DANTE ALIGHIERI RE MI DEL LIMBURGO

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DANTE ALIGHIERI RE MI DEL LIMBURGO"

Transcriptie

1 DANTE ALIGHIERI RE MI DEL LIMBURGO

2 CIAO! Italiaans leren? Interesse in Italiaanse cultuur? even kennismaken met DANTE ALIGHIERI RE MI DEL LIMBURGO

3 Wat doet Società DANTE ALIGHIERI? Dante Alighieri is een wereldwijde organisatie die zich via lokale afdelingen inzet voor de verspreiding van de Italiaanse taal en cultuur. Dit gebeurt via verschillende activiteiten: LEZINGEN EN FILMS TAALCURSUSSEN EN CONVERSATIEGROEPEN EXCURSIES EN CULTURELE REIZEN Iedereen kan lid worden van Dante Alighieri! Meer informatie vindt u verder in deze brochure.

4 LEZINGEN EN FILMS Het hele jaar door organiseert Dante Alighieri lezingen over alle denkbare facetten van de Italiaanse cultuur: geschiedenis, archeologie, kunst, architectuur, film, muziek, actualiteit of toerisme. Hiervoor worden gerenommeerde sprekers uitgenodigd. Dante-leden hebben gratis toegang tot de bijeenkomsten. Regelmatig worden ook films vertoond, vaak ingeleid door een deskundige die de achtergronden toelicht. Alle bijeenkomsten vinden plaats in een van de locaties van de Trevianum Scholengroep in Sittard. Een kleine greep uit het aanbod van de afgelopen jaren: sterven in stijl; leven met de dood in de Grieks-Romeinse oudheid het Romeinse keizerrijk samen naar de gladiatoren, ja gezellig de smaak van de Italiaanse cinema het Byzantijnse Rijk en Anna Komnene Romeins Heerlen de duizend originele kleuren van Toscane en Cinque Terre Caravaggio Marco Polo en de Zijderoute Sicilië geschiedenis van de Italiaanse wijn wat Romeinse riviergoden ons vertellen

5 TAALCURSUSSEN EN CONVERSATIEGROEPEN Dante Sittard-Geleen biedt taalcursussen op diverse niveaus. Als u wilt kunt u zes achtereenvolgende jaren lessen volgen en zo uw taalvaardigheid steeds verder verbeteren. Hoe lang u doorgaat beslist u natuurlijk zelf. Ook is het mogelijk om deel te nemen aan conversatiegroepen. Alle cursussen worden gegeven door gekwalificeerde docenten. Het cursusjaar loopt van oktober tot en met april en omvat 25 lessen van anderhalf uur. Er wordt aandacht besteed aan de grammatica en gewerkt aan de ontwikkeling van vaardigheden op het gebied van lezen, luisteren, schrijven en spreken. Natuurlijk komt in de lessen ook de Italiaanse cultuur in de volle breedte aan bod. Als u zich inschrijft voor de taalcursus wordt u ook lid van de vereniging. U kunt dan gratis alle lezingen en dergelijke bijwonen!

6 cursus jaar 1 cursus jaar 2 cursus jaar 3 cursus jaar 4 cursus jaar 5 cursus jaar 6 A1 A2 A3 conversatiegroepen Bij voldoende belangstelling worden ook andere cursussen georganiseerd, zoals korte vakantiecursussen of programma s rond historische of culinaire thema s. Leerlingen van Trevianum Scholengemeenschap krijgen korting op de taalcursussen!

7 EXCURSIES EN CULTURELE REIZEN Regelmatig organiseert onze vereniging een dagexcursie naar een cultureel-historisch interessante stad. Zo waren we de afgelopen jaren onder andere in Xanten, Tongeren, Keulen en Trier. Een deskundige gids leidt tevoren het thema in. Dante Alighieri is geen echte reisvereniging, maar voor de leden worden regelmatig meerdaagse reizen georganiseerd. Afgelopen jaren waren we bijvoorbeeld op Sicilië en bezochten we Turijn en de noord-italiaanse meren. Voor de rondleidingen maken we zo mogelijk gebruik van eigen gidsen. Het is jaarlijks traditie, dat een van Danteafdelingen in Nederland een Giornata Italiana organiseert, een ontmoetingsdag voor alle leden uit het hele land. Waar mogelijk wordt de Italiaanse cultuur die dag verweven met de geschiedenis van de organiserende stad en de omgeving. Onze vereniging heeft de Giornata twee keer succesvol georganiseerd en is in 2018 opnieuw aan de beurt.

8 Wie was Dante Alighieri? Dante Alighieri is een Italiaanse schrijver en dichter die in 1265 in Florence werd geboren. Hij wordt beschouwd als de grootste dichter die het land heeft voortgebracht en zijn meesterwerk, la Divina Commedia (Goddelijke Komedie), behoort tot de absolute hoogtepunten van de wereldliteratuur. Behalve schrijver en dichter was Dante ook taalkundige en beijverde hij zich voor taalvernieuwing; hij geldt wel als de grondlegger van het moderne Italiaans, dat ontstaan is uit het volkslatijn. Dante was ook politiek actief. Dat werd hem noodlottig: als slachtoffer van de politieke twisten in Florence werd hij in 1302 verbannen. Zijn stad zou hij nooit meer terugzien. Dante stierf in 1321 in Ravenna, waar hij begraven ligt. Jaarlijks maken de stadsbesturen van Florence en Ravenna een ceremoniële ruzie over de teruggave van Dante s stoffelijk overschot. De laatste regels van het door hem opgestelde grafschrift eindigen met: "Hier rust ik, die werd verbannen van de grond zijner vaderen, ik, die een zoon was van Florence, een moeder van geringe liefde... "

9 Dante Alighieri wereldwijd De Società Dante Alighieri werd in 1889 te Rome opgericht. Doel van de vereniging was oorspronkelijk vooral het onderhouden van de banden tussen de vele Italiaanse emigranten en hun vaderland. Later werd de doelstelling verbreed en ging de vereniging zich richten op het promoten van de Italiaanse taal en cultuur. Op dit moment telt de vereniging meer dan 400 plaatselijke afdelingen (comitati) in 60 landen. In Nederland zijn 17 afdelingen actief. De vereniging heeft geen politieke binding en is voor iedereen toegankelijk. De geschiedenis van onze afdeling Onze afdeling is in 1983 opgericht op verzoek van de overkoepelende organisatie in Rome en is voornamelijk actief in de Westelijke Mijnstreek en Parkstad Limburg.

10 De nieuwe afdeling zou oorspronkelijk Comitato del Limburgo gaan heten, maar daar werd vanaf gezien omdat er al een afdeling voor Maastricht en omstreken bestond. Onze vereniging draagt officieel de naam Comitato Regioni Minerarie del Limburgo, een verwijzing naar de (voormalige) mijnstreken. Kortheidshalve gebruiken we de naam Re Mi del Limburgo, maar we noemen ons voor het gemak ook wel Dante Sittard-Geleen, naar de gemeente waarin we officieel gevestigd zijn en onze bijeenkomsten worden gehouden.

11 Voorbeelden van recente lezingen De smaak van de Italiaanse cinema De lezing spitst zich toe op de manier waarop de Italiaanse cinema steeds weer een weg zoekt tussen realisme en stilering. Dit is herkenbaar in de klassiekers van Antonioni en Fellini, maar ook in moderne films als La grande bellezza en Le quattro volte. Naast arthousefilms staan ook genrefilms uit de gloriedagen van de Italiaanse genrefilm centraal. Dit alles wordt onderbouwd met filmfragmenten en beeldmateriaal uit onder andere de Italiaanse schilderkunst. Sicilië in de hoge Middeleeuwen. Sicilië is in de Middeleeuwen een politiek en cultureel centrum van betekenis geweest. Vanaf het begin van de 11 e eeuw beleeft het eiland een periode van bloei onder de Normandiërs; Sicilië ontwikkelt zich tot een van de rijkste en machtigste koninkrijken in Europa en wordt het centrum van herontdekte kennis uit de Oudheid en de Arabische wereld. Wanneer het koninkrijk later ook één geheel wordt met het Heilige Roomse Rijk, gaat het ook politiek een belangrijke rol spelen, met een hoogtepunt onder keizer Frederik II ( ), een van de meest fascinerende vorsten uit de geschiedenis.

12 Het Romeinse Keizerrijk Het Romeinse Keizerrijk is feitelijk de laatste fase van het Romeinse Rijk. In 2014 werd het 2000ste sterfjaar van Augustus, de eerste Romeinse keizer, herdacht. Hoe belangrijk is hij voor Rome en het Romeinse rijk geweest? Andere keizers die hun stempel op de stad hebben gedrukt zijn Nero, Vespasianus, Trajanus, Hadrianus, Caracalla, Diocletianus, Maxentius en Constantijn de Grote. We maken kennis met keizerfora, paleizen, tempels, theaters, badhuizen, circussen, triomfbogen en basilica s. Getoond wordt ook welke rol ze in de toenmalige maatschappij hebben gespeeld. Wat Romeinse riviergoden ons vertellen Water is van levensbelang: we drinken het, gebruiken het voor onze hygiëne en bewateren er onze gewassen mee. Maar water is meer dan een gebruiksvoorwerp. Van gerespecteerde vijand tot geliefde vriend: we hebben een diepgaande culturele relatie met water.

13 Meer over onze vereniging Het verenigingsjaar loopt van september tot september. Dit in verband met de taallessen die in september starten. Als lid kunt u deelnemen aan alle culturele manifestaties die door Dante Alighieri worden georganiseerd. Bij inschrijving krijgt u een lidmaatschapspasje dat elk jaar verlengd wordt met een bollino, zegeltje. Het pasje geeft recht op gratis toegang tot de lezingen van alle afdelingen van Dante Alighieri in Nederland en België. Bovendien kunt u in Italië korting krijgen op de tickets van bepaalde musea en andere culturele instellingen. Informatie hierover kunt u vinden op de website van de overkoepelende vereniging, Verder informatie over onze vereniging en actuele activiteiten vindt u op Ook vindt u daar meer informatie over bijvoorbeeld onze taallessen en over het bestuur. U kunt formulieren downloaden of u digitaal aanmelden voor het lidmaatschap en voor de taalcursussen. Natuurlijk vindt u ons ook op

14 Dante Alighieri - Re Mi del Limburgo

Heeft u belangstelling voor TAAL, VOLK en CULTUUR van Italië?

Heeft u belangstelling voor TAAL, VOLK en CULTUUR van Italië? Heeft u belangstelling voor TAAL, VOLK en CULTUUR van Italië? Maak dan kennis met DANTE ALIGHIERI RE MI DEL LIMBURGO Wat is de vereniging DANTE ALIGHIERI? De Società Dante Alighieri, een Italiaans cultureel

Nadere informatie

Heeft u belangstelling voor TAAL, VOLK en CULTUUR van Italië?

Heeft u belangstelling voor TAAL, VOLK en CULTUUR van Italië? Heeft u belangstelling voor TAAL, VOLK en CULTUUR van Italië? Maak dan kennis met DANTE ALIGHIERI RE MI DEL LIMBURGO Wat is de vereniging DANTE ALIGHIERI? De Società Dante Alighieri, een Italiaans cultureel

Nadere informatie

Lek en Linge GYMNASIUM

Lek en Linge GYMNASIUM Lek en Linge GYMNASIUM Gymnasium: Verbreed je culturele horizon! Heb je plezier in leren? Zoek je graag dingen uit? Ben je geïnteresseerd in de wereld van de Grieken en de Romeinen? Wil je extra tools

Nadere informatie

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst!

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Op het Hondsrug College Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Hondsrug Het Gymnasium Hondsrug is een afdeling van het Hondsrug College. Het is onderdeel van het vwo,

Nadere informatie

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Kiezen voor Latijn en/of Grieks? Als leerling in het laatste jaar van de basisschool sta jij voor een belangrijke keuze. Welke studierichting moet je gaan volgen in het

Nadere informatie

De betekenis van het Gymnasium voor de leerlingen op onze school. Wat houdt het Gymnasium voor leerlingen in?

De betekenis van het Gymnasium voor de leerlingen op onze school. Wat houdt het Gymnasium voor leerlingen in? De betekenis van het Gymnasium voor de leerlingen op onze school Wat houdt het Gymnasium voor leerlingen in? In de brugklas volgen de leerlingen van de vwo- en tvwo brugklassen lessen klassieke cultuur

Nadere informatie

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN + WORKSHOPS 2014-2015

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN + WORKSHOPS 2014-2015 19 Haags Gemeentearchief CURSUSSEN + WORKSHOPS 2014-2015 32015 22 1843 2014 971 1840 Inhoudsopgave Algemene informatie 4 Lezingen 5 Workshops 6 Cursussen Cursus paleografie voor beginners 8 Inleiding Ook

Nadere informatie

Voorlichtingsavond 9 maart 2015. TTO Gymnasium Gymnasium +

Voorlichtingsavond 9 maart 2015. TTO Gymnasium Gymnasium + Voorlichtingsavond 9 maart 2015 TTO Gymnasium Gymnasium + Welcome Voor wie is tto? Hou je van reizen? Vind je samenwerken leuk? Je wilt goed Engels leren. Hou je van uitdagingen? Brugklas naar Engeland

Nadere informatie

Ben jij een daltonleerling in de dop? Plusprogramma s. Samenwerken, sfeer en vertrouwen. Wil jij...

Ben jij een daltonleerling in de dop? Plusprogramma s. Samenwerken, sfeer en vertrouwen. Wil jij... Wat is dalton? Kiezen voor het Wolfert Lyceum betekent kiezen voor het daltononderwijs. Bij ons leer je zelfstandig werken, je eigen verantwoordelijkheid nemen, keuzes maken en goed samenwerken met je

Nadere informatie

Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in

Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in 750 0 500 Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in God 4 de 10 de eeuw 10 de 13 de eeuw 13 de

Nadere informatie

Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 [1]

Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 [1] Door wjvanderzanden [2] op za, 10/20/2012-22:50 Tags:

Nadere informatie

GYMNASIUM. NUNC AuT NUMQUAM NU OF NOOIT!

GYMNASIUM. NUNC AuT NUMQUAM NU OF NOOIT! GYMNASIUM NUNC AuT NUMQUAM NU OF NOOIT! Waarom gymnasium? Je kunt de wereld van nu beter begrijpen door over de Grieken en Romeinen te leren; ze hebben de basis gelegd voor onze huidige West-Europese cultuur

Nadere informatie

GYMNASIUM. NUNC AuT NUMQUAM NU OF NOOIT!

GYMNASIUM. NUNC AuT NUMQUAM NU OF NOOIT! GYMNASIUM NUNC AuT NUMQUAM NU OF NOOIT! Waarom gymnasium? Je kunt de wereld van nu beter begrijpen door over de Grieken en Romeinen te leren; ze hebben de basis gelegd voor onze huidige West-Europese cultuur

Nadere informatie

Tijd van Grieken en Romeinen. 2.4 De late oudheid. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen

Tijd van Grieken en Romeinen. 2.4 De late oudheid. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen De ontwikkeling van het jodendom en het christendom als de eerste monotheïstische godsdiensten Pax Romana = Romeinse vrede, in 3 e eeuw n. Chr. onder druk door: 1. Invallen door Germaanse stammen 2. Conflicten

Nadere informatie

Tijd van Grieken en Romeinen. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen

Tijd van Grieken en Romeinen. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen Pax Romana = Romeinse vrede, in 3 e eeuw n. Chr. onder druk door: 1. Invallen door Germaanse stammen 2. Conflicten om de macht (235 284 meer dan 50 soldatenkeizers ) 3. Waardevermindering van het geld

Nadere informatie

Presentatie Gymnasium maandag 1 april 2019

Presentatie Gymnasium maandag 1 april 2019 Presentatie Gymnasium maandag 1 april 2019 Indeling van deze presentatie Indeling - voorstellen van deze presentatie: -voorstellen - structuur Sondervick College -structuur Sondervick -programma - programma

Nadere informatie

EASY LANGUAGES. Italiaans in Rome. Bestemming. Waarom dit programma?

EASY LANGUAGES. Italiaans in Rome. Bestemming. Waarom dit programma? EASY LANGUAGES Italiaans in Rome Waarom dit programma? Vanaf 16 jaar Vanaf 1 week voor volledige beginners Vanaf 2 weken voor niet beginners In het centrum van Rome Kleine aangename school Cursus Italiaans

Nadere informatie

Studiereis 2016. De wiskunde achter logistieke uitdagingen in de Alpen

Studiereis 2016. De wiskunde achter logistieke uitdagingen in de Alpen Studiereis 2016 De wiskunde achter logistieke uitdagingen in de Alpen Studiereis In februari en maart 2016 zullen ruim 20 studenten en medewerkers van de opleiding Technische Wiskunde een ruime week lang

Nadere informatie

Een uitdagende en succesvolle schooltijd

Een uitdagende en succesvolle schooltijd Een uitdagende en succesvolle schooltijd HAVO ATHENEUM GYMNASIUM 2015 Past het Boni bij mij? Je bent op zoek naar een school met een veilige en prettige sfeer? Je wil graag docenten die met je meedenken

Nadere informatie

Meenemen: ipad - boek - mapje met de schematische samenvattingen van Eduscrum - schrijf-en tekenmateriaal.

Meenemen: ipad - boek - mapje met de schematische samenvattingen van Eduscrum - schrijf-en tekenmateriaal. Activiteiten week 8. Brugklassen: Proeven biologie. De leerlingen gaan aan de slag met practische en theoretische vaardigheden binnen het vak biologie. Meenemen: ipad - boek - mapje met de schematische

Nadere informatie

Griekse en Latijnse taal en cultuur. Je wordt een all-round classicus met een brede blik én diepgang.

Griekse en Latijnse taal en cultuur. Je wordt een all-round classicus met een brede blik én diepgang. Griekse en Latijnse taal en cultuur Je wordt een all-round classicus met een brede blik én diepgang. Griekse en Latijnse taal en cultuur In de bachelor Griekse en Latijnse taal en cultuur word je opgeleid

Nadere informatie

Leer bij de Alliance. frans. La Haye. September -> December 2017

Leer bij de Alliance. frans. La Haye. September -> December 2017 September -> December 2017 frans Leer bij de Alliance La Haye Over ons E-learning CURSUS MET CERTIFICAAT De Alliance Française Den Haag De Alliance Française Den Haag is een onafhankelijke stichting zonder

Nadere informatie

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN, LEZINGEN EN WORKSHOPS

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN, LEZINGEN EN WORKSHOPS 19 Haags Gemeentearchief CURSUSSEN, LEZINGEN EN WORKSHOPS 2015-2016 32015 22 1843 2014 971 1840 Inhoudsopgave Algemene informatie 4 Cursussen Paleografie 5 Lezingen 8 Workshops 10 Inleiding Bent u geïnteresseerd

Nadere informatie

Nieuwsbrief Cursusproject De Ronde Venen April 2019

Nieuwsbrief Cursusproject De Ronde Venen April 2019 Nieuwsbrief Cursusproject De Ronde Venen April 2019 Beste lezer, Hoewel ons voorjaarsprogramma nog niet is afgelopen, zijn we al druk bezig met de organisatie en voorbereiding van het programma voor het

Nadere informatie

Kopstukken: Constantijn de Grote I. Prof.dr. L.V. Rutgers

Kopstukken: Constantijn de Grote I. Prof.dr. L.V. Rutgers Kopstukken: Constantijn de Grote I Prof.dr. L.V. Rutgers Thema s Politieke geschiedenis Geschiedschrijving Religie Kunst Voorgeschiedenis: Problemen in de 3e eeuw 1. Erfopvolging: keizers = beroepssoldaten:

Nadere informatie

CITYTRIP Rome DRIEDAAGSE VLIEGTUIGREIS

CITYTRIP Rome DRIEDAAGSE VLIEGTUIGREIS CITYTRIP Rome DRIEDAAGSE VLIEGTUIGREIS 1 Programma DAG 1: Ciao bella Samenkomst op de luchthaven van Zaventem voor de rechtstreekse vlucht naar Rome. Onderweg naar het stadscentrum brengen we eerst een

Nadere informatie

Amersfoort klimt naar de top

Amersfoort klimt naar de top Amersfoort klimt naar de top Niet alleen Utrecht stad maar ook Amersfoort timmert flink aan de weg als zakelijke bestemming. Al drie jaar na de start van de campagne Locatie Amersfoort where minds meet

Nadere informatie

Cursussen digitale vaardigheden. januari - juni 2016

Cursussen digitale vaardigheden. januari - juni 2016 Cursussen digitale vaardigheden januari - juni 2016 Een leven lang leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

Cursussen Utrecht en haar historie

Cursussen Utrecht en haar historie Cursussen 2018 Utrecht en haar historie Wat een stad is Utrecht! Zoveel historie, zoveel nog te zien, en ik ben er al die jaren langs gefietst zonder het te weten. Voor u ligt de eerste folder met cursussen

Nadere informatie

GYMNASIUM. NUNC AuT NUMQUAM NU OF NOOIT!

GYMNASIUM. NUNC AuT NUMQUAM NU OF NOOIT! GYMNASIUM NUNC AuT NUMQUAM NU OF NOOIT! Waarom gymnasium? Je kunt de wereld van nu beter begrijpen door over de Grieken en Romeinen te leren; ze hebben de basis gelegd voor onze huidige West-Europese cultuur

Nadere informatie

Taal Verrijkt aanbod voor laaggeletterden, inburgeraars en anderstaligen. Bibliotheek Rijn en Venen 2013

Taal Verrijkt aanbod voor laaggeletterden, inburgeraars en anderstaligen. Bibliotheek Rijn en Venen 2013 Taal Verrijkt aanbod voor laaggeletterden, inburgeraars en anderstaligen Bibliotheek Rijn en Venen 2013 Bibliotheek Rijn en Venen 9 vestigingen 5 gemeentes 150.000 inwoners 27.750 bibliotheekleden Collectie:

Nadere informatie

KIESWIJZER Ik kies, Ik koos, Ik heb gekozen! Van klas 1 naar klas 2

KIESWIJZER Ik kies, Ik koos, Ik heb gekozen! Van klas 1 naar klas 2 KIESWIJZER 2019 Ik kies, Ik koos, Ik heb gekozen! Van klas 1 naar klas 2 Inhoud Onderwerp Bladzijde Inleiding 3 De talenkeuze 4 Frans 4 Spaans 5 Duits 6 De kunst, media en techniek keuze 7 Kieswijzer St.

Nadere informatie

Het gymnasium: iets voor jou?

Het gymnasium: iets voor jou? Het gymnasium: iets voor jou? Stel jezelf eens de vraag... Ben ik nieuwsgierig? Heb ik een brede belangstelling? Hou ik van onderzoeken? Ben ik gek op cultuur? Houd ik van nieuwe dingen leren? Ben ik kritisch?

Nadere informatie

Maand van de archeologie 2016

Maand van de archeologie 2016 Met het project Maand van de archeologie plaatsen Erfpunt en SteM in de maand oktober archeologisch erfgoed via verschillende activiteiten voor jong en oud op een originele manier in de kijker. Als rode

Nadere informatie

Tijd van Grieken en Romeinen. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen

Tijd van Grieken en Romeinen. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen Pax Romana = Romeinse vrede, in 3 e eeuw n. Chr. onder druk door: 1. Invallen door Germaanse stammen 2. Conflicten om de macht (235 284 meer dan 50 soldatenkeizers ) 3. Waardevermindering van het geld

Nadere informatie

Mingbai & China Inside Join-in tours Sinologe Inge Jansen van Mingbai (www.mingbai.nl) en historica

Mingbai & China Inside Join-in tours Sinologe Inge Jansen van Mingbai (www.mingbai.nl) en historica Mingbai & China Inside Join-in tours 2014 Sinologe Inge Jansen van Mingbai (www.mingbai.nl) en historica Monique Groeneveld van China Inside (www.china-inside.com) hebben het initiatief genomen voor de

Nadere informatie

Wat is dalton? We werken met daltonuren. Tijdens een daltonuur kun je zelf kiezen aan welk vak je gaat werken en bij welke docent.

Wat is dalton? We werken met daltonuren. Tijdens een daltonuur kun je zelf kiezen aan welk vak je gaat werken en bij welke docent. daarom dalton! Wat is dalton? Kiezen voor het Wolfert Lyceum betekent kiezen voor het daltononderwijs. Bij ons leer je om zelfstandig te werken, je eigen verantwoordelijkheid te nemen, keuzes te maken

Nadere informatie

ACE-GROEP T TALEN07/08

ACE-GROEP T TALEN07/08 ACE-GROE T TALEN07/08 ANTICIATIVE CONTINUING EDUCATION taalcursussen WWW.GROET.BE ACE Groep t. spreek snel een taal! ACE-Groep T organiseert taalcursussen waarin mondelinge communicatie centraal staat.

Nadere informatie

+ klassen gymnasium sport+ cultuur+

+ klassen gymnasium sport+ cultuur+ + klassen gymnasium sport+ cultuur+ st.nicolaaslyceum Hallo nieuwe brugklasser! Vind jij het leuk om meer over cultuur te weten, extra aandacht te besteden aan sport of bezig te zijn met Latijn, Grieks

Nadere informatie

Handleiding Echt gebeurd!

Handleiding Echt gebeurd! Handleiding Echt gebeurd! Inhoud 1. Introductie Pag. 1 2. Echt gebeurd! lessen Pag. 1 3. Kerndoelen Pag. 2 4. Excursies, lezingen en workshops Pag. 3 5. De website Pag. 4 7. Pag. 5 1. Introductie Welkom

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

JOUW TALENTEN, ONZE ZORG.

JOUW TALENTEN, ONZE ZORG. INFO BROCHURE graad JOUW TALENTEN, ONZE ZORG. Ontdek en ontwikkel jouw talenten en interesses in onze brede eerste graad. nieuwenbosch.be NIEUWEN BOSCH HUMANIORA GENT In onze brede ste graad ontdekken

Nadere informatie

Elke dag inspirerend. vwo / havo. elke dag een uitdaging

Elke dag inspirerend. vwo / havo. elke dag een uitdaging Elke dag inspirerend vwo / havo elke dag een uitdaging Samen met uw zoon of dochter staat u voor een belangrijke keuze. Op basis van het advies van de basisschool ligt de uitdaging op vwo of havo-niveau.

Nadere informatie

Les 2. Periode 2 Kunstgeschiedenis

Les 2. Periode 2 Kunstgeschiedenis Les 2 Periode 2 Kunstgeschiedenis 1 Opdracht Deze Les 2 Wat? 1. Ontwerp je eigen Monogram. Een ontwerp voor je eigen geloof. Zoek uit wat een Monogram is en maak je eigen monogram/symbool. Maak daar een

Nadere informatie

OPFRISCURSUS ENGELS (start maandag 9 januari 2017)

OPFRISCURSUS ENGELS (start maandag 9 januari 2017) OPFRISCURSUS ENGELS (start maandag 9 januari 2017) Twee keer per jaar, in januari en oktober, start het Gilde met de cursus Engels Opfris, die bestaat uit 10 lessen van 2 uur. Deze cursus is geschikt voor

Nadere informatie

&XUVXVVHQ RS PDDW YRRU EXLWHQODQGHUV

&XUVXVVHQ RS PDDW YRRU EXLWHQODQGHUV ! "$#&%'(#)% (*)+,,-/. 0,,, 1!$23 1 4(-650 7 1 3L[HO 6WXGHHU,WDOLDDQVLQ)LUHQ]H &XUVXVVHQRSPDDWYRRUEXLWHQODQGHUV &XUVXVVHQ RS PDDW YRRU EXLWHQODQGHUV Pixel is in een opleidings- en trainingscentrum in Firenze.

Nadere informatie

TAALCURSUSSEN (& EXAMENS) JANUARI APRIL 2019

TAALCURSUSSEN (& EXAMENS) JANUARI APRIL 2019 NL TAALCURSUSSEN (& EXAMENS) JANUARI APRIL 2019 Goethe-Institut Brüssel Sprache. Kultur. Deutschland. FLEXIBILITEIT Ruim aanbod standaardcursussen in 90 landen KWALITEIT Wereldwijd erkende cursussen en

Nadere informatie

Informatie Gymnasium. 16 januari 2019

Informatie Gymnasium. 16 januari 2019 Informatie Gymnasium 16 januari 2019 Organisatiestructuur Gymnasium klas 1 t/m 6 1 coördinator leerlingzaken, 1 teamcoördinator, 1 afdelingsmanager Vast team van docenten Gymnasium 1, 2 en 3 stamklassen

Nadere informatie

Open dag 14 maart Welkom bij: Taal- en cultuurstudies

Open dag 14 maart Welkom bij: Taal- en cultuurstudies Open dag 14 maart 2015 Welkom bij: Taal- en cultuurstudies Taal- en cultuurstudies kiezen 3/16/2015 Bachelorvoorlichting 2 Taal- en cultuurstudies kiezen en combineren Taal- en cultuurstudies wetenschap

Nadere informatie

Latijn in de 21ste eeuw

Latijn in de 21ste eeuw Latijn in de 21ste eeuw Kiezen voor Latijn? Als leerling in het laatste jaar van de lagere school sta jij voor een belangrijke keuze. Welke studierichting moet je gaan volgen in het middelbaar onderwijs?

Nadere informatie

TAALCURSUSSEN (& EXAMENS) SEPTEMBER DECEMBER 2017

TAALCURSUSSEN (& EXAMENS) SEPTEMBER DECEMBER 2017 NL TAALCURSUSSEN (& EXAMENS) SEPTEMBER DECEMBER 2017 Goethe-Institut Brüssel Sprache. Kultur. Deutschland. GOETHE-INSTITUT BRÜSSEL DUITS LEREN in 92 landen aan 13 instituten in Duitsland of op afstand

Nadere informatie

Mandarijn in Shanghai, Hutong School

Mandarijn in Shanghai, Hutong School EASY LANGUAGES Mandarijn in Shanghai, Hutong School Programma overzicht: Intensieve Mandarijnse cursus Vanaf 18 jaar Accommodatie in modern appartement 2 weken tot 1 jaar Alle niveaus Bestemming Taalcursus

Nadere informatie

Alliance Française de Walcheren.. De nieuwe cursussen beginnen in de week van maandag 1 oktober 2018

Alliance Française de Walcheren.. De nieuwe cursussen beginnen in de week van maandag 1 oktober 2018 1 Alliance Française de Walcheren PROGRAMMA 2018-2019. De nieuwe cursussen beginnen in de week van maandag 1 oktober 2018 2 Inhoud Wat is de Alliance Française? 3 Hoe zijn de cursussen opgezet? 4 Onze

Nadere informatie

Inhoud: Geschiedenis Bouw Toerisme Arco di Constantino Weetjes

Inhoud: Geschiedenis Bouw Toerisme Arco di Constantino Weetjes Inhoud: Geschiedenis Bouw Toerisme Arco di Constantino Weetjes geschiedenis Vespasianus' amfitheater was het beroemdste in de Romeinse wereld. Het werd bekend als Amphitheatrum Flavium - afgeleid van Flavius,

Nadere informatie

EIO Bovenbouw (niet-tto)

EIO Bovenbouw (niet-tto) EIO Bovenbouw (niet-tto) Nederlands Engels Frans Duits Spaans Leerjaar 4 Leerjaar 5 Vmbo/havo/vwo Bij debatten wordt bewust gekozen Havo 5/ Vwo 5 & 6: Renaissance t/m de voor internationale controversiële

Nadere informatie

Foto's Bloesemtocht 26 april 2016

Foto's Bloesemtocht 26 april 2016 Foto's Bloesemtocht 26 april 2016 Hierbij levendige foto s van de bloesemtocht Frans opfriscursus (start donderdag 6 oktober 2016) Eén keer per jaar, in oktober, start het Gilde met diverse cursussen

Nadere informatie

Alliance Française de Walcheren.. De nieuwe cursussen beginnen in de week van maandag 6 oktober 2014

Alliance Française de Walcheren.. De nieuwe cursussen beginnen in de week van maandag 6 oktober 2014 1 Alliance Française de Walcheren PROGRAMMA 2014-2015. De nieuwe cursussen beginnen in de week van maandag 6 oktober 2014 2 Inhoud Wat is de Alliance Française? 3 Hoe zijn de cursussen opgezet? 4 Onze

Nadere informatie

MIRACOLI. Opens doors which remain closed for others

MIRACOLI. Opens doors which remain closed for others MIRACOLI Opens doors which remain closed for others WAT HEEFT MIRACOLI U TE BIEDEN Verlangt u naar een onvergetelijk verblijf in Italië? MIRacoli helpt u graag bij het samenstellen van uw ideale reis,

Nadere informatie

Locatie Fedde Schurer Je doet ertoe!

Locatie Fedde Schurer Je doet ertoe! GYMNASIUM Locatie Fedde Schurer Je doet ertoe! GYMNASIUM Binnen Openbare Scholengroep Sevenwolden is het mogelijk om een gymnasium diploma te halen. Hoe dat gaat, wat er binnen de school gebeurt en wat

Nadere informatie

Cursussen Historie en architectuur van Utrecht

Cursussen Historie en architectuur van Utrecht Cursussen 2019 Historie en architectuur van Utrecht een stad is Utrecht! Zoveel historie, zoveel nog te zien. Ik ben er jaren langs gefietst, zonder het te weten. Gilde Utrecht biedt u een fraai pakket

Nadere informatie

Paradijsplein 2 1093 NJ Amsterdam T 020 6941138 E directie@kunstmagneetschooldekraal.nl

Paradijsplein 2 1093 NJ Amsterdam T 020 6941138 E directie@kunstmagneetschooldekraal.nl Paradijsplein 2 1093 NJ Amsterdam T 020 6941138 E directie@kunstmagneetschooldekraal.nl 13 e nieuwsbrief, vrijdag 7 maart 2014 Beste ouders, In deze nieuwsbrief kunt u ons nieuwe voetbalelftal zien, leest

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 3413 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Assisi Fantastisch mooi pand te koop in Assisi BESCHRIJVING

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting

Programma van Toetsing en Afsluiting Vak: Aardrijkskunde Afdeling: Havo 4 20 Domein B: Wereld Arm en Rijk S 100 Stof W afgesloten 20 22 Domein C: Aarde Systeem Aarde S 100 Stof W afgesloten 20 23 Domein A: Vaardigheden:Functies Binnenstad

Nadere informatie

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging Secr. Gerard Thijssen Rozenbloemstraat 34, 4921 KG Made Tel: 0162-683323 Mail: heemkundemadedrimmelen@gmail.com NIEUWSBRIEF jaargang 18 nummer 5 oktober 2015. Uitnodiging Op dinsdag 20 oktober organiseert

Nadere informatie

GYMNASIUM IETS VOOR JOU?

GYMNASIUM IETS VOOR JOU? GYMNASIUM IETS VOOR JOU? Gymnasium, iets voor jou? Zit jij in groep 8 en heb je of krijg je misschien een vwo-advies? Of zit je al in de brugklas van een scholengemeenschap en moet je gaan kiezen, welke

Nadere informatie

Behoefteonderzoek Resultaten

Behoefteonderzoek Resultaten Behoefteonderzoek Resultaten 5 10 Inleiding Dit jaar is er voor het eerst een grootschalig Dimensie behoefteonderzoek gedaan onder alle (huidige) studenten Psychologie, Onderwijskunde en EST. Dit om te

Nadere informatie

Cursussen Frans en Culturele Activiteiten. September 2010 - Januari 2011. Sinds 1965

Cursussen Frans en Culturele Activiteiten. September 2010 - Januari 2011. Sinds 1965 Cursussen Frans en Culturele Activiteiten September 2010 - Januari 2011 Sinds 1965 Het Centre Culturel Français gaat verhuizen! Het Centre Culturel Français (CCF) blijft op de eerste verdieping van het

Nadere informatie

De leerlingen leggen hun ervaringen vast in een portfolio.

De leerlingen leggen hun ervaringen vast in een portfolio. Het leergebied Arts in de bovenbouw staat voor: Leerlingen ontwikkelen kennis en vaardigheden om de wereld van kunst en cultuur te verkennen, begrijpen en zelf een bijdrage te leveren. Creativiteit is

Nadere informatie

Nederlands als basis. 2013-2014 www.rocrivor.nl. Beter leren schrijven, lezen, computer, rekenen

Nederlands als basis. 2013-2014 www.rocrivor.nl. Beter leren schrijven, lezen, computer, rekenen Nederlands als basis 2013-2014 www.rocrivor.nl Beter leren schrijven, lezen, computer, rekenen NEDERLANDS NIVEAUVERHOGING EN STAATSEXAMEN ZOMERCURSUS NEDERLANDS Welkom bij roc rivor ROC Rivor is hét opleidingscentrum

Nadere informatie

Griekse en Latijnse taal en cultuur. Je wordt een allround classicus met een brede blik én diepgang.

Griekse en Latijnse taal en cultuur. Je wordt een allround classicus met een brede blik én diepgang. Griekse en Latijnse taal en cultuur Je wordt een allround classicus met een brede blik én diepgang. Ik wist al vroeg in mijn middelbareschooltijd dat ik Grieks en Latijn wilde studeren. Het feit dat twee

Nadere informatie

Foto s VERRASSINGSFIETSTOCHT van 31 mei Hierbij een aantal foto s van de verrassingfietstocht:

Foto s VERRASSINGSFIETSTOCHT van 31 mei Hierbij een aantal foto s van de verrassingfietstocht: Foto s VERRASSINGSFIETSTOCHT van 31 mei 2016 Hierbij een aantal foto s van de verrassingfietstocht: Workshop elektrische fietsen op 6 juli 2016 Elektrische fietsen zijn een normaal verschijnsel geworden

Nadere informatie

AANDACHT VOOR JOUW TALENT! INFO VOOR HET VWO EN HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN

AANDACHT VOOR JOUW TALENT! INFO VOOR HET VWO EN HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN AANDACHT VOOR JOUW TALENT! INFO VOOR HET VWO EN HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN ATHENEUM EN GYMNASIUM OP HET RIJSWIJKS LYCEUM MET AANDACHT VOOR HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN Onze school is een afspiegeling van de bevolking

Nadere informatie

BROCHURE TIENER COLLEGE

BROCHURE TIENER COLLEGE BROCHURE TIENER COLLEGE School is niet een voorbereiding op het leven, maar is het leven zelf. John Dewey loopbaan wilt vervolgen. Door het werken met een speciaal voor jou samengesteld programma willen

Nadere informatie

12peciale voorlichtingns-eum,

12peciale voorlichtingns-eum, _ M R E T AS S S CLA T RUIM DOND E TALE R O O V ERDA G ARI JANU 12peciale voorlichtingns-eum, S the ver het a avond o ium en gymnas erclass de mast NT! MASTERCLASS IETS VOOR JOU? Ben jij altijd op zoek

Nadere informatie

PTA Kunst VWO Belgisch Park cohort

PTA Kunst VWO Belgisch Park cohort Examenprogramma Kunst Het eindexamen Kunst bestaat uit: een schoolexamen Kunst Beeldende Vormgeving en een centraal schriftelijk examen Kunst Algemeen. Domeinen Kunst Beeldende Vormgeving Domein A: Vaktheorie

Nadere informatie

WERKWEEK-WERVING. Algemene gegevens. Kennismaken met de Italiaanse cultuur en de kunst van de 13 e eeuw t/m renaissance

WERKWEEK-WERVING. Algemene gegevens. Kennismaken met de Italiaanse cultuur en de kunst van de 13 e eeuw t/m renaissance WERKWEEK-WERVING Werkweek-aanspreekpunt Contact VAN LUIJN Afk. LUIJ Mail luijnm@ovc.nl Tel 0627064553 Algemene gegevens Werk-titel Werkweek Omschrijving Lokatie Handelingsdeel Sectie-Cluster Giro Fiorentino

Nadere informatie

Cursus. > De cursus 2003/2004 in een notedop...

Cursus. > De cursus 2003/2004 in een notedop... Cursus Deze cursus is ontwikkeld en wordt uitgevoerd door het ROC Oost-Nederland in samenwerking met de Technische Akademie Ahaus. Projectpartners aan Duitse kant zijn de Berufsbildungsstätte Westmünsterland

Nadere informatie

Cursussen, workshops en lezingen 2012/2013

Cursussen, workshops en lezingen 2012/2013 Cursussen, workshops en lezingen 2012/2013 Haags Gemeentearchief onder auspiciën van Geschiedkundige Vereniging Die Haghe Inhoudsopgave blz. Inleiding 3 Algemene informatie 4 Cursussen Cursus paleografie

Nadere informatie

FRANKFURT AM MAIN VOL CONTRASTEN

FRANKFURT AM MAIN VOL CONTRASTEN FRANKFURT AM MAIN VOL CONTRASTEN FRANKFURT AM MAIN ligt zowel wat Duitsland betreft, alsook in Europees verband, centraal. De internationale lucht - haven is vanuit alle windstreken wereldwijd gemakkelijk

Nadere informatie

Erasmusbestemming: BOLOGNA... Academiejaar: 2014-2015 Één semester Universiteit Waar is de universiteit ergens gelegen (in het centrum/ ver uit het

Erasmusbestemming: BOLOGNA... Academiejaar: 2014-2015 Één semester Universiteit Waar is de universiteit ergens gelegen (in het centrum/ ver uit het Erasmusbestemming: BOLOGNA... Academiejaar: 2014-2015 Één semester Universiteit Waar is de universiteit ergens gelegen (in het centrum/ ver uit het centrum)? De rechtenfaculteit ligt in via Zamboni, in

Nadere informatie

JAARCURSUSSEN 15/16. Pipe Smet. GC t Blikveld

JAARCURSUSSEN 15/16. Pipe Smet. GC t Blikveld JAARCURSUSSEN 15/16 Pipe Smet GC t Blikveld Elk jaar opnieuw geven een dertigtal enthousiaste lesgevers onze jaarcursussen aan geïnteresseerde deelnemers. Onderstaande cursussen vinden wekelijks plaats

Nadere informatie

PTA Kunst VWO Belgisch Park cohort

PTA Kunst VWO Belgisch Park cohort Examenprogramma Kunst Het eindexamen Kunst bestaat uit: een schoolexamen Kunst Beeldende Vormgeving en een centraal schriftelijk examen Kunst Algemeen. Domeinen Kunst Beeldende Vormgeving Domein A: Vaktheorie

Nadere informatie

TALEN EN CULTUREN VAN GRIEKENLAND EN ROME

TALEN EN CULTUREN VAN GRIEKENLAND EN ROME TALEN EN CULTUREN VAN GRIEKENLAND EN ROME GRIEKS LATIJN KCV AAN HET STEDELIJK GYMNASIUM JOHAN VAN OLDENBARNEVELT TE AMERSFOORT (Plaatje 1 & 2) De klassieke talen en kcv aan het gymnasium Aan het Gymnasium

Nadere informatie

Een Egyptische collectie in Leiden

Een Egyptische collectie in Leiden Een Egyptische collectie in Leiden Naam: Klas:.. Het Rijksmuseum van Oudheden, de naam zegt het al, toont voorwerpen uit oude tijden. De collectie bestaat uit objecten van beschavingen die vandaag de dag

Nadere informatie

1 Buitenlandreizen 2016 Romboutscollege. Buitenland Reizen. Romboutscollege

1 Buitenlandreizen 2016 Romboutscollege. Buitenland Reizen. Romboutscollege 1 Buitenlandreizen 2016 Romboutscollege Buitenland Reizen 2016 Romboutscollege 2 Buitenlandreizen 2016 Romboutscollege Beste leerlingen en ouders, De buitenlandreizen voor 2016 komen eraan. De reizen zijn

Nadere informatie

Omgevingsonderwijs in Ermelo

Omgevingsonderwijs in Ermelo Omgevingsonderwijs in Ermelo Docentenhandleiding Vakgroep Geschiedenis Juli 2012 Inleiding Voor u ligt een lessenserie en docentenhandleiding die gaan over omgevingsonderwijs in Ermelo. Deze serie is gemaakt

Nadere informatie

Kunstenaar en opdrachtgever; politieke en economische macht

Kunstenaar en opdrachtgever; politieke en economische macht Symposium Kunst Algemeen vrijdag 30 januari 2015 Kunstenaar en opdrachtgever; politieke en economische macht Symposium Kunst Algemeen 2015 Kunstenaar en opdrachtgever; politieke en economische macht Voor

Nadere informatie

Vwo+ en Gymnasium WINKLER PRINS

Vwo+ en Gymnasium WINKLER PRINS Met kop en schouder Vwo+ en Gymnasium OP WINKLER PRINS Grieks en Latijn geven je diploma een gouden randje! Is vwo+ of het gymnasium wat voor jou? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moet je jezelf de

Nadere informatie

Hoger opgeleide vrouwen ontmoeten elkaar bij de VVAO!

Hoger opgeleide vrouwen ontmoeten elkaar bij de VVAO! Actief, betrokken en ambitieus Hoger opgeleide vrouwen ontmoeten elkaar bij de VVAO! vereniging van vrouwen met hogere opleiding sinds 1918 De VVAO is een landelijk vrouwennetwerk dat bestaat sinds 1918.

Nadere informatie

Independent Order of Odd Fellows

Independent Order of Odd Fellows Introductie 1 (IOOF) U heeft deze presentatie geopend om meer te weten te komen over de Odd Fellows. Graag informeren wij u op de volgende pagina s hierover. Het kost u ongeveer 5 minuten. 2 Odd Fellows?

Nadere informatie

Frans 2e jaars (start oktober 2016)

Frans 2e jaars (start oktober 2016) Frans 2e jaars (start oktober Eén keer per jaar, in oktober, start het Gilde met diverse cursussen Frans, die elk bestaan uit 20 lessen van anderhalf uur. De einddata van deze cursussen liggen in maart.

Nadere informatie

Canada België Frankrijk Super-intensief Frans bij CERAN (Volwassenen en professionals)

Canada België Frankrijk Super-intensief Frans bij CERAN (Volwassenen en professionals) EASY LANGUAGES Volwassenen & Professionals Speciaal voor volwassenen en professionals bieden wij deze programma's aan die u in staat stellen om uw taalkennis van een vreemde taal op te frissen of te perfectioneren,

Nadere informatie

Beleidsplan Versie 0.2 Januari 2016

Beleidsplan Versie 0.2 Januari 2016 Beleidsplan Versie 0.2 Januari 2016 Inh o u d s o p g a v e Inhoudsopgave... 2 Visie... 3 Kernwaarden... 4 1. Evangelie Centraal... 4 2. Eigentijds en Relevant... 4 3. Echtheid... 4 4. Excelleren... 4

Nadere informatie

Steun de. Musea! Mogelijkheden voor particulieren

Steun de. Musea! Mogelijkheden voor particulieren Steun de amersfoortse Musea! Mogelijkheden voor particulieren Steun de Amersfoortse Musea! Museum Flehite, Kunsthal KAdE, het Mondriaanhuis en Architectuurcentrum FASadE zijn verenigd in de stichting

Nadere informatie

PROJECTOPROEP FESTIVALBEELD EUROPALIA.TURKEY (2015) PROJECTOPROEP GERICHT TOT GRAFISCHE ARTIESTEN/ONTWERPERS/PROFESSIONELEN

PROJECTOPROEP FESTIVALBEELD EUROPALIA.TURKEY (2015) PROJECTOPROEP GERICHT TOT GRAFISCHE ARTIESTEN/ONTWERPERS/PROFESSIONELEN PROJECTOPROEP FESTIVALBEELD EUROPALIA.TURKEY (2015) PROJECTOPROEP GERICHT TOT GRAFISCHE ARTIESTEN/ONTWERPERS/PROFESSIONELEN KALENDER 23.06.14 : Deadline project 15.07.14 : Preselectie en interview met

Nadere informatie

Heilig Schrift. Tanach Bijbel Koran Docentenhandleiding OMG!

Heilig Schrift. Tanach Bijbel Koran Docentenhandleiding OMG! 2 Museum Catharijneconvent, 2016 De tentoonstelling informeert u en uw leerlingen op een interactieve manier over de heilige geschriften van de drie monotheïstische wereldreligies. Ondanks onderlinge verschillen

Nadere informatie

Hier leer je. voor het leven BERGSCHENHOEK. Een open en stimulerende omgeving. Aandacht voor jouw ontwikkeling. Vanuit relaties naar prestaties

Hier leer je. voor het leven BERGSCHENHOEK. Een open en stimulerende omgeving. Aandacht voor jouw ontwikkeling. Vanuit relaties naar prestaties BERGSCHENHOEK christelijke school voor gymnasium-atheneum-havo Hier leer je Vanuit relaties naar prestaties Aandacht voor jouw ontwikkeling Een open en stimulerende omgeving voor het leven Leren kan op

Nadere informatie

Grieks en Latijn. Geschiedenis van de klassieke oudheid. Op excursie naar Rome. Uitdagend onderwijs in exacte vakken GYMNASIUM. www.atchilversum.

Grieks en Latijn. Geschiedenis van de klassieke oudheid. Op excursie naar Rome. Uitdagend onderwijs in exacte vakken GYMNASIUM. www.atchilversum. Grieks en Latijn Geschiedenis van de klassieke oudheid Op excursie naar Rome Uitdagend onderwijs in exacte vakken www.atchilversum.nl GYMNASIUM Alberdingk Thijm College Verder kijken dan je eigen grenzen

Nadere informatie