Vlaamse bedrijven zijn bang van concurrenten maar innoveren niet

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vlaamse bedrijven zijn bang van concurrenten maar innoveren niet"

Transcriptie

1

2 Vlaamse bedrijven zijn bang van concurrenten maar innoveren niet Het overgrote deel van de ondernemers (72%) checkt minstens jaarlijks wat de concurrentie doet, slechts 20% reserveert ook jaarlijks een budget voor innovatie. Dat blijkt uit onderzoek van Flanders DC en het Innovatiecentrum op meer dan 500 bedrijven. Opvallend is daarnaast dat slechts 45% van de Vlaamse KMO s innovatie hebben opgenomen in de bedrijfsstrategie. Terwijl ruim de helft in het voorbije jaar toch een nieuw product of dienst op de markt bracht en twee derde in de voorbije drie jaar startte met de ontwikkeling daarvan. Na twee jaar ikinnoveer is het glas overduidelijk halfvol. Heel veel bedrijven zijn al overtuigd van de noodzaak om te innoveren. De uitdaging van zowel Flanders DC als het Innovatiecentrum is in de toekomst duidelijk nog meer focussen op het realiseren en het structureel inbedden van die innovatiecultuur in bedrijven. Het onderzoek werd gevoerd op basis van de ikinnoveer-scan, vertelt Bas Sturm van het Innovatiecentrum. Die test is eigenlijk een online versie van de innovatie-maturiteitstest die adviseurs van het innovatiecentrum gebruiken om hun klanten op de juiste manier in te schatten. Dat 40% van de KMO s aangeeft niet alleen te beginnen aan innovatie stemt ons positief, vertelt Pascal Cools van Flanders DC. Dat slechts 16% van de bedrijven beschikt over een eigen R&D-afdeling, hoeft niet eens zo erg te zijn. Dat er nog meer moet gebeuren om Vlaamse bedrijven te overtuigen over de noodzaak van innovatie, wordt nog maar eens duidelijk. Tijdens de innovatie-academies merken we duidelijk dat er een groot verschil in benaderingswijzen is als het over innovatie gaat, vertelt Eveline Borgermans van het Innovatiecentrum. Grote bedrijven hebben duidelijk een voorsprong als het over innovatie gaat. Zij werken niet alleen meer gestructureerd, er is ook duidelijk meer budget voorzien. Toon de Vlaamse ondernemer het succes van innovatie en hij zal het kopiëren, schreef Roeland Byl nu bijna drie jaar geleden in Knack. Met de ikinnoveer-toolkit hebben we net dat willen doen, vertelt Peter Bertels van Flanders DC. Op basis van de ikinnoveer-scan, hebben we niet alleen een duidelijk beeld gekregen van de ondernemers die in Vlaanderen werken aan innovatie, we hebben iedereen ook een extra toolkit op maat bezorgd.

3 Ikinnoveer ( okt 2013) helpt Vlaamse ondernemers om (nog) meer te gaan innoveren. Innovatie is immers belangrijk om de concurrentie voor te blijven, om bedrijven te laten groeien. Ikinnoveer is een project van FlandersDC en de Vlaamse Innovatiecentra, gesteund door de Minister van Innovatie Philippe Muyters. Het ikinnoveer-project bestaat uit vier onderdelen: de inspiratiesessies, de toolkit 'Innoveren doe je zo!' de Innovatieacademies en de persoonlijke begeleiding die men kan krijgen van een innovatieadviseur. Alles om de Vlaamse ondernemer net dat stapje extra te laten zetten richting innovatie en een duurzame onderneming. De toolkit 'Innoveren doe je zo!' is een handig hulpmiddel gevuld met tips en tools waarmee je de sprong naar een innovatieve toekomst kan wagen. De toolkit kan je gratis verkrijgen op de inspiratiesessie die jouw plaatselijke Voka Kamer of Unizo afdeling organiseert. Vind hier een overzicht van de Inspiratiesessies. Liever digitaal ontdekken? Op deze pagina s vind men de volledige inhoud (tips, tools, hulp, boeken en voorbeelden) terug die in de toolkit vermeld staan, maar ook nog zoveel meer! In de Innovatieacademies krijgt de bedrijfsleider of innovatieverantwoordelijke het antwoord op al de vragen in verband met toekomstgericht ondernemen. De Innovatieacademies spitsen zich toe op innovatiemanagement binnen kmo s. Alles is bovendien direct toepasbaar in de eigen organisatie. De sessies worden gegeven door sprekers met een grote expertise binnen het thema. Men haalt uit de Innovatieacademies bovendien nog zoveel meer dan kennis, bruikbare inzichten en handige tools. Ze vormen ook een ideaal platform om van gedachten te wisselen met experts ter zake én met andere ondernemers die voor gelijkaardige uitdagingen staan. Dankzij de unieke samenwerking tussen de projectpartners, de Innovatiecentra, Flanders DC en met de steun van de Vlaamse Regering worden deze opleidingen aan een uitzonderlijke prijs aangeboden. Dankzij de samenwerking met de projectpartners en de verscheidenheid van onderwerpen is er steeds een academie op ieders maat, in ieders buurt.

4 Waarom een Ikinnoveer-scan? In onze eerste contacten met bedrijven komt steeds dezelfde vraag terug: Hoe ver staat je bedrijf, op dit moment, met innovatie? oftwel Wat is je innovatiematuriteit? Dit is essentiële informatie vooraleer we kennis en advies kunnen aanreiken. Want innoveren kan je leren! Met de Ikinnoveer-scan bieden we sinds oktober 2013 de mogelijkheid aan de bedrijven om zichzelf te analyseren ahv 16 eenvoudige vragen op de website. De vragenlijst is ontstaan uit de praktijkervaring van onze adviseurs en werden ook al een hele tijd intern gebruikt. Ikinnoveer kan met de waardevolle informatie uit deze scan de navulpakketten van de toolkit Innoveren, doe je zo! afstemmen op de noden van de aanvragers. Het leert ons over de werkpunten binnen onze doelgroep zo kunnen we ook zorgen dat er Innovatieacademies zijn die inspelen op die opportuniteiten en het maakt onze doelgroep ook bewust van de punten waaraan ze nog moeten werken om tot een duurzame, innovatieve onderneming te komen. Kortom heel wat data en kennis over de Vlaamse kmo s die we met het ikinnoveer-project bereikt hebben. Die we graag met jullie delen

5 Ik check (minstens) jaarlijks wat mijn belangrijkste concurrenten op de markt hebben gebracht Ik weet waarom mijn producten of diensten goed of minder goed verkopen Ik heb altijd mensen ter beschikking (in huis of bij partners) om nieuwe ontwikkelingen op te starten Ik hou binnen mijn bedrijf minstens één persoon (deels) vrij voor onderzoek en ontwikkeling Ik heb in mijn bedrijf een afzonderlijke onderzoek-en-ontwikkelingsafdeling Ik werk structureel samen met partners bij nieuwe ontwikkelingen Ik ben de voorbije 3 jaar zelf gestart met de ontwikkeling van een nieuw product of dienst Ik heb het voorbije jaar effectief een (ver)nieuw(d) product of dienst op de markt gelanceerd Ik stel bij de ontwikkeling van nieuwe producten of diensten altijd een gedetailleerd projectplan op Ik maak bij de ontwikkeling van nieuwe producten of diensten altijd een marktanalyse (omvang, doelgroep ) Ik toets tijdens de ontwikkeling van nieuwe producten voortdurend of ze echt beantwoorden aan de wensen van de klant Ik weet hoe ik mijn intellectuele eigendom kan beschermen Ik heb in het verleden al bewust intellectuele eigendom beschermd (patent, merk, auteursrecht, geheimhoudingsovereenkomst ) Ik stel altijd een businessplan op voor ik start met de ontwikkeling van nieuwe producten of diensten Ik reserveer jaarlijks een budget voor innovatie Ik heb innovatie opgenomen in de strategie van mijn onderneming

6 Wie is Luc*? Luc is de gemiddelde Vlaamse (kleine) ondernemer, met toekomstdromen. Hij volgde een ikinnoveer-inspiratiesessie bij Voka of Unizo, volgde een Innovatieacademie of ontmoette toevallig de Ikinnoveer-mobiel. Hij is geïnteresseerd in innovatie, maar concrete stappen nemen is toch nog een drempel. Kortom; hij kreeg een toolkit Innoveren doe je zo! in handen en dat prikkelde zijn nieuwsgierigheid. Net als 537 andere ondernemers nam hij even de tijd om de online ikinnoveer-scan in te vullen. *Waarom de naam Luc? Een opvallend hoog aantal, namelijk 2% van de respondenten op deze bevraging, heet Luc!

7 Luc innoveert In de afgelopen 3 jaar hebben Luc en zijn collega s niet stilgezeten; 2/3de van zijn collega ondernemers zijn gestart met een ontwikkeling, ruim de helft heeft in 2014 een innovatie gelanceerd en dat ondanks het economische klimaat. Luc vindt innovatie belangrijk Luc checkt, net als 72% van zijn collega-ondernemers, jaarlijks wat zijn belangrijkste concurrenten op de markt hebben gebracht, maar zelf reserveert hij 0 budget voor innovatie, slechts 20% van zijn concurrenten doet dat wel. Misschien droomt Luc wel van een eigen R&D afdeling zoals 16% van zijn collega s dat wel hebben. Momenteel neemt Luc innovatie al wel op in zijn bedrijfsstrategie, net als 46% van de ondernemers.

8 Luc verschilt niet zo veel van Els en Marc, maar wel van Sofie We vonden geen significante verschillen tussen Luc en zijn collega-ondernemers in de andere provincies, de bedrijfsgrootte blijkt echter wel invloed te hebben op de mate waarin men bezig is met innovatie. Slechts 20% van de bedrijven in onze studie reserveren jaarlijks een budget voor innovatie. Bij de kleine ondernemingen tot met 5 werknemers is dat slechts 14%. Hoe groter het bedrijf, hoe meer er systematisch geïnvesteerd wordt in innovatie. Van alle grote ondernemingen (+250 VTE s ) in onze studie maakt 52% jaarlijks een innovatiebudget vrij en zijn dan ook echt bezig met innovatie.

9 Luc luistert (nog) niet genoeg naar zijn klant Hoewel Luc ook begrijpt dat de product/markt fit oftewel het afstemmen van de karakteristieken van het product aan de noden van de beoogde doelgroep zeer bepalend is in het succes van de innovatie, toch maakt slechts hij en 27% van zijn collega ondernemers een marktanalyse alvorens een ontwikkeling af te stemmen. 46% van de respondenten toetst, tijdens de ontwikkeling of de nieuwe producten beantwoorden aan de wens van de klant. Luc wil in de toekomst structureel gaan samenwerken met partners ; 40% van zijn collega- ondernemers doen dit al.

10 Extra info? Contacteer Jan Seurinck Neem ook eens een kijkje op Op eenvoudige vraag bezorgen we u een exemplaar van de toolkit Innoveren, doe je zo!.

Overzicht items. Profiel respondenten Huidig en geplande reisaanbod De innovatiestatus Kennis van innovatiemogelijkheden Drempels en motivatoren

Overzicht items. Profiel respondenten Huidig en geplande reisaanbod De innovatiestatus Kennis van innovatiemogelijkheden Drempels en motivatoren WP2: nulmeting Respons +/- 90-tal enquêtes ingevuld (verschilt per vraag) Indicatief voor innovatiestatus van Vlaamse autocarsector Evenwichtige steekproef naar locatie, typologie activiteiten Overzicht

Nadere informatie

Hoeveel bedragen per provincie voor 2012 en 2013 de middelen die het IWT jaarlijks aan alle steunprogramma s besteedt?

Hoeveel bedragen per provincie voor 2012 en 2013 de middelen die het IWT jaarlijks aan alle steunprogramma s besteedt? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 111 van MARTINE TAELMAN datum: 12 november 2014 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Innovatie - Decentrale spreiding De algemene uitgavenbegroting

Nadere informatie

Welkom. 1. Innovatie Wat? Waarom? Voorbeelden

Welkom. 1. Innovatie Wat? Waarom? Voorbeelden Welkom 1. Innovatie Wat? Waarom? Voorbeelden 2. Innovatiecentra Wie? Wat hebben we te bieden? Kennis Kennissen: Vlaams Innovatienetwerk Zelfkennis: de innovatieaudit Geld: subsidie begeleiding Creativiteit:

Nadere informatie

Ondernemen met ambitie

Ondernemen met ambitie visie ervaringsuitwisseling financiering netwerk internationalisering begeleiding groeiopportuniteiten coaching gelijkgestemden strategie organisatiestructuur doen! Boost de groei van je bedrijf Welkom

Nadere informatie

Meerwaarde met Online Marketing Expertise

Meerwaarde met Online Marketing Expertise Meerwaarde met Online Marketing Expertise Webinar 26 mei 2015 Wat leer je in dit webinar? Nieuwe ontwikkelingen bij zelfstandig ondernemers De meest gestelde vraag door ondernemers Hoe je als VA daarop

Nadere informatie

MAAK WERK VAN EEN INNOVATIEVE ORGANISATIECULTUUR IN UW KMO

MAAK WERK VAN EEN INNOVATIEVE ORGANISATIECULTUUR IN UW KMO DETAILED CURRICULUM MAAK WERK VAN EEN INNOVATIEVE ORGANISATIECULTUUR IN UW KMO Innovatie is noodzakelijk om in de huidige hyper-competitieve, internationale en volatiele markt continuïteit te kunnen verzekeren.

Nadere informatie

Hou de gegevens van de sprekers van vandaag binnen handbereik! Met wat knip- en plooiwerk maakt u van deze vellen handige visitekaartjes.

Hou de gegevens van de sprekers van vandaag binnen handbereik! Met wat knip- en plooiwerk maakt u van deze vellen handige visitekaartjes. Hou de gegevens van de sprekers van vandaag binnen handbereik! Met wat knip- en plooiwerk maakt u van deze vellen handige visitekaartjes. Knip op de volle lijnen en plooi op de stippellijnen. Creativiteit

Nadere informatie

pilootprojecten (deel 1) Oost-Vlaanderen

pilootprojecten (deel 1) Oost-Vlaanderen pilootprojecten (deel 1) Oost-Vlaanderen dhr. Arne Oosthuyse projectcoördinator Voka - Kamer van Koophandel O-Vl. VON-sessie: Allochtoon ondernemerschap in Vlaanderen Donderdag 9 juni 2011 Huis van de

Nadere informatie

Regionale antenne van het agentschap voor innovatie door wetenschap en technologie - IWT

Regionale antenne van het agentschap voor innovatie door wetenschap en technologie - IWT Innovatieve starters Een onderneming opstarten rond een innovatief product of een innovatieve dienst brengt heel wat (extra) risico s met zich mee. Een gedegen voorbereiding is dan ook noodzakelijk. Door

Nadere informatie

Training Marketing. Marketing, bouwen aan een sterk merk

Training Marketing. Marketing, bouwen aan een sterk merk Training Marketing Marketing, bouwen aan een sterk merk Marketing is vandaag de dag onmisbaar voor een bedrijf om de verkoop van je producten en diensten te bevorderen. Sterker nog, het is een vereiste

Nadere informatie

Het Innovatiekompas Inspiratie sessies Dr. Guy Bauwen

Het Innovatiekompas Inspiratie sessies Dr. Guy Bauwen Het Innovatiekompas Inspiratie sessies Dr. Guy Bauwen 1 Innovatiekompas Inspiratie Sessies Contacteer ons voor: Een voordracht om kennis te maken met het kompasmodel. Een workshop om het toepassen van

Nadere informatie

E V E R B I N D I N G, N I E

E V E R B I N D I N G, N I E innovatie Syntens N I E U W E V E R B I N D I N G, N I E U W E B U S I N E S S Het veld waarin bedrijven opereren is voortdurend in beweging. Om een bedrijf gezond en succesvol te houden, is het belangrijk

Nadere informatie

De overdracht van KMO s in het segment van 2 à 5 miljoen! omzet en 5 à 20 werknemers.

De overdracht van KMO s in het segment van 2 à 5 miljoen! omzet en 5 à 20 werknemers. De overdracht van KMO s in het segment van 2 à 5 miljoen omzet en 5 à 20 werknemers. Een acute nood aan een structurele, innovatieve en globale aanpak "#$%#&'$(%$) Dit document bevat vertrouwelijke informatie

Nadere informatie

&Z Challenge. Richtlijnen Business plan 2016. Versie 1 december 2015

&Z Challenge. Richtlijnen Business plan 2016. Versie 1 december 2015 &Z Challenge Richtlijnen Business plan 2016 Versie 1 december 2015 Dit reglement omtrent het Business plan werd opgesteld met als doel eenduidige richtlijnen te definiëren voor de deelnemende teams binnen

Nadere informatie

BENCHMARK INDUSTRIE. Deel 1: De transformatie van onze industrie richting 4.0 Waar staan we?

BENCHMARK INDUSTRIE. Deel 1: De transformatie van onze industrie richting 4.0 Waar staan we? BENCHMARK INDUSTRIE Deel 1: De transformatie van onze industrie richting 4.0 Waar staan we? WAAROM DEZE BENCHMARK Het Industrieforum kwam tot de vaststelling dat er nood is aan objectief, accuraat en relevant

Nadere informatie

nr. 556 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 4 mei 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Overdrachten familiebedrijf - Stand van zaken

nr. 556 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 4 mei 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Overdrachten familiebedrijf - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 556 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 4 mei 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Overdrachten familiebedrijf - Stand van zaken Sinds 1 januari

Nadere informatie

GRATIS content TIPS & ideeën die jij zelf kan gebruiken voor je eigen (bedrijfs)website! #SchrijvenVoorBedrijven JasperVerelst.be

GRATIS content TIPS & ideeën die jij zelf kan gebruiken voor je eigen (bedrijfs)website! #SchrijvenVoorBedrijven JasperVerelst.be GRATIS content TIPS & ideeën die jij zelf kan gebruiken voor je eigen (bedrijfs)website! #SchrijvenVoorBedrijven JasperVerelst.be - Ik schreef al meer dan 100 commerciële bedrijfswebsites voor ondernemingen

Nadere informatie

Kredietverlening aan zelfstandigen en ondernemingen - Stand van zaken

Kredietverlening aan zelfstandigen en ondernemingen - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 751 van WILLEM-FREDERIK SCHILTZ datum: 31 augustus 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Kredietverlening aan zelfstandigen en ondernemingen

Nadere informatie

www.bedrijfsplanschrijven.nl Over de auteur Als zakelijk adviseur bij diverse banken heb ik de afgelopen 20 jaar honderden plannen van allerlei bedrijven gezien en beoordeeld. Van start-ups tot gevestigde

Nadere informatie

Voka Open Bedrijvendag

Voka Open Bedrijvendag Voka Open Bedrijvendag Met je klas naar de Open Bedrijvendag en omgekeerd Inleiding voor de leerkracht Gefeliciteerd! Weldra ga je met de klas tijdens de Voka Openbedrijvendag op bezoek bij een onderneming.

Nadere informatie

Grip op Ondernemerschap

Grip op Ondernemerschap Grip op Ondernemerschap Workshopreeks over 1. De juiste focus 2. Scherper positioneren 3. Acquireren met resultaat 4. Effectief communiceren 5. Beter Klantbeheer 6. De creatieve organisatie Je kunt de

Nadere informatie

Vertrek uit pole positie met de KMO inspiratiesessies

Vertrek uit pole positie met de KMO inspiratiesessies Vertrek uit pole positie met de KMO inspiratiesessies September Sociale inspectie? Zo kan het ook: goed voorbereid! Weet u als werkgever welke verschillende soorten inspecties u mag verwachten? Kent u

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Implementeren van een zorginnovatie. Heel gewoon.

Implementeren van een zorginnovatie. Heel gewoon. Implementeren van een zorginnovatie. Heel gewoon. zorgvannu.nl Innoveren in de zorg, dat is heel erg zorg van nu. Het kan zelfs zo zijn dat wat je collega innovatief vindt, jij als dagelijkse routine ziet,

Nadere informatie

Een frisse blik op innovatie in Nederland!

Een frisse blik op innovatie in Nederland! Een frisse blik op innovatie in Nederland! 2009 Het Oog op Innovatie? Oog op Innovatie wordt een jaarlijks onderzoek naar de stand van innovatie in Nederland. Specifiek gaan we in op hoe succesvolle s

Nadere informatie

aanbod 2016 PLATO Ondernemers & PLATO Business PLATO is een initiatief van: Met medewerking van:

aanbod 2016 PLATO Ondernemers & PLATO Business PLATO is een initiatief van: Met medewerking van: aanbod 2016 Ondernemers & Business UNIEK, INTERACTIEF LEREND NETWERK VOOR KMO-BEDRIJFSLEIDERS MET GROEIAMBITIES RAAD VAN ADVIES: EEN IDEAAL KLANKBORD KOMPAS EN INTERACTIEVE WEGWIJZER EXCLUSIEVE COACHING

Nadere informatie

Infosessie: Hoe stel ik mijn ondernemingsplan op?

Infosessie: Hoe stel ik mijn ondernemingsplan op? Infosessie: Hoe stel ik mijn ondernemingsplan op? Spreker : Joost Deldycke Jurist- vennoot Voor wie maak je een ondernemingsplan? in de eerste plaats voor jezelf voor participant / medevennoot in je project

Nadere informatie

Installeren van zonnepanelen

Installeren van zonnepanelen Wie zijn we? Wat doen we? Wat is innovatie? Installeren van zonnepanelen Wijnproeven Springwise.com Website die doorschakelt Springwise.com www.multicap.be Draadloze muizenval Kreukpaal Ichoosr Definitie

Nadere informatie

Training Creatief denken

Training Creatief denken Training Creatief denken Creatief denken: een oplossing voor elk probleem Creatief denken is vandaag de dag een must. De markt verandert razendsnel en als je niet innovatief bent, loop je achter de feiten

Nadere informatie

Productoverzicht. Hét toonaangevend platform van ondernemend Limburg

Productoverzicht. Hét toonaangevend platform van ondernemend Limburg Productoverzicht Hét toonaangevend platform van ondernemend Limburg WijLimburg: WijLimburg is hét toonaangevende platform voor ondernemend Limburg. Dagelijks informeert, verbindt en inspireert WijLimburg

Nadere informatie

Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol

Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol zorgt ervoor dat je je managementtijd halveert en meer rust in je hoofd ervaart. Terwijl je de productiviteit en

Nadere informatie

Handleiding. Ontwikkelen van inleidende opleidingssessies rond innovatie voor kmo s. Opmaak en indiening van een projectaanvraag:

Handleiding. Ontwikkelen van inleidende opleidingssessies rond innovatie voor kmo s. Opmaak en indiening van een projectaanvraag: Handleiding Ontwikkelen van inleidende opleidingssessies rond innovatie voor kmo s Opmaak en indiening van een projectaanvraag: oproepdocument en aanvraagtemplate op www.iwt.be Koning Albert II-laan 35,

Nadere informatie

SMEsNET. Resultaten. Juni 2006

SMEsNET. Resultaten. Juni 2006 SMEsNET Resultaten Juni 2006 SMEsNET 1. Projectinhoud 2. Resultaten vergaderingen stakeholder 3. Resultaten enquête 4. Conclusie 1. Projectinhoud SMEsNET Doel: mogelijkheden en verwachtingen van Europese

Nadere informatie

TIPS & TRICKS KNVB ASSIST ONDERZOEKSTOOL

TIPS & TRICKS KNVB ASSIST ONDERZOEKSTOOL TIPS & TRICKS KNVB ASSIST ONDERZOEKSTOOL December 2017 KNVB ASSIST ONDERZOEKSTOOL Jouw vereniging gaat aan de slag met de KNVB ASSIST Onderzoekstool. Hierin staan standaard vragenlijstonderzoeken geprogrammeerd

Nadere informatie

Hoe beschermt u wat uw bedrijf uniek maakt? Ontdek het via Agentschap Ondernemen!

Hoe beschermt u wat uw bedrijf uniek maakt? Ontdek het via Agentschap Ondernemen! Hoe beschermt u wat uw bedrijf uniek maakt? Ontdek het via Agentschap Ondernemen! Uw merk, een product of een nieuwe dienst zijn belangrijke troeven voor uw bedrijf. Ze onderscheiden uw onderneming van

Nadere informatie

Focussen: 2 x 2 vragen

Focussen: 2 x 2 vragen Focussen: 2 x 2 vragen Waar kun je het voor gebruiken? Als je iets wilt bereiken en daarvoor het nodige te doen hebt, dan is het van belang dat je wéét wat je doet. De 2x2-vragen helpen je bij het bedenken

Nadere informatie

BEREIKBAARHEIDSCOMMUNICATIE OP MAAT VAN DE ONDERNEMER OP BASIS VAN OPEN DATA

BEREIKBAARHEIDSCOMMUNICATIE OP MAAT VAN DE ONDERNEMER OP BASIS VAN OPEN DATA BEREIKBAARHEIDSCOMMUNICATIE OP MAAT VAN DE ONDERNEMER OP BASIS VAN OPEN DATA Sessie 18 Unizo Oproep Ondernemingsvriendelijke gemeente De oproep 2014 focust op het thema mobiliteit en bereikbaarheid als

Nadere informatie

Onderzoek naar een toekomstgerichte online beleidstool in het kader van het KB Externe Diensten uitgewerkt voor de kapperssector.

Onderzoek naar een toekomstgerichte online beleidstool in het kader van het KB Externe Diensten uitgewerkt voor de kapperssector. Onderzoeksrapport Titel Onderzoek naar een toekomstgerichte online beleidstool in het kader van het KB Externe Diensten uitgewerkt voor de kapperssector. Auteur onderzoeksrapport Pascal Meyns Auteur eindwerk

Nadere informatie

Eerste Hulp bij Teamontwikkeling. Inhoud. Doel. Een set tools die je kunt inzetten tijdens teamvergaderingen.

Eerste Hulp bij Teamontwikkeling. Inhoud. Doel. Een set tools die je kunt inzetten tijdens teamvergaderingen. Eerste Hulp bij Teamontwikkeling Inhoud Een set tools die je kunt inzetten tijdens teamvergaderingen. Doel Teamleiders en teamcoördinatoren helpen om vergaderingen effectiever en leuker te maken, en de

Nadere informatie

TE VEEL VRAAGTEKENS? WES GEEFT U EEN KLARE KIJK!

TE VEEL VRAAGTEKENS? WES GEEFT U EEN KLARE KIJK! TE VEEL VRAAGTEKENS? WES GEEFT U EEN KLARE KIJK! VAN UITDAGINGEN... Winkelbedrijven en kleinhandelaars staan voor nieuwe uitdagingen meer dan ooit. De concurrentie wordt harder. De consument spendeert

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Introductie

Hoofdstuk 1. Introductie Hoofdstuk 1 Introductie Wat kan dit boek voor jou betekenen? Als je dit boek leest, sta je op het punt een enorm succes te maken van je bedrijf. Dat vind ik geweldig cool. Welkom! Mijn naam is Marielle

Nadere informatie

nr. 533 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 24 mei 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Overdrachten familiebedrijf - Stand van zaken

nr. 533 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 24 mei 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Overdrachten familiebedrijf - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 533 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 24 mei 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Overdrachten familiebedrijf - Stand van zaken Vanaf 1 januari

Nadere informatie

Hoe kunnen we de Vlaming inspireren en motiveren tot duurzame woonkeuzes?

Hoe kunnen we de Vlaming inspireren en motiveren tot duurzame woonkeuzes? Hoe kunnen we de Vlaming inspireren en motiveren tot duurzame woonkeuzes? Agenda Doel en aanpak Thuis in de Toekomst Mijlpalen in het project Rol lokale besturen We doen het samen Inhoud platform Communicatiemiddelen

Nadere informatie

Georges Dockx JUISTE MARKETING. Voor kmo s en zelfstandigen die meer resultaat willen met minder budget

Georges Dockx JUISTE MARKETING. Voor kmo s en zelfstandigen die meer resultaat willen met minder budget Georges Dockx DE JUISTE MARKETING Voor kmo s en zelfstandigen die meer resultaat willen met minder budget Uitgegeven door Georges Dockx in samenwerking met BOEK MAKERIJ.be D/2015/Georges Dockx, auteur-uitgever

Nadere informatie

COOCK. Collectief Onderzoek & Ontwikkeling. en Collectieve Kennisverspreiding

COOCK. Collectief Onderzoek & Ontwikkeling. en Collectieve Kennisverspreiding COOCK Collectief Onderzoek & Ontwikkeling en Collectieve Kennisverspreiding Agenda Algemeen Doel en doelgroepen Activiteiten Omvang/duur/steunpercentage Aanvragers/uitvoerders/begunstigden Intellectuele

Nadere informatie

Wat is marketing dan wel? De beste omschrijving komt uit het Engels.

Wat is marketing dan wel? De beste omschrijving komt uit het Engels. KENNETH NIEUWEBOER M arketing is meer dan het ontwikkelen van een logo en het bewaken van je huisstijl. Als er een goede strategie achter zit, levert marketing een wezenlijke bijdrage aan het rendement

Nadere informatie

Road to Growth is een individueel begeleidingstraject voor ambitieuze ondernemers die nieuwe uitdagingen willen aanpakken om zo succesvol te groeien

Road to Growth is een individueel begeleidingstraject voor ambitieuze ondernemers die nieuwe uitdagingen willen aanpakken om zo succesvol te groeien Road to Growth Als ambitieuze ondernemer sta je vaak voor nieuwe uitdagingen. Die hoef je niet alleen aan te pakken. Ontdek hier een individueel begeleidingstraject om te groeien in wat je doet en hoe

Nadere informatie

Neem nu een kijkje in het leven van een. New Talent en ontdek of deze uitdagende. functie iets voor jou is!

Neem nu een kijkje in het leven van een. New Talent en ontdek of deze uitdagende. functie iets voor jou is! Neem nu een kijkje in het leven van een Neem nu een kijkje in het leven van een New Talent en ontdek of deze uitdagende New Talent en ontdek of deze uitdagende functie iets voor jou is! functie iets voor

Nadere informatie

Inhoud. 1. Algemeen a Vlaams Innovatienetwerk (VIN) b missie en visie c partners d innovatie e doelgroep

Inhoud. 1. Algemeen a Vlaams Innovatienetwerk (VIN) b missie en visie c partners d innovatie e doelgroep Innovatiecentrum Vlaams-Brabant Bas Sturm, manager Inhoud 1. Algemeen a Vlaams Innovatienetwerk (VIN) b missie en visie c partners d innovatie e doelgroep 2. Onze diensten a financiering b partnersearch

Nadere informatie

Gelderland Arbeidswijs

Gelderland Arbeidswijs Gelderland Arbeidswijs Inspiratiedocument 2017 v2.0 Heb jij een goed idee voor Gelderland Arbeidswijs? 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Gelderland Arbeidswijs in het kort... 4 3. Gelderland Arbeidswijs...

Nadere informatie

Door samenspel winnen beleidsnota minister Muyters

Door samenspel winnen beleidsnota minister Muyters Door samenspel winnen beleidsnota minister Muyters Tijdens de actieve loopbaan moeten mensen steeds vaker studies, werk en gezin combineren. De vrije tijd komt daardoor dan ook meer onder druk te staan.

Nadere informatie

Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol

Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol zorgt ervoor dat je je managementtijd halveert en meer rust in je hoofd ervaart. Terwijl je de productiviteit en

Nadere informatie

SALARISADMINISTRATIE

SALARISADMINISTRATIE SALARISADMINISTRATIE Zelf doen of uitbesteden? Leuk dat je ons partner kennisdocument hebt gedownload. In kennisdocumenten in samenwerking met horecabranche experts brengen wij je op de hoogte van de voor

Nadere informatie

Unizo. Future Forward

Unizo. Future Forward Unizo Future Forward SAMENWERKEN OPPORTUNITEITEN & AANDACHTSPUNTEN CO-CREATIE CO-WORKING PARTICIPATIE COÖPERATIE SAMENWERKEN CO-WORKING VOOR CREATIEVE BEROEPEN SAMENWERKEN EEN TREND? - DE WERELD WORDT

Nadere informatie

Productoverzicht. Hét toonaangevend platform van ondernemend Limburg

Productoverzicht. Hét toonaangevend platform van ondernemend Limburg Productoverzicht Hét toonaangevend platform van ondernemend Limburg WijLimburg: WijLimburg is hét toonaangevende platform voor ondernemend Limburg. Dagelijks informeert, verbindt en inspireert dit dashboard

Nadere informatie

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Training Leiderschap Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Als leidinggevende komt er veel op je af. Je moet doelen halen, maar je wilt ook je medewerkers motiveren. Hoe houd je dat in balans?

Nadere informatie

nr. 351 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 13 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Octrooiaanvragen - Evolutie (2)

nr. 351 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 13 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Octrooiaanvragen - Evolutie (2) SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 351 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 13 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Octrooiaanvragen - Evolutie (2) Een octrooi of patent

Nadere informatie

Benchmark uw. productielogistiek. Productiebedrijven in Vlaanderen. met uitsterven bedreigd. springlevend

Benchmark uw. productielogistiek. Productiebedrijven in Vlaanderen. met uitsterven bedreigd. springlevend Iedere ochtend in Afrika ontwaakt een leeuw met de wetenschap dat hij sneller moet lopen dan de traagste gazelle Productiebedrijven in Vlaanderen met uitsterven bedreigd springlevend of? Benchmark uw productielogistiek

Nadere informatie

Bruikbare Aanbevelingen om de EILEEN- Benadering toe te passen

Bruikbare Aanbevelingen om de EILEEN- Benadering toe te passen Bruikbare Aanbevelingen om de EILEEN- Benadering toe te passen Verbeterd interculturele leren in Europese ondernemingen Nederlandstalige Versie Dutch Language Version De EILEEN Aanbevelingen Introductie

Nadere informatie

Evaluatie National Contact Point-werking van het Vlaams Contactpunt Kaderprogramma

Evaluatie National Contact Point-werking van het Vlaams Contactpunt Kaderprogramma Evaluatie National Contact Point-werking van het Vlaams Contactpunt Kaderprogramma Departement Economie, Wetenschap en Innovatie Afdeling Strategie en Coördinatie Koning Albert II-laan 35 bus 10 1030 Brussel

Nadere informatie

Go4Business. Go4Business is een individueel begeleidingstraject voor kandidaatondernemers

Go4Business. Go4Business is een individueel begeleidingstraject voor kandidaatondernemers Go4Business Denk je aan een eigen onderneming? Of wil je van je bijberoep je hoofdberoep maken? Dan vraag je je waarschijnlijk af of dit een haalbare droom kan zijn... Ontdek hier een individueel begeleidingstraject

Nadere informatie

10 x wijzer in 10 minuten

10 x wijzer in 10 minuten Alle links op de website werken Je hebt dit zelf vast wel eens ervaren. Zo n vervelende 404 Pagina niet gevonden melding als je op een link klikt. Wat doe je dan? Laat me raden je fronst je wenkbrauwen,

Nadere informatie

ACTIEFICHES. Een goed begrip van je huidige (probleem)situatie laat toe om gerichter te innoveren.

ACTIEFICHES. Een goed begrip van je huidige (probleem)situatie laat toe om gerichter te innoveren. ACTIEFICHES Stap 1: Analyseer je innovatiemogelijkheden Een goed begrip van je huidige (probleem)situatie laat toe om gerichter te innoveren. Voldoende steun en middelen zijn essentieel om via innovatie

Nadere informatie

nr. 508 van GRETE REMEN datum: 13 april 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Project Maak werk van je zaak - Stand van zaken

nr. 508 van GRETE REMEN datum: 13 april 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Project Maak werk van je zaak - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 508 van GRETE REMEN datum: 13 april 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Project Maak werk van je zaak - Stand van zaken Syntra, VDAB

Nadere informatie

d) Hoeveel werkzoekenden hebben deze sessies gevolgd de afgelopen drie jaar?

d) Hoeveel werkzoekenden hebben deze sessies gevolgd de afgelopen drie jaar? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 551 van EMMILY TALPE datum: 4 mei 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT VDAB - Raadpleging website en vacaturedatabank 1. In antwoord

Nadere informatie

Urgentiedienstverlening

Urgentiedienstverlening Urgentiedienstverlening De expertise van Het Vierde Huis kunnen wij goed gebruiken voor het maken van nieuw beleid. Ik raad andere gemeenten absoluut aan om Urgentiedienstverlening uit te besteden aan

Nadere informatie

stappen: hoe begin je eraan?

stappen: hoe begin je eraan? 10.000 stappen: hoe begin je eraan? 1 2 3 4 5 6 Meet je stappen gedurende een week. Bepaal je doel. 500 extra stappen per dag is een haalbare uitdaging. Hou dit minstens 1 week vol. Kies na elke week een

Nadere informatie

MARKETING VOOR NIET-MARKETEERS

MARKETING VOOR NIET-MARKETEERS #COMMERCIEEL MARKETING VOOR NIET-MARKETEERS BESPAAR MET DE KMO-PORTEFEUILLE 1203,95 incl. BTW I.S.M. OMSCHRIJVING Introductie Begrijp de basics in klant- en marktgericht ondernemen. Met zeer realistische

Nadere informatie

Hogere omzet met loyale klanten

Hogere omzet met loyale klanten m e t e n, w e t e n é n v e r b e t e r e n Hogere omzet met loyale klanten Luistert u naar uw klant? Staat uw klant écht centraal? Gaat u de dialoog aan met uw klant om verbeteringen te bespreken? In

Nadere informatie

Persbericht 01/04/2016

Persbericht 01/04/2016 Persbericht 01/04/2016 Nieuwe inzichten nodig in uw kmo? Agentschap Innoveren & Ondernemen vereenvoudigt de kmo- portefeuille, de subsidie voor opleiding & advies. De kmo- portefeuille is veruit de meest

Nadere informatie

Indien men de loopbaanbegeleiding volgt bij een erkend loopbaancentrum, kan men een beroep doen op loopbaancheques.

Indien men de loopbaanbegeleiding volgt bij een erkend loopbaancentrum, kan men een beroep doen op loopbaancheques. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 16 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 5 oktober 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Loopbaanbegeleiding - Stand van zaken Indien iemand niet

Nadere informatie

Smart Industry. KvK Ondernemerspanel onderzoek

Smart Industry. KvK Ondernemerspanel onderzoek KvK Ondernemerspanel onderzoek Smart Industry Algemene gegevens: Start- en einddatum onderzoek: 02-07-2014 tot 22-07-2014 Aantal deelnemende ondernemers: 484 (doelgroep mkb-topsectoren) In dit document

Nadere informatie

De kracht van social media voor bedrijven! Een ebook vol handige tips die je moet weten voor je aan social media begint

De kracht van social media voor bedrijven! Een ebook vol handige tips die je moet weten voor je aan social media begint De kracht van social media voor bedrijven! Een ebook vol handige tips die je moet weten voor je aan social media begint Inhoud Inleiding De kracht van social media Wanneer komt social media van pas? Social

Nadere informatie

FRESH LEMON WIL EEN FRISSE WIND LATEN WAAIEN OP SOCIAL MEDIA

FRESH LEMON WIL EEN FRISSE WIND LATEN WAAIEN OP SOCIAL MEDIA KLANTCASE FRESH LEMON WIL EEN FRISSE WIND LATEN WAAIEN OP SOCIAL MEDIA Hoe Fresh Lemon haar klanten helpt om niet langer het product, maar de oplossing centraal te stellen in social media content. In eerste

Nadere informatie

Het klopt in mijn hoofd!

Het klopt in mijn hoofd! PERSBERICHT Brussel, 21 september 2011 Het klopt in mijn hoofd! Sinds 2009 vulden ruim 140.000 mensen de zelftest in over mentaal welbevinden op de website van de Vlaamse overheid, www.fitinjehoofd.be.

Nadere informatie

Word LEERMEESTER in de horecasector

Word LEERMEESTER in de horecasector Word LEERMEESTER in de horecasector Waarom? Wat kan je verwachten? Word LEERMEESTER in de horeca Wil je iemand met een stage- of opleidingscontract opleiden in je bedrijf? Of misschien heb je hier al ervaring

Nadere informatie

Contentmarketing voor evenementen. Eenvoudige stappen om een start maken met je contentstrategie.

Contentmarketing voor evenementen. Eenvoudige stappen om een start maken met je contentstrategie. Contentmarketing voor evenementen Eenvoudige stappen om een start maken met je contentstrategie. Voor wie ga je content schrijven? Om te beginnen moet je duidelijk voor ogen hebben voor wie je de content

Nadere informatie

De training wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De training wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Training Passie en missie Passie en missie: jouw unieke bijdrage Wil jij weten wat jouw passie en missie is? Wat jouw unieke bijdrage is? Hoe jij het verschil kan maken? Dan is de training Passie en missie

Nadere informatie

E-resultaat aanpak. Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen

E-resultaat aanpak. Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen E-resultaat aanpak Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen 2010 ContentForces Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie,

Nadere informatie

visie kennis ervaring inspiratie interactie transparantie netwerking coaching advies delen leren doen!

visie kennis ervaring inspiratie interactie transparantie netwerking coaching advies delen leren doen! visie kennis ervaring inspiratie interactie transparantie netwerking coaching advies delen leren doen! M/peterbrochure Welkom bij PLATO, het lerend netwerk van Voka. Begeleidt u, samen met ons, 15 KMO

Nadere informatie

Nelectra neemt het voor u op

Nelectra neemt het voor u op Nelectra neemt het voor u op Samen met u Weet u wat een beroepsfederatie als Nelectra voor u doet? Wij pleiten op alle vlakken en alle niveaus voor een werkbare sector waarin iedereen op een eerlijke manier

Nadere informatie

Rapportage online marktonderzoek Wat maakt succes?

Rapportage online marktonderzoek Wat maakt succes? Rapportage online marktonderzoek Wat maakt succes? December 2007 / Januari 2008 Door: Marco Bouman, Impulse, Strategie & Marketing Februari 2008 2008 Marco Bouman, alle rechten voorbehouden Het is niet

Nadere informatie

ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING

ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING VOORWOORD Content marketing is uitgegroeid tot één van de meest populaire

Nadere informatie

Word LEERMEESTER in de horecasector

Word LEERMEESTER in de horecasector Word LEERMEESTER in de horecasector Word leermeester Wil je iemand met een stage- of opleidingscontract opleiden in je bedrijf? Of misschien heb je hier al ervaring mee maar zoek je een inspirerende manier

Nadere informatie

Niemand leest. Dus doe je best.

Niemand leest. Dus doe je best. VOORWOORD Niemand leest. Dus doe je best. Wiegt jouw website je lezer langzaam in slaap? Staan je pagina s vol lange, onleesbare lappen tekst met intern taalgebruik? En vraag jij je nog steeds af waarom

Nadere informatie

Road to Growth is een individueel begeleidingstraject voor ambitieuze ondernemers die nieuwe uitdagingen willen aanpakken om zo verder succesvol te

Road to Growth is een individueel begeleidingstraject voor ambitieuze ondernemers die nieuwe uitdagingen willen aanpakken om zo verder succesvol te Road to Growth Als ambitieuze ondernemer sta je vaak voor nieuwe uitdagingen. Die hoef je niet alleen aan te pakken. Ontdek hier een individueel begeleidingstraject om te groeien in wat je doet en hoe

Nadere informatie

Huis voor omgevingskwaliteit

Huis voor omgevingskwaliteit Huis voor omgevingskwaliteit een ad hoc aanpak voor ruimtelijke vraagstukken Missie Ad hok, het Huis voor OmgevingsKwaliteit, heeft de missie om kwaliteit van de leefomgeving te verhogen. Het wil bijdragen

Nadere informatie

Creativiteit is prioriteit

Creativiteit is prioriteit PERSBERICHT Hasselt, 9 november 2011 Creativiteit is prioriteit Creativiteit noodzakelijk voor toekomst Limburgse bedrijven Onderzoek VKW Limburg en UNIZO-Limburg: 4 op 5 bedrijven acht creativiteit noodzakelijk

Nadere informatie

SOCIAL MEDIA OP HET WERK

SOCIAL MEDIA OP HET WERK SOCIAL MEDIA OP HET WERK SOCIAL MEDIA OP HET WERK Je doet deze training waarschijnlijk om te ontdekken of het iets zou kunnen zijn voor jouw werk, oftewel; of het iets is voor jou, je collega s én voor

Nadere informatie

Trainingen en workshops maart - juni 2019

Trainingen en workshops maart - juni 2019 academie Leren en doen! Trainingen en workshops maart - juni 2019 www.academie.zorgbelang-brabant.nl Trainingen & workshops KRACHTIG PITCHEN Vrijdag 29 maart 2019 Hoe vertel je kort en krachtig jouw idee

Nadere informatie

Ondernemingsplan. De basis in 10 stappen. Een leidraad om je bedrijf, de markt en jezelf goed in kaart te brengen. Ik ga starten

Ondernemingsplan. De basis in 10 stappen. Een leidraad om je bedrijf, de markt en jezelf goed in kaart te brengen. Ik ga starten Ondernemingsplan De basis in 10 stappen Een leidraad om je bedrijf, de markt en jezelf goed in kaart te brengen Ik ga starten Hoe maak je een ondernemingsplan? Een ondernemingsplan is de eerste stap naar

Nadere informatie

de Coöperatie expert

de Coöperatie expert Checklist voor coöperaties die net gestart zijn Beste oprichters, Zo n maand geleden hebben we jullie geholpen met het oprichten van jullie coöperatie. Ik hoop dat dit naar tevredenheid is gebeurd. Om

Nadere informatie

Het belang van het project SAVE voor Vlaamse kmo s. Presentatie op slotevent SAVE 19 september 2018

Het belang van het project SAVE voor Vlaamse kmo s. Presentatie op slotevent SAVE 19 september 2018 Het belang van het project SAVE voor Vlaamse kmo s Presentatie op slotevent SAVE 19 september 2018 Steun vanuit het agentschap innoveren en ondernemen 1.847.150 EUR steun als VIS-traject, toegekend op

Nadere informatie

Startnotitie Digitaal Platform voor presentatie van het beste en mooiste van de Vlaams-Nederlandse culturele samenwerking

Startnotitie Digitaal Platform voor presentatie van het beste en mooiste van de Vlaams-Nederlandse culturele samenwerking Startnotitie Digitaal Platform voor presentatie van het beste en mooiste van de Vlaams-Nederlandse culturele samenwerking Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland Brussel, april 2014 CVN heeft

Nadere informatie

INNOVATION BY MAKING LEARNING BY DOING

INNOVATION BY MAKING LEARNING BY DOING INNOVATION BY MAKING LEARNING BY DOING 1 INNOVATION BY MAKING, LEARNING BY DOING Bij alles wat we doen, hanteren we deze twee principes. Innovation happens by making. The only way to learn innovation is

Nadere informatie

CASE STUDY MDM LEERT KLANTEN ZELF VISSEN

CASE STUDY MDM LEERT KLANTEN ZELF VISSEN Exact Online CASE STUDY MDM LEERT KLANTEN ZELF VISSEN www.exactonline.nl 2 EXACT ONLINE CASE STUDY ACCOUNTANCY MDM LEERT KLANTEN ZELF VISSEN MDM accountants & belastingadviseurs uit Den Haag is hard op

Nadere informatie