en Dalseweg 63A 6522 BB, Malvert 5133 6538 DG en te Beuningen aan het

Nadere informatie

Uw medisch dossier Wat is een medisch dossier?

Uw medisch dossier Wat is een medisch dossier? Uw medisch dossier In deze folder vindt u informatie over uw medisch dossier. U leest wat een medisch dossier is, hoe u dit dossier kunt inzien en hoe u een kopie van dit dossier kunt opvragen. Ook leest

Nadere informatie

We willen dat ouderen, ook wanneer het leven (ingrijpend) verandert, hun eigen leven kunnen leiden in een vertrouwde en veilige omgeving.

We willen dat ouderen, ook wanneer het leven (ingrijpend) verandert, hun eigen leven kunnen leiden in een vertrouwde en veilige omgeving. Privacyverklaring Van Neynsel is een zorgorganisatie werkzaam in de regio s-hertogenbosch en Vught. Van Neynsel levert intramurale en extramurale (wijkverpleging) zorg aan ouderen in de regio. In deze

Nadere informatie

Uw rechten Recht op informatie Second opinion (tweede mening) Recht op privacy

Uw rechten Recht op informatie Second opinion (tweede mening) Recht op privacy Rechten en plichten Als er met uw gezondheid iets aan de hand is, heeft u de hulp van een arts of een andere behandelaar* nodig. Zodra de behandelaar u gaat onderzoeken of behandelen, is er sprake van

Nadere informatie

Privacy Statement Vrijwilligers Hoogeveen

Privacy Statement Vrijwilligers Hoogeveen Privacy Statement Vrijwilligers Hoogeveen Dit is het Privacy Statement van VrijwilligersHoogeveen. Om u goed van dienst te zijn en om ons werk zo efficiënt en effectief mogelijk uit te voeren, verwerkt

Nadere informatie

Verantwoordelijke: Degene die vaststelt welke persoonsgegevens verwerkt worden en wat het doel van die verwerking is.

Verantwoordelijke: Degene die vaststelt welke persoonsgegevens verwerkt worden en wat het doel van die verwerking is. Privacy protocol Artikel 1: Aanhef De Stichting Leergeld IJsselstein heeft als doel om kinderen uit gezinnen met minimale financiële middelen te ondersteunen. Ouders en verzorgenden kunnen bij Stichting

Nadere informatie

Privacyverklaring Univé Mediator

Privacyverklaring Univé Mediator Privacyverklaring Univé Mediator Hoe gaat de Univé Mediator om met uw persoonsgegevens en privacy? Deze privacyverklaring is alleen van toepassing op de verwerking van persoonsgegevens door de Univé Mediator

Nadere informatie

Identificatieplicht Zorgverzekering en betalingsplicht

Identificatieplicht Zorgverzekering en betalingsplicht Rechten en Plichten De rechten en plichten van patiënten en hulpverleners (bijvoorbeeld een verpleegkundige, een physician assistent of een specialist) zijn vastgelegd in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst

Nadere informatie

Privacy reglement Christel de Koker (Bekken) Fysiotherapie

Privacy reglement Christel de Koker (Bekken) Fysiotherapie Privacy policy Christel de Koker (Bekken) Fysiotherapie Wij verwerken de volgende persoonsgegevens: Christel de Koker (Bekken) Fysiotherapie te Hillegom verwerkt persoonsgegevens van u doordat u gebruik

Nadere informatie

Rechten en plichten van de patiënt

Rechten en plichten van de patiënt 1/5 Algemeen Rechten en plichten van de patiënt Inleiding Als patiënt hebt u een aantal rechten en plichten die zijn vastgelegd in de Wet Bescherming Persoonsgegevens, de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst

Nadere informatie

Privacyverklaring BBO-ergo

Privacyverklaring BBO-ergo Privacyverklaring BBO-ergo In deze privacyverklaring leggen wij uit hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens. We maken u in deze privacyverklaring helder welke persoonsgegevens wij verzamelen en voor welke

Nadere informatie

Uw rechten en plichten als patiënt.

Uw rechten en plichten als patiënt. Uw rechten en plichten als patiënt www.nwz.nl Inhoud Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) 3 Uw plichten 6 Uw medische gegevens 7 Uw vragen 8 Notities 9 2 Wanneer er met uw gezondheid

Nadere informatie