Verdiepingsconsultatie Accommodatiebeleid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verdiepingsconsultatie Accommodatiebeleid"

Transcriptie

1 Introductie In het kader vanhet opstellen van het Hollands Kroon is een bezoek aan alle kernen gebracht. De gebruikers van de (gemeentelijke) accommodaties worden geïnformeerd over de Visie en de uitgangspunten. Hieruit voortvloeiend is contact gezocht met een aantal specifieke doelgroepen; de binnensport is daar 1 van. Wie zijn aanwezig? Voor deze bijeenkomst zijn beheerders van de sporthallen/ gymzalen uitgenodigd. Vandaag zijn onder andere aanwezig vertegenwoordigers van Stichting Niedorphal, Zwaluwvluchthal, De Snip, t Zijveld, Sportpark De Kogge, Sportcentrum Wieringen. Noot vooraf: er is geen specifieke vertegenwoordiging vanuit de sporthallen Wieringerwerf en Anna Paulowna. Daar zijn geen medewerkers van uitgenodigd. De aanwezige beleidsmedewerkers vertegenwoordigen deze twee sporthallen. Verloop van de bijeenkomst Er wordt nog even kort teruggekeken op het proces tot nu toe. 4 januari 2012 is het proces om tot een te komen, in gang gezet. In september 2012 is de Startbijeenkomst geweest. Bezoeken aan de kernen zijn geweest om informatie met elkaar te delen. En dit is voorlopig de laatste bijeenkomst om het beleid verder vorm te kunnen gaan geven. Binnensport valt in de sportkolom. De andere kolommen waarmee wordt gewerkt, zijn Welzijn, Onderwijs en Gemeente. In de presentatie zijn indicatieve bedragen opgenomen. De getallen zijn nog niet optimaal; er wordt aan gewerkt om hier meer inzage in te verkrijgen. Onder andere de klokuurvergoeding vanuit onderwijs voor het gebruik van sportzalen, is niet helder. De vraag is gesteld om de kosten van personeel voor de Zuiderzeehal en Veerburg in beeld te brengen. St. Niedorphal is gemeentelijk eigendom, en wordt door de Stichting beheert. De heer Verbruggen Zwaluwvluchthal benoemt dat er een afspraak is met de brede school in Breezand, over gebruik van de gymzalen van zowel in school als van de Zwaluwvluchthal. Hoe zit het met de zaal in Barsingerhorn? Is deze in eigendom en beheer van De Hooijbergh? Sporthal t Zijveld draait geheel zelfstandig, zonder subsidie. Is geheel in particulier beheer. Doorkijk naar 2014 en verder Er zijn een aantal scenario s mogelijk. Hier wordt plenair over gesproken.

2 Voorafgaand aan deze discussie wordt de vraag gesteld wat het verschil is tussen een gymzaal en een sporthal. Een gymzaal is gekoppeld aan een school; de subsidie hiervoor is onderwijsgerelateerd. Gebruikt een school voor gymles een sporthal/ sportzaal niet aan de school vast, wordt een vergoeding betaald voor het aantal te gebruiken uren. Daarnaast wordt gesteld dat deze bijeenkomsten o.a. een gevolg zijn van de (komende) bezuinigingen in de gemeente. Hoeveel procent moet er op sporthallen/ gymzalen bezuinigd worden? Er wordt nog naar een startpunt gezocht. Nu is hier niets van te zeggen. Subsidies, ondersteuning, onderhoud: dit zijn een aantal punten waar bij de diverse stichtingen/ vormen van beheer anders wordt omgegaan per accommodatie. Het ontstaan van de brede scholen met gymzalen zijn vijanden van de sporthallen. Dit heeft als gevolg dat overdag de sporthallen niet gebruikt worden. Onderwijs vulde de daguren grotendeels. Verenigingen maken m.n. in de avonduren gebruik van de sporthallen. school naast de sporthal neerzetten? De schoolbesturen willen graag dat leerlingen in schooltijd gymles krijgen. Schoolbesturen denken traditioneel; gezien de demografische ontwikkelingen: is dit nog wel een reële vraag? Dit vraagstuk wordt meegenomen naar de ontwikkeltafels. Tip: maak gebruik van elkaars mogelijkheden. Hoe kan worden omgegaan met de invulling van de verstrekking van subsidies? Nu is de situatie verschillend per sport-/ gymzaal. Is dit terecht? Ieder bestuur van een sporthal kijkt in eigen parochie en ziet graag dat zijn accommodatie goed draait. Als de situatie blijft zoals deze nu is, wordt er bijvoorbeeld geen gebruik gemaakt van elkaars kennis en mogelijkheden. Willen we dit of willen we elkaar opzoeken en leren van elkaar? Elkaar opzoeken ligt bij de beheerders/ eigenaren van de diverse sporthallen en gymzalen. Deze bijeenkomst is een mooie aanzet. Als het subsidiestelstel gelijk blijft aan het huidige systeem, wat zouden dan de gevolgen kunnen zijn? Deze zijn gelijk aan de volgende stelling: huren en / of contributies gaan omhoog. Gelijkheid in huurtarieven moet worden gezocht. Zelfredzaam. Met de huidige brede scholen is hier voor nu geen oplossing meer voor. Wel wordt gesproken om bijv. in Slootdorp en Hippolytushoef een brede school neer te zetten. Kan hier in de voorbereiding al contact/ combinatiemogelijkheden met bestaande sporthallen worden gezocht? Bijvoorbeeld de Wat gebeurt er als de gemeente stopt met het verstrekken van subsidie? Direct gevolg: de huurbedragen gaan omhoog. Het is wel wenselijk dat de huurbedragen evenredig aan elkaar zijn. De huren per hal/ zaal liggen nu uit elkaar. Dit heeft onder andere te maken met de huidige verschillen in subsidie e.d.

3 Als er geen subsidie is, dienen de hallen op zelfredzame wijze te worden geëxploiteerd. Als de huren omhoog gaan (of contributies) kan dat gevolgen hebben voor de huidige bezettingsgraad. Het is maar de vraag of dit binnen alle hallen/ zalen uitvoerbaar is. Op lange termijn kan het bestaansrecht van een hal/ zaal in het geding komen. De gemeente heeft de zorgplicht om voor sport te zorgen. Het geven van subsidie kan hier een aanjaagargument voor zijn. Ook voor minder bedeelden dient sport toegankelijk te blijven; het verstrekken van deze subsidies dus ook. Wat zouden de gevolgen kunnen zijn als de gemeente ervoor zou kiezen om verenigingen te subsidiëren in plaats van sporthallen? Dan komt er geen geld binnen voor bijvoorbeeld onderhoud van het gebouw. Dat betekent dat de huurbedragen omhoog moeten gaan, om hier reserveringen voor te maken binnen de (beheer) stichting. Huurbedragen van de hallen omhoog heeft als gevolg dat de contributies bij verenigingen omhoog gaan > gezien de huidige financiële en demografische ontwikkelingen kan dat betekenen dat er niet meer wordt gehuurd > dus leegstand van hallen. Kan er worden gewerkt met een koepelorganisatie? Dat is ook in het belang van Hollands Kroon (1 aanspreekpunt, 1 orgaan waar geld heen gaat, enz.) Hier wordt over nagedacht. Het is vanuit de groep wenselijk, dat er meer gelijkheid komt in het verstrekken van subsidies. Hier moeten dan wel kaders voor worden vastgesteld. Daarnaast moet ook naar boekwaarde / onderhoudsstaat van een pand worden gekeken. Een aantal panden zijn nieuwer dan andere; met als gevolg daarvan een andere boekwaarde. Het ene pand wordt beter onderhouden dan het andere, wat gevolgen heeft voor de investeringen die te doen zijn. Voor het stellen van gelijkwaardigheid, is het van belang goede ijkpunten vast te stellen. Ook een MOP (meerjarenonderhoudsplanning) valt hieronder. Het is daarna van belang een nul situatie te creëren, zodat de accommodaties gelijkwaardig in onderhoudsstaat zijn. Hoe zit het met de capaciteit van de binnensport? Zijn er voldoende hallen/ zalen of juist niet? Met name overdag zijn de zalen leeg. s Avonds zijn de zalen goed gevuld (in bepaalde perioden is er meer vraag dan aanbod). M.n. door het ontstaan/ oprichten van brede scholen zijn de daguren niet ingevuld. Bij diverse stichtingen wordt gezocht naar mogelijkheden om de daguren beter te vullen; bijvoorbeeld de doelgroep ouderen meer laten bewegen; bedrijven benaderen (maken incidenteel gebruik van); kantinegebruik; zijn er mogelijkheden gebouwen multifuncitoneel te gebruiken? (bijv. fitnessapparatuur/ sporthal/ zwemmen/ enz. combineren).

4 Hoe is de verhouding gemeentelijk beheer ten opzichte van vrijwillig beheer? Zuiderzeehal (Wieringerwerf) en Veerburg (Anna Paulowna) wordt gebruik gemaakt van gemeentelijk personeel. Kunnen deze 2 locaties verzelfstandigd worden? Dan is er eenduidigheid binnen Hollands Kroon. Hier wordt zeker over gedacht. Om de kosten van het beheer van deze locaties zuiver te krijgen, dat is nog niet zo gemakkelijk. Personeel wat in deze locaties aanwezig is, beheert ook een aantal andere locaties qua verhuur/ gebruik e.d. Hoe de tijdsverdeling hierbij ligt, is nu nog niet inzichtelijk. Hoe zit het met de exploitatiekosten? Hoe is die verhouding tussen gemeentelijk en vrijwillig beheer? Het blijkt dat de panden in gemeentelijk beheer lagere huurbedragen vragen dan de hallen in vrijwillig beheer. De voorgaande vraag heeft hier betrekking op, om meer evenredigheid te kunnen brengen in het vragen van reële huurprijzen. Voorstel vanuit de groep: met elkaar in overleg om meer gelijkheid te kunnen brengen in de huurtarieven. Hoe denken we over de capaciteit in de toekomst? Mede gezien de demografische ontwikkelingen van ontgroening en vergrijzing (ook binnen Hollands Kroon). Het formele ledenbestand zal iets afnemen. Het kan een optie zijn om het (sport)aanbod op deze ontwikkelingen aan te gaan bieden. Het is wel zaak, de bestaande ondernemers niet in de wielen te rijden. Misschien kunnen er samenwerkingsvormen worden gezocht tussen ondernemers en vrijwilligers. Waar is nu behoefte aan? Dat is een sterke vraag. Het is nog niet zo goed in te schatten hoe de situatie over bijvoorbeeld 10 of 20 jaar zal zijn. Gemeente heeft een zorgplicht om bewegen te stimuleren. Subsidie is daar een hulpmiddel bij. Subsidiegelden kunnen bijvoorbeeld ook aangewend worden om panden energiezuinig(er) te maken. Dit betekent eerst investeren voor bezuinigen. Kan er worden gewerkt naar een exploitatiemodel? Hierbij komen de activiteiten/ hulpmiddelen/ bezetting/ vastgoed/ e.d. in beeld. De huidige verschillen worden duidelijk Tip: voorkom willekeur bij het geven van subsidie; een model is hierbij een mooi hulpmiddel. Bij vervolggesprekken blijft het model het uitgangspunt. Vanuit de vertegenwoordigers van de gymzalen/ sporthallen wordt de wens uitgesproken om te blijven komen met informatie. Ook in het verdere proces. Tussen april en juni 2013 wordt verwacht dat het college een voorstel naar de Raad doet, met een voorkeursscenario. Kunnen de verenigingen daar over worden geïnformeerd en er dan ook nog iets van vinden?

5 Of en hoe dit wordt ingevuld: daar wordt een ieder dan weer over geïnformeerd. Hoe nu verder? Begin april heeft de Raad een moment genomen, om verder bijgepraat te worden over de stand van zaken rondom de Kadernota. Daarvoor wordt op 25 februari a.s. een Tussenstand/ terugkoppelbijeenkomst georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst worden geen uitkomsten of besluiten genoemd. Dank voor uw aanwezigheid bij deze bijeenkomst. Nog even dit U kunt ons telefonisch benaderen via ons algemene nummer (088) U kunt uw vraag stellen via het contactformulier op onze website of u gebruikt ons adres kernen@hollandskroon.nl. Onze Facebookpagina Accommodaties staat ook open voor uw tips, vragen, etc.

Cluster: Beleid Team: Gebiedsontwikkeling. Bijeenkomst Duurzame accommodaties

Cluster: Beleid Team: Gebiedsontwikkeling. Bijeenkomst Duurzame accommodaties Cluster: Beleid Team: Gebiedsontwikkeling Verslag Bijeenkomst Duurzame accommodaties Datum: 15-04-2015 Tijd: 19.30 21.30 uur Plaats: Gemeenschapshuis Buchten Aanwezig: Namens de gemeente: Corry de Koster

Nadere informatie

Midden-Limburg Transitieatlas Voorzieningen. Masterclass 2 april 2015

Midden-Limburg Transitieatlas Voorzieningen. Masterclass 2 april 2015 Midden-Limburg Transitieatlas Voorzieningen Masterclass 2 april 2015 Bevolking Midden-Limburg Trends DEMOGRAFIE Ontgroening BEZUINIGINGEN PARTICIPATIE- MAATSCHAPPIJ Vergrijzing Bevolkingsdaling Urbanisatie

Nadere informatie

Nota Wet Markt en Overheid

Nota Wet Markt en Overheid Nota Wet Markt en Overheid 18-12-2014 Inleiding De gemeenteraad van Hollands Kroon heeft op 18 december 2014 met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2014 de volgende economische activiteiten aangewezen als

Nadere informatie

Integraal Accommodatiebeleid. Groei naar eigen verantwoordelijkheid binnen de grenzen van Hollands Kroon

Integraal Accommodatiebeleid. Groei naar eigen verantwoordelijkheid binnen de grenzen van Hollands Kroon Integraal Accommodatiebeleid Groei naar eigen verantwoordelijkheid binnen de grenzen van Hollands Kroon 1 Inhoud Inhoud 2 Voorwoord 3 1. Inleiding 4 1.1. Tussenrapportage februari 2015 4 1.2. Door op de

Nadere informatie

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Elsloo. Elsloo 8 oktober 2018

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Elsloo. Elsloo 8 oktober 2018 Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Elsloo Elsloo 8 oktober 2018 Speelschema 1. Inleiding 2. Deel 1: Huidige situatie 3. Deel 2: Toekomstbeeld 4. Afsluiting en vervolg Verenigingen dorpen

Nadere informatie

Privatisering sportaccommodaties gemeente Bronckhorst

Privatisering sportaccommodaties gemeente Bronckhorst Privatisering sportaccommodaties gemeente Bronckhorst Thijs Kiers, beleidsmedewerker afdeling Ontwikkeling, ontspannen Martin Niessink, coordinator cluster Groen, afdeling Beheer 13 accommodaties; 11 gemeentelijk

Nadere informatie

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Berg a/d Maas. Berg a/d Maas 28 november 2018

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Berg a/d Maas. Berg a/d Maas 28 november 2018 Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Berg a/d Maas Berg a/d Maas 28 november 2018 Speelschema 1. Inleiding 2. Deel 1: Bevindingen uit Berg a/d Maas 3. Deel 2: Ontwikkelrichtingen 4. Afsluiting

Nadere informatie

Werkplaats Voorzieningen- en accommodatieplan per kern 15 januari 2015

Werkplaats Voorzieningen- en accommodatieplan per kern 15 januari 2015 Werkplaats Voorzieningen- en accommodatieplan per kern 15 januari 2015 ICSadviseurs Ontstaansgeschiedenis Provincie Gelderland heeft 4 partijen bij elkaar gebracht in het kenniscentrum: VKK stimuleert

Nadere informatie

1 Een schoolgebouw, zoals het junior College van het Dendron, is alleen bestemd voor leerlingen (In hoeverre ben je het (on)eens met de stelling?

1 Een schoolgebouw, zoals het junior College van het Dendron, is alleen bestemd voor leerlingen (In hoeverre ben je het (on)eens met de stelling? Junior college Tijdens de verbouwing van t Gasthoês in Horst, gaat een aantal verenigingen tijdelijk naar het Junior College van het Dendron. 35% 30% 1 Een schoolgebouw, zoals het junior College van het

Nadere informatie

Herstructurering Sportvoorzieningen Gemeente Delfzijl. Informatieavond 28 november 2012

Herstructurering Sportvoorzieningen Gemeente Delfzijl. Informatieavond 28 november 2012 Herstructurering Sportvoorzieningen Gemeente Delfzijl Informatieavond 28 november 2012 Agenda Opening 19.30 u. Welkom door wethouder Wolthof 19.30 u. Presentatie ambtelijk advies 19.40 u. Pauze 20.30 u.

Nadere informatie

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Stein. Stein 19 november 2018

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Stein. Stein 19 november 2018 Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Stein Stein 19 november 2018 Speelschema 1. Inleiding 2. Deel 1: Bevindingen uit Stein 3. Deel 2: Ontwikkelrichtingen 4. Afsluiting en vervolg Inleiding

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek dienstverlening gemeente Groningen op het gebied van sport

Klanttevredenheidsonderzoek dienstverlening gemeente Groningen op het gebied van sport B A S I S V O O R B E L E I D Klanttevredenheidsonderzoek dienstverlening gemeente Groningen op het gebied van sport Onderzoek en Statistiek Groningen heeft als kernactiviteiten instrumentontwikkeling

Nadere informatie

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Kerensheide. Kerensheide 22 oktober 2018

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Kerensheide. Kerensheide 22 oktober 2018 Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Kerensheide Kerensheide 22 oktober 2018 Speelschema 1. Inleiding 2. Deel 1: Huidige situatie 3. Deel 2: Toekomstbeeld 4. Afsluiting en vervolg Verenigingen

Nadere informatie

Bezuiniging beheer wijkaccommodaties. 13 juli 2015

Bezuiniging beheer wijkaccommodaties. 13 juli 2015 Bezuiniging beheer wijkaccommodaties 13 juli 2015 Opdracht Opdracht om 500.000 te bezuinigen op beheer van wijkaccommodaties. Waarom achten we dit haalbaar? Er is een groot verschil tussen accommodaties

Nadere informatie

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Berg a/d Maas. Berg a/d Maas 10 oktober 2018

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Berg a/d Maas. Berg a/d Maas 10 oktober 2018 Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Berg a/d Maas Berg a/d Maas 10 oktober 2018 Speelschema 1. Inleiding 2. Deel 1: Huidige situatie 3. Deel 2: Toekomstbeeld 4. Afsluiting en vervolg Verenigingen

Nadere informatie

Beleidsregels. Subsidies Hollands Kroon

Beleidsregels. Subsidies Hollands Kroon Beleidsregels Subsidies Hollands Kroon Inhoud Algemene bepalingen... 3 Incidentele subsidie... 3 Matchfunding... 3 Activiteiten en budgetsubsidie... 4 Programma bedrijvigheid... 5 Cluster Toerisme... 5

Nadere informatie

EMBARGO TOT VRIJDAG 9 NOVEMBER 2018, UUR

EMBARGO TOT VRIJDAG 9 NOVEMBER 2018, UUR EMBARGO TOT VRIJDAG 9 NOVEMBER 2018, 12.15 UUR Afronding Gelijk Speelveld R. Brakel De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 63 06 0 7170918 08-11-2018 - Geachte heer, mevrouw,

Nadere informatie

Notitie harmonisatie huurtarieven gemeentelijke buurthuizen 2017

Notitie harmonisatie huurtarieven gemeentelijke buurthuizen 2017 Notitie harmonisatie huurtarieven gemeentelijke buurthuizen 2017 Inleiding Bij de vaststelling van de uniforme subsidieregeling voor sociaal-culturele voorzieningen in 2015 is aangegeven dat bij de evaluatie

Nadere informatie

KTO Sport050 Een onderzoek naar de dienstverlening van Sport050

KTO Sport050 Een onderzoek naar de dienstverlening van Sport050 KTO Sport050 Een onderzoek naar de dienstverlening van Sport050 Marjolein Kolstein November 2017 www.os-groningen.nl BASIS VOOR BELEID Inhoud Inhoud 2 Samenvatting 3 1. Inleiding 4 2. Resultaten 5 2.1

Nadere informatie

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Meers. Meers 3 oktober 2018

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Meers. Meers 3 oktober 2018 Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Meers Meers 3 oktober 2018 Speelschema 1. Inleiding 2. Deel 1: Huidige situatie 3. Deel 2: Toekomstbeeld 4. Afsluiting en vervolg Verenigingen dorpen uitdagingen

Nadere informatie

INFORMATIE AVOND. Herziening Accommodatiebeleid

INFORMATIE AVOND. Herziening Accommodatiebeleid Herziening Accommodatiebeleid Agenda voor vanavond Aanleiding herziening Totstandkomen huidig accommodatiebeleid Constateringen huidige tijdgeest Onderbouwing toekomst bestendige kaders voor beleid Insteek

Nadere informatie

Voorzieningenkaart Laagdrempelig ontmoeten in Zuid

Voorzieningenkaart Laagdrempelig ontmoeten in Zuid Voorzieningenkaart Op 31 maart hadden we voorlopig de laatste bijeenkomst van de Voorzieningenkaart 2030 van Centrum Krinkelhoek Mettegeupel en Oss Zuid. Dit keer kwamen we bij elkaar in Horizonschool

Nadere informatie

Notitie tarieven (multifunctionele) binnen- en buitensportaccommodaties

Notitie tarieven (multifunctionele) binnen- en buitensportaccommodaties Notitie tarieven (multifunctionele) binnen- en buitensportaccommodaties 1. Aanleiding De aanleiding voor deze notitie tarieven binnen- en buitensportaccommodaties is drieledig: Tarieven buitensport Uit

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma visiedocument inclusief financiële paragraaf "Sport- en welzijnsaccommodaties gemeente Olst- Wijhe"

Uitvoeringsprogramma visiedocument inclusief financiële paragraaf Sport- en welzijnsaccommodaties gemeente Olst- Wijhe Uitvoeringsprogramma visiedocument inclusief financiële paragraaf "Sport- en welzijnsaccommodaties gemeente Olst- Wijhe" Olst/Wijhe, september 2007. doc. nr.: 0749-4-BZ-MS 1. Uitvoeringsprogramma visiedocument

Nadere informatie

Nieuwe verhuurtarieven welzijnsaccommodaties. Presentatie Raadsinformatieavond, 2 december 2014

Nieuwe verhuurtarieven welzijnsaccommodaties. Presentatie Raadsinformatieavond, 2 december 2014 Nieuwe verhuurtarieven welzijnsaccommodaties Presentatie Raadsinformatieavond, 2 december 2014 1. Inhoud presentatie 1. Aanleiding herziening verhuurtarieven 2. Doelen accommodatiebeleid, Vernieuwend Welzijn

Nadere informatie

Cluster: Beleid Team: Gebiedsontwikkeling. Bijeenkomst Duurzame accommodaties

Cluster: Beleid Team: Gebiedsontwikkeling. Bijeenkomst Duurzame accommodaties Cluster: Beleid Team: Gebiedsontwikkeling Verslag Bijeenkomst Duurzame accommodaties Datum: 28-04-2015 Tijd: 19.30 21.30 uur Plaats: Gemeenschapshuis Limbricht Aanwezig: Namens de gemeente: Vertegenwoordigde

Nadere informatie

Ravenstein uitvoering Voorzieningenkaart 2030

Ravenstein uitvoering Voorzieningenkaart 2030 6 september 2016 1 Ravenstein uitvoering Voorzieningenkaart 2030 Startbijeenkomst 6 september 2016 http://www.oss.nl/voorzieningenkaart 6 september 2016 2 Agenda Welkom door Dorpsraad Stand van zaken en

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.4. Onderwerp: Harmonisatie tarieven Gemeenschapshuizen, Multifunctionele accommodaties, Gymzalen en Sporthallen.

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.4. Onderwerp: Harmonisatie tarieven Gemeenschapshuizen, Multifunctionele accommodaties, Gymzalen en Sporthallen. RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.4 Raadsvergadering van 3 juli 2008 Onderwerp: Harmonisatie tarieven Gemeenschapshuizen, Multifunctionele accommodaties, Gymzalen en Sporthallen. Verantwoordelijke portefeuillehouder:

Nadere informatie

onderdelen Wijk, buurt -en dorpshuizen onderwijs Overdekte sportaccommodaties Peuterspeelzalen en kinderopvang

onderdelen Wijk, buurt -en dorpshuizen onderwijs Overdekte sportaccommodaties Peuterspeelzalen en kinderopvang onderdelen Wijk, buurt -en dorpshuizen onderwijs Overdekte sportaccommodaties Peuterspeelzalen en kinderopvang Wat zijn wijk, buurt -en dorpshuizen accommodaties die de leefbaarheid en het welzijn in buurten,

Nadere informatie

Sturen op het gebruik van

Sturen op het gebruik van Sturen op het gebruik van maatschappelijk vastgoed Seminar Maatschappelijk Vastgoed ir. Wicher F. Schönau MMC Twynstra Gudde Krijtmolen d'admiraal, Amsterdam 24 juni 2014 Toekomst of verleden? Library

Nadere informatie

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Elsloo. Elsloo 26 november 2018

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Elsloo. Elsloo 26 november 2018 Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Elsloo Elsloo 26 november 2018 Speelschema 1. Inleiding 2. Deel 1: Bevindingen uit Elsloo 3. Deel 2: Ontwikkelrichtingen 4. Afsluiting en vervolg Inleiding

Nadere informatie

Financiële aspecten en dekking: geen. Met dit verzoek mee te zenden stukken: geen

Financiële aspecten en dekking: geen. Met dit verzoek mee te zenden stukken: geen Commissie-format Verzoek College van B en W voor Commissiebehandeling. Vastgesteld in B en W vergadering van : 22 mei 2007 Onderwerp: Onbeheerde gemeentelijke binnensportaccommodaties Inhoud: Op 2 november

Nadere informatie

10 november 2014 10 2014/69 22 september 2014 wethouder A.G.J. Bosch

10 november 2014 10 2014/69 22 september 2014 wethouder A.G.J. Bosch Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Voorstelnummer Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 10 november 2014 10 2014/69 22 september 2014 wethouder A.G.J. Bosch

Nadere informatie

Bedrijfsplan Vitale Kern(en)

Bedrijfsplan Vitale Kern(en) Werkplaats Bedrijfsplan Vitale Kern(en) 12 maart 2015 ICSadviseurs Ontstaansgeschiedenis Provincie Gelderland heeft 4 partijen bij elkaar gebracht in het kenniscentrum: VKK stimuleert en helpt bij het

Nadere informatie

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Urmond. Urmond 3 december 2018

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Urmond. Urmond 3 december 2018 Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Urmond Urmond 3 december 2018 Speelschema 1. Inleiding 2. Deel 1: Bevindingen uit Urmond 3. Deel 2: Ontwikkelrichtingen 4. Afsluiting en vervolg Inleiding

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: 13 ONDERWERP. Concept-nota "Binnensportaccommodaties, ontwikkelingen in de periode ".

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: 13 ONDERWERP. Concept-nota Binnensportaccommodaties, ontwikkelingen in de periode . Kraan, Cisca van der OCSW S2 RAD: RAD140924 woensdag 24 september 2014 BW: BW140708 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 24 september 2014 Portefeuillehouder : G.J.W. Gabriëls Behandelend

Nadere informatie

Kadernota Accommodatiebeleid

Kadernota Accommodatiebeleid Kadernota Accommodatiebeleid Vertrouwen op eigen kracht en verantwoordelijkheid 1 Inhoudsopgave Samenvatting Accommodatiebeleid 3 1. Inleiding 6 2. Leeswijzer 7 3. Visies als grondslag voor beleid 7 4.

Nadere informatie

Uw kenmerk Uw brief Zaaknummer Documentnummer 16 maart U Raadsbrief 2016, nr mei 2016

Uw kenmerk Uw brief Zaaknummer Documentnummer 16 maart U Raadsbrief 2016, nr mei 2016 Aan de gemeenteraad van Tubbergen Uw kenmerk Uw brief Zaaknummer Documentnummer 16 maart 2016 15.04796 U16.005563 Inlichtingen bij De raadsgriffier Mevrouw H.J.M.J van Limbeek-ter Haar Bijlagen Onderwerp

Nadere informatie

Samen op de tandem waarbij de samenleving voorop zit en stuurt en de gemeente achterop mee trapt

Samen op de tandem waarbij de samenleving voorop zit en stuurt en de gemeente achterop mee trapt Samen op de tandem waarbij de samenleving voorop zit en stuurt en de gemeente achterop mee trapt 17 september 2013 Woerden,( ) ook de kernen Harmelen, Zegveld en Kamerik, is een sterke samenleving die

Nadere informatie

Exploitatie en beheer door bewoners van wijkaccommodaties. Quickscan onder Nederlandse gemeenten met meer dan 70.000 inwoners april 2013

Exploitatie en beheer door bewoners van wijkaccommodaties. Quickscan onder Nederlandse gemeenten met meer dan 70.000 inwoners april 2013 Exploitatie en beheer door bewoners van wijkaccommodaties Quickscan onder Nederlandse gemeenten met meer dan 70.000 inwoners april 2013 Samenvatting van de resultaten Opdrachtgever Contactgegevens Contactpersoon

Nadere informatie

Voorstel : Vaststellen nota Dorpshuizen in Sint Anthonis, inclusief beleid ten aanzien van paracommercialisme

Voorstel : Vaststellen nota Dorpshuizen in Sint Anthonis, inclusief beleid ten aanzien van paracommercialisme Raadsvergadering : 15 september 2003 Agendapunt : 23. Voorstel : Vaststellen nota Dorpshuizen in Sint Anthonis, inclusief beleid ten aanzien van paracommercialisme Aan de Raad, In het coalitieprogramma

Nadere informatie

In onderstaande overzichten is een oordeel gegeven over de bezettingsgraad per accommodatie aan de hand de volgende normering: openingsweken per jaar

In onderstaande overzichten is een oordeel gegeven over de bezettingsgraad per accommodatie aan de hand de volgende normering: openingsweken per jaar Bijlage 1 sgraad 1.1 Normering / kengetallen In onderstaande overzichten is een oordeel gegeven over de sgraad per accommodatie aan de hand de volgende normering: Normering / kengetallen gebruik binnensport

Nadere informatie

Hoe maak je een multifunctionele accommodatie succesvol? Sociaal ondernemer: sleutel tot samenwerking

Hoe maak je een multifunctionele accommodatie succesvol? Sociaal ondernemer: sleutel tot samenwerking Hoe maak je een multifunctionele accommodatie succesvol? Sociaal ondernemer: sleutel tot samenwerking 10 HET FUNDAMENT APRIL 2014 Steeds meer gemeentes bouwen, vaak vanuit financiële overwegingen, multifunctionele

Nadere informatie

Dienst Stadsontwikkeling In DT Ja Ambtenaar G.J.A. Zwaal In college Ja

Dienst Stadsontwikkeling In DT Ja Ambtenaar G.J.A. Zwaal In college Ja Collegenota Aan burgemeester en wethouders Documentnummer 2010. Datum Zaaknummer 2010-04-00845 Datum 07-06-2010 Portefeuillehouder Elfrink Vertrouwelijk Dienst Stadsontwikkeling In DT Ja 14-04-2010 Ambtenaar

Nadere informatie

Bijeenkomst Sport en Accommodatiebeleid - 10 mei 2016

Bijeenkomst Sport en Accommodatiebeleid - 10 mei 2016 Bijeenkomst Sport en Accommodatiebeleid - 10 mei 2016 Aanwezig: wethouder G. van Dijk, wethouder J. Berkhoff, G. van der Meijden, T. Smit en E. Palland (namens gemeente Heerde) 16 sportverenigingen: Gymnastiekvereniging

Nadere informatie

Huurvoorwaarden voor Sporthal Hofland en Sporthal de Vaart

Huurvoorwaarden voor Sporthal Hofland en Sporthal de Vaart INHOUDSOPGAVE 1. Begripsbepaling 2. Algemeen 3. Procedure bij aanvraag gebruik 4. Prioriteiten bij toekenning 5. Verschuldigde huurprijzen 6. Overige verplichtingen huurder 1. Begripsbepaling Voor de toepassing

Nadere informatie

Raadsbesluit. 17 december 2014 Aanwijzingsbesluit diensten van algemeen economisch belang (DAEB)

Raadsbesluit. 17 december 2014 Aanwijzingsbesluit diensten van algemeen economisch belang (DAEB) Kenmerk 132007 Datum 17 december 2014 Aanwijzingsbesluit diensten van algemeen economisch belang (DAEB) De raad van de gemeente Renkum; gezien het voorstel d.d. 30 september 2014 Gelet op artikel 25h,

Nadere informatie

Analyse uitgangspunten en verdelingscriteria Utrechtse sporthallen. Juni-december 2015

Analyse uitgangspunten en verdelingscriteria Utrechtse sporthallen. Juni-december 2015 Analyse uitgangspunten en verdelingscriteria Utrechtse sporthallen Juni-december 2015 0 Inhoud 1 Aanleiding... 2 2 Huidige situatie... 3 Werkwijze... 3 Uitgangspunten... 3 Verdelingscriteria... 4 3 Analyse...

Nadere informatie

Wat betekent het droombeeld voor. Inwoners - Belangen voor inwoners: alles ligt centraal, minder overlast in de kern, meer voorzieningen

Wat betekent het droombeeld voor. Inwoners - Belangen voor inwoners: alles ligt centraal, minder overlast in de kern, meer voorzieningen - Belangen voor inwoners: alles ligt centraal, minder overlast in de kern, meer voorzieningen - Gezamenlijk gebruik maken van accommodatie, minder kosten, samenwerken, vrijwilligers samen delen. Doorgroei

Nadere informatie

Onderwerp Vaststelling van de tarieven voor de gemeentelijke sportaccommodaties 2011

Onderwerp Vaststelling van de tarieven voor de gemeentelijke sportaccommodaties 2011 Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Vaststelling van de tarieven voor de gemeentelijke sportaccommodaties 2011 Datum voorstel 29 oktober 2010 Datum raadsvergadering 14 december 2010 Bijlagen Ter inzage

Nadere informatie

Dat maakt Stein voor mij...

Dat maakt Stein voor mij... Dat maakt Stein voor mij... Ruimte uitwisselen (verenigingen in scholen) Bestaande accommodaties behouden blijven (Nattenhoven) Accommodatiebeleid gemeente vanuit toekomstvisie. Leegstand voorkomen. Dat

Nadere informatie

Ideeën, wensen, dromen en toekomstbeelden De Wittenhorst

Ideeën, wensen, dromen en toekomstbeelden De Wittenhorst Ideeën, wensen, dromen en toekomstbeelden De Wittenhorst 1. Onderdeel: Activiteiten Algemeen - De Wittenhorst is het enige hart van Halsteren voor jong en oud. Dit moet zo blijven. - De Wittenhorst is

Nadere informatie

WATERSCHAPPEN VALLEI & EEM EN VELUWE CRITERIA VOOR DE HUISVESTING

WATERSCHAPPEN VALLEI & EEM EN VELUWE CRITERIA VOOR DE HUISVESTING WATERSCHAPPEN VALLEI & EEM EN VELUWE CRITERIA VOOR DE HUISVESTING Datum: 3 maart 2011 VOORAF De waterschappen Veluwe en Vallei & Eem staan aan de vooravond van de integratie van beide ambtelijke organisaties.

Nadere informatie

VOORZIENINGENPLAN ALTWEERTERHEIDE AMBTELIJK CONCEPT DINSDAG 31 JANUARI 2017

VOORZIENINGENPLAN ALTWEERTERHEIDE AMBTELIJK CONCEPT DINSDAG 31 JANUARI 2017 VOORZIENINGENPLAN ALTWEERTERHEIDE AMBTELIJK CONCEPT DINSDAG 31 JANUARI 2017 AGENDA 19.30 19.40 uur Opening door avondvoorzitter Ton Weekers 19.40 20.20 uur Presentatie voorzieningenplan 20.20 20.30 uur

Nadere informatie

Steenderen vitaal! Persbericht De 8 e Steen (datum )

Steenderen vitaal! Persbericht De 8 e Steen (datum ) Persbericht De 8 e Steen (datum 01-02-2018) Steenderen vitaal! Natuurlijk is Steenderen vitaal. Dat hebben we de afgelopen jaren wel bewezen met honderden vrijwilligers. Op diverse plekken in ons dorp

Nadere informatie

Huurharmonisatie. Op weg naar een gezonde balans. Gemeente Doetinchem 5 oktober 2012 Janneke Harmsen en Wendy Doornink I C S.

Huurharmonisatie. Op weg naar een gezonde balans. Gemeente Doetinchem 5 oktober 2012 Janneke Harmsen en Wendy Doornink I C S. Huurharmonisatie Op weg naar een gezonde balans Gemeente Doetinchem 5 oktober 2012 Janneke Harmsen en Wendy Doornink Agenda Huurharmonisatie Clustering Pilot projecten Resultaten en aanbevelingen Huurharmonisatie

Nadere informatie

Visie en beleidskader herziening accommodatiebeleid. Denken in functies en doelgroepen en niet in stenen.

Visie en beleidskader herziening accommodatiebeleid. Denken in functies en doelgroepen en niet in stenen. Visie en beleidskader herziening accommodatiebeleid Denken in functies en doelgroepen en niet in stenen. Gemeente Lisse, 31 maart 2016 W054682 / 59759 Visie en beleidskader Herziening Accommodatiebeleid

Nadere informatie

Concept Raadsvoorstel

Concept Raadsvoorstel Concept Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 6 oktober 2009 Onderwerp: Eindrapportage onderzoek capaciteit binnensportaccommodaties 2009. Voorgesteld besluit: 1.

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft Ontwikkeling sporttarieven seizoen 2011/2012 en volgende jaren.

gemeente Eindhoven Betreft Ontwikkeling sporttarieven seizoen 2011/2012 en volgende jaren. gemeente Eindhoven Inboeknummer 11bst00645 Dossiernummer 11.15.755 12 april 2011 CommissieNotitie Betreft Ontwikkeling sporttarieven seizoen 2011/2012 en volgende jaren. Inleiding De gemeente Eindhoven

Nadere informatie

Raadsvergadering 5 maart Voorstel B 7

Raadsvergadering 5 maart Voorstel B 7 Raadsvergadering 5 maart 2015 Voorstel B 7 Heinkenszand, 17 februari 2015 Onderwerp: voorstel tot het opheffen van de voorziening huisvesting basisonderwijs als gevolg van de doordecentralisatie van het

Nadere informatie

Conclusie m.b.t. bezuinigingsdoelstelling

Conclusie m.b.t. bezuinigingsdoelstelling Conclusie m.b.t. bezuinigingsdoelstelling Accommodatiebeleid gemeente Achtkarspelen datum 24 juni 2016 werk 150144 accommodatiebeleid Achtkarspelen onderwerp Conclusie bezuinigingsdoelstelling Naast het

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 Raadsstuk Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 1. Inleiding De gemeenteraad heeft middelen gereserveerd voor de bouw van een multifunctionele badmintonhal

Nadere informatie

Integraal werken aan participatie met het Participatiewiel

Integraal werken aan participatie met het Participatiewiel Integraal werken aan participatie met het Participatiewiel Programma 1. Welkom 2. Participatiewiel 3. Voorbeeld gemeente Veldhoven 4. Aan de slag met het Participatiewiel 5. Terugkoppeling en afsluiting

Nadere informatie

Presentatie beheermodellen voor verenigingen. Sportparken

Presentatie beheermodellen voor verenigingen. Sportparken Presentatie beheermodellen voor verenigingen Sportparken Inhoud Dagvoorzitter Opening, welkom, doel, agenda SO Vastgoed Het waarom van de invoering kostendekkende huur. - Hoe is de kostendekkende huur

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad. ng/vraagstelli ng: Agendanummer. Programma. Gevraagde beslissing: Afdeling. Aan leid i.

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad. ng/vraagstelli ng: Agendanummer. Programma. Gevraagde beslissing: Afdeling. Aan leid i. Gemeente Langedijk Raadsvergadering Agendanummer Portefeuillehouder Afdeling Opsteller J. Nieuwenhuizen Openbare Werken A. (Abe) Bonnema Voorstel aan de raad Onderwerp Programma Uitwerkingsplan accommodatiebeleid

Nadere informatie

Stappenplan op weg naar een beleidsplan Dorpscentrum Spaarndam

Stappenplan op weg naar een beleidsplan Dorpscentrum Spaarndam Stappenplan op weg naar een beleidsplan Dorpscentrum Spaarndam April 2015 Aanleiding In onder meer het Subsidieprogramma 2015 is aangegeven dat het college aan het eind van 2014 een beleidsplan aan zou

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Financiële afwikkeling wetswijziging voortgezet onderwijs

Nota van B&W. Onderwerp Financiële afwikkeling wetswijziging voortgezet onderwijs Nota van B&W Onderwerp Financiële afwikkeling wetswijziging voortgezet onderwijs Portefeuille M. Divendal Auteur Dhr. S.K. Satter Telefoon 5115708 E-mail: ssatter@haarlem.nl MO/OWG Reg.nr. OWG/2006/729

Nadere informatie

Accommodatiebeleid Maatschappelijke Voorzieningen

Accommodatiebeleid Maatschappelijke Voorzieningen Maatschappelijke Voorzieningen Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Hilversum 1 Inhoudsopgave Samenvatting 3 1 Inleiding 8 2 Huisvestingsstrategie en eigendomsstrategie 10 3 Cultuur 15 4 Sociale voorzieningen

Nadere informatie

Notitie uniforme subsidieregeling voor sociaal-culturele voorzieningen.

Notitie uniforme subsidieregeling voor sociaal-culturele voorzieningen. Notitie uniforme subsidieregeling voor sociaal-culturele voorzieningen. Inleiding De gemeente kent een divers aanbod van sociaal-culturele voorzieningen in de vorm van buurthuizen, dorpshuizen en ouderensociëteiten.

Nadere informatie

Faciliteren maatschappelijke initiatieven

Faciliteren maatschappelijke initiatieven gemeente Bronckhorst Z01C7ED5B0A Naam portefeuillehouder: A.A.L.M. Spekschoor Vergaderdatum 23 maart 2017 Registratie nr Z91054\Raad- 00209 Naam behandelend Telefoon behandelend E-mail behandelend W. Gouwenberg

Nadere informatie

Ontruimingscampagne zorgorganisaties Oktober 2010

Ontruimingscampagne zorgorganisaties Oktober 2010 Ontruimingscampagne zorgorganisaties Oktober 2010 Overzicht Inleiding Van 1 t/m 31 oktober 2010 worden de nationale brandpreventieweken gehouden. Dit jaar is het campagnethema 'Wat doe JIJ bij brand?'.

Nadere informatie

2.2 Scenario s Sport Voetbal

2.2 Scenario s Sport Voetbal Voetbal Voetbalvelden Midden-Limburg: gezonde richtlijn 2025 Handhaven Sluiten Gemeenten -1,8 mln. 6,5 mln. 23 accommodaties met samen 90 velden blijven behouden Voetbal Voetbalvelden Midden-Limburg: consequenties

Nadere informatie

Schriftelijke vragen aan het college (art 33 RvO)

Schriftelijke vragen aan het college (art 33 RvO) Schriftelijke vragen aan het college (art 33 RvO) Datum: 18 januari 2019 Onderwerp : Raadsbrief tarievennota sport Geacht College, Wij zijn bijzonder teleurgesteld over de inhoud van bijgevoegde brief.

Nadere informatie

Voorzieningenkaart Ravenstein

Voorzieningenkaart Ravenstein Voorzieningenkaart Ravenstein Waarom een voorzieningenkaart 2030? 1. Voorzieningen (gebouwen en sportvelden) kosten geld: ook als ze niet of niet vaak worden gebruikt 2. We hebben in Oss veel voorzieningen,

Nadere informatie

B & W datum 3 april 2017 Team Concern Naam steller Roel Reijnders Portefeuillehouder Ike Busser/Lucien Peeters

B & W datum 3 april 2017 Team Concern Naam steller Roel Reijnders Portefeuillehouder Ike Busser/Lucien Peeters Onderwerp Tariefberekening accommodatie Jerusalem Zaaknummer Teammanager B & W datum 3 april 2017 Team Concern Naam steller Roel Reijnders Portefeuillehouder Ike Busser/Lucien Peeters Openbaarheid Ja,

Nadere informatie

Tonok Bwefar Brederostraat AT Zwolle +31 (0)

Tonok Bwefar Brederostraat AT Zwolle +31 (0) Tonok Bwefar Brederostraat 20 8023 AT Zwolle +31 (0) 6 27 028 131 voorzitter@zac-basketbal.nl Wethouder en Raadsleden met de portefeuille sport Gemeente Zwolle Zwolle, 7 november 2015 Betreft: voorgestelde

Nadere informatie

Kadernota Vastgoed 2015

Kadernota Vastgoed 2015 Kadernota Vastgoed 2015 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Belang voor Vastgoed in Deventer 3 Gemeentelijke doelstellingen 3 Programma s 3 Vastgoedportefeuille 3 Strategisch 3 Niet-strategisch 4 Concernhuisvesting

Nadere informatie

Voorzieningenkaart Ravenstein

Voorzieningenkaart Ravenstein Voorzieningenkaart Ravenstein Waarom een voorzieningenkaart 2030? 1. Voorzieningen (gebouwen en sportvelden) kosten geld: ook als ze niet of niet vaak worden gebruikt 2. We hebben in Oss veel voorzieningen,

Nadere informatie

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Stein. Oud-Stein & Stein-Centrum 24 oktober 2018

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Stein. Oud-Stein & Stein-Centrum 24 oktober 2018 Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Stein Oud-Stein & Stein-Centrum 24 oktober 2018 Speelschema 1. Inleiding 2. Deel 1: Huidige situatie 3. Deel 2: Toekomstbeeld 4. Afsluiting en vervolg

Nadere informatie

Raadsvoorstel *BR *

Raadsvoorstel *BR * Raadsvoorstel Datum Raad Portefeuillehouder 26 oktober 2017 Ankie van Tatenhove Registratienummer BR1700114 Onderwerp Scenario s toekomst de Snip Gevraagde beslissing Op basis van het vastgestelde vastgoedbeleid

Nadere informatie

BESLUIT OPSCHRIFT. Vergadering van 24 december Onderwerp Tariefcompensatie zwemvereniging Columbiaan - Besluitvormend

BESLUIT OPSCHRIFT. Vergadering van 24 december Onderwerp Tariefcompensatie zwemvereniging Columbiaan - Besluitvormend BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 24 december 2013 nummer: 2013_BW_00816 Onderwerp Tariefcompensatie zwemvereniging Columbiaan - vormend Beknopte samenvatting Zwemvereniging Columbiaan heeft bij de gemeente

Nadere informatie

Gemeente Apeldoorn. huurbeleid voor. schoolgebouwen

Gemeente Apeldoorn. huurbeleid voor. schoolgebouwen Netwerkbijeenkomst Huurafspraken voor kinderopvang in onderwijsgebouwen datum: 26 maart 2013 1 Gemeente Apeldoorn huurbeleid voor schoolgebouwen voor gebruik van delen van schoolgebouwen voor andere doeleinden

Nadere informatie

Harmonisatie tarieven en afspraken buitensport-, binnensport- en welzijnsaccommodaties

Harmonisatie tarieven en afspraken buitensport-, binnensport- en welzijnsaccommodaties Harmonisatie tarieven en afspraken buitensport-, binnensport- en welzijnsaccommodaties 18-05-2016 Doel van het onderzoek De gemeente Vlissingen heeft zich ten doel gesteld om een bezuiniging te realiseren

Nadere informatie

Er moet wat gebeuren!! Een overzicht van de financiële positie van de Gereformeerde Kerk van Capelle aan den IJssel

Er moet wat gebeuren!! Een overzicht van de financiële positie van de Gereformeerde Kerk van Capelle aan den IJssel Er moet wat gebeuren!! Een overzicht van de financiële positie van de Gereformeerde Kerk van Capelle Onderdelen Presentatie Overzicht Problemen Overwegingen / acties / advies Conclusies Oplossingsrichtingen

Nadere informatie

Evaluatierapport Nota Harmonisatie Multifunctionele Accommodaties

Evaluatierapport Nota Harmonisatie Multifunctionele Accommodaties Evaluatierapport Nota Harmonisatie Multifunctionele Accommodaties Datum: juli 2009 Steller: Sandra Duprée 1. Inleiding In december 2005 heeft de gemeenteraad de Nota Harmonisatie Multifunctionele Accommodaties

Nadere informatie

Thuisgeven in de toekomst. Toekomstbestendig Bronckhorst. Kenmerken Bronckhorst. Ontwikkelingen Bronckhorst. Visie gemeente Bronckhorst

Thuisgeven in de toekomst. Toekomstbestendig Bronckhorst. Kenmerken Bronckhorst. Ontwikkelingen Bronckhorst. Visie gemeente Bronckhorst Thuisgeven in de toekomst Samenscholing De realiteit dwingt tot keuzes Toekomstbestendig Bronckhorst Duurzaam en betrokken Jacqueline Arends Beleidsmedewerker Strategie Kenmerken Bronckhorst 37.800 inwoners

Nadere informatie

inr r i ii in i i ii M I in li GEMEENTE V\l A N O O R D E N V E L D î Documentnr: RV13.0613 Raad dxmbl Roden, 9 oktober 2013

inr r i ii in i i ii M I in li GEMEENTE V\l A N O O R D E N V E L D î Documentnr: RV13.0613 Raad dxmbl Roden, 9 oktober 2013 GEMEENTE V\l A N O O R D E N V E L D Aan de gemeenteraad î Agendapunt: 6.3/16102013 Documentnr: RV13.0613 Raad dxmbl Roden, 9 oktober 2013 Onderwerp Verkoop gymzaal Klimop Roden Onderdeel programmabegroting:

Nadere informatie

Programmaspecifieke Vragen Lijst

Programmaspecifieke Vragen Lijst In het Uitvoeringsbeleid van het programma Gelderland Sport! 2016-2019 is opgenomen dat de provincie ernaar streeft om in 2019 een groeiend netwerk van sterke, toekomstbestendige sportverenigingen en vitale

Nadere informatie

De zwemmonitor is een waarneming van het werkelijke aanbod, dus de bestaande situatie. De uitspraak 1 zwembad voor 48.000 inwoners is gebaseerd op de

De zwemmonitor is een waarneming van het werkelijke aanbod, dus de bestaande situatie. De uitspraak 1 zwembad voor 48.000 inwoners is gebaseerd op de NR Fractie Product Vraag Antwoord 1 D66 U geeft aan dat 1 zwembad op 48000 inwoners volstaat. In Hollands Kroon hebben we naast de 4 openbare zwembaden geen andere variaties zoals zwembaden op een bungalowpark

Nadere informatie

RAADSCOMMISSIE. Nummer: Datum vergadering: 24 november Uitgangspunten maatschappelijke accommodaties

RAADSCOMMISSIE. Nummer: Datum vergadering: 24 november Uitgangspunten maatschappelijke accommodaties RAADSCOMMISSIE Onderwerp: Nummer: Uitgangspunten maatschappelijke accommodaties Datum vergadering: 24 november 2015 Conceptbesluit: 1. In te stemmen met de nota "Uitgangspunten maatschappelijke accommodaties';

Nadere informatie

Bijlage bij raadsvoorstel investeringen sportaccommodaties (zaaknummer )

Bijlage bij raadsvoorstel investeringen sportaccommodaties (zaaknummer ) Bijlage bij raadsvoorstel investeringen sportaccommodaties (zaaknummer 00360318) In deze bijlage wordt dieper ingegaan op de verschillende investeringsverzoeken: Kleedgebouw RKVV Nieuwkuijk De capaciteitsbehoefte

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid MVV 29 per januari 2013

Vrijwilligersbeleid MVV 29 per januari 2013 Vrijwilligersbeleid MVV 29 per januari 2013 1. Inleiding Voetbalvereniging MVV 29 bestaat dankzij vrijwilligers. De ene vrijwilliger besteedt meer tijd aan MVV 29 dan een ander, maar dat geeft niet. Iedere

Nadere informatie

Augustus 2012: Sector Inwonerszaken. Startnotitie Sportbeleid

Augustus 2012: Sector Inwonerszaken. Startnotitie Sportbeleid Augustus 2012: Sector Inwonerszaken Startnotitie Sportbeleid Inleiding Voor u ligt de startnotitie sportbeleid van gemeente Westvoorne welke vanaf 2013 voor zeven jaar moet gaan gelden. In Westvoorne zijn

Nadere informatie

Betaalbare leefbaarheid Visie (maatschappelijk) vastgoed. Datum en versienummer: 6 maart 2013, versie 3.0

Betaalbare leefbaarheid Visie (maatschappelijk) vastgoed. Datum en versienummer: 6 maart 2013, versie 3.0 Betaalbare leefbaarheid Visie (maatschappelijk) vastgoed Datum en versienummer: 6 maart 2013, versie 3.0 I Visie: Betaalbare leefbaarheid De gemeente heeft zowel maatschappelijk vastgoed in eigendom, zoals

Nadere informatie

Door Samen kan ik thuis blijven wonen

Door Samen kan ik thuis blijven wonen Door Samen kan ik thuis blijven wonen Wij zijn er voor u Wij zijn Thuiszorg Samen. We willen u graag helpen om op een prettige manier thuis te blijven wonen. Daar gaat het ons om. Dat úw leven, in uw

Nadere informatie

VASTSTELLEN BELEIDSKADERS GEMEENSCHAPSACCOMMODATIES

VASTSTELLEN BELEIDSKADERS GEMEENSCHAPSACCOMMODATIES VASTSTELLEN BELEIDSKADERS GEMEENSCHAPSACCOMMODATIES Presentatie Schakels in dorp en wijk Marco Kerstens (BMC Advies) Presentatie Vervolg op Schakels in dorp en wijk Lex van Marcke, projectleider/beleidsadviseur

Nadere informatie

EXPLOITATIEBEGROTING DE BLINKERD 2.0

EXPLOITATIEBEGROTING DE BLINKERD 2.0 Concept Door Pirovano Planeconomie en Grondbeleid In opdracht van de Gemeente Bergen 12 januari 2013 Hoofdstuk: Doel en uitgangspunten INHOUD 1 Doel en uitgangspunten... 3 1.1 Doel van dit rapport... 3

Nadere informatie

Informatievoorziening Gemeenteraad 14 mei 2012, SportCafé t Hooge Wessel. Welkom Gemeenteraad & andere genodigden

Informatievoorziening Gemeenteraad 14 mei 2012, SportCafé t Hooge Wessel. Welkom Gemeenteraad & andere genodigden Informatievoorziening Gemeenteraad 14 mei 2012, SportCafé t Hooge Wessel Welkom Gemeenteraad & andere genodigden Informatievoorziening Gemeenteraad 14 mei 2012, SportCafé t Hooge Wessel Vaststelling Agenda

Nadere informatie

Raadsvergadering d.d. 17 december 2015 Raadsvoorstel nr.: 15/85 Afdeling Commissie Contactpersoon/email adres

Raadsvergadering d.d. 17 december 2015 Raadsvoorstel nr.: 15/85 Afdeling Commissie Contactpersoon/email adres Raadsvoorstel Raadsvergadering d.d. 17 december 2015 Raadsvoorstel nr.: 15/85 Afdeling Commissie Contactpersoon/email adres Samenleving Inwonerszaken miranda.groot@oisterwijk.nl Voorstel tot het realiseren

Nadere informatie

Raadsvoorstel richtinggevende uitspraak initiatiefnemer zwembad april 2015 Bijlage 1: Informatie over de initiatieven

Raadsvoorstel richtinggevende uitspraak initiatiefnemer zwembad april 2015 Bijlage 1: Informatie over de initiatieven Raadsvoorstel richtinggevende uitspraak initiatiefnemer zwembad april 2015 Bijlage 1: Informatie over de initiatieven Zoals bekend zijn er drie initiatiefnemers: ZIB Wijk bij Duurstede, Wijkzwemt en ZwembadInnovatieGroep.

Nadere informatie