B en W d.d

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "B en W d.d"

Transcriptie

1 B en W d.d Onderwerp Reactie aan VNG op de onderzoeksrapportage Groot-onderhoud gemeentefonds Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. Vast te stellen de brief aan de gemeenteraad over de herijking van de algemene uitkering uit het gemeentefonds 2. Reactie te zenden aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten waarin de VNG gevraagd wordt om in haar advies aan de Minister van BZK over de herijking van het gemeentefonds de volgende onderwerpen aan de orde te stellen: a. Het cluster Educatie, onderwijshuisvesting, moet niet op basis van 2010 maar op basis van 2016 herijkt worden, dit in navolging van de mededeling van de Minister in 2005 over de ingroeiregeling onderwijshuisvesting. b. Nader onderzoek in te stellen naar het effect van de wijziging van de studentenwooneenheden op de algemene uitkering.. Dit in relatie tot de specifieke kosten die studentensteden maken voor de aanwezigheid van studenten in hun stad; Perssamenvatting: Jaarlijks ontvangt de gemeente een algemene uitkering uit gemeentefonds van 125 miljoen. Met ingang van 2015 wordt de verdeling van de algemene uitkering uit het gemeentefonds herzien. Voor Leiden leidt dit tot een voordeel van afgerond 1 miljoen. Ondanks dit lichte voordeel is er sprake van een forse korting op het bedrag dat de gemeente ontvangt voor de huisvesting van het basis- en voortgezet onderwijs. Het gaat hierbij om een jaarlijkse korting van 4 miljoen. Deze korting is voor het college onaanvaardbaar. Het college verzoekt de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) de Minister van BZK te adviseren om de herijking van dit cluster uit te stellen tot Dit in navolging van de mededeling van de Minister in Destijds heeft de Minister zelf gezegd dat herijking van het cluster Educatie pas mogelijk is na afloop van de ingroeiregeling onderwijshuisvesting in Verder verzoekt het college de VNG en de Minister goed te kijken naar de effecten van de wijziging van de definitie van studentenhuisvesting in de Basisadministratie Gebouwen. Door de wijziging van de definitie van een woonruimte tellen een groot aantal studentenkamers niet meer mee in de verdeling van het gemeentefonds. Het nadeel bedraagt ongeveer ,--.

2 Burgemeester en Wethouders Retouradres: Postbus 9100, 2300 PC Leiden Gemeenteraad van Leiden Bezoekadres Postadres Telefoon Website Gemeente Leiden Stadhuis Stadhuisplein 1 Postbus PC LEIDEN h.smit@leiden.nl Datum 8 april 2014 Contactpersoon Hans Smit Ons kenmerk Doorkiesnummer 5062 Onderwerp Uitkomst Groot onderhoud algemene uitkering gemeentefonds Geachte leden van de raad, Op 20 maart j.l. heeft de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de uitkomsten van het groot onderhoud van de algemene uitkering gemeentefonds bekend gemaakt. Leiden ontvangt uit het gemeentefonds een algemene uitkering van afgerond 125 miljoen. Toelichting verdeling gemeentefonds. De huidige verdeling van de algemene uitkering uit het gemeentefonds is gebaseerd op een systematiek die is ingevoerd in 1997 met de Financiële-verhoudingswet. Het doel is dat gemeenten over voldoende financiële mogelijkheden beschikken om hun publieke taken uit te voeren. Sinds 1997 zijn zowel de taken die gemeenten uitvoeren als de bekostiging ervan verder ontwikkeld. Het gemeentefonds vormt de belangrijkste bron van de middelen van gemeenten (ca 35%). De algemene uitkering biedt aan gemeenten de ruimte en vrijheid om middelen zo efficiënt en doelgericht mogelijk in te zetten. Dit wordt in de nabije toekomst nog belangrijker gezien de voorgenomen decentralisaties per 2015, waarbij het Rijk efficiency expliciet nastreeft door middel van de beleidsvrijheid die gemeenten geboden wordt via het gemeentefonds. Hiermee blijft de verdeling aansluiten bij de kabinetsvisie op de bestuurlijke organisatie van Nederland. Het groot onderhoud leidt tot een herverdeling van de algemene uitkering uit het gemeentefonds. Op basis van het onderzoekjaar 2010 heeft Leiden een licht voordeel van afgerond 1 miljoen ( 8 per inwoner). Landelijk lopen de verschillen uiteen van een nadeel van 59 per inwoner tot een voordeel van 56 per inwoner. De afgelopen weken heeft de VNG samen met het ministerie van BZK bijeenkomsten georganiseerd om de resultaten toe te lichten en reacties van gemeenten te horen. De uitkomsten van deze bijeenkomsten betrekt de VNG bij haar advies aan de Minister.

3 Beoordeling uitkomst voor Leiden. Op het eerste gezicht lijkt er voor Leiden weinig aan de hand. Een licht voordeel zou ons tot tevredenheid moeten stemmen. Kijken we echter naar de opbouw van het herverdeeleffect dan zien we dat Leiden op de clusters Veiligheid, Infrastructuur, Kunst en cultuur en Bestuur en algemene ondersteuning bij benadering 6 miljoen meer ontvangt. Dit voordeel wordt echter grotendeels ongedaan gemaakt door verlaging van het cluster Educatie/onderwijshuisvesting van 4,7 miljoen. (In de berekening van het herverdeeleffect per gemeente is geen rekening gehouden met de uitname per 2015 voor het cluster Educatie van 256 miljoen, dat is 15 per inwoner). Het voordeel op vooral het cluster infrastructuur is een reparatie van een fout in de verdeling van het gemeentefonds van Destijds had Leiden een fors nadeel bij de herverdeling. Verder is het voordeel getemperd door een herziening van de definitie van woonruimte in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Hierdoor tellen niet alle studentenwooneenheden meer mee in de verdeling van het gemeentefonds. Het nadeel bedraagt thans bij benadering 0,3 miljoen. Het Ministerie van BZK werkt nog aan reparatie van dit nadeel voor de studentensteden. Het nadeel loopt bij andere studentensteden als Delft en Groningen veel hoger op. Conclusie. Ondanks het gepresenteerde lichte voordeel hebben wij bezwaar tegen de forse korting die wordt doorgevoerd op het cluster Educatie. De vastgestelde onderbesteding op dit beleidsterrein in 2010 is incidenteel. De kosten van onderwijshuisvesting bestaan vooral uit kapitaallasten van de investeringen in onderwijshuisvesting. Die kapitaallasten komen met een vertraging tot uitdrukking in de begroting en jaarrekening. De Minister heeft in 2005 reeds erkend dat de ingroei de bedragen voor voortgezet onderwijs in de onderwijshuisvesting zeker tot 2016 zou duren. Wij vinden het opmerkelijk dat nu tussentijds het cluster Educatie wordt aangepast. Wij pleiten dan ook voor uitstel van de herijking van dit cluster tot na In bijgaande brief aan de VNG vragen wij de VNG om in haar advies aan de Minister twee onderwerpen onder de aandacht te brengen: 1. Het cluster Educatie, onderwijshuisvesting, moet niet op basis van 2010 maar op basis van 2016 herijkt worden, dit in navolging van de mededeling van de Minister in 2005 over de ingroeiregeling onderwijshuisvesting. 2. Nader onderzoek in te stellen naar het effect van de wijziging van de studentenwooneenheden op de algemene uitkering. Dit in relatie tot de specifieke kosten die studentensteden maken voor de aanwezigheid van studenten in hun stad De komende maanden willen wij u, gelet op het zeer financieel technische karakter van het onderwerp, in bijeenkomsten nader informeren over de verdeling van het gemeentefonds. Hoogachtend, Burgemeester en Wethouders van Leiden, de Secretaris, de Burgemeester, Bijlage: afschrift van de brief zoals die is verstuurd aan de VNG.

4 Retouradres: Postbus 9100, 2300 PC Leiden Vereniging van Nederlandse Gemeenten T.a.v. de heer G. Oskam Postbus GK Den Haag Bezoekadres Postadres Telefoon Website Gemeente Leiden Stadhuis Stadhuisplein 1 Postbus PC Leiden h.smit@leiden.nl Datum 4 april 2014 Contactpersoon Ons kenmerk Doorkiesnummer Onderwerp Reactie op groot onderhoud gemeentefonds Geachte heer Oskam, Ons college heeft kennis genomen van de uitkomsten van het onderzoek naar de kostenontwikkeling van de gemeentelijke taken en de daarop aansluitende verdeling van het gemeentefonds. Wij zijn het eens dat er na 17 jaar weer een aanpassing van de verdeling van het gemeentefonds plaatsvindt op basis van de kostenontwikkelingen voor gemeenten. Waar wij echter grote moeite mee hebben is de veronderstelde onderbesteding op het cluster Educatie, specifiek de huisvesting van het Voortgezet onderwijs. Op basis van de jaarrekeningen 2010 besteden gemeenten 400 miljoen minder aan dit cluster dan genormeerd in het gemeentefonds beschikbaar is. Op voorhand heeft het kabinet met ingang van 2015 al.256 miljoen onttrokken aan het gemeentefonds. In de berekende herverdeeleffecten per gemeente op basis van 2010 is deze onttrekking niet verwerkt. Per inwoner gaat het toch om een bedrag van ruim 15. Wij constateren dat er voor onze gemeente in 2010 ook sprake was van een onderbesteding op dit cluster. Vanaf 2011 is dit niet meer het geval. De onderbesteding tot 2010 werd veroorzaakt door vertraging in de uitvoering van de plannen voor onderwijshuisvesting in de afgelopen jaren. De lasten in de begroting en jaarrekening voor onderwijshuisvesting bestaan voornamelijk uit kapitaallasten. De kapitaallasten zijn pas definitief na de ingebruikname van de school. Daarnaast realiseren wij huisvesting van het onderwijs de laatste 10 jaar in combinatie met andere voorzieningen via de zogenaamde Brede school. De realisatie van dit soort vastgoed was nieuw voor de gemeente en vergde veel voorbereiding en aandacht voor de exploitatie.

5 In de meicirculaire 2005 meldt de Minister: De kapitaallasten voor de schoolgebouwen van het voortgezet onderwijs zullen naar verwachting over een periode van 20 jaar in de administratie van gemeenten worden opgenomen en worden door het ministerie van OCW geraamd op 170 miljoen. Deze ingroei vindt plaats vanaf het moment van decentralisatie (1997). In 2006 wordt de helft van dit bedrag via het accres van het gemeentefonds gericht verdeeld via de maatstaf leerlingen voortgezet onderwijs. Vanaf 2007 tot 2016 wordt jaarlijks 8,5 miljoen van het accres gericht verdeeld via de maatstaf leerlingen voortgezet onderwijs. In 2005 erkent de Minister dus al dat de lasten van onderwijshuisvesting voor het voortgezet onderwijs over een periode van 20 jaar zullen ingroeien in de gemeentelijke begrotingen. Dat zien wij ook terug in onze eigen begroting. Wij vinden het dus zeer opmerkelijk dat er nu tussentijds een aanpassing van de bedragen per leerling Voortgezet onderwijs en Speciaal onderwijs plaatsvindt. Het meest logische moment daarvoor zou zijn direct na Dat sluit aan bij de verwachting die de Minister eerder heeft uitgesproken. Wij pleiten ervoor de bedragen per leerling VO en VSO niet eerder aan te passen dan 2017, nadat er onderzoek is gedaan naar het niveau van de kapitaallasten van de onderwijshuisvesting voor het Voortgezet onderwijs. Aanpassing woonruimtedefinitie Basisadministratie Gebouwen. Wijziging van de definitie van woonruimte leidt tot een daling van het aantal woonruimten voor onze gemeente. Het effect van deze daling is grotendeels, maar niet volledig, gecompenseerd via de maatstaf huishoudens. Medewerkers van het Ministerie van BZK hebben toegezegd dit onderwerp nader te zullen beoordelen. Hierbij gaat het om de beantwoording van de vraag welke kosten studentensteden specifiek maken door de aanwezigheid van grote aantallen studenten in hun stad. De vervolgvraag is via welke verdeelmaatstaven de gemeenten hiervoor gecompenseerd kunnen worden. Resumerend verzoeken wij u in uw advies aan de Minister van BZK het volgende op te nemen: 1. Het cluster Educatie, onderwijshuisvesting, moet niet op basis van 2010 maar op basis van 2016 herijkt worden, dit in navolging van de mededeling van de Minister in 2005 over de ingroeiregeling onderwijshuisvesting. 2. Nader onderzoek in te stellen naar het effect van de wijziging van de studentenwooneenheden op de algemene uitkering. Dit in relatie tot de specifieke kosten die studentensteden maken voor de aanwezigheid van studenten in hun stad Hoogachtend, Burgemeester en Wethouders van Leiden, de Secretaris, de Burgemeester,

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en Wethouders Burgemeester en Wethouders B en W nummer 12.0027. ; besluit d.d. 24-10-2012 Onderwerp Beantwoording brief over de herverdeling van het gemeentefonds en besteding op het Cluster Educatie. Besluiten:Behoudens

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres; Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 11.0054 Rv. nr.: 11.0054 B en W-besluit d.d.: 7-6-2011 B en W-besluit nr.: 11.0596 Naam programma: Welzijn en Zorg Onderwerp: Aanleiding: Het Dagelijks Bestuur van de Regionale Dienst Openbare

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 10.0070, d.d. 28-1-2010 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Controle Belastingdienst aangiften BTW-compensatiefonds 2003-2008. Vaststelling brief aan de gemeenteraad BESLUITEN Behoudens advies van

Nadere informatie

Financiën Ingekomen stuk D5 (PA 13 november 2013) Concern Financiën. Ons kenmerk FA20/13.0012907. Datum uw brief

Financiën Ingekomen stuk D5 (PA 13 november 2013) Concern Financiën. Ons kenmerk FA20/13.0012907. Datum uw brief Ingekomen stuk D5 (PA 13 november 2013) Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500

Nadere informatie

Vaststelling brief aan de raad over actuele financiele ontwikkelingen

Vaststelling brief aan de raad over actuele financiele ontwikkelingen B&W.nr. 11.0990, d.d. 4-10- 2011 Onderwerp Vaststelling brief aan de raad over actuele financiele ontwikkelingen Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. Vast te stellen bijgaande brief aan de raad

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 575 521 Agendapunt: 8 ONDERWERP

Doorkiesnummer : (0495) 575 521 Agendapunt: 8 ONDERWERP Wijnen, Peter FIN S3 RAD: RAD131106 2013-11-06T00:00:00+01:00 BW: BW131001 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 6 november 2013 Portefeuillehouder : J.M. Cardinaal Behandelend ambtenaar

Nadere informatie

Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl IBAN: NL49 BNGH 0285 0043 87 BIC: BNGHNL2G

Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl IBAN: NL49 BNGH 0285 0043 87 BIC: BNGHNL2G Postbus 1 343 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl IBAN: NL49 BNGH 285 43 87 BIC: BNGHNL2G Nieuwegein Financiën 215-439 Contactpersoon Harry Harkema Telefoon (3) 67 18 48 E-mail H.Harkema@nieuwegein.nl

Nadere informatie

Algemene uitkering Beginstand algemene uitkering

Algemene uitkering Beginstand algemene uitkering R A A D S I N F O R M A T I E B R I E F De leden van de raad Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: 1-12-2016 Zaaknummer: ZK16006137 Afdeling: Financiën en Control Contactpersoon: J.M.T. Koren

Nadere informatie

Wethouder. Aan de Dagelijks Besturen van de Gemeenschappelijke Regelingen in de regio Hollands Midden Ter attentie van de Secretaris DIV-2012-17992

Wethouder. Aan de Dagelijks Besturen van de Gemeenschappelijke Regelingen in de regio Hollands Midden Ter attentie van de Secretaris DIV-2012-17992 Wethouder Bereikbaarheid, Financiën en Economie Retouradres: Postbus 9100, 2300 PC Leiden Aan de Dagelijks Besturen van de Gemeenschappelijke Regelingen in de regio Hollands Midden Ter attentie van de

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en Wethouders Burgemeester en Wethouders B&W.nr. 11.0422., d.d. 19-4-2011 Onderwerp Afdoening motie M100113/35, uitbreiding zaterdagse warenmarkt. Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. bijgaande brief aan de

Nadere informatie

Groot onderhoud gemeentefonds. 25 & 27 maart en 1 april 2014

Groot onderhoud gemeentefonds. 25 & 27 maart en 1 april 2014 Groot onderhoud gemeentefonds 25 & 27 maart en 1 april 2014 Onno IJsselsteijn Elze de Vries Inhoud bespreking & doel 1. Proces 2011 heden 2. Doelen groot onderhoud 3. Uitgangspunten verdeling 4. Doorwerking

Nadere informatie

B en W-nummer ; besluit d.d Onderwerp Inspectie BAG-beheer oktober 2014

B en W-nummer ; besluit d.d Onderwerp Inspectie BAG-beheer oktober 2014 B en W-nummer 15.0114; besluit d.d. 10-02-2015 Onderwerp Inspectie BAG-beheer oktober 2014 Besluiten: 1. Kennis te nemen van de Inspectierapportage BAG-beheer 2. De brief voor het ministerie van Infrastructuur

Nadere informatie

Wijzigingen uitkering gemeentefonds cluster educatie

Wijzigingen uitkering gemeentefonds cluster educatie Wijzigingen uitkering gemeentefonds cluster educatie De uitkering educatie ondergaat ingrijpende wijzigingen. De structurele wijziging van de systematiek vindt plaats voor het kalenderjaar 2015 en ook

Nadere informatie

OXT.?W III III MUI MUI INI II 13.017609. Advies B&W. Beslissing. Bespreken. Burgemeester Gelok. Registratienummer

OXT.?W III III MUI MUI INI II 13.017609. Advies B&W. Beslissing. Bespreken. Burgemeester Gelok. Registratienummer Advies B&W B&W Registratienummer 2 2 OXT.?W Beslissing Burgemeester Gelok Raadsinformatiebijeenkomst 7 november 203 Secretaris Van den Berge Gemeenteraadsbijeenkomst n.v.t. Wethouder Schenk T Bespreken

Nadere informatie

Algemene uitkering

Algemene uitkering Onderwerp Decembercirculaire 2010 van het Gemeentefonds. Beslispunten 1. De Decembercirculaire 2010 voor kennisgeving aan te nemen; 2. Op basis van de uitkomsten van de Decembercirculaire 2010 de begroting

Nadere informatie

Memo Reg.nr.: O-FIN/2014/519 / RIS

Memo Reg.nr.: O-FIN/2014/519 / RIS Memo Reg.nr.: O-FIN/2014/519 / RIS 2014-459 Aan : Raadsleden gemeente Boxmeer Van : College van Burgemeester en Wethouders Kopie : Datum : 20 juni 2014 Onderwerp : Meicirculaire 2014 Bijlage(n) : Inleiding

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en Wethouders Burgemeester en Wethouders B en W nr. 13.0074 d.d. 29-1-2013 Onderwerp Brief aan de raad inzake Exploitatie en Beheer Brede School Leiden Noord (Het Gebouw) Besluiten:Behouden s advies van de commissie

Nadere informatie

^chnft van het antwoord! Inspectie Leefomgeving en Transport Ministerie van Infrastmctmir en Milieu

^chnft van het antwoord! Inspectie Leefomgeving en Transport Ministerie van Infrastmctmir en Milieu ^ste auteur, denkt u a a n h e t ^chnft van het antwoord! Inspectie Leefomgeving en Transport Ministerie van Infrastmctmir en Milieu > Retouradres Postbus 16191 2500 BD Den Haag De Gemeenteraad van de

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en Wethouders Burgemeester en Wethouders B&W.nr. 11.1013, d.d. 11-10-2011 Onderwerp Morspoortgarage, vragen n.a.v. behandeling PRIL 2011 - De Rekening 2010 Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. bijgaande brief

Nadere informatie

Onderwerp Administratief verlengen persoonsgebonden budgetten tot 1 mei 2016 / Aanleveren budgetten voor 1 november 2015 bij SVB

Onderwerp Administratief verlengen persoonsgebonden budgetten tot 1 mei 2016 / Aanleveren budgetten voor 1 november 2015 bij SVB B en W-nummer 15.0920; besluit d.d. 27-10-2015 Onderwerp Administratief verlengen persoonsgebonden budgetten tot 1 mei 2016 / Aanleveren budgetten voor 1 november 2015 bij SVB Besluiten: 1. kennis te nemen

Nadere informatie

Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie

Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie Aan de raad. Inleiding Op 5 juli heeft een eerste bespreking

Nadere informatie

INLEIDING Bij brief van 30 maart 2017 vragen de schoolbesturen voor primair onderwijs ons college om:

INLEIDING Bij brief van 30 maart 2017 vragen de schoolbesturen voor primair onderwijs ons college om: Gemeenteraad van Albrandswaard p/a de griffie Uw brief van: Ons kenmerk: 1241520 Uw kenmerk: Contact: F. de Pijper Bijlage(n): ja Doorkiesnummer: +31105061143 E-mailadres: f.d.pijper@bar-organisatie.nl

Nadere informatie

B&W d.d. 6 mei 2014

B&W d.d. 6 mei 2014 B&W 14.0403 d.d. 6 mei 2014 Onderwerp Zienswijze verkoop Rosenburch door Vestia Besluiten:Behoudens advies van de commissie gelet op het verzoek van Stichting Vestia bij brief van 20 maart 2014 om een

Nadere informatie

Beantwoording artikel 39 vragen fractie D66 over hogere rijksuitkering door 'samenwonende' studenten

Beantwoording artikel 39 vragen fractie D66 over hogere rijksuitkering door 'samenwonende' studenten Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording artikel 39 vragen fractie D66 over hogere rijksuitkering door 'samenwonende' studenten Programma Dienstverlening & Burgerzaken BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 3 september 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 3 september 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

In de bijgevoegde analyse wordt weergegeven waardoor de verschillen ten opzichte van de meicirculaire zijn ontstaan.

In de bijgevoegde analyse wordt weergegeven waardoor de verschillen ten opzichte van de meicirculaire zijn ontstaan. Memo Aan: de Raad van de gemeente Oude IJsselstreek Cc: Van: College van burgemeester en wethouders Datum: 6 oktober 2015 Kenmerk: 15ini02499 Onderwerp: uitwerking septembercirculaire 2015 (Algemene uitkering

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en Wethouders Burgemeester en Wethouders B en W. nr. 12.0416 d.d. 24-4-2012 Onderwerp Onderzoek brandveiligheid daken woningvoorraad Leiden Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. het onderzoeksrapport Brand

Nadere informatie

B en W nummer ; d.d

B en W nummer ; d.d B en W nummer 130889; d.d. 1-10-2013 Onderwerp Onderdoorgang onder spoor Kanaalweg; Risico voor bedrijfszekerheid van spoorbrug tijdens bouw onderdoorgang; vaststellen brief aan ProRail en brief aan gemeenteraad.

Nadere informatie

Herverdeling gemeentefonds Wikken en wegen. Gijs Oskam Expertisecentrum Gemeentefinanciën VNG Utrecht, 18 november 2013

Herverdeling gemeentefonds Wikken en wegen. Gijs Oskam Expertisecentrum Gemeentefinanciën VNG Utrecht, 18 november 2013 Herverdeling gemeentefonds Wikken en wegen Gijs Oskam Expertisecentrum Gemeentefinanciën VNG Utrecht, 18 november 2013 Programma Inkomsten van gemeenten Terugblik op de herverdeling 1997 en 2001 Voorgenomen

Nadere informatie

Kader Dit besluit vloeit over het algemeen voort uit de Financiële Verhoudingswet en heeft specifiek betrekking op het Gemeentefonds.

Kader Dit besluit vloeit over het algemeen voort uit de Financiële Verhoudingswet en heeft specifiek betrekking op het Gemeentefonds. Ambtelijke toelichting / voorstel aan het college zaaknummer : 111308 steller : John van Eijk portefeuillehouder : wethouder D.A. (Dirk) Heijkoop Onderwerp : Meicirculaire 2014 Gevraagd besluit: Het college

Nadere informatie

Datum 6 september 2011 Betreft Lijst van vragen van de leden Kooiman en Smits (beiden SP) over Transferium

Datum 6 september 2011 Betreft Lijst van vragen van de leden Kooiman en Smits (beiden SP) over Transferium a > Retouradres Postbus 6375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA Den Haag Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 6375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

bijlage 1 fax (0591) onderwerp Aanbieding projectopdracht decentralisatie, budgettaire risico's decentralisatie en aankondiging bijeenkomsten.

bijlage 1 fax (0591) onderwerp Aanbieding projectopdracht decentralisatie, budgettaire risico's decentralisatie en aankondiging bijeenkomsten. Raadhuisplein 1 7811 APEmmen t. 14 0591 f. 0591 685599 Postbus 30001 7800 RA Emmen e. gemeente@emmen.nl i. www.emmen.nl

Nadere informatie

Vervolgens zijn de resultaten vergeleken met de ramingen voor de jaren 2015-2019, welke zijn gebaseerd op de meicirculaire 2015.

Vervolgens zijn de resultaten vergeleken met de ramingen voor de jaren 2015-2019, welke zijn gebaseerd op de meicirculaire 2015. Resultaat Septembercirculaire 2015 Op basis van de septembercirculaire 2015 is de algemene uitkering berekend voor de jaren 2015 tot en met 2019. Berekening heeft plaatsgevonden op basis van constante

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Integraal huisvestingsplan Registratienummer: 513472 Op voorstel van het college d.d.: 17 december 2013 Datum vergadering: 28 januari 2014 Portefeuillehouder: J.P.

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: 8 ONDERWERP AANLEIDING EN DOELSTELLING PROBLEEMSTELLING OPLOSSINGSRICHTINGEN

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: 8 ONDERWERP AANLEIDING EN DOELSTELLING PROBLEEMSTELLING OPLOSSINGSRICHTINGEN Wijnen, Peter FIN S3 RAD: RAD121107 2012-11-07T00:00:00+01:00 BW: BW121002 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 7 november 2012 Portefeuillehouder : J.M. Cardinaal Behandelend ambtenaar

Nadere informatie

Groot onderhoud algemene uitkering gemeentefonds Wikken en wegen. Gijs Oskam, VNG/Gemeentefinanciën 27 maart 2014

Groot onderhoud algemene uitkering gemeentefonds Wikken en wegen. Gijs Oskam, VNG/Gemeentefinanciën 27 maart 2014 Groot onderhoud algemene uitkering gemeentefonds Wikken en wegen Gijs Oskam, VNG/Gemeentefinanciën 27 maart 2014 Uitgangspunten VNG in verdeelkwesties De VNG richt zich in haar oordeel over verdeelkwesties

Nadere informatie

eten De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties Mr. Drs. J.W.E. Spies Postbus EA DEN HAAG 13 april 2012

eten De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties Mr. Drs. J.W.E. Spies Postbus EA DEN HAAG 13 april 2012 eten au De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties Mr. Drs. J.W.E. Spies Postbus 20011 2500 EA DEN HAAG Datum Uw brief van Betreft Ons kenmeri< Beh. door Doorkiesnummer 13 april 2012 motie

Nadere informatie

Collegebesluit. Onderwerp: Decembercirculaire 2014 Reg. Nummer: 2015/ Inleiding

Collegebesluit. Onderwerp: Decembercirculaire 2014 Reg. Nummer: 2015/ Inleiding Collegebesluit Onderwerp: Decembercirculaire 2014 Reg. Nummer: 2015/ 17799 1. Inleiding De decembercirculaire 2014 is de derde circulaire die in 2014 is verschenen over de ontwikkeling van het Gemeentefonds.

Nadere informatie

B en W. nr d,.d Onderwerp Vaststellen jaarverslag Wet kinderopvang 2011

B en W. nr d,.d Onderwerp Vaststellen jaarverslag Wet kinderopvang 2011 B en W. nr. 12.0387 d,.d. 17-4-2012 Onderwerp Vaststellen jaarverslag Wet kinderopvang 2011 Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. bijgaand gemeentelijk jaarverslag Wet kinderopvang 2011 vast te

Nadere informatie

Herijking gemeentefonds regionale bestuurdersbijeenkomsten VNG. Ton Jacobs/Gijs Oskam, VNG/Gemeentefinanciën Oktober 2011

Herijking gemeentefonds regionale bestuurdersbijeenkomsten VNG. Ton Jacobs/Gijs Oskam, VNG/Gemeentefinanciën Oktober 2011 Herijking gemeentefonds regionale bestuurdersbijeenkomsten VNG Ton Jacobs/Gijs Oskam, VNG/Gemeentefinanciën Oktober 2011 Gespreksonderwerpen Gemeentelijke inkomsten anno nu Voorstellen herverdeling ter

Nadere informatie

B&W.nr , d.d. 13 september 2011

B&W.nr , d.d. 13 september 2011 B&W.nr. 11.0911, d.d. 13 september 2011 Onderwerp Afdoening motie 1 bij de behandeling van de jaarstukken 2010 (RV 11.0043) van R.J. van Ette (PvdA), H. Keereweer (PvdA), L. Rademaker (SP), M. Koek (D66),

Nadere informatie

Leiden. Illllllllllllllllllllil III i min G Raac ld..'.?.tíftŵ7.teŵ.*nr. Ĩ R. Q r J ^ Wethouder. Bereikbaarheid, Financiën en Economie

Leiden. Illllllllllllllllllllil III i min G Raac ld..'.?.tíftŵ7.teŵ.*nr. Ĩ R. Q r J ^ Wethouder. Bereikbaarheid, Financiën en Economie Wethouder Illllllllllllllllllllil III i min G13.1 602 Bereikbaarheid, Financiën en Economie Leiden Retouradres: Postbus 9100,2300 PC Leiden Aan de Dagelijks Besturen van de Gemeenschappelijke Regelingen

Nadere informatie

De netto verschillen tussen de meicirculaire 2016 en de decembercirculaire 2015 zijn als volgt:

De netto verschillen tussen de meicirculaire 2016 en de decembercirculaire 2015 zijn als volgt: R A A D S I N F O R M A T I E B R I E F De leden van de raad Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: 16-6-2016 Zaaknummer: ZK16003379 Afdeling: Financiën en Control Contactpersoon: J.M.T. Koren

Nadere informatie

RAADSINFORMÄTIEBRIEF 18R.00419

RAADSINFORMÄTIEBRIEF 18R.00419 RAADSINFORMÄTIEBRIEF 18R.00419 *9 gemeente WOERDEN Van Datum Portefeuillehouder(s) Portefeuille(s) Contactpersoon Tel.nr. E-mailadres college van burgemeester en wethouders 26 juni Wethouder Bolderdijk

Nadere informatie

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Staatssecretaris van Financiën,

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Staatssecretaris van Financiën, Besluit van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Staatssecretaris van Financiën van datumpm, nr. 2019-PM, tot vaststelling van de bedragen per eenheid voor de algemene uitkering

Nadere informatie

gemeente Eindhoven 0,6 1,5 3,6 4,0 2,8 5,9 7,9 8,2

gemeente Eindhoven 0,6 1,5 3,6 4,0 2,8 5,9 7,9 8,2 gemeente Eindhoven Inboeknummer 14bst001068 Dossiernummer 14.27.601 1 juli 2014 Raadsinformatiebrief Onderwerp: Meicirculaire Gemeentefonds 2014. Inleiding Drie keer per jaar (in mei, september, december)

Nadere informatie

inzake ontwikkelingen en financiële problemen bij ROC Leiden vast te stellen;

inzake ontwikkelingen en financiële problemen bij ROC Leiden vast te stellen; B en W-nummer CB 15.0212; besluit d.d. 17-2-2015 Onderwerp Vaststellen brief aan de raad en de beantwoording op schriftelijke vragen van raadslid J. Gilissen (VVD) d.d. 13 februari 2015 en schriftelijke

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING. 1 e Bestuursrapportage 2014 & Kadernota 2015

MEMORIE VAN TOELICHTING. 1 e Bestuursrapportage 2014 & Kadernota 2015 MEMORIE VAN TOELICHTING 1 e Bestuursrapportage 2014 & Kadernota 2015 College van B&W van BEEK 26 juni 2014 MEMORIE VAN TOELICHTING Mede naar aanleiding van de commissiebehandelingen op 23, 24 en 25 juni

Nadere informatie

Raadsvoorstel: 2015-1464 Onderwerp: Septembercirculaire 2015

Raadsvoorstel: 2015-1464 Onderwerp: Septembercirculaire 2015 Raadsvoorstel: 2015-1464 Onderwerp: Septembercirculaire 2015 Datum: 12 oktober 2015 Portefeuillehouder: M. Doodkorte Raadsbijeenkomst: 27 oktober 2015 (inloop) Raadsvergadering: 5 november 2015 Programma:

Nadere informatie

BAWI/U200801717 Lbr. 08/170

BAWI/U200801717 Lbr. 08/170 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Meerjarig aanvullende Uitkering I-deel WWB uw kenmerk ons kenmerk BAWI/U200801717 Lbr. 08/170 bijlage(n) datum

Nadere informatie

Besluit tot vaststelling van de bedragen per eenheid voor de algemene uitkering uit het gemeentefonds over het uitkeringsjaar 2016

Besluit tot vaststelling van de bedragen per eenheid voor de algemene uitkering uit het gemeentefonds over het uitkeringsjaar 2016 Besluit tot vaststelling van de bedragen per eenheid voor de algemene uitkering uit het gemeentefonds over het uitkeringsjaar 2016 De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, handelende

Nadere informatie

VNG-Bureaunotitie Bedragen voor lokale omroepen in gemeentefonds, stand van zaken juli 2018

VNG-Bureaunotitie Bedragen voor lokale omroepen in gemeentefonds, stand van zaken juli 2018 VNG-Bureaunotitie Bedragen voor lokale omroepen in gemeentefonds, stand van zaken juli 2018 Inleiding Er is per 2002 een bedrag voor lokale omroep structureel in het gemeentefonds gestort. Tot 2015 Tot

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk Datum Betreft Herverdeling onderdeel

Nadere informatie

Onderwerp : Verwerking septembercirculaire 2014 in de begroting, als 1 e begrotingswijziging op de programmabegroting 2015

Onderwerp : Verwerking septembercirculaire 2014 in de begroting, als 1 e begrotingswijziging op de programmabegroting 2015 Raadsvoorstel *Z0150D438FB* Aan de raad Documentnummer : INT-14-14335 Afdeling : Bedrijfsvoering Onderwerp : Verwerking septembercirculaire 2014 in de begroting, als 1 e begrotingswijziging op de programmabegroting

Nadere informatie

Besluit tot vaststelling van de bedragen per eenheid voor de uitkering uit het gemeentefonds over het uitkeringsjaar 2013

Besluit tot vaststelling van de bedragen per eenheid voor de uitkering uit het gemeentefonds over het uitkeringsjaar 2013 Besluit tot vaststelling van de bedragen per eenheid voor de uitkering uit het gemeentefonds over het uitkeringsjaar 2013 De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, handelende in overeenstemming

Nadere informatie

35000-B Vaststelling van de begrotingsstaat van het gemeentefonds voor het jaar 2019

35000-B Vaststelling van de begrotingsstaat van het gemeentefonds voor het jaar 2019 35000-B Vaststelling van de begrotingsstaat van het gemeentefonds voor het jaar 2019 nr. Verslag houdende een lijst van vragen en antwoorden Vastgesteld.. oktober 2018 De vaste commissie voor Binnenlandse

Nadere informatie

Besluit tot vaststelling van de bedragen per eenheid voor de uitkering uit het gemeentefonds over het uitkeringsjaar 2015

Besluit tot vaststelling van de bedragen per eenheid voor de uitkering uit het gemeentefonds over het uitkeringsjaar 2015 Besluit tot vaststelling van de bedragen per eenheid voor de uitkering uit het gemeentefonds over het uitkeringsjaar 2015 De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, handelende in overeenstemming

Nadere informatie

Voorts geven wij ook inzicht in de voorlopige financiële consequenties van de ontwerp-najaarsnota 2015.

Voorts geven wij ook inzicht in de voorlopige financiële consequenties van de ontwerp-najaarsnota 2015. Gemeente Bladel MEDEDELING Economisch hart van de Kempen IIIIIIIIIDIIIIIIIIII Nummer : R2015.117 Onderwerp : Septembercirculaire 2015 Aan de raad Samenvatting De septembercirculaire bevat informatie over

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Financiële afwikkeling wetswijziging voortgezet onderwijs

Nota van B&W. Onderwerp Financiële afwikkeling wetswijziging voortgezet onderwijs Nota van B&W Onderwerp Financiële afwikkeling wetswijziging voortgezet onderwijs Portefeuille M. Divendal Auteur Dhr. S.K. Satter Telefoon 5115708 E-mail: ssatter@haarlem.nl MO/OWG Reg.nr. OWG/2006/729

Nadere informatie

Wy stelle jo foar te besluten om: de begroting te wijzigingen conform de mutaties in de decembercirculaire gemeentefonds 2014.

Wy stelle jo foar te besluten om: de begroting te wijzigingen conform de mutaties in de decembercirculaire gemeentefonds 2014. Riedsútstel Ried : 12 februari 2015 Agindapunt : 5 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informatiecarrousel 5 februari 2015 (agendapunt 7) Portefúljehâlder : Mw. G. Postma Amtner :

Nadere informatie

Nota aan burgemeester en wethouders

Nota aan burgemeester en wethouders Nota aan burgemeester en wethouders Vergadering: 08-01-2013 Portefeuillehouder: mw. M. Hamberg Onderwerp Wetswijzigingen kinderopvang 2013, vaststellen hoogte compensatie ouderbijdrage Samenvatting De

Nadere informatie

Ingekomen: "3 OEC Afdeling Kopie. : ê^i ff ^

Ingekomen: 3 OEC Afdeling Kopie. : ê^i ff ^ Beleid Cluster Regio en Strategie (071)54 54 836 anierop@leiderdorp.nl Ingekomen: "3 OEC. 2013 Afdeling Kopie : ê^i ff ^ Gemeente Leiderdorp Mill II 2013.06618 03/12/2013 Gemeenteraad Leiderdorp Willem-Alexanderlaan

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 10.0004., d.d. 12-1-2010 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Advies aanbesteding accountant BESLUITEN Behoudens advies van de commissie 1. Kennis te nemen van het aan de Gemeenteraad uit te brengen

Nadere informatie

Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Sociale Dienst Veluwerand

Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Sociale Dienst Veluwerand Datum Agendapunt Nummer 7 R10S005 Onderwerp Wijziging Gemeenschappelijke Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect Met het wijzigen van artikel 24 van de Gemeenschappelijke Regeling van de Sociale Dienst Veluwerand

Nadere informatie

R P 3 M E R A L. OKT r '"> No. Kcnnisi temen Afdoen Bespreken Advies

R P 3 M E R A L. OKT r '> No. Kcnnisi temen Afdoen Bespreken Advies 12.027067 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Reimerswaal Postbus 70 4416 ZH KRUININGEN

Nadere informatie

23 juni 2015 Financiële gevolgen meicirculaire 2015 gemeentefonds M.A. Bouter

23 juni 2015 Financiële gevolgen meicirculaire 2015 gemeentefonds M.A. Bouter Aan Gemeenteraad Datum Betreft Contactpersoon 23 juni 2015 Financiële gevolgen meicirculaire 2015 gemeentefonds M.A. Bouter Doorkiesnummer Email Bijlage(n) Ons kenmerk Uw kenmerk CC 1 592113 Hofhoek 5

Nadere informatie

Memo Reg.nr.: O-FIN/2013/16 / RIS

Memo Reg.nr.: O-FIN/2013/16 / RIS Memo Reg.nr.: O-FIN/2013/16 / RIS 2013-37 Aan : Raadsleden gemeente Boxmeer Van : College van Burgemeester en Wethouders Kopie : Datum : 23 januari 2013 Onderwerp : Decembercirculaire 2012 Bijlage(n) :

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 300 B Vaststelling van de begrotingsstaat van het gemeentefonds voor het jaar 2016 Nr. 23 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Nadere informatie

BESLUITEN. B&W-nr.: d.d Onderwerp Wijziging van het Reglement Burgerlijke Stand

BESLUITEN. B&W-nr.: d.d Onderwerp Wijziging van het Reglement Burgerlijke Stand Behoudens advies van de commissie B&W-nr.: 07.0466 d.d. 8-5-2007 Onderwerp Wijziging van het Reglement Burgerlijke Stand BESLUITEN 1. Het Reglement burgerlijke stand 2007 vast te stellen, waarin is opgenomen

Nadere informatie

BB M/ d.d. 25 maart 2014

BB M/ d.d. 25 maart 2014 BB M/14.022 d.d. 25 maart 2014 Onderwerp Samenscholingsverbod voetbalkooi Slaaghwijk en omgeving 2014 Besluit:Behoudens advies van de commissie 1. op basis van artikel 2:1 APV een samenscholingsverbod

Nadere informatie

Datum 28 november 2018 Betreft Beantwoording vragen schriftelijk overleg (Kamerstuk 31293, nr. 415))

Datum 28 november 2018 Betreft Beantwoording vragen schriftelijk overleg (Kamerstuk 31293, nr. 415)) >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Wetgeving en Juridische Zaken Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en Wethouders Burgemeester en Wethouders B en W. nr. 13.0615 d.d. 9-7-2013 Onderwerp Afronding stopzetten samenwerking ontwikkelaar Nieuweroord Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. In te stemmen met de vaststellingsovereenkomst

Nadere informatie

Belangrijkste bepalende factor voor de ontwikkeling van het gemeentefonds is het accres..

Belangrijkste bepalende factor voor de ontwikkeling van het gemeentefonds is het accres.. Gemeenteraad van Wormerland Datum : 6 november 2012 Uw brief van : Uw kenmerk : Ons nummer : Behandeld door : Doorkiesnummer : 075-651 2 Onderwerp : Uitkomsten Septembercirculiare 2012 Geachte heer/mevrouw,

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 25 april TFI/U / Lbr. 19/ Herziening Gemeentefonds.

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 25 april TFI/U / Lbr. 19/ Herziening Gemeentefonds. Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 25 april 2019 Ons kenmerk TFI/U201900322/ Lbr. 19/020 Telefoon 070-3738393 Bijlage(n) 2 Onderwerp Herziening Gemeentefonds Samenvatting In juni 2018

Nadere informatie

Maatschappelijk Domein De gemeenteraad van Purmerend

Maatschappelijk Domein De gemeenteraad van Purmerend gemeentebestuur PURMEREND~ Maatschappelijk Domein De gemeenteraad van Purmerend uw brief van uw kenmerk ons kenmerk 1474110 4 april 2019 onderwerp Brief minister Ollongren Geachte leden van de raad, Op

Nadere informatie

raadsmededeling Geachte raad,

raadsmededeling Geachte raad, GEMEENTE O E G S T G E E S T raadsmededeling "0 titei/onderwerp Aanbieding Financieel kader gemeenschappelijke regelingen 2015-2018 portefeuillehouder J. Haanstra afdeling Concernstaf opgesteld door B.

Nadere informatie

C. Taakmutaties voor domeinen D. Doeluitkeringen voor domeinen E. Decentralisaties sociaal

C. Taakmutaties voor domeinen D. Doeluitkeringen voor domeinen E. Decentralisaties sociaal Collegebesluit Onderwerp: Decembercirculaire 2016 Gemeentefonds BBV nr: 2017/16809 1. Inleiding De decembercirculaire is de derde circulaire van het jaar over het gemeentefonds. Het karakter van de circulaire

Nadere informatie

Groot onderhoud gemeentefonds Brede bijeenkomst 17 oktober Onno IJsselsteijn Elze de Vries

Groot onderhoud gemeentefonds Brede bijeenkomst 17 oktober Onno IJsselsteijn Elze de Vries Groot onderhoud gemeentefonds Brede bijeenkomst 17 oktober 2013 Onno IJsselsteijn Elze de Vries Inhoud presentatie & doel Groot onderhoud Gemeentefonds per 2015 a. Doelen en opbrengsten groot onderhoud

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief. Onderwerp Septembercirculaire 2014 algemene uitkering

Raadsinformatiebrief. Onderwerp Septembercirculaire 2014 algemene uitkering Raadsinformatiebrief Onderwerp Septembercirculaire 2014 algemene uitkering Inleiding/Aanleiding Gemeenten ontvangen jaarlijks een algemene uitkering uit het Gemeentefonds. Deze algemene uitkering is een

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF. De gemeenteraad. 1 juli 2014 Raadsinformatiebrief gevolgen meicirculaire 2014 gemeentefonds Financiën 57922

RAADSINFORMATIEBRIEF. De gemeenteraad. 1 juli 2014 Raadsinformatiebrief gevolgen meicirculaire 2014 gemeentefonds Financiën 57922 RAADSINFORMATIEBRIEF Aan T.a.v. Datum Betreft Van Ons kenmerk Bijlagen CC De gemeenteraad 1 juli 2014 Raadsinformatiebrief gevolgen meicirculaire 2014 gemeentefonds Financiën 57922 Geachte gemeenteraad,

Nadere informatie

txl 1 'B ' Gemeente Texel Gemeente Heerhugwaard Postbus AJ HEERHUGOWAARD Dhr D. Boot Beleid

txl 1 'B ' Gemeente Texel Gemeente Heerhugwaard Postbus AJ HEERHUGOWAARD Dhr D. Boot Beleid txl Gemeente Heerhugwaard Postbus 390 1700 AJ HEERHUGOWAAR omnma o 9 JUL 20H 1 'B201410380' Postadres Postbus 200 1790 AE en Burg Bezoekadres Emmalaan 15 1791 AT en Burg Inlichtingen bij Team Telefoonnummer

Nadere informatie

Joanita van Oosterwijk Medewerkster Griffie Gemeente Drimmelen (aanwezig maandag, dinsdagochtend, donderdagochtend)

Joanita van Oosterwijk Medewerkster Griffie Gemeente Drimmelen (aanwezig maandag, dinsdagochtend, donderdagochtend) 1 attachment "J Oosterwijk" 17-04-2012 11:21 Aan , , , Cc Onderwerp Gemeente Drimmelen: motie herverdeling gemeentefonds

Nadere informatie

Voorstelnummer: Houten, 27 augustus 2013

Voorstelnummer: Houten, 27 augustus 2013 Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2013-057 Houten, 27 augustus 2013 Onderwerp: Raadsvoorstel Zienswijze Noordvleugelprovincie Beslispunten: 1. In te stemmen met de zienswijze van de gemeente Houten op het

Nadere informatie

Artikel 1. Artikel 2. Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Artikel 1. Artikel 2. Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Besluit tot vaststelling van de bedragen per eenheid voor de uitkering uit het gemeentefonds over het uitkeringsjaar 2009 De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijskrelaties, handelende in

Nadere informatie

ons kenmerk ECSD/U Lbr. 15/047

ons kenmerk ECSD/U Lbr. 15/047 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Budgetten Jeugd en Wmo uw kenmerk ons kenmerk ECSD/U201500976 Lbr. 15/047 bijlage(n) 3 datum 9 juni 2015 Samenvatting

Nadere informatie

Collegevoorstel. Onderwerp

Collegevoorstel. Onderwerp 15-1 Collegevoorstel Reg. nr.:1410093 Afdeling: Maatschappelijke Ontwikkeling Onderwerp Korting gemeentefonds onderwijshuisvesting. Samenvatting De motie Van Haersma Buma betekent voor Boxtel een vermindering

Nadere informatie

Doorkiesnr.:

Doorkiesnr.: Gemeente Hellendoorn Gemeenteraad van Hellendoorn Postbus 200 7440 AE NIJVERDAL Uw brief/kenmerk: Ons kenmerk: 14UIT11334 Doorkiesnr.: 63 02 64 Typ. /coll. ATI Bijlagen: Onderwerp: Ontwikkeling gemeentefonds

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 12.0020 Rv. nr.: 12.0020 B en W-besluit d.d.: 14-02-2012 B en W-besluit nr.: 12.0076 Naam programma: Werk en inkomen Onderwerp: Besteding middelen voor afbouw ID- en WIW banen Aanleiding:

Nadere informatie

01 A Gemeente Delft VERZONDEN - 8 JAN = Geachte leden van de gemeenteraad,

01 A Gemeente Delft VERZONDEN - 8 JAN = Geachte leden van de gemeenteraad, Gemeentebrede Bedrijfsvoeringsondersteuning 01 A Gemeente Delft Advies en expertise Geld De Torenhove Martinus Nijhoffiaan 2 2624 ES Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres

Nadere informatie

B en W. nr d.d

B en W. nr d.d B en W. nr. 13.1174 d.d. 17-12-2013 Onderwerp Brief aan de raad inzake Stand van Zaken Openbaar Vervoer Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. De brief aan de leden van de gemeenteraad met onderwerp

Nadere informatie

Uw brief van Ons kenmerk Contactpersoon Zoetermeer. 2 mei 2003 PO/LGF/03/ mei 2003

Uw brief van Ons kenmerk Contactpersoon Zoetermeer. 2 mei 2003 PO/LGF/03/ mei 2003 OC enw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen Europaweg 4 Postbus 25000 2700 LZ Zoetermeer Telefoon (079)

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en Wethouders Burgemeester en Wethouders Retouradres: Postbus 9100, 2300 PC Leiden Aan de Gemeenteraad van Leiden Gemeente Leiden Bezoekadres Stadhuis Stadhuisplein 1 Postadres Postbus 9100 2300 PC Leiden Telefoon 071-5165165

Nadere informatie

.l,,. l,. l..,l,l,l.., l ll..

.l,,. l,. l..,l,l,l.., l ll.. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Brunssum Postbus 250 6440 AG BRUNSSUM.l,,. l,.

Nadere informatie

Brief aan de raad inzake leegstandsbeleid en afdoening moties

Brief aan de raad inzake leegstandsbeleid en afdoening moties B en W nr. 14.0909 d.d. 14-10-2014 Onderwerp Brief aan de raad inzake leegstandsbeleid en afdoening moties Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. Bijgaande brief waarin het college een standpunt

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst voor het ter beschikking stellen van tijdelijk leegstaand gemeentelijk vastgoed aan culturele instellingen

Samenwerkingsovereenkomst voor het ter beschikking stellen van tijdelijk leegstaand gemeentelijk vastgoed aan culturele instellingen B en W. nr. 13.0683 d.d. 9-7-2013 Onderwerp Samenwerkingsovereenkomst voor het ter beschikking stellen van tijdelijk leegstaand gemeentelijk vastgoed aan culturele instellingen Burgemeester en wethoudersbesluiten:behoudens

Nadere informatie

B en W nummer ; besluit d.d

B en W nummer ; besluit d.d B en W nummer 12.0096. ; besluit d.d. 7-2-2012 Onderwerp Energydrinks Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. In te stemmen met de inhoud van de brief aan de leden van de gemeenteraad over het gevaar

Nadere informatie

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Nummer Onderwerp : B-2.14.2006 : Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Korte inhoud : Voor de voorjaarsnota moet de begrote algemene uitkering worden verhoogd met 144.637 en de

Nadere informatie

Bijlage 1 bij de raadsmededeling meicirculaire 2017 gemeentefonds

Bijlage 1 bij de raadsmededeling meicirculaire 2017 gemeentefonds Bijlage 1 bij de raadsmededeling meicirculaire 2017 gemeentefonds 1. Toelichting op de ontwikkeling van de algemene uitkering 1. Accres Het accres is het bedrag waarmee de algemene uitkering uit het gemeentefonds

Nadere informatie

Ons kenmerk Rfv/ Doorkiesnummer

Ons kenmerk Rfv/ Doorkiesnummer De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de staatssecretaris van Financiën Bijlagen Geen Inlichtingen bij S. Vroonhof Onderwerp Advies Uitlichting FWI Uw kenmerk FO2000/U69450 Ons kenmerk

Nadere informatie